Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai közútkezelés során elért. eredmények"

Átírás

1 Hazai közútkezelés során elért Úthálózatvédelem az eredmények országos közúthálózaton Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató

2 Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1173,3 km Autóút: 300,4 km Egyéb (csomóponti ág): 462,9 km

3 Magyarország közúthálózata Főút hálózat: I. rendű főút: 2 164,6 km II. rendű főút: 4 815,2 km

4 Magyarország közúthálózata Mellékút hálózat: Hossza: ,3 km

5 Az országos közutak szerepe az Európai úthálózatban

6 Az országos közutak hídjai

7 Gyorsforgalmi és főúthálózat forgalomnagyságai

8 Gyorsforgalmi és főúthálózat tehergépjármű forgalmai

9 Az országos közúthálózat IRI (hosszirányú egyenetlenség) értékei

10 Az országos közúthálózat nyomvályú értékeinek minősítése

11 Az országos közúthálózat teherbírása

12 Az országos közúthálózat felületépség (burkolatállapot) minősítése

13 Burkolat állapota (felületállapot osztályzat) 2016 felmérés alapján a fő autópályákon 1. jó új, újszerű 2. megfelelő kissé használt vagy öregedő felület beavatkozást nem igényel 3. tűrhető beavatkozás mérlegelendő 4. nem megfelelő beavatkozás előirányzandó 5. rossz azonnali beavatkozást igényel

14 Az útvédelem alapelvei A használatarányos útrongálás mértéke A járművek forgalomba helyezési és forgalomban tartási követelményeit a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A rendelet szerint egy háromtengelyes jármű megengedett össztömege 26 tonna, a négytengelyes jármű össztömege 36 tonna lehet, illetve az öt vagy ennél több tengelyes jármű össztömege nem haladhatja meg a 40 tonnát.

15 Elvárási és kapcsolatrendszer Jogszabályok Társszervek Úthasználók Magyar Közút NZrt. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

16 Útrongálás mértéke 1db 40 tonnás tgk. = db szgk. X 1000

17 Az útrongálás gyakorlata A közúti forgalom biztonságát mindazok a túlsúlyos járművek is veszélyeztetik, amelyek a megengedett mértéknél jobban rongálják az úthálózatot, ezáltal gyakoribb burkolat- vagy hídfenntartást tesznek szükségessé.

18 Dilatáció hiba és javítása

19 Útpályaszerkezet méretezési alapelvei Működési környezet, klimatikus hatások Alkalmazott anyagok tulajdonsága Igénybevétel, terhelés Méretezés

20 Érdekek ellentéte A szállítók mindig ösztönzést éreznek arra, hogy minél nagyobb rakományt vigyenek, míg azok, akik az utak építéséért és fenntartásáért felelősek, mindig arra törekednek, hogy a járművek terhelésének behatárolásával és az utat használó forgalom különböző jellemzőinek a szabályozásával védjék a létesítményeiket.

21 Tengelyterhelések =

22 Nehézjármű forgalom és burkolatfenntartás költségeinek összefüggései Az útburkolatok általában 15 évre tervezett élettartamának tényleges alakulását leginkább az határozza meg, hogy az áthaladt forgalom összetétele milyen. Ha a forgalom kis tengelysúlyú járművekből áll, akkor a burkolat élettartama igen hosszú lehet. Ellenben, ha a forgalomban a nagy tengelysúlyú járművek dominálnak, a burkolat élettartama jelentősen lerövidül.

23 Az úthálózat-védelem gazdasági és társadalmi hasznossága Útpálya szerkezet és a közúti műtárgyak védelme A burkolati károk kátyúk és nyomvályúk kialakulása többségéért a megengedett tengelyterhelési értékeket meghaladó járművek tehetők felelőssé. Egyenes következmény, hogy a 80-as években megengedett 10 tonna tengelyterhelést figyelembe véve megerősített útpálya szerkezeteink nem képesek tartósan elviselni az EU-ban megengedett 11,5 tonna, vagy azt is meghaladó tengelyterhelésű nehézjárművek által okozott igénybevételt.

24 Közúti közlekedés biztonsága A kiéleződő fuvarozói verseny és az ezzel összefüggésben felmerülő növekvő fuvarteljesítmény igények a járműgyártókat az egyre nagyobb kapacitású járművek fejlesztésére ösztönzik. A megnövelt terhelés kétségessé teszi annak fékezhetőségét és kormányozhatóságát, az ezekből következő alacsonyabb sebessége szintén veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát.

25

26 Környezetvédelem Számos külföldi és hazai kutatás foglalkozik a közúti közlekedés, azon belül a közúti áruszállítás okozta környezet terheléssel, jelesül az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátással és a lakosságot érintő káros anyag, hang és rezgésterheléssel.

27 Fuvarozói verseny biztosítása Egyes fuvarozók a túlméretezett szállító járművek teljes kapacitását kihasználva vesznek részt a fuvarozói versenyben, ezzel csökkentve az azonos mennyiség elszállításához szükséges fordulók számát.

28 Hatékony útvédelem kritériumai Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási/engedélyezési valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása az alábbi kritériumok mentén.

29 Ellenőrzések számának növelése A nehézjárművek közlekedésének szabályozásában a közúti ellenőrzések játszanak elsőrendű szerepet. A közúti ellenőrzések számának növelése növeli a lebukás kockázatát, ezért a belföldi ellenőrzések jelenlegi számát legalább a duplájára kell növelni, a fix és mobil ellenőrzések terén egyaránt.

30 Hatékonyság javítása korszerű eszközökkel Az ellenőrzések számának növelése önmagában nem elegendő a visszatartó hatás fokozása céljából. Elengedhetetlen a jelenlegi ellenőrzések váratlanságának megteremtése, amely kiszámíthatatlanná teszi a járművek vezetői részére a helyszínt és az időpontot. A burkolatba épített érzékelő detektorok használatával az adott útszakasz vagy hálózat forgalma folyamatosan monitorozható és a túlsúlyos járművek nagy biztonsággal kiszűrhetőek.

31 Rugalmasság Az igényeknek megfelelő számú ellenőrzést legkönnyebben mobil csoportokkal lehet biztosítani, ezek száma a fuvarozók jogkövető magatartásának növekedésével csökkenthető. A mobil csoportok számát csökkenti a hálózat elkerülhetetlen helyein lévő fix mérőállomások üzemeltetése. Ideális eset a fix és mobil ellenőrzés kombinációja, amikor a fix mérőállomás km körzetét tartja ellenőrzés alatt egy mobil ellenőrző csoport, amely a legforgalmasabb időszakokban a mérőállomáson, egyebekben pedig változó helyszíneken végzi a tevékenységet.

32 Multifunkcionalitás A közúti ellenőrzésnek nem célja a fuvarozók zaklatása, azt az Európai Unió által előírt módon, diszkriminációmentesen, szúrópróba-szerűen és nyilvános protokoll szerint kell végrehajtani. Ezt szem előtt tartva kell az infrastruktúrafejlesztést elvégezni, azaz a mérőhelyeknek alkalmasnak kell lenni a komplex ellenőrzés végzésére, a menet közbeni mérőeszközöknek lehetőleg egyaránt kell szolgálni a tengelysúly-, sebesség mérés, méret meghatározása és a forgalmi, valamint az úthasználati jogosultsági adatok egy helyen történő gyűjtését.

33 Takarékosság A mérőhálózat kiépítése során a mérőöblök számának és elhelyezésének egyre jelentősebb szerepe van a belföldi nehézgépjármű forgalom ellenőrzésében. Ezen a területen jelentős megtakarítást lehet elérni, mert a beruházási igény lényegesen kisebb a fix mérőállomásokénál, ugyanakkor sok helyen indokolatlan az állandó jelenlét és elegendő lehet adhoc ellenőrzéseket folytatni. A mérőöblök helyét leginkább a gyorsforgalmi hálózatra összpontosítva, csomópont(-ok) közelében a fix mérőállomások elkerülési lehetőségének kizárása szempontjából indokolt megválasztani.

34 Munkamegosztás Az útvédelem hatékonyságát növeli az ellenőrzést végző szervezetek és hatóságok érdekeltté tétele. Az útkezelő alapvető érdeke, hogy az ellenőrzés minél hatékonyabb legyen, lévén ez megtakarítást jelent részére az útfenntartási keretéből. Ezen felül a kezelésében lévő területen ő tudja legkönnyebben az ellenőrzéshez szükséges infrastruktúrát üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni. Ezzel együtt hatósági közreműködés nélkül a szabálysértők szankcionálása nem lehetséges.

35 Integrált adatkezelés Az útvédelmi tevékenység (engedélyezés, járműellenőrzés, automatizált előszűrő rendszerek) során keletkező valamennyi adat és dokumentum kezelését egyetlen központi integrált szoftveres rendszerben kell kezelni úgy, hogy a társszervezetek számára közvetlen adatlekérdezés lehetősége legyen biztosítva. Ennek az igénynek tesz eleget a most bevezetett ÚVR rendszer, melynek üzembe helyezése decemberében történt meg.

36 Standard technológiák alkalmazása Az MK az elmúlt évek során az úthálózat-védelmi fejlesztéseit a mérési folyamat támogatására kialakított egységes technológiák és rendszerek alkalmazásával, standardizált módon valósította meg.

37 Burkolat igénybevétele F = (T / 100) 5 ahol 100 kn (10t) az egységtengely Tengelysúly (tonna) igénybevétel 9,5 0, ,5 2, , ,71

38 Útfenntartás költségei Forgalmi teljesítmény arányok Fenntartás + üzemeltetés arányok Burkolat-megerősítési igény arányok Túlsúlyos 8% 23% 33% Nem túlsúlyos nehéz járművek 92% 77% 67% Összesen 100% 100% 100% 100 Mrd Ft Túlsúly arány (%) Burkolat- fenntartási és - megerősítési igény (Mrd Ft)

39 TSM rendszer, mint az úthálózatvédelem eleme Nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat

40 A TSM rendszer 1102/2016. (III.3.) Korm. határozat Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) a közlekedésbiztonság javítása, az útvagyon védelme és a tengelyterhelés vagy össztömeg tekintetében túlterhelt járművek ellenőrzésének hatékonyabbá tétele Éles indulás: június 1.

41 A TSM projekt célja - a járművek megállítását nem igénylő, automatikus működésű, joghatályos mérésre alkalmas mérőállomások kialakítása - a mérőállomásokon rögzített adatok alapján az objektív felelősségen alapuló automatikus szankcionálás támogatása. - a teljes körű és kapcsolódó közúti és telephelyi ellenőrzések támogatása - a szükséges jogszabályi környezet és eljárási rend kialakítása - a méréseket és bírságolást támogató informatikai infrastruktúra (fizikai infrastruktúra és alkalmazások egyaránt) kialakítása, ami interfészek segítségével összeköttetésben áll különböző szervezetek kapcsolódó informatikai rendszereivel. Budapest, máricus

42 89 mérőhely = 107 kapu Összesen: 274 ellenőrzött sáv

43 A TSM rendszer elemei Fix mérőállomás 89 mérőhely (útfelszínbe beépített WIM szenzorok) UD kapuk, kamerákkal Mobil állomáshoz az előszűrést/kiterelést támogató eszközök (VJT, Kamera, EDR rádió). Ellenőrzést támogató eszközök (tablet, notebook, nyomtató) és azokon futó alkalmazások Informatikai központ (szerver, interfészek, szoftverek, stb ) segítségével összeköttetésben áll különböző szervezetek kapcsolódó informatikai rendszereivel.

44 Adatkommunikációs szekrény Informatikai szekrény 0,4 kv fogyasztásmérő TSM adatkábel védőcsőben Meglevő 0,4 kv betáplálás WIM szenzorok Hurok érzékelők 0,4 kv elosztó WIM szekrény Érzékelő kábelek védőcsőben Kötő akna Optikai kábel védőcsőben, kötéstől kiépítve

45 A TSM funkciói Tengelysúly és össztömeg túllépés jelzése Közigazgatási bírságtartozás jelzése Nehéz gépjárművek forgalomkorlátozásával kapcsolatos szabályszegés vélelme Tevékenységi engedély hiánya Kockázatértékelő rendszer által a közúti ellenőrzés hatékonyabbá tétele

46 A TSM működése Objektív mérésre alkalmas helyszínek Mérés automatizált határozathozatal Elvárt pontosság: Tengelyterhelés: 8% Össztömeg: 5% Előszűrő helyszínek a jogsértés vélelme esetén jön riasztás Nincs hiteles adat a mérést a helyszínen el kell végezni Elvárt pontosság: Tengelyterhelés: 15% Össztömeg: 10%

47 Közúti ellenőrzés a TSM előszűrő funkciójával A közúti ellenőrzés támogatására TSM rendszer adatai alapján Kiterelés: Manuálisan vagy Változtatható jelzésképű tábla segítségével Kivezetés: Megkülönböztető jelzés alkalmazásával Ellenőrzés: kontrollmérés, adat felvételezés

48 TSM szankciók 410/2007. (XII. 29.) Korm. Rendelet 5.. A Kkt. 21. (1) bekezdés d) és i) pontjához kapcsolódóan a gépjármű üzemben tartója a 4. mellékletben meghatározott összegű bírságot köteles fizetni az abban hivatkozott jogszabályi rendelkezés megsértése esetén. Kkt. 21. (1) bekezdés d) és i) pont megengedett legnagyobb össztömeget vagy tengelyterhelést meghaladó járművek közúti közlekedésére, a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer keretében végzett mérés eredménye befolyásolásának tilalmára vonatkozó egyes előírások

49 ANPR kamera: Automatic Number Plate Recognition Forgalmi rendszám azonosítására kialakított kamera a megfelelő karakterfelismerő szoftverrel és interfészekkel

50 TSM szankciók 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 16. átmeneti rendelkezések A hatóság szeptember 19. naptól június 1. napjáig elkövetett, a Kkt. 21. (1) bekezdés d) és i) pontjában meghatározott jogsértés megállapítása esetén bírság kiszabása helyett figyelmezteti a gépjármű üzembentartóját és egyúttal tájékoztatja a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló miniszteri rendeletben foglaltakról.

51 A TSM rendszer működésével kapcsolatos átmeneti rendelkezés nem vonatkozik a Kkt. 20. (1) bek. h, pontja alapján végzett hagyományos (kitereléses) mérésekre, azaz Joghatályos mérés Jegyzőkönyv felvétele TSM szankciók Közigazgatási eljárás keretében határozathozatal és bírság kiszabás. A bírság 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 8. melléklet alapján továbbra is kiszabható.

52 A TSM-től elvárt eredmények Ellenőrzés hatékonyságának javulása (on-line, real-time adatkiszolgálás) Ellenőrzés eredményességének javulása (automatikus, objektív felelősség elvén alapú ellenőrzés; előszűrő funkciók: prompt, múltbeli jogsértés, kockázatértékelésen alapuló) Önkéntes jogkövetési hajlandóság javulása, a verseny tisztulása, gazdasági szereplők erősödése Túlsúlyból, egyéb, a jármű üzemeltetésével összefüggő jogsértésből fakadó kockázat/arra visszavezethető balesetek számának csökkenése, Útminőség romlási sebességének csökkenése

53

54 Úthálózatvédelmi tevékenység MK NZrt. Mérés (tengelysúly, össztömeg, szélesség, magasság) 33 mérőállomás 1 mobil egység Engedélyezés 33 mérőállomás 19 megyei igazgatóság Központ Összesen 280 fő

55 Úthálózatvédelem számokban Mérőhelyek száma 33 db (22 helyszínen); Mérés napi 24 órában! Hiteles mérlegek Folyamatos központi felügyelet és ellenőrzés; Éves bevétel: 2,7 Mrd Ft (2017)! Mért járművek száma: ~ 3,5 millió db/év! Éves bevételek emelkedése 17 % (2016/2017. év) Az eljárási díjbevétel 57 %-kal növekedett (2016/2017. év)

56

57

58 Éves adatok 2017 Napi átlagos mérésszám jan. Mérések száma: Engedélyek száma: Jegyzőkönyvek: Túlsúlydíj (nettó): Eljárási díj (nettó): HUGO jegyek: 3,6 millió 101 ezer 21 ezer 1,9 milliárd Ft 800 ezer Ft 3500 db 62 millió Ft Havi adatok január Mérések száma: (8,3 %) Engedélyek száma: (13 %) Jegyzőkönyvek: (26 %) Túlsúlydíj (nettó): 190 mft (10 %) Eljárási díj (nettó): 128 mft (16 %) Lajta bal havi adatok január Mérések száma: (6,7 %) Engedélyek száma: (19 %) Jegyzőkönyvek: (55 %) Túlsúlydíj (nettó): 38 mft (20 %) Eljárási díj (nettó): 44 mft (34 %) 58

59 Ellenőrzött járművek és útvonalengedély köteles járművek száma Ellenőrzött járművek száma (db) 3,1 Millió 3,7 Millió 4,0 Millió 3,8 Millió 3,9 Millió 4,2 Millió 3,8 Millió 3,6 Millió 3,5 millió Útvonalengedély köteles járművek (db) Engedély szám

60 A Schengeni határ megszűnése után Meglévő határátkelőhelyeken: Akadálymentesítés (állami feladat); Ideiglenes ellenőrzéseknek (NAV, Rendőrség) megfelelő átépítés; Tehergépjárművek súly- és méretellenőrzésének megoldása (előszűrőkkel), a jelenlegi zárt rendszer fenntartása; Rendszeres hatósági jelenlét szükségessége.

61 Határátkelőhelyi mérőállomás

62

63 A Schengeni határ megszűnése után Új gyorsforgalmi útszakaszok esetében (pl.: M43, M44) Súlymérés határoktól távolabb; Teljes keresztmetszetben; Előszűrők (HSWIM) alkalmazásával; Komplex, több szervezet számára alkalmas ellenőrzési pontok kialakítása; Pl.: M43 autópálya Makó térségében Kéthalom pihenőhelyen megépült mérőállomás; Hatósági jelenlét és támogatás szükséges.

64 Tengelysúly- és össztömeg mérés

65 Berendezések hitelesítése

66 Mérőállomás a főúthálózaton

67 Mérőállomás a főúthálózaton

68 Mérőállomás a főúthálózaton

69 Mérőállomás - előszűrő

70 Mozgó mérlegelés

71 Komplex rendszer: Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR) járműellenőrzés, mérés; engedélyezés; számlázás kérelmek ügyintézése (elektronikus). Útvédelmi rendszer teljes körű támogatása (kezelhető, egyszerű egységes folyamatok) Adatok online elérhetősége Adatszolgáltatás a hatóságok és egyéb szervezetek részére EKÁER kapcsolat TSM kapcsolat

72 Úthálózatvédelmi fejlesztések Új mérőállomások Hídmérleg felújítás/telepítés ÚVR szoftver Mérőállomás felügyelő központ 3D lézerszkenner

73 Mérőállomás felügyelő központ 24 órás szolgálat; Online kapcsolat (kamerák); Mérőállomások támogatása; Útvonalengedélyezés; Ellenőrzés; Mobil mérések végzése.

74 Projektek M86 autóút - Vámoscsalád komplex hatósági mérőállomás (MK, Rendőrség, NAV) építhető, engedéllyel rendelkezik

75 Lezárt Projektek M1 autópálya Lajta pihenőhely NIF Zrt. Beruházásában kivitelezői pályáztatás. Mérőállomás az autópálya mindkét oldalán. TEN-T hálózati elemek, azaz M1 és M15 utak ellenőrzése. Előszűrővel támogatott. Minden tgk. előzetes ellenőrzése.

76 Lezárt Projektek M7 autópálya Zalakomár pihenőhely NIF Zrt. Beruházásában épült. Mérőállomás az autópálya mindkét oldalára; TEN-T hálózati elemek, azaz M7 és M70 utak ellenőrzése; Előszűrővel támogatott; Minden tgk. előzetes ellenőrzése az autópálya főpályáján

77 Lezárt Projektek Mérőállomás - M43 autópályán A meglévő Nagylaki mérőállomás pótlásaként épült; M43 autópályán az átadás után mérés mindkét irányba; M1-M0-M5-M43 TEN-T útvonalon szabad tranzit közlekedés, ellenőrzés nélkül; Meglévő pihenőhely átalakításával kétoldali mérőhely létesült; NFM elrendelés

78 További lehetőség

79 Mérőhelyek

80 Problémák Országon belüli ellenőrzés hiánya; (TSM megoldja?) Schengeni belső határokon önkéntes mérés; Súlymérés során alkalmazott korrekciók eltérése. Új UME lépett életbe én, egységes szabályozás!

81 Útvonalengedélyezés

82 Az útvonalengedélyezési tevékenység szabályozása Régi jogszabály a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010. (X. 5.) NFM rendelet Új jogszabály a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 12/2007. (III.13.) IRM rendelete KRESZ (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete) 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet Útvonalengedélyezési szabályzat (MK belső szabályzat)

83 Alapfeladat meghatározása 36/2017. (IX.18.) NFM rendelete alapján: Országos közút tekintetében a Magyar Közút NZrt., helyi út esetében annak kezelője, közforgalom elől el nem zárt magánút esetében annak tulajdonosa jogosult a közútkezelői hozzájárulást kiadni. Ha a jármű közlekedése több útkezelő által kezelt utat és országos közutat is érint abban az esetben a Magyar Közút NZrt. jogosult a közútkezelői hozzájárulás kiadására.

84 Alapfogalmak Közútkezelői hozzájárulás = Útvonalengedély A 36/2017. (IX.18.) NFM rendelet alapján a járművek vagy járműszerelvények az alábbi méretek egyikének meghaladása esetén tekinthetőek engedélykötelesnek. Túlsúly Össztömeg Tengelyek Túlméret 40 tonna felett (5 vagy több tengelyes jármű) 1-es tengely- 11,5 tonna 2-es tengelycsoport - 16 ill 19 tonna 3-as tengelycsoport - 22 ill 24 tonna szélesség - 2,6 m hosszúság - 12 m ill. 16,5 m, 18,75 m magasság - 4 m

85 220 tonna, 40 m hosszú, 5,6 m széles, 6 m magas

86

87 Engedélytípusok Eseti Egyszerűsített Normál Időszakos Országos Kijelölt útra szóló Regisztráció ISO konténerek, Élő állat, ömlesztett árú 2 tengelyes autóbuszok

88 Az engedélyek után járó díjak A 36/2017. (IX.18.) NFM rendelet két díjat határoz meg Minden beadott kérelem után úgynevezett eljárási díjat kell fizetni, melynek nagyságát a rendelet melléklete szabályozza, mely bruttó: 6000 Ft Ft-ig terjedhet. A tengely és/vagy össztömeg túlsúlyos járművek a megtett kmrel arányos díjat, túlsúlydíjat kell, hogy fizessenek, ennek díja a több millió forintos nagyságrendet is elérik től bevezetésre kerül az úgynevezett túlméret díj is. Ez a megtett úttal arányosan kerül majd kiszabásra.

89 Automata Online engedélyek_uvr Eoffice - Március 5-én elindult az Automata Online engedélyezés a jogszabályi előírásoknak megfelelően. - Bizonyos méret és súlyhatárokig lehet automatikus engedélyeket váltani (47,99 tonna, 3,19 m széles, 22,49 m hosszú, 4,29 m magas) Automata Online engedélyek száma az első 1 hétben ÚVR Összes Automata összes Eseti Automata Időszakos automata

90 350 tonna, 56 m hosszú, 3,5 m széles, 4,4m magas

91 Útvonalengedélyező egységek Budapest Közút MAGYAR HONVÉDSÉG Közúti Szolgáltató Igazgatóság Úthálózatvédelmi osztály Útvonalengedélyezés Közúti járműellenőrzés Diszpécser központ Megyei engedélyezők Közúti járműellenőrök

92 BKK MK n kívüli engedélyezők A Főváros területére külön útvonalengedélyeket adnak ki, de az új rendelet értelmében csak abban az esetben ha a jármű közlekedése nem érint országos közutat. Magyar Honvédség A saját járműveikre és minden nemzetközi forgalomban közlekedő - katonai járműre, konvojra saját hatáskörben adnak ki engedélyeket. Az új rendelet alapján már az ÚVR használatával kell, hogy kiadják az engedélyeket.

93 60 tonna, 17,5 m hosszú, 3,2 m széles, 4 m magas

94 Mire való az útvonalengedély? A megengedett méreteket meghaladó járművek számára egyedi, optimális útvonalak kerüljenek meghatározásra. Olyan közlekedési feltételek kerüljenek előírásra, melyek a közlekedés és forgalombiztonságát maximálisan szem előtt tartják. Az MK üzemeltetésében lévő burkolat és a közúti műtárgyak hidak, útfeletti akadályok, jelzőtáblák védelme.

95 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Figyelmeztető jelzések előírásai Figyelmeztető jelzés használta (sárga villogó), harántsávos táblák, elől fehér, hátul piros jelzőfények használata, stb.

96 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Kíséreti előírások kísérő jármű, szakkísérő jármű, rendőrségi kíséret

97 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Forgalom biztonsági előírások Pl.: A szembejövő forgalom leállítása kötelező, amennyiben a járművek egymás melletti biztonságos elhaladása nem biztosított. A kanyarodásokat biztosítani kell.

98 Engedélyekben szereplő közlekedési feltételek Napszakkorlátozás, Sebességkorlátozás, Értesítések, Felelősség stb.

99 Alapelv Cél az optimális útvonal meghatározása, lehetőleg főutak és gyorsforgalmi utak igénybevételével az alábbi akadályok ellenőrzése mellett. - Hidak teherbírása, - Út feletti akadályok, - Körforgalmak, - Szalagkorlátok, - Jelzőtáblák, - Terelőszigetek, padka, kiemelt szegély, - Felsővezetékek, vasúti átjárók.

100 157 tonna, 62,5 m hosszú, 7,2 m széles, 4,45 m magas

101

102 89 tonna, 29 m hosszú, 7,3 m széles, 8,5 m magas

103 55 tonna, 42 m hosszú, 4,5 m széles, 5 m magas

104 60 tonna, 20 m hosszú, 8,8 m széles, 4,5 m magas

105 243 tonna, 40 m hosszú, 4 m széles, 4,5 m magas

106 79 tonna, 38 m hosszú, 7,5 m széles, 9,5 m magas

107 100 tonna, 60 m hosszú, 3 m széles, 4,5 m magas

108 175 tonna, 40 m hosszú, 4 m széles,4,5 m magas

109 75 tonna, 25 m hosszú, 3,5 m széles, 5,1 m magas

110 240 tonna, 40 m hosszú, 4,75 m széles, 5,3 m magas

111 Problémák az engedélyezési területen

112 Jogszabályi hiányosságok A kíséretre vonatkozó előírások nem egyértelműek. (12/2007. (III.13.) IRM rendelet) Megkülönböztető jelzést használó gépjármű csak rendőr lehet A 36/2017. (IX.18.) NFM rendelet sok változás hozott, de továbbra is vannak szabályozatlan kérdések. A megengedett értékekre lehet engedélyeket kiállítani, de a forgalmi engedélybe gyakran nem a műszakilag megengedett értékek kerülnek bele. A díjak nem hajthatók be adó módjára.

113 Mezőgazdasági járművek A mezőgazdasági járművek amennyiben csak a megengedett szélességi méreteket haladják meg nem engedély kötelesek. Veszélye, hogy nincs kíséreti előírás napszak korlátozás, kötelező jelölések (pl.: harántsávos tábla a legszélesebb pont jelölésére) és figyelmeztető jelzés sem. Továbbá nem az általunk kijelölt úton, így akár főúton is közlekedhetnek.

114

115

116

117 Balesetek Az extrém méretek miatt az engedély nélkül közlekedő járművekkel gyakran történnek balesetek, melyek vélhető okai: - Túlrakodás - Nem megfelelő rögzítés - Helytelen útvonal választás - Járművezetői hiba A rakomány elhelyezési és rögzítési tervet gyakran kérjük az engedélyezési folyamathoz. Az optimális útvonal meghatározásának hiánya esetén, magassági akadályokba ütközhetnek.

118

119

120

121

122

123 Balesetek Balesetek előfordulnak olyan járművekkel is, melyek rendelkeznek engedéllyel. Tudomásunk szerint ezek legtöbbször - a felkészületlenség, - a járművezetők gyakorlati tapasztalatának hiánya, - valamint az út, látási és időjárási körülmények figyelmen kívül hagyása miatt történik.

124

125

126

127 Balesetek Milyen következményei vannak? - Burkolati károk; - Műtárgy rongálással kapcsolatban keletkezett károk; - Meghosszabbodott eljutási idő; - A helyreállítás idejére forgalomkorlátozások, szűk keresztmetszetek, újabb torlódások; - Presztízsveszteség!!!

128 HU-GO viszonylati jegyek kiadása Egyablakos ügyintézés Útvonalengedély kiadása Útvonalterv készítés és viszonylati jegy vásárlás

129 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! szerencsi.gabor@kozut.hu

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1167,7 km Autóút: 262,5 km Egyéb (csomóponti ág):

Részletesebben

Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Hazai közútkezelés során elért. eredmények Hazai közútkezelés során elért Az úthálózatvédelem új eleme a belső eredmények schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Szerencsi Gábor Szerencsi Gábor közúti szolgáltató igazgató zúti Magyar

Részletesebben

A Nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM) és az Országos Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR)

A Nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM) és az Országos Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR) A Nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM) és az Országos Úthálózatvédelmi Rendszer (ÚVR) NiT Hungary Budapest, 2017. november 8. Thoroczkay Zsolt Szerencsi Gábor Vörös

Részletesebben

Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Hazai közútkezelés során elért. eredmények Hazai közútkezelés során elért Úthálózatvédelem az eredmények országos közúthálózaton Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1143,7 km

Részletesebben

A Nemzeti Tengelysúlymérő (TSM) Rendszer kialakítása és működése

A Nemzeti Tengelysúlymérő (TSM) Rendszer kialakítása és működése A Nemzeti Tengelysúlymérő (TSM) Rendszer kialakítása és működése dr. Bertalan-Kürti Veronika projektvezető, főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017. október 4. A TSM rendszer kialakításának

Részletesebben

Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez

Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez Közútkezelői hozzájárulás (útvonalengedély) mezőgazdasági járművek közúti forgalomban való részvételéhez Az útvonalengedélyezés alapjai A megengedett értékektől való eltérés esetén, melyet a 6/1990. (IV.12.)

Részletesebben

A közlekedéspolitika aktuális kérdései

A közlekedéspolitika aktuális kérdései A közlekedéspolitika aktuális kérdései XI. Határok nélküli partnerség Salgótarján, 2017. október 5. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály Az előadásban érintett

Részletesebben

TSM KISOKOS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT ÚTJAINK VÉDELMÉÉRT AZ EGYENLŐ FELTÉTELEKÉRT

TSM KISOKOS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT ÚTJAINK VÉDELMÉÉRT AZ EGYENLŐ FELTÉTELEKÉRT TSM KISOKOS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT ÚTJAINK VÉDELMÉÉRT AZ EGYENLŐ FELTÉTELEKÉRT MI A NEMZETI TENGELYSÚLYMÉRŐ RENDSZER (TSM)? A TSM rendszer egy olyan összetett mérési hálózat, amely képes a járművek tengelyterhelését

Részletesebben

Minisztériumi elvárások

Minisztériumi elvárások Minisztériumi elvárások Vagyongazdálkodási konferencia, Magyar Közút NZrt. Mátraháza, 2017. május 9. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály Minisztériumi elvárások

Részletesebben

36/2017. (IX.18.) NFM

36/2017. (IX.18.) NFM Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton tájékoztatjuk, a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (továbbiakban: TSM) bevezetéshez kapcsolódóan a túlsúlyos, túlméretes fuvarozást is érintő jogszabály is megváltozik majd 2017.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Magyarország mozgásban. Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Magyarország mozgásban Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Börzsei Tibor vezérigazgató TARTALOM ÁAK Zrt. története számokban Amire büszkék vagyunk HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer Átalakulásunk Céljaink

Részletesebben

Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár

Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Közlekedéspolitikai fejlesztési irányok a versenyképes közúti fuvarozásért Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár CÉL: 2030-ra Magyarország Európa top 5 országába kerül az életminőség

Részletesebben

A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ

A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ MAGYARORSZÁG KÖZÚTHÁLÓZATA Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1173,3 km Autóút: 300,4 km Egyéb (csomóponti ág): 462,9

Részletesebben

I. FEJEZET: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya A nemzeti fejlesztési miniszter 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről M A G Y A R K Ö Z L

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében

Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Közlekedésbiztonsági célok és eredmények, egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési

Részletesebben

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető

A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra Dr. Mocsári Tibor főmérnök, osztályvezető IX. Forgalomszabályozási Konferencia, 2014. május 29. - Pécs TARTALOM Forgalmi

Részletesebben

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt.

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton. Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton Nagy Ádám Tomaschek Tamás Magyar Közút Nonprofit Zrt. Időutazás (2005.) MARABU Kiindulási helyzet - Heterogén, többnyire elöregedett, korszerűtlen eszközpark

Részletesebben

Magyar joganyagok - 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet - a meghatározott össztömeget 2. oldal 1. (1)1 E rendelet tárgyi hatálya a meghatározott össztömeg

Magyar joganyagok - 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet - a meghatározott össztömeget 2. oldal 1. (1)1 E rendelet tárgyi hatálya a meghatározott össztömeg Magyar joganyagok - 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet - a meghatározott össztömeget 1. oldal 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet

Részletesebben

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra XII. Határok nélküli partnerség Fülek, 2018. október 4. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető ITM Közúti Infrastruktúra

Részletesebben

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése

A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése A megtett úttal arányos útdíj bevezetése, működése Vertetics Dávid Közlekedési Infrastruktúra Főosztály IX. Forgalomszabályozási konferencia Közúti Infrastruktúra-Környezetvédelem-Forgalomszabályozás?

Részletesebben

ITS Hungary pályázat. UnivEl program. Krizsán György. Mikroszerviz SP Kft.

ITS Hungary pályázat. UnivEl program. Krizsán György. Mikroszerviz SP Kft. ITS Hungary pályázat UnivEl program Krizsán György Mikroszerviz SP Kft. Témák Előzmények A program fejlesztésének története 2009 MK előszűrő telepítési program Rétság verzió Autópályás változatok Program

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P I. A végrehajtás feltételei A módosítás hatályba lépése legkésőbb 2018. január 1-től szükséges. II. A társadalmi hatások összefoglalása: Az előterjesztés kifejezetten

Részletesebben

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2018. (VI. 01.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon súlykorlátozás bevezetéséről Mindszentkálla község Önkormányzatának

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A Nemzeti Fejlesztési Miniszter./2017. ( ) NFM rendelete az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában,

Részletesebben

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/3032. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ORSZÁGG Y 0LfS I4I'V#k L Érkezett: 1007 MAJ 11. H/3032. számú országgyűlési határozati javaslat az elektronikus útdíjfizetési rendszer magyarországi bevezetéséről Előadó : Dr.

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája Horváth Zsolt Csaba elnök 1 I. A Nemzeti Közlekedési Hatóság első évének értékelése II. A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája 2 1 Szervezeti átalakítás 2007.

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete a Pécel Város közigazgatási területén korlátozással terhelt helyi közutakra történő behajtás rendjéről és a fizetendő

Részletesebben

üzemeltetési feladatai

üzemeltetési feladatai Az országos közúthk thálózat fenntartási, üzemeltetési feladatai Ercsey GáborG műszaki stratégiai igazgató A közlekedk zlekedés s helyzete, jövője j je ma Magyarországon gon Balatonföldv ldvár, 2008. május

Részletesebben

Közút üzemeltetés és felújítás emelt szinten. Szilvai József Attila vezérigazgató Magyar Közút NZrt.

Közút üzemeltetés és felújítás emelt szinten. Szilvai József Attila vezérigazgató Magyar Közút NZrt. Közút üzemeltetés és felújítás emelt szinten Szilvai József Attila vezérigazgató Magyar Közút NZrt. Teljes körű üzemeltetési és karbantartási tevékenység Üzemeltetés Karbantartás Szolgáltatás Közúthálózat

Részletesebben

Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében

Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében Az országos közúthálózat mellékútjainak állapota és felújításának helyzete a Tisza-tó térségében Dr. Holló József műszaki vezérigazgató-helyettes Magyar Közút Nonprofit ZRt. 1 Tartalom: 1. Mit nevezünk

Részletesebben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt évi felújítási tervei

A Magyar Közút Nonprofit Zrt évi felújítási tervei A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. évi felújítási tervei Sajgó Tamás fejlesztési és felújítási osztályvezető Magyar Közút Nonprofit Zrt. XX. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA Bükfürdő, 2019.április

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám MAGYAR KÖZLÖNY 181. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. október 31., csütörtök Tartalomjegyzék 65/2013. (X. 31.) NFM rendelet Az egyes közúti közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Részletesebben

Megnyitó. HIDÁSZ NAPOK Sopron, szeptember

Megnyitó. HIDÁSZ NAPOK Sopron, szeptember Megnyitó HIDÁSZ NAPOK Sopron, 2012. szeptember 18-19. Feller Tibor főosztályvezető Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Műszaki Támogatási Főosztály Tartalom Bevezetés Hidak az országos közúthálózaton

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete az útdíjfizetési rendszer átalakításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. és a 2. alcím tekintetében a közúti

Részletesebben

Az Útpénztár forrásai és alkalmazkodási követelményei, hidak állapota, jövője Kerékgyártó Attila főigazgató KKK

Az Útpénztár forrásai és alkalmazkodási követelményei, hidak állapota, jövője Kerékgyártó Attila főigazgató KKK Az Útpénztár forrásai és alkalmazkodási követelményei, hidak állapota, jövője Kerékgyártó Attila főigazgató KKK Siófok 2009. szeptember 29. október 1. M Ft M Ft 12995 4000 4000 12995 Közlekedési szakterülethez

Részletesebben

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Mi fáj, hol lenne jó valamit tenni? Mikor mondhatjuk azt, hogy jól választottunk? Mikor mondhatjuk azt,

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tulajdonos - Vagyonkezelő - Tulajdonosi joggyakorló ÁAK Zrt. története 2000. augusztus 29-én egyesül az ÉKMA Rt., a NYUMA Rt. és az ÁAK Rt. megalakult az ÁAK Zrt.

Részletesebben

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP)

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Simon Attila főosztályvezető KKK Útfenntartási és Üzemeltetési Főosztály Budapest 2008. május 14. A forgalmi teljesítmény változása 1998-2006. között Forgalmi

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1 Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1 a település korlátozással terhelt helyi közútjaira történő behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról Kihirdetési

Részletesebben

Az EasyWayII projekt

Az EasyWayII projekt Az EasyWayII projekt fővárosi eredményei Varga Attila forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ITS Hungary Egyesület EasyWay Workshop Az EWII projekt keretei Előkészítési

Részletesebben

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged 1 ÉS A KROKODIL Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged Egy hüllő a fővárosi forgalomirányításban 2 2013-EU-50003-P? 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges

Részletesebben

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30. Dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, 2010. november 30. Rendőrség és közlekedésbiztonság

Részletesebben

Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen

Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen Az utak szolgálatában - zökkenőmentesen Szilvai József Attila Műszaki vezérigazgató-helyettes XVIII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2017. ÁPRILIS 26-28. BÜKFÜRDŐ TARTALOM 2016. évben megvalósult

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai

A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai Hidász Napok Visegrád, 2014. november 26-27. Hesz Gábor osztályvezető Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1 TARTALOM Beavatkozás típusok Karbantartás Felújítás Korszerűsítés

Részletesebben

MAGYAR KÖZÚT - HÍDÜGYEK

MAGYAR KÖZÚT - HÍDÜGYEK MAGYAR KÖZÚT - HÍDÜGYEK Hidász Napok Magyar Közút Nonprofit Zrt. Sopron, 2012. szeptember 18-19. Közúti hidak felújítása, korszerűsítése Hazai forrás hiánya 2012. évben (tervezések, célzott hídfelújítások

Részletesebben

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 1. oldal 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról Az autópályák, autóutak és főutak

Részletesebben

Magyar Közút ITS projektek 2020-ig

Magyar Közút ITS projektek 2020-ig Magyar Közút ITS projektek 2020-ig Verdes Máté ITS Hungary évzáró rendezvény Makadám Klub, 2017. december 18. A közeljövő kihívásai Változó felhasználói szokások, és igények Új kommunikációs csatornák,

Részletesebben

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21.

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21. A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról TTFT tájékoztatás 2010. április 21. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - NIF

Részletesebben

INTELLIGENS KÖZLEKEDK

INTELLIGENS KÖZLEKEDK INTELLIGENS KÖZLEKEDK ZLEKEDÉSI FEJLESZTÉSEK SEK A FŐVÁROSBANF 10 év alatt az ITS alapoktól a működő szolgáltatásokig Rónai Gergely osztályvezető ITS Hungary 10 - jubileumi workshop - 2016. november 24.

Részletesebben

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete 17750 MAGYAR KÖZLÖNY 2009/84. szám A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó jármûvek közlekedésérõl

Részletesebben

Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok

Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok INNOVÁCIÓS ÉSTECHNOLÓGIAI Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok II. Magyar Közlekedési Konferencia Eger, 2018. november 13-15. Győri Beáta Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra

Részletesebben

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu Mobile2020- Kerékpárbarát közlekedéstervezés

Részletesebben

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza. Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015.(VIII.27.) önkormányzati rendelete Szalkszentmárton község közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról Szalkszentmárton

Részletesebben

tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató

tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató A magyar útdíjfizetési rendszer működtetm dtetésének tapasztalatai Az ITS HUNGARY Egyesület jubileumi ülése 2016. november 24. Kibédi-Varga Lajos szolgáltatási igazgató Tartalom A magyar útdíjszedési megoldás

Részletesebben

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu

Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Tehergépjármű parkolás a hazai gyorsforgalmi úthálózaton Sándor Zsolt zsolt.sandor@mail.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(VIII. 25.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város Önkormányzata tulajdonát képező, illetve üzemeltetésében lévő egyes közutak használatának

Részletesebben

FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN

FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓPÁLYA ÜZEMELTETÉSBEN JÁKLI ZOLTÁN MŰSZAKI VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTES Közlekedésfejlesztés Magyarországon Konferencia Balatonföldvár, 2011. május 11-13. ÁAK zrt. kezelés- üzemeltetés tevékenységi

Részletesebben

- a jogszabálykövető fuvarozók versenyhátrányának csökkentése

- a jogszabálykövető fuvarozók versenyhátrányának csökkentése 1 HATÁSVIZSGÁLATI LAP I. A végrehajtás feltételei A tengely- vagy össztömeg tekintetében túlterhelt járművek közlekedése a nemzeti útvagyonra, illetve a közlekedés biztonságára egyaránt veszélyt és kockázatot

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor

Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS. Schuchmann Gábor Intelligens közlekedési rendszerek ÁTTEKINTÉS, MŰKÖDÉS ADATIGÉNY sávonkénti járműszám járműosztályok sebességek Környezeti körülmények szabályozási körülmények hálózati adottságok korábbi adatok (változás

Részletesebben

Az autópályák fenntartásának tervezése

Az autópályák fenntartásának tervezése Az autópályák fenntartásának tervezése Tímár József vezérigazgató Állami Autópálya Kezelő Rt. A kezelt hálózat 15 Miskolc M30 M1 Győr Tatabánya M1 M3 Budapest Hatvan Gyöngyös M3 Görbeháza Debrecen M0 M5

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete a meghatározott össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához szükséges behajtási engedély

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN

VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN VESZPRÉM MEGYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE A KORMÁNYZATI KÖZÚT- ÉS VASÚTFEJLESZTÉS TÜKRÉBEN INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 KÖZOP ÉS IKOP KERETEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA KÖZOP teljes keret

Részletesebben

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23.

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. Telefon: 06702568645 Munkaszám: OF-P-BpNy-18-006 Tervezési feladat: Lébény - Kimle 1612+38 sz. útátjárónál (8417. sz. ök. út 35+646 kmsz.) vágány átépítés ideiglenes

Részletesebben

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései

Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Az ED bevezetése és a közúti szabályozás kérdései Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12. Thoroczkay Zsolt miniszteri főtanácsadó NFM Közlekedési Infrastruktúra Főosztály Az előadásban érintett témák

Részletesebben

26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet

26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről A 2009.07.08. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. melléklet a 26/2009. (VI.

Részletesebben

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016. április 22. 1 Társadalmi cél Hazánk gazdasági fejlődésének és állampolgárai jólétének

Részletesebben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Szaktudás. Üzembiztonság. Hatékonyság. Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Virág István igazgató Bükfürdő, 2019. április 09-11. XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia

Részletesebben

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és 1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és azok 2022-ig történő megvalósításával összefüggő egyes

Részletesebben

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között?

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között? Berzai Zsolt r. alezredes ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály kiemelt főreferens Tel.: +36-1443-5690 E-mail.: berzaizs@orfk.police.hu Van-e összefüggés

Részletesebben

Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési. stratégiája

Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési. stratégiája Felújítási és karbantartási lehetőségek az országos közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési Szerencsi Gábor Közúti szolgáltató igazgató stratégiája Salgótarján, 2016. október 7. Bemutatkozás

Részletesebben

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19

Így veszik meg a jegyet 2013.07.01 14:19 1 / 7 2013.07.02. 5:23 Jönnek az e-útdíj kedvezmények 2013.07.01 14:19 MTI Ugyan éjfélkor elindult, de azóta többször is leállt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által mûködtetett, a 3,5 tonna megengedett

Részletesebben

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője megváltozik a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések köre; bizonyos esetekben a bírság kiszabására

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket!

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! dr. Bardóczky Viktor KKK Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12-13, Forgalomtechnika és vagyonkezelés Fény az alagút végén Mi az országos közút? Nvtv. 4. (1) bek. f.

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Veszélyes áru szállítás szakterületet érintő hatósági változások, tapasztalatok Kozma Sándor tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. A katasztrófavédelmi

Részletesebben

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton

ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton ITS fejlesztések az állami gyorsforgalmi hálózaton Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ÁAK Zrt. 2013.06.26. ITS alkalmazása a stratégiai célok elérése érdekében Közlekedésbiztonság növelése Forgalom

Részletesebben

A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben

A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben A jövő útjai - Intelligens közlekedési rendszerek az üzemeltetésben Tomaschek Tamás Attila forgalomszabályozási csoportvezető 41. Útügyi Napok Balatonfüred, 2016. szeptember 21-22. A pálya elválaszthatatlan

Részletesebben

A polgári és katonai együttműködés aspektusai a katonai közlekedés műszak vonatkozásában

A polgári és katonai együttműködés aspektusai a katonai közlekedés műszak vonatkozásában A polgári és katonai együttműködés aspektusai a katonai közlekedés műszak vonatkozásában Sárkány István Róbert alezredes MH Katonai Közlekedési Központ Közlekedés Műszaki Központ központparancsnok Siófok

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1.

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 86. szám 54033 9. A kistelepülési önkormányzat a települési közkönyvtári és iskolai könyvtári feladatokat együttesen ellátó szolgáltató helyre is igénybe veheti a megyei

Részletesebben

ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA. A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény

ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA. A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény ÚTDÍJ ÉS TÖRVÉNY KONFERENCIA A települési behajtási korlátozás és az útdíjtörvény Parking Kft. Előadó: Devecz Miklós 2011. Július 6. BEVEZETÉS Európai teherszállítási logisztika: a fenntartható mobilitás

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről

Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről Az MKFE véleménye a használatarányos útdíj hazai bevezetéséről A közúti közlekedési szolgáltatási szektor (ma) járművek száma foglalkoztatot tak száma 69.083 kb. 100.000 fő 14.470 kb. 30.000 fő Összesen

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN

HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN HAZAI ÚTFEJLESZTÉSI TERVEK 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN Magyar Mérnöki Kamara Pántya József útfejlesztési igazgató NIF Zrt. 2016. június 3. BEVEZETŐ, TARTALOM A közúthálózat fejlesztés területén elért

Részletesebben

(Electronic Transport Control System)

(Electronic Transport Control System) (Electronic Transport Control System) ETCS rendszer bevezetésének okai már EU csatlakozás előtt is nagy mennyiségű fiktív számlákkal találkozott a hatóság, amely jelentős bevétel kiesést jelentett az állami

Részletesebben

A Magyar Közút üzemeltetésébe kerülő kerékpárúti hidakról. Lázár Mihály hídmérnök Magyar Közút NZrt. Híd Osztály

A Magyar Közút üzemeltetésébe kerülő kerékpárúti hidakról. Lázár Mihály hídmérnök Magyar Közút NZrt. Híd Osztály A Magyar Közút üzemeltetésébe kerülő kerékpárúti hidakról Lázár Mihály hídmérnök Magyar Közút NZrt. Híd Osztály Előzmények - kerékpárforgalmi létesítmények működtetéséhez kapcsolódó feladatokról I. TERV:

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya Mályi község önkormányzat képviselő-testületének /2016. (..) Önkormányzati rendelete a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról Mályi Község Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet Előzmények 2011 Gyorsút 2016-2017(?) Folyamatok, célok, megoldások infrastrukturális beruházások volumenének növekedése Költséghatékonyság

Részletesebben

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11.

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. Általános információk

Részletesebben

sávos utak forgalomlefolyása

sávos utak forgalomlefolyása KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos utak forgalomlefolyása A 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Kiegészítő kutatási és elemzési feladatok végzése ajánlatkérő részére

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Út- és Vasútügyi Műszaki Előírások Dr. Juhász János egyetemi docens A műszaki szabályozás

Részletesebben