Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):"

Átírás

1 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia alapok I. KHTMA11TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Távközléstechnika II. KHTTT21TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: Megismerkedés a videotechnika, számítógépes videofeldolgozás alapjaival Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a jelátviteli alapösszefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban és - az oktatás során már rendelkezésre álló matematikai ismeretek alapján - matematikai formulákban való megfogalmazása, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a természet és a technika egészében érvényesülő törvények, viszonyok és tendenciák bemutatása és értékelésük a médiatechnológia szakterületen. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Fénytechnikai alapok Mozgóképek felvétele Hangkezelés, képkezelés Animáció a multimédiában Video kezelés Honlap szerkesztő és multimédia szoftverek, szerzői rendszerek Témakör: Óraszám: Fénytechnikai alapok (fényerősség, fényáram, fénysűrűség, emberi látás fiziológiája, 7 fizikai, pszichikai, pszichofizikai érzetjellemzők, színhőmérséklet, színábrázolás, CIE színdiagram, additív színkeverés, színkülönbség, helyes színvisszaadás). Mozgóképek felvétele, visszaadása (vidikoncső, CCD képbontó, kamera, videojel, CRT, LCD, plazma monitor, optikák műszaki paraméterei) Alapsávi hangjel tulajdonságai a frekvencia- és időtartományban (mono, összetett sztereo, dolby surround pro logic, többcsatornás hangjel), összetett jelek frekvenciaés időmultiplex kódolása és dekódolása. Hangkezelés digitális eszközei. Hang kártyák, hardver kiegészítők. MIDI eszközök. 2 Hangkeverő szoftverek általános tulajdonságai. Digitális szűrők és effektus generátorok. Digitális hangok mentése, fájlformátumok. Képkezelés digitális eszközei. Lapszkenner, fényképező gép főbb tulajdonságai. 2 Digitális képek általános jellemzői. A képek megjelenítésének eszközei. Digitális képkezelő szoftverek. Animáció a multimédiában. Animált megjelenítés szoftver eszközei. Animáló 2 programok. Szerzői rendszerbe beépített animáció.

2 Videó kezelés hardver és szoftver eszközei. Videó szerkesztő szoftverek bemutatása. Hang és képszerkesztés kapcsolata, szinkronizmus. Szűrők, effektusok, feliratok, áttünések. Videó anyagok publikálása és archiválása. Honlap szerkesztő szoftverek. Navigáció, megjelenítés, animált effektusok. Fájl méret és letöltési sebesség kezelése. Multimédia szerzői rendszerek. Idővonalas fejlesztő eszközök. Folyamatábrás fejlesztő eszközök. Interaktivitás. Multimédia anyag publikálása különböző technikai eszközökön. Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A pótlás módja: A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt) és szóban. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 0%-nak megoldása. Irodalom: Kötelező: Ferenczy Pál: Video- és hangtechnika Ajánlott: Alkalmazott szoftverek gépkönyvei Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

3 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia alapok II. KHTMA21TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Média technológia alapok I. KHTMA11TNB (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: Az emberi hallás fiziológiájának, a pszihoakusztika, a tér- és teremakusztika paramétereinek, megismertetése. Az elméleti ismeretek alapján az elektroakusztikai és stúdiótechnikai készülékek, hang- és videojel rögzítő berendezések felépítésének, működésének és jellemzőik mérési módszereinek elsajátítatása a hallgatóval. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a jelátviteli alapösszefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban és - az oktatás során már rendelkezésre álló matematikai ismeretek alapján - matematikai formulákban való megfogalmazása, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a természet és a technika egészében érvényesülő törvények, viszonyok és tendenciák bemutatása és értékelésük a médiatechnológia szakterületen. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Szubjektív és zenei akusztika Tér- és teremakusztika A használatos elektroakusztikai átalakítók és paramétereik Hangfrekvenciás- és videojelek analóg rögzítése és reprodukálása Digitális hangrögzítés, hangkezelés Hangfeldolgozó multimédiás szoftver Témakör: Óraszám: Szubjektív és zenei akusztika Az emberi fül szerkezete, a hallásérzet létrejötte. A fül elfedési tulajdonságai és kapcsolási (átmeneti) jelenségei, az irányhallás. Különböző hangmagassági skálák. Hangerősség, a Fletcher-Munson görbék. A phon és son összefüggése. Zenei hangkeltés. A hangszínezet kérdései. Tér- és teremakusztika Geometriai, hullámelméleti és statisztikus teremhangtan.. Akusztikus lencse és tükör. 3 Hangtisztaság, diffuzitás. Az utánzengési idő meghatározása Eyring és Sabine formulájával. Termek akusztikai értékelése A használatos elektroakusztikai átalakítók és paramétereik 2

