TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/DPdm/AJ/15. Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMF/DPdm/AJ/15. Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése"

Átírás

1 Egyetem: Selye János Egyetem KMF/DPdm/AJ/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Diplomamunka és védése Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Kidolgozott szakdolgozat, a témavezető és opponens pozitív bírálata a szakdolgozatról. A szakdolgozat sikeres megvédése. A hallgató elsajátítja a szakdolgozatok írásának előírt követelményeit és képes lesz kidolgozni a saját szakdolgozatát. 1. A szakdolgozatok adminisztrációja és típusai. 2. A szakdolgozat szerkezete. 3. Formai elrendezés és a szakdolgozat egyes részeinek elrendezése. 4. Idézetek és bibliográfiai hivatkozások, felhasznált irodalom. 5. A választott téma eddigi eredményeinek és ismereteinek helyzete. 6. A hipotézisek, célok és feladatok megfogalmazása. 7. A téma feldolgozásának módszertana. 8. Az eredmények elemzése és feldolgozása. Az elért eredmények megvitatása. 9. A szakdolgozat következtetései és mellékletei. 10. A szakdolgozat leadása, licencszerződés, becsületbeli nyilatkozat. Smernica rektora Univerzity J. Selyeho Komárno o úprave, registrácii, sprístupnení a archivácii záverečných prác na Univerzite J. Selyeho Anderson, Jonathan Millicent Poole: Assigment and thesis writing. Wiley, Bell, Judith: Doing Your Research Project : A guide for first-time researchers in education, health and social science. England : McGraw-Hill Open University Press, Brown, James Dean Theodore S. Rodgers: Doing Second Language Research. Oxford : Oxford University Press, Murray, Rowena: How to Write a Thesis. England : McGraw-Hill Open University Press, Nunan, D.: Research Methods in Language Learning. New York: CUP, angol Az értékelt hallgatók száma: 0

2 Oktató: A B C D E FX Az utolsó módosítás dátuma:

3 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/ESMdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Elektronikus oktatási anyagok Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Elektronikus oktatási anyagok portfóliója (40%) + elektronikus oktatási kurzus elkészítése (60%) A hallgatók gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek az IKT alkalmazásáról a német nyelv oktatása terén. Képesek online forrásokban kutatni és a meglelt információkat saját igényeik szerint felhasználni. Ismerik a lényeges formátumokat, technológiákat és médiákat, valamint ismeretekkel bírnak az e-learning terén. Modern információs technológiák az oktatási folyamatban Speciális információk germanisták részére Információ keresése online forrásokban Fontos formátumok és sajátosságaik E-könyvek Elektronikus adatbázisok és használatuk E-learning Videó és audió a német nyelvi órákon A Web 2.0 és alkalmazása a német nyelvi órákon Óratervezés IKT-alapokon Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

4 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/KSGdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a germanisztikából Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Prezentáció (25 pont), szemináriumi dolgozat (25 pont), írásbeli záróteszt (5O pont). Az értékelés a SJE Tanulmányi Szabályzata alapján történik. A hallgatók áttekintéssel bírnak a nyelvészetről mint tudományágról, különös tekintettel a germanisztikai nyelvészet egyes fejlődési szakaszaira. Ismerik annak módszertanát és felismerik a történelmi összefüggéseket az egyes korszakok, ill. módszerek között. Ókor, nyelvelmélet a középkorban A nyelvtudomány mint önálló tudományág kialakulása A történeti összehasonlító nyelvészet kialakulása A 19. századi nyelvfilozófia A "Junggrammatiker" irányzat Új megközelítések a 19. és 2o. század fordulóján Ferdinand de Saussure A strukturális nyelvészet kialakulása Funkcionális nyelvtan Függőségi nyelvtan A generatív nyelvészet Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. phil. Mihály Riszovannij Az utolsó módosítás dátuma:

5

6 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/KSL1dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a kortárs német nyelvű irodalomból 1 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Záróteszt és szóbeli vizsga. Írásbeli rész: irodalmi mű elemzése és bemutatása (40%). Szóbeli: vizsga (60%). A hallgatók áttekintést kapnak a német nyelvű irodalom legújabb irányzatairól. Mélyebb ismeretekkel rendelkeznek az irodalmi művek elemzéséről. Képesek tájékozódni az 1989 utáni német nyelvű irodalomban. Irodalmi élet Ausztriában, Svájcban és Németországban 1990 után. Az irodalmi posztmodernizmus Pszichikai trauma az irodalomban Bevándorlók irodalma és multikulturalitás az irodalomban. Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

7 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/KSL2dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a kortárs német nyelvű irodalomból 2 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Záróteszt és szóbeli vizsga. Írásbeli rész: irodalmi mű elemzése és bemutatása (40%). Szóbeli: vizsga (60%). A hallgatók áttekintést kapnak a német nyelvű irodalom legújabb irányzatairól. Mélyebb ismeretekkel rendelkeznek az irodalmi művek elemzéséről. Képesek tájékozódni az 1989 utáni német nyelvű irodalomban. Emlékezet és ógörög eposz (mnemotechnikák az Iliászban és az Odüsszeiában) A Biblia mint az emberiség emlékezete A kollektív emlékezet elmélete (E. Durkheim, M. Halbwachs) A kulturális emlékezet elmélete (J. Assmann) Emlékezet és médiák Válogatott irodalmi szövegek elemzése (Jelinek, Müller, Pedretti, Schlink, Kermani...) Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

8 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/KSL3dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a kortárs német nyelvű irodalomból 3 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Záróteszt és szóbeli vizsga. Írásbeli rész: irodalmi mű elemzése és bemutatása (40%). Szóbeli: vizsga (60%). A hallgatók áttekintést kapnak a német nyelvű irodalom legújabb irányzatairól. Mélyebb ismeretekkel rendelkeznek az irodalmi művek elemzéséről. Képesek tájékozódni az 1989 utáni német nyelvű irodalomban. A genderelmélet irodalomtudományi vonatkozásai A költői alakzatok Nemi, nyelvi és etnikai identitás Genette narratív elmélete A pszichológiai trauma és annak irodalmi feldolgozása A nő megjelenése Bánk Zsuzsa műveiben Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

9 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/LIT4dm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Német nyelvű irodalom 4 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A záróvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga sikeres teljesítséének előfeltétele a legalább 60%-os írásbeli eredmény és A-E közti értékelés a szóbeli résznél. A hallgatók ismeretekkel rendelkeznek a német nyelvű irodalom egyes fejlődési szakaszairól. Ismerik az egyes periódusok kulturális, politikai és történelmi hátterét. Felismerik a jellemző műfajokat és a legfontosabb műveket, ill. alkotóikat. Irodalom a weimari köztársaság idején a) Szürrealizmus, dadaizmus b) Neoklasszicizmus és Neoromantizmus c) Új tárgyiasság. Nagy epikus próza és az új trendek Kulturális és irodalmi élet a náci korszak idején a) A "vér és talaj" irodalmi mozgalom b) Emigráns irodalom c) A belső emigráció irodalma Az értékelt hallgatók száma: 109 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

10

11 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/LIT5dm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Német nyelvű irodalom 5 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A záróvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga sikeres teljesítséének előfeltétele a legalább 60%-os írásbeli eredmény és A-E közti értékelés a szóbeli résznél. A hallgatók ismeretekkel rendelkeznek a német nyelvű irodalom egyes fejlődési szakaszairól. Ismerik az egyes periódusok kulturális, politikai és történelmi hátterét. Felismerik a jellemző műfajokat és a legfontosabb műveket, ill. alkotóikat. Módszertani problémák az O közti időszak irodalmának szakaszolásánál. Az irodalmi folyamat szakaszolása. - Német nyelvű irodalom az közti átmeneti időszakban. Háborús irodalom, a visszatérők irodalma, Gruppe 47, a shoah a német nyelvű irodalomban. - az 50-es évek német nyelvű irodalma, konkrét költészet, a nonkonformista próza - a 6O-as évek német nyelvű irodalma, az irodalom politizálódása, politikai költészet, dokumentarista irodalom és színház, Gruppe 61 - a 7O-es évek német nyelvű irodalma, trendváltás az irodalomban, női írók mozgalma, női irodalom - a 8O-as évek német nyelvű irodalma, a posztmodern irodalom kezdetei - az NDK irodalmának sajátosságai, az osztrák és a svájci irodalom O között. Az értékelt hallgatók száma: 105 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

12

13 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/MLG1dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Modern nyelvészet 1 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A félév során a hallgató prezentációt mutat be (25 pont), valamint szemináriumi dolgozatot ad le (25 pont). A kurzus 5O pont értékű írásbeli teszttel zárul, melynek értékelése a SJE Tanulmányi Szabályzatával összhangban történik. A hallgató ismeri a legújabb elméleti modelleket és kutatási trendeket a germanisztikai nyelvtudományon belül. Átfogó ismeretekkel rendelkezik az interdiszciplináris és multidiszciplináris összefüggések területén a modern nyelvtudományban. Az előadások alapvetően a mai német nyelv leírására összpontosítanak, különösen annak alapfogalmaira és módszereire. Különleges hangsúlyt kapnak a modern kutatási területek, többek között a kognitív nyelvészet, az interkulturális kommunikáció vagy a diskurzuselemzés. Az értékelt hallgatók száma: 80 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD., Dr. phil. Mihály Riszovannij Az utolsó módosítás dátuma:

14 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/MLG2dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Modern nyelvészet 2 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A félév során a hallgató prezentációt mutat be (25 pont), valamint szemináriumi dolgozatot ad le (25 pont). A kurzus 5O pont értékű írásbeli teszttel zárul, melynek értékelése a SJE Tanulmányi Szabályzatával összhangban történik. A hallgató ismeri a legújabb elméleti modelleket és kutatási trendeket a germanisztikai nyelvtudományon belül. Átfogó ismeretekkel rendelkezik az interdiszciplináris és multidiszciplináris összefüggések területén a modern nyelvtudományban. A jelentéstan mint tudományos diszciplína az általános nyelvészet és a germanisztika keretein belül A jelentés fogalma. A jelentés kategóriája különböző paradigmák kontextusában A jelentés szintjei és dimenziói Szójelentés - mondatjelentés - szövegjelentés A jelentés leírásának technikái Új irányzatok a jelentéstanban Alkalmazott jelentéstan Az értékelt hallgatók száma: 6 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

15

16 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/MLTdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Modern irodalomelméletek Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A félév során a hallgató prezentációt mutat be (25 pont), valamint szemináriumi dolgozatot ad le (25 pont). A kurzus 5O pont értékű írásbeli teszttel zárul, melynek értékelése a SJE Tanulmányi Szabályzatával összhangban történik. A hallgatók képesek irodalmi szövegek önálló feldolgozására és irodalomelméletek kritikus alkalmazására. Elsajátítják az irodalmi műelemzés technikáit és módszereit. Képesek ezen eljárások alkalmazására konkrét német irodalmi szövegeken. Arisztotelész: Poétika Pozitivizmus. HÁttér, alapvető koncepciók. Az ún. nyelvi fordulat. Az orosz formalista iskola. Saussure hatása. Strukturalizmus. Háttér, célok, elemzési módszerek. Intertextualitás (Bahtyin, Kristeva, Pfister) Posztstrukturalizmus. Heidegger ontológiája. Gadamer: igazság és módszer. Szondi Péter irodalmi hermeneutikája A kulturális fordulat és az irodalomtudomány. Az értékelt hallgatók száma: 82 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Károly Vajda, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

17

18 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/PPX2dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Szakmai gyakorlat 2 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 20s Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

19 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/PPX3dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Szakmai gyakorlat 3 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 20s Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

20 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/PPX4dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Szakmai gyakorlat 4 Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 40s Kreditszám: 4 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: 0 a n Oktató: PaedDr. Andrea Puskás, PhD., Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

21 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/SG1dm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Német nyelvtörténet 1 Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A záróvizsga írásos teszt formájában történik, a sikeres teljesítés előfeltétele legalább 60%-os eredmény elérése. Az értékelés figyelembe veszi az órákon mutatott aktivitást is. A hallgató felismeri és alkalmazza a történeti nyelvészet feladatait és módszereit. Ismeretekkel bír az indoeurópai nyelvcsaládról és képes besorolni a német nyelvet a germán nyelvek családjába. Ismeri a német nyelvtörténet fejlődési szakaszait, a vonatkozó kritériumokat és elméleteket, valamint ismeretekkel bír az egyes periódusok történeti-kulturális hátteréről. Az indogermán nyelvcsalád. Az indogermán nyelvek fejlődése. A germán nyelvek fejlődése. A hangsúly. A germán nyelvek hangtani fejlődése. A germán nyelvek alaktani fejlődése. A germán nyelvek osztályozása. A német nyelvtörténet szakaszolása. Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

22 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/SG2dm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Német nyelvtörténet 2 Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A záróvizsga írásos teszt formájában történik, a sikeres teljesítés előfeltétele legalább 60%-os eredmény elérése. Az értékelés figyelembe veszi az órákon mutatott aktivitást is. A hallgató felismeri és alkalmazza a történeti nyelvészet feladatait és módszereit. Ismeretekkel bír az indoeurópai nyelvcsaládról és képes besorolni a német nyelvet a germán nyelvek családjába. Ismeri a német nyelvtörténet fejlődési szakaszait, a vonatkozó kritériumokat és elméleteket, valamint ismeretekkel bír az egyes periódusok történeti-kulturális hátteréről. Az indogermán nyelvcsalád. Az indogermán nyelvek fejlődése. A germán nyelvek fejlődése. A hangsúly. A germán nyelvek hangtani fejlődése. A germán nyelvek alaktani fejlődése. A germán nyelvek osztályozása. A német nyelvtörténet szakaszolása. Az értékelt hallgatók száma: 7 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

23 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/SOCdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Szociolingvisztika Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A félév során a hallgató prezentációt mutat be (25 pont), valamint szemináriumi dolgozatot ad le (25 pont). A kurzus 5O pont értékű írásbeli teszttel zárul, melynek értékelése a SJE Tanulmányi Szabályzatával összhangban történik. A hallgató érti azon szabályszerűségeket, melyek befolyásolják a társadalom és a nyelv közti kapcsolatot makro- és mikroszinten. Ismeretekkel rendelkezik a vonatkozó stratégiákról a társadalom releváns nyelvi problémáinak tekintetében. Ismeri a szociolingvisztika módszertanát. A szociolingvisztika általános áttekintése. Alapfogalmak, módszerek Nyelv - társadalom - kultúra A nyelv és a társadalom rétegződése Nyelvgeográfia Nyelv, nyelvhasználat Diskurzus Nyelvi tervezés Nyelvpolitika Kreolizáció Kétnyelvűség Az értékelt hallgatók száma: 87 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

24

25 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/SSdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Német nyelv és irodalom Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az értékelt hallgatók száma: 0 Oktató: A B C D E FX Az utolsó módosítás dátuma:

26 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/HPP/15 Tantárgy megnevezése: A pedagógiai programok készítése és értékelése Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A tantárgy értékeléssel zárul. A hallgató szemeszter közbeni értékelését az önálló munka képezi, amelyért 60 pontot kaphat. A szemesztert záró értékelést a szemesztrális munka megvédése alkotja, amelyért 40 pontot kaphat. Az étékelés skálája: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A hallgatók tudni fogják: - elmondani és érteni a pedagógiai program készítésének lépéseit, - ezeket a lépéseket alkalmazni a gyakorlati feladatok során, - értékelni a pedagógiai program minőségét. Az oktatási program fogalma és elemei. Lépésrendszerek a projektek kidolgozásánál. Projekttervezési módszerek, eszközök. A szükségletek és a célcsoport elemzése. Oktatási cél, taxonómiák. A tanterv és a tanmenet készítése. Prášilová Michaela. Tvorba vzdělávacího programu vyd. - Praha : TRITON, s. - ISBN Pasch, Marvin, Gardner, Trevor G. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině : Jak pracovat s kurikulem vyd. - Praha : Portál, s.r.o., s. - ISBN magyar és szlovák Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD., Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD., Ing. István Szőköl, PhD.

27 Az utolsó módosítás dátuma:

28 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/KSA/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Kultúr- és szociálantropológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Szóbeli vizsga a féléves anyagból a vizsgaidőszakban. Értékelés: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A sikeres abszolválással a diák megfelelő tudással rendelkezik a néprajzi tudományterületekről, gyakorlati készségeket szereznek mindezt átadni népművelői és pedagógiai gyakorlatukban. Mi a néprajz? Mi a kulturális és szociális antropológia? Mi az európai etnológia? A magyar népművészet jellemzése közép-európai viszonylatban. Az európai néprajz és etnolóia rövid történelmi áttekintése. A néprajz forrásai és kutatási módszerei. A kutatás értékelésének lehetőségei (rekonstrukció vagy konstrukció?) Összegzés: az edukációs gyakorlatban való felhasznál lehetőségei. Balassa Iván Ortutay Gyula: Magyar néprajz. Budapest: Corvina Kiadó Liszka József: Bevezetés a néprajzba. A magyar néprajz/ európai etnológia alapjai. Dunaszerdahely: Lilium Aurum 2006 Liszka József: Átmenetek. Folklór és nem-folklór határán. Komárom: Selye János Egyetem Tanárképző Kara 2013 /Monographiae Comaromienses 12./ Magyar néprajzi lexikon 1 5. Budapest: Akadémiai Kiadó Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom. Elektronická encyklopédia ( Voigt Vilmos: Alapismereti bevezetés a néprajz iránt érdeklődő hallgatóknak. Debrecen: Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék 1989 /Néprajz egyetemi hallgatóknak 1./ magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 66

29 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. PhDr. József Liszka, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

30 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/MEP/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai kutatás módszertana Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Kutatási terv készítése és megvédése - értékelése max. 50 pont. Kilépő tudásfelmérő teszt abszolválása. max. 50 pont értékben. Összegző értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, bodov / D, p. / E, 50 p. alatt / Fx A diák képes a kutatási terv elkészítésére, tájékozódást nyer a módszertanban, feltételezéseket felállítani, kutatási kérdéseket megfogalmazni, kutatást kivitelezni és relevánsan értékelni a kilépő adatokat. Kutatás és kutatási környezet. Kutatás módszertana. Pedagógiai kutatás: kvantitatív és kvalitatív módszerek. Projektív technikák. Trianguláció, validitás, reliabilitás. Célkitűzés, hipotézisek állítása, kutatási kérdések. A kutatási terv lépései. A kutatás megvalósítása és.értékelése. Albert Sándor: A pedagógiai kutatások alapjai. Dunaszerdahely : Lillium Aurum, s. ISBN Gavora Peter: Elektronická učebnica pedagogického výskumu. Falus Iván: Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Budapest : Keruban Könyvkiadó, s. Silverman David: Ako robiť kvalitatívny výskum. Bratislava : Ikar s. ISBN Švec Štefan: Metodológia vied o výchove : Kvantitatívno-scientické a kvalitatívno-humanitné prístupy v edukačnom výskume. Bratislava : IRIS, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 346

31 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. András Németh, DSc., Ing. István Szőköl, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

32 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/PDI/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai diagnosztika Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A vizsgát a féléves tananyag tudásfelmérő teszt teljesítésével kapja a diák. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. alatt / Fx A diák elsajátítja az alapfogalmakat: ellenőrzés, értékelés. Megérti a pedagógiai értékelés sajátosságait. A pedagógiai értékelést képes reflektálni az oktatási koncepciók függvényében, alkalmazni a pedagógiai gyakorlatban. A pedagógiai értékelés elméletét, módszereit, formáit, törvényszerűségeit érti és alkalmazni tudja. Ellenőrzés és értékelés az oktatásban - az alapfogalmak meghatározása. Az oktatási folyamat és a tanulás minőségi változásainak koncepciói. A tanítás és folyamatának tervezetei. A pedagógus személyisége. A pedagógiai értékelés funkciói, dimenziói. Az oktatási koncepciók és az értékelés. A pedagógiai értékelés folyamata, módszerei és formái. Az értékelés mezoszintjei. Külső és belső iskolai ellenőrzés és értékelés. Horváthová, Kinga. Kontrola a hodnotenie v školskom manažmente vyd. - Bratislava : Wolters Kluwer, s. - ISBN Horváthová, Kinga., Szőköl István. Kontrola a hodnotenie žiackych výkonov v národnostných školách na Slovensku vyd. - Komárno : Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho, s. - ISBN Gavora, Peter. Akí sú moji žiaci? - 3. vyd. - Nitra : Enigma, s. - ISBN Bertalanné Zágon. Értékelés osztályozás nélkül : I. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN Falus, Iván. Didaktika. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN Falus Iván et all. A pedagógusok pedagógiája. - Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. - ISBN x. Falus Iván. A tanárrá válás folyamata vyd. - Budapest : Gondolat, s. - ISBN magyar vagy szlovák nyelv

33 Az értékelt hallgatók száma: 582 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc., Ing. István Szőköl, PhD., Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

34 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/PEP/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pedagógiai pszichológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A tantárgy vizsgával végződik. A diák az értékelést a kilépő tudásfelmérő tesztért kapja a vizsgaidőszakban, amit min. 50%-is sikerességgel írja meg. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. alatt. A diák elsajátítja a tanulás-tanítás bipolaritását, pszichológiai törvényszerűségeit, az effektív tanulási modellt és a differenciálás alkalmazását a tanuló iskolai sikeressége érdekében. Pedagógiai pszichológia mint speciális pszichológiai terület - definiálása, alapfogalmak meghatározása. Az edukációs folyamat bipolaritása. A pedagógiai hatás és indikátorai. Optimális tanulási folyamat. A tanulás törvényszerűségei. Figyelem és az emlékezet mint a tanulás minősítői. Konvergens és divergens feladatok. Többszintű intelligencia és a kreativitás fejlesztése. Bagdy Emôke: Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. ISBN Bordás Sándor, Forró Zsuzsa, Németh Margit, Stredl Terézia: Pszichológiai jegyzetek. 3. vyd. Komárom : Valeur s.r.o., s. ISBN Hvozdík Ján: Základy školskej psychológie. 1. vyd. Bratislava : Slovenské Pedagogické Nakladateľstvo, s. Zelina Miron: Aktivizácia a motivácia žiakov na vyučovaní. Krajský pedagogický ústav v Prešove, s. ISBN Zelina Miron: Stratégie a metódy rozvoja osobnosti : Metódy výchovy. 2. vyd. Bratislava : Iris, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 336

35 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc., Mgr. Anita Tóth-Bakos, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

36 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/POP/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Összehasonlító pedagógia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. A diák kidolgoz 5 oldal terjedelemben összehasonlító dolgozatot, amiért max. 100 pontot kaphat. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. alatt A diák tájékozódik a pedagógiai programokban európai kontextusban, megtanulja a komparáció módszerét, elemezze a PISA, OECD, monitoring stb. eredményeit. Pedagógia és speciális ágazatai. Kamparatív pedagógia - definiálása, küldetése. Pedgógii alternatívák, programok - alapfogalmak. Nemzetközi mérések: PISA, OECD. nemzeti mérrések - monitor. Iskolarendszerek Európában és összehasonlításuk. A mérések kerete és lehetőségei. Lokális, regionális, nemzeti és nemzetközi mérések és eredményei. A mérés objektuma és szubjektuma. A kilépő adatok alkalmazása, modifikálása. Albert Sándor: Az iskolai és óvodai oktatási programok kialakításáról. Komárno : Univerzita J.Selyeho, s. ISBN Kovátsné Németh Mária: Fenntarthatóság, pedagógia, kutatás. Győr : Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, s. ISBN Kovátsné Németh Mária: Reformpedagógiai koncepciók, alternatív megoldások. Komárno : Selye János Egyetem, s. ISBN Pukánszky Béla: A gyermek évszázada. Budapest : Osiris, s. ISBN Švecová Valéria: Základy pedagogiky. Technická univerzita v Košiciach, s. ISBN Turek Ivan: Školstvo v štátoch OECD a EÚ. Bratislava : Metodické centrum, s. ISBN Zelina Miron: Alternatívne školstvo : alternatívne školy, alternatívna pedagogika, alternatívne pedagogické koncepcie a smery. Bratislava : IRIS, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv

37 Az értékelt hallgatók száma: 172 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc. Az utolsó módosítás dátuma:

38 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/PSO/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Személyiséglélektan Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Kilépő tudásfelmérő írásbeli teszt max. 100 pont értékben. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. alatt A diák megismerkedik a személyiségpszichológia képviselőivel, irányzataival, elsajátítja az alapinformációkat, a személyiség struktúráját, a tipológiát, a személyiség erős és gyenge oldalait, amelyek befolyásolják az iskolai sikerességet. Alapfogalmak, speciális pszichológiai tudományterület - beazonosítás. Képviselői és elméleteik: Hippokrátesz, Pavlov, Yung, Eysenck. Rogers, Gordon és mások. A személyiség struktúrája. Gardner: többszintű intelligencia. Goleman: Érzelmi intelligencia - fejlesztése az iskolában. Pszichopatológia - patopszichológia. Coping és az egészséges személyiség. Calvin S. Hall, Gardner Lindzey, John C. Loehlin, Martin Manosevitz: Psychológia osobnosti : Úvod do teórií osobnosti. 1. vyd. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, s. ISBN Jung C. G.: A személyiség fejlődése : C. G. Jung összegyűjtött munkái tizenhetedik kötet.1. vyd. Budapest : Scolar Kiadó, s. ISBN Ranschburg Jenô:Az érzelem és a jellem lélektanáról. Budapest : Okker Kiadó, ISBN Ranschburg Jenô: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. ISBN magyar és szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 296

39 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc., PaedDr. Terézia Strédl, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

40 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/PSV/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Perszonális és szociális nevelés Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A tantárgy vizsgával végződik. A diák a vizsgaidőszakban tudásfelmérő kilépő tesztet ír, min. 50% sikerrel. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. alatt A diák elsajátítja az életen át tartó tanulás elveit, valamint a perszonális és a szociális kompetencia alkalmazását a pedagógiai professzió gyakorlásában. A tantárgy helye a neveléstudomány rendszerében. A személyes és szociális kompetencia fejlődése és feladatai. Peagógusi komptenciák. A tanítás folyamatának alkotó és gyakorlati kérdései. A nevelés viszonyulása a családhoz, iskolához és az iskolán kívüli intézményekhez a fejlődő személyiségű tanulóval kapcsolatban. Egyéni hozzáállás a tanulóhoz. Albert Alexander, Turek Ivan: O zbližovaní vzdelávania v Slovenskej republike v Európskej únii. Košice : Technická univerzita, s. - ISBN Nagy József: Kompetencia alapú kritériumorientált PEDAGÓGIA. Szeged : Mozaik Kiadó, s. ISBN Nagy József: XXI. század és nevelés. Budapest : Osiris Kiadó, s. ISBN Pukánszky Béla, Zsolnai Anikó: Pedagógiák az ezredfordulón : Szöveggyűjtemény. Budapest : Eötvös József Könyvkiadó, s. ISBN Zelina Miron: Stratégie a metódy rozvoja osobnosti : Metódy výchovy. Bratislava : Iris, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 291

41 A B C D E FX Oktató: prof. Dr. Béla István Pukánszki, DSc. Az utolsó módosítás dátuma:

42 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/RAS/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Család és az iskola Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A diák a félév alatt feldolgozza az iskola és a család együttműködésének területét, a dolgozatért max. 60 pontot kap. A dolgozat megvédéséért, prezentációjáért 40 pont jár. Az értékelés kumulatív érték. Értékelés: p. / A, p. / B, p. / C, p. / D, p. / E, 50 p. al A diák elsajátítja a családdal való együttműködés formáit, lehetőségeit: hogyan kell szülőértekezletet tartani, konzultálni, net-kontaktust tartani, közös programokat és más. Elsajátítja az osztályfőnöki kompetenciát ls tájékozódik az iskolán kívüli környezetben. A család funkciói, változásai, nevelési stílusok, intézményesített nevelés.. Az iskola és a család együttműködése, a pedagógus és a szülő kapcsolata. Osztályfőnök és kompetensei. Az együttműködés lehetőségei. Formális és nemformális, irányított és spontán aktivitások. Andorka Rudolf: Gyermek, család, történelem. Budapest: ARTT, ISBN Gordon Thomas: A tanári hatékonyság fejlesztése. A T.E.T.-módszer. Budapest : Gondolat, s. ISBN Hernádi Miklós: Családbomlás az ezredfordulón. Budapest : Akadémiai, ISBN Spéder Zsolt: Család és népesség-itthon és Európában. Budapest : Sajtóház Kiadó, ISBN Petró András: Szülőknek az iskoláról. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, ISBN Rozinajová Helena: Pedagogika rodinného života pre učiteľov. Bratislava : Slovenské Pedagogické Nakladateľstvo, s. Spéder Zsolt: Család és népesség-itthon és Európában. Budapest : Sajtóház Kiadó, ISBN Szretykó Gyôrgy: Globalizáció és család : A családszociológia új kihívásai. Pécs : Comenius Bt., s. ISBN

43 Trencsényi László: Hetedik nekifutás az értékek útvesztőjében. Budapesti Nevelő, 2009/2. preview.fppti.hu/data/cms54391/2009_2.szam_teljes%29.pdf Mérei, F.: Társ és csoport, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1989 Satirová, V.: Kniha o rodine, SVAN Praha, 1994 Rozinajová, H.: Pedagogika rodinného života, SPN Bratislava, 1988 magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 283 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD., Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc. Az utolsó módosítás dátuma:

44 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/SCV/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Nevelésszociológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A diák a vizsgaidőszakban a vizsga a féléves anyag kilépő tudásmérő tesztjének abszolválása után kap értékelést. Értékelés: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A diák elsajátítja a nevelés szociológiai determinánsait, amelyek befolyásolják a tanulók iskolai sikerességét. Szocializációs rétegek és elemek. A család mint elsődleges szocializáció. Iskola mint másodlagos szocializáció. Szabadidő mint harmadlagos szocializáció. Mediális közeg mint negyedrendű szocializáció. Szocializációs elemek: civil szektor, egyház, politikai szocializáció és más. A fiatalok életének jellemzése és változásai. A III. évezred fiataljai és problémái. Az intézményesített nevelés. Nevelési stílusok és formáló hatásai. Szociális hátrányosság és iskolai sikeresség. Bagdy Emőke: A pedagógus hivatásszemélyisége : Egy pályaszocializációs kísérlet tanulságai. 1. vyd. Debrecen : KLTE Pszichológiai Intézet, s. ISBN Bagdy Emôke: Családi szocializáció és személyiségzavarok. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. ISBN Balvín Jaroslav: Filozofie výchovy a metody výuky romského žáka.1. vyd. - Praha : RADIX s.r.o., s. ISBN Gábor Kálmán: Társadalmi átalakulás és ifjúság. Szeged : Belvedere Meridionale, ISBN Kozma Tamás: Bevezetés a nevelésszociológiába. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, s. ISBN Ondrejkovič Peter: Socializácia mládeže ako východisková kategória sociológie výchovy a sociológie mládeže : Príspevok k riešeniu problémov sociológie výchovy a mládeže. 1. vyd. Bratislava : VEDA, s. ISBN Palkovičová Eva: Pohľady na občiansku kultúru. Bratislava : Kalligram, s. ISBN

45 Rapoš Ivan: Výchova k ľudským právam = Príručka pre učiteľov.1. vyd. Bratislava : PHARE Democracy Programme, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 18 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD., prof. Dr. András Németh, DSc. Az utolsó módosítás dátuma:

46 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/SOZ/15 Tantárgy megnevezése: Készségismereti tréning Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 20s Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A diák aktív részvétele az értékelés. A tantárgy célja motiválni, az önismeretet fejleszteni, önreflexiót alkalmazni és fejleszteni. A diák képes lesz: felismerni az önismeret fontosságát, definiálni erpős - gyenge oldalaikat, konstruktív önértékelés és értékelés, pozitív önkép építése. A tantárgy élménypedagógiai eszközökre épít, tömbösített formában: Önismeret és a külvilág. Önismeret és belső világunk - átélés, gondolkodás, döntés, látens hatások. Átmeneti zónák területe - viselkedés, kommunikáció, külsőségek. Érzékenyítés - saját és mások érzemi átélése. Mareš Jiří. Sociální a pedagogická komunikace ve škole vyd. - Praha : Statní Pedagogické Nakladatelství, s. - ISBN Buda Béla. Empátia a beleélés lélektana. - Pécs : Lingua Franca Csoport, ISBN Murayné Szy. Éva. Játékos beszédnevelés. - Budapest : Múzsák Közművelődési Kiadó, s. - ISBN Hennig Claudius. Antistresový program pro učitele : Projevy, příčiny a zpúsoby překonání stresu z povolání vyd. : Portál, s. - ISBN magyar vagy szlovák nyelv Tömbösített oktatási forma. Az értékelt hallgatók száma: 0 a n

47 Oktató: Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD., PaedDr. Terézia Strédl, PhD., Mgr. Anita Tóth- Bakos, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

48 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/TPO/15 Tantárgy megnevezése: A tanulmányi szak elméleti ismeretei Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Záróvizsga a tanulmányi szak elméleti ismereteiből, amelyet vizsgabizottság értékel. Az értékelés skálája: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A tanárképzés akadémiai tárgyakban tanulmányi szakirány végzőse rendelkezik a tanárképzés szociális, pedagógiai és pszichológiai alapjainak ismereteivel. Ezeket képes a saját tantárgyi specializációjába átültetni és alkalmazni a pedagógiai munkában. Érti az oktatás, nevelés tágabb társadalmi összefüggéseit, amelyeket képes transzformálni a didaktikai elvárások és szükségleteknek megfelelően a saját pedagógiai tevékenységébe. A kötelező és kötelezően választható tantárgyak tantárgyi adatlapjaiban van feltüntetve. magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 0 Oktató: A B C D E FX Az utolsó módosítás dátuma:

49 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/TVZ/15 Tantárgy megnevezése: Oktatástechnológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A félév alatt egy írásbeli teszt 50 pont értékben, majd a további 50 pont a feladatok leadásával gyűjti össze a diák. Értékelés: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A digitális társadalom filozófiájának felismerése, alkalmazása és összehasonlítása a hagyományos iskolával. A digitális világ kihívásait képes alkalmazni a választott szaktantárgyaiban. Jellemezni képes az IKT és a digitális technika fogalmait. Integrálni tudja a választott szaktantárgyaiba az IKT/DT eszközeit az ISCED2 és ISCED3 állami oktatási program alapján. Bevezetés - az oktatás jellemzése a hagyományos iskolában és a digitális társadalomban. A digitális társadalom jellemzése. Fogalomtár: kommunikáció, digitalizáció, informatizáció, globalizáció, digitális képességek, rizikói, tulajdonjogok, A megismerési folyamatelmélet a digitális világban, oktatási stílusok, IKT lehetőségei, a tanítás és tanulásformái, módszerei a digitális világban. E-tankönyvek, e-learning, m-learning, tanítási szoftverek. Tudásteszt. Számítógépes alapok. Multimediális számítógép, interaktív kommunikáció az oktatásban - chat, bloging, videokonferencia,... magyar vagy szlovák nyelv Az értékelt hallgatók száma: 529 A B C D E FX

50 Oktató: Dr. habil. Ádám István Nagy, PhD., Ing. István Szőköl, PhD., Mgr. Ladislav Jaruska, PhD., Mgr. Katarína Szarka, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

51 Egyetem: Selye János Egyetem KPD/SZdm/VPU/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Fejlődési tanulási zavarok Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Esettanulmány kidolgozása és bemutatása - 50 pont Kilépő tudásfelmérő teszt - max. 50 pont Értékelés: A %, B 80-89%, C 70-79%, D 60-69%, E 50-59%. A diák képes lesz beazonosítani a tanulási zavarokat, az integráció szükségletét, együttműködni a segítő szakemberekkel, foglalkozni a SNI tanulókkal és kidolgozni az egyéni tanulási tervet. Tanulási zavarok - formái, gyakoriságuk. A részképességzavarok jellemzése. Diszlexia, diszgráfia, diszorthografia, diszkalkulia, diszpraxia. ADD, ADHD. Conners hiperaktivitás mérés - screening. Az integráció módszertani utasításai. A SNI tanulók értékelése. Korekció, reedukáció. Az iskolai gyógypedagógus, pszichológus feladatai. Együttműködés a tanácsadókkal.. Földi Rita: Hiperaktivitás és tanulási zavarok. 1. vyd. Pécs : Comenius Bt., s. ISBN Porkolábné Balogh Katalin: Készségfejlesztő eljárások tanulási zavarral küzdő kisiskolásoknak. 3. vyd. Budapest : ELTE, s. Strédl Terézia: Inkluzív pedagógia avagy a gyógypedagógiáról másképp. 1. vyd. Komárno : Univerzita J. Selyeho, s. ISBN Vašek Štefan: Špeciálno pedagogická diagnostika. 4. vyd. : Sapientia s.r.o, s. ISBN Zelinková Oľga: Poruchy učení : dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, ADHD. 1. vyd. Praha : Portál, s. ISBN magyar vagy szlovák nyelv

52 Az értékelt hallgatók száma: 451 A B C D E FX Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

53 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/TEXdm/NJ/15 Tantárgy megnevezése: Szövegtan és stilisztika Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A félév során a hallgató prezentációt mutat be (25 pont), valamint szemináriumi dolgozatot ad le (25 pont). A kurzus 5O pont értékű írásbeli teszttel zárul, melynek értékelése a SJE Tanulmányi Szabályzatával összhangban történik. A hallgató alapvető ismeretekkel rendelkezik a német szövegtanról és stilisztikáról. Képes ezeket az ismereteket alkalmazni bárminemű szövegek elemzésénél és fordításánál. Áttekintéssel bír a szövegtan és stilisztika történeti fejlődéséről. A szöveg mint kommunikációs egység Szöveg és textualitás A textualitás kritériumai Szövegek produkciója és recepciója A szöveg felépítése Hipertextualitás Intertextualitás Tudástranszfer a szövegben Az értékelt hallgatók száma: 37 A B C D E FX Oktató: Dr. habil. Erzsébet Drahota-Szabó, PhD., Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

54

55 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/VDI1dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Didaktikai szeminárium 1 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Írásbeli teszt. Értékelés a SJE Tanulmányi Szabályzata alapján. A hallgatók áttekintést kapnak a legfontosabb idegen nyelvi oktatási módszerekről. Módszerek és eljárások Az idegen nyelvi didaktika és módszertan alapkérdései GÜM A közvetlen módszer Az audio-linguális /vizuális módszer A közvetítő módszer A kommunikatív didaktika Az interkulturális koncepció Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

56 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/VDI2dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Didaktikai szeminárium 2 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Beszámoló és teszt. Értékelés a SJE Tanulmányi Szabályzata alapján. A hallgatók gyakorlati ismeretekre tesznek szert, melyek az óramegfigyelés során alkalmazhatók. Elsajátítják az óratervezéshez szükséges technikákat és módszereket. Áttekintést kapnak a szociális formákról, órafázisokról, a tanári és tanulói aktivitásokról. Az óramegfigyelés technikái A tanár szerepe A tanuló szerepe Médiák használata Szociális formák Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

57 TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Selye János Egyetem KMF/VDI3dm/ NJ/15 Tantárgy megnevezése: Didaktikai szeminárium 3 Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Beszámoló és teszt. Értékelés a SJE Tanulmányi Szabályzata alapján. A hallgatók képesek az elsajátított elméleti ismeretek alapján önállóan megtervezni egy órát. A német mint idegen nyelv oktatásának módszerei Hagyományos és új módszerek Alapfogalmak Médiák a nyelvtanításban Óratervezés Az értékelt hallgatók száma: 0 A B C D E FX Oktató: Dr. phil. Mgr. Attila Mészáros Az utolsó módosítás dátuma:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése: KMJ/MJdm/BIK/15 Tantárgy megnevezése: Bilingvizmus a kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika 1.4 Szakterület

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak Osztálymenedzsment A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak

Részletesebben

A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve

A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve 1. A szak és szakirányok tanterve, óra-és vizsgaterve A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve Alapozás Képzési ági közös tárgyak Tanulás, kommunikáció szocializáció 30 Kollokvium 3 Bevezetés

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMJ/MJdm/BIK/15

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMJ/MJdm/BIK/15 Egyetem: Selye János Egyetem KMJ/MJdm/BIK/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Kétnyelvűség és kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. KCH/DCH1/14 Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az utolsó módosítás dátuma: 11.06.2014 KCH/DCH2/14 Tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: BGGYK/2431/2(2018)(T-89) Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár (/V/S Mintatanterv kód: MR76+NE74_2016OOZN Irodalomtudományi alapozó tárgyak (6 REDIT) Propedeutika 1. Bevezetés az irodalomtudományba előadás TNM 0115 15 v 2 Propedeutika 2: Bevezetés az irodalomtudományba

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Tanulmány szintje: I., II. Az alternatív

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: BGGYK/2431/2(2018)(T-89) Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirány

Részletesebben

- - 2006. szeptemberétől

- - 2006. szeptemberétől - - Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve - - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantárgy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMI/Idm/DI1/15. Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KMI/Idm/DI1/15. Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1 Egyetem: Selye János Egyetem KMI/Idm/DI1/15 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Didaktika informatiky 1 Oktatás formája: Előadás / Szeminárium / Gyakorlat Hetente: 1 / 0 / 2 A tanulmányok ideje alatt:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai A TANTÁRGY ADATLAPJA 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című

A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című Selye János Egyetem Tanárképző Kar Biológiai Tanszéke és Neveléstudományi Tanszéke meghívja A köznevelés kulturális, szociális és biológiai tényezői című Humánökológia és nevelés alcímű tudományos szimpóziumára

Részletesebben

Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008 -

Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008 - Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008-1. tétel a. A nevelés szerepe az egyén és a társadalom életében. b. A didaktika fogalma, tárgya, helye a tudományok rendszerében c.

Részletesebben

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 2017-től érvényes!!! 1 A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 Magyar nyelvészeti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele

Részletesebben

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Magyar alapképzési szak ügyvitel kiadványszerkesztő specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Tantárgy neve Tantárgy oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK A KÖZÖS ISMERETEKET

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti

TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana A pedagógiai programok készítése és értékelése A tanulmányi szak elméleti TARTALOM 1. A nyelvtan és fogalmazár tanításának módszertana...4 2. A pedagógiai programok készítése és értékelése... 6 3. A tanulmányi szak elméleti ismeretei... 8 4. ASZTALITENISZ...10 5. ASZTALITENISZ...12

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2015-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2014/2015.II.félév Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak. A minősített aláírás teljesítésének

Részletesebben

Tanító BA szak - mintatanterv 2018.

Tanító BA szak - mintatanterv 2018. Tanító BA szak - mintatanterv 2018. 1. félév 17KÖZ001 A kultúraközvetítés filozófiai, etikai és neveléstudományi metszetben 1 ea 2 10 A 4 k 17TAN001 A zene alapjai 1 sz 2 8 A 3 gyj 17KÖZ038 Alapozó vizuális

Részletesebben

Magyar alapszak ügyvitel szakirány mintatanterve

Magyar alapszak ügyvitel szakirány mintatanterve Magyar alapszak ügyvitel szakirány mintatanterve 2006/2007., 2007/2008., 2008/2009. tanévben tanulmányaikat megkezdő magyar alapszakos hallgatók számára oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK

Részletesebben

Selye János Egyetem. oktatók és hallgatók, szakmai nyilvánosság. Doc. RNDr. Tóth János, PhD., a SJE rektora

Selye János Egyetem. oktatók és hallgatók, szakmai nyilvánosság. Doc. RNDr. Tóth János, PhD., a SJE rektora Tudomány és Technika Hetének rendezvényei A Szlovák Oktatásügyi Minisztérium és a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) minden évben megrendezi Szlovákia-szerte a Tudomány és Technika Hetének

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2.

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2. Pedagógia nappali alapszak Pedagógia alapozó képzés Félév és heti óraszám Számonkérés típusa Kredit 1 2 3 4 5 Bevezetés az oktatás és az iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai Pszichés funkciók zavarai FP1206L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 15 Kollokvium A hallgatók ismerjék meg tanulási zavarok okait, tüneteit és a fejlesztési lehetőségeket.

Részletesebben

Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal II.

Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal II. 1. 10.03. Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal 2. 10.10. II. Az oktatáselmélet kialakulása - történelmi előzmények (1) Őskor: primitív

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter Fogalma a pedagógiai értékelés nem más, mint a pedagógiai információk szervezett

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

A KÉPZÉS TARTALMA. Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú. továbbképzési szak

A KÉPZÉS TARTALMA. Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú. továbbképzési szak A KÉPZÉS TARTALMA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú Ismeretkörök, tantárgyak továbbképzési szak kötelező ismeretkörének hálóterve (65 kredit) félévek 1. 2. 3. 4.

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA

SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA Szakkep tordelt 00.qxd 11/10/2006 10:07 AM Page 1 Dr. Lükô István SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA Struktúrák és fejlesztések a szakképzésben MÛSZAKI KIADÓ Szakkep tordelt 00.qxd 11/10/2006 10:07 AM Page 2 Lektorálta:

Részletesebben

ügyvitel szakirány mintatanterve

ügyvitel szakirány mintatanterve Magyar alapszak ügyvitel szakirány mintatanterve 2009/2010. tanévtől tanszék/ oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK A KÖZÖS ISMERETEKET ALAPOZÓ MODUL Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - autizmus spektrum pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - autizmus spektrum pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: BGGYK/2431/2(2018)(T-89) Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - autizmus spektrum pedagógiája szakirány szakirányú

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak.

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA

ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA ÁLTALÁNOS KATEKÉZIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Római Katolikus Teológia Kar 1.3 Intézet Pasztorálteológia

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány. a 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány. a 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) néderlandisztika szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - szomatopedagógia szakirány szakirányú továbbképzés

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - szomatopedagógia szakirány szakirányú továbbképzés Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: BGGYK/2431/2(2018)(T-89) Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - szomatopedagógia szakirány szakirányú továbbképzés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2015-2016. 1. félév Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3 Szak megnevezése: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Közgazdász turizmus-vendéglátás Tagozat: Levelező 2015 A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége TKM1002 Konzultáció óraszáma 2+0 - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett leírása (Választható

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában.

Részletesebben

magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/ képzési terv

magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/ képzési terv magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/14-15-1-1 képzési terv Bölcsészettudományi Kar Kód: XXX-MAGTANB2/14-15-1-1 Szükséges kredit: 180 Félévek száma: 6 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő angol nyelv és kultúra tanára,

Részletesebben

Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz

Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára Közös képzési szakasz Mintatanterv kód: M7+T76 201OOZN Mintatanterv magyartanár -- történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgatók számára özös képzési szakasz (/V/SZ) TÖRZSTÁRGYA - PEDAGÓGIA (13 REDIT) Tanári

Részletesebben

Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia

Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia 1.a. A tanítási-tanulási folyamat tervezése és tantermi menedzselése (tervezési szintek: NAT - kerettanterv - tanmenet- tanóra, az óraterv

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeș Bolyai Tudományegyetem intézmény 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Félévi óraszám Ajánlott félév. Követelmény. Heti óraszám. Felvétel típusa. Kreditpont. Felvétele. típusa

Félévi óraszám Ajánlott félév. Követelmény. Heti óraszám. Felvétel típusa. Kreditpont. Felvétele. típusa Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Szabadon választható Minor Más szakon Meghirdető tanszék/intézet MAGYAR ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTÁJA

Részletesebben

A Neveléstudományi Doktori Iskola moduláris mintatanterve 2018-tól (nappali tagozat) 1

A Neveléstudományi Doktori Iskola moduláris mintatanterve 2018-tól (nappali tagozat) 1 heti ajánlott óraszám félév** TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 2 programfüggetlen modulok I. Elméleti modul 3 DNEV16-ELM-101 Oktatás és európai integráció DNEV16-ELM-102 Az oktatáskutatás globális trendjei DNEV16-ELM-103

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A pszichológia alapjai A tantárgy típusa DF

Részletesebben

Benyák Anikó (Pszichológia)

Benyák Anikó (Pszichológia) (Pszichológia) 014 1., Árendás Anikó Nevelőszülők és nevelt gyermekek több szempontú vizsgálata Előadás a 014. október -én tartott XVIII. Apáczai-napok Tudományos Konferencián. NYmE-AK, Győr (014) 013.,

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus AK Zárthelyi dolgozat írása az

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

Erasmus+ Nemzetközi Kredit mobilitási Program MUNKATERV

Erasmus+ Nemzetközi Kredit mobilitási Program MUNKATERV 1. Személyes adatok Erasmus+ Nemzetközi Kredit mobilitási Program MUNKATERV Név: Sándor-Schmidt Barbara Felsőoktatási intézmény neve: Szak megnevezése: A képzés típusa: Kutatási téma címe, tudományági

Részletesebben

ANGLISZTIKA. Oldal 1

ANGLISZTIKA. Oldal 1 KÓD TÍPUS TANTÁRGY NEVE KORÁBBI TANTÁRGY NEVE (EKVIVALENS TÁRGY) KREDIT KÖVETELMÉNY JELLEG (EA/SZEM/GYAK) FELELŐS TANSZÉK félév1 TT160 törzs A társadalomtudomány alapjai (filozófiai, társadalmi ismeretek)

Részletesebben

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan A tantárgy kódja: 7PE20NGKC4B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Society and Psychology A tanóra száma (Előadás szeminárium gyakorlat egyéb): Kreditérték: 6 A tantárgy meghirdetésének

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - látássérültek pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés

Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - látássérültek pedagógiája szakirány szakirányú továbbképzés Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: BGGYK/2431/2(2018)(T-89) Óra- és vizsgaterv Gyógypedagógia alapképzési szak - látássérültek pedagógiája szakirány szakirányú

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika 1.4

Részletesebben

DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 NEVD DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9

DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 NEVD DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9 Modul Kurzuskódok DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 TÖRZSMODUL Elméleti modul Kutatásmódszertani modul NEVD13-106 DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9 DNEV-SZV:13 DNEV16-ETP-102 NEVD13-PT105

Részletesebben