Részletes kutatási terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Részletes kutatási terv"

Átírás

1 1. A kutatási téma ismertetése. Részletes kutatási terv Természeti adottságaink kedvezőek a tölgyek termesztésére és ezért fontos állományt alkotó fafajaink. Számos kísérő fafajukkal együtt az ország erdőterületének megközelítőleg a felét foglalják el. [Kersztesi] A tölgyek nemzetségének mintegy 450 faja ismert; az északi félteke növényei. Hazánkban négy őshonos (kocsányos, kocsánytalan, molyhos és a csertölgy) és egy exota (vöröstölgy) faj terjedt el. [Molnár] A tölgyek zárt állásban általában egyenes, hengeres kereskedelmileg és iparilag is jól hasznosítható törzset fejlesztenek. Ugyanakkor számos területen a termőhely, az időjárás vagy a nem megfelelően megválasztott erdőtelepítési és/vagy művelési technológia miatt jelentős fahiba a görbeség és különösen a csertölgy állományoknál a fagyléc. Sajnos a szélsőséges időjárás következtében a nemes tölgyeknél is egyre gyakrabban fordul elő a fagylécesség. A tölgy töretlen népszerűségnek örvend a feldolgozók körében, tekintettel a tölgyből készült termékek vásárlói részről megnyilvánuló századokra visszanyúló töretlen kedveltségének. A tölgyek mégsem foglalják el méltó helyüket a hazai fafeldolgozásban és ennek több oka van. Az okok összessége az átlagosan gyártható tölgy fűrészáru minőségében jelenik meg. A fűrészáru görbesége visszavezethető a kocsánytalan-sarjerdők magas arányára, ami persze azonnal mint gazdasági tényező jelenik meg a gyengébb kihozatalban. Leggyakoribb gond a göcsösség. Gyakoriak a kieső (sajnos általában korhadó) göcsök. Érdekes módon az egészséges ággöcsök is viszonylag puha fával rendelkeznek. Sajátos minőségi probléma a színbéli inhomogenitás ami gyakran jár együtt a változó évgyűrűszélességgel. A gyengébb termőhelyekről gyakran kerül a feldolgozókhoz viszonylag ki átmérőjű rönk. Ezeknél a juvenilis fa aránya átmérőjükhöz képest jelentős. Itt kell megemlíteni a tölgyek szíjácsának problémáját, ami minőségileg olyan mértékben tér el a geszttől, hogy felhasználhatósága gyakorlatilag kizárható. A közhiedelemmel ellentétben a tölgyek nem tartoznak a nagyon tartós faanyagú fafajok közé, de mégis faanyaguk tartóssága meghaladja a jelenlegi átlagos fogyasztói igény szintjét még védőkezelés nélkül is.

2 A fentiek alapján adódik a logikus kihívás; valamilyen módon a göcsös, inhomogén szinezetű általában rövid tölgy fűrészárura tudományosan is megfelelően megalapozott új termékcsládot kell kifejleszteni, mely találkozik a vevők izlésvilágával. Ez az új termékcsalád alapvetően ragasztási technológiával jön létre. A kutatás függvényében rétegelt ragasztott tartó, tömbösített belsőépítészeti célt szolgáló elemek és elsősorban belsőépítészeti és bútoripari célokat szolgáló lapféleségek lesznek kifejlesztve. Egy ilyen fejlesztéshez az út az alapkutatáson keresztül vezet. Elsősorban alaposan meg kell ismernünk a tölgy göcsök természetét, egyes fajtáinak rögzíthetőségét a főrészáruban, más fajtáinak helyettesíthetőségét saját anyagával. Mindezen műveletek hatását fizikai és mechanikai tulajdonságaira és az új termékcsaláddal kapcsolatos kölcsönhatásokat is vizsgálni kell. Ezen alapkutatás eredményeit a technológiai továbbfeldolgozás gépei és eszközei fejlesztésében is érvényesíteni kell. A feladat megoldását a piac ígényli, tehát csak olyan megoldás életképes, mely versenyképes árakat is tud garantálni az új termékcsalád vonatkozásában. 2. A kutatás előzményei A tölgyekkel kapcsolatos kutatások (beleértve a csert is) az elmúlt száz évben állandóan napirenden voltak. Az ERTI, a FaKI és az Egyetem sokszor közös projekten belül vizsgálta a tölgyekben rejlő további lehetőségeket. A kutatási előzmények között munkám szempontjából legalább három fő csoportot lehet elkülöníteni: 2.1. Erdészeti vonatkozású kutatások Ezen belül a tölgy erdők termőhelyi, telepítési és művelési viszonyait vizsgálták első sorban a tölgyek faanyag minőségének és mennyiségének fokozása érdekében. E tekintetben a legkomolyabb szintetizált mű, melyre hivatkozni kell: Dr. Keresztesi Béla, A tölgyek c. műve Ipari vonatkozású kutatások E körbe tartoznak elsősorban az Egyetem és a FaKI munkái, melyeket búoripari és fafeldolgozási cégek rendeltek meg egy-egy részprobléma megoldására. Jellemzően kihozatali, szárítási, (bútoripari) szerkezet összeépítési kérdések, valamint felületkezelési problémák voltak terítéken. Nemestölgy- és cserkutatások közel azonos mennyiségben történtek. Mint érdekes hivatkozást kiemelném 1963 nov i cser sinposium anyagát, melyet az Országos Erdészeti Főigazgatóság és a FaKI közösen jegyez.

3 2.3.Faszerkezeti kutatások A faszerkezetekkel kapcsolatos kutatások már a korai ötvenes években elkezdődtek Magyarországon. E területen legjelentősebb műhelymunka a FaKI ban folyt az 1970 es években és a 80-as évek elején. Bár a faszerkezetek túlnyomó többségben fenyő alapanyagból készültek, folyamatosan vizsgálták más fafajok lehetőségeit is. A tartószerkezetek mellett a hasonlóan nagy kitettségű ragasztott váltótalpfák és aknakas vezető gerendák alkalmazási lehetőségeit is kutatták. A vizsgálatok elsősorban az AGROKOMPLEX Vállalat megbízásából folytak, de az OMFB is finanszírozott ez irányú kutatásokat. Mint érdekes hivatkozást kiemelném a FaKI 1975/ /7.sz. részjelentését, mely a Cserfából készült rétegelt ragasztott gerendák vizsgálata tárgyában a fűrészáruban elhelyezkedő göcsök tulajdonságaira tett érdekes megfigyeléseket. Összefoglalva a kutatási előzmények közül munkám szempontjából a faszerkezeti kutatási előzmények tünnek legígéretesebbnek. Ezekben a fahibák (különösen a göcsök) bizonyos mélységű alapkutatása is megtörtént. Ugyancsak fontosak lehetnek az ipari kutatásokból származó adatok is, különösen a szárítások számsorai és azok, melyekből a belső feszültségekre lehet következtetni. Kevésbé lényegesnek tartom az erdészeti kutatásokat munkám szempontjából. Ezek csak a mintaterületek célirányos kiválasztásában játszanak majd szerepet. 3. A probléma hazai és nemzetközi irodalmának áttekintése 3.1. Általános áttekintés A témához szélesebb értelemben óriási irodalom kapcsolható. Ide tartozna minden olyan mű, melyben a tölgyekkel foglalkoznak anatómiai, műszaki, feldolgozási vagy akár fatermesztési szempontból. Nyilván valóan koncentrálni kellett a munkám címében meghatározott szűkebb területre. Ezen belül elsősorban a kutatás tárgyát képező tölgyek tulajdonságait feldolgozó műveket kellett elsődlegesen áttanulmányozni. Itt kiemelném Dr. Keresztesi Béla és Dr. Molnár Sándor vonatkozó műveit Miután a felhasználhatóságot a juvenilis fa tulajdonságai nagyban meghatározzák kiemelném J.G. Haygreen és J.L. Bowyer: Juvenile wood, reaction wood, and wood of branches and roots c. cikkét. A felhasználhatóságot korlátozza a nagyszámú és többnyire beteg göcs. Mint a feldolgozásban érdekeltnek elkerülhetetlen szerkezeti fában, tömbösítésben, táblásításban gondolkodni. E téren kiemelném a Faipari Kutató Intézetben folytatott évtizedes kutatások jegyzőkönyveit a teljesség igénye nélkül melyeket mint kutató és koordinátor Wittmann Gyula, Szarka Antal és Kajli László jegyez. A téma erdészeti vonatkozásaival mélyebben nem kívánok foglalkozni, de megjegyzendőnek tartom, hogy az irodalom jegyzékben felsorolt publikációkat áttanulmányoztam a problémakör általánosabb megértése miatt.

4 3.2. Részletes irodalomjegyzék 1. Dr. Keresztesi Béla (1967), A tölgyek, Akadémia kiadó, Budapest 2. Dr. Molnár Sándor, Dr. Bariska Mihály (2002) Magyarország ipari fái, Szaktudás Kiadó Ház Budapest 3. Dr. Molnár Sándor (1999) Faanyagismerettan Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest 4. Dr. Wittmann Gyula (2000) Mérnöki Faszerkezetek I-II, Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó Budapest 5. Dr. Molnár Sándor, Dr. Peszlen Ilona, Dr. Paukó Andrea (2007), Faanatómia Szaktudás Kiadó Ház Budapest 6. Dr. Németh Károly, Dr. Szabó Imre (1998), Ragasztás a faiparban, Faipari Tudományos Alapítvány, Budapest 7. Gyarmati Béla, Igmándy Zoltán, Pagony Hubert (1975) Faanyagvédelem, Mezőgazdasági Kiadó Budapest 8. Baskó Ottó, Horváth Z. Kálmán, Mécs Etelka, Solymosi Antal, Szántó Tibor (1981) Rétegelt-ragasztott faszerkezetek alkalmazása, KÖZTI ROTA Budapest 9. Domonkos Ferenc (1980) RRFA Építési rendszer, AGROBER Budapest 10.Szarka Antal (1977) Tetollal telített RR fenyőgerendák szilárdsági vizsgálata, FaKI /14.sz. részjelentése, FaKI Budapest (nem publikált) 11. Szarka Antal (1977) Üzemi termelésből biztosított vizsgálati minták értékelése. Anyagvizsgálatok 8., FaKI /18.sz. részjelentése, FaKI Budapest (nem publikált) 12. Szarka Antal (1975) Cserfából készült rétegelt ragasztott gerendák vizsgálata, FaKI /7.sz. részjelentés, FaKI Budapest (nem publikált) 13. Barabits Elemér (1969) Ambrózy örökzöld tölgyei, Erdészeti és Faipari Közlemények, Sopron 14. Dr. Varga Ferenc (1980) A tölgypusztulás Magyarországon, Erdészeti és Faipari Közlemények, Sopron 15. Dr. Varga Ferenc (1984) Kocsányostölgyeseink egészségi állapota, Erdészeti és Faipari Közlemények, Sopron 16. Hilvert Elek (1954) Építőipari ragasztott faszerkezetek FAIPAR, FaTE lapja, 11.sz Budapest 17. Nagy József, Lengyel László (1956) Vasúti talpfák és váltófák ragasztása kisebb méretű faelemekből FAIPAR, FaTE lapja, 3.sz. 80. Budapest 18. Hilvert Elek (1959) Ragasztott fatartókkal végzett kísérletek FAIPAR, FaTE lapja, 11.sz Budapest 19. Wittmann Gyula, Pluzsik András (1976) Újabb lépés az akác faanyag épületszerkezeti célokra való alkalmazása területén FAIPAR, FaTE lapja, 9.sz Budapest 20. Dr. Wittmann Gyula (1984) Hőszigetelő anyaggal kombinált keménylombos faanyagok felhasználása faházgyártáshoz FAIPAR, FaTE lapja, 5.sz Budapest 21. Kajli László, dr. Lengyel László (1984) Ragasztott vasúti talpfák gyártása FAIPAR, FaTE lapja, 9.sz Budapest 22. Dr. Wittmann Gyula (1985) A lombos faanyag tartószerkezeti célú alkalmazását befolyásoló adottságok és technológiai eljárások FAIPAR, FaTE lapja, 11.sz Budapest 23. Rádler Ernő (1993) Zalai vöröstölgy faanyagának fizikai-mechanikai vizsgálata FAIPAR, FaTE lapja, 3.sz. 41. Budapest 24. Lányi János (1950) A vöröstölgy műszaki tulajdonságainak vizsgálata FAIPAR, FaTE lapja, 1.sz Budapest 25. Dr. Petri László (1965) Rétegelt, ragasztott aknakasvezető gerendák gyártási technológiájának kidolgozása FAIPAR, FaTE lapja, 2.sz Budapest 26. Dr. Petri László ; Pásztory Ferenc (1968) Rétegelt - ragasztott bányászati aknakasvezető gerendák FAIPAR, FaTE lapja, 1.sz. 63. Budapest 27. Csizmadia Pálné ; Dr. Filló Zoltán ; Vehovszky Júlia 1969) Váltótalpfák előállítása ragasztott hossztoldással FAIPAR, FaTE lapja, 2.sz Budapest

5 28. Kajli László (1970) Rétegelt - ragasztott tartók alkalmazása és gyártástechnológiája FAIPAR, FaTE lapja, 1.sz. 71. Budapest 29. Dr. Dalocsa Gábor (1963) Cser Sinposium, FaKI - OEF konferencia, Budapest 30. Lányi János (1951) A vöröstölgy műszaki tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata ERTI Közleményei (Erdészeti Kutatások) Budapest A fenti irodalmi áttekintés nem teljes, de dokumentálja a kutatási téma újszerűségét, aktualitását és megoldatlanságát. 4. Kutatási metodik ismertetése 4.1. Kísérleti területen végzett munkák - kísérleti terület kijelölése - mintatörzsek kiválasztása és kitermelése - mintavétel és célhossztolás 4.2. Feldolgozás Rönkfeldolgozás - a célhossztolt rönkök feldolgozása, minta testek részére fürészárú gyártás - a célhossztolt rönkök feldolgozása, fűrészárú gyártás továbbfeldolgozási kísérlet céljára Fűrészáru feldolgozás - csoportosítás göcsösség szerint - hibajavítás különféle módokon - ragasztás különféle módokon 4.3. Vizsgálatok Labor vizsgálatok - makroszkópikus vizsgálatok - juvenilis fa mértéke - geszt - szíjács arány - korai és késői pászta aránya - átlagos évgyűrű szélesség - fizikai vizsgálatok - nedvességtartalom - sűrűség - zsugorodás - dagadás - mechanikai vizsgálatok - az egyes szilárdsági értékeket univerzális anyagvizsgáló gép segítségével mérjük Termék méretű kísérleti anyagok vizsgálata - mechanikai vizsgálatok - mérések mint fent!

6 4.4. Matematikai statisztikai kiértékelés 4.5. Az eredmények visszacsatolása - javaslat a feldolgozási technológiára 5. A munka időbeli ütemezése 5.1. Első év: - a témához kapcsolódó hazai és nemzetközi irodalom áttekintése - a kutató munka megkezdése: - a kísérleti terület kiválasztása - mintatörzsek kiválasztása és kitermelése - mintavétel és célhossztolás - a célhossztolt rönkök feldolgozása, minta testek részére fürészárú gyártás - a célhossztolt rönkök feldolgozása, fűrészárú gyártás továbbfeldolgozási kísérlet céljára 5.2. Második év: - a kutató munka folytatása, vizsgálatok elvégzése - makroszkópikus vizsgálatok - fizikai vizsgálatok - mechanikai vizsgálatok - termék méretű ragasztott anyagok vizsgálata - a kiértékelő munka megkezdése 5.3. Harmadik év - az eredmények összefoglalása, az értekezés elkészítése Sopron Horváth Dénes.

HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA

HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA HAZAI LOMBOSFÁK JUVENILIS (BÉL KÖRÜLI) FAANYAGÁNAK ANATÓMIAI ÉS FIZIKAI SAJÁTOSSÁGAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HAZAI ERDŐGAZDÁLKODÁSI VISZONYOKRA 05-0 AG_48954 KÍSÉRLETEKHEZ HASZNÁLT ANYAGOK ÉS MÓDSZEREK

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

Érdeklődni: NymE, Simonyi Károly Kar, Faanyagtudományi Intézet, Dr. Németh Róbert,

Érdeklődni: NymE, Simonyi Károly Kar, Faanyagtudományi Intézet, Dr. Németh Róbert, Cím Pelletek szorpciós tulajdonságai a fafajösszetétel és gyártási eljárás függvényében A nedvességtartalom hatása fenyő alapanyagú pellet fűtőértékére. Ultra ever dry nanoszilikon réteg páravisszatartó

Részletesebben

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei AKTUALITÁSOK A FARAGASZTÁSBAN Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei Dr. habil Csiha Csilla tanszékvezető, egyetemi docens Sopron 2014 szeptember 11. Faanyagok ragasztása a faipari

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 9. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Göcsösség (ághelyek) A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag 1. A téma kijelölésének indoka, a képzés konkrét célja A faanyagvédelem alapjainak,

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Fa, mint anyag általános tulajdonságai Előnyök-hátrányok Faipari termékek Faszerkezetek jellemző alkalmazási

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Magyarország erdő- és fagazdasága

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Magyarország erdő- és fagazdasága Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 3. Fahasznosítás Magyarország erdő- és fagazdasága A magyarországi erdők fafajcsoport megoszlása (2008) Fafaj

Részletesebben

I. A kutatás előzményei és célkitűzése

I. A kutatás előzményei és célkitűzése I. A kutatás előzményei és célkitűzése Magyarország faellátottságát tekintve a gyorsan növő fafajok ültetvényeiből kikerülő faanyag minőségének javítása rendkívül fontos. A dolgozat megírására az ösztönzött,

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2015. Szeptember 18. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22%

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2017. Február 14. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22% 79%

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2018. Szeptember 13. 1 A fa szerkezete - Kéreg - Háncs - Kambium - Fatest -Szijács -Geszt: Gesztfák, Érett fák, Szijácsfák

Részletesebben

A FENYŐHELYETTESÍTÉS LEHETŐSÉGEINEK FELTÁRÁSA A FAIPARI KUTATÁS PROGRAMJÁBAN

A FENYŐHELYETTESÍTÉS LEHETŐSÉGEINEK FELTÁRÁSA A FAIPARI KUTATÁS PROGRAMJÁBAN beindulásával megduplázódik. A lombosfáknak hullámlemezzé, ill. hullámdobozzá való feldolgozása a korszerű csomagolás fejlesztését segíti elő és így közvetve is hozzájárul a fenyő gömbfa és fűrészáru helyettesítéséhez.

Részletesebben

A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése

A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése Barna Tamás KEFAG R.T. Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központ Kecskemét Kivonat Magyarországon csak néhány hektár Cedrus

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Keresztmetszet A keresztmetszeten megfigyelhető a szöveti elemek évgyűrűn

Részletesebben

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése 8.5.25 1 A laboratóriumi előkísérletek 8.5.25 2 Előkísérletek : 18-22 C A faanyag viselkedése A faanyag minősége

Részletesebben

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany 37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany A hazai faépítés, fafogyasztásra gyakorolt hatása előadók: Kárpáti József ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat elnöke

Részletesebben

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c.

A tölgyek nagy értékű hasznosítását befolyásoló tényezők vizsgálata és összehasonlító elemzése c. Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Cziráki József Faanyagtudomány- és Technológiák Doktori Iskola Faanyagtudomány program A tölgyek nagy értékű hasznosítását

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_08

Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok módosítása hıkezeléssel higroszkóposság, tartósság és szín változása Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Az akác hazai múltja Európai megjelenése Jean Robin francia botanikus nevéhez köthető az 1600-as évek elején. A ma élő legidősebb akácfa ismereteink szerint Bábolnán

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2017. Szeptember14. 1 A fa szerkezete - Kéreg -Háncs -Kambium -Fatest -Szijács -Geszt: Gesztfák, Érett fák, Szijácsfák

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Nemesnyár-fajták korszerű ipari és energetikai hasznosítását befolyásoló faanatómiai és fizikai jellemzők

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Nemesnyár-fajták korszerű ipari és energetikai hasznosítását befolyásoló faanatómiai és fizikai jellemzők Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Nemesnyár-fajták korszerű ipari és energetikai hasznosítását befolyásoló faanatómiai és fizikai jellemzők Komán Szabolcs Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar

Részletesebben

Fás szárú energetikai ültetvények

Fás szárú energetikai ültetvények Fás szárú energetikai ültetvények Holl Katalin MGSZH Erdészeti Igazgatósága Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Területhasznosítás Napjainkban

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek

Részletesebben

Tartószerkezetek előadás

Tartószerkezetek előadás Tartószerkezetek 1. 7. előadás Hajlított-nyírt szerkezeti elemek viselkedése Hajlított-nyírt fa tartók vizsgálata Szilárdság, stabilitás, alakváltozás Építőmérnöki BSc hallgatók számára Bukovics Ádám egy.

Részletesebben

Az iparszerű termelés és az alacsony szállítási költségek miatt egyre többféle bambusztermék jelenik meg világszerte, így Magyarországon is.

Az iparszerű termelés és az alacsony szállítási költségek miatt egyre többféle bambusztermék jelenik meg világszerte, így Magyarországon is. BAMBUSZ FELDOLGOZÁS A bambusz viszonylag egyszerű szerkezete a feldolgozási technológiát is egyszerűvé teszi, ezért a bambusz versenyképessége potenciálisan magas. A gyors növekedés miatt az alapanyag

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt

Gyenge adottságú és szárazodó termőhelyen történő fa alapanyag termelésének megalapozása VM determinációs projekt Újabb módszerek az erdészeti termőhely minősítésben Rásó János Csiha Imre Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomás Gyenge adottságú és szárazodó

Részletesebben

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában Beszámoló a 2014 15-ös tanév első félévében végzett doktoranduszi tevékenységről

Részletesebben

A szélezés és szeletelés művelete és gépei

A szélezés és szeletelés művelete és gépei A szélezés és szeletelés művelete és gépei 2010.02.20. Fűrészipari technológia I. előadás 1 A szélezésnél figyelembe veendő tényezők Göcsök Repedések Elszíneződés Rovarrágás Gyanta táskák 2 Szélezési lehetőségek

Részletesebben

Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések - VKE Konzorcium VKE

Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések - VKE Konzorcium VKE LIII. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Balatonszemes, 2017. október 25-26. MAGAS AKÁC C IPARIFA KIHOZATAL ÚJ TERMESZTÉSTECHNOL STECHNOLÓGIÁVAL, GYORSNÖVÉSŰ TURBO OBELISK FAJTÁKKAL Dr. Bach

Részletesebben

MÉRNÖKI FASZERKEZETEK. 5. EA: Fatartó típusok. (Ácsjellegű kapcsolatok)

MÉRNÖKI FASZERKEZETEK. 5. EA: Fatartó típusok. (Ácsjellegű kapcsolatok) MÉRNÖKI FASZERKEZETEK 5. EA: Fatartó típusok. (Ácsjellegű kapcsolatok) Gerenda tartók Több fás tartók Alacsony gerincű tartó Magas gerincű tartó RRfa tartó Rácsos tartók Több fás tartók 2 max 3 fás Együttdolgozás

Részletesebben

Önálló labor projektek

Önálló labor projektek Önálló labor projektek A projekt címe: Fa játszóterek tervezése Témavezető: Dr. Andor Krisztián Hallgatók száma: 3 A projekt célja Sopronban hiánynak számító játszóterek tervdokumentációinak elkészítése.

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Faállományok fatermőképességének vizsgálata a termőhely függvényében

Faállományok fatermőképességének vizsgálata a termőhely függvényében Faállományok fatermőképességének vizsgálata a termőhely függvényében Bidló András, Heil Bálint, Kovács Gábor, Patocskai Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem, Termőhelyismerettani Tanszék Földhasználati

Részletesebben

1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001.

1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001. 10. MELLÉKLETEK 1. MELLÉKLET: FAALAPÚ HULLADÉKOK BECSÜLT MENNYISÉGE 2001. Magyarország 2001-es fa és faalapú anyagainak fogyasztása alapján (UNECE Timber Committee: Market statistics 1997-2001) becsült

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

EUROPEAN STANDARD EN 13145 2001, Január VASÚTTECHNIKA -VASÚTI PÁLYÁK- VASÚTI TALPFÁK, VÁLTÓALJAK FAANYAGBÓL-

EUROPEAN STANDARD EN 13145 2001, Január VASÚTTECHNIKA -VASÚTI PÁLYÁK- VASÚTI TALPFÁK, VÁLTÓALJAK FAANYAGBÓL- EUROPEAN STANDARD EN 13145 2001, Január VASÚTTECHNIKA -VASÚTI PÁLYÁK- VASÚTI TALPFÁK, VÁLTÓALJAK FAANYAGBÓL- Tartalomjegyzék Előszó 3 1. A szabvány bemutatása 4 2. Kapcsolódó szabványok 4 3. Szakkifejezések

Részletesebben

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2013/14 2. szemeszter

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2013/14 2. szemeszter ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 013/14. szemeszter Az Önálló labor. c. tantárgy 3 kredites tantárgy. A számonkérés módja: írásbeli dolgozat leadása + rövid, 10 perces előadás tartása a kutatási projektről egy hallgatói

Részletesebben

1. ERDÉSZETI SZAKTERÜLETEK

1. ERDÉSZETI SZAKTERÜLETEK 1. ERDÉSZETI SZAKTERÜLETEK 1.1. Erdőmérnöki tervező (ER-T) Erdőfeltárás, erdészeti utak tervezése. Erdészeti vízgazdálkodási létesítmények tervezése. Erdészeti geomatika, erdőtérképezés. Erdészeti termőhelyfeltárás

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

Fafizika 1. előadás Bevezetés

Fafizika 1. előadás Bevezetés Fafizika 1. előadás Bevezetés Dr. habil. Németh róbert NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet A fatest általános fizikai jellemzése A fatest fizikai szempontból egy háromfázisú - fa-víz-levegő - rendszernek

Részletesebben

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség)

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) 5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) Immár 5. éve tart a Citibank Ültessünk fákat a jövőért programja, amelynek keretében 2008 óta 111 000 csemete került

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP5-8.6.1-17 Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások pályázat tervezetének rövid összefoglaló

Részletesebben

FAGOSZ, MEGOSZ, OEE összevont elnökségi ülés. EMVA intézkedései 1698/2005/EK tanácsi rendelet

FAGOSZ, MEGOSZ, OEE összevont elnökségi ülés. EMVA intézkedései 1698/2005/EK tanácsi rendelet FAGOSZ, MEGOSZ, OEE összevont elnökségi ülés EMVA intézkedései 1698/2005/EK tanácsi rendelet Az EMVA tengelyei A mezőgazdasági és erdészeti ágazat versenyképességének növelése. A természeti környezet és

Részletesebben

Dr. Jereb László Dr. Alpár Tibor

Dr. Jereb László Dr. Alpár Tibor A regionális gazdasági fejlődés műszaki - innovációs hátterének fejlesztése TÁMOP- 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0006 Dr. Jereb László Dr. Alpár Tibor 2011.06.21. Alprojekt célkitűzések Faipari terület kiszélesítése

Részletesebben

Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában

Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában Dr. Mozsgai Katalin, IBS Management Nonprofit Kft. 2012.

Részletesebben

Megújuló energetika a Faipari Mérnöki Karon

Megújuló energetika a Faipari Mérnöki Karon Megújuló energetika a Faipari Mérnöki Karon A zöld energia létfontossága a faiparban Divós Ferenc, Németh Gábor Előzmény A több mint 200 éves erdőmérnök, és az 54 éves faipari mérnök képzések, a mindig

Részletesebben

MIRŐL FOGOK BESZÉLNI?

MIRŐL FOGOK BESZÉLNI? MIRŐL FOGOK BESZÉLNI? 1. A pályás szakszolgálat feladatai az 50-es években 2. A szakirodalom helyzete a I. világháború után 3. A Sínek Világa rovatainak fejlődése 4. Az érdeklődés a lap iránt 5. Nemzetközi

Részletesebben

NYF-MMFK Erőgépek és Gépjárműtechnikai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Erőgépek és Gépjárműtechnikai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam ERDÉSZETI GÉPEK I. MG2507 Meghirdetés féléve: 5. félév Kreditpont: 3 5. 14 1 1 14 14 Összesen. 14 14 MG1305 Az oktatás célja az, hogy a mezőgazdasági gépészmérnök erdészeti gépesítési szakirányt tanuló

Részletesebben

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2012/13 1. szemeszter

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2012/13 1. szemeszter ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 01/13 1. szemeszter Az Önálló labor 1. c. tantárgy 3 kredites tantárgy. A számonkérés módja: írásbeli dolgozat leadása + rövid, 10 perces előadás tartása a kutatási projektről egy

Részletesebben

BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA

BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA BETEG KOCSÁNYTALAN TÖLGY FAANYAGÁNAK ELŐZETES ANATÓMIAI, MIKOLÓGIÁI ÉS SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLATA DR. BABOS KÁROLY KISS GYÖRCYNÉ, MARTONOS ILDIKÓ Az erdőket alkotó fafajok pusztulása (elsősorban a tölgy) kb.

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Fűrészipari feldolgozás

Fűrészipari feldolgozás Fűrészipari feldolgozás Összeállították Dr. Gerencsér Kinga előadásanyagának felhasználásával Dr., Dr. Kovács Zsolt NYME FMK TGYI 2007.01.26. Fűrészipari feldolgozás A fűrészipar alapanyagai: Fűrészipari

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat Tipus: = adatgyűjtés AÁ, adatátvétel 1066 1254 1255 1256 1257 1259 Levegőtisztaság-védelmi adatok Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésről Erdővédelmi kárbejelentő lap Jelentés az erdészeti szaporítóanyagokról

Részletesebben

A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon

A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon A faipari, fűrészipari feldolgozás és a biomassza energetikai hasznosításának kapcsolata Magyarországon Prof.. Dr. Molnár Sándor Toth Béla 1 Előadás tartalma: Hazai fűrészipari feldolgozás alapanyaghelyzete

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 6. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Zárvatermők fájának jellemzői A lombosfák a növényvilág legfejlettebb törzsének,

Részletesebben

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2012/13 2. szemeszter. Faipari Gépészeti és Mechatronikai Intézet Téma Konzulens Létszám

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2012/13 2. szemeszter. Faipari Gépészeti és Mechatronikai Intézet Téma Konzulens Létszám ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 01/13. szemeszter Az Önálló labor. c. tantárgy 3 kredites tantárgy. A számonkérés módja: írásbeli dolgozat leadása + rövid, 10 perces előadás tartása a kutatási projektről egy hallgatói

Részletesebben

A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése

A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése Szakmérnök képzés 2012 Terhek és hatások 1. ELŐADÁS A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése Dr. Visnovitz György Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2012. március 1. Szakmérnök

Részletesebben

Terméktervezés és minőség, intelligens termékek. Dénes Levente, Kovács Zsolt

Terméktervezés és minőség, intelligens termékek. Dénes Levente, Kovács Zsolt Terméktervezés és minőség, intelligens termékek Dénes Levente, Kovács Zsolt Forrás: divany.hu Érdemes ma Magyarországon új terméket fejleszteni? SMARTEGG Zagyvai András Igen, mert: Egyetlen kiút az előremenekülés

Részletesebben

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1 Helena projekt Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence A projekt célja A HELENA program EU FP 6-s kutatási program része volt, amely az európai fiatalok étkezési- és fogyasztási szokásainak

Részletesebben

Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon. Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének koordinátora

Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon. Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének koordinátora Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének koordinátora Képzés elindításának motivációja A faipar mint sok más műszaki ágazat

Részletesebben

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Toth Béla - E.K.F.M. Kft. - c.egy.docens Dr. Molnár Sándor - NyME FMK FTI - egy.tanár Dr. Fehér Sándor - NyME FMK FTI - egy.docens

Részletesebben

Heil Bálint Heilig Dávid Kovács Gábor

Heil Bálint Heilig Dávid Kovács Gábor F á s s z á r ú ü l t e t v é n y e k l é t e s í t é s i l e h e t ő s é g e i ú j E u r ó p a i U n i ó s t á m o g a t á s s a l Csorna 2017. szeptember 13. Sopron 2017. szeptember 14. Kecskemét 2017.

Részletesebben

A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése

A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése Szakmérnök képzés 2014 Terhek és hatások 1. ELŐADÁS A tartószerkezeti méretezés módszereinek történeti fejlődése Dr. Visnovitz György Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2014. február 27. Szakmérnök

Részletesebben

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Nemesnyár ipari faültetvény Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Mi jellemzi az ültetvényt? Kimagasló jövedelmezőség, alacsony kockázat, növekvő piaci kereslet Rendelkezésre áll: egyszeri beruházási

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere. J a v a s l a t a Start mintaprogramokban történő részvétellel kapcsolatos döntés meghozatalára

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere. J a v a s l a t a Start mintaprogramokban történő részvétellel kapcsolatos döntés meghozatalára Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Iktatószám: 6467/2015. J a v a s l a t a Start mintaprogramokban történő részvétellel kapcsolatos döntés meghozatalára Tisztelt Közgyűlés! A közmunkaprogramok

Részletesebben

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan Oxyfa Az OXYFA úgynevezett klímanövény, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a levegő minőségének javításában és a környezet megóvásában: hatalmas leveleinek köszönhetően kiemelkedik szén-dioxid-megkötő

Részletesebben

Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor

Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor Budapest, MTA, 2004.11.09. Kunszt György építési világmodellje.

Részletesebben

HÍDKONFERENCIA 2019 GERENDA VÁLASZTÁS FA-BETON ÖSZVÉRTARTÓKHOZ

HÍDKONFERENCIA 2019 GERENDA VÁLASZTÁS FA-BETON ÖSZVÉRTARTÓKHOZ HÍDKONFERENCIA 2019 GERENDA VÁLASZTÁS FA-BETON ÖSZVÉRTARTÓKHOZ Kedvcsináló 2018. évi előadás summája a nyugattól való 20-30 éves a lemaradás után, a felzárkózás szükségszerűsége; az előnyök és hátrányok

Részletesebben

Magyar Szakképzési Társaság

Magyar Szakképzési Társaság Magyar Szakképzési Társaság 999000 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Erdészeti szakmunkás..szakma OKJ SZÁMA: 31 623 01 1000 00 00 1/ 2/ 2008.szeptember 01 től Feladatok, ismeretek, készségek CÉLOK

Részletesebben

VIZSGÁLATOK CSERTÖLGY VÁLTOZATOK FÁJÁNAK SZILÁRDSÁGÁRA

VIZSGÁLATOK CSERTÖLGY VÁLTOZATOK FÁJÁNAK SZILÁRDSÁGÁRA 6.0.81 Qu. cerris VIZSGÁLATOK CSERTÖLGY VÁLTOZATOK FÁJÁNAK SZILÁRDSÁGÁRA DR. BABOS KÁROLY A csertölgy (Quercus cerris L.) faanyagának tartósságával korábban már foglalkoztak (Igmándy, 1960, 1966). Ezek

Részletesebben

Ragasztott Faszerkezetek óravázlat 1. Alapanyagok Természetes faanyag Különböző formában áll rendelkezésre: Kérgezetlen hengeres anyag nagyon ritkán használatos. Kérgezett hengeres anyag esetenként előfordul

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

A PhysioBank adatmegjelenítő szoftvereinek hatékonysága

A PhysioBank adatmegjelenítő szoftvereinek hatékonysága A PhysioBank adatmegjelenítő szoftvereinek hatékonysága Kaczur Sándor kaczur@gdf.hu GDF Informatikai Intézet 2012. november 14. Célok, kutatási terv Szabályos EKG-felvétel: P, Q, R, S, T csúcs Anatómiai

Részletesebben

Agrár Tagozat. Kolozsvári György elnökségi tag Emmerling Gábor. Dr. Mészáros György

Agrár Tagozat. Kolozsvári György elnökségi tag Emmerling Gábor. Dr. Mészáros György Agrár Tagozat Dr. Véha Antal elnök Szlovicsák Gábor tiszteletbeli elnök Erdészeti és Faipari Szakosztály Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztály Dobó István Kovácsné Felkai Éva szakosztály vezető,

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről OPPONENSI VÉLEMÉNY Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Doktori Tanácsához benyújtott,

Részletesebben

Az intercepció definíciója

Az intercepció definíciója Az intercepció definíciója Horton (1919) a jelenséget azzal a csapadéknagysággal azonosította, amit az erdő koronája vagy más föld feletti vegetáció visszatart és elpárologtat (Führer 1992). Merriam (1960):

Részletesebben

MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MELLÉKLET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDÉSZETI ÉS FAIPARI VIZSGÁLÓLABORATÓRIUMA Melléklet címe: Száma: Oldal:

MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MELLÉKLET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDÉSZETI ÉS FAIPARI VIZSGÁLÓLABORATÓRIUMA Melléklet címe: Száma: Oldal: A VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM SZEMÉLYZETE M06 1/5 Név (beosztás az egyetemen), Munkakör Szakmai gyakorlat kezdete (év) Szakképzettség megnevezése szerzési helye Okirat száma Varga Mihály laboratórium 1996 faipari

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A választott ICS csoportban található szabványok listája MSZ-08-0641:1990 Visszavont! Faipari víz- és főzésálló ragasztások vizsgálata Megjelenés dátuma: 1991-07-01 MSZ 6771-5:1985

Részletesebben

4. A II. Világháború után

4. A II. Világháború után 4. A II. Világháború után A II. Világháborúban a faipari üzemek, különösen pedig a bútorgyárak mind üzemi épületekben, mind pedig berendezéseikben jelentős veszteséget szenvedtek. Szerencsére a berendezések

Részletesebben

AZ AKÁCGAZDÁLKODÁS ÖKONÓMIAI ELEMZÉSE

AZ AKÁCGAZDÁLKODÁS ÖKONÓMIAI ELEMZÉSE Erdészeti Tudományos Intézet Ökonómiai Osztály - Sopron AZ AKÁCGAZDÁLKODÁS ÖKONÓMIAI ELEMZÉSE Kor, kor, vágáskor(kár?). Nagy I. Marosi Gy. Juhász I. Vizsgálat célja A tervezett vágáskoroknak legalább a

Részletesebben

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 1 Feltételek Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei NY. SZ.: 1-12318/01 erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 2 2 erdotuz feltetel.qxd

Részletesebben

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 543 02-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 543 02 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Faipari szakrajz

Részletesebben

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2011/12 1. szemeszter

ÖNÁLLÓ LABOR 1. TÉMÁK 2011/12 1. szemeszter ÖNÁLLÓ LABOR. TÉMÁK 0/. szemeszter Az Önálló labor. c. tantárgy 3 kredites tantárgy. A számonkérés módja: írásbeli dolgozat leadása + rövid, 0 perces előadás tartása a kutatási projektről egy hallgatói

Részletesebben

Járműipari precíziós műanyag alkatrészek kifejlesztése eco-design módszerek és recycling anyagok felhasználásával

Járműipari precíziós műanyag alkatrészek kifejlesztése eco-design módszerek és recycling anyagok felhasználásával Járműipari precíziós műanyag alkatrészek kifejlesztése eco-design módszerek és recycling anyagok felhasználásával Projektismertető Konzorcium vezető: K+F Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ Kft Konzorciumi

Részletesebben

A magánerdő gazdálkodás fejlesztése a magyar faipar jövője érdekében. 2015. május 16. Túrkeve

A magánerdő gazdálkodás fejlesztése a magyar faipar jövője érdekében. 2015. május 16. Túrkeve A magánerdő gazdálkodás fejlesztése a magyar faipar jövője érdekében 2015. május 16. Túrkeve A magyar faipar jövőjének meghatározója a magyar erdő Megfelelő minőségű alapanyag biztosítása a magyar erdőkből

Részletesebben

Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis

Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Szorpciós elméletek A fának, mint kapillár-porózus anyagnak egyik

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai Pagonyné Mezősi Marietta Fűrészáru tárolása A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai A követelménymodul száma: 2309-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 FŰRÉSZÁRU

Részletesebben

FAFAJTÁK, A FA SZABVÁNYOS OSZTÁLYBA SOROLÁSA, A FAANYAGOK ÉS FATERMÉKEK GYÁRTÁSA ÉS HASZNÁLATA

FAFAJTÁK, A FA SZABVÁNYOS OSZTÁLYBA SOROLÁSA, A FAANYAGOK ÉS FATERMÉKEK GYÁRTÁSA ÉS HASZNÁLATA BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék FAFAJTÁK, A FA SZABVÁNYOS OSZTÁLYBA SOROLÁSA, A FAANYAGOK ÉS FATERMÉKEK GYÁRTÁSA ÉS HASZNÁLATA 2016. szeptember 15. BME - Szilárdságtani

Részletesebben