ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY forduló középiskola Beküldési határidő: április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59"

Átírás

1 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! Keringési rendszer felépítése, működése és betegségei Mi a keringési rendszer feladata? (TÖBB válasz) a) Légzési gázok szállítása. b) Méreganyagok hatástalanítása. c) Immunsejtek továbbítása. d) Részt vesz a hőháztartás kialakításában. e) Segíti vízvisszaszívást. f) Fontos szerepe van a véralvadásban Mely fogalmak tartoznak a keringési rendszerhez? (TÖBB válasz) a) Vitorlásbillentyű. b) Henle-kacs. c) Alveolus. d) Pitvar-kamrai csomó. e) Máj. f) Vörösvértest Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! 1 pont, részpont nincs Állítsátok keresztmetszet alapján sorrendbe! A kisebbtől haladjatok a nagyobb felé! Sorrend, 1 pont, részpont nincs. Felkarartéria Combartéria Aorta Hajszálér Bal hüvelykujj véna Párosítsátok az összetartozó értékeket! Párosítás, 1 pont részpont nincs Mely tényezők fokozzák a szív és érrendszeri betegségek kockázatát? (TÖBB válasz) Hazánkban a fejlett világhoz hasonlóan a vezető halál okok közé a szív és érrendszeri betegségek tartoznak, a lakosság több mint felét ennek következtében veszítjük el. a) Dohányzás. b) Egészségtelen táplálkozás. c) Mozgásszegény életmód. d) Stressz.

2 Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Minden negyedik honfitársunk rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében hal meg. b) A légző rendszeri betegségekből adódó halálozás valamelyest növekvő tendenciát mutat. c) A magyar nők halandósága az európai nőkhöz képest kedvezőbb. d) Középkorú férfiaknál az emésztőrendszeri betegségek jelentősek a halálozási okok között Melyek a leggyakoribb szív és érrendszeri betegségek? (TÖBB válasz) a) Agyi érkatasztrófa. b) Sarlósejtes vérszegénység. c) Vérzékenység. d) Magas vérnyomás e) Infarktus Mely élelmiszerek tartoznak a szívbarát étkezéshez? (TÖBB válasz) a) Finomított szénhidrátok. b) Nátrium-kloridban gazdag táplálékok. c) Telített zsírsavak helyett telítetlenek bevitele. d) Omega-3 zsírsav. e) Zöldségek és gyümölcsök Mely tevékenységek fokozzák a szívbetegségek kialakulását? (TÖBB válasz) a) Ülő életmód. b) Relaxációs gyakorlatok. c) Kardioedzés. d) Rendszeres, bőséges sóbevitel k.11. Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) G fala vastagabb, mint a tőle balra található üreg fala. b) C a másodlagos ingerképző. c) Az E nevét egy cseh származású kutatóról kapta. d) G üreg csak vitorlás billentyűkkel érintkezik. e) F -ből indulnak ki a testvénák.

3 14.3.1k.12. Mely állítások HAMISak? (TÖBB válasz) a) A percenként átlagosan 70 impulzust képez. b) A felső, kék színnel jelölt üregbe érkeznek a testvénák. c) G a billentyűk szabályos működéséhez is hozzájárul. d) F a koszorúerek ellátásáért felelős. e) A H rész testünk jobb oldalán helyezkedik el k.13. Mennyi vörösvértestet juttat ki a bal kamra egyetlen összehúzódás során? a) 350 milliárd b) 35 milliárd c) 3,5 milliárd d) 350 millió k.14. Hányszor húzódik össze a szíve egy serdülőnek egyetlen év alatt? a) Kb. 4 millió. b) Nem sokkal több, mint 80 millió. c) Megközelítőleg 40 millió. d) Átlagosan 16 millió k.15. Mekkora egy felnőtt átlagos vérnyomása? a) 100/50 Hgmm b) 16/11 kpa c) 12/8 torr d) 12000/8000 bar k.16. Mely esetekben alkalmazzák? (TÖBB válasz) Az alábbi videón egy kardiológiai beavatkozás látható. a) Elzáródott koszorúér esetén. b) Billentyűszakadás során. c) Plakk eltávolítás céljából. d) Coronaria szűkület alkalmával k.17. Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! 1 pont, részpont nincs

4 Többsérültes balesetek Melyik állítás IGAZ? Három sérült, három segélynyújtó. a) Lehetőség szerint mindhárom segélynyújtó a legsúlyosabb sérült ellátásában segédkezzen. b) Nem szerencsés, ha mindhárom segélynyújtó egyetlen sérülthez megy legelőször. c) Célszerű az azonnali mentőhívás, mert biztos lesz súlyos sérült közöttük. d) Indokolt, hogy a sérülteket egymás mellé fektessük Melyik állítás IGAZ? Három sérült, két segélynyújtó. a) Mindenképp szükséges a mentőhívás, mert kevesebb a segélynyújtó. b) Próbáljunk a látszólag legsúlyosabb két sérültet megvizsgálni. c) Fektessük egymás mellé a sérülteket, majd kezdjük el a betegvizsgálatot. d) Az ellátásra koncentráljunk, a helyszínbiztosítás háttérbe kerülhet Mely esetek tekinthetők tömeges balesetnek? (TÖBB válasz) Figyelem! A heterogén szakirodalom, továbbá a jelen időszakban zajló fogalompontosítások miatt kifejezetten az elsosegely.hu-n található információkra hagyatkozzanak! Ezt a forduló lezárásáig nem frissítjük! a) Autóbalesetben megsérült 4 személy. b) Ételmérgezést kapott 5 felnőtt. c) Elsüllyedt csónak 6 fővel. d) A kárhelyen több sérült van, mint segélynyújtó Mely esemény tekinthető dinamikus kárhelynek? a) Vasúti szerencsétlenség. b) Tájfun. c) Frontális autóbaleset Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) A válaszok tömeges baleset helyszínére vonatkoznak! a) Minél alaposabban tájékozódjunk a sérültek számáról és állapotáról. b) A betegek mozgatása gyűjtőhelyekre soha sem indokolt. c) A tényleges beavatkozás nem elsődleges. d) A könnyebb sérültek nem vonhatók be az ellátásba Jelöljétek a riasztó (életveszélyes) tünettel rendelkező sérülteket! (TÖBB válasz) a) Deformált alkar. b) Hangos jajveszékelés. c) Erős vérzés. d) Nagy kiterjedésű égés. e) Mozdulatlan sérült.

5 f) Látásának elvesztésére panaszkodó beteg Sorrend Állítsátok sorrendbe a tömeges baleset ellátásának lehetséges lépéseit! 1 pont, részpont nincs Mentőhívás A helyszín megközelítése, ha biztonságosan megoldható További lehetséges veszélytényezők számba vétele a helyszínen Segélynyújtók egymás közti kommunikációja (a sérültek állapotáról, számáról stb.) Tájékozódás (a lehető legtöbb sérült állapotának elsődleges felmérése) Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő szín jelöléssel! 1 pont, részpont nincs Párosítás Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő súlyossági fokkal. 1 pont, részpont nincs Elsősegély szituációk Mely két (2) lépés a legfontosabb? (KÉT megoldás)? Kirándulás Kirándulás során az erdőben egyik társatokat felkarján megcsípi egy darázs. A helyszín biztonságos, több darázs nincs. a) Azonnal mentőt hívunk. b) Elkezdünk szaladni a 4 km-re lévő táborhely felé. c) Megkérdezzük allergiás-e rá? d) A nálunk lévő ivóvízzel elkezdjük mielőbb hűteni a csípés helyét Melyik NEM szükséges? Allergiáról nem tud, azonban nagyon fáj neki és megijedt. a) Próbáljuk megnyugtatni. b) Sokkfektetésbe helyezzük. c) Hideg vizes hűtést alkalmazunk. d) Leültetjük.

6 Melyik NEM szükséges? Légzése normalizálódik, kezd megnyugodni, azonban fájdalma nem csökken. a) Mielőbb hívjunk mentőt. b) Ellenőrizzük a fullánk nem maradt-e a sebben. c) Célszerű fertőtleníteni, ha befejeztük a hűtést. d) A nyugtatást, kommunikációt továbbra is folytatjuk Milyen tünetekre NEM figyeltek/kérdeztek célirányosan? a) Fulladásérzés, nehéz légzés. b) Gyengeség, szédülés. c) Ajkak, nyelv zsibbadása. d) Hasmenés, habos vagy véres széklet Mire gyanakodtok a fenti tünetek megjelenésekor? a) Filaxia sokkra. b) Allergiás reakcióra. c) Csípés okozta mérgezésre. d) Asztmás rohamra Melyik állítás IGAZ? A szálláshely 4 km-re van, a legközelebbi terepjáróval is járható földút 2,5 km-re a szállás irányába, a legközelebbi aszfaltozott főútvonal 2 km-re, a szállástól távolabbi irányba. a) Ha tünetek nincsenek biztosan nem lesz baj. b) Tünetek esetén kíméletes tempóban érdemes a főút felé venni az irányt. c) Enyhébb tünetek esetén is a földút felé menjünk, a különleges mentők itt meg tudják közelíteni a helyet. d) Legbiztonságosabb sietve a szálláshelyre tartani Mikor érdemes a mentőket értesíteni? A sérült szédülésre, gyengeségre panaszkodik, felkarján enyhe bőrpír jelentkezik, ajakzsibbadásra panaszkodik, azonban kíméletes tempóban tud haladni. a) Amikor 15 percnyire vagyunk a ban jelölt objektumtól. b) Mielőbb. c) Nem szükséges mentő. d) Mivel ilyen állapotban nem megyünk tovább azonnal Ha a mentőhívás mellett döntötök, mely információk szükségesek? (TÖBB válasz) a) A találkozási pont egyeztetése. b) A találkozási pontra történő érkezés várható ideje. c) A bejelentő (akár több) telefonszáma. d) A sérült lakcíme.

7 Kb. mennyi idő alatt értek normál tempóban a célhoz? Egy kilométer van hátra a célpontig. Normál, gyalogos tempóban haladtok. a) Kevesebb, mint 10 perc. b) Kb. 20 perc. c) Kicsit több mint 30 perc. d) Akár 40 perc Nézzetek utána! Nevezzetek meg egy olyan okostelefonos alkalmazást, amely alkalmas a földrajzi koordináták (GPS koordináták) megadására! Az alkalmazás mellett zárójelben jelöljétek, hogy milyen platformra (android, IOS, Windows Phone) készült. Szöveges, 1 pont Melyik az a legsúlyosabb állapot, amire gondoltok? Barlangtúra Egy egész napos barlang túrán vagytok. Kb. 2 és fél órája haladtok egy vizes barlangban, megfelelő felszerelésben (overall, sisak, lámpa, gumicsizma). A pihenő alkalmával leültök, elkezdtek tízóraizni. Egyik társatok nem eszik, szótlan, csak csendben bámul maga elé. a) Fizikailag teljesen kimerült. b) Ez a kihűlés jele lehet. c) Oxigénhiányos állapotba került. d) Szerelmi bánata van Mire gyanakodtok? Kérdésetekre lassan, kissé artikulálatlanul válaszol. a) Biztosan agyi érkatasztrófa jele. b) Izomgörcsei lehetnek. c) Görcsroham előjele. d) Kihűlés 2. stádiumában van Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB válasz) Ebben az esetben, leírtak alapján! a) Fej óvása az ütődéstől. b) Vizes ruhaneműk szárazra váltása. c) Rumos teával kínálni. d) A stroke megerősítő jeleit keresni. e) Átdörzsölni egész testét. f) Betakarni.

8 Az alábbiak közül mely betegség/állapot okozna hasonló tüneteket? a) Angina. b) Hipoglikémia. c) Tudatzavar. d) Migrén. e) Stroke Mely irányelveket követitek a nyugtatása során? (TÖBB válasz) Egyik társatok nagyon megijed az esettől, kissé pánikol. a) Próbálunk kimérten, nyugodtan beszélni vele. b) Ha nem nyugszik meg, a további pánik elkerülése érdekében rákiabálunk. c) Felpofozzuk. d) Leültetjük, elé állva szúrótekintettel beszélünk hozzá. e) Leguggolunk mellé, próbáljuk megnyugtatni. f) Karjánál megragadjuk, és messzebb visszük a betegtől, hogy ne lássa Melyik állítás igaz? Síelés Két síelő nagy sebességgel egymásnak ütközik, mindkettő mozdulatlanul fekszik a hóban. a) Gyorsan felállítjuk mindkettőt. b) Hívjuk a hegyi mentőszolgálatot. c) Sílécünket keresztbe állítva helyszínt biztosítunk. d) Óvjuk őket a kihűléstől Mely állítások IGAZak? (TÖBB válasz) a) Indokolt a fej és a nyak mielőbbi rögzítése. b) Célszerű a betegvizsgálathoz levenni a sisakjaikat. c) A kérdésekre nem reagáló a súlyosabb sérült. d) A betegvizsgálat a vastag ruházat miatt elhagyható. e) Biztosan életveszélyes állapotban van mindkettő Mely tünetek támasztják alá az egyik sérült eszméletlenségét? (TÖBB válasz) a) Elesés közben a levegőben legalább 2 métert repült. b) Légzésvizsgálat során 5 másodperc alatt két légzése volt. c) Megszólításra nem reagált. d) Arca kipirult. e) Megrázásra nem reagált.

9 Hogyan biztosítanátok légutat a betegnél? a) Nem indokolt a légútbiztosítás. b) Stabil oldalfektetéssel. c) Gerincsérülteknek megfelelően. d) A fej oldalra fordításával Állítsátok sorrendbe a légútbiztosítás lépéseit az alábbi öt betű, sorba rendezésével! A gerincsérülteknél korábban javasolt Eschmarch-féle műfogás vagy áll előre emelés hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, ezért a jelenleg - nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítás technika elnevezésű műfogást alkalmazzuk. 1 pont, nincs részpont B D C E F

10 Mire gyanakodtok? A másik sérült erős szédülésre, hányingerre panaszkodik. a) Gerincsérülés. b) Agyrázkódás. c) Kihűlés. d) Gyomorrontás Indokolt-e sisakjának eltávolítása. a) Nem. b) Igen. c) Vegye le magának. d) Két segélynyújtó esetén levehető Javasolt-e, hogy felüljön, így csillapítva hányingerét? a) Nem. b) Elég félülő helyzetbe hozni. c) Ha jobban érzi magát ettől. d) Igen Mire utalhat ez? (TÖBB válasz) Időközben belégzésre fokozódó szúró mellkasi fájdalma jelentkezik. a) Tüdőgyulladás. b) Bordatörés. c) Légmell. d) Gerincsérülés Indokolt-e felültetni? a) Igen, mielőbb. b) Nem, az biztosan nem segít. c) Igen, a sérülés életveszélyes lehet. d) Nem, egyelőre nem.

11 Belgyógyászati szituációk Melyik állítás IGAZ? Szomszédotok szédülésre, gyengeségre panaszkodik. Elmondása szerint Diabetes mellitusban szenved, azonban inzulinját beadta. a) Ez esetben a tüneteket nem az alapbetegsége okozza. b) Feltehetően alulbecsülte a szükséges inzulin mennyiségét. c) Nem kizárt, hogy a tű látványa okozza a tüneteket. d) Nem kizárt, hogy hipoglikémia okozza a problémát Melyik kérdés a LEGFONTOSABB? Laikus segélynyújtó számára. a) Mikor, mit és mennyit evett? b) Mit és mennyit ivott? c) Hány ml inzulint adott be? d) Van hányingere? Melyik állítás IGAZ? Vércukorszintmérője 3.8-as értéket mutat. a) Túladagolta az inzulint. b) Vércukorszintje normális, mivel diabetesben szenved. c) Feltehetően keveset evett. d) Számítani kell a hiperglikémiás sokkra Mit javasoltok? a) Feküdjön sokkfektetésbe! b) Fogyasszon valamilyen cukros ételt vagy italt! c) Mérjük meg vérnyomását is. d) Növeljük a beadott inzulin mennyiségét Melyik állítás IGAZ? Kb. két percet vesz igénybe a vérnyomásmérés. Vérnyomás értéke 110/70. a) Mindenképp szükséges a sokkfektetés. b) Kérdezzük meg javultak-e a tünetek. c) Ismételjük meg a vércukormérést. d) Hívjunk mentőt!

12 Mely tevékenység járulhat még hozzá a hipoglikémia kialakulásához? Laikus szinten! a) Túlzott sóbevitel. b) Folyadékhiány. c) Magas vérnyomás. d) Fokozott fizikai aktivitás Melyek lehetnek az áramütés utáni tünetek? (TÖBB válasz) Áramütés a) Zsibbadás. b) Hányinger, hányás. c) Eszméletlenség. d) Lüktető fejfájás Mely szervrendszer a legveszélyeztetettebb áramütés során? a) Kültakaró. b) Emésztő. c) Keringési. d) Kiválasztási Áramütést követően indokolt lehet (TÖBB válasz) a) Égési kötszer használata. b) Újraélesztés. c) Légútbiztosítás. d) Anafilaxiás sokk tüneteinek keresése Áramütést követően mivel kezdjük az újraélesztést? a) Két befújással. b) Harminc mellkasi kompresszióval. c) Csak defibrillátor alkalmazható ilyen esetben! Párosítsátok a betegséget az ellátás lépéseivel! 1 pont, csak hibátlan

13 Mely betegségekre/sérülésekre utalhat fejfájás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségekre/sérülésekre utalhat hányinger, hányás? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségek/sérülések következménye lehet görcsroham? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Erős vérzés. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén Mely betegségek/sérülések esetén indokolt enyhén emelt felsőtest? (TÖBB válasz) a) Stroke. b) Alacsony vérnyomás. c) Napszúrás. d) Agyrázkódás. e) Angina f) Migrén

14 Mit jelent ebben a helyzetben a helyszínbiztosítás? Szituációs feladat Nyugdíjas klub buszos kiránduláson vesz részt. Útközben az egyik férfi hirtelen a mellkasához kap, erős, szorító, nyomó mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodik. a) Mindenkit azonnal leszállítunk a buszról. b) Jelezzük a sofőrnek, a busszal lehúzódik, leáll. c) A leggyorsabban be kell érni a legközelebbi településre. d) Értesítjük az Autópálya Felügyelőséget A panaszok alapján milyen betegségre gyanakodtok? (TÖBB megoldás) a) Angina. b) Asztma. c) Infarktus. d) Tüdőgyulladás Melyik állítás HAMIS? a) Az angina pectoris és az infarktus tünetei hasonlóak. b) Az infarktust mindig megelőzi az angina, illetve az anginát követően mindig kialakul infarktus. c) Mind a két betegség oka a szív oxigénellátásának csökkenése. d) A túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz elősegíti kialakulását Mit tennétek a fenti sérülttel? (TÖBB megoldás) a) Az ilyen rohamok esetén javasolt, nála lévő szívgyógyszert beadnánk neki. b) A busz ülésének kissé hátrahajtásával félülő helyzetben biztosítanánk a nyugalmat. c) Biztosítanánk, hogy ne mozogjon. d) Stabil oldalfekvésbe helyeznénk A sérült nem reagál. Melyik a helyes ellátás? a) Levisszük a buszról, megkezdjük az újraélesztést. b) Levisszük a buszról, légzést ellenőrzünk, Eschmark-fogást alkalmazunk. c) Ülésen hármas érzékeléssel légzésellenőrzést végzünk 10 másodpercig. d) Előrehajtjuk a fejét Nem észleltek légzést, melyik ellátás helyes? a) Stabil oldalfekvésbe rakjuk a sérültet. b) Újraélesztést megkezdjük, közben megkérdezzük van-e defibrillátor a közelben. c) Megvárjuk, amíg a mentő megérkezik, majd ők irányítanak. d) Megvárjuk, amíg meghozzák a defibrillátort, akkor kezdjük el az újraélesztést.

15 14.3.5k. Katasztrófavédelmi ismeretek k.1. Mi az ELSŐDLEGES feladat katasztrófa idején? a) Mindenki mentse a saját értékeit. b) A keletkezett károk felmérése. c) Életmentés. d) A környezeti károk mérséklése k.2. Párosítsátok a katasztrófákat és a helyszíneket! 1 pont, csak hibátlan k.3. Az alábbiak közül melyek tartoznak a katasztrófavédelem feladatai közé? (TÖBB válasz) a) Macska mentése a fa tetejéről. b) Árvíz idején a lakosság csónakkal való kimentése az elárasztott területről. c) Sziréna megszólaltatása légiriadó idején. d) Beázás esetén a csőtörés megszűntetése k.4. Mi a kitelepítés? a) Vészhelyzet esetén azonnal el kell hagyni az érintett területet. b) Előrelátható vészhelyzet esetén az érintett terület szervezett elhagyása. c) Segítségnyújtás költözködés idején. d) Jogcím nélküli lakáshasználók kilakoltatása k.5. Mi kerülhet az alábbiak közül a kimenekítési csomagba? (TÖBB válasz) a) Személyi okmányok b) Készpénz c) Bankkártya d) Sonkás, párizsis zsemle több napra előre csomagolva. e) Tisztálkodási eszközök f) Gyermeknek játék g) Fotóalbum h) Rendszeresen használt gyógyszerek k.6. Mi a nyúlgát? a) A nyulak befutását akadályozó védőháló az autópályák mentén. b) A folyók mentén található magas gát. c) Ideiglenes, általában homokzsákokból készített gát. d) Ideiglenes, általában homokzsákokból készített gát a tavak körül.

16 14.3.5k.7. Mely állítások igazak a veszélyt jelző táblára? (TÖBB válasz) a) A fenti táblával ellátott jármű vízzel veszélyesen reagáló anyagot szállító jármű. b) Ilyen tábla személyautón és teherautón is lehet. c) Karambol esetén veszélyt jelző táblával ellátott jármű kizárólag vegyvédelmi felszerelésben közelíthető meg. d) A felső számok a veszélyt jelző számok. e) Az alsó szám az anyag meghatározásához nyújt segítséget k.8. Milyen katalógusból lehet a veszélyes anyagokat azonosítani? a) SIX katalógus b) FIVE katalógus c) ONE katalógus d) TEN katalógus k.9. Melyik tartoznak a különleges mentőalakulatok közé? (több válasz) a) HUNOR b) HUNYOR c) HUSZÁR d) LOVAG e) NEMZETŐR k.10. Hány óráig képes a HUSZÁR mentőszervezet egy huzamban egy kárhelyen dolgozni? a) 178 óra b) 168 óra c) 160 óra d) 1 hét e) 170 óra k.11. Ki lehet tagja a HUNOR kutató-mentő egységének? a) Tanár, aki katasztrófavédelmi versenyre is felkészíti a diákjait. b) Agysebész c) Ápolónő d) Tűzoltó

17 14.3.5k.12. Mi az INSARAG? a) ENSZ Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport b) ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Szervezet c) Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport d) Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Szervezet e) ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport f) Nemzetközi Kutató és Mentési Irányító Szervezet k.13. Mit tesztek? Az iskolában a kémia szertárban tűz keletkezik. Ti a szertárhoz közeli teremben vagytok tanítási órán, észlelitek a tüzet. a) Azonnal kimenekülünk. b) Igyekszünk a bent lévő vegyszereket kihozni, megelőzve egy esetleges robbanást. c) Mivel a kémia teremben van víz, elkezdjük az oltást. d) A tanár utasításait követjük k.14. Mit NEM kell közölni a tűzoltók hívásakor? a) Pontos helyszín. b) A bejelentő foglalkozása. c) Az égő anyag fajtája. d) Bejelentő adatai. e) A tűz pontos helye. f) Emberi élet van-e veszélyben k.15. Hogyan kell kimenekülni füsttel borított helységből? (több válasz) a) Lehetőleg a földön kúszva. b) Lehetőleg magasra tartott fejjel. c) Szájunk, orrunk elé vizes zsebkendőt tartva. d) Folyamatosan kiabálva, hogy hallják hol vagyunk k.16. Mit kell tenni, ha a serpenyőben kigyullad az olaj? a) Jól záró fedőt tenni rá. b) Jól záró fedőt tenni rá, és lekapcsolni a tűzhelyet. c) Félrehúzni a serpenyőt és kinyitni az ablakot. d) Kiönteni az olajat a mosogatóba.

18 14.3.6k. Fényképek ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY forduló középiskola k.1. A fényképek elküldésének dátuma: FIGYELEM! Olvassátok el figyelmesen a követelményeket! 1. Készítsetek fényképsorozatot egy szabadon választott sérülés/betegség ellátásáról. 2. A sorozat minimum 4 fényképből álljon! 3. A fényképekre írjátok rá az ellátási lépés szövegét! Pl.: 1. Teremtsük meg a biztonságot! 4. A fényképek elnevezése: csapatnév_1.jpg, csapatnév_2.jpg stb. 5. A fényképeket egyetlen ben küldjétek el az oev@oev.hu re! 6. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét!

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés

Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés . Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés Bevezetés Az alap újraélesztés során, az alapvető életfunkciók fenntartása történik, a légzés és a keringés támogatásával, kizárólag védőeszközök használatával.

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016

BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 BIZTONSÁGI TERV Dunai Regatta 2016 Jellege: Budapest, XI. kerület Műegyetem rakpart területén kerül megrendezésre, a Dunai Regatta elnevezésű egyetemi sport- és kulturális rendezvény, színpadi aktivitásokkal

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Mixtard 30 40 NE/ml szuszpenziós injekció injekciós üvegben Humán inzulin (rdns)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Mixtard 30 40 NE/ml szuszpenziós injekció injekciós üvegben Humán inzulin (rdns) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Mixtard 30 40 NE/ml szuszpenziós injekció injekciós üvegben Humán inzulin (rdns) Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat. Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap.

Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat. Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap. Stroke Szövetség Európáért Nyilatkozat Egy olyan világért, ahol kevesebb a stroke, és akit érint a stroke, minden szükséges segítséget megkap. Kindly supported by The Stroke Alliance for Europe retains

Részletesebben

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat A veseelégtelenség miatt beültetett peritoneális (hasi) dializáló katéter (Tenckhoff) Tisztelt Betegünk! Köszönjük, hogy Intézetünket tisztelte meg

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Voltaren Dolo filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

f e l l e b b e z é s t

f e l l e b b e z é s t Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség részére A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség címén Tárgy: Auchan bevásárlóközpont (Solymár) környezetvédelmi engedélye

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató NovoRapid Penfill 100 NE/ml injekció patronban Milyen hatóanyagot

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény tervezet 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak megfelelıen;

Részletesebben

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV Készült 2009 - ben (kézirat lezárva: 2009. 11. 21.), a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat során a Fiatal Színházművészetért Alapítvány által elnyert támogatásból,

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS 1 I. fejezet 1. Általános előírások 1.1. E szakutasítás fejezeteinek előírásait a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

I. E LŐSZ Ó A felhasználók tájékoztatása, a szolgáltatási feltételrendszer egyértelmű rögzítése és a kiegyensúlyozott felhasználó-szolgáltató kapcsolatrendszer kialakítása érdekében minden szolgáltatónak

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére Üdvözöljük a IZINTA Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29/33; Cg.: 01-09-261813; adószám:

Részletesebben

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1 TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1 Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HORDOZHATÓ INDÍTÓ BERENDEZÉS, KOMPRESSZORRAL KM0505 GARANCIALEVÉL

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HORDOZHATÓ INDÍTÓ BERENDEZÉS, KOMPRESSZORRAL KM0505 GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre 5. Biztonságtechnikai ismeretek 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre Az emberi test maga is vezető, ezért ha a test különböző pontjai között potenciálkülönbség lép fel, a testen áram indul

Részletesebben

Napfénylámpa Használati utasítás

Napfénylámpa Használati utasítás TL60 H Napfénylámpa Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de email: kd@beurer.de Tartalom 1 megismerése...

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF)

A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft elektronikus vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételei (ÁSZF) A DMGO Kft. webáruházán keresztül történő vásárlással kapcsolatos főbb információk A DMGO Korlátolt Felelősségű Társaságtól

Részletesebben

Amit nem árt tudni a klórról

Amit nem árt tudni a klórról Amit nem árt tudni a klórról Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Miről is szeretnék beszélni? Klór jellemzői Fizikai, kémiai tulajdonságai Élettani hatásai Tűz- és robbanásveszély Kezelés, tárolás Egyéni

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL 1 BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BALATONKENESE RENDŐRŐRS 8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zs. u. 7.; Tel/fax.: 88/584-970 (BM: 22/46-10) e-mail: fodort@veszprem.police.hu BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST)

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST) UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST) Jelen általános biztosítási feltételek (a továbbiakban: általános feltételek) és különös biztosítási feltételek (a

Részletesebben

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése I. Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság célkitűzéseinek, útmutatásainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Betegtájékoztató: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Portiron

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz.

HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz. HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz. Gódor József EV. (telephely: 2115 Vácszentlászló, Zsámboki út 043/9hrsz.) mint gyártó

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA 2005.9.12. L 235/1 II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) TANÁCS FORDÍTÁS AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA ( 1 ) ( 1 ) A Tanács írásbeli eljárással

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

Használati útmutató HU 1

Használati útmutató HU 1 Használati útmutató HU 1 Tartalom Biztonsági információk... 3 Készülékleírás... 7 Alapbeállítások... 9 Alap funkciók... 10 Speciális funkciók... 13 Működés közben... 15 Milyen edény használható?... 16

Részletesebben

Á L T A L Á N O S F E L T É T E L E K

Á L T A L Á N O S F E L T É T E L E K A Családfő Biztosítási Szerződés Általános és Különös Feltételei I. Á LTALÁNOS FELTÉTELEK A Biztosító a jelen biztosítási feltételek alapján arra vállal kötelezettséget, hogy biztosítási díj ellenében

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Actrapid InnoLet 100 NE/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban Humán inzulin (rdns) Mielőtt elkezdené alkalmazni inzulinját, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

Familiáris mediterrán láz

Familiáris mediterrán láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Familiáris mediterrán láz Verzió 2016 1. MI AZ FMF 1.1 Mi ez? A familiáris mediterrán láz (Familial Mediterranean Fever, FMF) egy genetikailag öröklődő betegség.

Részletesebben

Halandóság. Főbb megállapítások

Halandóság. Főbb megállapítások 5. fejezet Halandóság Bálint Lajos Kovács Katalin Főbb megállapítások» A rendszerváltozás időszakában a magyar népesség életkilátásait tekintve a szovjet térség és néhány kelet-európai ország mellett már

Részletesebben

"AT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ

AT TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ Biztonsági Igazgatóság Munka- és Tűzvédelmi Osztály FELKÉSZÜLÉSI ANYAG "AT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI VIZSGÁHOZ Paks, 2012. augusztus 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. A tűz és az égés ismertetése... 3 2. Az égés jellemzői,

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. december 10-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. december 10-i ülésére HAL IM B A K ÖZSÉG ÖNK ORM ÁNY ZATA P O L G Á R M E S T E R 8452 HALIMBA, Petőfi u. 16. (88) 503-420 fax:(88) 237-003 Ügyszám: 11/1067/2015. Tárgy: Halimba község Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Koncepciójának

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVŐKNEK 1. A dokumentációban előforduló kifejezések 2. A közbeszerzési eljárás lebonyolításának

Részletesebben

Munkabaleset-foglalkozási megbetegedés - fizetési meghagyás.

Munkabaleset-foglalkozási megbetegedés - fizetési meghagyás. Munkabaleset-foglalkozási megbetegedés - fizetési meghagyás. Előadó: Dukainé Németh Hajnalka az OEP NYDTH Megtérítési és Ügyviteli osztályvezetője Baleseti ellátások A baleset az emberi szervezetet ért

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2011. augusztus 17-én reggel 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen

Részletesebben

- 1 - Szászvár Nagyközség Önkormányzat Közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciója 2015-2020

- 1 - Szászvár Nagyközség Önkormányzat Közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciója 2015-2020 - 1 - Szászvár Nagyközség Önkormányzat Közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciója 2015-2020 - 2 - I. BEVEZETÉS 1. A koncepció előzményei, a megalkotást indokoló körülmények Szászvár nagyközség a korábbiakban

Részletesebben

BUDAPESTI MÓDSZERTANI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI. Kőbányai 22. Éjjeli Menedékhely és Lábadozó Szakmai beszámoló a 2015.

BUDAPESTI MÓDSZERTANI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI. Kőbányai 22. Éjjeli Menedékhely és Lábadozó Szakmai beszámoló a 2015. BUDAPESTI MÓDSZERTANI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI Kőbányai 22. Éjjeli Menedékhely és Lábadozó Szakmai beszámoló a 2015. évről A Kőbányai 22. Éjjeli menedékhely és lábadozó intézmény Budapest VIII.

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a Toldi T-ECO-5.5-B típusú kályhákhoz.

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a Toldi T-ECO-5.5-B típusú kályhákhoz. Jótállási felelősségünk kizárása: Kérjük, maradéktalanul tartsa be a kezelési és használati útmutatóban foglaltakat, az eltérő használat és kezelésből bekövetkezett hibára garanciális javítást nem vállalunk,

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány. Kampánynyitó sajtóközlemény. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány. Kampánynyitó sajtóközlemény. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány Kampánynyitó sajtóközlemény Sajtófigyelés Ne késlekedj kampány az életért - Minden perc számít http://www.kormend.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=19391 2010. február 11.

Részletesebben

Általános szerzôdési feltételek

Általános szerzôdési feltételek Általános szerzôdési feltételek Hatálybalépés napja: 2013.05.01. www.fizessenmobillal.hu I. fejezet ALAPFOGALMAK, AZ ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA, TÁRGYA ALAPFOGALMAK, AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI

Részletesebben

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 IST 03 C 821-01 ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS HU Fordított anyag az (olasz nyelvű) eredeti alapján. Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital

Részletesebben

3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa

3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa 3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa Légzésvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén A világ egyik vezető egyéni védőeszköz gyártójaként az a célunk, hogy szakmai

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A víz élet, gondozzuk közösen! VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV - 2015 Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A jó gyakorlat Készítette: Buzás

Részletesebben

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. Csoportos Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítási Általános Feltételek Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek

Részletesebben

Stroke napja sajtófigyelés

Stroke napja sajtófigyelés Stroke napja sajtófigyelés STROKE napja 2009 Rajzpályázat 2009. április 20. sulinet.hu A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Stroke Társaság égisze alatt a Városligetben megrendezésre kerül a Stroke napja.

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl A Kormány a katasztrófavédelemrıl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

NÁLAD A NYERŐ KOMBINÁCIÓ? ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA

NÁLAD A NYERŐ KOMBINÁCIÓ? ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA NÁLAD A NYERŐ KOMBINÁCIÓ? ELNEVEZÉSŰ NYEREMÉNYJÁTÉK RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA 1. A JÁTÉK SZERVEZŐJE A NÁLAD A NYERŐ KOMBINÁCIÓ? elnevezésű nyereményjáték ( Játék ) szervezője a Magyar Suzuki Zrt.

Részletesebben

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről ,20 ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112 Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Szám: 05070-13690/2013. ált. B

Részletesebben

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A NICORETTE Quickspray vény nélkül kapható gyógyszer, amely nikotint tartalmaz, és segít Önnek leszokni a dohányzásról.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér:

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér: Tartalomjegyzék 1. Célok, funkció 2. Célcsoport, megvalósulási kritériumok 3. Alapelvek 4. Garanciális elemek - jogok és kötelezettségek 5. Szervezeti felépítés 6. Személyi feltételek, munkarend 7. A szolgáltatás

Részletesebben