hasonlóságok, különbségek és a két módszer egyesítésének lehetőségei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "hasonlóságok, különbségek és a két módszer egyesítésének lehetőségei"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK A Hat Szigma és a karcsú szervezet: hasonlóságok, különbségek és a két módszer egyesítésének lehetőségei Tárgyszavak: Hat Szigma; integráció; karcsú szervezet; karcsúsítás; minőségirányítás; TQM; szakképzés. Az egyesítés igénye A folyamatok tökéletesítésének két legfontosabb módszere napjainkban a Hat Szigma és a karcsú vállalat elmélete. A kettő között van kapcsolat, de két különböző szemléletről van szó: a Hat Szigma célja statisztikai eszközök széles választékának és ezeket támogató szoftvereknek az alkalmazásával az ingadozások csökkentése és megszüntetése, a karcsú gyártás vagy a karcsú vállalat középpontjában viszont a selejt megszüntetése áll folyamat- és értékelemzés révén. Mindkét módszer gyökere a tökéletesítés japán módszereiben van, és főleg Észak- Amerikában teljesedett ki. A kettő közötti átfedés abból is adódik, hogy mind a nem tervezett ingadozások, mind a selejt emberi hibára vezethető vissza. A napjainkra karcsú szolgáltatássá kibővült karcsú gyártás a japán Toyotától származik, a Hat Szigma pedig a Japánban széles körben alkalmazott statisztikai szemlélet amerikai csomagolása. Megkísérelték már a két módszer egyesítését Karcsú Hat Szigma vagy Karcsú Szigma címmel, de az ilyen állítólagos kombinációk pusztán filozófiai vagy szinte vallásos érvek a két eljárás összeegyeztetése mellett, a valóságban inkább a Hat Szigma és a karcsú gyártás összeegyeztethetetlenségének, sőt konfliktusának gyakorlati példái, amelyek eredményei nem kielégítő hatékonyságú folyamatok és eredménytelen folyamattökéletesítési programok. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen mértékben egyeztethető össze a két szemlélet, és hogyan kombinálhatók hatékonyan egy rendszerben? Ezt a lehetőséget vizsgálják a következők a két módszer sajátosságainak elemzése alapján.

2 A Hat Szigma és a TQM A Hat Szigma lényege és eszközei A Hat Szigma igen hatékonynak bizonyult a költségcsökkentés és a fogyasztói elégedettség javítása terén. A módszer a projektről projektre megvalósuló tökéletesítésre épül, amely erőfeszítéseket a feketeöveseknek nevezett, teljes munkaidőben a projektekkel foglalkozó minőségügyi szakemberek (mérnökök vagy menedzserek), vagy pedig részmunkaidős (ez legalább a teljes munkaidő 20%-a) zöldövesek irányítják. Ezek a vezetők a meghatározás, mérés, elemzés, tökéletesítés és beavatkozás ismert DMAIC-ciklusában a statisztikai eszközök széles választékát alkalmazzák. A fekete- és zöldöveseket is projekt keretében képezik ki: erre a célra még a képzés megkezdése előtt kiválasztanak egy projektet konkrét pénzügyi célokkal. A fekete- és zöldövesek csak akkor kapják meg a képzésről a bizonyítványt, ha sikerült elérni ezeket a célokat. Ez a folyamat elősegíti azt, hogy a módszert már az első alkalommal hatékonyan alkalmazzák. A Hat Szigma stratégiai, az egész vállalatra kiterjedő módszer. Az ingadozások csökkentésére összpontosítva a projektekkel egyszerre lehet csökkenteni a költségeket és javítani az ügyfelek elégedettségét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szavakban hangsúlyozzák ugyan az ügyfélközpontúságot, a gyakorlatban azonban a projektek többségében a fő cél a költségek csökkentése, amelynek nincs közvetlen hatása az ügyfelek elégedettségére. A Hat Szigmában nincs semmi alapvetően új. A módszer lényegében az összes vagy szinte az összes megfelelő eszköz ügyes összeállítása egységes csomaggá, illetve projekt- és vállalatszintű infrastruktúra megteremtése az egész program összefogása és a megtérülés elérése érdekében. Lényegi eleme Juran koncepciója a projektekben megvalósuló tökéletesítésről a felelősségek és jogkörök egyértelmű tisztázásával, amelyhez a projekteket megelőző és azokat követő, költség alapú teljesítménymérés társul. A Hat Szigmában közel 140 statisztikai eszközt és koncepciót használnak az ingadozások meghatározására, mérésére, elemzésére, tökéletesítésére és szabályozására. A DMAIC-projektek módszere különösen hatékonyan alkalmazható gyártási és más, egyszerűbb tranzakciókból álló projektekben, különösen ha a DMAIC-ciklus öt fázisához hatodikként az átvitel is társul. Ez a tapasztalatok és tanulságok átvitelét jelenti más területekre.

3 Lényeges a fekete- és zöldövesek képzésének az a már említett sajátossága is, hogy képzésüket egy előre kiválasztott projekt kíséri végig. A résztvevők a kb. három-négynapos, egymást három-négyheti időközben követő képzési modulok közötti időben ezeken a projekteken dolgoznak, és csak akkor kapják meg a fekete- vagy zöldöves minősítést, ha bizonyíthatóan sikerül elérni a tervezett megtakarítást vagy megtérülést. A feketeövesek képzése általában 20, a zöldöveseké napig tart, de az integrált projektszemléletnek köszönhetően az elmélet gyakorlatba való átültetése gyorsan és hatékonyan mehet végbe. A képzés kulcseleme a helyi mentorrendszer, amelyben tapasztalt feketeöves mesterek szigorú beszámolási rendszer keretében segítik kevésbé tapasztalt kollégáikat. A TQM és kapcsolata a minőségirányítás többi módszerével A Hat Szigmával kapcsolatban ki kell térni az átfogó, teljes körű minőségbiztosításra (angol nevének rövidítésével a TQM-re), mivel sokan azt is vitatják, hogy a Hat Szigma (és a karcsú szervezet) ehhez képest lényegesen új módszer lenne. Az egyik definíció szerint a TQM alapjában véve olyan vállalati kultúra, amelynek keretében minden alkalmazott aktívan részt vesz a fogyasztói elégedettség folyamatos tökéletesítéseken keresztül elérhető javításában. Ez nagymértékben egybeesik a Hat Szigma és a karcsúsítás céljaival, ami nem véletlen, hiszen a TQM eredete is a japán minőségfejlesztési törekvésekben volt, amelyekben a Toyota kulcsszerepet játszott: a nagy japán autógyárnál már az ötvenes években alkalmazták a mai TQM alapját képező szemléletet, elveket és eszközöket. A korai kezdetek ellenére a minőségirányítás csak 1988-ra fejlődött olyan átfogó vállalatirányítási filozófiává TQM névvel, amely nemcsak a termeléssel, hanem az összes vállalati folyamattal foglalkozik minden ágazatban, beleértve a szolgáltatásokat is. A TQM kapcsolatát a másik két módszerrel úgy lehetne összefoglalni, hogy mind a karcsú termelés, mind a Hat Szigma olyan vállalatirányítási elvek és eszközök összessége, amelyek gyökerei ugyanoda nyúlnak vissza, mint a TQM-é: a minőségfejlesztés japán eredményeihez. A karcsúsítás és a Hat Szigma elvei és eszközei tehát nem alternatívái a TQM-nek, hanem együttesen támogatják a TQM átfogó elveinek és céljainak megvalósítását. A három koncepció összevetését könnyítheti meg az 1. táblázat.

4 A TQM, a Hat Szigma és a karcsú szervezet összehasonlítása 1. táblázat Eredet TQM Hat Szigma Karcsú szervezet minőségfejlesztés Japánban minőségfejlesztés Japánban és a Motorolánál minőségfejlesztés Japánban és a Toyotánál Elmélet fogyasztóközpontúság hibamentesség a selejt megszüntetése A folyamatok szerepe Szemlélet Módszer Eszközök Elsődleges hatások Másodlagos hatások Bírálat folyamatok tökéletesítése és egységesítése legyen mindenki elkötelezett tervezés, cselekvés, tanulmányozás, végrehajtás elemző- és statisztikai eszközök fogyasztói elégedettség javulása a fogyasztói hűség elnyerése és a teljesítmény javulása mérhető javulás hiánya, nagy erőforrásigény, homályos koncepció ingadozások csökkentése és a folyamatok tökéletesítése projektmenedzsment DMAIC-ciklus (meghatározás, mérés, elemzés, tökéletesítés, szabályozás) magas szintű statisztikai és elemzési eszközök pénzmegtakarítás az üzleti célok elérése és a pénzügyi eredmények javulása nem vesz részt benne mindenki, nem javítja az ügyfelek elégedettségét, nem rendszerszemléletre épül a folyamatok gördülékenyebbé (törésmentessé) tétele projektmenedzsment a fogyasztói érték megértése, értékáram, elemzés, áramok, húzás, tökéletesség elemzési eszközök a műveleti idők csökkenése kisebb készletek, a termelékenység és a fogyasztói elégedettség javulása csökkenti a rugalmasságot, torlódást okoz az ellátási láncban, nem alkalmazható minden ágazatban A karcsú szervezet John Krafcik használta először (1990-ben) a karcsú szót a Toyotánál a második világháború után bevezetett termelési rendszer leírására. A dolog előzménye, hogy 1950-ben japán szakemberek Detroitban tanulmányozták a Ford termelési rendszerét, és megállapították, hogy

5 mindenhol túl sok volt a veszteség és selejt: pazarlás volt munkaerőben, emberi erőfeszítésekben, térben és időben stb. Megfigyelték pl., hogy a szerelőszalagnál dolgozókat leszámítva a specialisták semmilyen értékalkotó tevékenységeket nem végeznek a termelésben. Tevékenységük kimerült abban, hogy utasításokat adtak és ellenőrizték azok betartását. A japánok úgy találták, hogy ők nem engedhetik meg ezt a pazarlást, ezért nem tudják átvenni az amerikai gyártási rendszert. Japánba visszatérve ezért csoportokat alakítottak a Toyotánál, amelyek részletekbe menően megvizsgáltak minden műveletet, tevékenységet és folyamatot, és azokat úgy alakították át, hogy megszűnjön a pazarlás. Az így kifejlesztett és bevezetett technikákat és módszereket később a karcsú szemlélet (lean thinking) elméletévé fejlesztették tovább, és a karcsú szervezetek öt sajátosságát határozták meg: a selejt megszüntetése, az értékáram meghatározása minden egyes termékre, az érték megszakítások nélküli áramlásának fenntartása, az érték teremtése a fogyasztótól kiinduló húzóhatásra építve, törekvés a tökéletességre. Ezeknek az elveknek az érvényesítése különböző technikák kombinációját alkalmazzák, pl. az időzített gyártást (just-in-time), a kényszerek elméletét (theory of constraints), az átfogó minőségbiztosítást (TQM) stb., de ezek alkalmazása önmagában még nem eredményez karcsú szervezetet. A karcsúságot úgy lehetne tömören összefoglalni, hogy az a pazarlás kiiktatására épülő módszeres törekvés a tökéletes érték elérésére a vállalat üzleti folyamatainak összes létező vonatkozásában. Ez a szemlélet és módszer megköveteli az összpontosítást az összes termék és szolgáltatás értékelemére, illetve azoknak a műveleteknek a mély és részletes megértését, amelyek a termékek vagy szolgáltatások előállításához szükséges folyamatokat alkotják. A két módszer erősségeinek és korlátainak összevetése Mint a tökéletesítés más üzleti módszereit, természetesen a Hat Szigmát és a karcsú szervezetet is sok bírálat érte. Van, aki úgy látja, hogy mindkettő viszonylag homályos vállalati házi programokból vált rosszul megfogalmazott nyilvános termékké számos változatban. Ennek következményeként a két módszer felhígult, vagyis számos állító-

6 lagos Hat Szigma képzési programot kínálnak erősen csökkentett statisztikai bázissal, eszközkészlettel és képzési időtartammal, illetve tanfolyamokat karcsúsítási szakembereknek erősen változó felfogásban, eszközökkel és időtartammal. A Hat Szigma programok túlnyomó többségének van egy közös vonása: középponti elemüket statisztikai programok és más bal agyféltekés eszközök, mint pl. a hibamód és -hatáselemzés képezik. A karcsú szervezetre vonatkozó képzés is az agy bal féltekéjére jellemző gondolkodásra épül. Ez a két módszernek egyszerre lehet erőssége és gyengéje, ugyanis a jobb féltekés szellemi folyamatok, mint pl. a kreativitás és innováció, szintén fontos szerepet játszhatnak a Hat Szigma és a karcsúsítási programok sikeres megvalósításában. A fő kérdés természetesen a bal és a jobb félteke integrált használata, mivel míg a bal a felelős a két módszer egyes vonatkozásaiért és feladataiért, más tekintetben a jobb játszik kulcsszerepet. Így pl. a Hat Szigma programok meghatározás, tökéletesítés és átvitel fázisaiban a jobb agyfélteke tevékenységeire, kreativitásra és innovációra van szükség, de a jobb félteke fontos szerepet játszik a fekete- és zöldövesek szerepeiben és feladataiban, pl. a teamek vezetésében, az ötletek keletkezésében és a mentoringban. A bal és a jobb félteke ilyen elválasztása jól tükrözi egyes amerikaiaknak a karcsúsítással kapcsolatos rendszerközpontúságát, szemben az embereket középpontba helyező japán szemlélettel. A két megközelítés további hiányossága az, hogy semmilyen egyértelmű kapcsolat nem köti azokat össze a vállalati politika megvalósításával. A Hat Szigma hitvallása az ügyfelek igényeinek és azok kielégítésének fontosságát hangsúlyozza. A General Electric korábbi vezetője, Jack Welch pl. szünet nélkül azt magyarázta, hogy a Hat Szigma megtanította a General Electric alkalmazottait arra, hogy mennyire fontos az ügyfelek várakozásainak kielégítése és meghaladása, a tapasztalatok szerint azonban a projektek kiválasztásában sokkal nagyobb szerepet játszik a költségcsökkentés. A karcsúsítás esetében is igen könnyű megfeledkezni az alapvető stratégiai célokról, és a közvetlen költségcsökkentést helyezni a törekvések középpontjába. Sem a Hat Szigma, sem a karcsúsítás esetében nem törvényszerű azonban, hogy a költségcsökkentés a minőség rovására valósuljon meg, bármilyen sokszor történik ez így még ma is. Az ingadozások és a selejt (illetve ezzel a hibák száma) kézben tartására és csökkentésére összpontosítva ugyanis egyszerre valósítható meg a költségcsökkentés és a fogyasztói elégedettség javítása. Ennek ellenére a vállalatoknál az igazi hangsúly sokszor a költségcsökkentésen van, pedig a fogyasztói elége-

7 dettség szempontja fontosabb. A Hat Szigma és a karcsúsítás költségcsökkentésre összpontosító modelljeinek intézményesülése azt eredményezi, hogy a megvalósítás során a figyelem a hagyományos eszközökre és módszerekre irányul, ezzel pedig igen jelentős tökéletesítési lehetőségek maradnak kihasználatlanul. Ahhoz, hogy a menedzserek meg tudják haladni az egyszerű költségcsökkentésre törekvést, nem szabad leragadniuk a tökéletesítési projektek ún. költségelemeinél, pl. a Hat Szigmával kapcsolatban sokszor idézett és célként megfogalmazott beruházás-megtérülési aránynál (3 az 1-hez). A költség a folyamatok hatékonyságának valóban fontos mutatója, a hatásosság szempontjából azonban semmit sem mond, vagyis nem igazít el abban a kérdésben, hogy valóban a megfelelő termékek vagy szolgáltatások előállításával foglalkozik-e az adott vállalat. A nyereség már jobb mutató, de adott esetben még ez sem feltétlenül elegendő. Tények bizonyítják azt is, hogy a Hat Szigmával és a karcsúsítással kapcsolatos európai tapasztalatok és fejlesztések lényegi módon különböznek a módszer amerikai vonásaitól. Erre utal az is, hogy az IQPC nevű londoni Hat Szigma Fórum 2001-es felmérése szerint a Hat Szigma használata Európába vállalati szinten kevésbé stratégiai jellegű, mint az USA-ban. A két módszernek azonban nemcsak közös erősségei és korlátai vannak, hanem relatív, egymáshoz viszonyított erősségei és gyengeségei is. A Hat Szigmát pl. bírálni lehetne azért, mert alkalmazása potenciálisan magában rejti azt a veszélyt, hogy technikája és elemzései túl bonyolultakká válhatnak, a karcsúsítás pedig hajlamos a már-már naiv egyszerűsítésre. A valóságban persze a látszólagos gyengeség előnnyé is válhat, mert egyszerű és összetett eszközökre egyaránt szükség van. A megfelelően megvalósított Hat Szigma különösen akkor lehet hatékony, ha a megoldandó probléma ingadozásjellegű, pl. a kereslet vagy a terhelés, az erőforrás-ellátottság vagy a teljesítmény változása. A módszer ugyanakkor nem alkalmas olyan problémák megoldására, mint pl. az állandóan ismétlődő pazarlás (selejt) vagy rendszeres erőforráshiány, mert ezekre a karcsúsítás jobb megoldás. A karcsú termelés vagy szervezet ezzel szemben nem alkalmas az ingadozások kezelésére, és az ilyen programok sokszor túl leegyszerűsítve kezelik a pazarlás megszüntetésének problémáját, figyelmen kívül hagyva, hogy az milyen nehézségeket okozhat a szabályozás fázisában, amely viszont alapvető része a Hat Szigma DMAIC-ciklusának.

8 Kísérletek a két módszer egyesítésére A Hat Szigma és a karcsúsítás egyesítésének irodalma erősen korlátozott, a közös modell, az elméleti összeegyeztethetőség és a kölcsönös kiegészítés tekintetében pedig egyenesen csalódást keltő. A korábbi kísérletek eredményei inkább arra utalnak, hogy a két módszer nehezen vagy egyáltalában nem egyeztethető össze. Példa erre a karcsúsítás során fellépő és az előzőekben már érintett probléma: egyes karcsúsító programokban úgy próbálják megszüntetni a pazarlás okát, hogy nem állítanak fel fontossági sorrendet (prioritások meghatározása), ezzel súlyos nehézséget okozva a Hat Szigma-projekt szabályozás fázisában, mivel ily módon nehezen valósítható meg az összes forrás szabályozása. Bármilyen nehéz is a két módszer egyesítése pl. Karcsú Szigma vagy Karcsú Hat Szigma névvel, célszerű lenne kidolgozni olyan eljárást, amely tökéletesítési folyamatokra épül, és kombinálja a két módszert. Léteznek ilyen kísérletek, amelyekben a kettő közül az egyik a domináns, a másik pedig az alárendelt módszer. Számos vállalati Hat Szigma programban pl. a karcsúsítást kiegészítő eszközök egy csoportjának szintjére utalják, és ezeket a fekete- és zöldöveseknek pusztán mint képzésük részét oktatják. Az ezzel ellentétes megoldás már ritkább, de a karcsúsításra specializálódott egyes tanácsadók azt állítják, hogy a Hat Szigma a karcsú szemlélet része. Az alárendelés nyilvánvalóan nem jó megoldás, mivel mindkét módszernek vannak olyan különleges vonásai és előnyei, amelyeket csak ennél hatékonyabb integráció képes megőrizni. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen mértékben egyeztethető össze a két módszer, és hogyan kombinálható a kettő egy rendszerbe? Az egyesítés átfogó módszere Mind a Hat Szigma, mind a karcsúsítás lényegi eleme az üzleti folyamat és annak tökéletesítése, így a kettő kombinációjára törekvő átfogó, ún. holisztikus eljárásnak is meg kell őriznie ezt a vonást (1. ábra). A megoldáshoz vezető út a vállalat sajátos problémáitól és természetétől, valamint a vállalat és a munkatársak törekvéseitől és szemléletétől függ. Sok vállalat számára az üzleti folyamatok tökéletesítésének természetes kiindulópontja az egyszerű folyamatközpontú szemlélet és a folyamatok ehhez kapcsolódó feltérképezése (2. ábra). A következő lépés a vállalat céljaitól és üzleti követelményeitől függ. Ha a fogyasztói vagy

9 piaci követelmények a legfontosabbak, akkor az ISO 9001:2000 szerinti tanúsítás lehet a megoldás. Ha a folyamatok hatékony működéséhez szükséges emberi erőforrások biztosítása az elsődleges cél, akkor elegendő bizonyos szabványok, pl. az Investors in People megvalósítása, a Hat Szigma és a karcsúsítás viszont az ingadozások és a makacs selejtproblémák megoldásának eszközei. A 2. ábrán bemutatott irányok természetesen nem zárják ki egymást, a diagnosztikai kérdések azonban segítenek a fő irány meghatározásában. A választott útnak tükröznie kell a legfontosabb igényeket. a pazarlás csökkentése a folyamatokban (karcsú szervezet) az ingadozások csökkentése a folyamatokban (Hat Szigma) a hibák számának csökkentése a folyamatokban az alapvető folyamatok tökéletesítése (pl. folyamattérképezés) 1. ábra A folyamattökéletesítés átfogó (holisztikus) modellje Míg az 1. és 2. ábra jó alapot nyújt az átfogó modell és megközelítés kidolgozásához, a megoldás jellege további meghatározásokat tesz szükségessé, olyanokat, amelyek tartalmazzák a Hat Szigma és a karcsúsítás előnyös vonásait. A végső megoldással szemben fontos követelmények pl. a következők: stratégiai jelleg, nem pusztán rendszerszemléletre, hanem az emberek és a rendszer integrált megközelítésére van szükség, az érintettek aktív részvétele,

10 változásügynökök telepítése a vonali szervezeten belüli jelentéstételi rendszerrel, eredményközpontúság, mérések és eszközök fontossága, integrált képzés és megvalósítás. ISO 9001:2000 piaci kényszer? karcsú szervezet makacsul fellépő pazarlás? folyamattérképezés és egyszerű tökéletesítés ingadozások? Hat Szigma humánerőforrás-problémák? beruházás az emberi erőforrásokba 2. ábra A Hat Szigma, a karcsú szervezet és a szabványok kapcsolata a folyamatok tökéletesítésével A vállalati kultúra mint minden minőségügyi törekvés sikerének alapfeltétele Talán az eddigiekből is kiderült, hogy különböző utakon lehet eljutni az adott vállalat sajátosságainak leginkább megfelelő, sikeres minőségirányítási vagy menedzsmentrendszerhez, nevezzék azt Hat Szigmának, TQM-nek vagy karcsú szervezetnek. A lényeg az, hogy minden esetben mint előfeltételt meg kell teremteni a megfelelő vállalati kultúrát, amelynek alapvető vonásait a TQM alapelvei foglalják össze. Enélkül ugyanis az egyes törekvések nemcsak eredménytelenek maradnak, de szinte

11 biztosan károsak lesznek. Jó példa erre a japán minőségkörök bevezetése Nyugaton, ami számtalan esetben bizonyult kudarcnak. Sok vállalat hasonlóképpen járt a TQM-mel, mikor azt úgy akarta megvalósítani, ahogy gépeket szoktak telepíteni üzemekben. Az új vállalati kultúrához egyetértésre kell jutni a vállalat számára fontos értékekben, mivel a régiek valószínűleg a taylorista munkavégzés szellemét tükrözik. Ehhez az egész vállalatra, a legfelső vezetőktől az üzemi szintig kiterjedő oktatásra és képzésre van szükség. Első pillantásra egyébként úgy tűnik, hogy a Motorola-féle Hat Szigmát könnyebb megérteni és ezért megvalósítani is, mint a karcsú gyártás öt alapelvét. Nincs szükség pl. az utóbbiban kulcsszerepet játszó húzóhatás (JIT, kanban) elvének megvalósítására, ami nagy előny azokban az ágazatokban, ahol az nehezen alkalmazható. Ennek ellenére a tapasztalatok arra utalnak, hogy a legjobb stratégia a vállalati folyamatok olyan alapos tanulmányozása, amely feltárja, hogy pl. a beszállítótól a fogyasztóig terjedő teljes gyártási áramláncban hol lehet alkalmazni az egységes folyamatáramnak és a húzóhatásnak a karcsú szervezetből származó elvét. Összeállította: Liebner Anikó Bendell, T.: A review and comparison of six sigma and the lean organisations. = The TQM Magazine, 18. k. 3. sz máj./jún. p Dahlgaard, J. J.: Lean production, six sigma quality, RQM and company culture. = The TQM Magazine, 18. k. 3. sz máj./jún.p Andersson, R.; Eriksson, H.; Torstensson, H.: Similarities and differences between TQM, six sigma and lean. = The TQM Magazine, 18. k. 3. sz máj./jún. p

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek VII. Országos Tanácsadói Konferencia Innováció növekedés - fenntarthatóság Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek Toldi Sándor ügyvezető igazgató, Pannon-Quality Menedzsment

Részletesebben

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév 1 Bevezettük az ISO-t, aztán foglalkoztunk a TQM-mel, belevágtunk a SixSigmába, most pedig Leanezünk..?????? Módszer? Divat???? Vezetési eszköz? Gondolkodás mód?????? 2 3 Dr. Topár József 1 1. generáció

Részletesebben

A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei

A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei 6. A vállalati minőségi rendszer kiépítésének lehetőségei 6.1 A választás és az első lépés A vállalat több minőségi filozófia és minőségbiztosítási rendszer közül választhat, tetszése szerint dönthet.

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

A L E A N menedzsmentalapjai

A L E A N menedzsmentalapjai A L E A N menedzsmentalapjai Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S A lean management stratégiai elemei 1. Integrált minőségmenedzsment TQM Kaizen Minőségkör nulla hiba 2. Piacorientált

Részletesebben

A L E A N menedzsmentalapjai. Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S Kelemen Tamás

A L E A N menedzsmentalapjai. Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S Kelemen Tamás A L E A N menedzsmentalapjai Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S F O L Y A M A T F E J L E S Z T É S Folyamatos fejlesztés?! Folyamatos fejlesztés?! ALAPELV Ez önmagában nem baj, csak

Részletesebben

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Győr; Selye János Egyetem Komarno Szlovákia ISOFÓRUM XXIV. NMK Amiről szó

Részletesebben

Lean menedzsment és alkalmazása

Lean menedzsment és alkalmazása Lean menedzsment és alkalmazása Izgalmas és fárasztó időket élünk most. Az elmúlt néhány év változásai (mind technológiai, mind szabályozási téren) olyan mértékben érintették a hazai vállalatokat, hogy

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

egyesítése: a Hat Szigma DMAICciklusának az ISO 9000:2000 szabvány lépéseire

egyesítése: a Hat Szigma DMAICciklusának az ISO 9000:2000 szabvány lépéseire ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK 1.2 1.3 Két minőségirányítási módszer egyesítése: a Hat Szigma DMAICciklusának alkalmazása az ISO 9000:2000 szabvány lépéseire Tárgyszavak: Hat Szigma; integráció; menedzsment;

Részletesebben

18.1 SIX SIGMA AND LEAN MANAGEMENT (Hat Szigma és Lean menedzsment) Elnök: Charles Aubrey, USA

18.1 SIX SIGMA AND LEAN MANAGEMENT (Hat Szigma és Lean menedzsment) Elnök: Charles Aubrey, USA 18.1 SIX SIGMA AND LEAN MANAGEMENT (Hat Szigma és Lean menedzsment) Elnök: Charles Aubrey, USA a. Thong Ngee Goh (Singapore): Six Sigma as a Change Agent in Quality Management (Six Sigma mint egy változtatási

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 1.2 A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal Tárgyszavak: benchmarking, elemzés; hulladékgazdálkodás; kontrolling; környezetvédelem.

Részletesebben

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1. Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1.1 A minőség jelentése A minőség azt jelenti, hogy egy termék vagy szolgáltatás megfelel a rá vonatkozó követelményeknek, rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal,

Részletesebben

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc 9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc Mi a lean? A lean menedzsment a TPS (Toyota Product System) módszer európai és amerikai szemléletre

Részletesebben

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az út amin jár(hat)unk. Nagy István gyártási osztályvezető, MIR megbízott Vasúti Berendezések Kft. A hazai kötöttpályás közlekedés első

Részletesebben

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14. A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14.1 Az ISO 9000:2000 szabványok 1987. évi első megjelenésük után 1994-ben módosították a szabványokat. A 2000-ben megjelent harmadik kiadás

Részletesebben

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere.

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. Karbantartási filozófiák a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. TPM Total Productive Maintanance Teljeskörű hatékony karbantartás, Termelésbe integrált

Részletesebben

RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT

RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Raktározás menedzsment kurzusunkban az operatív szintű Raktározási ismeretek képzésnél magasabb szintre, a raktározás működtetésével, menedzsmentjével kapcsolatos kérdésekre

Részletesebben

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Kisbej András vezető tanácsadó 2007. április 5. Projektszerű működés és a funkcionális szervezeti működés szabályozása nem egyen szilárdságú

Részletesebben

A Lean menedzsment és bevezetése

A Lean menedzsment és bevezetése A Lean menedzsment és bevezetése A mai üzleti környezetben és kiélezett versenyben felértékelődik a vevői igények minnél magasabb szintű kielégítésének képessége. Ami tegnap elég volt, az mára már kevés

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar (www.leancenter.hu) Tömpe László Címzetes egyetemi docens Senior lean/tpm tanácsadó Minden jog fenntartva! Versenyképesség Támogató folyamatok

Részletesebben

Ellátási Lánc Menedzsment

Ellátási Lánc Menedzsment Ellátási Lánc Menedzsment A 21. század első évtizedeire a nemzetközi verseny erősödése a termék-életciklusok rövidülése a magasabb minőségi szinten és alacsonyabb fogyasztói árakon történő fogyasztói igény

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN. MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely

LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN. MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely Áttekintés ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, Beszerzési Ig. ELMŰ beszerzés fejlődése Lean beszerzés Fejlesztési

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán

A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai. Nagy Péter Pápai Zoltán A jelentős piaci erő (JPE) közgazdasági vonatkozásai Nagy Péter Pápai Zoltán 1 A piaci erő közgazdasági fogalma A kiindulópont a tökéletes versenyhez való viszony Tökéletes verseny esetén egyik szereplőnek

Részletesebben

Tárgyszavak: minőségirányítás; TQM; minőségszabvány; Hat Szigma; vállalatvezetés; vállalati kultúra; vállalati teljesítmény.

Tárgyszavak: minőségirányítás; TQM; minőségszabvány; Hat Szigma; vállalatvezetés; vállalati kultúra; vállalati teljesítmény. ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK 1.2 1.3 A minőségirányítás fejlődése az Egyesült Államokban Tárgyszavak: minőségirányítás; TQM; minőségszabvány; Hat Szigma; vállalatvezetés; vállalati kultúra; vállalati

Részletesebben

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1 Ászity Sándor 1 Tömegtermelés Lean termelés Toyota Termelési Rendszer: 2 2017.04.09. Szerepek az autóipari beszállítói láncban OEMs System integrators

Részletesebben

Minőségirányítás. 2. Előadás

Minőségirányítás. 2. Előadás Minőségirányítás 2. Előadás 2010.09.22. I. MINŐSÉGMENEDZSMENT RENDSZEREK FEJLŐDÉSE A minőségmenedzsment fejlődésének fontosabb szakaszai és jellemzői Minőség-ellenőrzés Minőségszabályozás Minőségbiztosítás

Részletesebben

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése 1 Mi a közös? Vevő Folyamatok Résztvevők (emberek) Folyamatmenedzsment Azonosított, szabályozott, ellenőrzött, mért És állandóan továbbfejlesztett folyamatok Cél: vevői elégedettség, üzleti siker 2 az

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Laukó Krisztina SZTE SZAKK, intézményi koordinátor 35. NEVES Betegbiztonsági Fórum, 2016. 06. 23. Előzmények 1998 Mintaklinika program 2002 az összes szervezeti

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés

MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz A TERVEZÉS FÓKUSZA A menedzsment tervezési tevékenységei magukban foglalják a célok kitűzését és a célok megvalósításához vezető út

Részletesebben

Auditor képzések. Időtartam díj. Vizsga. Képzés megnevezése. szept szept. 28.

Auditor képzések. Időtartam díj. Vizsga. Képzés megnevezése. szept szept. 28. Auditor képzések Képzés megnevezése Időtartam Időpont Vizsgaidőpont Tanfolyami díj Vizsga díj IRCA Minőségirányítási tréning (A 17217) (Feltétel: ISO 9001 nov. 12-16. nov. 16. dec. 10-14. dec. 14. IRCA

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

PMO Érettségi szint és versenyelőny. Kovács Ádám

PMO Érettségi szint és versenyelőny. Kovács Ádám PMO Érettségi szint és versenyelőny Kovács Ádám kovacs.adam@pmi.hu 1. PMO terjedése A 90 es évek végétől dinamikusan növekszik a PMOk száma Létrehozás oka különböző, cél a projektek jobb átláthatósága

Részletesebben

Projekt siker és felelősség

Projekt siker és felelősség Projekt siker és felelősség dr. Prónay Gábor 10. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2007. április 5. AZ ELŐADÁS CÉLJA figyelem felhívás a siker kritériumok összetettségére, az elmúlt

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

LEAN Menedzsment. Célcsoport

LEAN Menedzsment. Célcsoport LEAN Menedzsment Minden vállalat egyik alapvető célja, hogy fejlessze termékei/szolgáltatásai minőségét, csökkentse, a költségeket növelje versenyképességét. A felvázolt célok elérésének számos eszköze

Részletesebben

A Juran-féle hármas egység és a minőségi egység[2]

A Juran-féle hármas egység és a minőségi egység[2] A Juran-féle hármas egység és a minőségi egység[2] (Juran a minőségfejlesztési folyamatot három nagy szakaszra osztotta. Ezek a minőségi tervezés (1.1), a minőség fejlesztés (1.2) és a minőségellenőrzés

Részletesebben

Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez

Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez Napi Gazdaság Hatékonyságfejlesztési Koferencia 2009.06.18 Budapest Gerbeaud-Ház

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Rendszerszintű megközelítés (Keretrendszer) Tradíciók Értékek Normák Jó gyakorlatok Közös célok Következetesség Döntések tények és érvek alapján!!idő!! MIR Eszköz

Részletesebben

Minőségirányítás. Teljes körű Minőségirányítási Rendszer TQM (Total Quality Management) 2010.11.17.

Minőségirányítás. Teljes körű Minőségirányítási Rendszer TQM (Total Quality Management) 2010.11.17. Minőségirányítás Teljes körű Minőségirányítási Rendszer TQM (Total Quality Management) 2010.11.17. Minőségszemlélet Gyártási (műszaki) szempontú szemlélet cél: profit maximalizálás alkalmazottak anyagi

Részletesebben

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16.

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Minőségbiztosítás jelentősége a Készítette: Dr. Mikli Éva PTE Szociális

Részletesebben

14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás?

14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás? Program 14.00-14.15 Megnyitó 14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás? 15:00-15.30 Komócsin Laura International Coach Federation Magyar

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK

ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK 1.3 1.2 A karcsúság lényege Tárgyszavak: karcsúsítás; karcsúsított gyártás; vállalati szervezés; minőségirányítás. A karcsúsított vezetési koncepció, ill. a karcsúság (lean)

Részletesebben

Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé?

Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé? Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé? Lean-klub LightTech Lámpatechnológiai Kft. Dunakeszi 2014. december 9. Péczely György A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu www.aastadium.hu Tartalom

Részletesebben

Integrált minőségirányítási rendszerek létesítése, a korábbi kudarcokból leszűrhető tapasztalatok

Integrált minőségirányítási rendszerek létesítése, a korábbi kudarcokból leszűrhető tapasztalatok ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK 1.5 1.2 1.3 Integrált minőségirányítási rendszerek létesítése, a korábbi kudarcokból leszűrhető tapasztalatok Tárgyszavak: minőségirányítási rendszer; környezetmenedzsment;

Részletesebben

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni.

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. XXV. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2018. Szeptember 14. Termelő vállalat

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tematika Bevezetés A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése Alapfogalmak, az előrejelzési módszerek osztályozása Előrejelzési

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Sajner Zsuzsanna Accenture Sztráda Gyula MAVIR ZRt. FIO 2009. szeptember 10. Tartalomjegyzék 2 Mi a Szolgáltatás Orientált Architektúra? A SOA bevezetés

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK

ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK ÁLTALÁNOS ÉS IRÁNYÍTÁSI KÉRDÉSEK 1.2 2.1 Kiegyensúlyozott értékelés Tárgyszavak: kiegyensúlyozott értékelőkártya (balanced scorecard); ISO 9000:2000; minőségirányítás; vállalati mutatószámok. A kiegyensúlyozott

Részletesebben

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP 4.1.4. Miért FEMIP? Minőségfejlesztés a felsőoktatásban program = FEMIP a program korábbi munkacíme:

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Minőségirányítási Kézikönyv 4. sz. melléklete Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Erőforrások: A könyvtár forrásai, beleértve a személyzetet, dokumentumokat, berendezéseket, könyvtári

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS MC Jelölje be a helyes választ! (több válasz is lehetséges) A projektmenedzser feladatai: döntés a megvalósításról a projekt tervének elkészítése csapatépítés, a csapaton belüli kompetenciák és felelősségek

Részletesebben

Mi köze a sógunoknak a leanhez?

Mi köze a sógunoknak a leanhez? A menedzsment szerepe a Lean és Six Sigma programok eredményességében Mi köze a sógunoknak a leanhez? A Japán Ipari Menedzsment történeti és társadalmi alapjai Tóth László Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Dr. Topár József (BME)

Dr. Topár József (BME) (BME) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem XXII. Magyar Minőség Hét 2013. november 6. 1 Projekt minőségbiztosítás?? minőségmenedzsment??? Projekt K+F+I Mit várunk e rendszerektől? Összehangolás-

Részletesebben

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Hatékonyságnövelő program

Hatékonyságnövelő program Hatékonyságnövelő program LARSKOL Tanácsadók 1165 BUDAPEST, FARKASFA U. 21. +3620 931 7979 +3620 329 2651 email: info@larskol.hu web: www.larskol.hu Hatékonyságnövelés - költségcsökkentés A gazdasági környezet

Részletesebben

evosoft Hungary Kft.

evosoft Hungary Kft. Intelligens eszközök fejlesztése az ipari automatizálásban 9. fejezet: Minőség menedzsment Előadó: Harrer Ágnes Krisztina minőségügyi megbízott menedzser ELŐADÓ: HARRER ÁGNES KRISZTINA Minőségügyi megbízott

Részletesebben

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén.

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. Képzés megnevezése: LEAN Menedzsment Koordinátor Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. A résztvevő

Részletesebben

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Hogyan építsünk Lean rendszereket?

Hogyan építsünk Lean rendszereket? Hogyan építsünk Lean rendszereket? 2017.06.29. Pick Szeged Zrt. Péczely György ügyvezető A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330 5545 Mitől működhet jól egy rendszer 1. tanulság: az ember

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Dr. Szegedi Zoltán Ellátásilánc-menedzsment - Elmélet és gyakorlat

Dr. Szegedi Zoltán Ellátásilánc-menedzsment - Elmélet és gyakorlat Dr. Szegedi Zoltán Ellátásilánc-menedzsment - Elmélet és gyakorlat Az ellátásilánc-menedzsment témakörben az első magyar nyelvű, szakmai tudományos könyv jól szemlélteti, hogy az ellátásilánc-menedzsment

Részletesebben

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1 Növekvő bevétel Továbbfejlesztett megoldások Elégedett vevők Magasabb

Részletesebben

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM Péczely György A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330 5545 Tartalom Mi a Lean? Hatékonyság A vállalatról Előzmények A felmérés Az

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Hogyan fejlődtek a minőségbiztosítási

Részletesebben

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Széchy Anna Széchy Anna, BCE-TTMK Témakör Környezeti innovációs tevékenység Konkrét példák a közelmúltból Az innovációs tevékenységre

Részletesebben

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör,

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, amely kiterjed valamennyi munkatársra, a gazdasági szerep,

Részletesebben

Megszületett a digitális minőségügyi szakember? XXIV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia

Megszületett a digitális minőségügyi szakember? XXIV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Megszületett a digitális minőségügyi szakember? XXIV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Online szavazás részletei zeetings.com/adapto XXIV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2 Bevezető Szemfelszedő, Jéghordó,

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola Minőség fogalma (üzleti) 1 egy termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak összessége amelyek meghatározott vagy elvárható

Részletesebben

VEZETŐI KOMPETENCIÁK ÉS SZERVEZETFEJLESZTÉS

VEZETŐI KOMPETENCIÁK ÉS SZERVEZETFEJLESZTÉS VEZETŐI KOMPETENCIÁK ÉS SZERVEZETFEJLESZTÉS A KÉPZÉSRŐL A logisztikában dolgozó középvezetők és specialisták számára kínálunk tréninget, melynek segítségével a vállalat vezetői és szervezeti színvonalát

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat Készítette: Szmetankó Gábor G-5S8 Mi a CMMI? Capability Maturity Modell Integration Folyamat fejlesztési referencia modell Bevált gyakorlatok, praktikák halmaza,

Részletesebben

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA ISO 9000 FÓRUM XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. Rózsa András ISO 9000 FÓRUM, elnök 1 ISO 9000 FÓRUM FILOZÓFIÁNK, TEVÉKENYSÉGEINK

Részletesebben

Fejlesztéspolitika az egészségügyben

Fejlesztéspolitika az egészségügyben Fejlesztéspolitika az egészségügyben EUREGIO III PROJECT MASTER CLASS PROGRAM 2009. szeptember 2. Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) 2007-2013(15) - ~1,8 milliárd euró TÁMOP: 253 millió euró TIOP:

Részletesebben

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében Kiválóság Tavasz 2012 EFQM Kiválóság Nap Budapest, 2012. március 8. Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03.

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME projekt Introducing Innovation Inside SMEs Innovációs technikák ismertetése

Részletesebben