0. szám, ingyenes bemutatószám, május/június. Gyermekmagazin elsosök és másodikosok számára. Veréb Posta a 2011/12-es tanévben 22. oldal.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "0. szám, ingyenes bemutatószám, 2011. május/június. Gyermekmagazin elsosök és másodikosok számára. Veréb Posta a 2011/12-es tanévben 22. oldal."

Átírás

1 0. szám, ingyenes bemutatószám, május/június Gyermekmagazin elsosök és másodikosok számára Veréb Posta a 2011/12-es tanévben 22. oldal Nevem:

2 2 Ebben a számban Ebben a hónapban olvasó melléklettel Kedves kis Olvasónk! Csivitelő... 2 Ember és természet A kert... 4 Az én világom Izomerő a gravitáció ellen... 6 Olvasórejtvény A pici ANYASEDÉ a virágcserépben... 8 Képes olvasgató Ezt te is tudod... 9 Szép történetek Tavasztündér Poszter A polip Színes állatvilág A polip egy rejtőzködő művész A verselés öröme Közlekedési eszközök Játékok A negyedik nyer Falraverősdi Képrejtvény A tanyán A mi hazánk Magyarország Barkácsolás és játék Csodaszerszám a kéz Nyereményjáték Rejtvény Tavaszi nagytakarítás Mindenféle Anyák napi képeslap Impresszum Viccek Ki ne szeretné a meséket, verseket, érdekességeket? A Veréb Posta igazi kis kincsestára ezeknek. Várnak Rád rejtvények, viccek, nyereményjátékok! Legyél Te is hűséges kis Olvasó Verebünk! Üdvözlünk Téged, jó szórakozást kívánunk! Veréb Posta Szerkesztői Móra Ferenc: Anyának Álmomban az éjszaka aranykertben jártam. Aranykertben aranyfán aranyrigót láttam. Aranyrigó énekét a szívembe zártam. Ahány levél lengedez szél ringatta ágon, ahány harmatcsepp ragyog fűszálon, virágon, Édesanyám fejedre annyi áldás szálljon. VERÉB POSTA Gyermekmagazin elsősök és másodikosok számára Veréb Posta újsághoz kapcsolódó feladatokkal, módszertani ajánlásokkal Vegyék figyelembe az ikonokat: Feladatok Olvasó rally Veréb Posta újság önálló honlapja, aktualitásokkal, hírekkel

3 Csivitelo 3 Ágon ugrált egy veréb Ágon ugrált egy veréb, megrándult a lába. Üggyel-bajjal lejutott a fekete sárba. Most sír a veréb, igen fáj a lába, nem jár az idén már, verébiskolába. Nagy Bandó András: Mesét kérek Kérem, várom, követelem, üljön le apukám velem! Legózzunk, vagy lovat fessünk, olvasgassunk, beszélgessünk. Azt is kérem, követelem, üljön le anyukám velem! Kérdezgetném erről-arról, napsütésről, hóvárról. Meguntam az összes tévét, játsszunk inkább mindenfélét! Kockát, malmot, mint ők régen, focizzunk az utcavégen! Mesét kérek itt az ágyban, ma este is arra vágytam. Könyvből szép a mese este, nem mobilon, esemesbe! Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe Gondoltál már rá, hogy te mivel kedveskedhetnél anyukádnak? Néhány ötlet, amivel meglepheted: Terítsd meg a reggelihez az asztalt! Szedj egy csokor virágot édesanyádnak! Tanulj meg egy verset és köszöntsd fel! Mosogass el anya helyett! Készíts neki apró levélkét, amelyben leírod, hogy mennyire szereted! Tedd bele azután a táskájába! Rajzolj egy szép képet a munkahelyére! Ne veszekedjetek a tesóddal, inkább közösen lepjétek meg anyát! Öntözd meg a virágait! Tegyél rendet a szobádban! és biztosan neked is van még rengeteg ötleted!

4 4 Ember és természet A kert Fotók: mauritius images (2), Waldhäusl (2) Zöldségek, bokrok és virágok minden kerttulajdonos más-más növényeket ültet. Itt él az éti csiga. Úgy éli túl a telet, hogy házát lezárja. Így szaporodnak az éti csigák. Nyelvével lereszeli a növényeket, ez a tápláléka.

5 A rózsa Májusban virágoznak és illatoznak az első rózsák. Színezd ki! 5 Vigyázat! A rózsa tövises!

6 6 Az én világom Izomerő a gravitáció ellen Mi történik, ha egy ceruza legurul az asztalról? Leesik a földre, ez biztos. A testednek mindig a gravitáció ellen kell dolgoznia. Ezt az izmaid végzik helyetted, úgy, hogy észre sem veszed. Amikor még kisbaba voltál, már akkor gyakoroltad. Az elején még a fejedet sem tudtad felemelni. Idővel aztán megtanultad, hogyan mozogjon az egész tested. Ha megfigyelsz egy kicsi gyereket, aki most tanul járni, akkor láthatod, hogy milyen nehéz is ez. De tulajdonképpen miért is? A Földnek nagyon erős energiája van, amelyet nem is látni. Ezt nevezzük gravitációnak. A gravitáció mindent a földhöz vonz és ott is tartja. Több mint 600 izom van a testedben. Ezek közül sok a csontokhoz tapad. Így mozgatják a karokat, lábakat, ujjakat és egyéb testrészeket is. Ezeket az izmokat irányíthatod is. Eldöntheted, hogy melyiket mozgatod és melyiket nem.

7 7 Egyes izmok önállóan mozognak. Ezeket nem irányíthatod. Ilyen izom a szív is, amely éjjel nappal dobog, egész életedben. Így pumpálja a vért a testeden keresztül. Izmok munka közben Ha pislogsz izmok mozgatják a szemhéjadat. Ha ülsz egy széken izmok tartanak téged egyenesen. Ha futsz izmok mozgatják a. Ha írsz izmok mozgatják a. Az izmok nőhetnek A sporttól erősödnek az izmaid, és te is egészségesebb, edzettebb leszel. Ha keveset mozogsz, akkor sokkal nehezebben bírod a terhelést. Ha beszélsz izmok mozgatják a. Ha körbenézel izmok mozgatják a. Találsz még más példát is? Írd ide fel: Ha én Fotó: mauritius images.

8 8 Olvasórejtvény A pici ANYASEDÉ a virágcserépben Nagymamának hét unokája volt. Marci szívesen töltötte idejét nála, de hiányzott neki az NYASEDÉ-ja. A nagymama, hogy megnyugtassa, mesélni kezdett unokájának. Volt egyszer egy ÚIFSIK, aki nem tudott elaludni, mert az anyukája nem volt vele. Körülnézett a szobában és meglátta, hogy az ablakpárkányon levő virágcserépben üldögél az ANYASEDÉ, aki nem volt nagyobb a ÚIFSIK hüvelykujjánál. A pici ANYASEDÉ a virágcserépből lenézett, és észrevette, hogy a ÚIFSIK nagylábujja nincs betakarva. Felment hát az ágyra, és rántott egyet a takarón, de meg sem tudta azt mozdítani. A pici ANYASEDÉ odamászott a ÚIFSIK füléhez és belesúgta: Takarózz be, mert én nem tudlak betakarni! De a ÚIFSIK már aludt, és nem hallotta meg a figyelmeztetést. A pici ÁNYASEDÉ-nak vissza kellett mászni az ágytakarón át a ÚIFSIK-hoz. Egy kicsit gondolkodott, majd ráterítette a kötényét a fia nagylábujjára. Ez sajnos nem tartott sokáig, mert a ÚIFSIK forgolódni kezdett, lerúgta magáról az ágytakarót, ami magával rántotta a pici ÁNYASEDÉ-t is. Szegény anyuka, csak a földről nézhette, hogy a ÚIFSIK nyugtalanul forgolódik, mert fázik. Egyszer csak nagyot tüsszentett álmában a gyermek. Az ANYASEDÉ kétségbeesett és hangosan kiabálni kezdett: Kérlek takard be magad, mert én nem tudlak! Túl nehéz a takaród! A ÚIFSIK megrezzent egy kicsit, majd álmában lenyúlt az ágytakaróért, felhúzta és betakarta még a nagylábujját is. A pici ANYASEDÉ megnyugodva mászott vissza a virágcserépbe, majd halkan így sóhajtott: Milyen nagy és okos ez a ÚIFSIK, már egyedül is be tud takarózni! Mire a mese véget ért, Marci is mély álomba merült. Azt álmodta, hogy valahol élt egy fiú, akinek nagyon pici anyukája volt. Kikről mesél a történet? Írd be a megoldásokat a keretekbe!

9 Képes olvasgató 9 Tudjátok kik azok a tornászok? Olyan, akiknek a sok edzéstől hihetetlen erős vannak. Őket minden gyerek csodálja! Hogy miért? Mert olyan könnyedén húzzák fel magukat a, mintha pehelyből lennének. Mert egy tigris vakmerő ugrásával repülnek át a fölött. Mert a kismajmok gyorsaságával és ügyességével másznak fel a. Sőt képesek szaltózni a is! Az iskolai tornaórákon mindenki irigykedve lesi őket! Főleg a kicsit testesebb társaik, akik úgy lógnak a mint egy. Megkérhetitek izmosabb társaitokat, hogy tanítsanak meg fortélyokra, hogy még is könnyedén tudjatok! fii ú k iz m a i k g y ű r ű re sz e k ré ny kötéle n tr a m b uli n o n liszt e s z s á k b u k fe n ce z n i

10 10 Szép történetek Tavasztündér Év apó már nagyon várta a tavasz jöttét. Nem tudta elképzelni, mi történhetett a Tavasztündérrel. Hiába kukucskált bele a távcsövébe, csak annyit látott, hogy a tündér még mindig alszik. Kérdezgette a fákat, madarakat, a fűszálakat.... Egy kis csiga hozta a hírt, hogy a gonosz boszorkány nem akarja, hogy napsütéses szép idő legyen, ezért álomport szórt szét, s így a kis tündér nem tudott felkelni. Év apó törte a fejét mit tegyen. Hogyan tudná felébreszteni a Tavasztündért? Szólt a kismanóknak, hogy segítsenek neki. Közösen tervet eszeltek ki, hogy járhatnának túl a boszorka eszén, hogy ébreszthetnék fel az alvó tündérkét. A manók minden állatnak, madárnak, virágnak szóltak, hogy segítsenek. A madarak mind-mind dalra fakadtak. A virágok illatozni kezdtek, a fák zörgették ágaikat. Az apró manók tavaszi dalokat énekeltek. A nagy zene-bonára a Nap is kikukucskált a felhők mögül. Először csak gyengén, majd egyre erősebben sütött. A fák zöldülni kezdtek, a fűszálak is erőre kaptak. S lássatok csudát! A Tavasztündér ébredezni kezdett. Nyújtózkodott, kidörzsölte a szeméből az álomport. Hú, de jót aludtam! Ahogy kinézett a palotája ablakán, látta, hallotta, hogy mindenki énekel, lármázik. A kis csiga mesélte el neki, hogy mi történt. Tüstént munkához is látott. Varázspálcájával suhintott egyet, minden fa, bokor még zöldebb lett. Kibújtak a tavaszi virágok, visszatértek a költöző madarak, hangos csivitelésbe, kelepelésbe kezdtek. A virágok olyan erősen illatoztak, hogy ezt már a gonosz boszorkány végképp nem tűrhette, elviharzott mérgesen rázva az öklét. A Tavasztündér csilingelve kacagott, amit Év apó is meghallott a palotájában. Belekukkantott a távcsövébe, s látta minden úgy van, ahogy kell. Az emberek is jókedvűen indultak a dolgukra. A csúnya, rossz idő eltűnt. Beköszöntött a tavasz. G. Joó Katalin

11 A verselés öröme 15 Piros autó Piros autó nagyon szalad, Piros autó, mint a pipacs. Piros autó ipiapacs, megláttam a rendszámodat! Nemes Nagy Ágnes Kerekítő Vonat Megy a vonat fel a hegyre. Segítsetek meg-sza-ka-dok, segítsetek meg-sza-ka-dok! Legurul a vonat a hegyről. Most már-csak kibírom, most már-csak kibírom! Hol közlekednek ezek a járművek? Vezesd őket a megfelelő helyre! VÍZEN SZÁRAZFÖLDÖN LEVEGŐBEN

