Technológia és felelősség Herczku Zoltán

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Technológia és felelősség Herczku Zoltán"

Átírás

1 1 Technológia és felelősség Herczku Zoltán Vodafone Rt 1. Felvezetés - Az Interneten található Juergen Mittelstrass, a konstanzi egyetem filozófia professzorának egy 1999-es, Technológia és felelősség című tanulmányára, amely ennek a cikknek az alapgondolatát meghatározta. - Mittelstrass kiindulásként Leonardo-hoz nyúl vissza, és azt mondja, hogy napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. - A világ és fejlődés azóta felgyorsult; de a fő tézis, miszerint a tudomány és technológia nem lehet öncélú, a puszta megismerés vágyon illetve a fogyasztási igények kielégítésén kívül a tágabb értelembevett társadalmi, és környezeti érdekeket is figyelembe kell venni, továbbra is érvényes maradt. - Az üzleti életben, és különösen multinacionális vállalatok esetében a felelősség kérdéskőre rendkívül fontos. Ebben az esetben ugyanis a tevékenység nem csak egy lokális területre terjed ki, hanem a jellegéből fakadóan tevékenységük hatása globális méretekben befolyásolja a társadalmat és a környezet. - Ez összefoglalva azt jelenti, hogy akár tudomány, akár iparágakat vizsgálunk, egy dolog nyilvánvaló; megnőtt a felelősségünk. - Ebben a rövid cikkben nem szeretném a meleg vizet újra feltalálni. A célom az, hogy a telekommunikációs iparágon belül a mobil távközlés viszonylatában foglaljam össze ezt a témakört úgy, ahogy ezt a Vodafone látja. 2. Mobiltávközlés és a kor - Amikor a mobil távközlés felelősségének kérdéskörét feszegetjük, akkor nem árt, ha ennek az iparágnak és a kornak, amelyben született néhány speciális tulajdonságát is szem előtt tartjuk: A mobil távközlés egy fiatal iparág szemben például a vasúttal, vagy az energiaiparral. Ez utóbbiak esetében a felelősség kérdéskőre már jóval korábban pontosítva lett, legfeljebb a válaszokat és az elkötelezettséget kell a váltózó feltételekhez igazítani. A fiatal volta mellett, ki kell hangsúlyozni a rendkívül gyors változást is, mely talán semelyik más iparágra nem jellemző ennyire. Nem kell különösebben kifejteni, de 1990-ben még a mobil beszéd, röviddel utána már az SMS, mobil fax, majd az IT konvergenciával az adatszolgáltatások egyre szélesebb skálája jelent, jelenik meg. Ezek mindegyike a társadalmat és környezetet más és más értelemben és mértékben befolyásolja. Mindez egy olyan korban, amikor lassan eltűnnek határok. A pozitív értelemben vett globalizáció eredményeképpen egymástól távol élő társadalmak kerülnek kapcsolatba egymással, egyre nő az érzékenység, felelősség a társadalom, emberi jogok illetve környezetvédelme irányába. - Ezen pontok mentén nyilvánvaló, hogy a mobil távközlés résztvevői nem engedhetik meg magunknak, hogy elnagyoltan kezeljék ezt a kérdést.

2 2 - A Vodafone 26 leányvállalatával és 14 partnerhálózatával 40 országban van jelen, rendkívül nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra óta, immár ötödször, egyedülállóan teszi nyilvánossá a vállalásait és a vállalások eredményeit, melyet független auditorokkal hitelesít. 3. A Vodafone társadalmi felelősség vállalásának elemei - A Vodafone társadalmi felelősség vállalásának elemei az egyes szolgáltatók direkt felméréseiből (ez tartalmazza a helyi politikusokat, közösségeket, véleményformálókat, felhasználókat és a közvéleményt), 20 nagy intézményes befektetővel, és számos CR szervezet (például World Business Council for Sustainable Development, Forum for Future, International Business Leader Forum, stb.) bevonásával alakult ki: Felelősségteljes hálózatépítés Elektromágneses sugárzás és egészségügyi hatása Energiafelhasználás és klímaváltozás Felelősségteljes marketing Jelentős társadalmi értékkel bíró termékek Tartalomszolgáltatás Etikus beruházás Elektronikus hulladék kezelése, készülék újrahasznosítása Felsővezetői juttatások - A Vodafone rendszerezte azokat a területeket, ahol az iparág legfontosabb kérdései felmerülnek és keretet teremtett leányvállalatainak arra, hogy lokális válaszokat adjanak. A több szolgáltatóval folytatott párbeszéd eredménye szerint a felelős vállalati magatartás normái mindenhol azonosak, de igazodnak az adott ország kultúrájához. 4. A társadalmi felelősség, mint az üzlet része - Röviden érdemes megemlékezni arról, hogy mit kell tennie egy cégnek ahhoz, hogy a társadalmi felelősség vállalás ne csak szlogen legyen. A Vodafone célja ebben a tekintetben az, hogy a felvállalt kötelezettségek és a felelősségteljes magatartás az üzleti folyamatok szerves része legyen, valamint beépüljön a céges kultúrába. - Az egyik kulcs eleme ennek a tevékenységnek, hogy a döntéshozatali folyamat részévé kellett tenni a társadalmi felelősségvállalást. A Vodafone-on belül ma már nem történhetnek meg stratégiai döntések anélkül, hogy azok társadalmi és környezeti hatásait ne elemeztük volna. - A stratégiai tervezésbe való beépítés mellett szükséges, hogy az operatív folyamatok részéve is váljon a felelősségvállalás. - Az üzleti és operatív folyamatokon kívül rendkívül fontos, hogy a céges kultúrában is megjelenjen a felelősségvállalás. Ezt legjobban a tudatos és hatékony belső kommunikációval lehet elősegíteni. Ennek érdekében a megszokott értékek és elkötelezettségek meghatározása mellett, évente részletes és praktikus információkkal látjuk el a munkavállalókat. - Mindemellett, a tevékenységek hatékonysága csak úgy biztosítható, ha megfelelő visszajelzéseket kapunk, így nem hagyhatjuk figyelmen kívül a folyamatos ellenőrzés fontosságát. Belső minőségbiztosítási auditjaink szerves része a felelősségvállassal kapcsolatos követelménye teljesítésének ellenőrzése. Vodafone leányvállalatok negyedéves rendszerességgel beszámolnak CR mutatók állásáról.

3 3 A CR riportban számolunk be a CR területén elért eredményeinkről, a riport és a folyamatok minőségét a Deliotte & Touche LLP felügyeli. 5. Mobil távközlés, mint a társadalmi-gazdasági fejlődés eszköze - A felelősségvállaláshoz szükséges ismernünk milyen befolyással van a mobil távközlés a társadalomra, gazdaságra. Jelenleg kevés ilyen témájú, átfogó tanulmány létezik, így a Vodafone elindított egy kutatás sorozatot ennek a felmérésére. - Az első kutatás a fejlődő országok, ezen belül is Afrika gazdaságára és társadalmára gyakorolt hatásokat vizsgálta és érdekes eredményeket hozott: Nagyobb értéket képvisel a mobil készülék, mint a fejlett országokban, mivel az egyéb infrastruktúra fejletlen, ez az egyetlen mód, hogy a gazdasági rendszer részévé váljanak az felhasználók. A mobil technológia nem igényel olyan szintű ismereteket, mint az Internet vagy a számítógép használat és ez által szélesebb rétegek számára elérhető. A szöveges üzenetek használata igen alacsony az írástudatlanság és a sokféle eltérő nyelvjárásból kifolyólag. A mobil távközlés pozitív hatással a van a fejlődő országok gazdaságára, ez a hatás kétszer akkor is lehet, mint a fejlett országokban. Az a fejlődő ország, ahol 100 emberre 10 készülékkel több jut, mint egy azonos helyzetben lévő országra 1996 és 2003 között 0,59 %-al nagyobb GDP növekedést tudott elérni. A külföldi befektetéseket vonzó faktorok közül a mobil távközlési rendszerek megléte egyre nagyobb súlyt képviselnek. A kisvállalkozók nagy része kizárólag a mobil telefont használja kommunikációs eszközként, közülük közel 60% profit növekedésről számolt be a megnövekedtet hívásköltségek ellenére is. Az emberek mintegy 80 %-a azt állította, hogy a mobil telefonnak köszönhetően jobb a kapcsolta a barátaival és családjával. Bár igen fiatal iparágról van szó, ennek ellenére a mobil távközlés puszta létezése a világ egyik legtermészetesebb dolgává vált, miközben megváltoztatta az üzleti és magánszféra kommunikációs folyamatait. A kutatás eredményeiből megállapítható, hogy a mobil technológia elterjedése segíti a szociális-gazdasági felemelkedését és a fejlődő országok felzárkózását. 6. Felelősségtudatos mobil használat és felelősségteljes tartalom - A mobil távközlés számos merőben, új szolgáltatást hozott be ideértve a képküldést, videó letöltést, helyfüggő szolgáltatásokat, játékokat, Internet hozzáférést. Az új technológia és rajta keresztül a felsorolt szolgáltatások nyilvánvalóan előnyöket, új lehetőségeket nyitottak meg; de emellett új problémákat is hoztak magukkal. Rövid felsorolásjelleggel, ilyenek: SPAM Mobiltelefon használati etikett Mobilhasználat és vezetés Személyes adatok fölött való rendelkezés joga Kontroll a tartalom fölött - Ezeken a területeken a Vodafone többek között a következő vállalásokat tesz: 2007 márciusáig minden Vodafone leányvállalat részére elérhetővé tesszük mobil internet szűrő megoldásunkat.

4 márciusáig bevezetjük a hozzáférés szabályozást annak érdekében, hogy megelőzzük az illetéktelen hozzáférést korhatáros tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz. 7. Jelentős társadalmi értékkel bíró termékek - A VF 2004-ben piackutatást végzett a mobilkommunikáció felhasználásáról. A piackutatás kimutatta, hogy az EU felnőtt lakossága 9%-ának problémája volt a mobiltelefonok használatával. Ez különösen az idősebb generációra, valamint a valamilyen fogyatékkal élőkre vonatkozott. - A Vodafone olyan termékeket és szolgáltatásokat is fejleszt, amelyekkel szociális vagy környezeti problémákban tud segítséget nyújtani júniusában a VF Globális Marketing létrehozott egy csoportot, amely a szociális értéket képviseli ez a Szociális Termékek és Befektetések Csoportja. - A csoport egyik legfontosabb célja, hogy kiszélesítse azt a felhasználók körét: A ben különösen a vakok és gyengén látók, illetve a süketek és hallássérültek voltak a legfontosabb célcsoport ebben a tevékenységben. Elkészült egy leegyszerűsített menüvel és kevesebb szolgáltatással rendelkező készülékek kifejezetten az idősebb generáció részére A csoport ezen kívül foglalkozik a fejlődő országok gazdasági növekedésének elősegítésével is re harmadára szeretnénk csökkenteni azok számát, akik számára a mobilkommunikáció jelenleg szociális okokból nem hozzáférhető 8. Etikus beruházás - Az etikus beszerzés kezdeményezésének célja, hogy beszállítókat ösztönözzük az általános társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettség iránt. A Vodafone központi iránymutatásainak eredményeképpen, ma az összes Vodafone által indított pályáztatás és beszállító kiválasztási folyamat része a beszerzési etikai kódex, mely még egyszer nem más, mint vállalati értékeink kiterjesztése. Egy olyan előírt szint, amelynek teljesítését mindenkitől elvárjuk. A követelmények összhangban állnak a nemzetközi emberi jogi és munkajogi szabványokkal is. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ma Magyarországon a biztonságtechnika, tűz- és munkavédelem területén tapasztalunk leginkább hiányosságokat a Vodafone elvárásaihoz képest. - Az etikus beruházási szabályozás két szinten történik: Globális, stratégiai beszállítók esetében a Vodafone Csoport kezeli a kérdést. Helyi beszállítók esetében, egy keretszabály mentén az operátorok felelősek az etikus beruházás betartásáért. A beszállítókat osztályozzuk több szempont szerint. Például, használja-e Vodafone márkanevet a termékeiben, cégméret, központ, milyen kapcsoltunk van a céggel (kezdődő kapcsolat vagy stratégiai partner), van-e vállalati elkötelezettsége. Az első 5 kritikus beszállítóval külső audit lebonyolítását tervezzük.

5 5 9. E-hulladék kezelése /2005 folyamán a Vodafone Csoport 3480 tonna hulladékot termelt, és ebből mindössze 140 tonna került hulladéktárolóba. Mind az infrastrukturális hálózati elemekre, mind pedig a mobil készülékekre és alkatrészekre vonatkozóan a Vodafone kétféle módon közelíti meg az újrahasznosítás probléma körét: Újrafelhasználás A Vodafone Romániában végzett felmérése szerint az országban forgalmazott mobiltelefonok majdnem harmada használt készülék. A kutatás eredményei világosan mutatják az újrafelhasználás egyre növekvő fontosságát mind a hulladék minimalizálás területén, mind pedig a digitális szakadék szűkítésében. Újrahasznosítás Az e-hulladék nehezen lebomló, esetenként a környezetre káros anyagokat tartalmazhatnak, ezért fontos, hogy felelős módon váljunk meg tőlük decemberében az Európai Unió elfogadta az Elektromos és Elektronikai Berendezések Hulladékainak Visszavételéről szóló irányelvet (WEEE). A Magyar Országgyűlés 2004 végén a 264/2004-es kormányrendeletben rendelkezett az irányelv hazai gyakorlatba való bevezetéséről. A rendelkezés értelmében az ilyen hulladékokért a gyártó, külföldi gyártó esetén az első hazai forgalomba hozó felelős. A rendelet a forgalomba hozott termékek mennyiségét alapul véve pontosan meghatározza, hogy évről évre mekkora mennyiséget kell a felelősöknek visszagyűjteni Információs és távközlési berendezések 9% 17% 26% 35% A Vodafone Magyarország már a kormányrendelet bevezetését megelőzően is biztosította ügyfelei számára a lehetőséget, hogy használt készülékeiktől felelős módon válhassanak meg. Ezt a begyűjtő hálózatot augusztus 13- ra a teljes bolthálózatára kiterjesztette. - Szeretnék még röviden beszélni arról is, hogy kivel dolgozunk együtt az újrahasznosítási programban. Partnereink a Megváltozott Munkaképességűek Szakszervezete és az E- Hulladék Kht. Mindkét szervezet természetesen rendelkezik a szükséges hatósági és minisztériumi engedélyekkel az ilyen jellegű munkák elvégzésére; így külön öröm számunkra, hogy a megváltozott munkaképességűek munkahelyteremtését támogathatjuk.

6 6 10. Környezeti hatások - A környezeti hatások alatt több mindent lehet érteni: egyfelől a környezetre gyakorolt káros hatásokat, másfelől a vizuális környezetszennyezést. A Vodafone mindkét probléma kezelésére próbálja megtalálni a helyes válaszokat. - Környezetre gyakorolt káros hatások: A Vodafone Csoport közel bázisállomást üzemeltet világszerte, amely évente kb GWh energiafelhasználást jelent, amely összesen 1,2 millió tonna széndioxid kibocsátását eredményezi. Ezek a megdöbbentő adatok egyértelmű felelősséget és feladatokat rónak a ránk és természetesen a többi szolgáltatóra. Ezzel párhuzamosan az is egyértelmű, hogy ezen a területen nem leszünk képesek egyik napról a másikra látványos eredményeket elérni, de fontosaknak tartom jelezni, hogy a Vodafone megkezdte alternatív energiaforrások tesztelését. Görögországban és Egyiptomban összesen 181 napelemmel működtetett bázisállomás üzemel. Ezenfelül a Vodafone 2007 márciusáig kidolgozza azokat a Csoport minden tagjára kötelező érvényű sarokszámokat, amelyek szabályozzák az energia felhasználás hatékonyságát, illetve a kibocsátott széndioxid mennyiséget. - Vizuális környezetszennyezésre kiküszöbölését tett erőfeszítéseket nem kell külön taglalni. Erre elég a következő néhány kép is. 11. Felelősségteljes hálózatépítés és elektromágneses sugározás - A hálózatépítés során gyakran szembesülünk a lakosság ellenérzésével, mely leginkább a vizuális hatásokból és a RF mező irányban tanúsított aggodalmaikból fakad. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy lakóközösséggel folytatott párbeszéd milyensége nagyban befolyásolja a hozzáállásukat. Természetesen, ha rosszul kommunikálunk, növekszik a feszültség. Azonban, ha meghallgatjuk a kérdéseket, és azokat hitelesen megválaszoljuk az ellenérzések gyakran eloszlanak. - A lakossági igényeket igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben figyelembe venni. A bázisállomások helyének kiválasztása során meg kell találni az egyensúlyt a tervezési, üzleti és a lakossági igények között. - Ennek megkönnyítésre a Vodafone kidolgozta a felelősségteljes hálózatépítésre vonatkozó szabályzatát és iránymutatását, mely a hálózatépítés minden területét magába foglalja (jogi, környezeti hatás, RF kibocsátás, állomástervezés és kiválasztás, kommunikáció és konzultáció, lakás tulajdonos közös képviselő kapcsolattartás). - Az elektromágneses sugárzással kapcsolatos kommunikáció területén vált nyilvánvalóvá mindannyiunk számára, hogy a rohamos technológiai fejlődést a társadalom nem tudta lekövetni. Folyamatosan állítunk fel újabb és újabb technológiai kihívásokat önmagunk számára, de mostanra egyértelművé vált, hogy az alapokat elfelejtettük megteremteni. - Furcsa paradoxonba kerültünk: a mobilszolgáltatók kénytelenek újraértékelni a hagyományos kommunikációs csatornák jelentőségét, és visszatérni a személyes, szemtőlszembe folytatott párbeszédhez.

7 12. Összefoglalás - Visszatérve Leonardóhoz; a reneszánsz ember megtestesítője igazi négy az egyben. Egyszerre művész, filozófus, mérnök és tudós. - A mobiltávközlés pedig, amely egy nagyon fiatal iparág, mind a 4 területen helyt kell, hogy álljon és mind a négy területen meg kell, hogy találja a saját válaszait. A tudósaink új technológiákat fejlesztenek, mérnökeink hálózatokat terveznek és építenek, és mindezek mellett folyamatosan foglalkozunk társadalmi és környezeti felelősségünkkel, illetve az általunk keltett vizuális hatásokkal. - A Vodafone az alapelvek megteremtésével, azok rendszerezésével és következetes alkalmazásával hosszú távon kívánja biztosítani a felelősségteljes vállalati magatartást. 7

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Szomolányi Katalin. Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály. VII. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés Budapest, 2004. március 30.

Szomolányi Katalin. Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály. VII. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés Budapest, 2004. március 30. Szomolányi Katalin Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály Tartalom Csoport Működés Környezetvédelmi Stratégiai eredmények Csoport Környezetvédelmi Politika Csoport Környezetvédelmi Stratégia Csoport

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek 2 Változás sebessége A gazdasági átalakulás nehezen követi a technológiai fejlődést Technológiai változás

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

A világ legkisebb bankfiókja

A világ legkisebb bankfiókja A világ legkisebb bankfiókja 1. Mobilbank - a folyamatos fejlődés története 2. Mit hoz a holnap? 3. A mobilfizetésről röviden 4. Együttműködési modellek Tartalom 5. Egy működő hazai példa és tanulságai

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök 2013.12.20. dr. Lukács Andrea, 1 A közbeszerzési irányelvek lehetőséget adnak a szociális

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében

Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes Információs társadalom és tartalomfogyasztás 2012. június 14. Globális trendek európai és nemzeti

Részletesebben

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem és elektronikus kereskedelem Az elektronikus üzlet (e-business) kezdetei a múlt század 80-as éveihez vezetnek vissza, ám jelentős előretörésének az utóbbi 10 évben vagyunk szemtanúi. Az elektronikus üzlet

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

Szabályozási kihívások

Szabályozási kihívások Szabályozási kihívások Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes Ahogy az NMHH látja 2012. október 11. Globális trendek, európai és nemzeti válaszok 2 Az információs társadalom változásának trendjei A vezeték

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Alexa Noémi Közép-európai Egyetem Etikus vállalati megjelenés és kommunikáció Hungarian Business Leaders Forum 2016. május 27. Internetes felületek Honlap

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

Az etikus vállalat. III. Klausz Ferenc

Az etikus vállalat. III. Klausz Ferenc Az etikus vállalat III. Klausz Ferenc A Telenor világ egyik legnagyobb mobil szolgáltatója Több mint184 millió (2010) mobil előfizető* Körülbelül 40 000 dolgozó 2 milliárd ember él a piacokon, ahol a Telenor

Részletesebben

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21.

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21. CSR az érdekképviseleti szervezeteknél Fertetics Mandy ügyvezető, vezető tanácsadó Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Kft. Mai program Délelőtt: Alternate Kft. bemutatása Mi fán terem

Részletesebben

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Mi is az a digitális kihívás? Vezetői gyakorlat kihívásai Marketing, termék- és szervezet-fejlesztés

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan

3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan 3/2014.(XII.22.) számú jegyzői intézkedés a közösségi média használat szabályairól a Berentei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársaira vonatkozóan A közösségi média használatra vonatkozó jogi és etikai

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04

KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04 KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 04 SZE, KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK DR. TORMA ANDRÁS AUDI HUNGARIA MOTOR KFT. FELÜLVIZSGÁLAT SZÜKSÉGESSÉGE A RENDELET NEM FELHASZNÁLÓBARÁT NEM ELÉG VONZÓ A SZERVEZETEK SZÁMÁRA

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX 6. kiadás 2009 04 08 Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgató

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL

AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL 2017. NOVEMBER 13., NOVOTEL BUDAPEST DANUBE Magyar Telekom Csoport FENNTARTHATóSÁGi STRATÉGiA 2016-2020 A fenntarthatóság

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

Kitekintés a jövőbe: új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában

Kitekintés a jövőbe: új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában : új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában Fókuszban a MOBIX - az integrált, multi-platform támogatású, biztonságos videó kommunikációs és üzenetküldő platform Antal.Kuthy@egroup.hu

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül

Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül Delfin Díj 2013 mit tesz a Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet az esélyegyenlőség érdekében? A Fogyatékosügyi Kommunikációs

Részletesebben

PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés. a vezérigazgatók?

PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés. a vezérigazgatók? 5. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés Miben látják a siker zálogát a vezérigazgatók Világszerte 1409 Magyarországon 155 vezérigazgató, 7 iparágból vett részt a felmérésben. Vélemények növekedésről,

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

bizalom építőkövei Kiberbiztonság és a Magyarország, június 7.

bizalom építőkövei Kiberbiztonság és a Magyarország, június 7. Kiberbiztonság és a bizalom építőkövei Magyarország, 2018. június 7. Mika Lauhde Kiberbiztonságért és globális személyi adatbiztonságért felelős alelnök A digitális technológiák és a társadalmunk A digitális

Részletesebben

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére.

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. HASZNÁLATI ESETEK KATALÓGUSA Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. A Yammer használati eseteinek katalógusa

Részletesebben

MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET

MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET WWW.KOZBESZERZESIINTEZET.HU A KAMARÁK ÚJ SZEREPKÖRE, ZÖLD KÖZBESZERZÉS A GYAKORLATBAN ELŐADÓ: DR. BARNA ORSOLYA FÜGGETLEN HIVATALOS KÖZBESZERZK ZBESZERZÉSI SI TANÁCSAD CSADÓ

Részletesebben

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok Széni Zoltán - EY (Ernst & Young), Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) HR Igazgató Farkas

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

Az ISO szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél

Az ISO szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél Az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél Juszku Lajos 2017. Szeptember 28. Agenda MOL Magyarország bemutatása Energia fontossága

Részletesebben

GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA

GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA GLOBALIZÁCIÓ GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA Azoknak a bonyolult folyamatoknak az összessége, amelyek a gazdaság, a technika, a pénzügy, a politika és a kultúra területén az egész Földre kiterjedő új rendszereket

Részletesebben

A környezeti jelentésről és a környezeti jelentés díjról

A környezeti jelentésről és a környezeti jelentés díjról ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK A környezeti jelentésről és a környezeti jelentés díjról Beszámoló a Deloitte & Touche 2003-as környezetvédelmi pályázatának díjkiosztásáról Európában a környezetvédelem az üzleti döntések

Részletesebben

A fejlődés útján. A Vodafone Magyarország vállalati felelősség jelentése 2008-2009

A fejlődés útján. A Vodafone Magyarország vállalati felelősség jelentése 2008-2009 A fejlődés útján A Vodafone Magyarország vállalati felelősség jelentése 2008-2009 A jelentésről A Vodafone Csoport üzleti stratégiájának kiemelkedően fontos része a környezeti és társadalmi szempontból

Részletesebben

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Integrált beszállítói lánc IBM beszállítói üzletviteli alapelvek IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Az IBM cég mindig is magas elvárásokat fogalmazott meg saját üzletmenetére vonatkozóan ezek a vállalati

Részletesebben

IPC Validation Services

IPC Validation Services IPC Validation Services Út a győzelemhez a piaci versenyben Microsolder Kft. NYERTESEK: ELEKTRONIKAI GYÁRTÁSSZOLGÁLTATÓK (EMS) ÉS BESZÁLLÍTÓK Mit nyújt az IPC Validation Services az EMS vállalatoknak és

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai. Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM

Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai. Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM Szervezet Infokommunikációs Államtitkár Hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes

Részletesebben

Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok. Dr. Rozgonyi Krisztina

Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok. Dr. Rozgonyi Krisztina Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok Dr. Rozgonyi Krisztina Előzmények 1. Európai Bizottság COM(2012)789 számú, az egységes digitális piacon

Részletesebben

MUNKAHELYEK ÉS TECHNOLÓGIÁK ÉPÍTÉSZETE MAI IPARI ÉPÜLETEGYÜTTESEK KOMPLEX MUNKAKÖRNYEZET -TERVEZÉSE

MUNKAHELYEK ÉS TECHNOLÓGIÁK ÉPÍTÉSZETE MAI IPARI ÉPÜLETEGYÜTTESEK KOMPLEX MUNKAKÖRNYEZET -TERVEZÉSE MUNKAHELYEK ÉS TECHNOLÓGIÁK ÉPÍTÉSZETE MAI IPARI ÉPÜLETEGYÜTTESEK KOMPLEX MUNKAKÖRNYEZET -TERVEZÉSE TÉZISFÜZET FODRÓCZY JÓZSEF ÉPÍTÉSZ PTE PMMK BREUER MARCELL DOKTORI ISKOLA - 2012 1 BEVEZETÉS Mint minden

Részletesebben

Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával

Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával Projekt bemutatása ELSŐ MAGYAR ENERGIATÁROLÁSI KLASZTER NONPROFIT KFT. V e z e t ő p a r t n e r

Részletesebben

Az ISO szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél

Az ISO szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél Az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakítása és alkalmazásának tapasztalatai a MOL Nyrt-nél Juszku Lajos 2017. november 24. Juszku Lajos Downstream Támogatás MOL vezető Tapasztalat:

Részletesebben

The Leader for Exceptional Client Service. szolgáltatások

The Leader for Exceptional Client Service. szolgáltatások The Leader for Exceptional Client Service IT biztonsági szolgáltatások ACE + L A BDO VILÁGSZERTE A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, profeszszionális tanácsadó hálózata. A világ több

Részletesebben

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. 1 Oracle Felhő Alkalmazások: Gyorsabb eredmények alacsonyabb kockázattal Biber Attila Igazgató Alkalmazások Divízió 2 M I L L I Á RD 4 1 PERC MINDEN 5 PERCBŐL 5 6 Ember használ mobilt 7 FELHŐ SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004.

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. T-Mobile Magyarország - a piacvezető mobil szolgáltató 19.38% 47.19% TMM Pannon Vodafone 33.43% 2004.október 2 Életutunk a technológiai kiválóságtól

Részletesebben

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A bírálati szempontok két csoportra oszlanak: Tartalom (50%) Jelentési alapelvek (50%) 1. Tartalom Ez a bírálati szempont

Részletesebben

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november KONFERENCIA Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban Budapest, 2017. november 27-28. Az európai energetikai célkitűzések, az un. 4. európai energiacsomag. Az Európai Szociális

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Palotai Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

Részletesebben

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére.

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére. A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére BEMUTATKOZÁS Hálózatunk első szervezetét 1998-ban a tanúsítási tevékenység iránt fokozódó igények hívták életre,

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

MEGOLDÁSOK. Összesen 55 + 7 pont

MEGOLDÁSOK. Összesen 55 + 7 pont MEGOLDÁSOK Összesen 55 + 7 pont A javítás során több megoldást is elfogadtunk. Ebben a MEGOLDÁSOK összesítésben a főbb szempontokat és iránymutatásokat gyűjtöttük össze. Az elérhető részpontszámok a feladatoknál

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem (m-kereskedelem) A jelen és közeljövő mobil információs technológiái és kereskedelmi alkalmazásai http://uni-obuda.hu/sers/kutor/ EK-2/17/1 Mobil elektronikus kereskedelem m-kereskedem

Részletesebben

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség

Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Felelősségvállalás a pénzügyi szektorban: transzparencia és hitelesség Konferencia a lakossági pénzügyek egyes kérdéseiről MeH - PSZÁF 2007. május 22. Braun Róbert egyetemi docens, Corvinus Egyetem ügyvezető,

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. Országgyűlés Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN ERŐFORRÁS HATÉKONYSÁG A HAZAI ÉPÍTŐIPARBAN - Jó gyakorlatok a körforgásos gazdaság és az ökoinnováció terén - Budapest CONSRTUMA

Részletesebben

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Elektronikai hulladékok kezelése XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2007. április 24-25-26. Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Háztartási gépek mennyisége a háztartásokban

Részletesebben

Egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabályzat

Egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabályzat Egzségügyi, biztonsági környezetvédelmi szabályzat Novartis globális irányelv 2014. március 1. HSE 001.V1.HU verzió 1. Bevezet A Novartisnál célunk az, hogy világelsők legyünk az egzség, biztonság környezetvédelem

Részletesebben

A Vodafone beszerzési etikai kódexe

A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone a világ egyik legnagyobb mobil távközlési szolgáltató vállalataként jelentős szerepet játszik az emberek életminőségének javításában. Tudjuk, hogy vállalatunk

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása

A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása A Partner kártya és Multipont Programmal kapcsolatos csalások és visszaélések megelőzése, észlelése és kivizsgálása 1. Az adatkezelő jogos érdeke: Az érintettek köre: a Partner kártya és Multipont Programban

Részletesebben

Nyílt forráskódú technológiák központi és Önkormányzati környezetekben

Nyílt forráskódú technológiák központi és Önkormányzati környezetekben Nyílt Forráskódú Szoftverek a Közigazgatásban konferencia Nyílt forráskódú technológiák központi és Önkormányzati környezetekben Dr. Szentiványi Gábor ügyvezető ULX Open Source Consulting & Distribution

Részletesebben