FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek"

Átírás

1 FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! Munkahelyi, sport és iskolai balesetek Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók egészségügyi ellátást igénylő iskolai baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Lányoknál az égési sérülés gyakoribb. b) Az esés csak a fiúknál a leggyakoribb sérüléstípus. c) Szúrás és vágás a két nemnél azonos mértékben fordul elő. d) Lányoknál az első három sérüléstípus sorrendje: esés, nekicsapódás, egyéb. e) Több lány sérült meg az iskolában, mint fiú Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) Gyermekintézmények biztonsága intézménytípusonként Magyarországon 2007 és 2009 között. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Bölcsődékben a legnagyobb problémát a balesetveszélyes körülmények okozzák. b) Gyermekotthonokban a leggyakoribb a kémiai biztonság hiánya.

2 c) A kémiai biztonság hiánya a játszóházakban, meghaladja a családi napközik és gyermekotthonok kémiai hiányosságainak összegét. d) A zsúfoltság főként a bölcsődékben problémás. e) Átlagosan a vizsgált intézmények 20%-ban hiányos az elsősegélynyújtó felszerelés Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók játék, szabadidőtöltés és sportolás közben bekövetkezett, egészségügyi ellátást igénylő baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Legalább minden tizedik fiú egészségügyi ellátást igénylő sérülést szenved sportolás közben. b) Játék közben 30%-kal több lány sérül meg, mint fiú. c) Sportolás közben több mint kétszer annyi fiú sérül meg, mint játék közben. d) Játék közben feleannyi lány sérül meg, mint sportolás közben. e) A lányok legalább 15%-a megsérül sport vagy játék közben A balesetvédelmi előírásokat betartva, mely védőfelszerelésekre lenne szükség? (TÖBB VÁLASZ) Kémiaóra Egy egyszerű tanulói kísérlet során szódabikarbónára 10%-os ecetsavat kell önteni, mely során széndioxid gáz szabadul fel. a) Laborköpenyre, ruházatunk védelme érdekében. b) Légzést védő készülékre, a felszabaduló mérgező gáz miatt. c) Védőszemüvegre, mely a kevésbé veszélyes anyagoktól is védi szemünk épségét. d) Saválló kesztyűre, mely az erősen maróhatású ecetsav ellen véd.

3 Milyen eszközök szükségesek a kémiai labor elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő. c) Égési kötszer d) Hűtőborogatás ízületi sérülésre. e) Szemöblítő folyadék Mely sorban olvashatók veszélyforrások? (TÖBB VÁLASZ) Az évi, mintegy 4000 iskolai baleset 40%-a testnevelés órán következik be. Tornaterem a) Jó tapadású sportcipő. b) Nedves padló. c) Túlzsúfoltság kerülése. d) Futás és labdajáték zokniban Milyen eszközök szükségesek a tornaterem elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő és/vagy háromszögletű kendő. c) Égési kötszer d) Szemöblítő folyadék Mely események járulhatnak hozzá a légúti idegentest kialakulásához? (TÖBB VÁLASZ) Légúti idegentest a) Lépcsőn haladás közben történő étkezés. b) A tízórai elfogyasztása nyugodt körülmények között, ülő helyzetben, az asztalnál. c) Játék közbeni falatozás. d) Alaposan megrágott gyümölcsök fogyasztása Milyen tünetei lehetnek a félrenyelésnek? (TÖBB VÁLASZ) a) Bal karba sugárzó mellkasi fájdalom. b) Sápadt, verejtékes arcbőr. c) Nehéz légvétel. d) Köhögés. e) Nehezített, halk beszéd, sípoló légzés.

4 Állítsátok sorrendbe a teendőket légúti idegentest esetén! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Alkalmazzunk háti ütést (max. ötször)!; Bíztassuk köhögésre!; Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg, hogy fullad-e. ; Ismét alkalmazzunk háti ütéseket!; Végezzünk hasi lökést (max. ötször)! Mely mondatok hangoznak el a filmben? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi video a légúti idegentest eltávolítására hívja fel a figyelmet csecsemőkorban. https://www.youtube.com/watch?v=gtbub1xpw_o a) Ha a csecsemő félrenyelt fektessük a combjainkra, majd mérjünk maximum öt ütést a hátára. b) Ha egyértelmű a fulladás, lábainál fogjuk meg és fejjel lefelé rázzuk. c) Ha nem sikerült eltávolítani a légúti idegentestet, akkor fektessük a hátára és gyakoroljunk maximum öt lökést a mellkasára. d) Elnézést! Kaphatnánk egy kis figyelmet? A kisbabák egészen ártatlan dolgokat is a szájukba vehetnek. e) Szerencsére a csecsemőkori légúti idegentest nagyon ritka jelenség. f) Most arra kérjük, ossza meg ezt a filmet a legkedvesebb barátaival! A vázrendszer sérülései Melyik állítás igaz? a) A csontrendszert a váz- és izomrendszer alkotja. b) A vázizomzat alkotója a csont- és mozgási rendszer. c) A mozgási szervrendszer alkotója a vázizomzat és a csontváz. d) Az izomzat a vázrendszer passzív részét alkotja A kalcium fontos szerepet tölt be (TÖBB VÁLASZ) a) az izmok megfelelő működésében. b) a csontok felépítésében. c) a fog szöveteiben. d) az inak rugalmasságában Hány mg kalciumra van szüksége a ti korosztályotoknak? a) 900 mg b) 1100 mg c) 1300 mg d) 1500 mg

5 A felmérések szerint mi mondható el a korosztályotok kalciumbeviteléről? a) Az ajánlott mennyiséget fogyasztják. b) 20%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint amennyi szükséges. c) Közel feleannyit fogyasztanak csak. d) Majd kétszeresét fogyasztják Mely sorokban olvasható a napi kalciumszükségletet kielégítő mennyiségű élelmiszer? (TÖBB VÁLASZ) a) 1,5 liter tej. b) 15 dkg lágy sajt. c) 2 doboz kefír és 3 doboz joghurt. d) 20 dkg kemény sajt Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) A koffein tartalmú italok fogyasztása (kávé, tea) fokozzák a kalciumürítést. b) Több kalciumra van szüksége a terhes nőknek, a dohányzó embereknek és a csontritkulásban szenvedőknek. c) Kalcium hiányában fellépő tünetek: vesekő, trombózis, érelmeszesedés. d) 1 csésze kávé 100 mg-mal emeli a kalciumszükségletet. e) A szénsavas italok is jelentős kalciumfogyasztók, 1 pohár szénsavas üdítő semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát. f) A kalcium előnyös hatásai: vas felszívódás csökkentése, emeli a vérnyomást. g) A kalcium csontokba épüléséhez elengedhetetlen az E-vitamin. h) A szervezet kalcium tartalmának kicsivel kevesebb, mint 45%-a a csontokban található Párosítsátok a betűket a megfelelő elnevezésekkel! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont csont, ín, ízületi nedv, ízületi szalag, ízületi tok, porc, térdkalács

6 Párosítsátok a példákat a megfelelő csontkapcsolatokkal! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csontos összenövés, Ízület, Porcos összenövés, Varratos csípőcsont és szeméremcsont, falcsont és homlokcsont, szegycsont és bordák, ujjpercek Sorrend állítsátok sorrendbe a csontok számát csökkenő sorrendben! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 3 pont A legtöbbtől a legkevesebb felé haladva! A páros csontokat duplának vegyétek! Pl. combcsont = 2. Agykoponya csontjai, Alkarcsontok száma, Ágyéki csigolyák száma, Álbordák száma, Bordák száma, Csigolyák száma, Háti csigolyák száma, Kulcscsont, Maradandó fogak száma, Orrcsont, Tejfogak száma, Valódi bordák száma 1, 2, 4, 5, 6, 7, 12, 14, 20, 24, 32, 35 Törés, rándulás, ficam Melyek a törés ellátásának lépései? (TÖBB VÁLASZ) a) Tegyük a sérült végtagot 20 percig folyóvíz alá. b) A sérült végtagot lehetőleg ne mozgassuk. c) Rögzítsük szorosan, merev tárgyhoz (pl. faág). d) Ha a láb sérült, polcoljuk fel magasra. e) Nyugtassuk meg a sérültet. f) Ha a végtag rendellenes pozícióban maradt, hívjunk mentőt Mi a különbség a bokarándulás és bokatörés ellátása között? a) A törést jegeljük, a rándulást csak borogatjuk. b) A törést nem mozgatjuk, rándulás esetén óvatosan megpróbálhat ráállni a sérült. c) Semmi, mert ránézésre nem mindig tudjuk megállapítani, hogy melyik sérüléstípusról van szó. d) A törést jegeljük, a rándulást erősen körbetekerjük rugalmas pólyával Milyen sérülések ellátásához alkalmas a háromszögletű kendő? (TÖBB VÁLASZ) a) Bokaficam. b) Lapockacsont törése. c) Koponyaalapi törés. d) Vállficam. e) Könyökficam.

7 Iskolai és sportbalesetek szituációk Mi az első teendőtök? Testnevelés óra A kora reggeli testnevelés órán egyik társatok megbotlik, esés közben egy másik társatokat is ellöki. Egyikőjük fekve marad, a másik fejét beütötte, majd felült. a) Figyelmeztetni a többieket, hogy fejezzék be a labdajátékot. b) Kicsi a rakást játszani. c) Gyorsan vízzel locsolni a fekve maradt arcát. d) Fotókkal dokumentálni az eseményeket (instagrammra) Mi a következő teendő? a) A sérültek ellátásának megkezdése. b) Kommunikáció az elesett társakkal. c) Telefonon hívni a gyerekek szüleit. d) Megnézni, miben eshettek el Melyik sérülés a LEGKEVÉSBÉ valószínű? A földön fekvő sérült megrázásra, megszólításra nem reagál, légzése normális, a hasán fekszik, jobb füléből, orrából vér szivárog. a) Koponyaalapi törés. b) Gerinctörés. c) Eszméletlenség. d) Orrcsont-törés Hogyan pozícionálnátok? A betegvizsgálat során nem találtatok újabb sérülést, de a szeme körül lilás haematóma kezd megjelenni. a) Stabil oldalfektetés jobb oldalára. b) Stabil oldalfektetés bal oldalára. c) Félülő helyzet. d) Enyhén megemelt felsőtest.

8 Milyen további teendők lehetnek még? (TÖBB VÁLASZ) a) Fedőkötés készítése a fülvérzésre. b) Parittyakötés készítése az orrvérzésre. c) Fedőkötés készítése a szemre (mindkettőre). d) Orrszárnyak összefogása. e) Légzés folyamatos figyelése. f) Sérült kihűlés elleni védelme Mit kérdeznétek tőle? (TÖBB VÁLASZ) A másik sérült a földön ül. a) Fáj a fejed? b) Miben estél el? c) Szédülsz? d) Van hányingered? e) A fejeden kívül fáj még valahol? Mi a következő teendő? Válaszai kissé zavartak, valamennyi feltett kérdésre nemmel válaszol. a) Részletes betegvizsgálat. b) Enyhén emelt felsőtesttel lefektetni. c) Sokkfektetést alkalmazni. d) Fedőkötést készíteni a karjára Szükséges-e szóban tájékoztatni a következő lépésről ( )? a) Igen. b) Nem Jelöljétek a legfontosabb kérdéseket! (TÖBB VÁLASZ) Az ellátás közben egy harmadik társatok jelzi, hogy rosszul érzi. Elmondása szerint ismert cukorbeteg. a) Reggeliztél? b) Mikor voltál utoljára orvosnál? c) Szédülsz? d) Hasmenésed volt? Melyik sérülésnek/állapotnak van a legnagyobb esélye az alábbi információk alapján? a) Anafilaxiás sokk. b) Megemelkedett vércukorszint. c) Alacsony vércukorszint. d) Oxigénhiány. e) Alacsony inzulinszint.

9 Melyik a helyes ellátás? a) Lefektetitek enyhén emelt felsőtesttel. b) Sokkfektetésbe helyezitek. c) Cukros folyadékot itattok vele. d) Nyugodt légzésre bíztatjátok Mi tekinthető az alábbiak közül ebben az esetben helyszínbiztosítási tevékenységnek? Tantermi baleset Játék közben egy osztálytársatok véletlenül magára rántja a hatalmas tanári asztalt. a) Az asztal levétele és biztonságos elhelyezése. b) A folyosón lévő gyerekek behívása az osztályba. c) Szólni egy tanárnak. d) Kideríteni hogyan történt a baleset Mit tesztek? Hárman vagytok a teremben. a) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, ketten megkezditek a sérült ellátását. b) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, a másik kinyitja az ablakot, a harmadik pedig a sérülthez megy. c) Mindhárman a sérülttel foglalkoztok. d) Ketten mentek a sérülthez, egyikőtök pedig az ajtónál vigyáz a rendre Mit kérdeznétek tőle az alábbiak közül? A sérült sápadt, légzése szapora. a) Szédülsz? b) Hol fáj? c) Ettél ma már valamit? d) Szedsz valamilyen gyógyszert? Veszélyes-e a hasi terület sérülése? (TÖBB VÁLASZ) A beteg a hasát és a fejét fájlalja. a) Igen, belső sérülés alakulhat ki. b) Igen, a sérülések vérzéssel is járhatnak. c) Igen, krónikus zsírfelhalmozódáshoz vezethet. d) Nem, a helyszínen könnyen felismerhető a sérülés súlyossága. e) Igen, akár műtéti beavatkozást is igényelhet.

10 Hogyan pozícionálnátok a sérültet? a) Felhúzott lábakkal háton fekve. b) Körülbelül 45 fokban felemelt lábbal fektetve. c) Enyhén emelt felsőtesttel. d) Kényelmes félülő helyzetben Mely tünetek erősíthetik a kivérzéses sokk gyanúját? (TÖBB VÁLASZ) a) Száraz ajkak és nyelv. b) Hányinger, hányás. c) Sápadt bőr. d) Eszméletvesztés Sérülés esetén, fenti tünetek alapján melyikre van a legnagyobb esély? a) Hipovolémiás sokk. b) Kardiális sokk. c) Disztribúciós sokk. d) Pszichés sokk Jelöljétek az ellátás első HÁROM lépését! (TÖBB VÁLASZ) Kémia óra Kémia órán társatok bokája egy rossz lépéstől kifordult, ennek következtében a kezében lévő forró vegyszer csuklójára ömlött. a) Társ megnyugtatása. b) Teljes betegvizsgálat. c) Vegyszer semlegesítése. d) A bajbajutott tájékoztatása az ellátás lépéseiről. e) A köpeny levétele. f) Tájékozódás a vegyszerrel érintett területről Melyik sérülés ellátása a sürgetőbb? a) Boka. b) Csukló Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) Fertőtlenítés. b) A keletkezett hólyagok megnyitása. c) Fedőkötés. d) Rögzítőkötés.

11 Mire utalnak az említett tünetek az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Bokája enyhén duzzadt, lilásan elszíneződött. a) Ficam. b) Törés c) Achilles-ín szakadása. d) Égés Mire utal az említett tünet az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Csuklóján kisebb hólyagok jelentek meg. a) Súlyos, marási sérülést szenvedett. b) Harmadfokú égést szenvedett. c) Akár az érzőidegek is megsérülhettek. d) A szőrmerevítő izom és a faggyúmirigy is megsérülhetett. e) Allergiás reakció alakult ki Mire utalhat a fokozatosan erősödő köhögés? (KÉT HELYES VÁLASZ) A sérült egyre sűrűbben és egyre erőteljesebben köhög. a) Mérgezés. b) Oxigénhiány. c) Hiperventilláció. d) Légúti irritáció. e) Anafilaxiás sokk Melyek lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) A helyiség átszellőztetése. b) Próbakortyoltatás. c) Semlegesítő folyadék itatása. d) Nyugodt légzésre bíztatás.

12 Kötözések Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Fedőkötés. a) Végtag kötözése esetén a vastagabb résztől kezdjük a kötést. b) Mellkasi sérülésre nem alkalmazható. c) Sebfedő rögzítésére alkalmas. d) Vegyszer okozta marásnál indokolt lehet A kohéziós kötszer (TÖBB VÁLASZ) a) menetei egymáshoz rögzülnek. b)...rögzítését ragtapasszal végezzük. c) könnyen elcsúszik. d) illeszkedik a test alakjához. Nyomókötés Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) A kötésrögzítőt a seb felett célszerű megtekerni, így növelni a sebre ható nyomást. b) Az átvérzett kötszer cseréjét gyorsan végezzük. c) A mullpólya vége biztosítótűvel nem rögzíthető. d) Nyaki vérzés esetén legalább két pólyatekercset használjunk Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) Ütőeres vérzés esetén szorítókötést alkalmazunk. b) A nyomókötés erős vérzéseknél alkalmazható. c) Mull-lapot nyomókötés esetén soha sem alkalmazunk. d) Szorítókötést végtag amputáció esetén alkalmazunk Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomókötés esetén a rögzítőpólya 8-as alakban is rögzíthető. b) Erős vérzésnél indokolt lehet nyomópárna alkalmazása. c) A fejen lévő seb kötözése háromszögletű kendővel is kivitelezhető. d) Nyomókötés azonnal elállítja a vérzést.

13 Mentőállomás-látogatás Látogassátok meg a legközelebbi mentőállomást! Felkészítőtöknek érdemes időpontot egyeztetni a mentőállomással és ne felejtsétek magatokkal vinni a kérdéseket! A mentőállomások listája ITT található A meglátogatott mentőállomás neve vagy címe (település, mentőállomás száma). Bármely információ megfelelő, amely alapján a mentőállomást be tudjuk azonosítani. A feladat NEM ér pontot! Szöveges, 0 pont Írjátok le a különbséget 2-3 gondolatban! Kérjétek meg, a jelenlévő mentődolgozókat, hogy magyarázzák el mi a különbség egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi között! Típus, felszereltség, személyzet vonatkozásában. *Érdeklődhettek további mentőegység típusok felől is! Mely állítások IGAKak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg, hogy mutassák meg a képen látható eszközt! Magyarázzák el, mire használják és mutassák be a használatát! jpg a) Legalább 3-féle méretre állítható. b) Bukósisakot viselt sérültnél indokolt lehet a használata. c) Epilepsziás roham után előírás használata. d) Szakszerűen használva közvetlenül a bőrfelületre kerül.

14 Mely állítások IGAZak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg a mentőállomás dolgozóját, mutassa meg a képen látható eszközt! a) A képen látható eszköz neve: újraélesztő készülék. b) EKG készíthető vele. c) Defibrillálásra alkalmas. d) A tüdő oxigénszintjét is megmutatja Mely állítások HAMISak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomtatásra is alkalmas. b) A beteg életkora rögzíthető. c) Alkalmas fényképezésre. d) Vérnyomásmérésre nem használható Mely állítások IGAZak a képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Segítségével a beteg az MRI készülékbe helyezhető. b) Az eszköz hosszúsága állítható. c) Gépkocsiból történő kimentésre is használható. d) Az eszköz szélessége állítható Mely állítások HAMISak az előző képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Minden mentőautóban megtalálható. b) Az eszköz neve: gerinchordágy. c) Hasonló célt szolgál az ún. board. d) A mentőautó hátsó ajtaján kerül rögzítésre. e) Az eszközön nem szükséges a beteg rögzítése.

15 Az alábbi eszközök közül, melyek alkalmasak a sziréna vezérlésére? (TÖBB VÁLASZ) A képek új típusú (sárga) mentőautókban készültek, mind a Volkswagen, mind a Mercedes gyártmányú B és C kocsikban megtalálhatók. a) A b) B c) C d) D Melyek szabályozhatók a B jelű eszközzel? (TÖBB VÁLASZ) a) Első fényszóró erőssége. b) A villogó fény színe, azaz, hogy pirosan vagy kéken villogjon. c) A sziréna hangja. d) A mentőautó oldalán lévő világítás. e) A sziréna (fényhíd) be- és kikapcsolása.

16 Hol található az A jelű eszköz? a) A betegtérben. b) A kormány mellett. c) A kesztyűtartó alatt. d) A visszapillantó mögött Készítsetek egy fényképet a csapatotok tagjairól a mentőállomáson! Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A képen a mentődolgozó(k) is szerepelhetnek, de ez nem kötelező. A képet az re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma: Szintén ben küldjétek el az alábbi felvételek VALAMELYIKÉT! Elegendő egy képet vagy hangfelvételt elküldeni! 1. Egyik társatokra helyezett nyakrögzítő. 2. Egyik társatok rögzítése vákuum ágyban vagy gerincágyon/boardon. 3. Mindhárom csapattag mentős kabátban. Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A felvételt az re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma:

17 Véradás Mióta működik közre a szervezet a véradásszervezés területén? A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységei közé tartozik a véradás szervezése. a) 1954 b) 1939 c) Melyik szervezettel dolgozik együtt a szervezet? A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét szakmai partnerségben végzi. a) Országos Mentőszolgálat b) Országos Egészségfejlesztési Intézet c) Országos Vérellátó Szolgálat Mikor adták át először a kitüntetést? A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. a) november 27. b) november 27. c) június Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között? a) 35 nap b) 56 nap c) 21 nap Általában mennyi időt vesz igénybe a véradás? a) Egy óra b) Fél óra c) Negyed óra Mennyi vért vesznek le egy alkalommal? a) 4,5 dl-t és 3 kémcsőnyit az utólagos kivizsgáláshoz b) 4,5 dl-t a kivizsgáláshoz és 4,5 dl-t c) 1 dl-t a kivizsgáláshoz és 3 dl-t

15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1.01. Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A 11-18 éves korú tanulók egészségügyi ellátást igénylő iskolai baleseteinek aránya Magyarországon

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés,

Részletesebben

1. Tornatermi baleset (22p)

1. Tornatermi baleset (22p) 1. Tornatermi baleset (22p) Két diák kosárlabdázás közben összefejelt, majd elestek. Egyikőjük néhány másodpercig mozdulatlanul, csukott szemmel fekszik a földön, majd kinyitja szemét. Kérdésekre elmondja,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A zúzott seb ellátása

Részletesebben

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor 1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! Vészvillogó, láthatósági mellény,

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16. T.1.1. Mentőhívás T.1.1.01. Melyik a mentők telefonszáma? a) 104 b) 105 c) 106 d) 107 T.1.1.02. Melyik információ a LEGKEVÉSBÉ szükséges a mentők értesítésekor? a) Mi történt? b) Hol történt? c) A sérültek

Részletesebben

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4..

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4.. Veszélyjelző táblák Balesetek, sérülések Elsősegély fogalma Bemut. 1' Bemutatkozás, az elsősegélynyújtásról fogunk beszélni, üljenek le Mit jelenthez ez a szó, hogy elsősegély? (hétköznapi ember, nem orvos

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p Beküldési határidő: 2015.02.16. 23:59 FIGYELEM! Végleges kérdéseknek és válaszoknak mindig az online felületen szereplő szöveg számít! Az online felület és a pdf közötti eltérésekért felelősséget NEM vállalunk!

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Elsősegélynyújtási ismeretek Az elsősegélynyújtás Elsősegélynyújtás fogalma egy megsérült, illetve hirtelen megbetegedett embernek nyújtott segítség, illetve ellátás

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1a. A légzőszervrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 1.1. Elsősegélynyújtás története A feladatok

Részletesebben

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele OMSZ Országos Mentőszolgálat Bemutatkozás: Az Országos Mentőszolgálat egységes állami

Részletesebben

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13.

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13. 12.1.1. Légút ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR Anatómia, élettan 12.1.1.01. Mit nevezünk légcserének? a.) a tüdő és a környezet levegőjének cseréjét b.) a kilégzés folyamatát

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter Motoros balesetek és elsősegélynyújtás Krivácsy Péter A motoros balesetek jellegzetességei A motoros balesetek ¾-e ütközés más járművel (szgk.) Műszaki hiba kevesebb mint 3% Az esetek 2/3 ában a motoros

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A légzőszervrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI 6200-11 ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI modul tananyagegységei: I. Munkaterület munkavédelme II. Tűz elleni védekezés III. Környezetvédelem IV. Az elsősegélynyújtás általános

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

Elsősegélynyújtás alapismeretek

Elsősegélynyújtás alapismeretek Elsősegélynyújtás alapismeretek Tájékozódás a baleset helyszínén 1. A helyszín biztosítása, a baleset felmérése, a sérültek számának meghatározása 2. A sérült (sérültek) állapotának megítélése: Életveszélyes:

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.1.1. Az elsısegélynyújtás alapjai ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 10.1.1.1. Hogyan folytatódik a mondat? Az elsısegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, amelyet a. bárki a végleges szakellátás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím:

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Az 54 723 01 1000 00 00 azonosító számú, 3 éves Ápoló megnevezésű szakképesítés területi szakmai gyakorlat követelményei Teljesítendő

Részletesebben

Kiromed Prof Gravitációs gerincnyújtó pad Összeszerelési útmutató

Kiromed Prof Gravitációs gerincnyújtó pad Összeszerelési útmutató Kiromed Prof Gravitációs gerincnyújtó pad Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. KEZELÉS ÉS BEÁLLÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK Hogyan

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon SZKA_210_19 Vegyületek az asztalunkon TANULÓI VEGYÜLETEK AZ ASZTALUNKON 10. ÉVFOLYAM 239 19/1A A TANTÁRGYAK NÉPSZERÛSÉGE ISKOLAI FELMÉRÔ LAP Útmutató a felmérést végzôk számára: 1. Amikor bementek az

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA T 121006/2/2 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás,

Részletesebben

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában.

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában. FOSAMAX 70 MG TABLETTA Fosamax 70 mg tabletta 70 mg alendronsav nátrium-alendronát-trihidrát formájában HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések -sorozat- SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek! Felelős kiadó: Dr. habil.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását

Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását azonnal, vagy nagyon rövid időn belül tapasztalja a sportoló. Az esetek többségében

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Sürgősségi lánc felépítése és működése

Sürgősségi lánc felépítése és működése Sürgősségi lánc felépítése és működése Konstantin-kereszt A mentés "Az Egészségügyi Törvény 94. -a szerint: ( 1 ) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP 1. feladat 5 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A térd ízülete: egytengelyű

Részletesebben

Felmentési nappal járt munkabalesetek száma

Felmentési nappal járt munkabalesetek száma Tűzoltó 2006-ban Mutnyánszki Tibor tű. főhadnagy 2006-ban 10216 napot töltöttek a sérültek betegállományban. Ebből 2006-ban a katasztrófavédelem hivatásos szervei és a hivatásos önkormányzati tűzoltóság

Részletesebben

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként.

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. SEGÉDANYAG: Hidrogénezett szójababolaj, sárga viasz, részlegesen hidrogénezett

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Használati utasítások Cikk szám: 1103

Használati utasítások Cikk szám: 1103 Használati utasítások Cikk szám: 1103 ÖSSZECSUKHATÓ TRAMBULIN 96cm Komoly testi sérülés vagy halál következhet be, ha a fenti figylemeztetéseket nem követik és nem használják minden utasítás szerint. BIZTONSÁGI

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Tűz-, munka-, környezetvédelem szóbeli vizsgafeladatai

Tűz-, munka-, környezetvédelem szóbeli vizsgafeladatai 2362-10 Tűz-, munka-, környezetvédelem szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ismerőse gyógyászati segédeszköz forgalmazó üzletet fog nyitni. Az Ön segítséget kéri a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben