Közlekedési szabályok, balesetmegelőzés és helyszínbiztosítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közlekedési szabályok, balesetmegelőzés és helyszínbiztosítás"

Átírás

1 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ ÁPRILIS 4. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális híreit, ott informálódhattok az esetleges változásoktól! Közlekedési szabályok, balesetmegelőzés és helyszínbiztosítás Melyek a biztonságos közlekedés alapfeltételei? (TÖBB VÁLASZ) Ahogy minden baleseti helyzetnél, úgy a közlekedési balesetek esetén is igen fontos körülmény a megelőzés lehetőségeinek ismerete. a) Az ember közlekedésre alkalmas állapota. b) A jármű megfelelő állapota és felszereltsége. c) A KRESZ ismerete és betartása. d) A tervezett útvonal kiváló ismerete Mi NEM tartozik a kerékpár kötelező felszerelései közé? a) Egy db küllőprizma a hátsó keréken. b) Egymástól függetlenül működő első és hátsó fék. c) Elől egy nem háromszögletű fehér prizma. d) Csengő Melyik állítások IGAZak a kerékpáros felszerelésére? (TÖBB VÁLASZ) a) A lógó ruhadarabok beakadhatnak a küllőbe vagy a láncba. b) A sisak nem kötelező felszerelés. c) A fényvisszaverő mellény vagy ruházat viselése csak lakott területen kívül kötelező. d) Kerékpározáshoz a térdvédő, kesztyű használata fölösleges Melyek NEM a kerékpár ajánlott felszerelései? (TÖBB VÁLASZ) a) A pedálokon lévő borostyánsárga prizma. b) Hátul egy vagy két db nem háromszög alakú prizma. c) Bal oldalon hátulra szerelt szélességjelző. d) Sárvédők. e) Visszapillantó tükör

2 Melyik állítás HAMIS? A biztonságos közlekedés érdekében a kerékpáron bizonyos ellenőrzéseket, beállításokat, karbantartásokat el kell végezni. a) A tiszta felni növeli a fékhatást. b) A nyikorgó, rozsdás lánc a fogaskerekeket is károsíthatja. c) A generáljavítást házilag is könnyen el végezhetjük. d) A puhább kerék csökkenti a csúszásveszélyt Jelöljétek meg az IGAZ állításokat! (TÖBB VÁLASZ) Gyalogosan, futás közben, vagy kerékpározáskor a láthatóság életet menthet. a) Rossz látási viszonyok között a közvilágítás nem mindenütt elégséges. b) A fényvisszaverő ruházatot viselő ember már nagyobb távolságról észrevehető. c) A kerékpáros lámpája csak folyamatos fénnyel világíthat. d) Fontos, hogy féktávolságnál messzebbről láthatóak legyünk Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! A biztonságos közlekedés fontos eleme a megfelelő vezetéstechnika. A biztonságos járművezetéshez fontos néhány alapfogalom ismerete. Fékút, Követési távolság, Látótávolság, Reakcióidő, Holttér A belátható útszakasz hossza Az előttünk haladó és a köztünk lévő távolság Az észleléstől a cselekvés kezdetéig eltelt idő A fékezés alatt megtett út Olyan területek, amiket a járművezető önhibáján kívül nem lát Állítsátok növekvő sorrendbe az alábbi fogalmakat! A legkisebbel kezdjétek! fékút, féktávolság, követési távolság, látótávolság, reakcióidő alatt megtett út

3 Melyik tényező NEM befolyásolja a féktávolságot? a) A fékek állapota. b) Az időjárási és útviszonyok. c) A jármű sebessége. d) Az utasok életkora. e) A vezető állapota. f) Az út lejtésszöge Mely állítások IGAZak, ha kerékpározunk? (TÖBB VÁLASZ) a) Kerékpárral csak az első féket használva könnyen eleshetünk. b) Kanyarodáskor az íven belüli pedál legyen alul. c) Kanyarodás közben a fékezés hatékonyabb. d) Autók mögött haladva nagyobb legyen a követési távolságunk, mint egy kerékpár után Válasszátok ki a biztonság és az ellátás kapcsán felmerülő kérdéseket! (TÖBB VÁLASZ) Helyszínbiztosítás A helyszínre érkező segélynyújtónak sok tényezőt figyelembe kell vennie, mielőtt elkezdi a beavatkozást. a) Van-e szükség a segélynyújtásunkra? b) Biztonságosan meg tudjuk közelíteni a helyszínt? c) Hány sérült/bajba jutott van? d) Van elég időnk a segélynyújtásra? e) Tud-e még valaki más is segíteni a jelenlévők közül? f) Van-e eszközünk, elsősegély felszerelésünk? g) Ismerjük-e a segítségre szorulókat? h) Kell-e műszaki segítséget hívni? i) Szükséges-e a mentőket hívni? k) Van-e valaki közvetlen életveszélyben? Párosítsátok az összetartozó fogalmakat! A sokféle veszélyhelyzetben más-más módon kell gondoskodnunk a biztonságról. áramütés, égés, gázmérgezés, közlekedési baleset, sebzés, vérzés áramtalanítás, az éles tárgy eltávolítása, a tűz elzárása, figyelemfelhívás a veszélyre, szellőztetés

4 Melyik állítás nem IGAZ? ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály Közlekedési balesetnél alkalmazható biztonsági eszközök, módszerek. a) Láthatósági mellény. b) Elakadást jelző háromszög. c) Forgalomelterelés. d) Vészvillogó. e) A jármű rögzítése. f) A motor leállítása. g) A jármű áramtalanítása a gyújtáskapcsolóval Balesetnél milyen külső körülmények nehezíthetik az ellátást? (TÖBB VÁLASZ) a) Rossz látási viszonyok. b) Égő tárgyak. c) Nagy forgalom. d) Mérgező anyagok. e) Több sérült. f) Omlásveszély. g) Extrém időjárás. h) Üzemanyag-, vagy gázszivárgás. i) Leszakadt elektromos vezeték Melyik számmal jelölt képhez illenek az állítások? Párosítsátok az állításokhoz a kimenekítést ábrázoló képsorozat megfelelő képének számát! a) A sérült végtagját ne az ízületénél fogjuk meg! b) Ügyeljünk saját gerincoszlopunk épségére! c) Figyeljünk rá, hogy a sérült feje ne csapódjon előre! d) Óvatosan lépkedjünk hátrafelé!

5 a. Mi nem igaz a gépkocsiból való kimenekítésre? (TÖBB VÁLASZ) a) Megfelelő fizikai erővel kell hozzá rendelkeznünk. b) Lehetőleg többen végezzük. c) Ügyeljünk a sérült lábainak kiszabadítására. d) Gépkocsi balesetnél gyakran alkalmazzuk. e) Figyeljünk arra, hogy a járműben ne okozzunk kárt. f) Saját biztonságunkat nem veszélyeztethetjük a. Melyik állítás NEM igaz a tálcafogásra? (TÖBB VÁLASZ) a) Gerincsérült kimenekítését szolgálja. b) Alkalmazása gyakorlatot igényel. c) Medencesérülésnél nem alkalmazható. d) Legalább négy segélynyújtóval célszerű végezni. e) A segélynyújtók egymással szemben állnak a. Milyen tényezők veszélyeztethetik a segélynyújtó biztonságát? (TÖBB VÁLASZ) a) A sérült testváladéka. b) Idegen emberek. c) Nem megfelelő testhelyzet. d) Éles tárgyak. e) Védőeszközök használata Szituációk Mely tevékenységek lehetnek a LEGFONTOSABBAK? (TÖBB VÁLASZ) Gázolás Gyalogosgázolás helyszínéhez érkeztek, a sérült mozdulatlanul fekszik a hátán. a) A helyszín felé közeledve mentőhívás. b) A sérült fejének mielőbbi megfogása (fej-nyak rögzítése). c) Jól láthatósági mellény felvétele. d) Enyhén vérző sebek azonnali ellátása Indokolt-e a megszólítás? A sérült szemei csukva vannak. a) Nem, a szemhéjak zártságából kikövetkeztethető, hogy ájult vagy halott. b) Igen, vállainak kíméletes megrázása mellett. c) Nem, csupán tájékoztassuk arról, hogy ne mozogjon. d) Igen, mert tudatállapota csak így vizsgálható.

6 Hogyan érdemes tájékozódni a baleset körülményeiről? (TÖBB VÁLASZ) a) A gépjármű és a sérült elhelyezkedésének szemrevételezése alapján. b) A szemtanúk kikérdezése alapján. c) A gépkocsivezető információi alapján. d) A baleseti statisztikák adataira támaszkodva A baleseti mechanizmus alapján milyen sérültként kezelendő a beteg? Információk alapján a gyalogos figyelmetlenül lépett az úttestre. A kb. 35 km/h-ás sebességgel haladó gépkocsi elütötte. A gázolás következtében kb. 3-4 métert zuhant a levegőben, a földre érkezve teste kétszer megfordult tengelye körül. a) Súlyos vagy életveszélyes. b) Eszméletlen. c) Ilyen alacsony sebességnél könnyű vagy súlyos. d) Ennyi információ alapján nem állapítható meg Indokolt-e a légzésvizsgálat? A sérült ingerekre nem reagál. a) Igen, a teljes betegvizsgálatot követően. b) Nem, előbb mentőt kell hívni. c) Igen, de lehetőleg a fej-nyak megmozdítása nélkül. d) Nem, a fej megmozdításával súlyosbíthatjuk a sérült állapotát Mely testtájak tapintásos vizsgálata indokolt? (TÖBB VÁLASZ) a) Koponya. b) Mellkas. c) Medence. d) Háti gerincszakasz Hogyan vizsgáljuk a végtagokat? a) Kopogtató mozdulatokkal. b) Tapintással. c) Enyhén csavaró mozdulatokkal. d) Óvatos átmozgatással Hogyan távolítanátok el az alkarsérülés feletti ruházatot. A betegvizsgálat során a sérült alkarján duzzanat tapintható. További sérülést nem találtok. a) Ha lehet, feltűrjük, ha ez nem lehetséges óvatosan felvágjuk a ruházatot. b) Óvatosan kibújtatjuk a teljes felsőruházatból, a sérült kézzel kezdve.

7 c) Nem indokolt az eltávolítás. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály Mi az ellátás következő lépése? A ruházat alatt enyhe vérzést és kiálló csontvéget találtok. a) A karsérülés ellátása. b) A légútbiztosítás Rendezzétek sorrendbe a karsérülés ellátásának lépéseit! A csontvég megtámasztása, Fedőkötés, Fertőtlenítés Melyik módszer NEM alkalmazható a gázolt sérült légútbiztosítására? a) Stabil oldalfektetés. b) Farönk görgető technika. c) Áll előre emelés Mely lépések szükségesek a légútbiztosítást követően? (TÖBB VÁLASZ) a) Háti gerincszakasz vizsgálata. b) Légúti idegentest keresése. c) Tálcafogás. d) Kihűlés elleni védelem. e) Légzésvizsgálat. f) Sokkfektetés Melyek lehetnek indokoltak a biztonság megteremtése érdekében (TÖBB VÁLASZ) Autóbaleset Gépkocsi baleset szemtanúi vagytok. Két autó ütközött össze, mindkét autóban csak a sofőr utazott. a) A gépjárművek rögzítő fékének (kézifék) behúzása. b) Gumikesztyű használata. c) Az autók gyújtásának lekapcsolása. d) Elakadást jelző háromszög kihelyezése Melyik munkamegosztás a legcélszerűbb? Hárman vagytok a helyszínen. A válaszokban a helyszínbiztosításon azt értjük, hogy a forgalom többi résztvevőjének figyelmeztetésére ügyel. a) Mindhárman egy sérülthez megyünk először. b) Ketten az egyik sérülthez megyünk, a harmadik társ a helyszínbiztosításra ügyel. c) Ketten a helyszínbiztosításra ügyelünk, harmadik társunk megvizsgálja az egyik sérültet.

8 d) Ketten egy-egy sérülthez mennek, a harmadik a helyszínbiztosításra ügyel Mit javasolnátok az alábbi sérültnek? (TÖBB VÁLASZ) Az egyik sérült belégzésre fokozódó, szúró mellkasi fájdalomra panaszkodik. A betegvizsgálat során kiderül, hogy kezének egyik ujja rendellenesen áll, azon hematóma látható. a) Lélegezzen mélyeket! b) Lehetőleg ne mozogjon! c) Nyugodtan lélegezzen! d) Próbáljon kiszállni az autóból! e) Nyugodjon meg! Milyen szervek sérüléseire utalnak a LEGNAGYOBB valószínűséggel a fenti tünetek? (TÖBB VÁLASZ) *A szerv fogalmát tágan, nem szakszerűen értelmezzétek! a) Hajszálerek. b) Mellhártya vagy borda. c) Kéztőcsontok. d) Tüdő vagy szív Indokolt-e a sérült pozicionálása? a) Csak, ha a betegvizsgálat miatt indokolt. b) Csak, ha a légzése jelentősen nehezített. c) Csak, ha kényelmesebb úgy az ellátás. d) Nem Mikre érdemes figyelni az ellátást követően? (TÖBB VÁLASZ) a) Kihűlés elleni védelem. b) Az állapotjavulás/romlás nyomon követésére. c) Hogy folyamatosan beszéljen a sérült. d) Az élettani paraméterek (vérnyomás, pulzus- és légzésszám) folyamatos kontrolljára Indokolt-e kiemelni a gépkocsiból? A másik autó vezetője mozdulatlan, kérdésekre nem reagál. A légzsák kinyílt, ennek fedele vérömlenyt okozott homlokán. a) A légútbiztosítás céljából igen. b) Igen, a teljes betegvizsgálat érdekében. c) Ha újraélesztés indokolt. d) Igen, a légzésvizsgálat kivitelezése miatt.

9 Hogyan végeznétek a légzésvizsgálatot? a) Tükröt tennénk orra elé. b) A fej hátrahajtásával figyelnénk a mellkas mozgását. c) A mellkas tapintásával. d) Fülünket az orra elé tennénk, közben figyelnénk a mellkas-mozgást Melyik állítás igaz? A sérült légzése kissé hörgő, a légzésvizsgálat ideje alatt 3 légzőmozgás volt megfigyelhető. a) A sofőr halottnak tekinthető. b) Ájult, nehezített légzéssel. c) A sérült nincs tudatánál, légzése akadályozott. d) Feltehetően elaludt és horkol Hogyan folytatnátok az ellátást? a) Kiemelnénk és megkezdenénk az újraélesztést. b) Betegvizsgálat után kiemelnénk és légutat biztosítanánk. c) A gépkocsiban próbálkoznánk a légútbiztosítással. d) Felébresztenénk Indokolt-e a betegvizsgálat? A beavatkozásnak köszönhetően a sérült légzése rendeződött. a) Igen. b) Mivel a légzést kell figyelni, nem. c) Mivel több sérült van, nem. d) Mivel a gépkocsiban nem férünk hozzá, nem Indokolt-e a vérzéscsillapítás? Figyelmességeteknek köszönhetően a bajba jutott nadrágján a lábszár magasságában egy vérfoltot vesztek észre. A nadrágot felhajtva erős vérzésre bukkantok. a) Nem, mert halott. b) Igen, direkt nyomással. c) Nem, mert az eszméletlenség súlyosabb. d) Igen, elszorítjuk. e) Nem, csak kiemelést követően végezhető hatékony vérzéscsillapítás. f) Igen, ha van nálunk nyomókötöző.

10 Indokolt-e további légzésvizsgálat? a) Nem, a beteg légzése rendeződött. b) Igen, legalább percenként. c) Légútbiztosítást követően nem. d) csak, ha ismét hörgő hangokat ad Melyik sérült tekinthető a fenti információk alapján a súlyosabbnak? a) A magánál lévő mellkas- és ujjsérült. b) A nem reagáló alsó végtagsérült Melyek tartozhatnak a helyszínbiztosítási tevékenységek közé? Háztartási baleset Egy meleg nyári napon egyikkőtök szomszédja favágás közben figyelmetlenül használta az elektromos láncfűrészt. Azzal alsó végtagjába vágott. A seb intenzíven vérzik, a vér egy része lüktetve távozik. a) A láncfűrész áramtalanítása. b) A sérült közelében lévő, ellátást akadályozó fadarabok eltávolítása. c) Láthatósági mellény felvétele. d) Szájmaszk alkalmazása Melyik lenne a legoptimálisabb munkamegosztás? Párosítás Csak a hibátlan megoldás ér pontot! Az ellátásban legtapasztaltabb, Az itt lakó, A vér látványától rosszul lévő elsősegély-felszerelés előkeresése, mentőhívás, vérzéscsillapítás Melyik a leghatékonyabb módja laikus ellátók körében a vérzéscsillapításnak? a) Elnyomjuk a combartériát. b) Elszorítjuk a végtagot közvetlenül a sérülés felett. c) Egy lehetőleg steril anyagot nyomunk a sebre. d) Felemeljük a sérült végtagot Szükséges-e a fertőtlenítés? a) Mindenképp. b) Ha vérzéscsillapítás mellett kivitelezhető. c) A kötést követően itatjuk át a kötszert. d) Ha szennyezett a seb.

11 Hagyományos kötszerek birtokában milyen eszközök szükségesek a sebellátáshoz? a) Két mullpólya és egy mull-lap. b) Egy mullpólya és két mull-lap. c) Egy mullpólya, egy mull-lap. d) Két mullpólya, négy mull-lap Melyek tartoznak még az ellátás lépései közé? A vérzést sikerült csillapítani, a kötés nem vérzett át. a) Folyadékpótlás. b) Hűtőborogatás alkalmazása. c) A napsugarak elleni védelem. d) A kivérzéses sokk tüneteinek keresése. e) További sérülések keresése Mi tennétek? (TÖBB VÁLASZ) A helyszínre érkező felesége nagyon megijed, légzése szapora, légszomj gyötri. a) Megkérdeznénk van-e egyéb panasza? b) Megnyugtatnánk, nyugodt légzésre bíztatnánk. c) Bekísérnénk a házba, hogy ne lássa sérült férjét. d) Bevonnánk a seb ellátásába, hogy lekössük figyelmét Milyen további lépések indokoltak? (TÖBB VÁLASZ) Mikor meghallja, hogy férje szédülésre panaszkodik légzése továbbra is szapora, arcbőre kissé sápadt, verejtékezik. a) Ismét figyelmeztetnénk a nyugodt légvételre. b) Megnyugtatnánk, hogy férje panaszai nem valósak. c) Azonnal vízszintesen lefektetnénk. d) Leültetnénk, ha állapota nem javul lefektetnénk Indokolt-e a férj további ellátása? a) Nem. b) Igen, rendszeres légzésvizsgálat. c) Igen, újabb betegvizsgálat. d) Igen, sokkfektetés.

12 Vázrendszer anatómia, élettan - koponya, mellkas, medence, gerinc Mit jelölnek a betűk? Csak a hibátlan megoldás ér pontot. Állkapocs, Falcsont, Járomcsont, Nyakszirtcsont, Orrcsont Melyik sorban találhatók CSAK csöves csontok? a) singcsont, orsócsont, lapocka, combcsont b) felkarcsont, állcsont, sarokcsont, sípcsont c) sípcsont, combcsont, orsócsont, felkarcsont d) sípcsont, szegycsont, combcsont, kéztőcsontok Hogyan kapcsolódhatnak a csontok egymáshoz? (TÖBB VÁLASZ) a) Megszakítás nélkül, vagy megszakítással. b) Varratokkal c) Ízületekkel d) Varrásokkal e) Porcos összeköttetéssel Mely állítások IGAZAK? (TÖBB VÁLASZ) a) A rándulás során megsérül a csont. b) Rándulás esetében mindig, jelentős deformitást tapasztalunk az érintett területen. c) Ficamról beszélünk, ha a csont tartósan mozdul el a helyéről. d) A csípőficam szűrővizsgálat óvodáskorban esedékes. e) A csípőficam gyakoribb a lányoknál Melyik állítás HAMIS? a) A mellkast a szegycsont, a bordák, és a hátcsigolyák alkotják. b) A hátcsigolyákhoz 24 borda kapcsolódik c) A szegycsont mozgatható ízülettel kapcsolódik a bordákhoz. d) A 11., 12. bordapárt lengőbordáknak is nevezzük.

13 a. Mely állítások NEM igazak a csont felépítésére? (TÖBB VÁLASZ) a) Erekben gazdag kollagén rostokat találunk benne. b) Az üreges csontok belsejét csonthártya béleli, amely a csont vastagodásával egyre vastagabb lesz. c) A csontlemezek lefutása változik életünk során. d) A csöves csontok szivacsos állományának üregeit vörös csontvelő tölti ki. e) A csigolyákban lévő vörös csontvelő a vérsejtképzésben vesz részt a. Párosítsátok a megfelelő kifejezéseket! Párosítás. Csak a hibátlan megoldás ér pontot. hengerízület, gömbízület, nyeregízület, tojásízület csípőízület, csukló, hüvelykujj kézközépcsontja- kéztőcsont, lábujjpercek a. Melyik állítás IGAZ? a) A csont alapeleme a tömörállomány. b) A koponyát alkotó csontok között vannak csöves és lapos csontok is. c) Léteznek négyzetes, köbös, és légtartalmú csontok is. d) A csont felépítését a csontképző és csontfaló sejtek 20 éves korig alakítják ki a. Mely állítások IGAZak a gerincoszlopra? (TÖBB VÁLASZ) a) Hosszának felét porckorongok teszik ki. b) A tövisnyúlvány szerepe a tapadási felszín nagyságának növelése. c) Minden embernek pontosan azonos számú csigolyája van. d) Terhelés közben végzett hirtelen mozdulat károsíthatja az ágyéki szakasz porckorongjait a. Melyik állítás HAMIS? a) Egy 80 kg-os ember izomzatának súlya kb. 40 kg. b) Vázizomzatunkat harántcsíkolt és sima izmok alkotják. c) Csonttörés esetén először hegszövet keletkezik. d) Az időskori csonttörések gyakran csontritkulásra vezethetők vissza.

14 Katasztrófavédelem ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály Mikor készítünk veszélyhelyzeti csomagot az alábbiak közül? a) Mindenkinél szükséges, hogy legyen otthon, hiszen vészhelyzet bármikor adódhat. b) Amennyiben a meteorológusok viharos szél miatt riasztást adnak ki. c) Ha a lakóhelyünket el kell hagynunk árvízveszély miatt. d) Váratlan erős havazás esetén Mit javasolt betenni a vészhelyzeti csomagba? (TÖBB VÁLASZ) a) Személyes iratok b) Körözöttes szendvics c) Takaró d) Ásványvíz e) Fogkefe f) Váltás ruha g) Konzerv h) Fényképezőgép i) Készpénz Melysorban találsz KIZÁRÓLAG természeti katasztrófát? a) földcsuszamlás, zivatar, járvány, tornádó b) aszály, árvíz, földrengés, hőség c) árvíz, földcsuszamlás, épülettűz, járványok d) vegyi baleset, nukleáris baleset, heves zivatar, szélvihar Melyik helyes megoldás, ha szélviharban szabad ég alatt vagyunk? (TÖBB VÁLASZ) a) Menjünk egy fa alá. b) Kapaszkodjunk bele egy villanyoszlopba. c) Védjük szemünket a portól. d) Kapaszkodjunk bele egy kerítésbe Mely állítások igazak hőségriadó esetén? (TÖBB VÁLASZ) a) Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, kisgyerekek, idősek. b) A napon állva könnyen elájulhatunk. c) Fokozottan kell ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. d) Nagyobb eséllyel következik be görcs, bőrkiütés.

15 Árvíz idején a falut, ahol laktok, váratlanul körbezárta a megáradt folyóvíz. Otthon vagytok. Mit tesztek? a) Otthon maradok, lefekszem aludni. b)) Figyelem a rádió, tévé adását, hangosbemondót, tájékoztatást várva. c) Elindulok a barátomhoz, hátha otthon van. Majd együtt döntünk, hogyan tovább. d) Biztonságba helyezem az értékeimet, mert a meneküléskor a lakás ajtaját nyitva kell hagyni Barátaitokkal csúszkáltok a befagyott Balaton jegén. Egyszerre ropogást, recsegést hallotok. Mit tesztek? a) Futásnak eredünk a part felé. b) Mozdulatlanok maradunk, és segítségért kiáltunk. c) Lehasalunk jégre, és várjuk a segítséget. d) Lehasalunk a jégre, és gyorsan kikúszunk a partra. e) Lehasalunk a jégre, és lassan kikúszunk a partra A közeletekben lévő vegyi anyagokat előállító üzemben baleset történt. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) a) A veszélyre 120 percig tartó, változó hangmagasságú, folyamatos szirénahang figyelmeztet. b) Aki otthon van, annak célszerű bekapcsolnia a jobb szellőzés miatt a klímaberendezést (ha van). c) Aki a munkahelyén van, annak a főnöke utasítása szerint kell cselekednie. d) Aki az utcán van, a lehető legrövidebb úton, gyorsan térjen haza Nyári zivatar idején a Balaton partján, a strandon vagytok. Mely állítás IGAZ? a) Nem kell félnünk, hiszen a közeli házakon villámhárító van felszerelve. b) A legbiztonságosabb, ha lefekszünk a földre, a fa alá. c) A legjobb, ha bemegyünk a fedett öltözőkbe a vihar idejére. d) Fussunk be a vízbe, nyakig merüljünk bele, és gyűjtsünk tapasztalatokat a villámok fajtáiról Az alábbiak közül mi tartozik a katasztrófavédelem feladatai közé? (TÖBB VÁLASZ) a) Bárcák gyártása. b) Veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása. c) Árokba esett kutya kimentése. d) Járműbe szorult sérült kimentése a. Mit jelez ez számunkra? (TÖBB VÁLASZ) Teherautó ütközött egy személygépkocsival. A teherautó oldalán narancssárga, 30*40 cm-es tábla látható. a) Gyorsan el kell menekülnünk a helyszínről, mert robbanásveszély áll fenn. b) Veszélyhelyzet áll fenn, ha megsérült a szállítmány. c) Érdemes a szélirányt is figyelembe venni a teherautó megközelítéskor. d) A teherautó veszélyes anyagot szállít.

16 a. Mit NEM szabad tenni? (TÖBB VÁLASZ) Égve felejtett gyertya miatt tűz keletkezik a lakásban. (Otthon vagyunk). a) A mozdítható fabútorokat dobáljuk ki az ajtó elé. b) Gyorsan nyissuk ki az összes ablakot. c) Négykézláb mászva igyekezzünk a lakást elhagyni. d) A kutyát is vigyük magunkkal meneküléskor Kreatív Készítsetek egy 6 fényképből álló sorozatot, amely bemutatja a súlyos sérült légútbiztosításának lépéseit! Beküldendő feladat 1p Egyetlen egy fájl formájában kell elküldeni! Ez kétféleképpen valósítható meg: 1. A képeket beillesztitek egy word dokumentumban, majd elmentitek pdf-be (mentés másként). 2. Egy képszerkesztő segítségével egyetlen felületre beillesztitek a 6 képet, majd mentitek jpg formátumban. pdf esetén a fájl maximális mérete 800 Kb jpg esetén a kép maximális szélessége 860 px A térképen jelöltünk? Jelöljétek iskolátokat az alábbi térképen! Az alábbi VIDEO segítségével Jelöljétek iskolátokat EZEN a térképen! Amennyiben egy iskolából több csapat is jelentkezett elegendő EGYETLEN feltöltés! Ha van rá lehetőség töltsetek fel fényképet is! Valamennyi versenykategória ezt a térképet használja. a) Igen. b) Nem

17 a. Készítsetek egy kisfilmet a sisak levételéről vagy a sapkakötés készítéséről. Szöveg beküldős 1 p A filmet töltsétek fel a youtube-ra, majd a linket másoljátok be ide! Hang nem szükséges! Nem kötelező, de segítség, ha a film elején szerepel, hogy: Országos Elsősegély-ismereti Verseny 2016., a film végén pedig a csapat vagy a készítők neve és az iskola a. Mentéstörténet a. Melyek azok az élesztési eljárások, amelyeket a mesterséges lélegeztetés megkezdése előtt végre kell hajtani? (TÖBB VÁLASZ) Dr. Orovecz Béla : Elsősegélynyújtás könyvének 1964-ben megjelent 3. kiadásából A mesterséges lélegeztetés részt elolvasva válaszoljatok a kérdésekre! a) Jó levegő biztosítása. b) Légutak szabaddá tétele. c) Megfelelő elhelyezés. d) A beteg lefröcskölése a. Mi a következménye, ha túl erélyesen végezi a mesterséges lélegeztetést? a) halál b) bordatörés c) magához tér a felélesztendő d) epilepsziás roham a. Mely esetekben tilos mesterséges lélegeztetést alkalmazni? (TÖBB VÁLASZ) a) agyvérzés b) gázmérgezés c) szívszorongásos roham d) ájulás a. Mely módon biztosíthatjuk a légutak szabad átjárását? (TÖBB VÁLASZ) a) Ha a balesetest hasára vagy oldalára fektetjük. b) A fej megemelésével. c) A garatban felgyűlt nyálka eltávolításával. d) A nyelv kihúzásával és rögzítésével.

18 a. Melyek a kézi erővel történő mesterséges lélegeztetés fajtái? a) Oxymat módszer b) Silvester módszer c) Holger- Nielsen módszer d) Friss levegő módszer a. Tegyétek sorrendben a Holger-Nielsen módszer alapján az újraélesztés lépéseit! Sorrend, 1 pont A felélesztendő fejénél, féltérdre ereszkedünk. Egész testünk súlyával nyomást gyakorolunk a sérült hátára. Kezünket a felélesztendő személy karjainak belső felszínén könyökig csúsztatjuk, majd kissé megemeljük. Tenyerünkkel néhányszor a hát közepére ütünk a. Melyik állítás HAMIS a Silvester módszerrel kapcsolatban? a) Az eredményes lélegeztetés előfeltétele a nyelv előrehúzása és rögzítése. b) Három-négy elsősegélynyújtóra van szükség a módszer szakszerű elvégzéséhez. c) Hasra fektetjük a felélesztendőt. d) Karokat a sérült mellkasához nyomjuk, majd hátrahúzzuk a. Melyik állítás hamis az Oxymat készülék működésével kapcsolatban? a) A túlnyomásos szelep biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű levegő jusson a tüdőbe. b) A gumiharmónika kihúzásásával nyumjuk a friss levegőt a balesetes tüdejébe. c) Felfújható gumiballon-perem segítségével az állarc jól hozzásimul az archoz. d) A készülék fadobozban kerül forgalomba. e) A szennyezett levegő kiszűrésére a gázálarchoz szűrőbetétet köthetünk ak. Sérülések a. Melyek zárt sérülések? (TÖBB VÁLASZ) a) vérzések b) hematóma c) égési sérülések d) ficam a. Melyik NEM tartozik a gyenge vérzés ellátásának lépései közé? a) Használjunk gumikesztyűt. b) Folyassunk vizet a sebre. c) Fertőtlenítsük a sebet Betadine- nal. d) Fedjük a sebet steril mull-lappal. e) Átvérzett kötést vegyük le.

19 a. Melyek a kivérzéses sokk tünetei? (TÖBB VÁLASZ) a) sápadtság b) émelygés c) száraz ajak és nyelv d) nyirkos, verejtékes bőr a. Párosítsátok, mely sérülések ellátásánál alkalmazzuk az alábbi kötéseket? Párosítás, 1p fedőkötés, nyomókötés, parittyakötés, sapkakötés, szelepkötés erős vérzés, fejsérülés, marás, nyílt mellkasi sérülés, orrvérzés a. Melyik állítás HAMIS a sokk-fektetéssel kapcsolatban? a) A kivérzéses sokk tüneteinek megjelenésekor alkalmazzuk. b) A sérült lábát emeljük fel kb. 45 fokban. c) Az agy vérellátását biztosíthatjuk ezzel a módszerrel. d) Félülő pozícióba kell a sérültet elhelyezni a. Melyek NEM tartoznak az orrvérzés ellátásának lépései közé? a) Fogjuk be mindkét orrcimpát. b) A fejet tartsuk enyhén előrehajtott állapotban. c) A sérült kerülje az orrfújást. d) Tamponáljuk az orrlyukat a. Mi a teendő, ha gyökerestül kitört a fog? (TÖBB VÁLASZ) a) Dobjuk el a fogat, nincs rá szükség. b) Helyezzük tejbe a fogat. c) Fertőtlenítsük le, és tegyük jég közé a fogat. d) A fogat helyezzük vissza a szájüregbe a helyére a. Mely testrész erős vérzése esetén NEM alkalmazhatjuk a nyomókötést? a) alkar b) lábszár c) comb d) nyak a. Melyek az anafilaxiás sokk tünetei? (TÖBB VÁLASZ) a) csalánkiütés, viszketés b) nehéz légzés c) ajak, nyelvzsibbadás és duzzanat d) verejtékezés a. Mi okozhat égési sérülést? (TÖBB VÁLASZ) a) forró tárgy d) súrlódás d) UV- sugárzás e) nyílt láng

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

1. Tornatermi baleset (22p)

1. Tornatermi baleset (22p) 1. Tornatermi baleset (22p) Két diák kosárlabdázás közben összefejelt, majd elestek. Egyikőjük néhány másodpercig mozdulatlanul, csukott szemmel fekszik a földön, majd kinyitja szemét. Kérdésekre elmondja,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor

elsosegely.hu Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor Közúti elsősegély vizsga B tételsor Forrás: http://www.elsosegely-vizsga.hu/elsosegely-vizsga-b-tetelsor 1. Sorolj fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! Vészvillogó, láthatósági mellény,

Részletesebben

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4..

Laminált képen: 1. konyha, 2. játszótér, 3. uszoda, 4. műhely, 5. kerékpározás. Laminált képen: 1. áramütés, 2. maró anyag, 3. robbanásveszély, 4.. Veszélyjelző táblák Balesetek, sérülések Elsősegély fogalma Bemut. 1' Bemutatkozás, az elsősegélynyújtásról fogunk beszélni, üljenek le Mit jelenthez ez a szó, hogy elsősegély? (hétköznapi ember, nem orvos

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 1. forduló beküldési határidő: 2014.02.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 1.1. Elsősegélynyújtás története A feladatok

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása.

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1. Baleset-megelőzés, tájékozódás, biztonság Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1.1. Milyen veszélyforrásokra gondoltok

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló általános iskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI 6200-11 ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKA-, TŰZ-ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYZET ÁBRÁI modul tananyagegységei: I. Munkaterület munkavédelme II. Tűz elleni védekezés III. Környezetvédelem IV. Az elsősegélynyújtás általános

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló általános iskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2014. 1. forduló középiskola Beküldési határidő: 2014. március 3. 23.59 FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.1.1. A hazai mentésügy kiemelkedő alakjai

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak Tesztforduló Beküldési határidő: 2014. január 16. T.1.1. Mentőhívás T.1.1.01. Melyik a mentők telefonszáma? a) 104 b) 105 c) 106 d) 107 T.1.1.02. Melyik információ a LEGKEVÉSBÉ szükséges a mentők értesítésekor? a) Mi történt? b) Hol történt? c) A sérültek

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás

15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás MINDIG AZ ONLINE FELADATOK A VÉGLEGESEK! 15.3.1. Közlekedési baleset, sérülések, helyszínbiztosítás 15.3.1.01. Mely állítások IGAZak? (TÖBB VÁLASZ) Az alábbi link segítségével válaszoljatok a kérdésekre.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Első ellátás-elsősegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat október 03. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/ ELSŐSEGÉLY DEO.2014/15 2015.11.10. 1 AKKOR RAJT.. 2015.11.10. 2 Az eszme régi ujvarosy.andrás@mentok.hu Ösztönös segítség Ókor-középkor végéig Alapvető anatómiai,élettani ismeretek nélkűl Vallási tilalmak

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens, Ortopédiai műszerész szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

1.2. A mozgató szervrendszer

1.2. A mozgató szervrendszer 1.2. A mozgató szervrendszer Osváth P. (2010) Sportélettan, sportegészségtan, Budapest. (26-64. old.) Passzív mozgatórendszer: test csontjai, csontokat összekötő ízületek és ízületi szalagok. Aktív mozgatórendszer:

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS MIELŐTT ELINDULNÁNK Ellenőrizzük a lámpák és a fékek működőképességét! A tolatólámpa, illetve a féklámpa

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY. Baleseti helyszín, kimentés, mozgatás. Hivatás az életért!

ELSŐSEGÉLY. Baleseti helyszín, kimentés, mozgatás. Hivatás az életért! ELSŐSEGÉLY Baleseti helyszín, kimentés, mozgatás 1. Baleseti helyszín Baleseti helyszín, kimentés, mozgatás Azt a területet nevezzük baleseti helyszínnek, ahol a hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Elsősegélynyújtási ismeretek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Elsősegélynyújtási ismeretek Az elsősegélynyújtás Elsősegélynyújtás fogalma egy megsérült, illetve hirtelen megbetegedett embernek nyújtott segítség, illetve ellátás

Részletesebben

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p

15.1.1. Baleset-megelőzés, helyszínbiztosítás, kültakaró sérülései 16 p Beküldési határidő: 2015.02.16. 23:59 FIGYELEM! Végleges kérdéseknek és válaszoknak mindig az online felületen szereplő szöveg számít! Az online felület és a pdf közötti eltérésekért felelősséget NEM vállalunk!

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1. 19.2.1. Fejsérülés 19.2.1.1. Mely állítások IGAZak? A fej vázát a koponyacsontok alkotják, amelyeket kívülről izmok és a bőr védi. A koponya biztosítja az agy védelmét. Ennek megfelelően a fejet ért ütés

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A zúzott seb ellátása

Részletesebben

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató A kerékpárszállító az első használat előtt figyelmes összeszerelést igényel. Ez a folyamat megfelelő körültekintéssel házilag is elvégezhető, de amennyiben

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén. Ki és mikor hívhat mentőt? Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén. Milyen esetekben hívhatunk

Részletesebben

Klarfit Pacemaker FX5 futópad

Klarfit Pacemaker FX5 futópad Klarfit Pacemaker FX5 futópad 10026394 10026395 10026396 Figyelmeztetések Használati útmutató Az edzés megkezdése előtt konzultáljon orvosával. Ez különösen fontos azok számára, akik korábban nem végeztek

Részletesebben

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése

16.3.1. A keringési és légzőszervrendszer felépítése és működése BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁJUS 2. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása.

Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1. Baleset-megelőzés, tájékozódás, biztonság Baleset-megelőzés A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen néhány baleset-megelőzési ismeret elsajátítása. 19.1.1.1. Milyen veszélyforrásokra gondoltok

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. Az egészségügyi munkahelyeken leggyakrabban használatos gépek, berendezések, eszközök, technológiák, és

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele OMSZ Országos Mentőszolgálat Bemutatkozás: Az Országos Mentőszolgálat egységes állami

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1. 19.2.1. Fejsérülés 19.2.1.1. Mely állítások IGAZak? A fej vázát a koponyacsontok alkotják, amelyeket kívülről izmok és a bőr védi. A koponya biztosítja az agy védelmét. Ennek megfelelően a fejet ért ütés

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY osztály  BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 3. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az Aktuális híreit, ott informálódhattok az esetleges

Részletesebben

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13.

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13. 12.1.1. Légút ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR Anatómia, élettan 12.1.1.01. Mit nevezünk légcserének? a.) a tüdő és a környezet levegőjének cseréjét b.) a kilégzés folyamatát

Részletesebben

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET!

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! Felkészítő-foglalkoztató lapok a téli szünidőre KÖSZÖNTŐ Kedves Gyerekek! Közeledik Karácsony ünnepe és ezzel együtt a téli szünet, amikor

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP 1. feladat 5 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A térd ízülete: egytengelyű

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő április 1. 19.2.1. Fejsérülés 19.2.1.1. Mely állítások IGAZak? A fej vázát a koponyacsontok alkotják, amelyeket kívülről izmok és a bőr védi. A koponya biztosítja az agy védelmét. Ennek megfelelően a fejet ért ütés

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara MIÉRT??? A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában sőt ezek mellett is halálhoz vezethet. Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1. Fontos, hogy elolvassa ezt az egész kézikönyvet a berendezés felszerelése és használata előtt. A biztonságos és hatékony

Részletesebben

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2.

FIGYELEM! A pdf és az online feladatsor között lehetnek eltérések, mindig az online feladatsor a végleges! Beküldési határidő május 2. 19.3.0. Felkészítői kérdőív Kérjük töltse ki a linken található kérdőívet! (ld. online felület) 19.3.1. Kirándulás A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

15.3.1. Közlekedési balesetek

15.3.1. Közlekedési balesetek FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.3.1. Közlekedési balesetek 15.3.1.01.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2362-06 Tűz-, munka-, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2362-06 Tűz-, munka-, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ismerőse gyógyászati segédeszköz forgalmazó üzletet fog nyitni. Az Ön segítségét kéri a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre vonatkozó ismeretek megszerzéséhez és az üzlet kialakításának

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

Használati utasítások Cikk szám: 1103

Használati utasítások Cikk szám: 1103 Használati utasítások Cikk szám: 1103 ÖSSZECSUKHATÓ TRAMBULIN 96cm Komoly testi sérülés vagy halál következhet be, ha a fenti figylemeztetéseket nem követik és nem használják minden utasítás szerint. BIZTONSÁGI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem!

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem! A termék leírása részére. Magyarázat a rajzhoz Biztonsági utasítások a motoron VIGYÁZAT! A motorok szénmonoxidot termelnek, A szénmonoxid belégzése rosszullétet, eszméletvesztést, vagy halált okozhat.

Részletesebben

A mozgás. Rövid vázlat

A mozgás. Rövid vázlat A mozgás Rövid vázlat - a mozgástípusok - az aktív mozgás - a passzív mozgás - a helyváltoztató mozgás - a helyzetváltoztató mozgás - a mozgás szervrendszerének részei - az aktív része: az izomzat - az

Részletesebben

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás

15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés, helyszínbiztosítás FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 15.2.1. Iskolai és sportbalesetek megelőzés,

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató 16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató Fontos javaslat: kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat mielőtt hozzákezdene az összeszereléshez, és fogadja meg a karbantartási

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben