Munkahelyi, sport és iskolai balesetek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "15.2.1. Munkahelyi, sport és iskolai balesetek"

Átírás

1 Munkahelyi, sport és iskolai balesetek Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók egészségügyi ellátást igénylő iskolai baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Lányoknál az égési sérülés gyakoribb. b) Az esés csak a fiúknál a leggyakoribb sérüléstípus. c) Szúrás és vágás a két nemnél azonos mértékben fordul elő. d) Lányoknál az első három sérüléstípus sorrendje: esés, nekicsapódás, egyéb. e) Több lány sérült meg az iskolában, mint fiú Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) Gyermekintézmények biztonsága intézménytípusonként Magyarországon 2007 és 2009 között. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Bölcsődékben a legnagyobb problémát a balesetveszélyes körülmények okozzák. b) Gyermekotthonokban a leggyakoribb a kémiai biztonság hiánya. c) A kémiai biztonság hiánya a játszóházakban, meghaladja a családi napközik és gyermekotthonok kémiai hiányosságainak összegét. d) A zsúfoltság főként a bölcsődékben problémás. e) Átlagosan a vizsgált intézmények 20%-ban hiányos az elsősegélynyújtó felszerelés.

2 Mely állítások IGAZak a grafikon alapján? (TÖBB VÁLASZ) A éves korú tanulók játék, szabadidőtöltés és sportolás közben bekövetkezett, egészségügyi ellátást igénylő baleseteinek aránya Magyarországon 2010-ben nemenként, balesettípusonként. Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. a) Legalább minden tizedik fiú egészségügyi ellátást igénylő sérülést szenved sportolás közben. b) Játék közben 30%-kal több lány sérül meg, mint fiú. c) Sportolás közben több mint kétszer annyi fiú sérül meg, mint játék közben. d) Játék közben feleannyi lány sérül meg, mint sportolás közben. e) A lányok legalább 15%-a megsérül sport vagy játék közben A balesetvédelmi előírásokat betartva, mely védőfelszerelésekre lenne szükség? (TÖBB VÁLASZ) Kémiaóra Egy egyszerű tanulói kísérlet során szódabikarbónára 10%-os ecetsavat kell önteni, mely során széndioxid gáz szabadul fel. a) Laborköpenyre, ruházatunk védelme érdekében. b) Légzést védő készülékre, a felszabaduló mérgező gáz miatt. c) Védőszemüvegre, mely a kevésbé veszélyes anyagoktól is védi szemünk épségét. d) Saválló kesztyűre, mely az erősen maróhatású ecetsav ellen véd Milyen eszközök szükségesek a kémiai labor elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő. c) Égési kötszer d) Hűtőborogatás ízületi sérülésre. e) Szemöblítő folyadék.

3 Mely sorban olvashatók veszélyforrások? (TÖBB VÁLASZ) Az évi, mintegy 4000 iskolai baleset 40%-a testnevelés órán következik be. Tornaterem a) Jó tapadású sportcipő. b) Nedves padló. c) Túlzsúfoltság kerülése. d) Futás és labdajáték zokniban Milyen eszközök szükségesek a tornaterem elsősegély-felszerelésbe? (TÖBB VÁLASZ) Az ott előforduló balesetekből induljatok ki! a) Fertőtlenítő és steril kötszerek. b) Flexibilis végtagrögzítő és/vagy háromszögletű kendő. c) Égési kötszer d) Szemöblítő folyadék Mely események járulhatnak hozzá a légúti idegentest kialakulásához? (TÖBB VÁLASZ) Légúti idegentest a) Lépcsőn haladás közben történő étkezés. b) A tízórai elfogyasztása nyugodt körülmények között, ülő helyzetben, az asztalnál. c) Játék közbeni falatozás. d) Alaposan megrágott gyümölcsök fogyasztása Milyen tünetei lehetnek a félrenyelésnek? (TÖBB VÁLASZ) a) Bal karba sugárzó mellkasi fájdalom. b) Sápadt, verejtékes arcbőr. c) Nehéz légvétel. d) Köhögés. e) Nehezített, halk beszéd, sípoló légzés Állítsátok sorrendbe a teendőket légúti idegentest esetén! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Alkalmazzunk háti ütést (max. ötször)!; Bíztassuk köhögésre!; Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg, hogy fullad-e. ; Ismét alkalmazzunk háti ütéseket!; Végezzünk hasi lökést (max. ötször)!

4 Mely mondatok hangoznak el a filmben? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi video a légúti idegentest eltávolítására hívja fel a figyelmet csecsemőkorban. https://www.youtube.com/watch?v=gtbub1xpw_o a) Ha a csecsemő félrenyelt fektessük a combjainkra, majd mérjünk maximum öt ütést a hátára. b) Ha egyértelmű a fulladás, lábainál fogjuk meg és fejjel lefelé rázzuk. c) Ha nem sikerült eltávolítani a légúti idegentestet, akkor fektessük a hátára és gyakoroljunk maximum öt lökést a mellkasára. d) Elnézést! Kaphatnánk egy kis figyelmet? A kisbabák egészen ártatlan dolgokat is a szájukba vehetnek. e) Szerencsére a csecsemőkori légúti idegentest nagyon ritka jelenség. f) Most arra kérjük, ossza meg ezt a filmet a legkedvesebb barátaival! A vázrendszer sérülései Melyik állítás igaz? a) A csontrendszert a váz- és izomrendszer alkotja. b) A vázizomzat alkotója a csont- és mozgási rendszer. c) A mozgási szervrendszer alkotója a vázizomzat és a csontváz. d) Az izomzat a vázrendszer passzív részét alkotja A kalcium fontos szerepet tölt be (TÖBB VÁLASZ) a) az izmok megfelelő működésében. b) a csontok felépítésében. c) a fog szöveteiben. d) az inak rugalmasságában Hány mg kalciumra van szüksége a ti korosztályotoknak? a) 900 mg b) 1100 mg c) 1300 mg d) 1500 mg A felmérések szerint mi mondható el a korosztályotok kalciumbeviteléről? a) Az ajánlott mennyiséget fogyasztják. b) 20%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint amennyi szükséges. c) Közel feleannyit fogyasztanak csak. d) Majd kétszeresét fogyasztják.

5 Mely sorokban olvasható a napi kalciumszükségletet kielégítő mennyiségű élelmiszer? (TÖBB VÁLASZ) a) 1,5 liter tej. b) 15 dkg lágy sajt. c) 2 doboz kefír és 3 doboz joghurt. d) 20 dkg kemény sajt Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) A koffein tartalmú italok fogyasztása (kávé, tea) fokozzák a kalciumürítést. b) Több kalciumra van szüksége a terhes nőknek, a dohányzó embereknek és a csontritkulásban szenvedőknek. c) Kalcium hiányában fellépő tünetek: vesekő, trombózis, érelmeszesedés. d) 1 csésze kávé 100 mg-mal emeli a kalciumszükségletet. e) A szénsavas italok is jelentős kalciumfogyasztók, 1 pohár szénsavas üdítő semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát. f) A kalcium előnyös hatásai: vas felszívódás csökkentése, emeli a vérnyomást. g) A kalcium csontokba épüléséhez elengedhetetlen az E-vitamin. h) A szervezet kalcium tartalmának kicsivel kevesebb, mint 45%-a a csontokban található Párosítsátok a betűket a megfelelő elnevezésekkel! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont csont, ín, ízületi nedv, ízületi szalag, ízületi tok, porc, térdkalács Párosítsátok a példákat a megfelelő csontkapcsolatokkal! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csontos összenövés, Ízület, Porcos összenövés, Varratos csípőcsont és szeméremcsont, falcsont és homlokcsont, szegycsont és bordák, ujjpercek

6 Sorrend állítsátok sorrendbe a csontok számát csökkenő sorrendben! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 3 pont A legtöbbtől a legkevesebb felé haladva! A páros csontokat duplának vegyétek! Pl. combcsont = 2. Agykoponya csontjai, Alkarcsontok száma, Ágyéki csigolyák száma, Álbordák száma, Bordák száma, Csigolyák száma, Háti csigolyák száma, Kulcscsont, Maradandó fogak száma, Orrcsont, Tejfogak száma, Valódi bordák száma 1, 2, 4, 5, 6, 7, 12, 14, 20, 24, 32, 35 Törés, rándulás, ficam Melyek a törés ellátásának lépései? (TÖBB VÁLASZ) a) Tegyük a sérült végtagot 20 percig folyóvíz alá. b) A sérült végtagot lehetőleg ne mozgassuk. c) Rögzítsük szorosan, merev tárgyhoz (pl. faág). d) Ha a láb sérült, polcoljuk fel magasra. e) Nyugtassuk meg a sérültet. f) Ha a végtag rendellenes pozícióban maradt, hívjunk mentőt Mi a különbség a bokarándulás és bokatörés ellátása között? a) A törést jegeljük, a rándulást csak borogatjuk. b) A törést nem mozgatjuk, rándulás esetén óvatosan megpróbálhat ráállni a sérült. c) Semmi, mert ránézésre nem mindig tudjuk megállapítani, hogy melyik sérüléstípusról van szó. d) A törést jegeljük, a rándulást erősen körbetekerjük rugalmas pólyával Milyen sérülések ellátásához alkalmas a háromszögletű kendő? (TÖBB VÁLASZ) a) Bokaficam. b) Lapockacsont törése. c) Koponyaalapi törés. d) Vállficam. e) Könyökficam.

7 k. Melyik ellátási lépés helyes? Társad karjára ráesett, deformitás látható. a) Csuklóján lévő gyűrűk nem zavarják az ellátást. b) A pulóvert a sérült karnál kezdve leveszem, majd a rögzítés után ráterítem. c) Ellátás közben mondom, hogy mit teszek vele. d) Ellátás közben már tájékoztatom a törés várható szövődményeiről k. Melyik állítás NEM igaz a nyílt törés ellátására? a) Fertőtleníteni szükséges. b) Fedőkötés készítése indokolt. c) Mindig tegyünk rá hideg vizes borogatást. d) Kerüljük a sérült végtag mozgatását k. Állítsátok sorrendbe az elsősegély lépéseit! A lakótelepi sportpályán kosárlabdáztatok délután. Társad ziccer után rosszul érkezik a talajra, térde kificamodik. a) A játék leállítása. b) Kommunikáció a sérülttel. c) A sérült nyugalomba helyezése (pl. leültetés). d) A sérült végtag vizsgálata. e) Egyéb sérülések keresése. f) A sérült végtag rögzítése, kitámasztása k. Állkapocscsont törése esetén melyik ellátás a LEGINKÁBB helyes? a) A fejet előre hajtjuk, megkérjük a sérültet, hogy ne beszéljen. b) A fejet hátrahajtjuk, megkérjük a sérültet, hogy ne beszéljen. c) Megkérjük a sérültet, hogy kezével tartsa stabilan az állkapcsát. d) Parittyakötést helyezünk fel k. Milyen kérdéseket célszerű feltenni gerincsérülés gyanúja esetén? a) Hol érez fájdalmat? b) Máskor is esett már ilyen magasról? c) Tudja mozgatni a végtagjait? d) Tud válaszolni? e) Érzi, ha hozzáérek a lábához?

8 k. Melyik esetben van a LEGKISEBB esély a nyaki gerinc sérülésére? a) Sekély vízbe fejest ugró esetében. b) Dodzsemek ütközésekor a vidámparkban. c) Rosszul kivitelezett távolugrásnál. d) Bukósisakot viselő motoros esésénél k. Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk koponyasérülésre? (TÖBB VÁLASZ) a) Lüktető, erős vérzés az orrból. b) Jelentős dudor a koponyán. c) Fejfájás. d) Hányás. e) Görcsroham. f) Sírógörcs k. Párosítsátok a sérüléseket a megfelelő pozícionálással! bordatörött, eszméletlen koponyasérült, koponyasérült, potenciális gerincsérült enyhén emelt felsőtest, félülő testhelyzet, stabil oldalfekvés, talált helyzetben hagyjuk, fejét megfogjuk k. Milyen sérülésre gondoltok? Fogócskáztatok a teremben, társad nekiszaladt a szekrény szélének, majd elesett. a) Nem valószínű, hogy megsérült. b) Mellkas-sérülése van. c) Koponyasérülése van. d) Bokasérülése van. e) Mindenképpen végezzünk betegvizsgálatot, ne találgassunk k. Egészség és életmód A vázrendszer egészsége Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik életmód járul hozzá! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp hanyag tartás, hiányos táplálkozás, vízhajtók rendszeres szedése, testsúlynövekedés, nem megfelelő lábbeli viselése, veleszületett betegség kezelésének hanyagolása

9 k. Betegség és tünetek Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik tünet tartozik! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp egyik oldali váll magasabban helyezkedik el, görnyedtség, testmagasság csökkenése, sántítás, térdfájás k. Betegség és megelőzés Párosítsátok, hogy az egyes betegségek kialakulásához, melyik megelőzés tartozhat! Csak a hibátlan megoldás ér pontot! 1 pont Csípőficam, Csontritkulás, Gerincferdülés, Lúdtalp megfelelő ülés, hátizom erősítése, mezítláb járkálás, optimális testsúly, rendszeres testmozgás, megfelelő D-vitamin bevitele k. Jelöljétek a gyermekkori gerincferdülésre vonatkozó HELYES állításokat! (TÖBB VÁLASZ) a) Lányoknál gyakrabban fordul elő. b) Sokáig nem okoz tüneteket. c) Leggyakrabban éves korban alakul ki. d) Főként a háti-ágyéki szakasz találkozásánál alakul ki Iskolai és sportbalesetek szituációk Mi az első teendőtök? Testnevelés óra A kora reggeli testnevelés órán egyik társatok megbotlik, esés közben egy másik társatokat is ellöki. Egyikőjük fekve marad, a másik fejét beütötte, majd felült. a) Figyelmeztetni a többieket, hogy fejezzék be a labdajátékot. b) Kicsi a rakást játszani. c) Gyorsan vízzel locsolni a fekve maradt arcát. d) Fotókkal dokumentálni az eseményeket (instagrammra).

10 Mi a következő teendő? a) A sérültek ellátásának megkezdése. b) Kommunikáció az elesett társakkal. c) Telefonon hívni a gyerekek szüleit. d) Megnézni, miben eshettek el Melyik sérülés a LEGKEVÉSBÉ valószínű? A földön fekvő sérült megrázásra, megszólításra nem reagál, légzése normális, a hasán fekszik, jobb füléből, orrából vér szivárog. a) Koponyaalapi törés. b) Gerinctörés. c) Eszméletlenség. d) Orrcsont-törés Hogyan pozícionálnátok? A betegvizsgálat során nem találtatok újabb sérülést, de a szeme körül lilás haematóma kezd megjelenni. a) Stabil oldalfektetés jobb oldalára. b) Stabil oldalfektetés bal oldalára. c) Félülő helyzet. d) Enyhén megemelt felsőtest Milyen további teendők lehetnek még? (TÖBB VÁLASZ) a) Fedőkötés készítése a fülvérzésre. b) Parittyakötés készítése az orrvérzésre. c) Fedőkötés készítése a szemre (mindkettőre). d) Orrszárnyak összefogása. e) Légzés folyamatos figyelése. f) Sérült kihűlés elleni védelme Mit kérdeznétek tőle? (TÖBB VÁLASZ) A másik sérült a földön ül. a) Fáj a fejed? b) Miben estél el? c) Szédülsz? d) Van hányingered? e) A fejeden kívül fáj még valahol?

11 Mi a következő teendő? Válaszai kissé zavartak, valamennyi feltett kérdésre nemmel válaszol. a) Részletes betegvizsgálat. b) Enyhén emelt felsőtesttel lefektetni. c) Sokkfektetést alkalmazni. d) Fedőkötést készíteni a karjára Szükséges-e szóban tájékoztatni a következő lépésről ( )? a) Igen. b) Nem Jelöljétek a legfontosabb kérdéseket! (TÖBB VÁLASZ) Az ellátás közben egy harmadik társatok jelzi, hogy rosszul érzi. Elmondása szerint ismert cukorbeteg. a) Reggeliztél? b) Mikor voltál utoljára orvosnál? c) Szédülsz? d) Hasmenésed volt? Melyik sérülésnek/állapotnak van a legnagyobb esélye az alábbi információk alapján? a) Anafilaxiás sokk. b) Megemelkedett vércukorszint. c) Alacsony vércukorszint. d) Oxigénhiány. e) Alacsony inzulinszint Melyik a helyes ellátás? a) Lefektetitek enyhén emelt felsőtesttel. b) Sokkfektetésbe helyezitek. c) Cukros folyadékot itattok vele. d) Nyugodt légzésre bíztatjátok.

12 Mi tekinthető az alábbiak közül ebben az esetben helyszínbiztosítási tevékenységnek? Tantermi baleset Játék közben egy osztálytársatok véletlenül magára rántja a hatalmas tanári asztalt. a) Az asztal levétele és biztonságos elhelyezése. b) A folyosón lévő gyerekek behívása az osztályba. c) Szólni egy tanárnak. d) Kideríteni hogyan történt a baleset Mit tesztek? Hárman vagytok a teremben. a) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, ketten megkezditek a sérült ellátását. b) Egyikőtök elmegy szólni egy tanárnak, a másik kinyitja az ablakot, a harmadik pedig a sérülthez megy. c) Mindhárman a sérülttel foglalkoztok. d) Ketten mentek a sérülthez, egyikőtök pedig az ajtónál vigyáz a rendre Mit kérdeznétek tőle az alábbiak közül? A sérült sápadt, légzése szapora. a) Szédülsz? b) Hol fáj? c) Ettél ma már valamit? d) Szedsz valamilyen gyógyszert? Veszélyes-e a hasi terület sérülése? (TÖBB VÁLASZ) A beteg a hasát és a fejét fájlalja. a) Igen, belső sérülés alakulhat ki. b) Igen, a sérülések vérzéssel is járhatnak. c) Igen, krónikus zsírfelhalmozódáshoz vezethet. d) Nem, a helyszínen könnyen felismerhető a sérülés súlyossága. e) Igen, akár műtéti beavatkozást is igényelhet.

13 Hogyan pozícionálnátok a sérültet? a) Felhúzott lábakkal háton fekve. b) Körülbelül 45 fokban felemelt lábbal fektetve. c) Enyhén emelt felsőtesttel. d) Kényelmes félülő helyzetben Mely tünetek erősíthetik a kivérzéses sokk gyanúját? (TÖBB VÁLASZ) a) Száraz ajkak és nyelv. b) Hányinger, hányás. c) Sápadt bőr. d) Eszméletvesztés Sérülés esetén, fenti tünetek alapján melyikre van a legnagyobb esély? a) Hipovolémiás sokk. b) Kardiális sokk. c) Disztribúciós sokk. d) Pszichés sokk Jelöljétek az ellátás első HÁROM lépését! (TÖBB VÁLASZ) Kémia óra Kémia órán társatok bokája egy rossz lépéstől kifordult, ennek következtében a kezében lévő forró vegyszer csuklójára ömlött. a) Társ megnyugtatása. b) Teljes betegvizsgálat. c) Vegyszer semlegesítése. d) A bajbajutott tájékoztatása az ellátás lépéseiről. e) A köpeny levétele. f) Tájékozódás a vegyszerrel érintett területről Melyik sérülés ellátása a sürgetőbb? a) Boka. b) Csukló Mely ellátási lépések lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) Fertőtlenítés. b) A keletkezett hólyagok megnyitása. c) Fedőkötés. d) Rögzítőkötés.

14 Mire utalnak az említett tünetek az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Bokája enyhén duzzadt, lilásan elszíneződött. a) Ficam. b) Törés c) Achilles-ín szakadása. d) Égés Mire utal az említett tünet az alábbi lehetőségek közül? (EGYETLEN MEGOLDÁS) Csuklóján kisebb hólyagok jelentek meg. a) Súlyos, marási sérülést szenvedett. b) Harmadfokú égést szenvedett. c) Akár az érzőidegek is megsérülhettek. d) A szőrmerevítő izom és a faggyúmirigy is megsérülhetett. e) Allergiás reakció alakult ki Mire utalhat a fokozatosan erősödő köhögés? (KÉT HELYES VÁLASZ) A sérült egyre sűrűbben és egyre erőteljesebben köhög. a) Mérgezés. b) Oxigénhiány. c) Hiperventilláció. d) Légúti irritáció. e) Anafilaxiás sokk Melyek lehetnek indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) a) A helyiség átszellőztetése. b) Próbakortyoltatás. c) Semlegesítő folyadék itatása. d) Nyugodt légzésre bíztatás.

15 Kötözések Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Fedőkötés. a) Végtag kötözése esetén a vastagabb résztől kezdjük a kötést. b) Mellkasi sérülésre nem alkalmazható. c) Sebfedő rögzítésére alkalmas. d) Vegyszer okozta marásnál indokolt lehet A kohéziós kötszer (TÖBB VÁLASZ) a) menetei egymáshoz rögzülnek. b)...rögzítését ragtapasszal végezzük. c) könnyen elcsúszik. d) illeszkedik a test alakjához. Nyomókötés Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) A kötésrögzítőt a seb felett célszerű megtekerni, így növelni a sebre ható nyomást. b) Az átvérzett kötszer cseréjét gyorsan végezzük. c) A mullpólya vége biztosítótűvel nem rögzíthető. d) Nyaki vérzés esetén legalább két pólyatekercset használjunk Mely állítások HAMISak? (TÖBB VÁLASZ) a) Ütőeres vérzés esetén szorítókötést alkalmazunk. b) A nyomókötés erős vérzéseknél alkalmazható. c) Mull-lapot nyomókötés esetén soha sem alkalmazunk. d) Szorítókötést végtag amputáció esetén alkalmazunk Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomókötés esetén a rögzítőpólya 8-as alakban is rögzíthető. b) Erős vérzésnél indokolt lehet nyomópárna alkalmazása. c) A fejen lévő seb kötözése háromszögletű kendővel is kivitelezhető. d) Nyomókötés azonnal elállítja a vérzést.

16 Mentőállomás-látogatás Látogassátok meg a legközelebbi mentőállomást! Felkészítőtöknek érdemes időpontot egyeztetni a mentőállomással és ne felejtsétek magatokkal vinni a kérdéseket! A mentőállomások listája ITT található A meglátogatott mentőállomás neve vagy címe (település, mentőállomás száma). Bármely információ megfelelő, amely alapján a mentőállomást be tudjuk azonosítani. A feladat NEM ér pontot! Szöveges, 0 pont Írjátok le a különbséget 2-3 gondolatban! Kérjétek meg, a jelenlévő mentődolgozókat, hogy magyarázzák el mi a különbség egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi között! Típus, felszereltség, személyzet vonatkozásában. *Érdeklődhettek további mentőegység típusok felől is! Mely állítások IGAKak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg, hogy mutassák meg a képen látható eszközt! Magyarázzák el, mire használják és mutassák be a használatát! jpg a) Legalább 3-féle méretre állítható. b) Bukósisakot viselt sérültnél indokolt lehet a használata. c) Epilepsziás roham után előírás használata. d) Szakszerűen használva közvetlenül a bőrfelületre kerül.

17 Mely állítások IGAZak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) Kérjétek meg a mentőállomás dolgozóját, mutassa meg a képen látható eszközt! a) A képen látható eszköz neve: újraélesztő készülék. b) EKG készíthető vele. c) Defibrillálásra alkalmas. d) A tüdő oxigénszintjét is megmutatja Mely állítások HAMISak a képen látható eszközre? (TÖBB VÁLASZ) a) Nyomtatásra is alkalmas. b) A beteg életkora rögzíthető. c) Alkalmas fényképezésre. d) Vérnyomásmérésre nem használható Mely állítások IGAZak a képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Segítségével a beteg az MRI készülékbe helyezhető. b) Az eszköz hosszúsága állítható. c) Gépkocsiból történő kimentésre is használható. d) Az eszköz szélessége állítható Mely állítások HAMISak az előző képen látható eszközt illetően? (TÖBB VÁLASZ) a) Minden mentőautóban megtalálható. b) Az eszköz neve: gerinchordágy. c) Hasonló célt szolgál az ún. board. d) A mentőautó hátsó ajtaján kerül rögzítésre. e) Az eszközön nem szükséges a beteg rögzítése.

18 Az alábbi eszközök közül, melyek alkalmasak a sziréna vezérlésére? (TÖBB VÁLASZ) A képek új típusú (sárga) mentőautókban készültek, mind a Volkswagen, mind a Mercedes gyártmányú B és C kocsikban megtalálhatók. a) A b) B c) C d) D Melyek szabályozhatók a B jelű eszközzel? (TÖBB VÁLASZ) a) Első fényszóró erőssége. b) A villogó fény színe, azaz, hogy pirosan vagy kéken villogjon. c) A sziréna hangja. d) A mentőautó oldalán lévő világítás. e) A sziréna (fényhíd) be- és kikapcsolása.

19 Hol található az A jelű eszköz? a) A betegtérben. b) A kormány mellett. c) A kesztyűtartó alatt. d) A visszapillantó mögött Készítsetek egy fényképet a csapatotok tagjairól a mentőállomáson! Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A képen a mentődolgozó(k) is szerepelhetnek, de ez nem kötelező. A képet az re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma: Szintén ben küldjétek el az alábbi felvételek VALAMELYIKÉT! Elegendő egy képet vagy hangfelvételt elküldeni! 1. Egyik társatokra helyezett nyakrögzítő. 2. Egyik társatok rögzítése vákuum ágyban vagy gerincágyon/boardon. 3. Mindhárom csapattag mentős kabátban. Szöveges feladat, minden válasz pontot ér. A felvételt az re küldjétek. Tárgyként tüntessétek fel a csapat nevét! Kép beküldésének dátuma:

20 Véradás Mióta működik közre a szervezet a véradásszervezés területén? A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységei közé tartozik a véradás szervezése. a) 1954 b) 1939 c) Melyik szervezettel dolgozik együtt a szervezet? A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét szakmai partnerségben végzi. a) Országos Mentőszolgálat b) Országos Egészségfejlesztési Intézet c) Országos Vérellátó Szolgálat Mikor adták át először a kitüntetést? A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. a) november 27. b) november 27. c) június Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között? a) 35 nap b) 56 nap c) 21 nap Általában mennyi időt vesz igénybe a véradás? a) Egy óra b) Fél óra c) Negyed óra Mennyi vért vesznek le egy alkalommal? a) 4,5 dl-t és 3 kémcsőnyit az utólagos kivizsgáláshoz b) 4,5 dl-t a kivizsgáláshoz és 4,5 dl-t c) 1 dl-t a kivizsgáláshoz és 3 dl-t

21 k. Jelöljétek a helyes állításokat! (TÖBB VÁLASZ) Véradó lehet mindenki, aki a) egészségesnek érzi magát b) a véradásra elhozta magával eredeti TAJ- kártyáját, személyi igazolványát c) elmúlt 16 éves, de még nincs 65 éves d) igazolja megfelelő egészségi állapotát e) a véradásra elhozta magával eredeti TAJ- kártyáját, lakcímkártyáját, személyi igazolványát f) elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves g) testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot h) tetoválással, vagy testékszerrel rendelkezik k. Jelöljétek a helyes választ! Ideális esetben naponta hány véradóra lenne szükség ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez? a) 1600 b) 1800 c) k. Milyen kórokozókat szűrnek ki a véradás során? A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphatsz egészségügyi állapotodról és megismerheted vércsoportod is. a) hepatitisz B b) hepatitisz C c) hepatitisz E d) AIDS e) HIV f) tuberkolózis g) veszettség h) szifilisz k. Mikor kezdte meg működését a kamion? Az ország első és egyben egyetlen véradókamionját a Magyar Vöröskereszt működteti. a) 2006 b) 1989 c) 2014

22 d) k. Állati csípések, harapások k.01. Melyik NEM tipikus tünete a medúzacsípésnek? a) Fájdalmas, viszkető hólyagok. b) Szúró fájdalom. c) Fulladás, tüdővizenyő. d) Zsibbadás, viszketés k.02. Jelöljétek a hazánkban előforduló fajokat! (TÖBB VÁLASZ) a) Világító medúza. b) Parlagi vipera. c) Németdarázs. d) Pokoli cselőpók. e) Mezei skorpió k.03. Mely fajok csípését, harapását célszerű fertőtleníteni? a) Lódarázs. b) Ixodes ricinus. c) Mezei pocok. d) Házi macska k.04. Mely betegségek, kórokozók terjednek csípés, harapás útján? a) Influenza. b) Rabies lyssa. c) Borrelia burgdorferi. d) Plasmodium vivax k.05. Melyek tartozhatnak az állati harapások ellátásához? a) A seb kiszívása. b) A seb kimetszése. c) Fertőtlenítés. d) Fedőkötés k.06. Mely tünetek utalhatnak súlyos, allergiás reakcióra? a) Görcsroham. b) Légzési nehézség, zavartság. c) Megduzzadt ajkak, nyelv. d) Bőrpír, csalánkiütés.

23 15.2.7k.07. Mely lépés segíthet a súlyos allergiás reakció lassításában? A hazánkban széles körben elterjedt kalcium (pezsgőtabletta) semmiféle hatással nincs az allergiás reakciók megelőzésére! a) Gégemetszés. b) Inzulininjekció. c) Csípés helyének hideg vizes hűtése. d) Fertőtlenítés. e) Vérnyomás emelése k.08. Párosítsátok a kígyómérgeket, azok hatásmechanizmusával! cardiotoxin, cytotoxin, haemotoxin, mytotoxin, neurotoxin ideg-ideg szinapszisok gátlása, izombénulás, sejtmembrán bomlása, szívizom blokkolása, véralvadás gátlása k.09. Jelöljétek azon településeket, amelyek a Lyme-kórral leginkább fertőzött (kullancsok) területen helyezkednek el! a) Nagydorog. b) Velem. c) Vaja. d) Fülöp. e) Felsőszölnök. f) Szilvágy. g) Zsadány. h) Lónya.

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés,

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára II. RÉSZ SÉRÜLÉSEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

Elsősegélynyújtás alapismeretek

Elsősegélynyújtás alapismeretek Elsősegélynyújtás alapismeretek Tájékozódás a baleset helyszínén 1. A helyszín biztosítása, a baleset felmérése, a sérültek számának meghatározása 2. A sérült (sérültek) állapotának megítélése: Életveszélyes:

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 3. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. április 28. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.3.1. Keringési rendszer felépítése, működése

Részletesebben

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély Újonccserkész Táborverő Portyázó Honfoglaló Egyéb Saját címed, adataid Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély alapok Baleset bejelentése Apró sérülések: Szálka, orrvérzés, vízhólyag Napszúrás,

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA MODULFÜZET Betegszállító felnőttképzési program 4. modul VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA Írta: Sonkoly Zoltán Lektorálta: Dr. Bumbera József HARRUCKERN JÁNOS

Részletesebben

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja.

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja. Elsősegély Nyújtás 1. A" tételsor 1.1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A földön ülő kerékpáros lábszárán, hátul, roncsolt seb látható. A seb erős sugárban, lüktetve vérzik. 1.2. Személyautóval

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

Free Scholler SZAKDOLGOZAT

Free Scholler SZAKDOLGOZAT ARS ENSIS Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület Free Scholler SZAKDOLGOZAT A SPORTOLÁS SORÁN SZEREZHETŐ SÉRÜLÉSEK ÉS MÁS KÓROS HATÁSOK ISMERTETÉSE ÉS AZOK ELLÁTÁSA Készítette: Faragó Péter Free Scholler

Részletesebben

H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu

H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu * H-5700 Gyula, Part u. 5. Tel: +36-66/463-522 E-mail: info@wellnesshotelgyula.hu www.wellnesshotelgyula.hu *www.gyerekvilag-kalauz.hu Tartalomjegyzék 3 Gyereknevelés Hétköznapi tippek... 6 Mesélsz nekem?...

Részletesebben

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET Miskolc, 2011 EGYÉNI TANULÁST TÁMOGATÓ TANANYAG Készítette Mgr. Kiss Andrea Mgr. Góra Terézia Projekt koordinátor Juga Aliz Szakmai koordinátor

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek)

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek) -sorozat- Rosszullétek SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- Sürgős esetek () A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek!

Részletesebben

A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE

A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE Pécs, 2014. A munkahelyi elsősegélynyújtás és balesetvédelem kézikönyve Szerkesztette: Dr. Betlehem József Szerzők: Bánfai Bálint Dr. Betlehem

Részletesebben

EGÉSZSÉGTAN ÓRAVÁZLATOK 6. osztály Az emberi test változásai

EGÉSZSÉGTAN ÓRAVÁZLATOK 6. osztály Az emberi test változásai Az emberi test változásai Az emberi test felépítése, szerkezete és működése minden ember esetében azonos. Az emberi test négy testtája: fej, nyak, törzs, végtagok. Külső határa a bőr. A szilárdítást a

Részletesebben

A munkahely és a környezet védelme

A munkahely és a környezet védelme Szigethy Géza Attila A munkahely és a környezet védelme A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

Telefonon jön a segítség

Telefonon jön a segítség II. évfolyam 10. szám, 2002. október www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Telefonon jön a segítség Vasárnap 24 órás ügyeleti szolgálatban voltam a Misszió Egészségügyi Központban.

Részletesebben

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 MELLÉKLET KÖZLEMÉNYEK Lezárult a Nagy Elsősegély Teszt Van még fejlődnivaló az elsősegélynyújtás terén Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Nagy Elsősegély

Részletesebben

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám GyermekLÉT GyermekLÉT Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság (EDUVITAL NET) közös digitális kiadványa Gyermekegészségügyi

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült kizuhant az ütközéskor, az útpadkán fekszik, mozdulatlan, furcsán, hörögve veszi a levegıt.

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült kizuhant az ütközéskor, az útpadkán fekszik, mozdulatlan, furcsán, hörögve veszi a levegıt. A Tételsor Ne feledd: Minden esetben gumikesztyő használata és mentıhívás (104)!!!! I. (erıs vérzés) 1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A bal karját fájlaló, földön ülı kerékpáros Iábszárán

Részletesebben

Mi fenyegeti a gyerekeket?

Mi fenyegeti a gyerekeket? II. évfolyam 7. szám, 2002. július www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Mi fenyegeti a gyerekeket? A nyári hónapokban általában ugrásszerûen megszaporodnak a gyermekbalesetek.

Részletesebben