4 Hangfrekvenciás- és videojelek analóg rögzítése és reprodukálása A mechanikai hangrögzítés történelmi áttekintése. A hanglemez és készítése. Vágási 9 sebesség és amplitúdó. Torzítási problémák, a korcsolyázás jelensége. Vágási karakterisztikák, korrekciók. A mágneses hangrögzítés történelmi áttekintése. A törlés, felvétel és lejátszás kérdései. Nagyfrekvenciás törlés. Felvevőfej, felvételi veszteségek. Lejátszófej, lejátszási veszteségek. Eredő frekvenciamenet. A mágneses videojel rögzítés kérdései. A főbb szervórendszerek. Elválasztósáv nélküli rögzítés, automatikus csíktartás. A gyakoribb rendszerek ismertetése. A HIFI-sztereó hangrögzítés képmagnón. Digitális hangrögzítés, hangkezelés Az interpoláció, a decimálás és a mintavételi frekvencia konverziójának elve. 8 A kompakt hanglemez kialakítása. A keret tartalma. Túlmintavételezés, szűrőzés. A járulékos adatok rögzítése. Javító kódok. CD lejátszás. A kompakt lemez gyártása. Írható, újraírható CD-k.. A RDAT magnó, a használatos rendszerek. Az adattömb felépítése. Elektromos és mechanikai megoldások. DVD-Audio és a Super Audio CD formátumok. Számítógépes hangfeldolgozás. Hangfeldolgozó multimédiás szoftver 2 Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A vizsgára bocsátás feltétele a félévközi jegy megszerzése a Média technológia alapok II. laboratórium KHTMA22TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt) Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 0%-nak megoldása Irodalom: Kötelező: Záruba Károly: A hang- és képrögzítés alapjai BMF KKVK-2002 jegyzet Záruba Károly: Tér- és teremakusztika (elektronikus tanári kézirat) Ajánlott: Jákó Péter: Digitális hangtechnika Kossuth Kiadó 2005 Tarnóczy Tamás: Hangnyomás, hangosság, zajosság Akadémiai kiadó 198 C. BiaeschWiebke: CD lemezjátszók és digitális magnók. MK Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

5 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia alapok II. laboratórium KHTMA22TNB Kreditérték: 2 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Média technológia alapok II. KHTMA21TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 2 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: Az elektroakusztikai mérőeszközeinek és méréseinek megismerése, készség fejlesztése az ezzel kapcsolatos elektronikai áramkörök és készülékek megítéléséhez és méréséhez. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a jelátviteli alapösszefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban és - az oktatás során már rendelkezésre álló matematikai ismeretek alapján - matematikai formulákban való megfogalmazása, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a természet és a technika egészében érvényesülő törvények, viszonyok és tendenciák bemutatása és értékelésük a médiatechnológia szakterületen. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Szubjektív és zenei akusztika Tér- és teremakusztika A használatos elektroakusztikai átalakítók és paramétereik Hangfrekvenciás- és videojelek analóg rögzítése és reprodukálása Digitális hangrögzítés, hangkezelés Hangfeldolgozó multimédiás szoftver Témakör: Óraszám: Baleset- és tűzvédelmi oktatás, laborrend, mérésbeosztás. 2 Speciális mérőberendezések ismertetése, kezelésének gyakorlása. Mikrofonok mérése közvetlen összehasonlítással. 2 Dolby-B zajcsökkentő áramkör mérése. Dinamikus hangszóró mérése. Kompakt lemezjátszó mérése. Forgófejes digitális hangmagnó mérése. VHS Hifi sztereó képmagnó hangcsatornáinak mérése. Videojel helyreállító áramkör és készülék vizsgálata. Hangfrekvenciás végerősítő mérése. Pótmérési lehetőség

6 Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A legalább elégséges félévközi jegy alapfeltétele valamennyi laborgyakorlatnak a szorgalmi időszakban történő teljesítése és jegyzőkönyvi dokumentálása. A pótlás módja: laboratóriumi pótmérés a szorgalmi időszakban. A félévközi jegy kialakításának módszere: Az esetleges, mérések előtti kis zárthelyik, ill. a mérések után kapott érdemjegyek és az utolsó mérés utáni szóbeli felmérés átlaga. A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Irodalom: Kötelező: A Média technológia alapok II. c. tárgynál felsoroltak Ajánlott: A Média technológia alapok II. c. tárgynál felsoroltak Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

7 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia és kommunikáció I. KHTMT11TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Híradástechnika III. KHTHI31TNB# (kóddal) Média technológia alapok I. KHTMA11TNB# Heti óraszámok: Előadás: 3 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: Átfogó szakmai ismeretek elsajátítása a rádiótávközlés, a rádió- és televízió technika, műsorszórás szakterületéről, melyek birtokában a végzett hallgatók a fejlesztésben, gyártásban, üzemvitelben, mérésekben, karbantartásban helyt tudnak állni, képesek magukat szakmájukban önállóan tovább képezni. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a jelátviteli alapösszefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban és - az oktatás során már rendelkezésre álló matematikai ismeretek alapján - matematikai formulákban való megfogalmazása, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a természet és a technika egészében érvényesülő törvények, viszonyok és tendenciák bemutatása és értékelésük a médiatechnika és kommunikáció szakterületen. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Videojelek Hangjelek Analóg és digitális rádió és televízió műsorszórási alapjai Földfelszíni, kábeles és műholdas műsorszórás Témakör: Óraszám: Alapsávi videojel a frekvencia- és időtartományban (felbontás, fúziós frekvencia, 8 sorközbeszövés, szinkronozás, jelszintek, színátvitel az NTSC, PAL, SECAM rendszerben), kódolás, dekódolás. Alapsávi hangjel a frekvencia- és időtartományban. Hangjel digitalizálása, hangtömörítési eljárások és szabványok. (MPEG Layer 1, 2, 3) Videojel digitalizálása, tömörítési eljárások és szabványok (ITU-R 601, ITU-R 656, 10 soros interfész, térbeli, időbeli redundancia, különbségi kódolás, DCT, kvantálás, VLC, RLC, MC, MPEG1, MPEG2, MPEG, MPEG7) Analóg és digitális rádió és televízió műsorszórás rendszertechnikai alapjai: 8 forráskódolás, csatornakódolás (hibavédelem Reed-Solomon, konvolúciós kódolás, bitátszövés) modulációk (AM, AM-VSB, QPSK, M-QAM, COFDM) spektrumszórás, MFN, SFN hálózat. Földfelszíni műsorszórás rendszertechnikája (analóg, DAB, DVBT). Követelmények, rendszerelemek, hálózat felépítése, frekvenciaterv, átvitel, rejtjelezés.

8 Kábeles műsorszórás rendszertechnikája (analóg, DVBC). Követelmények, rendszerelemek, hálózat felépítése, frekvenciaterv, átvitel, rejtjelezés. DSL, ADSL technológia Műholdas műsorszórás rendszertechnikája (analóg, DVBS). Követelmények, rendszerelemek, hálózat felépítése, frekvenciaterv, átvitel, rejtjelezés. Félévközi követelmények A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A vizsgára bocsátás feltétele a félévközi jegy megszerzése a Média technológia és kommunikáció I. laboratórium KHTMT12TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt) és szóban. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 0%-nak megoldása. Irodalom: Kötelező: Lukács-Mágel-Wührl: Híradástechnika I. (tanári kézirat) Ajánlott: Ferenczy: Video- és hangrendszerek Géher: Híradástechnika (Műszaki Könyvkiadó) Házman: Híradástechnika II. (Távközlés) Pusztai Gábor: Digitális videotechnika (Jegyzet BMF-KKVFK) Walter Fischer: A digitális műsorszórás alapjai (ORTT-AKTI) 2005 Szerk: Hazay István: A digitális televízió szolgáltatásai (ORTT-AKTI) 2005 Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

9 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia és kommunikáció II. KHTMT21TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Média technológia és kommunikáció I. laboratórium KHTMT12TNB (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 3 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: Ismertesse a multimédia továbbításának lehetséges módjait az Interneten. Összefoglalja a minőségbiztosítás eszközeit, elemezze a valósidejű alkalmazások között használatos hálózati architektúrákat. A hallgatók a megszerzett ismeretek alapján képesek legyenek a hálózati rendszerek üzemeltetésére, új hálózati technológiák önálló megismerésére. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a médiaátvitellel kapcsolatos fogalmak megfogalmazása és rendszerezése, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a fejlődés és fejlesztés tendenciáinak bemutatása és értékelése. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Internet protokoll jellemzőinek összefoglalása Minőségbiztosítást megvalósító módszerek, eszközök, hálózati szolg. VoIP hálózati konfigurációk IMS-IP multimédia alrendszer Témakör: Óraszám: A korábban tanult, az Internet protokollok jellemzőinek, üzenetformátumainak 3 összefoglalása. Ipv, Ipv6, címzés, multicast technológiák, PIM, PGM, TCP, UDP, NAT, STUN, DNS, DHCP. A minőségbiztosítást megvalósító hálózati eszközök funkcióinak összefoglalása. 6 Forgalom típusok definiálása, azok formálása, mérése, vezérlése. IP csomagok továbbításának ütemezése (Queue elmélet). Hozzáférés (beengedés) CAC szabályozás. Minőségbiztosított hálózati szolgáltatások az Intserv, Diffserv elve. Megvalósítások 3 áttekintése. RSVP protokoll. VoIP hálózati konfigurációk. A hálózat minőségbiztosítására vonatkozó 6 követelmények összefoglalása. Gateway, gatekeeper funkciók. MEGACO. Valósidejű protokollok bemutatása: Real Time Protocoll, Real Time Control 9 Protocoll, Real Time Streaming Protocoll. VoIP hálózati architektúrák és azok jelzésrendszereinek (H.323, SIP) ismertetése.

10 Minőségbiztosítás módszerei a nagysebességű hálózati technológiákban és a VPNben. 6 ATM hálózat jellemzőinek összefoglalása. ATM minőségi jellemzői, forgalom és torlódás kezelés, leacky bucket. MPLS működési elve, együttműködése más hálózatokkal. Minőségi szolgáltatás 6 megvalósítása és biztosítása az MPLS hálózatban. Forgalomkezelés. Terhelés megosztási megoldások 3.G mobil maghálózat konfigurációi. Forgalomkezelés, QoS osztályok. IMS IP 6 multi-média alrendszer jellemzőinek összefoglalása, hang, adat, képtovábbítása. Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A vizsgára bocsátás feltétele a félévközi jegy megszerzése a Média technológia és kommunikáció II. laboratórium KHTMT22TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Szóbeli vizsga a teljes félévi anyagból Kötelező: Irodalom: Ajánlott: Andrew S. Tannenbaum: Számítógép hálózatok Géher: Híradástechnika (Műszaki Könyvkiadó) Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (előadás diáinak másolata).

11 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia és kommunikáció I. laboratórium KHTMT12TNB Kreditérték: nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Média technológia és kommunikáció I. KHTMT11TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: Átfogó szakmai ismeretek elsajátítása a rádiótávközlés, a rádió- és televízió technika, műsorszórás szakterületéről, melyek birtokában a végzett hallgatók a fejlesztésben, gyártásban, üzemvitelben, mérésekben, karbantartásban helyt tudnak állni, képesek magukat szakmájukban önállóan tovább képezni. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a jelátviteli alapösszefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban és - az oktatás során már rendelkezésre álló matematikai ismeretek alapján - matematikai formulákban való megfogalmazása, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a természet és a technika egészében érvényesülő törvények, viszonyok és tendenciák bemutatása és értékelésük a híradástechnika szakterületen. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Alapsávi hang, video és adatjelek; Alapsávi kódolási eljárások a rádiófrekvenciás földi, égi és kábeles átvitelek esetén; Dekódolások; Modulációs, demodulációs eljárások rádiófrekvenciás átvitelben; Rendszerelemek működése, paraméterei; Videotechnikai alkalmazások Témakör: Óraszám: Műszerismereti gyakorlatok, alapsávi jelek: -Időtartománybeli (oszcilloszkópos) és frekvenciatartománybeli (spektrum analizátoros) alapsávi, vivőfrekvenciás jelvizsgálatok; -Modulált jelek spektrum vizsgálata.

12 Átviteli rendszerelemek vizsgálata: 2 -Modulátorok linearitás és torzítás mérése; -Demodulátorok mérése. -Modulált jelek átvitelére ható lineáris és nemlineáris torzítások hatásának kimutatása, mérése; -Digitális jelátvitelre ható torzítás kimutatása, mérése; -Szintszabályozó áramkör mérése; -Frekvenciaszabályozó áramkör mérése; -Keskenysávú átviteli karakteriszika mérése; -Szélessávú átviteli karakterisztika mérése. -Kábeles sáverősítő intermodulációs, keresztmodulációs jellemzőinek mérése Készülékek vizsgálata: 16 -Videokamera beállítási gyakorlat, és jellemzők mérése; -Videomagnó világosság- és színkülönbségi jel átviteli mérése -TV készülék videocsatorna frekvenciamenet mérése -TV készülék hangcsatorna frekvenciamenet mérése Eljárások számítógépes bemutatása és vizsgálata: 8 -Képtömörítési eljárások bemutatása és vizsgálata; -Digitális átvitelek számítógépes szimulációval Video alkalmazástechnika gyakorlatok: 8 -Felvétel, vágás, szerkesztés Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) Valamennyi előírt laborgyakorlat elvégzése kötelező. Az elvégzett munkát mérési jegyzőkönyvvel kell dokumentálni. A jegyzőkönyvet a mérésvezető tanár aláírásával fogadja el. A pótlás módja: A mérés elfogadásának megtagadása vagy igazolt hiányzás esetén a félév folyamán legfeljebb két alkalommal pótmérés a szorgalmi időszakban. A félévközi jegy kialakításának módszere: A mérési jegyzőkönyvekre adott osztályzatok kerekített átlaga. Kötelező: lásd Média technológia és kommunikáció I. KHTMT11TNB kódú tárgynál. Ajánlott: lásd Média technológia és kommunikáció I. KHTMT11TNB kódú tárgynál. Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

13 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia és kommunikáció II. laboratórium KHTMT122NB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Molnár János Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Média technológia és kommunikáció II. KHTMT21TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 2 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: Az elméleti ismeretek gyakorlatban történő elsajátítása. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a médiaátvitellel kapcsolatos fogalmak megfogalmazása és rendszerezése, az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodás megalapozása, ill. fokozása, a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése, a fejlődés és fejlesztés tendenciáinak bemutatása és értékelése. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Internet protokoll jellemzőinek összefoglalása Minőségbiztosítást megvalósító módszerek, eszközök, hálózati szolg. VoIP hálózati konfigurációk IMS-IP multimédia alrendszer Témakör: Óraszám: Médiaszerver installálása, hang és képátvitel minőségi vizsgálata a NOKIA GPRS hálózatán. (NOKIA-HITI Castor system) VOIP H.323 hálózati protokollok analizálása, QoS jellemzők mérése Proxy szerver installálás, SIP protokollok működésének tanulmányozása IP alapú alközpont üzembehelyezése, többletszolgáltatások, routolások beállítása Streamer kezelés, üzenetváltások elemzése Nokia telephelyén 3G mobil rendszer tanulmányozása Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) Valamennyi előírt laborgyakorlat elvégzése kötelező. Az elvégzett munkát mérési jegyzőkönyvvel kell dokumentálni. A jegyzőkönyvet a mérésvezető tanár aláírásával fogadja el. A pótlás módja: A mérés elfogadásának megtagadása vagy igazolt hiányzás esetén a félév folyamán legfeljebb két alkalommal pótmérés a szorgalmi időszakban. A félévközi jegy kialakításának módszere: A mérési jegyzőkönyvekre adott osztályzatok kerekített átlaga. A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb.

14 Kötelező: Irodalom: Ajánlott: Andrew S. Tannenbaum: Számítógép hálózatok Géher: Híradástechnika (Műszaki Könyvkiadó) Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók). Mérési útmutatók

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Tárgy neve és kódja: Távközlési informatika II. KHWTI3TBNE Kreditérték: 5 Nappali

Részletesebben

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC Kredit: 5 Informatika II. KHTIA21TNC Programozás II. oratórium nappali: 2 ea+ 0 gy+ 0 KMAPR22TNC Dr. Beinschróth József Az aláírás megszerzésnek feltétele: a félév folyamán 2db. ZH mindegyikének legalább

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága I. KHTIR11TNB Kreditérték: 3 nappali

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Híradástechnika II. KHTHI21TNB Kreditérték: 2 nappali tagozat 200/07 tanév.1. félév

Részletesebben

Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEG11ONC Kreditérték: 6

Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEG11ONC Kreditérték: 6 Óbudai Egyetem Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEGONC Kreditérték: 6 nappali 6. félév Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Mobil kommunikáció I. KHTMK11TNB Kreditérték: nappali tagozat 5. félév (szemeszter)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet S IQU IN Q UEEC C LESIE NS PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Műszaki Informatika és Villamos Intézet A VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE 2003. 1 A szak megnevezése:

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2018-2019. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ Dr. Soumelidis Alexandros 2018.09.06. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG A tárgy célja

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

Nyíregyháza, február 1.

Nyíregyháza, február 1. Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet T A N T Á R G Y I T E M A T I K A É S F É L É V I K Ö V E T E L M É N Y R E N D S Z E R 2018/2019. tanév 2. félév Készítette: főiskolai docens tantárgyfelelős

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja:

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja: Agrárinformatikai rendszerek I. MG2524 Meghirdetés féléve: 5. félév Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód): MG1207; MG1404 Tantárgyfelelős neve: Dr. Ormos László Tantárgyfelelős

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Tantárgy kódja MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Meghirdetés féléve 4 Kredit 2 Heti kontakt óraszám 1+2 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Mikroelektronikai és Technológia Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Matematika II. KMEMA21TND Kreditérték:

Részletesebben

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv Záróvizsga tematika 2017-18. Távközlési Informatika modul Infokommunikációs rendszerek Infokommunikációs hálózatok A nyílt rendszerek összekapcsolásának filozófiája, a rétegszemlélet elmélete. A fizikai

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Fénytávközlés I. KHTFTTNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Fotogrammetria és lézerszkennelés 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAG43 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

1.8 Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység Általános és Felsőgeodézia Tanszék (

1.8 Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység Általános és Felsőgeodézia Tanszék ( I. 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A GEODÉZIÁBAN 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFA-I1 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás gyakorlat óraszám 1/hét

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 7. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 VSAT A VSAT hálózat előnyei 4 Rugalmas, gyors telepíthetőség Ország régió teljes lefedése Azonnali kommunikáció lehetősége Földi infrastruktúrától

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozások pénzügyi alapjai Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Minden szakügyintéző szakirány számára 2011/2012.

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Nappali képzés 2014/2015. I. félév Tantárgyi útmutató 1 Tantárgy

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, PMRESNE037P Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve:

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv Záróvizsga tematika 2018-19. Távközlési Informatika modul Infokommunikációs rendszerek Infokommunikációs hálózatok A nyílt rendszerek összekapcsolásának filozófiája, a rétegszemlélet elmélete. A fizikai

Részletesebben

Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar. Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA.

Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar. Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA. Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA tárgyból Villamosmérnök szak, Villamos energetika szakirány Távoktatási tagozat

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017.

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak a Mérnökinformatikus alapszakos hallgatóknak szól, akik 2017. szeptember 1-jét követően kezdték meg tanulmányaikat.

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató 2012/2013 II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Kohómérnök MSc-képzés Nappali tagozat ÖNTÉSZET SZAKIRÁNY Miskolc,

Részletesebben

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA Számítástechnika és informatika, Robotzsaru tantárgyakból a nappali tagozat részére 2009/2010 tanévtől A hallgatói

Részletesebben

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Nappali tagozat. Tantárgyi útmutató

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Nappali tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése Nappali tagozat Tantárgyi útmutató 2014/2015. tanév 2. félév

Részletesebben

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KERÁMIA- és POLIMERMÉRNÖKI

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G A mérföldkő megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgy megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgyelem megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak 2

Részletesebben

Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése

Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév 2. félév Tantárgy megnevezése: Konszolidált beszámoló

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

A könyvvizsgálat számítógépes támogatása

A könyvvizsgálat számítógépes támogatása PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK A könyvvizsgálat számítógépes támogatása Tantárgyi útmutató

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek számára 2017/18 tanév II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 2. TANTÁRGY KÓDJA, ÓRASZÁMA: NMGAG013 ELMÉLET

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

Pénzügy és számvitel

Pénzügy és számvitel Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügy és számvitel SZAK TAGOZAT Pénzügyi döntések üzleti szimulációs szoftver alkalmazásával angol nyelvű TANTÁRGY Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése: Pénzügyi döntések

Részletesebben

Balczó Zoltán Bicsák Boldizsár Előtanulmányi feltételek: (kóddal)

Balczó Zoltán Bicsák Boldizsár Előtanulmányi feltételek: (kóddal) Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Híradástechnika Intézet Villamosenergetika Intézet Számítógéptechnikai Intézet Tantárgy neve és kódja: Villamosságtan I. KHTVT11TNB

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2017-2018. tavaszi II. félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Járműgyártási (Automobil

Részletesebben

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv Záróvizsga tematika 2018-19. Távközlési Informatika modul Infokommunikációs rendszerek Infokommunikációs hálózatok A nyílt rendszerek összekapcsolásának filozófiája, a rétegszemlélet elmélete. A fizikai

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: NEMAT205/1 ELMÉLET 3+0 NEMAT206/1-2 GYAKORLAT 0+2

Részletesebben

Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok

Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB03 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Jövedéki jog 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés ÚTMUTATÓ Számvitel

Részletesebben

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL Tantárgy neve: Orosz nyelv 1. Tantárgy kódja: MEIOK01ORBT Tárgyfelelős tanszék/intézet: Idegennyelvi

Részletesebben

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6683 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL szak hallgatói részére 2014/2015.tanév

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÉPÍTŐMÉRNÖKI INFORMATIKA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám

Részletesebben

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2012/2013 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Számvitel alapjai Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul része Kontaktórák

Részletesebben

"Vizuális informatikai tantárgyak" oktatási tapasztalatai

Vizuális informatikai tantárgyak oktatási tapasztalatai "Vizuális informatikai tantárgyak" oktatási tapasztalatai Berke József PATE, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Szaktanácsadási, Továbbképzési és Informatikai Központ, Keszthely Gábor Dénes Főiskola,

Részletesebben

ADATLAP - SZM 2014 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához

ADATLAP - SZM 2014 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához a 13/201(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához Szolgáltatástípus neve Mobil telefonszolgáltatás A tanúsítvány száma: T-MA13F1_TANF-0T-HOME-SYSTEMS cél.1 1 1.1 72 24.1 30

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai című tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel; Emberi erőforrás; Gazdálkodási és menedzsment szakon Nappali

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK Tantárgy neve: Német nyelv 1. Tárgyfelelős: Juhász Éva GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK KÖTELEZŐ SZAKNYELVI KURZUSOK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER SZAKON NÉMET NYELVBŐL

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: LEMAT205 ELMÉLET 9+0 GYAKORLAT 0+5

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM. Az oktatásért felelős tanszék: Távközlési Tanszék Tantárgy ekvivalencia:

TANTÁRGYPROGRAM. Az oktatásért felelős tanszék: Távközlési Tanszék Tantárgy ekvivalencia: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy tantervi címe: DIGITÁLIS JELFELDOLGOZÁS

Részletesebben

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL Tantárgy neve: Angol nyelv 1. Tantárgy kódja: MEIOK01ANBT Tárgyfelelős tanszék/intézet: Idegennyelvi

Részletesebben

Tárgyleírás (tematika)

Tárgyleírás (tematika) Tárgyleírás (tematika) Tárgy neve Számvitel alapjai Tárgy Neptun-kódja SZAI0BA06 Kreditérték 6 Képzési szint Intézményi tárgyfelelős BA Dr. Siklósi Ágnes Kari koordinátorok Név Egység GKZ Simonné Romsics

Részletesebben

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai LEVELEZŐ TAGOZAT kollokvium esetén GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai 1 A fogyatékossággal élő tanulók kompetencia alapú fejlesztése. 2 A tanulásban akadályozott

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Mikroelektronikai és Technológia Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Matematika III. KMEMA31TND Kreditérték:

Részletesebben

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap COMPU-CONSULT Kft. 2009. augusztus 3. Dokumentáció Tárgy: TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap (6. kiadás) Kiadta: CONSULT-CONSULT Kft. Dátum:

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgyi

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Építőmérnöki CAD 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAT41 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám laboratóriumi

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2016-2017. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben

VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA

VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SPECIALIZÁCIÓ (Levelező munkarend) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

Részletesebben

Önálló laboratórium tárgyak

Önálló laboratórium tárgyak BME Híradástechnikai Tanszék Önálló laboratórium téma és konzulensválasztás http://www.hit.bme.hu 2012 Önálló laboratórium tárgyak Az alapszak szakirányos és ágazatos, valamint a mesterszak szakirányos

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK SPANYOL NYELVBŐL Tantárgy neve: Spanyol nyelv 1. Tantárgy kódja: MEIOK01SPBT Tárgyfelelős tanszék/intézet: Idegennyelvi

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6)

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6) PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ (számítógépes gyakorlat 6) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB38 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Jövedéki és adójog 1. 3. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMNL211-K3 Marketing kutatás 2. A neve, beosztása: 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy típusa: A 5. A

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz II. évfolyam GI szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz LEVELEZŐ Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szervezeti magatartás és vezetés Tanszék:Vállalkozás

Részletesebben