Magyarország rovaremésztő növényfajai. Magyar növényvilág ismerete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország rovaremésztő növényfajai. Magyar növényvilág ismerete"

Átírás

1 Magyar növényvilág ismerete

2 A rovaremésztés jelensége A rovarfogó képesség a növényvilágban egymástól függetlenül több rokonsági körben is (szarracénfűfélék, harmatfűfélék, rencefélék) kialakult, tehát ezek a növények nincse-nek közvetlen rokonságban egymással. Világszerte 14 nemzetség mintegy ötszáz faja folytat rovaremésztő életmódot.

3 A rovaremésztés jelensége Ami a rovaremésztőkben közös az, az élőhely, szinte kivétel nélkül lápos vizenyős területeken élnek. Az ilyen élőhelyekről általánosságban elmondható, hogy rendkívül kevés, a növények számára felvehető nitrogén és foszfor. (Pl. a tápanyagban szegénynek tartott fenyvesek talajaiban is kb. hússzor annyi nitrogén van mint egy tőzeglápban.)

4 A rovaremésztés jelensége Mivel a növények a talajból ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat nem tudják felvenni, ezért más nitrogén- és foszforforrásokra kényszerülnek. Ezek a növények e forráshiányokat a rovarok emésztésével képesek pótolni.

5 Rovaremésztő fajok jellemző tulajdonságai Csalogatják a rovarokat Megfogják őket A rovarok pusztulását okozzák A rovarokat lebontják A rovarok hasznosítható anyagait felszívják

6 Rovaremésztő fajok jellemző tulajdonságai A rovarok csalogatása és csapdázása nem csak a húsevő növényekre jellemző. Számos más növényfaj is használ csapdákat. Sok esetben valamiféle védekező mechanizmusként vagy a beporzás elősegítésére.

7

8 Rovaremésztő fajok jellemző tulajdonságai Az emésztés alapján aktív és passzív emésztésű rovaremésztő növényeket ismerünk. Aktív emésztésű az a faj, mely saját maga által termelt enzimekkel végzi a lebontást. Passzív emésztésű az a faj, mely nem állít elő enzimeket, vagyis az emésztést más végzi, de a lebontott anyagok felvétele megtörténik. Tipikus példája a Heliamphora nemzetség, melyben az emésztést baktériumok végzik..

9 Rovaremésztő fajok jellemző tulajdonságai Mindezek alapján a következő képen definiálhatóak a rovaremésztő növények: Azok a növények, melyek rendelkeznek rovarok zsákmányolására alkalmas fogókészülékkel, mely a rovarok csalogatását is végzi, továbbá a valamely úton lebontott rovarokból származó tápanyagok felvételére képesek.

10 Rovaremésztő fajok Magyarországon Hazánkban a rovaremésztő növények két család négy nemzetségének tíz fajával képviseltetik magukat.

11 Rovaremésztő fajok Magyarországon Lentibulariaceae Utricularia Pinguicula U. gibba U. minor U. bremii U. vulgaris U. australis P. vulgaris P. alpina

12 Rovaremésztő fajok Magyarországon Droseraceae Drosera Aldrovanda D. rotundifolia D. anglica A. vesiculosa

13 Harmatfűfélék családja (Droseraceae) A család hazánkban előforduló két nemzetsége közül a harmatfüvek (Drosera spp.) lápos, nedves területek növényei, mindig talajban gyökereznek, míg az aldrovanda (Aldrovanda spp.) a víztestben lebegő hínár.

14 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Víz alatt úszó, ill. lebegő, gyökértelen, rovarfogó, hínárnövény. Nálunk melegkori reliktum. Először Indiában észlelték a 16. században, majd a Bologna melletti mocsarakban gyűjtötte Amadeus olasz orvos, aki elküldte Monti botanikusnak, ő Ulisses Aldrovandi ( ) olasz botanikusról nevezte el 1747-ben. A vesiculosa fajnevet a hólyagocskáiról kapta.

15 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Fajleírás: 5-10 cm hosszú, zöldes, vörösesbarnás, hínárnövény. A levelek örvösen, tövüknél összenőve állnak 6-9-esével, ék alakú nyélből, fűrészes sertében végződnek. Módosult levelük a középér mentén összecsukódni képes, ezzel a készülékkel csapdázza az apró rovarokat. Ha érzékeny felületéhez rovar ér, az ingert követő 0,09 másodperc alatt a levélcsapda működésbe lép, majd a fehérjebontó enzimek a rovar testét megemésztik.

16 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Apró, gyakran ki sem nyíló zöldesfehér virágai kb. 1 cm hosszú kocsányon végállók vagy látszólag levélhónaljiak. Ritkán nyílnak ki a virágok, mert a növény önmegporzó (kleisztogámia). Virágzási ideje júliustól augusztusig tart. Az aldrovanda a mi éghajlatunkon a telet a hajtás csúcsán fejlődő gömbölyded rügy formájában vészeli át. Ez a telelőrügy októberben képződik, ezt követően lesüllyed a fenékre, itt áttelel majd májusban felemelkedve, kifejlődik belőle a növény. A melegebb éghajlatokon egész évben aktív marad, nem fejleszt telelőrügyet.

17 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Élőhelye: Síkvidéki faj. Szerves anyagokban feldúsult (eutróf), könnyen felmelegedő állóvizekben, semlyékekben él, ahol a többi hínár konkurenciája viszonylag kicsi. Termőhelyének enyhe árnyékolását igényli, mert teljes napfényben az algák elnyomják. Elterjedése: Kozmopolita növény. Európában, Közép- és Délkelet-Ázsiában, különösen pedig Közép- Afrikában és Ausztráliában szórványosan van jelen.

18 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Az aldrovanda hazánkban a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok közé tartozik. Európa több országából mára teljesen kipusztult, így nem meglepő, hogy szerepel az EU közösségi jelentőségű növényfajainak listáján is. Magyarországon a faj megóvása érdekében a hazai természetvédelem 2006-ban fajvédelmi programot dolgozott ki.

19 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) Magyarországon két aktuális előfordulása ismert. A Dél-Dunántúlon a belső-somogyi Baláta-tó Természetvédelmi Területen, ill. a Tiszántúlon Pocsajnál. A Drávamenti-síkról mára kipusztult.

20 Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) A faj legkomolyabb veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek átalakulása, elsősorban a kiszáradás, ill. az eutrofizáció, és az ennek hatására elszaporodó konkurens hínárfajok. A faj a konkurenciára, a vízszennyezésre, és a táplálékul szolgáló gerinctelen fajok állományainak csökkenésére rendkívül érzékenyen reagál.

21 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) Nállunk hidegkori reliktum faj. A Drosera jelentése a görög eredetű napban csillogó kifejezésből származik, a rotundifolia, a kerek levelekre utal.

22 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) A növény, évelő, magassága 5-15cm. Füzéres forgó virágzata van. A levelek tőálló levélrózsát alkotnak, hosszú nyelűek, kerekdedek vagy elliptikusak, épek, szétterülők és színüket vörhenyes, ragadós mirigyszőrök fedik.

23 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) A mirigyszőrök közül a szélsők mindig behajlanak, a belsők bármerre állhatnak. A mirigyszőrök csúcsán csillogó cseppecskék vannak melyek, a rovarokat csalogatják. Ha a rovar a növény levelére száll, akkor a ragadós cseppek fogva tartják és közben a levél, teljesen a rovar köré tekeredik.

24 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) Az emésztő enzimek néhány nap alatt feloldják az áldozat testét. Emésztés után a levelek újból kiterülnek. A füzéres forgóban lévő, sűrűn álló virágok kicsinyek, jelentéktelenek, rózsaszínes fehérek. A virágzati kocsány többszörösen hosszabb a leveleknél. A virágzási idő júliustól augusztusig tart. Termése toktermés.

25 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) Élőhelye: Mészkerülő faj. Tőzegmohás társulásokban él, mindig a mészmentes, nedves tőzegtalajon, vagy a tőzegmoha párnák közt telepszik meg. Kizárólag tisztavizes élőhelyeken találkozhatunk vele. Elterjedése: Eurázsia északi felében terjedt el, a síkságtól az alhavasokig.

26 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) Cirkumpoláris flóraelem, hazai elterjedése az ország két, kevésbé háborgatott tőzegmohás lápvidékére korlátozott. Az Észak-Alföldon Csaroda és Bábtava, az Őrségben Szőce, Farkasfa és a Fekete-tó, ezen kívül, a Vendvidéken is jelentős populációi élnek (pl. Grajkavölgy). Megtalálható még Sirokon a Nyírjes tóban.

27 Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) A faj drasztikus visszaszorulása elsősorban az élőhelyeinek a megszűnésével (tőzegbányászat, lecsapolások), ill. átalakulásával (kiszáradás) magyarázható. A kereklevelű harmatfű a hazánkban előforduló rovaremésztő növényfajok közül a leginkább ismert, így még ma is előfordul a húsevőnövény misztikumával magyarázhatóan a tövek kiásása. Ez főleg néhány közismert lelőhelyén jelent komoly veszélyeztető tényezőt (pl. az Őrségben a farkasfai Fekete-tó). Az Őrségi Nemzeti Parkban visszatelepítési program is zajlik.

28 Hosszúlevelű harmatfű (Drosera anglica) A hosszúlevelű harmatfű (Drosera anglica) és a két harmatfű faj hibridjének (Drosera intermedia) pusztulása a vindornyai láp lecsapolásával és tőzegének kitermelésével kezdődött. Utolsó hazai lelőhelyükről, a lesenceistvándi Láz-hegyről, az es években pusztult ki a bányászat hatására.

29 Hosszúlevelű harmatfű (Drosera anglica) A két faj és a hibrid között az eltérés csak morfológiájukban mutatkozik. A D. anglica levelei jóval hosszabbak, mint szélesek. A D. intermedia levelei a két faj közti átmenetet mutatja. Növényföldrajzi karakterük és élőhely típusaik hasonlóak a D. rotundifolia esetében ismertetettekkel. A rovarfogási technikájuk teljesen megegyező.

30 Rovaremésztő fajok Magyarországon Lentibulariaceae Utricularia Pinguicula U. gibba U. minor U. bremii U. vulgaris U. australis P. vulgaris P. alpina

31 Rencefélék családja (Lentibulariaceae) A család hazánkban előforduló két nemzetsége közül a hízókák (Pinguicula spp.) lápos, nedves területek növényei, mindig talajban gyökereznek, míg a rencék (Utricularia spp.) a víztestben lebegő hínárnövények.

32 Hízóka nemzetség (Pinguicula) A nemzetség fajai tőlevélrózsás évelő növények. Felső és alsó ajakra tagolódó virágaik hosszú tőkocsányon nyílnak. Évelő növények, áttelelésüket egy sajátos telelő rügy segíti. A hízókák a növények rovarfogásra való specializálódásának korai lépcsőfokát jelenthetik. Erre bizonyíték, hogy nem rendelkeznek olyan speciális rovarfogó készülékekkel, mint az evolúciós tekintetben fejlettebb fajok.

33 Hízóka nemzetség (Pinguicula) A Pinguicula nemzettség név a latin pinguis = kövér, húsos szóból származik, ezt az elnevezést a nemzettségre jellemző meghízó levelek miatt kapta. A Pinguicula fajok rovarfogó készülékei a talajon heverő mirigyszőrökkel teli lombleveleik. A levelek felszínét sűrűn borító mirigyek a bőrszövetből erednek. Ezeknek két fő típusa van, nevezetesen a 16 sejtű nyeles mirigyek és a 8 sejtű ülő mirigyek. Egy levél felületén kb darab mirigy van. A mirigyek sűrűsége nem egyforma az egész levélfelületen, a levél közepétől a széle felé haladva egyre sűrűbben helyezkednek el.

34 Hízóka nemzetség (Pinguicula) A nyeles mirigyeknek három fajtájuk van: egy rövid bazális, egy megnyúlt nyeles és egy csuklós. A nyeles mirigyek fejecskéi egy vékony pórusos kutikulával vannak bevonva. A nyeles mirigyek kizárólag a rovarok megfogására szolgálnak. A fejecske egy kis ragadós cseppet választ ki, ezzel az apró rovarokat fogva tudja tartani, a rovar által keltett érintési inger hatására a nyálka termelése fokozódik addig, amíg a rovar megfullad, vagyis a nyálka ebben az esetben a csapdázás közegét jelenti. Ezek a mirigyek az enzim kiválasztásában nem vesznek részt. Ez a feladat az ülő mirigyekre hárul.

35 Hízóka nemzetség (Pinguicula) Az ülő mirigyek nagy számban vannak jelen, felépítésük egyszerű. Ezek általában szárazak, de nyomás hatására szerves savat, fehérjebontó enzimet választanak ki. Az ülő mirigyek által kiválasztott enzim sűrűbb, mint az álló mirigyek általi. A mirigyek felülete perforált így a megemésztett testek felszívására is képesek. Az enzim a rovart méretétől függően 1-3 nap alatt megemészti. Egy apró rovar, vagy más fehérjetartalmú test kerül a levél színére és megkezdődik a nyeles mirigyek kiválasztása, e mirigyek által kiválasztott nyálka a rovar fogvatatását szolgálja. Ezzel egy időben az érintési inger hatására amelyet a megfogott test kelt és a sejtszövet továbbít a levél széle begöngyölődik.

36 Hízóka nemzetség (Pinguicula) A levélszélnek ezt a reakcióját, az életerős, fiatal leveleknél akár egy homokszemcse vagy bármilyen fehérjementes test is kiválthatja. De ilyen esetben a levelek kis idő múltán újra kisimulnak. Akkor göngyölődnek fel igazán, ha a mechanikai ingert egy kémiai is követi. A levelek begöngyölődése biztosítja, hogy a levél minél nagyobb felületen érintkezzen az emésztendő rovarral, illetve megakadályozza, hogy az eső elmossa az emésztés alatt álló testet.

37 Hízóka nemzetség (Pinguicula) Ha a rovar elpusztul, akkor az ülő mirigyek kiválasztása következik. A reakciót mesterségesen is elő lehet idézni, ha pl. nyers hús levét csöpögtetjük a levélre. Az idősebb levelek a begöngyölődő képességüket elvesztik. Egy levél a legjobb esetben is csak kétszer háromszor képes felcsavarodni. Ezzel a módszerrel a növény képes az apró rovarokat megemészteni, és felszívni. A hízókák rovarfogás nélkül is életben maradnak.

38 Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) 5-15 cm magas évelő, lila virágai az egykoron hazánkban is előforduló fehérvirágú P. alpina-tól egyértelműen elkülönítik. A nedves talajú, nyitott, konkurensszegény élőhelyek növénye, ahol legalább a vegetációs periódusban magas a levegő páratartalma. Feltétlenül szükséges a talaj vegetációs időszakon belüli, állandó átnedvesedése oxigénben gazdag vízzel (ez lehet szivárgóvíz, forrásvíz).

39 Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) A talajjal szemben nem támaszt speciális igényeket, a lényeg, hogy laza és pórusos legyen. Előfordulhat homokon, finom törmeléken, agyagon vagy tőzegen, a nedves, morzsalékos sziklafelszíneket is benépesíti. Az alapkőzet tekintetében közömbös. A fényigénye miatt a nyílt, fényben gazdag élőhelyeket, illetve a csupasz talajfelszíneket előnyben részesíti. Ezen feltételek beszűkülésével, megszűnésével a P. vulgaris lassan kiszorul az élőhelyről

40 Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) Elterjedés A Pinguicula nemzetségben a legnagyobb areával rendelkező faj. Az egész északi félgömb mérsékelt övében, európai centrummal, elterjedt, tipikus boreális faj (a legészakibb előfordulása Grönlandon kb. a 73 É). A boreális areáját posztglaciálisan foglalta el. A mediterránban ritka.

41 Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) Elterjedése Magyarországon

42 Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) Természetvédelmi helyzet A kipusztulás közvetlen veszélyében élő, fokozottan védett faj. Természetvédelmi értéke Ft

43 Havasi hízóka (Pinguicula alpina) Alapvető különbség, hogy ennek a fajnak a pártája sárgásfehér, az alsóajkán két szőrös sárga folttal. A sarkantyú, sokkal rövidebb, mint a párta, narancssárga vagy zöldes, széles-kúpos, csúcsos, előre ívesen meghajló. Magashegységi növényfaj, melynek hazánkban történő megtelepedése kuriózumnak tekinthető. A környező magashegységekben nem ritka.

44 Havasi hízóka (Pinguicula alpina) A bányászat karsztvíz csökkentő hatása és a meliorációs tevékenységek miatt hazánkból kipusztult. Az 1960-as években még megtalálható volt a Lesenceistvánd környéki lápréteken. Jégkori reliktum, dealpin faj.

45 Rence nemzetség (Utricularia) Lentibulariaceae Utricularia U. gibba U. minor U. bremii U. vulgaris U. australis

46 Rence nemzetség (Utricularia) A nemzetség fajai a víztestben lebegnek, nem gyökereznek. A vízfelszín fölé csak a virágok emelkednek. A rovarokat az apró tömlőkké módosult levelek ejtik el. A vegetációs periódus végén gyakran egy gömbös kitartóképlet alakul ki, melynek segítségével telelnek át.

47 Rence nemzetség (Utricularia) A nemzetség két faja természetvédelmi oltalom alatt áll, ezek nádasokban, semlyékekben és lápi vizekben kialakuló lebegőhínár társulások tagjai. Mind a két faj a kipusztulás közvetlen veszélyébe került, mely elsősorban a lápi, ill. vizes élőhelyek megsemmisülésének vagy erős degradációjának az eredménye. A szubatlanti elterjedésű, fokozottan védett lápi rence (U. bremii) ma is aktuális adatai a Duna Tisza közéről, a Dunamenti-síkról és a Nyírségből származnak. A Borsodi- és a Gödöllői-dombvidékről, a Déli-Bakonyból, a Balaton-felvidékről, Villány környékéről és a Tiszántúlról mára kiveszett.

48 Rence nemzetség (Utricularia) A cirkumpoláris elterjedésű kis rence (U. minor) magyarországi adatai Sirok és Isaszeg környékéről, Uzsáról, a Tapolcaimedencéből, Belső-Somogyból, ill. Ócsa és Kállósemjén környékéről váltak ismerté. Mára mindenütt bizonytalan a faj megléte.

49 Rence nemzetség (Utricularia) Törpe rence (Utricularia gibba) Szára 25 cm hosszú, mely gazdagon elágazó és a víztestben lebegve, vagy az iszap felületén elterülve helyezkedik el. A száron váltakozó állásúak a levelek, alakjuk fonalszerű, világos zöldek, 3-10 mm hosszúak, egyszerűek vagy 2-3-szorosan tagoltak. A leveleken helyezkednek el a rovarfogó hólyagok (vesiculum), levelenként 1-3 hólyag található, méretük 0,5-1,5 mm. Virágzáskor egy cm magas, nem elágazó hajtást növeszt (lehet több is) melynek csúcsán 1-4 (-8) virágot növeszt. A virágok sárga színűek vörösesbarna erekkel, 6-8 mm hosszúak, az alsó ajkai szélesek, laposak és nyereg formájúak. Bizonyos környezeti körülmények között növeszt egy 30 cm hosszú hajtást ami a növényt az aljzathoz rögzíti, ezen a hajtáson képződnek a tápanyagban gazdag kitartóképletek (turion).

50 Rence nemzetség (Utricularia) Származás, elterjedés Észak és Közép-Amerikában honos, előfordul Észak-Amerika keleti részén, Brit Kolumbia déli részétől Kaliforniáig, Quebektől Floridáig és Louizianáig, és a közép-amerikai kontinens részein. Feltételezhetően őshonos még Nyugat-Indiában, Kínában és Afrika szubtrópusi részein. Őshazáján kívül betelepítették Új-Zélandra és Európába. Hazai elterjedés Hévíz

51 Rence nemzetség (Utricularia) Életciklus, életmenet A törpe rence júniustól augusztusig virágzik, a virágok rovar megporzásúak, a magok csírázásához közvetlen fény szükséges. Vegetatívan jól szaporodik a túrionok segítségével, a kitartó képletek érés után leválnak a szárról, majd a tél folyamán nyugalmi állapotban vannak, tavasszal a hőmérséklet emelkedésével a túrionok kihajtanak. Az U. gibba képes szárdarabokból is új egyedet létrehozni. A vesiculumokkal alsóbbrendű élőlényeket zsákmányol, a csapdák kis mérete egyértelműen meghatározza a faj táplálékspektrumát, vagyis: protozoák, a vízibolhák kisebb fajai illetve kisebb rákok.

52 Rence nemzetség (Utricularia) Termőhelyigény Sekély vízborítású, iszapos, nitrogénben szegény és gyengén, savanyú élőhelyeken fordul elő. A hőmérsékletre, a fényre és a páratartalomra nézve igen tágtűrésű, legkedvezőbb számára a 20 C-os vízhőmérséklet. Elviseli élőhelyének kiszáradását is, amíg van vízborítás hínárként viselkedik, ha kiszárad termőhelye az iszapon vészeli át a vízmentes időszakot.

53 Rence nemzetség (Utricularia) A betelepített U. gibba könnyen elterjed a fövenyes tavakban és minden olyan gyorsan felmelegedő vagy meleg vízben ahol gazdag vízinövényzet található, az áramlási sebesség nagyon kicsi vagy álló.

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Látogatásunk az orchideák birodalmában

Látogatásunk az orchideák birodalmában Látogatásunk az orchideák birodalmában.2014. november 14-én ellátogattunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a Veres Péter Gimnázium 8.a, 8.b és a 10.c osztály biológia szakköröseivel Boncz Andrea és Őze

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő.

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő. 1 Hazai fátlan társulások Szerkesztette: Vizkievicz András A jelen fátlan társulásainak kialakulását az alapkőzet, talajtípus, a domborzat és a kitettség, a terület vízháztartása befolyásolja, ezért intrazonális

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

A Kis-Tómalmi láprét védett növényritkaságai

A Kis-Tómalmi láprét védett növényritkaságai A Kis-Tómalmi láprét védett növényritkaságai Takács Gábor Fertő-Hanság Nemzeti Park Dr. Király Gergely Botond Nyugat-Magyarországi Egyetem A láprét és környéke története Köztudomású, hogy a római korban

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit róluk neveztek el. Nézzünk ezek közül néhányat! Kék

Részletesebben

Fontos társulástani fogalmak

Fontos társulástani fogalmak Fontos társulástani fogalmak Növényzet (növénytakaró, vegetáció) Az ideális növénytársulás olyan növényközösség, amely - térben és idıben ismétlıdik, - fajkészlete hasonló, - meghatározott termıhelyi körülmények

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Származása, elterjedése

Származása, elterjedése Szójabab -Latin név: Glycine max (L.) Merill. -Rendszertani besorolása: - törzs: zárvaterm k -osztály: kétszik ek - rend: Fabales (hüvelyesek) - család: Papilionaceae (pillangós virágúak)/fabaceae - nemzetség:

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba 4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK Dr. Varga Csaba Talajképző tényezők 1. Növényzet, állatvilág 3. Éghajlat 5. Domborzat 7. Talajképző kőzet 9. Talaj kora 11. Emberi tevékenység 1. Természetes növényzet és állatvilág

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Az energia áramlása a közösségekben

Az energia áramlása a közösségekben Az energia áramlása a közösségekben minden biológiai entitásnak szüksége van: anyagra energiára kísértés: ugyanúgy kezelni az anyag- és energia körforgást mint szervezetek esetében DE: elvetettük a Clements

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

A Kiskunhalasi Sós-tó és környékének komplex tájökológiai-természetföldrajzi vizsgálata, hidrológiai egyensúlyának megőrzése

A Kiskunhalasi Sós-tó és környékének komplex tájökológiai-természetföldrajzi vizsgálata, hidrológiai egyensúlyának megőrzése A Kiskunhalasi Sós-tó és környékének komplex tájökológiai-természetföldrajzi vizsgálata, hidrológiai egyensúlyának megőrzése Jelen tanulmány fő fókuszpontjában a kiskunhalasi Sós-tó van, de e tanulmány

Részletesebben

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.) Secale cereale rozs szára a 2 m-t is elérheti levelei 12-22 cm hosszúak. Fülecskéje igen kicsi, a nyelvecske rövid, lemetszett. Kalásza 5-20 cm hosszú a kalászkák száma elérheti a 40-et. Egy-egy kalászpadkán

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (P) MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA Gál Tamás tgal@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása O:Sphagnopsida Jellegzetes felépítésük miatt külön osztályt alkotnak a tőzegmohák (1. ábra). Az egész földön elterjedtek,

Részletesebben

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján Szegeden sok helyen nyílik ez a kedves virág tavaszonként. Megtalálhatjuk parkokban, csendes kisutcákban,

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 1111 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Anyagok csoportosítása

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

Az éghajlat és a tájhasználatváltozás hatása a szőlőtermelésre Bihari Zoltán Debreceni Egyetem

Az éghajlat és a tájhasználatváltozás hatása a szőlőtermelésre Bihari Zoltán Debreceni Egyetem Az éghajlat és a tájhasználatváltozás hatása a szőlőtermelésre Bihari Zoltán Debreceni Egyetem Mi befolyásolja a szőlőtermelést? Klímafüggő tényezők Levegő CO2 tartalma Hőmérséklet Csapadék Levegő páratartalma

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1.A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapilláris víz (növények által felvehető víz), adszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett.

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett. 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 szeptemberében a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 9 mm (Fehérgyarmat) és 250 mm (Murakeresztúr) között alakult, az

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája

Az ökológia alapjai. Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája Az ökológia alapjai Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája Állatföldrajz Tárgya: a fajok elterjedése, ennek folyamatai ill. okai Néhány alapfogalom Fauna: valamely

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Határon túli kihelyezett tagozat - Zenta Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Tartalomjegyzék: I. Szár: 1. Lágyszártípusok

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

Hiányozhatnak a virágzatkezdemények o C-ig egyre több virágzatkezdemény. - Sok szőlőfajta termékenysége a trópusok felé haladva növekszik

Hiányozhatnak a virágzatkezdemények o C-ig egyre több virágzatkezdemény. - Sok szőlőfajta termékenysége a trópusok felé haladva növekszik A virágzatok és a termés kialakulási folyamatai A főhajtások fürtjei két vegetatív ciklus alatt fejlődik ki Hónaljhajtások másodfürtjei: néhány hónapos folyamat A kialakuló téli rügyekben végbemenő folyamatok

Részletesebben

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 májusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 36 mm (Nyírábrány) és 163 mm (Tés) között alakult, az országos területi

Részletesebben

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny 2016/ évfolyam TERÜLETI DÖNTŐ

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny 2016/ évfolyam TERÜLETI DÖNTŐ A feladatokat írta: Birikiné Nyéki Andrea, Tarnaörs Kódszám:... Lektorálta: Széchenyiné Lőrincz Ilona, Szolnok 2017. február 18. Curie Környezetvédelmi Emlékverseny 2016/2017. 7-8. évfolyam TERÜLETI DÖNTŐ

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. március - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban A Föld pohara Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, Bakacsi Zsófia 2 Minden léptékben

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés A VÍZI MAKROSZKOPIKUS GERINCTELENEK MINTAVÉTELI PROTOKOLLJA A KIPRÓBÁLÁS KERETÉBEN 2000-2001-BEN VÉGZETT, A GYAKORLATI MUNKA MEGALAPOZÁSÁT SZOLGÁLÓ VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN Összeállította: dr. Ambrus András

Részletesebben

Íme, a 2019-es év fajai!

Íme, a 2019-es év fajai! Íme, a 2019-es év fajai! Az év madara: a gólyatöcs A fekete-fehér tollazatú gólyatöcs, népies nevén székigólya, egy vonuló madárfaj, amely március-áprilisban érkezik hazánkba, majd a hideg idő beállta

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2

EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2 EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2 1. Bevezetés A dolgozat egy komplex tájökológiai vizsgálatot mutat be a Körös-Maros

Részletesebben

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS II.3.4. KÖZMŰESÍTÉS ÍZGAZDÁLKODÁS, KÖZMŰELLÁTÁS, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK, ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS Jelen dokumentáció (alátámasztó javaslat) a véleményezésben résztvevő hatóságok előzetes szakmai véleményeinek

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIIOLÓGIIA 10. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Holzgethán Katalin Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. augusztus kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Hegyi Árpád Szent István Egyetem MKK, KTI Halgazdálkodási Tanszék 1. óra Alapfogalmak, vizeink jellemzése és csoportosítása Vizeink csoportosítása

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Mintavételi helyek kiválasztása vízből és levegőből Reskóné Dr. Nagy Mária KVI-Plusz Kft. Legionella új közegészségügyi

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás Az ökológia alapjai Diverzitás és stabilitás Diverzitás = sokféleség, változatosság a sokféleség kvantitatív megjelenítése biodiverzitás: a biológiai változatosság matematikai (kvantitatív) megjelenítése

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA BUDAPEST 2019. MÁRCIUS 28. Készítette: Dr. Kovács Attila Tvt. 60. AZ ÜGYÉSZ SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

Részletesebben

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL Helyszín: időpont: Osztály: Csoporttagok: 1. Nézzetek körül a tó partján. Milyen? Húzzátok alá a megfelelő jellemzőt. csak nádas és erdő veszi körül

Részletesebben

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Rendszertan Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Hazai szelídgesztenyések helyzete és lehetséges védekezési módozatok a kéregrák (Cryphonectria parasitica) ellen

Hazai szelídgesztenyések helyzete és lehetséges védekezési módozatok a kéregrák (Cryphonectria parasitica) ellen Hazai szelídgesztenyések helyzete és lehetséges védekezési módozatok a kéregrák (Cryphonectria parasitica) ellen Készítette: Csizmár Mihály Környezettan BSc Témavezető: Dr. Bratek Zoltán Egyetemi adjunktus

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr A szója oltás jelentősége és várható hozadékai Mándi Lajosné dr. 2016.12.08. Nitrogén megkötés Rhizobium baktériumokkal Légköri nitrogén (78 %) megkötés. Endoszimbiózis kialakítása, új szerv: nitrogénkötő

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. szeptember - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben