ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ALAPJAI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ALAPJAI"

Átírás

1 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ALAPJAI Dr. Kovács Erika foglalkozás-egészségügyi orvos gyermekorvos addiktológus

2 Az elsősegélynyújtás célja 15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet 17. Az elsősegélynyújtás célja, hogy az életet vagy egészséget veszélyeztető heveny állapot miatt azonnali egészségügyi ellátásra szoruló személy haladéktalanul addig is, amíg részére a szükséges orvosi ellátás biztosítható egészségi állapotának helyreállítása, illetőleg rosszabbodásának megakadályozására irányuló szakszerű ellátásban részesüljön.

3 Az elsősegélynyújtás elemei Az elsősegélynyújtás részei: a felismerés, a segélyhívás, a konkrét segélynyújtás képezi. Felismerés Az első észlelés fontos része a veszélyhelyzet felmérése, fontos külső körülmények, valamint a beteg állapotára vonatkozó riasztó tünetek felismerése. Alapszabály, hogy a segélynyújtó nem veszélyeztetheti magát. Minden helyszínen fel kell tehát mérni, hogy akár a betegre vagy sérültre, akár a segélynyújtóra leselkedik-e bármilyen veszély, amiről a segélynyújtás fejezetben szólunk részletesebben.

4 Segélyhívás A baleset helyszínén történt tájékozódás és szükség szerinti ellátás után vagy vele egy időben a mentőket kell értesíteni. Az Országos Mentőszolgálat telefonszáma 104, mely vezetékes telefonról és mobiltelefonról az egész ország területén ingyenesen hívható. Egységes európai segélyhívószám: 112 (mentők, tűzoltók, rendőrség).

5 Bejeletendő adatok A diszpécserrel közölni kell: mi történt (karambol, szgk felborult, motoros bukás, gépkocsi felborult, stb...) hol történt (pontos hely, megközelítési lehetőségek), hány sérült/beteg van, milyen az állapotuk, műszaki mentés szükséges-e (pl.: roncsok közé szorult sérült, veszélyes anyagot szállító jármű balesete, szakadékba zuhant jármű stb.) és a bejelentő adatait.

6 A segélynyújtónak tehát fel kell mérnie: szükséges-e a segítsége külső veszély fennáll-e a baleseti mechanizmus alapján, kell-e gondolnunk súlyos sérülés lehetőségére észlelhetőek-e olyan jelek, melyek alapján kiderül, hogy segítségre szorul. Ezeket a figyelemfelhívó jeleket úgynevezett riasztó tüneteknek nevezzük, melyek közös jellemzője, hogy aránylag könnyen felismerhetőek.

7 A sérült vizsgálatának sorrendje Él-e vagy meghalt; Ha meghalt, ez az állapot visszafordítható-e vagy sem; Ha él, eszméletlen vagy eszméletnél van-e; Ha nem eszméletlen, milyen életet veszélyeztető vagy súlyos sérülései vannak.

8 Betegvizsgálat

9 Egyszerű betegvizsgálatok A gyors és egyszerű vizsgálat lényege megállapítani, hogy a sérült eszméleténél van-e, pulzusa van-e, lélegzik-e, életjelenséget mutat-e.

10 Betegvizsgálat Az eszméletlen sérültet a fulladás veszélye fenyegeti. (Izomtónus csökkenése, hátracsúszó nyelv= légúti akadály)

11 A sérülések csoportosítása Életveszélyre utaló jelek: eszméletvesztés, légző mozgás hiánya, nagy ütőeres vagy vénás vérzés, különösen nyaknál, vállöveknél, felkarnál és combnál, hamuszürke, fakófehér, verejtékes arcbőr. Súlyos állapotra utaló jelek: nagy fájdalom, pl.: törés, nagy kiterjedésű másod-, harmadfokú égési sérülés, zavart viselkedés, fejfájás (agyrázkódás), fulladás, szomjúság, hidegrázás (vérkeringés zavara). Könnyű sérülésre utaló jelek: nincs erős fájdalom, a vérzés szivárgó, kis kiterjedésű, tiszta tudat.

12 Veszélyforrás felismerés Ezen körülmények egy része a helyszínen könnyen felismerhető: nagyszámú sérült szélsőséges időjárási viszonyok égő jármű, épület, égő sérült mérgező anyag jelenléte (pl. veszélyes anyagot szállító jármű) vízbefulladás, vízből mentés szüksége elektromos baleset, villámcsapás betegség, sérülés helyszínén további sérülés veszélye közlekedési baleset nagy forgalmú úton, rossz látási viszonyok között, épület omlásának veszélye.

13 Sebzéssel járó sérülések Az emberi szervezetet érő külső hatás /mechanikai, hő, elektromos stb./ következtében a szövetekben szerkezeti változás, seb jöhet létre. A hatás jellegétől és a kiváltott következményektől függően keletkezhet horzsolás, zúzódás, vágás, szúrás, roncsolás stb.

14 Vágott gyűjtőeres vérzés

15 Harapott seb

16 Metszett seb

17 Sebellátás Ellátás alapszabályai: kézmosás és gumikesztyű, a sérült nyugalomba helyezése/fektetés vagy ültetés/ A sebet kézzel ne érintsük. Ha szükséges a ruházat megbontása. Tisztítsuk meg és fertőtlenítsük a seb környékét. Fedjük be a sebet steril gézzel, illetve kötszerrel. A sebet fedő kötszer érjen túl a seb szélein. A kötözőszer sebbel érintkező felszínét ne érintsük, így marad steril. Ha a kötszer átvérzik, ne távolítsuk el, hanem tegyünk rá újabb réteget.

18 Ha idegentest áll ki a sebből, steril gézzel támasszuk meg, és úgy fedjük be. A kötés ne legyen túl laza, ne legyen túl szoros sem, mert alatta fáj, megduzzad a seb és környéke. A végleges sebellátás orvosi feladat. Lehetőleg minél hamarabb juttassuk orvoshoz a beteget.

19 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ VÉRZÉSEK Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István Szakmai felelős: Dr. Mártai István Képek: Marsi Zoltán, Valics Dezső Illusztrációk: Kispál Éva

20 Vérzések - Csoportosítás A./ Megjelenés alapján: látható vérzés a vér a külvilágra jut belső vérzés a vér a test egy belső üregébe folyik A vérzés intenzitása függ a megsérült ér típusától, nagyságától, a seb jellegétől.

21 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ B./ Vérzések típusai Hajszáleres vérzés Vénás vérzés Artériás vérzés Belső vérzés Speciális vérzések enyhe, kis intenzitású vérzés sötétpiros, lehet intenzív vérzés is élénkpiros, lüktető csak a tünetei érzékelhetők orrvérzés, fülvérzés

22 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Vérzések ellátása Hajszáleres Vénás Artériás Belső 1. Fertőtlenítés 2. Fedőkötés 1. Testrész szív fölé helyezése 2. Fertőtlenítés 3. Nyomókötés vagy fedőkötés Erős vérzésnél figyeljük a beteget, mert fennáll a sokk kialakulásának lehetősége! Eszköz nélküli segítségnyújtás 1. Artériás nyomópont nyugalomba helyezés, sérült testrész felemelése 2. Nyomókötés Figyeljük a beteget, mert fennáll a sokk kialakulásának lehetősége! 1. Tünetek keresése 2. Sokk-kialakulásának megakadályozása sokk-fektetés fertőzésveszély megakadályozása, sebfedés testrész felemelése, határozott nyomás a sebre lehetőleg steril anyaggal artériás nyomópont, határozott nyomás a sebre lehetőleg steril anyaggal sokk-fektetés

23 Nyaki vérzés Nyaki ütőeres, illetve nyaki vénás vérzés esetén nyomókötést felhelyezni tilos! Elsősegély: Nyomja el a nyomáspontot. A sérülést pólyatekerccsel vagy kesztyűbe vagy nylonba bújtatott kezének ujjával-ujjaival a sebbe nyúlva, direkt ujjnyomással próbálja elnyomni a sérült eret, és direkt nyomás alatt tartva várja a mentők megérkezését! Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet.

24 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Fertőtlenítés

25 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Kötözések Nyomókötés Fedőkötés

26 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Artériás nyomópontok

27 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Speciális vérzések Orrvérzés Fülvérzés Szájvérzés 1. fej normál tartásban kissé előredöntve 2. orrcimpák befogása 15 percig 1. a fejet sérült oldalra billentyűk 2. fedjük steril kötéssel 1. a fejet billentsük kissé előre 2. helyezzünk gézpárnát a vérzésre

28 Rándulás A csontvégek erőbehatásra eltávolodnak egymástól, majd visszatérnek eredeti helyükre. Tünet: Fájdalom és duzzanat Elsősegély: helyezze nyugalomba a sérült testrészt, pihentesse, borogassa.

29 Ficam A csontvégek eltávolodnak egymástól, és rendellenes helyzetben rögzülnek. Tünet: Heves fájdalom, durva alakváltozás, bevérzés, duzzanat Fajtái: zárt, nyílt. (Fennáll a fertőződés veszélye.) Elsősegély: Biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát. Pl.: bokaficam esetén a lábat körbetámasztva pokrócokkal, kabátokkal, vállficam esetén 2 darab háromszögletű kendővel rögzítve. Nyílt ficam esetén fedje a sebet sterilen, és biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát. A ficam visszahelyezését a segélynyújtó nem végezheti el!

30 Törés A csont folytonossága megszakad. Tünet: Fájdalom, funkciózavar, formaváltozás és duzzanat Fajtái: zárt nyílt. (Fennáll a fertőződés veszélye.) Elsősegély: Biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát. Nyílt törés esetén fedje a sebet sterilen, és biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát.

31 Törések, teendők Megakadályozni a vérzést, fertőzést, sokkot. Tilos törésgyanú esetén az eltört csontok mozgatása, igazgatása! A végtagot rögzíteni oly módon, hogy a két szomszédos ízület mozgása is gátolt legyen. (bot, faágak, sítalp stb. ) segítségével. Bordatörésnél a mellkas körülkötése Vállövi töréseknél két háromszögletű kendővel a nyakhoz való rögzítés a helyes megoldás. Nyílt törésnél szükség esetén vérzéscsillapítás, és a fertőzést megakadályozni

32 Egyéb sérülések Koponyasérülés: Mindig súlyos esetnek tekintendő az agysérülés veszélye miatt. Koponyaalapi törés tünetei: pápaszem alakú vérömleny, fülből szivárgó vér, fejfájás, hányinger, hányás, eszméletvesztés, emlékezet kihagyás. Teendő: Lefektetni az eszméleténél lévő sérültet, fejét megemelni, és alátámasztani. A vérző fülre, orra steril lapokat helyezni. Tamponálni tilos!

33 Mellkas sérülés: Az áthatoló mellkas sérülés veszélye a tüdőszövet összeesése, amely a légző-felület beszűkülése miatt végzetes is lehet. Teendő: Félig ülő helyzetben elhelyezni Hasi sérülés: Nyílt sérülés esetén steril gézzel, majd törölközővel vagy lepedővel kell a testrészt körülkötni. A beteggel bármit itatni, vagy etetni tilos! Tompa sérülés esetén belső vérzés lehet (pl.lépszakadás). Tünetek: nagy fokú sápadtság, könnyen elnyomható pulzus, nyirkos, verejtékes bőr Teendő: Térdben felhúzott lábakkal, alig megemelt fejjel kell fektetni. A hasizmok ne feszüljenek.

34 Rosszullétek hirtelen eszméletvesztés, vagy egészségromlás, ismeretlen okból, látható vagy feltételezhető sérülés nélkül. Ájulás: egyszerű eszméletvesztés Sápadtság, verejtékezés, szédülés gyengeségérzés és összeesés. Teendő: vízszintes helyzetben való fektetés, enyhén megemelt lábakkal.

35 Hőguta: Életveszélyes állapot. Magas külső hőmérsékletnél, ha a verejtékezés(hőleadás) gátolt, (célszerűtlen ruházat) keletkezik. Tünet: magas láz, sápadt, száraz bőr, pulzus szapora, egyenetlen, sokk, görcsök, zavartság, kóma. Teendő: szellős, hűvös helyen való fektetés, a ruházat részleges eltávolítása, fizikai hűtés. Kórházi kezelés szükséges. (Enyhébb a hőkimerülés.) Napszúrás: A fedetlen fejet tartósan ért erős napsugárzás következménye. Tünetei: fejfájás, kábultság, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség, a bőr napégése. Teendő: hűvös helyen elhelyezni, hideg borogatást tenni és folyadékpótlás.

36 Görcsökkel járó rosszullétek Eszméletvesztés, vagy betegségek tüneteként létrejöhet görcsroham. A görcs lehet: teljes izomzatra terjedő merevgörcs, rángógörcs; körülírt rángás; megfeszülés Ilyen betegségek: az epilepszia, cukorbetegség során a vércukor tartalmának súlyos fokú csökkenése, oxigénhiánnyal járó betegségek, mérgezések stb. Teendő: tartózkodni mindennemű durva beavatkozástól (vízzel való leöntés), óvni a beteget, ne üsse meg magát, leszorítani tilos! figyelni a légzését.

37 Cukorbetegség: Tünet: Verejtékezés, gyengeségérzés, sápadtság. Teendő: szükséges esetén kockacukor, cukros tea itatása, elvesztheti eszméletét, légzése horkoló, majd egyre gyengülő. Eszméletlen beteggel úgy járunk, mint azt az előzőekben már ismertettük. Szív és érrendszeri rosszullétek: Rendkívül változatos tünetek lehetnek. Ha a betegségét ismeri, az állandó gyógyszert beveheti, de ne javasoljunk és adjunk gyógyszert. Agyi érrendszeri katasztrófa (agyvérzés): stabil oldalfekvés, a légzés figyelemmel kisérése. Többnyire hirtelen keletkezik, főleg idős embereknél. Az arc színe többnyire piros, de ez nem mindig mérvadó. Szívinfarktus: mellkas szorítás, bal lapockába sugárzó fájdalom. Felültetés, nyugalom.

38 Égési sérülés I. fokú égés tünetei: bőrpír, feszülő, fájdalmas bőr. (Tipikusan nyári leégés.) Elsősegély: Az égett felületet hűtse folyadékkal. Itassa a sérültet.

39 II. fokú égés tünetei: bőrpír, heves fájdalom, folyadékkal telt hólyagok III. fokú égés tünetei: a megjelenési formája hasonló a II. fokú égéshez, nagy, összefüggő hólyagok, rendszerint felszakadnak. a sebalap porcelán színű - szürkésfehér.

40 Teendők: Elsősegély (II., III. fokú égés): A sérült testrészről eltávolítani a ruhát. A beleégett-ragattat tilos kitépni! hűtés folyamatosan legalább percig, A sérültet bőven itatni! A hűtést után, laza, száraz fedőkötés. Hűtés módjai: hűvös, ivóvíz tisztaságú víz öntése, folyatása sűrűn cserélt vizes borogatás

41 IV. fokú égésben a bőr és az alatta lévő szövetek elszenesednek.

42 Az égés súlyossága, veszélye meghatározza a beteg életkora, az égés foka és annak kiterjedése. A testfelület 5 %-ot meghaladó II. fokú vagy III. fokú égése szakorvosi ellátást igényel, hívjon mentőt! Veszélye: a fertőződés az égésbetegség. sokkos állapot (az erős fájdalom, a nagy mennyiségű folyadék- és vérplazmaveszteség következtében )

43 A megégett testfelület meghatározása irányadó a 9-es szabály: fej 9 %, mellkas, has 2*9 %, hát 2*9 %, felső végtagok 2*9 %, alsó végtag elülső felszíne 2*9 %, alsó végtag hátulsó felszíne 2*9 %, gát, nemi tájék 1 %. A sérült tenyere (ujjak nélkül) kb. 1% testfelület.

44 TILOS! ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet) a sebre! ne érintsük kézzel a sérült területet ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki! Fertőzés veszély! A hólyag nem igényel kezelést! Az egyetlen, amit ilyen esetben a mentők kiérkezéséig tehetünk, hogy javítjuk a sérült oxigénellátását. Vigyük ki friss levegőre, lazítsuk meg ruháját - ing, nyakkendő - a nyakánál, esetleg itassunk vele jeges vizet.

45 Szövődmények A korai szövődmények: közül legjelentősebb a súlyos folyadékhiány miatt kialakuló sokk, mely gyors beavatkozás hiányában halálos is lehet. A késői szövődmények legjelentősebb képviselői a bőr sokszor, életre szóló kozmetikai károsodásai, melyek rendbetétele időnként csak hosszú műtéti sorozattal oldható meg.

46 A sokk Nagy vérveszteség /ütőeres vagy vénás vérzés/, nagy folyadék-, vérplazmaveszteség /égés/, nagy fájdalom/nagy csontok törése, ficam, égési sérülés/ hatására a sérült keringése fokozatosan romlik, majd összeomlik. Sokkos állapotba kerül. Tünetei: a kezdetben hangosan jajgató sérült elcsendesedik; közömbössé válik; bőre szürkéssápadt, nyirkos; hidegverejtékes a homloka; pulzusa alig tapintható, szapora 100/perc fölé emelkedik; fázik /hidegrázás/, szomjas. Megelőzés: a sokkot kiváltó okok ellátása : hatékony vérzéscsillapítás sokkfektetés apró kortyokban itatjuk, kivéve a hasi sérültet ha fázik betakarjuk.

47 Marószerek által okozott sérülések Biztonság: KESZTYŰ!!! Amennyiben a testfelszínre sav vagy lúg került: A szennyezett ruhát eltávolítani, ügyelve saját biztonságára. A bőrre került marószert óvatosan felitatni. Vízzel alaposan lemosni a bőr felületét. Ép bőrfelületre nem kerülhet még a mosó folyadék sem! A sérülésre helyezzen laza, száraz fedőkötést.

48 A szembe került marószer Vízzel alaposan mossa ki ülő helyzetben A fej hátra- és oldalra fordításával a sérült szemre öntse a vizet. Ügyeljen rá, hogy az ép szembe mosófolyadék ne kerüljön. A sérült szem két oldalára helyezzen kettő darab gézpólyát, majd steril lapokat. Ezt rögzítse úgy körkörös pólyamenetekkel, hogy az ép szem is fedve legyen. A marószer lenyelése esetén a beteget hánytatni tilos! Az eszméleténél lévő beteget itatni vízzel, vagy tejjel.

49 Mérgezések Gyógyszermérgezés Elsősegély: Az eszméleténél lévő, tiszta tudatú felnőtt mérgezettet hánytathatja. Kérdezze ki, mit vett be, mennyit és mikor. A tünetmentes mérgezett is orvosi ellátást igényel! Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

50 Kipufogógáz mérgezés (CO mérgezés) Mérgezésre utaló jelek: fejfájás, hányinger, kipirult arcbőr. végtagjai elnehezednek, lábon kezdődik eszméletét veszti. Elsősegély: BIZTONSÁG!!! Szellőztetés!!! Kiváltó ok megszűntetése - balesetveszély elhárítása Kivinni tiszta levegőre a sérültet Rautek-féle műfogással. Az ellátását csak ezután kezdje el.

51 Reutek-féle műfogás Tilos a műfogással járműből kiemelni sérültet: Ha a roncsok közé szorult, illetve, gerincsérülés, sorozat bordatörés, szegycsonttörés, nyílt hasi sérülés, medencetörés, combcsonttörés megléte esetén.

52 CO 2 mérgezés Széndioxid mérgezést észlelve (pl.: must érése esetén borospincékben) a zárt térbe bemenni életveszélyes, megfelelő védőfelszereléssel menthető ki a sérült! Teendők: kérjen műszaki mentést. Benzinmérgezés Tünetek: fejfájás, szédülés, hányinger, köhögési inger. Elsősegély: egy-két evőkanál paraffinolajat vagy étolajat szájon át. Hánytatni a beteget tilos!

53 Gombamérgezések: Rendszerint ehető gombákkal összetévesztett mérges gombák fogyasztása kapcsán keletkezik. Az ehető gombából készült étel megromolva nem gomba, hanem ételmérgezést okoz. Teendő: hánytatás segítségkérés

54 Teendők A mérgezettet visszatartott lélegzettel igyekezzünk a leggyorsabban kihozni. Gázmérgezéskor a legfontosabb teendő, hogy a mérgezett minél előbb friss levegőre kerüljön. Ha öntudatnál van, itassunk vele erős feketekávét vagy erős teát. Ha eszméletlen, nem lélegzik, akkor a szabadban lélegeztessük, és gondoskodjunk orvosi segítségről. Fontos, hogy saját egészségünket óvjuk!

55 Áramütés A baleset akkor következik be, ha az emberi szervezet feszültségkülönbséget hidal át. A következmények függnek: az áram erősségétől, jellegétől, a behatás időtartamától, a szervezetben megtett útjától függnek. a szervezet pillanatnyi fizikai állapotától A mentést, és ha szükséges, az újraélesztést azonnal meg kell kezdeni.

56 Ellátás Az áramütés okozta égési sérülés ellátása a már ismertetett szabályok szerint történik. un. áramjegy keletkezik (szürkésfehér, fájdalmatlan tömöttség a bőrben) izomgörcsök, szívmegállás, légzésbénulás Szükség esetén az újraélesztés szabályai szerint kell eljárni. Az áramütött megközelítése előtt tisztáznunk kell, hogy a balesetes teste feszültség alatt van-e még, vagy sem V feletti feszültségű áramkörből való mentésre ne vállalkozzunk! (Tűzoltóság, Elektromos Művek).

57 Az elsősegélynyújtó feladatai Ha egyedül van, segélynyújtás közben hívjon segítséget! /kiabálással/ Szabadítsa ki az áramkörből az áramütött személyt! /vigyázat: ne kerüljön az áramkörbe a segítséget nyújtó/ Részesítse elsősegélyben a sérültet, ha szükséges kezdje el az újraélesztést Hivasson orvost, vagy értesítse a mentőket Ha szükséges, az egyéb /tűzoltók/ szerveket is értesítse! Általában a vérkeringés teljes leállása után az első 4 percben indított újraélesztés a leginkább eredményes. Ezért a gyorsaság és a szakszerűség nagyon fontos.

58 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ ALAPSZINTŰ ÚJRAÉLESZTÉS Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István Szakmai felelős: Dr. Mártai István Képek: Marsi Zoltán, Valics Dezső Illusztrációk: Kispál Éva

59 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Az emberi légút felépítése Forrás:

60 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ 1. légutak ellenőrzése szájüreg, garat A légzés vizsgálata 2. hármas érzékelés hátraszegett fej mellett hallom, érzem, látom

61 Alapszintű újraélesztés Ha nem reagál a beteg: Kiáltson segítségért. Fordítsa a beteget a hátára, biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével, és az áll megemelésével. Helyezze tenyerét a beteg homlokára és óvatosan hajtsa hátra a beteg fejét. A másik keze mutató és középső ujjainak hegyével emelje meg az állat, ezáltal a légutak szabaddá válnak. Gerincsérülés gyanúja felmerül, a beteg fejét ne szegje hátra, csak állát emelje fel! Légzésleállás következett be, ha a fenti módon nem észlelünk légzést. 2 lassú, mély befúvással gondoskodjunk a légzés pótlásáról. Eszköz nélküli lélegeztetést végezhetünk szájból szájba, illetve szájból orrba. Ha keringés jeleit észleljük: folytassuk a lélegeztetést és kb. minden tizedik befúvás után, nagyjából percenként vizsgáljuk újra a keringést. A fej lehetőség szerinti hátrahajtásával a nyelv hátraesése megszűntethető. A befúvásra választott légzőnyílást (száj vagy orr) felszabadítjuk.

62 Teendők Vegyen mély lélegzetet! Száját illessze szorosan a légzőnyílásra, hogy ne maradjon rés a beteg arca és a lélegeztető ajkai között. Fújjon levegőt határozottan, de ne túl gyorsan a betegbe. Fejét fordítsa oldalra, vegyen mély lélegzetet és eközben ellenőrizze, hogy a beteg mellkasa visszasüllyed-e, illetve arcával, fülével érzékelheti a betegből kiáramló levegőt. Ismételje a folyamatot. A befúvás kb. 2 másodpercig tart és ml levegő befúvása történik a betegbe. A látható mellkas-mozgás igazolja a lélegeztetés technikájának helyességét és a légutak átjárhatóságát.

63 További teendők Ha a légzés szabályos, normális: Helyezze a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe. Küldjön valakit segítségért, ha egyedül van, menjen maga. Folyamatosan ellenőrizze a légzést!

64 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Stabil oldalfektetés 2/1 1. lábak felhúzása; 2. ellentétes oldali kar csípő alá helyezése; 3. közelebbi kézfej ellentétes vállra helyezése; 4. beteg átfordítása a kialakított lábfogás és az áthelyezett kéz, felkar részének megfogásával; 5. váll kioldása; 6. fej hátraszegése, a kéz fej alá helyezése

65 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Stabil oldalfektetés 2/2 7. alul lévő láb behajlítása, felül lévő láb kinyújtása; 8. alul lévő kéz behajlítása TILOS a stabil oldalfektetés gerincsérülés gyanúja esetén! TILOS a stabil oldalfektetés medencetörés esetén! TILOS a stabil oldalfektetés nyílt hasi sérülés esetén!

66 TILOS a stabil oldalfektetés sorozat bordatörés gyanúja esetén! TILOS a stabil oldalfektetés szegycsonttörés gyanúja esetén! TILOS a stabil oldalfektetés combcsonttörés megléte esetén!

67 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Eschmark-féle műfogás Ha a sérült mozgatása nem lehetséges. 1. A sérült fejét hátraszegjük! 2. Alsó fogsorát előre a felső elé emeljük 3. Az állkapcsot így tartjuk

68 Eschmark-féle műfogás Gerincsérülés gyanúja felmerül, a beteg fejét ne szegje hátra, csak állát emelje ki!

69 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Légúti akadály eltávolítása 1. Két határozott ütés tenyérrel a lapockák közé 2. Heimlich-féle műfogás max. 3-4-szer Keressük a sérült meg a szegycsontját. Egyik kezünket szorítsuk ökölbe, másikat helyezzük rá. Határozott mozdulattal először a gerincoszlop felé, majd felfelé gyakorlunk nyomást. A Heimlich-féle műfogás NEM alkalmazható GYEREKEKEN! A műfogás fekvő sérülten is elvégezhető. Ebben az esetben a öklünket helyezzük a szegycsont alá, majd először lefelé, aztán felfelé gyakoroljunk nyomást a mellkasra.

70 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ Légúti akadály eltávolítása gyermekeknél Ha nem tudjuk kezünkkel, vagy álló helyzetben eltávolítani a légúti akadályt 1. fektessük a gyermeket combunkra, majd 2. mérjünk ütést a lapockák közötti részre

71 A keringés vizsgálata a keringés megtartott, ha a beteg nyel, magától lélegzik mozog a nyaki verőéren (arteria carotis) vizsgálni a pulzust, maximum 10 másodpercig. A carotisok lüktetése a gége mellett a nyakon kétoldalt érezhető.

72 Elsősegély oktatóanyag AKG-OMSZ 1. három ujjunkat helyezzük a sérült gégéjére 2. óvatosan csúsztassuk a fejbiccentő izom előtti mélyedésig 3. enyhe nyomással tapintjuk a pulzust Keringés ellenőrzése Tekintettel arra, hogy a vizsgálat bizonytalan a laikusok körében, fontos, hogy a beteget figyeljük és keressük a keringés un. indirekt jeleit. Ezek lehetnek a mozgás észlelés, köhögés, légzés megléte, nyelés stb.

73 Mellkas-kompressziók Keringés hiányában a vér keringését biztosítani a mellkas ütemes komprimálásával. A megfelelő kompressziós-hely a mellkas középvonalában a szegycsont alsó végétől kb.2 harántujjra levő területen van. A kompressziós erőt az egymásra helyezett tenyereinkkel közvetítjük a mellkasra úgy, hogy a mellkassal érintkező kezünk kéztövével nyomjuk össze a mellkast, a bordákra ne fejtsünk ki közvetlen nyomóerőt, csak a szegycsonton, amelyet kijelöltünk. Mindkét karunk könyök ízületben maradjon nyújtva a kompresszió során. Testhelyzetünk mindvégig legyen merőleges a beteg mellkasához viszonyítva, mert így elkerülhető tenyerünk elcsúszása a beteg mellkasán.

74 Végrehajtás A mellkas összenyomásának mértéke igazodjék annak ellenállásához. Ezután kb. 5 cm mélyen, hirtelen nyomjuk le a szegycsontot. Teljes testsúlyunkkal a beteg mellkasára nehezedünk, vállaink függőlegesen a nyomáspont fölé esnek. Ismételjük a kompressziókat, két nyomás közt kezünket ne engedjük fel a beteg mellkasáról, de ne is támaszkodjunk rá a szünetekben. A kompresszió és a felengedés azonos időtartamú legyen./100/perc/ 30 kompresszió után a fej megfelelő pozícionálásával végezzünk két befúvásos lélegeztetést, majd következzen újabb 30 kompresszió. A továbbiakban tartsuk a 30:2 arányt. A BLS-t addig szükséges folytatni, míg a beteg életjelenségeket nem mutat, a szaksegítség meg nem érkezik, vagy a segítségnyújtó el nem fárad.

75 Ajánlott webcímek videók, kérdések, rendeletek, könyv Elsősegélynyújtás jegyzet

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Elsősegélynyújtási ismeretek Az elsősegélynyújtás Elsősegélynyújtás fogalma egy megsérült, illetve hirtelen megbetegedett embernek nyújtott segítség, illetve ellátás

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

Elsősegélynyújtás alapismeretek

Elsősegélynyújtás alapismeretek Elsősegélynyújtás alapismeretek Tájékozódás a baleset helyszínén 1. A helyszín biztosítása, a baleset felmérése, a sérültek számának meghatározása 2. A sérült (sérültek) állapotának megítélése: Életveszélyes:

Részletesebben

1. Tornatermi baleset (22p)

1. Tornatermi baleset (22p) 1. Tornatermi baleset (22p) Két diák kosárlabdázás közben összefejelt, majd elestek. Egyikőjük néhány másodpercig mozdulatlanul, csukott szemmel fekszik a földön, majd kinyitja szemét. Kérdésekre elmondja,

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az elsőseg. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav

Az elsőseg. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav Az elsőseg segélynyújtás szabályai Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság Készítette: Dr. TótánéNagy Éva pv. fhdgy. Az elsőseg segélynyújtás s céljac Az elsőseg segélynyújtás s

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK Az elsősegélynyújtás célja Az elsősegélynyújtásnak azt kell biztosítania, hogy a bajba jutott ember orvosi ellátást kapjon, és addig is, amíg az orvosi segítség megérkezik,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak Számos felmérés bizonyítja, hogy a laikusnak is fontos megtanulnia az újraélesztés (reanimáció) alapfogásait. Tegyük

Részletesebben

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc Újraélesztés - BLS Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 2. előadás 2011. október 5. Az előadás az European Resuscitation Council BLS

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A zúzott seb ellátása

Részletesebben

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter Motoros balesetek és elsősegélynyújtás Krivácsy Péter A motoros balesetek jellegzetességei A motoros balesetek ¾-e ütközés más járművel (szgk.) Műszaki hiba kevesebb mint 3% Az esetek 2/3 ában a motoros

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor 1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! Vészvillogó, láthatósági mellény,

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK

ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK Mi az elsősegély? Azonnali laikus segítségnyújtás. Az a beavatkozás (teendők és intézkedések összessége), amelyet a szaksegítség megérkezéséig - váratlan, fenyegető életveszély

Részletesebben

2.94.5. KERETTANTERV. a XXXVIII. Rendészet ÁGAZATHOZ. 9. évfolyam

2.94.5. KERETTANTERV. a XXXVIII. Rendészet ÁGAZATHOZ. 9. évfolyam 2.94.5. KERETTANTERV a XXXVIII. Rendészet ÁGAZATHOZ 9. évfolyam 1. Fegyveres szervek és vagyonvédelem I. tantárgy 1.3.5. Speciális munka-, baleset és környezetvédelmi szabályok A vagyonőr elsősegély nyújtási

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele OMSZ Országos Mentőszolgálat Bemutatkozás: Az Országos Mentőszolgálat egységes állami

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. Az egészségügyi munkahelyeken leggyakrabban használatos gépek, berendezések, eszközök, technológiák, és

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16. T.1.1. Mentőhívás T.1.1.01. Melyik a mentők telefonszáma? a) 104 b) 105 c) 106 d) 107 T.1.1.02. Melyik információ a LEGKEVÉSBÉ szükséges a mentők értesítésekor? a) Mi történt? b) Hol történt? c) A sérültek

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Újraélesztés

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Újraélesztés -sorozat- SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek! Felelős kiadó: Dr. habil.

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely OKTATÁS, MOTIVÁCIÓ -Rövid, lényegre törekvő didaktikai módszerek: Dr Ahmed Idris kísérlete (American Airlines, Texas Southwest.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila)

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) 1 A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) A biztonságos helyszínen a földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő beteghez térdelve vizsgáljuk a beteg reakció készségét. (részletesen ld.

Részletesebben

Elsősegélynyújtási tudnivalók. Alapfogalmak

Elsősegélynyújtási tudnivalók. Alapfogalmak Elsősegélynyújtási tudnivalók Az elsősegélynyújtó feladata és törvény által előírt kötelessége is balesetek, mérgezések vagy hirtelen rosszullétek esetén a segítségnyújtás, a pillanatnyi veszély elhárítása.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szőke Sándor. Egészségügyi ismeretek elmélete és gyakorlata. A követelménymodul megnevezése: Katonai alapfeladatok

MUNKAANYAG. Szőke Sándor. Egészségügyi ismeretek elmélete és gyakorlata. A követelménymodul megnevezése: Katonai alapfeladatok Szőke Sándor Egészségügyi ismeretek elmélete és gyakorlata A követelménymodul megnevezése: Katonai alapfeladatok A követelménymodul száma: 0789-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-021-50

Részletesebben

Mérgezések. A mérgezés jellege Véletlen Suicid Szándékos. Mérgezések Sirák 1

Mérgezések. A mérgezés jellege Véletlen Suicid Szándékos. Mérgezések Sirák 1 Mérgezések Fogorvosi körülmények között előfordul, bár nem gyakori Felismerésben fontos, hogy gondoljunk rá Méreg bekerülése a szervezetbe: Orálisan (leggyakoribb) Belélegezve Ép bőrön át felszívódva Parenterálisan

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt CPR: Cardiopulmonalis Resuscitatio BLS: Basic Life Support (alapszintű újraélesztés) AED: Automated External Defibrillation (automata külső/ félautomata defibrillátor,

Részletesebben

ELSİSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK

ELSİSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK ELSİSEGÉLYNYÚJTÁSI ISMERETEK Az elsısegélynyújtás célja Az elsısegélynyújtásnak azt kell biztosítania, hogy a bajba jutott ember orvosi ellátást kapjon, és addig is, amíg az orvosi segítség megérkezik,

Részletesebben

BALESETVÉDELMI ALAPISMERETEK

BALESETVÉDELMI ALAPISMERETEK BALESETVÉDELMI ALAPISMERETEK 1. AZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 1.1. Az elsősegélynyújtás célja 1.2. Baleseti helyszín 1.3. Tájékozódás a baleseti helyszínen 1.4. Mentő, foglalkozás-egészségügyiszolgáltató értesítése

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI 6200-11 ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI modul tananyagegységei: I. Munkaterület munkavédelme II. Tűz elleni védekezés III. Környezetvédelem IV. Az elsősegélynyújtás általános

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK Dr. Burány Béla, Dr. Göbl Gábor, Dr. Sóti Ákos Országos Mentőszolgálat MIRŐL LESZ SZÓ? Sürgős szükség Riasztó tünetek Alapszintű újraélesztés Félautomata defibrillátor

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Az alábbiakban az Európai Újraélesztési Társaság 2005. novemberi laikusoknak szóló ajánlása olvasható, rövidített változatban.

Az alábbiakban az Európai Újraélesztési Társaság 2005. novemberi laikusoknak szóló ajánlása olvasható, rövidített változatban. Újraélesztés csecsemő- és gyermekkorban A laikus által végzett újraélesztés nem varázslás, hanem a legfontosabb sejtek oxigénellátásának bázisszintű biztosítása. Az idejében megkezdett újraélesztéssel

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK Gyermekek és csecsemık újraélesztése Szentirmai Csaba cs.szentirmai@gmail.com SE AITK Alapszintő újraélesztés PBLS Különbségek Felnıttek: primaer cardialis ok VF (85%) asystole Gyermekek: légzési ok hypoxia-hypercarbia

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

Sürgősségi lánc felépítése és működése

Sürgősségi lánc felépítése és működése Sürgősségi lánc felépítése és működése Konstantin-kereszt A mentés "Az Egészségügyi Törvény 94. -a szerint: ( 1 ) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY. Automata Külső Defibrillátor AED. Hivatás az életért!

ELSŐSEGÉLY. Automata Külső Defibrillátor AED. Hivatás az életért! ELSŐSEGÉLY Automata Külső Defibrillátor AED Milyen szabályok szerint tanuljuk az AED használatát? Az AED használatát,akárcsak a BLS-t, a European Resuscitation Council (ERC) 2010-es és a Magyar Reanimációs

Részletesebben

- a munkáltató írásban rendeli el (munkavédelmi üzembe helyezés),

- a munkáltató írásban rendeli el (munkavédelmi üzembe helyezés), 10. Új veszélyes gép érkezik az Ön munkahelyére. Segítsen munkahelyi vezetőjének a gép üzembe helyezésével kapcsolatos teendőkben! Milyen biztonsági szín- és alakjelek figyelmeztetnek egyéni védőeszközök

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János Az elsősegélynyújtás célja az, hogy az egészséget és az életet veszélyeztető állapotokat felismerjük és a megfelelő orvosi ellátásig a potenciális egészségkárosodás

Részletesebben

Közúti Elsősegélynyújtási Vizsga Szabályzata

Közúti Elsősegélynyújtási Vizsga Szabályzata Közúti Elsősegélynyújtási Vizsga Szabályzata Érvényességi terület Ez a vizsgaszabályzat a 31/1992. (XII. 19) NM rendeletben maghatározott közúti járművezető jelöltek elsősegélynyújtás vizsgáztatására vonatkozik.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pankotai Ferenc. Elsősegélynyújtás. A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok

MUNKAANYAG. Pankotai Ferenc. Elsősegélynyújtás. A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok Pankotai Ferenc Elsősegélynyújtás A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok A követelménymodul száma: 1228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50 AZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS

Részletesebben

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja.

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja. Elsősegély Nyújtás 1. A" tételsor 1.1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A földön ülő kerékpáros lábszárán, hátul, roncsolt seb látható. A seb erős sugárban, lüktetve vérzik. 1.2. Személyautóval

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések -sorozat- SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek! Felelős kiadó: Dr. habil.

Részletesebben

A m i t t u d n i i l l i k. (tananyag)

A m i t t u d n i i l l i k. (tananyag) A m i t t u d n i i l l i k A z E l sısegélynyújtásról (tananyag) Szerkesztette: 2008 1 Amirıl beszélni fogunk (Tematika) Elméleti foglalkozások: 1. Elsısegélynyújtás fogalma, célja, az ellátás szabályai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Elsősegély ismeretek

Elsősegély ismeretek Elsősegély ismeretek A tananyag azokat az ismeretek tartalmazza, amelyek az elsősegélynyújtással, a sérültek ellátásával kapcsolatosak és minden állampolgár számára nélkülözhetetlen elméleti és gyakorlati

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2008.04.16 Oldal:1/5 Verzió: 2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Monolite Trade Kft. Cím: 6800 Hódmezõvásárhely, Garzó Imre utca 3. Telefon: 62/ 241-239 Fax: 62/ 242-238

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. www.szent-ferenc-mentoalapitvany.webnode.hu szentferencmentoalapitvany@outlook.hu

Részletesebben

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4..

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4.. Veszélyjelző táblák Balesetek, sérülések Elsősegély fogalma Bemut. 1' Bemutatkozás, az elsősegélynyújtásról fogunk beszélni, üljenek le Mit jelenthez ez a szó, hogy elsősegély? (hétköznapi ember, nem orvos

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Vállalkozás mentési terve, címe: Tel.: Rendőrség 107 Baleset, tűzeset helyszínén a létesítmény vezető: Tűzoltóság 105 Mentők 104 Munka- és tűzbiztonsági

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

Hogy zajlik a HIV szűrés?

Hogy zajlik a HIV szűrés? a HIV szűrés? Cikk: A hozzászóláshoz be kell jelentkezni 341 olvasás Hogy zajlik A folyamat a legtöbb HIV szűrőállomáson hasonló, de a személyes megjelenés előtt tájékozódjon telefonon vagy e-mail-ben.

Részletesebben

Sport Képzési Könyvtár

Sport Képzési Könyvtár Sport Képzési Könyvtár 10 gyakorlati tanács laikusoknak, amivel ÉLETET MENTHETSZ! Mikor lehet szükség elsősegélynyújtásra? Nem kell feltétlenül látványos tragédiára gondolnod, mikor szükség lehet elsősegélynyújtásra.

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel 1. AZONOSÍTÁS/FORGALMAZÓ: Termék megnevezése: Kevo Gel Forgalmazó: 2. ÖSSZETEVŐK 2M Beauty Kft. H-1056 Budapest, Belgrád rkp.26 Tel: 361-318-1808 Fax: 361-483-1005 www.2mbeauty.hu;

Részletesebben

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:.

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Maximalisan adhat6 pontszam: 1. irja Ie, milyen korkepre gondol es mit

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP OQ_PV Test Sample for ector, Part Number 5064-8220 1. SZAKASZ Az

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Munkahelyi elsősegélynyújtás

Munkahelyi elsősegélynyújtás BSZ stúdió Munkavédelem, tűzvédelem, környezetvédelem Munkahelyi elsősegélynyújtás Az elsősegélynyújtó felszerelések kezelése Az elsősegélynyújtó felszerelés beszerzéséről, karbantartásáról, valamint az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyógymasszőr szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyógymasszőr szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat augusztus 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Kovács Tünde A minősítő beosztása: mb. főosztályvezető

Részletesebben

Munkahelyi balesetek. 15. tétel VÉT 1/5

Munkahelyi balesetek. 15. tétel VÉT 1/5 15. Az Ön üzemében az utóbbi hónapban három baleset is történt. Ennek kapcsán elemezze munkatársaival a mellékelt baleseti jegyzőkönyvek alapján a balesetek okait és megelőzésük lehetőségét! Térjen ki

Részletesebben

KÖ ZÉ PISKÖLAI ÉLSÖ SÉGÉ LYNYÚ JTA S ÖKTATA SI PRÖGRAMJA

KÖ ZÉ PISKÖLAI ÉLSÖ SÉGÉ LYNYÚ JTA S ÖKTATA SI PRÖGRAMJA https://oktatas.mentok.hu/course/view.php?id=141 A programot készítette: Horváth Balázs KÖ ZÉ PISKÖLAI ÉLSÖ SÉGÉ LYNYÚ JTA S ÖKTATA SI PRÖGRAMJA A programot szerkesztette: Horváth Balázs A programot lektorálta:

Részletesebben

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM Mentés Ország János Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Orfű Megelőzés: Felszíni ügyelet (a kijövetel tervezett időpontjával, riasztási telefonszámmal) Helyi barlangászokkal

Részletesebben