Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu forduló beküldési határidő:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24."

Átírás

1 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 1.1. Elsősegélynyújtás története A feladatok megoldásához a Mentők lapja mentéstörténeti publikációit használhatjátok Ki volt az őrsvezető? 98 éve történt. Mérgezési esetek ellátása. (Mérgezési esetek ellátása a korai mentőgyakorlatban) a) A mentőegységet vezető legtapasztaltabb ápoló. b) Az a személy, aki a mentőegységek irányításáról döntött. c) Cserkész. d) Minden esetben orvos Mi NEM volt a cél a mérgezés helyszínén? TÖBB válasz! a) A méreganyag meghatározása a további teendők eldöntése céljából. b) Életmentés. c) Tünetek csökkentése. d) A mérgezés okának kiderítése Mi adtak az ellátás során gyakran előforduló gyengeség, rosszullét esetén? TÖBB válasz! a) Feketekávét. b) Cappuccinot. c) Koffein, kámfor, éterinjekciót. d) Konyakot Kik közül került ki a marólúg mérgezettek többsége? a) Újszülöttek. b) Háztartási cselédek és kisgyermekek. c) Férfiak. d) Idősek.

2 Mi okozta a legtöbb mérgezést? Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu a) Szén-monoxid. b) Sósav. c) Marólúg. d) Gomba Mi maradt meg ma is az ellátás akkori gyakorlatából? a) Közömbösítés gyanánt savmérgezésnél lúgos, a lúgmérgezésnél savas anyagokat itatunk a beteggel. b) Eszméletvesztéshez közeli állapotú beteget hideg vizes lepedőbe csavarjuk. c) A mérgezett beteggel konyakot itatunk. d) A marószer mérgezetteket nem hánytatjuk Melyik állítás igaz? A vízimentés kialakulása Budapesten ( ) a) A budapesti dunai vízimentés megszervezését különösen indokolta, hogy: évente 300 ember fulladt bele átlagosan a Dunába. c) A XIX. században még nem tudtak úszni az emberek. d) A fővárosi vízbefulladtak száma évről évre növekedett. e) Sok vízimentő volt munka nélkül A szervezett mentést megelőzően kik végezték a mentést? TÖBB válasz! a) Matrózok. b) Úszómesterek. c) Kikötői munkások. d) Katonák Hol volt Európában az első vízimentő intézmény? a) Milánó b) Amszterdam c) New York d) Velence Ki volt Kresz Géza? a) A KRESZ szabályok kidolgozója. b) Mentőápoló. c) A BÖME orvos igazgatója. d) A vízimentők igazgatója.

3 Mely szervezet végezte akkoriban a laikus elsősegélynyújtó oktatást? a) Senki, még nem létezett ilyen. b) A Vöröskereszt. c) A BÖME. d) Az iskolák Mi NEM volt megtalálható az őrhelyeken? a) Mentőcsónak. b)csáklya. c) Mentőgyűrű. d) Vetőgolyó. e) Mentőmellény. f) Flanel öltözék. g) Mentőtáska Melyik állítás igaz? a) Az őrhelyek állandó személyzettel üzemeltek. b) A fővárosi rendőröket képezték ki vízimentésre. c) A vízimentés működése sikeres volt. d) Az őrhelyek a mai napig megtalálhatók Minek a rövidítése: BÖME? a) Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. b) Budapesti Önkéntes Mentő Egylet. c) Budapesti Örökös Mentő Egylet. d) Betegekért Önkéntes Mentő Egyesület Mit neveztek el Kresz Gézáról? a) Uszodát. b) Mentőállomást. c) Múzeumot. d) Hajóállomást.

4 1.2. Helyszínbiztosítás, betegvizsgálat, légútbiztosítás Az elsősegélynyújtás legelső lépése minden esetben a helyszínbiztosítás, amikor biztosítjuk a segélynyújtó, a bajba jutott és a helyszínen lévő valamennyi személy biztonságát Jelöljétek milyen lehetőségek vannak egy közlekedési balesethelyszínén a helyszínbiztosításra? TÖBB válasz! a) Láthatósági mellény használata. b) Légkürt alkalmazása. c) Elakadás háromszög felállítása. d) Vészvillogó (mindkét oldali indexlámpa) bekapcsolása Milyen esetben használnátok gumikesztyűt? a) Lehetőség szerint mindig, amikor beteggel/sérülttel/bajba jutottal érintkezünk. b) Elegendő a vérző sérüléseknél. c) Ha a sérült ruhája piszkos, szennyezett. d) Ha van megfelelő méretű Melyik sérülésre van a LEGKISEBB esély a képen látható helyszínen? a) Égési sérülés. b) Magasból esés. c) Bokarándulás. d) Napszúrás Melyik sérülésre van a LEGKISEBB esély a képen látható helyszínen? a) Napégés. b) Magasból esés. c) Elcsúszásból adódó karsérülés. d) Vízbe fulladás.

5 Melyik sérülésre van a LEGKISEBB esély a képen látható helyszínen? a) Elcsúszásból származó karsérülés. b) Égési sérülés. c) Nyílt combcsont-törés. d) Vágott sérülés Milyen lehetőségek vannak a további sérülések felderítésére laikus számára? TÖBB válasz! A balesetet szenvedett sérülteknél gyakran előfordulhat, hogy a látható vagy általa érzett sérülésen kívül további sérülései is vannak. Ezért szükséges a minél alaposabb betegvizsgálat. a) Röntgen- vagy ultrahangvizsgálat. b) Minél alaposabb kikérdezés. Pl. hol fáj? c) A beteg kíméletes, de minél alaposabb áttapintása. d) A sérült fokozatos átmozgatása Mely állítások IGAZak az eszméletlen sérültekre? TÖBB válasz! Súlyos, életveszélyes sérülteknek tekinthetők azok a betegek, akik eszméletlenek. a) Állapotuk alapján életveszélyes állapotúnak tekintendők. b) Hasonló az ájuláshoz, azonban annál enyhébb. c) Hagyományos ingerekre (megszólítás, megrázás) nem reagál. d) Nincsenek vagy hiányosak a reflexei Melyek reflexek a felsoroltak közül? TÖBB válasz! A reflexek életfontosságú idegrendszeri jelenségek. a) Egy szúnyog kezünkre szál, egy gyors mozdulattal megpróbáljuk lecsapni. b) A focikapu felé repülő labdát a kapus elkapja. c) Szemünktől kb. 20 cm-re valaki összecsapja a tenyerét és a szemünk pislant egyet. d) Valaki félre nyel és elkezd köhögni.

6 Milyen hiba látható a kisfilmben? Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu Az eszméletlen sérültek légútbiztosításának leghatékonyabb módja a stabil oldalfektetés. a) A stabil oldalfektetés végén a sérült fejét nem hajtja hátra. b) A fektetés végén nem végez légzésvizsgálatot. c) Rossz irányba fordítja a sérültet. d) Nem megfelelő lábat hajlítja be Milyen hiba látható a kisfilmben? a) A segélynyújtótól távolabb eső kart hibásan hajlítja be. b) A sérült fejét nem szegi hátra. c) A segélynyújtóhoz közelebbi kart nem hajlítja be. d) A felül lévő lábat hibásan hajlítja be A vázrendszer Szerintetek mi NEM jellemző a vázrendszer sérüléseire? TÖBB válasz! a) A rándulásnál a két csontvég visszatér eredeti helyére és semmilyen tünetet nem okoz. b) A ficamnál a két csontvég eltérő helyzetben rögzül, de az ízület soha nem duzzad meg. c) A nyílt csonttörés mindig életveszélyes állapot, ezért mentőt kell hívni. d) A rándulásnál az ízületek sérülnek meg, tünetei hasonlók, mint a ficamnál és a csonttörésnél Rándulás esetén melyik ellátást nem tartanátok feltétlenül szükségesnek? a) A sérült végtag nyugalomba helyezését. b) Meleg borogatás alkalmazása. c) A helyszínbiztosítást. d) Az információgyűjtést a sérülésről. e) A sérült végtag szív fölé emelését Mely állítások NEM igazak a csonttörésre? TÖBB válasz! a) A csonttörést ránézésre soha nem lehet megállapítani. b) A csonttörés tünetei a fájdalom, vérzés, mozgáskorlátozottság és az izmok görcsös állapota. c) A nyílt csonttörésnél a sebellátást is el kell végezni. d) A szorító ruhadarabokat indokolt lehet meglazítani. e) A nyílt csonttörést nem kell rögzíteni a kötözés miatt.

7 Melyik a legkevésbé fontos a felkarsérülés ellátásánál? a) Megkérdeznénk, hogy a sérült hány éves? b) Rögzítenénk két darab háromszögletű kendővel. c) Leültetnénk és nyugtatnánk. d) Megkérdeznénk, hogy mi történt, mit érez Lábsérülés esetén mi a teendő? a) Meleg vízzel borogatnánk, rögzítenénk a sérült végtagot, mentőt hívnánk. b) Amennyiben a helyszín biztonságos, biztosítanánk a sérült testrész mozdulatlanságát és mentőt hívnánk. c) Helyszínbiztosítás után lefektetnénk, bekötöznénk steril mull-lappal, mentőt hívnánk. d) Megnyugtatnánk, rögzítenénk a sérült végtagot egy szilárd tárgyhoz, megitatnánk Mi jellemző a gerincoszlop felépítésére? TÖBB válasz! a) A gerincoszlop csigolyákból épül fel. b) A csigolyalyukban fut az agyvelő. c) A gerincoszlop részei: a háti, az ágyéki, a keresztcsonti szakasz és a 12 pár borda. d) A porckorongok biztosítják a csigolyák egymáson való elmozdulását Mit jelöl az A és a B betű? a) A ágyéki csigolyák, B medencecsont. b) A porckorongok, B medencecsont. c) A ágyéki csigolyák, B lapocka. d) A porckorongok, B lapocka Milyen baleseti mechanizmus esetén NEM feltételeznétek a gerincsérülést? a) Gépkocsival balesetet szenvedett. b) Motoros sérült. c) Bordásfal tetejéről leesett. d) Úszóversenyen fejest ugrott a vízbe. e) Ledobta a ló.

8 A gerincsérült ellátásánál melyik lépéssel tudnátok leginkább megakadályozni a sérült állapotromlását? a) Minél előbb mentőt hívnánk. b) A gerincet kitámasztanánk két oldalról. c) Minél előbb rögzítenénk a fejét. d) A baleseti mechanizmust pontosan tisztáznánk. e) Óvnánk a kihűléstől Jelöljétek, hogy melyik állítás igaz! a) A medencesérülés leggyakrabban a bicikliseknél fordul elő. b) A pápaszem hematóma koponyasérülésre utal. c) Mellkas-sérülés esetén a panasz, szúró mellkasi fájdalom, mely kisugárzik a bal vállba. d) A koponyasérült a baleseti mechanizmus alapján mindig gerincsérült is Testmozgás Jelöljétek, milyen előnyös hatásokkal van szervezetetekre a testmozgás! TÖBB válasz! a) Növeli a stresszhatást. b) Erősíti a szív- és érrendszert. c) Fokozza a gerincferdülés kialakulását. d) A felgyorsult légzés segíti a szervezet oxigénellátását Hogyan kezdjék a sportolást azok, akik korábban nem végeztek testmozgást? a) Kezdjenek valamilyen intenzív sporttal, így tesztelhetik terhelhetőségüket. b) Célszerű valamilyen küzdősporttal kezdeniük, ez fokozatosságot biztosít. c) Érdemesebb könnyű testmozgással kezdeni, pl.: séta, kerékpározás. d) Számukra a futás, aerobic vagy a jégkorong a legkedvezőbb Szerintetek milyen további, előnyös hatásai lehetnek a testmozgásnak? TÖBB válasz! a) Segíti az emésztést, átmozgatja a tápcsatornát. b) Oldja a feszültséget, felfrissít. c) Erősíti a hajhagymákat. d) Növeli a szervezet ellenálló képességét.

9 Hogyan változik a pulzusszámotok testmozgás közben? a) Emelkedik. b) Változatlan marad. c) Csökken Mely élettani folyamatokhoz járul ez (1.4.4.) hozzá? TÖBB válasz! a) Az erek rugalmasságát fokozza. b) Növeli az izmok oxigén ellátását. c) Emeli a légzésszámot. d) Csökkenti a verejtékezést Sportbalesetek Milyen helyszínbiztosítási tevékenység lehet indokolt ebben az esetben? Tornaterem A tornateremben zajló röplabdázás közben két társatok összeütközik, egyikőjük a földre esik, másik álló helyzetben marad. a) Áramtalanítás. b) Láthatósági mellény viselete. c) A labdajáték leállítása. d) Terelőbóják kihelyezése Mit tennétek legelőször? A földön lévő sérült erős bokafájdalomra panaszkodik, bokája duzzadt, kissé lilás (vérömleny). a) Azonnal elkezdenénk hűteni. b) Megnyugtatnánk és nyugalmat biztosítanánk neki. c) Felsegítenénk és lekísérnénk a pályáról. d) Haladéktalanul mentőt hívnánk Mely további tünetekre számíthattok a leírtak alapján? TÖBB válasz! a) Fájdalom. b) Mozgáskiesés. c) Hányinger. d) Görcs. e) Deformitás. f) Szédülés.

10 Melyek tartoznak az ellátás lépései közé? TÖBB válasz! a) Lehetőleg nem mozgatjuk. b) Enyhén lógatjuk. c) Kitámasztjuk. d) Nyomókötéssel fedjük Indokolt-e nála további sérüléseket keresni? a) Ha máshol is vannak fájdalmai igen. b) Nem, a sérülés egyértelmű. c) Ha megnyugtató számára igen. d) Igen, célszerű minden esetben A panaszok alapján milyen sérülése lehet a másik gyereknek? A másik sérült szédülésre, hányingerre, fejfájásra panaszkodik. a) Gyomorrontás. b) Napszúrás. c) Agyrázkódás. d) Agyvérzés Melyik NEM tartozik az ellátásához? a) Nyugalom biztosítása. b) Fektetés, enyhén emelt felsőtesttel. c) Sapkakötés alkalmazása. d) Azonnali mentőhívás Melyik csontja tört el a képen látható sérültnek? A képen egy fáról leesett sérült röntgenfelvételét látjátok. Egyetlen csontja tört el. a) Combcsont. b) Sípcsont. c) Térdkalács. d) Szárkapocscsont.

11 Állítsátok sorrendbe ellátásának lépéseit! Sorrend 5p Síbaleset Sípályán egy síelő esésének szemtanúi vagytok. A síelő nagy sebességgel elesik, többször bukfencezik, néhány métert repül a levegőben Milyen tanácsokat adnátok a síelőknek testi épségük megóvása érdekében? Írjatok öt javaslatot! Figyelem! Ez a feladat utólagosan kerül értékelésre! A forduló lezárását követően egyes csapatoknál már ellenőrizve lesz, így megjelenik a pontszámok között, míg más csapatoknál néhány napot igénybe vehet még az értékelés, így nekik csak pár nappal később jelenik meg a pontszámaik között! 1.6. Párosítás Párosítsátok a sérüléstípust a képen látható ellátással! 1.7. Fényképek A fényképek elküldésének dátuma: Három fényképet kell készítenetek más-más csapattagról! Fényképek: 1. sapkakötés, 2. nyomókötés, 3. kar rögzítése háromszögletű kendővel. A kép mérete 640 px széles, max. 300 kb. Az elkészített fényképeket EGYETLEN ben küldjétek el, az címre. Az tárgya a csapat neve legyen!

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés,

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1.01. Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A 11-18 éves korú tanulók egészségügyi ellátást igénylő iskolai baleseteinek aránya Magyarországon

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.3.1. Keringési rendszer felépítése, működése

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 3. forduló beküldési határidő: 2014.04.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 3. forduló beküldési határidő: 2014.04.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.3.1. Keringési és légzési szervrendszer

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1.01. Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A 11-18 éves

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2015. 1. FORDULÓ

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2015. 1. FORDULÓ BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2015. MÁRCIUS 2. 23:55 KÖVESSÉTEK FIGYELEMMEL A MEGADOTT IRODALMAT! 15.1.1. Baleset-megelőzés, a kültakaró sérülései, anatómia, élettan Háztartási balesetek 15.1.1.01. A háztartási balesetek

Részletesebben

Elsősegélynyújtás alapismeretek

Elsősegélynyújtás alapismeretek Elsősegélynyújtás alapismeretek Tájékozódás a baleset helyszínén 1. A helyszín biztosítása, a baleset felmérése, a sérültek számának meghatározása 2. A sérült (sérültek) állapotának megítélése: Életveszélyes:

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára II. RÉSZ SÉRÜLÉSEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja.

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja. Elsősegély Nyújtás 1. A" tételsor 1.1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A földön ülő kerékpáros lábszárán, hátul, roncsolt seb látható. A seb erős sugárban, lüktetve vérzik. 1.2. Személyautóval

Részletesebben

Elsısegélynyújtási segédanyag. Elıadó: Horváth Katalin

Elsısegélynyújtási segédanyag. Elıadó: Horváth Katalin Elsısegélynyújtási segédanyag Elıadó: Horváth Katalin Gondolkodás és tevékenység a helyszínen A tevékenység helyes sorrendje: 1) Tájékozódás a helyszín körülményeirıl, a sérültek állapotáról és számáról.

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek)

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek) -sorozat- Rosszullétek SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- Sürgős esetek () A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek!

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA MODULFÜZET Betegszállító felnőttképzési program 4. modul VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA Írta: Sonkoly Zoltán Lektorálta: Dr. Bumbera József HARRUCKERN JÁNOS

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János Az elsősegélynyújtás célja az, hogy az egészséget és az életet veszélyeztető állapotokat felismerjük és a megfelelő orvosi ellátásig a potenciális egészségkárosodás

Részletesebben

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 MELLÉKLET KÖZLEMÉNYEK Lezárult a Nagy Elsősegély Teszt Van még fejlődnivaló az elsősegélynyújtás terén Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Nagy Elsősegély

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 1. RÉSZ ALAPFOGALMAK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mártai István dr.

Részletesebben

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély Újonccserkész Táborverő Portyázó Honfoglaló Egyéb Saját címed, adataid Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély alapok Baleset bejelentése Apró sérülések: Szálka, orrvérzés, vízhólyag Napszúrás,

Részletesebben

Sebek és Műtétek előadás anyaga

Sebek és Műtétek előadás anyaga Sebek és Műtétek előadás anyaga Készítette: Pióker Krisztina Bevezetés A sebészet főleg azokkal a betegségekkel foglalkozik, amelyeket műtéti beavatkozásokkal gyógykezelnek. Az orvostudománynak ez a szakága

Részletesebben

Telefonon jön a segítség

Telefonon jön a segítség II. évfolyam 10. szám, 2002. október www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Telefonon jön a segítség Vasárnap 24 órás ügyeleti szolgálatban voltam a Misszió Egészségügyi Központban.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

Modul cím: Életmentés-vízből mentés Bevezető oldal cím: 1. kulcsszó cím: Életmentés 1. képernyő cím: Az életmentésről általában

Modul cím: Életmentés-vízből mentés Bevezető oldal cím: 1. kulcsszó cím: Életmentés 1. képernyő cím: Az életmentésről általában Modul cím: Életmentés-vízből mentés Bevezető oldal cím: Életet menteni a legmagasztosabb emberi tevékenység. Ősi, ösztönös késztetésünk a bajba jutott embertársunkon segíteni, fájdalmát, szenvedését enyhíteni,

Részletesebben