Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai közútkezelés során elért. eredmények"

Átírás

1 Hazai közútkezelés során elért Úthálózatvédelem az eredmények országos közúthálózaton Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató

2 Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1143,7 km Autóút: 221,9 km Egyéb (csomóponti ág): 438,1 km

3 Magyarország közúthálózata Főút hálózat: I. rendű főút: 2 169,2 km II. rendű főút: 4 771,3 km

4 Magyarország közúthálózata Mellékút hálózat: Hossza: ,8 km

5 Az országos közutak szerepe az Európai úthálózatban

6 Az országos közutak hídjai

7 Gyorsforgalmi és főúthálózat forgalomnagyságai

8 Az országos közúthálózat IRI (hosszirányú egyenetlenség) értékei

9 Az országos közúthálózat nyomvályú értékeinek minősítése

10 Az országos közúthálózat teherbírása

11 Az országos közúthálózat felületépség (burkolatállapot) minősítése

12 Burkolat állapota (felületállapot osztályzat) 2014 felmérés alapján a fő autópályákon 1. jó új, újszerű 2. megfelelő kissé használt vagy öregedő felület beavatkozást nem igényel 3. tűrhető beavatkozás mérlegelendő 4. nem megfelelő beavatkozás előirányzandó 5. rossz azonnali beavatkozást igényel Országos arányok: jó 270,8 km 14,2% megfelelő 163,6 km 8,6% tűrhető 656,3 km 34,5% nem megfelelő 139,0 km 7,3% rossz 667,2 km 35,0% nem vizsgált 6,9 km 0,4% 1903,8 km 100,0%

13 M1 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M1 - Bicske autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 21-26% bal jobb M1 - Komárom autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 26-29% bal jobb M1 - Lébény autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 23-30% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

14 M3 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M3 - Gödöllő autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 2-16% bal jobb M3 - Kál autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 16-19% bal jobb M3 - Emőd autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 19-22% M30 - Emőd bal jobb M3 - Hajdúnánás autópálya mérnökségi szakasz EANF: 8000 Tgk: 22-27% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

15 M7 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M7 - Martonvásár autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 3-14% bal jobb M7 - Balatonvilágos autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 12-25% bal jobb M7 - Fonyód autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 23-32% bal jobb M7 - Eszteregnye autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 31-37% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

16 M5 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb Sz.szentmiklós M5 - Koncessziós autópálya - Ujhartyán EANF: Tgk: 23,5 % bal jobb M5 - Koncessziós autópálya - Kiskunfélegyháza M5 - Koncessziós autópálya - Balástya bal jobb Szigetszentmiklós M6 - Koncessziós autópálya - Iváncsa bal jobb M6 - Koncessziós autópálya - Bátaszék EANF: Tgk: 15,5 % 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

17 Az útvédelem alapelvei A használatarányos útrongálás mértéke A járművek megengedett össztömegét a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A rendelet szerint egy háromtengelyes jármű megengedett össztömege 26 tonna, a négytengelyes jármű össztömege 36 tonna lehet, illetve az öt vagy ennél több tengelyes jármű össztömege nem haladhatja meg a 40 tonnát.

18 Elvárási és kapcsolatrendszer Jogszabályok Társszervek Úthasználók Magyar Közút NZrt. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium K.K.K. Megrendelő

19 Útrongálás mértéke 1db 40 tonnás tgk. = db szgk.

20 Az útrongálás gyakorlata A közúti forgalom biztonságát mindazok a túlsúlyos járművek is veszélyeztetik, amelyek a megengedett mértéknél jobban rongálják az úthálózatot, ezáltal gyakoribb burkolat- vagy hídfenntartást tesznek szükségessé.

21

22

23 Útpályaszerkezet méretezési alapelvei Működési környezet, klimatikus hatások Alkalmazott anyagok tulajdonsága Igénybevétel, terhelés Méretezés

24 Érdekek ellentéte A szállítók mindig ösztönzést éreznek arra, hogy minél nagyobb rakományt vigyenek, míg azok, akik az utak építéséért és fenntartásáért felelősek, mindig arra törekednek, hogy a járművek terhelésének behatárolásával és az utat használó forgalom különböző jellemzőinek a szabályozásával védjék a létesítményeiket.

25 Tengelyterhelések =

26 Nehézjármű forgalom és burkolatfenntartás költségeinek összefüggései Az útburkolatok általában 15 évre tervezett élettartamának tényleges alakulását leginkább az határozza meg, hogy az áthaladt forgalom összetétele milyen. Ha a forgalom kis tengelysúlyú járművekből áll, akkor a burkolat élettartama igen hosszú lehet. Ellenben, ha a forgalomban a nagy tengelysúlyú járművek dominálnak, a burkolat élettartama jelentősen lerövidül.

27 Az úthálózat-védelem gazdasági és társadalmi hasznossága Útpálya szerkezet és a közúti műtárgyak védelme A burkolati károk kátyúk és nyomvályúk kialakulása többségéért a megengedett tengelyterhelési értékeket meghaladó járművek tehetők felelőssé. Egyenes következmény, hogy a 80-as években megengedett 10 tonna tengelyterhelést figyelembe véve megerősített útpálya szerkezeteink nem képesek tartósan elviselni az EU-ban megengedett 11,5 tonna, vagy azt is meghaladó tengelyterhelésű nehézjárművek által okozott igénybevételt.

28 Közúti közlekedés biztonsága A kiéleződő fuvarozói verseny és az ezzel összefüggésben felmerülő növekvő fuvarteljesítmény igények a járműgyártókat az egyre nagyobb kapacitású járművek fejlesztésére ösztönzik. A megnövelt terhelés kétségessé teszi annak fékezhetőségét és kormányozhatóságát, az ezekből következő alacsonyabb sebessége szintén veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát.

29 Környezetvédelem Számos külföldi és hazai kutatás foglalkozik a közúti közlekedés, azon belül a közúti áruszállítás okozta környezet terheléssel, jelesül az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátással és a lakosságot érintő káros anyag, hang és rezgésterheléssel.

30 Fuvarozói verseny biztosítása Egyes fuvarozók a túlméretezett szállító járművek teljes kapacitását kihasználva vesznek részt a fuvarozói versenyben, ezzel csökkentve az azonos mennyiség elszállításához szükséges fordulók számát.

31 Hatékony útvédelem kritériumai Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási/engedélyezési valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása az alábbi kritériumok mentén.

32 Ellenőrzések számának növelése A nehézjárművek közlekedésének szabályozásában a közúti ellenőrzések játszanak elsőrendű szerepet. A közúti ellenőrzések számának növelése növeli a lebukás kockázatát, ezért a belföldi ellenőrzések jelenlegi számát legalább a duplájára kell növelni, a fix és mobil ellenőrzések terén egyaránt.

33 Hatékonyság javítása korszerű eszközökkel Az ellenőrzések számának növelése önmagában nem elegendő a visszatartó hatás fokozása céljából. Elengedhetetlen a jelenlegi ellenőrzések váratlanságának megteremtése, amely kiszámíthatatlanná teszi a járművek vezetői részére a helyszínt és az időpontot. A burkolatba épített érzékelő detektorok használatával az adott útszakasz vagy hálózat forgalma folyamatosan monitorozható és a túlsúlyos járművek nagy biztonsággal kiszűrhetőek.

34 Rugalmasság Az igényeknek megfelelő számú ellenőrzést legkönnyebben mobil csoportokkal lehet biztosítani, ezek száma a fuvarozók jogkövető magatartásának növekedésével csökkenthető. A mobil csoportok számát csökkenti a hálózat elkerülhetetlen helyein lévő fix mérőállomások üzemeltetése. Ideális eset a fix és mobil ellenőrzés kombinációja, amikor a fix mérőállomás km körzetét tartja ellenőrzés alatt egy mobil ellenőrző csoport, amely a legforgalmasabb időszakokban a mérőállomáson, egyebekben pedig változó helyszíneken végzi a tevékenységet.

35 Multifunkcionalitás A közúti ellenőrzésnek nem célja a fuvarozók zaklatása, azt az Európai Unió által előírt módon, diszkriminációmentesen, szúrópróba-szerűen és nyilvános protokoll szerint kell végrehajtani. Ezt szem előtt tartva kell az infrastruktúrafejlesztést elvégezni, azaz a mérőhelyeknek alkalmasnak kell lenni a komplex ellenőrzés végzésére, a menet közbeni mérőeszközöknek lehetőleg egyaránt kell szolgálni a tengelysúly-, sebesség mérés, méret meghatározása és a forgalmi, valamint az úthasználati jogosultsági adatok egy helyen történő gyűjtését.

36 Takarékosság A mérőhálózat kiépítése során a mérőöblök számának és elhelyezésének egyre jelentősebb szerepe van a belföldi nehézgépjármű forgalom ellenőrzésében. Ezen a területen jelentős megtakarítást lehet elérni, mert a beruházási igény lényegesen kisebb a fix mérőállomásokénál, ugyanakkor sok helyen indokolatlan az állandó jelenlét és elegendő lehet adhoc ellenőrzéseket folytatni. A mérőöblök helyét leginkább a gyorsforgalmi hálózatra összpontosítva, csomópont(-ok) közelében a fix mérőállomások elkerülési lehetőségének kizárása szempontjából indokolt megválasztani.

37 Munkamegosztás Az útvédelem hatékonyságát növeli az ellenőrzést végző szervezetek és hatóságok érdekeltté tétele. Az útkezelő alapvető érdeke, hogy az ellenőrzés minél hatékonyabb legyen, lévén ez megtakarítást jelent részére az útfenntartási keretéből. Ezen felül a kezelésében lévő területen ő tudja legkönnyebben az ellenőrzéshez szükséges infrastruktúrát üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni. Ezzel együtt hatósági közreműködés nélkül a szabálysértők szankcionálása nem lehetséges.

38 Integrált adatkezelés Az útvédelmi tevékenység (engedélyezés, járműellenőrzés, automatizált előszűrő rendszerek) során keletkező valamennyi adat és dokumentum kezelését egyetlen központi integrált szoftveres rendszerben kell kezelni úgy, hogy a társszervezetek számára közvetlen adatlekérdezés lehetősége legyen biztosítva. Ennek az igénynek tesz eleget a most bevezetett ÚVR rendszer, melynek üzembe helyezése decemberében történt meg.

39 Standard technológiák alkalmazása Az MK az elmúlt évek során az úthálózat-védelmi fejlesztéseit a mérési folyamat támogatására kialakított egységes technológiák és rendszerek alkalmazásával, standardizált módon valósította meg.

40 Burkolat igénybevétele F = (T / 100) 5 ahol 100 kn (10t) az egységtengely Tengelysúly (tonna) igénybevétel 9,5 0, ,5 2, , ,71

41 Útfenntartás költségei Forgalmi teljesítmény arányok Fenntartás + üzemeltetés arányok Burkolat-megerősítési igény arányok Túlsúlyos 8% 23% 33% Nem túlsúlyos nehéz járművek 92% 77% 67% Összesen 100% 100% 100% 100 Mrd Ft Túlsúly arány (%) Burkolat- fenntartási és - megerősítési igény (Mrd Ft)

42 Úthálózatvédelmi tevékenység Mérés (tengelysúly, össztömeg, szélesség, magasság) 23 mérőállomás 1 mobil egység Engedélyezés 23 mérőállomás 19 megyei igazgatóság Központ Összesen 258 fő

43 Úthálózatvédelem számokban Mérőhelyek száma 23 db; Mérés napi 24 órában! Hiteles mérlegek Folyamatos központi felügyelet és ellenőrzés; Éves bevétel: 1,75 Mrd Ft! Mért járművek száma: ~ 4,4 millió db/év! Forgalomnövekedés 8% (2013/2014. év)

44

45 Ellenőrzött járművek és kiadott engedélyek Ellenőrzött járművek száma (db) Útvonalengedély köteles járművek (db) 3,1 Millió 3,7 Millió 4,0 Millió 3,8 Millió 3,9 Millió 4,2 Millió

46 A Schengeni határ megszűnése után Meglévő határátkelőhelyeken: Akadálymentesítés (állami feladat); Ideiglenes ellenőrzéseknek (NAV, Rendőrség) megfelelő átépítés; Tehergépjárművek súly- és méretellenőrzésének megoldása (előszűrőkkel), a jelenlegi zárt rendszer fenntartása; Rendszeres hatósági jelenlét szükségessége.

47 Határátkelőhelyi mérőállomás

48

49 A Schengeni határ megszűnése után Új gyorsforgalmi útszakaszok esetében (pl.: M43, M44) Súlymérés határoktól távolabb; Teljes keresztmetszetben; Előszűrők (HSWIM) alkalmazásával; Komplex, több szervezet számára alkalmas ellenőrzési pontok kialakítása; Pl.: M43 autópálya Makó térségében (tervezett) mérőállomás Hatósági jelenlét és támogatás szükséges.

50 Tengelysúly- és össztömeg mérés

51 Berendezések hitelesítése

52 Mérőállomás a főúthálózaton

53 Mérőállomás a főúthálózaton

54 Mérőállomás a főúthálózaton

55 Mérőállomás - előszűrő

56 Mozgó mérlegelés

57 Komplex rendszer: Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR) járműellenőrzés, mérés; engedélyezés; számlázás Kérelmek ügyintézése (elektronikus). Útvédelmi rendszer teljes körű támogatása (kezelhető, egyszerű egységes folyamatok) Adatok online elérhetősége Adatszolgáltatás a hatóságok és egyéb szervezetek részére EKÁER kapcsolat

58 Úthálózatvédelmi fejlesztések Új mérőállomások Hídmérleg felújítás/telepítés ÚVR szoftver Mérőállomás felügyelő központ 3D lézerszkenner

59 Mérőállomás felügyelő központ 24 órás szolgálat; Online kapcsolat (kamerák); Mérőállomások támogatása; Útvonalengedélyezés; Ellenőrzés; Mobil mérések végzése

60 Nehézgépjármű-forgalom (2013)

61 Tervezett mérőállomások (rövid távban) M1 ap. - Lajta M3 ap. - Gelej M86 autóút Szolnok sz. főút M43 ap. - Makó M7 ap. - Zalakomár

62 Projektek M1 autópálya Lajta pihenőhely mérőállomás létesítése NIF Zrt. beruházásában; Mérőállomás az autópálya mindkét oldalára; TEN-T hálózati elemek, azaz M1 és M15 utak ellenőrzése; Előszűrővel támogatott; Minden tgk. előzetes ellenőrzése

63 Projektek M7 autópálya Zalakomár pihenőhely, mérőállomás létesítése NIF Zrt. beruházásában; Mérőállomás az autópálya mindkét oldalára; TEN-T hálózati elemek, azaz M7 és M70 utak ellenőrzése; Előszűrővel támogatott; Minden tgk. előzetes ellenőrzése az autópálya főpályáján

64 Projektek Mérőállomás - M43 autópályán A meglévő Nagylaki mérőállomás pótlásaként; M43 autópályán az átadás után mérés csak román oldalon; M1-M0-M5-M43 TEN-T útvonalon szabad tranzit közlekedés, ellenőrzés nélkül; Meglévő pihenőhely átalakításával kétoldali mérőhely létesítése; Terveztetést MK megkezdte, az engedélyezési eljárások, valamint a kiviteli tervek készítése van folyamatban; A kivitelezésre egyelőre nincs forrás (kb mFt).

65 Projektek M86 autópálya komplex hatósági mérőállomás (MK, Rendőrség, NAV) tervezés alatt

66 További lehetőség

67 Mérőhelyek

68 Problémák M43 autópályán tengelysúlymérés hiánya; Országon belüli ellenőrzés hiánya; Schengeni belső határokon önkéntes mérés; Súlymérés során alkalmazott korrekciók eltérése

69 Útvonalengedélyezés

70 Az útvonalengedélyezési tevékenység szabályozása 13/2010. (X.5.) NFM rendelete 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelete 12/2007. (III.13.) IRM rendelete KRESZ (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete) Útvonalengedélyezési szabályzat (MK belső szabályzat)

71 Alapfeladat meghatározása 13/2010. (X.5.) NFM rendelete alapján: Országos közút tekintetében a Magyar Közút NZrt., helyi út esetében annak kezelője, közforgalom elől el nem zárt magánút esetében annak tulajdonosa jogosult a közútkezelői hozzájárulást kiadni. Ha a jármű közlekedése több útkezelő által kezelt utat és országos közutat is érint abban az esetben a Magyar Közút NZrt. jogosult a közútkezelői hozzájárulás kiadására.

72 Alapfogalmak Közútkezelői hozzájárulás = Útvonalengedély A 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet alapján a járművek vagy járműszerelvények az alábbi méretek egyikének meghaladása esetén tekinthetőek engedélykötelesnek. Túlsúly Össztömeg Tengelyek Túlméret 40 tonna felett (5 vagy több tengelyes jármű) 1-es nem hajtott - 10 tonna 1-es hajtott - 11,5 tonna 2-es tengelycsoport - 18 ill. 19 tonna 3-as tengelycsoport - 21,22 ill. 24 tonna szélesség - 2,55 m hosszúság - 12 m ill. 16,5 m, 18,75 m magasság - 4 m

73

74

75 Engedélytípusok Eseti egyszerű, bonyolult, különösen bonyolult Időszakos országos, gyorsforgalmi és főúti, kijelölt útra szóló, kistérségi

76 Az engedélyek után járó díjak A 13/2010. (X.5.) NFM rendelet két díjat határoz meg Minden beadott kérelem után úgynevezett eljárási díjat kell fizetni, melynek nagyságát a szállítás bonyolultsága, időszaka, az engedély sürgőssége és az esetleges távolság szorzata határozza meg, mely bruttó: 5000 Ft Ft-ig terjedhet. A tengely és/vagy össztömeg túlsúlyos járművek a megtett kmrel arányos díjat, túlsúlydíjat kell, hogy fizessenek, ennek díja a több millió forintos nagyságrendet is elérik.

77

78 Útvonalengedélyező egységek BKK MAGYAR HONVÉDSÉG Közúti Szolgáltató Igazgatóság Úthálózatvédelmi osztály Útvonalengedélyezés Közúti járműellenőrzés Diszpécser központ Megyei engedélyezők Közúti járműellenőrök

79 BKK MK n kívüli engedélyezők A Főváros területére külön útvonalengedélyeket adnak ki, és ezen felül ezekre a járművekre behajtási hozzájárulást is kell kérni külön díj ellenében. Saját adatbázis, és térképek alapján dolgoznak. Magyar Honvédség A saját járműveikre és minden nemzetközi forgalomban közlekedő - katonai járműre, konvojra saját hatáskörben adnak ki engedélyeket. Az MK szolgáltat útadatokat, saját térképek alapján dolgoznak. A megtett kilométerek után járó túlsúlydíjat elszámolják.

80

81 Mire való az útvonalengedély? A megengedett méreteket meghaladó járművek számára egyedi, optimális útvonalak kerüljenek meghatározásra. Olyan közlekedési feltételek kerüljenek előírásra, melyek a közlekedés és forgalombiztonságát maximálisan szem előtt tartják. Az MK üzemeltetésében lévő burkolat és a közúti műtárgyak hidak, útfeletti akadályok, jelzőtáblák védelme.

82 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Figyelmeztető jelzések előírásai Figyelmeztető jelzés használta MMK (sárga Szakmai villogó), képzés harántsávos táblák, elől fehér, hátul piros jelzőfények használata, stb.

83 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Kíséreti Budapest, előírások június kísérő jármű, szakkísérő jármű, rendőrségi kíséret

84 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Forgalom biztonsági előírások Pl.: A szembejövő forgalom leállítása kötelező, amennyiben a járművek egymás melletti biztonságos elhaladása nem biztosított. A kanyarodásokat biztosítani kell.

85 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Napszakkorlátozás, Sebességkorlátozás, Értesítések, Felelősség stb.

86 Alapelv Cél az optimális útvonal meghatározása, lehetőleg főutak és gyorsforgalmi utak igénybevételével az alábbi akadályok ellenőrzése mellett. - Hidak teherbírása, - Út feletti akadályok, - Körforgalmak, - Szalagkorlátok, - Jelzőtáblák, - Terelőszigetek, padka, kiemelt szegély, - Felsővezetékek, vasúti átjárók.

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97 Problémák az engedélyezési területen

98 Jogszabályi hiányosságok A kíséretre vonatkozó előírások nem egyértelműek. (12/2007. (III.13.) IRM rendelet) Megkülönböztető jelzést használó gépjármű csak rendőr lehet A fizetendő díjak óta nem változtak A 13/2010. (X.5.) NFM rendelet sok szabályozatlan kérdést tartalmaz. A díjak nem hajthatók be adó módjára.

99 Mezőgazdasági járművek A mezőgazdasági járművek amennyiben csak a megengedett szélességi méreteket haladják meg nem engedély kötelesek. Veszélye, hogy nincs kíséreti előírás napszak korlátozás, kötelező jelölések (pl.: harántsávos tábla a legszélesebb pont jelölésére) és figyelmeztető jelzés sem. Továbbá nem az általunk kijelölt úton, így akár főúton is közlekedhetnek.

100

101

102

103 Balesetek Az extrém méretek miatt az engedély nélkül közlekedő járművekkel gyakran történnek balesetek, melyek vélhető okai: - Túlrakodás - Nem megfelelő rögzítés - Helytelen útvonal választás - Járművezetői hiba A bontható rakományra, pl.: 3 db hídgerenda szállításra nem lehet útvonalengedélyt kapni. A rakomány elhelyezési és rögzítési tervet gyakran kérjük az engedélyezési folyamathoz. Az optimális útvonal meghatározásának hiánya esetén, magassági akadályokba ütközhetnek.

104

105

106

107

108

109 Balesetek Balesetek előfordulnak olyan járművekkel is, melyek rendelkeznek engedéllyel. Tudomásunk szerint ezek legtöbbször - a felkészületlenség, - a járművezetők gyakorlati tapasztalatának hiánya, - valamint az út, látási és időjárási körülmények figyelmen kívül hagyása miatt történik.

110

111

112

113 Balesetek Milyen következményei vannak? - Burkolati károk; - Műtárgy rongálással kapcsolatban keletkezett károk; - Meghosszabbodott eljutási idő; - A helyreállítás idejére forgalomkorlátozások, szűk keresztmetszetek, újabb torlódások; - Presztízsveszteség!!!

114 HU-GO viszonylati jegyek kiadása Egyablakos ügyintézés Útvonalengedély kiadása Útvonalterv készítés és viszonylati jegy vásárlás

115 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez

Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez Az útvonalengedélyezés alapjai A megengedett értékektől való eltérés esetén, melyet a 6/1990. (IV.12.)

Részletesebben

Az autópályák fenntartásának tervezése

Az autópályák fenntartásának tervezése Az autópályák fenntartásának tervezése Tímár József vezérigazgató Állami Autópálya Kezelő Rt. A kezelt hálózat 15 Miskolc M30 M1 Győr Tatabánya M1 M3 Budapest Hatvan Gyöngyös M3 Görbeháza Debrecen M0 M5

Részletesebben

Minisztériumi elvárások

Minisztériumi elvárások Minisztériumi elvárások Vagyongazdálkodási konferencia, Magyar Közút NZrt. Mátraháza, 2017. május 9. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály Minisztériumi elvárások

Részletesebben

Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében

Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében Dr. Holló József műszaki vezérigazgató-helyettes Magyar Közút Nonprofit ZRt. 1 Tartalom: 1. Mit nevezünk

Részletesebben

üzemeltetési feladatai

üzemeltetési feladatai Az országos közúthk thálózat fenntartási, üzemeltetési feladatai Ercsey GáborG műszaki stratégiai igazgató A közlekedk zlekedés s helyzete, jövője j je ma Magyarországon gon Balatonföldv ldvár, 2008. május

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető IX. Forgalomszabályozási Konferencia, 2014. május 29. - Pécs TARTALOM Forgalmi

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. október 31., csütörtök Tartalomjegyzék 65/2013. (X. 31.) NFM rendelet Az egyes közúti közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Részletesebben

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21.

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21. A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról TTFT tájékoztatás 2010. április 21. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - NIF

Részletesebben

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12. Thoroczkay Zsolt miniszteri főtanácsadó NFM Közlekedési Infrastruktúra Főosztály Az előadásban érintett témák

Részletesebben

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP)

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Simon Attila főosztályvezető KKK Útfenntartási és Üzemeltetési Főosztály Budapest 2008. május 14. A forgalmi teljesítmény változása 1998-2006. között Forgalmi

Részletesebben

FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN

FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN JÁKLI ZOLTÁN MŰSZAKI VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTES Közlekedésfejlesztés Magyarországon Konferencia Balatonföldvár, 2011. május 11-13. ÁAK zrt. kezelés- üzemeltetés tevékenységi

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete a Pécel Város közigazgatási területén korlátozással terhelt helyi közutakra történő behajtás rendjéről és a fizetendő

Részletesebben

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Magyarország mozgásban Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Börzsei Tibor vezérigazgató TARTALOM ÁAK Zrt. története számokban Amire büszkék vagyunk HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer Átalakulásunk Céljaink

Részletesebben

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete 17750 MAGYAR KÖZLÖNY 2009/84. szám A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó jármûvek közlekedésérõl

Részletesebben

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt.

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. Időutazás (2005.) MARABU Kiindulási helyzet - Heterogén, többnyire elöregedett, korszerűtlen eszközpark

Részletesebben

26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet

26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről A 2009.07.08. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. melléklet a 26/2009. (VI.

Részletesebben

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ORSZÁGG Y 0LfS I4I'V#k L Érkezett: 1007 MAJ 11. H/3032. számú országgyűlési határozati javaslat az elektronikus útdíjfizetési rendszer magyarországi bevezetéséről Előadó : Dr.

Részletesebben

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése Vertetics Dávid Közlekedési Infrastruktúra Főosztály IX. Forgalomszabályozási konferencia Közúti Infrastruktúra-Környezetvédelem-Forgalomszabályozás?

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló ÁAK Zrt. története 2000. augusztus 29-én egyesül az ÉKMA Rt., a NYUMA Rt. és az ÁAK Rt. megalakult az ÁAK Zrt.

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Út- és Vasútügyi Műszaki Előírások Dr. Juhász János egyetemi docens A műszaki szabályozás

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési

Részletesebben

Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei

Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei Nemzeti Közlekedési Napok Magyarország mozgásban Siófok, 2013. november 6. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közlekedési Infrastruktúra

Részletesebben

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza. Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015.(VIII.27.) önkormányzati rendelete Szalkszentmárton község közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról Szalkszentmárton

Részletesebben

Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések

Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések Határ Renáta Koordinációs főmérnök, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Siófok, 2014. október 29. 1 Határmenti

Részletesebben

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged 1 ÉS A KROKODIL Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged Egy hüllő a fővárosi forgalomirányításban 2 2013-EU-50003-P? 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged

Részletesebben

Kardos Gábor Fejlesztési programiroda - igazgató Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kardos Gábor Fejlesztési programiroda - igazgató Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az állam szerepe az EU-s források felhasználása terén Kardos Gábor Fejlesztési programiroda - igazgató Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. XV. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdő,

Részletesebben

A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid

A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ Analógia Kell egy mérnök a városnak! 2 Új szervezeti modell Jól strukturált, világos szerkezet

Részletesebben

sávos utak forgalomlefolyása

sávos utak forgalomlefolyása KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos utak forgalomlefolyása A 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Kiegészítő kutatási és elemzési feladatok végzése ajánlatkérő részére

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL Szolnok, 2015. október hó TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 4 II. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya Mályi község önkormányzat képviselő-testületének /2016. (..) Önkormányzati rendelete a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról Mályi Község Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete az útdíjfizetési rendszer átalakításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. és a 2. alcím tekintetében a közúti

Részletesebben

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30. Dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, 2010. november 30. Rendőrség és közlekedésbiztonság

Részletesebben

Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési. stratégiája

Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési. stratégiája Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató stratégiája Salgótarján, 2016. október 7. Bemutatkozás

Részletesebben

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19 1 / 7 2013.07.02. 5:23 Jönnek az e-útdíj kedvezmények 2013.07.01 14:19 MTI Ugyan éjfélkor elindult, de azóta többször is leállt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által mûködtetett, a 3,5 tonna megengedett

Részletesebben

ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA. A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény

ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA. A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény Parking Kft. Előadó: Devecz Miklós 2011. Július 6. BEVEZETÉS Európai teherszállítási logisztika: a fenntartható mobilitás

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közúti adatbázisok Dr.

Részletesebben

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Gecse Gergely, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. október 29. Nemzeti Közlekedési Napok 2014, Siófok

Részletesebben

Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról.

Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye közúthálózatáról és a 2007-2015 között elvégzett felújításokról. Készült: 2015. október Készítette : Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága 1. HAJDÚ-BIHAR

Részletesebben

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11.

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. Általános információk

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

INTELLIGENS KÖZLEKEDK

INTELLIGENS KÖZLEKEDK INTELLIGENS KÖZLEKEDK ZLEKEDÉSI FEJLESZTÉSEK SEK A FŐVÁROSBANF 10 év alatt az ITS alapoktól a működő szolgáltatásokig Rónai Gergely osztályvezető ITS Hungary 10 - jubileumi workshop - 2016. november 24.

Részletesebben

Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen

Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen Szilvai József Attila Műszaki vezérigazgató-helyettes XVIII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2017. ÁPRILIS 26-28. BÜKFÜRDŐ TARTALOM 2016. évben megvalósult

Részletesebben

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Mi fáj, hol lenne jó valamit tenni? Mikor mondhatjuk azt, hogy jól választottunk? Mikor mondhatjuk azt,

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN

VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 KÖZOP ÉS IKOP KERETEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA KÖZOP teljes keret

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12338. számú törvényjavaslat a közútkezelői feladatok átadásáról Előadó: Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2013. szeptember 2013. évi törvény a közútkezelői

Részletesebben

Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai

Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai SZAKMAI PÁRBESZÉD A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT (a KTI Közlekedésbiztonsági Központ és a KTE Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18.

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18. A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában 2013. április 18. Országos Területrendezési Terv kivágat 8. sz. főút térsége A gyorsforgalmi- és főúthálózat nagytávú

Részletesebben

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági

Részletesebben

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10.

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10. A közlekedésfejlesztés országos céljai Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, 2015. szeptember 10. A hazai közlekedésfejlesztés három pillére Nemzeti Közlekedési

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1.

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 86. szám 54033 9. A kistelepülési önkormányzat a települési közkönyvtári és iskolai könyvtári feladatokat együttesen ellátó szolgáltató helyre is igénybe veheti a megyei

Részletesebben

Erdészeti útügyi információs rendszerek

Erdészeti útügyi információs rendszerek Erdészeti útügyi információs rendszerek PÉTERFALVI József, MARKÓ Gergely, KOSZTKA Miklós 1 Az erdészeti útügyi információs rendszerek célja a feltáróhálózatok térképi vonalai és az azokhoz kapcsolt leíró

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN

HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN Magyar Mérnöki Kamara Pántya József útfejlesztési igazgató NIF Zrt. 2016. június 3. BEVEZETŐ, TARTALOM A közúthálózat fejlesztés területén elért

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

47 sz. főút - 4415 j. út Hódmezővásárhely, Kálvin János tér, jelzőlámpás csomópont átépítése kétsávos turbó típusú körforgalmú csomóponttá 2009. A Kálvin János téri csomópont Hódmezővásárhelyen, a 47 sz.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIRŐL Szolnok,. október hó 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Jász-Nagykun-Szolnok megye országos közúthálózatának

Részletesebben

Az EasyWayII projekt

Az EasyWayII projekt Az EasyWayII projekt fővárosi eredményei Varga Attila forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ITS Hungary Egyesület EasyWay Workshop Az EWII projekt keretei Előkészítési

Részletesebben

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96)

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96) Ügyiratszám: Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére Tárgy: Baleseti gócpont megszüntetése iránti kérelem Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1051 Budapest Honvéd utca 13-15. Tisztelt Miniszter

Részletesebben

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5.

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5. Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása 2015. november 5. 1 8. sz. főút és az M8-M9 gyorsforgalmi úti szakaszok 1.) M8 autópálya Országhatár Körmend Kelet közötti szakasz

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen A tehergépkocsi balesetek in-depth elemzésének jelentősége Az európai áruforgalom mintegy 70 %-a a tehergépjárműveken keresztül bonyolódik. A tehergépkocsik a vasúti mennyiség mintegy 10-szeresét szállítják.

Részletesebben

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények I.4.2. KÖZLEKEDÉS 3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK 3.0.1 Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2008. VÁTI) Bács-Kiskun M. területrendezési

Részletesebben

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai Tóth Péter, főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonföldvár, 2012.

Részletesebben

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016. április 22. 1 Társadalmi cél Hazánk gazdasági fejlődésének és állampolgárai jólétének

Részletesebben

Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2010.(IV.27.) rendelete. a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról

Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2010.(IV.27.) rendelete. a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010.(IV.27.) rendelete a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról Vágáshuta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben

A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben Tomaschek Tamás Attila forgalomszabályozási csoportvezető 41. Útügyi Napok Balatonfüred, 2016. szeptember 21-22. A pálya elválaszthatatlan

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN 1 TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. OKOS JÖVŐ KONFERENCIA / SMART FUTURE FORUM - GYŐR 2015. október 1-2. KARESZ

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV 2. DOMASZÉK KÖZSÉG MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV - 2 - TARTALOMJEGYZÉK KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Közlekedési Felügyelet levele 2002. 03.

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS ADATIGÉNY sávonkénti járműszám járműosztályok sebességek Környezeti körülmények szabályozási körülmények hálózati adottságok korábbi adatok (változás

Részletesebben

A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon

A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon A megtett úttal arányos útdíjfizetés sajátosságai és eredményei Magyarországon Börzsei Tibor vezérigazgató Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. MMK 2014.05.13-15. Balatonföldvár TARTALOM I. A HU-GO-ról

Részletesebben

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket!

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! dr. Bardóczky Viktor KKK Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12-13, Forgalomtechnika és vagyonkezelés Fény az alagút végén Mi az országos közút? Nvtv. 4. (1) bek. f.

Részletesebben

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ÁAK Zrt. 2013.06.26. ITS alkalmazása a stratégiai célok elérése érdekében Közlekedésbiztonság növelése Forgalom

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

Tájékoztató az NYDOP keretében megvalósuló közútfejlesztési beruházásokról

Tájékoztató az NYDOP keretében megvalósuló közútfejlesztési beruházásokról Tájékoztató az NYDOP keretében megvalósuló közútfejlesztési beruházásokról Közlekedésfejlesztési konstrukciók a ROP-okban KÖZOP mellett helyi, térségi jelentőségű beavatkozások: kerékpárútfejlesztések

Részletesebben

37/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: 2015.07.11-2015.12.31 a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról

37/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: 2015.07.11-2015.12.31 a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: 2015.07.11-2015.12.31 a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Nagyfelületű burkolatjavítás/2013.

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Nagyfelületű burkolatjavítás/2013. 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Nagyfelületű burkolatjavítás/2013. 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Állami Autópálya Kezelő zrt., H-1134 Budapest,

Részletesebben

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%.

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%. 5. ELŐADÁS ÁRUSZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Áruszállítási módok: Közúti áruszállítás, Vasúti áruszállítás, Vízi áruszállítás, Légi áruszállítás, Csővezetékes áruszállítás, Kombinált áruszállítás.

Részletesebben

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban Kövesdi Szilárd vezérigazgató GYSEV Zrt. 2012.11.08. Kőrös Norbert vezérigazgató GYSEV CARGO Zrt. 1. GYSEV általános bemutatása

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt.sz.: 07-3556-20, 25, 26/2005. E.a: Cseuz András Tárgy: Interpellációkra adott válaszok

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Ócsa Város Önkormányzatának 26/2010. (XII.24.) számú rendelete 1 A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának

Részletesebben

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS 1. Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2003. évi XXVI. Tv.) Tolna M. területrendezési terve (VÁTI) Tolna

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági igények és lehetőségek az infrastruktúra fejlesztésében. Völgyesi Zsolt főigazgató

Közlekedésbiztonsági igények és lehetőségek az infrastruktúra fejlesztésében. Völgyesi Zsolt főigazgató Közlekedésbiztonsági igények és lehetőségek az infrastruktúra fejlesztésében Völgyesi Zsolt főigazgató A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézményeként elsődleges feladata a fejezeti kezelésű Közutas

Részletesebben

BUDAPEST KÖZÚT ZRT. Dr. Almássy Kornél vezérigazgató. Útügyi Napok Balatonfüred szeptember

BUDAPEST KÖZÚT ZRT. Dr. Almássy Kornél vezérigazgató. Útügyi Napok Balatonfüred szeptember BUDAPEST KÖZÚT ZRT. Dr. Almássy Kornél vezérigazgató Útügyi Napok Balatonfüred 2016. szeptember 21-22. Tartalom 2 Budapest Közút Zrt. feladatai Közútkezelési feladatok ellátása feladat ellátási tevékenység

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON Berta Tamás KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI AKCIÓPROGRAM

Részletesebben

Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport

Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport Közlekedési ismeretek tantárgy oktatása a középiskolák Rendészeti ágazati képzésében. MRSZKI SZISZ Közlekedési Munkacsoport Kivonat a Rendészeti ágazati képzés 9-12. középiskolai évfolyamokra előírt kerettantervéből:

Részletesebben

A betartható és betartandó sebességhatárok megállapításával a közlekedési morál javulását szeretné elérni a GKM.

A betartható és betartandó sebességhatárok megállapításával a közlekedési morál javulását szeretné elérni a GKM. A KRESZ 2007. évi módosítása megteremtette annak a lehetőségét, hogy a sebességhatár - a belterületi szabályozáshoz hasonlóan - külterületen, a közúthálózat egyes elemein is felemelésre kerülhessen az

Részletesebben

Baleseti góckutatás a Fővárosban

Baleseti góckutatás a Fővárosban Nagyobb odafigyeléssel kevesebb áldozat! 2016.09.09. Baleseti góckutatás a Fővárosban Pásti Imre Közlekedésbiztonsági szakterületi vezető BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági góckutatás a BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági

Részletesebben