ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010"

Átírás

1 ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

2 Előadás áttekintése A fenntarthatóság kapcsolódó kérdései: A fenntarthatóság értelmezése A vidékgazdaság és benne a mezőgazdaság értelmezése Az erőforrások és szerepük a fenntarthatóságban Az erőforrások- a mezőgazdasági termelés és kölcsönhatásuk értelmezése A versenyképesség dimenziói, tényezői és mérőszámai: A versenyképesség fogalmának értelmezése A versenyképességre ható tényezők logikai struktúrája, a piramis modell A területi egységek versenyképességének modellje A versenyképességi modell elemeinek értelmezése A versenyképesség és tényezői vállalati szinten: A versenyképesség komplex értelmezésének modellje Az értéktermelő folyamat, mint a vállalati versenyképesség elsődleges színtere A versenyképesség mérő illetve mutatószámai

3 A FENNTARTHATÓSÁG ÉRTELMEZÉSE PÁLINKÁS (2010) egyik tanulmányában az alábbiakat írja:..amikor A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSRŐL BESZÉLÜNK, AKKOR ÚGY GONDOLOM, HOGY NAGYON GYAKRAN ÉS SOKAN ARRA GONDOLUNK, HOGY A FEJLŐDÉS EGYRE INKÁBB EGY EGYENSÚLYI HELYZET KIALAKÍTÁSA FELÉ MOZDUL EL. EGY OLYAN EGYENSÚLYI HELYZET FELÉ, AMELY FENNTARTHATÓ ANÉLKÜL, HOGY TELJES MÉRTÉKBEN KIZSÁKMÁNYOLNÁ A BIOSZFÉRÁT, AMELY AZ EMBERISÉG ÉS MINDEN ÉLŐLÉNY MEGÉLHETÉSÉNEK FELTÉTELE ÉS ALAPJA. A FENTI MEGFOGALMAZÁSBAN BENNE REJLIK A FENNTARTHATÓSÁG LÉNYEGE, AZAZ AZ EGYENSÚLYI HELYZET FENNTARTÁSÁNAK SZÜKSÉGESSÉGE. DE HOGYAN LEHET EZT TARTÓSAN MEGTENNI????? A MEZŐGAZDASÁG ÉS BENNE AZ ÁLLATTENYÉSZTÉS IS, KÖZVETLENÜL VAGY KÖZVETVE, EMBERI SZÜKSÉGLETEKET KIELÉGÍTÉSÉRE ALKALMAS TERMÉKEKET ÁLLÍT ELŐ. A TERMELÉSHEZ INPUTOKAT, VAGY MÁS NÉVEN ERŐFORRÁSOKAT HASZNÁL FEL, MELY ERŐFORRÁSOK DÖNTŐ HÁNYADA A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS SAJÁTOSSÁGAI MIATT OLYAN ERŐFORRÁS, AMELY/EK EGYBEN A BIOSZFÉRA ELEMEI IS, ÉS A FENNTARTHATÓSÁGBAN SZEREPÜK MEGHATÁROZÓ.

4 A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS SZÍNTERE A VIDÉK ÉS A MEZŐGAZDASÁG A VIDÉKGAZDASÁG GAZDASÁGI STRUKTÚRÁJÁNAK MEGHATÁROZÓ ELEME. AZ EURÓPAI UNIÓ BIZOTTSÁGA ÁLTAL KÉSZÍTETT TANULMÁNY SZERINT A TÉRSÉG, VAGY VIDÉK FOGALMA NEM CSUPÁN FÖLDRAJZI LEHATÁROLÁST JELENT, HANEM AZ EGÉSZ TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZERKEZETRE VONATKOZIK. E SZERKEZET KÜLÖNBÖZŐ TEVÉKENYSÉGEK EGYÜTTESÉT JELENTI., ÉS A TÁRSADALOM ÖSSZESSÉGE SZÁMÁRA LÉTFONTOSSÁGÚ FUNKCIÓK EGÉSZ SORÁT TÖLTI BE. (THE FUTURE..1988). AZ EURÓPA TANÁCS VIDÉKI TERÜLETEK EURÓPAI ALAPOKMÁNYA (CHARTÁJA) CÍMŰ DOKUMENTUMBAN A VIDÉKI TÉRSÉGEK HÁROM ALAPVETŐ FUNKCIÓJÁT KÜLÖNÍTIK EL. Ezek az alábbiak: 1. GAZDASÁGI FUNKCIÓ (A 4. CIKKELY SZERINT): A TELJES NÉPESSÉG ÉLELMISZERSZÜKSÉGLETÉNEK KIELÉGÍTÉSE A VIDÉKI NÉPESSÉG JÖVEDELEMSZINTJÉT, MEGÉLHETÉSÉT, A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS SZELLEMÉNEK MEGFELELŐ MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS FOLYTATÁSA, NYERSANYAGOK BIZTOSÍTÁSA A MEGÚJULÓ ENERGIÁKHOZ KIS- ÉS KÖZEPES CÉGEK MŰKÖDÉSI FELTÉTELEINEK BIZTOSÍTÁSA (MEZŐGAZDASÁGI, KÉZMŰIPAR, KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÁSI, STB. TEVÉKENYSÉGEK), GENETIKAI FORRÁSOK MEGŐRZÉSE.

5 2. ÖKOLÓGIA FUNKCIÓ (AZ 5. CIKKELY SZERINT): FÖLD, VÍZ LEVEGŐ KÖRÜLTEKINTŐ ÉS FENNTARTHATÓ HASZNÁLATÁN KERESZTÜL, AZ ÉLET TERMÉSZETES ALAPJAINAK A MEGŐRZÉSE, AZ ÉLŐVILÁG ÉLETTERÉNEK MEGÓVÁSA ÉS BIZTOSÍTÁSA (BIODIVERZITÁS, TÁJ FENNTARTÁSA, ÉLŐHELYEK, ZÖLDTERÜLETEK VÉDELME, STB.) 3. TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS FUNKCIÓ(A 6. CIKKELY SZERINT): TÖLTSE BE A SAJÁT TÁRSADALMI-KULTURÁLIS SZEREPÉT (HAGYOMÁNYŐRZÉS) ANNAK ELLENÉRE, HOGY A KORSZERŰ INFORMATIKAI ESZKÖZÖK ÉS TECHNOLÓGIÁK A VÁROSBAN ÉLŐKÉVEL AZONOS SZINTEN BIZTOSÍTVA VANNAK. A fenti megfogalmazásokból egyértelműen kitűnik és körvonalazható, értelmezhető a mezőgazdaság szerepvállalása a vidékgazdaságban és a fenntarthatóságban. AZ ÁLLATTENYÉSZTÉS RÉSZBEN KÖZVETLENÜL, A TERMÉK- ELŐÁLLÍTÁS TERMELÉSI FOLYAMATA RÉVÉN, ILLETVE KÖZVETVE, A TAKARMÁNYSZÜKSÉGLETÉT BIZTOSÍTÓ NÖVÉNYTERMESZTÉSEN KERESZTÜL VAN HATÁSSAL KÖRNYEZETÉRE, AZ ÁLTAL, HOGY A VIDÉK SAJÁTOS ERŐFORRÁSAIT HASZNÁLJA FEL A TERMELÉSI FOLYAMATOK SORÁN.

6 AZ ERŐFORRÁSOK ÉS SZEREPÜK A FENNTARTHATÓSÁGBAN AZ ERŐFORRÁSOK FOGALMÁN A VIDÉKHEZ KAPCSOLÓDÓ VAGY OTT MEGTALÁLHATÓ TÉNYEZŐK ÖSSZESSÉGÉT, ÉS E TÉNYEZŐK KÖZÖTTI RELÁCIÓS VISZONYOKAT ÉRTJÜK, AMELYEK TÁRSADALMI SZEMPONTBÓL HASZNOS, GAZDASÁGI SZEMPONTBÓL RACIONÁLIS, FENNTARTHATÓ IDŐBEN ÉS TÉRBEN EGYARÁNT VÁLTOZÓ CÉLOKAT SZOLGÁLNAK (FEHÉR, 2005). A TÉNYEZŐK ÖSSZESSÉGE FOGALMÁN A VIDÉKGAZDASÁG ÁLTAL HASZNOSÍTHATÓ; - EMBERI - TERMÉSZETI, - PÉNZÜGYI - GAZDASÁGI ÉS - EGYÉB TÉNYEZŐKET ÉRTJÜK.

7 A FENTIEK ALAPJÁN A VIDÉKGAZDASÁG ÉS BENNE A MEZŐGAZDASÁG - ERŐFORRÁSAI AZ ALÁBBIAK SZERINT CSOPORTOSÍTHATÓK: - HUMÁN ERŐFORRÁSOK - TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK - TERMŐFÖLD - TÁJ ÉS TÁJKÉPI ERŐFORRÁSOK - TELEPÜLÉSEK ÉS AZOK STRUKTÚRÁJA - EGYÉB ERŐFORRÁSOK /INFRASTRUKTÚRA/ Humán erőforrások: A dolgozók tudást és szakképzettséget kívánó, manuális munkavégző képessége. Hangsúlyozottan kell megemlíteni, hogy a gazdálkodás feltételrendszerének változásai a humán erőforrásokhoz kapcsolódóan több fontos fogalom értelmezését indokolja, melyek közül alábbiakat tartjuk fontosnak értelmezni: TÁRSADALMI TŐKE: Egyének vagy kisebb csoportoknak az a potenciális erőforrása, amely adott csoporthoz való tartozásukban gyökeredzik Vidéki emberek, vidéki közösségek: A humán erőforrások első szintjét képviselik. A MUNKAERŐ: A humán erőforrás második szintje. A humán erőforrás hierarchiájának harmadik szintjét az időben és térben egyaránt változó tág értelemben vett szükségletek alapvető szükségletek, oktatás, egészségügy stb. - jelentik. Erőforrás jellegük abban keresendő, hogy kielégítésük érdekében meghatározott cselekvés igényeként jelentkeznek. Az egyén szocializációja során alakulnak ki. Az egyénekre és közösségekre egyaránt hatnak. Fontos szempontként kezelendő a szükségletek és kielégítésük feltételeinek megléte.

8 Termőföld, mint a mezőgazdasági termelés alapvető erőforrása a fenntarthatóság szempontból alapvető jelentőséggel bír. Az állattenyésztéshez ahogy erre már utalás történt a takarmányszükséglet biztosításán keresztül kapcsolódóik. Hasznosításának módja, a tulajdonosi struktúra, a földhasználat módja, a kapcsolódó támogatási és szabályozó rendszer problémái szintén fontos tényezői az ágazat stratégiájának, és a fenntarthatóságnak is. Természeti erőforrások, mint adottságok közül alapvető fontosságúak a mezőgazdasági termelés számára a termőföld, víz-, növény- és állatvilág. A mezőgazdasági termelésben betöltött szerepüket a velük való gazdálkodás szempontrendszere más tantárgyak keretében már tárgyalásra került. TÁJ ÉS TÁJKÉPI ERŐFORRÁSOK szerepének felerősödése jól példája az egyes erőforrások jelentősége átértékelődésének. A térség helyzetére pozitívan hathat a z ott fellelhető kedvező tájitermészeti és kulturális értékek turisztikai hasznosítása stb. Települések és azok struktúrája a táj és tájképi erőforrásokhoz hasonlóan turisztikai és lakóhelyi vonzerővel egyaránt rendelkeznek, képesek ilyen hatást kifejteni. Ezen túlmenően azonban a mezőgazdasági termelés folytatása szempontjából is jelentőséggel bírnak. A hazánkban e területeken tapasztalható szerves fejlődés a rendszerváltást követően megszakadt. A globalizáció, az urbanizáció hatásainak nem kívánt mértékű kivédése ma még nem jár sikerrel. A struktúrában jelentős változások következtek be, amely több szempontból sem harmonizál pl. az állattenyésztéssel, illetve annak szükséges feltételrendszerével. EGYÉB ERŐFORRÁSOK közé soroljuk a tőkejellegű pénzügyi forrásokat és a vidéki vállalkozásokat, valamint az intézményrendszert.

9 A VERSENYKÉPESSÉG FOGALMÁNAK ÉRTELMEZÉSE A VERSENYKÉPESSÉG A PIACI VERSENYZÉSRE VALÓ KÉPESSÉGET JELENTI, AMI A PIACI POZÍCIÓSZERZÉSBEN, ÉS TARTÓS HELYTÁLLÁSBAN JELENIK MEG. AZ ELÉRT HELYZETET ALAPVETŐEN A piaci részesedés mértéke, a jövedelmezőség növelése, az üzleti sikeresség (image) méri, illetve jelzi. A fogalmazásban benne rejlik a versenyképesség értelmezéséhez (megértéséhez) elengedhetetlen három fontos sajátosság, nevezetesen, hogy a versenyképességet nem lehet általánosságban értelmezni, rögzíteni kell (meg kell határozni) tehát a versenyképességhez kötődően az alábbi tényezőket: 1. A versenyképesség dimenzióját (szintjét) 2. A versenyképesség tényezőit 3. A versenyképesség mérőszámait 1. A versenyképesség dimenziója: KÖNNYEN BELÁTHATÓ, HOGY A KÜLÖNBÖZŐ PIACOK (INPUTOK PIACA, MUNKAERŐPIAC, FOGYASZTÁSI CIKKEK PIACA, STB.), AZOK TÉRBENI HELYZETE, KITERJEDÉSE (HAZAI, REGIONÁLIS, VILÁGPIAC STB.) ELTÉRNEK EGYMÁSTÓL. 2. A VERSENYKÉPESSÉG TÉNYEZŐI (SZAKTUDÁS, TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK, STB.) EGYEDI SAJÁTOSSÁGOKKAL BÍRNAK, DE UGYANAKKOR KOMPLEX RENDSZERKÉNT MŰKÖDVE, EGY ADOTT ESETBEN A VERSENYKÉPESSÉGNEK MÁS-MÁS SAJÁTOSSÁGAI LEHETNEK MEGHATÁROZÓAK../.

10 3. A VERSENYKÉPESSÉG MÉRŐSZÁMAI ANNAK A FÜGGVÉNYÉBEN VÁLTOZNAK, HOGY MI A VERSENYKÉPESSÉG DIMENZIÓJA PL. RÉGIÓK ORSZÁGOK, VÁLLALATOK ESETÉBEN A MÉRŐSZÁMOK LEHETNEK; TERMELÉKENYSÉGI MUTATÓK, PL. REGIONÁLIS GDP/LAKÓS ÉS NÖVEKEDÉSI ÜTEM, A RÉGIÓBAN A MUNKATERMELÉKENYSÉG ÉS NÖVEKEDÉSI ÜTEME, A RÉGIÓBAN A FOGLALKOZTATOTTSÁGI RÁTA ÉS VÁLTOZÁSA, A RÉGIÓ NYITOTTSÁGA (EXPORTJA ÉS IMPORTJA). A MÉRŐSZÁM ANNAK IS FÜGGVÉNYE, HOGY MINEK A VERSENYKÉPESSÉGÉRŐL VAN SZÓ, PL. EGY ADOTT TERMÉK ESETÉBEN A VERSENYKÉPESSÉG MÉRŐSZÁMAI; KÖLTSÉG ÉS ÁR, MINŐSÉG, IDŐ, FLEXIBILITÁS. /E MUTATÓSZÁMOK TÁRGYALÁSÁRA A VÁLLALATI SZINTŰ VERSENYKÉPESSÉG TÁRGYALÁSA SORÁN TÉRÜNK KI A 3.3. ALFEJEZETBEN A VERSENY HAGYOMÁNYOS ÉRTELMEZÉSE NEM KÉPES MAGYARÁZATOT ADNI SZÁMOS KÉRDÉSRE. NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT, HOGY A VÁLLALATI VERSENYKÉPESSÉGÉBEN DÖNTŐ; A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGEK FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉSE, MIVEL IPARÁGAKHOZ, A VERSENYELŐNYÖK TÖBBSÉGE ORSZÁGON BELÜL CSAK NÉHÁNY TÉRSÉGHEZ, VAGY CSAK EGY-EGY RÉGIÓHOZ, ADOTT ESETBEN EGY VÁROSHOZ KAPCSOLÓDIK. A TÁVOLSÁG ÉS A TÉR SZEREPE ÁTALAKULT, A GLOBALIZÁCIÓ HATÁSÁRA FORMÁLÓDÓ GAZDASÁGOKBAN A LEGMARKÁNSABBAN JELENTKEZŐ FOLYAMAT, A - LOKALIZÁCIÓ (REGIONALIZÁCIÓ) ERŐSÖDÉSE, - A DECENTRALIZÁCIÓ ÉS - A SZUBSZIDIARITÁS ELVÉNEK ELFOGADÁSA. EZEK A FOLYAMATOK ELSŐSORBAN A TUDÁSALAPÚ GAZDASÁGHOZ KAPCSOLÓDVA A FEJLETT ORSZÁGOKBAN SZINTE MINDENÜTT MEGFIGYELHETŐK.

11 CÉL ALAPKATEGÓRIÁK /Mérés/ ALAPTÉNYEZŐK /Fejlesztés/ SIKERESSÉGI FAKTOROK /Magyarázó faktorok/ A PIRAMIS MODELL LOGIKAI SZERKEZETE

12 CÉL ÉLETMINŐSÉG ÉLETSZÍNVONAL REGIONÁLIS, TÉRSÉGI ÉS VÁROSI JÖVEDELEM ALAPKATEGÓRIÁK MUNKATERMELÉ- KENYSÉG INFRASTRUKTÚRA ÉS HUMÁN TŐKE K+F INFRASTRUKTÚRA ÉS HUMÁN TŐKE BEFEKTT ŐKE KIS ÉS KKV-ÉK FOGLALKOZ- TATOTTSÁG ALAPTÉNYEZŐK GAZDASÁGI SZERKEZET TÁRSADALMI SZERKEZET INNOVÁCIÓS KULTÚRA DÖNTÉSI KÖZPONTOK REGIONÁLIS ELÉRHETŐSÉG A KÖRNYEZET MINŐSÉGE A MUNKAERŐ FELKÉSZÜLTSÉGE A RÉGIÓ TÁRSADALMI KOHÉZIÓJA SIKERESSÉGI FAKTOROK A területi egységek versenyképességének modellje

13 A versenyképességi modell elemeinek értelmezése ALAPKATEGÓRIÁK: A VERSENYKÉPESSÉG MÉRÉSÉT LEHETŐVÉ TEVŐ MUTATÓK Alaptényezők: a versenyképesség alapkategóriáit közvetlenül meghatározó gazdasági tényezők, amelyek tudatos fejlesztésével javulhat a régió versenyképessége és felgyorsítható a gazdasági fejlődés. Fejlesztésük rövid ávon javítja a régió feltételrendszerét K+F: A VÁLLALATOK VERSENYKÉPESSÉGÉT JAVÍTJÁK A RÉGIÓBAN MŰKÖDŐ VÁLLALATOK FEJLESZTÉSEI PL. ÚJ TECHNOLÓGIÁK BEVEZETÉSE, TERMKFEJLESZTÉSEK STB. INFRASTRUKTÚRA, HUMÁN TŐKE: - FIZIKAI INFRASTRUKTÚRA (ÚT, VASÚTHÁLÓZAT, STB.) - A MUNKAERŐ FELKÉSZÜLTSÉG KIS- ÉS KKV-K: A MULTIPLIKÁTOR HATÁS EREDMÉNYEKÉNT FONTOS SZEREPÜK VAN, KIEMELENDŐ A MUNKAHELY TEREMETÉSBEN JÁTSZOTT SZEREPÜK. BEFEKTETŐI TŐKE: (KÍVÜLRŐL JÖVŐ): A KÜLFÖLDI MŰKÖDŐ TŐKÉT JELENTI. SZEREPE KETTŐS DIREKT MÓDON MUNKAHELYET TEREMT INDIREKT MÓDON BEDOLGOZÓI (ALVÁLLALKOZÓI) HÁLÓZATKÉNT FOGLALKOZTATOTTSÁG: A TERÜLETI EGYSÉGBEN LÉVŐ INTÉZMÉNYEK, A TÁRSADALMI TŐKE SZEREPE SZINTÉN MEGHATÁROZÓ. KIEMELENDŐ A FIZIKAI JELENLÉTEN TÚLMENŐEN A KÖZTÜK LÉVŐ KAPCSOLATRENDSZER MILYENSÉGE IS. A TÁRSADALMI TŐKE A VÁLLALATOK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS JELLEMZŐIRE ÉPÜL. KULTURÁLIS HAGYOMÁNYOK, ATTITŰDÖK, TAPASZTALATOK, MAGATARTÁSMINTÁK, A VÁLLALATI KULTÚRA ELEMEI/

14 Sikeresség faktorok: az alapkategóriákat és alaptényezőket közvetve, áttételesen befolyásoló tényezők, amelyek hosszabb időszakon keresztül módosulnak és hatnak. Sikeresség: Tágabb kategória, mint a versenyképesség, mert a gazdaságon kívüli tényezőket tartalmazza. Kis egységekre nem alkalmazható (pl. város, település). A tényezőket két csoportra osztjuk, Két szintje van a sikerességi faktoroknak..ezeknek szoros kapcsolata van az alaptényezőkkel, mivel alapvetően gazdasági jellegű szempontokat fogalmaznak meg. Gazdasági szerkezet: A foglalkoztatottság szempontjából meghatározó: - szolgáltatás/feldolgozóipar - magas hozzáadott értéket produkáló ágazatok (informatika, pénzügy stb.) - szolgáltató szektor magas a termelékenység csökken a foglalkoztatás. Innovációs kultúra és kapacitás: Regionális elérhetőség Munkaerő felkészültsége: - sikeres régiókban hatékony az innováció diffúziója, - K+F kapacitás nem csak egyetemi, hanem főleg vállalati szférában fontos. - megközelíthetőség, közlekedési infrastruktúra, út, repülőtér, stb. - földrajzi fekvés (hat az utazási, elérhetőségi stb. költségekre) - kommunikációs eszközök- képes enyhíteni a földrajzi determinációt. - magas a kvalifikált munkaerő aránya, - magas a munkakultúra, munkamorál - képes a munkaerő rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz (tréningek,tanfolyamok, átképzés)

15 Az alsó / második/ faktorai a kapcsolódó sajátosságok miatt - hosszabb távon hatnak. Társadalmi szerkezet - a középosztály szerepe meghatározó - a szakmunkásréteg összetétele -szakképzetlen munkaerő csak néhány területen kap lehetőséget (építőipar, közszolgáltatások egy rész Döntési központok - önálló döntési kompetenciával bíró vállalatok jelenléte, ha a központi menedzsment a régióban, ennek előnye, hogy helyben szervezik a képzéseket, átképzéseket, javítják az üzleti környezetet, élénkítik a KKV- s tevékenységet, javítják versenyképességüket - hivatali központok jelenléte szintén kedvező hatással bír. Környezet minősége: - közbiztonság - minőségi szolgáltatások - esztétikus építészeti környezet - jó helyi közlekedés - biztonságos természeti környezet - aktív lakossági szerepvállalás - környezet megóvása A régió társadalmi kohéziója: - konfliktusok kezelése csak a sikeres régiók képesek erre - egyenlőtlenségek mérséklése a települések között, - a települési önkormányzatok konszenzusra törekszenek, - működő információs rendszer, - regionális identitás tudat, - lakópatriotizmus erősödése, - civil szervezetek, non profit szféra aktívak.

16 AZ ÁLLATI TERMÉK ELŐÁLLÍTÁS VÁLLALATI SZINTŰ VERSENYKÉPESSÉGÉRE HATÓ TÉNYEZŐK A TERÜLETEI EGYSÉG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK HELYZETEE /MIKROKÖRNYEZET/ EGY ADOTT ÉRTÉKLÁNC /TERMÉKPÁLYA/ KÜLKERESKEDELEM FOGYASZTÓ NAGYÍKERESKEDELEM KERESKEDELEM KISKERESKEDELEM ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓ MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALAT ÁLLATI TERMÉK ELŐÁLLÍTÁSI RENDSZER GLOBÁLIS / MAKRO/ KÖRNYEZET

17 A termelés szükségletek szerinti differenciáltsága a különböző szükségletek kielégítését lehetővé tevő termékeket és szolgáltatásokat előállító termelési folyamatokban ölt testet. A termelési folyamat végterméke általános megfogalmazásban az output, azaz termék vagy szolgáltatás. 1 Kémiai elemek Biológiai elemek 3 Fizikai elemek Műszaki elemek 5 Humán erőforrás A technológia rendszerszemléletű felfogásban nem más, mint a termelési folyamat lefolytatásához szükséges tényezők (elemek) előre meghatározott algoritmusok szerinti összekapcsolását biztosító végrehajtási mód, eljárás. A tejtermelés, mint termék előállítási rendszer elemei és értelmezésük

18 ÁLLAM REÁL FOLYAMATOK PÉNZÜGYI STRATÉGIA 1 2 MARKETING STRATÉGIA 4 3 FELEVEŐ PIAC INPUTOK PIACA PÉNZÜGYI FOLYAMATOK Saját források Idegen források PÉNZPIAC ÉS TŐKEPIAC A vállalati versenyképesség modellje

19 Előadás összefoglalása A fenntarthatóság követelménye végső soron az erőforrásokkal való okszerű gazdálkodást jelenti, de látni kell, hogy nemcsak ezt. A fenntarthatóság biztosítása ugyanis csak megfelelő erőforrás-ellátottság mellett teljesíthető. Gondoljunk csak arra, hogy például a tartás, illetve termesztés technológiák területén milyen fejlődés következett be, hogy az innováció - egyre nagyobb térhódítása a termelésben - alkalmazása milyen követelményeket támaszt a humán erőforrással szemben. A fenntarthatóság tehát a vázolt erőforrásokkal kapcsolatos okszerű gazdálkodást jelenti úgy, hogy a követelményeket kielégítjük. A versenyképesség általánosságban nem értelmezhető fogalom. Mindig meg kell nevezni a a dimenzióját/szintjét/; tényezőit és mérőszámait. A mezőgazdaság versenyképességének értelmezése több kapcsolódó sajátosság miatt is kettős dimenzióban történhet csak, mivel az ágazat szerves része és meghatározó ágazata a vidék gazdasági struktúrájának, ezért az ágazat versenyképességének elemzése csak a vidékgazdaságba ágyazottan történhet. Az adott térség versenyképességének tényezői jelentős befolyással vannak a mezőgazdaság versenyképességére is. másrészt látni kell azt, hogy a mezőgazdaság a termék-előállítási rendszerek, az ellátási láncok adott szakaszának egyik szereplője, és a piacon a termelt termékkel, mint alapanyaggal jelenik meg. A vállalatnak az adott termékek piacán is növénytermesztés, állattenyésztés, stb. - kell versenyeznie. Mindez azt jelenti, hogy az adott mezőgazdasági vállalat versenyképességét az adott termék-előállítási rendszerbe ágyazottan is elemezni kell, versenyképessége csak így értelmezhető. A versenyképesség arra ad választ, hogy a vállalat mennyire eredményes azon versenytársakkal szemben, amelyek ugyanazt a terméket, vagy szolgáltatást kínálják a piacon. A versenyképesség a hatékonyságon és termelékenységen túlmenően, a vállalaton kívüli tényezőkhöz (piaci helyzet, ökológiai tényezők figyelembevétele, versenytársak) való alkalmazkodás képességét is jelenti. E tényezőkhöz való eredményes alkalmazkodást pedig nem más, mint a vállalat stratégiája. A versenyképesség biztosítása csak az adott piacon, azon pozíció megtartásával tartható fenn, amelyben a vállalat versenyelőnnyel rendelkezik, vagy ezt a potenciális versenyelőnyt megvalósítja. A versenyelőnyhöz akkor juthat egy vállalat, ha megkülönböztethető kompetenciákkal rendelkezik. A megkülönböztethető kompetenciák által biztosított versenyelőny birtoklása biztosítja a versenyképességet. E versenyképesség legáltalánosabb dimenziói; Költség és ár, minőség, idő, flexibilitás. A gazdálkodás adott feltételrendszerének keretei között a vállalat versenyképessége alapvetően a termelési folyamatok szintjén határozódik meg, de nem ott fejeződik be, mivel a funkcionális stratégiákkal a menedzsmentnek még van ráhatása a versenyképességre.

20 Előadás ellenőrző kérdései A fenntartható mezőgazdasági termelés értelmezése, tényezői és feltételrendszere. Válasszon egy állattartási ágazatot és értelmezze a fenntarthatóság kapcsolódó kérdéseit az ágazatra vonatkozóan! A versenyképesség fogalmának értelmezése, dimenziói, tényezői és mutatószámai, a piramis modell szerepe. A térségi versenyképesség modellje, elemeinek értelmezése Válasszon egy állattenyésztési ágazatot és foglalja össze, hogyan vizsgálná annak versenyképességét adott vállalati körülmények között?

21 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET Következő ELŐADÁS CÍME 4.ea: Az állattenyésztés üzemgazdaságossági sajátosságai / Kis- és nagyüzemi állattartó gazdaságok komplex gazdasági kérdései / Vertikális és horizontális integráció az állattenyésztésben Előadás anyagát készítették: Dr. Pupos Tibor Dr. Szücs István

A fenntartható jóléti állam gazdaságtani alapjai

A fenntartható jóléti állam gazdaságtani alapjai A fenntartható jóléti állam gazdaságtani alapjai Posta Ádám István PhD hallgató, demonstrátor SZTE Gazdaságtudományi Kar SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alapfogalmak Fenntarthatóság Jólét Jóléti

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei

A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei A helyi gazdaságfejlesztés elméleti megközelítésének lehetőségei 2014. október 16. Logikai felépítés Lokalitás Területi fejlődés és lokalizáció Helyi fejlődés helyi fejlesztés: helyi gazdaságfejlesztés

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ADALÉKOK A VÁROSFEJLESZTÉS XXI. SZÁZADI GYAKORLATÁHOZ Dr.

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYE STRATÉGIAI PROGRAMJÁNAK

HAJDÚ-BIHAR MEGYE STRATÉGIAI PROGRAMJÁNAK HAJDÚ-BIHAR MEGYE STRATÉGIAI PROGRAMJÁNAK ILLESZKEDÉSE A 2007-2013-AS IDŐSZAK NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIA KERET ÉSZAK-ALFÖLDI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMJÁHOZ 2006. JÚNIUS 15. Hajdú-Bihar megye Stratégiai

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrárgazdaságtan Alapfogalmak A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe 20.

Részletesebben

Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós

Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós Az EU agrárpolitikája bevezető előadás Előadó: Dr. Weisz Miklós A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe Feladat: összeszedni A mezőgazdaság funkciói Élelmiszertermelés Alapanyag, frisstermék Takarmánytermelés

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Új Magyarország Fejlesztési Terv 40. lecke Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013

Részletesebben

Regionális politika megjelenése. Urbanizációs problémák. Marketing tudomány területfejlesztési adaptálódása

Regionális politika megjelenése. Urbanizációs problémák. Marketing tudomány területfejlesztési adaptálódása 1970-es évek nehézipari válság Válásterületek megjelenése Gazdasági szerkezetváltás KKV szektor felemelkedés Posztfordizmus Tudás intenzív iparágak felfutása Tercializálódás Globalizáció Globális verseny,

Részletesebben

BUDAPEST TERÜLETFEJLESZTÉSE 2014-2020. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

BUDAPEST TERÜLETFEJLESZTÉSE 2014-2020. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 BUDAPEST TERÜLETFEJLESZTÉSE Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 ORSZÁGOS ÉS MEGYEI TERVEZÉSI FOLYAMATOK ÁTTEKINTÉSE Budapest új városfejlesztési koncepciója: BUDAPEST

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag A dokumentumról Célok Piaci szereplők Társadalmi szereplők Közszféra Távlatos fejlesztési üzenetek a magyar társadalmi és gazdasági szereplők lehető legszélesebb

Részletesebben

MKT Vándorgyűlés Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét

MKT Vándorgyűlés Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét PILZE-NAGY Kft. Versenyképességét befolyásoló vállalaton belüli tényezők MKT Vándorgyűlés 2016. Szeptember 16. Hírös Agóra Kecskemét A Pilze-Nagy Kft. Tevékenység: Laskagomba termesztés Laskagomba termesztési

Részletesebben

A magyar élelmiszeripar prioritások és kihívások: az Élelmiszer az életért Magyar Nemzeti Technológiai Platform. 1 A Magyar Nemzeti Élelmiszertechnológiai Platform Célja ipar igényeinek Rendszeres párbeszéd

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 10. Előadás Üzleti terv készítés logikai felépítése Az üzleti terv megalapozó lépései A

Részletesebben

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Fogalmak: Környezettudatosság: a bioszféra állapotával és az emberi populáció környezetével kapcsolatos tájékozottság érzékenység

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

A turizmus hatásai. A turizmus rendszere 6. előadás. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató TUDÁS A SIKERHEZ MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET

A turizmus hatásai. A turizmus rendszere 6. előadás. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató TUDÁS A SIKERHEZ MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET A turizmus hatásai A turizmus rendszere 6. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató π-marketing π-marketing 1 1. 2. 3. 4. 5. Lisszabon Moszkva Amszterdam Brüsszel Vaduz 6. 7. 8. 9. 10. Prága Varsó

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

A szolidáris és szociális gazdaság viszonyulása a város- és vidékfejlesztéshez

A szolidáris és szociális gazdaság viszonyulása a város- és vidékfejlesztéshez A szolidáris és szociális gazdaság viszonyulása a város- és vidékfejlesztéshez Budapest, 2013.04.08. Dr. G. Fekete Éva A szolidáris gazdaság (SSE) háttere Munkakészlet csökkenése Tudásigény emelkedése

Részletesebben

Közép-Dunántúli Régió

Közép-Dunántúli Régió Az innováció-orientált társadalom és gazdaság értelmezése a Közép- Dunántúli Régióban 1 Kovács Tamás Programigazgató Közép-Dunántúli RFÜ Veszprém, 2006. május 31. 2 Terület Lakosság Népsűrűség Városi népesség

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS A lokalitás értelmezése és a helyi fejlesztést életre hívó folyamatok Prof.

Részletesebben

Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban?

Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban? Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban? Vakhal Péter* *Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 2017. Szeptember 8. Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlés, Eger Gazdaságpolitika

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

A turizmus rendszere 6. p-marketing

A turizmus rendszere 6. p-marketing A turizmus rendszere 6. A turizmus hatásai Dr. Piskóti István Marketing Intézet 1 p-marketing 2. 1. 3. 4. 5. Tata Szeged Sopron Debrecen Gyula 6. 7. 8. 9. 10. Esztergom Hollókő Székesfehérvár Visegrád

Részletesebben

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Agrárgazdaságtan Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Társadalomtudományok Közgazdaságtan: általános gazdasági törvényszerűségek Ágazati tudományágak Agrárgazdaságtan Vállalati gazdaságtan

Részletesebben

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató Az európai térszerkezet változásai Topa Zoltán PhD hallgató Topa.zoltan.szie@gmail.com Mi a térszerkezet? Egy ország gazdaság és társadalmi folyamatainak térbeli kerete Intézmények rendszere, települések

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

Innováció és stratégia. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Innováció és stratégia. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Innováció és stratégia Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar kormányzati stratégiája KÖZPONTI PROBLÉMA: GYENGE VERSENYKÉPESSÉG, GYENGE JÖVEDELEMTERMELŐ KÉPESSÉG

Részletesebben

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD A termelési tényezők regionális mobilitása Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban I. A regionális gazdaság fejlődése minőségi feltételek változása versenyképesség

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései,,a siker fenntartásáért nap, mint nap meg kell küzdeni csak a hanyatlás megy magától (Enyedi, 1998) Dr. Káposzta József A TERÜLETI KÜLÖNBSÉG TEOLÓGIAI

Részletesebben

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás Témakörök A befektetésösztönzési stratégia A stratégiakészítés folyamata és tartalma Beavatkozások, kulcsprojektek Gyakorlati teendők a befektetők

Részletesebben

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19.

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19. Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2016. március 19. 21-22 % A digitális gazdaság a bruttó hazai termék (a továbbiakban: GDP) 21-22%-kát adja. Stabil

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató,nypjmk Budapest, 2014. november 20. Fejlődési alapok Növekedési tengelyek Verseny-előnyök Hatások

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK

OPERATÍV PROGRAMOK OPERATÍV PROGRAMOK 2014-2020 Magyarország 2020-ig 12 000 milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával. A Kormány által benyújtott és az Európai

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 8. Előadás A növénytermesztés általános szervezési és ökonómiai kérdései Előadás témakörei

Részletesebben

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 9 XIX. UNIÓS FEJLESZTÉSEK Fejezeti kezelésű előirányzatok 4 Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztés Operatív Program 0 90,0 0 938,7 0 938,7 Működési költségvetés

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Operatív stratégia 98. lecke Stratégia: közös vízió, mely egyesíti

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt

A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt A versenyképesség és hatékonyság javításának eszközei kormányzati megközelítésben Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Magyar Közgazdasági Társaság

Részletesebben

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3)

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) 2014-2020 között kohéziós politika céljai Járuljon hozzáaz EU 2020 stratégia céljainak megvalósításához Hangsúly: az eredményeken legyen!

Részletesebben

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár 2014. október 30. Herceghalom, Tejágazati Konferencia Az új Közös Agrárpolitika

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban 2014-2020 Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Budapest, 2014. március 26. Tartalom 1. Jövőkép 2. Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1968-06 Gazdálkodási feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A vállalkozások létesítésével,

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Regionális Gazdaságtan II 3. Elıadás. A téma vázlata

Regionális Gazdaságtan II 3. Elıadás. A téma vázlata Regionális Gazdaságtan II 3. Elıadás A MAGYAR RÉGIÓK, MEGYÉK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ALAPMUTATÓI ÉS ALAPTÉNYEZİI A téma vázlata Régiók sikerességének tényezıi A magyar régiók, megyék versenyképességének alapmutatói

Részletesebben

3.2. Ágazati Operatív Programok

3.2. Ágazati Operatív Programok 3.2. Ágazati Operatív Programok A. Versenyképesség operatív program Irányító Hatóság Gazdasági Minisztérium Közreműködő Szervezetek Ellenőrző Hatóság a Számvevőszék Auditáló Hatósága A pályázók köre: A

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban.

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. b) A menedzsment fogalma és feladata a turizmusban. c) A kultúrák különbözőségének jelentősége a turizmusban.

Részletesebben

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke A Baranya Megyei Önkormányzat a pólus stratégia

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program (NAKP) céljának ismertetése.

Részletesebben

MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK. Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, október

MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK. Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, október MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY VÁLLALATI PIACKUTATÁS TÜKRÉBEN KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XVI. VÁNDORGYŰLÉSE Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, 2018.

Részletesebben

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin 2015.06.17. 2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

Területi tervezés tájékoztató. Pécs. 2012.december.

Területi tervezés tájékoztató. Pécs. 2012.december. Területi tervezés tájékoztató Pécs. 2012.december. Újszerű megyei területfejlesztési tervezés 1. A területfejlesztés a megyék (megyei önkormányzatok) egyik legfontosabb feladata. 2011. évi CLXXXIX. Törvény

Részletesebben

Társadalmi innovációk szerepe a perifériák visszailleszkedési folyamatában

Társadalmi innovációk szerepe a perifériák visszailleszkedési folyamatában Társadalmi innovációk szerepe a perifériák visszailleszkedési folyamatában Varga Ágnes ELTE TTK Földtudományi Doktori Iskola Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék doktorandusz A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. dr. Torma András 2011.09.20. Tartalom 1. Gazdasági folyamatok az iparban 2. Ipari termelés és termékek jellemzői, kapcsolataik 3. Termelési tényezők 4. Technológia jellemzői

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

A decentralizált megújuló energia Magyarországon

A decentralizált megújuló energia Magyarországon A decentralizált megújuló energia Magyarországon Közpolitikai gondolatok Őri István Green Capital Zrt. Bevált portugál gyakorlatok konferencia Nyíregyháza 2010. június 4. Miről fogok beszélni? A portugál-magyar

Részletesebben

A helyi gazdaság szerepe a települési sikerben hazai példákon keresztül

A helyi gazdaság szerepe a települési sikerben hazai példákon keresztül MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG A helyi gazdaság szerepe a települési sikerben hazai példákon keresztül Józsa Viktória elnökségi tag, MRTT doktorjelölt, Enyedi György Regionális Tudományok Doktori

Részletesebben

Környezetelemzés módszerei

Környezetelemzés módszerei MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Környezetelemzés módszerei Dr. Musinszki Zoltán A vállalkozás és környezete Közgazdasági

Részletesebben

Szociális gazdaság és vidékfejlesztés

Szociális gazdaság és vidékfejlesztés Szociális gazdaság és vidékfejlesztés Budapest, 2013.02.27. Dr. G. Fekete Éva A modernizáció / globalizáció ára Munkakészlet csökkenése Tudásigény emelkedése Munkanélküliség szegénység Modernizáció Technikai

Részletesebben

Csökkenthető-e az államadósság a versenyképesség növelése nélkül?

Csökkenthető-e az államadósság a versenyképesség növelése nélkül? Csökkenthető-e az államadósság a versenyképesség növelése nélkül? LászlóCsaba, Szenior Partner KPMG Tanácsadó Kft. 2013. szeptember Növekedés, államadósság, hiány GDP-növekedés hatása az államadósságra

Részletesebben

v e r s e n y k é p e s s é g

v e r s e n y k é p e s s é g anyanyelv ápolása kulturális tevékenysége k gyakorlása művészi alkotás szabadsága v e r s e n y k é p e s s é g közös társadalmi szükségletek ellátása K Ö Z K U L T Ú R A közkulturális infrastruktúra működése

Részletesebben

A térségfejlesztés modellje

A térségfejlesztés modellje Szereplők beazonosítása a domináns szervezetek Közigazgatás, önkormányzatok Szakmai érdekképviseletek (területi szervezetei) Vállalkozók Civil szervezetek Szakértők, falugazdászok A térségfejlesztés modellje

Részletesebben

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem A gazdasági válság hatása a szervezetek mőködésére és vezetésére Tudomány napi konferencia MTA Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök képzése, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

A terület- és településmarketing (place marketing)

A terület- és településmarketing (place marketing) A terület- és településmarketing (place marketing) A., Bevezető gondolatok I. A fogalom jelentkezése II. A tudományos élet érdeklődése 1990 1993 1998 2007 III. A place marketing jelentése 1. területi egység

Részletesebben

Péterné Dr. Baranyi Rita, Egyetemi adjunktus BME Környezetgazdaságtan Tanszék

Péterné Dr. Baranyi Rita, Egyetemi adjunktus BME Környezetgazdaságtan Tanszék A NÉS-2 társadalmigazdasági hatásvizsgálata Péterné Dr. Baranyi Rita, Egyetemi adjunktus BME Környezetgazdaságtan Tanszék Kutatás területei Társadalmi-gazdasági szempontrendszer alapján történő elemzés

Részletesebben

Magyarország növekedési kilátásai A magyarországi vállalatok lehetőségei és problémái MTA KRTK KTI workshop

Magyarország növekedési kilátásai A magyarországi vállalatok lehetőségei és problémái MTA KRTK KTI workshop Magyarország növekedési kilátásai A magyarországi vállalatok lehetőségei és problémái MTA KRTK KTI workshop Prof. Dr. Szerb László egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Helyzetkép

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Export húzza a gazdaságot

Export húzza a gazdaságot Export húzza a gazdaságot - vállalati elvárások Gödri István Bosch Rexroth Pneumatika kft 1 A nagy kép amit most látunk Elvárások vállalati szinten Globális kihívások rövid és közép távon 2 3 Export húzza

Részletesebben

Hospodárska geografia

Hospodárska geografia Hospodárska geografia A GAZDASÁGI ÉLET JELLEMZŐI Világgazdaság szereplői: - nemzetközi óriáscégek, - integrációk(együttműködések), - országok, Ezek a földrajzi munkamegosztáson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Részletesebben

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen.

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Változások, tapasztalatok Háttér és alapfogalmak

Részletesebben