TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II."

Átírás

1 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ ANT2/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Vizsga - 100%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. NEm kap kreditet az a hallgató, aki nem érte el egalább az 50 százalékot. A hallgatók lapismereteket szerezzenek az antropológia főbb területeiről - az antroposociogenézis, molekuláris antropológia, etnikai antropológia és a humánökológia területéről. A palaeoantropológia módszertanának alapelvei, alapvető jellemzése, a primáták eredete és fejlődése, bizonyítékok az ember állati ősből való kifejlődésére, az antropogenezis nem ontológiai bizonyítékai. A hominidák alapjellemzői, a hominidák evolúciójának elméletei, a legrégebbi emberszabásúak - Australopithecusok. A Homo nem fosszilis képviselői (a H. habilis, H. ergaster, H. rudolfensis, H. erectus, H. heidelbergensis, H. antecessor, H. neaderthalensis, H. sapiens jellemzői és az előfordulása). Az ember genetikai változatosság és a genetikai polimorfizmusok létrejöttének faktorai. A humángenetika felhasználása az antropológiában. Az ember morfológiai variabilitása - osztályozása, a kontinensek populációinak fizikai és etnikai jellemzői, a rasszizmus. A humanökológia alapjai. BODZSÁR, É., ZSÁKAI, A.: Humánbiológia (Gyakorlati kézikönyv). Budapest, BODZSÁR, É.: Humánbiológia: Életkorok biológiája: A pubertáskor vyd. - Budapest : ELTE Eötvös Kiadó, s. - ISBN GYENIS GY.: Humánbiológia: A hominidák evolúciója. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, ISBN Feneis, H.: Anatomický obrazový slovník. Stuttgart : Georg Thieme Verlag, s. - ISBN Mader, S. S.: Human biology. Wm. C. Brown Publishers, USA, Third edition s. - ISBN McCracken, T.O.: Háromdimenziós anatómiai atlasz. Budapest : Scolar Kiadó, s. - ISBN MUEHLENBEIN, M.P: Human Evolutionary Biology, Cambridge Un. Press, 2011

2 Nagy, M.: Humánbiológia, Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2006, ISBN Netter, F. H.: Humán anatómiai atlasz. Budapest : Medicina Könyvkiadó, s. ISBN X POSPÍŠIL, M.: Biológia človeka. Prírodovedecká fakulta UK Praha, s. - ISBN Wulf, Ch.: Az antropológia rövid összefoglalása vyd. - Budapest : Enciklopédia Kiadó, s. - ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 45 A B C D E FX Oktató: doc. Dr. Csaba Szinetár, CSc., PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

3 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/CDB/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Gyakorlatok a biológia módszertanából Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Folyamatos értékelés - 50%, szemináriumi munka - 50%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kapnak kreditet azok a hallgatók, akik nem érik el minimum az 50%. A diákok új oktatási módszerekkel és a gyakorlással szélesítik ki a tanítási készségeiket. A biológia jelenlegi helyzete az általános és középiskolai oktatásban. A strukturális és koncepcionális változások okai. A biológia didaktikai rendszere, kötelező és választható tárgyak. A biológia oktatás célkitűzései az általános és középiskolákban. Az oktató-nevelő munka tervezése. Éves oktatási program tervezése. Tanulási feladatok típusai a teljesítmény a kognitív folyamatok igényessége szempontjából, feladatuk és alkalmazásuk az ismeretszerzés és megszilárdítás, ismétlés szempontjából. A tananyag didaktikai elemzése (tartalmi, oktatási és módszertani), és konkrét bemutatása egy választott témán. Az órákra való felkészülés - teljes óravázlat írásbeli előkészítése (általános modell), bemutató az alapiskola és gimnázium tananyagának átadására és értelmezésére. Más didaktikai eszközök - segédeszközök funkcionális használata az oktatás különböző szakaszaiban. Összegzés didaktikus teszt segítségével. Bajtoš, J.: Didaktika laboratórnych predmetov. - Bratislava : STU - Slovenská Technická Univerzita, s. - ISBN BODZSÁR, É.: Kézikönyv a biológiatanítás módszertanához, Trefort Kiadó, Budapest 2005 Falus, I.: Didaktika. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN MARENČÍK, A. a kol.: Vybrané kapitoly z didaktiky biológie, Nitra, 2002 Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na:

4 Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na: Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 30 A B C D E FX Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

5 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/CDE/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Gyakorlatok az ökológia módszertanából Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Folyamatos értékelés - 50%, szemináriumi munka - 50%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kapnak kreditet azok a hallgatók, akik nem érik el minimum az 50%. Az ökológia és environmentalisztika jelenlegi helyzete az általános és középiskolai oktatásban. A strukturális és koncepcionális változások okai. Az ökológi és environmentalisztika didaktikai rendszere, kötelező és választható tárgyak. Az ökológia és environmentalisztika oktatás célkitűzései az általános és középiskolákban. Az oktató-nevelő munka tervezése. Éves oktatási program tervezése. Tanulási feladatok típusai a teljesítmény a kognitív folyamatok igényessége szempontjából, feladatuk és alkalmazásuk az ismeretszerzés és megszilárdítás, ismétlés szempontjából. A tananyag didaktikai elemzése (tartalmi, oktatási és módszertani), és konkrét bemutatása egy választott témán. Az órákra való felkészülés - teljes óravázlat írásbeli előkészítése (általános modell), bemutató az alapiskola és gimnázium tananyagának átadására és értelmezésére. Más didaktikai eszközök - segédeszközök funkcionális használata az oktatás különböző szakaszaiban. Összegzés didaktikus teszt segítségével. Bajtoš, J.: Didaktika laboratórnych predmetov. - Bratislava : STU - Slovenská Technická Univerzita, s. - ISBN Falus, I.: Didaktika. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN GNOTH, M., PUPALA, B.: Vybrané kapitoly z pedagogiky. Vysokoškoslké skriptum, PRIFUK, Bratislava, 1966, 97 ss. ISBN Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na:

6 Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na: Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

