Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései"

Átírás

1 A kutatás a TÁMOP A/ azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései Történeti bevezető 4. Az oslói tárgyalásoktól napjainkig

2 Az első palesztin felkelés A Nyugati Parton és Gázában állandósul a palesztinok fegyvernélküli, de erőszakos demonstrálása (tiltakozások, kődobálások, gyújtogatások). Ezeket nem könnyen, de komolyabb incidensek nélkül kezelni tudja még az izraeli hadsereg, azonban december 9-én egy véletlen baleset nyomán az erőszak új erőre kap, akuttá és sokkal veszélyesebbé válik, a kövek háborúja kiegészül Molotov-koktélokkal, késekkel, s csempészet fegyverekkel is. Az izraeli hadsereget váratlanul éri a mindennap fel-fellobbanó erőszakos tüntetések, az incidensek nyomán több helyen is aránytalanul reagálnak, s minden a média előtt zajlik, melyet tudatosan kezdenek használni a palesztinok. Az intifáda meglepi a PFSZ-t is, mely nem tudja koordinálni az eseményeket, de idővel képes lesz azokat újra és újra felszínre hozni, politikai célokra használni, szándékosan gerjeszteni. A felkelés két valódi motorja a Hámász és az Iszlám Dzsihád, illetve rajtuk keresztül az 1979-es fordulattal iszlám fundamentalista állammá váló Irán, mely céljai szolgálatába állítja Szíriát, valamint a Libanonban tanyázó Hezbollahot is. Kialakul a palesztin-ügy egyaránt erőszakra hajlamos azonban mérsékelten vallásos, inkább nacionalista, illetve egyértelműen vallási fanatista szárnya. E kettőség a mai napig fennáll, s utóbbi fél rendre korlátozni tudja az amúgy sem nyíltan tárgyalásorientált nacionalista felet. Az iszlamista irányzat taktikája szociális és vallási szolgáltatások mellett, nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a fegyveresek kiképzésre, a bigott tanok szerinti életforma és gondolkodás, eszmevilág terjesztésére. Az állandósuló erőszak miatt Izraelben folyamatosan erősödik az akár tárgyalásos úton, de mielőbbi békét akarók tábora a hatalomba visszakerülő baloldali kormányzat elindítja a békepolitizálást.

3 A kapcsolatfelvétel október 2-án Irak lerohanja Kuvaitot a támadásra válaszul nemzetközi koalíció alakul, mely az első Öböl-háború során felszabadítja a sejkséget (1991. január 17.). A szövetséges erőkben arab országok is részt vesznek. Irak a háború során Scud-rakétákkal lövi Izraelt, amely azonban nem lép be háborúba, megtorlatlanul hagyja a bombázást ben is tovább tombol az erőszak a vitatott területeken. Több mint ezer palesztin veszti életét az összecsapásokban (sokukat palesztinok ölik meg, mivel kollaboránsokat látnak bennük). A Likud-kormányzat nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a PFSZ-szel, mely időközben irányítása alá tudja vonni a népfelkelést, különböző módon nem hagyja lecsendesedni azt, egyúttal a nemzetközi fórumon is kommunikálni kezdi az ügyet. Izraelben egyre erősödik azon társadalmi és politikai erők hangja, amelyek a tárgyalások megkezdését követelik. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió is nemzetközi rendezést sürget. Az együttes nyomás hatására Izrael jobboldali kormánya belegyezik egy nemzetközi konferencia összehívásába: október 30-án Madridban tartanak valamennyi érintett ország részvételével Közel-Kelet csúcsot. A hangulat változatlan, közvetlen tárgyalások, de ideologikus, vádaskodó környezetben, a palesztinai arab küldöttség a PFSZ befolyása alá kerül. Mindenesetre a csúcs fordulópontot jelent: különböző helyszíneken, különböző kérdések kapcsán folyamatos egyeztetések indulnak meg.

4 Hivatalos és titkos tárgyalások A madridi konferencia nyomán állandósulnak a különböző témák szerinti nemzetközi megbeszélések. Eleinte a Szovjetunió is aktív nyomásgyakorló, később azonban a belső gondjai miatt kimaradni kényszerül. Az Európai Közösség is igyekszik bekapcsolódni és természetesen az Egyesült Államok felügyelete is adott (Japánban és Kanadában is tárgyalnak az érintettek). A nem sok sikerrel kecsegtető egyeztetések közepette választásokat tartanak Izraelben, melyet a hivatalosan békepárti politikát ígérő baloldal nyer meg. Intenzívebb egyeztetésekkel folytatódnak a nemzetközi találkozók, az álláspontok nem közelednek azonban, sem a palesztinokkal, sem a szírekkel, sem a libanoniakkal, s emiatt a Jordániával sem. Két új szempont a tárgyalásokon részt vevő izraeli delegáció felfogásában: 1. valós eredményeket csakis különtárgyalásokon lehet elérni ezért törekedni kell arra, hogy az érintettekkel közvetlen megbeszélés alakuljon ki; 2. a nyilvánosság hátráltatja a megbeszéléseket ezért indokolt titkos fórumokat kezdeményezni. Szíria és Libanon problémás: nem mutatkozik közeledés így hátrébb sorolódnak Jordánia gyors megegyezést ígér, ugyanakkor nem akar első lenni, előbb előremozdulás a Nyugati Part és Gáza vonatkozásában, aztán Jeruzsálem és Ámmán is megbékélhet. Amúgy is a palesztinai arabok helyzetének megoldása a legégetőbb, egyúttal valamennyi féllel a megállapodás kulcsa.

5 Egyeztetések a norvég fővárosban Az egyre intenzívebbé váló izraeli-palesztin békeegyeztetésekre az iszlamista szervezetek terrormerényletekkel válaszoltak. A tárgyalások sikere érdekében mind az izraeli kormány, mind a PFSZ javasolta, hogy azok folytatódjanak titokban, ehhez Norvégia biztosított helyszínt. PFSZ legfontosabb követelései: 1. Izrael kivonul Gázából, mely átmenetileg (két-három évre) nemzetközi, vagy egyiptomi igazgatás alá kerül, közben pedig a felek megállapodnak a Nyugat Part helyzetéről. 2. Az így kialakított autonómiában nemzetközi gazdasági segélyek áramlanak, amolyan kvázi Marshall-segély formájában. 3. Izrael és az autonómia szoros gazdasági kapcsolatokat épít ki. Természetesen a kérdés ennél jóval összetettebb volt nemcsak területi, közigazgatási, gazdasági aspektusokat kellett megtárgyalni (víz, utazás, biztonság, stb.) Az időről-időre összehívott oslói titkos tárgyalások mellett a hivatalos megbeszélések is folytatódtak, kevés sikerrel, a delegációk egyáltalán nem tudtak a norvégiai dolgokról. A palesztin terroristák által elkövetett merényletek száma folyamatosan emelkedett mind többen haltak meg az izraeli és a palesztin oldalon is. A Hámász és az Iszlám Dzsihád semmilyen békéről hallani sem akart, éppen ezért tartva befolyásuk folyamatos növekedésétől informálisan egyre többen javasolták Jichák Rabin kormányfőnek, hogy állapodjon meg Arafattal (a PFSZ-szel), s engedje be őket Gázába.

6 Az Elvi Nyilatkozat elfogadása Az oslói tárgyalások nyomán kezdett kikristályosodni egy megállapodási terv, az ún. Elsőként Gázát dokumentum, mely tulajdonképpen a PFSZ követeléseit figyelembe véve formálódott ki. A palesztin tárgyalófél látva, hogy követelései meghallgatásra találtak, újabbakkal állt elő, jelezve, hogy a tényleges előrelépés érdekében a Nyugati Parton is indokolt lenne kijelölni egy autonómiai központot. Ennek alapján az Elsőként Gázát elképzelés Elsőként Gázát és Jerikót koncepcióvá változott. A már-már összeálló megállapodást így aztán nyilvánosságra kellett hozni, mely nem kis felháborodást, egyúttal pozitív nemzetközi visszhangot váltott ki: - Az izraeli társadalom jelentős része tüntetett, politikusok kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt tiltakoztak az eltitkolt egyezkedések miatt, ugyanakkor rövidesen a többség biztatóan értékelte a fejleményeket. - A palesztinok szintén váratlanul szembesültek a történtekkel, a Hámász erőszakot helyezett kilátásba Izrael és a kollaboráló PFSZ ellen is. - Washington szintén dühöngött majd követelte, hogy azonnal kerüljön minden a felügyelte alá ez meg is történik. Az Elvi Nyilatkozatot vagyis a megbékélést, mint alapelvet rögzítő dokumentumot szeptember 13-án írták alá Washingtonban Rabin és Arafat kezet fogott Mivel Oslóban már előre megállapodtak így a továbblépésnek nem maradt akadálya.

7 Az ún. Osló-1 megállapodás Az első átfogó izraeli-palesztin rendezési tervet Kairóban írták alá április 4-én. A ceremónia nem ment zökkenőmentesen, s a következmények sem voltak egyértelműen biztatóak. A dokumentum több kérdés esetében is részletesen, pontokra és adatokra bontva rögzíti az új helyzetet (főként területi, gazdasági, közigazgatási együttműködési és biztonsági értelemben). A gázai zsidó telepek kérdése, a katonai műveleti lehetőség. A megállapodás jelentősége nemzetközi jogi értelemben 1. nem rögzítettek semmilyen jövőbeli határvonalat; 2. a PFSZ közigazgatási autonómiát szerzett a megszállás többé nem értelmezhető; 3. PFSZ kötelezettségvállalások és az azokhoz való viszonyulás Arafat és a PFSZ bevonulása Gázába Beruházások és fejlesztések az övezetben, valamint Jerikóban (számos új munkahely, a közszolgáltatási infrastruktúra általános fejlesztése). A palesztin fegyveres potenciál intézményesítése A palesztin ellenzék fellépése a PFSZ ellen Arafat kettős politizálása A terrortámadások folytatódása A nemzetközi közösség gazdaságilag igen, katonailag-rendészetileg azonban nem kíván közreműködni ennek következményei

8 Az ún. Osló-2 megállapodás A békefolyamat sikere érdekében az izraeli kormány mielőbb tárgyalni akarta a további vitás kérdéseket is, annak ellenére, hogy közben a terrortámadások megsokszorozódtak, s a Palesztin Hatóság (a Palesztin Autonómia főhatalmi szerve) a szerződésben vállaltakkal ellentétben passzív maradt az erőszak megfékezésével kapcsolatban. Növekvő elégedetlenség Izraelben, a jobboldali-nacionalista mozgalmak, pártok, s maga a társadalom is kétségesnek ítéli a megbékélés lehetőségét, a terroristákkal kollaborálónak tartják Arafatot és szervezetét, elutasítják a további engedményeket. Az egyre feszültebbé váló környezetben szeptember 28-án aláírják az ún. Osló-2 megállapodást, mely a Nyugati Part és egyéb vitatott kérdések vonatkozásában rögzít új előírásokat. A dokumentum a 93-as szerződésnél sokkal részletesebb, ugyanakkor számos vitatott tényező végleges megtárgyalását halogatja, a tényleges béke még messze van. Komoly ellenállás az izraeli ellenzék és a palesztin szélsőségesek részéről, semmisnek nevezik a megállapodást, az aláírókat árulással vádolják meg. Folytatódnak a terrormerényletek Arafat nem tud, de valójában nem is akar fellépni a szélsőséges csoportok ellen tisztában van helyzete labilis voltával, melynek összetett következményei lesznek: 1. pozíciója megtartása érdekében (a) nem hajlandó ténylegesen békét kötni, (b) az eddigi megállapodásokban foglalt kötelezettségeit betartani; 2. a PHnak nyújtott nemzetközi támogatásokat kész megosztani, egyes körzetekben a Hámász aktivistáit megtűrni, terroristákat a PH rendvédelmi szerveiben fogadni, azokat pénzzel, fegyverrel, információval ellátni.

9 Jichák Rabin halála, a jobboldal választási győzelme 1995 novemberében egy szélsőséges zsidó fiatal lelövi Jichák Rabin izraeli kormányfőt, a békefolyamat hívét. Ideiglenes miniszterelnöknek Simon Pereszt nevezik ki, aki folytatni kívánja elődje politikáját, időközben azonban elapad a társadalmi és annak nyomán a politikai támogatása is. Előrehozott választások, a fő kérdés: marad-e a baloldal vezénylet békepolitizálás, vagy diadalmaskodik a jobboldal által hangoztatott feltételekhez kötés, a PH által vállaltak számonkérése. Kis különbséggel, de megnyeri a szavazást a jobboldal (a gyilkosságot követő nemzeti gyász ellenére is), Benjamin Netanjahut választják miniszterelnökké, aki átgondoltabb, a feltételek érvényesüléséhez kötött, lassabb, Izrael érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó békefolyamatot ígér. A hiedelmekkel ellentétben a békepolitizálás csak megtorpan, lassul, de nem áll le: - hosszas egyeztetések nyomán elfogadják január 15-én a Hebron egyezményt - egyúttal kitűzik a végső rendezéshez vezető tárgyalások újabb fordulóját 1998-ra Közben palesztin részről változatlan marad a hozzáállás, sőt, a PH mind több alkalommal keveredik bele terrormerényletekbe nemcsak passzivitásával, hanem immáron közvetlen tevékenységével is. A felek egymást hibáztatják: az izraeli kormány terrorkollaborációval és a vállaltak nem betartásával vádolja a PH-t, míg a PH pedig a folyamatok lassításával, a tényleges béke ellehetetlenítésével vádolja a Netanjahu-kabinetet. Washington próbál nyomást gyakorolni a felekre, konferenciát összehívni.

10 A Wye River-i megállapodás A végső rendezés következő lépcsőfokaként kerül megrendezésre 1998 októberében a Wye River-i csúcs, mely a várttól elmaradó eredményekkel, de előrelépéssel zárul. Arafat és a PH elégedetlen a Netanjahu-kabinettel, mondván lassítják a rendezést, azzal pedig ürügyet adnak a szélsőséges palesztin csoportoknak a terrortámadásokra, melyeket a PH teljes szuverenitásáig biztos nem tud megakadályozni A békefolyamattal kapcsolatban változó álláspontot tanúsító izraeli társadalmi rétegek ismét bizalmatlanná válnak a Rabin-féle út rengeteg engedmény mellett is terrorral járt, azonban a jobboldal sem tudta megfékezni az erőszakot Politikai átrendeződés indul meg ennek hatására, a háttérben az Egyesült Államok nyíltan a Netanjahu-kabinet megbuktatásáért tevékenykedik Az előrehozott választásokon nyer a baloldali Ehud Barak, aki gyors rendezést ígér, több fronton is. Megpróbálkozik egyezkedni Szíriával, de nem jár sikerrel májusában elrendeli az izraeli hadsereg azonnali visszavonulását Dél-Libanonból, magára hagyva a szövetséges Szabad Libanoni Erőket a déli országrész rövidesen a Hezbollah befolyása alá kerül, mely nemcsak Izraelre jelent majdan kihívást, de magára Libanonra is Barak nem akar újabb részfordulót, valamennyi kérdés kapcsán megállapodást akar, s ebben Bill Clinton is támogatja. Konkrét és átfogó tervet dolgoznak ki valamennyi kérdés kapcsán júliusában Camp Davidben ülnek tárgyalóasztalhoz a felek.

11 A békepolitika összeomlása Az izraeli-egyiptomi békeszerződés aláírásának helyszínén hetekig tárgyalnak a felek az amerikaiak mindenben próbálnak közvetítéseikkel segíteni, kötelezettségeket vállalni Végső megállapodásra érkeznek, később már az izraeli és az amerikai tárgyalófél részmegállapodással is megelégedne Arafat azonban tulajdonképpen mindent elutasít. Semmibe a területi kérdésekbe, Jeruzsálem státuszába, a menekültek helyzetének megoldásába - sem egyezik bele a palesztin elnök. Egyre és egyre újabb követelésekkel áll elő, amikor már úgy tűnik van valamifajta elmozdulás a holtpontról. A békekonferencia teljes kudarccal zárul, melynek súlyos visszhangja lesz Izraelben. A palesztinok körében nem mivel május óta általánosak a zavargások, küszöbön áll egy új népfelkelés kirobbantása, mely a szélsőségesek forgatókönyvei szerint regionális Izraelellenes háborúig duzzad majd A végső ürügy Saron szeptemberi látogatása lesz a Templom-hegyen elszabadul az erőszak, mindennapossá válnak a merényletek pár év leforgása alatt több ezer terrortámadást hajtanak végre izraeli célpontok ellen. Barak és Clinton nem adja fel, újabb reménytelen vállalkozások a megbékélésre Tébában és Sharm el-seikben valamennyi kudarcba fullad Arafat tulajdonképpen nem is áll szóba az izraeli és az amerikai delegációval. Az erőszak elszabadulása, a békepolitizálás reménytelensége újabb fordulatot hozz az izraeli belpolitikában: Ariel Saront és pártját elsöprő többséggel választják kormányra. Tárgyalások helyett az erőskéz politikája nyer teret általánossá válnak a harcok, a merényletek

12 Az egyoldalú rendezés politikája Mivel sem a tárgyalások, sem a katonai fellépés nem vezet eredményre, miközben Izrael lakosai teljesen kiszolgáltatottá válnak új rendezési paradigma kerül előtérbe, mégpedig az unilaterális, vagyis egyoldalú cselekvések politikája. Egyetlen fontos elem: szétválasztás, a palesztinok elszeparálása, Izrael lakosainak és a stratégiailag fontos vitatott megítélésű területek védelme. Két cselekvés: 1. biztonsági kerítés építése; 2. területfeladás az egyoldalú kivonulással ben kezdik építeni a Nyugati Part köré a biztonsági kerítést, Gáza körül addigra már áll egy hasonló. Az építmény alig 40%-ának elkészülte után is rendkívül hatékonnyá válik Izrael védelmében, a palesztin terroristák elszeparálásában. A merényletek területileg később áthelyeződnek, azonban erre is sikerül kidolgozni egy viszonylag hatékony ellenszert, re sikerül számottevően redukálni a terroristák okozta fenyegetettséget. A nagy vihart kavaró 2005 nyári kivonulás összességében szintén nélkülözhetetlen és hatékony válaszlépésnek bizonyul a palesztin szélsőségesek potenciáljának mérséklése kapcsán. Közben Arafat éltét veszti, előtte még hajlandó kinevezni egy miniszterelnököt, azzal csak jelképesen megosztani a hatalmát. Helyét a szintén gyengekezűnek bizonyuló Mahmoud Abbas veszi át

13 A palesztinok belső válsága, az egyoldalú rendezés megakadása Arafat halála után az iszlamista csoportok megkérdőjelezik a Fatah politikai uralmát, s választásokat követelnek, melyet meg is nyer a Hámász. A nemzetközi közösség rövid időre kénytelen anyagilag-erkölcsileg hátat fordítani a palesztinoknak (miközben Izrael egyoldalúan tenni akar a békéért, a palesztinok között diadalmaskodik a terrorszervezet Hámász?!) következmények Ariel Saron politikai húzása, majdan betegsége és annak következményei Az egyoldalú rendezés megtorpanása több tényező miatt is: 1. nemzetközi ellenállás, 2. belső stabilitás, 3. az USA nyomása, 4. a Hámász teljes hatalomátvételének lehetősége (különösen figyelemreméltó az iráni, iraki, szíriai és a libanoni események kapcsán) ban újabb próbálkozások a béke tárgyalásos megteremtésére - Annapolisi csúcs eredmények nélkül zárul - A Hámász-kormány látszólagos megbuktatásában játszott nemzetközi szerep - Olmert-Abbas tárgyalások a végső rendezésről kevés előrelépés - Titkos izraeli-szír megbeszélések Ehud Olmert bukása, a párton belül a tárgyalásos rendezés híve, Tzipi Livni nyer a keményebb politikát ígérő Shaul Mofazzal szemben. A választásokat azonban elveszíti a Kadima a Netanjahu vezette Likuddal szemben

14 A második és a harmadik Netanjahu-kormány Netanjahu a Bar-Ilan Egyetemen elmondott beszédében elkötelezi magát a kétállamos megoldás mellett. Obama a feleket Washingtoba hívja, a megbeszélésen részt vesz Mubarak egyiptomi elnök és Abdullah jordán király is. Áttörés nincs, noha Izrael 10 hónapos egyoldalú moratóriumot hirdet a vitatott térségbeli építkezések tekintetében. A palesztin fél csak a moratórium lejártával hajlandó lépni, elsősorban az építkezési tilalom meghosszabbításához kötve bármit is. Nincs előrelépés. Közben regionális felfordulás - arab tavasz/iszlamista tél. Tunézia, Líbia, Egyiptom, Szíria, részint Jordánia és Libanon is. Változások a Hamasz politikájában. A gázai támadásokra válaszul Izrael hadműveletet indít, annak következményei ban újraindul a békefolyamat, azt követően, hogy az előrehozott választásokon diadalmaskodik ismét a Likud, de most már nem olyan nagy fölénnyel. 9 hónapos békeperiódus most április 29-én járna le, de elvileg megakadt. Izrael 78 terroristát engedett el, az utolsó fázist nem teljesítette, mivel a palesztin fél nem adott biztosítékot a folytatásra. Közben a PH egyoldalúan kezdeményezte nemzetközi szervezetek általi elismerését. Holtpont ismét!

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. Jeruzsálem

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. Jeruzsálem A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I.

Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I. BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Gazdik Gyula Az izraeli palesztin viszony újabb fejleményei, az Obama-beszéd kihatásai I. A tanulmány elsõ része 2010. október elejétõl, az amerikai részvétellel zajló izraeli palesztin

Részletesebben

Az izraeli-palesztin helyzet a választásokat követően

Az izraeli-palesztin helyzet a választásokat követően Az izraeli-palesztin helyzet a választásokat követően 2006-ban parlamenti választásokra került sor mind a Palesztin Hatóság területén, mind Izraelben. A nemzetközi politika főszereplői kiemelt figyelemmel

Részletesebben

felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása

felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása REZÜMÉK AZ ISZLÁM FORRADALOM A radikális politikai iszlám felemelkedése és hatásai A politikai iszlám számos országos, regionális és nemzetközi politikai, társadalmi és gazdasági tényező együtthatása következtében

Részletesebben

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS BEVEZETÉS A Gázai övezet története - A blokád bevezetése - Fokozatos elszigetelődés A gázai segélyflottilla-incidens - Mi is történt? - Következmények Törökország és Izrael - Jó gazdasági kapcsolatok -

Részletesebben

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1 A képlékeny félhold A szíriai háború és polgárháború szilánkjai a menekült- és migránsválság képében bizony elérték Európát, ezáltal Magyarországot is; nem beszélve arról, hogy 6000-7000fő európai országok

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

Az arab-izraeli háborúk

Az arab-izraeli háborúk Az arab-izraeli háborúk vetíthető oktatási segédanyag Keglevich Kristóf Budapest, 2015 1. Jeruzsálem három vallás szent helye: zsidók: Salamon temploma + számos más vonatkozás: Isten az itt összeszedett

