IMMUNSZUPRESSZIÓ. Mihály Sándor. Budapest, SE-ETK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IMMUNSZUPRESSZIÓ. Mihály Sándor. Budapest, 2013. SE-ETK"

Átírás

1 IMMUNSZUPRESSZIÓ Mihály Sándor Budapest, SE-ETK

2 IMMUNOSZUPPRESSZÍV SZEREK Steroidok Antimetabolitok Immunofil kötők (anti-t-sejt ágensek) Antigén prezentációt gátlók Polyclonalis antitestek Monoclonalis antitestek

3 A TRANSZPLANTÁCIÓ IMMUNOLÓGIAI ALAPJAI A donor hisztocompatibilitási antigénjei a recipiensben immunválaszt váltanak ki, ez az immunválasz jelenti a sikeres transzplantáció legnagyobb biológiai akadályát. A "major histocompatibility complex" / MHC / génjei, amit az embernél HLA rendszernek nevezünk / human leukocita antigén / a 6-os kromoszóma rövid karján helyezkednek el. Jelenleg hat histocompatibilitási locus ismert: HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DR, HLA-DQ és a HLA-DP. A transzplantáció esélyei akkor a legjobbak, ha a donor és a fogadó szervezet immungenetikailag azonos. Ilyenkor a szervek cseréje észrevétlen marad, immunválasz nem alakul ki. Teljes genetikai azonosságot azonban csak egypetéjű ikrek esetében lehet találni. Rangsorban utánuk a nem egypetéjű ikrek, a testvérek, majd a szülők, s végül a további rokonok következnek. Amennyiben a rokonságban nem találtak megfelelő donort, akkor máshol kell keresni. Idegen eredetű valamint a cadaver-donor esetében a genetikai azonosság vagy lehetetlen, vagy kivételes ritkaság. A beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében a szervezet immunválaszát gátolni kell. Az immunrendszer gyengítésére használatos szereket immunszuppresszív gyógyszereknek nevezzük.

4 A TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNVÁLASZ A recipiens immunvédekezése a transzplantált szervvel szemben kétféle lehet: cellularis és humoralis. A cellularis védekezés a T-lymphocytákon keresztül valósul meg. E reakciók következményeként alakul ki a lépéseiben bonyolult, és teljességében még ma sem ismert immunreakció, melynek eredményeképpen a cytotoxicus CD-8 T- sejtek és macrofagok a transzplantátum sejtjeit elkezdik pusztítani. Ezt az immunválaszt nevezzük cellularis rejekciónak, sejtek által létrehozott kilökődésnek. A humoralis védekezés a graft vese idegen HLA-antigénjei ellen termelt ellenanyagon, immunglobulinon keresztül valósul meg. Ha a recipiens immunrendszere az eltérő HLA-antigénnel már találkozott, akkor B lymphocytái ellene immunglobulin termelésére képesek. Ezt a fajta immunválaszt vascularis rejekciónak, ereket érintő kilökődésnek hívjuk. A humoralis immunreakció transzplantáció során nem csak a HLA antigénekkel kapcsolatosan következhet be. Az ér endothel sejtek a felszínükön a HLA antigéneken kívül a vércsoport antigéneket is bemutatják, ezért az átültetés során a recipiens és a donor vércsoportja közötti kompatibilitás is elengedhetetlen. Ezen a téren a transzfúziológiában már jó ideje elfogadott Landsteiner-féle szabály érvényes. Ennek megfelelően az AB vércsoportú recipiens bármilyen, A-, B-, AB- vércsoportú donortól kaphat vesét, hiszen a széruma sem anti-a, sem anti-b ellenanyagot nem tartalmaz. A 0 vércsoportú recipiens azonban csak 0 vércsoportú donortól kaphat vesét, mivel széruma anti-a, és anti-b ellenanyagot is tartalmaz (ez a szabály nemcsak vese, hanem más parenchymás szerv - szív, tüdő, máj - esetében is így érvényes). Ha a recipiens és a donor között vércsoport incompatibilitás áll fent, pl. A vércsoportú recipiens és B vércsoportú donor, akkor az előbb leírt humoralis immunreakció, hyperakut rejekció következik be.

5 AZ IMMUNSZUPRESSZÍV TERÁPIA Az immunszuppresszív (szó szerint: immunitást elnyomó) terápia az immunrendszer működésének mérséklését, csökkentését szolgáló kezelés, szervátültetés, vagy autoimmun betegségek gyógyítása során. A szervátültetés igen ritkán történik teljes HLA-egyezéssel. Az ismert úgynevezett minor histocompatibilitási tényezők teljes egyezése még ritkább, továbbá egy részüket jelenleg még nem is ismerjük. Ezért transzplantációt követően gyakorlatilag mindig számolni kell a recipines immunvédekezésével, amely gyógyszeres beavatkozás nélkül az átültetett szerv tönkremenetelét okozná. Ennek megakadályozását szolgálja az immunszuppresszív terápia. A szervezet immunválaszának gátlása csak a genetikailag azonos egypetéjű ikrek között végzett szervátültetés során szükségtelen, különben a humán szervátültetések során a transzplantátum (graft) károsodásának az úgynevezett akut rejekciónak a megelőzésére, illetve kezelésére immunszupresszív gyógyszeres terápiára van szükség. A transzplantált szerv hosszú távú megmaradása szempontjából is lényeges a hatékony immunszupresszív terápia a krónikus rejekció immunológiai etiológiai tényezőinek megelőzésére. Az ideális immunszupresszív terápiával szemben támasztott követelmények a következők: biztosítsa a graft immunológiai stabilitását, azaz ne alakuljon ki a grafttal szemben immunválasz, más területen (infekció, tumor) ne gátolja az immunrendszer működését, mellékhatásoktól mentes legyen. E szempontoktól a jelenlegi immunszupresszív készítmények még mindig távol vannak. További elvárás lenne a transzplantációs gyógyszeres terápiától, hogy ne immunszupresszióval érjen el hatást, hanem a graft természetes immunológiai elfogadását az úgynevezett immuntoleranciát biztosítsa, azonban e téren még csak kezdeti lépéseket ért el a transzplantációs immunológia. A különböző szervátültetések vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy során alkalmazott immunszupresszív gyógyszerek alapvetően azonosak. Az immunszupresszív készítmények egy része tartósan alkalmazható úgynevezett bázisterápiaként, míg egy része csak ideiglenesen alkalmazható vagy bevezető, úgynevezett indukciós terápiaként, vagy az akut rejekció kezelésére.

6 A BÁZISTERÁPIA GYÓGYSZEREI CYTOKIN-GÉN TRANSZKRIPCIÓ ÉS TERMELÉS GÁTLÁS A májtranszplantáció kezdetétől mind a mai napig az immunszupresszió alapgyógyszerei és általában közülük a Prednisolon és Methylprednisolon használatos. A korszerű immunszupressziós protokollok a glycocorticoidok (szteroidok) számos rövid- és hosszú távú mellékhatása miatt ezek dózisának mérséklésére, esetleg használatuk mellőzésére törekednek. Mellékhatásaik: Mint mindegyik immunszuppresszív szer az infekcióhajlamot növelik, és annak tüneteit eltompítják, elfedhetik. Egyéb mellékhatásaik mind a napi dózis nagyságával, mind a kumulatív dózis (az eltelt időben összesen adott dózis) nagyságával arányosak. Ezek: anyagcsere: hyperglycaemia insulinresistentiával, következményes diabetessel, hyperlipidémia (főleg triglicerid) obesitas, Cushinoid jelleggel, holdvilág arccal, fokozott nitrogén-anyagcsere, elégtelen fehérjebevitel esetén katabolikus jelleggel. mozgásszervi: osteoporosis (gyakori!) asepticus csontnecrosis (inkább csak igen nagy dózisok esetén), gyermekeknél a csontnövekedés megállása, és myopathia. gastrointestinalis: hyperaciditás, pepticus fekélybetegség cardiovascularis: hypertonia, fokozott nátrium és víz retenció, az arteriosclerosis folyamatát gyorsítja. bőrgyógyászati: nagy dózisok esetén seborrhoeas acnes bőr, hosszú távon atrophias, sérülékeny bőr, elhúzódó sebgyógyulással. egyéb: szürkehályog (cataracta) képződést elősegítik, alvászavar, nagy dózisok esetén ritkán akut psychosis, tartós használatuk a mellékvesekéreg atrophiájához sorvadásához vezet, ezért hirtelen megvonásuk hypadreniát okozhat. A Cyclosporin-A (CSA), vagy a Tacrolimus (FK) kombinációja Mycophenolate-mofetillel (MMF) a szteroidok dózisának csökkentését biztonságosan lehetővé teszik, de a szteroidok korai elhagyása, illetve használatuk mellőzése továbbra is kérdéses. A bázis-immunszupresszión túl a szteroidok lökésterápia formájában akut rejekció kezelésére alkalmazhatók, amelyek 80-90%-a 3-5 napig adott napi 250 mg iv. Methylprednisolonra gyógyul.

7 INTERLEUKIN-2 (IL 2) SZINTÉZIS GÁTLÓK CYCLOSPORIN-A (SANDIMMUN-NEORAL) Használata a szervátültetésben mérföldkőnek számít, mivel az átültetett szervek túlélését jelentősen megnövelte. Hatásmechanizmusa: Erősen lipophyl, 11 aminosavból álló ciklikus vegyület, a T-lymphocyták sejten belüli, Ca++ -függő szabályozó rendszerébe beavatkozva gátolja az IL2 gén átíródását, így az IL2 képződést, amely az immunválasz során a T-sejt proliferációhoz szükséges. Kifejezett előnye hogy a macrofag és granulocyta funkciót nem befolyásolja. Másodlagosan a gamma interferon keletkezést és a B-sejt aktiváló lymphokinek termelődését is gátolja. Mellékhatásai: Az infectiókon belül inkább vírusfertőzésre hajlamosít, hosszú távon a malignus daganatok keletkezését elősegíti, elsősorban a bőrtumorokét, és a malignus lymphomákét. Fontos mellékhatása, hogy nephrotoxicus, dózisfüggően csökkenti a glomerulusok vérellátását, és hosszú távon már nem csak dózisfüggően arteriola, valamint interstitialis károsodást okozhat. Diuretikum nélkül hyperkalaemiára hajlamosít. A betegek jelentős százalékában hypertoniát okoz, a már fennállót ronthatja. A serum koleszterint sok esetben növeli, a serum húgysav-szintet úgyszintén, és kismértékben segítheti a diabetes kialakulását. Mérsékelten hepatotoxicus, elsősorban cholestasist okoz, subicterussal, gamma GT, és alkalikus foszfatáz emelkedéssel. Szubjektív kellemetlen mellékhatása, hogy a szőrnövekedést fokozza, és a fogíny hyperplasiáját okozza. Az első hónapokban bevételét követően gyakran okoz kézremegést, melegség-érzést, érzészavart. A sokféle mellékhatás azonban szinte soha nem fordul elő együttesen, hosszú távon mellékhatásai kevésbé zavaróak, mind a szteroidoké. Alkalmazása, dózisa: Iv. és capsulas kiszerelésben használjuk, a legkorszerűbb gyártástechnológiával előállított Cyclosporin-A készítmény a Sandimmun-Neoral. A CSA dozírozása vérszintfüggő, jelenleg ideálisnak a transzplantációt követő két hét alatt a ng/ml mélyszint tekinthető (napi dózis: 10-ről 6mg/tskg/napra csökkentve), amely a szteroid-csa kettős kombináció esetén fél év alatt ng/ml-re, CSA-MMF, vagy CSA-Imuran és szteroid kombinációban ng/ml-re csökkenthető (napi dózis: 2,5-4mg/tskg/nap)

8 TACROLIMUS (FK-506, PROGRAF) Macrolid molekula hatását tekintve a CSA-hoz hasonlóan gátolja a T-sejtek IL-2 szintézisét. In vitro kísérletekben immunszupresszív hatékonysága kb. 100-szor erősebbnek bizonyult, mint a CSA-é. Egyértelműen előnyös a használata az immunológiai szempontból magas rizikójú betegeknél, valamint CSA mellett kialakult szteroid rezisztens rejekció gyógyulása is szignifikánsan jobb a CSA Tacrolimusra cserélését követően. Mellékhatásait tekintve a neurológiai szövődmények száma és a diabetes mellitus előfordulása valamelyest gyakoribb, nephrotoxicitása a CSA-éval azonos, hatásmechanizmusát tekintve is, viszont valamivel ritkábban fordul elő hypertonia, hyperlipidaemia, és kifejezetten ritka a hirsutizmus és a gingiva hyperplasia előfordulása. A Tacrolimus adagolása szintén vérszintfüggő, ideális mélyszintje a vesetranszplantációt követő első két hétben 10-20ng/ml (0,15-0,2mg/tskg/nap dózis), amely folyamatosan csökkenthető a fenntartó szintre, ez fél év után 5-10ng/ml és kb. két év után 3-5ng/ml mélyszint tartása is elégséges lehet.

9 LYMPHOCYTA PROLIFERÁCIÓ GÁTLÓ SZEREK AZATHIOPRIN (IMURAN) Hatásmechanizmusa: A DNS anyagcsere során mint hamis purin analóg a DNS láncba beépülve a sejtosztódást gátolja, hatását tekintve citosztatikus szer. Az immunválasz kezdeti lépéseit nem akadályozza meg, de gátolja annak kibontakozását, mivel a T- és B-sejtek proliferációját lehetetlenné teszik. E hatása nem specifikus, a csontvelői sejteken is érvényesül, ezért kevesebb a migráló macrofag és granulocyta. Mellékhatásai: Elsősorban a csontvelő működését gátló hatása jelentős. Erősen csökkentheti a fehérvérsejt számot, ezért ezt Imuran használata esetén rendszeresen ellenőrizni kell. Csökkenti a thrombocyta képzést is, és megaloblastos jellegű anaemiát okoz. Az infectio hajlamot szintén növeli, a korábban használt nagyobb dózisok mellett ez igen sok problémát okozott, elsősorban a végzetes bakteriális, szeptikus szövődmények révén. Ez az alacsonyabb fenntartó dózisok mellett azonban alig fordul elő. Hepatotoxicus hatású, egyéni érzékenység alapján, ez a májsejt károsodástól az icterusig sokféleképpen jelentkezhet. Szubjektíve kellemetlen, hogy hajhullást, igen ritkán kopaszságot okozhat. A rosszindulatú betegségek előfordulásának gyakoriságát tartós használata szintén növeli. Alkalmazása, dózisa: Ma már szinte mindenhol csak fenntartó immunszuppresszióra használják. Így mellékhatásai kevésbé jelentkeznek, és a Cyclosporin-A nephrotoxicitás jelentkezésekor adása lehetővé teszi a Cyclosporin-A dózis mérséklését (Cyclosporin-A + steroid + Imuran együttes adását, röviden triple terápiának hívják). A nem dózisfüggő késői Cyclosporin-A nephrotoxicitás esetén pedig e helyett adható, hátránya, hogy ez esetben több szteroid adására van szükség. Dózisa: 1-1,5 mg/tskg, 25- és 50 mg-os tablettában kerül forgalomba. A napi adagot mindig egyszerre, a fehérvérsejtszám ellenőrzésére is lehetőséget adva délben-, délután célszerű bevenni. Lényegesen kevesebb gyógyszer kölcsönhatása van mint a Cyclosporin-A-nak, egy azonban ezek közül igen fontos. Allopurinol (Milurit) az Imuran lebomlását gátolja, így kombinációjuk esetén életveszélyes csontvelő károsodás jöhet létre. Együtt adásuk ezért tilos!

10 MYCOPHENOLATE-MOFETIL (MMF, CELLCEPT) A mycophenolsav (MPA) szelektíven a lymphocyták purinszintézisének a gátlásával akadályozza meg a T- és B-sejt indukciót követő lymphocyta proliferációt a transzplantációs immunválasz során. Az MPA morfolinetilészter (Mycophenolate-mofetil) formájában került orális alkalmazásra és a plazma észterázok hatására a vegyületből perceken belül felszabadul az aktív MPA. Az MMF CSA-val, illetve az újabb viszgálatokban Tacrolimussal és szteriddal kombinálva lényegesen tovább csökkentette az akut rejekciók előfordulását, különösen a szteroidrezisztens és az irreverzibilis akut rejekciók terén. Az MMF általános napi dózisa 2x1g, azonban a tolerálhatóságában és hatékonyságában az egyéni különbségek jelentősek lehetnek. Mellékhatásai közül kiemelhetők a gastrointestinális mellékhatások- hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, ezek a betegek mintegy 12-20%-ában fordulnak elő, továbbá közel hasonló arányban fordul elő az anaemia és a leukopaenia is. A mellékhatások döntően dózisfüggőek és majdnem mindig a normál érték feletti MPA-mélyszinttel járnak együtt, azaz dóziscsökkentést követően normális mélyszint mellett a készítményt ezen betegek is jól tolerálják. Az MMF előnyös oldala, hogy nem rendelkezik anyagcserét károsan befolyásoló mellékhatással és nincs nephrotoxicus, valamint hepatotoxicus mellékhatása.

11 SIROLIMUS (RAPAMYCIN, RAPAMUN) A Rapamycin a Streptomyces hygroscopicusból előállított macrolid vegyület, amely az IL-2-re bekövetkezett T-sejt választ és proliferációt gátolja. A Sirolimus CSA-val és szteroidokkal kombinálva jelentősen csökkentette az akut rejekciók gyakoriságának előfordulását és súlyosságát. Kezdő dózisa napi egyszer mg/m 2, a naptól 8-12mg/m 2 dózisra csökkentve, amellyel a kívánatos vérszint az első két hónapban 30ng/ml, ezután 15ng/ml. Alkalmazása során az oppurtinista fertőzések gyakorisága nem nőtt, mellékhatásai közül a konzekvens hypertrigliceridaemia amely a mélyszint csökkenésével arányosan mérséklődik és a trombocytopaenia emelhető ki.

12 AZ IMMUNSZUPRESSZIÓ IDŐLEGESEN ALKALMAZOTT KÉSZÍTMÉNYEI POLYCLONÁLIS IMMUNGLOBULINOK ANTILYMPHOCYTA (ALG) ÉS ANTITHYMOCYTA GLOBULIN (ATG) Mindkettő polyclonalis immunglobulin készítmény, az ALG minden lymphocytára, az ATG csak a T lymphocytákra hatékony. Immunizált betegnél kezdőterápiaként, egyébként pedig súlyos steroid rezisztens rejekció kezelésére használatosak. Mellékhatásaik: A lymphocyta szám mellett a granulocyta és thrombocyta számot is jelentősen csökkenthetik, a használatuk alatt a fertőzésveszély igen nagy. Mint állatból nyert immunglobulin készítmények, serum betegséget okozhatnak (főleg a ló eredetűek), és az egyéb allergiás reakciók is gyakoriak. Adásukat sok esetben lázas állapot kíséri. -Alkalmazásuk: Többféle készítmény van forgalomban. Saját gyakorlatunkban a specifikusabb ATG-t használjuk az alábbi gyártmányokból: ATGAM (Upjohn, ló), ritkábban: Thymoglobuline (Sero-Merieux, nyúl), Fresenius ATG (nyúl). Dózisuk az egyes fajtáktól függ, mindegyiket mikrofilteren keresztül i.v. infúziós pumpában 5-12 óra időtartam alatt kell beadni, napon keresztül. Mivel thrombophlebitist okozhatnak, csak centrális vénába adhatók. Az első dózis előtt i.v. antihistamin, pl. iv. Tavegyl adása szükséges.

13 MONOCLONÁLIS IMMUNGLOBULINOK OKT-3 (ORTHO-CILAG) A készítmény a lymphocyták CD3 markere elleni specifikus, egérben termeltetett, monoklonalis immunglobulin, melynek hatására csak a T-sejtek pusztulnak el (azaz az ATG-hez hasonló, de azoknál erősebb hatású, specifikus készítmény). Jelenleg a szteroidra nem reagáló akut rejekciók leghatékonyabb gyógyszere. -Mellékhatásai: Döntően az erős lymphocyta pusztulást okozó hatással függenek össze, és az első dózis beadásakor a legkifejezettebbek: hidegrázás, láz, fejfájás, néha meningismussal, agyhártya izgalom jeleivel. A felszabaduló cytokinek kapillaris permeabilitást fokozó hatása miatt csak ideális testsúlyú (ún. száraz súly) betegnek adható, mert hypervolaemia esetén gyorsan kialakuló tüdőoedemát okoz. Adása előtt az ideális testsúlyt dialízissel vagy ultrafiltratioval biztosítani kell. Az infekcióhajlamot kifejezetten megnöveli. Kúraszerű alkalmazása során gyöngeség, fáradékonyság, ritkán személyiségzavar alakulhat ki. -Alkalmazása, dózisa: Adagja napi 5 mg, microfilteren keresztül intravénásan, bólusinjectioban. Perifériás vénába adható, 10-, maximum 14 napig alkamazható. Az első dózis beadása előtt a szárazsúlyt ellenőrzni kell, cardialis decompensatio kizárására mellkas rtg szükséges. Az első dózis előtt 5 órán belül 250 mg i.v. metil-prednisolon, az OKT-3 beadását követően 30 perccel 100 mg Hydroadreson adása szükséges. Antibiotikum és Acyclovir profilaxis tanácsos az OKT-3 kúra alatt. Az immunterápiás készítmények alkalmazása speciális jártasságot és megfelelő intézményi hátteret kíván, mellékhatásaik, az esetlegesen jelentkező fertőzéses szövődmények elhárításához. A készítmények jellegzetessége még, hogy egy betegnek ismételten nem adhatók, az állati eredetű immunglobulinra kialakuló immunreakció miatt. (ha tehát valaki ATG terápiában részesült, legközelebb OKT-3-at szükséges használni, illetve fordítva).

14 BASILIXIMAB (SIMULECT), DACLIZUMAB (ZENAPAX) Interleukin-2 antagonisták, mindkettő géntechnológiával előállított előkevert humánegér szekvenciájú, ún. khimer IgG. A kettő között elsősorban az adásukra kidolgozott protokollban és a készítmény terápiás hatásidejében van különbség, az elért eredmények tekintetében CSA-val és szteroiddal kombinálva mindkettő nagyjából egyformán csökkentette az akut rejekciók gyakoriságának és súlyosságának előfordulását. Előnyük, hogy alkalmazásuk lényegében semmilyen mellékhatással nem jár.

15 IMMUNOSZUPPRESSZIÓS PROTOKOLLOK Aza + S CyA + S CyA + Aza + S ATG + CyA + S MMF + CyA + S MMF + Tac + S Rapa + Tac + S Indukciós terápiák

16 IMMUNOSZUPPRESSZÍV PROTOKOLLOK AZA+S CyA+S CyA+S+Aza ALG/ATG+CyA+S MMF+CyA+S Simulect Zenapax FK + RAPA+FK+S

17 AZA Azathioprine Imuran CyA Cyclosporin-A Sandimmun Neoral Tac FK 506 Tacrolimus Prograf MMF (MPA) Mycofenolat mofetil (mycofenolsav) CellCept (Myfortic) Rapa Sirolimus Rapamune ATG Basiliximab Daclizumab Antithyomocyta globulin Simulect Zenapax Thymoglobulin ATG-Fresenius ATGAM, stb.

18 A JÖVŐ... Optimális immunoszuppresszív kezelés elérése (az immunizáltság pontos meghatározása molekulár biológiai eszközökkel) Grafttal szembeni immuntolerancia létrehozása

Immunszuppresszánsok. Immunszuppresszív terápia. Immunszuppresszív terápia. Történet. Immunszuppresszív gyógyszerek. Ciklosporin-A

Immunszuppresszánsok. Immunszuppresszív terápia. Immunszuppresszív terápia. Történet. Immunszuppresszív gyógyszerek. Ciklosporin-A Immunszuppresszánsok Készítette: Veszely Réka 2008.12.05. terápia Az immunszuppresszív (szó szerint: immunitást elnyomó) terápia az immunrendszer működésének mérséklését, csökkentését szolgáló kezelés

Részletesebben

A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció

A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció Autotranszplantáció: saját szövet átültetése, pl. autológ bőrtranszplantáció, autológ őssejt-transzplantáció.

Részletesebben

Mozgásszervi okból szükséges programozható rehabilitáció szervtranszplantált. körében

Mozgásszervi okból szükséges programozható rehabilitáció szervtranszplantált. körében Mozgásszervi okból szükséges programozható rehabilitáció szervtranszplantált páciensek körében Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. Hévíz Mándó Zs.,Horváth J., Bergmann A., Gyarmati

Részletesebben

Transzplantációs anesztézia. dr. Sotkovszki Tamás DEOEC AITT

Transzplantációs anesztézia. dr. Sotkovszki Tamás DEOEC AITT Transzplantációs anesztézia dr. Sotkovszki Tamás DEOEC AITT szerv- és szövetátültetés: szerv és szövet eltávolítása emberi testből, valamint annak más élő személy testébe történő beültetése az emberi test

Részletesebben

SZERVÁTÜLTETÉSEK (A TRANSZPLANTÁCIÓK (TRX) IMMUNOLÓGIÁJA) A transzplantáció élı sejtek vagy szerv(ek) átvitele a hiányzó funkció helyreállítása vagy

SZERVÁTÜLTETÉSEK (A TRANSZPLANTÁCIÓK (TRX) IMMUNOLÓGIÁJA) A transzplantáció élı sejtek vagy szerv(ek) átvitele a hiányzó funkció helyreállítása vagy SZERVÁTÜLTETÉSEK (A TRANSZPLANTÁCIÓK (TRX) IMMUNOLÓGIÁJA) A transzplantáció élı sejtek vagy szerv(ek) átvitele a hiányzó funkció helyreállítása vagy pótlása céljából. Donor-élı v. halott (cadaver) ahonnan

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések

Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések Szabó J Attila Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekklinika Miért? Egyre több a transzplantált gyermek-egyre több gyermekorvos találkozhat velük. A szervpótló

Részletesebben

A transzplantáció immunológiai vonatkozásai. Transzplantáció alapfogalmak. A transzplantáció sikere. Dr. Nemes Nagy Zsuzsa OVSZ Szakképzés 2012.

A transzplantáció immunológiai vonatkozásai. Transzplantáció alapfogalmak. A transzplantáció sikere. Dr. Nemes Nagy Zsuzsa OVSZ Szakképzés 2012. 1 A transzplantáció immunológiai vonatkozásai Dr. Nemes Nagy Zsuzsa OVSZ Szakképzés 2012. Transzplantáció alapfogalmak Transzplantáció:szövet/szervátültetés Graft: transzplantátum Allotranszplantáció:

Részletesebben

Vértranszfúziók immunmodulációs hatása - TRIM

Vértranszfúziók immunmodulációs hatása - TRIM Vértranszfúziók immunmodulációs hatása - TRIM Kötelező szinten tartó tanfolyam transzfuziológusoknak 2013. Dr. Borka Péter Áldás vagy átok?! Káros immunmoduláció 1. Tumor immunológia 2. Bakteriális/vírus

Részletesebben

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Végső Gy, Piros L, Toronyi É, Chmel R, Török Sz, Földes K, Molnár M, Langer R Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest A daganatok

Részletesebben

Betegtájékoztató ATG-FRESENIUS 20 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ

Betegtájékoztató ATG-FRESENIUS 20 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ ATG-FRESENIUS 20 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ ATG Fresenius 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz nyúl eredetû anti humán T lymphocyta immunglobulin HATÓANYAG: 20 mg/ml nyúl eredetû anti humán

Részletesebben

Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések

Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések Szervtranszplantáció: mindennapi problémák és kérdések Szabó J Attila Semmelweis Egyetem, Bókay Gyermekklinika Miért? Egyre több a transzplantált gyermek-egyre több gyermekorvos találkozhat velük. A szervpótló

Részletesebben

Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében. Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika

Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében. Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika 1 Mikrobiális immunmodulátorok Teljes baktériumok (Lactob.casce)

Részletesebben

A köpenysejtes limfómákról

A köpenysejtes limfómákról A köpenysejtes limfómákról Dr. Schneider Tamás Országos Onkológiai Intézet Lymphoma Centrum Limfóma Világnap 2014. szeptember 15. Limfómám van! Limfómám van! Igen? De milyen típusú? Gyógyítható? Nem gyógyítható?

Részletesebben

Plazmaferezis és transzplantáció

Plazmaferezis és transzplantáció Plazmaferezis és transzplantáció Langer Róbert Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika Problémafelvetés HLA ellenes antitestek jelenléte / magas szintje panel reactive antibodies (PRA)

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Az immunrendszer felépítése Veleszületett immunitás (komplement, antibakteriális

Részletesebben

Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés. Biológiai alapismeretek

Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés. Biológiai alapismeretek Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés Biológiai alapismeretek Az immunrendszer Immunis (latin szó): jelentése mentes valamitől Feladata: a szervezetbe került idegen anyagok: 1. megtalálása

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA. Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest

A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA. Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest A TÜDİTRANSZPLANTÁLT GYERMEKEK MEGOSZLÁSA ÉVES BONTÁSBAN /1986-2011/ JHLT. 2013 Oct; 32(10): 989-997 2013 A TÜDİTRANSZPLANTÁLT

Részletesebben

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna Immunhiányos betegségek Az immunhiányos betegségeket az immunrendszer

Részletesebben

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ 2018. január Mivel foglalkozik a vércsoportszerológia? Vércsoport szerológiai kompatibilitás: Kompatibilitás:

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

1. Az immunrendszer működése. Sejtfelszíni markerek, antigén receptorok. 2. Az immunrendszer szervei és a leukociták

1. Az immunrendszer működése. Sejtfelszíni markerek, antigén receptorok. 2. Az immunrendszer szervei és a leukociták Sejtfelszíni markerek, antigén receptorok A test őrei 1. Az immunrendszer működése Az individualitás legjobban az immunitásban mutatkozik meg. Feladatai: - a saját és idegen elkülönítése, felismerése -

Részletesebben

Immunológia Világnapja

Immunológia Világnapja a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József, Országos Onkológiai Intézet Mágikus

Részletesebben

Terápiás protokoll - Metotrexát

Terápiás protokoll - Metotrexát Terápiás protokoll - Metotreát SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Érvényesség kezdete: 2013. július Készítette: Dr. Kui Róbert, Prof. Kemény Lajos Bevezetés/általános információ A metotreátot

Részletesebben

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen (MHSC) 2012 Diagnózis HIV antitest teszt: A HIV ellen termel

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Mielőtt beadnák Önnek vagy gyermekének a Rabipur-t, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Vércsoportok. Kompatibilitási vizsgálatsorozat. Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017.

Vércsoportok. Kompatibilitási vizsgálatsorozat. Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017. Vércsoportok Kompatibilitási vizsgálatsorozat Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017. Immunrendszer Az immunrendszer védi a szervezet önazonosságát. Felismeri és eltávolítja a számára idegen anyagokat (mikroorganizmus,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban Erdei Anna Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék ORFI, Helia, 2015 április 17. RA kialakulása Gary S.

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

Terhesség és immunitás 2012.03.02. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója

Terhesség és immunitás 2012.03.02. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Országos Vérellátó Szolgálat Terhesség

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre Immunológia I. 4. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán 3.2. ábra A hemopoetikus őssejt aszimmetrikus osztódása 3.3. ábra

Részletesebben

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3.

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3. Terhesség immunológiai vonatkozásai Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, 2014. október 2-3. Az immunrendszer terhességben Magzat: szemiallograft Th1/Th2/Th17

Részletesebben

Néhány mondat a m á m j á b j e b t e eg e s g é s g é e g k e k g y g ó y g ó y g s y z s er e es e s k e k z e el e é l s é é s r é ől

Néhány mondat a m á m j á b j e b t e eg e s g é s g é e g k e k g y g ó y g ó y g s y z s er e es e s k e k z e el e é l s é é s r é ől Néhány mondat a májbetegségek gyógyszeres kezeléséről dr. Pár Gabriella PTE I. Belgyógyászati Klinika, Pécs A fontosabb májbetegségek Alkoholos zsirmáj - hepatitis - cirrhosis Krónikus B és C virus hepatitis

Részletesebben

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI origamigroup www.origami.co.hu II. A rheumatoid arthritis kezelésének általános

Részletesebben

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az adaptív immunválasz kialakulása Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE NK sejt T Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett immunrendszer elemei nélkül nem alakulhat ki az adaptív immunválasz A veleszületett

Részletesebben

ÚJ LEHETŐSÉGEK A VESETRASNSZPLANTÁCIÓ EREDMÉNYEINEK JAVÍTÁSÁRA

ÚJ LEHETŐSÉGEK A VESETRASNSZPLANTÁCIÓ EREDMÉNYEINEK JAVÍTÁSÁRA ÚJ LEHETŐSÉGEK A VESETRASNSZPLANTÁCIÓ EREDMÉNYEINEK JAVÍTÁSÁRA Ph.D. Értekezés Tézisei Dr. Káposztás Zsolt Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Sebészeti Klinika 2009 I. ACUT ANTITEST MEDIÁLT REJECTIO

Részletesebben

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év):

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): FORM-A A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó

Részletesebben

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT 9.3.3.1. Vérátömlesztést csak transzfúziós

Részletesebben

Hallgatói előadás 2010/2011 II. félév, III. évf. - wwww.3bel.dote.hu (Tárgy: immunológia/reumatológia)

Hallgatói előadás 2010/2011 II. félév, III. évf. - wwww.3bel.dote.hu (Tárgy: immunológia/reumatológia) Immunmoduláció az autoimmun betegségek kezelésében Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Klinikai Immunológia Tanszék Hallgatói előadás 2010/2011 II. félév,

Részletesebben

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyermekkori IBD jellegzetességei Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyulladásos bélbetegség feltételezhetı Hasmenés >4 hét >2 székürítés naponta Folyékony/pépes széklet Crohn-betegség? Colitis

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás dr.márton Kinga társállat-egészségügyi szakmai vezető Alpha-Vet Állategészségügyi Kft. Nem-szteroid

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

OTKA Zárójelentés 2006: Beszámoló OTKA szám: 37233 Genetikai és vasoaktív mechanizmusok, valamint az obesitás szerepének vizsgálata serdülők és

OTKA Zárójelentés 2006: Beszámoló OTKA szám: 37233 Genetikai és vasoaktív mechanizmusok, valamint az obesitás szerepének vizsgálata serdülők és OTKA Zárójelentés 2006: Beszámoló OTKA szám: 37233 Genetikai és vasoaktív mechanizmusok, valamint az obesitás szerepének vizsgálata serdülők és adolescens korúak essentialis hypertoniájában Oxidativ stress

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1.

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1. LUPUSZ KVÍZ Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás 2012. december 1. 1. kérdés: Mi történik egy lupuszos beteg immunrendszerében? A Az immunrendszer túl kevés antitestet termel. B Az immunrendszer antitesteket

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Td-pur szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben tetanusz/diftéria adszorbeált vakcina tartósítószer nélkül, 5 éven felüliek számára Mielőtt beadják

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixotide Diskus 100 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 500 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por 2.

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Antigén felismerés Az ellenanyagok és a B sejt receptorok natív formában

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv A VESEÁTÜLTETÉS PATOLÓGIÁJA Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv Az allograftot a peritoneum alá, a fossa iliaca-ba helyezik, az a. és a v. renalist a megfelelő iliacalis érrel varrják össze,

Részletesebben

Sejtfeldolgozás Felhasználás

Sejtfeldolgozás Felhasználás Sejtterápia Sejtfeldolgozás Felhasználás Fagyasztva tárolás Sejtmosás Alap sejtszelekció Komplex sejtszelekció Ex vivo sejtszaporítás Sejtaktiválás Immunizálás Génmodifikálás Köldökzsinórvér bank Limfocita

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 3. előadás Az immunrendszer molekuláris elemei: antigén, ellenanyag, Ig osztályok Az antigén meghatározása Detre László: antitest generátor - Régi meghatározás:

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

Gyógyszerészeti patológia 1.

Gyógyszerészeti patológia 1. Gyógyszerészeti patológia 1. Vida Livia 2018 1. Necrosis, típusok, példák. Apoptosis 2. Adaptív válaszok I. Degeneráció, atrophia. 3. Adaptív válaszok II. Hypertrophia, hyperplasia. 4. Atrophia. Hyperplasia.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ramace

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu Transzfúziós Tanfolyam Szigorló Orvostanhallgatóknak

Részletesebben

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN KETTŐS EREJÉVEL A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ FEJFÁJÁS ORRFOLYÁS IZOMFÁJDALMAK Vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. LÁZ ORRDUGULÁS TOROKGYULLADÁS

Részletesebben

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az ellenanyagok szerkezete és funkciója Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett és az adaptív immunrendszer szorosan együttműködik az immunhomeosztázis fenntartásáért

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

IV. melléklet. Tudományos következtetések

IV. melléklet. Tudományos következtetések IV. melléklet Tudományos következtetések 61 Tudományos következtetések Háttér-információ A ponatinib egy tirozin-kináz inhibitor (TKI), amelyet a natív BCR-ABL, valamint minden mutáns variáns kináz beleértve

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Doktori értekezés. Dr. VÉGSŐ GYULA. Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

Doktori értekezés. Dr. VÉGSŐ GYULA. Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A SZERVÁTÜLTETÉST KÖVETŐ ROSSZINDULATÚ DAGANATOK PROBLÉMÁJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A LYMPHOMÁBAN SZENVEDŐ, TRANSZPLANTÁLT BETEGEKNÉL VÁLASZTANDÓ IMMUNSZUNSZUPRESSZÍV KEZELÉSRE. A MYCOPHENOLSAV, MINT LEHETŐSÉG.

Részletesebben

Bárcsak én is... fida et. Óvja legjobb barátainkat

Bárcsak én is... fida et. Óvja legjobb barátainkat Bárcsak én is... fida et Óvja legjobb barátainkat fida et Óvja legjobb barátainkat Fidavet Mi a Fidavet? Minden tulajdonos szoros érzelmi kapcsolatban áll kedvencével, és szeretné megóvni a betegségektől,

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum, kukoricakeményítõ.

SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum, kukoricakeményítõ. ALGOPYRIN 500 MG TABLETTA Algopyrin 500 mg tabletta metamizol-nátrium HATÓANYAG: 500 mg metamizol-nátrium tablettánként. SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum,

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató (etikus) BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Nitrofurantoin-CHINOIN

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben