K-1, Felmérőlap kitöltési útmutató,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "K-1, Felmérőlap kitöltési útmutató,"

Átírás

1 1 K-1, Felmérőlap kitöltési útmutató, Vendégek: fürdőmedencék, medencekörnyezet, vízforgató berendezés Kitöltendő rubrikák magyarázata: K-0 kitöltési útmutató D/1 pont szerint A) Alapadatok 1. tétel, a besorolás meghatározása az Általános rész D.4. pontjában található 6. tétel: itt csak a tényleges vízfelülettel kell számolni, ebbe nem tartozik bele a feszített perem felülete, az esetleges pillérek, szigetek területe, stb. 7. tétel, az MSZ sz. szabvány (Fürdőmedencék vízkezelése vízforgatással) az alábbiak szerint határozza meg az egyes medencék fajlagos terhelését: 3. táblázat: Fajlagos terhelés Medence rendeltetése Fajlagos terhelés fő/m 2 Úszómedence 0,20 Strandmedence, 1,35 m 0,30 mélységig* és élménymedence Hullámmedence 0,30 ** Tanmedence 0,35 Melegvizű ülőmedence, 0,40 gyógymedence masszázs és egyéb élményelemek nélkül Gyermek- és pancsolómedence 0,50 * Változó vízmélységű strandmedence esetében az 1,35 m vízmélységnél kisebb mélységű felületrészt a 0,30-as tényezővel, az 1,35 m-nél mélyebb felületrészt pedig a 0,2-es tényezővel kell figyelembe venni. ** A hullámatrakció idején a megadott terhelési érték túlléphető (kockázatbecslés) A medence rendeltetésétől függő fajlagos terhelése a táblázatban megadott értékeket nem haladhatja meg. Önálló vízforgatóval ellátott masszázsmedence esetén a medence egyidejű névleges terhelése nem a vízfelület, hanem az alábbi képlet alapján számítható ki: N = Ü, ahol:

2 2 N egyidejű névleges terhelése, fő-ben; Ü az ülőhelyek száma a medencében, fő-ben Folytonos pad esetében Ü = L/e, ahol L a pad hossza, m-ben; íves kialakítás esetén a pad rövidebb élén mérve e az egységnyi férőhely, 0,8 m/fő; B) Medencetest kialakítása tétel: A csúszásmentesség értékeinek meghatározása az MSZ-EN sz. szabvány E és F mellékleteiben található 26. tétel, a megadott mérettartományok közötti értékek nem elfogadhatóak 27. tétel, szívási sebesség: a szivattyú(k) forgatási teljesítményét (m3/h) el kell osztani a szívónyílások szabad felületével (m2). Az élményelemek elszívó nyílásaira vonatkozó követelmények az F-2 sz. felmérőlapokon vannak 28. tétel: A 0,5 m/sec értékben maximált szívási sebesség mellett legalább két elvezető nyílásnak kell lennie a megadott két feltétellel. 29. tétel: ez a mintavételi szivattyú szívónyílására vonatkozik, amelyet vagy olyan helyre kell helyezni, ahol nem áll fent a hajbeszívás veszélye, vagy olyan sűrű védő hálóval kell ellátni, amely megakadályozza a haj beszívását 30. tétel: befúvási sebesség: a forgató szivattyú(k) forgatási teljesítményét (m3/h) el kell osztani az összes beépített befúvó szabad felületével (m2) tétel: szabványos létrák, kapaszkodók: az MSZ-EN sz. szabvány szerint C) Medencekörnyezet, közlekedők 85. tétel: a fertőtlenítőszer megbízható adagolását átfolyós rendszerű klórtabletta adagolóval lehet biztosítani 86. tétel: a lábmosó elfolyó vizét tilos a medencébe visszavezetni, a szennyvízcsatornába kell bűzelzárós megoldással bekötni 87. tétel: a vízforgató rendszerben a szűrést homokszűrővel (alacsony töltetmagasság is megfelelő), a fertőtlenítést klórtabletta adagolóval kell megoldani 101. tétel: hatásos vízelvezetés: a közlekedőfelületen nem alakulhatnak ki víztócsák 110. tétel: mentési pont: a medencét körülvevő közlekedési terület, amelynek szélessége legalább 1,25 m tétel: legkisebb szélességi méretek: szélességi betűjelek meghatározása az MSZ- EN sz. szabvány alábbi ábrája alapján:

3 3

4 tétel: MSZ-EN : meg kell vizsgálni, hogy szükséges-e a medencetér felügyelete, és ha igen, az milyen típusú és szintű legyen: - figyelembe kell venni a kockázatok és a megelőzés költségeinek összhangját - figyelembe kell venni bármely, a felügyelettel kapcsolatos jogilag magasabb szintű követelményt. Ez jelenleg a 37/1996 NM rendelet, ami előírja: a fürdőmedencék mellett a teljes üzemidő alatt szakképzett uszodamesternek úszómesternek- kell szolgálatban lennie - figyelembe kell venni a sajátos kockázati tényezőket, pl.: - mélyvizű területeket (pl. úszók területe, ugrómedence) - a hirtelen változást a vízmélységben - a fürdő alaprajzát (pl. a terület különálló részekre van osztva) - ha engedélyezett a vízbeugrás a medence széléről (pl. sekély vízbe, kiemelkedő pontról) - ha jelentős többletkockázatot magában hordozó berendezés, készülék található a medencetérben, vagy a vízben (pl. felfújható/lebegő játékok, hullámmedence, élményberendezések, trambulin, csúszdák) - csúcsidőszakokat - kritikus vendégcsoportokat (pl. speciális igényű vendégek, nem megfelelően viselkedő vendégek, fiatal és gyakorlatlan úszók) - valamint a kockázatokat csökkentő körülményeket, pl.: - a biztonságos viselkedést szigorúan előíró házirendet - a gyermekek medencébe jutását megakadályozó eszközöket - a vészhelyzetek felismerését szolgáló berendezéseket (pl. számítógépes videó rendszer, amely észleli a bajba jutott vendéget, és riaszt) - adott vendégekre korlátozott belépési lehetőség (pl. szállodai vendégek, kempingezők, klubtagok, kórházi személyzet, betegek) D) Medencehidraulika 120. tétel: a vízfestéses eljárást az MSZ-EN sz. szabvány szabályozza: Amennyiben a vízfestéses eljárás nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor a vízforgató rendszert vízgépész szakemberrel felül kell vizsgálni.

5 5 E) Vízkezelés, forgatási rendszer 121. tétel: a szükséges forgatási teljesítmény meghatározása az MSZ sz. szabvány alapján az alábbiak szerint kell meghatározni (a medence egyidejű névleges terhelését a 7. tételnél már meghatároztuk): A vízforgató berendezés teljesítményét úgy kell meghatározni, hogy az a medencék névleges terhelésének megfelelő vízmennyiséget tisztítsa meg.

6 6 A forgatási teljesítményt az alábbi képlettel kell kiszámítani: Q = (N x q) + p ahol: Q a vízforgató óránkénti teljesítménye, m 3 /h; q az egy főre előírt medencébe vezetett tisztított víz tömegárama, 2 m 3 /fő h; p a vízforgatási pótlék, m 3 /h; N a medence egyidejű névleges terhelése, fő-ben. A masszás medence forgatási teljesítményét a következő képlettel kell kiszámítani: 1-es típusú fürdők esetén: Q m = N 4 m 3 /fő h 2-es típusú fürdők esetén: Q m = N 3 m 3 /fő h ahol: N egyidejű névleges terhelése, fő-ben; a masszázsmedence vízforgató óránkénti teljesítménye, m 3 /h-ban. Q m A vízforgatási pótlék (p) értékei: 2 m-nél magasabb vízicsúszdák esetén, csúszdapályánként p = 35 m 3 /h; Fékezővályús vízicsúszdák esetén, ahol nincs érkező medence, pályánként p = 35 m 3 /h vízforgatás szükséges. Vízzel vagy levegővel működő élményberendezéseknél (sodrófolyosó kivételével) p = Né x 2 m 3 /h, ahol: Né a kialakított férőhelyek száma A férőhelyek számának (Né) meghatározása: vízköpők (nyakzuhanyok), padlóbefúvók (vizes vagy levegős), gejzírek, vízágyúk, ellenáramoltatók: élményelemenként egy férőhely; állómasszázs fúvókák: fúvókánként egy férőhely; masszázságyak: fekvőhelyenként egy férőhely; masszázsberendezésekkel ellátott ülőpadok: ülőpad hossza (m) 0,8 (m) vízesések: vízesés hossza (m) 2 (m) vízgombák: gomba kerülete (m) 2 (m) A gazdaságos üzemeltetés érdekében a vízforgató berendezésekbe több szivattyút, vagy fordulatszám szabályozással ellátott szivattyút célszerű beépíteni, hogy a terhelésnek megfelelő vízforgatási érték legyen beállítható. A minimálisan beállítandó vízforgatási értéket úgy kell meghatározni, hogy az a névleges terhelés 30%-a alatti fürdőzőterhelés esetén sem lehet kisebb a névleges terheléshez tartozó forgatási teljesítmény 50%-ánál. A forgatási teljesítmény csökkentésének határt szab továbbá az átforgatási idők megnövekedése tétel: a tényleges forgatási teljesítmény a szűrtvíz vezetékbe épített vízmérővel kell meghatározni 123. tétel: a napi szükséges pótvíz mennyiségét jelenleg a 37/1996 NM rendelet határozza

7 7 meg: Vízforgatásos rendszer esetén a rendszerbe naponta a víztérfogat legalább 5%-ának megfelelő friss (pót-) víz vezetendő az ME számú műszaki előírásban előírtak szerint, de ez nem lehet kevesebb, mint fürdőzőnként 30 liter. Az ME Műszaki Előírás már nincs hatályban, a helyette kiadott MSZ sz. szabvány szerint: Vízpótlásra töltővíz minőségű vizet kell használni. A vízpótlás mennyisége: A fürdőzők létszámától függően, legalább 30 l/fő/nap. A beadott pótvíz szükséges mennyiségét, úgy kell meghatározni, hogy a medencében a káros feldúsulásokat elkerüljük (javasolt az alkalmazott technológiától függően a kloridiont, a szulfátiont, a KOI-t vagy a fajlagos vezetőképesség változását figyelemmel kísérni). Az így számított vízpótlási mennyiségbe az egyéb vízveszteség (párolgás, kihordás stb.) és az öblítéssel eltávozó víz miatt szükséges pótlást is figyelembe kell venni. Miután a rendelet magasabb prioritású, mint a szabvány, módosításáig, vagy visszavonásáig annak rendelkezését kell figyelembe venni tétel: a töltővíz vezetékben beépített vízmérőn mért érték 125. tétel: a teljes vízcsere gyakorisága a MSZ sz. szabvány szerint: A medence teljes vízcseréjét a vízminőségtől függően, de legalább évente egyszer kell elvégezni tétel: MSZ sz. szabvány szerint: egyrétegű homokszűrő: olyan kvarc vagy más anyagú, a víz mechanikus szűrését szolgáló berendezés, amelyben a szűrőtöltet anyagminősége azonos, de a felépítésében a szemcsenagyság változó lehet. többrétegű homokszűrő: az egyrétegű szűrővel azonos célú és felépítésű berendezés, de a szűrőtöltet anyagminősége többféle tétel: az MSZ sz. szabvány 2012 második negyedévében jelenik meg tétel: töltetmagasság, szűrési sebesség az MSZ sz. szabvány szerint: Egyrétegű szűrők használata esetén a legkedvezőbb szűrés biztosításához szükséges jellemzők: Szűrési sebesség: 30 m/h, műszakilag indokolt esetben ez 10%-al túlléphető; Szűrőréteg magassága: 1000 mm. Többrétegű szűrők használata esetén a legkedvezőbb szűrés biztosításához szükséges jellemzők: Szűrési sebesség: 40 m/h; Szűrőréteg magassága: 1200 mm tétel: öblítési sebességek és időtartamok (MSZ ): Javasolt öblítési paraméterek: csak vizes öblítésnél: vízsebesség 50 m/h, öblítési idő 4 perc víz-levegős öblítésnél: vízsebesség 30 m/h, levegő sebesség 60 m/h, vízöblítés időtartama 4 perc

8 tétel: Öblítés gyakorisága (MSZ ): A szűrőt az eltömődés és az elfertőződés elkerülése érdekében rendszeresen öblíteni kell.a higiénikus, kifogástalan körülmények biztosítása érdekében az öblítés utáni állapothoz képest 0,3 bar nyomásnövekedés esetén a szűrő üzemidejétől független szűrőöblítést kell elvégezni, de legalább hetenként kétszer. Az öblítés gyakorisága a medence tényleges terhelésének függvénye 138. tétel: a szűrőhöz csatlakozó, nyomás alatti öblítővezetékben a vízsebesség ne legyen nagyobb, mint 2 m/sec 139. tétel: a levegőt szállító öblítővezetékben a levegő sebessége ne legyen nagyobb, mint 18 m/sec 140. tétel: MSZ : Az öblítési folyamatot nem szabad megszakítani tétel: MSZ : A szükséges öblítővíz mennyiségnek az öblítés elkezdésekor rendelkezésre kell állnia. A visszaöblítéshez a kiegyenlítő tárolóból vagy a medencéből kell a vizet venni. A pótvíz öblítéshez nem használható 142. tétel: MSZ : A visszaforgató öblítő vize szennyvízcsatornába vezetendő. Amennyiben ez nem valósítható meg, úgy a befogadóra vonatkozó előírások betartásával szükség esetén előtisztítás után csapadékvízként elvezethető tétel: MSZ : a szennyvíz akadálytalan lefolyásáról is gondoskodni kell, adott esetben szennyvízgyűjtő tartály szükséges. Az öblítővizet megszakítással (tölcsér, szennyvízgyűjtő tartály) kell elvezetni tétel: a kiszellőztető vezeték olyan méretű legyen, hogy biztosítsa a szűrő gyors nyomásmentesítését. Ajánlott minimális méret: DN tétel: MSZ : Az öblítés fázis kezdete előtt a vizet a szűrőből a tölcsér felső pereméig kell leengedni. A szűrőágy feletti térnek az öblítés alatt nyomásmentesnek kell lennie, az öblítés alatt légtelenítő vezetékkel kell a környező légtérrel összekötni 146.tétel: MSZ : A szűrőfertőtlenítést javasolt havonta elvégezni. Amennyiben a szűrőben Legionella baktériumok vagy Pseudomonas aeruginosa fertőzés kimutatható, akkor rendkívüli szűrőfertőtlenítést kell végezni. 147.tétel: A kiegyenlítő tároló belsejének megközelíthetőnek, padozatának és falainak pedig lemoshatónak kell lennie 148. tétel: A takarítóvíz elvezetésére megfelelő méretű ürítőcsonk szükséges 149. tétel: A vízforgató szivattyú(k) teljesítménye akkora legyen, hogy tudja biztosítani a 121. tételben meghatározott szükséges forgatási teljesítményt 150. tétel: Az öblítő szivattyú(k) teljesítménye akkora legyen, hogy tudja biztosítani a 135. tételben meghatározott öblítővíz mennyiséget 151. tétel: Az öblítő kompresszor teljesítménye: a szükséges öblítőlevegő mennyiséget (szűrő felülete x 60 m/h levegőöblítési sebesség) legalább 0,4 bar nyomáson biztosítsa 153. tétel: A túlfolyóvályúknál egy megfelelően kialakított szennyvíz elvezető vezeték szükséges, hogy a takarítóvíz ne folyjon be a kiegyenlítő tárolóba 154. tétel A kiegyenlítő tartály elszennyeződésének megakadályozására a szabadtéri medencéknél mindenképpen szükséges, a beltéri medencéknél ajánlott durva

9 9 szűrés beépítése, amely lehet a túlfolyóvályú elvezető csatlakozásaiban elhelyezett, kiemelhető szűrőkosár, vagy a túlfolyó vezeték(ek)be beépített hajfogó szűrő(k) 155. tétel: A töltővíz összetételére az MSZ az alábbiakat írja elő: 1. táblázat: Bakteriológiai határértékek Paraméter Mértékegység Töltő víz E. coli TKE/100 ml 0 Pseudomonas TKE/100 ml 0 aeruginosa összes telepszám TKE/ml 100 Micrococcus TKE/100 ml 100 Legionella* TKE/100 ml 10 Enterococcus TKE/100 ml 0 S. aureus TKE/100 ml 0 TKE: telepképző egységek száma * Csak vízpermetet előállító élménymedencék esetén kell ellenőrizni. 2. táblázat: Kémiai és fizikai határértékek Fizikai és kémiai jellemzők Mértéke gység Töltő víz legalább mg/l O 3 Ammónium 12 mg/l 0,2 Nitrit mg/l 0,5 Nitrát (a töltővíz nitrát tartalma mg/l 50 felett) 3 Kémiai oxigénigény(koi ps ) a töltővíz KOI ps értéke felett) 4,5 2 Összes szerves szén (TOC) 5 mg/l 5 Vas mg/l 0,2 Mangán mg/l 0,05 legfeljebb 3 Ózonnal kezelt fürdővízre 30 mg/l nitrát-többlet határérték megengedhető. 4 Nagy sótartalmú vizekben más, a szervesanyag-tartalom meghatározására a KOI ps módszer nem alkalmazható. Helyettesíthető a KOI pl meghatározással. Ebben az esetben a visszafogatott-, illetve a medencevízben megengedhető maximális érték a töltővíz KOI pl + 0,7 mg/l, illetve +1,0 mg/l 5 Cianursav tartalmú klórstabilizátorok alkalmazása esetén a cianursav kémiai oxigénigénye/összes szerves széntartalma a mért értékből levonandó. Csak jelentős KOI határérték (+3) túllépés esetén kell vizsgálni. 12 Csak aktív klórral önállóan vagy kombinációban való fertőtlenítés esetén használható tétel: MSZ szerint Amennyiben nem biztosítható az előírt minőségű töltő víz, akkor a következő (elő)kezelési eljárásokat kell alkalmazni:

10 10 - ha a vastartalom legfeljebb 0,2 mg/l, az klórozással, szűréssel és vízforgató berendezéssel eltávolítható, a medence üzemidején kívül; töltő víz esetén, előkezelésként vastalanító berendezésre van szükség; - ha a mangántartalom a 0,05 mg/l-t meghaladja, a mangán eltávolításához például kálium-permanganát oldat adagolására van szükség a medence feltöltéskor, töltő víz adagolásához előkezelő mangánmentesítőre van szükség; - ha az ammóniumion-tartalom (felszíni víznél vagy védett rétegvizeknél) a 0,2 mg/l-t meghaladja, a medence feltöltéskor és a töltő víz adagoláskor törésponti klórozást kell alkalmazni; szükség esetén deklórozásról is gondoskodni kell. Ez az eljárás általában 3-4 mg/l ammóniumig alkalmazható. Klórmentes fertőtlenítőszer korlátlan ammóniatartalom mellett használható. - határérték feletti szervesanyag tartalom esetén (TOC>4; KOI>3) a klórozás csak az előkezelés után alkalmazható. Klórmentes fertőtlenítő alkalmazása javasolt 159. tétel: Az automatikus vegyszeradagolás az 1-es típusú fürdők esetében feltétlenül ajánlott, a 2-es típusú fürdőknél javasolt 160. tétel: az adagolószivattyúknak biztonságosan kell tudniuk a próbaüzemben meghatározott vegyszermennyiséget szállítani 161. tétel: a kötött klór mennyisége a medencevízben nyitott medence esetén legfeljebb 0,5 mg/l, fedett medence esetén 0,3 mg/l lehet 164 tétel: Az automatikus vegyszeradagolás az 1-es típusú fürdők esetében feltétlenül ajánlott, a 2-es típusú fürdőknél javasolt 165. tétel: az adagolószivattyúknak biztonságosan kell tudniuk a próbaüzemben meghatározott vegyszermennyiséget szállítani 170 tétel: vegyszer adagolási sorrend a vízáram itányában: szűrés előtt: pelyhesítőszer, ph szabályozó szer, fertőtlenítőszer (előklór), szűrés és hőcserélő után: fertötlenítőszer (utóklór) algátlanítószer 171 tétel: a vegyszeradagolás lehetőleg legalább 4D hosszú, egyenes szakaszban történjen, az egymással összeférhetetlen vegyszerek beadagolásai helyei között legalább 1 méter távolság legyen 172 tétel: a Legionella baktériumok elsősorban a 30 C vízhőmérséklet feletti, az üzemeltetés során vízpermet hatást megvalósító medencék esetében kell különös gondot fordítani a Legionella elleni védekezésre 176. tétel: Fürdővíz vizsgálatok gyakorisága (37/1996 NM rendelet: Vizsgálati paraméter Medencés fürdő vízforgatós töltő-ürítő Bakterológiai vizsgálatok: E. coli- vagy fekál coliform-szám havonta + kéthavonta++ Micrococcus szám havonta + kéthavonta++ Fekális Enterococcus szám B B P. aeurginosa, S. aureus-szám C C Coliform-szám B B

11 11 Enterális kórokozó B B Kémiai vizsgálatok: ph naponta kétszer - Szabad és kötött klór naponta naponta kétszer kétszer xx Ammónium, nitrit, nitrát hetenként kéthavonta ++ KOIps kéthetenként kéthavonta++ Klorid kéthetenként kéthavonta ++ Vas vagy alumínium x E - Lúgosság, keménység kéthetenként E Oldott oxigén - - Olajok, fenolok - - A: idényben (június 1-augusztus 31.) kéthetente és idény előtt, illetve idény után egy-egy alkalommal. Amennyiben az előző szezon során a coliform-szám, E. coli- (vagy fekál coliform-) szám és fekális Enterococcus szám legalább a minták 80%-ában megfelelő volt, és minden minta legalább tűrhető minősítést kapott ezen paraméterek tekintetében, a vizsgálati gyakoriság a felére csökkenthető. Ha az aktuális szezonban vett minták alapján az előbb felsorolt paraméterek romlanak, a vizsgálatokat az eredeti gyakoriságnak megfelelően kell folytatni. B: rendkívüli szennyezettség, üzemzavar, járványveszély esetén vagy az ÁNTSZ utasítására. C: ha az utolsó két vizsgálat során bármelyik bakteriológiai paraméter kifogásolt volt. D: szezon előtt és a szezon folyamán legalább egyszer. E: szükség szerint, illetve szennyezés gyanúja esetén. F: általában D szerint, eutróf, illetve eutrofizációra hajlamos állóvizekben viszont legalább havonta egyszer. Az ÁNTSZ ennél nagyobb vizsgálati gyakoriságot is elrendelhet. x adagolás esetén, xx klórozás esetén 177. tétel: A tisztított víznek és a medencevíznek bakteriológiai szempontból az 1. táblázat, kémiai és fizikai szempontból a 2. sz. táblázatban szereplő határértékeknek 1. táblázat: Bakteriológiai határértékek Paraméter Mértékegység Tisztított víz Medencevíz E. coli TKE/100 ml 0 1 Pseudomonas TKE/100 ml 0 2 aeruginosa összes telepszám TKE/ml Micrococcus TKE/100 ml Legionella* TKE/100 ml Enterococcus TKE/100 ml 0 1 S. aureus TKE/100 ml 0 2 TKE: telepképző egységek száma * Csak vízpermetet előállító élménymedencék esetén kell ellenőrizni.

