2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu"

Átírás

1 Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2 A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 2015/2016-os tanévben két négyosztályos képzésű osztályt, egy nyolcosztályos képzésű osztályt, valamint egy angol nyelvi előkészítő 9. osztályt indít. A nyelvi előkészítő osztályba jelentkezett és felvett tanulók 5 év alatt szereznek érettségi bizonyítványt. Az első, előkészítő évben kiemelten tanulják az idegen nyelveket. Az első nyelvből, amelyet már az általános iskolában is tanultak, az első év végén eljuthatnak a középfokú, majd a további években a felsőfokú nyelvvizsga szintjére. A 11. év végén pedig előrehozott érettségi vizsgát tehetnek. Magas óraszámban kezdik a második nyelvet is. Az idegen nyelv tanulása mellett a kilencedik évfolyamon magas óraszámban tanulják az informatikát, így lehetőségük lesz az ECDL vizsga különböző moduljainak, illetve, az egész ECDL vizsga megszerzésére és 10. évfolyamon előrehozott érettségi letételére. Heti óraterv az előkészítő osztályban: 12 óra I. idegen nyelv német vagy angol 6 óra II. idegen nyelv 4 óra informatika, benne könyvtárismeret 1 óra matematika (képességfejlesztés) 1 óra magyar (képességfejlesztés) 5 óra testnevelés 1 óra osztályfőnöki Felvétel a négyosztályos gimnáziumba és a nyelvi előkészítő 9. osztályba Tagozatkódok: 01 kód négyosztályos képzés (A tanuló választ az angol nyelv vagy német nyelv vagy matematika vagy természettudományok közül, amit magasabb óraszámban tanul. Második idegen nyelvként francia, német vagy angol nyelvek közül választhat.) 03 kód angol nyelvi előkészítő 9. évfolyam 1. Nyílt napok: november kedd-szerda 8.00-tól 2. Az írásbeli vizsgára jelentkezés az általános iskolában és a gimnáziumban is beszerezhető Tanulói jelentkezési lapon történik, amelyet december 9-ig kell eljuttatni közvetlenül középiskolánkba. Részképességi zavarokban szenvedő diákok esetén a Nkt. 51. (5) bekezdés szerinti kedvezményeket akkor tudjuk figyelembe venni, ha az írásbeli jelentkezéshez a szülő csatolja a kérelmet és a szakértői vizsgálat másolatát. Mindkét képzésre felvételivel lehet bejutni, a jelentkező tanulóknak meg kell írniuk az egységes magyar nyelv és matematika központi írásbeli felvételi dolgozatot. 3. Egységes magyar nyelv és matematika felvételi ideje: január 17. szombat tól Pótfelvétel ideje: január 22. csütörtök tól (Pótfelvételit azoknak a tanulóknak tartunk, akik igazolható akadályoztatás miatt nem tudnak a felvételin megjelenni.) Idegen nyelvből nem kell a tanulóknak felvételi vizsgát tenni.

3 A felvételi vizsgák helyszíne a gimnázium. Felvételi pontok számítása: Hozott pontok A tanuló általános iskola 7. év végén és 8. osztályban félévkor kapott magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem és a tanult idegen nyelv jegyeinek összegét 1,5-del megszorozva vesszük figyelembe. Ez maximum 75 pont lehet. Szerzett pontok A központilag szervezett írásbeli felvételi vizsgán matematikából és anyanyelvből elért pontokat vesszük figyelembe. Ez maximum 50+50=100 pont A felvételin elérhető maximális pontszám: Hozott pontok: 75 pont Szerzett pontok: 100 pont Összesen: 175 pont Azonos pontszámot elért tanulók esetében a differenciálás szempontjai sorrendben a következők: Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanuló (Kérjük a szükséges igazolást mellékelni a jelentkezési laphoz vagy iskolánkba személyesen eljuttatni.) Beiskolázási körzet A megírt matematika és anyanyelv felvételi eredmény sorszámának összege (kevesebb kerül előre) A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 27. (2) bekezdés értelmében a felvételi pontokba nem számítható be tanulmányi verseny, sportverseny és egyéb tevékenység eredménye. 4. A tanuló az írásbeli eredményéről február 5-án (csütörtökön) a gimnáziumban kapja kézhez az Értékelő lapot. Ekkor tekinthető meg a kiértékelt feladatlap. 5. A Felvételi jelentkezési lapot az általános iskola küldi meg a középfokú intézményeknek február 13-ig. A Felvételi jelentkezési laphoz csatolni kell az Értékelő lap másolatát. (Négyosztályos képzés esetén kérjük a jelentkezési lapra egyértelműen írják rá, melyik tantárgyat szeretné a tanuló magasabb óraszámban tanulni. Idegen nyelv választása esetén csak a már tanult nyelv lehet.) 6. A felvételi jegyzék nyilvánosságra hozása: március Tanuló értesítése a felvételi eredményéről: április Beiratkozás: június 25.

4 Felvétel a nyolcosztályos gimnáziumba 02 kód nyolcosztályos tagozat 1. Nyílt nap: november 24. hétfő tól A nyílt napra szeretettel várjuk az érdeklődő diákokat, szüleiket és tanítóikat. Itt részletes tájékoztatást adunk a képzésről, az eddigi tapasztalatokról, eredményekről, valamint lehetőség lesz bemutató tanítási órát is megtekinteni. A képzésre felvételivel lehet bekerülni. Az írásbeli felvételin országosan egységes magyar nyelv és matematika feladatsort oldanak meg a tanulók. 2. Az írásbeli vizsgára jelentkezés az általános iskolában és a gimnáziumban is beszerezhető Tanulói jelentkezési lapon történik, amelyet december 9-ig kell eljuttatni közvetlenül középiskolánkba. Részképességi zavarokban szenvedő diákok esetén a Nkt. 51. (5) bekezdés szerinti kedvezményeket akkor tudjuk figyelembe venni, ha az írásbeli jelentkezéshez a szülő csatolja a kérelmet, ill. a szakértői vizsgálat másolatát. 3. Írásbeli felvételi ideje: január 17. szombat tól Írásbeli pótfelvételi ideje: január 22. csütörtök tól (Pótfelvételit azoknak a tanulóknak tartunk, akik igazolható akadályoztatás miatt nem tudnak a felvételin megjelenni.) 4. Szóbeli felvételi ideje: február héten délutánonként. A felvételi vizsgák helyszín a gimnázium. Felvételi pontok számítása: Hozott pontok A tanuló általános iskolában negyedik osztály félévkor kapott jegyeinek összegét vesszük figyelembe a következő tantárgyakból: magyar irodalom, magyar nyelvtan, matematika, környezetismeret és a tanult idegen nyelv. Ez összesen 25 pont, mely érték kétszeresét, azaz maximum 50 pontot vesszük figyelembe a felvételi összes pontok számításakor. Szerzett pontok A központilag szervezett írásbeli felvételi vizsgán matematikából és magyar nyelvből elért pontokat vesszük figyelembe, továbbá a szóbeli vizsgán elért pontokat. Ez maximum =150 pont A felvételin elérhető maximális pontszám: Hozott pontok: 50 pont Szerzett pontok:150 pont Összesen: 200 pont Ha a 30. helytől azonos pontszámot értek el a tanulók, akkor a differenciálás szempontjai sorrendben a következők: Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanuló (Kérjük a szükséges igazolást iskolánkba személyesen eljuttatni.) Beiskolázási körzet

5 A megírt matematika és anyanyelv felvételi eredmény sorszámának összege (kevesebb kerül előre) A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 27. (2) bekezdés értelmében a felvételi pontokba nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny és egyéb tevékenység eredménye. 5. A tanuló az írásbeli eredményéről február 4-én (szerdán) a gimnáziumban kapja kézhez az Értékelő lapot. Ekkor tekinthető meg a kiértékelt feladatlap. 6. A Felvételi jelentkezési lapot közvetlenül a középiskolába kell eljuttatni, mellékelve az Értékelő lap másolatát, illetve postán a Felvételi Központba kell elküldeni február 13-ig. 6. A felvételi jegyzék nyilvánosságra hozása: március Tanuló értesítése a felvételi eredményéről: április Beiratkozás: június 25. További részletes információ és régebbi felvételi feladatsorok a honlapon a Közoktatás középfokú beiskolázás menüpontban található. Látogassák meg iskolánk megújult honlapját is: Itt folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a felvételivel kapcsolatban.