Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 15. szám augusztus 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 15. szám 2008. augusztus 1."

Átírás

1 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 15. szám augusztus 1. P A N O R Á M A

2 FAVORIT CIPÕ ÉS BUDMIL MÁRKABOLT Pólók, sortok, fürdõruhák, ingek 20% kedvezménnyel Budmil táskák széles választékban kaphatók Nyári utcai cipõk, papucsok, szandálok 20-50% akcióban C EGLÉD, KOSSUTH F. U kamrás mûanyag ablakok 1.0 hõszigeteléssel, a szabvány méretekben raktárkészletrõl. ÚJDONSÁG 3 rétegû üveggel rendelkezõ mûanyag ablakok alapáron! Festést nem igénylõ dekorfóliás ajtók már Ft-tól Mindezekhez korrekt szaktanácsadás, igény esetén helyszíni felmérés, beépítés.

3 Ajánló A zöld szám tapasztalatairól 15 Közéleti párbaj...18 Laskaleves és a változó idõk...27 Egy érintetlen fasor...32 Piac-helyzet...34 Tape Underground...38 Ludas Matyi a tanyán...42 Olimpiai összeállításunkhoz és a címlapra a fotókat KISFALUDI ISTVÁN készítette. Ceglédi P A N O R Á M A Kiadó: Pannon Realtor Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) panoramainfo@fre .hu Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden második pénteken Cegléden és térségében Lapzárta: kéthetente hétfõn, 16 órakor Példányszáma: db Nyomdai munkák: Hungária Press Nyomdaipari Kft Békéscsaba, Kétegyházi út 18. ISSN Kéziratot nem õrzünk meg és nem küldünk vissza. Fenntartjuk a jogot, hogy az olvasói leveleket szerkesztve adjuk közzé. Bevezetõ m Ceglédrõl Pekingbe minden bizonnyal emlékezetes nap marad augusztus 2-a négy ceglédi család életében. Ezen a napon utaznak el szeretteik Pekingbe, minden idõk várhatóan legnagyobb olimpiájára. Talán csak egy sikeres szereplés feledtetheti majd a mostani aggódás pillanatait. Ungvári Miklós, Szellõ Imre, Lõrincz Tamás sportolókat (a címlapon balról jobbra) és Harczi Zsolt szövetségi kapitányt azonban nemcsak a család szeretete és féltése kíséri el Kínába. Õk Cegléd szülöttei, városunk lakosai és hosszú évek során a CVSE szakosztályaiban gyarapították, alapozták meg tudásukat, alkalmasságukat a nemzet képviseletére. Cegléd hagyományai az olimpiai mozgalomban is dicséretesek. Az újkori játékok 1896-tól datált történetében 25, valamilyen módon a városhoz kötõdõ jeles sportember volt részese a világ legjelentõsebb sporteseményének. A sport természetébõl fakadóan az optimizmusunk bizakodással tölt el bennünket, amikor útra engedjük fiainkat. Néhány nappal az olimpiai láng fellobbanása elõtt kijelenthetjük, hogy valamennyien három sportoló és egy szakvezetõ becsülettel felkészültek a versenyekre. Talán az sem véletlen, hogy hárman az alföldi ember virtusát, az erõt és ügyességet kifejezõ sportágat képviselnek a játékokon. Ceglédnek szép hagyományai vannak e sportágakban, az ember-ember elleni küzdelmek nemes kifejezõdésének, küzdelmének. Ungvári Miklós dzsúdós a második olimpiájára készül, Lõrincz Tamás birkózó újonc, mindketten Európa-bajnokok és akár éremmel is hazatérhetnek az olimpiáról. Szellõ Imre az egyik meglepetés embere lehet a magyar ökölvívó különítménynek. Harczi Zsolt volt már versenyzõként olimpikon, most az asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya. A világ figyelme augusztus 8-24 között a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok színhelye, Peking felé fordul. Szeretnénk, ha a Coubertin gondolatai mellett ( Nem a gyõzelem, a részvétel a fontos! ), a sikerekben sem lenne hiány, ami tetézné mostani örömeinket. 3 MAGYAR LÁSZLÓ

4 4 Sport A három ceglédi olimpikon beszél Pekingrõl és másról... Lõrincz Tamás birkózó Lõrincz Tamás (1986-) a kötöttfogású birkózásban versenyez és fiatalon került a 66 kg-os súlycsoport nemzetközi élvonalába. 19 éves volt, amikor Moszkvában Európa-bajnokságot nyert. A évi világbajnokságon elért ötödik helyezésével kvalifikálta magát a pekingi olimpiai játékokra. Az elmúlt két évben szinte minden riválisát legyõzte már, közte a legutóbbi olimpia döntõjének résztvevõit is. Ezek után nem meglepetés, hogy vállára nehezedik a magyar birkózókkal szembeni elvárás legnagyobb súlya. Nem titkoltan, a CVSE birkózója az egyik éremesélyese a súlycsoportjának. - Tamás, nem könnyû teher nehezedik a válladra, te mit vársz magadtól az olimpián? - Elsõsorban nem a helyezésben gondolkodom. Az a célom, hogy a lehetõ legjobb formában legyek, jól menjen a birkózás és ebben az esetben, kis szerencsével bármi megtörténhet. - Kik az edzõid jelenleg és õk ülnek a szõnyeg mellett Pekingben? - Struhács György szakágvezetõ és Takács Ferenc edzõk irányították a felkészülésemet és ott lesznek mellettem az olimpiai versenyek során is. - Ki lesz a szobatársad az olimpiai faluban? - Mint korábban mindig, ezúttal is csapattársammal Módos Péterrel leszek egy fedél alatt. - Van példaképed a sportág legjobbjai közül? - A világversenyeket nyerõk, Majoros Pista, Repka Attila, azután a régebbiek közül Hegedüs Csaba. - Mikor kezdõdött a birkózó pályafutásod? ben a CVSE szakosztályában András Lajos volt az elsõ edzõm. - Emlékszel az elsõ komolyabb sikeredre? ben országos diákbajnokságot nyertem. - Jelenleg is a CVSE színeiben versenyzel, mit jelent számodra a szülõvárosod Cegléd? - Ceglédi vagyok, itt érzem magam otthon és ez természetes. Az edzõtáborozások és versenyek miatt sokat vagyok távol, de az itthon töltött napok kapcsolnak ki igazán. Sok barátom van itthon, ide kötnek az elsõ sikereim és élményeim. - Kitõl örökölted a sport szeretetét, szüleid sportoltak valamit? - Szüleim versenyszerûen nem sportoltak, Apu a focit kergette, Anyu pedig úszott alapfokon. - Szabadidõben mivel foglalkozol legszívesebben? - Szeretek horgászni. Kikapcsol és egyben

5 Lõrincz Tamás akció közben feltöltõdöm, ha van idõm kiülni a tópartra. - Sokfelé jártál a világon, kevesebb a kimaradt földrészek száma, mint ami megvolt? - Egyedül Afrikában nem jártam még. - A középiskolát már Budapesten végezted el, tervezed-e a továbbtanulást? - Elsõsorban még hosszú évekig versenyezni szeretnék, így egyenlõre az edzõi pályára sem gondolok. Ellenben az Egri Tanárképzõ Fõiskolán tanulók, bár az olimpiai felkészülés miatt néhány szemesztert kihagytam. - Mikor érkezel haza Pekingbõl? - A tervek szerint augusztus 19-én, de elõfordulhat az is, hogy csak 24-e után az aranygéppel. Ez utóbbi csak rajtam múlik, no meg az ellenfeleimen M.L. Szellõ Imre ökölvívó Szellõ Imre (1983-) a magyar ökölvívó sport egyik legnagyobb tehetsége. A CVSE-ben kezdett sportolni 1996-ban Tóth (Ilisei) Attila edzõ irányításával. Tehetségével hamar kitûnt és még abban az évben serdülõ Budapest bajnokságot nyert. Fejlõdése érdekében egy év után a Szolnoki MÁV SE-be igazolt, ahol egyre másra érte el sikereit. Junior világbajnoki ezüstérmes és több más jelentõs viadal helyezettje tõl a másik szomszédvár a Kecskeméti SC ökölvívója, ahol jól érzi magát, de saját szavaival élve, a szíve mindig hazahúzza. Cegléden él szüleivel, illetve ez idõ tájt már menyasszonyával, akivel október 4-én tartják esküvõjüket. Az olimpiai helytállás tehát szûkebben vett értelemben kedvesének szólhat a leginkább. - Mikor lépsz elõször szorítóba Pekingben? - Az elsõ mérkõzésem augusztus 9-én lesz, a magyarok közül én lépek elõször szorítóba a 81 kg-os súlycsoportban. Ha nyerek, akkor 15-én lesz a második találkozóm. A mi sportágunkban egy vereséggel már elbúcsúzhatunk a további küzdelmektõl. - Mely sikereidet tartod a legjelentõsebbeknek az eddigi pályafutásod során? ben a junior világbajnokságon döntõs voltam, végül a második lettem. Egy évre rá az Európa-bajnokságon, ismét a juniorok között bronzérmet szereztem. Ezen felül van korábbról kadet EB bronzom és idei sikerem a uniós országok bajnokságán elért 3. helyezésem. - Na és az elmúlt évi világbajnokságon elért eredményed jelentette a beugrót az olimpiára - Igen. A chichagói VB-n az ötödik helyen végeztem és a magyar ökölvívók közül elsõként kvalifikáltam magam az olimpiára. - Kik irányítják a felkészülésed, kik lesznek a szorító segédeid Pekingben? - Id. Balzsay Károly kapitány és Szántó Imre edzõk a válogatott szakmai vezetõi, természetesen ott lesznek Pekingben is. Köszönettel tartozom nekik.

6 - Milyen formában utazol el augusztus 2-án a nagy kalandra? - Nem szeretném elkiabálni, jó formában érzem magam és lépésrõl lépésre jobban érzem a bunyót. Az utolsó néhány nemzetközi versenyemen is rendre jól ment az ökölvívás. - Mi az elvárásod magadtól? - Pontszerzõ helyen szeretnék végezni. A mostani formám biztató, a szövetségi kapitány Bedák Palitól és tõlem remél ha minden jól megy elõkelõbb helyezést. - Vannak példaképeid és kik azok? - Az édesapámtól örököltem az akaratosságot és kitartást, mint emberi értéket. A sportban Ungvári Miklós barátom a példa, akinek nagyszerû emberi tartása és példaértékû sportpályafutása ad mintát nekem. - Mivel foglalkozol szabadidõdben, amikor legtöbbször itthon vagy? - Menyasszonyommal és szüleimmel vagyok, és a Szellõ Imre két menet között barátaimat sem tagadom meg. Új hobbim a motocross. Megültem már néhányszor sógorom motorját. Mikor érkezel haza és hová vezet az elsõ utad? - A szereplésem függvénye, de szeretnék minél késõbb, mivel ez azt jelentené, hogy túljutottam néhány fordulón. Természetesen Ceglédre sietek, mint mindig, legyen az hétköznap, vagy ünnepnap. M. L. Ungvári Miklós dzsúdós Ungvári Miklós (1980-) tíz éves korában kezdett el dzsúdózni a CVSE-ben Bíró Tamás edzõ irányításával. Azóta az Ungvári testvérek történelmet írtak a város sportéletében. Tízen vannak testvérek és közülük 5 fiú testvér mindegyike, a judóban és a birkózásban magyar bajnoki címig, sõt ezen túl is jutott, valamelyik korosztályban. Közülük Miklós vitte eddig a legtöbbre, a második olimpiájára készül ezekben a napokban, de már 2002-ben felnõtt Európa-bajnokságot nyert. - Mennyiben más a mostani olimpiára való felkészülésed, mint négy évvel ezelõtt volt? - Tapasztaltabb lettem és fejben érettebb. Athénban már annak is örültem, hogy részt vehetek az olimpián, mivel most is ugyanolyan tisztességesen felkészültem és jól érzem magam, többet várok magamtól, ami akár valamilyen érmet is jelenthet. Mit jelent számodra az olimpia? - Álmokat és távlatokat. A legfõbb motiváció, hogy ott lehettem négy éve és ott lehetek most is az ötkarikás játékokon. Ez minden sportoló álma. Aki ezt már közelrõl átérezte, csak hasonlóan vélekedhet. Az olimpia minden más sporteseményt felülmúl, sajátos hangulata, atmoszférája van. - Mikor lesznek a súlycsoportod küzdelmei Pekingben és ki lesz a szakmai adjutánsod, tudva, hogy a szövetségi kapitány nem utazik el Kínába?

7 - Az én súlycsoportomban augusztus 10-én minden eldõl. Egy-egy súlycsoport versenye egy nap alatt befejezõdik. A szakmai tanácsokat Toncs Pétertõl, Hadfi Dani versenyzõtársam edzõjétõl kapom ezúttal. - Melyek voltak az elsõ emlékezetes sikereid? ben ötödik lettem a junior Európabajnokságon és ugyanebben az évben elsõ lettem a Vasutas Európa-bajnokságon, mint CVSE sportoló. - Késõbb jöttek a kiemelkedõ nemzetközi sikerek ben megnyertem a felnõtt Európabajnokságot, 2005-ben és 2008-ban ugyanezen a versenyen ezüstérmes voltam. Van két világbajnoki bronzérmem (2005 és 2007) és egy fõiskolai világbajnoki elsõ helyezésem is. - Ez utóbbihoz kapcsolódik a kérdés, úgy hírlik a közelmúltban diplomáztál? - A Testnevelési Egyetem szakedzõi szakán végeztem. Nem szeretnék megállni, úgy tervezem, hogy a jövõben is tanulok, sportszakmai, vagy más civil területen. - Miként képzeled el a jövõt, mik a terveid? - A judo területén szeretnék dolgozni, akár edzõként is. Ez még persze odébb van, néhány évet még a tatamin szeretnék tölteni, mint versenyzõ. - Mikor érkezel haza Pekingbõl, hová vezet az elsõ utad? - Tervek szerint augusztus 19-én jöhetünk, de hagyomány, hogy az aranygép a záróünnepség után hozza haza az érmeseket. Sikeres szereplés Ungvári Miklós lendületben. esetén kellemes gond lesz a döntés számomra. Szívesen kivárnám azt a néhány napot még. Ceglédre vezet az elsõ utam. Itt lakom, szeretem a szülõvárosomat, a jövõmet is itt tervezem és jó úton haladok a családalapítás felé - Jut majd pihenésre, kikapcsolódásra idõ, mi lesz a jó szereplés jutalma? - A jutalom ígéretes. A barátnõmmel, aki holland állampolgár, és ott lesz Pekingben a lelátón azt tervezzük, elutazunk egy kis idõre Hawaii szigetére és ott töltjük a szabadságunkat. - Ki a versenyzõi példaképed? - Hajtós Bertalan, korábbi Európa-bajnokunk. - Mi a hobbid, ha egyáltalán van idõd a judón kívül mással foglalkozni? - A lovaglás áll az elsõ helyen. Szeretem ezt az életformát, a Pacidoki Alapítvány kereteiben humanitárius programunk is van. Beteg gyerekek rehabilitációjában végzünk közhasznú munkát. Persze erre kevesebb idõ jut, mint szeretném, de Bambusz nevû lovam mindig megvár. MAGYAR LÁSZLÓ

8 8 Hagyományteremtõ KannaBál Július 26-án rendezték meg az elsõ ceglédi KannaBált. Az eseménynek egy gyors esõt leszámítva az idõjárás is kedvezett. Bár sokan szkeptikusak voltak a júliusi idõpont miatt, vajon vonz e majd elég látogatót a rendezvény, úgy tûnik a kezdeményezés visszhangra talált, hiszen nagyon sokan látogattak ki a rendezvényre. az idelátogatók megismerkedhettek a mára világhírûvé vált ceglédi kanna történetével, Nagy József, a Kalyi Jag együttes tagja mesélt errõl, a muzsikus virtuóz zenei bemutatót is tartott, ahol a kanna mellett a másik tradicionális roma hangszer, a szájbõgõ is szerepet kapott. A nagyszínpadon, aminek Farkasházi Réka volt a házigazdája, többek között fellépett a Ternipe, akik tradicionális cigányzenével, táncokkal szórakoztatták a közönséget; a Besh o drom, akik sajátos kelet-európai, balkáni ritmusokból Híreink

9 Hétköznap: 9 órakor és 18 órakor Szombaton: kor és 18 órakor Heti képek Rendkívüli ülés A VÁROS SZÁMOS PONTJÁN VÁLTOZOTT a telkek, földterületek besorolása. Egyebek között a kemping melletti erdõt is felparcellázzák, a város kétszáz üdülõtelket jelöl ki rajta. De a Bem sportpálya helyén is lakóházak épülhetnek. A laktanya egy részét a város 20 millió forintért értékesíti a Gobby Hilda Színjátszó Alapítványnak, amely ott alakítja ki oktatási központját. Az Eötvös téri telket pedig elárverezik, legkevesebb 20 millió forintot kérnek érte. Minderrõl a képviselõtestület rendkívüli ülésen határoztak. táplálkozó világzenéjükkel megmozgatták a nézõteret, azaz a Rákóczi utat eddigre bõven megtöltõ fesztiválozókat. A legtöbben a Kistehén Tánczenekar koncertjére voltak kíváncsiak, itt igazi vidám mulatság kerekedett. Mindemellett a kisszínpadon Junghansz Anita mûsorvezetésével láthattunk rendkívül igényes zenei produkciókat. Roma népzenétõl kezdve az operett és musicaldallamokig színes volt a kínálat, utóbbit a Patkós Irma Színház növendékeinek tolmácsolásában hallhattuk. Este lenyûgözõ jazz koncertet adtak Bori Viktorék a Mojoval, majd különleges New Orleans-i muzsikával zárta a fellépõk sorát a Jambalaya. A zene mellett is akadt bõven program, például gólyalábasok, tûzzsonglõrök szórakoztatták a ceglédieket; és természetesen bárki kedvére ehetett, ihatott a bazárokban, akár környékbeli borokat, pálinkákat is. Sokan voltak elsõ bálozók, reméljük, jövõre csak gyarapodik a közönség. Monumentális alkotás EGY TÖBB MINT 19 MÉTER HOSSZÚ térbeli szobrot készítettek Nyársapáton. A mûvet Bernar Venet, az egyik leghíresebb térmûvész felkérésére gyártotta egy nagykõrösi fémmegmunkáló vállalat. A rézzel ötvözött alkotást Ausztráliából rendelték meg és valószínûleg díszelemként fog szolgálni.

10 10 jóból is megárt a sok vélekednek a mostani idõjárásról a szõlõtermesztõk. Eddig is elegendõ csapadékot kaptak az ültetvények, és a nagy meleget is idõrõl idõre enyhébb, esõs idõk szakították meg. Vagyis minden adott, hogy az idei jó évjárat lehessen. Ám, most már ideje volna a száraz melegnek, hogy be is tudjon érni a gyümölcs. A most leesett nagy mennyiségû esõtõl nemcsak a talaj lett nedvesebb, de a levegõ és a termés is, ami viszont a kártevõknek, betegségeknek kedvez. - Volt egy küzdelmünk az állati kártevõkkel, tehát az atkákkal, erre különösen oda kellett figyelni. Majd jött egy molyos idõszak, és most a lisztharmat és a peronoszpóra nagyjából egy idõben támadt, sõt még lehetett találni egy kis botritiszt is helyenként. A vegyszeres védekezés feltétele, hogy magát a termést érje a permetezés. Ehhez azonban elengedhetetlen a szakszerû zöldmunka, amelyet a gazdák, pénz, odafigyelés vagy energia hiányában sokszor elhanyagolnak. Ha növényvédõszer és a fürt nem találkozik, akkor hiába permeteztünk, semmit nem ér a mûvelet. Mint régen, amikor apáink ezt úgy hívták, hogy ilyenkor fürtözni kell a szõlõt. Híreink Jóból is megárt a sok Jelentõsen hátráltatja a gabonaaratást a napok óta tartó esõs idõjárás. A kukoricának, a napraforgónak és azoknak a szántóföldi növényeknek, amelyeket csak késõbb takarítanak be, azonban kifejezetten elõnyös a mostani csapadék. A szõlõültetvényekben is jól jön az esõ, de a betegségek megelõzéséért érdemes odafigyelni a növényvédelemre. Azaz benyúltak a tõkébe, és a háti géppel a fürtöt permetezték, porozták. Most ezt géppel végezzük, de ha a lombfal eltakarja a fürtöt, akkor nem tudja megfelelõen megvédeni. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok fát, ültetvényt, elsõsorban a kiskertekben elhanyagol a tulajdonosa. A mostani szeles idõjárásban ez az egész környéket elfertõzi. Van meleg, csapadék, szél. Ez a gombaspórákat nagy mértékben terjeszti. Tehát itt valóban egymás iránti felelõsséggel is tartozunk, amikor a védekezéseket végezzük. - fejtette ki Klément György hegybíró. Az Aranyhegyen integrált növényvédelmet folytatnak, ennek ellenére a régi, agresszívebb vegyszerekre is szükség van. Ennek egyik oka, hogy a kártevõk ellenállóbbá váltak.

11 Kézmûves tábor A SZERÉNY ANYAGI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉLÕ gyerekeknek tartottak kézmûves tábort Jászkarajenõn. A programot a Többcélú Kistérségi Társulás is támogatta 240 ezer forinttal, így a szervezõk változatos programokat tudtak összeállítani az iskolásoknak. A kézmûveskedés mellett több szabadtéri elfoglaltságon is részt vehettek a gyerekek. Újabb összefogás ÚJABB ÖSSZEFOGÁS TAPASZTALHATÓ a térség gazdaságának fellendítésére. Ceglédi vállalkozókból álló egyesület kezdi meg aktív mûködését céljuk, hogy közös piacot és közös innovációt teremtsenek, de együtt az uniós pályázatokon is sikeresebben szerepelhetnek. Az egyesület élére dr. Ferenczi Norbertet választották. Felújítás a gimnáziumban AZ ÉPÜLET STÍLUSÁHOZ IGAZODVA ÚJÍTJÁK FEL a gimnázium auláját. Az oda nem illõ álmennyezetet elbontották és helyette a dongaboltozathoz hasonló borítást kap a helyiség. A megújuló aulát népmûvészeti motívumokkal díszítik, és díszvilágítást is kap. Az intézmény önerejébõl végzi a munkálatokat, pontosabban alapítványi és szülõi támogatásból fedezik a költségeket. Megyei és városi támogatással hamarosan a világítás korszerûsítése is befejezõdik. Munkaértekezlet MEGTARTOTTA ELSÕ MUNKAÉRTEKEZLETÉT a Cegléd Kistérségi Turisztikai Egyesület. A találkozón a cégbírósági bejegyzéshez kapcsolódó témák mellett a város megbízásából elkészült turisztikai stratégiáról tanácskoztak a résztvevõk. A májusban alakult szervezet ezt szeretné ugyanis konkrét feladatokkal megtölteni.

12 Olvasói levél Mühldorfi barátok A 14. SZÁMBAN MEGJELENT Mühldorfi delegáció" címû íráshoz szeretnék kis információt csatolni. Ez év július között, csodálatos napokat töltöttünk testvérvárosunkban, Mühldorf-ban élõ barátaink meghívására. Õket, a ceglédi, és ottani evangélikus gyülekezet rendszeres, kölcsönös találkozásainak köszönhetõen ismertük meg négy évvel ezelõtt, s azóta évente, viszont-látogatásokkal ápoljuk a lelkileg és testileg is gyümölcsözõ kapcsolatot. A mellékelt képet, egy délelõtti kerékpározás során készítettük. Tisztelettel: SEBOK SZILVIA ÉS GYARMATI IMRE Árnyoldal Miért? MIÉRT VÁLT CEGLÉDEN SZOKÁSSÁ, hogy öreg és fiatal kerékpárosok sokasága a parkot, a füvesített területet, és a járdát nézi kocsiútnak. Fittyet hányva a KRESZ elõírásainak, ezek a biciklisek veszélyeztetik fõként a nehezen járó öregek, a kisgyermekek és a várandós anyukák testi épségét. Talán ha a rendõrség a jelenleginél nagyobb szigorral és következetességgel bírságolná a még a kapitányságuk elõtt is szemtelenül járdán kerekezõket, valószínûleg megszûnne ez az áldatlan állapot. Persze az sem ártana, ha a meglévõ és tervezett egyirányú utcákban nemcsak gépkocsi-parkolókat, hanem kerékpárutat is kialakíttatna az önkormányzat. Szöveg és kép: KD

13 Válasz Elõzõ számunk Árnyoldal rovatában megjelent egy az Ökovíz kft-t érintõ kritikai észrevétel, a Malomtó szélen lévõ szelektív hulladékgyûjtõ sziget megszüntetésérõl. A kft. illetékesei az alábbiakban válaszolnak a felvetett problémára. Jobb híján?! A kommunális és szelektív hulladékgyûjtés megvalósítása törekvés a társadalom növekvõ igényeinek kielégítésére, lehetõség szerint EU színvonalú szolgáltatás biztosításával. Helyenként viszont be kell látnunk, hogy az igény, a lehetõség és a szándék ellentmondanak egymásnak. Így van ez városunk egyes kiemelten forgalmas helyszínein, ahol szándékaink és lehetõségeink ellenére sem sikerült a lakosság számára szelektív gyûjtõszigeteink alkalmas helyen történõ elhelyezése. A Malomtó szélen két alkalommal (eltérõ helyen) helyeztünk ki szigetet, de nem megfelelõ használatuk bizonyíték volt megszüntetésükre. Talán nem mindenki számára ismeretes, hogy a konténerek csak a terület tulajdonosának hozzájárulásával helyezhetõk el, legyen az akár az Önkormányzat, vagy egy üzletlánc. Utóbbi látva sikertelenségünket, nem kívánta kulturált parkolója területére beengedni szolgáltatásunkat, s természetesen megértettük indokait! Így az arra járó, aki bevásárlása elõtt vagy után igyekezne felesleges hulladékától megválni, nem élhet azon jogos igényével, hogy szelektív hulladékgyûjtõ edénybe helyezze el hulladékát, de a kihelyezett szemétgyûjtõkbe kidobhatja szemetét. Mindezek ellenére úgy gondoljuk, hogy semmi sem adhat okot arra, hogy az eszegetõ-iszogató polgárok jobb híján szétdobálják az üres göngyöleget! ÖKOVÍZ KFT. Sport Tekepálya felújítás A KÖZKEDVELT VÁROSI TEKEPÁLYA MINÕSÉGE folyamatosan és erõsen romlott az elmúlt idõszakban. A dobódeszka és a kifutórész süllyedése már veszélyezteti a biztonságos sportolás lehetõségét. A társaság háromszázezret tudott kigazdálkodni a költségvetésébõl, a fennmaradó összegre az önkormányzattól kértek támogatást, melyet meg is kaptak. Ezzel a felújítással egy idõben elkezdik a már évek óta húzódó vizesblokk rekonstrukcióját is, melyet az üzemeltetésért felelõs Városi Sportcsarnok kft. önerõbõl fog megvalósítani. Így õsszel már egy megújult pályán kezdõdhetnek újra a versenyek. KÖD

14

15 SPINDELBAU Kft. BAXI gázkészülékek, fûtéstechnika = SPINDELBAU KFT SPINDELBAU KFT. Gázkészülék szerviz Cegléd, Béla u. 4. Tel: 06-53/ és 06-20/ A zöld szám tapasztalatairól Több, mint két hónap telt el azóta, hogy Cegléd Város Önkormányzata bevezette a Zöld Szám szolgáltatását. A Polgármesteri Hivatal ettõl az idõponttól kezdve hívható külön is a ingyenes telefonszámon. A menürendszer által megadott öt témakörben tehetik meg a város lakosai azokat a bejelentéseiket, amelyek elsõsorban a város üzemeltetésének jobbítását célozzák, segítséget nyújtva ezzel a szükséges intézkedések kijelölésében és végrehajtásában. bejelentésre korábban is volt lehetõség, és az állampolgárok szép számmal éltek is ezzel azonban a beérkezõ információk feldolgozása esetleges volt, több esetben nem is értek el az illetékes és intézkedésre kötelezett irodához, így a tett intézkedések is felemásra sikeredtek. Visszatérõ bejelentések esetenként évekig vártak feldolgozásra, illetve intézkedésre. A bevezetett rendszer mintegy kényszerpályára terelte az intézkedéseket, túl azon, hogy a város vezetése is elsõ kézbõl idõben értesült a felmerült és bejelentett problémákról, a bejelentések feldolgozása biztosítja, hogy egyetlen egy se vesszen el, valamennyi az érintett iroda asztalára kerüljön. Természetesen a bevezetett rendszer üzemeltetése során a Polgármesteri Hivatal illetékeseinek is tanulniuk kellett a mûködtetést, és módosítani a feldolgozás folyamatát, amennyiben úgy értékelték, hogy a kitûzött cél nehézkesebben valósul meg. Elmondható, hogy a város lakossága kedvezõen fogadta a Zöld szám bevezetését, élt a felkínált lehetõséggel. A beérkezett információk döntõen a város üzemeltetésének jobbítását célozták, nem volt jellemzõ az ingyenes számmal való visszaélés, vagy a céloktól eltérõ igénybe vétel. Július közepéig összesen 329 ügyben 307 bejelentés regisztrálására került sor. A szám tiszteletet parancsoló mértékû. A bejelentések feltûnõen egyenletes eloszlásban jelentkeztek a meghirdetett témakörök mindegyikében, amit úgy is lehet értékelni, hogy sikerült jól meghatározni a fontosabb felmerülõ problémákat. Kiugróan magas volt ugyanakkor a városi utak állapotával, a kátyúkkal kapcsolatos bejelentések száma, ami jelezte a legfontosabb feladatot, a kátyúzások, valamint csatorna-építés utáni helyreállítási munkálatok sürgõs megkezdésének igényét. E két témakörben összesen 120 bejelentés érkezett a fenti idõszakban, ami az összes bejelentés 36,4 %-a. A város vezetése az utóbbi két hónapban szintén erre összpontosította intézkedéseit, aminek eredményeit, a munkálatok megkezdését már észlelhette a város lakossága, hiszen a kátyúzás elsõ üteme is megkezdõdött, és a csatornaépítés garanciális munkálatainak végzésérõl is sikerült megállapodni a kivitelezõvel.

16 Jelentõs számú bejelentés érkezett az illegális szemétlerakás, városunk köztereinek, közparkjainak állapotára vonatkozó köztisztasági feladatok végzésével kapcsolatban, de szép számmal érkeztek megszívlelendõ javaslatok is a parkok kialakításával, továbbfejlesztésével kapcsolatban. Sok bejelentés érkezett az állattartási szabályok megszegésével kapcsolatban, és volt néhány elhullott állatokkal kapcsolatban is. Az intézkedés egyetlen esetben sem maradt el. Több mint 16%-ot képviselt 53 olyan bejelentés, amelyek a város forgalmi rendjének visszásságaira, hiányzó közlekedési táblákra, javasolt változtatásokra vonatkoztak. A városi forgalomszervezés AJTÓ-ABLAK módosítására tervezett intézkedések között KERESKEDÉSEK többet is fel lehet használni a késõbbiekben. Várakozásainknak megfelelõen természetesen találtunk nehezen kategorizálható, illetve megoldható bejelentéseket is. Volt olyan állampolgár, aki az ÖKOVÍZ Kft. nyereségét kérte számon bejelentésével, de akadt olyan bejelentés is, amely Vecsés város egyik közterületén szaladgáló Mozgáskorlátozott utalványt beszámítunk! Nesztor Kft. Cegléd, Külsõ-Kátai út 1. Tel.: 53/ ford.cegled@nesztor.hu Szolnok, Abonyi u. 1/c Tel.: 56/ ford@nesztor.hu KÜLFÖLDI GYÓGYSZ- ERT AUSZTRIÁBÓL ÉS NÉMETORSZÁGBÓL SZOLGÁLTATÁSU NK DÍJA: Ft fehér kiskutyára vonatkozott. A valóban jó szándékú bejelentést sikerült az illetékesek felé továbbítani. Az eltelt három hónap tapasztalatai alapján az elsõ szó a köszöneté. A város lakossága értette és komolyan vette a város vezetésének felkérését, sok értékes bejelentéssel segítette a feladatok kijelölését és végrehajtását. A bejelentések 77,8 %-a névvel, telefonszámmal, vagy címmel ellátott bejelentés volt, ami a bizalom alapvetõ meglétét bizonyítja. Kérünk minden állampolgárt arra, hogy a továbbiakban is tiszteljék meg bizalmukkal a város vezetését, a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, és a korábbihoz hasonló szándékkal vegyék igénybe a Zöld szám -ot. Találkoztunk olyan véleménnyel is, hogy a bejelentések ellenére nem történt semmilyen intézkedés. Látszólag lehet, hogy a bejelentõk egy részének úgy tûnik, semmilyen intézkedés nem történt, azonban kérjük vegyék figyelembe azt, hogy a városüzemeltetési intézkedések jelentõs része az élet és vagyonbiztonság megteremtését célzó intézkedések kivételével hosszabb elõkészítést, és koncentrált végrehajtást igényelnek. Természetesen a Polgármesteri Hivatalban történõ feldolgozás minõsége is javítandó, amire a közeljövõben végrehajtott értékelés után sor fog kerülni. Biztos vagyok benne, hogy valamennyi környezetéért tenni akaró állampolgár tapasztalni fogja, hogy bejelentése elindította a szükséges intézkedéseket, részese volt a jobbító tevékenységnek. CZÉRNA MIKLÓS vagyongazdálkodási és városüzemeltetési irodavezetõ

17 Közlemények Szúnyogirtás TÁJÉKOZTATJUK, HOGY CEGLÉD VÁROS közigazgatási területén földi szúnyogirtás lesz augusztus 6-án a késõ esti órákban, a meteorológiai körülmények függvényében, rossz idõ esetén 1-3 napos eltéréssel. A munkát a Rovért Kft. (Békés, Szent Pál sor 3.) végzi. Kijuttatás módja: Földi irtásnál hideg, illetve meleg ködképzéssel kijutatott irtószer. Alkalmazott készítmény: Reslin Premium. A kijuttatott szer emberre, állatra veszélytelen. A meleg ködös irtás füstképzõdéssel jár, amivel a levédendõ területet elárasztjuk. Az irtásokat napnyugta elõtt, vagy a kora reggeli órákban végzik. VAGYONGAZDÁLKODÁSI ÉS VÁROSÜZEMELTETÉSI IRODA A SZIMPÁTIA HITELIRODA az ország vezetõ bankjaival a háttérben. MINDEN EGY HELYEN! Jelzáloghitelek Lakáscélú hitelek Személyi kölcsönök Adósságrendezõ hitel Végrehajtások kiváltása Apeh tartozás rendezése BAR listásoknak hitellehetõség Teljes körû hitelügyintézés (földhivatal, ügyvéd, bejegyzés törlés) díjtalan tanácsadás, helyszíni kiszállás, szakértõ munkatársak teljes költségfinanszírozás, utólagos elszámolás A lehetõséget kínáljuk Önnek! Éljen vele! Új készenléti szám A CEGLÉDI KISTÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ és Gyermekjóléti Központ ezúton tájékoztatja Cegléd lakosságát, hogy a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ készenléti ügyeletének telefonszáma megváltozott. Az új telefonszám: 06-70/ A készenléti ügyeleti telefonszám munkaidõn kívül hívható, krízishelyzet esetén telefonon keresztüli segítségnyújtást kaphat a segítséget kérõ. Címünk: Cegléd, Kossuth F. u. 8. (Gyarmati udvar) Elérhetõségeink: , , , Nyitva: Hétfõ-Péntek: 8-20 óráig

18 18 Egy pár baj A Ceglédi Hírmondó június 30-ai számában az MSZP helyi szervezetének elnöke, Fehér István, aki egyben önkormányzati képviselõ is kemény (fél)mondatokkal kritizálta a városvezetést, illetve a többségben lévõ, lakóhelyünk közügyeit kormányzó pártokat. A rövid, de több témában is éles gondolatok egyenkénti kifejtését kértük tõle, s az egyik fõ sajtóetikai szabálynak, valamint a római jogi alapelvnek eleget téve megkerestük az adott témában illetékes vezetõt, mondván: Hallgattassék meg a másik fél is. FEHÉR ISTVÁN elõször a vezetõi kinevezések gyakorlatával foglalkozott. - Az általunk kifogásolt gyakorlatra egyik példa a Budai úti fürdõ és az ÖKOVÍZ vezetõi posztjának pályázat nélküli betöltése. Mint köztudott, Varjú Tamás elõször egy évig kapott megbízást a két cég irányítására, pályázat nélkül. Akkor ezt az eljárást kifogásoltuk és nem értettünk egyet ezzel, mert mindkét kft olyan, amelyik jószerével a város valamennyi lakójával kapcsolatban van. A testületi ülésen a vita alkalmával a városvezetés ígéretet tett arra, hogy hasonló eset nem fordul majd elõ. Ezzel szemben a megbízás lejártának idõpontjában, pályáztatás nélkül öt évre kinevezték. Közéleti párbaj Nem a személy ellen van kifogásom, hanem az eljárás visszatetszõ számunkra. Lehet, hogy szûk körben beszélt vele az elõterjesztõ a jövõt illetõen, de errõl mi nem kaptunk írott anyagot. Egy szabályos pályázat esetén magának a kiírásnak kell tartalmaznia különbözõ elõírásokat, kívánalmakat. Felsorolják benne többek között azt, amit az adott funkció betöltéséhez gyakorlatban, iskolai végzettségben elvárnak a jelölttõl s az adott cégre vonatkozó elképzeléseket szintén be szokták kérni. Volt olyan eset, amikor még üzleti tervet is készíttettünk a pályázókkal, természetesen írásban. A személy ennek alapján utólag számonkérhetõ és ellenõrizhetõ. Pontosan lemérhetõ, hogy mit vállalt és abból mit teljesített. Több jelentkezõ esetén pedig, nagyobb az esély a legmegfelelõbb kiválasztására. Hiába kértük ezen eljárás követését. A válasz az volt, hogy nem, mert a próbaidõ alatti viselkedés alapján eldöntöttük, hogy Varjú úr a legalkalmasabb a feladat ellátására (mind az egybõl!). A Táncsics Mihály Általános Iskola igazgatói kinevezése is furcsa egy eset. A rendelet szerint ki kell kérni a testületi ülés elõtt a tantestület és az alkalmazottak véleményét is. Mindkét csoport többsége elutasította a jelenlegi vezetõt és más mellé tette le a voksát. A képviselõ testület többsége mégis rájuk erõszakolta az õ véleményükkel messze nem egyezõ személyt. Attól tartok, hogy a CTV új vezetõjének véglegesítésekor megismétlõdik a Varjú féle eset. Az erre a beosztásra kiírt pályázatot, több jelentkezõ dacára egy tollvonással érvénytelenítették. Pap Zsoltot pályázaton kívüliként megbízták az esztendõ végéig a vezetõi feladatok ellátásával. Félõ, hogy a véglegesítésnél is a jól bevált receptet fogják használni. Meggyõzõdésem, hogy a fent említett és a hasonlóan fontos vezetõi megbízások esetén a pályáztatás elengedhetetlen annak érdekében,

19 19 hogy az adott beosztást a ténylegesen legjobbnak ítélt személy kapja. Úgy vélem, mindhárom eset ékes példája annak, hogy a demokráciáról nemcsak beszélni kell, hanem be is kellene tartani annak szabályait. Akár itt leírhatnám a polgármester úr válaszait, magyarázatait. Úgy gondolják, mindent megtehetnek a hatalom birtokában. - Fehér István MSZP-s képviselõ úr valóban csak homályosan, félmondatokkal kritizál. - reagált TÓTIN LÓRÁNT alpolgármester. Azt meg sem említi, hogy minden kinevezés a törvények maximális betartásával, jogszerûen történt. A képviselõtestület vezetõt pályáztatás útján vagy közvetlenül, megbízással nevezhet ki. Az elmúlt idõszakban úgy, ahogy az elõzõ évtizedben is mindkét eljárást jogszerûen alkalmaztuk elõtt az MSZP-s többségû önkormányzatok idején éppen a pályáztatás útján kiválasztott vezetõkkel volt a több gond. Jó példa erre a Termálfürdõ egyik vezetõje, akit alkalmatlansága miatt mentettek fel, és ez a városnak több mint tíz millió forintjába került. A Képviselõ-testület Varjú Tamást elõször csak egy évre bízta meg az ÖKOVIZ és a Termálfürdõ ügyvezetésével. Vezetése alatt az ÖKOVÍZ végre nyereségessé vált, a Termálfürdõ vesztesége az elõzõ évhez képest 30%-kal csökkent. Joggal éreztük, hogy a vezetõ személye bevált, és jobb az õ, egyébként teljesen jogszerû kinevezése, mint egy ismeretlené, aki a pályázatában sok szépet ígér. Fehér képviselõ úr, a Termálfürdõ Kft. felügyelõ-bizottságának elnökeként az elért eredménnyel abszolúte tisztában van. Ahogy említi is, semmi kifogása nincs Varjú Tamás ellen. Vegyük most a 3, azaz három esetbõl általánosítás útján megszületett kinevezési gyakorlatunk következõ célpontját, a Táncsics iskolát. Az igazgatói állást pályázat útján lehet betölteni. Az intézmény tantestülete és egyéb alkalmazottai (takarítószemélyzet, portás stb.) véleményezési joggal bírnak. Viszont a döntés joga a mûködési költségekhez jelentõsen hozzájáruló, fenntartó önkormányzaté. A Képviselõ-testület a Táncsics iskola élére olyan igazgatót választott, akinek már az elõzõ városvezetés is bizalmat adott, hiszen önkormányzatunk egyik iskolájának igazgatója volt. A CTV korábbi vezetõjének lejárt a megbízatása, és mivel egyébként is minõségi változást tartottunk szükségesnek, úgy döntöttünk, pályázatot írunk ki. Ezt a képviselõ-testület egy technikai hiba miatt érvénytelenítette, és 7 hónapra egy tapasztalt, a Duna TV-nél szerkesztõként dolgozó szakembert bízott meg. Személyével kapcsolatban Fehér képviselõ úr félelmeit merõ feltételezések vizionálásának tudom be. Úgy gondolom, hogy a kritika, amely vezetõk kinevezésének gyakorlatáról beszél, csak az ellenzékben lévõ MSZP-s képviselõ kötelezõ gyakorlata. Csúsztatás, amely éppúgy nem fedi a valóságot, mint a város eladósításáról az õ és frakciója által terjesztett rémhír. A hitelek kedvezõ kötvénnyel történt kiváltásáról õ, mint a pénzügyi ellenõrzõ bizottság elnöke nagyon jól tudja, hogy egy olyan pénzügyi manõver volt, amely stabilitást hozott, és nem növelte a városunk adósságállományát. Bizottsági jegyzõkönyv bizonyítja, hogy errõl elismerõen nyilatkozott, de hozzátette, neki kötelessége errõl negatívan vélekedni. KÕHALMI

20 20 Iskola elõtt Még javában élvezzük a nyár örömeit: a laza, kötetlen napokat, az idõtlenséget. Ilyenkor nemcsak az iskolába nem kell sietni, de nincsenek külön órák sem, tehát nem igen törõdünk az idõvel. És ez így jó. Szüksége van a szülõknek is néhány hét pihenésre a szeptembertõl júniusig tartó rohanás után, és a gyerekeknek is fel kell töltõdniük az új tanévre. nem ünneprontó akarok lenni, sõt! Olyan apróságokra bíztatnám a családokat, amelyek most még könnyedén, rohanás, kapkodás nélkül megoldhatók anélkül, hogy már az iskola szele lengedezne és kötelezõ feladatként állna elõttünk sürgetõ határidõvel. Érdemes egy nap elõvenni a tolltartót, kitakarítani és átnézni a tartalmát. Az elkopott radírdarabokat, apróra faragott ceruzákat kivenni, a kitört hegyûeket kifaragni és számba venni a pótolni való darabokat. Ha most mennek el a papírboltba, még nincsen tömeg, kényelmesen lehet válogatni, és ha esetleg valamit nem kapnak, ráérnek várni a következõ szállításig. Ilyenkor még a gyerekek is örülnek a vásárlásnak, hiszen szép, új holmit kapni minden gyerek szeret. Ráadásul most még van idõ benne gyönyörködni, nem kell holnap már használni is. Talán még az iskolavárást is megkönnyíti az a tudat, hogy szépen felszerelt tolltartó várja kis gazdáját a közös munkára. Füzeteket is érdemes beszerezni, hiszen az Suli évfolyamot mindenki tudja, a füzetek pedig e szerint sorakoznak a polcokon. Szeretném felhívni azonban a szülõk figyelmét néhány dologra: - Nézzék meg, hogy a füzetben van-e margó! Különösen alsó tagozaton fontos, hogy két oldalon jól láthatóan le legyen zárva a sorok vége. Olyan füzet is van, ahol egyáltalán nincs és olyan is, ahol rosszul látszik. Ez a gyereket munka közben zavarhatja, a munkáról eltereli a figyelmét a margó keresése, esetleg hibás lesz a munkája. - Fontos az is, hogy a vonalazás jól látható legyen. Szintén a munka rovására mehet a gyengén látható vonalazás. - Feltétlenül a megfelelõ évfolyamnak való füzetekbõl vásároljanak, hiszen az is zavaró lehet a gyereknek, ha a sortávolság nem egyezik a táblán vagy a tankönyvében láthatóval. És ha már a papírboltban járnak, érdemes a technika- és rajzfelszerelést is kibõvíteni. Ezzel a vásárlással megtették az elsõ lépést az iskola felé, és még bõven lehet élvezni a további napokat, hiszen a vásárlás ellenére még tombol a nyár! Mindezek a felsõbb osztályosokra vonatkoznak. A leendõ elsõsöknek a tanító nénik valószínû megadtak minden beszerezni valót, náluk sajnos nem csak bõvíteni kell, hanem mindent újonnan megvenni. A következõ két nyári számban elsõsorban a lelki felkészülésrõl írok majd. Hiszen ilyen hosszú pihenés után újrakezdeni vagy éppen elkezdeni az iskolát nem egyszerû sem a szülõknek, sem a gyerekeknek. De addig még felhõtlen nyarat, pihenést, jó kedvet kívánok mindenkinek: HORTINÉ MÁRKUS ZSUZSANNA tanítónõ

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁYZAT Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens Tárgy: Javaslat az Összefüggések Alapítvány

Részletesebben

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2007/2008-as tanév. e sti. tagozat

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2007/2008-as tanév. e sti. tagozat Szakközépiskola képzési tájékoztató 2007/2008-as tanév e sti 1223 0255 1478 tagozat Pécs 2007 az esti tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású intézmény. Középfokú és emelt

Részletesebben

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató OM azonosító: 200886 Cím: 3900 Szerencs, Ondi út 1. Telefon: 47/362-533 47/361-444 47/362-132 Fax: 47/362-533/102-es

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2011/2012-es tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2011 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet 2. Számú Melléklet Pályázati adatlap A sikeres pályázat érdekében minél részletesebben töltsd ki az adatlapot. A megadott információkkal minél precízebben próbáld megfogalmazni gondolataidat, szándékodat.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 97/2013. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató a Ferencvárosi deák

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kedves Szülők! Kedves Diákok! Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kiadványunkkal tájékoztatni szeretnénk leendő diákjainkat, szüleiket, osztályfőnökeiket a 2015-2016. tanévben indítandó osztályainkról.

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló osztályok:

A 2016/2017. tanévben induló osztályok: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum BÉKÉSY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefon: +36-1-256-16-73 +36-1-257-00-32 OM azonosító: 203061 Telephely kód: 002 Nyitott kapuk

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám Kedves Olvasó! Szeszélyes tavasz vége felé járva végre többször örülhetünk a várva várt melegnek. Az általunk kínált portékák is színesebbek, vidámabbak és nyarat idézik.

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami

105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami Felvételi 2015. A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal A felsőoktatási szakképzésre 6500, alapképzésre 45 200, osztatlan

Részletesebben

MAGYAR GYEPLABDA SZAKSZÖVETSÉG 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐK

MAGYAR GYEPLABDA SZAKSZÖVETSÉG 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐK MAGYAR GYEPLABDA SZAKSZÖVETSÉG 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐK 1 2014/2015. TANÉVI GYEPLABDA DIÁKOLIMPIA TEREM és MŰFÜVES VERSENYKIÍRÁS 1. Az országos döntő célja: A gyeplabdázás népszerűsítése az általános

Részletesebben

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 KÖZGAZDASÁGI Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 Végzettek Jelentkezők Egyetemre Felvételt nyert Főiskolára Felsőfokú szakképzésbe 130 fő 122 fő 23 fő (Szegedi Tudományegyetem, Veszprémi

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27.

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27. Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27. 2018/2019 MAGYARORSZÁG LEGJOBB ISKOLÁI KÖZÖTT 2018-BAN IS A GÁRDONYI 2018 tavaszán jelent meg a legjobbiskola.hu oldalon

Részletesebben

TÁJ É KOZTATÓ A Püspökladány Sportjáért Közalapítvány Kuratóriuma 2010 Október-2011 Október

TÁJ É KOZTATÓ A Püspökladány Sportjáért Közalapítvány Kuratóriuma 2010 Október-2011 Október TÁJ É KOZTATÓ A Püspökladány Sportjáért Közalapítvány Kuratóriuma 2010 Október-2011 Október Tisztelt Polgármester Asszony, Tisztelt képviselőtestület! A beszámoló a 2010. októbere és 2011 októbere közti

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. 0. Kérdés: Igaz-e, hogy a Boronkayban nem lesz gimnáziumi képzés? Válasz: NEM!!! A 2016-2017-es tanévben az alábbi gimnáziumi képzések indulnak:

Részletesebben

Előterjesztés Részvétel a évi junior Világbajnokságon

Előterjesztés Részvétel a évi junior Világbajnokságon Előterjesztés Részvétel a 2018. évi junior Világbajnokságon Előterjesztő: Komáromi Tibor szakmai alelnök A verseny megnevezése: Junior Világbajnokság A verseny helye: Trnava A verseny ideje: 2018. 09.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2016 1 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Cél szerinti juttatások

Részletesebben

Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre

Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium OM azonosító: 203262 Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre Felvilágosítás és ügyintézés: 1043 Budapest, Kassai

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20.

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20. Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról 2019. február 20. A felsőoktatásba való bekerülés feltétele Alapképzésre, osztatlan képzésre az a jelentkező vehető

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

Oktatási kínálatunkról

Oktatási kínálatunkról Oktatási kínálatunkról Az általános iskolák honlapjaira elsõsorban ismerõsök (jelenlegi és volt diákok, szülõk) ugranak be" néhány futó pillanatra, hogy körülkémleljenek, történt-e valami érdemleges utolsó

Részletesebben

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült)

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült) Markovits Judit, szakpedagógus, mediátor Tudósítás a szakmai programokról Újbudai Pedagógiai Napok 2016. március 03-17. Minden kora tavasszal jelentékeny szakmai találkozók és bemutatók színhelye a tizenegyedik

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT 2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT Második kategória Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj alapításáról szóló 15/2016. (IV. 28.) önkormányzati

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE Iskolánk a hozzánk jelentkező nyolcadikosok számára a rendes felvételi eljárás keretében felvételi vizsgát tart. A felvételi vizsga részei: - központi írásbeli felvételi

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM Választható tanulmányi területek, ágazatok: 001 gimnázium emelt óraszámú angollal (1 osztály 28 fő) 006 dekoratőr (0,5 osztály 14 fő) 007 divat-

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Dabason az U-11, U-13 megyeválogatott. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál.

Dabasi. helyzet. Dabason az U-11, U-13 megyeválogatott. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 16. szám Dabason az U-11, U-13 megyeválogatott A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál. Csapataink,

Részletesebben

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium Felvételi tájékoztató a 2016/17 os tanévre Az iskola mottója : Legfontosabb adatok Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium e mail.: honlap: OM azonosító: 036723 "A míveletlen föld csak gazt terem, A lélek

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

Erős vár a mi Istenünk!

Erős vár a mi Istenünk! Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztály Gyermek és Ifjúsági Munkaág H Í R L E V É L T ART ALOM Köszönt Erős vár a mi Istenünk! Gyermek és Ifjúsági pályázat elszámolása Programnaptár

Részletesebben

Beszámoló a 24 órás sportnapról:

Beszámoló a 24 órás sportnapról: Beszámoló a 24 órás sportnapról: A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk iskolai hagyománnyá tehető eseményei között immár 2. alkalommal rendeztük meg a tanév vége előtti 24 órás sportnapot, amely

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK A 4 évfolyamos gimnáziumi osztályaink Emelt idegen nyelvi képzések Intézményünkben nagy hagyományai vannak az emelt szintű angol és német nyelvoktatásnak. A nyelvi tagozaton

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Pontszámítás a felsőoktatásban

Pontszámítás a felsőoktatásban Pontszámítás a felsőoktatásban 2019 Az elérhető maximális pontszám 500 pont Kétféle pontszámítási módszer létezik I. számítási mód tanulmányi pontok (max. 200 pont) + érettségi pontok (max. 200 pont) +

Részletesebben

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Széll Dávid Csanád OE-KGK MM 2017 Málta Cég: S.trek Logistics and Distribution Szakmai gyakorlat ideje: 2017.07.04-2017.09.08. Készülődés Miután jelentkeztem, és leadtam

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során

Részletesebben

2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT 2018. FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT Első kategória Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj alapításáról szóló 15/2016. (IV. 28.) önkormányzati

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2017/18

Felvételi tájékoztató 2017/18 Felvételi tájékoztató 2017/18 Tomori Pál Magyar - Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium Cím: 1223 Budapest, Művelődés utca 21-27. Telephely kód: 001 Telefon: 06 1 362-1551 OM azonosító:

Részletesebben

Első partneri kérdőív

Első partneri kérdőív Első partneri kérdőív 1. Szívesen részt vennél-e az iskolánk által megrendezett eseményeken, programokon? 22,1% igen nem 77,9% 2. Jelöld, hogy elsősorban kinek a véleménye fontos számodra a programválasztásban?

Részletesebben

A minőségirányítási csoport beszámolója. 2009/2010-ben végzett felmérésről a leendő elsős szülők körében

A minőségirányítási csoport beszámolója. 2009/2010-ben végzett felmérésről a leendő elsős szülők körében A minőségirányítási csoport beszámolója 2009/2010-ben végzett felmérésről a leendő elsős szülők körében Minőségirányítási tevékenységünk egyik jelentős szempontja az iskola partnereinek elégedettségmérése.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság 2014. június 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság 2014. június 19-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-283/2014 ELŐTERJESZTÉS A Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság 2014. június 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő:

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /002

Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /002 Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: 203052/002 Cím: 6724 Szeged, Kodály tér 1. Telefonszám: 62/550-486 Fax: 62/550-486 E-mail: isktitkar@kossuthzs-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

B KATEGÓRIÁS ÉS SZABADIDŐS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

B KATEGÓRIÁS ÉS SZABADIDŐS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG B KATEGÓRIÁS ÉS SZABADIDŐS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG országos tollaslabda versenyek kiírása 2014. április 5-6. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, BUDAPEST 1. A verseny célja: A B Kategóriás Országos Bajnokság hagyományteremtő

Részletesebben

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink!

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink! OM azonosító: 029337 Cím: 3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. Telefonszám: 46/365-912, 46/360-125 Faxszám: 46/562-239 Honlap: Email cím: Igazgató: www.szemere.miskolc.hu info@szemere.sulinet.hu Szabó András

Részletesebben

Diósgyőri Gimnázium. A 2013/2014-es tanévben induló képzések

Diósgyőri Gimnázium. A 2013/2014-es tanévben induló képzések Diósgyőri Gimnázium OM azonosító: 029262 Cím: 3534 Miskolc Kiss tábornok 42. Tel/Fax: 46/370-701 E-mail: suli@dig-misk.sulinet.hu Honlap: www.dig-misk.sulinet.hu A 2013/2014-es tanévben induló képzések

Részletesebben

EGYENES ÚT AZ EGYETEMRE A 14 21 éves, biztosan továbbtanuló fiatalok oktatási tematikus lapja A lap profilja: felkészülés a kétszintû érettségire felnõttképzés a felsõoktatás világa tanulási technikák

Részletesebben

TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA

TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA Felelő* kiadó: A kultúrotthon igazgatója Az MSZMP művelődési irányelvei meghatározzák, hogy elsősorban a munkásosztályunk művelődését biztosítsuk A közeljövőben

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

Kedves Nyolcadikos Felvételizők!

Kedves Nyolcadikos Felvételizők! Kedves Nyolcadikos Felvételizők! A szóbeli vizsgák, képesség-, készségmérés, motivációs beszélgetés a felvételi tájékoztatóban megjelentek szerint a következő időpontokban zajlanak a Nyíregyházi Vasvári

Részletesebben

Pontszámítás egyetemi felvételihez

Pontszámítás egyetemi felvételihez Pontszámítás egyetemi felvételihez A felvételi összpontszám, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredmény 400+100 pontos pontszámítási rendszerben kerül kiszámításra. A pontszámítás alapját a tanulmányi

Részletesebben

Kedves Szülők! A leendő első osztályos, tanköteles gyermekek beíratásával kapcsolatos információkra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Kedves Szülők! A leendő első osztályos, tanköteles gyermekek beíratásával kapcsolatos információkra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM: 032351 KLIK 122013 Cím: 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu Kedves Szülők!

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet, valamint a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Érettségi felkészítés Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Alapvető információk Az iskola az alaptantervi órákon a középszintű érettségi vizsgához nyújt képzést, a

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-566 E-mail: nyhhuman@nyirhalo.hu Ügyiratszám:2212/2009. IX. Ügyintéző: Kovács Zoltán/Kerényi

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz)

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító:

Részletesebben

EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA

EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA EGRI SZC REMENYIK ZSIGMOND KÖZÉPISKOLÁJA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017 tanévre RENDKÍVÜLI FELVÉTELI ELJÁRÁS 3390 Füzesabony, Ifjúság út 17. Tel.: 36/341-131 www.remenyikzs.sulinet.hu EGRI SZC REMENYIK

Részletesebben

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: a Bősárkányi Tündérfátyol Óvoda nevelőtestülete Hatályos: 2013.szeptember 1. TARTALOM Tartalomjegyzék 2. 1.Bevezető 5. 1.2.Az óvodánk adatai

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax.

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax. Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola OM azonosító: 201166 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény Akkreditált ECL Nyelvvizsga-szervező Központ Azonosító: 036025 Tagintézmény-vezető: Dr.

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2015-2016 Készítette: Csiki Zsolt Pályáztunk Intézményünk sikerrel pályázott és a 2016. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020. Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma 8200 Veszprém, Csap u. 9. Tel: 88/560-590 Fax: 88/560-570 Igazgató: ifj. Szathmáry Árpád Pályaválasztási felelős: Juhász Tamás

Részletesebben

VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL

VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL VÉLEMÉNYEK AZ INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁRÓL 2012. szeptember 29 -i intézményi nyelvi vizsgáról: A vizsga légköre, szervezettsége jó volt. A szóbeli vizsgán nagyon rendesek voltak, igaz a vizsgadrukkom miatt

Részletesebben

Különös közzétételi lista A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

Különös közzétételi lista A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös közzétételi lista 2018. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Kőszeg: Középiskolai tanár: Általános iskolai tanár: Tanító speciális

Részletesebben

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20

OM azonosító: 201573 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK. angol, német, Emelt óraszámban angol nyelv oktatása. 20 Az iskola neve: Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Címe: 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 1. Telefon/fax: 06-56/390-002 E-mail: tmbercsenyi@gmail.com Igazgató: Kocsis

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

Képzési idő. Tagozat kód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő Humán gimnázium (angol olasz)

Képzési idő. Tagozat kód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI SZOLGÁLTATÁSI SZC KRÚDY GYULA GIMNÁZIUMA, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLÁJA, TURISZTIKAI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu

Részletesebben

Négy település példás egysége

Négy település példás egysége Négyéves mandátumuk lejártához közelítve arról érdeklődtünk néhány szegedi önkormányzati képviselőtől, miben fejlődött, változott a körzetük, s milyen tervekkel néznek a jövőbe. Arra ügyeltünk, hogy különböző

Részletesebben

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára Intézmény neve: Egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3. Telefon/fax: (36) 515-020, 313-765 E-mail: egrikossuthtitkarsag@gmail.com Honlap: www.kossuthzsuzsa.hu

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére. Szilvási Általános Iskola

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére. Szilvási Általános Iskola Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A nevelő

Részletesebben