BESZÁMOLÓ a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal folytatott tárgyalásokról. A KvVM-MGtE Munkabizottság tevékenysége január 20. május 12.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BESZÁMOLÓ a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal folytatott tárgyalásokról. A KvVM-MGtE Munkabizottság tevékenysége 2005. január 20. május 12."

Átírás

1 BESZÁMOLÓ a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal folytatott tárgyalásokról A KvVM-MGtE Munkabizottság tevékenysége január 20. május 12.

2 Elızmény Az MGtE szentesi állásfoglalását megküldtük 6 minisztériumba és Dr. Gombos András államtitkár úrnak, aki december 10-re egyeztet tárgyalásra hívta az Egyesület képvisel it, ahol javasolta Munkabizottság felállítását.

3 Álláspontok a december 10. tárgyaláson MGtE: jogszabály változtatv ltoztatások szüks kségesek a szennyvízb zbírság g miatt, a kötelezk KvVM: visszasajtolás s miatt. a felmerült lt kérdk rdésekre közösen k képviselhetk álláspont kialakítása szüks kséges, a közelmk zelmúltban ltban elfogadott törvt rvény változtatv ltoztatása nem id szer és s nem támogathatt mogatható.

4 A Munkabizottság tagjai Minisztérium: Lakatosné dr. Nemes Sarolta (tanácsadó, titkár) Keller Péter (tanácsadó) Horváth Vera (szakmai f tanácsadó) Liebe Pál (nyug. igazgató, VITUKI Rt.) Egyesület: Szita Gábor (MGtE elnök, Porció Kft.) Hlatki Miklós (MGtE alelnök, MOL Rt.) Nagygál János (MGtE tag, Árpád Agrár Rt.) Dr. Imre András (ügyvéd)

5 A Munkabizottság ülései január február február április május 12.

6 A tárgyalások dokumentumai Helyzetértékelés Kilenc kérdés Jogi állásfoglalás MGtE KvVM Emlékeztet, kilenc válasz Földh program Jogi áttekintés, módosított Földh program

7 A tárgyalások dokumentumai Helyzetértékelés Emlékeztet, kilenc válasz Földh Jelentés a Kilenc geotermikus energia hasznosításával Jogi állásfoglalás kérdésfoglalkozó munkabizottság február 3. és május 12. közötti tevékenységér l KvVM (vezet i összefoglalóval) program MGtE Jogi áttekintés, módosított Földh program

8 Helyzetértékelés 1. Szennyvízbírság költségek 2. A termálvízf tés versenykékessége a földgázhoz képest 3. Hogyan tovább a földh hasznosítással?

9 Helyzetértékelés 1.Szennyvízbírság költségek 100% 80% VKJ 60% 40% 20% BJ Üzemi ktg. Szennyvízbírság 0%

10 Helyzetértékelés 2.A termálvízf tés versenyképessége (Ft/MJ) Földgáz Árpád Rt. Szeged Szarvas Csorna Makó

11 Helyzetértékelés A földgáztüzelés és termálvizes f tés összehasonlítása: az energiapolitika, a m szaki és gazdasági megvalósíthatóság, a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a természetvédelem szempontjából.

12 Helyzetértékelés 3. Hogyan tovább Kevesebb termálvíz kitermelése Vízvisszatáplálás Nem szabad abbahagyni a próbálkozást a pannon homokk be való visszasajtolásra, tisztázni szükséges, hogy a visszasajtolás általánossá tétele mekkora ráfordítást igényel, és ehhez mennyi állami támogatás szükséges, a ráfordítás arányban lesz-e a környezeti állapot javulásával. A hasadékos tárolóba történ visszatáplálás a kis üzemviteli bizonytalanság miatt támogatandó.

13 Kilenc kérdés kilenc válasz 1. MGtE kérdés KvVM válasz

14 Kilenc kérdés kilenc válasz Melyek azok az EU el í- rások, amelyek a termálvíz és a geotermikus energia komplex hasznosítására vonatkoznak? 1. Nincsenek ilyen közösségi jogszabályok, a tagországok a Víz Keretirányelv el írásainak figyelembe vételével egyedileg dolgozzák ki a vizek (felszíni és felszín alatti vizek) komplex védelmére vonatkozó szabályozásokat az adott ország helyi viszonyaira tekintettel.

15 Kilenc kérdés kilenc válasz Melyek azok az EU-s jogszabályok, amelyek a szennyvízbírságolás módjára, mértékére, stb. vonatkoznak? 2. Nincsenek ilyen közösségi jogszabályok, a tagországok a Víz Keretirányelv el írásainak figyelembe vételével egyedileg dolgozzák ki a vizek (felszíni és felszín alatti vizek) komplex védelmére vonatkozó szabályozásokat az adott ország helyi viszonyaira tekintettel

16 Kilenc kérdés kilenc válasz Van-e olyan valamennyi tagországra érvényes EU-s jogszabály, amely a szennyvíz kibocsátási határértékeket és a bírságtételeket tartalmazza? 3. Nincsenek ilyen közösségi jogszabályok, a tagországok a Víz Keretirányelv el írásainak figyelembe vételével egyedileg dolgozzák ki a vizek (felszíni és felszín alatti vizek) komplex védelmére vonatkozó szabályozásokat az adott ország helyi viszonyaira tekintettel.

17 Kilenc kérdés kilenc válasz 4. Mi indokolta a 28/2004. (XII.25.) KvVM rendeletben különböz technológiai kibocsátási határértékek megállapítását a termálvíz különböz hasznosítási módjaira?

18 Kilenc kérdés kilenc válasz 4. Hévízkút GYÓGYFÜRDİ ENERGETIKAI FOGYASZTÓ Összsó: 5000 mg/l Na eé: 95 % Kibocsátási határértékek Összsó: 3000 mg/l Na eé: 45 % Felszíni vízfolyás

19 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi indokolta a 28/2004. (XII.25.) KvVM rendeletben különböz technológiai kibocsátási határértékek megállapítását a termálvíz különböz hasznosítási módjaira? 4. A termálvizek elhelyezésére vonatkozó különböz megoldási lehet ségek. Csak a zárt rendszer energetikai célú vízhasználatok használt vizei sajtolhatók vissza.

20 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi indokolta a 3/1984. OVH rendelkezés szerinti, Na egyenérték %-ra még valamennyi kibocsátóra egységesen érvényes 45%-os határérték megváltoztatását úgy, hogy a termálvíz gyógyászati felhasználása esetén a kibocsátási határérték 95% lett? 5. A gyógyvizek vízmin ségi összetételére vonatkozó egészségügyi el írások.

21 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi indokolta ugyanígy az összes sóra vonatkozó 2000 mg/l-es határérték 5000 mg/l-re emelését a gyógyászati, és csak 3000 mg/l-re emelését az energetikai felhasználók számára? 6. A gyógyvizek vízmin ségi összetételére vonatkozó egészségügyi el írások. Az energetikai felhasználás esetén az elérhet legjobb technika alkalmazásával ez az érték is biztosítható.

22 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi indokolta azt, hogy a gyógyászati felhasználásra megállapított egyes technológiai határértékek a területi határértékek legenyhébb értékeivel egyeznek meg? 7. A határértékek nem a területi határértékek figyelembe vételével, hanem a gyógyvíz min ségi követelményeinek figyelembe vételével kerültek megállapításra.

23 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi indokolta, hogy a 220/2004. (VII.21.) Korm. rendelet pontja értelmében a termálvíz energetikai felhasználása esetén nincs lehet ség egyedi kibocsátási határértéket kérni és kapni? 8. A termálvizek energetikai célú hasznosítását követ en a felszíni vizek terhelésével szemben, környezetvédelmi szempontok alapján a felszín alatti vizek mennyiségi védelme érdekében is kívánatos az eredeti vízadó rétegekbe való visszasajtolás.

24 Kilenc kérdés kilenc válasz Mi az a külön jogszabály, amely a vízgazdálkodási törvény 15. (3) pontja szerint a kizárólag energetikailag hasznosított felszín alatti vizek kötelez visszatáplálásáról szól? A 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet. 9.

25 Kilenc kérdés kilenc válasz Összefoglalás 1-3. Szennyvízbírságot EU jogszabály közvetlenül nem határoz meg A gyógyászati és az energetikai kibocsátás közötti megkülönböztetést a gyógyvíz összetételére érvényes el írások indokolják. 4. és 8. Egyedi határértéket nem kapunk, hogy rá legyünk kényszerítve a visszasajtolásra. 9. A kötelez visszasajtolás során a 219/2004. Korm. rendelet szerint kell eljárni.

26 Jogi állásfoglalás (MGtE) 1. Sem a 273/2001. (XII.25.) Korm. rendeletben, mely a természetes fürd vizek min ségi követelményeir l szól, sem pedig a 37/1996. (X.14.) NM rendeletben, mely a közfürd k létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeir l szól, nem találtunk olyan határértékeket, amelyek összefüggésben állnának a már hivatkozott 28/2004. KvVM rendeletben megfogalmazott határértékekkel. A fentiek alapján az Egyesület a Minisztérium által adott azon választ, mely szerint az eltér kibocsátási határértékeket a gyógyvizek vízmin ségi összetételére vonatkozó egészségügyi el írások indokolják, elfogadni nem tudja.

27 Jogi áttekintés (KvVM) 1. A gyógyfürd k esetében a jogszabályok figyelembe veszik a hasznosítás kiemelt nemzetgazdasági jelent ségét, a jelenlegi és a korábbi gazdaság fejlesztési programokban (Nemzeti Fejlesztési Terv, Széchenyi-terv) az ágazat részére biztosított forrásokat. A környezetvédelmi szempontokat gyógyfürd k esetében a jogszabályok alárendelik a gazdasági és egészségvédelmi el nyöknek, így a szennyez anyag kibocsátást nem kötik szigorú feltételekhez.

28 Jogi állásfoglalás (MGtE) 2. a vízvédelem szempontjából is indokolatlan a különbségtétel a gyógyászat és az energetika között, a 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet megalkotásakor elmaradt a jogalkotásról szóló évi XI. tv. által el írt széleskör elemzés, nem került sor arra, hogy a geotermikus energia felhasználók közül a zömmel energetikai célú felhasználókat tömörít Magyar Geotermális Egyesületet bevonják a jogszabály el készítésébe.

29 Jogi állásfoglalás (MGtE) 2. a vízvédelem szempontjából is indokolatlan a különbségtétel a gyógyászat és az energetika között, a 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet megalkotásakor elmaradt a jogalkotásról szóló évi XI. tv. által el írt széleskör elemzés, nem került sor arra, hogy a geotermikus energia felhasználók közül a zömmel energetikai célú felhasználókat tömörít Magyar Geotermális Egyesületet bevonják a jogszabály el készítésébe. ALKOTMÁNYOSSÁGI AGGÁLY

30 Jogi áttekintés (KvVM) 2. A szabályozási alapelvek kidolgozásánál figyelembe vételre kerültek a vonatkozó EU irányelvek, illetve az azokkal harmonizáló magyar törvények, Magyarország vízgazdálkodási sajátosságai (beleértve a termálvizek gazdasági életben betöltött jelent ségét, a használt vizek elhelyezésének lehet ségeit és korlátait), a mez gazdasági és turisztikai kihatások, és számos egyéb szempont is. A KvVM indokoltnak tarja, hogy a termálvíz energetikai célú hasznosítása esetében az eddigieknél részletesebb gazdasági elemzés készüljön.

31 Jogi áttekintés (KvVM) 3. Sajnos valamennyi érintett szervezet bevonására nem kerülhetett sor a jogalkotás folyamatában, a szabályozás által érintett szakterületek, iparágak jelent s száma miatt. Így elmaradt az egyeztetés többek között a Magyar Geotermális Egyesülettel, illetve a Magyar Termálenergia Társasággal, továbbá a JNSzM Termál- és Gyógyturizmus Egyesülettel is.

32 A Földhı program Kiindulási alap: A vízvisszasajtolás széleskör alkalmazásának bevezetéséhez még kutatás-fejlesztésre van szükség. Szükség van az állami szerepvállalásra.

33 A Földhı program : Megalapozó tanulmány : Félüzemi kísérletek, gazdaságossági vizsgálatok, stb. 0,5 Mrd Ft : Visszasajtolási és rendszer korszer sítési kiviteli tervek támogatása 1,0 Mrd Ft A visszasajtolás elterjesztésének támogatása mintegy 50 hévízhasznosításnál 20,0 Mrd Ft

34 A szükséges jogszabály változtatás a Földhı program miatt MGtE: A Földh program legyen szennyezés csökkentési terv, a programhoz kapcsolódó hévízhasznosítók 2015-ig 3%-os mérték szennyvízbírságot fizessenek. KvVM: A visszasajtolás támogatásáról kés bbiekben várható döntést l függ en, indokolt lehet a türelmi id esetleges meghosszabbítására vonatkozó egyeztetések indítása a év folyamán.

35 Vezetıi összefoglaló a Jelentéshez 1. M szaki és gazdasági összefoglaló. 2. Jogi összefoglaló. 3. Kompromisszumos javaslatok. 4. MGtE szakmai fórum: június Vitatott kérdések: külön mellékletben.

36 Vezetıi összefoglaló a Jelentéshez 1. M szaki és gazdasági összefoglaló. 2. Jogi összefoglaló. 3. Kompromisszumos javaslatok. 8. A kért jogszabály módosítások nélkül a bizottság munkája 4. MGtE eredménytelennek szakmai fórum: minjúnius síthet 9.. Az, hogy a minisztérium képvisel i megértették és részben elfogadták 5. Vitatott szakmai kérdések: érveinket, külön mellékletben. nem oldja meg a felhasználók várható és a közeljöv ben tömegesen bekövetkez gazdasági cs dhelyzetét.

37 Epilógus: levél az Államtitkár úrnak A jogszabály módosításért cserébe a hévízfelhasználók kötelesek lennének hasznosító rendszereiket korszer síteni.

38 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) H: Kormányrendelet (219/2004) a felszín alatti vizek védelmér l

39 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) 11. Cikk - Alapintézkedések (3)/ j) A tagállamok engedélyezhetik a geotermikus célokra használt víz visszasajtolását ugyanabba a víztartóba. H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) H: Kormányrendelet (219/2004) a felszín alatti vizek védelmér l

40 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) engedélyezhetik H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) H: Kormányrendelet (219/2004) a felszín alatti vizek védelmér l

41 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) engedélyezhetik H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) 15. (3): A kizárólag energia hasznosítás céljából kitermelt termálvizet a külön jogszabályban megfogalmazottak szerint a vissza felszín kell alatti táplálni. vizek védelmér l H: Kormányrendelet (219/2004)

42 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) engedélyezhetik H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) kell H: Kormányrendelet (219/2004) a felszín alatti vizek védelmér l

43 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) 9. (5) A 13. -ban foglaltak figyelembevételével engedélyezhet : 11. Cikk - Alapintézkedések (3)/ j) b) a kitermelt felszín alatti vizek ugyanazon vagy azonos A tagállamok engedélyezhetik a geotermikus célokra H: célra használt használt Vízgazdálkodási víz visszasajtolását rétegbe történtörvény ugyanabba visszajuttatása, (LVII/1995) a víztartóba. ha biztosított, hogy a visszasajtolt víz nem tartalmaz a kitermelt vízt l eltér anyagot és nem okoz kedvez tlen min ségváltozást H: ba) geotermikus Kormányrendelet energia hasznosítás (219/2004) céljából zárt rendszera felszín technológiával, alatti vizek védelmér l engedélyezhetik kell

44 A visszasajtolás szabályozása EU: Vízkeret irányelv (2000/60) engedélyezhetik H: Vízgazdálkodási törvény (LVII/1995) kell H: Kormányrendelet (219/2004) a felszín alatti vizek védelmér l engedélyezhet

45 Itt a vége KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Jelentés. a geotermikus energia hasznosításával. foglalkozó. munkabizottság. 2005 február 3 és május 12 közötti tevékenységér l

Jelentés. a geotermikus energia hasznosításával. foglalkozó. munkabizottság. 2005 február 3 és május 12 közötti tevékenységér l Jelentés a geotermikus energia hasznosításával foglalkozó munkabizottság 2005 február 3 és május 12 közötti tevékenységér l 2005-05-20. Összeállították Lakatosné Dr. Nemes Sarolta Keller Péter jelentes

Részletesebben

rnyezetvédelemmel kapcsolatos

rnyezetvédelemmel kapcsolatos A visszasajtolás s törvt rvényi háttereh 2003. évi CXX. törvt rvény egyes törvt rvények környezetvk rnyezetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseinek módosm dosításáról A vízgazdv zgazdálkodásról l szóló

Részletesebben

Nemzeti adottságunk a termálvízre alapozott zöldséghajtatás. VZP konferencia Előadó: Zentai Ákos Árpád-Agrár Zrt.

Nemzeti adottságunk a termálvízre alapozott zöldséghajtatás. VZP konferencia Előadó: Zentai Ákos Árpád-Agrár Zrt. Nemzeti adottságunk a termálvízre alapozott zöldséghajtatás VZP konferencia Előadó: Zentai Ákos Árpád-Agrár Zrt. Termálvíz, mint az emberi kultúra bölcsője Vértesszőlősi ember (350000 éves Homo erectus/sapiens

Részletesebben

GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9.

GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9. GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9. Geotermikus er m magyarországi létesítésének kulcs témakörei Kapcsolódás globális energiapolitikai folyamatokhoz

Részletesebben

Energetikai célra használt termálvizek felszíni kezelése és elhelyezése, mint a visszasajtolás szükséges és lehetséges alternatívája

Energetikai célra használt termálvizek felszíni kezelése és elhelyezése, mint a visszasajtolás szükséges és lehetséges alternatívája Energetikai célra használt termálvizek felszíni kezelése és elhelyezése, mint a visszasajtolás szükséges és lehetséges alternatívája Dr. Pekár Ferenc ny. főigazgató-helyettes vízökológus Halászati és Öntözési

Részletesebben

HELYZETÉRTÉKELÉS 1 SZENNYVÍZBÍRSÁG KÖLTSÉGEK

HELYZETÉRTÉKELÉS 1 SZENNYVÍZBÍRSÁG KÖLTSÉGEK HELYZETÉRTÉKELÉS A Magyar Geotermális Egyesület 2004. október 20-án Szentesen megrendezett 2. Szakmai Fórumán állásfoglalás született a geotermikus energiahasznosítás helyzetér l. Ebben megfogalmazódott

Részletesebben

A geotermikus energiahasznosítás jogszabályi engedélyeztetési környezete a Transenergy országokban

A geotermikus energiahasznosítás jogszabályi engedélyeztetési környezete a Transenergy országokban A geotermikus energiahasznosítás jogszabályi engedélyeztetési környezete a Transenergy országokban Nádor Annamária Joerg Prestor (), Radovan Cernak (), Julia Weibolt () Termálvizek az Alpok és a Kárpátok

Részletesebben

Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek

Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Tartalom 1. Mi a geotermikus energiahasznosítás? 2. A geotermikus energiahasznosítás

Részletesebben

Jelentés a Geotermális Munkabizottság tevékenységér l

Jelentés a Geotermális Munkabizottság tevékenységér l Jelentés a Geotermális Munkabizottság tevékenységér l A geotermikus energiahasznosítás helyzetével foglalkozó Munkabizottság feladata A Munkabizottságot Dr. Gombos András politikai államtitkár úr az alábbi

Részletesebben

NEMZETKÖZI GEOTERMIKUS KONFERENCIA A TERMÁLVÍZ GEOTERMIKUS CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ VÍZÜGYI JOGSZABÁLYOK ÉS AZOK VÁLTOZÁSAI

NEMZETKÖZI GEOTERMIKUS KONFERENCIA A TERMÁLVÍZ GEOTERMIKUS CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ VÍZÜGYI JOGSZABÁLYOK ÉS AZOK VÁLTOZÁSAI NEMZETKÖZI GEOTERMIKUS KONFERENCIA A TERMÁLVÍZ GEOTERMIKUS CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ VÍZÜGYI JOGSZABÁLYOK ÉS AZOK VÁLTOZÁSAI Dr. Kling István államtitkár, KvVM A felszíni és a felszín alatti vizek,

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT ÉS KEDVES VENDÉGEINKET A MAGYAR GEOTERMÁLIS EGYESÜLET 1. SZAKMAI NAPJÁN!

KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT ÉS KEDVES VENDÉGEINKET A MAGYAR GEOTERMÁLIS EGYESÜLET 1. SZAKMAI NAPJÁN! KÖSZÖNTJÜK TAGJAINKAT ÉS KEDVES VENDÉGEINKET A MAGYAR GEOTERMÁLIS EGYESÜLET 1. SZAKMAI NAPJÁN! MGtE: Az MGtE Magyarországon alapított tudományos, oktatási, érdekvédelmi és kulturális szervezet. IGA: The

Részletesebben

A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei

A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei Földhő alapú településfűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014. november 5. A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)

Részletesebben

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Vajdahunyadvár,

Részletesebben

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban NNK Környezetgazdálkodási,Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Iroda: 4031 Debrecen Köntösgátsor 1-3. Tel.: 52 / 532-185; fax: 52 / 532-009; honlap: www.nnk.hu; e-mail: nnk@nnk.hu Némethy

Részletesebben

A hazai hévízhasznosítás történeti áttekintése és problémafölvetés

A hazai hévízhasznosítás történeti áttekintése és problémafölvetés A hazai hévízhasznosítás történeti áttekintése és problémafölvetés Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Tartalom 1. Állásfoglalás 2. Történeti áttekintés 3. A veszélyhelyzet

Részletesebben

A geotermikus energiahasznosítás fejlesztési lehetőségei a szentesi Árpád-Agrár ZRt.-nél

A geotermikus energiahasznosítás fejlesztési lehetőségei a szentesi Árpád-Agrár ZRt.-nél A megújuló energiaforrásokról a környzetettudatosság jegyében A geotermia szakma-politikai kérdései Szentes, 2008.10.28 A geotermikus energiahasznosítás fejlesztési lehetőségei a szentesi Árpád-Agrár ZRt.-nél

Részletesebben

A projekt helye és jelentősége a magyarországi geotermikusenergiahasznosításban

A projekt helye és jelentősége a magyarországi geotermikusenergiahasznosításban A projekt helye és jelentősége a magyarországi geotermikusenergiahasznosításban Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Előzmények Kútfúrások számának alakulása 100 90 80

Részletesebben

Termálvíz energetikai hasznosítása

Termálvíz energetikai hasznosítása Termálvíz energetikai hasznosítása Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Két példa a termálvíz energetikai hasznosítására Egerszalók Wairakei, Új-Zéland Meghatározások

Részletesebben

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés célja

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés célja A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés célja A vízgyűjtő-gazdálkodás célja a felszíni (folyók, patakok, csatornák, tavak, tározók) és a felszín alatti vizek állapotának megőrzése és javítása, a jó állapot elérése

Részletesebben

Hlatki Miklós GW Technológiai Tanácsadó Kft Magyar Geotermális Egyesület

Hlatki Miklós GW Technológiai Tanácsadó Kft Magyar Geotermális Egyesület A vízvisszasajtolás és a mély víztárolók energetikai hasznosításának jogszabályi környezete a kkv-k szemszögéből Gondolatok a 147/2010. (IV.29.) Kormányrendeletről és a Bányatörvényről Hlatki Miklós GW

Részletesebben

Vízügyi igazgatás története

Vízügyi igazgatás története Vízügyi igazgatás története Emberi beavatkozás fázisai Eseti beavatkozás Tervezett felmérés / építkezés Természet adta korlátokhoz való igazodás Állam feladatai: Jogalkotás, jogalkalmazás Tárgyiasult feladatok

Részletesebben

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás MINTAVEVŐ NAT-1-1016/2006 9025 Győr, Bálint Mihály u. 100. telefon: (96) 510-480 fax: (96) 510-499 e-mail: vidrakft@vidra.hu

Részletesebben

A hígtrágya tárolásának és kezelésének hatósági háttere

A hígtrágya tárolásának és kezelésének hatósági háttere Előadó: Hoffmann György tanácsos Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. szeptember 5. Budapest Az engedélyeztetés jogszabályi háttere A vizek mezőgazdasági eredetű

Részletesebben

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11.

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11. Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt. 2009. szeptember 11. A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésének főbb jellemzői a VGT három ciklusa:

Részletesebben

AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK

AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK 2013/14. tanév I. félév A következőkben felsorolt jogszabályok a felkészülést kívánják elősegíteni azzal a megjegyzéssel, hogy a fontos jogszabályokként megjelölt

Részletesebben

A termálvíz hasznosítása és nehézségei 50 év tükrében

A termálvíz hasznosítása és nehézségei 50 év tükrében MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK KONFERENCIA LENGYEL- SZLOVÁK- MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN Miskolc, 2011 április 28 A termálvíz hasznosítása és nehézségei 50 év tükrében Nagygál János Magyar Geotermális Egyesület

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon

Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon Trendek és gyakorlati példák 2015. február 10. Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon A veresegyházi példa Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök A kezdetek 1878

Részletesebben

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén Vízügyi szervezet felépítése BELÜGYMINISZTÉRIUM Vízügyi Helyettes Államtitkársága Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízügyi Igazgatóságok Országos Vízügyi Hatóság Területi Vízügyi Hatóságok OVF és VIZIGEK

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

A TRANSENERGY TÉRSÉG JELENLEGI HÉVÍZHASZNOSÍTÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE

A TRANSENERGY TÉRSÉG JELENLEGI HÉVÍZHASZNOSÍTÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE A TRANSENERGY TÉRSÉG JELENLEGI HÉVÍZHASZNOSÍTÁSÁNAK ÁTTEKINTÉSE Gál Nóra Edit Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Transenergy: Termálvizek az Alpok és Kárpátok ölelésében, 2012. 09. 13. FELHASZNÁLÓ ADATBÁZIS

Részletesebben

A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató kiadványa

A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató kiadványa II. évf. 3. sz. (7) A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató kiadványa 2005. július Szakmai Fórum Szegváron A Magyar Geotermális Egyesület június 9-én rendezte meg 3. Szakmai Fórumát Szegváron. Túl azon,

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálatának (VGT2) munkaprogramja Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálatának (VGT2) munkaprogramja Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálatának (VGT2) munkaprogramja Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet MHT XXXI. Országos Vándorgyűlés Gödöllő, 2013. július 3-5. VGT a Víz Keretirányelvben A 2000/60/EK

Részletesebben

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna főosztályvezető helyettes

Részletesebben

Hogyan bányásszunk megújuló (geotermikus) energiát?

Hogyan bányásszunk megújuló (geotermikus) energiát? ORSZÁGOS BÁNYÁSZATI KONFERENCIA Egerszalók, 2016. november 24-25. avagy mennyire illik a geotermikus energia a bányatörvénybe? SZITA Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület 1. Hogyan bányásszuk az ásványi

Részletesebben

Geotermikus alapú kombinált alternatív energetikai rendszertervek a Dél-alföldi Régióban. Dr. Kóbor Balázs SZTE / InnoGeo Kft

Geotermikus alapú kombinált alternatív energetikai rendszertervek a Dél-alföldi Régióban. Dr. Kóbor Balázs SZTE / InnoGeo Kft Geotermikus alapú kombinált alternatív energetikai rendszertervek a Dél-alföldi Régióban Dr. Kóbor Balázs SZTE / InnoGeo Kft Geometry of the sediments of the Carpathian Basin Hőmérséklet eloszlás a felső-pannóniai

Részletesebben

A termálvíz hasznosítás jelentősége az üvegházi kertészetben

A termálvíz hasznosítás jelentősége az üvegházi kertészetben Magyar Geotermális Egyesület VI. Szakmai nap Budapest, 2011 május 3 A termálvíz hasznosítás jelentősége az üvegházi kertészetben Nagygál János Magyar Geotermális Egyesület alelnök Árpád-Agrár Zrt. műszaki

Részletesebben

Kovács Gábor Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Szolnoki Bányakapitányság. XVII. Konferencia a felszín alatti vizekről 2010. március 24-25.

Kovács Gábor Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Szolnoki Bányakapitányság. XVII. Konferencia a felszín alatti vizekről 2010. március 24-25. Kovács Gábor Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Szolnoki Bányakapitányság XVII. Konferencia a felszín alatti vizekről 2010. március 24-25. 1993. évi XLVIII. törvény a bányászatról (Bt.) 203/1998. (XII.

Részletesebben

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi komplex kutatások elvégzésére

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

2008. április 3. SOK ENGEDÉLYEZ. Kardos SándorS. Igazgató

2008. április 3. SOK ENGEDÉLYEZ. Kardos SándorS. Igazgató MAGYAR GEOTERMÁLIS EGYESÜLET SZAKMAI NAP 2008. április 3. TERMÁLV LVÍZ Z HASZNOSÍTÁSOK SOK ENGEDÉLYEZ LYEZÉSI ELJÁRÁSA ÉS HATÓSÁGI DÍJAID Kardos SándorS Igazgató ATI-KTVF Vázlat Bevezetés Jogszabályi hátth

Részletesebben

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30.

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30. ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ ÁGAZATI KEREKASZTAL MASZESZ 2018. november 29. 2016. szeptember 30. Oszoly Tamás HATÁÉRTÉK BETARTÁSÁNAK FELTÉTELEI -legyen műszaki létesítmény,

Részletesebben

Mikroműanyagok az EU-ban

Mikroműanyagok az EU-ban KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15-2016-00001 A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Baranyai Gábor: Mikroműanyagok az EU-ban szabályozási dilemmák Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

KvVM-MGtE szakértői bizottság alakult

KvVM-MGtE szakértői bizottság alakult II. évf. 1. sz. A Magyar Geotermális Egyesület tájékoztató kiadványa 2005. január KvVM-MGtE szakértői bizottság alakult Az MGtE 2. Szakmai Fórumán elfogadott állásfoglalást megkapta a miniszterelnök és

Részletesebben

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Buday Tamás Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszék 2011. május 19. A geotermikus

Részletesebben

HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság. Merre tovább Geotermia?

HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság. Merre tovább Geotermia? HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság Merre tovább Geotermia? Az utóbbi években a primer energiatermelésben végbemenő változások hatására folyamatosan előtérbe kerültek Magyarországon a geotermikus

Részletesebben

Vízbesajtolás homokkövekbe

Vízbesajtolás homokkövekbe Vízbesajtolás homokkövekbe Problémák, olajipari tapasztalatok és ajánlások Hlatki Miklós okl. olajmérnök Vízbesajtolás homokkövekbe Tartalom A nemzetközi olajipar vízbesajtolási tapasztalatai A hazai vízbesajtolási

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Szanyi János 1 Kovács Balázs 1 Szongoth Gábor 2 szanyi@iif.u-szeged.hu kovacs.balazs@gama-geo.hu posta@geo-log.hu 1 SZTE, Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2

Részletesebben

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30.

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. BKSZT Tartalom Előzmények, új körülmények Tervezett jogszabály

Részletesebben

MVH hírlevél 59. szám, 2013.január 28

MVH hírlevél 59. szám, 2013.január 28 MVH hírlevél 59. szám, 2013.január 28 Ön a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hírlevelének 59. számát olvassa. Hírlevelünkben az elmúlt hét legfontosabb agrártámogatásokhoz kapcsolódó információit

Részletesebben

FELSZÍNI VÍZMINİSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN

FELSZÍNI VÍZMINİSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VÍZMINİSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN DR. SZILÁGYI FERENC ÉS DR. CLEMENT ADRIENNE: HASZNÁLT TERMÁLVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA ERESZTHETİSÉGE

Részletesebben

Dr. Fancsik Tamás Rotárné Szalkai Ágnes, Kun Éva, Tóth György

Dr. Fancsik Tamás Rotárné Szalkai Ágnes, Kun Éva, Tóth György Dr. Fancsik Tamás Rotárné Szalkai Ágnes, Kun Éva, Tóth György 1 Miért fontosak a felszín alatti vizek? Felszín alatti vizek áramlási rendszere kondenzáció csapadék Párolgás Párolgás Beszivárgási terület

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13.

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az Ivóvízminőség-javító Program aktualitásai dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az ivóvízminőség-javítással kapcsolatos

Részletesebben

Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön

Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön Dr. Kóbor Balázs tudományos főmunkatárs, SZTE Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter V-METER Kft. GEOMATRIX Kft. VENTOSUS Kft. A fejlesztés tevékenységei

Részletesebben

Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013)

Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013) Szervezeti és szakmai változások, beleértve a felszín alatti vizekkel foglalkozó közigazgatási tudományos és kutató intézményeket (1993-2013) Jelinek Gabriella Főosztályvezető-helyettes Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Gondolatok egy szennyvizes jogszabály módosítást megelőzően

Gondolatok egy szennyvizes jogszabály módosítást megelőzően MASZESZ XIX Országos Konferencia Gondolatok egy szennyvizes jogszabály módosítást megelőzően 2018.05.29. Mészáros József Csatornázási ágazat műszaki vezető Európai Gazdasági Közösségi, majd Uniós Irányelvek

Részletesebben

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2016. november 24. Tartalom Célok

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 14578-7-15/2011. El adó: Szenes Róbert (KVO) dr. Séra Judit (EJT) Tárgy: Pontforrás m ködési engedély H A T Á R O Z A

Részletesebben

A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e s k e d el m i K f t. ( K a m a r a i r e g. sz á m : C )

A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e s k e d el m i K f t. ( K a m a r a i r e g. sz á m : C ) Nyírkáta Község Településrendezési Tervének módosításához Környezeti vizsgálat lefolytatásához egyeztetési dokumentáció Napelemes erőműpark Tervező: A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e s

Részletesebben

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek készítése Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Simonffy Zoltán BME Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve részvízgyűjtők Duna vgy. Tisza vgy. Balaton Dráva vgy.

Részletesebben

Tiszalök város Településrendezési Tervének módosításához

Tiszalök város Településrendezési Tervének módosításához Tiszalök város Településrendezési Tervének módosításához Ipari területek övezeti előírásainak módosítása Környezeti vizsgálat lefolytatásához egyeztetési dokumentáció Tervező: ART VITAL Tervező, Építő

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar Szegedi Tudományegyetem Geotermia Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar A geotermia szerepe a SZTE-n -Oktatás - Kutatás - Szolgáltatás - Hazai és nemzetközi együttműködések - Sikeres pályázatok konzorciumokban

Részletesebben

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KORSZERU TECHNOLÓGIÁK A TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK 2013 Tartalomj egyzék Kóbor B, Kurunczi M, Medgyes T, Szanyi ], 1 Válságot okoz-e a visszasajtolás? 9

Részletesebben

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL.

Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL. Sárhida Község Önkormányzat Képvisel -testülete 18/2004. (XII. 30.) önkormányzati rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL. (A módosításokkal: 4/2005. (III. 18.) önkormányzati rendelet 4/2012. (II. 09.) önkormányzati

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyszám: 37718-4-12/2012. Ügyintéz : dr. Ulbert Mónika Imre Mariann Tárgy: vízjogi fennmaradási engedély HATÁROZAT A CSÁNYI

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 84120-2-9/2012. Tárgy: Oravecz Tamás el zetes vizsgálati eljá- El adó: dr. Séra Judit (EJT) rása. Hargitai Attila (KEX)

Részletesebben

A MAGYAR KOZTARSASAG ELNOK E

A MAGYAR KOZTARSASAG ELNOK E S L` _ 81.9 j í Érkezett : 2009 J Ú L 0 7: g A MAGYAR KOZTARSASAG ELNOK E Dr. Szili Katalin elnök asszony részér e Országgyűlés BUDAPEST II-1/02555-1/2009. Tisztelt Elnök Asszony! Az Országgyűlés 2009.

Részletesebben

A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program megvalósítása, jelenlegi állapot bemutatása

A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program megvalósítása, jelenlegi állapot bemutatása 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program megvalósítása, jelenlegi állapot bemutatása Kis Gergely műszaki tanácsadó

Részletesebben

Víz az élet gondozzuk közösen

Víz az élet gondozzuk közösen Víz az élet gondozzuk közösen Víz Keretirányelv Az Európai Parlament és a Tanács 2000.október 23-i 2000/60/EK Irányelv az európai közösségi intézkedések kereteinek meghatározásáról a víz politika területén

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

A környezetjog szabályozása

A környezetjog szabályozása Környezetjogi szabályozás elemei, EU környezetjoga A környezetjog szabályozása másodlagos: nem önálló jogszabályban nincs egységes szabályozási szemlélet; a szabályozás tárgya nem a védelem. elsődleges:

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

Az EP és a Tanács 1013/2006/EK rendelete a hulladékszállításról. Kelemen József KvVM Környezetgazdasági F osztály

Az EP és a Tanács 1013/2006/EK rendelete a hulladékszállításról. Kelemen József KvVM Környezetgazdasági F osztály Az EP és a Tanács 1013/2006/EK rendelete a hulladékszállításról József KvVM Környezetgazdasági F osztály Alkalmazandó jogszabályok 1013/2006/EK Új Bizottsági rendelet a 801/2007/EK, legújabb változat.

Részletesebben

ÚNIÓS VÉLEMÉNY (2005/C221/05) ÉS A MAGYAR VALÓSÁG A GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁSBAN

ÚNIÓS VÉLEMÉNY (2005/C221/05) ÉS A MAGYAR VALÓSÁG A GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁSBAN ÚNIÓS VÉLEMÉNY (2005/C221/05) ÉS A MAGYAR VALÓSÁG A GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁSBAN MOTTÓ: A gazdasági fejlődés lényege a munka és a föld meglévő szolgálatainak más alkalmazása, új kombinációk megvalósítása..

Részletesebben

BÁNYÁSZATI-FÖLDTANI SZAKKÉRDÉSEK A VÍZÜGYI IGAZGATÁSBAN

BÁNYÁSZATI-FÖLDTANI SZAKKÉRDÉSEK A VÍZÜGYI IGAZGATÁSBAN BÁNYÁSZATI-FÖLDTANI SZAKKÉRDÉSEK A VÍZÜGYI IGAZGATÁSBAN Dr. Kovács Gábor Dr. Káldi Zoltán VEMKH Bányászati Osztály XVII. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok, 2016. április 6. Szkeleton I. Hatósági

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei Lajosmizse 2016. május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium A települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK

Részletesebben

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete 8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete A felszíni vízvédelmi szabályozási struktúra hazánkban (a vízgyűjtő-gazdálkodásról szóló átfogó 221/2004. (VII.21.) kormány

Részletesebben

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016.

Részletesebben

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére Készítette: Emesz Tibor Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2014. május 29. Jogszabályi háttér 306/2010 (XII.23.) Korm.

Részletesebben

VÍZÜGYI KUTATÁSOK A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

VÍZÜGYI KUTATÁSOK A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN VÍZÜGYI KUTATÁSOK A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN Dr. Galambos Ildikó Pannon Egyetem, Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban? 2017.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Gyula Város Önkormányzata Postai cím: Petőfi tér 3. Város/Község:

Részletesebben

A kavicsbányászat, valamint a víz- és termőföld védelme konfliktusának egyes kérdései

A kavicsbányászat, valamint a víz- és termőföld védelme konfliktusának egyes kérdései A kavicsbányászat, valamint a víz- és termőföld védelme konfliktusának egyes kérdései FAVA 2012. konferencia, Siófok dr. Balásházy László balashaz@enternet.hu A konfliktus lényege Kavicsbányászatra

Részletesebben

Geotermikus fűtési rendszerek - egy műküdő rendszer tapasztalatai

Geotermikus fűtési rendszerek - egy műküdő rendszer tapasztalatai Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató ZRt. Geotermikus fűtési rendszerek - egy műküdő rendszer tapasztalatai Készítette: Ádók János, igazgatóság elnöke Hódmezővásárhely, 2012. december Az előadás

Részletesebben

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT.

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. JELENTÉS HULLADÉK EGYÜTTÉGETŐ MŰVEK 2016. ÉVI MŐKÖDÉSÉRŐL ÉS ELLENŐRZÉSÉRŐL Tartalomjegyzék 1.0 Hivatkozások 2.0 Technológia működése 3.0 Levegőbe és vizekbe történő kibocsátások

Részletesebben

A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e s k e d el m i K f t. ( K a m a r a i r e g. sz á m : C )

A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e s k e d el m i K f t. ( K a m a r a i r e g. sz á m : C ) Nyírcsaholy Község Településrendezési Tervének módosításához Környezeti vizsgálat lefolytatásához egyeztetési dokumentáció Napelemes erőműpark Tervező: A r t Vi t al T e r v e z ő, É p í t ő és K e r e

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az IPPC irányelv, Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés. 113.lecke

Részletesebben

Ürömi gázmassza kármentesítés. 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László Budapest

Ürömi gázmassza kármentesítés. 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László Budapest Ürömi gázmassza kármentesítés 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László 2016.11.16. Budapest Herman Ottó Intézet 1 Az FM háttérintézménye 1223 Budapest Park utca 2. Projektek:

Részletesebben

XXX. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi konferencia

XXX. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi konferencia XXX. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi konferencia Kecskemét, 2006. április 25. Klemencsics András Erdészeti Főosztály 2006. évi erdészeti támogatások 2006. évi költségvetés MEGOSZ megállapodás - erdészeti

Részletesebben

A termálvíz komplex mezőgazdasági hasznosítása Szentesen

A termálvíz komplex mezőgazdasági hasznosítása Szentesen A termálvíz komplex mezőgazdasági hasznosítása Szentesen ÁRPÁD-AGRÁR ZRt. SZENTES Dr. Csikai Miklós az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrárkamara elnöke 2008 Szentes földrajzi elhelyezkedése

Részletesebben

Szakigazgatások rendszere

Szakigazgatások rendszere Szakigazgatások rendszere Humán igazgatás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme (MGJ) (MGJ+BJ) Közrend, közbiztonság védelme, rendészet (BJ) Gazdasági igazgatás - áttekintés Főbb gazdasági szakigazgatási

Részletesebben

A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai

A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai Csicsák József Mecsekérc Zrt. Szulimán Szilvia Mecsekérc Zrt. Fedor Ferenc Geochem Kft. Hlatki Miklós GW Technológiai Tanácsadó Kft A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

Geotermikus alapú térségfejlesztési projektek a Dél-alföldön

Geotermikus alapú térségfejlesztési projektek a Dél-alföldön Geotermikus alapú térségfejlesztési projektek a Dél-alföldön Dr. Kóbor Balázs SZTE tudományos főmunkatárs Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter Innogeo Kft. Brunnen Hőtechnika Kft. Pre-neogen basement

Részletesebben