Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):"

Átírás

1 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága I. KHTIR11TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Távközléstechnika II. KHTTT21TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: A tantárgy célja hogy a hallgatók megismerjék az informatikai rendszerek üzemeltetésének gyakorlati problémáit és az üzemeltetést támogató nemzetközi szabványokat. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: az informatikai rendszerek üzemeltetési problémáinak és a problémák közötti összefüggések bemutatása; esettanulmányok ismertetése; az üzemetetést támogató szabványok (COBIT, ITIL) szemléletének bemutatása. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Alapfogalmak Az informatikai rendszerek üzemeltetését támogató nemzetközi ajánlások Az informatika mint szolgáltatás Tipikus informatikai alkalmazások, rendszerek Mindennapi üzemeltetési kérdések Hálózatfelügyelet Licence-álási kérdések Témakör: Óraszám:30 Alapfogalmak Az informatikai rendszerek fogalma, összetevői. Az informatikai rendszerekhez 2 kapcsolódó fő folyamatok. Az üzemeltetés szabványosításának szerepe. Az informatikai rendszerek üzemeltetését támogató nemzetközi ajánlások ITIL, és az ITIL-re épülő gyártófüggő alkalmazások: MOF, HP openview stb. 6 COBIT. Az informatika mint szolgáltatás Szervezetek és felhasználók támogatása. Helpdesk, Service Desk, SLA. Az 4 informatikai szervezet. Kapcsolattartás a szolgáltatókkal, szerződések műszaki tartalma. Tipikus informatikai alkalmazások, rendszerek Irodai alkalmazások, ERP rendszerek 4 Levelező rendszerek, csoportmunka szoftverek Szerverek, munkaállomások, nyomtatók, UPS, klíma, kábelezés, helyiségek stb.

2 Mindennapi üzemeltetési kérdések Rendszerek telepítése. Mentések, visszaállítások. Vírusvédelem 8 Mail rendszer, internet kapcsolat üzemeltetése Naplózási kérdések. Fejlesztés, tesztelés, éles üzemeltetés. Upgrade Hálózatfelügyelet Hálózatfelügyeleti alkalmazások 4 Penetration teszt, IDS Licence-álási kérdések 2 Jogszabályok, licence-álási konstrukciók, támogató alkalmazások Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. Zárthelyi írás az utolsóelőtti tanulmányi héten. A vizsgára bocsátás feltétele: legalább elégséges (40 %) eredményű zh. A zh alapján megajánlott vizsgajegy (jó, jeles) lehetséges. A pótlás módja: pót zh. a vizsgaidőszak első tíz munkanapján. A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt). Elővizsga nincs. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 40%-nak megoldása Irodalom: Kötelező: -CIO A chief information officer kézikönyve, Management Kiadó Kft. Ajánlott: - Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

3 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága II. KHTIR21TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága I. KHTIR11TNB (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: A tantárgy célja hogy a hallgatók megismerjék az informatikai biztonság legfontosabb problémáit, az informatikai rendszereket fenyegető veszélyforrásokat és a bekövetkezésük elkerülése érdekében alkalmazható védelmi intézkedéseket. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: az informatikai biztonság problémáinak és a problémák közötti összefüggések bemutatása; esettanulmányok ismertetése; az informatikai biztonságot támogató szabványok szemléletének bemutatása. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Alapfogalmak Nemzetközi és hazai ajánlások és szabványok Az IT rendszerek fenyegetettsége Az IT rendszerek védelme Az IT biztonság tervezése BCP, DRP A biztonság ellenőrzése: a biztonsági audit Témakör: Óraszám: Alapfogalmak, az IT biztonság problematikái Biztonság, információ, adat, adatbiztonság, adatvédelem, titokvédelem, IT biztonság. 4 Történeti áttekintés Nemzetközi és hazai ajánlások és szabványok TCSEC, ITSEC, CC, COBIT, MEH ITB ajánlások, ITIL, MSZ ISO/IEC Az IT rendszerek fenyegetettsége Fenyegetettség, veszélyérzet, hamis biztonsági tudat, biztonsági környezet Veszélyforrások - kárkövetkezmények Szervezeti és működési veszélyforrások Humán veszélyforrások Természeti veszélyforrások Fizikai veszélyforrások Logikai veszélyforrások Veszélyforrások az IT rendszer életciklusában 6

4 Az IT rendszerek védelme Védelmi módszerek Szervezet és működésszabályozás A humán veszélyforrások elleni védelem A természeti veszélyforrások elleni védelem 4 Fizikai veszélyforrások elleni védelem Logikai veszélyforrások elleni védelem Védelem az IT rendszer életciklusa során A védelem erőssége Az IT biztonság tervezése Védelmi igények, helyzetfeltárás, biztonsági cél Fenyegetettség elemzés 4 Kockázatelemzés Kockázat menedzselés Normál üzemeltetési problémák Krízishelyzet, katasztrófa helyzet BCP, DRP 4 Katasztrófa és üzletmenet folytonossági tervek jellemzői A biztonság ellenőrzése: a biztonsági audit Az audit változatai, módszerei 4 Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. Zárthelyi írás az utolsóelőtti tanulmányi héten. A vizsgára bocsátás feltétele: legalább elégséges (40 %) eredményű zh, valamint a félévközi jegy megszerzése az Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága II. laboratórium KHTIR22TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: pót zh. a vizsgaidőszak első tíz munkanapján. A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt). Elővizsga nincs. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 40%-nak megoldása. Irodalom: Kötelező:- Az informatikai biztonság kézikönyve, Szerk: Muha Lajos Ajánlott: - Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

5 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága II. laboratórium KHTIR22TNB Kreditérték: 2 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: (kóddal) Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága II. KHTIR21TNB# Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 2 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: Gyakorlati ismeretek szerzése az informatikai biztonság technológiai feltételeit biztosító megoldásokról. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: Az Inform. rendszerek üzem. és biztonsága II. tárgy elméleti anyagához kapcsolódó laboratóriumi mérési feladatok megoldása. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Mentések és visszaállítások Hibatűrő diszk alrendszerek Kriptográfiai alkalmazások Rendszer naplók konfigurálása és kiértékelése Hálózatfelügyeleti rendszerek Tűzfalak Témakör: Óraszám:30 Mentések és visszaállítások Hibatűrő diszk alrendszerek 5-5 Kriptográfiai alkalmazások Rendszer naplók konfigurálása és kiértékelése Hálózatfelügyeleti rendszerek Tűzfalak Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt laboratóriumi gyakorlatok látogatása kötelező. A pótlás módja: Laboratóriumi pótmérés a szorgalmi időszak utolsó hetében. A félévközi jegy kialakításának módszere: A laboratóriumban végzett munka folyamatos értékelése az elvégzett munkáról készített jegyzőkönyvek alapján. Az egyes foglalkozások jegyzőkönyvei különkülön értékelésre kerülnek és az átlag adja a félévközi jegyet (a kerekítés szabályai szerint). A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb.

6 Irodalom: Kötelező: -lásd: Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága II. KHTIR21TNB tárgynál Ajánlott: Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

7 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Infokommunikációs hálózatok I. KHTIH11TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5. félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Híradástechnika III. KHTHI31TNB# (kóddal) Informatikai rendszerek üzemeltetése és biztonsága I. KHTIR11TNB# Heti óraszámok: Előadás: 3 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: A villamosmérnök hallgatók számára bemutatni az infokommunikációs hálózatok különböző változatait, legfontosabb jellemzőiket. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a hálózati architektúrák és rétegeik, valamint az egyes rétegekhez tartozó protokollok bemutatása; az összefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban való megfogalmazása és bemutatása; az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodási készség fokozása; a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Hálózati architektúrák A fizikai réteg Az adatkapcsolati réteg Témakör: Óraszám:45 Hálózati architektúrák Általános áttekintés Információ, adat, informatika, távközlési hálózatok, multimédia, infokommunikáció. Az infokommunikációs hálózatok fajtái, főbb jellemzőik, fejlődési irányok. Adatátviteli alapfogalmak Alaptételek (Shannon, Nyquist). Bérelt/kapcsolt áramkör, két/négyhuzalos vonal, 6 óra szinkron/aszinkron üzemmód, duplex/félduplex/szimplex átvitel. Az aszinkron és szinkron átvitel jellemzői. Adatátviteli és szimbólum sebesség fogalma, kapcsolatuk. Áramkör, csomag és üzenetkapcsolás, PSTN, PSPDN, CSPDN. Hálózattopológiák. Szabványosítási kérdések A szabványosítás szükségessége. Szabványosítási szervezetek. Az architektúra 6 óra fogalma. Hálózati hardver, hálózati szoftver. Protokoll. Protokollhierarchiák. Hálózati architektúrák. Rétegek tervezési kérdései. Az OSI referenciamodell Az ISO OSI referenciamodell. A nyíltság értelmezése. Az OSI elemei: protokoll, rendszer, entitás, összeköttetés. OSI rétegek és főbb jellemzőik. Protokoll funkciók. Kapcsolat a rétegek között, az interfész fogalma. Szolgálati primitívek. Protokoll adat elemek (PCI, PDU, SDU). Az OSI modell értékelése.

8 A TCP/IP A TCP/IP kialakulása. A rétegek és főbb jellemzőik. A TCP/IP modell értékelése. Az OSI és a TCP/IP összehasonlítása. A hibrid modell. Hálózati példák Internet, ARPANET, NSFNET, X25, ATM A fizikai réteg A fizikai közeg Sodrott érpár, koaxiális kábel, fénykábel, rádiófrekvenciás átvitel, mikrohullámú átvitel, műholdak. Alapsávi jelátvitel Kódolási eljárások. (RZ, NRZ, AMI, Manchester, Diff. Manchester, HDB3, 2B1Q, 4B3T) Vonali torzítások. Dzsitter fogalma. Zaj és a korlátozott sávszélesség hatása az átviteli sebességre. Rézvezetékes hozzáférési technikák. HDSL, ADSL és VDSL eszközök rendszertechnikai helye és főbb jellemzői. Modemek A modemek osztályozása (sebesség, modulációs eljárás, hálózat típus). A hangfrekvenciás modemekben alkalmazott modulációs technikák. A konstellációs ábra fogalma. A V. sorozatú modemek modulációs eljárásainak ismertetése. A Trellis kódolás lényege. Soros átvitel PC soros port megvalósítása (RS 232C). Az Universal Serial Bus (USB) felépítése és alkalmazási területe. Az adatkapcsolati réteg Adatkapcsolati protokollok Az adatkapcsolati réteg feladatai: Keretezés, hibakezelés, a protokollokban alkalmazott hibavédelmi eljárások típusai. (FEC, ARQ). Hiba felismerési eljárások (paritás, CRC). Forgalomszabályozás, hibajavítás. Elemi adatkapcsolati protokollok. Példák adatkapcsolati protokollokra. Karakter és bitorientált eljárások Klasszkus karakterorientált eljárások. Keretszerkezet, transzparencia, címzési mód, vezérlő mező felépítése. Az állomások típusai (vezérlő, alárendelt, kombinált). Üzemmódok (Normal Response Mode, Asynchronous Balanced Mode...) LAPB, LAPD. A közegelérési alréteg A közeghozzáférési probléma. Statikus és dinamikus csatornakiosztás. Többszörös hozzáférésű protokollok. Az Ethernet. A CSMA/CD. Token Ring. Vezeték nélküli LAN-ok. Bluetooth. Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A vizsgára bocsátás feltétele: Legalább elégséges eredményű zh. írása a tárgy anyagából az utolsó előtti tanulmányi héten, ill. a félévközi jegy megszerzése az Infokommunikációs hálózatok I. laboratórium KHTIH12TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: Pót zh. a vizsgaidőszak első tíz munkanapján. A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt). Elővizsga nincs. Megajánlott jegy (jó, jeles) lehetséges a zh. alapján. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 40%-nak megoldása. Irodalom: Kötelező: - Ajánlott: Andrew S. Tannenbaum: Számítógép-hálózatok

9 Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

10 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Infokommunikációs hálózatok II. KHTIH21TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Infokommunikációs hálózatok I. laboratórium KHTIH12TNB (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 3 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): v A tananyag Oktatási cél: A villamosmérnök hallgatók számára bemutatni az infokommunikációs hálózatok különböző változatait, legfontosabb jellemzőiket. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: a hálózati architektúrák és rétegeik, valamint az egyes rétegekhez tartozó protokollok bemutatása; az összefüggések világos feltárása, az összefüggéseknek fogalmakban (szavakban), ábrákban való megfogalmazása és bemutatása; az absztrakciós készség, a modellekben való gondolkodási készség fokozása; a valóság és a modellek viszonyának a bemutatása és ezen viszony elvi értékelése. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Hálózati réteg Szállítási réteg Alkalmazási réteg Hálózati biztonság Témakör: Óraszám:45 A hálózati réteg Alapelvek A tárol és továbbít típusú csomagkapcsolás, összeköttetés alapú és összeköttetés mentes szolgálat megvalósítása. Virtuális áramkör és datagram alapú hálózatok. Forgalomirányító algoritmusok Az optimalitási elv. A legrövidebb út, elárasztás, távolságvektor, kapcsolatállapot. Hierarchikus forgalomirányítás, adatszóró forgalomirányítás. Többesküldés. Torlódásvédelmi algoritmusok Alapelvek. Torlódásmegelőző módszerek. Torlódásvédelem, virtuális áramkör alapú és datagram alapú hálózatokban. A terhelés eltávolítása. A szolgálat minősége Követelmények. QoS fogalma. QoS és forgalmi paraméterek általános áttekintése. QoS biztosítási stratégiák. MPLS Hálózatok összekapcsolása A hálózati technológiák különbözőségei. Összekapcsolási lehetőségek. Egymás után kapcsolt virtuális áramkörök. Hálózati réteg az interneten Az IP protokoll. IP címek. Alhálózati maszk. Külső és belső IP címek. Vezérlő protokollok.

11 A szállítási réteg TCP/UDP Az Internet szállítási protokolljai: TCP, UDP. TCP és UDP header. Az alkalmazási réteg Klasszikus alkalmazások Telnet, ftp, rlogin, rsh rcp, smtp, pop3, imap dns, wins (DHCP), ssh. Kliensszerver architektúrák. Web technológiák URL http, https, HTML. XML, XHTML, portálok, keresőgépek Statikus és dinamikus dokumentumok. 6 óra Multimédia Az infrastruktúra protokoll független elemei (terminál, szerver, kapu, konferencia híd). Multimédia protokoll stack (SÍP, MEGACO, H.3232). Hangkódolási 6 óra eljárások: jelalak kódolás, vokóder. Valós idejű szállítási protokoll. (RTP, RTCP) A SIP elemei és működése. H.323 protokoll rendszer. H.323 rendszerelemek (terminal, gateway, MCU, gatekeeper). H RAS és H hívásjelzés (Q.931). Hívásjelzési módszerek. H.245 hívásvezérlés jellemzői. VoIP összeköttetés megoldások (szcenáriók). VoIP átviteli sávszélességet meghatározó tényezők. Hálózati biztonság Kriptográfia A titkosítási modell, klasszikus titkosítási módszerek. Szimmetrikus kriptográfia, blokk kódolók, DES. Aszimmetrikus kriptográfia, publikus és titkos kulcsok, RSA. Digitális aláírás, üzenet pecsétek, CA, PKI. SSH, SSL, Kerberos, DNSsec Szteganográfia. IPsec, VPN Transport mód, tunnel mód AH, ESP, IKE. VPN: Összetevők, L2TP Compulsory tunnel, voluntary tunnel Határfelületi védelem Tűzfalak:Csomagvizsgáló, dinamikus csomagvizsgáló, socks tűzfalak, bastion host Proxy, transzparens proxy, moduláris proxy, mély protokollelemzés Tartalom és vírusszűrési megoldások DMZ, NAT, NAT box, statikus/dinamikus címfordítás Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt előadások látogatása kötelező. A vizsgára bocsátás feltétele: Legalább elégséges eredményű zh. írása a tárgy anyagából az utolsó előtti tanulmányi héten, ill. a félévközi jegy megszerzése az Infokommunikációs hálózatok II. laboratórium KHTIH22TNB kódú tárgyból. A pótlás módja: Pót zh. a vizsgaidőszak első tíz munkanapján. A félévközi jegy kialakításának módszere: A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Vizsga a teljes félévi anyagból írásban (részben teszt). Elővizsga nincs. Megajánlott jegy (jó, jeles) lehetséges a zh. alapján. Követelmény az elégséges szinthez: a feladatok 40%-nak megoldása. Irodalom: Kötelező: - Ajánlott: Andrew S. Tannenbaum: Számítógép-hálózatok Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

12 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Infokommunikációs hálózatok I. laboratórium KHTIH21TNB Kreditérték: 4 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Infokommunikációs hálózatok I. KHTIH11TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 4 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: A villamosmérnök hallgatók számára bemutatni az infokommunikációs hálózatok különböző változatait, legfontosabb jellemzőiket. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: Az Infokommunikációs hálózatok I. tárgy elméleti anyagához kapcsolódó laboratóriumi mérési feladatok megoldása. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Szimulációs mérési módszerek az OMNET távközlési szimulációs program felhasználásával A fizikai réteg Alapsávi jelátvitel Modemek Soros átvitel Adatkapcsolati réteg Ethernet Token ring WLAN Bluetooth Témakör: Óraszám:60 Szimulációs mérési módszerek az OMNET távközlési szimulációs program felhasználásával A fizikai réteg Alapsávi jelátvitel Modemek Soros átvitel Adatkapcsolati réteg Ethernet Token ring WLAN Bluetooth Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt laboratóriumi gyakorlatok látogatása kötelező. A pótlás módja: Laboratóriumi pótmérés a szorgalmi időszak utolsó hetében.

13 A félévközi jegy kialakításának módszere: A laboratóriumban végzett munka folyamatos értékelése az elvégzett munkáról készített jegyzőkönyvek alapján. Az egyes foglalkozások jegyzőkönyvei különkülön értékelésre kerülnek és az átlag adja a félévközi jegyet (a kerekítés szabályai szerint). A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Irodalom: Kötelező: lásd: Infokommunikációs hálózatok I. KHTIH11TNB Ajánlott: lásd: Infokommunikációs hálózatok I. KHTIH11TNB tárgynál tárgynál Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

14 Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Infokommunikációs hálózatok II. laboratórium KHTIH22TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 6 félév (szemeszter) Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki szak Tantárgyfelelős Dr. Beinschróth József Oktatók: oktató: Előtanulmányi feltételek: Infokommunikációs hálózatok II. KHTIH21TNB# (kóddal) Heti óraszámok: Előadás: 0 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 2 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): f A tananyag Oktatási cél: A villamosmérnök hallgatók számára bemutatni az infokommunikációs hálózatok különböző változatait, legfontosabb jellemzőiket. Oktatási cél elérését szolgáló feladatok: Az Infokommunikációs hálózatok II. tárgy elméleti anyagához kapcsolódó laboratóriumi mérési feladatok megoldása. A tantárgy törzsanyagának, oktatási módszereinek és követelményeinek tartalmazniuk kell mindazon ismereteket, jártasságokat és készségeket, amelyek lehetővé teszik a konvertálható villamosmérnökök képzését. A tárgy oktatója kb. 10%-ban eltérhet a részletes tematikától. Tematika: Szimulációs mérési módszerek az OMNET távközlési szimulációs program felhasználásával Hálózati réteg Routerek vizsgálata IP header Szállítási réteg TCP/UDP vizsgálat TCP header UDP header Hálózati alkalmazások Hálózati biztonság Kriptográfiai alkalmazások Témakör: Óraszám:30 Szimulációs mérési módszerek az OMNET távközlési szimulációs program felhasználásával Hálózati réteg Routerek vizsgálata IP header Szállítási réteg TCP/UDP vizsgálat TCP header UDP header Hálózati alkalmazások Hálózati biztonság Kriptográfiai alkalmazások Félévközi követelmények (feladat, zh. dolgozat, esszé, prezentáció, stb) A tantervben előírt laboratóriumi gyakorlatok látogatása kötelező.

15 A pótlás módja: Laboratóriumi pótmérés a szorgalmi időszak utolsó hetében. A félévközi jegy kialakításának módszere: A laboratóriumban végzett munka folyamatos értékelése az elvégzett munkáról készített jegyzőkönyvek alapján. Az egyes foglalkozások jegyzőkönyvei különkülön értékelésre kerülnek és az átlag adja a félévközi jegyet (a kerekítés szabályai szerint). A vizsga módja: írásbeli, szóbeli, teszt, stb. Irodalom: Kötelező: lásd: Infokommunikációs hálózatok II. KHTIH21TNB Ajánlott: lásd: Infokommunikációs hálózatok II. KHTIH21TNB tárgynál tárgynál Egyéb segédletek: A tárgy oktatásához felhasználhatóak az egyéni tanulást támogató és folyamatosan készülő oktatási anyagok is (önálló tanulást szolgáló füzetek, elektronikus tananyagok, videók).

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Tárgy neve és kódja: Távközlési informatika II. KHWTI3TBNE Kreditérték: 5 Nappali

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Mobil kommunikáció I. KHTMK11TNB Kreditérték: nappali tagozat 5. félév (szemeszter)

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 2270-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem Andrew S.Tanenbaum Számítógéphálózatok Második, bővített, átdolgozott kiadás Panem A mű eredeti címe: Computer Networks. Fourth Edition. Copyright 2003, 1996 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice

Részletesebben

Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEG11ONC Kreditérték: 6

Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEG11ONC Kreditérték: 6 Óbudai Egyetem Villamosenergetikai Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Energiagazdálkodás KVEEGONC Kreditérték: 6 nappali 6. félév Szakok melyeken a tárgyat oktatják: Villamosmérnöki

Részletesebben

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC Kredit: 5 Informatika II. KHTIA21TNC Programozás II. oratórium nappali: 2 ea+ 0 gy+ 0 KMAPR22TNC Dr. Beinschróth József Az aláírás megszerzésnek feltétele: a félév folyamán 2db. ZH mindegyikének legalább

Részletesebben

Távközlési hálózatok Villamosmérnök szak, híradástechnika szakirány

Távközlési hálózatok Villamosmérnök szak, híradástechnika szakirány 2014-2015. 1 Távközlési hálózatok Gerinc-(Core) hálózati megvalósítások, áramkörkapcsolt hálózatok: Pleziokron Digitális Hierarchia (PDH) PDH eljárások: mintavételezés, kvantálás, kódolási eljárások. Végberendezések

Részletesebben

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv

Záróvizsga tematika Távközlési Informatika modul Villamosmérnök, Infokommunikációs technológiák szakirány D tanterv Záróvizsga tematika 2017-18. Távközlési Informatika modul Infokommunikációs rendszerek Infokommunikációs hálózatok A nyílt rendszerek összekapcsolásának filozófiája, a rétegszemlélet elmélete. A fizikai

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Híradástechnika II. KHTHI21TNB Kreditérték: 2 nappali tagozat 200/07 tanév.1. félév

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2017-2018. tavaszi II. félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Járműgyártási (Automobil

Részletesebben

Hálózatbiztonság 1 TCP/IP architektúra és az ISO/OSI rétegmodell ISO/OSI TCP/IP Gyakorlatias IP: Internet Protocol TCP: Transmission Control Protocol UDP: User Datagram Protocol LLC: Logical Link Control

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

Adat és információvédelem Informatikai biztonság. Dr. Beinschróth József CISA

Adat és információvédelem Informatikai biztonság. Dr. Beinschróth József CISA Adat és információvédelem Informatikai biztonság Dr. Beinschróth József CISA Tematika Hol tartunk? Alapfogalmak, az IT biztonság problematikái Nemzetközi és hazai ajánlások Az IT rendszerek fenyegetettsége

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt.

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt. Tűzfal megoldások ComNETORX nap, 2001. I. 30. ComNETORX Rt. N Magamról Hochenburger Róbert MCNI / MCNE MCNI = Master CNI MCNE = Master CNE CNI = Certified Novell Instructor CNE = Certified Novell Engineer

Részletesebben

Felkészülés a 2020-as érettségire. Sisák Zoltán HTTP Alapítvány

Felkészülés a 2020-as érettségire. Sisák Zoltán HTTP Alapítvány Felkészülés a 2020-as érettségire Sisák Zoltán HTTP Alapítvány Érettségi követelmények - kerettantervek Szakmai kerettanterv 2016 Érettségi követelmények Szakmai kerettanterv 2018 Érettségi követelmények

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Média technológia alapok I. KHTMA11TNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter)

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó... xi. 1. Bevezetés... 1. 2. Mechanikai, elektromos és logikai jellemzők... 13

Tartalomjegyzék. Előszó... xi. 1. Bevezetés... 1. 2. Mechanikai, elektromos és logikai jellemzők... 13 Előszó... xi 1. Bevezetés... 1 1.1. Fogalmak, definíciók... 1 1.1.1. Mintapéldák... 2 1.1.1.1. Mechanikus kapcsoló illesztése... 2 1.1.1.2. Nyomtató illesztése... 3 1.1.1.3. Katódsugárcsöves kijelző (CRT)

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2018-2019. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozások pénzügyi alapjai Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Minden szakügyintéző szakirány számára 2011/2012.

Részletesebben

Adat és információvédelem Informatikai biztonság Dr. Beinschróth József

Adat és információvédelem Informatikai biztonság Dr. Beinschróth József Adat és információvédelem Informatikai biztonság CISA Technológia: az informatikai rendszer Az informatikai rendszer főbb elemei: A környezeti infrastruktúra elemei Hardver elemek Adathordozók Dokumentumok

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében):

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében): Követelményrendszer 1. Tantárgynév, kód, kredit, választhatóság: Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K 2. Felelős tanszék: Informatika Szakcsoport 3. Szak, szakirány, tagozat: Műszaki

Részletesebben

Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási és kapcsolási alapok Hálózatok méretezése Connecting Networks

Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási és kapcsolási alapok Hálózatok méretezése Connecting Networks IT alapismeretek hálózati alapfogalmak felhő IoT (Internet of Things) virtualizáció e-learning fogalmak CISCO CCNA CISCO CCNP Hibakeresés WIFI ismeretek Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási

Részletesebben

Tárgyleírás (tematika)

Tárgyleírás (tematika) Tárgyleírás (tematika) Tárgy neve Számvitel alapjai Tárgy Neptun-kódja SZAI0BA06 Kreditérték 6 Képzési szint Intézményi tárgyfelelős BA Dr. Siklósi Ágnes Kari koordinátorok Név Egység GKZ Simonné Romsics

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

54 481 02 0010 54 01 Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő. Informatikai alkalmazásfejlesztő

54 481 02 0010 54 01 Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő. Informatikai alkalmazásfejlesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Nyíregyháza, február 1.

Nyíregyháza, február 1. Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet T A N T Á R G Y I T E M A T I K A É S F É L É V I K Ö V E T E L M É N Y R E N D S Z E R 2018/2019. tanév 2. félév Készítette: főiskolai docens tantárgyfelelős

Részletesebben

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN)

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN) IP alapú távközlés Virtuális magánhálózatok (VPN) Jellemzők Virtual Private Network VPN Publikus hálózatokon is használható Több telephelyes cégek hálózatai biztonságosan összeköthetők Olcsóbb megoldás,

Részletesebben

Közigazgatási informatika tantárgyból

Közigazgatási informatika tantárgyból Tantárgyi kérdések a záróvizsgára Közigazgatási informatika tantárgyból 1.) A közbeszerzés rendszere (alapelvek, elektronikus árlejtés, a nyílt eljárás és a 2 szakaszból álló eljárások) 2.) A közbeszerzés

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

TANMENET 2018/2019. tanév

TANMENET 2018/2019. tanév Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3. Tel:06-56-424-955, Fax: 06-56-513-925 e-mail cím: titkarsag@palfy-vizugyi.hu TANMENET 2018/2019. tanév

Részletesebben

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet

2003. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE. Műszaki Informatika és Villamos Intézet S IQU IN Q UEEC C LESIE NS PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Műszaki Informatika és Villamos Intézet A VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK LEVELEZŐ TAGOZATOS TANTERVE 2003. 1 A szak megnevezése:

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f):

Heti óraszámok: Előadás: 2 Tantermi gyak.: 0 Laborgyakorlat: 0 Konzultáció: Számonkérés módja (s,v,f): Budapesti Műszaki Főiskola Híradástechnika Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Tantárgy neve és kódja: Fénytávközlés I. KHTFTTNB Kreditérték: 3 nappali tagozat 5 félév (szemeszter) Szakok

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor

FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor FOKSZ Mérnökinformatikus záróvizsga szóbeli tételsor Hálózatok tárgycsoport Számítógép-hálózatok 1. A fizikai és az adatkapcsolati réteg jellemzése, legfontosabb feladatai (átviteli közegek, keretezési

Részletesebben

MINŐSÉGÜGY. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

MINŐSÉGÜGY. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MINŐSÉGÜGY ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET Miskolc, 2017/18.

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 0. TANTÁRGY ISMERTETŐ Dr. Soumelidis Alexandros 2018.09.06. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG A tárgy célja

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Az Internet, mint infrastruktúra Hálózati történelem 1962 Paul Baran RAND csomagkapcsolt katonai hálózat terve 1969 Bell Labs UNIX 1969 ARPANet m!ködni kezd University

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Mikroelektronikai és Technológia Intézet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tantárgy neve és kódja: Matematika II. KMEMA21TND Kreditérték:

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Tantárgyi útmutató Pénzügyi kontrolling 1 Tantárgy megnevezése: PÉNZÜGYI KONTROLLING Tantárgy kódja:

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2015. február A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA A tantárgy oktatásának célja az alkalmazott számviteli eljárásokból

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató 2012/2013 II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Tantárgyi tematika (nappali tagozat)

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) 0 Tantárgyi tematika (nappali tagozat) A tantárgy adatai: A tantárgy megnevezése (tantárgyból): Revenue menedzsment Oktatás nyelve (mintaegységből): magyar A tantárgy angol megnevezése (mintaegységből):

Részletesebben

A könyvvizsgálat számítógépes támogatása

A könyvvizsgálat számítógépes támogatása PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK A könyvvizsgálat számítógépes támogatása Tantárgyi útmutató

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

IP Telefónia és Biztonság

IP Telefónia és Biztonság IP Telefónia és Biztonság Telbisz Ferenc KFKI RMKI Számítógép Hálózati Központ és Magyar Telekom PKI-FI Networkshop 2006 IP Telefónia és Biztonság 1 Tartalomjegyzék Bevezetés Terminológia A VoIP architektúrája

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

{simplecaddy code=1005}

{simplecaddy code=1005} {simplecaddy code=1005} Könyvünk célja, hogy az Internetről és annak használatáról olyan általános ismeretanyagot adjon, melynek segítségével bárki tudja majd használni a hálózatot és szolgáltatásait.

Részletesebben

Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok

Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK Ellenőrzési és könyvvizsgálati esettanulmányok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára Lokális Akadémia - Gödöllő A program áttekintése - 1 Non-profit szakképzési program és hálózat Oktatási intézmények, kormányzat -- Cisco Systems http://www.cisco.com/global/hu/cnap/index.shtml

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Részszakképesítés megnevezése: Hálózati rendszerüzemeltető

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Részszakképesítés megnevezése: Hálózati rendszerüzemeltető A 8. sorszámú Hálózati rendszerüzemeltető megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 481

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Virtuális magánhálózat Egy lokális hálózathoz külső távoli kliensek csatlakoznak biztonságosan Két telephelyen lévő lokális hálózatot nyílt hálózaton kötünk össze biztonságosan

Részletesebben

tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős:

tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős: kód: MFJOG31X02 óraszám: nyelve: köv: k kredit: tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős: kurzusok oktatói: tantárgy típusa: GH/É tanszék: MVT előkövetelmény(ek) kódja: - 2/0

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2013. szeptember 1

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április)

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) Ez egy előzetes áttekintés a még fejlesztés alatt álló új Cisco CCNA Exploration tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol nyelvű változata

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2017

Választható önálló LabView feladatok 2017 1) Alapsávi vezetékes átvitelben használt modulációs eljárások I. Egy elméleti összefoglalót kérek annak bemutatására, hogy alapsávi telefonmodemek milyen modulációs eljárással kommunikálnak, és hogyan

Részletesebben

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre 4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre Tartalom 4.1 A hálózati alkalmazások azonosítása 4.2 A gyakori hálózati alkalmazások magyarázata 4.3 A minőségbiztosítás (Quality ot Service, (QoS)) bevezetése

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Az internetes sávszélesség terheltségét ábrázoló grafikonok és statisztikák egy routerben általában opciós lehetőségek vagy még opcióként sem elérhetőek. Mégis

Részletesebben

A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 481 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017.

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak a Mérnökinformatikus alapszakos hallgatóknak szól, akik 2017. szeptember 1-jét követően kezdték meg tanulmányaikat.

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató 720p AHD valós idejű DVR-ek Duál technológia (analóg/ahd) Automatikus videojel felismerés

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, PMRESNE037P Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve:

Részletesebben