BSC- Kataszteri informatika (3 kredit) 5. szemeszter (tavaszi félév)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BSC- Kataszteri informatika (3 kredit) 5. szemeszter (tavaszi félév)"

Átírás

1 BSC- Kataszteri informatika (3 kredit) 5. szemeszter (tavaszi félév) hét óra ea./gy. Tematika ea. A DAT (Digitális AlapTérkép) fogalmi modellje. A digitális térkép DAT1- M1 Szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése, (a DAT objektumai, geometriai, topológiai elemei, attribútum-táblázatai, gyűjtő és kódtáblázatai) mintafeladat bemutatásával. (I) 2. ea. Az adatcsere-formátum ismertetése mintafeladat bemutatásával. (II) gy. A digitális minta-alaptérkép előkészítése ITR szoftverrel, az adatcsereformátum előállításához. (I) (1. gyakorlati feladat) gy. A digitális minta-alaptérkép előkészítése ITR szoftverrel, az adatcsereformátum előállításához. (II) 5. gy. A mintatérkép adatcsere-formátumának elkészítése. (I) gy A mintatérkép adatcsere-formátumának elkészítése (II), az állomány ellenőrzése szoftveresen gy. A mintatérkép adatcsere-formátumának elkészítése (III), az állomány ellenőrzése szoftveresen. Dokumentáció elkészítése. (Befejezése házi feladatként.) 8. ea. Kataszteri térképi adatállomány változás-vezetése, raszter-vektor adatok felhasználásával MicroStation Descartes szoftver alkalmazásával. Szoftverismertetés.(I) (2. gyakorlati feladat) gy. Szoftverismertetés.(II) gy Vektoros kataszteri térkép előkészítése raszteres adatformájú térképi tartalommal történő változásvezetéshez MicroStation Descartes szoftver alkalmazásával. 11. gy. A raszteres beltartalom beillesztése a vektoros váztérképbe (I) gy. A raszteres beltartalom beillesztése a vektoros váztérképbe (II) gy. A raszteres beltartalom beillesztése a vektoros váztérképbe (III), a feladat befejezése. 14. gy. Zárthelyi feladat megírása a 7-12 gyakorlatok anyagából. (A 2. gyakorlati feladat beadása) ea. DAT- állományok változásvezetése DATWIEV szoftverrel. Szoftverismertetés (I) Szoftverismertetés (II). 17. gy. Változásvezetés elvégzése. (3. gyakorlati feladat) gy. Változásvezetés befejezése ea. A kataszteri térképre épülő hazai és nemzetközi projektek, kezdeményezések áttekintése. Aktuális kataszteri fejlesztési feladatok. 20. ea. A geodéziai munkavállalással kapcsolatos ismeretek: a Magyar Mérnöki Kamara feladata, hatásköre. A szakmai jogosultságok megszerzésének lehetőségei. Mérnöketika, az etikai kódexek gy. Szabad tematikájú óra: pótlások, az 1. és 3. gyakorlati feladat beadása.

2 Óravázlatok (Oktatói segédlet - gyűjteményes mű) hallgatói használatra 1. óra A DAT fogalmi modellje. A digitális alaptérkép, a DAT1-M1 szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése, (a DAT objektumai, geometriai- és topológiai alapelemei, attribútum-, gyűjtő- és kód táblázatai) mintafeladat bemutatásával. (I) A DAT fogalmi modellje- a Nagyméretarányú digitális térképezés c. tantárgyban ismertettettek alapján. A DAT adatbázis táblázatai és leírásuk általános áttekintése (a DAT1-M1 szabályzat alapján): - A DAT tartalmát relációs adatbázis kezelésére alkalmas táblázatokban írjuk le. - A DAT adatféleségeit funkcionális csoportosítás szerint kell értelmezni, amely csoportosítást a vonatkozó szabályzat megad. - A DAT objektumok geometriájának leírásához szükséges alapelemeket az A táblázatcsoport összegzi. Ezek: - pont - vonal - felület (határvonal, határ) Ebben a csoportban szerepel az adatféleségek adatrekordjainak megszűnésére vonatkozó időtáblázat is. A táblázatok tartalmazzák az adatmezők nevét, típusát, hosszát, a szöveges megnevezését, az adatmező kötelező, vagy opcionális használatát, és a kapcsolódó egyéb jellemzőket. A táblázatot követően szerepel az adatbázis kezelési kulcs, az egyes mezőkre vonatkozó értéktartományok, majd a hivatkozott és hivatkozó táblázatok felsorolása. A leírás végén a karbantartási mód következik. Kiemelt szerepe van a T_PONT nevű koordinátajegyzéknek, mint az adatbázis alapvető építőelemének. - A DAT alapobjektumai közötti kapcsolatot a B topológiai táblázat összesíti. A táblázatok alaki és tartalmi felépítése hasonló az előbb leírtakkal. A topológiai alapelemek: - csomópontok (izolált, közbenső- és végcsomópontok) - él - gyűrű - lap - csomópont-él - csomópont-gyűrű - csomópont-lap - Az objektumokat leíró táblázatok A DAT objektum-előfordulásait és a kapcsolódó attribútumértékek leírását a C táblázatcsoport tartalmazza. A táblázatok alaki és tartalmi felépítése hasonló az előbb leírtakkal. A táblázatok fölött szerepel a leírandó adat jellege (állami alap, alap, háttáradat). Az táblázatok T_OBJ_ATTRXX formával jellemzettek, ahol az XX az objektum osztály és csoport betűjele. Az objektum-osztályok csoportosítását az E csoport foglalja össze. Ezek a következők: - geodéziai alappontok - közigazgatási egységek, alegységek, földrészletek, alrészletek, stb. - épületek, épület-tartozékok, szobrok, emlékhelyek, stb. - közlekedési létesítmények vonalai és műtárgyai - távvezetékek, függőpályák és műtárgyaik - folyó- és állóvizek és műtárgyaik

3 - szintvonalak, domborzati alakzatok - felmérési munkaterület adatai, kezelési egységek és térségi jellegű területek - raszteres állományok. Kiemelten fontos a T_OBJ_ATTRHA (felmérési munkaterület) attribútum-táblázata. - Az adatminőségi jellemzők táblázatai a D csoportban találhatók. A táblázatok alaki és tartalmi felépítése hasonló az előbb leírtakkal. - Az F ún. gyűjtő táblázat-csoportban egy-egy objektumazonosító sorszám alá azon objektumoknak az attribútum-értékeit gyűjtötték össze, amelyek egynél több, de nem meghatározható alkalommal fordulnak elő az adott objektumnál (pl. cím, cég-adatok, felíratok, személy-adatok, szolgalom-adatok, stb.). A táblázatok alaki és tartalmi felépítése hasonló az előbb leírtakkal. - A C csoport szerinti objektumok attribútum-adatait táblázatosan kódolt formában az G jelű táblázat-csoport tartalmazza. - A H csoport az adatcsere-formátum leírását adja meg. Ennek formája a következő:

4

5

6

7 Az állományokból csak azokat kell szerepeltetni a végleges formátum kialakításakor, amelyek tényleges tartalommal rendelkeznek. A sorrend kötött, a nem használt állományok kimaradnak. A geometriai és topológiai állományok kitöltése kötelező.

8 2. óra Az adatcsere-formátum ismertetése mintafeladat bemutatásával. A szabályzat segítségével elkészítünk a tanórán egy földmérési alaptérkép térképrészlete adatcsereformátumát. A térképrészlet előkészítésekor az alábbiakra kell figyelemmel lenni: - a geometriai és topológiai alapelemek azonosítóinak meghatározására - a pontszámozás csoportosítására, annak függvényében milyen objektumhoz és azonosítási tűréshatárhoz azaz részletpont-rendűségbe- tartoznak 3-4. óra A digitális minta-alaptérkép előkészítése ITR szoftver segítségével, az adatcsereformátum előállítására. Egy kb. 10x10 cm területű, 1:1000 méretarányú digitális térképrészletet készítünk elő az adatcsereformátum előállítására. Az előkészítés során az alábbiakra kell figyelmet fordítani: - Rétegek szerint ellenőrizni a térképi tartalmat, a teljességre tekintettel: hibátlan geometriájú másolattérképi tartalom előállítása. Különös figyelmet kell fordítani a felület-jellegű objektumok helyességére. - Felíratok elhelyzése az előírásoknak megfelelően: házszámok, hrsz-ek, utcanevek, épületrendeltetések. A feliratokat úgy kell elhelyezni, hogy a beszúrásukat megadó geometriai pontok is megfelelő helyre kerüljenek. - Objektum-osztálynak megfelelően kell a pontok számozását elvégezni úgy, hogy a pontszámok tükrözzék az objektumosztályon belüli részletpont-rendűséget is. - Fel kell venni grafikus pontként a szükséges geokódokat és felírat elhelyezések beszúrási pontjait, és pontszámokkal kell ellátni azokat. - Meg kell határozni a felíratok dőlési szögét, mert ez az adat szerepel az attribútum-adatok között. - Meg kell határozni a földrészletek területeit, mert azok szerepelnek attribútum-adatként az objektumok leírásában. - Ki kell alakítani a geometriai- topológiai alapadatok azonosítói struktúráját, hasonlóan az objektumok azonosítási rendszerét. Pl.:

9 Az előkészített digitális térképről pontszámvázlatot készítünk olyan nagyításban, hogy azon a papírvázlaton ún. határvonal-vázlatot lehessen készíteni óra A mintatérkép adatcsere-formátumának elkészítése Az előző órákon előkészített digitális térképrészletek adatcsere-formátumai előállítását a hallgatók önállóan készítik el a következő három gyakorlati foglalkozás keretében. Az előállított.txt szöveg formátumot a tanszék ellenőrző szoftverjével és a FÖMI államilag hitelesített konzisztenciavizsgáló szoftverjével folyamatosan ellenőrizzük.

10 A hibátlan adatcsere-formátum előállítása után, a beadandó dokumentáció a következő: - Műszaki leírás a feladatról - Határvonal-vázlat - Digitális térképrészlet floppy lemezen - Az adatcsere-formátum floppy lemezen, a FÖMI vizsgálati eredményével. A dokumentáció előállításához és az adatcsere-formátum formai elkészítéséhez az alábbi mintát adjuk meg. Pontszámos térképvázlat:

11 Határvonal-vázlat: Adatcsere-formátum.txt állomány-minta A bemutatott állomány-részlet nincs kapcsolatban az előbbi vázlatokkal. A minta csak állománytöredék, mely formai segítséget kíván adni.

12

13

14

15 Az állományokat EOF vége-jellel kell lezárni.

16 19. óra A kataszteri térképre épülő aktuális hazai és nemzetközi projektek, kezdeményezések áttekintése. Aktuális kataszteri fejlesztési feladatok. A TAKATOS földhivatali szoftver ismertetése A META (Megyei TAKAROS) áttekintése A fővárosi földhivatali rendszer megtekintése A MePAR rendszer áttekintése A DITAB alapjai A MADOP áttekintése 20. óra A geodéziai munkavállalással kapcsolatos ismeretek: a Magyar Mérnöki Kamara feladata, hatásköre. A szakmai jogosultságok és megszerzésüknek lehetőségei. Mérnöketika és az etikai kódexek. Az etika és az etikai kódexek A XXI. század elejére az emberiséget fenyegető katasztrófák kb. 85 %-a emberi eredetű, és csak 15 %-a az, ami természeti eredetű, tehát nem tudunk segíteni rajta. Az emberi tettek, mulasztások, a helytelenül értelmezett szabadság, önmegvalósítás, a gazdasági haszonszerzés korlátlan vágya, az önkorlátozó szemlélet hiánya menthetetlenül elpusztítja önmagát. A mérnök különösen felelős, mert tetteivel, szaktudásával a természetet változtatja, és ennek megvalósítása közben embereket irányít. Anyagi természetű a cselekvése és annak végterméke, de a megvalósulás folyamatában az élővilággal és emberi szubjektummal van kapcsolatban. Milyen legyen hát a mérnök-ember? Bonyolult természeti és társadalmi helyzetében mi legyen munkája, élete, embersége belső fokmérője? Erre a kérdéssorra próbált és próbál évezredek óta válasz adni számos tudós, filozófus, gondolkodó ember. Az etika a filozófia egyik ága, az ethosz görög szóból származik, mely eredetileg az állatok legelőjét jelentette, később átvitt értelemben az ember szokásos lakóhelyét, később az ezzel összefüggő dolgokat: szokásokat, hagyományt, illemet. Aki úgy viselkedett, ahogy az akkori városállamban szokásos és illendő volt, az etikusan cselekedett: elismerte az általánosan elismert magatartásformát, ahhoz igazodott. Ez nem azt jelentette, hogy vakon követte az átlagot, hiszen az ember egyedi, megismételhetetlen valóság, személyiség, így saját magán átszűrve, a saját belátása és megfontolása nyomán teszi az éppen megkívánt mindenkori jót. Az ilyen magatartásforma már nem ethosz, hanem éthosz: karakter, jellemszilárdság, maradandó készség a jóra, azaz erény. Az etika tehát a társadalmi és korunkban kiegészíthetjük - természetbeni együttélés törvényeit, az emberiség történelme során kialakult szokásokat, szükségletek és érdekek kielégítésének formáit, a helyesnek tartott magatartás szabályait tárgyalja és szabályozza. Arisztotelész (Kr.e ), aki önálló filozófiai diszciplínaként tárgyalta az etikát, azt a gyakorlati filozófia ágba sorolta. Az elméleti filozófiai tudományoknak: a logikát, fizikát, matematikát és a metafizikát tekintette, a gyakorlati filozófiát pedig etikára, ökonómiára és politikára osztotta fel (az emberi cselekvésre és annak termékére). Eszerint az etika az emberi magatartások belső értéktartalmát vizsgáló és meghatározó tudomány. Azt mondja meg, hogyan lehet az ember jobbá, jóvá. Minthogy a jó Arisztotelész meghatározásában a létező járuléka, az etika arra tanít, hogyan válhat az ember teljes emberré, azaz a hogyan válhat az ember létcéljának megfelelő a jót cselekvő emberré! Ezek alapján azon szabályok és értékek összessége, amelyeket az adott emberi közösség a maga számára kötelezőnek tekint és elfogad, etika tárgya: az erkölcs. Az erkölcs és jog viszonya

17 Az erkölcsi rend statikusan szemlélve norma-rendszer, dinamikusa pedig magatartások meghatározója. A joggal összevetve: a jog csak társadalmi környezetben jelent értéket, kötelezettséget és kötöttséget az egyén számára, az erkölcsi norma pedig az egyes egyén számára valósít meg értéket, mutat utat. Az egyéntől a társadalom az erkölcsi norma követését, csak közvetve várja el, ugyanezt a jog normáinak követését az állam, a szervezett társadalom kikényszeríti. Az erkölcsi értékeket az egyén önmaga tudja csak felismerni, elfogadni és megvalósítani, - de ebben a társadalom támogathatja, irányíthatja, mert annak felismerése nemcsak az egyén számára szükséges! Az egyén az erkölcsi értékek megragadásával, megvalósításával e folyamatban egyre teljesebbé, tökéletesebbé, jobbá válik. Mivel az ember célja önnön létének teljessé tétele, az erkölcsi értékek megvalósítása nemcsak tudatos lehetőség, hanem szükségszerű is számára a végső célja, önmaga teljessége eléréséhez. Az erkölcsi értékek, és az erkölcsi érzék. Az ember különböző viszonylatokban él (embertársak, család, munkahely, természeti környezet, stb.), amelyekben az erkölcsi magatartási követelmények szerteágazóak, koronként változnak, érdekek, szokások, formaságok (divat, rítusok, babonák, etikett, illem, stb.) jelennek meg benne. Az erkölcsi magatartás nagyon komoly ellenőrzője és számon kérője, ezáltal alakítója a közvélemény! Ezért nagyon lényeges a kialakult erkölcsi normák ismeretén túl az erkölcs másik oldalának, az egyes emberek erkölcsi érzékének formálása. Később ebből fejlődik ki, alakul, formálódik egy embercsoport közvéleménye. Egy ember morális fejlettségét az jelzi, milyen mértékben határozza meg a cselekedeteit a jó. Az erkölcsi érzék alapvetése: mi a jó és a rossz? Ez nem egyszerű kérdés: hol van az egyén szabadsága, az önálló szabad akarata, a döntési lehetősége és annak korlátja? Az eligazodást segíti egyéni esetben a lelkiismeret, közösségi szinten a közvélemény. Mi a lelkiismeret? A lelkiismeret belső érzék, amely a személyes cselekedetek értékmérője, az ember szellem természetszerű, veleszületett magatatása, melynek alap beállítottsága az igazra, jóra irányul, a jónak és rossznak a felismerésére. A lelkiismeret dönt a törvény által nem szabályozott esetekben. Az alapszó: lélek. A lélek az ember teljes belső valója, a személyisének hordozója. A személyiség, sokféle összetevő (cselekvések, tulajdonságok, szokások, viselkedésminták, szociális szerepek, öröklött hajlamok, intelligencia, eszmények, múltbeli tapasztalatok, értékrendszerek, stb.) állandó mozgásban, kölcsönhatásban lévő rendszere. Változtatható és változó ön és külső nevelés és a környezet hatására. Egyedül az emberre jellemző volta miatt, valószínű, a lelkiismeret, a lélek alakítása, formálása az Ember, a megismételhetetlen egyedi teremtmény formálása...ahogy szerette ezt vagy azt az ételt, a szólt az ajka.. s ahogy csengett fülünkbe hangja, s azt mondta nemrég: Édes fiacskám, egy kis sajtot ennék, vagy bort ivott és boldogan meredt a kezében égő olcsó cigaretta füstjére, és futott, telefonált, és szőtte álmát, mint színes fonált: homlokán feltündöklött a jegy, hogy milliók közt az egyetlenegy (Kosztolányi: Halotti beszéd) Ezzel kanyarodunk vissza a mérnöki etikához, amely alaphelyzetben az Ember etikája (I), erre épül a társadalomban betöltött szerepet élő (mérnök) értelmiségi ember (II), és a természethez hozzá nyúló alkotó, azt formáló ember (III) etikája. I. A mérnök-ember a környezetében általában, mint a legmagasabb végzettségű ember mintaként, példaképként kell, hogy álljon. Vonatkozik ez viselkedésére, megjelenésére, beszédkultúrájára,

18 szokásaira, életvitelére, személyes és családi életére, hobbijaira. Mint értelmiségi, felelőssége van embertársai iránt is és hazája iránt is. II. Munkaerkölcs, a mérnökök tevékenységi körükben elfoglal kapcsolatairól: A munka ne lélektelenül végzett munka legyen, adjon örömöt, emelkedjen a hivatástudat szintjére, szívvel-lélekkel, teljes tudattal és akarattal végzett tevékenységgé! Hivatásbeli erények: Magas szaktudás, rávezetni, a megbízót az értékes munka igényére: elmagyarázni, mi jó megoldás Hivatástudat, Kezdeményező készség, tanulékonyság, önképzés igénye Szavahihetőség, Szakmai igényesség, becsület Megbízhatóság, pontosság, szóban, tettben, írásban. Mások tisztelete a pontosság megtartása! Alkalmazkodó képesség Felelősségtudat Udvariasság viselkedés: Az ember magatartásával, viselkedésével elsősorban a magam emberi szintjét mutatom be, nem a másikat embert emelem vagy sértem meg. Ezek egyike a manapság gyakran elmulasztott cselekedet a válaszadás levélre, telefonra, ra, sms-re. A vettem - rövid értesítéssel sok félreértést, megbántást el lehet kerülni! Vezető beosztásában alapkövetelményekként elvárt erények: Embertisztelet, empátia (pl. betegség, anyaság, kisgyermek, stb. irányában) igazságosság, (pl. bérezés), munkakörülmények megteremtése a nyugodt munkavégzéshez, bizalom a munkatársaimban beosztottak és vezetők irányában egyformán, szakmai tudás, a munkamegosztás, a részmunkavégzés esetében is a sikerélmény biztosítása. III. A természethez való viszony: a környezetvédelem. Az épített és természetes környezetünk tisztelete. Kiemelkedő példamutatást kér a földmérőtől, a mérnöktől. Tiszteljük a természetet, szeressük azt: a fákat, növényeket és állatokat. Egy ház felépülhet 1 év alatt, egy lombos fához 10-évek kellenek! Az állat érző élőlény, oktalanul ne bántsuk, és ne nézzük el kínzásukat! Az épített környezetünk adott esetben eleink álma, erőfeszítéseiknek megvalósult valósága. Hagyományuk sokszor tanulhatunk belőle, rácsodálkozhatunk. Aki a gyökerét nem tiszteli, nem várhat el maga és munkája iránt sem tiszteletet, megértést! Oktalanul nem tegyünk kárt benne, ne szennyezzük, firkáljuk, mázoljuk! Erre mások figyelmét is hívjuk fel! Minden cselekedetünkkel védjük, óvjuk természetes környezetünket. A mindent felülíró haszonelvűség, a globalizáció, az erőfölényes magatartás döbbenetes primitívségről és lelkiismeretlenségről tanúskodik. Mind a háztartásban, mind az erdőben, mezőben, természetben kerüljük a szennyezést. Mi mérnökök embertársakkal a természetben dolgozunk, munkánkkal azt formáljuk, ezért annak védelmében legyünk példaképek és tanító mesterek. Az etika alapvetése a jóra való törekvés fejlesztése, ennek alapja az a szeretet, amely megnyilvánul minden irányában (tárgy, élőlény, gondolat), amire szemünk rávetül. Ez a természetvédelem alapja is. Kiművelt emberfőkre van szükség! - mondotta gr. Széchenyi István. A művelt ember nem lehet etikátlan! A Magyar Mérnöki Kamara Etikai -Fegyelmi Szabályzata Minden szakterület lefektette az általános etikai magatartási elvárásait az ún. etikai kódexekben. E kódexekben az általános elvek, szakmai előírások mellett, fegyelmi ügyek lebonyolítását is meghatározzák. Az alábbiakban a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Szabályzatából idézünk részleteket.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Felhasznált irodalom: Dr. Balázs László: Mérnöketika (kézírat, Székesfehérvár, 1991) A Magyar Mérnöki Kamara Etikai -Fegyelmi Szabályzata (1999) Dr. Nagy Géza: A mérnök és etikája (Debrecen, 1997) Dr. Zlinszky János: Keresztény erkölcs és jogászi etika (Budapest, 1998)

43 21. óra Szabad tematikájú óra Pótlások és az 1. és 3. gyakorlati feladatok beadása

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

DAT (DAT1, DAT2) A DAT

DAT (DAT1, DAT2) A DAT DAT (DAT1, DAT2) A DAT (Digitális AlapTérkép) fogalmi modellje. A digitális térkép DAT1-M1 Szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése, (a DAT objektumai, geometriai, topológiai elemei, attribútum-táblázatai,

Részletesebben

1. előadás: A DAT fogalmi modellje. A digitális alaptérkép, a DAT1-M1 szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése

1. előadás: A DAT fogalmi modellje. A digitális alaptérkép, a DAT1-M1 szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése 1. előadás: A DAT fogalmi modellje. A digitális alaptérkép, a DAT1-M1 szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése 1. óra: A DAT fogalmi modellje. A digitális alaptérkép, a DAT1-M1 szabályzat

Részletesebben

DATR változások Szolgalmi jogok

DATR változások Szolgalmi jogok DATR változások Szolgalmi jogok Békéscsaba 2014. november 25. Földmérési és Távérzékelési Intézet Institóris István osztályvezető Jogszabályi háttér Szolgalmi jogok 1. 16300/1971 OFTH Útmutató 2. 64300/1975

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel Képes Attila GISOpen 2013 NyME GEO, Székesfehérvár, 2013.03.12-14. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

B-A-Z MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA

B-A-Z MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA A DATR adatbázis kezelés és alaptérképi tartalom tapasztalatai Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében Sopron, 2013. július 11. Peremiczki Péter B-A-Z Megyei Kormányhivatal Földhivatala Az előadás tartalma Az adatok

Részletesebben

Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ)

Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ) Elveszett m²-ek? (Az akaratlanul elveszett információ) A mérés és a térkép I. A földrészletek elméleti határvonalait definiáló geodéziai/geometriai pontok (mint térképi objektumok) 0[null] dimenziósak,

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Dr. Csemniczky László Műszaki Térinformatika Egyesület Bakonyi Péter ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati

Részletesebben

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk 2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk Magyarországon számos olyan térkép létezik, melyek előállítását, karbantartását törvények, utasítások szabályozzák. Ezek tartalma

Részletesebben

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban Iván Gyula Institóris István Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2010 Kataszter Térinformatika - Társadalom Székesfehérvár, 2010.

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

MePAR-hoz készített kataszteri fedvények előállásának tapasztalatai

MePAR-hoz készített kataszteri fedvények előállásának tapasztalatai MePAR-hoz készített kataszteri fedvények előállásának tapasztalatai Kataszteri fedvények vektoros és raszteres állományainak előállítása a MePAR projekthez GIS OPEN 2004 Dr VASS TAMÁS Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai

Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai Vektoros digitális térképek változásvezetésének tapasztalatai Zala megyében A tavalyi esztendőben elvégzett forgalomba helyezésekkel elértük, hogy megyénk teljes területén digitális formátumban kezeljük

Részletesebben

EZ A DOKUMENTUM AZ ÁLLAMI INGATLAN- NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉPI ADATBÁZIS 2015. július 1-töl ALKALMAZOTT DAT ADATTÁBLÁIT TARTALMAZZA

EZ A DOKUMENTUM AZ ÁLLAMI INGATLAN- NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉPI ADATBÁZIS 2015. július 1-töl ALKALMAZOTT DAT ADATTÁBLÁIT TARTALMAZZA DAT-M1 A DAT Szabályzat melléklete A digitális állami földmérési alaptérkép adatbázisának szerkezete, adattáblázatai, adatcsereformátuma és kezelési szabályai EZ A DOKUMENTUM AZ ÁLLAMI INGATLAN- NYILVÁNTARTÁSI

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek

Részletesebben

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h. Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Kialakításának feltételei - Szoftver lincence (ESRI) - Megfelelő mxd

Részletesebben

Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal

Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal Állami földmérési alaptérképi adatbázis Minőségi vizsgálatok: Belső vizsgálat: Teljes körű (tételes) Részleges (mintavételes) Minőség meghatározás Állami átvételi

Részletesebben

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága Dr. Engler Péter Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2018. március 21.

Részletesebben

DATR bevezetése Békés megyében

DATR bevezetése Békés megyében DATR bevezetése Békés megyében Zátonyi Richárd / Békés Megyei Földhivatal adatvédelmi biztos/ Térkép az adatbázisban Mit jelent az adatbázis alapon történő térképkezelés? Egyszerre több száz felhasználó

Részletesebben

Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály DAT1-M1.

Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály DAT1-M1. Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály DAT1-M1. A digitális alaptérkép adatbázisának szerkezete, adattáblázatai, adatcsereformátuma és kezelési szabályai Melléklet a DAT1. szabályzathoz

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26.

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26. Etikai Kódexek Hivatások, foglalkozások szakmai szabályai Az etikai kódex feladata A kódex jogra épülő, írásos erkölcsi normagyűjtemény, a jognál részletesebb, olykor szigorúbb megfogalmazásokkal is él.

Részletesebben

Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola OM azonosító: Adószám:

Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola OM azonosító: Adószám: Székhely: 1173 Budapest, Ferihegyi út 115. Tel/fax: 256-2897 Telephely: 1173 Budapest, Gyökér u. 5. Tel: 256-0977 e-mail: iskola@podmaniczky-evangelikus.hu www.podmaniczky.sulinet.hu OM azonosító: 201745

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Cím: 4010 Debrecen, Pf. 9., Tel: (52)

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1:10 000 méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2007 konferencia A földméréstől

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSEK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTA-J1 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS ÉS -ÉRTÉKBECSLÉS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

HUNAGI 2013 konferencia. Geoshop országos kiterjesztése. FÖLDMÉRÉSI ÉS TÁVÉRZÉKELÉSI INTÉZET Forner Miklós www.fomi.hu www.geoshop.hu 2013. április 4.

HUNAGI 2013 konferencia. Geoshop országos kiterjesztése. FÖLDMÉRÉSI ÉS TÁVÉRZÉKELÉSI INTÉZET Forner Miklós www.fomi.hu www.geoshop.hu 2013. április 4. HUNAGI 2013 konferencia Geoshop országos kiterjesztése www.fomi.hu www.geoshop.hu Az adatokhoz való hozzáférés, szolgáltatási formák A Földmérési és Távérzékelési Intézet a térbeli adatok tekintetében

Részletesebben

Követelmények nappali tagozaton

Követelmények nappali tagozaton Követelmények nappali tagozaton 1 házi feladat 1 zárthelyi vizsga A tantárgy honlapja: http://tig.kgk.uni-obuda.hu/targyak/karayt e-mail: karay.tivadar@kgk.uni-obuda.hu ÜZLETI ETIKA 1 Követelmények ÜZLETI

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013.

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013. A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 29. VÁNDORGYŰLÉSE Sopron 2013. Szolgáltatásfejlesztések a FÖMI-ben www.fomi.hu www.geoshop.hu Szolgáltatási lehetőségek A Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok DigiCart Geodéziai Szolgáltató és Fejlesztő Kft. Adaptálta: Dr.Vincze László DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok Pontok: Pontszám: a valódi pontszám,

Részletesebben

Monitoring távérzékeléssel Természetvédelmi alkalmazások (E130-501) Természetvédelmi MSc szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

A Térinformatikai Alaptérkép koncepciója

A Térinformatikai Alaptérkép koncepciója A Térinformatikai Alaptérkép koncepciója Harsányi Melinda Térinformatikai szakügyintéző, PhD hallgató Kovács Iván Nemzeti téradat felelős Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest,

Részletesebben

Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái

Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái Gaál Szabolcs Földügyi informatikus szak Építési geodézia szakirány 2010.november 26. Feladat ismertetése Mérnökgeodéziai részletes felmérések

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása

Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2003. Székesfehérvár, 2003. március 10-12. Tartalom A FÖMI digitális topográfiai adatai Minőségbiztosítás

Részletesebben

Kredit tanfolyam a GEO-ban

Kredit tanfolyam a GEO-ban Kredit tanfolyam a GEO-ban IX. Tavaszi Mérnöknap, Nógrád 2017 Földmérő Szakmai Nap Salgótarján, 2017. április 04. ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt.

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt. 374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai Pataki Károly GEODEZIA Zrt. Az előadás tartalmi áttekintése: 1. Közreműködők 2. Adatszolgáltatás 3. Keretmérés

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek kialakításának

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT NAGYMÁGOCSI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 201172 ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Nagymágocs, 2016. szeptember 19. Reményi Ferencné intézményvezető ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 1. Jelen szabályzat a Nagymágocsi Hunyadi

Részletesebben

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az erkölcsi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az erkölcsi nevelés lényegében magatartásformálás, amelynek során a társadalom igényeinek megfelelő tartós magatartásformák kialakítására törekszünk.

Részletesebben

Közműfelmérés- és nyilvántartás

Közműfelmérés- és nyilvántartás Közműfelmérés- és nyilvántartás Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Holéczy Ernő előadása alapján Közmű szakágak - elektromos energia ellátás - távközlés - vízellátás - szennyvíz és csapadékvíz

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály. DAT2. szabályzat

Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály. DAT2. szabályzat Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térképészeti Főosztály DAT2. szabályzat A földmérési alaptérképek digitális alaptérképpé történő átalakításáról és minőségellenőrzéséről BUDAPEST, 1996. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Társadalmi Etikai Kódex

Társadalmi Etikai Kódex Társadalmi Etikai Kódex Magunkért Mozgalom 2017. április 30. A Kódex célja A Kódex azokat az értékeket és magatartási normákat foglalja össze, amelyeket elvárhatunk a mai kor emberétől, származástól, nemtől,

Részletesebben

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás Zuglói Zöld Lurkók Óvoda Bemutatkozás Óvodánk jellemzői: A Zuglói Zöld Lurkók Óvoda 1973-ban nyílt meg Budapest XIV. kerületében, a Füredi park 6. szám alatt. 2014-ben teljes felújítás történt az intézményben,

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és

Részletesebben

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése T6-L ÉPÜLETTERVEZÉS VI. (ÉPÍTÉSZ BSC-LEVELEZŐ) Budapesti projektek ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS ELŐADÁSOK SZÁMA (HETENTE) GYAKORLATOK SZÁMA (HETENTE) VIZSGA / ZH : dr. A SZIE YMÉK

Részletesebben

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések GIS OPEN 2004 Konferencia Székesfehérvár Előadó: Czimber Kornél DigiTerra Kft. DigiTerra - MePAR térinformatikai fejlesztések MePAR

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet. az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről

46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet. az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről 46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége Az önkormányzati térinformatikai rendszerek szolgáltatási problémái és lehetőségei Digitális alaptérkép és a közműnyilvántartás vezetésének nehézségei, a Takarnet rendszer használata az önkormányzatoknál

Részletesebben

KERTVÁROSI ÓVODA. Intézmény OM azonosítója:027000

KERTVÁROSI ÓVODA. Intézmény OM azonosítója:027000 Intézmény OM azonosítója:027000 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016 A PEDAGÓGUS SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ NEVELŐ és OKTATÓ MUNKÁT KÖZVETLENÜL SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAKRA VONATKOZÓ HELYI ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében):

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében): Követelményrendszer 1. Tantárgynév, kód, kredit, választhatóság: Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K 2. Felelős tanszék: Informatika Szakcsoport 3. Szak, szakirány, tagozat: Műszaki

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

Adatbázis rendszerek 6.. 6. 1.1. Definíciók:

Adatbázis rendszerek 6.. 6. 1.1. Definíciók: Adatbázis Rendszerek Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika 6.1. Egyed relációs modell lényegi jellemzői 6.2. Egyed relációs ábrázolás 6.3. Az egyedtípus 6.4. A

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA

EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017 tanévre RENDKÍVÜLI FELVÉTELI ELJÁRÁS 3390 Füzesabony, Ifjúság út 17. Tel.: 36/341-131 www.remenyikzs.sulinet.hu EGRI SZC REMENYIK

Részletesebben

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR A TÉRKÉP A HAGYOMÁNYOS VILÁG FELFOGÁSA SZERINT A TÉRKÉP ÉS EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK (FÖLDGÖMB, DOMBORZATI MODELL, PERSPEKTIVIKUS

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Levelező tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Levelező tagozat I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés Levelező tagozat I. félév: II. félév: III.

Részletesebben

Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016

Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016 Intézmény neve: Enyingi Szirombontogató Óvoda Intézmény címe: 8130 Enying Vas Gereben u.1. OM azonosító: 029915 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016 1 Tartalomjegyzék: 1. Alapadatok..... 3 2. Jogszabályi háttér....

Részletesebben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben

GISopen 2013 konferencia. Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben GISopen 2013 konferencia Szolgáltatás fejlesztések a FÖMIben www.fomi.hu www.geoshop.hu Az adatokhoz való hozzáférés, szolgáltatási formák A Földmérési és Távérzékelési Intézet a térbeli adatok tekintetében

Részletesebben

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT [Év] Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév 2016/2017. tanév Tartalomjegyzék A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat... 2 1. A szabályzat

Részletesebben

Általános nemzeti projektek Magyar Topográfiai Program (MTP) - Magyarország Digitális Ortofotó Programja (MADOP) CORINE Land Cover (CLC) projektek Mez

Általános nemzeti projektek Magyar Topográfiai Program (MTP) - Magyarország Digitális Ortofotó Programja (MADOP) CORINE Land Cover (CLC) projektek Mez Távérzékelés Országos távérzékelési projektek (EENAFOTOTV, ETNATAVERV) Erdőmérnöki szak, Környezettudós szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési

Részletesebben

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült.

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzata 1 Készítette: Nagy Ilona intézményvezető 1 A fenti

Részletesebben

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában Időpont: 2010. április 9. Az iskola elérhetőségei: Helyszín: Hotel Famulus,

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

DATR. a digitális térképek adatkezelője

DATR. a digitális térképek adatkezelője DATR a digitális térképek adatkezelője A térképezés története A legrégibb ismert országtérképünket, a Tabula Hungarie-t 1528-ban Ingolstadtban nyomtatják ki. (Lazarus) Ezt követi négy év múlva Johannes

Részletesebben

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás 1 Dr. Horváth Csaba Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet egyetemi docens, intézetigazgató horvath.csaba@rkk-obuda.hu okl. gépészmérnök (BME) gépészeti

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra Oldal 1 Tartalomjegyzék Intézményi alapadatok... 3 Jogszabályi háttér... 3 1. Alkalmazási

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete Tervezet az ingatlan-nyilvántartás tartalmában változást eredményező sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenység végzésének

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése: Kistérségi menedzser Térinformatikai

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Tájékoztatás 2015.04.21.

Tájékoztatás 2015.04.21. Tájékoztatás a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszűntetésére irányuló eljárásban, a mezőgazdászi szakterültet érintően, az adatszolgáltatás megkezdéséről 2015.04.21. Az

Részletesebben

Szolnok, szeptember

Szolnok, szeptember A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Szolnok, 2016. szeptember A 326/2013. (VIII. 30.)

Részletesebben

Nagyméretarányú térképezés 19.

Nagyméretarányú térképezés 19. Nagyméretarányú térképezés 19. A térképi változások átvezetése a Dr. Vincze, László Nagyméretarányú térképezés 19.: A térképi változások átvezetése a Dr. Vincze, László Lektor: Dr. Hankó, András Ez a modul

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat

Helyi értékelési szabályzat SZÁZHALOMBATTAI ÖNKORMÁNYZAT SZÁZHALOMBATTAI SZÁZSZORSZÉP ÓVODA OM: 032791 2440 Százhalombatta Posta köz.4. 1 Helyi értékelési szabályzat Hatályos: 2016. október 1. 2 A Százhalombattai Százszorszép Óvoda

Részletesebben

Földmérő és földrendező mérnök szak BSc alapképzés nappali tagozatának mintatanterve Geoinformatikai szakirány

Földmérő és földrendező mérnök szak BSc alapképzés nappali tagozatának mintatanterve Geoinformatikai szakirány Nyugat-Magyarországi Egyetem Földmérő és földrendező mérnök szak BSc alapképzés nappali tagozatának mintatanterve Geoinformatikai szakirány 1. félév Tantárgy neve Kódja Óraszám, számonkérés Kredit Felelős

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. Tétel A feladat Építészeti alapfogalmak Mutassa be a természetes és az épített környezet elemeit, azok kapcsolatát, egymásra

Részletesebben