12 Fotó: mauritius images A polip

13

14 12 Színes állatvilág A polip egy rejtőzködő művész Mi az a polip? A polip az óceán mélyén él és a fejlábúakhoz tartozik. Nyolc hosszú karja van, ezeken tapadókorongok találhatók. A teste egy zsákhoz hasonlít. Csőrszerű állkapcsával fájdalmas harapásra képes, a nyála pedig mérgező. A polipnak kilenc agya van. A főagy mellett minden egyes csápnak van egy saját agya, ami azt irányítja. Hogyan él a polip? A polip magányosan él. Nem a csápjaival úszik, hanem a vizet egy tölcséren keresztül a fejéhez nyomja és így lövi ki magát. Apró tengeri rákokat és kagylókat eszik, csápjaival zsákmányolja be és állkapcsával roppantja össze. A rejtőzködés művészete A polipnak nincs csont a testében. Ezért nagyon mozgékony. El tud rejtőzni egészen kicsi sziklarésekben. Egyszer még sörösdobozban is találtak polipot. A polip gyorsan meg tudja változtatni a színét, így a környezetébe is könnyen beolvad. Így alig látható.

15 0. szám, május/június 13 Tudtad? Fotók: mauritius images (1), 4nature (2), Waldhäusl (1) A polipok okosak. Utánoznak más polipokat. Még azt is meg tudják tanulni, hogy hogyan kell kinyitni egy hordót. Emellett nagyon jó a tájékozódási képességük. Ha egy polip menekül, tintamirigyéből sötét tintát lövell ki. Azután ő is beleúszik a sötét felhőbe és így eltűnik ellenségei elől. A legnagyobb polip a Csendes-óceáni óriáspolip. 2-3 méter és 40 kilogramm. Ha a polipok védekeznek, akkor harapnak. A kék gyűrűs polip harapása halálos! Az emésztéséhez olyan folyadékot állít elő, ami nekünk embereknek mérgező! Hány polip található a kalózhajón? Nézd meg alaposan és biztosan megtalálod őket! Színezd ki őket! A megoldást a 23. oldalon találod.

16 16 Játékok A negyedik nyer Ez egy vidám játék két játékos számára. Amire szükséged van: négyzetrácsos lap két színes ceruza Az egyik játékos -ot tesz, a másik pedig az X jellel játszik. A játékosok felváltva húznak egy-egy vonalat. Falraverősdi Keressetek olyan falat, amelyhez hozzá lehet pattintani egy labdát! Az első játékos dobja a falhoz a labdát, majd kapja el és közben ezt mondja: Egy kézzel! (egy kézzel kell elkapni) Két kézzel! (két kézzel kell elkapni) Sima! (elkapás előtt a két tenyerét össze kell simítani) Csattanós! (elkapás előtt tapsolni kell) Szájbavágós! (elkapás előtt egyik kezével meg kell érinteni a száját) Akinek sikerül egy négyzetet bekeríteni, beleírhatja jelét. Fülbehúzós! (elkapás előtt mindkét kezével meg kell fognia a fülét) Kisegyes! (elkapás előtt kicsit kell ugrani) Nagyegyes! (elkapás előtt nagyot kell ugrani) Forgós! (elkapás előtt fordulni kell egyet maga körül) A játék végén meg kell számolni a -okat és az X-eket. Az a győztes, akinek a legtöbb jele lett. Aki hibátlanul végig tudja csinálni, ő kijárt egy iskolát. Jöhet a következő játékos! Utána újra kezdődhet a játék. Az győz, akinek a legtöbb iskolája lesz!

17 Megtalálod a hibákat? Keresd meg a verébtársaimat! A tanyán Képrejtvény 17 Pillangó rejtvény Vezesd különböző színnel a virágokhoz a lepkéket!

18 18 A mi hazánk Magyarország Budapest Fővárosunk Budapest, az ország központja. Már az őskorban is éltek itt emberek. A Duna két partján elterülő várost a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. Világörökségi helyszín a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed, valamint az Andrássy út és környezete. Rengeteg műemlék, múzeum, színház van a fővárosban. A Városligetben található a Fővárosi Állat- és Növénykert. Évente több mint egymillió ember látogat el ide. Európa középső részén helyezkedik el Magyarország, a mi hazánk. Nincs tengerünk és örök hóval fedett hegyeink, mégis a legkedvesebb nekünk. A Duna és a Tisza folyó osztja három részre országunkat. Legmagasabb hegyünk a Mátra, melynek Kékestető nevű csúcsa m. Májusfaállítás A május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Színes szalagokkal, díszítették. A májusfa kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte.

19 19 A Cserhát-hegységben, megbújva a hegyek közt van egy kis falucska, Hollókő. Régen egy András nevű földesúr elrabolta a szomszéd birtokos lányát és a vár egyik szobájába zárta. A lány boszorkány dajkája segítségül hívta az ördögfiakat, akik hollókká változva elhordták a követ az épülő várról. Ezért lett Hollókő a vár neve. Hollókő is a Világörökség része. Élt régen két óriáscsalád. A férjek egy napon úgy összekaptak, hogy végül egyikük sem maradt életben. A monda szerint asszonyaik könnyeiből született meg a Balaton, más néven a magyar tenger. Ha autóval körbe akarjuk járni, akkor kb. 2 és fél- 3 órára van szükségünk hozzá. A tó egyik legszebb fekvésű része a Tihanyi-félsziget, melynek hírnevéhez a tihanyi visszhang is hozzájárul. Májusfa Kislány alszik benn a házban, májusfa áll udvarában. Jegenyefa, nyárfa, orgonafa ága, sudár törzse délceg, magos, lombja pántlikás, szalagos. Pünkösd napján jaj, kidöntjük, de jövőre az új tavaszt ismét vele köszöntjük. Péter Erika Fotók: mauritius images (4), privát (1)

20 20 Barkácsolás és játék Csodaszerszám a kéz Szeretnéd tudni, miért olyan ügyes a kezünk? Akkor rajzold körbe! Kitalálod, hogy melyik ujjad más, mint a többi? Amire szükséged van: egy lap egy ceruza 3 Ha egy igazi szellemkezet akarsz készíteni, a kezet a csontok szélein színezd sötétre! Egy ujj más! Látod, hogy melyik? 1 Tedd a kezed egy lapra és rajzold körbe! 2 Figyeld meg, mennyire tudod hajlítani az ujjaidat! Minden egyes rész, amit be tudsz hajlítani, egy csont. Rajzold le az összes csontot a kezedben! 4 Ez a hüvelykujj. Ennek csak két csontja van és egyedüliként ez tudja az összes többi ujjat a hegyénél megérinteni. Próbálj meg egyszer e nélkül írni vagy rajzolni! Sikerül?

21 A NYEREMÉNYJÁTÉK Nézd meg alaposan ezt a polipot! Elkapott egy szót ebből az újságból, és a betűket összekeverte. Melyik szó ez? Egy tipp: Ezt a szót a 18. oldalon találod! T S U D E P A nyertesek között kisorsoljuk: B Ilyen digitális fényképezőgépből sorsolunk ki hármat. A kép csak illusztráció. Ne búsulj akkor sem, ha nem Te nyerted meg a fődíjat! Kisorsolunk még 10 db plüssállatot is. A megoldást küldd a következő címre: Oktker-Nodus Kiadó Kft. Jelszó: polip 8200 Veszprém Bartók Béla u ptimi@oktker.hu Beküldési határidő: június 30. A kép csak illusztráció.

22 ÚJ a 2011/12-es tanévben A sokoldalú újság éves előfizetéssel Tanórai felhasználásra 1. és 2. osztályosok számára 10 VERÉB POSTA 2011 szeptemberétől 2012 júniusáig 24 oldalon Életkornak megfelelő szövegekkel segíti az olvasóvá nevelést 4 OLVASÓ VERÉB melléklettel október, december, március, május hónapokban 16 oldalon Izgalmas olvasó melléklet változatos mese- és verskínálattal 1 VERÉB POSTA Plusz az éves előfizetők számára 32 oldalas kiegészítő folgalkoztató kiadvány egész tanévre. Havonta ingyenesen letölthető feladatlapokkal Rejtvény Tavaszi nagytakarítás Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! Összekeveredtek a szavak a mondatokban. Írd a helyükre a megadott szabály alapján! A Megjöttek csivitelnek szépen virágzik B Hangosan gólyák a is C orgona Itt a Az D a fecskék van tavasz B1, A2, C3, D2. A1, D1, B2, B4. C4, C1, A3, A4. C2, D3, B3, D4. A megoldást a 23. oldalon találod!

23 Anyák Napi Képeslap Mindenféle 23 Misi nagyon szereti az anyukáját. Képeslapot készít neki anyák napjára. Ehhez szüksége van egy lapra, egy ollóra és filctollra. Készíts te is egyet! 1 Hajtsd félbe a lapot! 2 A bal oldalát hajtsd befelé! 3 A jobb oldalát is hajtsd befelé! 4 Rajzolj rá egy szívet és vágd ki! Más formákat is kipróbálhatsz! 5 Színezd ki! VERÉB POSTA Gyermekmagazin elsősök és másodikosok számára 0. szám, ingyenes bemutatószám, május/június Feladadatlapok a tanórához: Médiatulajdon: JUNGÖSTERREICH Zeitschriftenverlag GmbH & Co, A-6020 Innsbruck, Sillgasse 8. Kiadó: Mag. Werner Michael Madl, JUNGÖSTERREICH Zeitschriftenverlag GmbH & Co, A-6020 Innsbruck, Sillgasse 8, Varga István, OKTKER-Nodus, H-8201 Veszprém, PF Szerkesztőség és lektorátus Ausztriában: Mag. Veronika Smekal. Szerkesztőség és lektorátus Magyarországon: Varga István. Szerkesztők: Pleszinger Tímea, Jegesné Rémesi Irén (módszertani koordinátor), Buknicz Erzsébet, Gerölyné Joó Katalin, Vörösháziné Czicza Noémi. OKTKER-Nodus, H-8201 Veszprém, PF. 201, szerkesztoseg@verebposta.hu. Illusztrációk: Gabriela Silveira, Theresia Koppers, Richard Bergant. Képszerkesztés és asztali kiadványszerkesztés: Tanja Mintscheff. Nyomdai munkálatok: Ferdinand Berger & Söhne Ges.m.b.H., 3580 Horn. Előfizetés, megrendelés és szállítás: , rendeles@verebposta.hu OKTKER-Nodus, H-8201 Veszprém, PF Előfizetés (10 kiadvány egy tanévben, 4 Olvasó Veréb olvasó melléklet és 1 Veréb Posta Plusz): 2.580,- Ft. Pályazatoknál és nyereményjátékoknál jogi út kizárva. Az újság irányzata: Tanórai felhasználásra, szabadidős tevékenységre és olvasóvá nevelés céljából. MEGFEJTÉSEK: 13. oldal: 11 polip bújt el a hajón; 22. oldal: 1. Hangosan csivitelnek a fecskék. 2. Megjöttek a gólyák is. 3. Az orgona szépen virágzik. 4. Itt van a tavasz.

24 Viccek Pirike a Gyerekszínház pénztáránál: Kérek szépen egy jegyet a mostani előadásra! De kislány, hiszen már hatot váltottál rá! Az igaz, de áll az ajtóban egy néni, és valahányszor be akarok menni, mindig széttépi Mi volt ma az iskolában, Tomika? Kémia órán a puskapor összetételét tanultuk. És holnap hánykor kezdődik az iskola? Miféle iskola? Mondd anyu, elveszett az, amiről tudjuk, hogy hol van? Hogy veszett volna el, fiacskám? Akkor a táskád se veszett el, amit a Dunába ejtettem. A nagymama az unokája ágya mellett ül és mesét olvas. A kicsi megszólal: Nem tudnál kicsit halkabban mesélni? Úgy szeretnék már aludni! Pistike megkérdezi az ebédnél: Mama, kapok még egy kis tortát? Miért kérded? Mert ha nem kapok, lassabban eszem! Marikától kérdi az anyukája: Na hogy vagy megelégedve az új tanító nénivel? Hát, nem túl okos. Miért? Mert mindent tőlünk kérdez.

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Feladatok a Tavasztündér című meséhez

Feladatok a Tavasztündér című meséhez Feladatok a Tavasztündér című meséhez 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 1. A leghidegebb évszakunk 2. Gyümölcs 3. Csapból folyik 4. Gondolkodás szerve 5. Ételízesítő 6. Rossz tojás 6. 2.

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők!

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők! KATICA CSOPORT Kedves Szülők! Május legelején az Anyák Napi ünnepségünk került megrendezésre, melyre a csoport nagy örömmel készült az idei évben is, sok-sok szép verssel, dallal és alkotással. Reméljük

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Tizedik lecke. szeretek levelet írni nem tudok jól írni

Tizedik lecke. szeretek levelet írni nem tudok jól írni Tizedik lecke Képeslapok Drága Lilla! Ez az első magyar levél, amit írok. Szeretek levelet írni, de magyarul az az igazság nem tudok jól írni. Naplót írok ugyan, de az nem igazi írás. Itt minden nagyon

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed Kedves Első Osztályos Rajzold be az óvodai jeledet Az első matematikakönyved tartod a kezedben. Lapozz bele, nézegesd meg Sok érdekes feladat vár rád a számok birodalmában. Amíg nem tudsz olvasni, tanítód,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Játékos sárkánybarátkoztató ovisok és kisiskolások részére Kedves Barátom! Láttál már kínai sárkányt? Mit jelképez? Hogyan néz ki? Vízben lakik vagy föld

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak)

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak) Ajánlott életkor: 6-7 év (középső csoport év végétől nagycsoportos kor végéig) I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Bújócskáznak a tárgyak. A Te feladatod megkeresni őket. Színezd ki a vonalak között

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

visszatekintés az óvodára

visszatekintés az óvodára visszatekintés az óvodára Kedves..! Szeretettel adjuk át Neked ezt a tankönyvet, melyet azzal a céllal készítettünk, hogy segítsük a körülötted lévő csodálatos világ felfedezését az ének-zene, a technika

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG Sötétben minden más. Az egy más világ. Gyuszi fekszik a sötétben. A kályhánál valami furcsa domborodik. Valami púpos szörnyeteg, ugrásra készen. Gyuszi feljebb húzza a

Részletesebben

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő Felszerelések előkészítése szünetben. (Csoportok megszervezése; keresztrejtvények kiosztása; számítógép és projektor bekapcsolása, beállítása.) Óra eleji szervezési feladatok Képek, keresztrejtvény, számítógép,

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA Az elsõ nap az iskolában Az elsõ napon még nem tanultunk, hanem ismerkedtünk egymással. Bemutatkoztunk, és elmeséltük, hogy mi volt a jelünk az óvodában. A

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

10-20 szó: az eredmény kiváló néha játszanak az analízis-szintézis képességét fejlesztő játékokkal,

10-20 szó: az eredmény kiváló néha játszanak az analízis-szintézis képességét fejlesztő játékokkal, I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Feladat: Gyermeke keresse meg a betűhalmazban az elrejtőzött állatokat. Fontos! - Csak két irányban (balról jobbra és föntről lefelé) haladhat gyermeke - Csak

Részletesebben

Lovagok és királylányok lapbook

Lovagok és királylányok lapbook Lovagok és királylányok lapbook ÁRNYÉKOK PÁROSÍTÓ SZIMBÓLUMOK PÁROSÍTÓ A lovagokat és a királylányokat vágd ki, majd ragaszd a következő oldalon lévő négyzetlapokra! Tedd növekvő/csökkenő sorrendbe,

Részletesebben

A kis hernyó története

A kis hernyó története A kis hernyó története A kishernyó alszik a petében. Gyakorlat: A gyermek sarokülésben összegömbölyödik. Homlokával térde előtt érinti a padlót, popsija a sarkán, kezei lazán a lábfejek mellett. Kiszabadul

Részletesebben

Eszközök: Classmate PC, tanári laptop; füzetek; üres kis kártyalapok; pörgettyű, írólapok; óra; két szöveg; 2 darab szinonimaszótár.

Eszközök: Classmate PC, tanári laptop; füzetek; üres kis kártyalapok; pörgettyű, írólapok; óra; két szöveg; 2 darab szinonimaszótár. Óravázlat 2. osztályos nyelvtan Tananyag: Mit tudsz már a szavakról? Oktatási cél: A szavak jelentésének megfigyelése. Szómagyarázatok készítése az életkornak megfelelő szókincs használatával. Szavak összeállítása

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit,

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, Tompa Mihály A pitypang meséje Illusztráció: Szabó Enikő A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, megkérdezte tőlük, nincs-e panaszuk, kérésük, kapnak-e hűvös reggeli harmatot, kedvesen

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén.

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. A színpad közepén lányok, fiúk körben állnak, arccal a kör közepe felé. Elől, a színpad bal oldalán, Bertalaki

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam!

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam! 6 Az elsô vakkantás Tomo vagyok, és ez itt az ÉN történetem. Na, jó, meg Leventéé, a gazdámé is egy kicsit, de amúgy mindig minden róla szól, szóval ez a könyv most itt főleg rólam fog. Szívesen megosztom

Részletesebben

5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be!

5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be! Mozaik Kiadó Szeged, 2013 5. Kösd össze! 6. Keresd a jelet, betût! Karikázd be! 1 2 3 1 JANUÁR 4 5 6 7 8 9 10 2 11 12 13 14 15 16 17 3 18 19 20 21 22 23 24 4 25 26 27 28 29 30 31 5 1 2 3 4 5 6 7 5 Mese,

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz (az intuitív esetkezelés lépcsőfokai) 2009. február 2013. február Vázlat: - ismerkedés (ismerkedés tulajdonságok előélet) - kezdetek (az anya a nagymama kötődések)

Részletesebben

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek!

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek! Az alkotás öröme kedves Gyerekek! a rajzkészség az emberiség egyik legcsodálatosabb képessége. Mindenki tud rajzolni. van, akinek jobban megy, van, akinek kevésbé. Most egy olyan munkafüzetet tartotok

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Régi dolgok, nehéz sorsok. Írta: Fülöp Tiborné

Régi dolgok, nehéz sorsok. Írta: Fülöp Tiborné Régi dolgok, nehéz sorsok Írta: Fülöp Tiborné Előszó 1933-ban születtem, egy nagyon szép kis faluban, földműves családban. Szegények voltunk. Nagyszüleim még közepesen jómódú család volt, de a nagyapám

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is!

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Ha a zöld vonalak mentén lévő pöttyöket adod össze, akkor 5+5+5=, vagy 3 =. Ha a piros

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

Gárdonyi Géza. Az ablak

Gárdonyi Géza. Az ablak Gárdonyi Géza Az ablak Egy tizenöt éves fiú is járt az iskolába. Daninak hívták. Leány is volt három olyan nagyocska. De azok mind vidámak voltak és kedvesek. Csak ez a Dani! Ült fakó arccal az első helyen,

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Tartalomjegyzék 1. fejezet: A Néni 7 2. fejezet: Milyen az, ha összeszorul a gyomrod? 15 3. fejezet: A borzasztó büdi busz

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Próbálj te is jégvirágot rajzolni az ablakra!

Kedves Gyerekek! Próbálj te is jégvirágot rajzolni az ablakra! Kedves Gyerekek! A második félévre is kitaláltunk nektek feladatokat, válogattunk verseket, történeteket. Reméljük, tetszenek, érdeklôdéssel olvassátok, szívesen foglalkoztok velük. Jó tanulást, gyakorlást

Részletesebben

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. ÁLLATOK VILÁGNAPJA 2012. október 18. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A könyvtár kapcsolódott a napközis munkaközösség

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / Dunaújváros,

Részletesebben

Játékok 6-7 éveseknek

Játékok 6-7 éveseknek Játékok 6-7 éveseknek 1. oldal alma gyűjtő Kövesd a filctolladdal, ceruzáddal az almák útját! Melyik alma melyik kosárba pottyant? Érdemes laminálni az oldalt, mert így a filccel írt vonalak könnyedén

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

Az alatt folyik egy, az alatt folyik egy csendes patakocska, csendes patakocska.

Az alatt folyik egy, az alatt folyik egy csendes patakocska, csendes patakocska. Májusfaállítás A fiúk bejönnek, fektetve hozzák a feldíszített májfát, felállítják, táncolnak. Két oldalról jöjjenek, két oldalra állítsák a májfákat! 1. fiú: Hallottátok-e már hírét, Pintér Sanyi legénységét?

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben