ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY forduló általános iskola Beküldési határidő: április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59"

Átírás

1 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! Keringési rendszer felépítése, működése és betegségei Mi a keringési rendszer feladata? (TÖBB válasz) a) Légzési gázok szállítása. b) Méreganyagok hatástalanítása. c) Immunsejtek továbbítása. d) Részt vesz a hőháztartás kialakításában. e) Segíti vízvisszaszívást. f) Fontos szerepe van a véralvadásban Mely fogalmak tartoznak a keringési rendszerhez? (TÖBB válasz) a) Vitorlásbillentyű. b) Henle-kacs. c) Alveolus. d) Pitvar-kamrai csomó. e) Máj. f) Vörösvértest Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! 1 pont, részpont nincs Állítsátok keresztmetszet alapján sorrendbe! A kisebbtől haladjatok a nagyobb felé! Sorrend, 1 pont, részpont nincs. Felkarartéria Combartéria Aorta Hajszálér Bal hüvelykujj véna Párosítsátok az összetartozó értékeket! Párosítás, 1 pont részpont nincs Mely tényezők fokozzák a szív és érrendszeri betegségek kockázatát? (TÖBB válasz) Hazánkban a fejlett világhoz hasonlóan a vezető halál okok közé a szív és érrendszeri betegségek tartoznak, a lakosság több mint felét ennek következtében veszítjük el. a) Dohányzás. b) Egészségtelen táplálkozás. c) Mozgásszegény életmód. d) Stressz.

2 Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Minden negyedik honfitársunk rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében hal meg. b) A légző rendszeri betegségekből adódó halálozás valamelyest növekvő tendenciát mutat. c) A magyar nők halandósága az európai nőkhöz képest kedvezőbb. d) Középkorú férfiaknál az emésztőrendszeri betegségek jelentősek a halálozási okok között Melyek a leggyakoribb szív és érrendszeri betegségek? (TÖBB válasz) a) Agyi érkatasztrófa. b) Sarlósejtes vérszegénység. c) Vérzékenység. d) Magas vérnyomás e) Infarktus Mely élelmiszerek tartoznak a szívbarát étkezéshez? (TÖBB válasz) a) Finomított szénhidrátok. b) Nátrium-kloridban gazdag táplálékok. c) Telített zsírsavak helyett telítetlenek bevitele. d) Omega-3 zsírsav. e) Zöldségek és gyümölcsök Mely tevékenységek fokozzák a szívbetegségek kialakulását? (TÖBB válasz) a) Ülő életmód. b) Relaxációs gyakorlatok. c) Kardioedzés. d) Rendszeres, bőséges sóbevitel Többsérültes balesetek Melyik állítás IGAZ? Három sérült, három segélynyújtó. a) Lehetőség szerint mindhárom segélynyújtó a legsúlyosabb sérült ellátásában segédkezzen. b) Nem szerencsés, ha mindhárom segélynyújtó egyetlen sérülthez megy legelőször. c) Célszerű az azonnali mentőhívás, mert biztos lesz súlyos sérült közöttük. d) Indokolt, hogy a sérülteket egymás mellé fektessük.

3 Melyik állítás IGAZ? Három sérült, két segélynyújtó. a) Mindenképp szükséges a mentőhívás, mert kevesebb a segélynyújtó. b) Próbáljunk a látszólag legsúlyosabb két sérültet megvizsgálni. c) Fektessük egymás mellé a sérülteket, majd kezdjük el a betegvizsgálatot. d) Az ellátásra koncentráljunk, a helyszínbiztosítás háttérbe kerülhet Mely esetek tekinthetők tömeges balesetnek? (TÖBB válasz) Figyelem! A heterogén szakirodalom, továbbá a jelen időszakban zajló fogalompontosítások miatt kifejezetten az elsosegely.hu-n található információkra hagyatkozzanak! Ezt a forduló lezárásáig nem frissítjük! a) Autóbalesetben megsérült 4 személy. b) Ételmérgezést kapott 5 felnőtt. c) Elsüllyedt csónak 6 fővel. d) A kárhelyen több sérült van, mint segélynyújtó Mely esemény tekinthető dinamikus kárhelynek? a) Vasúti szerencsétlenség. b) Tájfun. c) Frontális autóbaleset Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) A válaszok tömeges baleset helyszínére vonatkoznak! a) Minél alaposabban tájékozódjunk a sérültek számáról és állapotáról. b) A betegek mozgatása gyűjtőhelyekre soha sem indokolt. c) A tényleges beavatkozás nem elsődleges. d) A könnyebb sérültek nem vonhatók be az ellátásba Jelöljétek a riasztó (életveszélyes) tünettel rendelkező sérülteket! (TÖBB válasz) a) Deformált alkar. b) Hangos jajveszékelés. c) Erős vérzés. d) Nagy kiterjedésű égés. e) Mozdulatlan sérült. f) Látásának elvesztésére panaszkodó beteg Sorrend Állítsátok sorrendbe a tömeges baleset ellátásának lehetséges lépéseit! 1 pont, részpont nincs Mentőhívás A helyszín megközelítése, ha biztonságosan megoldható További lehetséges veszélytényezők számba vétele a helyszínen Segélynyújtók egymás közti kommunikációja (a sérültek állapotáról, számáról stb.) Tájékozódás (a lehető legtöbb sérült állapotának elsődleges felmérése)

4 Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő szín jelöléssel! 1 pont, részpont nincs Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő súlyossági fokkal. 1 pont, részpont nincs Elsősegély szituációk Mely két (2) lépés a legfontosabb? (KÉT megoldás)? Kirándulás Kirándulás során az erdőben egyik társatokat felkarján megcsípi egy darázs. A helyszín biztonságos, több darázs nincs. a) Azonnal mentőt hívunk. b) Elkezdünk szaladni a 4 km-re lévő táborhely felé. c) Megkérdezzük allergiás-e rá? d) A nálunk lévő ivóvízzel elkezdjük mielőbb hűteni a csípés helyét Melyik NEM szükséges? Allergiáról nem tud, azonban nagyon fáj neki és megijedt. a) Próbáljuk megnyugtatni. b) Sokkfektetésbe helyezzük. c) Hideg vizes hűtést alkalmazunk. d) Leültetjük Melyik NEM szükséges? Légzése normalizálódik, kezd megnyugodni, azonban fájdalma nem csökken. a) Mielőbb hívjunk mentőt. b) Ellenőrizzük a fullánk nem maradt-e a sebben. c) Célszerű fertőtleníteni, ha befejeztük a hűtést. d) A nyugtatást, kommunikációt továbbra is folytatjuk Milyen tünetekre NEM figyeltek/kérdeztek célirányosan? a) Fulladásérzés, nehéz légzés. b) Gyengeség, szédülés. c) Ajkak, nyelv zsibbadása. d) Hasmenés, habos vagy véres széklet.

5 Mire gyanakodtok a fenti tünetek megjelenésekor? a) Filaxia sokkra. b) Allergiás reakcióra. c) Csípés okozta mérgezésre. d) Asztmás rohamra Melyik állítás IGAZ? A szálláshely 4 km-re van, a legközelebbi terepjáróval is járható földút 2,5 km-re a szállás irányába, a legközelebbi aszfaltozott főútvonal 2 km-re, a szállástól távolabbi irányba. a) Ha tünetek nincsenek biztosan nem lesz baj. b) Tünetek esetén kíméletes tempóban érdemes a főút felé venni az irányt. c) Enyhébb tünetek esetén is a földút felé menjünk, a különleges mentők itt meg tudják közelíteni a helyet. d) Legbiztonságosabb sietve a szálláshelyre tartani Mikor érdemes a mentőket értesíteni? A sérült szédülésre, gyengeségre panaszkodik, felkarján enyhe bőrpír jelentkezik, ajakzsibbadásra panaszkodik, azonban kíméletes tempóban tud haladni. a) Amikor 15 percnyire vagyunk a ban jelölt objektumtól. b) Mielőbb. c) Nem szükséges mentő. d) Mivel ilyen állapotban nem megyünk tovább azonnal Ha a mentőhívás mellett döntötök, mely információk szükségesek? (TÖBB válasz) a) A találkozási pont egyeztetése. b) A találkozási pontra történő érkezés várható ideje. c) A bejelentő (akár több) telefonszáma. d) A sérült lakcíme Kb. mennyi idő alatt értek normál tempóban a célhoz? Egy kilométer van hátra a célpontig. Normál, gyalogos tempóban haladtok. a) Kevesebb, mint 10 perc. b) Kb. 20 perc. c) Kicsit több mint 30 perc. d) Akár 40 perc Nézzetek utána! Nevezzetek meg egy olyan okostelefonos alkalmazást, amely alkalmas a földrajzi koordináták (GPS koordináták) megadására! Az alkalmazás mellett zárójelben jelöljétek, hogy milyen platformra (android, IOS, Windows Phone) készült. Szöveges, 1 pont.

6 Melyik az a legsúlyosabb állapot, amire gondoltok? Barlangtúra Egy egész napos barlang túrán vagytok. Kb. 2 és fél órája haladtok egy vizes barlangban, megfelelő felszerelésben (overall, sisak, lámpa, gumicsizma). A pihenő alkalmával leültök, elkezdtek tízóraizni. Egyik társatok nem eszik, szótlan, csak csendben bámul maga elé. a) Fizikailag teljesen kimerült. b) Ez a kihűlés jele lehet. c) Oxigénhiányos állapotba került. d) Szerelmi bánata van Mire gyanakodtok? Kérdésetekre lassan, kissé artikulálatlanul válaszol. a) Biztosan agyi érkatasztrófa jele. b) Izomgörcsei lehetnek. c) Görcsroham előjele. d) Kihűlés 2. stádiumában van Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB válasz) Ebben az esetben, leírtak alapján! a) Fej óvása az ütődéstől. b) Vizes ruhaneműk szárazra váltása. c) Rumos teával kínálni. d) A stroke megerősítő jeleit keresni. e) Átdörzsölni egész testét. f) Betakarni Az alábbiak közül mely betegség/állapot okozna hasonló tüneteket? a) Angina. b) Hipoglikémia. c) Tudatzavar. d) Migrén. e) Stroke Mely irányelveket követitek a nyugtatása során? (TÖBB válasz) Egyik társatok nagyon megijed az esettől, kissé pánikol. a) Próbálunk kimérten, nyugodtan beszélni vele. b) Ha nem nyugszik meg, a további pánik elkerülése érdekében rákiabálunk. c) Felpofozzuk. d) Leültetjük, elé állva szúrótekintettel beszélünk hozzá. e) Leguggolunk mellé, próbáljuk megnyugtatni. f) Karjánál megragadjuk, és messzebb visszük a betegtől, hogy ne lássa.

7 Melyik állítás igaz? Síelés Két síelő nagy sebességgel egymásnak ütközik, mindkettő mozdulatlanul fekszik a hóban. a) Gyorsan felállítjuk mindkettőt. b) Hívjuk a hegyi mentőszolgálatot. c) Sílécünket keresztbe állítva helyszínt biztosítunk. d) Óvjuk őket a kihűléstől Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Indokolt a fej és a nyak mielőbbi rögzítése. b) Célszerű a betegvizsgálathoz levenni a sisakjaikat. c) A kérdésekre nem reagáló a súlyosabb sérült. d) A betegvizsgálat a vastag ruházat miatt elhagyható. e) Biztosan életveszélyes állapotban van mindkettő Mely tünetek támasztják alá az egyik sérült eszméletlenségét? (TÖBB válasz) a) Elesés közben a levegőben legalább 2 métert repült. b) Légzésvizsgálat során 5 másodperc alatt két légzése volt. c) Megszólításra nem reagált. d) Arca kipirult. e) Megrázásra nem reagált Hogyan biztosítanátok légutat a betegnél? a) Nem indokolt a légútbiztosítás. b) Stabil oldalfektetéssel. c) Gerincsérülteknek megfelelően. d) A fej oldalra fordításával Állítsátok sorrendbe a légútbiztosítás lépéseit az alábbi öt betű, sorba rendezésével! A gerincsérülteknél korábban javasolt Eschmarch-féle műfogás vagy áll előre emelés hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, ezért a jelenleg - nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítás technika elnevezésű műfogást alkalmazzuk. 1 pont, nincs részpont

8 B D C E F Mire gyanakodtok? A másik sérült erős szédülésre, hányingerre panaszkodik. a) Gerincsérülés. b) Agyrázkódás. c) Kihűlés. d) Gyomorrontás Indokolt-e sisakjának eltávolítása. a) Nem. b) Igen. c) Vegye le magának. d) Két segélynyújtó esetén levehető.

9 Javasolt-e, hogy felüljön, így csillapítva hányingerét? a) Nem. b) Elég félülő helyzetbe hozni. c) Ha jobban érzi magát ettől. d) Igen Mire utalhat ez? (TÖBB válasz) Időközben belégzésre fokozódó szúró mellkasi fájdalma jelentkezik. a) Tüdőgyulladás. b) Bordatörés. c) Légmell. d) Gerincsérülés Indokolt-e felültetni? a) Igen, mielőbb. b) Nem, az biztosan nem segít. c) Igen, a sérülés életveszélyes lehet. d) Nem, egyelőre nem Belgyógyászati szituációk Melyik állítás IGAZ? Szomszédotok szédülésre, gyengeségre panaszkodik. Elmondása szerint Diabetes mellitusban szenved, azonban inzulinját beadta. a) Ez esetben a tüneteket nem az alapbetegsége okozza. b) Feltehetően alulbecsülte a szükséges inzulin mennyiségét. c) Nem kizárt, hogy a tű látványa okozza a tüneteket. d) Nem kizárt, hogy hipoglikémia okozza a problémát Melyik kérdés a LEGFONTOSABB? Laikus segélynyújtó számára. a) Mikor, mit és mennyit evett? b) Mit és mennyit ivott? c) Hány ml inzulint adott be? d) Van hányingere?

10 Melyik állítás IGAZ? Vércukorszintmérője 3.8-as értéket mutat. a) Túladagolta az inzulint. b) Vércukorszintje normális, mivel diabetesben szenved. c) Feltehetően keveset evett. d) Számítani kell a hiperglikémiás sokkra Mit javasoltok? a) Feküdjön sokkfektetésbe! b) Fogyasszon valamilyen cukros ételt vagy italt! c) Mérjük meg vérnyomását is. d) Növeljük a beadott inzulin mennyiségét Melyik állítás IGAZ? Kb. két percet vesz igénybe a vérnyomásmérés. Vérnyomás értéke 110/70. a) Mindenképp szükséges a sokkfektetés. b) Kérdezzük meg javultak-e a tünetek. c) Ismételjük meg a vércukormérést. d) Hívjunk mentőt! Mely tevékenység járulhat még hozzá a hipoglikémia kialakulásához? Laikus szinten! a) Túlzott sóbevitel. b) Folyadékhiány. c) Magas vérnyomás. d) Fokozott fizikai aktivitás Melyek lehetnek az áramütés utáni tünetek? (TÖBB válasz) Áramütés a) Zsibbadás. b) Hányinger, hányás. c) Eszméletlenség. d) Lüktető fejfájás Mely szervrendszer a legveszélyeztetettebb áramütés során? a) Kültakaró. b) Emésztő. c) Keringési. d) Kiválasztási.

11 Áramütést követően indokolt lehet (TÖBB válasz) a) Égési kötszer használata. b) Újraélesztés. c) Légútbiztosítás. d) Anafilaxiás sokk tüneteinek keresése Áramütést követően mivel kezdjük az újraélesztést? a) Két befújással. b) Harminc mellkasi kompresszióval. c) Csak defibrillátor alkalmazható ilyen esetben! Párosítsátok a betegséget az ellátás lépéseivel! 1 pont, csak hibátlan Mely betegségekre/sérülésekre utalhat fejfájás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségekre/sérülésekre utalhat hányinger, hányás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségek/sérülések következménye lehet görcsroham? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén

12 Mely betegségek/sérülések esetén indokolt enyhén emelt felsőtest? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Alacsony vérnyomás. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mit jelent ebben a helyzetben a helyszínbiztosítás? Szituációs feladat Nyugdíjas klub buszos kiránduláson vesz részt. Útközben az egyik férfi hirtelen a mellkasához kap, erős, szorító, nyomó mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodik. a) Mindenkit azonnal leszállítunk a buszról. b) Jelezzük a sofőrnek, a busszal lehúzódik, leáll. c) A leggyorsabban be kell érni a legközelebbi településre. d) Értesítjük az Autópálya Felügyelőséget A panaszok alapján milyen betegségre gyanakodtok? (TÖBB megoldás) a) Angina. b) Asztma. c) Infarktus. d) Tüdőgyulladás Melyik állítás HAMIS? a) Az angina pectoris és az infarktus tünetei hasonlóak. b) Az infarktust mindig megelőzi az angina, illetve az anginát követően mindig kialakul infarktus. c) Mind a két betegség oka a szív oxigénellátásának csökkenése. d) A túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz elősegíti kialakulását Mit tennétek a fenti sérülttel? (TÖBB megoldás) a) Az ilyen rohamok esetén javasolt, nála lévő szívgyógyszert beadnánk neki. b) A busz ülésének kissé hátrahajtásával félülő helyzetben biztosítanánk a nyugalmat. c) Biztosítanánk, hogy ne mozogjon. d) Stabil oldalfekvésbe helyeznénk.

13 A sérült nem reagál. Melyik a helyes ellátás? a) Levisszük a buszról, megkezdjük az újraélesztést. b) Levisszük a buszról, légzést ellenőrzünk, Eschmark-fogást alkalmazunk. c) Ülésen hármas érzékeléssel légzésellenőrzést végzünk 10 másodpercig. d) Előrehajtjuk a fejét Nem észleltek légzést, melyik ellátás helyes? a) Stabil oldalfekvésbe rakjuk a sérültet. b) Újraélesztést megkezdjük, közben megkérdezzük van-e defibrillátor a közelben. c) Megvárjuk, amíg a mentő megérkezik, majd ők irányítanak. d) Megvárjuk, amíg meghozzák a defibrillátort, akkor kezdjük el az újraélesztést a. Fényképek a.1. A fényképek elküldésének dátuma: Fényképezzetek le iskolátokban három, szerintetek balesetveszélyes eszközt/helyszínt! A három képet küldjétek el az re. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! 3 pont

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek)

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek) -sorozat- Rosszullétek SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- Sürgős esetek () A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek!

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 MELLÉKLET KÖZLEMÉNYEK Lezárult a Nagy Elsősegély Teszt Van még fejlődnivaló az elsősegélynyújtás terén Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Nagy Elsősegély

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA MODULFÜZET Betegszállító felnőttképzési program 4. modul VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA Írta: Sonkoly Zoltán Lektorálta: Dr. Bumbera József HARRUCKERN JÁNOS

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

Alapszintű veszély felismerési és újraélesztési jegyzet 2009

Alapszintű veszély felismerési és újraélesztési jegyzet 2009 Alapszintű veszély felismerési és újraélesztési jegyzet 2009 Írta és szerkesztette: Szedlák Péter, Kováts Norbert és Jamrik Péter Minden jog fenntartva Zánka, 2009 1 BEVEZETÉS A vízpart és a víz mindig

Részletesebben

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Szentendre Város Egészségügyi Intézményei TÁMOP-6.1.2-/A-09/1-KMR-2010-0138 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Mottó: Alattad a föld, feletted

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak Számos felmérés bizonyítja, hogy a laikusnak is fontos megtanulnia az újraélesztés (reanimáció) alapfogásait. Tegyük

Részletesebben

Telefonon jön a segítség

Telefonon jön a segítség II. évfolyam 10. szám, 2002. október www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Telefonon jön a segítség Vasárnap 24 órás ügyeleti szolgálatban voltam a Misszió Egészségügyi Központban.

Részletesebben

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély Újonccserkész Táborverő Portyázó Honfoglaló Egyéb Saját címed, adataid Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély alapok Baleset bejelentése Apró sérülések: Szálka, orrvérzés, vízhólyag Napszúrás,

Részletesebben

Free Scholler SZAKDOLGOZAT

Free Scholler SZAKDOLGOZAT ARS ENSIS Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület Free Scholler SZAKDOLGOZAT A SPORTOLÁS SORÁN SZEREZHETŐ SÉRÜLÉSEK ÉS MÁS KÓROS HATÁSOK ISMERTETÉSE ÉS AZOK ELLÁTÁSA Készítette: Faragó Péter Free Scholler

Részletesebben

Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok

Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok A képzés ideje: 2009. október 29. (csütörtök) 9:00-13:00 óra A képzés helye: Huszár Panzió és Étterem (Sárospatak, Kazinczy út. 3.) Az

Részletesebben

H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu

H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu * H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu *www.gyerekvilag-kalauz.hu Tartalomjegyzék 3 Gyereknevelés Hétköznapi tippek... 6 Mesélsz nekem?...

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

Szívről betegeknek és egészségeseknek

Szívről betegeknek és egészségeseknek Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/10 Szívről betegeknek és egészségeseknek Kockázati tényezők A szívkoszorúérbetegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek hívjuk. Ezeknek a tényezőknek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl Gábor A Magyar Resuscitatiós Társaság vezetőségének ad hoc BLS munkacsoportja

Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl Gábor A Magyar Resuscitatiós Társaság vezetőségének ad hoc BLS munkacsoportja A Magyar Resuscitatiós Társaság 2011. évi felnőtt alapszintű újraélesztési (BLS), valamint a külső (fél)automata defibrillátor (AED) alkalmazására vonatkozó irányelve Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak Dr. Palágyi Jolanda Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak 4. kiadás Tartalom A szerző előszava / 5 A reflexterápia alapjai / 7 A homeosztázis / 7 Mi a reflexterápia? / 8 A láb és a kéz

Részletesebben

magazin Klimax panasz nélkül Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal +8 oldal Díjazzuk a véleményét! Nyakasságok

magazin Klimax panasz nélkül Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal +8 oldal Díjazzuk a véleményét! Nyakasságok Gyógyhír III. évfolyam 3. szám 2008. március magazin +8 oldal Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal Nyakasságok Díjazzuk a véleményét! Klimax panasz nélkül Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2011/3 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával A szélütésről Tartsa látótérben! A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

Hegyi tanácsadó Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata

Hegyi tanácsadó Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata Hargita Megye Tanácsa Consiliul Județean Harghita Hegyi tanácsadó Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata Kedves Olvasó! Jelen tanácsadó a Barangoljunk Székelyföldön! címmel futó programunk

Részletesebben

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám GyermekLÉT GyermekLÉT Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság (EDUVITAL NET) közös digitális kiadványa Gyermekegészségügyi

Részletesebben

Mi fenyegeti a gyerekeket?

Mi fenyegeti a gyerekeket? II. évfolyam 7. szám, 2002. július www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Mi fenyegeti a gyerekeket? A nyári hónapokban általában ugrásszerûen megszaporodnak a gyermekbalesetek.

Részletesebben