Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek"

Átírás

1 Munkahelyi, sport és iskolai balesetek Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók egészségügyi ellátást igénylő iskolai baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Lányoknál az égési sérülés gyakoribb. b) Az esés csak a fiúknál a leggyakoribb sérüléstípus. c) Szúrás és vágás a két nemnél azonos mértékben fordul elő. d) Lányoknál az első három sérüléstípus sorrendje: esés, nekicsapódás, egyéb. e) Több lány sérült meg az iskolában, mint fiú Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) Gyermekintézmények biztonsága intézménytípusonként Magyarországon 2007 és 2009 között. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Bölcsődékben a legnagyobb problémát a balesetveszélyes körülmények okozzák. b) Gyermekotthonokban a leggyakoribb a kémiai biztonság hiánya. c) A kémiai biztonság hiánya a játszóházakban, meghaladja a családi napközik és gyermekotthonok kémiai hiányosságainak összegét. d) A zsúfoltság főként a bölcsődékben problémás. e) Átlagosan a vizsgált intézmények 20%-ban hiányos az elsősegélynyújtó felszerelés.

2 Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók játék, szabadidőtöltés és sportolás közben bekövetkezett, egészségügyi ellátást igénylő baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Legalább minden tizedik fiú egészségügyi ellátást igénylő sérülést szenved sportolás közben. b) Játék közben 30%-kal több lány sérül meg, mint fiú. c) Sportolás közben több mint kétszer annyi fiú sérül meg, mint játék közben. d) Játék közben feleannyi lány sérül meg, mint sportolás közben. e) A lányok legalább 15%-a megsérül sport vagy játék közben A balesetvédelmi előírásokat betartva, mely védőfelszerelésekre lenne szükség? (TÖBB VÁLASZ) Kémiaóra Egy egyszerű tanulói kísérlet során szódabikarbónára 10%-os ecetsavat kell önteni, mely során széndioxid gáz szabadul fel. a) Laborköpenyre, ruházatunk védelme érdekében. b) Légzést védő készülékre, a felszabaduló mérgező gáz miatt. c) Védőszemüvegre, mely a kevésbé veszélyes anyagoktól is védi szemünk épségét. d) Saválló kesztyűre, mely az erősen maróhatású ecetsav ellen véd Milyen eszközök szükségesek a kémiai labor elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő. c) Égési kötszer d) Hűtőborogatás ízületi sérülésre. e) Szemöblítő folyadék.

3 Mely sorban olvashatók veszélyforrások? (TÖBB VÁLASZ) Az évi, mintegy 4000 iskolai baleset 40%-a testnevelés órán következik be. Tornaterem a) Jó tapadású sportcipő. b) Nedves padló. c) Túlzsúfoltság kerülése. d) Futás és labdajáték zokniban Milyen eszközök szükségesek a tornaterem elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő és/vagy háromszögletű kendő. c) Égési kötszer d) Szemöblítő folyadék Mely események járulhatnak hozzá a légúti idegentest kialakulásához? (TÖBB VÁLASZ) Légúti idegentest a) Lépcsőn haladás közben történő étkezés. b) A tízórai elfogyasztása nyugodt körülmények között, ülő helyzetben, az asztalnál. c) Játék közbeni falatozás. d) Alaposan megrágott gyümölcsök fogyasztása Milyen tünetei lehetnek a félrenyelésnek? (TÖBB VÁLASZ) a) Bal karba sugárzó mellkasi fájdalom. b) Sápadt, verejtékes arcbőr. c) Nehéz légvétel. d) Köhögés. e) Nehezített, halk beszéd, sípoló légzés Állítsátok sorrendbe a teendőket légúti idegentest esetén! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Alkalmazzunk háti ütést (max. ötször)!; Bíztassuk köhögésre!; Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg, hogy fullad-e. ; Ismét alkalmazzunk háti ütéseket!; Végezzünk hasi lökést (max. ötször)!

4 Mely mondatok hangoznak el a filmben? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi video a légúti idegentest eltávolítására hívja fel a figyelmet csecsemőkorban. a) Ha a csecsemő félrenyelt fektessük a combjainkra, majd mérjünk maximum öt ütést a hátára. b) Ha egyértelmű a fulladás, lábainál fogjuk meg és fejjel lefelé rázzuk. c) Ha nem sikerült eltávolítani a légúti idegentestet, akkor fektessük a hátára és gyakoroljunk maximum öt lökést a mellkasára. d) Elnézést! Kaphatnánk egy kis figyelmet? A kisbabák egészen ártatlan dolgokat is a szájukba vehetnek. e) Szerencsére a csecsemőkori légúti idegentest nagyon ritka jelenség. f) Most arra kérjük, ossza meg ezt a filmet a legkedvesebb barátaival! A vázrendszer sérülései Melyik állítás igaz? a) A csontrendszert a váz- és izomrendszer alkotja. b) A vázizomzat alkotója a csont- és mozgási rendszer. c) A mozgási szervrendszer alkotója a vázizomzat és a csontváz. d) Az izomzat a vázrendszer passzív részét alkotja A kalcium fontos szerepet tölt be (TÖBB VÁLASZ) a) az izmok megfelelő működésében. b) a csontok felépítésében. c) a fog szöveteiben. d) az inak rugalmasságában Hány mg kalciumra van szüksége a ti korosztályotoknak? a) 900 mg b) 1100 mg c) 1300 mg d) 1500 mg A felmérések szerint mi mondható el a korosztályotok kalciumbeviteléről? a) Az ajánlott mennyiséget fogyasztják. b) 20%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint amennyi szükséges. c) Közel feleannyit fogyasztanak csak. d) Majd kétszeresét fogyasztják.

5 Mely sorokban olvasható a napi kalciumszükségletet kielégítő mennyiségű élelmiszer? (TÖBB VÁLASZ) a) 1,5 liter tej. b) 15 dkg lágy sajt. c) 2 doboz kefír és 3 doboz joghurt. d) 20 dkg kemény sajt Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) A koffein tartalmú italok fogyasztása (kávé, tea) fokozzák a kalciumürítést. b) Több kalciumra van szüksége a terhes nőknek, a dohányzó embereknek és a csontritkulásban szenvedőknek. c) Kalcium hiányában fellépő tünetek: vesekő, trombózis, érelmeszesedés. d) 1 csésze kávé 100 mg-mal emeli a kalciumszükségletet. e) A szénsavas italok is jelentős kalciumfogyasztók, 1 pohár szénsavas üdítő semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát. f) A kalcium előnyös hatásai: vas felszívódás csökkentése, emeli a vérnyomást. g) A kalcium csontokba épüléséhez elengedhetetlen az E-vitamin. h) A szervezet kalcium tartalmának kicsivel kevesebb, mint 45%-a a csontokban található Párosítsátok a betűket a megfelelő elnevezésekkel! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont csont, ín, ízületi nedv, ízületi szalag, ízületi tok, porc, térdkalács Párosítsátok a példákat a megfelelő csontkapcsolatokkal! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csontos összenövés, Ízület, Porcos összenövés, Varratos csípőcsont és szeméremcsont, falcsont és homlokcsont, szegycsont és bordák, ujjpercek

6 Sorrend állítsátok sorrendbe a csontok számát csökkenő sorrendben! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 3 pont A legtöbbtől a legkevesebb felé haladva! A páros csontokat duplának vegyétek! Pl. combcsont = 2. Agykoponya csontjai, Alkarcsontok száma, Ágyéki csigolyák száma, Álbordák száma, Bordák száma, Csigolyák száma, Háti csigolyák száma, Kulcscsont, Maradandó fogak száma, Orrcsont, Tejfogak száma, Valódi bordák száma 1, 2, 4, 5, 6, 7, 12, 14, 20, 24, 32, 35 Törés, rándulás, ficam Melyek a törés ellátásának lépései? (TÖBB VÁLASZ) a) Tegyük a sérült végtagot 20 percig folyóvíz alá. b) A sérült végtagot lehetőleg ne mozgassuk. c) Rögzítsük szorosan, merev tárgyhoz (pl. faág). d) Ha a láb sérült, polcoljuk fel magasra. e) Nyugtassuk meg a sérültet. f) Ha a végtag rendellenes pozícióban maradt, hívjunk mentőt Mi a különbség a bokarándulás és bokatörés ellátása között? a) A törést jegeljük, a rándulást csak borogatjuk. b) A törést nem mozgatjuk, rándulás esetén óvatosan megpróbálhat ráállni a sérült. c) Semmi, mert ránézésre nem mindig tudjuk megállapítani, hogy melyik sérüléstípusról van szó. d) A törést jegeljük, a rándulást erősen körbetekerjük rugalmas pólyával Milyen sérülések ellátásához alkalmas a háromszögletű kendő? (TÖBB VÁLASZ) a) Bokaficam. b) Lapockacsont törése. c) Koponyaalapi törés. d) Vállficam. e) Könyökficam.

7 k. Melyik ellátási lépés helyes? Társad karjára ráesett, deformitás látható. a) Csuklóján lévő gyűrűk nem zavarják az ellátást. b) A pulóvert a sérült karnál kezdve leveszem, majd a rögzítés után ráterítem. c) Ellátás közben mondom, hogy mit teszek vele. d) Ellátás közben már tájékoztatom a törés várható szövődményeiről k. Melyik állítás NEM igaz a nyílt törés ellátására? a) Fertőtleníteni szükséges. b) Fedőkötés készítése indokolt. c) Mindig tegyünk rá hideg vizes borogatást. d) Kerüljük a sérült végtag mozgatását k. Állítsátok sorrendbe az elsősegély lépéseit! A lakótelepi sportpályán kosárlabdáztatok délután. Társad ziccer után rosszul érkezik a talajra, térde kificamodik. a) A játék leállítása. b) Kommunikáció a sérülttel. c) A sérült nyugalomba helyezése (pl. leültetés). d) A sérült végtag vizsgálata. e) Egyéb sérülések keresése. f) A sérült végtag rögzítése, kitámasztása k. Állkapocscsont törése esetén melyik ellátás a LEGINKÁBB helyes? a) A fejet előre hajtjuk, megkérjük a sérültet, hogy ne beszéljen. b) A fejet hátrahajtjuk, megkérjük a sérültet, hogy ne beszéljen. c) Megkérjük a sérültet, hogy kezével tartsa stabilan az állkapcsát. d) Parittyakötést helyezünk fel k. Milyen kérdéseket célszerű feltenni gerincsérülés gyanúja esetén? a) Hol érez fájdalmat? b) Máskor is esett már ilyen magasról? c) Tudja mozgatni a végtagjait? d) Tud válaszolni? e) Érzi, ha hozzáérek a lábához?

8 k. Melyik esetben van a LEGKISEBB esély a nyaki gerinc sérülésére? a) Sekély vízbe fejest ugró esetében. b) Dodzsemek ütközésekor a vidámparkban. c) Rosszul kivitelezett távolugrásnál. d) Bukósisakot viselő motoros esésénél k. Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk koponyasérülésre? (TÖBB VÁLASZ) a) Lüktető, erős vérzés az orrból. b) Jelentős dudor a koponyán. c) Fejfájás. d) Hányás. e) Görcsroham. f) Sírógörcs k. Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő pozícionálással! bordatörött, eszméletlen koponyasérült, koponyasérült, potenciális gerincsérült enyhén emelt felsőtest, félülő testhelyzet, stabil oldalfekvés, talált helyzetben hagyjuk, fejét megfogjuk k. Milyen sérülésre gondoltok? Fogócskáztatok a teremben, társad nekiszaladt a szekrény szélének, majd elesett. a) Nem valószínű, hogy megsérült. b) Mellkas-sérülése van. c) Koponyasérülése van. d) Bokasérülése van. e) Mindenképpen végezzünk betegvizsgálatot, ne találgassunk k. Egészség és életmód A vázrendszer egészsége Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik életmód járul hozzá! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp hanyag tartás, hiányos táplálkozás, vízhajtók rendszeres szedése, testsúlynövekedés, nem megfelelő lábbeli viselése, veleszületett betegség kezelésének hanyagolása

9 k. Betegség és tünetek Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik tünet tartozik! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp egyik oldali váll magasabban helyezkedik el, görnyedtség, testmagasság csökkenése, sántítás, térdfájás k. Betegség és megelőzés Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik megelőzés tartozhat! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp megfelelő ülés, hátizom erősítése, mezítláb járkálás, optimális testsúly, rendszeres testmozgás, megfelelő D-vitamin bevitele k. Jelöljétek a gyermekkori gerincferdülésre vonatkozó HELYES állításokat! (TÖBB VÁLASZ) a) Lányoknál gyakrabban fordul elő. b) Sokáig nem okoz tüneteket. c) Leggyakrabban éves korban alakul ki. d) Főként a háti-ágyéki szakasz találkozásánál alakul ki Iskolai és sportbalesetek szituációk Mi az első teendőtök? Testnevelés óra A kora reggeli testnevelés órán egyik társatok megbotlik, esés közben egy másik társatokat is ellöki. Egyikőjük fekve marad, a másik fejét beütötte, majd felült. a) Figyelmeztetni a többieket, hogy fejezzék be a labdajátékot. b) Kicsi a rakást játszani. c) Gyorsan vízzel locsolni a fekve maradt arcát. d) Fotókkal dokumentálni az eseményeket (instagrammra).

10 Mi a következő teendő? a) A sérültek ellátásának megkezdése. b) Kommunikáció az elesett társakkal. c) Telefonon hívni a gyerekek szüleit. d) Megnézni, miben eshettek el Melyik sérülés a LEGKEVÉSBÉ valószínű? A földön fekvő sérült megrázásra, megszólításra nem reagál, légzése normális, a hasán fekszik, jobb füléből, orrából vér szivárog. a) Koponyaalapi törés. b) Gerinctörés. c) Eszméletlenség. d) Orrcsont-törés Hogyan pozícionálnátok? A betegvizsgálat során nem találtatok újabb sérülést, de a szeme körül lilás haematóma kezd megjelenni. a) Stabil oldalfektetés jobb oldalára. b) Stabil oldalfektetés bal oldalára. c) Félülő helyzet. d) Enyhén megemelt felsőtest Milyen további teendők lehetnek még? (TÖBB VÁLASZ) a) Fedőkötés készítése a fülvérzésre. b) Parittyakötés készítése az orrvérzésre. c) Fedőkötés készítése a szemre (mindkettőre). d) Orrszárnyak összefogása. e) Légzés folyamatos figyelése. f) Sérült kihűlés elleni védelme Mit kérdeznétek tőle? (TÖBB VÁLASZ) A másik sérült a földön ül. a) Fáj a fejed? b) Miben estél el? c) Szédülsz? d) Van hányingered? e) A fejeden kívül fáj még valahol?

11 Mi a következő teendő? Válaszai kissé zavartak, valamennyi feltett kérdésre nemmel válaszol. a) Részletes betegvizsgálat. b) Enyhén emelt felsőtesttel lefektetni. c) Sokkfektetést alkalmazni. d) Fedőkötést készíteni a karjára Szükséges-e szóban tájékoztatni a következő lépésről ( )? a) Igen. b) Nem Jelöljétek a legfontosabb kérdéseket! (TÖBB VÁLASZ) Az ellátás közben egy harmadik társatok jelzi, hogy rosszul érzi. Elmondása szerint ismert cukorbeteg. a) Reggeliztél? b) Mikor voltál utoljára orvosnál? c) Szédülsz? d) Hasmenésed volt? Melyik sérülésnek/állapotnak van a legnagyobb esélye az alábbi információk alapján? a) Anafilaxiás sokk. b) Megemelkedett vércukorszint. c) Alacsony vércukorszint. d) Oxigénhiány. e) Alacsony inzulinszint Melyik a helyes ellátás? a) Lefektetitek enyhén emelt felsőtesttel. b) Sokkfektetésbe helyezitek. c) Cukros folyadékot itattok vele. d) Nyugodt légzésre bíztatjátok.

12 Mi tekinthető az alábbiak közül ebben az esetben helyszínbiztosítási tevékenységnek? Tantermi baleset Játék közben egy osztálytársatok véletlenül magára rántja a hatalmas tanári asztalt. a) Az asztal levétele és biztonságos elhelyezése. b) A folyosón lévő gyerekek behívása az osztályba. c) Szólni egy tanárnak. d) Kideríteni hogyan történt a baleset Mit tesztek? Hárman vagytok a teremben. a) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, ketten megkezditek a sérült ellátását. b) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, a másik kinyitja az ablakot, a harmadik pedig a sérülthez megy. c) Mindhárman a sérülttel foglalkoztok. d) Ketten mentek a sérülthez, egyikőtök pedig az ajtónál vigyáz a rendre Mit kérdeznétek tőle az alábbiak közül? A sérült sápadt, légzése szapora. a) Szédülsz? b) Hol fáj? c) Ettél ma már valamit? d) Szedsz valamilyen gyógyszert? Veszélyes-e a hasi terület sérülése? (TÖBB VÁLASZ) A beteg a hasát és a fejét fájlalja. a) Igen, belső sérülés alakulhat ki. b) Igen, a sérülések vérzéssel is járhatnak. c) Igen, krónikus zsírfelhalmozódáshoz vezethet. d) Nem, a helyszínen könnyen felismerhető a sérülés súlyossága. e) Igen, akár műtéti beavatkozást is igényelhet.

13 Hogyan pozícionálnátok a sérültet? a) Felhúzott lábakkal háton fekve. b) Körülbelül 45 fokban felemelt lábbal fektetve. c) Enyhén emelt felsőtesttel. d) Kényelmes félülő helyzetben Mely tünetek erősíthetik a kivérzéses sokk gyanúját? (TÖBB VÁLASZ) a) Száraz ajkak és nyelv. b) Hányinger, hányás. c) Sápadt bőr. d) Eszméletvesztés Sérülés esetén, fenti tünetek alapján melyikre van a legnagyobb esély? a) Hipovolémiás sokk. b) Kardiális sokk. c) Disztribúciós sokk. d) Pszichés sokk Jelöljétek az ellátás első HÁROM lépését! (TÖBB VÁLASZ) Kémia óra Kémia órán társatok bokája egy rossz lépéstől kifordult, ennek következtében a kezében lévő forró vegyszer csuklójára ömlött. a) Társ megnyugtatása. b) Teljes betegvizsgálat. c) Vegyszer semlegesítése. d) A bajbajutott tájékoztatása az ellátás lépéseiről. e) A köpeny levétele. f) Tájékozódás a vegyszerrel érintett területről Melyik sérülés ellátása a sürgetőbb? a) Boka. b) Csukló Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) Fertőtlenítés. b) A keletkezett hólyagok megnyitása. c) Fedőkötés. d) Rögzítőkötés.

14 Mire utalnak az említett tünetek az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Bokája enyhén duzzadt, lilásan elszíneződött. a) Ficam. b) Törés c) Achilles-ín szakadása. d) Égés Mire utal az említett tünet az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Csuklóján kisebb hólyagok jelentek meg. a) Súlyos, marási sérülést szenvedett. b) Harmadfokú égést szenvedett. c) Akár az érzőidegek is megsérülhettek. d) A szőrmerevítő izom és a faggyúmirigy is megsérülhetett. e) Allergiás reakció alakult ki Mire utalhat a fokozatosan erősödő köhögés? (KÉT HELYES VÁLASZ) A sérült egyre sűrűbben és egyre erőteljesebben köhög. a) Mérgezés. b) Oxigénhiány. c) Hiperventilláció. d) Légúti irritáció. e) Anafilaxiás sokk Melyek lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) A helyiség átszellőztetése. b) Próbakortyoltatás. c) Semlegesítő folyadék itatása. d) Nyugodt légzésre bíztatás.

15 Kötözések Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Fedőkötés. a) Végtag kötözése esetén a vastagabb résztől kezdjük a kötést. b) Mellkasi sérülésre nem alkalmazható. c) Sebfedő rögzítésére alkalmas. d) Vegyszer okozta marásnál indokolt lehet A kohéziós kötszer (TÖBB VÁLASZ) a) menetei egymáshoz rögzülnek. b)...rögzítését ragtapasszal végezzük. c) könnyen elcsúszik. d) illeszkedik a test alakjához. Nyomókötés Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) A kötésrögzítőt a seb felett célszerű megtekerni, így növelni a sebre ható nyomást. b) Az átvérzett kötszer cseréjét gyorsan végezzük. c) A mullpólya vége biztosítótűvel nem rögzíthető. d) Nyaki vérzés esetén legalább két pólyatekercset használjunk Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) Ütőeres vérzés esetén szorítókötést alkalmazunk. b) A nyomókötés erős vérzéseknél alkalmazható. c) Mull-lapot nyomókötés esetén soha sem alkalmazunk. d) Szorítókötést végtag amputáció esetén alkalmazunk Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomókötés esetén a rögzítőpólya 8-as alakban is rögzíthető. b) Erős vérzésnél indokolt lehet nyomópárna alkalmazása. c) A fejen lévő seb kötözése háromszögletű kendővel is kivitelezhető. d) Nyomókötés azonnal elállítja a vérzést.

16 Mentőállomás-látogatás Látogassátok meg a legközelebbi mentőállomást! Felkészítőtöknek érdemes időpontot egyeztetni a mentőállomással és ne felejtsétek magatokkal vinni a kérdéseket! A mentőállomások listája ITT található A meglátogatott mentőállomás neve vagy címe (település, mentőállomás száma). Bármely információ megfelelő, amely alapján a mentőállomást be tudjuk azonosítani. A feladat NEM ér pontot! Szöveges, 0 pont Írjátok le a különbséget 2-3 gondolatban! Kérjétek meg, a jelenlévő mentődolgozókat, hogy magyarázzák el mi a különbség egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi között! Típus, felszereltség, személyzet vonatkozásában. *Érdeklődhettek további mentőegység típusok felől is! Mely állítások IGAKak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg, hogy mutassák meg a képen látható eszközt! Magyarázzák el, mire használják és mutassák be a használatát! jpg a) Legalább 3-féle méretre állítható. b) Bukósisakot viselt sérültnél indokolt lehet a használata. c) Epilepsziás roham után előírás használata. d) Szakszerűen használva közvetlenül a bőrfelületre kerül.

17 Mely állítások IGAZak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg a mentőállomás dolgozóját, mutassa meg a képen látható eszközt! a) A képen látható eszköz neve: újraélesztő készülék. b) EKG készíthető vele. c) Defibrillálásra alkalmas. d) A tüdő oxigénszintjét is megmutatja Mely állítások HAMISak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomtatásra is alkalmas. b) A beteg életkora rögzíthető. c) Alkalmas fényképezésre. d) Vérnyomásmérésre nem használható Mely állítások IGAZak a képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Segítségével a beteg az MRI készülékbe helyezhető. b) Az eszköz hosszúsága állítható. c) Gépkocsiból történő kimentésre is használható. d) Az eszköz szélessége állítható Mely állítások HAMISak az előző képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Minden mentőautóban megtalálható. b) Az eszköz neve: gerinchordágy. c) Hasonló célt szolgál az ún. board. d) A mentőautó hátsó ajtaján kerül rögzítésre. e) Az eszközön nem szükséges a beteg rögzítése.

18 Az alábbi eszközök közül, melyek alkalmasak a sziréna vezérlésére? (TÖBB VÁLASZ) A képek új típusú (sárga) mentőautókban készültek, mind a Volkswagen, mind a Mercedes gyártmányú B és C kocsikban megtalálhatók. a) A b) B c) C d) D Melyek szabályozhatók a B jelű eszközzel? (TÖBB VÁLASZ) a) Első fényszóró erőssége. b) A villogó fény színe, azaz, hogy pirosan vagy kéken villogjon. c) A sziréna hangja. d) A mentőautó oldalán lévő világítás. e) A sziréna (fényhíd) be- és kikapcsolása.

19 Hol található az A jelű eszköz? a) A betegtérben. b) A kormány mellett. c) A kesztyűtartó alatt. d) A visszapillantó mögött Készítsetek egy fényképet a csapatotok tagjairól a mentőállomáson! Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A képen a mentődolgozó(k) is szerepelhetnek, de ez nem kötelező. A képet az oev@oev.hu re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma: Szintén ben küldjétek el az alábbi felvételek VALAMELYIKÉT! Elegendő egy képet vagy hangfelvételt elküldeni! 1. Egyik társatokra helyezett nyakrögzítő. 2. Egyik társatok rögzítése vákuum ágyban vagy gerincágyon/boardon. 3. Mindhárom csapattag mentős kabátban. Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A felvételt az oev@oev.hu re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma:

20 Véradás Mióta működik közre a szervezet a véradásszervezés területén? A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységei közé tartozik a véradás szervezése. a) 1954 b) 1939 c) Melyik szervezettel dolgozik együtt a szervezet? A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét szakmai partnerségben végzi. a) Országos Mentőszolgálat b) Országos Egészségfejlesztési Intézet c) Országos Vérellátó Szolgálat Mikor adták át először a kitüntetést? A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. a) november 27. b) november 27. c) június Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között? a) 35 nap b) 56 nap c) 21 nap Általában mennyi időt vesz igénybe a véradás? a) Egy óra b) Fél óra c) Negyed óra Mennyi vért vesznek le egy alkalommal? a) 4,5 dl-t és 3 kémcsőnyit az utólagos kivizsgáláshoz b) 4,5 dl-t a kivizsgáláshoz és 4,5 dl-t c) 1 dl-t a kivizsgáláshoz és 3 dl-t

21 k. Jelöljétek a helyes állításokat! (TÖBB VÁLASZ) Véradó lehet mindenki, aki a) egészségesnek érzi magát b) a véradásra elhozta magával eredeti TAJ- kártyáját, személyi igazolványát c) elmúlt 16 éves, de még nincs 65 éves d) igazolja megfelelő egészségi állapotát e) a véradásra elhozta magával eredeti TAJ- kártyáját, lakcímkártyáját, személyi igazolványát f) elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves g) testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot h) tetoválással, vagy testékszerrel rendelkezik k. Jelöljétek a helyes választ! Ideális esetben naponta hány véradóra lenne szükség ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez? a) 1600 b) 1800 c) k. Milyen kórokozókat szűrnek ki a véradás során? A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphatsz egészségügyi állapotodról és megismerheted vércsoportod is. a) hepatitisz B b) hepatitisz C c) hepatitisz E d) AIDS e) HIV f) tuberkolózis g) veszettség h) szifilisz k. Mikor kezdte meg működését a kamion? Az ország első és egyben egyetlen véradókamionját a Magyar Vöröskereszt működteti. a) 2006 b) 1989 c) 2014

22 d) k. Állati csípések, harapások k.01. Melyik NEM tipikus tünete a medúzacsípésnek? a) Fájdalmas, viszkető hólyagok. b) Szúró fájdalom. c) Fulladás, tüdővizenyő. d) Zsibbadás, viszketés k.02. Jelöljétek a hazánkban előforduló fajokat! (TÖBB VÁLASZ) a) Világító medúza. b) Parlagi vipera. c) Németdarázs. d) Pokoli cselőpók. e) Mezei skorpió k.03. Mely fajok csípését, harapását célszerű fertőtleníteni? a) Lódarázs. b) Ixodes ricinus. c) Mezei pocok. d) Házi macska k.04. Mely betegségek, kórokozók terjednek csípés, harapás útján? a) Influenza. b) Rabies lyssa. c) Borrelia burgdorferi. d) Plasmodium vivax k.05. Melyek tartozhatnak az állati harapások ellátásához? a) A seb kiszívása. b) A seb kimetszése. c) Fertőtlenítés. d) Fedőkötés k.06. Mely tünetek utalhatnak súlyos, allergiás reakcióra? a) Görcsroham. b) Légzési nehézség, zavartság. c) Megduzzadt ajkak, nyelv. d) Bőrpír, csalánkiütés.

23 15.2.7k.07. Mely lépés segíthet a súlyos allergiás reakció lassításában? A hazánkban széles körben elterjedt kalcium (pezsgőtabletta) semmiféle hatással nincs az allergiás reakciók megelőzésére! a) Gégemetszés. b) Inzulininjekció. c) Csípés helyének hideg vizes hűtése. d) Fertőtlenítés. e) Vérnyomás emelése k.08. Párosítsátok a kígyómérgeket, azok hatásmechanizmusával! cardiotoxin, cytotoxin, haemotoxin, mytotoxin, neurotoxin ideg-ideg szinapszisok gátlása, izombénulás, sejtmembrán bomlása, szívizom blokkolása, véralvadás gátlása k.09. Jelöljétek azon településeket, amelyek a Lyme-kórral leginkább fertőzött (kullancsok) területen helyezkednek el! a) Nagydorog. b) Velem. c) Vaja. d) Fülöp. e) Felsőszölnök. f) Szilvágy. g) Zsadány. h) Lónya.

FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek FIGYELEM! MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN LÉVŐ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A MÉRVADÓAK! 15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek 15.2.1.01. Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A 11-18 éves

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

1. Tornatermi baleset (22p)

1. Tornatermi baleset (22p) 1. Tornatermi baleset (22p) Két diák kosárlabdázás közben összefejelt, majd elestek. Egyikőjük néhány másodpercig mozdulatlanul, csukott szemmel fekszik a földön, majd kinyitja szemét. Kérdésekre elmondja,

Részletesebben

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor 1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! Vészvillogó, láthatósági mellény,

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása.

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1. Baleset-megelőzés, tájékozódás, biztonság Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1.1. Milyen veszélyforrásokra gondoltok

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16. T.1.1. Mentőhívás T.1.1.01. Melyik a mentők telefonszáma? a) 104 b) 105 c) 106 d) 107 T.1.1.02. Melyik információ a LEGKEVÉSBÉ szükséges a mentők értesítésekor? a) Mi történt? b) Hol történt? c) A sérültek

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A zúzott seb ellátása

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Elsősegélynyújtási ismeretek Az elsősegélynyújtás Elsősegélynyújtás fogalma egy megsérült, illetve hirtelen megbetegedett embernek nyújtott segítség, illetve ellátás

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13.

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13. 12.1.1. Légút ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR Anatómia, élettan 12.1.1.01. Mit nevezünk légcserének? a.) a tüdő és a környezet levegőjének cseréjét b.) a kilégzés folyamatát

Részletesebben

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4..

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4.. Veszélyjelző táblák Balesetek, sérülések Elsősegély fogalma Bemut. 1' Bemutatkozás, az elsősegélynyújtásról fogunk beszélni, üljenek le Mit jelenthez ez a szó, hogy elsősegély? (hétköznapi ember, nem orvos

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p Beküldési határidő: 2015.02.16. 23:59 FIGYELEM! Végleges kérdéseknek és válaszoknak mindig az online felületen szereplő szöveg számít! Az online felület és a pdf közötti eltérésekért felelősséget NEM vállalunk!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 1.1. Elsősegélynyújtás története A feladatok

Részletesebben

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter Motoros balesetek és elsősegélynyújtás Krivácsy Péter A motoros balesetek jellegzetességei A motoros balesetek ¾-e ütközés más járművel (szgk.) Műszaki hiba kevesebb mint 3% Az esetek 2/3 ában a motoros

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 2. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1a. A légzőszervrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/

Részletesebben

Reanimáció, Újraélesztés

Reanimáció, Újraélesztés Reanimáció, Újraélesztés Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Miért fontos? Naponta Magyarországon átlag 14

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1. 19.2.1. Fejsérülés 19.2.1.1. Mely állítások IGAZak? A fej vázát a koponyacsontok alkotják, amelyeket kívülről izmok és a bőr védi. A koponya biztosítja az agy védelmét. Ennek megfelelően a fejet ért ütés

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele OMSZ Országos Mentőszolgálat Bemutatkozás: Az Országos Mentőszolgálat egységes állami

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása.

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1. Baleset-megelőzés, tájékozódás, biztonság Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1.1. Milyen veszélyforrásokra gondoltok

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály  BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális híreit, ott informálódhattok az esetleges

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA T 121006/2/2 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 31. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A légzőszervrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP 1. feladat 5 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A térd ízülete: egytengelyű

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI 6200-11 ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI modul tananyagegységei: I. Munkaterület munkavédelme II. Tűz elleni védekezés III. Környezetvédelem IV. Az elsősegélynyújtás általános

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1. 19.2.1. Fejsérülés 19.2.1.1. Mely állítások IGAZak? A fej vázát a koponyacsontok alkotják, amelyeket kívülről izmok és a bőr védi. A koponya biztosítja az agy védelmét. Ennek megfelelően a fejet ért ütés

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.1.1. Az elsısegélynyújtás alapjai ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 10.1.1.1. Hogyan folytatódik a mondat? Az elsısegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, amelyet a. bárki a végleges szakellátás

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2. 19.3.0. Felkészítői kérdőív Kérjük töltse ki a linken található kérdőívet! (ld. online felület) 19.3.1. Kirándulás A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sérülések -sorozat- SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek! Felelős kiadó: Dr. habil.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály + eü BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály + eü  BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális híreit, ott informálódhattok az esetleges

Részletesebben