12 12 2. táblázat: Kémiai és fizikai határértékek Fizikai és kémiai jellemzők Mérték egység Tisztított víz Medencevíz legalább legfeljebb legalább legfeljebb Zavarosság 1 NTU 0,2 1,0 Átlátszóság m 20 1 ph 2-6,5 7,8 Ammónium 12 mg/l 0,2 Nitrit mg/l 0,5 Nitrát (a töltővíz nitrát tartalma mg/l +20 felett) 3 Kémiai oxigénigény(koi ps ) a mg/l O 2 +0,5 +2,0 töltővíz KOI ps értéke felett) 4,5 Összes szerves szén (TOC) 5 mg/l +0,75 +3,0 Szabad aktív klór 6 ph 7,4-ig ph 7,4 felett Meleg vizes élmény-medence esetén mg/l 0,2 0,4 0,6 0,6 2,0 Fajlagos vezetőképesség µs/cm +600 Klórdioxid mg/l 0,2 Klorit mg/l 1,0 Klorát mg/l 3,0 Hidrogénperoxid 10 mg/l Aktív oxigén (perszulfátok 11 esetén) Kötött klór - nyitott medence esetén: - fedett medence esetén 0,2 0,4 mg/l 3 8 mg/l Ősszes aktív bróm 7 mg/l 2,0 5,0 Ózon mg/l 0,0 Trihalometán (THM), (kloroformként megadva) 13 mg/l mg/l Klorid (a töltővíz klorid tartalma mg/l +300 felett 8 Pelyhesítő szer maradék: - alumínium - vas mg/l mg/l 0,2 0,03 Kvaterner ammónium mg/l 10 vegyületek Vas mg/l 0,2 Mangán mg/l 0,05 Réz mg/l 2 Izocianursav 9 mg/l 50 1 A zavarosság mérése helyettesíthető az átlátszóság becslésével. Utóbbi a medencefenék minden pontjának zavartalan láthatóságával egyenértékű. 0,8 1,0 0,5 0,3 0,05

13 13 2 Alumínium alapú derítőszerek alkalmazásakor a ph maximuma: 7,4. Bróm- vagy hidrogénperoxid hatóanyag tartalmú fertőtlenítőszerek alkalmazása esetén a ph felső határértéke 8,0. 3 Ózonnal kezelt fürdővízre 30 mg/l nitrát-többlet határérték megengedhető. 4 Nagy sótartalmú vizekben más, a szervesanyag-tartalom meghatározására a KOI ps módszer nem alkalmazható. Helyettesíthető a KOI pl meghatározással. Ebben az esetben a visszafogatott-, illetve a medencevízben megengedhető maximális érték a töltővíz KOI pl + 0,7 mg/l, illetve +1,0 mg/l 5 Cianursav tartalmú klórstabilizátorok alkalmazása esetén a cianursav kémiai oxigénigénye/összes szerves széntartalma a mért értékből levonandó. Csak jelentős KOI határérték (+3) túllépés esetén kell vizsgálni. 6 Egyes vízkezelés-fertőtlenítési kombinációk esetén ettől eltérő értékek is megállapíthatók. Ózonos vízkezelés és klóros fertőtlenítés vagy klór-klórdioxid kombinációja esetén a medence minden pontján kimutatható 0,2 mg/l szabad aktív klórkoncentráció megfelelő. Nyitott medencék esetén a szabad aktív klórtartalom legfeljebb 2,0 mg/l lehet. Izocianurát stabilizátor alkalmazása esetén a helyszíni méréssel meghatározott minimális szabad aktív klórkoncentráció az alábbiak szerint alakul: izocianursav koncentráció (mg/l) szabad aktív klórkoncentráció minimum értéke (mg/l) ,0 1, ,6 2,5 7 Brómtartalmú fertőtlenítőszerek használata esetén a szabad kötött bróm aránya legalább 2:1 legyen. 8 Egyes esetekben (pl. a töltővíz törésponti klórozása esetén vagy olyan esetekben amikor a szokásos mértékűt meghaladó sósavas ph-korrekció és/vagy klóradagolás miatt indokolt) a kloridtöbblet határértéke legfeljebb 500 mg/l lehet. Ez az eredmény nem vonatkozik a melegvizes pezsgőmedencékre. 9 Diklór-izocianurát vagy triklórizocianursav használata esetén szerves klórstabilizátor nem használható melegvizes pezsgő- és egyéb élménymedencékben. 10 A hidrogénperoxid használata csak kombinált hidrogén-peroxid-ezüst vagy hidrogénperoxidkvaternerammónium készítmény esetén megengedett. 11 Perszulfátok csak kiegészítő vízkezelőszerként használhatók; önállóan fertőtlenítőszerként nem aktív. 12 Csak aktív klórral önállóan vagy kombinációban való fertőtlenítés esetén használható. 13 Abban az esetben kell mérni, ha a kötött klór koncentrációja többször meghaladja az előírt határértéket tétel: A vegyszereket elkülönített kármentőkben kell tárolni, amelyek kapacitása legalább a tárolt vegyszer 110%-nak megfelelő legyen 184/b tétel: A klórgáz tároló helyiség nem lehet terepszint alatt 184/h tétel A klórgáz adagoló készülékből a gáztalanítás lehetőségét (karbantartás, javítás, palackcsere, lefúvatás) biztosító csővezetéket függőlegesen, a közvetlen környezet legmagasabb épületénél magasabbra, a tetőgerinc fölé legalább 50 cmre túlnyúlással kell kivezetni. 184/i tétel: Ha nincs lefúvató vezeték, akkor a klórgáz elnyeletéséről kell gondoskodni 185. tétel: A 37/1996 NM rendelet szerint: F) Vízkezelés, töltő-ürítő rendszer

14 14 Töltő-ürítő medence esetén 1 főre legalább 1 m3 víznek kell jutnia, vagyis a medence napi terhelése legfeljebb annyi fő lehet, mint ahány m3 a bevezetett friss víz mennyisége. E számításnál a folyamatos vízcsere céljából bevezetett víz mennyisége mellett a frissen feltöltött medence térfogatának 50%-a is figyelembe vehető. Ha a medence vizét nem cserélik naponta, az üzemidőn kívül bevezetett friss víz mennyisége is figyelembe vehető, de legfeljebb a medencetérfogat 50%-a tétel: A medence napi terhelését az egy nap alatti fürdőző létszám jelenti, függetlenül attól, hogy egy fürdőző mennyi ideig tartózkodik a medencében 187. tétel: Az előírtnál melegebb gyógyvíz hőmérsékletét csak hűtéssel (hőcserélők, hűtőtorony) szabad csökkenteni, hidegebb víz hozzákeverése tilos! G) Elektromos berendezések 190/a tétel: Ezek megakadályozzák a vendégeket abban, hogy a térelválasztóhoz hozzáférjenek. 190/b tétel: Ez az összekötés vonatkozik minden villamos berendezéssel közvetlenül kapcsolatban álló fémtárgyra. Vonatkozik továbbá minden egyéb rögzített fémtárgyra, így korlátok, lábrácsok, kapaszkodók, túlfolyó rácsok, lefolyó rácsok, fedelek, fedéltartó szegélyvasak, illetve a medence vasbeton szerkezetének vasalása. Földeletlen helyi egyenpotenciálú összekötés tilos, vagyis a helyi egyenpotenciálú összekötő rendszert be kell kötni a központi egyenpotenciálú hálózatba. Ez az összekötés történhet a medence teret tápláló általános elosztóhoz tartozó földelősínen. Védelem a környezet elszigetelésével tilos, vagyis az összekötéseket el kell készíteni tétel: Érintésvédelmi sávok az MSZ szerint:

15 15

16 16 199/a tétel: Saját akkumulátoros lámpáknál a mérést a hálózat lekapcsolt állapotában kell végezni 199/c tétel: Ez az idő nem lehet 1 másodpercnél hosszabb 199/g tétel: A 28/2011 OTSZ szerint ennek lámpatestnek kell lennie. Korábban épült épületeknél a felirat is megfelel. 199/h tétel: Nem elég az elosztó vagy az épület betáplálásának figyelése, mert bármelyik egyéni áramkör kieshet, miközben a betáplálás rendben van. Ha ennek nem felel meg, akkor javasolt áttérni az állandó üzemű rendszerre

Várható események előrejelzése a fürdővíz és vízforgató gépészet mérhető paramétereinek vizsgálatával

Várható események előrejelzése a fürdővíz és vízforgató gépészet mérhető paramétereinek vizsgálatával Várható események előrejelzése a fürdővíz és vízforgató gépészet mérhető paramétereinek vizsgálatával A forgatott medencék kémiai és gépészeti paramétereinek összefoglalása. A jelenleg alkalmazott módszerek

Részletesebben

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Borbély Tibor vízilétesítmény tervező, szakértő 1. Létesítési problémák Egy új gyógyvizes medence létesítésénél sokszor szembesül a tervező és a beruházó

Részletesebben

Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő

Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő Hazánkban a rendszerváltást követően a közfürdőkkel kapcsolatban nagyon borús jóslások voltak, elsősorban az önálló

Részletesebben

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta1, Róka Eszter1, Barna Zsófia, Kiss Csaba2, Kern Anita1 Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság, Vízhigiénés

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1379/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez tartozó

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1792/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Tudományos

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt.

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Ivóvízminőség-javító programok a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatási területén 19 új technológia Kék-Víz Tiszazug Jászkarajenő Kocsér Törtel Kunszállás Tabdi Új technológiák

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1379/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1636/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DINAX Vízkezelési és Szervezetfejlesztési Kft. Vízvizsgáló laboratórium (2160

Részletesebben

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Preventív Igazgatóság, Közegészségügyi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1380/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Laboratórium (4200 Hajdúszoboszló Szt. István park 1-3.) akkreditált

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség Mintavétel ideje Minta száma vas mangán ammónium nitrit ph kémiai oxigénigény arzén zavarosság* Szín, szag, íz A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói

Részletesebben

F-2, Vendégek, felmérőlap. Élményelemek

F-2, Vendégek, felmérőlap. Élményelemek 1 F-2, Vendégek, felmérőlap Élményelemek A) Alapadatok 1. Fürdő megnevezése, besorolása: 2. Vizsgálat időpontja: 3. Felmérést végzők neve, képzettsége: 4. Feldolgozást végző neve, képzettsége: 5. Medence

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1379/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Védelemegészségügyi

Részletesebben

a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdõ és Egészségturisztikai Zrt. Laboratórium (4200 Hajdúszoboszló,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1792/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Védelemegészségügyi Laboratóriumi Intézet, Katonai

Részletesebben

F-1: Vendégek felmérőlap Fürdőmedencék, medencekörnyezet, vízforgató berendezés

F-1: Vendégek felmérőlap Fürdőmedencék, medencekörnyezet, vízforgató berendezés 1 F-1: Vendégek felmérőlap Fürdőmedencék, medencekörnyezet, vízforgató berendezés 1. Fürdő megnevezése, besorolása: A) Alapadatok 2. Vizsgálat időpontja: 3. Felmérést végzők neve, képzettsége: 4. Feldolgozást

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1312/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium (8230

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Védelemegészségügyi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1146/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zrt Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Ivóvíz: kémia

Ivóvíz: kémia Szín (vizuális vizsgálat) MSZ EN ISO 7887:2012 4. fejezet Ammónium MSZ ISO 7150-1:1992 3 320 Nitrit MSZ 1484-13:2009 6.2. szakasz 4 560 Vas MSZ 448-4:1983 2. fejezet (visszavont szabv.) 2 100 Mangán MSZ

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1768/2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Baranya megyei

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY ÁROP 1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt Műszaki tartalmú jogszabályok egyszerűsítése, szabványok ismertetése TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY A közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2013 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.) akkreditált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1312/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni

Részletesebben

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézet Közegészségügyi Higiénés Laboratórium (1095 Budapest, Gyáli út

Részletesebben

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN:

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: higiénés és baleseti biztonság mellékhatás-csökkentés környezetvédelem, energiatakarékosság költséghatékonyság A 4 PRIORITÁS MEGNEVEZÉSÉVEL EGYBEN MEGHATÁROZTUK A KORSZERŰ

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1312/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1768/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Baranya Megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1157/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.)

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmû Zrt. Környezet- és Vízminõségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok

Részletesebben

A víz vegyszerezése. 1. oldal Play Pool Uszodatechnikai Kft. Tel: (00) 3614010640 1162 Budapest, Hermina út 79. Fax: (00) 3614020660

A víz vegyszerezése. 1. oldal Play Pool Uszodatechnikai Kft. Tel: (00) 3614010640 1162 Budapest, Hermina út 79. Fax: (00) 3614020660 A víz vegyszerezése 1.1. Vegyszerezésről általában A medence vizét vegyszerekkel is tisztítani kell ahhoz, hogy a medence bakteriológiai szempontból is tiszta legyen. A megfelelő vízminőség eléréséhez

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1612/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Korlátolt Felelősségű Társaság (KAVÍZ Kft.)

Részletesebben

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Épületgépészeti és vízgazdálkodási továbbképzés Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara 2017. 12. 06. Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Dr. Vargha Márta Bufa-Dőrr Zsuzsanna, Róka Eszter

Részletesebben

A FÜRDŐ- ÉS USZODAVIZEK

A FÜRDŐ- ÉS USZODAVIZEK Építő ipari és USZODATECHNIKAI Részvénytársaság K 24 A FÜRDŐ- ÉS USZODAVIZEK ELSZÍNEZŐDÉSE ( Fémek a vízben; algák a vízben; a víz zavarosodása ) A medencékben tárolt fürdő- és uszodavizeknél gyakran keletkeznek

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium (Zamárdi,

Részletesebben

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Készítette: Korányi Erika Környezettan Alapszakos Hallgató Témavezető: Majorosné Dr. Tóth Erika Mikrobiológia

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1157/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület

Részletesebben

a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről

a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről 2015.04.29 11 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1780/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hidrofilt Kft. Hidrofilt Analitikai Laboratórium (8800 Nagykanizsa, Magyar utca 191.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

F-3, Vendégek, felmérőlap. Legalább 2 m magas vízicsúszdák

F-3, Vendégek, felmérőlap. Legalább 2 m magas vízicsúszdák 1. Fürdő megnevezése, besorolása: 2. Vizsgálat időpontja: 3. Felmérést végzők neve, képzettsége: 1 F-3, Vendégek, felmérőlap Legalább 2 m magas vízicsúszdák A) Kötelező vizsgálatok a 7/2007 GKM rendelet

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése Krampek Mihály vezérigazgató 1. Gránit Gyógyfürdő Zrt. rövid története A kőolaj utáni kutatófúrások sora történt Zala megyében. Zalakaros község

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26.

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. SZAKVÉLEMÉNY Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. Az Eu Provident Kft. (4026 Debrecen, Mester u. 39) véleményünket

Részletesebben

FÜRDŐK, USZODÁK hatósági-műszaki szabályozása, az új MSZ 15234:2012 Fürdőmedencék vízkezelése vízforgatással szabvány bemutatása

FÜRDŐK, USZODÁK hatósági-műszaki szabályozása, az új MSZ 15234:2012 Fürdőmedencék vízkezelése vízforgatással szabvány bemutatása FÜRDŐK, USZODÁK hatósági-műszaki szabályozása, az új MSZ 15234:2012 Fürdőmedencék vízkezelése vízforgatással szabvány bemutatása 1 FÜRDŐK, USZODÁK hatósági-műszaki szabályozása, az új MSZ 15234:2012 Fürdőmedencék

Részletesebben

2018. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2018. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Vízszintmérés # Hőmérséklet (helyszíni) MSZ 448-2:1967 1. Fajl. el. Vezetőképesség 20 o C (helyszíni) MSZ

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1428/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A ÁNTSZ Laboratórium Kft. Komárom-Esztergom Megyei Kémiai Laboratóriuma (2800 Tatabánya, Erdész u. 5-)akkreditált

Részletesebben

Magyar joganyagok - 37/1996. (X. 18.) NM rendelet - a közfürdők létesítésének és üz 2. oldal (7)1 Az üzemeltetési szabályzat munkavédelmi és munkabizt

Magyar joganyagok - 37/1996. (X. 18.) NM rendelet - a közfürdők létesítésének és üz 2. oldal (7)1 Az üzemeltetési szabályzat munkavédelmi és munkabizt Magyar joganyagok - 37/1996. (X. 18.) NM rendelet - a közfürdők létesítésének és üz 1. oldal 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről A közfürdők

Részletesebben

HIDROPROJECT M 3 /H-ÁS VÍZKEZELŐ RENDSZER MŰSZAKI LEÍRÁS

HIDROPROJECT M 3 /H-ÁS VÍZKEZELŐ RENDSZER MŰSZAKI LEÍRÁS 1/8 TARTALMJEGYZÉK 1.0 KIINDULÁSI ADATOK... 3 1.1 KEZELENDŐ VÍZ ADATOK... 3 1.2 IGÉNYELT KEZELTVÍZ ADATOK:... 3 2.0 TECHNOLÓGIAI ÉS MŰSZAKI TARTALOM... 3 2.1.VÍZKEZELÉSI TECHNOLÓGIA MEGHATÁROZÁSA... 3

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1183/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A GW-Borsodvíz Közüzemi Szolgáltató Kft. Központi Laboratórium (3527 Miskolc, Tömösi u. 2.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1104/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1050/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (4405 Nyíregyháza, Tünde u. 18.) akkreditált

Részletesebben

2017. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2017. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Vízszintmérés # Hőmérséklet (helyszíni) MSZ 448-2:1967 1. Fajl. el. Vezetőképesség (helyszíni) MSZ EN 27888:1998

Részletesebben

Megbízható mérés és szabályozás

Megbízható mérés és szabályozás Megbízható mérés és szabályozás Pontosság tervezéssel www.prominent.com Az optimális adagolás garanciája az adagolószivattyú, a szabályzó és az érzékelő tökéletese együttműködése. A ProMinent maximális

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH-1-1323/2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Fejér megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

HATÉKONY vízkezeléssel a Legionella fertőzések ellen

HATÉKONY vízkezeléssel a Legionella fertőzések ellen HATÉKONY vízkezeléssel a Legionella fertőzések ellen 1 HATÉKONY vízkezeléssel a Legionella fertőzések ellen A legionella elterjedése a medence vízrendszerében: 1. Legionella baktériumok bekerülése a vízhálózatból

Részletesebben

Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei. Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték Határérték**

Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei. Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték Határérték** Ivóvízhálózati eredmények 2014. július. Szabad aktív klór mg/l 0,39 - Összes aktív klór mg/l 0,44 - ph - 7,49 >6,50 és

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1323/2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Fejér megyei Vizsgálólaboratórium (Kincsesbányai

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1104/2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém, Pápai út 41.) akkreditált területe

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1228/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldivíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep 30024

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-1050/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma 4405 Nyíregyháza, Tünde

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1111/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: MIVÍZ Kft. Szolgáltatási és Üzemeltetési Igazgatóság Üzemeltetési Osztály Laboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1226/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A PANNON-VÍZ Zrt. Minőségvizsgáló Laboratórium (9025 Győr, Bercsényi liget 83.) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez

Részletesebben

a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz Az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízmûvek Zrt. Központi Laboratórium (3700 Kazincbarcika, Tardonai út

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1228/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldvíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (Kémiai Részleg: 7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1111/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MIVÍZ Miskolci Vízmű Korlátolt Felelősségű Társaság Szolgáltatási igazgatóság Laboratórium (3527 Miskolc,

Részletesebben

2015. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2015. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Szín (látszólagos) MSZ EN ISO 7887:2012 4. Szag Íz MSZ EN 1622:2007 M:C MSZ EN 1622:2007 M:C Ammónium MSZ

Részletesebben

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok 2016. Május 10. Vízbiztonsági kockázat: öthm Megelőzés: ClO 2 adagolás

Részletesebben

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI Budapest, 2011. november 29. Németh Csaba műszaki igazgató Büki Gyógyfürdő Zrt. Milyen tapasztalata van a Büki Gyógyfürdőnek az általa üzemeltetett rozsdamentes

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-0790/2015 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni

Részletesebben

Ivóvíz év ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

Ivóvíz év ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) KALKULÁCIÓS IRÁNYÉRTÉK a laboratóriumi tevékenységekre Ivóvíz 2018. év ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Komponens Módszer Díj Vízszintmérés # 1000 Hőmérséklet

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Dr. Czégény Ildikó Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Ivóvíztechnológiai

Részletesebben

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta, Róka Eszter, Barna Zsófia, Kiss Csaba, Kern Anita 1 Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság Vízhigiénés

Részletesebben

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Dr. Czégény Ildikó, TRV (HAJDÚVÍZ) Sonia Al Heboos, BME VKKT Dr. Laky Dóra, BME VKKT Dr. Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők Mikroszennyezőknek

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1226/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: PANNON-VÍZ Zrt. Minőségvizsgáló Laboratórium Telephelyek címe: 9025 Győr, Bercsényi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1828/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. Környezetmikrobiológiai Laboratórium 1153

Részletesebben

X/7. X. Épületgépészeti munkák. 86. Uszodatechnika. TERC Kft. 2015.

X/7. X. Épületgépészeti munkák. 86. Uszodatechnika. TERC Kft. 2015. X. Épületgépészeti munkák X/7. 86. Uszodatechnika TERC Kft. 2015. Tételcsoportok 86-002 86-051 86-052 86-071 86-082 86-090 86-101 Masszázsmedencék (Jakuzzik) ÁTDOLGOZÁS ALATT Vízgépészet Vízkémia és eszközei

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Vízszintmérés # 1000 Fajl. el. Vezetőképesség 20 o C (helyszíni) MSZ EN 27888:1998 1000 ph (helyszíni)

Részletesebben

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Víz és szennyvíztechnológiai gyakorlatok Fertőtlenítés klórgázzal Vincze lászlóné dr. főiskolai docens A klórozás kémiája Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Szabad aktív klórformák

Részletesebben

MASZESZ. Vízipari újdonságok, fejlesztések, innovációk. ReWater konténeres ivóvíztisztító rendszer. Lajosmizse,

MASZESZ. Vízipari újdonságok, fejlesztések, innovációk. ReWater konténeres ivóvíztisztító rendszer. Lajosmizse, MASZESZ Vízipari újdonságok, fejlesztések, innovációk ReWater konténeres ivóvíztisztító rendszer Lajosmizse, 2017. 05. 17. Technológiai újdonság Magyarországon ReWater = Biológiailag tisztított szennyvízből

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1001/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság Komlói

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület:

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: A hidrofor a vízellátó rendszerek nyomásingadozásainak a kiegyenlítésére, valamint a hálózati nyomásfokozás segédberendezéseként alkalmazható. Szivattyú, kompresszor

Részletesebben

Az MSZ 15234 szabványban előírt uszodatechnológiai és vízgépészeti minősítő vizsgakötelesség. 2012.június 12.

Az MSZ 15234 szabványban előírt uszodatechnológiai és vízgépészeti minősítő vizsgakötelesség. 2012.június 12. Az MSZ 15234 szabványban előírt uszodatechnológiai és vízgépészeti minősítő vizsgakötelesség 1 A FŐ CÉLOK a fürdők tervezésében és üzemeltetésében: HIGIÉNÉS ÉS BALESETI BIZTONSÁG KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG FÜRDŐZŐI

Részletesebben