Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai közútkezelés során elért. eredmények"

Átírás

1 Hazai közútkezelés során elért Úthálózatvédelem az eredmények országos közúthálózaton Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató

2 Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1143,7 km Autóút: 221,9 km Egyéb (csomóponti ág): 438,1 km

3 Magyarország közúthálózata Főút hálózat: I. rendű főút: 2 169,2 km II. rendű főút: 4 771,3 km

4 Magyarország közúthálózata Mellékút hálózat: Hossza: ,8 km

5 Az országos közutak szerepe az Európai úthálózatban

6 Az országos közutak hídjai

7 Gyorsforgalmi és főúthálózat forgalomnagyságai

8 Az országos közúthálózat IRI (hosszirányú egyenetlenség) értékei

9 Az országos közúthálózat nyomvályú értékeinek minősítése

10 Az országos közúthálózat teherbírása

11 Az országos közúthálózat felületépség (burkolatállapot) minősítése

12 Burkolat állapota (felületállapot osztályzat) 2014 felmérés alapján a fő autópályákon 1. jó új, újszerű 2. megfelelő kissé használt vagy öregedő felület beavatkozást nem igényel 3. tűrhető beavatkozás mérlegelendő 4. nem megfelelő beavatkozás előirányzandó 5. rossz azonnali beavatkozást igényel Országos arányok: jó 270,8 km 14,2% megfelelő 163,6 km 8,6% tűrhető 656,3 km 34,5% nem megfelelő 139,0 km 7,3% rossz 667,2 km 35,0% nem vizsgált 6,9 km 0,4% 1903,8 km 100,0%

13 M1 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M1 - Bicske autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 21-26% bal jobb M1 - Komárom autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 26-29% bal jobb M1 - Lébény autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 23-30% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

14 M3 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M3 - Gödöllő autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 2-16% bal jobb M3 - Kál autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 16-19% bal jobb M3 - Emőd autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 19-22% M30 - Emőd bal jobb M3 - Hajdúnánás autópálya mérnökségi szakasz EANF: 8000 Tgk: 22-27% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

15 M7 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb M7 - Martonvásár autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 3-14% bal jobb M7 - Balatonvilágos autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 12-25% bal jobb M7 - Fonyód autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 23-32% bal jobb M7 - Eszteregnye autópálya mérnökségi szakasz EANF: Tgk: 31-37% 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

16 M5 autópálya szakaszos minősítése* bal jobb Sz.szentmiklós M5 - Koncessziós autópálya - Ujhartyán EANF: Tgk: 23,5 % bal jobb M5 - Koncessziós autópálya - Kiskunfélegyháza M5 - Koncessziós autópálya - Balástya bal jobb Szigetszentmiklós M6 - Koncessziós autópálya - Iváncsa bal jobb M6 - Koncessziós autópálya - Bátaszék EANF: Tgk: 15,5 % 5: rossz 4: nem megfelelő 3: tűrhető 2: megfelelő 1: jó *A vizsgálatok OKA2000 Roadmaster-G rendszerrel készültek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Infrastruktúra Főosztálya számára 2014 tavaszán.

17 Az útvédelem alapelvei A használatarányos útrongálás mértéke A járművek megengedett össztömegét a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A rendelet szerint egy háromtengelyes jármű megengedett össztömege 26 tonna, a négytengelyes jármű össztömege 36 tonna lehet, illetve az öt vagy ennél több tengelyes jármű össztömege nem haladhatja meg a 40 tonnát.

18 Elvárási és kapcsolatrendszer Jogszabályok Társszervek Úthasználók Magyar Közút NZrt. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium K.K.K. Megrendelő

19 Útrongálás mértéke 1db 40 tonnás tgk. = db szgk.

20 Az útrongálás gyakorlata A közúti forgalom biztonságát mindazok a túlsúlyos járművek is veszélyeztetik, amelyek a megengedett mértéknél jobban rongálják az úthálózatot, ezáltal gyakoribb burkolat- vagy hídfenntartást tesznek szükségessé.

21

22

23 Útpályaszerkezet méretezési alapelvei Működési környezet, klimatikus hatások Alkalmazott anyagok tulajdonsága Igénybevétel, terhelés Méretezés

24 Érdekek ellentéte A szállítók mindig ösztönzést éreznek arra, hogy minél nagyobb rakományt vigyenek, míg azok, akik az utak építéséért és fenntartásáért felelősek, mindig arra törekednek, hogy a járművek terhelésének behatárolásával és az utat használó forgalom különböző jellemzőinek a szabályozásával védjék a létesítményeiket.

25 Tengelyterhelések =

26 Nehézjármű forgalom és burkolatfenntartás költségeinek összefüggései Az útburkolatok általában 15 évre tervezett élettartamának tényleges alakulását leginkább az határozza meg, hogy az áthaladt forgalom összetétele milyen. Ha a forgalom kis tengelysúlyú járművekből áll, akkor a burkolat élettartama igen hosszú lehet. Ellenben, ha a forgalomban a nagy tengelysúlyú járművek dominálnak, a burkolat élettartama jelentősen lerövidül.

27 Az úthálózat-védelem gazdasági és társadalmi hasznossága Útpálya szerkezet és a közúti műtárgyak védelme A burkolati károk kátyúk és nyomvályúk kialakulása többségéért a megengedett tengelyterhelési értékeket meghaladó járművek tehetők felelőssé. Egyenes következmény, hogy a 80-as években megengedett 10 tonna tengelyterhelést figyelembe véve megerősített útpálya szerkezeteink nem képesek tartósan elviselni az EU-ban megengedett 11,5 tonna, vagy azt is meghaladó tengelyterhelésű nehézjárművek által okozott igénybevételt.

28 Közúti közlekedés biztonsága A kiéleződő fuvarozói verseny és az ezzel összefüggésben felmerülő növekvő fuvarteljesítmény igények a járműgyártókat az egyre nagyobb kapacitású járművek fejlesztésére ösztönzik. A megnövelt terhelés kétségessé teszi annak fékezhetőségét és kormányozhatóságát, az ezekből következő alacsonyabb sebessége szintén veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát.

29 Környezetvédelem Számos külföldi és hazai kutatás foglalkozik a közúti közlekedés, azon belül a közúti áruszállítás okozta környezet terheléssel, jelesül az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátással és a lakosságot érintő káros anyag, hang és rezgésterheléssel.

30 Fuvarozói verseny biztosítása Egyes fuvarozók a túlméretezett szállító járművek teljes kapacitását kihasználva vesznek részt a fuvarozói versenyben, ezzel csökkentve az azonos mennyiség elszállításához szükséges fordulók számát.

31 Hatékony útvédelem kritériumai Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási/engedélyezési valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása az alábbi kritériumok mentén.

32 Ellenőrzések számának növelése A nehézjárművek közlekedésének szabályozásában a közúti ellenőrzések játszanak elsőrendű szerepet. A közúti ellenőrzések számának növelése növeli a lebukás kockázatát, ezért a belföldi ellenőrzések jelenlegi számát legalább a duplájára kell növelni, a fix és mobil ellenőrzések terén egyaránt.

33 Hatékonyság javítása korszerű eszközökkel Az ellenőrzések számának növelése önmagában nem elegendő a visszatartó hatás fokozása céljából. Elengedhetetlen a jelenlegi ellenőrzések váratlanságának megteremtése, amely kiszámíthatatlanná teszi a járművek vezetői részére a helyszínt és az időpontot. A burkolatba épített érzékelő detektorok használatával az adott útszakasz vagy hálózat forgalma folyamatosan monitorozható és a túlsúlyos járművek nagy biztonsággal kiszűrhetőek.

34 Rugalmasság Az igényeknek megfelelő számú ellenőrzést legkönnyebben mobil csoportokkal lehet biztosítani, ezek száma a fuvarozók jogkövető magatartásának növekedésével csökkenthető. A mobil csoportok számát csökkenti a hálózat elkerülhetetlen helyein lévő fix mérőállomások üzemeltetése. Ideális eset a fix és mobil ellenőrzés kombinációja, amikor a fix mérőállomás km körzetét tartja ellenőrzés alatt egy mobil ellenőrző csoport, amely a legforgalmasabb időszakokban a mérőállomáson, egyebekben pedig változó helyszíneken végzi a tevékenységet.

35 Multifunkcionalitás A közúti ellenőrzésnek nem célja a fuvarozók zaklatása, azt az Európai Unió által előírt módon, diszkriminációmentesen, szúrópróba-szerűen és nyilvános protokoll szerint kell végrehajtani. Ezt szem előtt tartva kell az infrastruktúrafejlesztést elvégezni, azaz a mérőhelyeknek alkalmasnak kell lenni a komplex ellenőrzés végzésére, a menet közbeni mérőeszközöknek lehetőleg egyaránt kell szolgálni a tengelysúly-, sebesség mérés, méret meghatározása és a forgalmi, valamint az úthasználati jogosultsági adatok egy helyen történő gyűjtését.

36 Takarékosság A mérőhálózat kiépítése során a mérőöblök számának és elhelyezésének egyre jelentősebb szerepe van a belföldi nehézgépjármű forgalom ellenőrzésében. Ezen a területen jelentős megtakarítást lehet elérni, mert a beruházási igény lényegesen kisebb a fix mérőállomásokénál, ugyanakkor sok helyen indokolatlan az állandó jelenlét és elegendő lehet adhoc ellenőrzéseket folytatni. A mérőöblök helyét leginkább a gyorsforgalmi hálózatra összpontosítva, csomópont(-ok) közelében a fix mérőállomások elkerülési lehetőségének kizárása szempontjából indokolt megválasztani.

37 Munkamegosztás Az útvédelem hatékonyságát növeli az ellenőrzést végző szervezetek és hatóságok érdekeltté tétele. Az útkezelő alapvető érdeke, hogy az ellenőrzés minél hatékonyabb legyen, lévén ez megtakarítást jelent részére az útfenntartási keretéből. Ezen felül a kezelésében lévő területen ő tudja legkönnyebben az ellenőrzéshez szükséges infrastruktúrát üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni. Ezzel együtt hatósági közreműködés nélkül a szabálysértők szankcionálása nem lehetséges.

38 Integrált adatkezelés Az útvédelmi tevékenység (engedélyezés, járműellenőrzés, automatizált előszűrő rendszerek) során keletkező valamennyi adat és dokumentum kezelését egyetlen központi integrált szoftveres rendszerben kell kezelni úgy, hogy a társszervezetek számára közvetlen adatlekérdezés lehetősége legyen biztosítva. Ennek az igénynek tesz eleget a most bevezetett ÚVR rendszer, melynek üzembe helyezése decemberében történt meg.

39 Standard technológiák alkalmazása Az MK az elmúlt évek során az úthálózat-védelmi fejlesztéseit a mérési folyamat támogatására kialakított egységes technológiák és rendszerek alkalmazásával, standardizált módon valósította meg.

40 Burkolat igénybevétele F = (T / 100) 5 ahol 100 kn (10t) az egységtengely Tengelysúly (tonna) igénybevétel 9,5 0, ,5 2, , ,71

41 Útfenntartás költségei Forgalmi teljesítmény arányok Fenntartás + üzemeltetés arányok Burkolat-megerősítési igény arányok Túlsúlyos 8% 23% 33% Nem túlsúlyos nehéz járművek 92% 77% 67% Összesen 100% 100% 100% 100 Mrd Ft Túlsúly arány (%) Burkolat- fenntartási és - megerősítési igény (Mrd Ft)

42 Úthálózatvédelmi tevékenység Mérés (tengelysúly, össztömeg, szélesség, magasság) 23 mérőállomás 1 mobil egység Engedélyezés 23 mérőállomás 19 megyei igazgatóság Központ Összesen 258 fő

43 Úthálózatvédelem számokban Mérőhelyek száma 23 db; Mérés napi 24 órában! Hiteles mérlegek Folyamatos központi felügyelet és ellenőrzés; Éves bevétel: 1,75 Mrd Ft! Mért járművek száma: ~ 4,4 millió db/év! Forgalomnövekedés 8% (2013/2014. év)

44

45 Ellenőrzött járművek és kiadott engedélyek Ellenőrzött járművek száma (db) Útvonalengedély köteles járművek (db) 3,1 Millió 3,7 Millió 4,0 Millió 3,8 Millió 3,9 Millió 4,2 Millió

46 A Schengeni határ megszűnése után Meglévő határátkelőhelyeken: Akadálymentesítés (állami feladat); Ideiglenes ellenőrzéseknek (NAV, Rendőrség) megfelelő átépítés; Tehergépjárművek súly- és méretellenőrzésének megoldása (előszűrőkkel), a jelenlegi zárt rendszer fenntartása; Rendszeres hatósági jelenlét szükségessége.

47 Határátkelőhelyi mérőállomás

48

49 A Schengeni határ megszűnése után Új gyorsforgalmi útszakaszok esetében (pl.: M43, M44) Súlymérés határoktól távolabb; Teljes keresztmetszetben; Előszűrők (HSWIM) alkalmazásával; Komplex, több szervezet számára alkalmas ellenőrzési pontok kialakítása; Pl.: M43 autópálya Makó térségében (tervezett) mérőállomás Hatósági jelenlét és támogatás szükséges.

50 Tengelysúly- és össztömeg mérés

51 Berendezések hitelesítése

52 Mérőállomás a főúthálózaton

53 Mérőállomás a főúthálózaton

54 Mérőállomás a főúthálózaton

55 Mérőállomás - előszűrő

56 Mozgó mérlegelés

57 Komplex rendszer: Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR) járműellenőrzés, mérés; engedélyezés; számlázás Kérelmek ügyintézése (elektronikus). Útvédelmi rendszer teljes körű támogatása (kezelhető, egyszerű egységes folyamatok) Adatok online elérhetősége Adatszolgáltatás a hatóságok és egyéb szervezetek részére EKÁER kapcsolat

58 Úthálózatvédelmi fejlesztések Új mérőállomások Hídmérleg felújítás/telepítés ÚVR szoftver Mérőállomás felügyelő központ 3D lézerszkenner

59 Mérőállomás felügyelő központ 24 órás szolgálat; Online kapcsolat (kamerák); Mérőállomások támogatása; Útvonalengedélyezés; Ellenőrzés; Mobil mérések végzése

60 Nehézgépjármű-forgalom (2013)

61 Tervezett mérőállomások (rövid távban) M1 ap. - Lajta M3 ap. - Gelej M86 autóút Szolnok sz. főút M43 ap. - Makó M7 ap. - Zalakomár

62 Projektek M1 autópálya Lajta pihenőhely mérőállomás létesítése NIF Zrt. beruházásában; Mérőállomás az autópálya mindkét oldalára; TEN-T hálózati elemek, azaz M1 és M15 utak ellenőrzése; Előszűrővel támogatott; Minden tgk. előzetes ellenőrzése

63 Projektek M7 autópálya Zalakomár pihenőhely, mérőállomás létesítése NIF Zrt. beruházásában; Mérőállomás az autópálya mindkét oldalára; TEN-T hálózati elemek, azaz M7 és M70 utak ellenőrzése; Előszűrővel támogatott; Minden tgk. előzetes ellenőrzése az autópálya főpályáján

64 Projektek Mérőállomás - M43 autópályán A meglévő Nagylaki mérőállomás pótlásaként; M43 autópályán az átadás után mérés csak román oldalon; M1-M0-M5-M43 TEN-T útvonalon szabad tranzit közlekedés, ellenőrzés nélkül; Meglévő pihenőhely átalakításával kétoldali mérőhely létesítése; Terveztetést MK megkezdte, az engedélyezési eljárások, valamint a kiviteli tervek készítése van folyamatban; A kivitelezésre egyelőre nincs forrás (kb mFt).

65 Projektek M86 autópálya komplex hatósági mérőállomás (MK, Rendőrség, NAV) tervezés alatt

66 További lehetőség

67 Mérőhelyek

68 Problémák M43 autópályán tengelysúlymérés hiánya; Országon belüli ellenőrzés hiánya; Schengeni belső határokon önkéntes mérés; Súlymérés során alkalmazott korrekciók eltérése

69 Útvonalengedélyezés

70 Az útvonalengedélyezési tevékenység szabályozása 13/2010. (X.5.) NFM rendelete 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelete 12/2007. (III.13.) IRM rendelete KRESZ (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete) Útvonalengedélyezési szabályzat (MK belső szabályzat)

71 Alapfeladat meghatározása 13/2010. (X.5.) NFM rendelete alapján: Országos közút tekintetében a Magyar Közút NZrt., helyi út esetében annak kezelője, közforgalom elől el nem zárt magánút esetében annak tulajdonosa jogosult a közútkezelői hozzájárulást kiadni. Ha a jármű közlekedése több útkezelő által kezelt utat és országos közutat is érint abban az esetben a Magyar Közút NZrt. jogosult a közútkezelői hozzájárulás kiadására.

72 Alapfogalmak Közútkezelői hozzájárulás = Útvonalengedély A 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet alapján a járművek vagy járműszerelvények az alábbi méretek egyikének meghaladása esetén tekinthetőek engedélykötelesnek. Túlsúly Össztömeg Tengelyek Túlméret 40 tonna felett (5 vagy több tengelyes jármű) 1-es nem hajtott - 10 tonna 1-es hajtott - 11,5 tonna 2-es tengelycsoport - 18 ill. 19 tonna 3-as tengelycsoport - 21,22 ill. 24 tonna szélesség - 2,55 m hosszúság - 12 m ill. 16,5 m, 18,75 m magasság - 4 m

73

74

75 Engedélytípusok Eseti egyszerű, bonyolult, különösen bonyolult Időszakos országos, gyorsforgalmi és főúti, kijelölt útra szóló, kistérségi

76 Az engedélyek után járó díjak A 13/2010. (X.5.) NFM rendelet két díjat határoz meg Minden beadott kérelem után úgynevezett eljárási díjat kell fizetni, melynek nagyságát a szállítás bonyolultsága, időszaka, az engedély sürgőssége és az esetleges távolság szorzata határozza meg, mely bruttó: 5000 Ft Ft-ig terjedhet. A tengely és/vagy össztömeg túlsúlyos járművek a megtett kmrel arányos díjat, túlsúlydíjat kell, hogy fizessenek, ennek díja a több millió forintos nagyságrendet is elérik.

77

78 Útvonalengedélyező egységek BKK MAGYAR HONVÉDSÉG Közúti Szolgáltató Igazgatóság Úthálózatvédelmi osztály Útvonalengedélyezés Közúti járműellenőrzés Diszpécser központ Megyei engedélyezők Közúti járműellenőrök

79 BKK MK n kívüli engedélyezők A Főváros területére külön útvonalengedélyeket adnak ki, és ezen felül ezekre a járművekre behajtási hozzájárulást is kell kérni külön díj ellenében. Saját adatbázis, és térképek alapján dolgoznak. Magyar Honvédség A saját járműveikre és minden nemzetközi forgalomban közlekedő - katonai járműre, konvojra saját hatáskörben adnak ki engedélyeket. Az MK szolgáltat útadatokat, saját térképek alapján dolgoznak. A megtett kilométerek után járó túlsúlydíjat elszámolják.

80

81 Mire való az útvonalengedély? A megengedett méreteket meghaladó járművek számára egyedi, optimális útvonalak kerüljenek meghatározásra. Olyan közlekedési feltételek kerüljenek előírásra, melyek a közlekedés és forgalombiztonságát maximálisan szem előtt tartják. Az MK üzemeltetésében lévő burkolat és a közúti műtárgyak hidak, útfeletti akadályok, jelzőtáblák védelme.

82 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Figyelmeztető jelzések előírásai Figyelmeztető jelzés használta MMK (sárga Szakmai villogó), képzés harántsávos táblák, elől fehér, hátul piros jelzőfények használata, stb.

83 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Kíséreti Budapest, előírások június kísérő jármű, szakkísérő jármű, rendőrségi kíséret

84 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Forgalom biztonsági előírások Pl.: A szembejövő forgalom leállítása kötelező, amennyiben a járművek egymás melletti biztonságos elhaladása nem biztosított. A kanyarodásokat biztosítani kell.

85 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Napszakkorlátozás, Sebességkorlátozás, Értesítések, Felelősség stb.

86 Alapelv Cél az optimális útvonal meghatározása, lehetőleg főutak és gyorsforgalmi utak igénybevételével az alábbi akadályok ellenőrzése mellett. - Hidak teherbírása, - Út feletti akadályok, - Körforgalmak, - Szalagkorlátok, - Jelzőtáblák, - Terelőszigetek, padka, kiemelt szegély, - Felsővezetékek, vasúti átjárók.

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97 Problémák az engedélyezési területen

98 Jogszabályi hiányosságok A kíséretre vonatkozó előírások nem egyértelműek. (12/2007. (III.13.) IRM rendelet) Megkülönböztető jelzést használó gépjármű csak rendőr lehet A fizetendő díjak óta nem változtak A 13/2010. (X.5.) NFM rendelet sok szabályozatlan kérdést tartalmaz. A díjak nem hajthatók be adó módjára.

99 Mezőgazdasági járművek A mezőgazdasági járművek amennyiben csak a megengedett szélességi méreteket haladják meg nem engedély kötelesek. Veszélye, hogy nincs kíséreti előírás napszak korlátozás, kötelező jelölések (pl.: harántsávos tábla a legszélesebb pont jelölésére) és figyelmeztető jelzés sem. Továbbá nem az általunk kijelölt úton, így akár főúton is közlekedhetnek.

100

101

102

103 Balesetek Az extrém méretek miatt az engedély nélkül közlekedő járművekkel gyakran történnek balesetek, melyek vélhető okai: - Túlrakodás - Nem megfelelő rögzítés - Helytelen útvonal választás - Járművezetői hiba A bontható rakományra, pl.: 3 db hídgerenda szállításra nem lehet útvonalengedélyt kapni. A rakomány elhelyezési és rögzítési tervet gyakran kérjük az engedélyezési folyamathoz. Az optimális útvonal meghatározásának hiánya esetén, magassági akadályokba ütközhetnek.

104

105

106

107

108

109 Balesetek Balesetek előfordulnak olyan járművekkel is, melyek rendelkeznek engedéllyel. Tudomásunk szerint ezek legtöbbször - a felkészületlenség, - a járművezetők gyakorlati tapasztalatának hiánya, - valamint az út, látási és időjárási körülmények figyelmen kívül hagyása miatt történik.

110

111

112

113 Balesetek Milyen következményei vannak? - Burkolati károk; - Műtárgy rongálással kapcsolatban keletkezett károk; - Meghosszabbodott eljutási idő; - A helyreállítás idejére forgalomkorlátozások, szűk keresztmetszetek, újabb torlódások; - Presztízsveszteség!!!

114 HU-GO viszonylati jegyek kiadása Egyablakos ügyintézés Útvonalengedély kiadása Útvonalterv készítés és viszonylati jegy vásárlás

115 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK HELYZETÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK HELYZETÉRŐL Szolnok,. szeptember hó 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Jász-Nagykun-Szolnok megye országos közúthálózatának jellemzése III.

Részletesebben

JELENTÉS. 1291 2012. augusztus

JELENTÉS. 1291 2012. augusztus JELENTÉS az állami közutak felújítását, javítását, karbantartását célzó intézkedések eredményességének és az állami közutak állapotára gyakorolt hatásának ellenőrzéséről 1291 2012. augusztus Iktatószám:

Részletesebben

ÚJ SZÉCHENYI TERV KÖZLEKEDÉS OPERATÍV PROGRAM (KÖZOP) CÉLZOTTAN KÖZLEKEDÉSBIZTOSÁGOT JAVÍTÓ FEJLESZTÉSEK

ÚJ SZÉCHENYI TERV KÖZLEKEDÉS OPERATÍV PROGRAM (KÖZOP) CÉLZOTTAN KÖZLEKEDÉSBIZTOSÁGOT JAVÍTÓ FEJLESZTÉSEK ÚJ SZÉCHENYI TERV KÖZLEKEDÉS OPERATÍV PROGRAM (KÖZOP) CÉLZOTTAN KÖZLEKEDÉSBIZTOSÁGOT JAVÍTÓ FEJLESZTÉSEK NEW SZÉCHENYI PLAN TRANSPORT OPERATIONAL PROGRAMME DEVELOPMENTS SPECIFICALLY TO IMPROVE TRAFFIC

Részletesebben

megvalósítandó (építési engedélyköteles) közlekedésbiztonsági

megvalósítandó (építési engedélyköteles) közlekedésbiztonsági 0 Készítette: TURATERV RODEN SPECIALTERV KONZORCIUM Tervszám: 1425 Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) üzemeltetésében lévő gyorsforgalmi úthálózaton a KÖZOP1.50091120110011 számú támogatási szerződés

Részletesebben

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) 1 / 65 2013.07.02. 13:59 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 2013.07.01 75 1988. évi I. TÖRVÉNY a közúti közlekedésről (A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

Részletesebben

A törvény célja. A törvény hatálya

A törvény célja. A törvény hatálya 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 1 A törvény célja 1. A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya A törvény célja 1. A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek a meghatározásával elősegítse a közúti személy-

Részletesebben

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről A törvény célja 1. A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről 1. A törvény célja. A törvény hatálya

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről 1. A törvény célja. A törvény hatálya 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 1 A törvény célja 1. A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal!

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! II ELŐSZÓ Az emelkedő életszínvonal a mobilitás és az áruszállítási igények növekedését eredményezi. A közlekedés a gazdasági fejlődésnek

Részletesebben

A közlekedés helyzete magyarországon 2007

A közlekedés helyzete magyarországon 2007 A közlekedés helyzete magyarországon 2007 Budapest, 2008. május BeVezetés A közlekedés kérdése központi helyet foglal el minden ország életében. Magyarországon a GDP 6-8%-át a közlekedés, szállítás állítja

Részletesebben

Egy új országos közúti célforgalmi felvétel előkészítése Antal István 1 - dr. Gulyás András 2 - dr. Makula László 3

Egy új országos közúti célforgalmi felvétel előkészítése Antal István 1 - dr. Gulyás András 2 - dr. Makula László 3 Egy új országos közúti célforgalmi felvétel előkészítése Antal István 1 - dr. Gulyás András 2 - dr. Makula László 3 1. Előzmények A közlekedési hálózatok és létesítmények üzemeltetéséhez, fejlesztéséhez,

Részletesebben

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya

1988. évi I. törvény. a közúti közlekedésről. A törvény célja. A törvény hatálya 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről A törvény célja 1. A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek

Részletesebben

A KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS

A KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS 1 Dr. habil. Gáspár László A KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Budapest - 2012 - 2 Tartalomjegyzék Köszöntő... 4 TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ... 5 1. BEVEZETÉS... 8 2. A KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS FOGALMA ÉS ELEMEI... 10

Részletesebben

TELEMATIKA ÉS KÖZLEKEDÉS- BIZTONSÁG ÖSSZEFÜGGÉSEINEK VIZSGÁLATA

TELEMATIKA ÉS KÖZLEKEDÉS- BIZTONSÁG ÖSSZEFÜGGÉSEINEK VIZSGÁLATA TELEMATIKA ÉS KÖZLEKEDÉS- BIZTONSÁG ÖSSZEFÜGGÉSEINEK VIZSGÁLATA - Budapest, 2000. december - 2 KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET RT. Témaszám: 211-065-1-0/2.3. (Megrendelőnél: 1/2000/2.3.) TELEMATIKA ÉS KÖZLEKEDÉS-

Részletesebben

INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP)

INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP) INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP) 4.0 verzió 2014-2020 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT. 2014. június 7. Tervezet CCI Cím Verzió 4.0 Első év 2014 Utolsó év 2023 Támogathatóság

Részletesebben

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014.

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. MSZP. INFRASTRUKTÚRA ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI TAGOZAT ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA ÉS LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. Budapest 2009 10. 26. Balogh Imre

Részletesebben

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben is szükségessé váló díjszedés megoldására

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 CÉGBEMUTATÓ GAZDASÁGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖRNYEZETI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 ÁLLAMI AUTÓPÁLYA KEZELŐ ZRT. 2 TARTALOM

Részletesebben

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA A beruházásokhoz kapcsolódó

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Olvasónk!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Olvasónk! TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A jelentésről... 4 3 Köszöntő... 5 4 Cégbemutatás... 6 4.1 Változások a működésben... 6 4.2 Szolgáltatásaink... 9 4.3 Piaci jelenlét... 9 4.4 Szervezet... 9 5 Vállalatvezetés...12

Részletesebben

A HAZAI ADR BALESETEK JELLEMZŐI ÉS ELHÁRÍTÁSUK STRATÉGIAI, TAKTIKAI ELEMZÉSE

A HAZAI ADR BALESETEK JELLEMZŐI ÉS ELHÁRÍTÁSUK STRATÉGIAI, TAKTIKAI ELEMZÉSE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Katonai Műszaki Doktori Iskola A HAZAI ADR BALESETEK JELLEMZŐI ÉS ELHÁRÍTÁSUK STRATÉGIAI, TAKTIKAI ELEMZÉSE Lázár Gábor tű. mk. alezredes PhD értekezés Tudományos témavezető:

Részletesebben

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ Útmutató alacsony emissziós zónák létrehozásához

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ Útmutató alacsony emissziós zónák létrehozásához KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Útmutató alacsony emissziós zónák létrehozásához 2013. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 4 2. Levegőminőség és egészség...5 3. Környezetvédelmi zóna/alacsony

Részletesebben

Érdi Kerékpáros Koncepció

Érdi Kerékpáros Koncepció Fejlesztési javaslatok Érd M.J.V. kerékpárosbaráttá tételéhez Magyar Kerékpárosklub Tekergő Kerékpáros Egyesület 2008. december Tartalomjegyzék 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2 A KONCEPCIÓ LÉTREHOZÁSÁBAN KÖZREMŰKÖDŐ

Részletesebben

Ár, amit érdemes megfizetni

Ár, amit érdemes megfizetni Ár, amit érdemes megfizetni Útmutató a tehergépjárművek útdíjainak új európai uniós szabályozásához (Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség) Ár, amit érdemes megfizetni Útmutató a tehergépjárművek

Részletesebben

KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY

KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY Coaching TEAM Kft. 1027. Bp., Jurányi u. 10. I.em. 5/a Tel: +36-1-248-0393/Fax: +36-1-248-0394 E-mail: info@coachingteam.hu 37. sz. főút 8+444 27+310 km szelvények közötti szakasz 11,5 tonnás burkolat-megerősítése

Részletesebben

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben

TÖRÖKBÁLINT VÁROS KERÉKPÁRFORGALMI HÁLÓZATÁNAK TANULMÁNYTERVE 1.) MŰSZAKI LEÍRÁS

TÖRÖKBÁLINT VÁROS KERÉKPÁRFORGALMI HÁLÓZATÁNAK TANULMÁNYTERVE 1.) MŰSZAKI LEÍRÁS MÉRNÖKIRODA Kft. 1033 Budapest, Polgár u. 12. I./6. Postacím: 1300 Budapest, Pf. 4. Tel.: (1) 368-8343, 368-9063, T/F.: (1) 453-2449 E-mail: pej.kalman@tandemkft.hu Tervszám : 756/2012. TÖRÖKBÁLINT VÁROS

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány TÚLMÉRETES ÉS TÚLSÚLYOS ÁRUK SZÁLLÍTMÁNYOZÁSA A LANDÓ HUNGÁRIA

Részletesebben

A KÖZÚTI BIZTONSÁGI INFRASTRUKTÚRA- MENEDZSMENT EU-IRÁNYELV HAZAI BEVEZETÉSE

A KÖZÚTI BIZTONSÁGI INFRASTRUKTÚRA- MENEDZSMENT EU-IRÁNYELV HAZAI BEVEZETÉSE A KÖZÚTI BIZTONSÁGI INFRASTRUKTÚRA- MENEDZSMENT EU-IRÁNYELV HAZAI BEVEZETÉSE Biztonságos közutak tervezése, építése, üzemeltetése Mocsári Tibor 1 Az Európai Unióban készült szakanyagok szerint a közúti

Részletesebben