7 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/DAC- B/15 Tantárgy megnevezése: Diploma munka és védés Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: A záródolgozat védése, melyet az államvizsga bizottság értékel. Értékelés: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50%. Nem kap kreditet az a diák, aki nem éri el az 50 százalékot. A diák bemutatja a munka tervezésével, a biológiai kutatás végrehajtásával és publikálásával kapcsolatos alapismereteit, szokásait ill. elméleti és gyakorlati készségeit A beadott dolgozat az aktuális Rektori rendelet a záródolgozatokról szerint tartalmaz részeket. Szakirodalom a témakiírás szerint. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 Oktató: A B C D E FX Az utolsó módosítás dátuma:

8 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/DIB/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: A biológia módszertana Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A szemináriumi munkák folyamatos értékelése - 50%, szóbeli vizsga - 50%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kap kreditet az a diák, aki nem éri el legalább az 50 százalékot. A hallgatók ismereteket szereznek a tantárgydidaktika kulcsfontosságú kérdéseiről, hangsúlyt fektetve az oktatási folyamatra, annak irányításéra és a hatékonység növelésének lehetőségeire. A szemináriumokon a hallgatók fejlesztik a tanítási készségeiket, kompetenciáikat és megtanulják, hogyan hozzanak létre óramodelleket. Bajtoš, J.: Didaktika laboratórnych predmetov. - Bratislava : STU - Slovenská Technická Univerzita, s. - ISBN BODZSÁR, É.: Kézikönyv a biológiatanítás módszertanához, Trefort Kiadó, Budapest 2005 Falus, I.: Didaktika. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN Kalhous, Z.: Školní didaktika vyd. - Praha : Portál, s. - ISBN MARENČÍK, A. a kol.: Vybrané kapitoly z didaktiky biológie, Nitra, 2002 Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na:

9 Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej Zákon NR SR 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Dostupný na: A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 30 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc., PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

10 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/EKL/15 Tantárgy megnevezése: Ökológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 31 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. János Nemcsók, DSc., Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

11 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ENV/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Környezeti nevelés Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Záró projekt megvédése - 100%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kapnak kreditet azok a hallgatók, akik nem érik el minimum az 50%. A hallgatók alapinformációkat szereznek a környezeti nevelésről, megismerik céljait, szempontjait és problémáit, megismerik irányvonalait, lehetőségeit és koncepcióit. A leendő oktatók és a környezeti nevelés koordinátorai megtanulják összekötni az elméleti ismereteket és a gyakorlati tudást, a tanítási készségek fejlesztését. Bevezetés a környezeti nevelésbe. A környezeti nevelés terminológiája és szempontjai. A környezeti nevelés célja, tartalma és a filozófiája, fejlődésének iránya. A környezeti nevelés szerkezete. Filozófiai, pszichológiai és szociológiai szempontok a környezeti nevelésben. Didaktikai módszerek, eszközök és szervezési formák a környezeti nevelésben. Az ökológiatanárok és a környezeti nevelés koordinátorok személyisége. Tanítási gyakorlat. Haas, M., Ondrová, E., Švajda, J.: Environmentálna výchova/environmental education. Vydavateľstvo: Ústav vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity, 2008, 135 strán KERÉNYI, A.: Általános környezetvédelem, Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1995 KOVÁTS-NÉMETH, M.: Az erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig. Comenius Kft, Pécs, 2010, ISBN KOVÁTS-NÉMETH, M.: Fenntarthatóság, pedagógia, kutatás vyd. - Győr : Nyugat- Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, s. - ISBN Kriska, Gy., Maklári Jenőné, Scheuer, Zs.: Gyertek velünk erdei iskolába! Farkaserdei erdei iskola projekt / vyd. : Flaccus Kiadó, s. - ISBN Lükő, I.: Környezetpedagógia. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN Palovičová, Z.: Príroda ako náš osud : Úvod do environmentálnej etiky vyd. - Bratislava : Metodicko-pedagogické centrum, s. - ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv:

12 magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 42 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc. Az utolsó módosítás dátuma:

13 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ETO/15 Tantárgy megnevezése: Etológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 116 A B C D E FX Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

14 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/EVO/15 Tantárgy megnevezése: Evolúcióbiológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Záróteszt írása. Az elérhető 100 pontból: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50%. Az 50% alatti teljesítés esetén a kredit nem jár. A tanulók az aktuális tudományos eredményekre alapozva megértik a természetben zajló evolúció folyamatát. Alapfogalmak mi az ontogenézis és mi az evolúció. Az ontogenézis hierarchikus modellje. Az evolúciós elméletek és a kreacionizmus. Darwin evolúciós elmélete, a neodarwnizmus. Alternatív evolúciós elméletek. Ontogenézis és epigenézis. Evolúció és epigenézis. Ontogenézis és heterochrónia. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: doc. Dr. Csaba Szinetár, CSc. Az utolsó módosítás dátuma:

15 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ GEN2/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Genetika II. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 26 Kreditszám: 5 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Vizsga - 100%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kapnak kreditet azok a hallgatók, akik nem érik el minimum az 50%. A hallgatók alapismereteket szerezzenek általános és a klinikai genetikából, elsajátítják a genetikai szakterminológiát, kiválasztott mutációk tüneteit, az öröklődés típusait, a cytogenetika alapjait, a populációgenetika alapjait és genetika vizsgálati módszereit. A genetikai kutatás, genetika tudomány fejlődésének szakaszai, a genetikai szakterminológia alapjai, a sejt szerepe a genetikai információ átadásában, a sejtosztódás törvényszerűségei. Genetikai kód. Genetikai rendszerek szabályozása. A kromoszómaelmélet. A nem genetikai meghatározása. Bevezetés a fejlődésgenetikába. Extranukleáris öröklődés. Citogenetika - alapfogalmak, módszerek, a kromoszómák nemzetközi nevezéktana. Öröklődés és a környezet, mutagenézis. Populációgenetika. Kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok öröklődése. Genetikai kockázat a populáció és az egyed számára, családfászerkesztés, genetikai prognózis. Enzimopátiák. Modern trendek a genetikában, géntérképezés, génmanipuláció, DNS-elemzés, klónozás. Prenatális diagnosztika, genetikai tanácsadás. Borissza, E.: Ötösöm lesz genetikából. - Budapest : Calibra, ISBN Ferák, V., Sršeň, Š.: Genetika človeka. SPN, Bratislava, s., ISBN HARTL, D. L., JONES, E. W Genetics. Analysis of genes and genomes. Fifth Edition, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury, Massachusetts, USA, ISBN Mohay, J.: Genetika (kislexikon). Natura, s. - ISBN Poráčová, J., Nagy, M., Zahatňanská, M. et al.: Biometria živočíchov a človeka. Prešovská univerzita v Prešove, FHPV, Univerzita J. Selyeho v Komárne, PF, Centrum excelentnosti ekológie, živočíchov a človeka, PU v Prešove, Prešov, 2011, p. 357, ISBN Rédei, P. Gy.: Genetika. Mezőgazdasági Kiadó, s - ISBN Snustad, P.D., Simmons, M.J.: Genetics, 6th Edition International Student Version. 2012, 784 pages, ISBN :

16 Sršeň, Š., Sršňová, K.: Základy klinickej genetiky. Martin : Vydavateľstvo Osveta, spol. s.r.o., s. ISBN Vodrážka, Z.: Biochemie vyd. - Praha : Academia, s. - ISBN Watson, J.D.: DNS az élet titka vyd. - Budapest : HVG Könyvek, s. - ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 43 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. János Nemcsók, DSc., PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

17 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ GEN3/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Genetika III. Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A protokollok és számítások folyamatos értékelése - 30%, szemeszter végi értékelés - 70%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kapnak kreditet azok a hallgatók, akik nem érik el minimum az 50%. A hallgatók szerezzenek információkat humángenetikából. Az emberi DNS és tanulmányozásának alapvető módszerei. Humáni cytogenetika, kromoszómarendellenességek. Monogénes öröklődés és poligénes öröklés patológiás és általános jegyek esetében. Humán genetikai térkép struktúrája és használata a diagnosztizálásában és a genetikai betegségek vizsgálatában. Mutációk és mutagenezis. Alapító mutációk. Öröklődés és a környezet. Immunogenetika. Genetika az orvostudományban. Lehetőségei és módszerek az egyedek azonosítására. Ferák, V., Sršeň, Š.: Genetika človeka. SPN, Bratislava, s., ISBN HARTL, D. L., JONES, E. W Genetics. Analysis of genes and genomes. Fifth Edition, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury, Massachusetts, USA, ISBN NAGY, L., BÁLINT, L., MESKÓ, B. A KOL. Molekuláris medicina alapjai. Debrecen, 2011, (Dostupné na: tamop425/0011_1a_molekularis_medicina_hu_book/index.html) Poráčová, J., Nagy, M., Zahatňanská, M. et al.: Biometria živočíchov a človeka. Prešovská univerzita v Prešove, FHPV, Univerzita J. Selyeho v Komárne, PF, Centrum excelentnosti ekológie, živočíchov a človeka, PU v Prešove, Prešov, 2011, p. 357, ISBN Snustad, P.D., Simmons, M.J.: Genetics, 6th Edition International Student Version. 2012, 784 pages, ISBN : Sršeň, Š., Sršňová, K.: Základy klinickej genetiky. Martin : Vydavateľstvo Osveta, spol. s.r.o., s. ISBN SZEBERÉNYI, J.: Molekuláris sejtbiológia. Dialogus Campus Kiadó, 392 s., ISBN

18 A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

19 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/GEO/15 Tantárgy megnevezése: Geológia Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A szorgalmi időszakban két 25 pontos írásbeli felmérés történik, az írásbeli vizsga 50 pontos. Az írásbeli vizsgán való részvételhez a szorgalmi idászak alatti két írásbelit legkevesebb 50%- ra, minimálisan 25 pontra kell teljesíteni. Az összesen elérhető 100 pontból A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A tantárgy abszolválásával a tanuló olyan ismeretekkel rendelkezik rendelkezik a földtan és az ásványtan tárgykörében, melyek tanításukhoz szükségesek az általános- és középiskolai oktatásban. Bevezetés a földtani tudományokba, a geológia tárgya és feladatai, rövid története. A Föld külsőés belső szférái. A litoszféra, a kőzetek genetikai csoportjai. Kőzetképző folyamatok, magmatikus, üledékes, metamorf. Magmatikus, üledékes és metamorf kőzetek. Szerkezet, textúra, deformációk. Globális tektonika. Az ásványok általános tulajdonságai. A kristályok alakja és szerkezete, a térrács, rendszerek. A kristályok alakjai. Az ásványok fizikai tulajdonságai. Ásványrendszerek. Kőzettan. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: doc. Dr. Csaba Szinetár, CSc., Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

20 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/GEP/15 Tantárgy megnevezése: A Föld és a földi élet fejlődése Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A szorgalmi időszakban két 25 pontos írásbeli felmérés történik, az írásbeli vizsga 50 pontos. Az írásbeli vizsgán való részvételhez a szorgalmi idászak alatti két írásbelit legkevesebb 50%- ra, minimálisan 25 pontra kell teljesíteni. Az összesen elérhető 100 pontból A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A tanulók a tantárgy abszolválásával ismereteket szereznek a Föld keletkezéséről és fejlődéséről és a főldi élet keletkezéséről és fejlődéséről geokronológiai sorrendben A világegyetem keletkezése és fejlődése a Földdel együtt. Az atmoszféra, hidroszféra, litoszféra és bioszféra keletkezése és fejlődése. Fosszilizáció. A kormeghatározás módszerei. A sztratigráfia alapjai. Geológiai idő és geokronológia. A Föld és az élet fejlődése az archaikumban, paleozoikumban, mezozoikumban és kainozoikumban. A növények és állatok taxonómiai csoportjainak fejlődése, az ember fejlődése. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 48 A B C D E FX Oktató: doc. RNDr. Róbert Gyepes, PhD., Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

21 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/GLO/15 Tantárgy megnevezése: A környezet globális problémái Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: Az értékelt hallgatók száma: 46 A B C D E FX Oktató: Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

22 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/MBB/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Molekuláris és sejtbiológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Teszt - 100%. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kap kreditet az a diák, aki nem éri el legalább az 50 százalékot. A diákok kiegészítő ismereteket szereznek molekuláris és sejtbiológiából, és ezek jelentőségéről a rokon biológiai témák tanulmányozásánál. BÁLINT, M.: Molekuláris biológia I-II. -Műszaki Könyvkiadó, 2006, 414 oldal, ISBN: Cavalli-Sforza, L.L.: Genetikai átjáró : Különbözőségünk története vyd. - Budapest : HVG Kiadó Rt., s. - ISBN Darnell, J.: Molecular cell biology: Scientific American Book, ISBN Hídvégi, E.: A Genom. Széphalom, ISBN Nosek, J., Tomáška, Ľ.: Extrachromozomálne genetické elementy vyd. - Bratislava : UK, s. MUEHLENBEIN, M.P: Human Evolutionary Biology, Cambridge Un. Press, 2011 Poráčová, J., Nagy, M., Zahatňanská, M. et al.: Biometria živočíchov a človeka. Prešovská univerzita v Prešove, FHPV, Univerzita J. Selyeho v Komárne, PF, Centrum excelentnosti ekológie, živočíchov a človeka, PU v Prešove, Prešov, 2011, p. 357, ISBN Rédei, P. Gy.: Genetika. Mezőgazdasági Kiadó, s - ISBN Snustad, P.D., Simmons, M.J.: Genetics, 6th Edition International Student Version. 2012, 784 pages, ISBN : Sutka, J.: Növényi citogenetika vyd. - Budapest : Mezőgazda Kiadó, s. - ISBN SZEBERÉNYI, J.: Molekuláris sejtbiológia. Dialogus Campus Kiadó, 392 s., ISBN Venetianer, P.: A DNS szép világa. - Budapest : Kulturtrade Kft, ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv:

23 magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 41 A B C D E FX Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

24 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/MIK/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Microbiológia Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Összesen 100 pontot lehet szerezni Értékelés: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50% = FX. A tantárgy alapvető célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a mikrobiológiai különböző alkalmazási lehetőségeivel, a mező-, erdő- és vadgazdálkodás, természetvédelem és környezettan terén. Bepillantást ad továbbá a mikrobiológia tudományágának fejlődési irányaiba A mikrobiológiai alapismeretek elsajátítása. A kórokozó baktériumok morfológiai és biokémiai sajátosságainak, fertőző képességüknek megismerése és a szervezet védekezési lehetőségeinek bemutatása. A mikrobiológia tárgykörébe tartozó vírusok, gombák, protozoonok és parazita férgek általános jellemzőinek és a gazda szervezetére gyakorolt hatásainak megismerése. ALFÖLDY, Z.: Orvosi mikrobiológa és immunitástan. 1. vyd. Budapest : Medicina, s. BETINA, V.: Mikrobiológia 1.,2. Bratislava : Slovenská Technická Univerzita, 1993, 472 p. ISBN HORÁKOVÁ, K. Mikrobiológia 2. Bratislava : Slovenská Technická Univerzita, 1993, 214 s. ISBN SCHNEIDER, L.: Életünk és a mikrobák. 1. vyd. - Budapest : Móra Ferenc Könyvkiadó, 1974, 142 s. ISBN SZABÓ, I.: A bioszféra mikrobiológiája I. 1. vyd. - Budapest : Akadémiai Kiadó, 1992, 695 s. ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar, szlovák Az értékelt hallgatók száma: 47

25 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. János Nemcsók, DSc., Ing. Pavol Makovický, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

26 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ OKB3/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Szaknyelvi konverzáció biológusoknak III. Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Összesen: 100 pontot lehet szerezni Értékelés: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50% = FX. Szakkonverzáció: Molekuláris és sejtbiológia, Environmentális nevelés, A Föld és a földi élet fejlődése. Genetika II, Antropológia II, Mezőgazdaság. Szakkonverzáció: Molekuláris és Sejtbiológia. Environmentális nevelés. A Föld és a földi élet fejlődése. Genetika II. Antropológia II. Mezőgazdaság. GÁLOVÁ, Z. SALAJ, J. MATUŠÍKOVÁ, I.: Molekulárna biológia. 2. vyd. Nitra : SPU, 2007, 165 s. - ISBN HRUBÝ, K.: Genetika 1. vyd. - Praha : Československé Akadémie Vied, 1961, 647 s. KVASNIČKOVÁ, D.: Životné prostredie. 1. vyd. : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, s. ISBN X. MAKOVICKÝ, P.: A mezőgazdaság alapjai: Állattenyésztés. 1. vyd. Komárno: Univerzita J. Selyeho, s. ISBN NÉMETH, T.: A precíziós mezőgazdaság módszertana. 1. vyd. - Szeged : MTA TAKI, 2007, 239 s. ISBN SZEBERÉNYI, J.: Értem-e a molekuláris genetikát? NATURA, ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar, szlovák Az értékelt hallgatók száma: 18

27 A B C D E FX Oktató: Ing. Pavol Makovický, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

28 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/PX2- B/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai gyakorlat II. - Biológia Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 20 A tanulmányok ideje alatt: 260 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A diák leadja a dokumentációt a pedagógiai gyakorlatról: a kitöltött megfigyelési nyomtatványokat, jegyzőkönyveket a pedagógiai gyakorlatról, az előkészüéeteket az órára, és az értékeléseket az aktívan letanított órákról. A tanítási gyakorlat során a diákok megfigyelik és elemzik az oktatási folyamatot, megtanulják hogy hogyan kell alkalmazni az általános ismereti tárgyakból és szakdidaktikából szerzett elméleti ismereteket, fokozatosan elsajátítják a tanári pályához szükséges pedagógiai készségeket. Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na: Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej

29 A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

30 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/PX3- B/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai gyakorlat III. - Biológia Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 20 A tanulmányok ideje alatt: 260 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A diák leadja a dokumentációt a pedagógiai gyakorlatról: a kitöltött megfigyelési nyomtatványokat, jegyzőkönyveket a pedagógiai gyakorlatról, az előkészüéeteket az órára, és az értékeléseket az aktívan letanított órákról. A tanítási gyakorlat során a diákok megfigyelik és elemzik az oktatási folyamatot, megtanulják hogy hogyan kell alkalmazni az általános ismereti tárgyakból és szakdidaktikából szerzett elméleti ismereteket, fokozatosan elsajátítják a tanári pályához szükséges pedagógiai készségeket. Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na: Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej

31 A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

32 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/PX4- B/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai gyakorlat IV. - Biológia Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 40 A tanulmányok ideje alatt: 520 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A diák leadja a dokumentációt a pedagógiai gyakorlatról: a kitöltött megfigyelési nyomtatványokat, jegyzőkönyveket a pedagógiai gyakorlatról, az előkészüéeteket az órára, és az értékeléseket az aktívan letanított órákról. A tanítási gyakorlat során a diákok megfigyelik és elemzik az oktatási folyamatot, megtanulják hogy hogyan kell alkalmazni az általános ismereti tárgyakból és szakdidaktikából szerzett elméleti ismereteket, fokozatosan elsajátítják a tanári pályához szükséges pedagógiai készségeket. Štátny pedagogický ústav (2009a): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 2. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny pedagogický ústav (2009b): Štátny vzdelávací program BIOLÓGIA. (Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda), Príloha ISCED 3. Posúdila a schválila ÚPK pre biológiu pri ŠPÚ, Bratislava 2009, Dostupný na: Štátny vzdelávací program (2011): Dostupný na: Rámcový učebný plán pre základné školy s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18675:2-921, Dostupný na: Rámcový učebný plán pre gymnáziá so štvorročným a osemročným štúdiom s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Schválené pod číslom /18752: Dostupný na: Statny-vzdelavaci-program-pre-gymnaziaISCED-3a.alej

33 A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

34 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/SZS/15 Tantárgy megnevezése: Biológia és a biológia módszertana Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3., 4.. A diák szóbeli felelete, melyet az államvizsgabizottság értékel. Végső értékelés: A % B %, C %, D %, E %. Nem kap kreditet az a diák, aki nem éri el legalább az 50 százalékot. A biológia (szakpárosításban) tanári szak abszolvense a szak tantárgyain keresztül kontrollálja specializációja tantárgyainak alaptöltetét, a struktúrájának alapelveit, tájékoztatva van a tantárgytöltet kialakításának módszertanával, és szélesebb körű természettudományi, kultúrális és szociális összefüggéseivel. Ezzel a tartalommal képes úgy bánni, mint az emberi (tudományos) tevékenység produktumával, ebben a kontextusban tudja azt kivetíteni a didaktikai célok elérése érdekében. A tanári kompetenciákon kívül képes rész vállalni a biológia tantárgy tanításához szükséges módszertani anyagok előállításában. Mikrobiológia, genetika, antropológia, molekuláris és sejtbilógia, evolúciós biológia, etológia, geológia, A Föld fejlődése és az élet fejlődése a Földön, a mezőgazdasági termelés alapjai, mezőgazdasági terepigyakolrlat, ökológia, környezeti nevelés, a biológia módszertana. A kötelező kurzusok információs lapjaiban megadott szakirodalom. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 Oktató: A B C D E FX Az utolsó módosítás dátuma:

35

36 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/TPP/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Mezőgazdasági terepgyakorlat Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Értékelés: 100 points maximum. Grading: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50% (FX). Ismerkedés a kultúrnövények termesztésével és a háziállatok tenyésztésével. Mezőgazdasági termelőegységek látogatása. A mezőgazdasági termelési folyamatok tanulmányozása üzemi körülmények között. A különböző mezőgazdasági munkafolyamatokban a gyakorlati munkavégzés alapvető fogásainak elsajátítása. A mezőgazdasági alapfogalmak gyakorlatban történő megismerése. BRESTENSKÝ, V. a kol.: Sprievodca chovateľa hospodárskych zvierat. Publikácie VÚŽV Nitra 5, s. IVÁN, Cs.: Welfare institutions and the transition: in the search off e. Budapest : Magyar Tudományos Akadémia, 1997, 48 s. ISBN KUHN, V.: Špeciálne pestovanie rastlín. Vyd.: Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry v Bratislave, 1962, 485 s. MAKOVICKÝ, P. A mezőgazdaság alapjai: Állattenyésztés. 1. vyd. Komárno: Univerzita J. Selyeho, s. ISBN SZÉLES, G.: Az agrárgazdaság aktuális kérdései. Budapest : Akadémiai, 2002, 184 s. ISBN TANČIN, V. a kol.: Fyziológia ziskavania mlieka a anatómia vemena. Vyd. VÚŽV Nitra, 2001, 122 s. A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar, szlovák Az értékelt hallgatók száma: 43

37 A B C D E FX Oktató: Ing. Pavol Makovický, PhD., Ing. Pavol Balázs, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

38 Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ZPV/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: A mezőgazdaság alapjai Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Összesen: 100 pontot lehet szerezni Értékelés: A %, B 89-80%, C 79-70%, D 69-60%, E 59-50% = FX. A tárgy oktatásának a célja, hogy a leendő tanárok megismerkedjenek az alapvető földművelési és növénytermesztési folyamatokkal, anyagokkal, gépekkel és technológiákkal. Megfelelő szemlélet alakuljon ki bennük a szakszerű és környezetkímélő talajművelésről, tápanyagutánpótlásról, növényvédelemről. Elsajátítsák a hazánkban termesztett legfontosabb szántóföldi növények termesztés-technológiájának alapjait. A tárgy foglalkozik a gazdasági állatfajok legfőbb jellemzőivel, az állattenyésztési alapfogalmakkal, a környezeti tényezők hatásával az állati szervezetre, a takarmányozási alapismeretekkel, tartástechnológiai alapismeretekkel állatfajonként, az állati termékek minőségi kérdéseivel és az állatvédelemmel. A mezőgazdaság keletkezése és fejlődése. A kultúrnövények eredete és felosztásuk. Az állatok háziasítása és az állatfajták nemesítése. A föld megművelésének modelljei. A növénytermesztés modernizációja és hatása a környezetre. Vetésforgó, mint a növénytermesztés optimalizálásának alapja. Vegyszerhasználat, valamint annak hatásai a növénytermesztésben és a környezetre. Modern állattenyésztési technológiák a legfontosabb háziállatok tenyésztésében, welfare tenyészetek. Növénytermesztés és állattenyésztés az iskolafarmokon. BRESTENSKÝ, V. a kol.: Sprievodca chovateľa hospodárskych zvierat. VÚŽV Nitra 5, s. BROOKE, P. Mi és a háztáji állatok. Fauna Egyesület, 1990, 40 s. ISBN DEMO, M.: Udržateľný rozvoj. 1. vyd., Nitra : SPU, 2006., 440 s. ISBN IVÁN, Cs. Welfare institutions and the transition: in the search off e. Budapest : Magyar Tudományos Akadémia, 1997, 48 s. ISBN JURIŠ, P.: Hygienické a ekologické požiadavky na recykláciu organických odpadov v poľnohospodárstve. 1. vyd., Košice, 2000, 160 s. ISBN KOROKNAY, I.: Az állatok nagy képeskönyve. Budapest : Móra Ferenc Könyvkiadó, 1975, 240. ISBN

39 KUHN, V.: Špeciálne pestovanie rastlín. Vyd.: Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry v Bratislave, 1962, 485 s. MAKOVICKÝ, P.: A mezőgazdaság alapjai: Állattenyésztés. 1. vyd. Komárno: Univerzita J. Selyeho, s. ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar, szlovák Az értékelt hallgatók száma: 47 A B C D E FX Oktató: Ing. Pavol Balázs, PhD., Ing. Pavol Makovický, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

40 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/HPP/15 Tantárgy megnevezése: A pedagógiai programok készítése és értékelése Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A tantárgy értékeléssel zárul. A hallgató szemeszter közbeni értékelését az önálló munka képezi, amelyért 60 pontot kaphat. A szemesztert záró értékelést a szemesztrális munka megvédése alkotja, amelyért 40 pontot kaphat. Az étékelés skálája: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A hallgatók tudni fogják: - elmondani és érteni a pedagógiai program készítésének lépéseit, - ezeket a lépéseket alkalmazni a gyakorlati feladatok során, - értékelni a pedagógiai program minőségét. Az oktatási program fogalma és elemei. Lépésrendszerek a projektek kidolgozásánál. Projekttervezési módszerek, eszközök. A szükségletek és a célcsoport elemzése. Oktatási cél, taxonómiák. A tanterv és a tanmenet készítése. Prášilová Michaela. Tvorba vzdělávacího programu vyd. - Praha : TRITON, s. - ISBN Pasch, Marvin, Gardner, Trevor G. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině : Jak pracovat s kurikulem vyd. - Praha : Portál, s.r.o., s. - ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar és szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD., Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD., Ing. István Szőköl, PhD.

41 Az utolsó módosítás dátuma:

42 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/KSA/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Kultúr- és szociálantropológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Szóbeli vizsga a féléves anyagból a vizsgaidőszakban. Értékelés: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A sikeres abszolválással a diák megfelelő tudással rendelkezik a néprajzi tudományterületekről, gyakorlati készségeket szereznek mindezt átadni népművelői és pedagógiai gyakorlatukban. Mi a néprajz? Mi a kulturális és szociális antropológia? Mi az európai etnológia? A magyar népművészet jellemzése közép-európai viszonylatban. Az európai néprajz és etnolóia rövid történelmi áttekintése. A néprajz forrásai és kutatási módszerei. A kutatás értékelésének lehetőségei (rekonstrukció vagy konstrukció?) Összegzés: az edukációs gyakorlatban való felhasznál lehetőségei. Balassa Iván Ortutay Gyula: Magyar néprajz. Budapest: Corvina Kiadó Liszka József: Bevezetés a néprajzba. A magyar néprajz/ európai etnológia alapjai. Dunaszerdahely: Lilium Aurum 2006 Liszka József: Átmenetek. Folklór és nem-folklór határán. Komárom: Selye János Egyetem Tanárképző Kara 2013 /Monographiae Comaromienses 12./ Magyar néprajzi lexikon 1 5. Budapest: Akadémiai Kiadó Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom. Elektronická encyklopédia ( Voigt Vilmos: Alapismereti bevezetés a néprajz iránt érdeklődő hallgatóknak. Debrecen: Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék 1989 /Néprajz egyetemi hallgatóknak 1./ A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 66

43 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. PhDr. József Liszka, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

44 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/MEP/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai kutatás módszertana Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Kutatási terv készítése és megvédése - értékelése max. 50 pont. Kilépő tudásfelmérő teszt abszolválása. max. 50 pont értékben. Összegző értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, bodov / D, p. / E, 50 p. alatt / Fx A diák képes a kutatási terv elkészítésére, tájékozódást nyer a módszertanban, feltételezéseket felállítani, kutatási kérdéseket megfogalmazni, kutatást kivitelezni és relevánsan értékelni a kilépő adatokat. Kutatás és kutatási környezet. Kutatás módszertana. Pedagógiai kutatás: kvantitatív és kvalitatív módszerek. Projektív technikák. Trianguláció, validitás, reliabilitás. Célkitűzés, hipotézisek állítása, kutatási kérdések. A kutatási terv lépései. A kutatás megvalósítása és.értékelése. Albert Sándor: A pedagógiai kutatások alapjai. Dunaszerdahely : Lillium Aurum, s. ISBN Gavora Peter: Elektronická učebnica pedagogického výskumu. Falus Iván: Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Budapest : Keruban Könyvkiadó, s. Silverman David: Ako robiť kvalitatívny výskum. Bratislava : Ikar s. ISBN Švec Štefan: Metodológia vied o výchove : Kvantitatívno-scientické a kvalitatívno-humanitné prístupy v edukačnom výskume. Bratislava : IRIS, s. ISBN A tantárgy teljesítéséhez szükséges nyelv: magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 346

45 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. András Németh, DSc., Ing. István Szőköl, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia II. Az oktatási tevékenység típusa, terjedelme és módszere: Oktatás

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/APLI1dm/ AJ/15

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/APLI1dm/ AJ/15 Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/APLI1dm/ AJ/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Nyelvészet 5. - Alkalmazott nyelvészet 1. Az oktatási tevékenység típusa, terjedelme

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdm/ ANT2/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia II. Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdm/ ANT2/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése: KMJ/MJdm/BIK/15 Tantárgy megnevezése: Bilingvizmus a kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A gyakorlati tanítás szemináriuma...

TARTALOM századi diktatúrák A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A gyakorlati tanítás szemináriuma... TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A Föld és a földi élet fejlődése...6 3. A biológia módszertana...8 4. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 10 5. A mezőgazdaság alapjai... 12 6. A pedagógiai

Részletesebben

TARTALOM utáni szlovák irodalom utáni szlovák irodalom A Föld és a földi élet fejlődése

TARTALOM utáni szlovák irodalom utáni szlovák irodalom A Föld és a földi élet fejlődése TARTALOM 1. 1945 utáni szlovák irodalom... 4 2. 1989 utáni szlovák irodalom... 6 3. A Föld és a földi élet fejlődése...8 4. A biológia módszertana...10 5. A mezőgazdaság alapjai... 12 6. A pedagógiai programok

Részletesebben

TARTALOM századi diktatúrák A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A gyakorlati tanítás szemináriuma...

TARTALOM századi diktatúrák A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A gyakorlati tanítás szemináriuma... TARTALOM 1. 20. századi diktatúrák... 4 2. A Föld és a földi élet fejlődése...6 3. A biológia módszertana...8 4. A gyakorlati tanítás szemináriuma... 10 5. A huszadik század második felének társadalomtörténete...

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A nyelvtan és fogalmazár tanításának

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A nyelvtan és fogalmazár tanításának TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A mezőgazdaság alapjai... 8 4. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...10 5. A pedagógiai programok készítése

Részletesebben

A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című

A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című Selye János Egyetem Tanárképző Kar Biológiai Tanszéke és Neveléstudományi Tanszéke meghívja A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című Humánökológia és nevelés alcímű tudományos szimpóziumára

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. KCH/DCH1/14 Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az utolsó módosítás dátuma: 11.06.2014 KCH/DCH2/14 Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o.

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. 945 01 Komárno, Roľníckej školy 1519 IČO: 37970887 Tel.: 035 7714765 E-mail: comeniuspi@comeniuspi.sk Mobil:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...3 2. A biológia módszertana...5 3. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban...7 4. A mezőgazdaság alapjai... 9 5. A pedagógiai programok

Részletesebben

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o.

COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. COMENIUS Pedagogický inštitút Univerzity J. Selyeho Selye János Egyetem Pedagógiai Intézete, n.o. 945 01 Komárno, Roľníckej školy 1519 IČO: 37970887 Tel.: 035 7714765 E-mail: comeniuspi@comeniuspi.sk Mobil:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/KTV/SZ/10

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/KTV/SZ/10 KPD/KTV/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Testnevelési tanfolyam és táborozás Gyakorlat 40s Kreditszám: 2 5. Alapvető fogalmak. Felszerelés. Étkezés. Veszély a természetben. Egészségmegőrzés. Alapvető mozgásformák,

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA. Alapképzés (Licensz) Szak / Képesítés Pszichológia magyar nyelven Pszichológus / Képesítés kód: L

A TANTÁRGY ADATLAPJA. Alapképzés (Licensz) Szak / Képesítés Pszichológia magyar nyelven Pszichológus / Képesítés kód: L A TANTÁRGY ADATLAPJA 1.A képzési program adatai Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet Szakterület

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMI/Idm/DI1/15. Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMI/Idm/DI1/15. Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1 Egyetem: Selye János Egyetem KMI/Idm/DI1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium / Gyakorlat Hetente: 1 / 0 / 2 A tanulmányok ideje alatt:

Részletesebben

Dr. Máthéné Dr. Szigeti Zsuzsanna és munkatársai

Dr. Máthéné Dr. Szigeti Zsuzsanna és munkatársai Kar: TTK Tantárgy: CITOGENETIKA Kód: AOMBCGE3 ECTS Kredit: 3 A tantárgyat oktató intézet: TTK Mikrobiális Biotechnológiai és Sejtbiológiai Tanszék A tantárgy felvételére ajánlott félév: 3. Melyik félévben

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A környezetismeret válogatott fejezetei a kémiaoktatásban...8 4. A mezőgazdaság alapjai... 10 5. A pedagógiai programok

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége TKM1002 Konzultáció óraszáma 2+0 - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett leírása (Választható

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2015/2016. II. félév

Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2015/2016. II. félév Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2015/2016. II. félév Tantárgykód Oktató Tantárgy Óraszám/félév Kredit Követelmény TBME3016_L Dr. Nagy Állatélettan II. 5 1 K Gábor György TBME3002_L

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMJ/MJdm/BIK/15

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMJ/MJdm/BIK/15 Egyetem: Selye János Egyetem KMJ/MJdm/BIK/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Kétnyelvűség és kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

A T-BIO-O-L-E kódú, Biológiatanár szak mintatanterve

A T-BIO-O-L-E kódú, Biológiatanár szak mintatanterve A TBIOOLE kódú, Biológiatanár szak mintatanterve Szakmai alapozó modul LBP_MI937G2 Információs és kommunikációs 2 Gyakorlati jegy 0 10 0 1 Kötelező technológiák (IKT) LBT_BL774K2 Földtudományi alapismeretek

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A mezőgazdaság alapjai... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5. A tanulmányi szak elméleti ismeretei...

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

TARTALOM századi angol és amerikai költészet A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana

TARTALOM századi angol és amerikai költészet A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana TARTALOM 1. 20. századi angol és amerikai költészet... 4 2. A Föld és a földi élet fejlődése...6 3. A biológia módszertana...8 4. A mezőgazdaság alapjai... 10 5. A pedagógiai programok készítése és értékelése...

Részletesebben

Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2016/2017. II. félév

Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2016/2017. II. félév Biológia tanár levelező MSc 2 féléves (60 kredit) képzés 2016/2017. II. félév Tantárgykód Oktató Tantárgy Óraszám/félév redit övetelmény TBME3016_L Dr. Nagy Állatélettan II. 5 1 Gábor György TBME3002_L

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen Bálint Bálint L. GNTP Oktatás és Tudásmenedzsment Munkabizottság, 2009. június 10. Tények Debreceni Egyetemről 21000 nappali és 33000 összes hallgató

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika 1.4 Szakterület

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A mezőgazdaság alapjai... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5. A tanulmányi szak elméleti ismeretei...

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar. Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet. REKTOR, dr. Ioan Aurel POP egyetemi tanár, akadémikus

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar. Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet. REKTOR, dr. Ioan Aurel POP egyetemi tanár, akadémikus EGYETEMI TANREND - érvényes a 2015-2016-os tanévtől kezdődően UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA BIOLÓGIA ÉS GEOLÓGIA KAR Doménium: Biológia Szak: Biológia Tanítási nyelv: magyar A végzett által megszerzett

Részletesebben

0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5.

0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5. 0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5. Az Élet keletkezése 6. Modellek a biológiában - csak az

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában.

Részletesebben

0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5.

0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5. 0. Kurzusok tudnivalók 1. Az anyag - csak az írott anyagban 2. Az élet molekulái - csak az írott anyagban 3. Mi az Élet? 4. A Világ keletkezése 5. Az Élet keletkezése 6. Modellek a biológiában - csak az

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Az oktatási tevékenység típusa, terjedelme és módszere: Oktatás

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. FDB1307 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Az oktatási tevékenység típusa, terjedelme és módszere: Oktatás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdb/ ANT1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám:

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány 1.3 Intézet Újságírás 1.4 Szakterület

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G A mérföldkő megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgy megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgyelem megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak 2

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

VII. TANTÁRGYAK. DÉKÁN, dr. Octavian POPESCU egyetemi tanár, akadémikus

VII. TANTÁRGYAK. DÉKÁN, dr. Octavian POPESCU egyetemi tanár, akadémikus 1 EGYETEMI TANREND - érvényes a 2017/2018-as tanévtől kezdődően BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR III. HETI ÓRASZÁM 1. félév 2. félév BIOLÓGIA ÉS GEOLÓGIA KAR Tudományterület: Biológia Szak neve:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Didaktikus Teológia 1.4 Szakterület Római

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

I. Általános információk az előadásokról és szemináriumokról. Tantárgy neve: REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI POLITIKÁK (választható)

I. Általános információk az előadásokról és szemináriumokról. Tantárgy neve: REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI POLITIKÁK (választható) BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM KOLOZSVÁR KÖZGAZDASÁG- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI KAR SZAK: PÉNZÜGY-BANK EGYETEMI ÉV 2010/2011 FÉLÉV I. FÉLÉV I. Általános információk az előadásokról és szemináriumokról Tantárgy

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA Közintézmények számvitele

A TANTÁRGY ADATLAPJA Közintézmények számvitele Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor Str. Teodor Mihali nr. 58-60 Cluj-Napoca, RO-400591 Tel.: 0264-41.86.52-5 Fax: 0264-41.25.70 econ@econ.ubbcluj.ro www.econ.ubbcluj.ro A TANTÁRGY

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/DPdm/AJ/15. Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/DPdm/AJ/15. Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése Egyetem: Selye János Egyetem KMF/DPdm/AJ/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt

Részletesebben

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám elmélet

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám elmélet MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdetı tanszék, tanszékvezetı/kurzushirdetı Heti óraszám elmélet Heti óraszám - gyakorlat Vizsgaforma Kredit

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdb/ ANT1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KBIO/Bdb/ ANT1/15. Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Egyetem: Selye János Egyetem KBIO/Bdb/ ANT1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Antropológia I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter Fogalma a pedagógiai értékelés nem más, mint a pedagógiai információk szervezett

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Magyar Közgazdasági- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A mezőgazdaság alapjai... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5. A tanulmányi szak elméleti ismeretei...

Részletesebben

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és

TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése A biológia módszertana A mezőgazdaság alapjai A pedagógiai programok készítése és TARTALOM 1. A Föld és a földi élet fejlődése...4 2. A biológia módszertana...6 3. A mezőgazdaság alapjai... 8 4. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 10 5. A tanulmányi szak elméleti ismeretei...

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai A TANTÁRGY ADATLAPJA 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMA/DEM/MA/09. Tantárgy megnevezése: A matematika története

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMA/DEM/MA/09. Tantárgy megnevezése: A matematika története TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMA/DEM/MA/09 Tantárgy megnevezése: A matematika története Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak

Részletesebben

I. Adatlap. 2. Kari tagozódású felsőoktatási intézmény esetén a képzésért felelős kar megnevezése Természettudományi Kar

I. Adatlap. 2. Kari tagozódású felsőoktatási intézmény esetén a képzésért felelős kar megnevezése Természettudományi Kar 5 I. Adatlap 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe; Pécsi Tudományegyetem, 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b. 2. Kari tagozódású felsőoktatási intézmény esetén a képzésért felelős kar megnevezése

Részletesebben

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU Vysoká škola: Univerzita J. Selyeho Fakulta: Pedagogická fakulta Kód predmetu: KBIO/Bdm/ ANT2/15 INFORMAČNÝ LIST PREDMETU Názov predmetu: Antropológia II. Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: Forma

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező:

A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Szervező: A rendezvény neve: Tudományos, technológiai, innovációs folyamat bemutatása a fényképész szemével Selye János Egyetem, Gazdaságtudományi Kar SJE Konferencia-központ, Vársor út 2, Komárom (Komárno), 1.

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A T-BIO-BSc-L-E kódú, Biológia BSc szak mintatanterve

A T-BIO-BSc-L-E kódú, Biológia BSc szak mintatanterve A TBIOBScLE kódú, Biológia BSc szak mintatanterve Értelmiségi alapozó modul LBP_MI937G2 Információs és kommunikációs 2 Gyakorlati jegy 0 10 0 1 Kötelező technológiák (IKT) LBG_NT170K3 Az EU integráció

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció,

Részletesebben