Nature s own strategy

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nature s own strategy"

Átírás

1 A Háttér: Blend-in dynamics Gebhardt Nature s own strategy

2 Nature s own strategy: Gebhardt

3 Nature s own strategy: Minden élőlény alkalmazkodik a környezetéhez. Szóval, mi is az ami valójában életre kelthet egy mesterségesen elkészített fogművet? Nem más mint a az Interaction kerámiákban rejlő alkalmazkodóképesség: a blend-in dynamics. A blend-in dynamics biztosítja, hogy az elkészült fog fénydinamikai tulajdonságai 100%-ban természetesek legyenek. A restauráció, csakúgy mint a természetes fog, alkalmazkodik az adott környezethez.

4 Áttekintés: A mindennapi rutin során a megfelelő szín megtalálására összpontosítunk :

5 Áttekintés: Az esetek többségében minimális információ áll a technikus rendelkezésére ahhoz, hogy az elvárt esztétikai végeredményt produkálja. A legtöbb munka során nem is találkozik a pácienssel. Egy A3-as koronát kérek. Ennyi a leggyakrabban rendelkezésre álló összes információ. Ez az amiért a hangsúly a megfelelő szín eltalálására összpontosul a munka során. A felhasznált kerámiától elvárt színhűség már-már hitvallássá nőtte ki magát az évek során.

6 Áttekintés: A technikusok a legtöbbször a restauráció színhűségének szentelt túlzott figyelem miatt szembesülnek a sok utómunkálattal. Ám a rendelkezésre álló szegényes információk tükrében túlzó igény egy, a szájban esztétikai szempontból optimális végeredményt elvárni. Ezen okból, a technikusok karrierjük bizonyos állomásain, szükségesnek tartják lecserélni az eddig használt kerámiát egy másikra. Teszik ezt abban a reményben, hogy az majd jobban kielégíti igényeiket a színhűséget illetően. Egy, a problémát a gyökereinél megragadó kutatás foglalkozik a problémával Joseph Albers 1963-ban megjelent munkájában: A Szinek Kölcsönhatása (Interaction of Color)

7 A Szín Kölcsönhatása:

8 A Szín Kölcsönhatása: Miután Josef Albers ( ) nyolc évig dolgozott rajta, ban a Yale University Press kiadásában jelent meg : A Szín Kölcsönhatása című könyve. Ebben a könyvben ismerteti elméletét a színek egy belső, megtévesztő logikájáról. A vizuális észlelés során egy szín szinte soha nem látható úgy, ahogy az ténylegesen létezik a maga fizikai valójában. Ez az a tény ami a színeket a legszubjektívebb közvetítő eszközzé teszi a művészetben.

9 A Szín Kölcsönhatása: Josef Albers: Ami számít - először és utoljára - az nem az úgynevezett tények úgynevezett ismerete, hanem a vízió a látás. A vizuális észlelés során egy szín szinte soha nem látható úgy, ahogy az ténylegesen létezik - a fizikai valójában. Ez az a tény ami a színeket a legszubjektívebb közvetítő eszközzé teszi a művészetben.

10 A Szín Kölcsönhatása: Josef Albers: Amikor a szín viszonylagosságával vagy a szín illúziójával foglalkozunk, célszerű elkülöníteni a tényszerű tényeket a valós tényektől. A színek kölcsönös egymásra való hatását úgy hívjukkölcsönös függőség, ám más szemszögből nézve azt nem más mint kölcsönhatás, azaz interakció.

11 Felszíni szín, film szín és térfogat szín:

12 Felszíni szín, film szín és térfogat szín: Az ahogy mi a színeket észleljük az a felszíni színen alapszik, két természeti hatással kombinálva: a film színnel és a mennyiségi színnel. Az a tudás, hogy hogyan használjuk ezeket a jelenségeket a restaurációk készítése során az esztétikai végeredmény javítására, a blend-in dynamics alapja. Josef Albers: Mind a film színt mind pedig a térfogat színt a természet trükkjének tekinthetjük.

13 A felszíni színhatás:

14 A felszíni színhatás: Josef Albers: Más esetben, a távoli hegyek egyöntetűen kéknek tűnnek, függetlenül attól, hogy zöld fák borítják vagy föld és kő. A nap rikítóan fehér napközben, ám naplementekor teljesen vörössé válik. A zöld pázsittal körülvett házak fehér fala világos zöldnek tűnik egy napfényes napon, amint a fű zöldjéről rávetődik a fény. Ezek az esetek mind a film szín jó példái. Egy vékony transzparens és transzlucens rétegként jelennek meg a szem és egy megfigyelt tárgy között, az objektum felszíni színétől függetlenül.

15 A térfogat szín hatása:

16 A térfogat szín hatása: Josef Albers: Más esetben, a távoli hegyek egyöntetűen kéknek tűnnek, függetlenül attól, hogy zöld fák borítják vagy föld és kő. A nap rikítóan fehér napközben, ám naplementekor teljesen vörössé válik. A zöld pázsittal körülvett házak fehér fala világos zöldnek tűnik egy napfényes napon, amint a fű zöldjéről rávetődik a fény. Ezek az esetek mind a film szín jó példái. Egy vékony transzparens és transzlucens rétegként jelennek meg a szem és egy megfigyelt tárgy között, az objektum felszíni színétől függetlenül..

17 A térfogat szín hatása:

18 A térfogat szín hatása: Egy merőben más színhatás megfigyeléséhez hasonlítsuk össze a négy limonádés poharat. Ha oldalról nézzük meg őket (az előző oldalon) jól látszik, hogy ugyanazt a folyadékot tartalmazzák. Ám azonnal szembetűnik a poharak közti különbség ha felülről nézzük a négy poharat. Josef Albers: Ugyanígy a tea is világosabbnak látszik egy kanálban, mint a csészében. Ebben az esetben a térfogat színről van szó. Összehasonlításképpen ha megnézünk egy pohár tejet, az többékevésbé ugyanolyan fehérnek tűnik, a benne lévő folyadék mennyiségétől függetlenül. Ez arra mutat rá, hogy csak a bizonyos mértékű transzparenciával rendelkező anyagok esetében beszélhetünk térfogat színről.

19 Blend-in dynamics:

20 Blend-in dynamics: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in dynamics azaz: harmonikus dinamika az alábbi alapelvekre épül: 1. Az Interaction kerámiával készült dentin mag az, amit felületi színként kell kezelnünk, amire aztán a külső transzparens réteg hat miután a restauráció ki lesz téve a környezeti hatásoknak. 2. A térfogat- és film-színhatásokkal kapcsolatos tapasztalatok alkotják a külső transzparens réteg anyagainak kifejlesztéséhez szükséges alapokat. A transzparencia a transzlucencia és opálesszencia kellő egyensúlyának következetes alkalmazása a transzparens alapanyagokban az, ami felruházza az Elephant Dental Interaction kerámiáit a blend-in dynamics azaz a harmonikus dinamika képességével.

21 Blend-in dynamics: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in dynamics azaz: harmonikus dinamika az alábbi alapelvekre épül: 3. Az Interaktív restaurációknak csak a belső magja fluoresszens. A természetes fogakhoz hasonlóan, ez az ami módosítja a korona árnyalatát a változó fényhatásokra reagálva. 4. A külső rétegek transzlucenciája révén a napfény ultra ibolya sugarai könnyedén behatolhatnak a restauráció mélyebb rétegeibe aktiválva ezzel a mag fluoresszens anyagát. A korona ugyanúgy foglya változtatni a színtelitettségét (value*) mint, ahogy azt a körülötte lévő természetes fogak teszik, azaz azokkal azonos value értéket produkál. *Value a művészetben: A különböző színek és a szürke árnyalatainak a környezetéhez képesti viszonylagos világossága illetve sötétsége, azaz a kontraszt mértéke.

22 Kezdd el ma!

23 Felhasznált irodalom : Albers, J. Interaction of Color Yale University Press P. Bertolaso. Tecnica di stratifi cazione con materiali innovative ed interattivi Laboratorio Odontotecnico N. Wichnalek. Die große Kunst des Minimalisierens Das Dental Labor F. Bolzani. Ein besonderer Fall Quintessenz Zahntechnik J. van der Zel. Antagon Interaction Natuurlijke esthetiek Tandtechnisch Magazine H. Joit. Einfach schön Das Dental Labor N. Pack. Die wirtschaftliche Realisierung dentaler Ästhetik Quintessenz Zahntechnik J. Schünemann. Lifestyle dentistry - More than only teeth Quintessenza Odontotecnica J. Schünemann. Farbe ist Nebensache Quintessenz Zahntechnik J. van der Zel. Ergebnisse mit einem neuen Verblendsystem für Zirkonoxidgerüste DZW H. Joit. Exzellente dentale Ästhetik Quintessenz Zahntechnik F. Bolzani. Combined Dentures: A Special Case Quintessence Journal of Dental Technology B. Troczy nski. Wykonanie korony i licowski kosmetycznej w odcinku przednim Dental Labor Poland F. Bolzani. Personalizzazione del colore della ceramic su zirconio Quintessenza Odontecnica N. Pack. Erfahrungen und Überlegungen zum Einstieg in die zirkondioxid-basierte Keramik Dental Dialogue F. Bolzani. Individuelle Schichttechnik für höchste Ästhetik Das Dental Labor N. Pack. Veneers und Kronen in approximaler Nachbarschaft DWZ Spezial B. Troczy nski. Kosmetyczna odbudowa cyrkonowo ceramiczna w odcinku przednim Dental Labor Poland H. Joit. Deep Light Movement Dental Dialogue H. Joit. Farbanaloge Schichtung einer Zirkoniumoxidkrone neben einem Veneer Quintessez F.Bolzani. Najwyz sza estetyka w indywidualnej technice warstwowej Dental Labor Poland H. Joit. Sakura Live in Action Das Dental Labor H. Joit. Short ways, big action Dental Dialogue H. Joit. Krótka droga duz a akcja Dental Labor Poland N. Pack. Vollkeramik ohne apparativen Aufwand Dental Dialogue N. de Jager, A. van Dalen en C. Klever. Porseleinchipping van volledig keramische kronen en bruggen Tandartspraktijk H. Joit. Inzisale Reflektionen Quintessenz H. Joit. Learning by burning Dental Dialogue.

Nature s own strategy

Nature s own strategy A KONCEPCIÓ Gebhardt Nature s own strategy Nature s own strategy: Gebhardt Nature s own strategy: Minden élőlény alkalmazkodik a környezetéhez. Szóval, mi is az ami valójában életre kelthet egy mesterségesen

Részletesebben

Nature s own strategy

Nature s own strategy A Value azaz a színtelitettség szerinti színmeghatározás háttere: Gebhardt Nature s own strategy Már az első alkalommal tökéletes: Már az első alkalommal tökéletes: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in

Részletesebben

Nature s own strategy

Nature s own strategy A Value szerinti színmeghatározás háttere: Gebhardt Nature s own strategy Már az első alkalommal tökéletes: Már az első alkalommal tökéletes: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in dynamics jelentősen

Részletesebben

tavasz labline. Egyszerű,

tavasz labline. Egyszerű, 50 2011 tavasz labline Egyszerű, A Sakura Interaction leplező kerámia feldolgozási lehetőségei de nagyszerű A cirkónium-dioxidból készült restaurációk napjainkban a fogtechnika számos területén a kínálat

Részletesebben

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt:

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt: 3. Színkontrasztok Kontraszt: a színek különbözőségét használjuk ki, ez lesz a színhatás alapja, a kép annál feszültebb, minél nagyobb az egyes színek hatása közötti különbség A hét színkontraszt: 1. Magában

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Vizuális illúziók. Gátlás Kontraszt illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás. A vizuális feldolgozásért felelős területek

Vizuális illúziók. Gátlás Kontraszt illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás. A vizuális feldolgozásért felelős területek Vizuális illúziók III. Kontraszt illúziók - Gátlás BME Kognitív Tudományi Tanszék Németh Kornél (knemeth@cogsci.bme.hu) A vizuális feldolgozásért felelős területek Mi és Hol pályák (Mishkin & Ungleider,

Részletesebben

Gyôzzön le minden kihívást. Szépség. vörösben és fehérben. GC Initial IQ Lustre Pastes NF. a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia

Gyôzzön le minden kihívást. Szépség. vörösben és fehérben. GC Initial IQ Lustre Pastes NF. a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia Gyôzzön le minden kihívást Szépség vörösben és fehérben GC IQ Lustre Pastes NF a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia Gyôzzön le minden kihívást az segítségével a GC-tôl A Lustre Pastes NF a GC-tôl,

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Az Elephant Dental küldetése. Vázkiválasztás (indikáció):

Az Elephant Dental küldetése. Vázkiválasztás (indikáció): Használati Útmutató Az Elephant Dental küldetése Célunk, hogy kiváló minőségű innovatív termékrendszerek kifejlesztésével, gyártásával és értékesítésével garantált sikerrel megkönnyítsük a fogászatban

Részletesebben

Az ultrahangos mérőeszközök elterjedése a vízrajzi szolgálatban

Az ultrahangos mérőeszközök elterjedése a vízrajzi szolgálatban Országos Vízügyi Főigazgatóság General Directorate of Water Management 42. Meteorológiai Tudományos Napok 2016. Az ultrahangos mérőeszközök elterjedése a vízrajzi szolgálatban Lábdy Jenő főosztályvezető

Részletesebben

Interaction Antagon rétegkerámia használati útmutató

Interaction Antagon rétegkerámia használati útmutató Interaction Antagon rétegkerámia használati útmutató A termék rendeltetése Az Interaction Antagon ceramic magas olvadáspontú minőségi rétegkerámia, 1,8 15,0 μm/m K (25-500 C) WAK-értékkel rendelkező fogászati

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit

Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit A multitalentum, Wolfgang Kohler fogtechnikus mester cikke, Landsberg am Lech / Németország A páciensek esztétikai igényei mindig újabb kívánalmakat

Részletesebben

A Cournot-féle duopólium

A Cournot-féle duopólium A Cournot-féle duopólium. Kínálati duopólium: két termelő állít elő termékeket. Verseny a termékmennyiségekkel 3. A piaci kereslet inverz függvénye: p a. Valamely ár mellett kialakuló keresletet két vállalat

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem Áttekintés A színrendszer definíciója A színrendszerek készítésének célja Színrendszer és színtest

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes.

Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Amit a természet tud, arra az Ön belső ereje is képes. Élénkítő erősítésre vágyik? Szeretne ellazulni, vagy jelen pillanatban a lendület és a frissesség az, amire szüksége van? A természet mesteri módon

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

Viaszvesztéses technológia

Viaszvesztéses technológia Viaszvesztéses technológia Áttekintés Falvastagság Viaszmintázat - Szóló korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Pillér korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Szóló korona nem nemesfémből legalább 0.4 mm -

Részletesebben

Periférikus látás kísérletek

Periférikus látás kísérletek Periférikus látás kísérletek A látás egyfajta tudattalan, illetve korlátozott tudatosságú, néha reflexszerű feldolgozása a szemünk elé táruló információáradatnak. A szemünk fizikai tulajdonságai révén

Részletesebben

THE DEMI TARTÓS GÉLSZÍNEZŐ 2016 NOVEMBER

THE DEMI TARTÓS GÉLSZÍNEZŐ 2016 NOVEMBER THE DEMI TARTÓS GÉLSZÍNEZŐ 2016 NOVEMBER Bemutatjuk a The Demi tartós gélszínezőket (keverés 1+1). Tökéletes fény, kondicionálás és fedés a Paul Mitchell-től. Kiemelkedő ragyogás A Demi a színezés mellett

Részletesebben

Az akció idôtartama: tôl visszavonásig.

Az akció idôtartama: tôl visszavonásig. VIASTEIN AKCIÓ Az akció idôtartama: 2018.03.01-tôl visszavonásig. 5.990 Ft/m²* ALMADA STANDARD Az ALMADA sima felületû standard kivitele klasszikus és idôtálló eleganciával jelenik meg. A négy összehangolt

Részletesebben

TETŐBEN OTTHON PB I1

TETŐBEN OTTHON PB I1 TETŐBEN OTTHON PB I1 EGYEDIEK VAGYUNK - AHOGY A TETŐ IS Nincs két egyforma ízlés. Színek, formák, felületek sokszínűsége teszi otthonunkat is egyedivé. A tető látszik, meghatároz, hatással van Komoly vagy

Részletesebben

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100)

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) Tartozékok 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) 5 nagy alattvaló (1-1 minden színben) 5 kis alattvaló (1-1 minden színben) 5 láda 5 100/200-as lapka hátlap Fontos:

Részletesebben

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 3. Kihívások Konferencia / Esettanulmányok 4. Bibliográfia - Jegyzetek 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők

Részletesebben

Harvard UltraFill. High Performance. Ultra Gloss, Opalescent, Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz.

Harvard UltraFill. High Performance. Ultra Gloss, Opalescent, Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz. Ultra Gloss, Opalescent, High Performance Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz. VILÁG ÁG S N ÚJDO HU Tökéletes esztétika új fényben! 1. Multi árnyalat a rétegtechnika specialistáinak Tökéletes

Részletesebben

A kifinomult otthon titka. Nyári Akció Idôtartama: tól ig

A kifinomult otthon titka. Nyári Akció Idôtartama: tól ig A kifinomult otthon titka Nyári Akció Idôtartama: 2018.05.23-tól 2018.08.31-ig Hamarosan elérhetôek egyedi nemesítettfelületkezelt termékeink. Különleges burkolataink a harmónia oázisát teremtik meg, melyek

Részletesebben

A vörös és a fehér GC GRADIA. GC GRADIA gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer. Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit

A vörös és a fehér GC GRADIA. GC GRADIA gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer. Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit A vörös és a fehér Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer GRADIA... vörös és fehér esztétikus helyreállítások tökéletes harmóniában a tökéletes mosolyért! Amennyiben

Részletesebben

ALKALMAZÁS MEGÉRTÉS FELFEDEZÉS INSPIRÁCIÓ 3. MODUL A TERMÉSZET EGYENSÚLYA

ALKALMAZÁS MEGÉRTÉS FELFEDEZÉS INSPIRÁCIÓ 3. MODUL A TERMÉSZET EGYENSÚLYA ALKALMAZÁS MEGÉRTÉS FELFEDEZÉS INSPIRÁCIÓ 3. MODUL A TERMÉSZET EGYENSÚLYA PRINCIPLES AND OBJECTIVES ALAPELVEK ÉS CÉLOK 3. MODUL: A TERMÉSZET EGYENSÚLYA Alapelvek: Hulladék= élelemforrás (waste=food); A

Részletesebben

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István OPTIKA Gömbtükrök képalkotása, Dr. Seres István Tükrök http://www.mozaik.info.hu/mozaweb/feny/fy_ft11.htm Seres István 2 http://fft.szie.hu Gömbtükrök Domború tükör képalkotása Jellegzetes sugármenetek

Részletesebben

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI

II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI II. kötet A DÉLSZLÁVOK LÉLEKTANI SAJÁTOSSÁGAI TERV ÉS MÓDSZER A lélektani sajátosságok mint az emberföldrajz vizsgálati tárgya. A közvetlen megfigyelés módszere a lélektani jelleg meghatározásában. Közvetett

Részletesebben

Tanulj meg látni. Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében

Tanulj meg látni. Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében Tanulj meg látni Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében Írta: Mike Rother és John Shook Jim Womack és Dan Jones elôszavával LEI Magyarországi Egyesülete

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Forradalmian új színek és kezelhetőség

Forradalmian új színek és kezelhetőség Univerzális duo shade Nano-Kompozit Forradalmian új színek és kezelhetőség Egyedülalló duo shade rendszer: két szín egy fecskendőben Nano technológia univerzális használat: front és moláris régióban Svájci

Részletesebben

A napfénygyûjtés új dimenziói

A napfénygyûjtés új dimenziói A napfénygyûjtés új dimenziói ÚJRAÉRTELMEZETT TELJESÍTMÉNY Egy fénycsatorna teljesítményét ezidáig az összegyûjtött fény mennyisége alapján ítéltük meg. A Solatube International Inc. fejlesztésekbe kezdett

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma:

Játékszabály. Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc. A doboz tartalma: Játékszabály Logikai játék 2 5 fő részére 7 éven felülieknek 1 játszma időtartama kb. 45 perc A doboz tartalma: 75 fakocka (15 15 db öt színből) 5 db kétoldalú játéktábla pontozótábla 5 db pontszám jelölő

