Hogyan segíthet az akupresszúra a szülésnél?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan segíthet az akupresszúra a szülésnél?"

Átírás

1 Hogyan segíthet az akupresszúra a szülésnél? Akupresszúrás pontok, amelyek csökkentik a fájdalmat, gyorsítják a vajúdás folyamatát, elősegítik a méhnyak rövidülését, a méhszáj tágulását, növelik a méhösszehúzódások, azaz a fájások hatékonyságát.

2 Hogyan használd ezeket a pontokat? A férjeddel, pároddal, a szülésedet kísérővel már korábban ismerkedjetek meg ezekkel a pontokkal, hogy amikor már aktuális lesz a használatuk, felfokozott érzelmi állapotban is tudjátok hol, hogyan nyúljatok az érintett területhez. A legtöbb pont alkalmazásához, főleg a vajúdás előre haladásával szükséged lesz segítőre az akupresszúra alkalmazásához. Az akupresszúra akkor a leghatékonyabb a szülésnél, ha minél hamarabb elkezded alkalmazni, lehetőleg már a vajúdás kezdetekor. A vajúdás alatt folyamatosan próbálgassátok a különböző pontokat és figyeld a hatását, hagyadkozz az érzéseidre, hogy mikor melyik pont a leghasznosabb. Amelyik kellemes érzést kelt és észrevehetően elmúlik a hatása, ha abbahagyjátok a pont kezelését, ott időzzetek el hosszan és térjetek oda vissza gyakrabban. Ha egy pontnál viszont kellemetlenül érzed magad, azt hagyjátok. Persze később próbáljátok meg újra, mert ez változhat és lehet, hogy a szülési folyamat előrehaladásával már erre lesz szükség. Amit még fontos megjegyezni, hogy ez nem hagyományos értelembe vett masszázs, hanem az adott pontra közvetlenül határozott nyomást kell gyakorolni, közben az ujjakkal toló vagy kis kört leíró mozdulatokat lehet végezni. A nyomás erősségét a te érzéseid határozzák meg. Ezeket a pontokat azoknak is érdemes ismerni, akik például epidurális érzéstelenítéssel készülnek világra hozni gyermeküket. Hiszen érzéstelenítést csak a tágulás egy bizonyos szakaszában kaphat, előtte és utána jól alkalmazható akupresszúra.

3 H 60 ( Kunlun, Kunlun hegység ) a Húgyhólyag meridiánon Helye : A külboka csúcsa és az Achilles-ín közti távolság felénél található. Alkalmazása: A bokát átfogva gyakoroljunk nyomást erre a pontra. Ezt az amúgy általános frissítő hatású pontot a terhesség alatt ne alkalmazzuk. Csak a vajúdás alatt, annak első szakaszában érdemes ezzel a ponttal kezdeni. Sokat segíthet akkor is, amikor visszeesés következik be, a fájások gyakorisága ritkulni kezd. Ezzel a ponttal tudjuk támogatni, hogy a magzat minél hamarabb leereszkedjen a vajúdás alatt.

4 L 6 ( Sanyinjiao, Három Yin találkozása ) a Lép meridiánon Helye : A boka felett négy harántujjnyira, a sípcsont hátsó szélénél található. A pontot erőteljesen megnyomva zsibbasztó / zúgás / melegítő érzést kelt (ez az érzés személyenként változik). Alkalmazása: Hüvelyk- vagy mutató ujjal gyakoroljunk nyomást erre a pontra. Először az egyik lábon körülbelül egy percig, majd perccel később használja a másik lábon is. Ez az akupresszúrás pont segíti és hatékonyabbá teszi a méhnyak kitágulását, erősíti az összehúzódásokat. A z első szülésükre készülő nők, illetve azok, akiknek korábbi szülés(ek) alkalmával nagyon lassú volt a tágulás, feltétlenül alkalmazzák ennek a pontnak a kezelését a vajúdás folyamatának gyorsításáért.

5 Eh 21 ( Jianjing, A váll forrása ) az Epehólyag meridiánon Helye : A váll legmagasabb pontján egy mélyedésben található, a nyakon a gerinc csontos kiemelkedése, azaz a 7.nyaki csigolya (C7) ( ezt a pontot könnyebben megtaláljuk, ha a fejünket előrehajtjuk) és a vállízület csúcsa közötti képzeletbeli vonal felénél. Vállízület csúcsa Alkalmazása: Erre a pontra a szülést kísérő a könyökével (ideális, ha egyszerre mindkét vállon mindkét könyökével) gyakoroljon nyomást lefelé, mert hüvelykujjal nem lehet megfelelő erejű hatást kifejteni ezen a területen. Beválhat azonban két fakanál is. Ezt előre teszteljük és akkor eltehetjük a fakanalakat a kórházi csomagba. Persze csak óvatosan a teszteléssel, mert ezt a pontot sem ajánlatos kezelni a terhesség alatt. A nyomás alkalmazható minden egyes összehúzódás elején vagy folyamatos enyhe nyomást kell alkalmazni. Ezt az akupresszúrás pontot alkalmazzuk, ha vajúdás folyamata megakad, ritkulnak az összehúzódások. A szülés első és második szakaszában is ösztönözi a vajúdást és a méhösszehúzódásokat.

6 Vab 4 ( Hegu, azaz a Találkozás völgye ) a Vastagbél meridiánon Helye : A kézfej háti oldalán, a hüvelyk és mutatóujj kézközépcsontjai találkozása előtt. Szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, majd kissé összezárjuk, ahol kezdődik a redő (ránc) oda beillesztjük a másik kezünk hüvelykujját. Alkalmazása: Általános fájdalomcsillapítás hatású pont. Hüvelykujjal gyakorolt nyomás mellett hatékony lehet, ha jeget használnak ezen a ponton (a jégkockát egy kis műanyag zacskóba csomagolva, esetleg plusz ruhába betekerve helyezzük a pont fölé). A Hegu hatékonyabbá teszi összehúzódásokat, különösen alkalmas, ha a vajúdás alatt szabálytalan intenzitásúak az összehúzódások Hasznos az az akupresszúrás pont vajúdás második szakaszában, ha a méhnyak teljesen kitágult. Ugyanis segíti a szervezet arra irányuló erőfeszítéseit, hogy baba végigjusson a szülőcsatornán, és mindenképp alkalmazzuk, ha a szülő nő már elfáradt, és nem tud hatékonyan nyomni. Ezt a pontot is csak a vajúdás, szülés folyamán használjuk, a terhesség alatt ne.

7 H 32 ( Ciliao, Második verem ) az Húgyhólyag meridiánon Helye : Ez az akupresszúrás pont a II. keresztcsigolya mellett helyezkedik el, a fenék felett látható kis gödröcske és a gerinc között félúton. Alkalmazása: Ujjal határozott nyomást kell erre a területre gyakorolni. Ilyenkor érezhető zsibbadás, melegség, bizsergés, enyhe fájdalom. Ha viszont éles fájdalmat okoz, akkor környező csontot is nyomjuk, változtatnunk kell az nyomást gyakorló ujj helyzetén. Ez a leghatásosabb érzéstelenítő pont, enyhíti az erős összehúzódások okozta fájdalmat. Már a vajúdás kezdetétől érdemes ezt a pontot. Ahogy halad előre a folyamat, a segítőnk lejjebb a többi ujjával (a kezét a képen látható módon helyezze a keresztcsigolyákra) is nyomást gyakorolva a húgyhólyag vezetékre és az itt található többi pontra (H 31- H 34) is hathat, amelyek mind, az ágyéki, genitális fájdalmakat csökkentik. Fájásgyengeség és elhúzódó vajúdásnál is javasolt ezeknek a pontoknak a masszírozása.

8 Gy 36 ( Zusanli, A láb harmadik tanyája ) az Gyomor meridiánon Helye : Négy ujjnyira a térdkalács alatt, a sípcsont élétől kifelé egy cm-re. Megtalálásához hajlítsuk be a lábunkat, a hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova az egyenesen kinyújtott középsőujj ér, ott van a pont (a képen pirossal jelölve). Alkalmazása: Általános erősítő,tonizáló, erőnlét javító pont. Szülés alatt és utána is segít a fáradtság leküzdésében, elhúzódó szülésnél mindenképpen alkalmazzuk. Eh 34 ( Janglingquan, Jang domb forrása ) az Epehólyag meridiánon Helye : Térdben behajlított lábon a térd külső oldalán, a szárkapocscsont feje alatt és előtt egy kis mélyedésben tapintható. Alkalmazása: Az izmok és az inak ellazításával segíti a vajúdás és a szülés menetét, a méhnyak tágulását.

9 V 1( Yongquan, Feltörő forrás ) a Vese meridiánon Helye : A talp felső egyharmadának közepénél egy kis mélyedésben található a pont. Alkalmazása: Erős nyomást kell erre a pontra gyakorolni befelé és felfelé a nagylábujjfelé, a legjobb könyökkel. Ez az akupresszúrás pont a legjobb nyugtató bármikor a vajúdás alatt, ha pánikba esel, mellesleg az ágyéki fájdalmakat is csökkentheti. H 67 ( Zhiyin, A legnagyobb yin ) a Húgyhólyag meridiánon Helye : A kislábujj körömpercén, a körömágy külső, alsó szögleténél. Alkalmazása: Egy golyóstoll tompa végével vagy körömmel nyomjuk ezt a pontot, legfeljebb öt percig, ha a magzat fekvése nem megfelelő. És végül még egy módszer, ami már inkább a reflexológia körébe tartozik ez pedig A REFLEXFÉSŰ A KÉZPONTOKON Helye: Ezek a pontok ott találhatóak a kezünkön, ahol az ujjak csatlakoznak a tenyérhez. Alkalmazása: Olyan kis fésűt, akár kettőt is szerezzünk be, ami pont elfér a tenyerünkbe és fogjuk meg úgy, hogy a fésű hegye az ujjak és a tenyér határvonalát érintse. Az összehúzódások alatt szorítsuk meg olyan erővel, amit megfelelőnek érzünk.

10 Milyen pontkombinációkat alkalmazzunk? Ha be kell indítani a vajúdást, mert már elfolyt a magzatvíz, mégse indultak be a fájások, vagy mert már jóval túlhaladtuk a szülés kiírt időpontját és már a fejünk felett lebeg a szülésmegindítás. A vajúdás megkezdését segíti, ha óránként, két óránként a L6, a Vab 4 és a H 32 pontokat néhány percig kezeljük. Ez hozzájárul az összehúzódások létrejöttéhez és elősegíti méhnyak kitágulását. Ha a magyzat fekvése nem ideális, ún. posterior helyezkedik el A szüléshez az úgynevezett occiput anterior (OA) helyzet a legideálisabb, vagyis amikor a baba tarkója, (tehát az a gerince) előre, a mama pocakja felé néz hiszen ekkor a fej legkisebb része nehezedik a méhszájnak és hatékonyan képes nyomást gyakorolni rá, ekkor tud a fejecske legkönnyebben 45 fokban elmozdulni, átcsusszanni a keresztcsont alatt úgy, hogy a nyaka előre hajlik, az álla leszegett és a vállai az anya hasa és háta felé fordulnak. Ahogy lejjebb halad, a tarkója a szeméremcsont felé fordul, így amikor kibújik az anya feneke felé néz. Az occiput posterior (OP) helyzet kevésbé kedvező. Ilyenkor a baba tarkója az anya gerince felé néz és ez megnehezíti a babának a medencébe való befordulást, hiszen 45 fok helyett, 135 fokot kell fordulnia annak érdekében, hogy a végbél felé nézve jöhessen világra. Ha nem tud megfordulni, akkor megszülethet úgy, hogy a szeméremcsont felé néz, de mivel ez egy nehezebb út, előfordulhat, hogy megakad és ilyenkor császármetszésre lehet szükség. Az alábbi pontokat a vajúdás alatt kezelve segíthetünk, hogy a baba elülső helyzetbe kerüljön. Ezeknek a pontoknak a hatására a fájások is egyre hatékonyabbá válnak és csökken a hátfájás tíz percen belül. Nyomjuk a H 60 pontot akár két percig, majd L 6 is ugyanannyi ideig mindkét lábon. Ezenkívül kezeljük a H 67 pontot is maximum 5 percig.

11 Fájásgyengeség vagy a vajúdási folyamat megakadása esetén Az akupresszúra használható néhány percig minden ponton. Ha lehetséges Vab 4 pontot használhatjuk egyszerre az ellentétes lábon lévő L 6 ponttal (Például kezeljük a jobb kézfejen a Vab 4 pontot, közben a segítőnk a bal lábon a L 6 pontot). Tíz perccel később ezt kombináció meg lehet ismételni a másik oldalon is (azaz kezeljük a bal kézfejen a Vab 4 pontot, közben a segítőnk a jobb lábon a L 6 pontot). Ha a méhszáj még nem áll készen. Amikor, a vajúdó nő úgy érzi, most már nyomni kell, viszont a méhnyak még nem teljesen tágult ki. A méhnyakon van egy dagadt "perem", ami megnehezíti, hogy létrejöjjön a teljes tágulás. A szülésznő ilyenkor azt fogja mondani, hogy még ne nyomjon. Ilyen esetben a L 6 és a H 32 is használható. Könyökkel erős nyomást alkalmazzunk a H 32 ponton akár tíz percig is. Ha lehetséges kombináljuk L 6 ponttal. A folyamat megakadása a kitolási szakasz elején. Ha egy nő teljes mértékben kitágult, de problémái vannak azzal, a babát lefelé nyomja a szülőcsatornán, akkor az Eh 21 és Vab 4 pontokat alkalmazhatjuk 5-10 percig.

12 Szülés után is alkalmazhatjuk a megismert pontokat Fáradtság esetén A szülés okozta kimerültségen gyorsabban felülkerekedhetünk, ha naponta több alkalommal néhány percig nyomást gyakorlunk a Gy 36 pontra, amely általános tonizáló, erőnlét javító hatású. Fájdalom esetén A születést követően előfordulhatnak néhány napig fájdalommal járó összehúzódások, amíg a méh visszarendeződik. Ezeket gyakran akkor érezhetjük, amikor a baba elkezd szopni. Érdekes módon későbbi szülések folyamán erősebbek ezek a fájdalmak, mint az elsőnél. Ebben az esetben L 6 pontot kezeljük Szoptatás, tejtermelés elősegítésére Az anyatej-termelés beindulását segíthetjük az Eh 21 akupresszúrás pont kezelésével. Ráadásul olyan területen helyezkedik el, ahol a nők gyakran felhalmoznak egy csomó izomfeszültséget, így egy kellemes módja annak, hogy a párunk támogassa a pihenésünket a gyermekágyi időszakban.

13 Remélem haszonnal forgatod ezt a kiadványt és alkalmazod is a szülésednél ezeket az ismereteket. Könnyű, gyors szülést kívánok minden kismamának és sok boldogságot a kisbaba mellett. Egy dologra szeretnélek megkérni. Ha alkalmazod ezeket az akupresszúrás pontokat a vajúdás, a szülés folyamán, kérlek írd meg nekem a tapasztalataidat az egeszsegeseletmodszerek@gmail.com címre. Mikor, milyen pontokat használtatok, mit éreztél, hogyan hatott? Azt is írd meg, ha úgy érezted semmit nem segített, a negatív tapasztalat is tapasztalat. A körülmények ismeretében minden tapasztalat segít javítani, tökéletesíteni a módszert. Akkor is várom a beszámolódat, ha nem a honlapomról töltötted le ezt a füzetet, hanem mástól kaptad meg. Arra is kíváncsi vagyok a kórházi személyzet mit szólt a módszer alkalmazásához. Köszönöm, ha megosztod velem a szülésed történetét. Látogasd meg az egeszseges-eletmodszerek.hu oldalt, ahol az egészség megőrzését és visszaállítását segítő természetes módszerek tárházát találod.

Természetes módszerek a menstruációs problémák megszüntetésére

Természetes módszerek a menstruációs problémák megszüntetésére Természetes módszerek a menstruációs problémák megszüntetésére Ebból a kiadványból megismerheted, mely akupresszúrás pontok segítenek: csökkenteni a menstruációs fájdalmakat, a hormonháztartás stabilizálásával

Részletesebben

SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt

SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt A SZÜLÉS LEFOLYÁSA SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt A magzat méhen belüli elhelyezkedése I. FEKVÉS: hossztengelye az anyához

Részletesebben

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése Kezelések cukorbetegség esetén Alkalmazható készülék: Triomed Antidiabetikus sugárzója A sugárzó működési ideje: 13 perc A sugárzó frekvenciája a hasnyálmirigy sejtjei- és az inzulinfüggő szövetek receptormezői

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY

Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY 1 Élettani vajúdás Neuroendocrin szabályozás: Védőhatások: progeszteron-, oxitocináz-, sympathicus tónusfokozódás. Aktiváló tényezők: prosztaglandinok,

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

2. Nevezze meg a sima- és a harántcsíkolt izomzat "lazító 4 pont pontját és elhelyezkedését! simaizomzat

2. Nevezze meg a sima- és a harántcsíkolt izomzat lazító 4 pont pontját és elhelyezkedését! simaizomzat AKUPRESSZÚRA 2003. május Maximálisan adható pontszám 1. Határozza meg a következő különleges vezetékek, 2 pont szabálytalan csatornák főmeridiánon lévő - mesterpontjait! A. Yingiao Mai (a Yin Mozgató Csatorna)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Akupunktúra pontok. Tartalomjegyzék. Forrás : http://www.kfki.hu/~korosi/akup/akup3.html

Akupunktúra pontok. Tartalomjegyzék. Forrás : http://www.kfki.hu/~korosi/akup/akup3.html Akupunktúra pontok Forrás : http://www.kfki.hu/~korosi/akup/akup3.html Tartalomjegyzék Akupunktúra pontok...1 Allergia, ekcéma...3 ÁLLKAPOCS-ÍZÜLETI FÁJDALMAK...4 ALUSZÉKONYSÁG...5 ALVÁSZAVAR...6 ARCÜREGGYULLADÁS...7

Részletesebben

WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás

WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás Ellátás Javaslat Javaslat típusa Ellátás a vajúdás és a szülés során Tiszteletteljes szülészeti ellátás Hatékony kommunikáció Kísérő jelenléte

Részletesebben

PAIN GONE Használati Utasítás

PAIN GONE Használati Utasítás PAIN GONE Használati Utasítás Nyílt sebre ne használja! Ha más személyt kezel, akkor kezelés közben ne érintse meg a kezelt személy testét. 1. Általános utasítás Hogyan használja a PAIN GONE-t Fogja kézbe

Részletesebben

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör?

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör? Kérdések szülési terv készítéséhez Kismamakönyvtár Sok szeretettel www.holdam.hu ajánlom figyelmetekbe azt az oldalt, ahonnan a ci Otthon Hogy ismered fel a kontrakciókat (fájásokat)? Hogy méred a kontrakciókat?

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Szülészeti fájdalomcsillapítás avagy Veszélyes lehet-e az epidurális érzéstelenítés? Dr. Timmermann Gábor 2012.05.11.

Szülészeti fájdalomcsillapítás avagy Veszélyes lehet-e az epidurális érzéstelenítés? Dr. Timmermann Gábor 2012.05.11. Szülészeti fájdalomcsillapítás avagy Veszélyes lehet-e az epidurális érzéstelenítés? Dr. Timmermann Gábor 2012.05.11. Születés hete És monda az Úr Isten az Asszonynak: Feletted igen megsokasítom viselősséged

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi.

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi. 6. Yoko ofoshi. Ezt a fogást akkor használjuk, ha mindketten a jobb lábon természetes vagy védelmi állásban állunk s mindketten éppen úgy, mint a sumigaeshi-né\, jobb kezünket az ellenfél karja alatt tartjuk,

Részletesebben

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Borjú Lovas ok 1 Overhand/Overhead 2 pont A hurkot egyenesen a fej fölött pörgetjük. Kidobáskor a tenyér lefelé néz. 2 Side arm 2 pont 3 Side arm open

Részletesebben

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL www.kristalygyogyitas.hu 2. BÓNUSZ A kéz akupresszúrás pontjai GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL Vajon hogyan segíthet neked egy kő abban, hogy jobban érezd magad, vagy éppen meg is gyógyulj? Először azt kell megértenünk,

Részletesebben

Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01

Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01 Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01 A WHO Regionális Hivatalának összefoglaló jelentése [6] "Az Egészségügyi Világszervezet európai és amerikai regionális irodája

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK A WHO Regionális Hivatalának összefoglaló jelentése AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET EURÓPAI ÉS AMERIKAI REGIONÁLIS IRO DÁJA 1985

Részletesebben

bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása

bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása bykrisztina Szülésfelkészítő tréningek bemutatása Szerkezet Kiscsoportos vagy egyéni foglalkozások Általában a várandós partnere vagy szülés körüli segítője (dúla, édesanya, testvér, barátnő stb) is jelen

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Csont és ízülettan II. (alsó végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2016.11.5-6. Medenceöv Keresztcsont az öt keresztcsonti csigolya össznövése Medencecsont csípőcsont,

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve:dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Kapcsolatban MAGZATÁVAL Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Miért fontos a magzatom mozgása? Miért szeretnénk, hogy a nők tudjanak a magzatmozgásokról? A magzatmozgások száma alapján lehet a

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben

Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása

Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása Minél elõrehaladottabb a várandósság, annál gyakrabban gondolunk a szülésre, ezen belül is a szülési fájdalmakra. Egyáltalán mennyire fáj

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

63 5 84 36 Elősz ű ű ű ELSŐ FEJEZET ᔗ匷 y má ve á e e g e e ᔗ匷 e e g k e e e g k, A MERIDIÁNOK ű e e g k b 365 ÉRINTÉS ÉS BIZALOM v gyá ű A SIACU SZINTJEI ű gygyí m á, A SIACU HASZNAI MILYEN ÁLLAPOTOKON

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek.

Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. "Akárcsak a pocakban" Az anyaméh természetes ringató mozgásait utánozva egy igazán kényelmes és szórakoztató eszköze a korai mozgásfejlesztésnek. A hintázás szórakoztat és megnyugtat A hintázás jótékony

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és mely esetben masszírozza! 2 pont

2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és mely esetben masszírozza! 2 pont 1 AKU 1999. október 1. Fogalmazza meg röviden a forráspont hatását! 1 pont - erõsít - gyengít, azaz kiegyenlíti az energia hiányosságait 2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és

Részletesebben

Általános ismertetö egyes tünetek kezeléséhez

Általános ismertetö egyes tünetek kezeléséhez Általános ismertetö egyes tünetek kezeléséhez KETTŐS HATÁSÚ ORVOSI KÉSZÜLÉK csökkenti a fájdalmat és gyógyítja a betegséget Proven Bizonyítottan efficacy hatásos in fájdalomcsillapításra pain reduction

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Megerősödhetnek, ill. csökkenhetnek az élettani görbületek, vagy a gerinc oldalirányban el is görbülhet.

Megerősödhetnek, ill. csökkenhetnek az élettani görbületek, vagy a gerinc oldalirányban el is görbülhet. 1. kép Egészséges gerinc Az emberi gerincnek csak nyílirányban vannak élettani görbületei, melyek az élet során változnak, végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A nyaki és az ágyéki

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. február 28. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC Techni-Slimming Anti-Cellulite KEZELÉS PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA 60 PERC GYAKORLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉS MENETE TECHNI- KARCSÚSÍTÁS / FESZESÍTÉS óra a szalonban TECHNI- KARCSÚSÍTÓ / FESZESÍTŐ

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

A kis hernyó története

A kis hernyó története A kis hernyó története A kishernyó alszik a petében. Gyakorlat: A gyermek sarokülésben összegömbölyödik. Homlokával térde előtt érinti a padlót, popsija a sarkán, kezei lazán a lábfejek mellett. Kiszabadul

Részletesebben

VII. Amatőr késharc verseny és önvédelmi szeminárium

VII. Amatőr késharc verseny és önvédelmi szeminárium Tisztelt Sporttársak! Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy 2015. november 21-én a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség, HASE közelharc-kézitusa szakosztálya ismét amatőr késharc versenyt és szeminárium

Részletesebben

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN Rendelőnkben teljes körű várandósgondozást nyújtunk, mely nemcsak a magyar egészségügyi

Részletesebben

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Electro Therapad ET-950 Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Köszönetnyilvánítás Köszönjük, hogy egészsége védelme érdekében az OTO termékét választotta. A felhasználói

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

A SZÜLÉS Dr. Rigó János

A SZÜLÉS Dr. Rigó János A SZÜLÉS Dr. Rigó János A szülés rendkívül bonyolult élettani folyamat, melynek pontos szabályozásáról egyre több ismerettel rendelkezünk, azonban korántsem ismert minden részlete. Szülésnek nevezzük,

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Tudnivalók a Kinesio szalagról

Tudnivalók a Kinesio szalagról Tudnivalók a Kinesio szalagról A Kinesio szalag használata csökkenti az izületek és izmok terhelését, igénybevételét, enyhíti az izületi- és izomfájdalmat, segíti az izommunkát és az izmok működést, jobb

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2000.

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2000. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2000. február 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM

ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM Koós Viki (2011) - Minden jog fenntartva 1. oldal 7. NAP TOKAGYAKORLAT Sok nő életét megkeseríti a toka. Kinek a túlsúly miatt éktelenkedik az álla alatt, kinek a fogyás

Részletesebben

Biztonsági és kényelmi útmutató

Biztonsági és kényelmi útmutató Biztonsági és kényelmi útmutató Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

Kopogtass az egészségedre!

Kopogtass az egészségedre! Kopogtass az egészségedre! Mi az EFT, az Érzelmi Felszabadítás Technikája? Az Érzelmi Felszabadítás Technikája az ősi kínai akupunktúra, és a modern pszichológia elképzeléseinek kombinációja. Ezzel az

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak. 2004. október 14.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak. 2004. október 14. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Akupresszőr szak 2004. október 14. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

ujjnyomással és masszázzsal

ujjnyomással és masszázzsal Dr. Für László Segíts magadon ujjnyomással és masszázzsal BEVEZETÉS Az urbanizáció, a környezetszennyezés, a hajszolt életmód veszélyeit látva ösztönösen nó az emberekben a természetes életmód utáni vágy.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 SZÜLÉS ELŐTT

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 SZÜLÉS ELŐTT TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 SZÜLÉS ELŐTT A szülés az anya, az apa, és az újszülött számára is döntő fontossággal bíró esemény. Nem túlzás azt mondani, hogy a család későbbi élete, kapcsolódási pontjai,

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV

KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV KEZDŐ AKUPUNKTÚRÁS KÉZIKÖNYV Olvassa el figyelmesen a kézikönyv használata előtt az akupunktúra használatára vonatkozó figyelmeztetéseket es útmutatásokat! Ahol az (M) betű jelenik meg, szükséges az orvosi

Részletesebben

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET BEVEZETÉS 1 Az önedző "istennői" gimnasztikához Ugyanazon ízületnek számos mozgása van. Ha bármelyik mozgás során kattant egy ízület - pl. a csípőízületi gyakorlat során kattant a boka -, az az ízület

Részletesebben

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább 2778 3 az 1-ben Vibráló-Masszázs gép FIGYELEM: Mielőtt a terméket használatba venné olvasssa el figyelmesen a használati utasítást. Ez a termék csak otthoni használatra alkalmas. BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI Snowskate hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87516AB6X5VI 2016-04 Kedves Vásárlónk! A snowskate a 7 év feletti gyerekeknek igazi szórakozást nyújt a hóban. A snowskate-ezés nem snowboardozás,

Részletesebben

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉS BÕRPUHÍTÁS, NYUGTATÁS Csak radírozás Radírozás +masszázs Radírozás +önbarnítás 35 perc Simító Cukor-Kiwi Testradír - A vendég a hátán fekszik. Nagy

Részletesebben

Beállítási útmutató Mirra székhez

Beállítási útmutató Mirra székhez Beállítási útmutató Mirra székhez L Az itt látható útmutató tartalmazza az összes lehetséges beállítást. A beállítások felszereltségtől és modelltől függően változhatnak. A Mirra szék beállítási útmutató

Részletesebben

AZ EFT MÓDSZER ALKALMAZÁSAI Esettanulmányok

AZ EFT MÓDSZER ALKALMAZÁSAI Esettanulmányok AZ EFT MÓDSZER ALKALMAZÁSAI Esettanulmányok Sokszor hallottátok tőlem: Próbáld ki mindenre! Erre példa az alábbi esettanulmány is. Ezt nem én írtam, nem is írhattam, hiszen a címe: Szülésem az EFT-vel.

Részletesebben

A SZÉKES MASSZÍROZÁS SZAKÉRTŐI VAGYUNK.

A SZÉKES MASSZÍROZÁS SZAKÉRTŐI VAGYUNK. A SZÉKES MASSZÍROZÁS SZAKÉRTŐI VAGYUNK. SZOLGÁLTATÁSAINK Irodai masszázs GYORS. KÖNNYŰ. HATÉKONY. A Massage Company irodai székes masszázsa egy különleges hát-, nyak-, váll- és kézmasszázs, amely alig

Részletesebben

Síelni balesetmentesen

Síelni balesetmentesen Síelni balesetmentesen téli üdülés és a gondtalan síelés alapja, akár alpesi síelésrõl, akár sífutásról, akár hódeszkázásról is van szó, a jól felépített edzésprogram. hideg közeledtével a téli sportok

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal!

Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal! Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal! A korai magömlés rettentő gyakori probléma a férfiaknál. A jelenség definiciója egyszerű, de

Részletesebben