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

Az amerikai külpolitika és az elnökjelöltek programjai

Az amerikai külpolitika és az elnökjelöltek programjai BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Varga Gergely Az amerikai külpolitika és az elnökjelöltek programjai Jelen írásunk szerzõje a Nemzet és Biztonság szeptemberi számában már foglalkozott a 2008. november 4-i elnökválasztást

Részletesebben

Ördögh Ágota Szilvia A 2010-es palesztin-izraeli béketárgyalások és az közötti kísérletek a megegyezésre

Ördögh Ágota Szilvia A 2010-es palesztin-izraeli béketárgyalások és az közötti kísérletek a megegyezésre Ördögh Ágota Szilvia A 2010-es palesztin-izraeli béketárgyalások és az 1967-2008 közötti kísérletek a megegyezésre Bevezetés Az 1967-es júniusi háború óta az elmúlt több mint 40 évben több kísérlet is

Részletesebben

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A biztonság fenntarthatósága A biztonsági kerítés

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A biztonság fenntarthatósága A biztonsági kerítés A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján

Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján Hírelemző 2014. Új Kenyér havának 4. napján Minden napom azzal kezdődik, hogy elolvasom a híreket, majd rendszerezem azokat, és miközben ezt teszem, egy-egy témacsoportot összevetek a két szembenálló gondolkodási

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK ÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.7. COM(2016) 385 final ANNEX 3 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ ÓPAI PARLAMENTNEK, AZ ÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ ÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK Az európai

Részletesebben

Magyarország egyetlen egyetemisták által szerkesztett külügyi magazinja. A második intifáda kitörése és első másfél éve

Magyarország egyetlen egyetemisták által szerkesztett külügyi magazinja. A második intifáda kitörése és első másfél éve Magyarország egyetlen egyetemisták által szerkesztett külügyi magazinja A második intifáda kitörése és első másfél éve 2 0 0 2 Tartalomjegyzék Előszó 2 1. Előzmények a bipoláris rendszer felbomlása után

Részletesebben

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu

AZ ISZLÁM ÁLLAM. Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu AZ ISZLÁM ÁLLAM Tálas Péter NKE NIT SVKK talas.peter@uni-nke.hu Az iszlám állam 2003-2011 iraki háború Ellenállás 2003-tól különböző csoportok/milíciák Paul Bremer Baásztalanítás programja Szunnita és

Részletesebben

SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET

SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET SZAKSZEMINÁRIUMOK 2007/2008-AS TANÉV NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET Kurzus címe:a fejlődő országok társadalmi-gazdasági kérdései Kurzusvezető: Najat Shamil Ali A szakszeminárium az alábbi témákkal foglalkozik:

Részletesebben

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S NEMZETKÖZI SZEMLE Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S Ha a Helsinkiben megtartott európai biztonsági és együttműködési értekezlet (1975) kontinensünk második világháború utáni békés korszakának

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 7. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 7. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 7. (OR. en) 14156/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 63 RELEX 920 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. november 16 17-én Brüsszelben

Részletesebben

IZRAELI HÍRLEVÉL. Szerkeszti: Halmos László makojeruzsalem@gmail.com SKYPE: halmos.laszlo

IZRAELI HÍRLEVÉL. Szerkeszti: Halmos László makojeruzsalem@gmail.com SKYPE: halmos.laszlo IZRAELI HÍRLEVÉL א גּ ר ת מ י ש ר א ל Newsletter Israeli Szerkeszti: Halmos László makojeruzsalem@gmail.com SKYPE: halmos.laszlo 2009. január 5, hétfő A friss információk az izraeli televízió- és rádióállomásoktól,

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

Európa jövője: lehetséges forgatókönyvek. Perger István képviseletvezető-helyettes Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Európa jövője: lehetséges forgatókönyvek. Perger István képviseletvezető-helyettes Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Európa jövője: lehetséges forgatókönyvek Perger István képviseletvezető-helyettes Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Az Európai Unió kihívásai Demográfiai kihívások Európa gazdasági súlyát illetően

Részletesebben

Könyvekről. Tamara Cofman Wittes (szerk.): Hogyan tárgyalnak az izraeliek és a palesztinok. Az oslói békefolyamat kultúraközi megközelítésben

Könyvekről. Tamara Cofman Wittes (szerk.): Hogyan tárgyalnak az izraeliek és a palesztinok. Az oslói békefolyamat kultúraközi megközelítésben Tamara Cofman Wittes (szerk.): Hogyan tárgyalnak az izraeliek és a palesztinok. Az oslói békefolyamat kultúraközi megközelítésben (Budapest: Aposztróf Kiadó, 2012. 248 o.) Az arab izraeli konfliktussal

Részletesebben

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki Semmi új a nap alatt: kisebbségi jogok, kettős állampolgárság, autonómia A mostani kormányzati ciklus nemzetpolitikai alapvetéseként is értelmezhető Orbán Viktor beiktatásakor elhangzott kijelentése: A

Részletesebben

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK A DÉLI PARTNEREK Az európai szomszédságpolitikába a Földközi-tenger keleti és déli partjainál fekvő, az Unióval szomszédos tíz ország Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanonra, Líbia, Marokkó, Palesztina,

Részletesebben

Terrorizmus által veszélyeztetett területek védelmi felkészítése. Balog Péter hadnagy, térképész főtiszt MH Térképész Szolgálat 2005

Terrorizmus által veszélyeztetett területek védelmi felkészítése. Balog Péter hadnagy, térképész főtiszt MH Térképész Szolgálat 2005 Terrorizmus által veszélyeztetett területek védelmi felkészítése Balog Péter hadnagy, térképész főtiszt MH Térképész Szolgálat 2005 2 BEVEZETÉS... 3 DEFINÍCIÓ... 3 RÖVID TÖRTÉNET... 7 A DEFINIÁLÁS NEHÉZSÉGEI...

Részletesebben

IZRAELI HÍRLEVÉL. Hamasz természetesen más indokkal ugyancsak elutasított.

IZRAELI HÍRLEVÉL. Hamasz természetesen más indokkal ugyancsak elutasított. IZRAELI HÍRLEVÉL א גּ ר ת מ י ש ר א ל Newsletter Israeli Szerkeszti: Halmos László makojeruzsalem@gmail.com SKYPE: halmos.laszlo 2009. január 9, péntek A friss információk az izraeli televízió- és rádióállomásoktól,

Részletesebben

A közel-keleti békefolyamat mint a világpolitika szegmentációs és orientációs pontja

A közel-keleti békefolyamat mint a világpolitika szegmentációs és orientációs pontja Fleisz Orsolya FLEISZ ORSOLYA A közel-keleti békefolyamat mint a világpolitika szegmentációs és orientációs pontja Bevezetés 1 Izrael a Közel-Kelet legextrémebb szinte minden tekintetben rendhagyó állama.

Részletesebben

A harmadik minszki megállapodás:

A harmadik minszki megállapodás: ELEMZÉSEK A harmadik minszki megállapodás: törékeny esély a politikai rendezésre E-2015/2. KKI-elemzések A Külügyi és Külgazdasági Intézet időszaki kiadványa Kiadó: Külügyi és Külgazdasági Intézet Szerkesztés

Részletesebben

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK A DÉLI PARTNEREK Az európai szomszédságpolitika Algériára, Egyiptomra, Izraelre, Jordániára, Libanonra, Líbiára, Marokkóra, Palesztinára, Szíriára és Tunéziára terjed ki. Az Unió és a tíz partnerország

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

A gázai lőporos hordó - az arab-izraeli konfliktus története

A gázai lőporos hordó - az arab-izraeli konfliktus története 2014 augusztus 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs A gázai értékelve lőporos hordó Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A Gázai övezet földünk egyik legnyugtalanabb, folyamatos harcoktól sújtott térsége,

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

Ember embernek farkasa

Ember embernek farkasa Jean-Pierre Derriennic: Polgárháborúk. Jelenkor, Pécs, 2004. 271 old. Rendkívül érdekes, a témához kapcsolódó adatokat rendkívül jól szintetizáló munkát vehet kézbe az olvasó, ha Jean-Pierre Derriennic

Részletesebben

Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18.

Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18. Obama elnök 2014. július 18-i nyilatkozata Ukrajnáról 2014.07.18. Elnöki nyilatkozat Ukrajnáról Fehér Ház James S. Brady sajtószoba July 18, 2014 11:52 AZ ELNÖK: Jó napot kívánok. A tegnapi napon a maláj

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Fejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére

Fejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Fejlesztési Bizottság 21.8.2012 2011/0461(COD) VÉLEMÉNYTERVEZET a Fejlesztési Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére

Részletesebben

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4 virtuális tudásközpontoknak közvetlen politikai befolyástól és gazdasági kényszertõl függetlenül kell mûködniük. E célból tanácsos ezeket a központokat legalább a legfontosabbakat virtuális autonóm közigazgatási

Részletesebben

Szentföldi anziksz. Egy megoldatlan probléma a Közel-Keleten

Szentföldi anziksz. Egy megoldatlan probléma a Közel-Keleten Szentföldi anziksz Egy megoldatlan probléma a Közel-Keleten Izrael-zsidóság Zsidóság: kötelességekkel teli élet 1) Tanulás 2) Élet 3) Étel 4) Ruházat 5) Üzlet 6) Család és szexualitás 7) Spiritualitás

Részletesebben

Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés

Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés Cser Orsolya Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés A biztonság az egyik legalapvetõbb emberi szükséglet, amely sohasem önmagában, hanem mindig a veszélyhelyzetre történõ reagálásként

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

Magyar katonai térképészet a libanoni békefenntartó misszióban

Magyar katonai térképészet a libanoni békefenntartó misszióban Magyar katonai térképészet a libanoni békefenntartó misszióban Varga Kornél főhadnagy MH GEOSZ Térképészeti támogató osztály térképész főtiszt Libanon Terület: 10.452m 2 (Somogy és Baranya megye) Népesség:

Részletesebben

Gáza előtt, Gáza után a gázai intervenció regionális és nemzetközi összefüggései

Gáza előtt, Gáza után a gázai intervenció regionális és nemzetközi összefüggései N. Rózsa Erzsébet Gáza előtt, Gáza után a gázai intervenció regionális és nemzetközi összefüggései 2008. december 19-én lejárt az Izrael és a palesztin Hamász közötti hat hónapos tűzszünet, melyet a szervezet

Részletesebben

ZMNE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2006/5 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58

ZMNE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2006/5 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58 ZMNE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2006/5 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58 A közel-keleti válság legújabb fejleményeiről Ami 2006. június 25. és augusztus 12. között Gázában

Részletesebben

Stratégiai erõvonalak változása az izraeli palesztin rendezési folyamatban (I.)

Stratégiai erõvonalak változása az izraeli palesztin rendezési folyamatban (I.) NB10_bel.qxd 2009.12.09 9:43 du. Page 3 BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Gazdik Gyula Stratégiai erõvonalak változása az izraeli palesztin rendezési folyamatban (I.) A hidegháború utáni korszak egyik legfontosabb nemzetközi

Részletesebben

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A vízkérdés

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A vízkérdés A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual

Részletesebben

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A menekültkérdés

Az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdései. A menekültkérdés A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Az utolsó csepp a kicsordulás előtt

Az utolsó csepp a kicsordulás előtt Az utolsó csepp a kicsordulás előtt Nem hiszem, hogy bárki kétségbe vonná az összefüggést az EU és Izrael közötti, euromediterrán megállapodás fedőnevű Társulási Szerződés létrehozása 1, és az a tény között,

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

Jelen cikkemben Vietnam háborúit vázlatszerűen mutatom be a korai időktől kezdve egészen a XX. századig.

Jelen cikkemben Vietnam háborúit vázlatszerűen mutatom be a korai időktől kezdve egészen a XX. századig. SZABÓ BÉLA VIETNAM HÁBORÚI WARS IN VIETNAM Jelen cikkemben Vietnam háborúit vázlatszerűen mutatom be a korai időktől kezdve egészen a XX. századig. In this article I present wars in Vietnam shortly, at

Részletesebben

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA A II. világháborút követő évtizedek, a bipoláris világrendszer évtizedei amelyek során

Részletesebben

VÁRHATÓ VILÁGPOLITIKAI TENDENCIÁK 2012-BEN

VÁRHATÓ VILÁGPOLITIKAI TENDENCIÁK 2012-BEN KIS-BENEDEK JÓZSEF VÁRHATÓ VILÁGPOLITIKAI TENDENCIÁK 2012-BEN A 2012-es év várhatóan nem hoz radikális változást a világgazdaságban és a világpolitikában, meglepetésekkel azonban számolni kell. A gazdasági

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

Kína és a szíriai válság. Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014.

Kína és a szíriai válság. Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014. Kína és a szíriai válság Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemző, SZTE Modernkor (új- és legújabbkor). Budapest, 2014. Röviden Szíriáról Történelmi kitekintő 1956. augusztus 1. (Egyike az elsőknek)

Részletesebben

A fehér világ jövője a XXI. században

A fehér világ jövője a XXI. században Guillaume Faye: A fehér világ jövője a XXI. században Gazdag István forditása Megjelent, többek között: a Demokrata, 2007 január 18.-i számában Európa a Római Birodalom bukása óta sohasem volt ilyen drámai

Részletesebben

AZ ÁLLAM- ÉS KORMÁ YFŐK I FORMÁLIS ÜLÉSE 2008. OVEMBER 7. HÁTTÉRA YAG

AZ ÁLLAM- ÉS KORMÁ YFŐK I FORMÁLIS ÜLÉSE 2008. OVEMBER 7. HÁTTÉRA YAG Brüsszel, 2008. november 7. AZ ÁLLAM- ÉS KORMÁ YFŐK I FORMÁLIS ÜLÉSE 2008. OVEMBER 7. HÁTTÉRA YAG 1. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek a pénzügyi válságra adott válasz koordinálásában tanúsított

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005)

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) A 90-es évek első felében Budapest korrekt, ám ugyanakkor távolságtartó Oroszország-politikája teljes mértékben érthető volt. Egyrészt az

Részletesebben

Netanjahu közel-keleti rendezési elképzelései (II.)

Netanjahu közel-keleti rendezési elképzelései (II.) 3 Gazdik Gyula Netanjahu közel-keleti rendezési elképzelései (II.) Jelen írás a 2009-es izraeli választásokat követõen ismét miniszterelnöki pozícióba jutott Benjamin Netanjahu politikai arculatának és

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

MKKSZ HÍRLEVÉL. Kiadja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók. A KÉK SZTRÁJK Sajtótájékoztató.

MKKSZ HÍRLEVÉL. Kiadja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók. A KÉK SZTRÁJK Sajtótájékoztató. MKKSZ HÍRLEVÉL Kiadja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók A KÉK SZTRÁJK Sajtótájékoztató Öt napos sztrájk Sajtótájékoztató 2018. február 15. Boros Péterné beszéde Mondanivalóm

Részletesebben

IZRPA_SZNKT Nemzetközi összefüggések (április 8-15.)

IZRPA_SZNKT Nemzetközi összefüggések (április 8-15.) 10. Aktualitások Mit jelent (és mióta) az izraeli unilaterális politizálás? Milyen változásokon ment keresztül 2000 óta Izrael és a PNH/PFSZ kapcsolatrendszere? Mely években tárgyaltak, mikor egyáltalán

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

Az egyiptomi átmenet sosem tűnt egyszerűnek Az utóbbi időszak eseményei miatt határozott amerikai politikára van szükség

Az egyiptomi átmenet sosem tűnt egyszerűnek Az utóbbi időszak eseményei miatt határozott amerikai politikára van szükség Az egyiptomi átmenet sosem tűnt egyszerűnek Az utóbbi időszak eseményei miatt határozott amerikai politikára van szükség Az USA-nak óriási kihívást jelent, hogy megtalálja az egyensúlyt a politikai átmenet

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fenti dokumentum minősítés alól feloldott változatát.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fenti dokumentum minősítés alól feloldott változatát. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 24. (OR. en) 11874/05 DCL 1 A MINŐSÍTÉS FELOLDÁSA 1 A dokumentum száma: ST 11874/05 RESTREINT UE Dátuma: 2005. szeptember 1. Új státusz: Tárgy: nyilvános

Részletesebben

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Kapronczay Péter A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Napjainkban, a médiában közzétett hírekben az elsők között szerepelnek a Balkán-félsziget népeinek egymás ellen vívott politikai és katonai

Részletesebben

Belföldi extrémizmus A biztonság és erőszak politikai elemzése

Belföldi extrémizmus A biztonság és erőszak politikai elemzése Manuel Mireanu Belföldi extrémizmus A biztonság és erőszak politikai elemzése Háttérelemzés Sorozat Tanulmány Az Athena Intézet összes kutatása ingyenesen letölthető az Intézet honlapjáról. Az ezen tanulmánnyal

Részletesebben

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN RedRuin Consulting munkája BEVEZETÉS 1914. július 12. SZERB VILLÁMHADMŰVELET HELYZETELEMZÉS ERŐSSÉGEK felfelé ívelő, diverz gazdaság véderő tv. (hadsereg modernizációja)

Részletesebben

Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása

Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzése a jobboldal, illetve

Részletesebben

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében Két célt tűztem ki az előadásban. Először, csatlakozva Deák Péter előadásához, szeretném hangsúlyozni, hogy a katonai

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

Írásban kérem megválaszolni:

Írásban kérem megválaszolni: Házi feladat! Tisza István magyar miniszterelnök álláspontja a lehetséges magyar szerb háború kérdésében! Írásban kérem megválaszolni: Tankönyv 24. oldal 3. sz. feladat (A bal alsó sarokban lévő kérdésre

Részletesebben

A civilek szerepe a szociális innovációban

A civilek szerepe a szociális innovációban A civilek szerepe a szociális innovációban Ki a civil, mi a civil? A civil társadalom: az állampolgárok szabad akaraton alapuló, tudatos, egyéni és közösségi cselekvései, melynek célja a társadalom egészének

Részletesebben

Mirko Aksentijevic A LIBANONI VÁLSÁG NAGY REJTÉLYE

Mirko Aksentijevic A LIBANONI VÁLSÁG NAGY REJTÉLYE Mirko Aksentijevic A LIBANONI VÁLSÁG NAGY REJTÉLYE A világlapok évek hosszú során át úgy emlegették Libanont, mint az idegenforgalom egyik legkedveltebb országát, mint a virágzó üzleti élet államát. Most

Részletesebben

GLOBALIS KONFLIKTUSOK

GLOBALIS KONFLIKTUSOK Beszélgessünk róla! GLOBALIS KONFLIKTUSOK ` Louise Spilsbury Hanane Kai A fordítás alapja: Louise Spilsbury: Global Conflict First published in Great Britain in 2016 by Wayland Text Wayland, 2016 Written

Részletesebben

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása 1. Bevezetés A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása Dunay Pál Amennyiben arra törekszünk, korrekt elemzést végezzünk, s elkerüljük azt, hogy a legfrissebb események határozzák meg álláspontunkat,

Részletesebben

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER. (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6.

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER. (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6. KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6. Magyar Országgyűlés...Budapes t Tisztelt Képviselő Úr! A hozzám intézett, az Országgyülésről

Részletesebben

Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt?

Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt? Találkozások térben és időben Népvándorlás előtt? Csébi Márk ELTE TTK Földtudományi DI, PhD-hallgató Dr. habil Izsák Éva ELTE TTK RTT, egyetemi docens Dobai Attila ELTE BTK Nyelvtudományi DI, PhD-hallgató

Részletesebben

Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten 2014-07-27 18:05:24 Cikk ajánlása Nyomtatás Betűméret Megosztás Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában.

Részletesebben

Dnešní kríze česko-slovenských vztahů. Szerkesztette: Fedor Gál, Studie, Praha 1992.

Dnešní kríze česko-slovenských vztahů. Szerkesztette: Fedor Gál, Studie, Praha 1992. A cseh-szlovák válás előtörténetéből Dnešní kríze česko-slovenských vztahů. Szerkesztette: Fedor Gál, Studie, Praha 1992. Diagnosztizálható-e egzakt társadalomtudományi módszerekkel egy olyan kórokozóegyüttes,

Részletesebben

Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai.

Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai. Lakatos Júlia Globális Trendek 2025 Egy multipoláris világ kihívásai. A Nemzeti Hírszerzési Tanács Globális Trendek 2025: Átalakult világ című elemzésének célja a világszintű stratégiai gondolkodás előmozdítása.

Részletesebben

Izrael újabb háborúja Gázában a Hamász közigazgatási kihívásai

Izrael újabb háborúja Gázában a Hamász közigazgatási kihívásai KÖZIGAZGATÁSI SZEKCIÓ szervezetek értékeit és érdekeit saját támogatott terveik támogatásához, illetve azok aláaknázásához. Mindezek értelmében megállapítható, hogy a jelenlegi iraki problémát leghatékonyabban

Részletesebben

JELENKOR. Propaganda Hitler után

JELENKOR. Propaganda Hitler után JELENKOR Propaganda Hitler után Thomas Mergel 1 Propaganda Hitler után című könyvében elsősorban azt vizsgálja, milyen politikai elvárások születnek a szavazók és a politikai aktivisták választások alatt

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

A PALESZTIN INTIFÁDA BIZTONSÁGPOLITIKAI ÉS KATONAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A PALESZTIN INTIFÁDA BIZTONSÁGPOLITIKAI ÉS KATONAI ÖSSZEFÜGGÉSEI ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Kis-Benedek József ezredes A PALESZTIN INTIFÁDA BIZTONSÁGPOLITIKAI ÉS KATONAI ÖSSZEFÜGGÉSEI Doktori (PhD) értekezés szerzői ismertetése Témavezető: Szabó János, DSc.

Részletesebben

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés Nemzetközi menekültjog Nemzetközi jog 2012 tavasz dr. Lattmann Tamás Történeti áttekintés 1918-ig: menekültek a migráció részeként két világháború között: szerződések egyes konkrét üldözött csoportok tekintetében

Részletesebben

Izrael és Palesztina a gázai övezeti háború után, valamint az EU szerepe

Izrael és Palesztina a gázai övezeti háború után, valamint az EU szerepe EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 ELFOGADOTT SZÖVEGEK Ideiglenes változat P8_TA(2014)0029 Izrael és Palesztina a gázai övezeti háború után, valamint az EU szerepe Az Európai Parlament 2014. szeptember 18-i állásfoglalása

Részletesebben

FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL.

FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL. Gosi Mariann FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL Az európaiak még mindig nem vették tudomásul, hogy milyen komoly

Részletesebben

Jogi alapismeretek szept. 21.

Jogi alapismeretek szept. 21. Jogi alapismeretek 2017. szept. 21. II. Állam- és kormányformák az állam fogalmának a meghatározása két fő szempontból fontos legitimációs és normatív szerep elhatárolás, megértés definíció! A definíciónak

Részletesebben

149. sz. Egyezmény. a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről

149. sz. Egyezmény. a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről 149. sz. Egyezmény a betegápoló személyzet foglalkoztatásáról, munka- és életkörülményeiről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa

Részletesebben

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Kis János Sajó András AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Alulírottak, Kis János egyetemi tanár és dr. Sajó András akadémikus, egyetemi tanár az alábbi amicus curiae levéllel fordulunk a T. Alkotmánybírósághoz.

Részletesebben

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben