ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY forduló általános iskola Beküldési határidő: április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59"

Átírás

1 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! Keringési rendszer felépítése, működése és betegségei Mi a keringési rendszer feladata? (TÖBB válasz) a) Légzési gázok szállítása. b) Méreganyagok hatástalanítása. c) Immunsejtek továbbítása. d) Részt vesz a hőháztartás kialakításában. e) Segíti vízvisszaszívást. f) Fontos szerepe van a véralvadásban Mely fogalmak tartoznak a keringési rendszerhez? (TÖBB válasz) a) Vitorlásbillentyű. b) Henle-kacs. c) Alveolus. d) Pitvar-kamrai csomó. e) Máj. f) Vörösvértest Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! 1 pont, részpont nincs Állítsátok keresztmetszet alapján sorrendbe! A kisebbtől haladjatok a nagyobb felé! Sorrend, 1 pont, részpont nincs. Felkarartéria Combartéria Aorta Hajszálér Bal hüvelykujj véna Párosítsátok az összetartozó értékeket! Párosítás, 1 pont részpont nincs Mely tényezők fokozzák a szív és érrendszeri betegségek kockázatát? (TÖBB válasz) Hazánkban a fejlett világhoz hasonlóan a vezető halál okok közé a szív és érrendszeri betegségek tartoznak, a lakosság több mint felét ennek következtében veszítjük el. a) Dohányzás. b) Egészségtelen táplálkozás. c) Mozgásszegény életmód. d) Stressz.

2 Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Minden negyedik honfitársunk rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében hal meg. b) A légző rendszeri betegségekből adódó halálozás valamelyest növekvő tendenciát mutat. c) A magyar nők halandósága az európai nőkhöz képest kedvezőbb. d) Középkorú férfiaknál az emésztőrendszeri betegségek jelentősek a halálozási okok között Melyek a leggyakoribb szív és érrendszeri betegségek? (TÖBB válasz) a) Agyi érkatasztrófa. b) Sarlósejtes vérszegénység. c) Vérzékenység. d) Magas vérnyomás e) Infarktus Mely élelmiszerek tartoznak a szívbarát étkezéshez? (TÖBB válasz) a) Finomított szénhidrátok. b) Nátrium-kloridban gazdag táplálékok. c) Telített zsírsavak helyett telítetlenek bevitele. d) Omega-3 zsírsav. e) Zöldségek és gyümölcsök Mely tevékenységek fokozzák a szívbetegségek kialakulását? (TÖBB válasz) a) Ülő életmód. b) Relaxációs gyakorlatok. c) Kardioedzés. d) Rendszeres, bőséges sóbevitel Többsérültes balesetek Melyik állítás IGAZ? Három sérült, három segélynyújtó. a) Lehetőség szerint mindhárom segélynyújtó a legsúlyosabb sérült ellátásában segédkezzen. b) Nem szerencsés, ha mindhárom segélynyújtó egyetlen sérülthez megy legelőször. c) Célszerű az azonnali mentőhívás, mert biztos lesz súlyos sérült közöttük. d) Indokolt, hogy a sérülteket egymás mellé fektessük.

3 Melyik állítás IGAZ? Három sérült, két segélynyújtó. a) Mindenképp szükséges a mentőhívás, mert kevesebb a segélynyújtó. b) Próbáljunk a látszólag legsúlyosabb két sérültet megvizsgálni. c) Fektessük egymás mellé a sérülteket, majd kezdjük el a betegvizsgálatot. d) Az ellátásra koncentráljunk, a helyszínbiztosítás háttérbe kerülhet Mely esetek tekinthetők tömeges balesetnek? (TÖBB válasz) Figyelem! A heterogén szakirodalom, továbbá a jelen időszakban zajló fogalompontosítások miatt kifejezetten az elsosegely.hu-n található információkra hagyatkozzanak! Ezt a forduló lezárásáig nem frissítjük! a) Autóbalesetben megsérült 4 személy. b) Ételmérgezést kapott 5 felnőtt. c) Elsüllyedt csónak 6 fővel. d) A kárhelyen több sérült van, mint segélynyújtó Mely esemény tekinthető dinamikus kárhelynek? a) Vasúti szerencsétlenség. b) Tájfun. c) Frontális autóbaleset Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) A válaszok tömeges baleset helyszínére vonatkoznak! a) Minél alaposabban tájékozódjunk a sérültek számáról és állapotáról. b) A betegek mozgatása gyűjtőhelyekre soha sem indokolt. c) A tényleges beavatkozás nem elsődleges. d) A könnyebb sérültek nem vonhatók be az ellátásba Jelöljétek a riasztó (életveszélyes) tünettel rendelkező sérülteket! (TÖBB válasz) a) Deformált alkar. b) Hangos jajveszékelés. c) Erős vérzés. d) Nagy kiterjedésű égés. e) Mozdulatlan sérült. f) Látásának elvesztésére panaszkodó beteg Sorrend Állítsátok sorrendbe a tömeges baleset ellátásának lehetséges lépéseit! 1 pont, részpont nincs Mentőhívás A helyszín megközelítése, ha biztonságosan megoldható További lehetséges veszélytényezők számba vétele a helyszínen Segélynyújtók egymás közti kommunikációja (a sérültek állapotáról, számáról stb.) Tájékozódás (a lehető legtöbb sérült állapotának elsődleges felmérése)

4 Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő szín jelöléssel! 1 pont, részpont nincs Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő súlyossági fokkal. 1 pont, részpont nincs Elsősegély szituációk Mely két (2) lépés a legfontosabb? (KÉT megoldás)? Kirándulás Kirándulás során az erdőben egyik társatokat felkarján megcsípi egy darázs. A helyszín biztonságos, több darázs nincs. a) Azonnal mentőt hívunk. b) Elkezdünk szaladni a 4 km-re lévő táborhely felé. c) Megkérdezzük allergiás-e rá? d) A nálunk lévő ivóvízzel elkezdjük mielőbb hűteni a csípés helyét Melyik NEM szükséges? Allergiáról nem tud, azonban nagyon fáj neki és megijedt. a) Próbáljuk megnyugtatni. b) Sokkfektetésbe helyezzük. c) Hideg vizes hűtést alkalmazunk. d) Leültetjük Melyik NEM szükséges? Légzése normalizálódik, kezd megnyugodni, azonban fájdalma nem csökken. a) Mielőbb hívjunk mentőt. b) Ellenőrizzük a fullánk nem maradt-e a sebben. c) Célszerű fertőtleníteni, ha befejeztük a hűtést. d) A nyugtatást, kommunikációt továbbra is folytatjuk Milyen tünetekre NEM figyeltek/kérdeztek célirányosan? a) Fulladásérzés, nehéz légzés. b) Gyengeség, szédülés. c) Ajkak, nyelv zsibbadása. d) Hasmenés, habos vagy véres széklet.

5 Mire gyanakodtok a fenti tünetek megjelenésekor? a) Filaxia sokkra. b) Allergiás reakcióra. c) Csípés okozta mérgezésre. d) Asztmás rohamra Melyik állítás IGAZ? A szálláshely 4 km-re van, a legközelebbi terepjáróval is járható földút 2,5 km-re a szállás irányába, a legközelebbi aszfaltozott főútvonal 2 km-re, a szállástól távolabbi irányba. a) Ha tünetek nincsenek biztosan nem lesz baj. b) Tünetek esetén kíméletes tempóban érdemes a főút felé venni az irányt. c) Enyhébb tünetek esetén is a földút felé menjünk, a különleges mentők itt meg tudják közelíteni a helyet. d) Legbiztonságosabb sietve a szálláshelyre tartani Mikor érdemes a mentőket értesíteni? A sérült szédülésre, gyengeségre panaszkodik, felkarján enyhe bőrpír jelentkezik, ajakzsibbadásra panaszkodik, azonban kíméletes tempóban tud haladni. a) Amikor 15 percnyire vagyunk a ban jelölt objektumtól. b) Mielőbb. c) Nem szükséges mentő. d) Mivel ilyen állapotban nem megyünk tovább azonnal Ha a mentőhívás mellett döntötök, mely információk szükségesek? (TÖBB válasz) a) A találkozási pont egyeztetése. b) A találkozási pontra történő érkezés várható ideje. c) A bejelentő (akár több) telefonszáma. d) A sérült lakcíme Kb. mennyi idő alatt értek normál tempóban a célhoz? Egy kilométer van hátra a célpontig. Normál, gyalogos tempóban haladtok. a) Kevesebb, mint 10 perc. b) Kb. 20 perc. c) Kicsit több mint 30 perc. d) Akár 40 perc Nézzetek utána! Nevezzetek meg egy olyan okostelefonos alkalmazást, amely alkalmas a földrajzi koordináták (GPS koordináták) megadására! Az alkalmazás mellett zárójelben jelöljétek, hogy milyen platformra (android, IOS, Windows Phone) készült. Szöveges, 1 pont.

6 Melyik az a legsúlyosabb állapot, amire gondoltok? Barlangtúra Egy egész napos barlang túrán vagytok. Kb. 2 és fél órája haladtok egy vizes barlangban, megfelelő felszerelésben (overall, sisak, lámpa, gumicsizma). A pihenő alkalmával leültök, elkezdtek tízóraizni. Egyik társatok nem eszik, szótlan, csak csendben bámul maga elé. a) Fizikailag teljesen kimerült. b) Ez a kihűlés jele lehet. c) Oxigénhiányos állapotba került. d) Szerelmi bánata van Mire gyanakodtok? Kérdésetekre lassan, kissé artikulálatlanul válaszol. a) Biztosan agyi érkatasztrófa jele. b) Izomgörcsei lehetnek. c) Görcsroham előjele. d) Kihűlés 2. stádiumában van Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB válasz) Ebben az esetben, leírtak alapján! a) Fej óvása az ütődéstől. b) Vizes ruhaneműk szárazra váltása. c) Rumos teával kínálni. d) A stroke megerősítő jeleit keresni. e) Átdörzsölni egész testét. f) Betakarni Az alábbiak közül mely betegség/állapot okozna hasonló tüneteket? a) Angina. b) Hipoglikémia. c) Tudatzavar. d) Migrén. e) Stroke Mely irányelveket követitek a nyugtatása során? (TÖBB válasz) Egyik társatok nagyon megijed az esettől, kissé pánikol. a) Próbálunk kimérten, nyugodtan beszélni vele. b) Ha nem nyugszik meg, a további pánik elkerülése érdekében rákiabálunk. c) Felpofozzuk. d) Leültetjük, elé állva szúrótekintettel beszélünk hozzá. e) Leguggolunk mellé, próbáljuk megnyugtatni. f) Karjánál megragadjuk, és messzebb visszük a betegtől, hogy ne lássa.

7 Melyik állítás igaz? Síelés Két síelő nagy sebességgel egymásnak ütközik, mindkettő mozdulatlanul fekszik a hóban. a) Gyorsan felállítjuk mindkettőt. b) Hívjuk a hegyi mentőszolgálatot. c) Sílécünket keresztbe állítva helyszínt biztosítunk. d) Óvjuk őket a kihűléstől Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Indokolt a fej és a nyak mielőbbi rögzítése. b) Célszerű a betegvizsgálathoz levenni a sisakjaikat. c) A kérdésekre nem reagáló a súlyosabb sérült. d) A betegvizsgálat a vastag ruházat miatt elhagyható. e) Biztosan életveszélyes állapotban van mindkettő Mely tünetek támasztják alá az egyik sérült eszméletlenségét? (TÖBB válasz) a) Elesés közben a levegőben legalább 2 métert repült. b) Légzésvizsgálat során 5 másodperc alatt két légzése volt. c) Megszólításra nem reagált. d) Arca kipirult. e) Megrázásra nem reagált Hogyan biztosítanátok légutat a betegnél? a) Nem indokolt a légútbiztosítás. b) Stabil oldalfektetéssel. c) Gerincsérülteknek megfelelően. d) A fej oldalra fordításával Állítsátok sorrendbe a légútbiztosítás lépéseit az alábbi öt betű, sorba rendezésével! A gerincsérülteknél korábban javasolt Eschmarch-féle műfogás vagy áll előre emelés hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, ezért a jelenleg - nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítás technika elnevezésű műfogást alkalmazzuk. 1 pont, nincs részpont

8 B D C E F Mire gyanakodtok? A másik sérült erős szédülésre, hányingerre panaszkodik. a) Gerincsérülés. b) Agyrázkódás. c) Kihűlés. d) Gyomorrontás Indokolt-e sisakjának eltávolítása. a) Nem. b) Igen. c) Vegye le magának. d) Két segélynyújtó esetén levehető.

9 Javasolt-e, hogy felüljön, így csillapítva hányingerét? a) Nem. b) Elég félülő helyzetbe hozni. c) Ha jobban érzi magát ettől. d) Igen Mire utalhat ez? (TÖBB válasz) Időközben belégzésre fokozódó szúró mellkasi fájdalma jelentkezik. a) Tüdőgyulladás. b) Bordatörés. c) Légmell. d) Gerincsérülés Indokolt-e felültetni? a) Igen, mielőbb. b) Nem, az biztosan nem segít. c) Igen, a sérülés életveszélyes lehet. d) Nem, egyelőre nem Belgyógyászati szituációk Melyik állítás IGAZ? Szomszédotok szédülésre, gyengeségre panaszkodik. Elmondása szerint Diabetes mellitusban szenved, azonban inzulinját beadta. a) Ez esetben a tüneteket nem az alapbetegsége okozza. b) Feltehetően alulbecsülte a szükséges inzulin mennyiségét. c) Nem kizárt, hogy a tű látványa okozza a tüneteket. d) Nem kizárt, hogy hipoglikémia okozza a problémát Melyik kérdés a LEGFONTOSABB? Laikus segélynyújtó számára. a) Mikor, mit és mennyit evett? b) Mit és mennyit ivott? c) Hány ml inzulint adott be? d) Van hányingere?

10 Melyik állítás IGAZ? Vércukorszintmérője 3.8-as értéket mutat. a) Túladagolta az inzulint. b) Vércukorszintje normális, mivel diabetesben szenved. c) Feltehetően keveset evett. d) Számítani kell a hiperglikémiás sokkra Mit javasoltok? a) Feküdjön sokkfektetésbe! b) Fogyasszon valamilyen cukros ételt vagy italt! c) Mérjük meg vérnyomását is. d) Növeljük a beadott inzulin mennyiségét Melyik állítás IGAZ? Kb. két percet vesz igénybe a vérnyomásmérés. Vérnyomás értéke 110/70. a) Mindenképp szükséges a sokkfektetés. b) Kérdezzük meg javultak-e a tünetek. c) Ismételjük meg a vércukormérést. d) Hívjunk mentőt! Mely tevékenység járulhat még hozzá a hipoglikémia kialakulásához? Laikus szinten! a) Túlzott sóbevitel. b) Folyadékhiány. c) Magas vérnyomás. d) Fokozott fizikai aktivitás Melyek lehetnek az áramütés utáni tünetek? (TÖBB válasz) Áramütés a) Zsibbadás. b) Hányinger, hányás. c) Eszméletlenség. d) Lüktető fejfájás Mely szervrendszer a legveszélyeztetettebb áramütés során? a) Kültakaró. b) Emésztő. c) Keringési. d) Kiválasztási.

11 Áramütést követően indokolt lehet (TÖBB válasz) a) Égési kötszer használata. b) Újraélesztés. c) Légútbiztosítás. d) Anafilaxiás sokk tüneteinek keresése Áramütést követően mivel kezdjük az újraélesztést? a) Két befújással. b) Harminc mellkasi kompresszióval. c) Csak defibrillátor alkalmazható ilyen esetben! Párosítsátok a betegséget az ellátás lépéseivel! 1 pont, csak hibátlan Mely betegségekre/sérülésekre utalhat fejfájás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségekre/sérülésekre utalhat hányinger, hányás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségek/sérülések következménye lehet görcsroham? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén

12 Mely betegségek/sérülések esetén indokolt enyhén emelt felsőtest? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Alacsony vérnyomás. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mit jelent ebben a helyzetben a helyszínbiztosítás? Szituációs feladat Nyugdíjas klub buszos kiránduláson vesz részt. Útközben az egyik férfi hirtelen a mellkasához kap, erős, szorító, nyomó mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodik. a) Mindenkit azonnal leszállítunk a buszról. b) Jelezzük a sofőrnek, a busszal lehúzódik, leáll. c) A leggyorsabban be kell érni a legközelebbi településre. d) Értesítjük az Autópálya Felügyelőséget A panaszok alapján milyen betegségre gyanakodtok? (TÖBB megoldás) a) Angina. b) Asztma. c) Infarktus. d) Tüdőgyulladás Melyik állítás HAMIS? a) Az angina pectoris és az infarktus tünetei hasonlóak. b) Az infarktust mindig megelőzi az angina, illetve az anginát követően mindig kialakul infarktus. c) Mind a két betegség oka a szív oxigénellátásának csökkenése. d) A túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz elősegíti kialakulását Mit tennétek a fenti sérülttel? (TÖBB megoldás) a) Az ilyen rohamok esetén javasolt, nála lévő szívgyógyszert beadnánk neki. b) A busz ülésének kissé hátrahajtásával félülő helyzetben biztosítanánk a nyugalmat. c) Biztosítanánk, hogy ne mozogjon. d) Stabil oldalfekvésbe helyeznénk.

13 A sérült nem reagál. Melyik a helyes ellátás? a) Levisszük a buszról, megkezdjük az újraélesztést. b) Levisszük a buszról, légzést ellenőrzünk, Eschmark-fogást alkalmazunk. c) Ülésen hármas érzékeléssel légzésellenőrzést végzünk 10 másodpercig. d) Előrehajtjuk a fejét Nem észleltek légzést, melyik ellátás helyes? a) Stabil oldalfekvésbe rakjuk a sérültet. b) Újraélesztést megkezdjük, közben megkérdezzük van-e defibrillátor a közelben. c) Megvárjuk, amíg a mentő megérkezik, majd ők irányítanak. d) Megvárjuk, amíg meghozzák a defibrillátort, akkor kezdjük el az újraélesztést a. Fényképek a.1. A fényképek elküldésének dátuma: Fényképezzetek le iskolátokban három, szerintetek balesetveszélyes eszközt/helyszínt! A három képet küldjétek el az oev@oev.hu re. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! 3 pont

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.3.1. Keringési rendszer felépítése, működése

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

1. Tornatermi baleset (22p)

1. Tornatermi baleset (22p) 1. Tornatermi baleset (22p) Két diák kosárlabdázás közben összefejelt, majd elestek. Egyikőjük néhány másodpercig mozdulatlanul, csukott szemmel fekszik a földön, majd kinyitja szemét. Kérdésekre elmondja,

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16. T.1.1. Mentőhívás T.1.1.01. Melyik a mentők telefonszáma? a) 104 b) 105 c) 106 d) 107 T.1.1.02. Melyik információ a LEGKEVÉSBÉ szükséges a mentők értesítésekor? a) Mi történt? b) Hol történt? c) A sérültek

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA Valamennyi betegségre igaz az, hogy a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket és csökkenti a kezelések súlyosságát.

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

Reanimáció, Újraélesztés

Reanimáció, Újraélesztés Reanimáció, Újraélesztés Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Miért fontos? Naponta Magyarországon átlag 14

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 3. forduló beküldési határidő: 2014.04.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 3. forduló beküldési határidő: 2014.04.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.3.1. Keringési és légzési szervrendszer

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p Beküldési határidő: 2015.02.16. 23:59 FIGYELEM! Végleges kérdéseknek és válaszoknak mindig az online felületen szereplő szöveg számít! Az online felület és a pdf közötti eltérésekért felelősséget NEM vállalunk!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2. 19.3.0. Felkészítői kérdőív Kérjük töltse ki a linken található kérdőívet! (ld. online felület) 19.3.1. Kirándulás A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK Dr. Burány Béla, Dr. Göbl Gábor, Dr. Sóti Ákos Országos Mentőszolgálat MIRŐL LESZ SZÓ? Sürgős szükség Riasztó tünetek Alapszintű újraélesztés Félautomata defibrillátor

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor 1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! Vészvillogó, láthatósági mellény,

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

Az egészség a legfontosabb

Az egészség a legfontosabb KEDVES BETEG! Önnek orvosa a Plavix tablettát rendelt. Ezzel a tájékoztatóval az aterotrombózis veszélyeire, és a gyógyszer szedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter Motoros balesetek és elsősegélynyújtás Krivácsy Péter A motoros balesetek jellegzetességei A motoros balesetek ¾-e ütközés más járművel (szgk.) Műszaki hiba kevesebb mint 3% Az esetek 2/3 ában a motoros

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13.

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13. 12.1.1. Légút ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR Anatómia, élettan 12.1.1.01. Mit nevezünk légcserének? a.) a tüdő és a környezet levegőjének cseréjét b.) a kilégzés folyamatát

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszır szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszır szakképesítés Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc Újraélesztés - BLS Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 2. előadás 2011. október 5. Az előadás az European Resuscitation Council BLS

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM

ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM ALAPFOKÚ BARLANGJÁRÓ TANFOLYAM Mentés Ország János Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Orfű Megelőzés: Felszíni ügyelet (a kijövetel tervezett időpontjával, riasztási telefonszámmal) Helyi barlangászokkal

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/ ELSŐSEGÉLY DEO.2014/15 2015.11.10. 1 AKKOR RAJT.. 2015.11.10. 2 Az eszme régi ujvarosy.andrás@mentok.hu Ösztönös segítség Ókor-középkor végéig Alapvető anatómiai,élettani ismeretek nélkűl Vallási tilalmak

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1a. A légzőszervrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2. 19.3.0. Felkészítői kérdőív Kérjük töltse ki a linken található kérdőívet! (ld. online felület) 19.3.1. Kirándulás A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Elsősegélynyújtási ismeretek Az elsősegélynyújtás Elsősegélynyújtás fogalma egy megsérült, illetve hirtelen megbetegedett embernek nyújtott segítség, illetve ellátás

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 1.1. Elsősegélynyújtás története A feladatok

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI 6. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI Kovács Katalin FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2009-ben jelentős különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi csoportok egészségi állapotában. Az egészségi állapot szoros

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

XIII. évfolyam - 7. szám 2012. Augusztus 7 2012. Augusztus XIII. évfolyam - 7. szám elkülöníteni az anginás mellkasi fájdalmat a szívinfarktustól? Az anginás roham általában fizikai terhelésre jelentkezik

Részletesebben

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara MIÉRT??? A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában sőt ezek mellett is halálhoz vezethet. Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. Az egészségügyi munkahelyeken leggyakrabban használatos gépek, berendezések, eszközök, technológiák, és

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

A LAKOSAZON L B Munkakörzet sorszáma C Megye D Terület E A számlálókörzet száma F A lakás sorszáma. G A háztartás sorszáma

A LAKOSAZON L B Munkakörzet sorszáma C Megye D Terület E A számlálókörzet száma F A lakás sorszáma. G A háztartás sorszáma KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Egységes Lakossági Adatfelvételi Rendszer Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei MUNKABALESETEK ÉS MUNKÁVAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK 2013. II. negyedév A LAKOSAZON

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2. 19.3.0. Felkészítői kérdőív Kérjük töltse ki a linken található kérdőívet! (ld. online felület) 19.3.1. Kirándulás A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK

ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK ELSŐSEGÉLY ALAPISMERETEK Mi az elsősegély? Azonnali laikus segítségnyújtás. Az a beavatkozás (teendők és intézkedések összessége), amelyet a szaksegítség megérkezéséig - váratlan, fenyegető életveszély

Részletesebben