Vegyületek antheimintikus hatásának felderítésére végzett hazai vizsgálatok féregmodelleken

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vegyületek antheimintikus hatásának felderítésére végzett hazai vizsgálatok féregmodelleken"

Átírás

1 Paraît. Hung Vegyületek antheimintikus hatásának felderítésére végzett hazai vizsgálatok féregmodelleken TAKÁTS Csilla Az Allatorvostudománvi Egyetem Parazitológiai Tanszékének Helmintológiai Kutató Laboratóriuma, Budapest A gyógyszeripar világszerte nagy erőfeszítéseket tesz ujabb, az eddigieknél hatékonyabb anthelmintikumok szintetizálására. Mivel a paraziták biokémiája és a gyakorlatban is használt kiváló anthelmintikumok hatásmechanizmusa is kevéssé ismert, még a modern laboratóriumok számára is gondot okoz és időigényes munkával jár l - l uj antheimintikus hatású vegyület felfedezése. Az ilyen célú tevékenység első lépéseiként a különböző szkriningvizsgálatok terjedtek el. "Screen" /"screening"/ angol szó, jelentése a többi között szűrés, szitálás, átvitt értelemben i t t a vegyületek féregellenes hatásának felderítésére alkalmazott laboratóriumi módszer. Az antheimintikus tulajdonságú vegyületek kiválogatása a következő munkafolyamatban valósulhat meg: 1. in vitro szkrinelés, 2. in vivo szkrinelés, laboratóriumi gazdaállat-féregmodellen /primer szkrin/, 3. in vivo szkrinelés,haszonállatgazda-féregrendszeren /szekunder szkrin/. 1. In vitro szkrinelés. Lényege: a férgek 37 C hőmérsékletű közegben érintkeznek az oldatba v i t t és meghatározott koncentrációjú vegyülettel, különböző ideig, majd a férgek mozgásának és egyéb életjelenségeiknek a vizsgálata alapján birálható el,hogy + A Magyar Parazitológusok Társaságának 1972^. április 27-i tudományos ülésén elhangzott előadás alapján.

2 az anyagot további hatásvizsgálatnak érdemes-e alávetni. Bár az in vitro technika metodikailag sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint az in vivo technika, mégsem terjedt el olyan mértékben, mint az utóbbi. Ennek a többi között az is az oka, hogy mig például a baktériumok és a gombák in vitro eredményesen és tömegesen tenyészthetők, addig a parazita férgek a gazdaszervezet nélkül alig vagy egyáltalán nem állithatók elő. A vizsgálatok az élősködő *érgeken kivül a hozzájuk rendszertanilag közel álló szabadon élő helminteken is végezhetők. Az utóbbi években hazánkban is folytak in vitro szkrining-vizsgálatok az EGYT Gyógyszervegyészeti Gyárban, ahol Dr. ÖRDÖGH FERENC vezetésével gyürüsférgeken /a Tubifex rivulariumon és az Enchytraeus albiduson/ több száz vegyületet szkrineltek /dr.ha LÁSZ ZSUZSA szóbeli közlése/. 2. In vivo primer szkrinelés. Az antheimintikus hatású vegyületek elsődleges kiválogatására manapság a gazda-féregmodelleken történő vizsgálatok terjedtek el. E vizsgálatok lényege az,hogy a kivánt féregfajjal mesterségesen fertőzött laboratóriumi gazdaállatot kezeljük a vizsgálandó kémiai anyaggal, ós a hatékonyságot a kezelt állatokban talált átlagos féregszámnak a kezeletlen, kontrollcsoportbeli állatok átlagos féregszámához való viszonyítása alapján biráljuk el. Az 1. táblázat bemutatja a leggyakrabban használt gazda-féregmodelleket. E modellek egyikén vagy másikán szkrineléssel nyert eredmény bizonyos valószínűséggel vonatkoztatható az emberben és a háziállatokban élősködő féregfajokra. Igy pl. ha egy vegyület hatékony a fehér egér Syphaciájára vagy Aspiculurisára, remélhető, hogy hatékonyságot mutat a ló Oxyurisa vagy az ember Enterobiusa ellen i s, mivel mind a négy féregnemzetség az Qxyuridae családba tartozik. Laboratóriumunkban fonálféreg- és galandféregellenes hatékonyságra szkrinelünk. Modellként a következő fajokat választottuk: két fonálféregfajt, a Nippostrongylus brasiliensist patkányban.

3 1. táblázat Gazdaállat Az antheimintikus aktivitás elbirálására leggyakrabban használt gazda-féregmodellek Féregfaj Laboratóriumi egér Schistosoma mansoni Schistosoma japonicum Hymenolepis nana Nematospiroides dubius Nippostrongylus brasiliensis Ascaris lumbricoides /lárvális alakj a/ Syphacia obvelata Aspiculuris tetraptera Trichocephalus muris Trichinella spiralis Laboratóriumi patkány Fasciola hepatica Hymenolepis diminuta Strongyloides r a t t i Nippostronqylus brasiliensis Heterakis spumosa Aranyhörcsög Dicrocoelium dendriticum Opisthorchis felineus Tenge rimalac Metastrongylus apri Dictyocaulus f i l a r i a Dictyocaulus viviparus Nyúl Fasciola hepatica Dicrocoelium dendriticum Trichostrongylus retortaeformis Ascaris lumbricoides Passalurus ambiguus Csirke Choanotaenia infundibulum Raillietina cesticillus Ascaridia g a l l i Heterakis gallinae i l l. a Nematospiroides dubiust egérben és a Hymenolepis nana galandféregfajt egérben. A gazdaként használt laboratóriumi egér és patkány könnyen kezelhető, olcsó és kisméretű állat. A szkrinelendő vegyületből gyakran csak 1-2 gramm áll rendelkezésünkre, ez a kis testsulyu állatok kezelésére elegendő.

4 A mesterségesen létrehozott fertőzés a következő előnyökkel jár: a gazdaállatok egyidősek és meghatározott fiatal korban fertőzhetők, egy állományból származnak, a fertőzésre használt adag tetszés szerint beállitható, a fertőzés megeredésének ideje, a féregpopuláció nagysága megközelítőleg azonos, és ismerve a féreg életciklusát, a kezelések és a leölések a kivánt időben végezhetők. Mindhárom modellnél figyelembe veendő - részben metodikai szempontok: a vizsgálatok során hagyományos tenyészetekből szánmazó egészséges,14-18 g-os laboratóriumi egereket és g-os patkányokat, tehát f i a t a l, a fertőzés iránt nagymértékben fogékony állatokat használunk. A fertőző dózis mértéke minden esetben csak a gazda és a féregfaj ismeretében állapitható meg: a fertőzés ne okozzon klinikai tüneteket, de elegendő féreg fejlődjék ki ahhoz, hogy az eredmények statisztikusán értékelhetők legyenek. A szkrinelendő vegyület oldatát /vagy szuszpenzióját/ a tolerált maximális adagban igyekszünk alkalmazni. Az adag nagyságát olyan módon állapitjuk meg, hogy az állatok életben maradjanak, de a férgek a lehető legnagyobb koncentrációjú anyaggal "találkozzanak". A testsúlyra kiszámitott hatóanyagot szondával j u t tatjuk az állatok nyelőcsövébe, A hatékonyság kifejezésére az /A - B/ x 100 ^ formula alapján /melyben A= a kezeletlen csoport átlagos féregszáma, B= a kezelt csoport átlagos féregszáma/ kiszámitott százalékos értéket használjuk. Ez az érték közvetlenül mutatja, hogy a kezelt állatok egyedi féregszámainak átlagértéke mennyivel csökkent a kontrollok átlagos féregszámaihoz viszonyitva. Például, ha a kezeletlen csoportban a férgek száma 400 és a kezeitben 100 f akkor az aktivitás:

5 400 = 75 % A féregpopuláció 50 %-osnál kisebb mértékű csökkenését annak a jeleként értékeljük, hogy a vizsgált vegyület a parazitával szemben nem eléggé hatásos. 50 %-nál nagyobb hatás esetén a vizsgálatot megismételjük, s ha a hatékonyság elérte a 80 %-ot, a vegyületet további finomabb hatásvizsgálatra javasoljuk. A vizsgálatoknak ebben a szakaszában a szkrinelendő vegyület hatékonyságát ismert, kiváló anth elmintikumokkal összevetve is megvizsgáljuk /lásd később/. 3. In vivo szekunder szkrinelés. A primer szkrinelés során hatékonynak bizonyuló vegyületek további vizsgálata arra irányul, hogy a gazdasági haszonállatok férgei ellen is hatékonyak-e. E vizsgálatokhoz természetes uton fertőződött, vagy mesterségesen fertőzött gazdaállatokat lehet használni. Pl. ha a Hymenolepis nana ellen egérben hatékonynak mutatkozik egy vegyület, akkor érdemes a vizsgálatokat a kutya, a juh, a baromfi, a halak stb. galandférgei ellen is kiterjeszteni. A terepen végzett szekunder szkrinelés biztos választ ad a vegyület hatékonyságáról az illető féregfajjal szemben. Az anthelmintikumok iránt világszerte nagyon nagy a kereslet, nincs elegendő hatékony vegyület forgalomban, hazánkban sem ki elégítő ebben a vonatkozásban a helyzet. A közelmúltban már a hazai gyógyszergyárak részéről is felmerült az az igény, hogy az általuk előállított vegyületek hatásvizsgálatát féregmodelleken is el kell ene végezni ben el is kezdtük e vizsgálatokat és azóta folyamatosan végezzük azokat. A Helmintológiai Kutató Laboratóriumban folyó ilyen irányú munkánkról gazda-féregmodellként részletezve a következőkben számolok be. A/ Nippost ronqylus i brasiliensis - patkányban A vékonybélben élősködő Nippostrongylus [ brasiliensist /Travassos, 1914/ /Trichostrongylidae/ mesterségesen fertőzött patkányban először WHITLOCK /1943/ és ROGERS /1944/ vette igénybe

6 antheimintikus hatás vizsgálatához. Dr. KASSAI TIBOR a Londoni National Institute for Medical Research Parazitológiai osztályán fenntartott törzsből 1965-ben hozott Magyarországra fertőzőképes lárvákat, és kidolgozta e faj fenntartásának módját, modellkénti alkalmazását, majd a rutin szkrinelés hazai metodikáját. A féreg fejlődésmenete. A fertőzés alkalmával a bőr alá fecskendezett fertőző lárvák a véráram utján 72 órán belül eljutnak a tüdőbe. I t t a légutakba vándorolnak, majd a légcső és a garat utján az emésztőtraktusba kerülnek. Rendszerint a fertőzés utáni 4. napon érik el a vékonybelet, ahol - főleg a jejunumban megtelepedve - az 5. napon ivarérettségre tesznek szert, s a 6. naptól kezdve petéket termelnek, amelyek a bélsárral ürülnek a külvilágra. A fertőzöttség a patkányokban a fertőzést követő 20. nap táján megszűnik az erőteljes immunreakció következtében. Metodika. A 3. stádiumu lárvák kitenyésztése végett 5000 lárvával fertőzött patkányok bélsarát a fertőzést követő napon összegyűjtjük. A naponta gyűjtött bélsarat csapviz hozzáadásával dörzsmozsárban pépszerüvé dörzsöljük, miközben sterilizált tőzeget is adunk hozzá a felület növelése és a lárvák jobb oxi génellátása céljából. Az igy kapott pépet szürőpapirkorongra e- gyenletesen felkenjük és Petri-csészében gyengén megnedvesített szivacsra helyezzük. Az igy elkészitett kultúrát 28 C-on tartjuk, ezen a hőmérsékleten 6 nap alatt kifejlődnek és 3-6 hétig fertőzőképesek maradnak a 3.stádiumu lárvák. Felhasználás előtt a lárvákat ugy nyerhetjük ki a kultúrából, hogy a szürőpapirt felkent oldalával lefelé forditva selyemszitára tesszük és C-u csapvizbe helyezzük; a mozgó lárvák a szitán keresztül perc alatt a vizbe vándorolnak. A lárvaszuszpenziót szűréssel, majd alacsony fordulatszámú centrifugálással tovább t i s z t i t j u k. A szuszpenzió lárvatartalmát higitásos módszerrel, sztereomikroszkóp segitségével, 16-szoros nagyitással állapítjuk meg. Ezek után a szuszpenziót ugy higitjuk, hogy 0,1 vagy 0,2 ml-ben legyen a fertőző dózisként használt 1000 lárva.

7 A patkányokat subcutan, tuberkulin-fecskendővel, nagy lyukméretü injekciós tűvel fertőzzük, mivel szűkebb keresztmetszetű tűben a lárvák összetapadhatnak és a tűt eldugaszolhatják. A fertőzés ideje alatt a lárvák egyenletes eloszlását keveréssel biztositjuk, hogy ne ülepedjenek le az edény aljára. Ezután következik a vizsgálandó vegyület megfelelő adagjának nyelőcsőszondán át való beadása. A kezelés időpontját az szabja meg, hogy a vegyületnek a lárvák vagy a k i f e j l e t t férgek elleni hatékonyságát kivánjuk megvizsgálni. A lárvák elleni hatásvizsgálat alkalmával a fertőzést követő napon - amikor a lárvák még nem jutottak el a tüdőbe -, a kifejlett férgek elleni hatékonyság vizsgálatakor pedig a fertőzés utáni 7. napon történik a kezelés. A fertőzött és kezelt patkányokat mindkét esetben a fertőzést követő 9. napon leöljük az azonos számú lárvával és azonos időpontban fertőzött,de nem kezelt kontrollokkal együtt. A vékonybelet kiemeljük, hosszanti irányban felvágjuk, kb.15x15 cm-es gézlapra helyezzük, majd fiziológiai konyhasóoldatot tartalmazó pohárba meritjük ugy, hogy az oldat a belet teljesen ellepje. A poharat egy órán keresztül 37 C-u vízfürdőben tartjuk. Ezalatt a férgek a béltartalomból a pohár aljára ülepednek. A fertőzésre használt 1000 lárva mintegy %-ából f e j lődnek ki érett férgek. A féregszámot állategyedenként a következőképpen állapitjuk meg: 50 ml-es mérőhengerbe gondosan átmossuk az izolátumot, majd a hengert az 50-es j e l i g feltöltjük élettani konyhasóoldattal, alapos felkeverés után 10 ml-t pipettával felszivunk és az ebben található férgek számát kis nagyítással megállapítjuk és öttel szorozzuk. Közben arra is k i terjed a figyelmünk, hogy a férgek ivararányában mutatkozik e eltolódás. A kezelt csoportokban öt-öt, a kontrollcsoportokban t i z - t i z patkányt használunk f e l. Ezen a modellen összehasonlításképpen egy kiváló anthelmintikuiriot, a tiabendazolt négyféle dózisban alkalmaztuk. A 2. és 3. táblázatban közölt eredmények azt mutatják, hogy a N. brasiliensisnek mind a k i f e j l e t t alakjai, mind a szervezetben vándorló lárvái igen érzékenyek a tiabendazol iránt.

8 2. táblázat A tiabendazol hatékonysága patkányban a Nippo- strongylus brasiliensis lárvális alakjaival szemben Dózis mg/kg Patkányok száma Átlagos féregszám Hatékonyság %-ban + SD X _ , , , ,3 3. táblázat A tiabendazol hatékonysága patkányban a k i f e j l e t t Nippost rongylus brasiliensisszel szemben Dózis mg/kg Patkányok száma Átlagos féregszám X Hatékonyság %-ban + SD , , , ,6 + 0,2 99,8 x Standard deviáció B/ Nematospiroides dubius - egérben A Nematospiroides dubius /Baylis, 1926/ /Trichostrongylidae/ az egerek vékonybelében élősködő fonálféreg. Irodalmi adatok szerint antheimintikus szkrining-vizsgálatokra ezt a fajt SPURLOCK /1942/ használta először, 1970 novemberében a Farbwerke Hoechst

9 /Frankfurt/Main/ helmintológiai laboratóriuma által fenntartott törzsből fertőzőképes lárvákat kaptunk, ettől az időponttól kezdve ezt a fajt is fenntartjuk és szkrining-vizsgálatainkban modellként alkalmazzuk. A féreg fejlődésmenete. Orális fertőzést követően a fertőzőképes lárvák eljutnak a vékonybél felső szakaszába i l l. a Lieberkühn-cryptákon keresztül a mucosa muscularis rétegéig vándorolnak, ahol betokolódnak. A fertőzést követő 6-9. napon végleges helyükre, a bél lumenébe visszavándorolnak és a- teljes ivarérettségig fejlődnek. A peték a fertőzés utáni 6-9. napon jelennek meg a bélsárban. A petetermelés a napon éri el a maximumot, 4-5 hétig magas marad, majd fokozatosan csökken. A fertőzöttség az egerekben hónapig is fennmarad. Metodika. A lárvatenyésztéshez szükséges nagy mennyiségű pete nyeréséhez az egereket 500 lárvával fertőzzük, igy a fertőzést követő 16. napon bélsárgrammonként ezer petét is üritenek. Ettől kezdve gyűjtjük az egerek bélsarát. A bélsárkulturát azonos módon készitjük, mint a N. brasiliensis esetében. Az ott l e i r t eljárástól csupán annyiban térünk el, hogy 22 C-on t a r t juk a tenyészetet. Ezen a hőmérsékleten 6 nap alatt kifejlődnek a fertőzőképes lárvák. A 6-7. napon izoláljuk őket. A lárvák csapvizben +4 C-on 6 héttől 4 hónapig fertőzőképesek maradnak. A lárvaszámolást közvetlenül a fertőzés előtt végezzük, higitásos módszerrel. Az egereket lárvával szondán át fertőzzük. Ezek %-ából fejlődik ivarérett féreg. Mivel ezen a modellen csak a k i f e j l e t t férgek elleni hatékonyság megállapítására végzünk szkrinelést, a vizsgálandó vegyülettel csak a fertőzést követő napon kezelünk. A kezelést követő 4. napon a kezelt állatokat - az azonos számú lárvával és azonos i - dőpontban fertőzött, de nem kezelt kontrollokkal együtt - leöljük, a vékonybelet kiemeljük, és a férgeket 37 C-on élettani konyhasóoldatban izoláljuk, majd mikroszkópos vizsgálattal megállapítjuk az egyedenkénti féregszámot. Egy fonálféreg-ellenes hatásáról ismert kiváló anthelmintikum,

10 a tetramizol ezen a modellen a k i f e j l e t t férgek ellen a következő hatékonyságot mutatta,: 4. táblázat A tetramizol hatékonysága egérben a k i f e j l e t t Ne matospiroides dubiusszal szemben Dózis Egerek Átlagos fé Hatékonysá g mg/kg száma regszám %-a , ,2 60, ,4 96, ,0 C/ Hymenolepis nana - egérben A Hymenolepis nana /Stiles, 1906/ /Hymenolepididae/ az egerek vékonybelében élősködő galandféreg, amely a hazai tenyészetekből származó laboratóriumi egerek mintegy 20 %-ában fordul elő. Fertőző anyagot első alkalommal természetes uton fertőződött e- gerekből nyertünk, majd kidolgoztuk a modellkénti alkalmazásának módszerét. A féreg fejlődésmenete. Az egerek fertőződése a galandféreg fertőzőképes petéinek szájon át való felvételével történik. A peteburokból a gazdaállat emésztőnedveinek hatására az 1. lárva, a hathorgas oncosphaera kiszabadul, és 10 órán belül benyomul a bélbolyhokba, ahol 4 nap alatt kifejlődik a következő lárvaforma, a cysticercoid. A fertőzés után 6-10 nappal a cysticercoid visszatér a bél lumenébe, ahol ivarérettségig f e j lődik. Az ivarérett férgek a vékonybél hátsó negyedében tartózkodnak. A fertőződéstől számitott 15. naptól fertőzőképes peték jelenhetnek meg a bélsárban. A fertőzöttség a napra spontán megszűnhet.

11 Metodika. A kisérleti egerek fertőzésére érett galandféregizekből nyert peték szuszpenzióját használjuk. A peték kiszabaditása céljából az érett izeket csiszolt végül üvegbottal finom selyemszitán szükség szerinti viz hozzáadásával átdörzsölj ük. A kapott szuszpenzió petetartalmát BÜRKER- vagy McMASTER-kamra segitségével állapitjuk meg, A fertőzésre olyen peteszuszpenziót használunk, amelynek 0,1 ml térfogata 100 petét tartalmaz, A g-os, öthetes egerek fertőzését ugy végeztük 1, hogy a peteszuszpenziót szondán át az egerek nyelőcsövébe fecskendezzük. Tapasztalataink szerint az egerek 90%-ában ered meg a fertőzés, és átlagosan 6-8 %-os a kifejlődési arány, Szkriningvizsgálatainkhoz csak azokat az egereket használjuk fel,amelyeket a fertőzést követő napon a felszindusitásos bélsárvizsgálat során galandféreggel fertőzöttnek találunk. A kezeléseket a vizsgálandó vegyülettel a fertőzés utáni napon végezzük, és a kezelt, valamint a kezeletlen kontrollegereket az ezt követő 4. napon öljük le. Felvágjuk a vékonybelet, s az összes galandférget élettani konyhasóoldatba izoláljuk. Tekintettel arra, hogy e müveletek során egy-egy galandféregláncolat nemritkán darabokra szakad, a férgek megszámlálásakor csak a scolexeket vesszük figyelembe, továbbá a mikroszkópos vizsgálatot nemcsak az izolátumra, hanem a vékonybél nyálkahártyájára is kiterjesztjük /előfordul ugyanis, hogy a scolex a bél falában marad megtapadva/. A hatékonyságot a kezelt és a kezeletlen /kontroll-/ csoportokban talált scolexek átlagos számának összehasonlításával, az ismertetett formula alapján számitjuk k i, A galandféreg-ellenes hatásáról ismert Deverminnek /niklozamid/ modellünkön végrehajtott tesztelése során a következő eredményeket kaptuk.

12 5«táblázat A niklozamid /Devermin/ hatékonysága egérben a k i f e j l e t t Hymenolepis nanaval szemben Dózis Egerek Átlagos féreg Hatékonysá g mg/kg száma szám %-ban , ,9 81, , ,0 össze foglalás: Az 1971 decemberéig megvizsgált 171 vegyület antheimintikus hatá sá ra vonatkozóan a 6. táblázatban összefoglalt eredményeket kaptuk. 6. táblázat A hatásvizsgálatok eredményeinek összefoglalása Modell Vizsgált száma vegyületek ebből hatékony Egér - Hymenolepis nana Patkány - N. brasiliensis /ivaré ret t / l i 6 0 Patkány - N. brasiliensis /iá rva/ 55 0 Egér - N. dubius 55 0.

13 TAKÁTS, Cs.: Screening of Compounds for Anthelminthic Action in Model Experiments First results of laboratory screening of locally produced 171 chemicals for anthelminthic action are reported.nippos trongylus brasiliensis in rat,nematospiroides dubius and Hymenolepis nana in mouse were used. Life cycles', maintenance of these helminth species as well as screening procedures are described. Two of the tested compound were found active against H. nana. Irodalom BAKER, N. F.: in "The evaluation of anthelmintics", szerk. E.G. L. Soulsby, Merck and Co. New York, BRACKETT, S. - BLIZNICK, A.: Screening large numbers of new chemical compounds for anthelmintic activity using infections with Nippostrongylus muris in mice Parasit., ERHARDT, A. - LÄMMLER, G. - HINZ, E. - THEMANN, H.: Handb. Exp. Pharm. Eng. Band XVI, Teil 9. Springer-Verlag. Berlin FAHMY, M.A.M.: An investigation of the l i f e cycle of Nematospiroides dubius /Nematoda: Heligmosomidae/ with special reference to the free-living stages. - Z.Parasitenkd KASSAI, T.: A parazitás immunitás némely jelenségének vizsgálata patkány-nippostrongylus brasiliensis modellen. - Parasit. Hung., KASSAI, T. - MÉSZÁROS, F.: Vizsgálatok néhány budapesti állatház laboratóriumi egér- és patkányállományának helmint fertőzöttségéről. - Magyar Állatorvosok Lapja, LEIPER, 3.W.G.: in "The evaluation of anthelmintics", szerk. E. 3.L, Soulsby, Merck and Co. New York, 1964.

14 STEWARD, 3. S : Anthelmintic studies I. A controlled c r i t i c a l enteronemacidal test. - Parasitology, STEWARD, 3. S.s Anthelmintic studies I I. A double enteronemacidal anthelmintic test covering a wide range of activities. - Parasitology, STEWARD, 3. S.s Anthelmintic studies I I I. A taeniacidal testing technique. «Parasitology, Érkezett: I I I. 23. TAKÁTS Csilla Az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszék Helmintológiai Kutató Laboratóriuma Budapest, VII. Rottenbiller u. 50.

BEMUTATKOZÁS. Dr. Merényi László

BEMUTATKOZÁS. Dr. Merényi László BEMUTATKOZÁS Dr. Merényi László 1972-1973 MÁTRAALJAI ÁLLAMI GAZDASÁG Pásztó állatorvos 1973-1979 NÓGRÁD m-i ÁEÜ. ÁLLOMÁS Salgótarján parazit. szakáo. 1979-1980 ÁLLATORVOSTUD. EGYETEM Budapest tud. sm.

Részletesebben

Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei:

Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei: Helminthológia Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei: meghatározza: - faj - fertőző férgek száma

Részletesebben

Fasciola hepatica életciklusa Tünetek

Fasciola hepatica életciklusa Tünetek Parazitológia III. Trematodák (Mételyek) Szabó Judit Fasciola hepatica Schistosomák Paragonimus westermani 2007. Általános jellemzık hermaphroditák (kivéve schistosomák) két szívókoronggal rendelkeznek

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK

A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK Dr. Fok Éva tudományos főmunkatárs, PhD, klinikus szakállatorvos SZIE Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

A szarvasfélék nagy tüdőférgeinek (Dictyocaulus spp.) genetikai változatossága

A szarvasfélék nagy tüdőférgeinek (Dictyocaulus spp.) genetikai változatossága A szarvasfélék nagy tüdőférgeinek (Dictyocaulus spp.) genetikai változatossága Ács Zoltán és Sugár László Kaposvári Egyetem Állat- és Környezettudományi Kar Magyar Parazitológusok Társasága 50 éves Jubileumi

Részletesebben

Adatok a juh parazitás gastro-enteritisének (trichostrongylidosisának) terápiájához *

Adatok a juh parazitás gastro-enteritisének (trichostrongylidosisának) terápiájához * Parasit. Hung. 4. lo.h-114. 1971 Adatok a juh parazitás gastro-enteritisének (trichostrongylidosisának) terápiájához * Dr. HOLLÓ Ferenc Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszékének Helmintológiai

Részletesebben

Lehetőségek a juh-galandférgesség megelőzésére és orvoslására

Lehetőségek a juh-galandférgesség megelőzésére és orvoslására Parasit. Hung. 1. 155-160.1968 Lehetőségek a juh-galandférgesség megelőzésére és orvoslására Dr. KASSAI Tibor Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszékének Helmintológiai Kutató Laboratóriuma,

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3.

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3. Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok Dr. Kollár Anna, Dr. Soós Pál, Antalné Szalkai Teodóra, Dr. Tóth Ádám, Dr. Nagy Zoltán, Gubucz-Sombor

Részletesebben

Módosított miracidiumbújtatási eljárás schistosomiasis mansoni kimutatására

Módosított miracidiumbújtatási eljárás schistosomiasis mansoni kimutatására Módosított miracidiumbújtatási eljárás schistosomiasis mansoni kimutatására Dr. LENGYEL Anna Országos Közegészségügyi Intézet Parazitológiai Osztálya, Budapest "A modified miracidium hatching test for

Részletesebben

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010.

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010. Parazitológia IV. Szabó Judit 2010. Hengeresférgek Enterobius vermicularis Ascaris lumbricoides Trichuris trichiura Toxocara Ancylostoma duodenale Necator americanus Strongyloides stercoralis Trichinella

Részletesebben

Egyes anthelmintikumok hatékonyságának értékelése a ló különféle fonálférgei ellen, egyiptomi viszonyok között

Egyes anthelmintikumok hatékonyságának értékelése a ló különféle fonálférgei ellen, egyiptomi viszonyok között Parasit. Hun*. 5. 225-2,38. 1972. Egyes anthelmintikumok hatékonyságának értékelése a ló különféle fonálférgei ellen, egyiptomi viszonyok között M. S. ABDEL-RAHMAN - I.MOSSALAM - M.K.SELÍM - Y. Z. EL-ABIDIN

Részletesebben

Radioentomologia és növényvédelem

Radioentomologia és növényvédelem Parasit. Hung. 1. 161-168.1968 Radioentomologia és növényvédelem Dr. NAGY Barnabás Növényvédelmi Kutató Intézet, Budapest A növényvédelem, éppúgy mint bármely alkalmazott, komplex tudomány, fejlődésében

Részletesebben

HELMINTHOLOGIA. Krizsán Gergely dr.

HELMINTHOLOGIA. Krizsán Gergely dr. HELMINTHOLOGIA Krizsán Gergely dr. Bevezetés Kórokozó csoport Mérettartomány Sejtszerveződés Vírusok 10-400 nm Baktériumok 0,3-30 μm prokaryoták Gombák 5-100 μm eukaryoták Protozoonok 5-100 μm eukaryoták

Részletesebben

Naegleria. Acanthamoeba. Vérben és szövetekben élő protozoonok. Vérben és szövetekben élő protozoonok

Naegleria. Acanthamoeba. Vérben és szövetekben élő protozoonok. Vérben és szövetekben élő protozoonok Vérben és szövetekben élő protozoonok Amoeba Naegleria Acanthamoeba Szabadon élő amoebák vizes közeg, talaj Vegetatív és cysta forma Fertőzés: kontaminált vízben való fürdőzés, porban található cysta belélegzése

Részletesebben

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Részletesebben

patkány-nippostrongylus hrasüiensis modellen *

patkány-nippostrongylus hrasüiensis modellen * A parazitás immunitás némely jelenségének vizsgálata patkány-nippostrongylus hrasüiensis modellen * DR. KASSAI Tibor Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszékének Hel mi citológiai Kutató Laboratóriuma,

Részletesebben

INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS

INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS Injekciózás Injection Gyógyszeres kezelést injekció formájában akkor alkalmazunk, ha 1/ a gyógyszert

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

Histomoniasis (Blackhead)

Histomoniasis (Blackhead) Histomoniasis (Blackhead) régen ismert betegség - ismét elterjedőben hús szülőpár állományokban Derzsy Napok 2015 DR. KŐRÖSI LÁSZLÓ Blackhead A kórokozó Protozoa -véglény Család: Sarcomastigophora (Flagellaten,

Részletesebben

EGY NÖVÉNYI EREDETŰ KIVONAT 14 NAPOS ISMÉTELT ADAGOLÁSÚ ORÁLIS TOXIKOLÓGIAI VIZSGÁLATA (PATOLÓGIAI MEGFIGYELÉSEK)

EGY NÖVÉNYI EREDETŰ KIVONAT 14 NAPOS ISMÉTELT ADAGOLÁSÚ ORÁLIS TOXIKOLÓGIAI VIZSGÁLATA (PATOLÓGIAI MEGFIGYELÉSEK) EGY NÖVÉNYI EREDETŰ KIVONAT 14 NAPOS ISMÉTELT ADAGOLÁSÚ ORÁLIS TOXIKOLÓGIAI VIZSGÁLATA (PATOLÓGIAI MEGFIGYELÉSEK) Glávits Róbert, Szakonyiné Pasics Ilona, Hirka Gábor TOXI-COOP ZRT 2120 Dunakeszi, Pálya

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata

KUTATÁSI JELENTÉS. DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata KUTATÁSI JELENTÉS A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézet e részére DrJuice termékek Ezüstkolloid Hydrogél és Kolloid oldat hatásvizsgálata. E z ü s t k o l l o

Részletesebben

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Keserű György Miklós, PhD, DSc Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont A gyógyszerkutatás folyamata Megalapozó kutatások

Részletesebben

Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket?

Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket? Kokcidiózis Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket? Az egyetlen kokcidiózis elleni készítmény, amely bárányokban, valamint tejelő és húshasznú borjakban is törzskönyvezett (diklazuril) Megóvja

Részletesebben

Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI. MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata

Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI. MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata HÁZI MIKROBIOLÓGIAI LABOR AVAGY MIT LEHET, MIT KELL ÉS MIT NEM SZABAD? Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata

Részletesebben

VICTORY Csótányirtó gél

VICTORY Csótányirtó gél VICTORY Csótányirtó gél Új generációs gél forma. Hatékonyabb védelem. Tulajdonságok A VICTORY Csótányirtó gél hasznosítja a Késleltetett hatású csalétek technológia előnyét. Ez az új tulajdonság biztosítja

Részletesebben

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani tanszék

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani tanszék Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani tanszék Hazai macskák orsóféreg fertőzöttségének újabb adatai Dr. Pogány Károly Témavezető: Dr. Farkas Róbert tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

1. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/17

1. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/17 1. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/17 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Meloxicam CEVA 1,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml

Részletesebben

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Aivlosin 42,5 mg/g gyógypremix sertések részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: Tilvalozin

Részletesebben

Homocytotrop (reagin-tipusu) ellenanyagok és a parazitás immunitás közötti összefüggés vizsgálata passziv cutan anaphylaxiás (PCA) próbával 1

Homocytotrop (reagin-tipusu) ellenanyagok és a parazitás immunitás közötti összefüggés vizsgálata passziv cutan anaphylaxiás (PCA) próbával 1 Homocytotrop (reagin-tipusu) ellenanyagok és a parazitás immunitás közötti összefüggés vizsgálata passziv cutan anaphylaxiás (PCA) próbával 1 Dr. SZEPES Géza Dr. KASSAI Tibor Áliatorvostudományi Egyetem

Részletesebben

Telítetlen oldat: még képes anyagot feloldani (befogadni), adott hőmérsékleten.

Telítetlen oldat: még képes anyagot feloldani (befogadni), adott hőmérsékleten. 2. Oldatkészítés 2.1. Alapfogalmak Az oldat oldott anyagból és oldószerből áll. Az oldott anyag és az oldószer közül az a komponens az oldószer, amelyik nagyobb mennyiségben van jelen az oldatban. Az oldószer

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés

Radioaktív nyomjelzés Radioaktív nyomjelzés A radioaktív nyomjelzés alapelve Kémiai indikátorok: ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenniük, mint az indikátoroknak általában: jelezniük kell valamely elemnek ill. vegyületnek

Részletesebben

Adatok a Demodex folliculorum és a D. brevis hazai előfordulásához*

Adatok a Demodex folliculorum és a D. brevis hazai előfordulásához* Parasit. Hung. 6. 1973. Adatok a Demodex folliculorum és a D. brevis hazai előfordulásához* Dr. NEMESÉRI László Dr. BOTÁR Zoltán Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest Magyar Testnevelési Főiskola

Részletesebben

Scan 1200 teljesítmény-értékelés evaluation 1/5

Scan 1200 teljesítmény-értékelés evaluation 1/5 evaluation 1/5 interscience Feladat Összefoglalónk célja a Scan 1200 teljesítmény-értékelése manuális és automata telepszámlálások összehasonlításával. Az összehasonlító kísérleteket Petri-csészés leoltást

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Mielőtt beadnák Önnek vagy gyermekének a Rabipur-t, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak

div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak subdiv. Archicoelomata őstestüregesek II. Superphylum: Pseudocoelia (ál-testüregesek) phylum Platyhelminthes

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA Dr. Fok Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani

Részletesebben

A GC speciális kiadványa

A GC speciális kiadványa A GC speciális kiadványa Fosztfátbázisú beágyazóanyagok korona- és hídtechnikákhoz Tartalomjegyzék Bevezetés 3 A korona- és hídtechnikákhoz készült foszfátbázisú beágyazóanyagok optimális használatának

Részletesebben

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Dr.Kővágó István 1.sz.Üzemegészségügyi Kft Budapest 2014 Mezőgazdaság igen széles terület: Állattenyésztés (nagyüzemi és háztáji) Növénytermesztés (szántóföld,

Részletesebben

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál.

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál. 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Prac-tic 56,25 mg rácsepegtető oldat különösen kistestű kutyáknak Prac-tic 137,5 mg rácsepegtető oldat kistestű kutyáknak Prac-tic 275 mg rácsepegtető oldat közepes

Részletesebben

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai 4.4 BIOPESZTICIDEK A mezőgazdasági termelésnél a kártevők irtásával, távoltartásával növelik a hozamokat. Erre kémiai szereket alkalmaztak, a környezeti hatásokkal nem törődve. pl. DDT (diklór-difenil-triklór-etán)

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Vizsgálati Központ. Eü.i Min. Tanúsítvány: 158/245/2005 IRATSZ.: AM1379-2

Vizsgálati Központ. Eü.i Min. Tanúsítvány: 158/245/2005 IRATSZ.: AM1379-2 Oldalszám: 7/1 Nyomtatva: 2006.05.12 IRATSZ.: AM1379-2 ALUMÍNIUM LEMEZRE FELHORDOTT HATÓANYAG PSEUDOMONAS AERUGINOSA ELLENÉBEN KIFEJTETT MIKRÓBAELLENES HATÁSÁNAK ASTM E 2180/01 SZERINTI ÉRTÉKELÉSE Tanulmányprogram

Részletesebben

Belső élősködők által terjesztett betegségek

Belső élősködők által terjesztett betegségek Belső élősködők által terjesztett betegségek Belső élősködők által terjesztett betegségek Négylábú kedvenceinket a külső paraziták mellett a különféle belső élősködőktől (endoparaziták) is óvnunk kell.

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

Háziállatok parazitózisainak preventív terápiája

Háziállatok parazitózisainak preventív terápiája Parasit. Hun». 5. 217-224. 1972. Háziállatok parazitózisainak preventív terápiája Vizsgálatok a Furidin és a Kodanin hatékonyságáról Dr. NEMESÉRI László Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest Mind

Részletesebben

RIBOFLAVINUM. Riboflavin

RIBOFLAVINUM. Riboflavin Riboflavinum 1 01/2008:0292 RIBOFLAVINUM Riboflavin C 17 H 20 N 4 O 6 M r 376,4 [83-88-5] DEFINÍCIÓ 7,8-Dimetil-10-[(2S,3S,4R)-2,3,4,5-tetrahidroxipentil]benzo[g]pteridin- 2,4(3H,10H)-dion. E cikkely előírásait

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Dr. Vágó Imre A téma címe: Talajok könnyen felvehető bórkészletének meghatározására alkalmas kivonószer kidolgozása, az egyes talajtulajdonságok

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE HIPRABOVIS IBR MARKER LIVE liofilizátum és oldószer szuszpenziós injekcióhoz szarvasmarháknak. 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék Gyógyszerfejlesztés Felfedezés gyógyszertár : 10-15 év Kb. 1 millárd USD/gyógyszer (beleszámolva a sikertelen fejlesztéseket)

Részletesebben

2.4.8. NEHÉZFÉMEK 01/2005:20408

2.4.8. NEHÉZFÉMEK 01/2005:20408 2.4.8. Nehézfémek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0-1 2.4.8. NEHÉZFÉMEK 01/2005:20408 A következőkben leírt módszerek R tioacetamid reagens használatát igénylik. Úgy is eljárhatunk, hogy R1 nátrium-szulfid oldatot

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/18

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/18 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/18 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Oncept IL-2 liofilizátum és oldószer szuszpenziós injekcióhoz macska részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI

Részletesebben

128/2009. (X. 6.) FVM rendelet

128/2009. (X. 6.) FVM rendelet 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. - a (2) bekezdésének 24. pontjában, valamint (5) bekezdésének

Részletesebben

Studies on the migration of Toxocara canis larvae in the mouse

Studies on the migration of Toxocara canis larvae in the mouse A Toxocara canis-lárvák vándorlásának tanulmányozása egérben Dr. HO Thi Thuan Dr. KOBULEJ Tibor Állatorvostudományi Egyetem Általános Állattani és Parazitológiai Tanszéke, Budapest "Studies on the migration

Részletesebben

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999.

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999. Európai Bizottság * XVI. Főigazgatóság Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana MEANS füzetek 1999. V. kötet A közösségi politikai prioritásokra gyakorolt hatások

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

A juhok albendazolos kezelésének vizsgálata

A juhok albendazolos kezelésének vizsgálata Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék A juhok albendazolos kezelésének vizsgálata A diagnosztikai vizsgálatok nélkül végzett kezelések következményei Készítette: Motyovszki Nelli

Részletesebben

2. Fotometriás mérések II.

2. Fotometriás mérések II. 2. Fotometriás mérések II. 2008 október 31. 1. Ammónia-nitrogén mérése alacsony mérési tartományban és szabad ammónia becslése 1.1. Háttér A módszer alkalmas kis ammónia-nitrogén koncentrációk meghatározására;

Részletesebben

Vizsgálati Központ. Eü.i Min. Tanúsítvány: 158/245/2005 IRATSZ.: AM1379-4

Vizsgálati Központ. Eü.i Min. Tanúsítvány: 158/245/2005 IRATSZ.: AM1379-4 Oldalszám: 7/1 Nyomtatva: 2006.05.12 IRATSZ.: AM1379-4 ALUMÍNIUM LEMEZRE FELHORDOTT HATÓANYAG LEGIONELLA PNEUMOPHILA ELLENÉBEN KIFEJTETT MIKRÓBAELLENES HATÁSÁNAK ASTM E 2180/01 SZERINTI ÉRTÉKELÉSE Tanulmányprogram

Részletesebben

A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként

A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.1 1.6 A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként Tárgyszavak: NO x -emisszió csökkentése; újraégetés; lignit;

Részletesebben

Ujabb lehetőségek a baromfi-orsóférgesség elleni küzdelemben

Ujabb lehetőségek a baromfi-orsóférgesség elleni küzdelemben Parasit. Hang. 1. 141-148.1968 Ujabb lehetőségek a baromfi-orsóférgesség elleni küzdelemben Dr. NEMESÉRI László Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest Ismeretes, hogy a nagyüzemi baromfitenyésztés

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Activyl 100 mg rácsepegtető oldat nagyon kis testű kutyák számára Activyl 150 mg rácsepegtető oldat kistestű

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar. Parazitológiai és Állattani Tanszék

Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar. Parazitológiai és Állattani Tanszék Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék JUHOK FÉREGPETÉINEK ÉLETTARTAMA A LEGELŐN Készítette: Lepres Lilla B. Témavezető: Dr. Majoros Gábor Parazitológiai és

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Porcilis Porcoli Diluvac Forte 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Adagonkénti (2 ml) tartalma: Hatóanyag(ok):

Részletesebben

2. Fotometriás mérések I.

2. Fotometriás mérések I. 2. Fotometriás mérések I. 2008 október 17. 1. Szín mérése Pt-Co skálán[5] 1.1. Háttér A platina-kobalt színskála közel színtelen folyadékok sárga árnyalatainak meghatározására alkalmas. Eredetileg szennyvizek

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA Dr. Fok Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. SLENTROL 5 mg/ml belsőleges oldat kutyának.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. SLENTROL 5 mg/ml belsőleges oldat kutyának. HASZNÁLATI UTASÍTÁS SLENTROL 5 mg/ml belsőleges oldat kutyának 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK VÉGFELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS FORGALOMBA

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

2.4.8. Nehézfémek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 2.4.8. NEHÉZFÉMEK

2.4.8. Nehézfémek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 2.4.8. NEHÉZFÉMEK 2.4.8. Nehézfémek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 2.4.8. NEHÉZFÉMEK 07/2010:20408 A következőkben leírt módszerek R tioacetamid reagens használatát igénylik. Úgy is eljárhatunk, hogy R1 nátrium-szulfid oldatot

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS Dr. Merényi László

BEMUTATKOZÁS Dr. Merényi László BEMUTATKOZÁS Dr. Merényi László 1972-1973 MÁTRAALJAI ÁLL. GAZD. Pásztó állatorvos 1973-1979 NÓGRÁD m-i ÁEÜ. ÁLL. Salgótarján parazit. szakáo. 1979-1980 ÁLLATORVOSTUD. EGYETEM Budapest tud. sm. 1980. II-VII

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája Hét Dátum és időpont 1 Szeptember 16. 17.0-19.0 17. 8.00-11.00 18. 8.00-10.00 2 Szeptember 23. 17.0-19.0 24 8.00-11.00 25. 8.00-10.00

Részletesebben

Belső élősködők okozta fertőzöttség vizsgálata kecskeállományokban

Belső élősködők okozta fertőzöttség vizsgálata kecskeállományokban Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék Belső élősködők okozta fertőzöttség vizsgálata kecskeállományokban Készítette: Molnár Zsuzsanna Témavezető: Dr. Farkas

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Panacur AquaSol 200 mg/ml belsőleges szuszpenzió ivóvízbe keveréshez sertések számára 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK Prof. Dr. László Fodor Head of the department Dean A laboratóriumi állatok fertőző betegségei indukált betegségek fogékonyság spontán betegségek terjedés az állományon

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Panacur AquaSol 200 mg/ml szuszpenzió ivóvízbe keveréshez sertések és házityúkok számára 2. MINŐSÉGI ÉS

Részletesebben

A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen

A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen A bélmozgások in vitro tanulmányozása izolált bélen Patkány béldarab (ileum) spontán mozgásainak tanulmányozása ill. egyes mediátorok és ionok bélmozgásra gyakorolt hatásának vizsgálata. A mérési adatok

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek xilometazolin-hidroklorid és dexpantenol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Improvac Injekciós oldat

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Improvac Injekciós oldat HASZNÁLATI UTASÍTÁS Improvac Injekciós oldat 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba

Részletesebben

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról VITUKI Nonprofit Kft. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési Csoport 1095 BUDAPEST, Kvassay Jenő út. 1. Tel: 06-1-215-6140/2199, m. Fax: 06-1-215-6046 E-mail: mecs@vituki.hu. Web: www.vituki.hu/mecs. Cjsz.:

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

Parazitológiai vizsgakérdések 2008.

Parazitológiai vizsgakérdések 2008. Protozoológia Parazitológiai vizsgakérdések 2008. 1. Trypanosomatidosis általában 2. Nagana: etiológia 3. Nagana: pathogenesis 4. Nagana: klinikum (fajonként) 5. Nagana: diagnózis, gyógykezelés 6. Álomkór

Részletesebben

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ÁLLATFAJOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ÁLLATFAJOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ÁLLATFAJOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA Tagállam Kérelmező vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultja

Részletesebben

Energetikai alapon (1986-tól):

Energetikai alapon (1986-tól): Általános takarmányozástan gyakorlat Energiaértékelés - kérődző A táplálóhatás/táplálóérték jellemzése Takarmányegység egységnyi takarmány ellenében termelődött állati termék az összehasonlítás alapja

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

PARASITOLOGY HUNGARICA

PARASITOLOGY HUNGARICA PARASITOLOGY HUNGARICA PHYLASCAR Phylaxia anthelmintikus gyógyszeres premix Új, antibiotikum-tartalmú orsóféreg-ellenes készítmény ÖSSZETÉTELE: kg-onként 1,2 g hygromycin B, indifferens vivőanyagban ELŐNYEI:

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Panacur AquaSol 200 mg/ml belsőleges szuszpenzió ivóvízbe keveréshez sertések és házityúkok számára 2.

Részletesebben

A parazitológia modern vizsgáló eljárásai *

A parazitológia modern vizsgáló eljárásai * Paraît. Huna. 4. 87-%. 1971 A parazitológia modern vizsgáló eljárásai * Dr. ISEMESÉRI László Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest Az utóbbi időben a parazitológiai kutatások mind volumenben, mind

Részletesebben