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Sun Protection kiadvány ajánlásai alapján http://www.who.int/uv/publications/en/primaryteach.pdf

Részletesebben

Igazi vagy hamis? Katalógus. Magyarországi forgalmazója:

Igazi vagy hamis? Katalógus. Magyarországi forgalmazója: Katalógus Igazi vagy hamis? Magyarországi forgalmazója: New York Dental Kft. 1135 Budapest, Frangepán u. 66/B. +36 1 236 4000 +36 1 236 4001 info@newyorkdental.hu www.newyorkdental.hu New York Dental Hungary

Részletesebben

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) szín 3 fluoreszcencia Beeső fény spektrális összetétele! Megfigyelő szemének érzékenysége! Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Tankönyv fej.: 20, 21 Optikai

Részletesebben

A Gluma Universal Bond használati útmutatója. Author Department Date

A Gluma Universal Bond használati útmutatója. Author Department Date A Gluma Universal Bond használati útmutatója Author Department Date Page 1 Adagolás A GLUMA Bond Universal adagolása: 1 csepp a kisebb, 2 csepp a nagyobb kavitásokhoz 3 percen belül fel kell használni!

Részletesebben

Zajszűrés VII. Fekete-fehér képek

Zajszűrés VII. Fekete-fehér képek Zajszűrés VII. Fekete-fehér képek A fekete-fehér képek feljavításánál kevés hálásabb feladat létezik egy képregénybeíró életében. Ugyanis akármilyen pocsékak legyenek ezek a képek, amíg nem leheletfinom

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÕ TERMÉKEK Film- és optikai eszköz védõ termékek

KIEGÉSZÍTÕ TERMÉKEK Film- és optikai eszköz védõ termékek Film- és optikai eszköz védõ termékek FILMTISZTÍTÓ SPRAY Minden felületre, ph semleges. Freonmentes. Ujjnyomok és más szennyezõdések eltávolítására. ANTISZTATIKUS SPRAY Film, üveg és mûanyag felületek

Részletesebben

rz Dental Innováció és a fogak mıvészete

rz Dental Innováció és a fogak mıvészete F O G T E C H N I K A I T E L J E S P R O G R A M U N K Innováció és a fogak mıvészete Aszabadalmazott CBI fogrendszer szerinti elsœ anatómiailag tökéletes metszœ- és örlœfogak, valamint az ezekhez harmónikusan

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG

ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG DENTAVANTGART II. ÉVFOLYAM #01 2012. TAVASZ MESTERSÉGES ÍNYKOMPOZIT MINT HELYREÁLLÍTÁSI ALTERNATÍVA DR. MILKO VILLARROEL OCCLUMASTER & AESTHETIC-PRESS ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG JÖRG MÜLLER CRISTIANO BROSEGHINI

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

u,v chromaticity diagram

u,v chromaticity diagram u,v chromaticity diagram CIE 1976 a,b colour difference and CIELAB components Colour difference: E ab (L*) 2 + (a*) 2 + (b*) 2 1/2 CIE1976 a,b chroma: C ab * (a* 2 + b* 2 ) 1/2 CIE 1976 a,b hue-angle:

Részletesebben

Chrome Style technology. 100%-os króm megjelenés.

Chrome Style technology. 100%-os króm megjelenés. Chrome Style technology. www.chromestylehungary.com info@chromestylehungary.com Kifejlesztettünk egy Védjegyoltalom alatt álló szabadalmaztatott króm megjelenésű technológiát, mely teljesen egyedülálló

Részletesebben

Rétegrendek és anyagok jellemzői

Rétegrendek és anyagok jellemzői Rétegrendek és anyagok jellemzői Essential line Essential Violet: közép sűrű építő zselé, nem éget, nem sárgul, hajlítható, rugalmas, és könnyen reszelhető. Kötési Fontos!!! csak Uv lámpában köt 2. Essential

Részletesebben

ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG

ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG DENTAVANTGART II. ÉVFOLYAM #01 2012. TAVASZ MESTERSÉGES ÍNYKOMPOZIT MINT HELYREÁLLÍTÁSI ALTERNATÍVA DR. MILKO VILLARROEL OCCLUMASTER & AESTHETIC-PRESS ESZTÉTIKA ÉS HATÉKONYSÁG JÖRG MÜLLER CRISTIANO BROSEGHINI

Részletesebben

Természetes szépség helyreállítva

Természetes szépség helyreállítva Természetes szépség helyreállítva Lítium-diszilikát újradefiniálva Tegye páciensei mosolyát valóban tartóssá Csodálatosan erős Fedezze fel az Initial LiSi kerámia rendszert, mely ötvözi a szépséget és

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK BEVONÁSA A FEJLESZTÉSBE

PEDAGÓGUSOK BEVONÁSA A FEJLESZTÉSBE A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 PEDAGÓGUSOK BEVONÁSA A FEJLESZTÉSBE Digitális Oktatási

Részletesebben

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA PININFARINA FORMAVILÁGA MINDANNYIUNK ÁLTAL ELFOGADOTT TÉNY, HOGY HASZNÁLATI TÁRGYAINK ÍGY A VÁROSKÉPET ALKOTÓ MINDEN EGYES ÉPÍTÉSZETI ELEM TERVEZÉSE ESETÉN NAGY HANGSÚLYT KELL HELYEZNI A FUNKCIÓ ÉS A FORMA

Részletesebben

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK II. Lux et Color Vespremiensis konferencia, Veszprém, 2003.10.16. IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK Wenzel Klára - Samu Krisztián Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aliter in theoria, aliter

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A DB Netz AG tapasztalatai DB Netz AG Richard Armbruster / Dr. Thomas Hempe/ Herbert Zück Fahrwegmessung / Fahrwegtechnik Békéscsaba, 2011.09.01.

Részletesebben

Molekuláris dinamika I. 10. előadás

Molekuláris dinamika I. 10. előadás Molekuláris dinamika I. 10. előadás Miről is szól a MD? nagy részecskeszámú rendszerek ismerjük a törvényeket mikroszkópikus szinten minden részecske mozgását szimuláljuk? Hogyan tudjuk megérteni a folyadékok,

Részletesebben

VOGEL & NOOT Padlófűtésrendszerek

VOGEL & NOOT Padlófűtésrendszerek Padlófűtésrendszerek VOGEL&NOOT 02 Padlófűtés A természet tökéletességével. Szinte egyetlen más rendszer sem annyira gazdag egyedülálló ötletekben és nagyszerű megoldásokban, mint a természet. A természetes

Részletesebben

KoskiDekor Elegáns és stabil

KoskiDekor Elegáns és stabil Csak a fantázia szab határt... 2016/2. szám Belsőépítészeti tervezőknek, kivitelezőknek és bútorgyártóknak KoskiDekor Elegáns és stabil Dekoratív, mutatós nyír rétegelt lemez, színes, áttetsző, a fa erezetességét

Részletesebben

Váz. Látás-nyelv-emlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig. Három fő lépés:

Váz. Látás-nyelv-emlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig. Három fő lépés: Váz Látásnyelvemlékezet Látás 2. A szemtől az agykéregig Dr Kovács Gyula gkovacs@cogsci.bme.hu Tereprendezés A látópálya: retina V1 A vizuális rendszer funkcionális organizációja: receptív mezők. http://cogsci.bme.hu/~ktkuser/jegyzetek/latas_nyelv_emlekezet/

Részletesebben

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika PROBLÉMAFELVETÉS I.: Sikertelenség

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben.

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Tartalom Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Megjegyzés Az egység a mű egyik alapelve. Fogalmát, különböző megjelenéseit több téma tárgyalja a műben,

Részletesebben

A színek fizikája szakdolgozat

A színek fizikája szakdolgozat A színek fizikája szakdolgozat Készítette: Csépány Tamara fizika szakos hallgató Témavezető: Dr. Martinás Katalin ELTE, TTK Atomfizikai Tanszék Budapest, 2009 A szakdolgozat célja Szakdolgozatom célja

Részletesebben

Megvilágítás. TÁMOP /2/A/KMR Propedeutika alprojekt 1

Megvilágítás. TÁMOP /2/A/KMR Propedeutika alprojekt 1 TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0052 Propedeutika alprojekt 1 A nyilvánosság számára nyitott gyűjtemények berendezésével kapcsolatban talán a legfontosabb kérdés a lehető legmegfelelőbb világítás volt. Így

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

FEDEZD FEL A DIREKT SZÍNEK EREJÉT

FEDEZD FEL A DIREKT SZÍNEK EREJÉT FEDEZD FEL A DIREKT SZÍNEK EREJÉT FEDEZD FEL A PAUL MITCHELL ÚJ SZÍNVILÁGÁT A POP XG FÉLTARTÓS DIREKT SZÍNEZŐKKEL LILA VÖRÖS RÓZSASZÍN KÉK BORDÓ TÜRKÍZ SÁRGA NARANCS ZÖLD ÁTTETSZŐ ACÉLSZÜRKE ÉJFEKETE VILÁGOSÍTÓ

Részletesebben

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 1.Budapesti Műszaki Egyetem; 2 Pannon Egyetem 1 Áttekintés A fotometria két rendszere: Vizuális teljesítmény alapú Világosság egyenértékű fénysűrűség alapú

Részletesebben

Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution.

Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution. Dobzhansky: In Biology nothing makes sense except in the light of Evolution. Az Evolúcióbiológia Története Molnár István im54@invitel.hu Mai témák 1. Mi az evolúció? 2. Hogyan alakult ki a mai evolúciós

Részletesebben

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás. Tankönyv fej.

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás. Tankönyv fej. Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) szín 3 fluoreszcencia Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás Tankönyv fej.: 20, 21 Beeső fény spektrális összetétele! Megfigyelő

Részletesebben

Bevezetés a Python programozási nyelvbe

Bevezetés a Python programozási nyelvbe Bevezetés a Python programozási nyelvbe 8. Gyakorlat modulok random számok (utolsó módosítás: 2017. aug. 3.) Szathmáry László Debreceni Egyetem Informatikai Kar 2017-2018, 1. félév Modulok Amint a programunk

Részletesebben

A tisztaság fél egészség - vagy mégsem? Lovas Réka Orsolya és Hegyi Zsófia Lovassy László Gimnázium 2012

A tisztaság fél egészség - vagy mégsem? Lovas Réka Orsolya és Hegyi Zsófia Lovassy László Gimnázium 2012 A tisztaság fél egészség - vagy mégsem? Lovas Réka Orsolya és Hegyi Zsófia Lovassy László Gimnázium 2012 Szappanfogyasztásunk 3ml / kézmosás -> napi 8-10 alkalom 6ml / fürdés -> napi 1-2 5 ml / mosogatás

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Akciós. Ajánlatok 2014. Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5.

Akciós. Ajánlatok 2014. Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5. Akciós Ajánlatok 2014 Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5. További információ: Erőss Szende: +36 20 494 81 96 Appel Zsuzsanna +36 20 571 16 30 Gyors és egyszerű egy egészen újszerű sulcustágítás

Részletesebben

Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért. Kurzusnaptár

Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért. Kurzusnaptár Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért Kurzusnaptár 2012 Fontos információk a schaani ICDE gyakorlati továbbképzésekkel kapcsolatban: - A fogtechnikai kurzusok maximált létszáma 10 fő, minimum

Részletesebben

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ.

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Be accurate. Be smart. SMART Guide Kézikönyv GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Tartalom A SMART Guide folyamat SMART Guide Kanál Fogtechnikus által készített CT sablon 8 Teljes kivehető fogpótlás 10 Regisztrációs

Részletesebben

Magánpraxis helye a Facebookon

Magánpraxis helye a Facebookon Magánpraxis helye a Facebookon Hogyan érdemes kihasználni a legnagyobb közösségi média oldalban rejlő lehetőségeket? Gencsy Zoltán www.kozossegimedia.hu gz@kozossegimedia.hu Fő témák Facebook oldalak kezelése

Részletesebben

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Nagyító képalkotása Látszólagos, egyenes állású nagyított kép Nagyítás: k = - 25 cm (tisztánlátás) 1 f N 1 t k t 1 0,25 0,25 1 t 1 t 0,25 f 0,25 Seres István 2 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben