Belső élősködők által terjesztett betegségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Belső élősködők által terjesztett betegségek"

Átírás

1 Belső élősködők által terjesztett betegségek

2 Belső élősködők által terjesztett betegségek Négylábú kedvenceinket a külső paraziták mellett a különféle belső élősködőktől (endoparaziták) is óvnunk kell. Ezek a paraziták legtöbb esetben más állatok ürülékéből, fertőzött bolha lárváinak lenyelésével, vagy a vemhesség során, vagy adott esetben az anyatejjel szájon át kerülnek a szervezetbe. Az ilyen belső élősködők az állat szervezetén belül élnek, fejlődnek és szaporodnak, a létfenntartásához szükséges anyagokat pedig részben vagy egészben a gazdaszervezettől vonják el, amivel különféle hiánybetegséget, vagy kóros szervi tüneteket is okozhatnak. Számos olyan belső élősködő létezik, mely nem csak kedvencünkre, de ránk nézve is veszélyt jelenthet (zoonózis), ezért a megelőzésre fokozott figyelmet kell fordítanunk. Fonálférgek Orsóférgesség Kutya Toxocara canis egy nagyméretű, bélben élő fonálféreg, amely kutyákban és rókákban okozhat betegséget. Zoonózist is okoz. Toxocara canis nagyméretű, kifejlett (adult) alakjának hossza elérheti a 15 cm hosszúságot. A kutyakölykök súlyosan fertőzöttek lehetnek a méhen keresztül vagy a szuka tejével történő fertőződés után, és ez súlyos betegséget okozhat a kölykökben, még mielőtt a fertőzöttség bélsárvizsgálattal kideríthető lenne.

3 A kutyák fertőzőképes petékkel, kisemlősökkel vagy nem megfelelően főzött hússal fertőződnek A kisemlősök petékkel fertőződnek A peték a bélsárral ürülnek Az ember a fertőzőképes petékkel, vagy nem megfelelően főzött hússal fertőződik A kölyökkutyák méhen belül és/vagy a szoptatás során fertőződnek A peték a környezetben évekig túlélhetnek A peték a bélsárral ürülnek Kutyakölyköknél nagyszámú féreg jelenléte esetén előfordulhat kóros soványság, felfúvodott hassal. Lehetnek tüdő eredetű tünetek, laza bélsár és bélbetüremkedés (invagináció) is. Idősebb állatoknál nagyon valószínűtlen a klinikai tünetek előfordulása. Alkalmanként féreg ürülhet a bélsárral vagy hányás során. Macska Toxocara cati nagyméretű, kifejlett (adult) alakjának hossza elérheti a 10 cm hosszúságot. A kismacskák súlyosan fertőződhetnek a szoptatás során és ez súlyos betegséget okozhat, még mielőtt a pátens fertőzöttség bélsárvizsgálattal kideríthető lenne.

4 A macskák kisemlősökkel, fertőzőképes petékkel, vagy nem megfelelően főzött hússal fertőződnek A kisemlősök petékkel fertőződnek Az ember a fertőzőképes petékkel, vagy nem megfelelően főzött hússal fertőződik Kölyökmacskák szoptatás során fertőződhetnek A peték a környezetben évekig túlélhetnek A peték a bélsárral ürülnek A fertőzött kölyökmacskák légzőszervi tüneteket mutathatnak, nagyszámú lárvák okozta vándorlás esetén. Kölyökmacskáknál súlyos fertőzöttség esetén előfordulhat soványság, felfúvódott hassal. Idősebb macskákban nagyon valószínűtlen a klinikai tünetek előfordulása. Alkalmanként féreg ürülhet a bélsárral vagy hányás során. emberben A tüdőbe eljutott lárvák hőemelkedést, köhögést, véres köpetet, asztmás, sípoló légzést, fulladást, és szegycsont alatti fájdalmat okozhatnak. A bőrön piros viszkető kiütések jelennek meg. A bélben, ha kevés féreg van, általában nem okoz panaszokat. Súlyos fertőzésben, és főleg gyerekekben görcsös hasi fájdalmakat okozhat, esetleg bélelzáródást. Súlyos fertőzésnél az ivarérett férgek vándorolhatnak, és köhögéssel hányással távozhatnak, vagy az orron végbélnyílásban jelenhetnek meg.

5 Ostorféreg (Trichuris vulpis) Kutya Trichuris vulpis (ostorféreg) egy bélféreg, mely a kutyák megbetegedését okozhatja. A felvett peték a bélben kikelnek A kutyák fertőzőképes peték felvételével fertőződnek A fertőzött kutyák akér egy évig is üríthetik a petéket A fertőzőképes peték a környezetben évekig túlélnek A peték a bélsárral ürülnek A súlyos fertőzöttség hasmenést, véres, nyálkás bélsarat eredményezhet, mely súlyvesztéssel jár együtt. Végül az állat nem tudja tovább kompenzálni és akut beteg lesz. Anyagcsere rendellenességek - beleértve anémia és hyponatraemia - is előfordulhat. emberben A betegség leggyakrabban tünetmentes, esetleg hasfájást, hasmenést okozhat

6 Kampósférgek: Ancylostomaés Uncinaria-fajok Kutya Kampósférgek a vékonybélben élő fonálférgek, melyek a kutyák, macskák és rókák megbetegedését okozhatják. A nevüket a nagy szájtokról kapták, mely kampószerűen illeszkedik a féreg többi részéhez. Az összes faj a szájtokjukkal a bélfal nyálkahártyáját megragadva és abból kiharapva táplálkozik, így a bélfal felszínét károsítják. A fertőződés ott gyakori, ahol az állatoknak lehetőségük van kint tartózkodni, mint például kifutókban és kennelekben. A kutya felveszi a lárvákat A kifejlett férgek a vékonybélbe rakják le a petéket A lárvák a bőrőn keresztül bejutnak A kölyökkutyák a szoptatás során fertőződnek A petékből kikelnek és fertőzővé fejlődnek a lárvák A peték a bélsárral ürülnek Hasmenés, súlyvesztés és anémia gyakori klinikai tünet, és az A. caninum és az A. tubaeforme esetében a hasmenés során vér is ürülhet. A bőrelváltozások a kutyák és a macskák talppárnáin jelenhetnek meg, amikor lárvák bejutnak és vándorolnak a bőrben. A. caninum lárvák tejen keresztüli átvitele akut vérszegénységet is okozhat, mely halálos lehet fiatal kutyakölykökben.

7 emberben A bélfalba kapaszkodó férgek nagyfokú vérvesztést okozhatnak, amelynek vérszegénység, gyengeség és sápadtság a következménye. Galandférgek Bolha közvetítette galandférgesség: Dypylidium caninum Dipylidium caninum a kutyák és a macskák galandférge. Bolha vagy a kutya rágótetvei a köztigazdák. A fertőző lárvák a bolhákban és a tetvekben fejlődnek Köztigazdák Bolhák és rágótetvek A kutyák és macskák a fertőzött bolhákat és/vagy tetveket elfogyasztják Az ember a fertőzött bolhákat és/vagy tetveket lenyelheti Fejlődő bolha lárvák vagy tetvek által felvett lárvák A kifejlett galandféreg kutyában és macskában fejlődik A petecsomókból a lárvák kiszabadulnak Az ízek a bélsárral ürülnek Dipylidium caninum fertőzöttség kutyákban és macskákban ritkán jár együtt tünetekkel. A végbél viszketése okozhat tüneteket.

8 Taeniidae galandférgek (Taenia-fajok) Taenia-fajok a kutyák, macskák és a rókák galandférgei, melyek a köztigazdák elfogyasztásával fertőződnek. Az oncosphearák a köztigazdák szöveteiben vándorolnak Gazdák Fertőzött köztigazdák elfogyasztásával fertőződnek Köztigazdák Peték vagy a proglottiszok (ízek) felvételével fertőződnek A kifejlett férgek a vékonybélben fejlődnek Az emberek az embrionált peték felvételével fertőződnek Embrionált pete A fertőző petéket tartalmazó proglottiszok (ízek) a bélsárral ürülnek Taenia-fajok ritkán okoznak klinikai tüneteket, bár az adult féreg érett ízei eredményezhetnek végbél irritációt és emiatt az állat a hátulsó felével szánkázik a talajon. Tulajdonosok észrevehetik az állat szőrzetéhez tapadt ízeket az után, hogy elhagyták a végbelet. emberben A taeniasis általában tünetmentes, esetleg hasmenés, hasi diszkomfort jelentkezhet.

9 Kutya galandférge (Echinococcus granulosus) Echinococcus granulosus egy kisméretű galandféreg, mely a kutyák és más kutyafélék (beleértve a rókák) vékonybelében él. Emberben a cisztás echinococcosis okozza, mely a fertőzött kutyák bélsarával ürülő peték felvétele során alakulhat ki. A környezetből felvett petékkel fertőződhetnek Az embrionált peték fertőzőek a köztigazdákra Köztigazdák Peték felvétele a környezetből A kifejlett férgek a vékonybélben tartózkodnak és a proglottiszok a bélsárral ürülnek A protoscolex a cisztából fejlődik és a scolex a bélfalhoz rögzül Végleges Gazdák Hydatid cisztákat tartalmazó nyers belsőség Az oncospherák a petékből kiszabadulnak és a szervekbe vándorolnak Hydatid ciszták az oncospherákból fejlődnek A fertőzött kutyák esetében nagyon valószínűtlen, hogy klinikai tüneteket mutassanak. A féregízek annyira aprók, hogy azokat nem lehet a bélsárban észrevenni. emberben Cisztás echinoccosist okoz. Az echinococcosis fertőzés kezdeti szakasza általában tünetmentes. Rendszerint évek múlva jelentkeznek a panaszok: májtáji fájdalom (a has felső részében), májmegnagyobbodás, étvágytalanság, majd sárgaság jelentkezhet. A tüdőben levő ciszta, köhögést okozhat.

10 Róka galandférge (Echinococcus multilocularis) Echinococcus multilocularis (róka galandférge) egy kisméretű cestoda, mely a kutyák, rókák, néhány más kutyafélék és kevésbé gyakran macskák vékonybelében fordul elő. Emberekben ez az okozója az alveolaris echinoccosisnak, mely akkor alakul ki, amikor a végleges gazdák bélsarával ürülő petékkel fertőződik. Végleges Gazdák Fertőzött rágcsálókat fogyaszt el Multilocularis cysta A peték a bélsárral ürülnek a környezetbe Köztigazdák Peték felvétele a környezetből Oncospherákat tartalmazó peték Az ember a fertőzött végleges gazdából ürülő petékkel vagy a szennyezett élelmiszerrel fertőződhet A fertőzött kutyák nagyon valószínűtlen, hogy klinikai tüneteket mutassanak. A féregízek annyira aprók, hogy nem lehet a bélsárban észrevenni azokat. Bár nagyon ritkán, de a kutyák köztigazdák is lehetnek és súlyos tüneteket mutathatnak.

11 emberben Alveoláris echicoccosis: Az echinococcosis fertőzés kezdeti szakasza általában tünetmentes. Rendszerint évek múlva jelentkeznek a panaszok: májtáji fájdalom (a has felső részében), májmegnagyobbodás, étvágytalanság, majd sárgaság jelentkezhet. A tüdőben levő ciszta, köhögést okozhat. Kokcidiózis A főként fiatal, fejlődésben lévő kutyákra veszélyes megbetegedést egy spórás egysejtű parazita okozza, amely a belek nyálkahártyasejtjeiben telepedik meg és szaporodik. A fertőzés a közvetlen környezetből, vagy más fertőzött állatok ürülékéből szedhető össze. A szervezetbe került kokcidiák külső fala a belekben lebomlik és belőlük nyolc, banán alakú u.n. sporozita szabadul el. Ezek a paraziták behatolnak a bélfal belső sejtrétegeibe, ahol megkezdik a szaporodást, majd egy pár napon belül nagyszámú parazita kerül ki a haldokló sejtekből. A kiszabadult sporoziták újabb sejtekbe hatolnak be, ahonnan újabb élősködők szabadulnak ki. A ciklus akár többször is megismétlődhet, ami több százezer sejt elpusztításával jár. Egy második fázisú szaporodás során a peték ismét robosztus fallal veszik körül magukat. A székletürítéssel külvilágra került élősködők így, még hónapokig fertőzőképesek maradhatnak. fertőződés a szájon át jelentős számú nem sporulált oocysta ürítés a vékonybél nyálkahártyájának károsodása az Intracelluláris szakaszokban sporuláció a környezetben

12 Fertőzéstől a peték bélsárban való megjelenéséig eltelt idő: I. canis fertőzés esetén: 8-12 nap I. ohioensis-complex: 6-7 nap levertség, étvágytalanság, lesoványodás, véres, nyálkás széklet, fénytelen szőrzet emberben A fertőzés lehet tünetmentes, de járhat különböző súlyosságú, általában enyhe hasmenéssel. Sose döntsön egyedül! A kokcidiózis kezelésével kapcsolatban mindig konzultáljon állatorvosával! Giardiák Apró mikroszkopikus organizmusok, amik szennyezett víz (pocsolya), fogyasztásával, vagy közvetlenül a kutyaürülékből kerülhetnek az állat szervezetébe. A vékonybélben megtelepedő parazita testét védő fal az állat beleiben megemésztődik és belőle két, u.n. trofozoita szabadul fel. Ezek az élősködők a bélfalon megkapaszkodva, testük alsó felén elhelyezkedő szívótányérjuk segítségével zavarják meg a gazdaszervezet víz és tápanyag felszívódását. Az élősködők később újra robosztus falat építenek maguk köré, ami lehetővé teszi számukra a túlélést a külvilágban. A széklettel való ürítés során paraziták milliói jutnak ki a külvilágba, amelyek így beszennyezhetik a vizet és a környezetet. puffadás, hasmenés, véres széklet, bélgázok, hasi görcsök

13 A Cysta szájon át történő felvételét követően a trophozoiták nagy számban osztódnak a bélben és a kiürülő cysták fertőzik meg a kutyákat illetve az embereket Giardia fejlődésmenete Belső forma (trophozoita) és külső forma (cysta) A cysták ürülése a bélsárral Trophozoita a kutya bélcsatornájában A cysta fertőzhet más gazdaszervezetet is Fertőződés szájon át a cysta lenyelésével Trophozoita a gyermek emésztőrendszerében Zoonózis veszély Csak a cysták képesek túlélésre a környezetben Cysta 10x7 qm Cystával fertőzött lehet a talaj, a föld vagy a víz is emberben A fertőzés után 1-3 héttel jelentkeznek a változatos klinikai tünetek. A betegség első jelei a hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság és hasi kellemetlenség érzése. Ezután hirtelen kitör a hasmenés, vizes, bűzös székletürítéssel, amelyhez hasi zubogás, feszülés és bűzös szelek távozása társul. Böfögés, puffadás, súlycsökkenés is gyakori. A tünetek 3-4 nap múlva legtöbbször enyhülnek, megszűnnek, és idült formába megy át a betegség. Ekkor hónapokig, vagy akár évekig fennmaradhat a laza, bűzös széklet, a bűzös szélképződés és a hasi feszülés.

14 Megelőzés, kezelés A férgek lárvái az emberben is, leggyakrabban a gyermekekben, súlyos egészségkárosodást idézhetnek elő. A háziállatainkban élő kifejlett férgek folyamatos utánpótlást biztosítanak a környezet felé. Ezért minden felelős állattartónak rendszeresen gondoskodnia kell kedvence féregtelenítéséről. Mivel nehéz pontosan meghatározni, hogy hol és mikor fertőződnek meg kedvenceink parazitákkal, ezért a legjobb az, ha rendszeresen féregtelenítjük őket (kölyökkutyák féreghajtását 2 hetes, kölyökmacskákét pedig 3 hetes korukban kell megkezdeni*) és gondoskodnunk kell a rendszeres bolhairtásukról is. Kedvencünket hatékonyan kezelhetjük féregtelenítő tablettákkal: Drontal Puppy szuszpenzió, kölyök- és növendék kutyáknak Fonálféreg ellenes szer kutyakölyköknek és növendék kutyáknak. Szájon át kell alkalmazni a mellékelt adagolóval vagy ételhez keverve. Hatásos készítmény fonálférgek (orsó, kapósfejű és ostorférgekre) ellen. Mivel az orsóférgesség már korán jelentkezik, sőt a vemhesség vagy a szoptatás során is lehetséges a megfertőződés, ezért a kezelést már 2 hetes korban el kell kezdeni. A 12. hétig kéthetente ajánlatos megismételni a kezelést. Adagolás: 1 ml Drontal Puppy szuszpenzió testtömeg kilogrammonként. Drontal Puppy szuszpenzióval 2 hetes kortól 1 ml testtömeg kilogrammonként 2 hetente hét Drontal Plus és Drontal XL féregtelenítő tabletták, kutyáknak Elpusztítják az állat belében lévő élősködőket és megakadályozzák szaporodásukat, megállítva ezzel a betegség további terjedését. Széles hatásspektrumú féregtelenítő, kutyák fertőzöttségének gyógykezelésére: Hatásos fonálférgek (orsóférgek, kampósférgek, ostorférgek), galandférgek és Giardia fajok ellen. A kutyák számára vonzó, húsízesítésű csont alakú tabletta. A vemhesség utolsó harmadában és a szoptatási időszak alatt is biztonsággal alkalmazható. A tabletták étellel vagy étel nélkül is beadhatók.

15 Drontal Plus/Drontal XL tablettával 3-6 hónapos kor között havonta* 6 hónapos kor felett 3 havonta* hónap Drontal Cat tabletta, macskáknak Széles hatású féregtelenítő macskák gyógykezelésére: Hatásos készítmény fonálférgek és galandférgek ellen. A tabletták étellel vagy étel nélkül is beadhatók. 3 hetes kor fölött adható. Vemhesség alatt nem, a szoptatási időszak alatt viszont alkalmazható. Drontal Cat kezelés ismétlése szükséges 3-11 hetes kor között 2 hetente* Drontal Cat kezelés ismétlése szükséges 3-6 hónapos kor között havonta* 6 hónapos kor felett 3 havonta* hét Mivel a vemhesség során nem fertőződnek a kölyökmacskák, így a kezelést elég 3 hetes korban megkezdeni. hónap

16 Drontal Puppy szuszpenzió: Hatóanyagok: 14,4 mg/ml pirantel-embonát, 15,0 mg/ml febantel. Javallatok: Fonálféreg ellenes szer kutyakölyköknek és növendék kutyáknak. Hatékony az orsóférgekre (Toxocara canis, Toxascaris leonina), kampósfejű férgekre (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum), és az ostorférgekre (Trichuris vulpis). Ellenjavallatok: Ne alkalmazzuk együtt piperazin tartalmú készítménnyel. Adagolás: Szájon át történő alkalmazás. 1 ml Drontal Puppy szuszpenzió testtömeg kilogrammonként. Alkalmanként egyszeri kezelés elegendő. A szuszpenzió eleséghez keverve, vagy a mellékelt adagolóval közvetlenül is beadható a szájba. Koplaltatás vagy a táplálási szokások megváltoztatása nélkül adható. Mivel az orsóférgesség már korán (intrauterin vagy galaktogén fertőződés) jelentkezik, a kezelést Drontal Puppy szuszpenzióval 2 hetes kor körül kell kezdeni. A kezeléseket 2 hetenként ajánlatos megismételni a 12. hétig. Ez után havonta kell kezelni. 6 hónapos kortól megfelelő tablettás kezelésre lehet váltani. Tk.sz.: Drontal Puppy szuszpenzió: 2779/1-2/10 MgSzH ÁTI. Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta: Hatóanyagok: egy tabletta tartalmaz: 150 mg febantel, 50 mg pirantel, ami 144 mg pirantel-embonátnak felel meg, 50 mg prazikvantel. Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta. Hatóanyagok: egy tabletta tartalmaz: 525 mg febantel, 175 mg pirantel, ami 504 mg pirantel-embonátnak felel meg, 175 mg prazikvantel. Javallatok: Az alább felsorolt fonál- és galandférgek elleni kevert fertőzések kezelésére: Fonálférgek: orsóférgek (kifejlett és késői lárva alakok): Toxocara canis, Toxascaris leonina kampósférgek (kifejlett alakok): Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, ostorférgek (kifejlett alakok): Trichuis vulpis. Galandférgek (kifejlett és késői lárva alakok): Echinocossus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Mesocestoides spp. Giardia fajok okozta fertőzések kezelésére kölykökben és felnőtt kutyákban. Ellenjavallatok: Nem alkalmazható a vemhesség első és második harmadában. Adagolás: Szájon át történő alkalmazás. Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta: kutyának 1 tabletta/10 testtömeg kg. Minden további 5 testtömeg kg-ra további fél tabletta szükséges. Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta kutyának 1 tabletta/35 testtömeg kg. Minden további 17,5 testtömeg kg-ra további fél tabletta adagolása szükséges. Tk.sz.: Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta: 3602/1-6/14 NÉBIH ÁTI, Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta: 3905/1-5/17 NÉBIH ÁTI. Drontal Cat tabletta. Hatóanyagok: egy tabletta tartalmaz: 80 mg pirantel, ami 230 mg pirantel-embonátnak felel meg, 20 mg prazikvantel. Javallatok: Széles hatású féregtelenítő macskák gyógykezelésére az alábbi fonálférgek kifejlett alakjai és galandférgek (minden stadium) ellen: Toxocara mystax (cati), Toxascaris leonina, Ancylostoma tubaeformae, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Hydatigea (Taenia) taeniaeformis, Mesocestoides spp., Joyeuxiella spp. Ellenjavallatok: A kombinációval végzett megfelelő vizsgálatok elvégzéséig vemhes állatokon nem használható. Használata nem javasolt 3 hetes kor előtt. Adagolás: Szájon át történő alkalmazás. 1 tabletta/4 testtömeg kg. Egyszeri kezelés elegendő. A tablettákat közvetlenül vagy ételbe rejtve kell beadni. Koplaltatás vagy a táplálási szokások megváltoztatása nélkül adható. Fonálféreg fertőzés esetén, különösen kölykökben a férgek teljes kiirtása nem várható, így az emberi fertőzés lehetősége megmarad, ezért kéthetente ismételt kezelés javasolt. Tk.sz.: Drontal Cat tabletta: 2777/1-4/10 MgSzH ÁTI. Hivatkozás: * Bayer Hungária Kft Budapest, Alkotás u. 50. Tel: , allatgyogyszer@bayer.com Kérjen állatorvosától vagy gyógyszerészétől további felvilágosítást! Alkalmazás előtt, illetve további információért olvassa el a használati utasítást. Bayer Hungária Kft Budapest, Alkotás u. 50. Tel: (munkanapokon 9-16 óráig) L.HU.MKT.AH

Lépésenkénti útmutató sorozat Kutyák és macskák férgei elleni védekezés

Lépésenkénti útmutató sorozat Kutyák és macskák férgei elleni védekezés 1 Lépésenkénti útmutató sorozat Kutyák és macskák férgei elleni védekezés Európában élő kutyákat és macskákat fertőző férgek szélesköre a fonálférgeket, galandférgeket és a mételyeket foglalja magában.

Részletesebben

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Részletesebben

A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK

A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK A KUTYÁK ÉS A MACSKÁK EMBERRE VESZÉLYES JELENTŐSEBB BELSŐ ÉLŐSKÖDŐI (ENDOPARAZITÁI) ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK, TÉVHITEK Dr. Fok Éva tudományos főmunkatárs, PhD, klinikus szakállatorvos SZIE Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Nyakörv- Kutya. 6 hónapos kor alatt 2,5 kg alatt vemhes, szoptató májbetegség, bőrsérülések. 3 hónapos kor alatt

Nyakörv- Kutya. 6 hónapos kor alatt 2,5 kg alatt vemhes, szoptató májbetegség, bőrsérülések. 3 hónapos kor alatt Nyakörv- Kutya Kép Név Hatóanyag Hatékonyság Ellenjavallat Méret Ár Megjegyzés Beaphar Duoband Kiltix propoxurt flumetrin 4 hónap bolha és kullancs, cseppálló 4 hónap bolha és kullancs, cseppálló, szőrtápláló

Részletesebben

A forgalomba hozatali engedély birtokos Név INN/ Erősség Gyógyszerforma Állatfajok. Exitel Plus Tabletten für Hunde. Prazitel Plus Tabletten für Hunde

A forgalomba hozatali engedély birtokos Név INN/ Erősség Gyógyszerforma Állatfajok. Exitel Plus Tabletten für Hunde. Prazitel Plus Tabletten für Hunde Melléklet I Az állatgyógyászati termékek nevei, gyógyszerformái, erősségei, állatfajok, az alkalmazás módja és a forgalomba hozatali engedélyek birtokosai a tagállamokban 1 Tagállam EK/KUT Ausztria Ausztria

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS 9 mg / 2 mg rágótabletta kutyáknak 2 3,5 kg 19 mg / 4 mg rágótabletta kutyáknak >3,5 7,5 kg 38 mg / 8 mg rágótabletta kutyáknak >7,5 15 kg 75 mg / 15 mg rágótabletta kutyáknak >15 30

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 [Egységnyi adagolású cseppentő pipetta] 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Profender 30 mg/7.5 mg rácsepegtető oldat kistestű macskáknak.

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 [Egységnyi adagolású cseppentő pipetta] 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Profender 30 mg/7.5 mg rácsepegtető oldat kistestű macskáknak.

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Procox 0,9 mg/ml + 18 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyagok:

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak < 2,5 kg BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak 2,5-7,5 kg

HASZNÁLATI UTASÍTÁS BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak < 2,5 kg BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak 2,5-7,5 kg HASZNÁLATI UTASÍTÁS BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak < 2,5 kg BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak 2,5-7,5 kg 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE

1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE STRONGHOLD 15 mg spot-on oldat STRONGHOLD 30 mg spot-on oldat STRONGHOLD 45 mg spot-on oldat STRONGHOLD 60 mg spot-on oldat STRONGHOLD 120 mg spot-on oldat STRONGHOLD

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE NEXGARD SPECTRA 9 mg / 2 mg rágótabletta kutyáknak 2 3,5 kg NEXGARD SPECTRA 19 mg / 4 mg rágótabletta kutyáknak

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Histomoniasis (Blackhead)

Histomoniasis (Blackhead) Histomoniasis (Blackhead) régen ismert betegség - ismét elterjedőben hús szülőpár állományokban Derzsy Napok 2015 DR. KŐRÖSI LÁSZLÓ Blackhead A kórokozó Protozoa -véglény Család: Sarcomastigophora (Flagellaten,

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei:

Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei: Helminthológia Helminthek jellemzői: soksejtű eukarioták biológiai inkubáció pete: ellenálló, petetokkal körülvett embryo lárva Féregfertőzések általános tünetei: meghatározza: - faj - fertőző férgek száma

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE NEXGARD SPECTRA 9 mg / 2 mg rágótabletta kutyáknak 2 3,5 kg NEXGARD SPECTRA 19 mg / 4 mg rágótabletta kutyáknak

Részletesebben

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság Egy új élet gondoskodás felelősség védelem biztonság PLERASAN V szirup béta-(1,3/1,6)-d-glükán Javallat beteg állatoknál: - a betegség lefolyásának enyhítése, hosszan tartó antibiotikumos kezelés esetén,

Részletesebben

Az Advocate macskáknak 100 mg/ml imidaklopridot és 10 mg/ml moxidektint tartalmaz.

Az Advocate macskáknak 100 mg/ml imidaklopridot és 10 mg/ml moxidektint tartalmaz. 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate rácsepegtető oldat kistestű macskáknak és görényeknek Advocate rácsepegtető oldat nagytestű macskáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Az Advocate macskáknak

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. ProMeris Duo Spot-on Térfogat Metaflumizon (mg)

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. ProMeris Duo Spot-on Térfogat Metaflumizon (mg) HASZNÁLATI UTASÍTÁS ProMeris Duo 100,5 mg + 100,5 mg spot-on kistestű kutyáknak ProMeris Duo 199,5 mg + 199,5 mg spot-on közepes testű kutyáknak ProMeris Duo 499,5 mg + 499,5 mg spot-on közepes testű és

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

A nagyvárosok kutyatartásának problémái

A nagyvárosok kutyatartásának problémái A nagyvárosok kutyatartásának problémái Témadokumentáció Összeállította: Gáspár Margit mezőgazdasági mérnök Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ 1994 1 TARTALOM Bevezetés... 3 A kutyáról

Részletesebben

FIPRONIL tartalmú spot-on

FIPRONIL tartalmú spot-on FIPRONIL tartalmú spot-on KUTYÁKNAK és MACSKÁKNAK BOLHA ÉS KULANCS FERTŐZÉSEK KEZELÉSÉRE. NE OSZTOZZON KEDVENCÉN! A BOLHA kifejezetten kellemetlenné teheti kedvencünk életét: nyugtalanítja, megzavarja

Részletesebben

Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket?

Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket? Kokcidiózis Valóban mindent megteszel, hogy megvédj minket? Az egyetlen kokcidiózis elleni készítmény, amely bárányokban, valamint tejelő és húshasznú borjakban is törzskönyvezett (diklazuril) Megóvja

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Activyl 100 mg rácsepegtető oldat nagyon kis testű kutyák számára Activyl 150 mg rácsepegtető oldat kistestű

Részletesebben

1. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/52

1. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/52 1. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/52 [Egységnyi adagolású cseppentő pipetta] 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Profender rácsepegtető oldat kistestű macskáknak. Profender

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak < 2,5 kg BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak 2,5-7,5 kg 2.

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 60 mg és 120 mg tabletta kutyák részére

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 60 mg és 120 mg tabletta kutyák részére HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 60 mg és 120 mg tabletta kutyák részére 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Advocate kutyáknak

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Advocate kutyáknak HASZNÁLATI UTASÍTÁS Advocate kutyáknak 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETT L ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELEL S-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali

Részletesebben

Parazitológia II. Protozoonok. Isospora hominis, Isospora belli. Spórások

Parazitológia II. Protozoonok. Isospora hominis, Isospora belli. Spórások Parazitológia II. Szabó Judit 2010. Protozoonok Ostorosok (Flagellata, Zoomastigophora) Amoebák (Lobosea, Sarcodina) Spórások (Sporozoa, Apicomplexa) Csillósok (Ciliata, Ciliophora) Spórások Toxoplasma

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64

1. SZ. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64 1. SZ. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate rácsepegtető oldat kistestű macskáknak Advocate rácsepegtető oldat nagytestű macskáknak

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate 40 mg + 4 mg rácsepegtető oldat kistestű macskáknak és görényeknek Advocate 80 mg + 8 mg rácsepegtető

Részletesebben

1. sz. melléklet A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64

1. sz. melléklet A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64 1. sz. melléklet A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/64 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate rácsepegtető oldat kistestű macskáknak Advocate rácsepegtető oldat nagytestű macskáknak

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Dr. Merényi László

BEMUTATKOZÁS. Dr. Merényi László BEMUTATKOZÁS Dr. Merényi László 1972-1973 MÁTRAALJAI ÁLLAMI GAZDASÁG Pásztó állatorvos 1973-1979 NÓGRÁD m-i ÁEÜ. ÁLLOMÁS Salgótarján parazit. szakáo. 1979-1980 ÁLLATORVOSTUD. EGYETEM Budapest tud. sm.

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vectra Felis 423 mg/42,3 mg rácsepegtető oldat macskáknak

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vectra Felis 423 mg/42,3 mg rácsepegtető oldat macskáknak HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vectra Felis 423 mg/42,3 mg rácsepegtető oldat macskáknak 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

Protozoonok. Parazitológia II. Apicomplexa/Sporozoa. Toxoplasma gondii. Tünetek. Pathogenitás

Protozoonok. Parazitológia II. Apicomplexa/Sporozoa. Toxoplasma gondii. Tünetek. Pathogenitás Parazitológia II. Szabó Judit 2013. Protozoonok Ostorosok (Flagellata, Zoomastigophora) Amoebák (Lobosea, Sarcodina) Spórások (Sporozoa, Apicomplexa) Csillósok (Ciliata, Ciliophora) Apicomplexa/Sporozoa

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára PARAMAX Junior 250 mg tabletta PARAMAX Rapid 500 mg tabletta PARAMAX Forte 1 g tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Parazitológiai vizsgakérdések 2008.

Parazitológiai vizsgakérdések 2008. Protozoológia Parazitológiai vizsgakérdések 2008. 1. Trypanosomatidosis általában 2. Nagana: etiológia 3. Nagana: pathogenesis 4. Nagana: klinikum (fajonként) 5. Nagana: diagnózis, gyógykezelés 6. Álomkór

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére HASZNÁLATI UTASÍTÁS Veraflox 25 mg/ml belsőleges szuszpenzió macskák részére 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak < 2,5 kg BROADLINE rácsepegtető oldat macskáknak 2,5-7,5 kg 2.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010.

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010. Parazitológia IV. Szabó Judit 2010. Hengeresférgek Enterobius vermicularis Ascaris lumbricoides Trichuris trichiura Toxocara Ancylostoma duodenale Necator americanus Strongyloides stercoralis Trichinella

Részletesebben

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál.

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál. 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Prac-tic 56,25 mg rácsepegtető oldat különösen kistestű kutyáknak Prac-tic 137,5 mg rácsepegtető oldat kistestű kutyáknak Prac-tic 275 mg rácsepegtető oldat közepes

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Az oldat tartalma milliliterenként: humán plazmaprotein... 200 mg (legalább 98%-os tisztaságú IgG)

Az oldat tartalma milliliterenként: humán plazmaprotein... 200 mg (legalább 98%-os tisztaságú IgG) 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Hizentra 200 mg/ml oldatos injekció bőr alá történő beadásra 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán normál immunglobulin (SCIg). Az oldat tartalma milliliterenként: humán

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Procox 0,9 mg/ml + 18 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml

Részletesebben

Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18.

Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18. Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18. Vérszívás Viszketés Fájdalom Kórokozók átadása 2 Repellencia Csípés megelőzése

Részletesebben

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok INGYENES KIADVÁNY 2013. TAVASZ Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok A Vezér Állatorvosi Központban minden egy helyen, amire kedvenceinek

Részletesebben

SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK

SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK SPOT ON KÉSZÍTMÉNYEK FYPRYST 2,5 mg/ml külsőleges oldatos spray kutyák és macskák számára A.U.V. Hatóanyag: Fipronil, macska Javallat: Kutyák és macskák bolha (Ctenocephalides fajok)

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate 40 mg + 4 mg rácsepegtető oldat kistestű macskáknak és görényeknek Advocate 80 mg + 8 mg rácsepegtető

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE NexGard 11 mg rágótabletta kutyáknak 2 4 kg NexGard 28 mg rágótabletta kutyáknak >4 10 kg NexGard 68 mg

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA Dr. Fok Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani

Részletesebben

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse A laposférgek Szerkesztette: Vizkievicz András ÁLSZÖVETESEK alországa Szivacsok TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók Ős-testüregesek altagozata Laposférgek

Részletesebben

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária Kerekes Kata NÉBIH-ÉKI 2014. április 15. Miről lesz szó? Hogyan

Részletesebben

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás dr.márton Kinga társállat-egészségügyi szakmai vezető Alpha-Vet Állategészségügyi Kft. Nem-szteroid

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

a fertőző vírusos macskabetegségekről

a fertőző vírusos macskabetegségekről a fertőző vírusos macskabetegségekről 1.FeLV (macska leukémia) Az FeLV, azaz a macska leukémia egy széles körben elterjedt, Retrovírus által okozott megbetegedés, mely iránt csak a macskák fogékonyak.

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság Egy új élet gondoskodás felelősség védelem biztonság PLERASAN V szirup béta-(1,3/1,6)-d-glükán Javallat beteg állatoknál: - a betegség lefolyásának enyhítése, hosszan tartó antibiotikumos kezelés esetén,

Részletesebben

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Dr.Kővágó István 1.sz.Üzemegészségügyi Kft Budapest 2014 Mezőgazdaság igen széles terület: Állattenyésztés (nagyüzemi és háztáji) Növénytermesztés (szántóföld,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE. Remacycline L.A. 200 mg/ml oldatos injekció A.U.V. Oxitetraciklin 2. HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE

1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE. Remacycline L.A. 200 mg/ml oldatos injekció A.U.V. Oxitetraciklin 2. HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON ÉS A KÖZVETLEN CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK Papírdoboz 50 ml-es, 100 ml-es, 250 ml-es és 500 ml-es injekciós üvegnek és címke 100 ml, 250 ml, 500 ml üvegre 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE STRONGHOLD 15 mg spot-on oldat STRONGHOLD 30 mg spot-on oldat STRONGHOLD 45 mg spot-on oldat STRONGHOLD

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Bravecto Plus 112,5 mg / 5,6 mg rácsepegtető oldat kistestű macskák számára (1,2-2,8 kg) Bravecto Plus

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva

Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA. Dr. Fok Éva Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A LÁRVÁLIS TOXOCAROSIS PATOGENEZISE, PATOMECHANIZMUSA, KEMOTERÁPIÁJA ÉS PREVENCIÓJA Dr. Fok Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában

Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában Farkas Róbert Parazitol itológiai és Állattani Tanszék Állatorvos-tudományi Kar Szent István Egyetem A kullancsok és

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Bemutatkozás Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Semicillin 250 mg kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

HELMINTHOLOGIA. Krizsán Gergely dr.

HELMINTHOLOGIA. Krizsán Gergely dr. HELMINTHOLOGIA Krizsán Gergely dr. Bevezetés Kórokozó csoport Mérettartomány Sejtszerveződés Vírusok 10-400 nm Baktériumok 0,3-30 μm prokaryoták Gombák 5-100 μm eukaryoták Protozoonok 5-100 μm eukaryoták

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató (etikus) BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Nitrofurantoin-CHINOIN

Részletesebben