Nature s own strategy

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nature s own strategy"

Átírás

1 A Value azaz a színtelitettség szerinti színmeghatározás háttere: Gebhardt Nature s own strategy

2 Már az első alkalommal tökéletes:

3 Már az első alkalommal tökéletes: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in dynamics jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy egy restaurációt esztétikai (pl.: színhűség) okok miatt újra el kelljen készíteni. Amennyiben a 16V színskála sorrendjét a világosság alapján állítjuk sorba, ennek az esélye gyakorlatilag nullára redukálható.

4 Áttekintés: Az esetek 90%-ában még mindig a tradicionális színkulcs van használatban :

5 Áttekintés: Az esetek 91%-ban a beteg kétszer látogatja meg fogorvosát ahhoz, hogy megkapja a kész restaurációt. Tehát az munkák 9%-a visszakerül a laborokba utómunkálatok végett. Három esetről lehet szó: rossz illeszkedés, nem megfelelő forma és nem megfelelő szín. (3-3%) Minden egyes gyártó állítja, hogy az általa készített kerámia biztosítja a megfelelő színhűséget. Figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a színcsoportokon alapuló meghatározás a fő oka az utómunkáknak, nem pedig a kerámia színhűsége.

6 Áttekintés: A fő okok amiért a fogtechnikusok utómunkálatokkal szembesülnek, egyrészről az emberi szemnek a színérzékelés terén meglévő korlátai, másrészt a szegényes kommunikáció miatt, a páciens esztétikai elvárásait illetően. Ezért keresik a praktikus és kivitelezhető megoldást az utómunkák megszüntetésére. A problémát a gyökereinél megragadó kutatás foglalkozik a problémával Joseph Albers 1963-ban-A Szín Kölcsönhatása (Interaction of Color)-címmel megjelent munkájában.

7 A Szín Kölcsönhatása:

8 A Szín Kölcsönhatása: Miután Josef Albers ( ) nyolc évig dolgozott rajta, ban a Yale University Press kiadásában jelent meg : A Szín Kölcsönhatása című könyve. Ebben a könyvben ismerteti elméletét a színek egy belső, megtévesztő logikájáról. Amikor egy szín meghatározására koncentrálunk a szájban, egy ténnyel mindig számolnunk kell. Mivel a színek a fény hatására kommunikálnak egymással a tényleges szín nagy valószínűséggel más mint az általunk látott.

9 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers: Ha valaki azt mondja egy teremben ahol 50 ember hallgatja hogy PIROS, számíthatunk rá, hogy 50 piros árnyalat jelenik meg a gondolataikban. Abban is biztosak lehetünk, hogy ezek piros színek nagyban el fognak térni egymástól.

10 Szín emlék vizuális memória:

11 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers: Még ha egy bizonyos színt is határozunk meg amelyet minden hallgató számtalanszor látott már-mint például a Coca Cola címkéjének pirosa, amely világszerte ugyanazakkor is számtalan különböző pirosra fognak gondolni.

12 Szín emlék vizuális memória:

13 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers: Még ha fel is mutatjuk azt a Coca Cola címkét a fehér felirattal a közepén ezáltal mindenki láthatja ugyanazt a pirosat, mindenkinek ugyanaz a vetület jelenik meg a retináján, még akkor sem lehet senki biztos abban, hogy valamennyien ugyanúgy érzékelik.

14 Szín emlék vizuális memória:

15 Szín emlék vizuális memória: A fogászatban : Ha valaki azt mondja fogszín és 50 ember hallja, számíthatunk rá, hogy 50 különböző fogszín jelenik meg a gondolataikban. Abban is biztosak lehetünk, hogy ez az 50 szín mind más és más lesz.

16 Szín emlék vizuális memória:

17 Szín emlék vizuális memória: A fogászatban : Még ha egy kifejezett színt határozunk is meg, amelyet minden hallgató számtalanszor látott már - mint például a Vita A3-as ami ugyanaz az A3 mindenütt a világon,- továbbra is számos különböző A3 -asra fognak gondolni.

18 Szín emlék vizuális memória:

19 Szín emlék vizuális memória: A fogászatban : Még ha fel is mutatjuk azt az A3-as színkulcsot és ezáltal mindenki láthatja ugyanazt z A3-ast, mindenkinek ugyanaz a vetület jelenik meg a retináján, még akkor sem lehet senki biztos abban, hogy valamennyien ugyanúgy érzékelik.

20 Szín emlék vizuális memória:

21 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers: Mit mutat meg mindez? Először is nehéz, ha nem lehetetlen, emlékezni a különböző színekre. Ez alátámasztja azt a tényt miszerint a vizuális memória rendkívül gyenge, összehasonlítva hallási emlékezőképességünkkel. Utóbbi gyakran egy két hallás után is képes megismételni a dallamot.

22 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers: Mit mutat meg mindez? Másodszor, a színek nómenklatúrája a legkevésbé megfelelő. Bár számtalan szín árnyalat és tónus szerepel a mindennapi szótárunkban, alig 30 szín elnevezés van.

23 Szín emlék vizuális memória: A fogászatban : Mit mutat meg mindez? Először : a gondolkodásmódunkat - a színekkel kapcsolatban betöltő hivatkozások számosak, még akkor is ha mindannyian ugyanazt a nómenklatúrát használjuk. Másodszor: a fogszínek meghatározására használt hivatkozások közel sem olyan merevek, sokkal inkább a különböző színek és rétegek kompozíciói.

24 Szín emlék vizuális memória:

25 Szín emlék vizuális memória: Josef Albers 1963: Az emberi szem sokkal inkább arra lett tervezve, hogy különbséget tegyen a fény erősségének mértéke (value) közt, mintsem a színek árnyalatai (hue) között. Tehát a világosság szerinti osztályozás a legmegfelelőbb megközelítés ha színek viszonylagosságával kell foglalkoznunk. Később aztán többen is követték ezt a gondolkodásmódot

26 A value szerinti színmeghatározás:

27 A value alapú színmeghatározás: Sok technikus már felfedezte a value (színtelitettség) alapú színmeghatározás előnyeit. Ennek a módszernek a következetes végrehajtása során azonban - mindezidáig - két akadállyal is szembesült, úgy a technikus mint a fogorvos: 1. Az egyetlen value alapú kerámia szortiment túl nagy volt, éppen ezért nehezen kivitelezhető a vele való munka. 2. Úgy tűnik, hogy továbbra is a színkulcs szokásos módon történő elrendezése tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak a technikus és a fogorvos számára is. Az Interaction Value Guide megoldja mindkét problémát. A fogorvos és a technikus számára is lehetővé téve, hogy munkáját továbbra is a már meglévő 16V színkulcsra építve végezhesse.

28 Kezd el ma!

29 Felhasznált irodalom: Albers, J. Interaction of Color Yale University Press Clark, EB, Selection of Tooth Color. J. Am. Dent. Assoc. St25: ,1947 Sproull RC, Color matching in dentistry. Part II. Practical applications of the organization of color. J. Prosthet. Dent. May, 1973 Preston JD, Bergen SF. Color science and dental art. St. Louis: Mosby; P6 Paravina RD, Problems in Standard Shade Matching and Reproduction Procedure in Dentistry: A Review of the State of the Art. Facta Universitatis, Medicine and Biology Vol. 4, No 1, 1997 pp McLaren EA. The 3D- Master Shade-Matching System and the Skeleton Buildup Technique: Science meets Art and Intuition. Quintessence Dental Technolology, 1999;22:55-68 McLaren EA. Provisionalization and the 3-D Communication of Shade and Shape. Contemporary Esthetics 2000;4(5):48-60 Barret AA et al. Infl uence of tab and disk design on shade matching of dental porcelain. J Prosthet Dent 2002;88: McLaren EA, Radz G, Murray PE, Coz CF. The Statistical Evaluation of Two Shade Guide Systems. J Dent Res 2003;82:125. (abstr # 899) Hammad IA, Intrarater repeatability of shade selections with two shade guides. J Prosthet Dent 2003;89:50-3 Marcucci B, A shade selection technique. J Prothet Dent May;89(5): Baltzer A, The Determination of the Tooth Colors. Quintessenz Zahntech 30, 7, Paravina RD, Powers JM. Esthetic Color Training in Dentistry. : Mosby; P165 Chu SJ, Devigus A, Mieleszko AJ. Dentale Farbenlehre, Farbbestimmung und Farbkommunikation in der ästhetischen Zahnmedizin. Quintessenz Verlags-GmbH; P61 Hassel AJ et al., Clinical Effect of Different Shade Guide Systems on the Tooth Shades of Ceramic- Veneered Restorations. Int J Prothodont 2005; 18: Ditzinger T, Color Perception and Tooth Shade, Part II. dental-lab international, Vol. I, No. 2/2005 Park JH et al., Infl uence of illuminants on the color distribution of shade guides. J Prosthet Dent 2006 Dec;96(6): McLaren EA. The Art of Passion: a photographic journey... teeth, ceramics, faces, and places Sidney Kina & August Bruguera. Invisible: Esthetic Ceramic Restorations Artes Medicas

Nature s own strategy

Nature s own strategy A Value szerinti színmeghatározás háttere: Gebhardt Nature s own strategy Már az első alkalommal tökéletes: Már az első alkalommal tökéletes: Az Interaction kerámiákban rejlő blend-in dynamics jelentősen

Részletesebben

Nature s own strategy

Nature s own strategy A KONCEPCIÓ Gebhardt Nature s own strategy Nature s own strategy: Gebhardt Nature s own strategy: Minden élőlény alkalmazkodik a környezetéhez. Szóval, mi is az ami valójában életre kelthet egy mesterségesen

Részletesebben

Nature s own strategy

Nature s own strategy A Háttér: Blend-in dynamics Gebhardt Nature s own strategy Nature s own strategy: Gebhardt Nature s own strategy: Minden élőlény alkalmazkodik a környezetéhez. Szóval, mi is az ami valójában életre kelthet

Részletesebben

Igazi vagy hamis? Katalógus. Magyarországi forgalmazója:

Igazi vagy hamis? Katalógus. Magyarországi forgalmazója: Katalógus Igazi vagy hamis? Magyarországi forgalmazója: New York Dental Kft. 1135 Budapest, Frangepán u. 66/B. +36 1 236 4000 +36 1 236 4001 info@newyorkdental.hu www.newyorkdental.hu New York Dental Hungary

Részletesebben

Termékismertető. VITA perfect match.

Termékismertető. VITA perfect match. Termékismertető VITA Szinmeghatározás 2017.04. VITA perfect match. Töltőanyagmentes hidegpolimerizátum ideiglenes ellátások és javítási munkák extraorális előállításához. Kapható VITA SYSTEM 3D-MASTER

Részletesebben

tavasz labline. Egyszerű,

tavasz labline. Egyszerű, 50 2011 tavasz labline Egyszerű, A Sakura Interaction leplező kerámia feldolgozási lehetőségei de nagyszerű A cirkónium-dioxidból készült restaurációk napjainkban a fogtechnika számos területén a kínálat

Részletesebben

Í Í Í Í Ó Í Í Í Í É Í Ú ű É Á ű ű Ú É ű ű ű É Í É Á Í Í Ő Á É Ú ű Í Í ű Í Á Í Ü Á Á Í Í Í Í Í ű Í ű Ü Í ű ű É Á É Ú Á Ö Í Á ű ű Á É É Í Í Í Í ű É ű ű Á ű ű É É É ű Ü Í É Í ű Á É É Í Í Í ű Ö Ö Í Á É Í Ü

Részletesebben

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai Dr. Bistey Tamás Munkafázisok áttekintése Klinikai munkafázisok Betegvizsgálat, kezelési terv, preparálás, lenyomatvétel Vázpróba Laboratóriumi munkafázisok

Részletesebben

Forradalmian új színek és kezelhetőség

Forradalmian új színek és kezelhetőség Univerzális duo shade Nano-Kompozit Forradalmian új színek és kezelhetőség Egyedülalló duo shade rendszer: két szín egy fecskendőben Nano technológia univerzális használat: front és moláris régióban Svájci

Részletesebben

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK Szakkönyvtár FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK 2013. szeptember Acta Oeconomica Állam- és Jogtudomány Élet és Irodalom Figyelő Gazdaság és Jog Határozatok Tára HVG Közgazdasági Szemle Külgazdaság Magyar Hírlap

Részletesebben

Sztochasztikus optimalizálás tehenészetben

Sztochasztikus optimalizálás tehenészetben Sztochasztikus optimalizálás tehenészetben Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor, Mester Abigél, Mikó Józsefné és Horváth József Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar és Informatikai Intézet Anyag Több tehenészetet

Részletesebben

A vizuális és digitális fogszín meghatározás lehetőségei és befolyásoló tényezői. Dr. Borbély Judit

A vizuális és digitális fogszín meghatározás lehetőségei és befolyásoló tényezői. Dr. Borbély Judit A vizuális és digitális fogszín meghatározás lehetőségei és befolyásoló tényezői Doktori tézisek Dr. Borbély Judit Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Hermann Péter

Részletesebben

Gyôzzön le minden kihívást. Szépség. vörösben és fehérben. GC Initial IQ Lustre Pastes NF. a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia

Gyôzzön le minden kihívást. Szépség. vörösben és fehérben. GC Initial IQ Lustre Pastes NF. a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia Gyôzzön le minden kihívást Szépség vörösben és fehérben GC IQ Lustre Pastes NF a GC-tôl, az univerzális, 3D-festhetô kerámia Gyôzzön le minden kihívást az segítségével a GC-tôl A Lustre Pastes NF a GC-tôl,

Részletesebben

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható?

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Elfogadhatóság: az adott színkülönbség látható,

Részletesebben

SZOFTVEREK A SORBANÁLLÁSI ELMÉLET OKTATÁSÁBAN

SZOFTVEREK A SORBANÁLLÁSI ELMÉLET OKTATÁSÁBAN SZOFTVEREK A SORBANÁLLÁSI ELMÉLET OKTATÁSÁBAN Almási Béla, almasi@math.klte.hu Sztrik János, jsztrik@math.klte.hu KLTE Matematikai és Informatikai Intézet Abstract This paper gives a short review on software

Részletesebben

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN Kákonyi Lucia témavezető Tartalom TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM OKTATÁSI

Részletesebben

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői

A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői A különböző rögzített fogpótlásokhoz használt anyagok összetétele, biokompatibilitása és jellemzői Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika PROBLÉMAFELVETÉS I.: Sikertelenség

Részletesebben

rz Dental Innováció és a fogak mıvészete

rz Dental Innováció és a fogak mıvészete F O G T E C H N I K A I T E L J E S P R O G R A M U N K Innováció és a fogak mıvészete Aszabadalmazott CBI fogrendszer szerinti elsœ anatómiailag tökéletes metszœ- és örlœfogak, valamint az ezekhez harmónikusan

Részletesebben

Fogászati asszisztens dokumentációs feladatai fogpótlás készítésénél MP 033.ST

Fogászati asszisztens dokumentációs feladatai fogpótlás készítésénél MP 033.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens dokumentációs feladatai fogpótlás készítésénél MP 033.ST Készítette: Szombathyné Nagy Erika Fogászati

Részletesebben

Minimálinvazív kezelés kompozithéjak alkalmazása esetén

Minimálinvazív kezelés kompozithéjak alkalmazása esetén Esetleírás componeer Minimálinvazív kezelés kompozithéjak alkalmazása esetén Marco Gresnigt, fogorvos, 2011. május A direkt kompozit héjak előnye, összehasonlítva a porcelánhéjakkal az, hogy elkészítésükhöz

Részletesebben

Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit

Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit Rétegzés Signum matrix-szal több, mint pusztán egy kompozit A multitalentum, Wolfgang Kohler fogtechnikus mester cikke, Landsberg am Lech / Németország A páciensek esztétikai igényei mindig újabb kívánalmakat

Részletesebben

Látásfogyatékosok fogászati-szájsebészeti kezelésének speciális szempontjai

Látásfogyatékosok fogászati-szájsebészeti kezelésének speciális szempontjai Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Látásfogyatékosok

Részletesebben

ö ö ü ü ű ö Í ö ö ö ű Í ü ű ö ö ö ü ű ö ö ö ö ö Í ű ű ü ü Ó ű ö ö É ü ö ö ö ü ü É ö ü ö Á ü Á ű ü ű ű ű ű Í ÍÁ ü ö ö ö ü ü ü É ü ü Á ö ü ü ö ö ű ü ö ü ü ü ö ü ü ü ö ü ü ü ö ö ü ű ö ű ü ö ü ü ö ű ü Í ü

Részletesebben

Í ű Á Á ű ü ü ü ű Í ü ü ü ü Í ű ű ü ü ű ü ü ű ü Í Í É Á Á Á É Á Ö Á Á Á ü É Ó Á Á Á Á É É Á ű É É Á ű ű Á Í Á Í É Á Á Á Á Á Á Ó Á ű ű ü ű ű ű ű ű ü ű Ó ü ű ü ü ű ü ű Í Í ü ű ü ü ü ü ü ű ü ű ü ü ü ü ü ű

Részletesebben

ó ö ó Í Í Ó Í Á Í Í Í Ó Ú ó Í Ó ó Ó ó Í Ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó Ó ó ö ó Ú Í Í Ó Ó Ó Í Ó Ú É Í Í Í Ú Ó ő Í Í Ó Ó Ú Ó Ó ó Í ó Á Ó Ó Ó ó ó Í Ó Ó Ó Ó Ó Í Ú Í Í É ö Ó Ó Í Ó Ú Ó Ú Ó Ö Í Í Ú Ó Ó ó Ű Ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó

Részletesebben

2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2385-09 Rögzített fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Rögzített fogpótláshoz a munka sikeressége érdekében tájékoztatja új kollégáját, a jó fogszín maghatározás és a

Részletesebben

BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma. Fogpótlás Betegtájékoztató

BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma. Fogpótlás Betegtájékoztató BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma Fogpótlás Betegtájékoztató A fogak karaktert, aktivitást és életet sugároznak. (Ön)tudatosságot, kisugárzást és magabiztosságot adnak. Éppen ezért magától értetœdœ,

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható!

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! CLOSER TO YOU FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! FONA XPan 3D 85x85 mm-es teljes látómező Egyetlen exponálás során a teljes látómezőről (85x85 mm) képet

Részletesebben

A Steger-módszer alkalmazás a fogászati kopások méréséhez

A Steger-módszer alkalmazás a fogászati kopások méréséhez A Steger-módszer alkalmazás a fogászati kopások méréséhez Enrico Steger (ZTM) Carlos Omar Trejo Caballero (Dipl. Maschinenbau u. MSc. Systems Design) Zirkonzahn GmbH / Srl An der Ahr 7 39030 Gais - Südtirol

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

VITA MFT. Fogfelállítási útmutató. VITA shade, VITA made.

VITA MFT. Fogfelállítási útmutató. VITA shade, VITA made. VITA MFT Fogfelállítási útmutató VITA MFT frontfogak - Harmóniában a természettel Aki VITA MFT mellett dönt, minden tekintetben többletértéket hoz létre. A háromrétegű felépítés a fogaknak - főleg MFT

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Ö Á Í Í ű ű ú ű ű ű ű ú ú ú ú ű ű ű ű ű ű ű ű ű ú ű ú ú ú ű ú Á ú ű ű Ó ú ű ű ű ú Ó ú ű ú É ú ú ú ű ű ú ű ú Ú Á ú É ú Ó ú ú ú ú ű ű ű ú É Á É É ű ű Í ú ú Ó Í ű Í ű ű ú ű ű ű É ű ú Á ű ű ú Í ű Á ű ú ú É

Részletesebben

ö ö ö ö ö ö ö ű ű ö ö ö ö ö Ő ö Ó Ú ö Ö ö ö ö ö Ö Ő ö ö Í Ó Ó Ő ö ö ö ö ö Ő Ő Ó Ő É ö Ú ö ö Ő ö ö ö ö ö ö ö Ő ö Ő É ö Ő ö ö Ő ö ö ö Ó ű ö ö ö Ő ö ö ö Í Ő Ó Í ö ö ö ö Ő Ő Ő Ő Í Ó Ő Ő Í Ő ö ö ö ö ö Ő Ő ö

Részletesebben

Ú ű ü ü Ü ű É É Ö Ö Á ü ü ü ű É ú Á Ö Ü ü ü ű É Á É Ű ű Ü Ü ű ü ű ü ű ü Ü ü ü Ű Á Á Á ű ú ű Á Ó Ó É Á Ó Á Ó ű ü ü ű ű ü ú ú ü ü ü ű ü ű Ü ű ü ü ú ü Ö ü ú ú ü ü ü ü ű ú ü Ó ü Ó Ó ü ü Ó ü ü Ó ű ű ú ű ű ü

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség!

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! CLOSER TO YOU FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! A FONA ART Plus egy teljesen új digitális panoráma rendszer, egyedi CdTe-CMOS érzékelővel ellátva. Egyesíti magában a kiváló

Részletesebben

BT HS 112 1 021 204 122

BT HS 112 1 021 204 122 Communication BT HS 112 1 021 204 122 www.blaupunkt.com Tartalom BT HS 112 Bluetooth headset...2 Biztonsági tudnivalók és általános információk...3 Ártalmatlanítási tájékoztatók...3 A csomag tartalma...3

Részletesebben

Magas kifolyócsöves mosogató csaptelepek High spout sink mixers

Magas kifolyócsöves mosogató csaptelepek High spout sink mixers Magas kifolyócsöves mosogató csaptelepek High sink mixers IC 915 IC 915 33.915.02.00 IC 915 I (inox) Rozsdamentes acél felület IC 915 I (inox) Stainless Steel Finish 33.915.02.0I 106 KOYHAI CSAPTELEPEK

Részletesebben

közvetlenül szemlélt átvilágított/vetített (fénnyel, elektronikusan)

közvetlenül szemlélt átvilágított/vetített (fénnyel, elektronikusan) ELEMZÉSI SZEMPONTOK FÉNYKÉPEKHEZ A kép egésze lehet... 1 A felvétel készülhet/lehet (kameraszintaxis)... 1 A papírkép lehet (printingszintaxis)... 2 Esztétikailag fontos kategóriák... 2 Művészi attitűd...

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI ÉPÜLETEK VÉDELME TERRORISTA ROBBANTÁSOK ELLEN

REPÜLŐTÉRI ÉPÜLETEK VÉDELME TERRORISTA ROBBANTÁSOK ELLEN Balogh Zsuzsanna mk. őrnagy REPÜLŐTÉRI ÉPÜLETEK VÉDELME TERRORISTA ROBBANTÁSOK ELLEN A repülőterek alapvetően középületek, akárcsak egy könyvtár vagy polgármesteri hivatal épülete. Elsősorban az épületek

Részletesebben

VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság

VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság Kiadva: 2016.10. VITA shade, VITA made. A fogak színét gazdaságosan meghatározni és továbbítani csak digitálisan lehet erre a legjobban

Részletesebben

JOSHUA POLANSKY EGY PÓTLÁS TÖRTÉNETE KÉPEKBEN ELMESÉLVE

JOSHUA POLANSKY EGY PÓTLÁS TÖRTÉNETE KÉPEKBEN ELMESÉLVE DENTAVANTGART II. ÉVFOLYAM #03 2012. ŐSZ DR. SZERGEI CHIKUNOV WHITE IMPLANTS ZIRKON IMPLANTÁTUMOK ÚJ SZÓ A FRONTFOG ESZTÉTIKÁBAN JOSHUA POLANSKY EGY PÓTLÁS TÖRTÉNETE KÉPEKBEN ELMESÉLVE SIMONE MAFFEI A

Részletesebben

A vörös és a fehér GC GRADIA. GC GRADIA gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer. Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit

A vörös és a fehér GC GRADIA. GC GRADIA gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer. Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit A vörös és a fehér Fényre keményedô mikro-kerámia kompozit gum shades Fényre keményedô mûíny-rendszer GRADIA... vörös és fehér esztétikus helyreállítások tökéletes harmóniában a tökéletes mosolyért! Amennyiben

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

Avrupa Birli i nin Güncel Sorunlarõ ve Geli meler

Avrupa Birli i nin Güncel Sorunlarõ ve Geli meler Avrupa Birli i; Tarihçe, Teoriler, Kurumlar ve Politikalar Avrupa Birli i nin Güncel Sorunlarõ ve Geli meler TeliaSonera EU Law: Text, Cases and Materials. Aims and Values in Competition Law TeliaSonera

Részletesebben

VITA AKZENT Plus. Termékismertető. Optimális. Egyszerű. Komplett. Lazúrozás, markírozás és fényezés függetlenül a hőtágulási együtthatótól (WAK)

VITA AKZENT Plus. Termékismertető. Optimális. Egyszerű. Komplett. Lazúrozás, markírozás és fényezés függetlenül a hőtágulási együtthatótól (WAK) VITA AKZENT Plus Termékismertető Kiadva: 2018.06. Optimális. Egyszerű. Komplett. Lazúrozás, markírozás és fényezés függetlenül a hőtágulási együtthatótól (WAK) VITA AKZENT Plus Optimális. Egyszerű. Komplett.

Részletesebben

BT Drive Free 411 1 021 104 411

BT Drive Free 411 1 021 104 411 Communication BT Drive Free 411 1 021 104 411 www.blaupunkt.com Tartalom BT Drive Free 411...3 Bluetooth technológia...3 Biztonsági tudnivalók és általános információk...4 Ártalmatlanítási tájékoztatók...5

Részletesebben

Placebo-hatás a sportban

Placebo-hatás a sportban BÉRDI MÁRK Placebo-hatás a sportban Doktori disszertáció Tézisek Témavezető: Doktori iskola: Vezető: Doktori program: Vezető: Prof. Dr. Bárdos György, egyetemi tanár, a biológiai tudomány kandidátusa,

Részletesebben

A forrás pontos megnevezésének elmulasztása valamennyi hivatkozásban szerzői jogsértés (plágium).

A forrás pontos megnevezésének elmulasztása valamennyi hivatkozásban szerzői jogsértés (plágium). A szakirodalmi idézések és hivatkozások rendszere és megadásuk szabályai A bibliográfia legfontosabb szabályai Fogalma: Bibliográfiai hivatkozáson azoknak a pontos és kellően részletezett adatoknak az

Részletesebben

Siemens mérlegrendszerek. Unrestricted / Siemens AG All Rights Reserved.

Siemens mérlegrendszerek. Unrestricted / Siemens AG All Rights Reserved. Siemens mérlegrendszerek siemens.hu/muszer Siemens mérlegrendszerek Tartalom SIWAREX General előzmények, Overview alkalmazási területek SIWAREX Electronics -SIWAREX mérleg WP231modulok - SIWAREX WP231

Részletesebben

A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben a kommunikáció mennyiségi vizsgálóeljárásnak bemutatása

A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben a kommunikáció mennyiségi vizsgálóeljárásnak bemutatása Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXIX. Vándorgyűlése Szeged, 2010. szeptember 2-4. A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben

Részletesebben

A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra

A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra Dr. Szóka Károly Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Egyetemi docens

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Dr. Hidvégi Timót Széchenyi István Egyetem Győr, 9026, Egyetem tér 1. hidvegi@sze.hu 1. Bevezető Sajnos a közúton a balesetek egy része abból adódik, hogy

Részletesebben

A szoftver tesztelés alapjai

A szoftver tesztelés alapjai Szoftverellenőrzési technikák A szoftver tesztelés alapjai Micskei Zoltán, Majzik István http://www.inf.mit.bme.hu/ 1 Hol tartunk a félévi anyagban? Követelményspecifikáció ellenőrzése Ellenőrzések a tervezési

Részletesebben

Placebo-hatás a sportban

Placebo-hatás a sportban BÉRDI MÁRK Placebo-hatás a sportban Doktori disszertáció Tézisek Témavezető: Doktori iskola: Vezető: Doktori program: Vezető: Prof. Dr. Bárdos György, egyetemi tanár, a biológiai tudomány kandidátusa,

Részletesebben

2011-ÚSZT-TU-2 kódszámú pályázati felhívás keretében támogatott pályázatok. Megítélt támogatás összege (Ft) Támogatás kedvezményezettjének neve

2011-ÚSZT-TU-2 kódszámú pályázati felhívás keretében támogatott pályázatok. Megítélt támogatás összege (Ft) Támogatás kedvezményezettjének neve Ssz. Pályázat azonosítószáma Támogatás kedvezményezettjének neve Támogatás tárgya Megvalósítás helye (település) Megítélt támogatás összege (Ft) 1. TU-2011-ÚSZT-TU-2-0200001 GLORIA DENTAL Fogászati A Gloria

Részletesebben

Összeállította: Kovács Judit. Szerzői kiadás. Kovács Judit Debrecen. Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka. Minden jog fenntartva

Összeállította: Kovács Judit. Szerzői kiadás. Kovács Judit Debrecen. Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka. Minden jog fenntartva Összeállította: Kovács Judit Szerzői kiadás Kovács Judit 2013. Debrecen Minden jog fenntartva Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka Borító: www.dentalproductshopper.com TARTALOMJEGYZÉK 1, Ismétlés 1-4 2, A fog

Részletesebben

É ÉÁ É ú ö íí ú ö ö ő ű ü Á ő ö ú ö ö Á ő ő ú ő ő ü ö ő ü í ö ü í ő ű ú ő í ü ő í ú ü ú ú ű ú í í ü ű ü í í ő ő ő ő ő ő ű í ő í ű í ö í ö ú ü ö í ü ü ö ö ú Á ü í ú ü ú ő ü ü ú ú í í ő ú ö ű í í í ő ö ú

Részletesebben

Termékismertető. 2009. január. VITA Színvétel VITA Színkommunikáció VITA Színreprodukció VITA Színkontroll

Termékismertető. 2009. január. VITA Színvétel VITA Színkommunikáció VITA Színreprodukció VITA Színkontroll Leplezöanyagok Termékismertető VITA Színvétel VITA Színkommunikáció VITA Színreprodukció VITA Színkontroll 2009. január Fogak Vita System Szolgáltatások 3D - Master Készülékek Teljeskerámia Töltőanyagmentes

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA01

Digitális technika VIMIAA01 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA01 1. hét Órarendi részletek 3 előadás kurzus,

Részletesebben

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK II. Lux et Color Vespremiensis konferencia, Veszprém, 2003.10.16. IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK Wenzel Klára - Samu Krisztián Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aliter in theoria, aliter

Részletesebben

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42 1, A jó fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat, helyreállítja a megfelelő rágóképességet és az esztétikai hátrányokat is megszünteti. Sőt megelőzi a foghiányok következményeinek kialakulását. 1.1, A fogpótlások

Részletesebben

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás

Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Optikai tulajdonságok. Összefoglalás Optikai tulajdonságok (áttetszőség, szín) szín 3 fluoreszcencia Beeső fény spektrális összetétele! Megfigyelő szemének érzékenysége! Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 10. Tankönyv fej.: 20, 21 Optikai

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Anyag... 12 c. Alkalmazási... 12

Részletesebben

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal SEMADOS Sub-Tec Universal A Sub-Tec Universal elfordulásgátlást biztosít a felépítménynek. Egy fog pótlásakor alkalmazható. a mestermodelt mûínnyel kell készíteni a munka befejezõ fázisában ragasztócementet

Részletesebben

Visszacsatolt (mély) neurális hálózatok

Visszacsatolt (mély) neurális hálózatok Visszacsatolt (mély) neurális hálózatok Visszacsatolt hálózatok kimenet rejtett rétegek bemenet Sima előrecsatolt neurális hálózat Visszacsatolt hálózatok kimenet rejtett rétegek bemenet Pl.: kép feliratozás,

Részletesebben

Cirkónium-dioxid használata a klinikai gyakorlatban

Cirkónium-dioxid használata a klinikai gyakorlatban FOGORVOSI SZEMLE 108. évf. 4. 2. sz. 2015. 121 125. 121 Semmelweis Egyetem, Fogpótlástani Klinika Cirkónium-dioxid használata a klinikai gyakorlatban Esetismertetés DR. SOMFAI DÓRA, DR. ZSIGMOND ÁGNES,

Részletesebben

A fog extracelluláris mátrixának és mikrocirculációjának vizsgálata

A fog extracelluláris mátrixának és mikrocirculációjának vizsgálata 46793 SZÁMÚ IFJÚSÁGI OTKA PÁLYÁZAT ZÁRÓJELENTÉSE OTKA pályázat címe: A fog extracelluláris mátrixának és mikrocirculációjának vizsgálata Témavezető: Dr. Felszeghy Szabolcs 1 AZ EGYES CÉLTERÜLETEK KUTATÁS

Részletesebben

Az fmri alapjai Statisztikai analízis II. Dr. Kincses Tamás Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika

Az fmri alapjai Statisztikai analízis II. Dr. Kincses Tamás Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Az fmri alapjai Statisztikai analízis II. Dr. Kincses Tamás Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Autokorreláció white noise Autokorreláció: a függvény önnmagával számított korrelációja különböző

Részletesebben

Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata

Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata Földi Tamás Starschema www.starschema.net A vizuális megjelenítés ősi múltra tekint vissza 6200 BC: Fali festmény, Catal Hyük, Törökország Térkép,

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON 8/c. sz. melléklet A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON 1. A DIPLOMAMUNKA ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE A diplomamunka célja: a fogorvos- és a szakképzéshez szükséges

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Románia Szerbia Szófia BULGÁRIA Fekete-tenger Macedónia Görögország Törökország GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001 Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Elsner Kft. 1 / 14 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Alapanyag... 12

Részletesebben

Harvard UltraFill. High Performance. Ultra Gloss, Opalescent, Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz.

Harvard UltraFill. High Performance. Ultra Gloss, Opalescent, Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz. Ultra Gloss, Opalescent, High Performance Kompozit anterior és posterior restaurációkhoz. VILÁG ÁG S N ÚJDO HU Tökéletes esztétika új fényben! 1. Multi árnyalat a rétegtechnika specialistáinak Tökéletes

Részletesebben

Lenyomatvétel rögzített fogpótlások készítéséhez, minta készítés

Lenyomatvétel rögzített fogpótlások készítéséhez, minta készítés Lenyomatvétel rögzített fogpótlások készítéséhez, minta készítés Dr. Borbély Judit 2015 információ 4 4 Lenyomat A szájképletek negatív mása A még puha, képlékeny állapotban a szájképletekre helyezett

Részletesebben

Á Í Á Ó É ö á í á ő á á Á ő ő á ő á í á ő á á á á í ő ö í á á í á á ö ő á í ő áí á á ő á í í á ú ü ö á ú ö á í á á á ö á á ő á á á ő á ő á ú ü á ő á í ő ő ő áí á á ö ő á ő á á ő ő á í á ő á ő á á á ü ő

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Homokbánya út 77. H - 2049 Diósd Magyarország Telephely: H- 1117 Budapest, Budafoki út 111.

TÜV Rheinland InterCert Kft. Homokbánya út 77. H - 2049 Diósd Magyarország Telephely: H- 1117 Budapest, Budafoki út 111. Tanúsítvány Szabvány ISO 9001:2008 Tanúsítvány jegyzéksz. 75 100 11138 tanúsítja: Tanúsítvány birtokosa: Magyarország Telephely: H- 1117 Budapest, Budafoki út 111. Alkalmazási terület: kerámiatárcsás egykaros

Részletesebben

Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért. Kurzusnaptár

Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért. Kurzusnaptár Egészséges, szép mosoly a természetes kisugárzásért Kurzusnaptár 2012 Fontos információk a schaani ICDE gyakorlati továbbképzésekkel kapcsolatban: - A fogtechnikai kurzusok maximált létszáma 10 fő, minimum

Részletesebben

Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft.

Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik. Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. Klasszikus karbantartási stratégiák és hiányosságaik Karbantartás-fejlesztés korszerűen Nyílt képzés 2014.05.15. Fekete Gábor, A.A. Stádium Kft. A.A. Stádium Kft 1984-1991 - 1996 2 alapító - 17 fős cég

Részletesebben

Lipeck. Uszoda 300 lx min 200lx. Ügyintézo: Üveges Zoltán Megbízásszám: Cég: Vevoszám: Dátum: Ügyintézo: Láng Ernő

Lipeck. Uszoda 300 lx min 200lx. Ügyintézo: Üveges Zoltán Megbízásszám: Cég: Vevoszám: Dátum: Ügyintézo: Láng Ernő Uszoda 300 lx min 200lx Ügyintézo: Üveges Zoltán Megbízásszám: Cég: Vevoszám: Dátum: 13.11.2011 Ügyintézo: Láng Ernő Tartalomjegyzék Lipeck Projektfedőlap 1 Tartalomjegyzék 2 Lámpatest darablista 3 Philips

Részletesebben

A színkártyákat a Trendbook-ja alapján a sajtóanyaga felhasználásával

A színkártyákat a Trendbook-ja alapján a sajtóanyaga felhasználásával A Relax/recharge színskála 14-1316 TCX 18-1629 TCX 16-1735 TCX 19-1762 TCX 19-1724 TCX Kikapcsolódás/feltöltődés Relax/Recharge Az általános véleménnyel ellentétben bebizonyosodott, hogy a kék fény izgatólag,

Részletesebben

List of publications Almási Béla, University of Debrecen

List of publications Almási Béla, University of Debrecen List of publications Almási Béla, University of Debrecen JP1./ JP2./ JP3./ JP4./ JP5./ JP6./ JP7./ JP8./ JP9./ Journal Papers A Queueing Model for a Non-Homogeneous Terminal System Subject to Breakdowns

Részletesebben

GAVA aluminium AJTÓBETÉTEK MŰANYAG ÉS ALUMÍNIUM PROFILRENDSZEREKHEZ DOOR-INFILL PANELS FOR ALUMINIUM & PLASTIC SYSTEMS 42-43

GAVA aluminium AJTÓBETÉTEK MŰANYAG ÉS ALUMÍNIUM PROFILRENDSZEREKHEZ DOOR-INFILL PANELS FOR ALUMINIUM & PLASTIC SYSTEMS 42-43 GAVA aluminium AJTÓBETÉTEK MŰANYAG ÉS ALUMÍNIUM PROFILRENDSZEREKHEZ DOOR-INFILL PANELS FOR ALUMINIUM & PLASTIC SYSTEMS 42-43 GAVA 407 a négyzetek / stainless steel squares GAVA aluminium GAVA 400 GAVA

Részletesebben

Orvosi ellátási helyszínek és időpontok a Cell-Cup ideje alatt Medical treatment places and times during Cell-Cup

Orvosi ellátási helyszínek és időpontok a Cell-Cup ideje alatt Medical treatment places and times during Cell-Cup Orvosi ellátási helyszínek és időpontok a Cell-Cup ideje alatt Medical treatment places and times during Cell-Cup Kérjük csak a saját szállásának megfelelő oldalakat figyelje. Please only follow pages

Részletesebben

THE QUALITY OF ESTHETICS

THE QUALITY OF ESTHETICS THE QUALITY OF ESTHETICS Powered by Ivoclar Vivadent Competence in Esthetics 2015 Bécs, 2015. november 13-14. REGISZTRÁLJON MOST! Congress program PÉNTEK: 2015. NOVEMBER 13. Fő szekció ELŐADÁSOK 13:00

Részletesebben

MIBEN SEGÍT A RENDSZERSZEMLÉLETŰ KONFIGURÁCIÓELEMZÉS AZ ALKOTÁSOK PSZICHOLÓGIAI ELEMZÉSE SORÁN?

MIBEN SEGÍT A RENDSZERSZEMLÉLETŰ KONFIGURÁCIÓELEMZÉS AZ ALKOTÁSOK PSZICHOLÓGIAI ELEMZÉSE SORÁN? Psychologia Hungarica Caroliensis, 2013, 1, 1, 108-113. DOI: 10.12663/PsyHung.1.2013.1.1.5 MIBEN SEGÍT A RENDSZERSZEMLÉLETŰ KONFIGURÁCIÓELEMZÉS AZ ALKOTÁSOK PSZICHOLÓGIAI ELEMZÉSE SORÁN? A hétlépéses képelemzési

Részletesebben

Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar, Szaktanácsadási,

Részletesebben

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ.

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Be accurate. Be smart. SMART Guide Kézikönyv GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Tartalom A SMART Guide folyamat SMART Guide Kanál Fogtechnikus által készített CT sablon 8 Teljes kivehető fogpótlás 10 Regisztrációs

Részletesebben

VITAPAN PLUS Termékismertető/Formaválaszték

VITAPAN PLUS Termékismertető/Formaválaszték Termékismertető/Formaválaszték Kiadva: 2015.09. VITA shade, VITA made. VITA SYSTEM 3D-MASTER VITA classical A1 D4 Az egyedülállóan VITÁlis frontfog Esztétika még soha ilyen szépen természetesség még soha

Részletesebben

VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság. Kiadva:

VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság. Kiadva: VITA Easyshade V Optimális színmeghatározás, maximális biztonság Kiadva: 2017.12. A fogak színét gazdaságosan meghatározni és továbbítani csak digitálisan lehet erre a legjobban VITA Easyshade V képes.

Részletesebben

Gondozási tevékenységek az irányelveknek megfelelően: alapés emelt szintű gyógyszerészi gondozás

Gondozási tevékenységek az irányelveknek megfelelően: alapés emelt szintű gyógyszerészi gondozás Gondozási tevékenységek az irányelveknek megfelelően: alapés emelt szintű gyógyszerészi gondozás Vida Róbert György Pécsi Tudományegyetem, Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár Gyógyszerészet,

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok a digitális volumentomográfia implantológiai alkalmazásához I.

Gyakorlati tanácsok a digitális volumentomográfia implantológiai alkalmazásához I. Dr. Plachtovics Márk Gyakorlati tanácsok a digitális volumentomográfia implantológiai alkalmazásához I. 2006 ősze óta már Magyarországon is elérhető diagnosztikai eljárás a fogászati implantológiai tervezéshez

Részletesebben

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN EURÓPAI PARLAMENT BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KULTÚRA ÉS OKTATÁS TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

Részletesebben

Csak a fantázia szabhat határt

Csak a fantázia szabhat határt Csak a fantázia szabhat határt LLumar Dekor és Belátásvédelmi Fóliák Alkosson A LLumar palettával Mi minden érhető el a LLumar Dekor és Belátásvédelmi fóliákkal? A tervezés során a tereknek és tárgyaknak

Részletesebben

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Az ápolási folyamat Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Ápolási folyamat fogalma A humanisztikus ellátás olyan rendszeres módszere, mely költséghatékony módon összpontosít a kívánt eredmények

Részletesebben

Magyar Fogorvos 2014/4 159. Nyáresti gondolatok

Magyar Fogorvos 2014/4 159. Nyáresti gondolatok Az Olvasóhoz Magyar Fogorvos 2014/4 159 Nyáresti gondolatok A nyáreste jó dolog, különösen, ha szabadságon van az ember. Kiül a teraszra, a kertbe vagy bárhová, ahol szeret csak úgy üldögélni. Tölt egy

Részletesebben