VIZSGAFELÜGYELŐK KÉZIKÖNYVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VIZSGAFELÜGYELŐK KÉZIKÖNYVE"

Átírás

1 VIZSGAFELÜGYELŐK KÉZIKÖNYVE LanguageCert nyelvvizsga English Language Skills Assessment Services Kft. Vizsgaközpont Készült a LanguageCert nemzetközi vizsgaszabályzata és a 137/2008 (V.16) számú kormányrendelet figyelembevételével. A Vizsgaközpont (English Language Skills Assessment Services Kft) fenntartja a jogot, hogy a vizsgafelügyelők kézikönyvét időről időre módosítsa ha, erre szükség van. Az aktuális kézikönyvet a Vizsgaközpont a Vizsgahelyen keresztül juttatja el a vizsgafelügyelőknek. A vizsgafelügyelők a munka elvállalásával a kézikönyvben leírtakat elfogadottnak tekintik. Dátum: március English Language Skills Assessment Services Kft English Language Skills Assessment Services Kft Vizsgaközpont LanguageCert nyelvvizsga 1095 Budapest, Soroksári út épület T: info@languagecert.hu

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 2. Vizsgafelügyelők, vizsgatitkár és helyettese kiképzése 3. Vizsgafelügyelők száma a vizsgán 4. Vizsgafelügyelők kiválasztási szempontjai 5. Összeférhetetlenség 6. Az etikus vizsgafelügyelői magatartás 7. A vizsgázók személyazonosságának ellenőrzése 8. Vizsgafelügyelők vizsgázási szándéka 9. A Vizsgafelügyelő teendői az írásbeli vizsga, valamint a beszédértés vizsgarész során 10. A Vizsgafelügyelő teendői a beszédkészség vizsgarész során 11. Vizsga folyamata írásbeli olvasáskészség és íráskészség 12. Vizsga folyamata szóbeli - beszédértés 13. Vizsga folyamata szóbeli - beszédkészség 14. Vizsgafelügyelői instrukciók írásbeli vizsga előtt felolvasandó szöveg 15. Vizsgafelügyelői instrukciók beszédértés vizsgarész előtt felolvasandó szöveg 16. Írásbeli és szóbeli vizsga leírása

3 1. BEVEZETŐ Ezen kézikönyv a LanguageCert nyelvvizsgák vizsgafelügyelőinek készült, akiknek ismernie kell a kézikönyv és a vizsgaszabályzat tartalmát. A vizsgafelügyelői teendők megkezdése előtt a kitöltött adatlapot és az aláírt etikai nyilatkozatot a Vizsgaközpontba el kell küldeni.

4 2. VIZSGAFELÜGYELŐK, VIZSGATITKÁR ÉS HELYETTESE KÉPZÉSE Vizsgafelügyelő csak olyan személy lehet, aki a Vizsgaközpontja kritériumainak megfelel. A vizsgafelügyelő csak akkor válhat a feladat ellátójává, ha a vizsgaközpont kiképezte a feladatára, azt teljes mértékben megértette, és begyakorolta. Minden vizsgafelügyelő a vizsga napja előtti héten továbbképzésen vesz részt. Mivel a felügyelő már ismeri a lépéseket és a feladatokat, így ez a képzés egy ismétlés jellegű megbeszélés. Ennek időtartama legalább harminc perc, minek során átismételik a lépéseket, a vizsgafelügyelő feladatait és felelősségét a vizsgára vonatkozóan. Csak akkor lehet a vizsgafelügyelőt a vizsga felügyeletére engedni, ha pontosan ismeri a feladatait és kötelességeit. A vizsgatitkár csak akkor kezdheti el tevékenységét, ha teljes mértékben tisztában van a vizsgáztatás minden részletével. A vizsgatitkár évente köteles részt venni a Vizsgaközpontja által szervezett vizsgatitkárok számára szervezett képzésen. A vizsgatitkár folyamatosan kapcsolatban van a Vizsgaközponttal és figyelemmel kíséri a változásokat, amennyiben valamilyen változás áll be, azt azonnal megtanulja, és gyakorlatba is helyezi. A helyettes vizsgatitkárt feladataira, kötelességeire a vizsgatitkár képzi ki. A helyettes vizsgatitkár minden vizsga előtt köteles felkészülni az esetleges helyettesítésre a vizsgahelyzet pontos megismerésével, a feladatai átismétlésével. A helyettes vizsgatitkár képzése az intézményben történik. A képzés a kinevezés utáni harmadik munkanapig megtörténik. A képzés tartalmazza az összes olyan feladatkört, amit a vizsgatitkárnak el kell látnia. Először a helyettes vizsgatitkár megismerkedik a vizsga általános szabályaival, amiket elolvas és beszámol erről a vizsgatitkárnak. Ezután áttekintik a vizsgaszervezés lépéseit, különösen figyelve a dokumentáció kezelésére és a formanyomtatványok helyes kitöltésére és kezelésére. Majd a feladatlapok postázása és kezelése következik. Végül az eredmény kezelését és a vizsgázókhoz való eljuttatását veszik át. Minden esetben fontos a pontos ismeret átadása és a lépések pontos betartása. A vizsgatitkár megbizonyosodik, hogy a helyettes vizsgatitkár pontosan és megfelelően tudja majd ellátni a feladatait és a helyettesítése sem fogja negatívan befolyásolni a vizsga menetét. Amennyiben a helyettes vizsgatitkár lesz jelen a vizsgán, a vizsgaközpontot erről írásban kell értesíteni.

5 3. VIZSGAFELÜGYELŐK SZÁMA A VIZSGÁN Az egy vizsgafelügyelőre jutó vizsgázók száma nem haladhatja meg a 30-at. Amennyiben egy teremben 30-nál több vizsgázó van, akkor több vizsgafelügyelőt kell alkalmazni. A vizsgahely vezetőjének és/vagy a vizsgatitkárának mindig jelen kell lennie a vizsgán és tartalék-felügyelőt kell biztosítania. A tartalék felügyelő biztosítja a vizsga zökkenőmentes lebonyolítását. A vizsgahelyszínen legalább egy tartalék felügyelő jelenléte szükséges. Amennyiben egy többszintes épület több szintjén is zajlik a vizsga egyszerre, akkor szintenként szükséges egy tartalék felügyelő jelenléte.

6 4. VIZSGAFELÜGYELŐK KIVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI A vizsgafelügyelőket a vizsgahely jelöli ki, hacsak ezt a Vizsgaközpont nem engedélyezte számára. A vizsgafelügyelők kiválasztásánál a következő szempontokra kell figyelni: Feddhetetlen előélet Vizsgák levezetéséhez szükséges tapasztalat Képesség a szabályok szigorú betartásának biztosítására A munka megkezdésének előfeltétele, hogy minden vizsgafelügyelőnek képzésen kell részt vennie, alá kell írnia az Etikai nyilatkozatot, valamint ki kell töltenie és aláírnia a vizsgafelügyelői adatlapot. A vizsgafelügyelőnek ismernie kell ezen kézikönyv tartalmát, valamint a vizsgázók számára készült vizsgaszabályzatot. A vizsgahely vezetője nem láthat el vizsgafelügyelői teendőket. Javasoljuk, hogy a vizsgahely vizsgatitkára ne lásson el vizsgafelügyelői teendőket, mert az esetleges vészhelyzetben vagy vis major helyzetben nem tud megfelelően intézkedni. Azoknak a vizsgahelyeknek, akiknek a Vizsgaközpont nem engedélyezte, hogy a saját munkatársai közül jelöljenek ki felügyelőt, vizsgahellyé válásuk előtt leadják azoknak a független személyeknek az adatait, akik a vizsgákon felügyelőként fognak közreműködni. Ilyen esetben a következők nem szerepelhetnek a megadott nevek között: a vizsgahely vezetője a vizsgatitkár a vizsgahely oktatói vagy adminisztratív gárdájának tagjai a fentiekben felsoroltak hozzátartozói valamelyik vizsgázó hozzátartozója.

7 5. ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG Az összeférhetetlenség elkerülése érdekében a vizsgázók a jelentkezési lapon feltüntetik a vizsgára felkészítő tanárának és az összes olyan angoltanárnak a nevét, akik a vizsgát megelőző évben tanították. A 137/2008 (V.16) Kormányrendelet alapján nem lehet a vizsgabizottság tagja a vizsgázónak a Polgári Törvénykönyvről szóló évi IV. törvény 685. b) pontjában meghatározott hozzátartozója, illetve aki a jelentkezőnek a nyelvvizsgára történő felkészítésében részt vett.. A NYAT állásfoglalása értelmében továbbá nem lehet vizsgafelügyelő vagy vizsgáztató az, aki minimum egy kurzus időtartama alatt (30 tanóra) a vizsgát megelőző egy éven belül vagy a vizsgát megelőző három hónapon belül bármilyen időtartamú kurzuson jogviszonytól és oktatási formától függetlenül tanította a vizsgázót. A Vizsgaközpont felelősséget vállal az oktatás és a nyelvvizsga értékelése közötti összeférhetetlenség kizárásáért, vagyis az egyének szintjén gondoskodik arról, hogy a Vizsgahelyen oktatóként alkalmazott nyelvtanárok saját, korábbi és jelenlegi tanítványaik vizsgáztatásában, vizsgája során teremfelügyelői tevékenység ellátásában, továbbá írásbeli és szóbeli vizsgateljesítményének értékelésében ne vehessenek részt. Minden vizsgafelügyelőnek ki kell töltenie és a Vizsgaközpontba el kell küldenie a következő adatlapot: Személyi adatlap LanguageCert vizsgafelügyelők részére Személyes adatok Név: Állandó lakcím: Tel: Mobil: Személyigazolvány szám: Születési hely, idő: Anyja neve: Legmagasabb iskolai végzettség: Nyelvoktatási gyakorlata (év): Vizsgáztatási gyakorlata (év): Vizsgahely: Dátum: Aláírás:

8 6. AZ ETIKUS VIZSGAFELÜGYELŐI MAGATARTÁS A vizsgafelügyelőknek minden esetben ügyelni kell arra, hogy a következő szempontokat figyelembe véve végezzék munkájukat. Pártatlanság A vizsgafelügyelő magatartása őszinte, tisztességes és becsületes, eljárása elfogulatlan és pártatlan. Nem lehet részrehajló és nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést sem egyes személyekkel sem valamely csoporttal szemben. Nem kérhet, és nem fogadhat el sem közvetve, sem közvetlenül olyan ajándékot, juttatást vagy egyéb előnyt, amely alkalmas arra, hogy befolyásolja ítélőképességét, feladatai tisztességes ellátását vagy döntéseit. Összeegyeztethetőség A vizsgafelügyelő nem élhet vissza beosztásával, valamint azokkal az információkkal, amelyek vizsgafelügyelői munkája során jutottak tudomására és nem használhatja fel azokat saját vagy mások egyéni érdekei előmozdítására még vizsgafelügyelői beosztásából való távozása után sem. A vizsgafelügyelő köteles haladéktalanul jelenteni, ha feladata és magánérdeke között összeférhetetlenséget észlel vagy vélelmez és ez esetben köteles eleget tenni az annak kiküszöbölésére szolgáló intézkedéseknek. Szakszerűség Minden vizsgafelügyelő köteles közfeladatait szakszerűen, a törvényeknek és a szakma szabályainak megfelelően teljesíteni. Ennek érdekében tudását és felkészültségét a jogszabályok megismerése és az eljárások tökéletesítése terén folyamatosan fejlesztenie kell. Megbízhatóság Tilos a vizsgázók félrevezetése, vagy szándékos megtévesztése. A vizsgafelügyelő felhatalmazás nélkül nem hozhat nyilvánosságra olyan hivatalos információkat, amelyek a vizsga vagy a képzés során bizalmasan jutottak tudomására. A vizsgafelügyelő köteles megtartani a megbízhatósági követelményeket akkor is, ha már nem a vizsgaközpont/vizsgahely alkalmazottja. Méltóság A vizsgafelügyelőnek munkája során és magánéletében olyan magatartást kell tanúsítania, amellyel ki tudja érdemelni és meg tudja tartani a vizsgaközpont, a vizsgahely, munkatársai, valamint a vizsgázók fenntartás nélküli bizalmát. Etikai nyilatkozat Minden vizsgafelügyelőnek ki kell töltenie és alá kell írnia az etikai nyilatkozatot.

9 ETIKAI NYILATKOZAT LanguageCert vizsgafelügyelők részére Alulírott, (név) (vizsgahely) a LanguageCert nyelvvizsgák kinevezett és a szükséges képzéseken kiképzett vizsgafelügyelője kijelentem, hogy a nyelvvizsgák tisztaságának megőrzése érdekében a nyelvvizsgák lebonyolítása folyamán, semmilyen körülmények között nem vállalom, hogy olyan vizsgázónak legyen a vizsgafelügyelője akivel tanári, rokoni, munkáltatói, üzleti, vagy bármilyen olyan egyéb személyes kapcsolatban állok, amely a nyelvvizsgázó teljesítményének objektív és pártatlan megítélését befolyásolhatná, hivatkozva a 182/2009. (IX.10.) sz. kormányrendelet (az idegennyelvtudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatás rendjéről és a nyelvvizsga-bizonyítványokról) 4. (1) bekezdésének rendelkezésére és a OH-NYAK által kibocsátott Akkredtitációs kézikönyvre: Nem lehet a vizsgabizottság tagja, illetve elnöke olyan személy, aki a vizsgázóval a Ptk b) pontja szerinti kapcsolatban áll, illetve aki jelentkezők nyelvvizsgára történő felkészítésében részt vett. A Testület állásfoglalása szerint összeférhetetlenség áll fenn annak a vizsgáztatónak, ill. teremfelügyelőnek az esetében, aki a vizsgázót tanította A: egy kurzus időtartama alatt (30 tanóra) a vizsgát megelőző egy éven belül vagy B: a vizsgát megelőző három hónapon belül bármilyen időtartamú kurzuson jogviszonytól és oktatási formától függetlenül. Ha az előzetes intézkedések ellenére ilyen vizsgahelyzetbe kerülök, ezt haladéktalanul jelezni fogom az adott Vizsgahely vizsgabiztosának, vizsgatitkárának vagy a Vizsgaközpontnak. Kijelentem, hogy semmilyen a vizsgával (különös tekintettel annak tartalmára) kapcsolatos tudomásomra jutott bizalmas információt harmadik személynek tovább nem adok. Kijelentem, hogy a Vizsgafelügyelők kézikönyvét és a Vizsgaszabályzatot elolvastam és tudomásul vettem. A vizsgafelügyeletet ennek megfelelően látom el. Aláírás: LanguageCert nyelvvizsga vizsgafelügyelője 9

10 7. VIZSGÁZÓK SZEMÉLYAZONOSSÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE Minden vizsgázó személyazonosságát azzal a fényképes dokumentummal igazolja, amivel a vizsgára jelentkezett. Ezen dokumentumok a következők lehetnek: személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél. A vizsgafelügyelő a néven és az igazolvány számán kívül minden esetben ellenőrzi az okmányok érvényességét és a fényképeket. Diákigazolvány nem fogadható el személyazonosság igazolására. Amennyiben a vizsgázó nem a jelentkezés során megadott okmánnyal érkezik, erről a vizsgafelügyelő jegyzőkönyvet vesz fel és az új okmány adatait rögzíti a jegyzőkönyvben. Amennyiben egy vizsgázó nem tudja személyazonosságát megfelelő és érvényes okmánnyal igazolni, nem kezdheti meg a vizsgát. Nyelvvizsgát minden, a jelentkezés naptári évében 14. életévét betöltött személy tehet. Amennyiben a vizsgázó egy másik személy neve alatt teszi le a vizsgát, tudatosan, vagy véletlen folytán, a vizsga érvénytelenítésre kerül. Erről a tényről a Vizsgaközpont tájékoztatja az OH-NYAKot. 10

11 8. VIZSGAFELÜGYELŐK VIZSGÁZÁSI SZÁNDÉKA Amennyiben a Vizsgahely valamelyik alkalmazottja, regisztrált vizsgafelügyelője, vagy ezek hozzátartozója vizsgát kíván tenni, ezt írásban kérelmezi a Vizsgaközpont vezetőjétől legalább 5 héttel a vizsga előtt. Amennyiben a vizsgadolgozatok biztonságát, a vizsga felügyeletét tekintve lehetőség van a megfelelő intézkedések meghozatalára, azonos körülmények és feltételek állnak rendelkezésére, mint bármely más vizsgázó részére és semmilyen etikai kifogás nem merülhet fel a vizsga letétele ellen, az engedélyt megkaphatja. Amennyiben a Vizsgaközpont ezeket nem látja biztosítottnak, a vizsgázó egy másik Vizsgahelyen vizsgázik. Amennyiben az írásbeli bejelentés elmarad, a jelentkezőt a Vizsgaközpont diszkvalifikálja, és a vizsgát érvényteleníti. 11

12 9. A VIZSGAFELÜGYELŐ TEENDŐI AZ ÍRÁSBELI VIZSGA, VALAMINT A BESZÉDÉRTÉS VIZSGARÉSZ SORÁN Az alábbi dokumentum összefoglalja az írásbeli vizsgák, valamint a beszédértés vizsgarész lebonyolításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A vizsgafelügyelőknek a vizsga lebonyolításával kapcsolatos összes szabályt tartalmazó Vizsgaszabályzatot is teljes mértékben ismerniük kell. Minden vizsgateremben 30 vizsgázóra legalább egy vizsgafelügyelőt kell biztosítani. Amennyiben azonban egy teremben csupán egy vizsgafelügyelő áll rendelkezésre, az sürgős esetekben, pl. beteg vizsgázó, segítséget kell, hogy tudjon hívni a terem elhagyása nélkül. A vizsgákon mindig a megfelelő számú vizsgafelügyelőnek kell jelen lennie. A vizsgaterem elrendezése Minden vizsgázó a NYAK által akkreditált vizsgateremben vizsgázik, hacsak a Vizsgaközpont nem adott engedélyt arra, hogy a vizsga másik akkreditált teremben legyen bizonyos vis major esetekben. A vizsgaterem csendes helyen van, és a teljes vizsga ideje alatt zavartalanul rendelkezésre áll. A terem megfelelő fűtéssel és szellőzéssel rendelkezik. Minden olyan posztert vagy plakátot, amely a vizsga anyagával kapcsolatos, a vizsgafelügyelő levesz vagy letakar a vizsgateremben. A vizsgafelügyelő a vizsgázók számára rálátást biztosít egy megbízhatóan járó órára. A vizsgafelügyelőnek gondoskodik arról, hogy minden vizsgázó jól láthassa az alábbi információt, melyet a táblára felír: A vizsga dátumát A vizsga kezdetének és befejezésének idejét A Vizsgahely teljes nevét A Vizsgahely azonosítószámát Egyéb szükséges és fontos információt A vizsgafelügyelő a vizsgázókat úgy ülteti le, hogy se szándékosan, se véletlenül ne láthassanak bele más vizsgázók dolgozatába. Ezért a következőket tartják be: A vizsgázók között minden irányban legalább 1,25 méternyi hely legyen. Egy vizsgázóra legalább 3 m² terület jusson. A vizsgázóknak arccal ugyanabba az irányba ülnek. A vizsgázók ne lássanak rá más vizsgázó vizsgalapjára, és semmilyen módon ne tudjanak egymással kommunikálni. Minden vizsgázót külön íróasztalnál, asztalnál vagy munkaállomásnál célszerű leültetni. A Vizsgahely felelősségi körébe tartozik annak eldöntése, hogy járványos, vagy fertőző betegségben szenvedő vizsgázókat enged-e vizsgázni. Minden járványos, vagy fertőző betegségben szenvedő vizsgázónak külön teremben kell vizsgázni, ahol minden vizsgáztatásra vonatkozó előírás betartható. Ezen vizsgázók vizsgadolgozatát a Vizsgahely többi vizsgázójáétól elkülönítve tartja. Tilos ezeket a vizsgadolgozatokat továbbküldeni a Vizsgaközpontba anélkül, hogy előzetesen a Vizsgahely erre vonatkozóan tanácsot kért volna a Vizsgaközponttól. A vizsgafelügyelő a vizsga kezdete előtt kiteszi a termek ajtajára és a folyosóra a Warning és a Warning to Candidates angol és magyar nyelvű figyelmeztető táblákat. 12

13 A vizsga megkezdése beszédértés, olvasáskészség és íráskészség vizsgarészek A vizsgázók a vizsga kezdete előtt legalább fél órával megjelennek a vizsga helyszínén. A vizsgázókat a terembe addig nem engedi be a vizsgafelügyelő meg nem győződött arról, hogy a terem a vizsgára készen áll, és minden vizsgázó el tudja foglalni a helyét. A vizsgafelügyelők ellenőrzik a vizsgázók személyazonosságát mielőtt a terembe beengedik őket. A vizsgázók a helyüket a vizsgafelügyelők utasítása alapján foglalják el. A vizsgafelügyelő meggyőződik arról, hogy a vizsgázók mobiltelefonjai ki vannak kapcsolva és a táskájukba el vannak téve. A bezárt táskákat a vizsgázóktól olyan távolságra helyezik el, hogy a vizsgázók a vizsga alatt ne férjenek hozzá, de a vizsgafelügyelő számára láthatóak legyenek. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók a megfelelő szótárt akarják-e használni, ill. hogy a szótárokban kézzel írt bejegyzések nem szerepelnek-e. Mielőtt a vizsga elkezdődne, a vizsgafelügyelő tájékoztatja a vizsgázókat az érvényes vizsgaszabályokról. Beszédértés, olvasáskészség és íráskészség vizsgarészek esetén a vizsgaanyagot tartalmazó borítékokat a vizsgafelügyelő a vizsgázók jelenlétében két vizsgázóval hitelesítteti, hogy a csomag bontatlan, majd ezután felbontja. Ezután a vizsgadolgozatokat kiosztja a vizsgázóknak. A vizsgadolgozatokkal együtt a válaszlapokat és vonalkódokat is kiosztja. A vonalkódokat a válaszlapokra és a vizsgadolgozatra ragasztják fel a vizsgázók a vizsga megkezdése előtt. Az egyik etiketten szerepelnek a vizsgázó adatai, melyet a vizsgázó ellenőriz és aláír. Ezután a vizsgafelügyelőnek visszaadja. A másik két etikettet a vizsgadolgozatra, illetve a válaszlapra a kijelölt helyre ragasztja fel. A vizsgát a vizsgázók egy időben, a vizsgafelügyelő utasítására kezdik meg. Amennyiben a vizsga időben való megkezdése a vizsgafelügyelő késése vagy a vizsgaanyag meg nem érkezése miatt nem lehetséges, a Vizsgahely vizsgatitkárát és/vagy vezetőjét és a Vizsgaközpont vezetőjét értesítik, aki dönt a vizsga esetleges későbbi kezdéséről. Amennyiben a vizsgát el kell halasztani, a vizsgázóknak ingyenes újravizsgázási lehetőséget ajánlanak fel a legközelebbi vizsgaidőpontban. beszédkészség vizsgarész Beszédkészség vizsgák esetén a vizsgaanyagot tartalmazó borítékokat egy órával a vizsga előtt felbontják, hogy a kérdező vizsgáztató fel tudjon készülni a vizsgára. Mielőtt a vizsgázó megkezdi a vizsgát, a kérdező vizsgáztató ellenőrzi a személyazonosságát. Amennyiben a vizsga időben való megkezdése a vizsgafelügyelő késése vagy a vizsgaanyag meg nem érkezése miatt nem lehetséges, a Vizsgahely vizsgatitkárát és/vagy vezetőjét és a Vizsgaközpont vezetőjét értesítik, aki dönt a vizsga esetleges későbbi kezdéséről. Amennyiben a vizsgát el kell halasztani, a vizsgázóknak ingyenes újravizsgázási lehetőséget ajánlanak fel a legközelebbi vizsgaidőpontban. 13

14 A vizsga alatt A vizsgafelügyelő kitölti a vizsgára vonatkozó jegyzőkönyvet. Ülésrendet készít, amit a vizsga végén a vizsgatitkárnak átad a dolgozatokkal együtt. A későn érkező vizsgázókat nem engedhetik be a vizsgaterembe. A vizsgafelügyelő éber marad a vizsga során. A vizsgázókat végig figyeli, hogy ne történhessen csalás és zavaró körülmények se léphessenek fel. A vizsgafelügyelő körbejár a teremben, de ügyel arra, hogy ezzel a vizsgázókat ne zavarja. A vizsgázó nem használhat könyveket, vagy jegyzeteket a vizsga során. A vizsgázó kérésére a vizsgafelügyelő piszkozatlapot adhat, amely le van pecsételve és a vizsgázó neve felkerül rá. A piszkozatlapokat a vizsgadolgozattal együtt vissza kell küldeni a vizsgaközpontba. A vizsgázó nem kaphat információt a következőkről: feltételezett hibákról a vizsgadolgozaton, hacsak erről előzőlegesen hivatalos értesítést nem kapott a vizsgahely A vizsgadolgozattal vagy vizsgafeladatok megválaszolásával kapcsolatos kérdésekről A vizsgafelügyelő megbizonyosodik arról, hogy a vizsga alatt vizsgadolgozat nem kerül ki a teremből. Amennyiben a vizsgázó rövid időre el kell, hogy hagyja a termet, mert nem érzi jól magát, vagy a mosdóba kell mennie, a vizsgázót egy vizsgafelügyelőnek el kell kísérnie, akinek biztosítani kell, hogy a vizsgázó senkivel nem beszél, nem nézi meg a jegyzeteit, nem telefonál és más módon sem szegi meg a biztonsági előírásokat, amikor a termen kívül tartózkodik. A vizsgázóknak meg kell mondani, hogy hagyják abba az írást és a munkát a vizsga végén. Az első óra alatt vizsgázó nem hagyhatja el a termet véglegesen még akkor, sem ha már befejezte a munkát. Azok a vizsgázók, akik befejezték a munkát, és akik engedélyt kaptak, hogy elhagyják a termet előbb, be kell hogy adják a vizsgadolgozatukat távozás előtt. Ezek a vizsgázók a vizsgaterembe nem térhetnek vissza. Az írásbeli vizsga alatt (olvasáskészség és íráskészség), 15 és 5 perccel a vizsga vége előtt figyelmeztetni kell a vizsgázókat a még hátralévő időre. Fel kell hívni figyelmüket a válaszlapra való átmásolás fontosságára. A beszédértés vizsgarész során a hangfelvétel befejezése után a válaszok a válaszlapra való átmásolására 5 perc áll rendelkezésére. Amennyiben a vizsgafelügyelő / a vizsgatitkár fegyelmezetlenséget vagy szabálytalanságot észlel a vizsga során, a vizsgatitkárnak jogában áll a vizsgázót a vizsgateremből kiküldeni, amennyiben a jelenléte a többi vizsgázót zavarná. 14

15 A vizsga után Minden vizsga és vizsgarész esetében meg kell tenni az alábbiakat: Ellenőrizni kell és alá kell írni a jegyzőkönyvet. Be kell szedni minden kitöltött és ki nem töltött vizsgadolgozatot és válaszlapot. A vizsgázókat meg kell kérni, hogy tegyék ki a pad szélére a dolgozatokat/válaszlapokat és a piszkozatpapírokat és addig nem hagyhatja el senki a helyét, amíg a vizsgafelügyelő össze nem gyűjtötte az összes vizsgadolgozatot. Mielőtt a vizsgázók elhagyják a termet meg kell bizonyosodni arról, hogy nem vittek el semmilyen vizsgával kapcsolatos anyagot. Meg kell győződni róla, hogy a visszaküldés előtt a vizsgadolgozatok/válaszlapok biztonságos helyen vannak tárolva. Továbbá, a különböző vizsgarészeken az alábbiak szerint kell eljárni: A beszédértés vizsgarész esetében: Amikor a felvételen elhangzik, hogy véget ért a beszédértés vizsga, a vizsgázóknak 5 percük van a válaszok átmásolására a válaszlapra. Az 5 perc végével a vizsgafelügyelőnek meg kell kérnie a vizsgázókat, hogy hagyják abba a munkát, be kell szednie a vizsgadolgozatokat, a válaszlapokat és esetlegesen a piszkozatlapokat. A válaszlapokat és a piszkozatlapokat a vizsgadolgozatba kell bele tenni. Az írásbeli vizsga (olvasáskészség és íráskészség) esetén A vizsga vége előtt a vizsgafelügyelőnek tájékoztatni kell a vizsgázókat a még rendelkezésre álló idő mennyiségéről. Javasoljuk, hogy ezt a vizsga befejezése előtt 5-15 perccel tegye meg. Amikor lejárt a rendelkezésre álló idő, a vizsgafelügyelőnek meg kell kérnie a vizsgázókat, hogy hagyják abba a munkát, be kell szednie a vizsgadolgozatokat, a válaszlapokat és esetlegesen a piszkozatlapokat. A válaszlapokat és a piszkozatlapokat a vizsgadolgozatba kell bele tenni. Figyelmeztetni kell a vizsgázókat a következők ellenőrzésére: Minden szükséges információt feltüntettek a vizsgadolgozaton Áthúztak minden piszkozatként írt és más ellenőrzésre nem szánt munkát. A piszkozatlapokat a vizsgadolgozaton leírtaknak megfelelően belerakták a vizsgadolgozatba. A beszédkészség vizsgarész esetén A beszédkészség vizsgarész végét a vizsgáztató jelzi. A beszédkészség vizsgarész végén nincs eredményhirdetés, mivel értékelés nem történik a vizsga során. 15

16 Speciális igényekre vonatkozó előkészületek Egyeztetni kell a vizsgatitkárral, hogy van-e olyan vizsgázó, és ha igen, pontosan melyik, akire a speciális igények szerinti előkészületek vonatkoznak. Vészhelyzet Vészhelyzet, pl. tűzriadó, bombariadó esetén a vizsgatermet a helyileg érvényes szabályoknak megfelelően kiürítik és a vizsgázók a vizsgadolgozatokat és a válaszlapokat az asztalukon hagyják. Amennyiben a vizsgázókat megfelelően felügyelték, és a vizsgafelügyelő biztos abban, hogy a vizsgaszabályokat senki nem szegte meg, tehát a vizsgázók nem dolgoztak össze sem egymással, sem más személyekkel, nem használtak meg nem engedett segédeszközt, amíg a vizsgatermen kívül tartózkodtak, a vizsgát folytatják és a teljes vizsgaidőt igénybe veszik. Amennyiben a vizsgát nem lehet folytatni, a vizsgafelügyelő haladéktalanul értesíti a Vizsgaközpont vezetőjét mobiltelefonon, aki tájékoztat a teendőkről. A Vizsgaközpont vezetője mérlegeli a körülményeket, a vizsgázók létszámát, a következő vizsgaidőpontot és ezek figyelembevételével dönt a lehető leghamarabb megszervezhető vizsgaalkalomról. Ezen időpontról haladéktalanul értesítik a vizsgázókat. Az esetről minden esetben jegyzőkönyv készül. 16

17 10. A VIZSGAFELÜGYELŐ TEENDŐI A BESZÉDKÉSZSÉG VIZSGARÉSZ SORÁN Az alábbi dokumentum összefoglalja a beszédkészség vizsgarész lebonyolításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A vizsgafelügyelőknek a vizsga lebonyolításával kapcsolatos összes szabályt tartalmazó Vizsgaszabályzatot is teljes mértékben ismerniük kell. A folyosón kell vizsgafelügyelőket biztosítani. A vizsgaterem elrendezése Ellenőrizni kell, hogy minden posztert, diagramot, stb. leszedtek a falakról, melyek a vizsga tárgyához kapcsolódnak és a vizsgázókat segíthetik. A vizsgateremnek csendes helyen kell lennie, és a teljes vizsga ideje alatt zavartalanul rendelkezésre kell állnia. A teremnek megfelelő fűtéssel és ventilációval kell rendelkeznie. A vizsgaterem berendezésénél segíteni kell a vizsgáztatót. A vizsgafelügyelő a vizsga kezdete előtt kiteszi a termek ajtajára és a folyosóra a Warning és a Warning to Candidates angol vagy magyar nyelvű figyelmeztető táblákat. A vizsgaterem ajtajára az előre kinyomtatott beeresztő listát is ki kell helyezni. A vizsgázók személyazonosságának megállapítása Meg kell bizonyosodni minden vizsgázó személyazonosságáról mielőtt a vizsgát megkezdik. Minden vizsgázó személyazonosságát igazoló dokumentumot le kell ellenőrizni, hogy a vizsgára jelentkező és a vizsgán megjelenő személy ugyanaz-e. Minden vizsgázó köteles személyazonosságát érvényes fényképes dokumentummal igazolni. Ezen dokumentumok a következők lehetnek: személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél. (Diákigazolványt nem szabad elfogadni.) A vizsgafelügyelők minden esetben ellenőrzik az okmányok érvényességét és a fényképeket. Az említett dokumentumok nélkül semmilyen esetben nem kezdheti meg a vizsgát a vizsgázó. Amennyiben a vizsgázó nem a jelentkezés során megadott okmánnyal érkezik, erről jegyzőkönyvet kell felvenni és az új okmány adatait rögzíteni kell a jegyzőkönyvben. Nyelvvizsgát minden, a jelentkezés naptári évében 14. életévét betöltött személy tehet. Vizsga előtt El kell mondani a diákoknak, hogy a vizsga szabályait kötelesek szem előtt tartani és betartani. A vizsgázókat figyelmeztetni kell, hogy minden tárgyat át kell adniuk a vizsgáztatónak, ami a vizsga során nem, engedélyezett, beleértve a mobil telefont is. A vizsgadolgozatokat tartalmazó lezárt borítékot a beszédkészség vizsgarész esetén 1 órával a vizsga kezdete előtt szabad kinyitni a vizsgafelügyelő és a vizsgáztató jelenlétében. Mobiltelefont és más kommunikációra alkalmas elektromos eszközt nem szabad a vizsgaterembe vinni. Erről a vizsgázókat a vizsgát megelőzően tájékoztatni kell és minden 17

18 vizsga előtt figyelmeztetni kell őket rá. Ha a terembe mobil telefon kerül, azt ki kell kapcsolni és a vizsgázótól távol kell elhelyezni. A vizsga alatt Biztosítani kell, hogy a vizsgaterembe senki be ne léphessen, amíg a vizsga folyik. A vizsga után Meg kell győződni róla, hogy a visszaküldés előtt a vizsgadolgozatok biztonságos helyen vannak tárolva. Speciális igényekre vonatkozó előkészületek Egyeztetni kell a vizsgatitkárral, hogy van-e olyan vizsgázó, és ha igen, pontosan melyik, akire a speciális igények szerinti előkészületek vonatkoznak. Vészhelyzet Vészhelyzet, pl. tűzriadó, bombariadó esetén a vizsgatermet a helyileg érvényes szabályoknak megfelelően kiürítik és a vizsgázók a vizsgadolgozatokat és a válaszlapokat az asztalukon hagyják. Amennyiben a vizsgázókat megfelelően felügyelték, és a vizsgafelügyelő biztos abban, hogy a vizsgaszabályokat senki nem szegte meg, tehát a vizsgázók nem dolgoztak össze sem egymással, sem más személyekkel, nem használtak meg nem engedett segédeszközt, amíg a vizsgatermen kívül tartózkodtak, a vizsgát folytatják és a teljes vizsgaidőt igénybe veszik. Amennyiben a vizsgát nem lehet folytatni, a vizsgafelügyelő haladéktalanul értesíti a Vizsgaközpont vezetőjét mobiltelefonon, aki tájékoztat a teendőkről. A Vizsgaközpont vezetője mérlegeli a körülményeket, a vizsgázók létszámát, a következő vizsgaidőpontot és ezek figyelembevételével dönt a lehető leghamarabb megszervezhető vizsgaalkalomról. Ezen időpontról haladéktalanul értesítik a vizsgázókat. Az esetről minden esetben jegyzőkönyv készül. 18

19 11. VIZSGA FOLYAMATA - OLVASÁSKÉSZSÉG ÉS ÍRÁSKÉSZSÉG VIZSGATITKÁR VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgatitkár kinyomtatja az ajtóra kifüggesztendő beeresztő listákat, jegyzőkönyveket, etiketteket, ezt a folyamatlistát és a felolvasandó szabályokat a LEO-ból. A vizsgatitkár értesíti a vizsgaközpontot, amennyiben a vizsgaanyagok az előre jelzett időpontra (a vizsga napja) nem érkeztek meg. Miután a vizsgaanyagok megérkeznek a Vizsgahelyre, a vizsgatitkár a borítékokon található címkéken ellenőrzi a rendelt vizsgaanyagok meglétét. Amennyiben hibát vél felfedezni (nem egyezik a rendelt mennyiség vagy a vizsgaszint), azonnal értesíti a vizsgaközpontot. Amennyiben a vizsgatitkár nem talál hibát, az arra rendszeresített széfbe vagy zárható fémszekrénybe zárja a vizsgaanyagokat megőrzésre a vizsga kezdetéig. A vizsga napján a vizsgatitkár gondoskodik a vizsgaanyagok Vizsgahelyszínre való biztonságos eljuttatásáról, rendkívüli eseményekre is felkészülve (pl. betegség, forgalmi dugó, elromlott zár, stb.) A vizsga napján a vizsgatitkár meggyőződik a vizsgahelyiségek és technikai felszerelések megfelelő állapotáról. A vizsgahelyiségeknek mindig csendesnek, fűtöttnek, jól megvilágítottnak, jól szellőztetettnek kell lenniük. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgafelügyelő leveszi vagy letakarja a falakon található posztereket, feliratokat, melyek kapcsolatban lehetnek a vizsga tárgyával. (Semmiféle angoltanuláshoz közvetlenül használt anyag nem lehet a falon, maximum prospektus jellegű vagy kulturális imidzseket ábrázoló poszterek.) A vizsgafelügyelő a vizsga kezdete előtt kiteszi a termek ajtajára és a folyosóra a Warning és a Warning to Candidates angol és magyar nyelvű figyelmeztető táblákat. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy egy (fali)óra minden vizsgázó számára jól látható helyen van elhelyezve a teremben. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók közötti távolság minden irányban minimum 1,25 méter, ill. hogy egy vizsgázóra legalább 3 m² terület jut. Ellenőrzi továbbá, hogy a vizsgázók egy irányba nézve ülnek, nem látnak rá egymás vizsgalapjára és semmilyen módon nem tudnak egymással kommunikálni. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy maximum 30 vizsgázó van beosztva a terembe. Amennyiben több vizsgázó van egy teremben, több vizsgafelügyelőre van szükség. A vizsgafelügyelő jól olvashatóan felírja a táblára azokat az adatokat, melyeket a vizsgázóknak rá kell majd írniuk a vizsgadolgozatra (dátum és a Vizsgahely azonosítószáma), valamint a vizsga kezdési és befejezési idejét. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA MEGKEZDÉSÉVEL KAPCSOLATOS TEENDŐI A vizsgafelügyelő ellenőrzi a vizsgázók személyazonosságát és ellenőrzi, hogy csak az oda beosztott vizsgázók ülnek be az adott terembe. A vizsgázónak a vizsgajelentkezés során megadott dokumentummal kell igazolnia magát, ami érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány lehet. Amennyiben a vizsgafelügyelő eltérést vagy problémát tapasztal, értesíti a vizsgatitkárt, mielőtt a vizsga elkezdődne. A vizsgatitkár közli a személyazonosságukat kellően nem igazoló vizsgázni kívánókkal, mely időpontban és milyen feltételekkel tehetnek legközelebb vizsgát. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók mobiltelefonjai ki vannak kapcsolva és a táskáikba el vannak téve. A bezárt táskákat a vizsgázóktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy a vizsgázók a vizsga alatt ne férjenek hozzá, de a vizsgafelügyelő számára láthatóak legyenek. A vizsgafelügyelő meggyőződik arról, hogy a vizsgázók csak angol egynyelvű nyomtatott szótárakat használnak, melybe semmi nincsen beleírva. (Szinonima, szak és képes szótárak nem megengedettek.) Ha a vizsgafelügyelő nem tudja eldönteni, hogy használható-e, akkor a vizsgatitkár segítségét kéri. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók előtt az asztalokon csak a megengedett tárgyak 19

20 (egynyelvű nyomtatott szótárak, írószerek) vannak kitéve. A vizsgafelügyelő felolvassa a vizsgázóknak, hogy mik a vizsgán betartandó szabályok. (Kérjük a szabályokat teljes egészében felolvasni.) VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGAANYAGGAL KAPCSOLATOS TEENDŐI A vizsgafelügyelő megkéri a jegyzőkönyvön szereplő első és utolsó vizsgázót, hogy ellenőrizzék, hogy a vizsgaanyagok sértetlenek. Ezt aláírásukkal igazolják a jegyzőkönyvön. Amennyiben a két kijelölt vizsgázó közül valamelyik nincs jelen, úgy a névsorban utána, ill. előtte szereplő vizsgázó végzi el a hitelesítést. A vizsgafelügyelő kibontja a vizsgaanyagokat tartalmazó lezárt borítékot a vizsgázók jelenlétében. (Ollót célszerű biztosítani, mert a biztonsági borítékot nehezen lehet kinyitni.) A vizsgázóknak kiosztja a vizsgadolgozatokat, a válaszlapot és az etiketteket. A vizsgadolgozatra felírják a Vizsgahely azonosítószámát és a dátumot. A vizsgázók a nevüket sem a vizsgadolgozatra, sem pedig a válaszlapokra nem írhatják fel. Minden vizsgázónak kinyomtatásra került 3 etikett. Az elsőn a személyes adatai vannak, melyet alá kell íratni vele, hogy a valóságnak megfelelnek, majd a pad szélére kihelyezni. A másik kettőre nem szabad írni, azokat a válaszlapon és a vizsgadolgozaton a kijelölt helyre kell felragasztani. A vizsgát a kijelölt időpontban kell kezdeni. A kezdési időponttól csak vis maior esetben, és a vizsgaközpont előzetes beleegyezésével (pld. valamelyik vizsgaszervező akadályoztatása, technikai problémák, stb.) lehet eltérni, s azt a jegyzőkönyvön jelezni kell. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ALATTI TEENDŐI A vizsga megkezdésekor a vizsgafelügyelő felírja a befejezési időpontot a táblára. A vizsgázók kérésére a Vizsgahely által lepecsételt piszkozatlapot ad. A vizsgafelügyelő ülésrendet készít az aláírt etikettek felhasználásával, melyet a vizsga után a vizsgatitkárnak átad. A késve érkező vizsgázókat nem szabad beengedni a terembe. Erről a szabályról a vizsgázó már a vizsgára való jelentkezéskor tájékoztatást kap. A vizsgafelügyelő folyamatosan felügyel a vizsgázókra, a teremben többször körbesétálva, s amennyiben bármiféle szabálytalanságot tapasztal, azonnal közbelép. Amennyiben szabálytalanságot tapasztal, a vizsgázó vizsgadolgozatát elveszi és vizsgáját felfüggeszti. A szabálytalanságról jegyzőkönyvet kell készíteni. A vizsgafelügyelő nem folytathat semmilyen olyan tevékenységet, ami elvonhatja a figyelmét a vizsgázókról vagy zavarná a vizsgázókat. (Például nem szabad olvasni, zenét hallgatni, dolgozatokat javítani, más felügyelőkkel beszélgetni, stb.) A vizsgafelügyelő a mobiltelefonját a vizsga alatt kikapcsolja. A vizsgafelügyelő a vizsgázók semmilyen kérdésére nem adhat választ, ami a vizsga tartalmára vonatkozik, kivéve nyomdai hibák és egyéb technikai jellegű kérdések esetében. A teremben levő vizsgafelügyelő egy időben egy vizsgázónak ad engedélyt, hogy néhány percre kimenjen a mosdóba, a vizsgadolgozatát az asztalon hagyva. A mosdóig való kísérésről, valamint a folyosó állandó felügyeletéről a folyosóra beosztott vizsgafelügyelő gondoskodik. A vizsgafelügyelő először 15, majd a vizsga befejezése előtt 5 perccel még egyszer felhívja a vizsgázók figyelmét arra, hogy 15-5 percük van hátra. Felhívja a figyelmet a válaszlapokra való átmásolás fontosságára. A vizsga befejezése után a vizsgafelügyelő összegyűjti a vizsgadolgozatokat, a vizsgadolgozatba összerakja a válaszlapot és minden piszkozatpapírt. VIZSGATITKÁR VIZSGA UTÁNI TEENDŐI A vizsgatitkár vagy kijelölt helyettese ellenőrzi a vizsgafelügyelő által kitöltött dokumentációt és az összes vizsgaanyag meglétét, majd vizsgakötegenként a vonalkódon szereplő kódok szerint rendezve összecsomagolja a rendelés alapján a vizsgaanyagokat. Amennyiben bármi rendellenességet tapasztal ( pl. megoldólap hiánya), azt a jegyzőkönyvben rögzíti. 20

21 A vizsgatitkár vagy kijelölt helyettese a fel nem használt vizsgaanyagokat is maradéktalanul visszaküldi a vizsgaközpontnak, azokról másolatot nem készíthet és gondoskodik arról, hogy másolatokat más se készíthessen. A vizsgatitkár az első adandó alkalommal, de legkésőbb a vizsgát követő első munkanapon gyorspostával postázza a vizsgaanyagokat a vizsgaközpontnak, illetve a postázásig gondoskodik a biztonságos tárolásukról páncélszekrényben vagy biztonsági fémszekrényben. 21

22 12. VIZSGA FOLYAMATA - BESZÉDÉRTÉS VIZSGARÉSZ VIZSGATITKÁR VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgatitkár kinyomtatja az ajtóra kifüggesztendő beeresztő listákat, jegyzőkönyveket, etiketteket, ezt a folyamatlistát és a felolvasandó szabályokat a LEO-ból. A vizsgatitkár értesíti a vizsgaközpontot, amennyiben a vizsgaanyagok az előre jelzett időpontra (a vizsga napja) nem érkeztek meg. Miután a vizsgaanyagok megérkeznek a Vizsgahelyre, a vizsgatitkár a borítékokon található címkéken ellenőrzi a rendelt vizsgaanyagok meglétét. Amennyiben hibát vél felfedezni (nem egyezik a rendelt mennyiség vagy a vizsgaszint), azonnal értesíti a vizsgaközpontot. Amennyiben a vizsgatitkár nem talál hibát, az arra rendszeresített széfbe vagy zárható fémszekrénybe zárja a vizsgaanyagokat megőrzésre a vizsga kezdetéig. A vizsga napján a vizsgatitkár gondoskodik a vizsgaanyagok Vizsgahelyszínre való biztonságos eljuttatásáról, rendkívüli eseményekre is felkészülve (pl. betegség, forgalmi dugó, elromlott zár, stb.) A vizsga napján a vizsgatitkár meggyőződik a vizsgahelyiségek és technikai felszerelések megfelelő állapotáról. A vizsgahelyiségeknek mindig csendesnek, fűtöttnek, jól megvilágítottnak, jól szellőztetettnek kell lenniük. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgafelügyelő leveszi vagy letakarja a falakon található posztereket, feliratokat, melyek kapcsolatban lehetnek a vizsga tárgyával. (Semmiféle angoltanuláshoz közvetlenül használt anyag nem lehet a falon, maximum prospektus jellegű vagy kulturális imidzseket ábrázoló poszterek.) A vizsgafelügyelő a vizsga kezdete előtt kiteszi a termek ajtajára és a folyosóra a Warning és a Warning to Candidates angol és magyar nyelvű figyelmeztető táblákat. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy egy (fali)óra minden vizsgázó számára jól látható helyen van elhelyezve a teremben. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók közötti távolság minden irányban minimum 1,25 méter, ill. hogy egy vizsgázóra legalább 3 m² terület jut. Ellenőrzi továbbá, hogy a vizsgázók egy irányba nézve ülnek, nem látnak rá egymás vizsgalapjára és semmilyen módon nem tudnak egymással kommunikálni. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy maximum 30 vizsgázó van beosztva a terembe. Amennyiben több vizsgázó van egy teremben, több vizsgafelügyelőre van szükség. 1 órával a vizsga kezdete előtt a vizsgafelügyelő vagy vizsgatitkár kinyitja a beszédértés feladathoz tartozó CD-t tartalmazó borítékot (csak a CD-t, a vizsgalapokat nem), kipróbálja a CD-t és beállítja a hangerőt. A CD-ket ezek után ki kell venni a CD lejátszóból és biztonságos helyen kell tartani a vizsga kezdetéig. A vizsgafelügyelő jól olvashatóan felírja a táblára azokat az adatokat, melyeket a vizsgázóknak rá kell majd írniuk a vizsgadolgozatra (dátum és a Vizsgahely azonosítószáma). VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA MEGKEZDÉSÉVEL KAPCSOLATOS TEENDŐI A vizsgafelügyelő ellenőrzi a vizsgázók személyazonosságát és ellenőrzi, hogy csak az oda beosztott vizsgázók ülnek be az adott terembe. A vizsgázónak a vizsgajelentkezés során megadott dokumentummal kell igazolnia magát, ami érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány lehet. Amennyiben a vizsgafelügyelő eltérést vagy problémát tapasztal, értesíti a vizsgatitkárt, mielőtt a vizsga elkezdődne. A vizsgatitkár közli a személyazonosságukat kellően nem igazoló vizsgázni kívánókkal, mely időpontban és milyen feltételekkel tehetnek legközelebb vizsgát. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a vizsgázók mobiltelefonjai ki vannak kapcsolva és a táskáikba el vannak téve. A bezárt táskákat a vizsgázóktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy a vizsgázók a 22

23 vizsga alatt ne férjenek hozzá, de a vizsgafelügyelő számára láthatóak legyenek. A vizsgafelügyelő meggyőződik arról, hogy a vizsgázók csak angol egynyelvű nyomtatott szótárakat használnak, melybe semmi nincsen beleírva. (Szinonima, szak és képes szótárak nem megengedettek.) Ha a vizsgafelügyelő nem tudja eldönteni, hogy használható-e akkor a vizsgatitkár segítségét kéri. A vizsgafelügyelő meggyőződik arról, hogy a vizsgázók előtt az asztalokon csak a megengedett tárgyak (egynyelvű nyomtatott szótárak, írószerek) vannak kitéve. A vizsgafelügyelő felolvassa a vizsgázónak, hogy mik a vizsgán betartandó szabályok. (Kérjük a szabályokat teljes egészében felolvasni.) VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGAANYAGGAL KAPCSOLATOS TEENDŐI A vizsgafelügyelő megkéri a jegyzőkönyvön szereplő első és utolsó vizsgázót, hogy ellenőrizzék, hogy a vizsgaanyagok sértetlenek. Ezt aláírásukkal igazolják a jegyzőkönyvön. Amennyiben a két kijelölt vizsgázó közül valamelyik nincs jelen, úgy a névsorban utána, ill. előtte szereplő vizsgázó végzi el a hitelesítést. A vizsgafelügyelő kibontja a vizsgaanyagokat tartalmazó lezárt borítékot a vizsgázók jelenlétében. (Ollót célszerű biztosítani, mert a biztonsági borítékot nehezen lehet kinyitni.) A vizsgázóknak kiosztja a vizsgadolgozatokat, a válaszlapot és az etiketteket. A vizsgadolgozatra felírják a Vizsgahely azonosítószámát és a dátumot. A vizsgázók a nevüket sem a vizsgadolgozatra, sem pedig a válaszlapokra nem írhatják fel. Minden vizsgázónak kinyomtatásra került 3 etikett. Az elsőn a személyes adatai vannak, melyet alá kell íratni vele, hogy a valóságnak megfelelnek, majd a pad szélére kihelyezni. A másik kettőre nem szabad írni, azokat a válaszlapokon és a vizsgadolgozaton kijelölt helyekre kell felragasztani. A vizsgát a kijelölt időpontban kell kezdeni. A kezdési időponttól csak vis maior esetben, és a vizsgaközpont előzetes beleegyezésével (pld. valamelyik vizsgaszervező akadályoztatása, technikai problémák, stb.) lehet eltérni, s azt a jegyzőkönyvön jelezni kell. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ALATTI TEENDŐI Az utolsó beszédértés feladat után a vizsgafelügyelő felírja a vizsga befejezési időpontját a táblára. Az utolsó beszédértés feladat után 5 perc áll a vizsgázók rendelkezésére a válaszok átmásolására. A vizsgafelügyelő ülésrendet készít az aláírt etikettek felhasználásával, melyet a vizsga után a vizsgatitkárnak átad. A késve érkező vizsgázókat nem szabad beengedni a terembe. Erről a szabályról a vizsgázó már a vizsgára való jelentkezéskor tájékoztatást kap. A vizsgafelügyelő folyamatosan felügyel a vizsgázókra, a teremben többször körbesétálva, s amennyiben bármiféle szabálytalanságot tapasztal, azonnal közbelép. Amennyiben szabálytalanságot tapasztal, a vizsgázó vizsgadolgozatát elveszi és vizsgáját felfüggeszti. A szabálytalanságról jegyzőkönyvet kell készíteni. A vizsgafelügyelő nem folytathat semmilyen olyan tevékenységet, ami elvonhatja a figyelmét a vizsgázókról vagy zavarná a vizsgázókat. (Például nem szabad olvasni, zenét hallgatni, dolgozatokat javítani, más felügyelőkkel beszélgetni, stb.) A vizsgafelügyelő a mobiltelefonját a vizsga alatt kikapcsolja. A vizsgafelügyelő a vizsgázók semmilyen kérdésére nem adhat választ, ami a vizsga tartalmára vonatkozik, kivéve nyomdai hibák és egyéb technikai jellegű kérdések esetében. A vizsgafelügyelő a hanganyag lejárta után figyelmezteti a vizsgázókat, hogy 5 percük van hátra és 23

24 felírja a táblára a vizsga pontos befejezésének időpontját. Felhívja a figyelmet a válaszlapokra való átmásolás fontosságára. A vizsga befejezése után a vizsgafelügyelő összegyűjti a vizsgadolgozatokat a válaszlapokkal a vizsgadolgozatba gyűjtve. VIZSGATITKÁR VIZSGA UTÁNI TEENDŐI A vizsgatitkár vagy kijelölt helyettese ellenőrzi a vizsgafelügyelő által kitöltött dokumentációt és az összes vizsgaanyag meglétét, majd vizsgakötegenként a vonalkódon szereplő kódok szerint rendezve összecsomagolja a rendelés alapján a vizsgaanyagokat. Amennyiben bármi rendellenességet tapasztal ( pl. megoldólap hiánya), azt a jegyzőkönyvben rögzíti. A vizsgatitkár vagy kijelölt helyettese a fel nem használt vizsgaanyagokat is maradéktalanul visszaküldi a vizsgaközpontnak, azokról másolatot nem készíthet és gondoskodik arról, hogy másolatokat más se készíthessen. A vizsgatitkár az első adandó alkalommal, de legkésőbb a vizsgát követő első munkanapon gyorspostával postázza a vizsgaanyagokat a vizsgaközpontnak, illetve a postázásig gondoskodik a biztonságos tárolásukról páncélszekrényben vagy biztonsági fémszekrényben. 24

25 13. VIZSGA FOLYAMATA - BESZÉDKÉSZSÉG VIZSGATITKÁR VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgatitkár kinyomtatja az ajtóra kifüggesztendő beeresztő listákat, jegyzőkönyveket és ezt a folyamatlistát a LEO-ból. A vizsgatitkár értesíti a vizsgaközpontot, amennyiben a vizsgaanyagok az előre jelzett időpontra nem érkeztek meg. Miután a vizsgaanyagok megérkeznek a Vizsgahelyre, a vizsgatitkár a borítékokon található címkéken ellenőrzi a rendelt vizsgaanyagok meglétét. Amennyiben hibát vél felfedezni (nem egyezik a rendelt mennyiség vagy a vizsgaszint), azonnal értesíti a vizsgaközpontot. Amennyiben a vizsgatitkár nem talál hibát, az arra rendszeresített széfbe vagy zárható fémszekrénybe zárja a vizsgaanyagokat megőrzésre a vizsga kezdetéig. A vizsga napján a vizsgatitkár gondoskodik a vizsgaanyagok Vizsgahelyszínre való biztonságos eljuttatásáról, rendkívüli eseményekre is felkészülve (pl. betegség, forgalmi dugó, elromlott zár, stb.) A vizsga napján a vizsgatitkár meggyőződik a vizsgahelyiségek és technikai felszerelések megfelelő állapotáról. A vizsgahelyiségeknek mindig csendesnek, fűtöttnek, jól megvilágítottnak, jól szellőztetettnek kell lenniük. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI A vizsgafelügyelő leveszi vagy letakarja a falakon található posztereket, feliratokat, melyek kapcsolatban lehetnek a vizsga tárgyával. (Semmiféle angoltanuláshoz közvetlenül használt anyag nem lehet a falon, maximum prospektus jellegű vagy kulturális imidzseket ábrázoló poszterek.) A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy egy (fali)óra a kérdező vizsgáztató számára látható helyen van elhelyezve a teremben a vizsgázók háta mögött. A vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy a teremben a padok a vizsgázatáshoz megfelelően vannak elrendezve, a digitális hangrögzítő működik és van a vizsgáztatók számára víz bekészítve. A vizsgafelügyelő a vizsga kezdete előtt kiteszi a termek ajtajára és a folyosóra a Warning és a Warning to Candidates angol és magyar nyelvű figyelmeztető táblákat. KÉRDEZŐ VIZSGÁZTATÓK VIZSGA ELŐTTI TEENDŐI 1 órával a vizsga kezdete előtt a kérdező vizsgáztatók kinyitják vizsgaanyagot tartalmazó borítékot, hogy a felkészülést el tudják kezdeni, és ellenőrzik, hogy a megfelelő szintű és darabszámú vizsgafeladat rendelkezésre áll. (Ollót célszerű biztosítani, mert a biztonsági borítékot nehezen lehet kinyitni.) A kérdező vizsgáztatók ellenőrzik a vizsgázók személyazonosságát. A vizsgázónak a vizsgajelentkezés során megadott dokumentummal kell igazolnia magát, ami érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány lehet. Amennyiben a kérdező vizsgáztatók eltérést vagy problémát tapasztalnak, értesítik a vizsgatitkárt, mielőtt a vizsga elkezdődne. A vizsgatitkár közli a személyazonosságukat kellően nem igazoló vizsgázni kívánókkal, mely időpontban és milyen feltételekkel tehetnek legközelebb vizsgát. VIZSGAFELÜGYELŐ VIZSGA ALATTI TEENDŐI A folyosón lévő vizsgafelügyelő ellenőrzi, hogy akik már vizsgáztak, ne beszéljenek a még vizsgára várókkal és elhagyják a vizsgákhoz kijelölt területet. A vizsgafelügyelő biztosítja, hogy a teremben folyó vizsgát ne zavarja meg semmi és senki. VIZSGATITKÁR VIZSGA UTÁNI TEENDŐI A vizsgatitkár ellenőrzi a vizsgafelügyelő és a kérdező vizsgáztatók által kitöltött dokumentációt és az összes vizsgaanyag meglétét. 25

26 A vizsgatitkár a vizsgákat átmásolja CD-kre és vizsgakötegenként összecsomagolja a rendelés alapján a vizsgaanyagokat. Vizsgacsomagonként és szintenként külön CD-t kell írni. A vizsgatitkár a fel nem használt vizsgaanyagokat is maradéktalanul visszaküldi a vizsgaközpontnak, azokról másolatot nem készíthet és gondoskodik arról, hogy másolatokat más se készíthessen. A vizsgatitkár az első adandó alkalommal, de legkésőbb a vizsgát követő első munkanapon gyorspostával postázza a vizsgaanyagokat a vizsgaközpontnak, illetve a postázásig gondoskodik a biztonságos tárolásukról páncélszekrényben vagy biztonsági fémszekrényben. 26

27 14. VIZSGAFELÜGYELŐI INSTRUKCIÓK ÍRÁSBELI VIZSGA (OLVASÁSKÉSZSÉG ÉS ÍRÁSKÉSZSÉG) ELŐTT FELOLVASANDÓ SZABÁLYOK A vizsga megkezdése előtt kérjük felolvasni a következőket. A vizsgán a következő szabályokat kérjük betartani: Csak nyomtatott egynyelvű szótárt használhat. Kérem, ellenőrizze, hogy nem maradt-e véletlenül a szótárjában valamilyen jegyzet. Ha maradt kérem, most adja oda ezeket a teremfelügyelőnek. Ha bármilyen, a vizsgán nem megengedett tárgyat vagy eszközt találunk Önnél, jelentenünk kell a Vizsgaközpontnak. Ez általában a vizsgáról való felfüggesztéssel jár, még akkor is, ha nem akarta azt a tárgyat használni. A vizsgán mobiltelefont és egyéb elektronikus kommunikációs eszközt használni tilos. Ezeket kérem, kapcsolja ki és helyezze a táskájába, Öntől távol. Ha megszólal, az szankciókat vonhat maga után. Kérem, még egyszer ellenőrizze, hogy nincs-e önnél a vizsgán meg nem engedett tárgy, eszköz, mint pl. jegyzetek, könyvek, lapok, elektronikus eszközök vagy mobiltelefon. Ha igen, akkor kérem, most adja oda ezeket a vizsgafelügyelőnek. Csak kék vagy fekete tollat használhat. Az olvasás feladatok válaszait a mellékelt válaszlapra írja. Kék vagy fekete tollat használhatnak. Ha hibázik, akkor hibajavítóval vagy áthúzással módosíthat a válaszán. Az írásfeladatokat a vizsgadolgozatra írja. Ha piszkozatot készít, azt a piszkozatlapra írja, majd egy vonallal húzza át. A végső megoldást a vizsgadolgozatra vezesse át. Ha hibát ejt, egy vonallal húzza át vagy hibajavítóval javítsa. Vizsgázótársaival ne kommunikáljon. Nem segíthet nekik, és nem kérhet segítséget tőlük. Ha problémája van, kézfeltartással jelezze a teremfelügyelőnek. Ha a vizsga alatt bármilyen panasza, kifogása merülne fel a vizsgakörülményekkel illetve a vizsgaszervezéssel kapcsolatban, azt a helyszínen, közvetlenül a vizsga után lehet jegyzőkönyvbe venni. A fentiekkel kapcsolatos utólagos reklamációt nem áll módunkban elfogadni. A vizsga hossza a következő lesz B1 Alapfok / B2 Középfok C1 Felsőfok 2 óra 10 perc 2 óra 40 perc A táblára felkerül a vizsga pontos befejezésének időpontja. Kérem, hogy a falon látható órán lévő időt tekintse mérvadónak. A vizsga végén a vizsgafelügyelő felszólítására a munkát abba kell hagyni. A vizsga során ön dönti el, hogy milyen sorrendben oldja meg a feladatokat. Kérem, figyelmesen olvasson el minden instrukciót és tartsa be azokat. A vizsgaanyag kiosztását követően kérem, ellenőrizze, hogy megfelelő szintű vizsgalap van-e Ön előtt. Kérem, írja fel a vizsgahely számát és a dátumot a vizsgadolgozaton megjelölt helyre. Az adatait tartalmazó etiketten ellenőrizze az adatok helyességét és írja alá, majd tegye ki a pad szélére, ahonnan a vizsgafelügyelő összegyűjti. A vonalkódos etiketteket ragassza fel a válaszlapra és a vizsgadolgozatra a kijelölt helyre (Place bar code here). Sok sikert kívánunk a vizsgához! 27

UTASÍTÁSOK AZ ÁLLAMI ÉRETTSÉGI VIZSGA LEVEZETÉSÉHEZ HORVÁT NYELVBŐL, (Esszé)

UTASÍTÁSOK AZ ÁLLAMI ÉRETTSÉGI VIZSGA LEVEZETÉSÉHEZ HORVÁT NYELVBŐL, (Esszé) UTASÍTÁSOK AZ LEVEZETÉSÉHEZ HORVÁT NYELVBŐL, 2015. 6. 17. (Esszé) Húsz (20) perccel a vizsga kezdete előtt, a vizsgaterem vezetője szólítani fogja a tanulókat a vizsgaterembe való belépés előtt, ellenőrizni

Részletesebben

Következő nyelvvizsga: Jelentkezési lap letöltései: www.krai.hu/osd/pdf/jellap_osd.pdf

Következő nyelvvizsga: Jelentkezési lap letöltései: www.krai.hu/osd/pdf/jellap_osd.pdf Következő nyelvvizsga: Vizsgaidőszak: 2014.12.05-12. Jelentkezés: 2014.10.16-11.19. Jelentkezési lap letöltései: www.krai.hu/osd/pdf/jellap_osd.pdf Vizsgadíjak és jelentkezés Vizsga Vizsgadíj Vizsgadíj

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. LanguageCert nyelvvizsga Magyarországon akkreditált Vizsgahelyei számára

VIZSGASZABÁLYZAT. LanguageCert nyelvvizsga Magyarországon akkreditált Vizsgahelyei számára VIZSGASZABÁLYZAT LanguageCert nyelvvizsga Magyarországon akkreditált Vizsgahelyei számára Készült a LanguageCert nemzetközi vizsgaszabályzata és a 137/2008 (V.16) számú kormányrendelet figyelembevételével.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK MEGJELENÉS A VIZSGÁN A VIZSGA KEZDETE ELŐTT 30 PERCCEL VISELET: EGYENRUHA TEREMBEOSZTÁS HIRDETŐTÁBLÁN A VIZSGATEREMBEN CSAK A FELÜGYELŐ TANÁR JELENLÉTÉBEN SZABAD TARTÓZKODNI ÁLTALÁNOS

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. Vizsgázók részére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek

VIZSGASZABÁLYZAT. Vizsgázók részére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek VIZSGASZABÁLYZAT Vizsgázók ére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek Készült a LanguageCert nemzetközi vizsgaszabályzata és a 137/2008 (V.16) számú kormányrendelet figyelembevételével.

Részletesebben

NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT ARMA ÉS NATO STANAG 6001 KATONAI SZAKNYELVI NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA. hatályos 2015. szeptembertől

NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT ARMA ÉS NATO STANAG 6001 KATONAI SZAKNYELVI NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA. hatályos 2015. szeptembertől NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT ARMA ÉS NATO STANAG 6001 KATONAI SZAKNYELVI NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA hatályos 2015. szeptembertől Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A Vizsgaközpont elérhetőségei... 3 Vizsgaidőpontok...

Részletesebben

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test)

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test) Tesztszabályzat (Oxford Online Placement Test) Ez a dokumentum a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat mindenkori nyelvi teszteken résztvevők tájékoztatása

Részletesebben

NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT AZ ARMA ÉS A NATO STANAG 6001 NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA

NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT AZ ARMA ÉS A NATO STANAG 6001 NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA NKE NYELVVIZSGAKÖZPONT AZ ARMA ÉS A NATO STANAG 6001 NYELVVIZSGÁK VIZSGASZABÁLYZATA Bevezetés Az ARMA akkreditált kétnyelvű katonai szaknyelvi vizsgarendszer, melyben angol, francia, német, olasz, orosz,

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS VIZSGÁZTATÁS

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS VIZSGÁZTATÁS VIZSGATÁJÉKOZTATÓ az elsősegélynyújtás vizsgáról Változat azonosítószáma: 130206 1. oldal, összesen: 8 Tartalomjegyzék 1. A vizsga tananyaga... 3 2. Vizsgára jelentkezés... 3 3. Vizsga helye és időpontja...

Részletesebben

EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT

EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT 2015. EZRA Nyelvvizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZAT Tartalomjegyzék 1. A vizsga általános leírása... 2 1.1. Vizsgaidőszakok... 2 2. Jelentkezés... 2 2.1. Az EZRA Nyelvvizsgára jelentkezés rendje... 3 2.2. Értesítés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára Budapest, 2012. október A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézete

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. Vizsgázók részére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek

VIZSGASZABÁLYZAT. Vizsgázók részére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek VIZSGASZABÁLYZAT Vizsgázók részére, akik Magyarországon LanguageCert nyelvvizsgát tesznek Készült a LanguageCert nemzetközi vizsgaszabályzata, a 137/2008 (V.16) számú kormányrendelet, a 2011. évi CCIV.

Részletesebben

Érettségi vizsga május-június

Érettségi vizsga május-június Érettségi vizsga 2019. május-június https://www.oktatas.hu 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendelet 40/2002. (V. 24.) OM rendelet korábbi feladatlapok, javítási útmutatók, idegen nyelvekhez letölthető hanganyag

Részletesebben

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2015/2016. tanév

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2015/2016. tanév Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről 2015/2016. tanév Általános tudnivalók Megjelenés: - Kezdés előtt legalább fél órával - Egyenruhában Terembeosztás: - Bejáratnál - Tanterem ajtaján Általános tudnivalók

Részletesebben

B1 Zertifikat Deutsch = 60%-tól alapfok C B2 Zertifikat Deutsch = 60%-tól középfok C C1 Zertifikat Deutsch = 60%-tól felsőfok C

B1 Zertifikat Deutsch = 60%-tól alapfok C B2 Zertifikat Deutsch = 60%-tól középfok C C1 Zertifikat Deutsch = 60%-tól felsőfok C Vizsgaszabályzat Az ÖSD nyelvvizsgáról Az akkreditált és nemzetközileg elismert ÖSD nyelvvizsgák előnyt jelentenek a továbbtanulásnál és a globalizált munkaerőpiacon. Az Osztrák Nyelvi Diploma (ÖSD) nyelvvizsga

Részletesebben

Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján)

Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján) Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján) 1. Az érettségi vizsga anyaga: az általános és vizsgakövetelményekben leírtak szerint 2. Érettségi vizsga közép-

Részletesebben

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2016/2017. tanév

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2016/2017. tanév Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről 2016/2017. tanév Általános tudnivalók Megjelenés: - Kezdés előtt legalább fél órával - Egyenruhában Terembeosztás: - Bejáratnál - Tanterem ajtaján Általános tudnivalók

Részletesebben

Érettségi vizsga május-június

Érettségi vizsga május-június Érettségi vizsga 2017. május-június www.vmg.vm-knyek.hu Jogszabályi háttér Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról (100/1997.(VI.13.) Korm.r.) hatályos 2017.01.02-től Az érettségi vizsga részletes

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. 1. Jelentkezés. 1.1. Vizsgaidőpont

VIZSGASZABÁLYZAT. 1. Jelentkezés. 1.1. Vizsgaidőpont VIZSGASZABÁLYZAT 1. Jelentkezés 1.1. Vizsgaidőpont A DExam Vizsgaközpont (a továbbiakban: Vizsgaközpont) három alkalommal szervez vizsgaidőszakot angol nyelvből (téli: január február, tavaszi: május június

Részletesebben

A Vizsga. A vizsgára történő jelentkezés feltételei

A Vizsga. A vizsgára történő jelentkezés feltételei A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro egynyelvű üzleti szaknyelvi, EuroPro kétnyelvű üzleti szaknyelvi) vizsgákra vonatkozó tartalmi,

Részletesebben

A City & Guilds Vizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZATA. VIZSGÁZÓK részére a Magyarországon szervezett International ESOL Diploma nyelvvizsga esetén

A City & Guilds Vizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZATA. VIZSGÁZÓK részére a Magyarországon szervezett International ESOL Diploma nyelvvizsga esetén A City & Guilds Vizsgaközpont VIZSGASZABÁLYZATA VIZSGÁZÓK ére a Magyarországon szervezett International ESOL Diploma nyelvvizsga esetén Készült a City & Guilds nemzetközi vizsgaszabályzata és a 137/2008

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT A LÖVÉSZETVEZETŐK VIZSGÁZTATÁSI RENDJÉRŐL

VIZSGASZABÁLYZAT A LÖVÉSZETVEZETŐK VIZSGÁZTATÁSI RENDJÉRŐL Magyar Sportlövők Szövetsége VIZSGASZABÁLYZAT A LÖVÉSZETVEZETŐK VIZSGÁZTATÁSI RENDJÉRŐL A belügyminiszter 49/2004. (VIII. 31) számú BM rendelet 5. (1) (2) bekezdése alapján, 2005. 01. 01-től a lövészetvezetők

Részletesebben

Felügyelő tanári feladatok ellátása a középszintű írásbeli érettségi vizsgán

Felügyelő tanári feladatok ellátása a középszintű írásbeli érettségi vizsgán Felügyelő tanári feladatok ellátása a középszintű írásbeli érettségi vizsgán 2016 Szerkesztés lezárva: 2016. március 31. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a felügyelő tanárok teendőit a középszintű

Részletesebben

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2013/2014. tanév

Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről. 2013/2014. tanév Tájékoztató az érettségi vizsga menetéről 2013/2014. tanév Általános tudnivalók Megjelenés: - Kezdés előtt legalább fél órával - Egyenruhában Terembeosztás: - Bejáratnál - Tanterem ajtaján Általános tudnivalók

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett ügykezelői alapvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára Budapest, 2017. április Tisztelt Vizsgáztatók! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi

Részletesebben

Pannon Nyelvvizsga. Vizsgaszabályzat

Pannon Nyelvvizsga. Vizsgaszabályzat Pannon Nyelvvizsga Vizsgaszabályzat A jelen vizsgaszabályzat a Pannon Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti és Nyelvoktatási Intézet keretein belül működő Pannon Nyelvvizsgaközpont 2012. évre meghirdetendő vizsgáinak

Részletesebben

Energetikai auditori szakmai vizsga tájékoztató

Energetikai auditori szakmai vizsga tájékoztató Energetikai auditori szakmai vizsga tájékoztató Tisztelt Jelentkező! Jelen tájékoztatásunkat annak érdekében állítottuk össze, hogy az energetikai auditori szakmai vizsgával összefüggő lényeges információkat

Részletesebben

A horgász vizsgáztatás szabályzata KINONAT

A horgász vizsgáztatás szabályzata KINONAT A horgász vizsgáztatás szabályzata KINONAT Adatvédelem A vizsgáztatásban résztvevőket kötik az adatvédelemmel összefüggő jogszabályi előírások. A horgászvizsgára jelentkezők személyes adatait a vizsgáztatásban

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA NYELVVIZSGAKÖZPONT A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA BUDAPEST, 2017 (Hatályos: 2017. április hó 10. napjától) Bevezetés (1) A Budapesti Gazdasági Egyetem Nyelvvizsgaközpontja

Részletesebben

Az adott tanteremben mindig a felügyelő tanár alakítja ki az ülésrendet.

Az adott tanteremben mindig a felügyelő tanár alakítja ki az ülésrendet. A Magiszteres diákoknak mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgákra ünneplőben kell megjelenni. A személyi igazolványt a vizsgázónak magával kell hoznia az írásbeli a szóbeli érettségire is. Az írásbeli

Részletesebben

Tájékoztató az érettségiző tanulók számára a vizsgák időpontjairól, vizsgaleírásairól, a használható segédeszközökről

Tájékoztató az érettségiző tanulók számára a vizsgák időpontjairól, vizsgaleírásairól, a használható segédeszközökről Tájékoztató az érettségiző tanulók számára a vizsgák időpontjairól, vizsgaleírásairól, a használható segédeszközökről Megjelenés délelőtti vizsgák esetén 7. 30 perc, délután 13.30 perc! A felügyelő tanároknak

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Jelentkezési és részvételi feltételek Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro üzleti

Részletesebben

Adatvédelmi szabályzat az Euro Nyelvvizsga Kft. Euro/EuroPro nyelvvizsgáztatással kapcsolatos adatkezeléseiro l

Adatvédelmi szabályzat az Euro Nyelvvizsga Kft. Euro/EuroPro nyelvvizsgáztatással kapcsolatos adatkezeléseiro l Adatvédelmi szabályzat az Euro Nyelvvizsga Kft. Euro/EuroPro nyelvvizsgáztatással kapcsolatos adatkezeléseiro l Jogszabályi háttér Az Euro Nyelvvizsga Kft. nyelvvizsgáztatás-szolgáltatást nyújt a jelentkezo

Részletesebben

LCCI Vizsgaszabályzat JANUÁR 1.

LCCI Vizsgaszabályzat JANUÁR 1. LCCI Vizsgaszabályzat 2018. JANUÁR 1. Vizsgajelentkezés feltételei Vizsgára bárki jelentkezhet, aki a vizsgára jelentkezés évében betölti a 14. életévét. A vizsgázó a jelentkezési lap aláírásával vagy

Részletesebben

nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont és a vizsgahelyek honlapjáról

nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont és a vizsgahelyek honlapjáról VIZSGASZABÁLYZAT 1. Jelentkezés 1.1. Vizsgaidőpont A DExam Vizsgaközpont (a továbbiakban: Vizsgaközpont) három alkalommal szervez vizsgaidőszakot angol nyelvből (téli: január február, tavaszi: április

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett közigazgatási szakvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára

TÁJÉKOZTATÓ. a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett közigazgatási szakvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett közigazgatási szakvizsgákon közreműködő vizsgáztatók számára Budapest, 2013 Tisztelt Vizsgáztatók! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához

VIZSGASZABÁLYZAT. az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához VIZSGASZABÁLYZAT az értékpapír-ügyintéző vizsgához, a határidős piaci vizsgához és az opciós piaci vizsgához Bevezető A Közép-európai Brókerképző és Értékpapír-piaci Ismeretterjesztő Alapítvány az egységes

Részletesebben

Érettségi vizsga május-június

Érettségi vizsga május-június Érettségi vizsga 2015. május-június www.oh.gov.hu 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendelet 40/2002. (V. 24.) OM rendelet korábbi feladatlapok, javítási útmutatók, idegen nyelvekhez letölthető hanganyag 100/1997.

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Jelentkezési és részvételi feltételek Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro egynyelvű

Részletesebben

Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához

Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához Útmutató a könyvtárhasználati ismeretek 2010/2011. tanévi 9. évfolyamos bemeneti mérésének lebonyolításához Az Útmutató felépítése 1. A mérést megelőző tudnivalók 2. A mérés lebonyolítása 3. A mérés utáni

Részletesebben

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje:

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: 14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: Kivonat intézményünk Pedagógia Programjából: 2.8.1. A magasabb évfolyamba lépés feltételei

Részletesebben

A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA

A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA A TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA 2017. január 10. 1083 Budapest, Ludovika tér 2. Tel: (1) 432-9000 Postai cím: 1441 Budapest, Pf.: 60. Email: nke@uni-nke.hu 1 TITKOS ÜGYKEZELŐI VIZSGA SZABÁLYZATA

Részletesebben

OECONOM közgazdasági szaknyelvi vizsga

OECONOM közgazdasági szaknyelvi vizsga Corvinus Nyelvvizsgaközpont OECONOM közgazdasági szaknyelvi vizsga VIZSGASZABÁLY ZA T cím: 1093 Budapest, Közraktár u. 4-6. ügyfélszolgálat: (06-1) 482-7268, fax: (06-1) 482-7152 e-mail: nyelvvizsga@uni-corvinus.hu

Részletesebben

A Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium 2011-2012 évi érettségi vizsgaszabályzata

A Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium 2011-2012 évi érettségi vizsgaszabályzata A Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium 20112012 évi érettségi vizsgaszabályzata 1. A vizsgaszabályzat célja, hatálya Vizsgaszabályzatunk célja a 100/1997. (VI.13.) Korm.

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. 1. Jelentkezés Vizsgaidőpont

VIZSGASZABÁLYZAT. 1. Jelentkezés Vizsgaidőpont VIZSGASZABÁLYZAT 1. Jelentkezés 1.1. Vizsgaidőpont A DExam Vizsgaközpont (a továbbiakban: Vizsgaközpont) három alkalommal szervez vizsgaidőszakot angol nyelvből (téli: február március, tavaszi: május június

Részletesebben

I. A tanulmányok alatti vizsgák és a szervezésükre vonatkozó alapszabályok

I. A tanulmányok alatti vizsgák és a szervezésükre vonatkozó alapszabályok Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium A tanulmányok alatti vizsgákra vonatkozó előírások és eljárási szabályok az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumban (a 20/2012.

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA Miskolc, 2014. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) A szabályzat hatálya kiterjed a Miskolci Egyetem alkalmazottaira,

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Jelentkezési és részvételi feltételek Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro egynyelvű

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Jelentkezési és részvételi feltételek Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro egynyelvű

Részletesebben

TUDNIVALÓK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA MENETÉRŐL

TUDNIVALÓK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA MENETÉRŐL TUDNIVALÓK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA MENETÉRŐL ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga kezdete előtt fél órával meg kell érkezni (általában fél 8-ra). Ünneplőben kell jönni. 7.35-kor igazgatói tájékoztató és a csoportbeosztás

Részletesebben

Adatvédelmi szabályzat

Adatvédelmi szabályzat Adatvédelmi szabályzat az EZRA Nyelvvizsgaközpont nyelvvizsgáztatással kapcsolatos adatkezeléseiro l Jogszabályi háttér Az EZRA Nyelvvizsgaközpontja nyelvvizsgáztatás-szolgáltatást nyújt a jelentkezo k

Részletesebben

2018. május júniusi vizsgaidőszak

2018. május júniusi vizsgaidőszak 2018. május júniusi vizsgaidőszak A vizsga napján 7.30-ra illetve 13.30-ra (földrajz) kell a vizsgázónak érkeznie iskolai egyenruhában. A vizsgázók a középszintű vizsgák előtt a földszinti aulában gyülekeznek.

Részletesebben

VIZSGÁZTATÁSRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEK, JELENTKEZÉSI LAP

VIZSGÁZTATÁSRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEK, JELENTKEZÉSI LAP Dokumentum név HTB_Vizsgaztatasra_vonatkozó_iranyelvei Dokumentum típus Dok. szám Dok. Verzió Nyelv Kiadás dátuma Oldal Szabályzat R-01 Official 1.0_September 2008 HUN 2008-08-01 7 VIZSGÁZTATÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat

A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia. Vizsgaszabályzat A TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia Vizsgaszabályzat TÜV Rheinland InterCert Kft. Akadémia üzleti terület Cím: 1132 Budapest, Váci út 48 / A - B. Telefon: 461-1240 Fax: 461-1199. E-mail: akademia@hu.tuv.com

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Jelentkezési és részvételi feltételek. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Jelentkezési és részvételi feltételek Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű általános és EuroPro üzleti

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA NYELVVIZSGAKÖZPONT A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM NYELVVIZSGAKÖZPONT ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA BUDAPEST, 2018 (Hatályos: 2018. március hó 1. napjától) Bevezetés (1) A Budapesti Gazdasági Egyetem Nyelvvizsgaközpontja

Részletesebben

3. melléklet. 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak

3. melléklet. 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak 3. melléklet ÉRETTSÉGI ÜTEMTERV 2018/2019-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak Határidők: dátum feladat felelős november 9. az érettségire jelentkezők tájékoztatása az érettségi vizsga menetéről január

Részletesebben

A vizsgaszervezés eljárásrendje

A vizsgaszervezés eljárásrendje A vizsgaszervezés eljárásrendje A VIZSGA SZERVEZÉSÉNEK LÉPÉSEI (Vakvezető, mozgássérült-segítő, személyi segítő, illetve jelző kutyák, valamint terápiás kutyák temperamentum vizsgája) Teendők Megjegyzés

Részletesebben

Cím: Debrecen, Vág u. 9.

Cím: Debrecen, Vág u. 9. A LILLA TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA LILLA TERI ELEMENTARY SCHOOL NAGYSÁNDOR JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLAI TAGINTÉZMÉNYÉNEK VIZSGASZABÁLYZATA OM azonosító: 031084 Cím: Debrecen, Vág u. 9. 2013. November 1 VIZSGASZABÁLYZAT

Részletesebben

VIZSGASZERVEZÉSI ÉS LEBONYOLÍTÁSI

VIZSGASZERVEZÉSI ÉS LEBONYOLÍTÁSI VIZSGASZERVEZÉSI ÉS LEBONYOLÍTÁSI SZABÁLYZATA 1139 BUDAPEST, FRANGEPÁN U. 3. TEL.: +36-1-4500-110 WWW.RUANDER.HU 1 FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ VIZSGASZERVEZÉSI ÉS LEBONYOLÍTÁSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

HELYI SZAKASZVIZSGA SZABÁLYZAT

HELYI SZAKASZVIZSGA SZABÁLYZAT HELYI SZAKASZVIZSGA SZABÁLYZAT Hatályos: 2015. január 20.-ától visszavonásig Nagy László igazgató 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2. A szakaszvizsga fajtája, célja... 3 3. A helyi szakaszvizsga

Részletesebben

A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA

A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA TARTALOM: A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA 1. Jelentkezés az érettségi vizsgára 2. Az érettségi vizsgára bocsátás feltételei 2.1. Ki bocsátható érettségi vizsgára 2.2.

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Vizsgáztatás és vizsgaszervezés az Euroexam nyelvvizsgákon. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest

Vizsgaszabályzat. Vizsgáztatás és vizsgaszervezés az Euroexam nyelvvizsgákon. Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest Vizsgaszabályzat Vizsgáztatás és vizsgaszervezés az Euroexam nyelvvizsgákon Euro Nyelvvizsga Központ, Budapest 2 A Vizsga A Magyarországon szervezett EUROEXAM (Euro egynyelvű általános, Euro kétnyelvű

Részletesebben

VIZSGASZABÁLYZAT. a Theolingua Nyelvvizsgaközpont Belső Működési Rendjének a vizsgázókra vonatkozó kivonata

VIZSGASZABÁLYZAT. a Theolingua Nyelvvizsgaközpont Belső Működési Rendjének a vizsgázókra vonatkozó kivonata VIZSGASZABÁLYZAT a Theolingua Nyelvvizsgaközpont Belső Működési Rendjének a vizsgázókra vonatkozó kivonata Általános rendelkezések 1. 1. A szabályzat hatálya kiterjed a Theolingua Nyelvvizsgaközpont alkalmazottjaira,

Részletesebben

A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA

A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA TARTALOM: A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA 1. Jelentkezés az érettségi vizsgára 2. Az érettségi vizsgára bocsátás feltételei 2.1. Ki bocsátható érettségi vizsgára 2.2. Mire

Részletesebben

Érettségi tájékoztató

Érettségi tájékoztató Érettségi tájékoztató 2019. május-júniusi vizsgaidőszakról 2019. március 13. Érettségi tájékoztató 2019 1 Érettségi tantárgyak Kötelező érettségi tantárgyak: Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG VIZSGASZABÁLYZAT SZEPTEMBER VIZSGASZABÁLYZAT

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG VIZSGASZABÁLYZAT SZEPTEMBER VIZSGASZABÁLYZAT VIZSGASZABÁLYZAT A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó szabályokról szóló 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szerint Jelen dokumentum a Nemzeti

Részletesebben

Tájékoztató az ügykezelői alapvizsgáról vizsgázók részére

Tájékoztató az ügykezelői alapvizsgáról vizsgázók részére Tájékoztató az ügykezelői alapvizsgáról vizsgázók részére Budapest, 2012. október 1. VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 174/2011. (VIII.31.) Korm. rend. a közigazgatási

Részletesebben

Mit kell tudni az érettségi vizsgáról? 2015.

Mit kell tudni az érettségi vizsgáról? 2015. Mit kell tudni az érettségi vizsgáról? 2015. Általános szabályok 30 perccel a vizsga megkezdése előtt meg kell jelenni a vizsga helyszínén. A vizsga megkezdése előtt azonosító okmánnyal (személyi igazolvány,

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2012. november 27. Határozat száma: 2012/5/37. Hatálybalépés

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata

A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata Tanulmányok alatti vizsgát kell tennie azoknak a tanulóknak, akiknek félévi vagy év végi osztályzatait évközi teljesítményük és érdemjegyeik alapján nem lehetett

Részletesebben

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény vizsgaszabályzata Hatályos: 2012. év szeptember hó 1. napjától 1 I. A tanulók munkájának értékelése - A tanuló osztályzatait évközi teljesítménye és érdemjegyei

Részletesebben

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1 TELC (The European Language Certificates) Vizsgaközpontjának VIZSGASZABÁLYZATA

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1 TELC (The European Language Certificates) Vizsgaközpontjának VIZSGASZABÁLYZATA A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1 TELC (The European Language Certificates) Vizsgaközpontjának VIZSGASZABÁLYZATA Készült a 137/ 2008. sz. Kormányrendelet és a TELC ggmbh vizsgaszabályzata alapján.

Részletesebben

Tisztelt Vizsgaszervező!

Tisztelt Vizsgaszervező! Tisztelt Vizsgaszervező! A LEO integrált nyelvvizsgakezelő ügyviteli rendszer bizonyítvány moduljának tudnivalóit az alábbi dokumentumban olvashatják el. 1. Bizonyítványok elkészítése A bizonyítványok

Részletesebben

REGISZTRÁLÁSI SZABÁLYZAT

REGISZTRÁLÁSI SZABÁLYZAT REGISZTRÁLÁSI SZABÁLYZAT 1. Cél A TIENS népes családjának bővítése és adatainak rögzítése a Magyarországon mindenkor hatályos jogszabályok és a TIENS saját belső szabályainak figyelembe vételével. 2. Új

Részletesebben

ÁOTK Kari kiegészítés

ÁOTK Kari kiegészítés A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5/C mellékletének a TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATNAK 1. számú melléklete LECKEKÖNYV SZABÁLYZAT ÁOTK Kari kiegészítés Gödöllő, 2014. A felsőoktatásról

Részletesebben

A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA

A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA TARTALOM: A FELNŐTTOKTATÁSI TAGOZAT TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA 1. Jelentkezés az érettségi vizsgára 2. Az érettségi vizsgára bocsátás feltételei 2.1. Ki bocsátható érettségi vizsgára 2.2. Mire

Részletesebben

Vizsgaszervezés rendje 2013.

Vizsgaszervezés rendje 2013. Vizsgaszervezés rendje 2013. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal, mint vizsgaszervező a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 20/2007. (V.21.) SZMM rendelet, a 9/2008. (VI. 28.)

Részletesebben

Tájékoztató a polgármesterek az önkormányzati képviselők választásáról. I. Nyilvántartásba vétel

Tájékoztató a polgármesterek az önkormányzati képviselők választásáról. I. Nyilvántartásba vétel BÁRÁNDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL J E G Y Z Ő J E MINT A BÁRÁNDI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/54-466-030 Fax: 06/54-466-291 Email: jegyzo@barand.hu Tájékoztató

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS TÁJÉKOZTATÓ A BEISKOLÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN

TOVÁBBTANULÁS TÁJÉKOZTATÓ A BEISKOLÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN TOVÁBBTANULÁS TÁJÉKOZTATÓ A BEISKOLÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN 2015. 11. 11. FONTOSABB DÁTUMOK 2015.12.03. Jelentkezési lapok leadása az egységes központi írásbeli felvételi vizsgákra 2015.12.10. Arany János

Részletesebben

AZ ECL NYELVVIZSGARENDSZER VIZSGASZABÁLYZATA

AZ ECL NYELVVIZSGARENDSZER VIZSGASZABÁLYZATA AZ ECL NYELVVIZSGARENDSZER VIZSGASZABÁLYZATA VIZSGAIDŐPONTOK, JELENTKEZÉS, VIZSGADÍJAK A vizsgaidőpontokat és a jelentkezési feltételeket az ECL vizsgaközpont a vizsgarendszer honlapján (www.ecl.hu) jelenteti

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. Postai cím: 8201 Veszprém, Pf: 415. Intézményi azonosító: FI 34533 Adószám: 18916948-2-19 OTP Bank 11748007-20102269 Tel.: +36-88-542-700

Részletesebben

Függelék. Gyáli Liliom Óvoda 2360 Gyál, Liliom u. 13-15. Gyakornoki szabályzat

Függelék. Gyáli Liliom Óvoda 2360 Gyál, Liliom u. 13-15. Gyakornoki szabályzat Függelék 2360 Gyál, Liliom u. 13-15. Gyakornoki szabályzat 1. számú Gyakornoki nyilvántartás Gyakornok neve, születési helye és ideje Munkakör Értékelés Óvodapedagógus Gyakornoki idő Szakmai vezető neve,

Részletesebben

A pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsga lebonyolítására vonatkozó szabályokat tartalmazó vizsgaszabályzat

A pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsga lebonyolítására vonatkozó szabályokat tartalmazó vizsgaszabályzat A pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsga lebonyolítására vonatkozó szabályokat tartalmazó vizsgaszabályzat Készült: 2014. május Tartalom I. A Vizsgaszabályzat tárgyi és személyi hatálya... 3

Részletesebben

Az üzemanyag vételezés szabályai

Az üzemanyag vételezés szabályai Az üzemanyag vételezés szabályai Fenti témakör az Országos Mentőszolgálat(továbbiakban :OMSz)-nál 2006-ban lett kidolgozva Minőségügyi Kézikönyv-ben Az Országos Mentőszolgálat üzemanyag ellátási,üzemanyagkártya-kezelési,valamint

Részletesebben

BME Nyelvvizsgaközpont. Vizsgaszabályzat

BME Nyelvvizsgaközpont. Vizsgaszabályzat Vizsgaszabályzat Vizsgaidőpontok és vizsgadíjak A BME Vizsgaközpont által fejlesztett és a Közös Európai Referenciakeretben (KER) megfogalmazott elvárásokhoz illesztett BME nyelvvizsgákat három szinten

Részletesebben

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test)

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test) Tesztszabályzat (Oxford Online Placement Test) Ez a dokumentum a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat mindenkori nyelvi teszteken résztvevők tájékoztatása

Részletesebben

Érettségi tájékoztató

Érettségi tájékoztató Érettségi tájékoztató 2015. május-júniusi vizsgaidőszakról 2015. március - április Készítette : Csajági Sándor igazgatóhelyettes Érettségi tájékoztató 2015 1 Érettségi tantárgyak Kötelező érettségi tantárgyak:

Részletesebben

Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re

Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. október 12 én megtartandó választására

Részletesebben

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD OM AZONOSÍTÓ: 032551 VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD VIZSGASZABÁLYZAT 2013 Az emberi erőforrások miniszterének 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz

JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 2. melléklet a 3/2016. (II. 29.) OBH utasításhoz 24 1. Pályázó neve JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 2. Megpályázott bírósági fogalmazói álláshely(ek)

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA SZABÁLYZATA Miskolc, 2014. 3.11. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK INTÉZMÉNYI

Részletesebben

VIZSGÁZÓKNAK SZÓLÓ RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ

VIZSGÁZÓKNAK SZÓLÓ RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ VIZSGÁZÓKNAK SZÓLÓ RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ A JAVÍTÓVIZSGÁKKAL KAPCSOLATBAN Javítóvizsgát tehet az a tanuló, aki tanév végén legfeljebb három tantárgyból elégtelen osztályzatot kapott. A javítóvizsgán számon

Részletesebben

ÉRETTSÉGI 2015. TÁJÉKOZTATÓ A VÉGZŐS OSZTÁLYOKNAK. Tálas Valéria igazgatóhelyettes. vali@begart.hu 20/3393740

ÉRETTSÉGI 2015. TÁJÉKOZTATÓ A VÉGZŐS OSZTÁLYOKNAK. Tálas Valéria igazgatóhelyettes. vali@begart.hu 20/3393740 ÉRETTSÉGI 2015. TÁJÉKOZTATÓ A VÉGZŐS OSZTÁLYOKNAK Tálas Valéria igazgatóhelyettes vali@begart.hu 20/3393740 JOGSZABÁLYOK 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 100/1997. (VI.13.) Korm. rendelet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12. napjára kitűzött választásáról

TÁJÉKOZTATÓ. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12. napjára kitűzött választásáról Helyi Választási Iroda Vezetőjétől Tel: 46/318-009, 528-258, FAX: 528-259, E-mail: bocsph@bocskozseg.hu TÁJÉKOZTATÓ a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. október 12. napjára kitűzött

Részletesebben

Az ÖSD nyelvvizsgáról

Az ÖSD nyelvvizsgáról Vizsgaszabályzat Jelen vizsgaszabályzat a budapesti Osztrák Intézetben lebonyolított nyelvvizsgákra vonatkozik. Amennyiben más vizsgahelyen, más városban tesz nyelvvizsgát, a vizsgával kapcsolatos tudnivalókról

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5/C mellékletének a TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATNAK 1. számú melléklete LECKEKÖNYV SZABÁLYZAT Gödöllő, 2014. A felsőoktatásról szóló 2005. évi

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Pallas 70 Oktatási Kft január 1. Érvényes: visszavonásig

Vizsgaszabályzat. Pallas 70 Oktatási Kft január 1. Érvényes: visszavonásig Vizsgaszabályzat Pallas 70 Oktatási Kft. 2017. január 1. Érvényes: visszavonásig Általános tudnivalók Jelen vizsgaszabályzat a Pallas 70 Oktatási Kft. által szervezett OKJ modulzáró és OKJ szakmai képesítő

Részletesebben

A BENKA GYULA EVANGÉLIKUS ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA VIZSGASZABÁLYZATA

A BENKA GYULA EVANGÉLIKUS ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA VIZSGASZABÁLYZATA Ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá. (1Péter 2,5) A BENKA GYULA EVANGÉLIKUS ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA VIZSGASZABÁLYZATA Készítette: Molnár Istvánné igazgató

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ A felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő 107. -a értelmében az állami mentesség az intézmény döntése és a törvényben

Részletesebben