Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 9. fejezet Pajzsmirigy Bevezetés A pajzsmirigy follikuláris sejtjei kétféle hormont szekretálnak: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3). mindkettő tirozinszármazék (ábra) A pajzsmirigy C sejtjei, amik a follikuláris sejtektől eltérően embrionális eredetűek kalcitonin hormont termelnek. A kalcitonin peptidhormon, és funkciója nincs kapcsolatban a T4 és T3 funkciójával. (Ezektől eltérően a Ca homeosztázisában van szerepe és ritka a kiválasztásának rendellenessége (12. fejezet).) A T4 és T3 hormonok elválasztásának problémái: a pajzsmirigy (follikuláris sejtjeinek) túlműködése, vagy alulműködése gyakran előforduló betegségek. Ezeket a hormonokat nevezzük pajzsmirigy hormonoknak, és termelt mennyiségük eltérését a normálistól pajzsmirigy betegségeknek. A tiroxin szintézisét és felszabadulását a hipofízis által termelt Tiroid-Stimuláló-Hormon (TSH) stimulálja. A hipofizis TSH szekrécióját a hipotalamus által termelt thyrotrophin-releasing-hormon (TRH) hatása váltja ki és a pajzsmirigy hormonok negatív feedback folyamattal szabályozzák. Ennek a folyamatnak az elsődleges közvetítője a T3 hormon, ami a T4 jodotironin dejodináz hatására bekövetkező jódvesztésével keletkezik a hipofizis első lebenyének tirotróf sejtjeiben. Glükokortikoidok, dopamin és szomatosztatin gátolják a TSH termelését. Ennek azért van jelentősége, mert ezáltal nem-pajzsmirigy betegségek is okozhatnak zavart a pajzsmirigy hormonok termelésében. A feedback mechanizmus biztosítja a pajzsmirigy működés homeosztázisát. A pajzsmirigy fő terméke a T4. Ehhez képest kevesebb T3 keletkezik. Normális esetben a pajzsmirigyből felszabaduló T4: T3 arány 20:1 és 14:1 között van. A T3 jelentősebb része a perifériás szövetekben, főleg a májban, vesében, izomban a T4-ből jódvesztéssel képződik. A folyamatot a szelén tartalmú enzimek, jodotironin dejodinázok katalizálják. (A táplálékkal bevitt szelénnek így fontos szerepe van a T3 keletkezésében). A T3 szövetekre való hatása 3-4 szerese a T4 hatásának. A jódvesztés hatására az aktív T3 helyett inaktív reverz trijódtironin rt3 is keletkezhet.

2 Pajzsmirigy hormonok Hatások A pajzsmirigy hormonok a szervezet minden sejtjére hatnak, befolyásolják az anyagcsere folyamatokat. Növelik az alap anyagcsere sebességét, hatnak a fehérje szintézisre, szabályozzák a hosszú csontok növekedését (a növekedési hormonnal szinergikus hatásúak). Befolyásolják az idegrendszer fejlődését. Irányítják a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserét. A sejtbe belépve a sejtmag specifikus receptorához kötődnek, és polipeptidek: hormonok és enzimek mrns-ének szintézisét stimulálják. Ezek között vannak az energia metabolizmus kulcs enzimjei pl. a citokróm oxidázok, ion transzport folyamatok enzimjei. Végeredményben a pajzsmirigy hormonok elősegítik a katabolizmust: tömegcsökkenés, izomveszteség tipikus tünete a túlzott szintézisüknek. Szintézis A tiroid hormonok szintézise számos enzimkatalizált reakción keresztül történik a pajzsmirigy follikuláris sejtjeiben, majd a kolloidban tireoglobulinhoz kötődve tárolódnak. A hipotireózis ritka öröklött formáinak oka a szintézisben résztvevő egy-egy enzim rendellenessége.

3 TSH hatására a kolloidban tárolt fehérjéhez kötött hormonok pinocitózissal a follikuláris sejtbe jutnak, majd a fehérjék proteolizise után a szabad hormonok a keringésbe kerülnek. A tiroglobulinnak csak nagyon kis része jut a véráramba. Pajzsmirigy hormonok a vérben A következő táblázat foglalja össze a plazmában/szérumban mérhető pajzsmirigyhormonok legfontosabb adatait: Szérum koncentráció Fehérjekötődés Félélet-idő Össz (nnmol/l) Szabad (pmol/l) % nap T , T3 1,0-2,9 3,1-6,8 99,66 1,0-1,5 Eutiroidnak nevezzük azt az állapotot, amikor a pajzsmirigy normálisan működik, a pajzsmirigy hormonok szintje a referenciatartományon belül van. A pajzsmirigyhormonokat kötő fehérjék: a tiroxin kötő fehérje (TBG), tiroxin kötő albumin (TBA) és a prealbumin (transztiretin, TBPA) A teljes hormonkoncentrációt jelentősen befolyásolják a kötőfehérjék (elsősorban a TBG) koncentrációi. A emelkedett szint oka lehet genetikus, terhesség, ösztrogének; a csökkenés oka lehet genetikus, fehérje vesztés, malnutrició, malabszopció, acromegália, Cushing szindróma, kortikoszteroidok, androgének, súlyos betegség. Bizonyos gyógyszerek (szalicilátok, fenitoin) elfoglalhatják a fehérjék pajzsmirigy hormon kötő helyeit. Ezek a tényezők mind megváltoztathatják a kötött és a szabad hormon koncentráció arányát. Az anyagcsere szabályozás szempontjából csak a szabad hormonok koncentrációnak van jelentősége. Ezért a szabad hormonok (FT3, FT4) mérése ma már teljesen kiszorította az összes hormon koncentráció mérését.

4 A pajzsmirigy hormonok csak kis részben választódnak ki a vizelettel, kis részben a májban konjugálódnak és az epével ürülnek, legnagyobb arányban jódvesztéssel metabolizálódnak. Laboratóriumi tesztek a pajzsmirigy működés vizsgálatára TSH, FT4, FT3 A tiroid-stimuláló-hormon (TSH) felszabadulását a hipofízisből a pajzsmirigy hormonok szabályozzák negatív feedback útján. Emiatt a TSH meghatározása egyedülállóan informativ és specifikus a pajzsmirigy működés megítélése szempontjából. A TSH-t jelzett immunoesszével határozzuk meg. Referenciatartománya 0,27-4,2mU/l. (Függ a használt teszttől.) Fontos, hogy a teszt funkcionális szenzitivitása kisebb legyen, mint 0,02mU/l, mert az eredmény ebben az esetben imformatív hipertireózisra is. Ma már csak ilyen tesztek vannak forgalomban. Ha a TSH a referenciatartományon belül van, akkor a beteg eutiroid. Ennek megállapításához nem szükséges FT4 és FT3 meghatározás. Ha a TSH alacsony, többnyire hipertireózisról beszélhetünk, ha magas, hipotireózisról lehet szó. Ilyenkor az FT4 és FT3 mérése pontosíthatja a diagnózist. Előfordul a TSH eltérése esetén is a referenciatartományon belüli pajzsmirigy hormon értékek, ilyenkor szubklinikai hipo- vagy hipertireózisról beszélünk. A TSH mérése határesetekben érzékenyebben jelzi az eltéréseket, mint a FT4, FT3 hormonok meghatározása. Ha a hipofizis nem működik megfelelően, akkor természetesen nem igazak a fent elmondottak. A TSH mérés ekkor is jelzi a problémát. A táblázat összefoglalja a TSH és a pajzsmirigyhormonok rendellenességeit. Szérum TSH Magas normális Szérum FT4 magas normális alacsony TSH-szekretáló kompenzált Hipotireózis hipofizis tumor (szubklinikai) vagy hipotireózis hipotireozis T4 autoantitestekkel Tiroid hormon rezisztencia hipotiroidizmus T4 autoantitestekkel eutiroid alacsony Hipertireózis kompenzált (szubklinikai) hipertireozis Hipopituitarizmus sick euthyroid Hipopituitarizmus A sick euthyroid szindróma egy a pajzsmirigytől független kórkép, aminek következtében a pajzsmirigy hormonok kóros értéket mutathatnak. Ilyen főbb állapotok és kórképek lehetnek: AIDS, adrenokortikális diszfunkció, anorexia nervosa vagy hosszan tartó éhezés, égések, traumák, nagyobb sebészeti beavatkozások, szívelégtelenség, Crohn betegség, diabetes mellitus, láz, májbetegségek, nefrózis szindróma, akut pszichiátriai kórképek, neopláziák. Okai lehetnek a T4-T3 átalakulás

5 gátoltsága, a kötőfehérjék koncentrációjának változása (ami a szabad hormon tesztek mérését technikailag zavarhatja), a szabad zsírsavak mennyiségének növekedése, ami kiszorítja a kötőhelyről a pajzsmirigy hormonokat, vagy pl. a kortizol hatása, ami a TSH termelést visszaszorítja. A pajzsmirigy hormonok koncentrációjának eltérését a referenciatartománytól csak akkor lehet pajzsmirigy betegségként értékelni, ha a sick euthiroid szindróma kizárható. Gyógyszerek is hatással vannak a pajzsmirigy hormonok koncentrációira. Ezek közül az amiodaront kell kiemelni, ami jód tartalmú szívritmusszabályozó. Jód hiányos területeken hipertireózist, megfelelő jód ellátottság esetében hipotireózis okoz. Az alábbi táblázat összefoglalja, a különböző gyógyszereknek a pajzsmirigyműködésre irányuló hatásait. Gyógyszer Kortikoszteroidok, dopaminerg szerek Litium, jód, carbimazol, thiouracilok Ösztrogének, tamoxifen, methadon, heroin Kortikoszteroidok, androgének szalicilátok, fenitoin Béta blokkolók, amiodaron cholestyramin, aluminium hidroxid, szukralfát, vas-szulfát, Ca-sók fenitoin, karbamazepin Hatás TSH elválasztás gátlása Gátolja a T4 és T3 elválasztást TBG koncentrációt növeli TBG koncentrációt csökkenti A TBG T4 kötőhelyére kötődnek gátolják a T4-T3 átalakulást Gátolják a tiroxin visszaszívását a béltraktusból gyorsítják a T4 metabolizmusát a májban TRH teszt A szenzitiv TSH tesztek gyakorlatilag kiszorították a TRH stimulációs dinamikus tesztet. Kivitelezése: 200µg TRH (thyreotrop releasing hormon) intravénás adása bólusinjekció formában, és vérvétel TSH meghatározásra a 0., a 20. és a 60. percben. Egyéb lehetséges vizsgálatok Tireoglobulin Legtöbbször a pajzsmirigy daganatok kezelésének követésére, tumor markerként használt vizsgálat. Teljes pajzsmirigy eltávolítása után értéke 0, emelkedő koncentrációja a daganat kiújulását jelzi. Tireoglobulin ellenes antitest (Tg-Ab, anti-tg vagy atg) Szintje emelkedett autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségekben, többnyire az anti TPO-val együtt. Pl Hashimoto tireoditis (70-80%-ban pozitív), Graves-kór (30%-ban pozitív). Mérése fontos a tireoglobulin mérés mellett, mert magas anti-tg szint hamisan alacsony tireoglobulin eredményt okozhat. Tireoidaperoxidáz ellenes antitest (TPO-Ab, Anti TPO, atpo) Szintje emelkedett autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségekben. Pl Hashimoto tireoditis (90%-ban pozitív), Graves-kór (70%-ban pozitív). TSH receptor ellenes antitestek (TRAK, anti TSHR)

6 A hipertireózis autoimmun jellegének igazolására szolgál, a Graves-Basedow betegek terápiájának monitorozásában, a relapszus előrejelzésében segít. Olyan betegek terhessége során, akiknek korábban pajzsmirigybetegségük volt a 3. trimeszterben mérhető TSHR antitestek mérése előre jelezheti az újszülött pajzsmirigy betegségének kockázatát, mert az IgG típusú TSHR elleni antitestek átjuthatnak a placentán, így neonatális hipertireózist okoznak. A pajzsmirigy betegségei Hipertireózis Tirotoxikózisnak nevezzük a pajzsmirigy hormonok emelkedését a plazmában aminek oka lehet a pajzsmirigy túlműködés (hipertireoidizmus) és a pajzsmirigy hormonok hirtelen kiszabadulása a sérült mirigyből (tiroiditis) valamint exogén T3 vagy T4 túladagolás. A primer hipertireózist alacsony TSH és magas T3 és T4 szintek jelzik. Leggyakoribb okai: Graves betegség (tiroid stimuláló autoantitestek), toxikus multinoduláris golyva, toxikus adenóma, tiroiditis, jód vagy jódtartalmú gyógyszerek bevitele, T4 vagy T3 gyógyszertúladagolás, ectópiás tiroid szövetek. Szekunder hipertireózis magas TSH, magas T4, T3 szint jellemzi. Oka: hipofízis tumor. A hipertireózis tünetei: súlyveszteség (normál vagy fokozott étvágy mellett), izzadás, csökkent meleg tűrés, reszketés, szinus tachikardia, fibrilláció, angina, szívelégtelenség, agitáció, meleg, nedves bőr, izomgyengeség, hasmenés, oligomenorrhea, terméketlenség, golyva, szemhéj zsugorodás és lassulás. A laboratóriumi diagnózisa a primer hipertireózisnak az alacsony TSH és magas FT3 vagy FT4 koncentráción alapszik. A TSH emelkedése (a referenciatartományba) csak később követi a kezelés során rendeződő a FT3, FT4 szintet. Ekképp a normál TSH koncentráció azt jelzi, hogy a páciens már eutiroid, az alacsony TSH koncentráció a terápia első heteiben önmagában nem jelzi a kezelés hatástalanságát. Előfordulhat ritkán a sürgős beavatkozást igénylő tiroid krízis, ami hiperpirexiát, dehidrációt és szívelégtelenséget okoz. Diagnózisa elsősorban klinikai jeleken alapul, és a kezelése nem tűr halasztást. Emiatt a laboratórium ritka esetben, orvosi kérésre a TSH, FT4, FT3 vizsgálatokat sürgősséggel is elvégzi. A tirotoxikózis kezelésének 3 féle megközelítése lehetséges: anti-tiroid gyógyszerek, rádioaktív jód és sebészet. A béta-blokkolók alkalmazása átmenetileg a tünetek javulását okozhatja, de az alapbetegségre nincs hatással. Hipotireózis A primer hipotireózist alacsony FT3, FT4 hormonok és magas TSH jelzi. Okai lehetnek idiopátiás atrófiás hipotireózis, Hashimoto tiroiditis, műtét, rádioaktív jód kezelés utáni állapot, gyógyszerhatás, genetikus vagy jód hiány. A másodlagos hipotireózis oka hipofízis vagy hipotalamus betegség, jellemzője az alacsony TSH, alacsony FT3, FT4 szintekkel. Főbb tünetei: fásultság, fáradékonyság, csökkent hidegtűrés, golyva, testsúlynövekedés, magas koleszterinszint, rekedtség, száraz, durva bőr, bradikardia. Ezek nem specifikus tünetek, a beteg szinte bármelyik klinikai osztályon megjelenhet a panaszaival. A magas TSH és alacsony FT4 döntő a diagnózis felállításában. Kezelése T4 vagy T3 hormon adagolásával történik. Óvakodni kell a gyógyszer túladagolásától. A terápia monitorozása a TSH szint követésével lehetséges, ennek a referencia tartományban kell

7 lennie. (csak akkor szükséges FT4 és FT3 mérés, ha a TSH koncentráció eltér a referenciatartománytól). Tudni kell azonban, hogy a TSH szint csak több hét késéssel követi a terápia módosítását. Szubklinikai hipotireózis Nem ritka az az eset, amikor a páciens TSH-ja enyhén emelkedett, de a FT4, FT3 koncentrációk a referenciatartományon belül vannak. Ez (ha nem kezelt betegről van szó) azt jelenti, hogy a pajzsmirigy működése csökkent, de a magasabb TSH még egyensúlyba tudja hozni, kompenzálja ezt. Ilyen esetben, általánosságban akkor kell elkezdeni T4 szubsztitúcióval a beteget, ha vannak már hipotireózisra utaló tünetei. A betegség alakulását mindazonáltal rendszeresen kontrollálni kell. Mivel a hipotireózis tünetei elég általánosak, előfordul, hogy a kezelés megkezdése után, elmúlásukkor tudatosodnak. Mindenképpen kezelni kell a szubklinikai hipotireózist terhesség, vagy tervezett gyermekvállalás esetén. Tiroiditis A pajzsmirigy gyulladása lehet fertőzéses (többnyire vírusos: coxsackie, mumps, adenovirus) vagy autoimmun eredetű. A gyulladás a pajzsmirigy colloidjának kijutását, és szérumban a pajzsmirigy hormonok emelkedését okozza. A vírusos formában a beteg átmenetileg, többnyire enyhén tireotoxikus állapotba kerül pár hétre, aztán enyhe hipotireoizmus várható. Majd néhány hét után visszaáll a normális működés. Hashimoto tiroiditis: autoimmun betegség a hipotireózis leggyakoribb oka. Gyakran társul más autoimmun betegségekhez. A betegség kezdetén esetleg ebben az esetben is előfordulhat átmeneti hipertireózis, ahogy a vírusos tiroiditisnél. Golyva és pajzsmirigy rák Golyvának nevezzük a pajzsmirigy megnagyobbodását, ami hipertireózissal (Graves kór, toxikus sokgöbös golyva, pajzsmirigy adenóma) és hipotireózissal (Hashimotó kór, jódhiány) is járhat. Valamint eutiroid esetek is lehetnek, jó- vagy rosszindulatú daganatokkal. A pajzsmirigy fiziológiásan, funkcióváltozás nélkül, is megnagyobbodhat kamaszkorban. A pajzsmirigy laboratóriumi teszteket minden esetben el kell végezni. A pajzsmirigy rák diagnózisában a laboratóriumi vizsgálatoknak nincs szerepük (kivéve a calcitonin szekretáló meduláris karcinómát). Radioaktív jód kezelés, vagy műtét után a Tg szint emelkedése a daganat kiújulására utal. Sebészeti pajzsmirigy eltávolítás után a T4 szubsztitúció monitorozására is szükség van laboratóriumi vizsgálatokra. Irodalom: Marshall WJ et al.: Clinical Chemistry, Seventh edition, Mosby Elsevier, 2012, ISBN Debreczeni L. - Kovács L. G. (szerk): Gyakorlati laboratóriumi medicina. 2. jav. és bővített kiad., Budapest, 2008, Literatura Medica Kiadó

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája

A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája A pajzsmirigy szabályozása A pajzsmirigy élettana T 4 felezési idő: 1 hét T 3 felezési idő: 1 nap, csak 15 20% a pajzsmirigyben Dejodináz [T 4 T 3 (3,5,3 )] 1-es

Részletesebben

A pajzsmirigy. A pajzsmirigyhormonok

A pajzsmirigy. A pajzsmirigyhormonok A pajzsmirigy A pajzsmirigyhormonok a pajzsmirigy mintegy 20 g súlyú páros szerv tireociták follikulusok körül; pajzsmirigykolloid (tireoglobulin glikoprotein) tárolás a pajzsmirigy 2 aktív hormont termel:

Részletesebben

szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában

szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában Laboratóriumi riumi vizsgálatok szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában és gondozásában Lıcsei Zoltán Markusovszky Kórház, Szombathely A pajzsmirigy acinus Kolloid hormonok tárolása Vérerek

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos

Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos Szakmai Protokollok rövid összefoglalás Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos Az Egészségügyi Minisztérium érvényben lévő szakmai protokolljai a labordiagnosztikára vonatkozóan Protokollok célja: I. A

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy betegségek Endokrinológia Pajzsmirigy betegségek Dr. Mészáros Katalin Dr. Patócs Attila Dr. Patócs Attila, PhD, DSc Laboratóriumi Medicina Intézet MTA-SE Lendület Örökletes Endokrin Daganatok Kutatócsoport HORMONÁLIS

Részletesebben

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon Közös jellemzők: Endokrinológia nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások váladékuk a hormon váladékukat a vér szállítja el - bő vérellátás távoli szervekre fejtik ki hatásukat (legtöbbször)

Részletesebben

Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis

Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis Dr.Szőts Péter Tibor Ph.D. Erzsébet Kórház Rendelőintézet Hódmezővásárhely, Gyermekosztály Vázlat o Magzati pajzsmirigy fejlődése

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Nagy V. Endre Endokrinológia Tanszék Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. Belklinika A pajzsmirigybetegségek

Részletesebben

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános 1 A pajzsmirigy carcinomák utánkövetésének laboratóriumi módszereiről, a thyreoglobulin meghatározás gondja Toldy Erzsébet, Szombathely Szeged, Orvostovábbképzés 2009. november Rutinban mérhető pajzsmirigy

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08.

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Anamnézis K.Z-né 51 éves nőbeteg Egyéb irányú orvosi beavatkozás során osteoporosis szakrendelésen észlelték hypercalcaemiáját

Részletesebben

Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái. Dr. Halász Zita egyetemi docens

Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái. Dr. Halász Zita egyetemi docens Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái Dr. Halász Zita egyetemi docens 2017.04. 06. Bókay délután A kongenitális hypothyreosis diagnózisának időpontja

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy betegségek Pajzsmirigy betegségek 1. A pajzsmirigy élettana 2. Hypothyreosis 3. Hyperthyreosis 4. Pajzsmirigy tumorok 5. Esettanulmányok 1-5 A pajzsmirigy fejlődéstana Amennyiben nem fejlődik ki - congenitalis hypothyreosis

Részletesebben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben Szója okozta allergiás szenzitizáci ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben gekben Dr. Molnár r Ildikó Kenézy Kórház, III.Belgyógy gyászat, Debrecen

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz

Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz jszülött. Dr. Molnár Ildikó Immunendokrinológia, EndoMed, Debrecen Hypothyreosishoz vezet okok Nknél l 7.5%, férfiaknf rfiaknál l 2.8% (> 10 miu/ml TSH)

Részletesebben

TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS

TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS Dr. Mészáros Szilvia egyetemi adjunktus SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika http://bel1.semmelweis.hu Hyperthyreosis

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Somatuline P.R. 30 mg por és oldószer szuszpenziós retard injekcióhoz lanreotid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Somatuline P.R. 30 mg por és oldószer szuszpenziós retard injekcióhoz lanreotid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Somatuline P.R. 30 mg por és oldószer szuszpenziós retard injekcióhoz lanreotid Mielott elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Karmester molekulák szekréciós sajátságai Endokrin szabályoszás sémásan Hormonszekréciós ritmusok Fontosabb

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Pajzsmirigy és infertilitás, vetélés, terhesség. Dr. Várbíró Szabolcs SE ÁOK II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Pajzsmirigy és infertilitás, vetélés, terhesség. Dr. Várbíró Szabolcs SE ÁOK II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Pajzsmirigy és infertilitás, vetélés, terhesség Dr. Várbíró Szabolcs SE ÁOK II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Vérzészavarok, meddőség, vetélés oka Hirtelen fogyás + vérzés / hízás és amenorrhoea

Részletesebben

2. Változások az acromegalia-specifikus kórtörténetben

2. Változások az acromegalia-specifikus kórtörténetben 1. Személyes adatok Intézmény kódja: Orvos kódja: Monogram:.. Regisztrációs szám:. Vizit dátuma: Nem (genetikai): férfi / nő 2. Változások az acromegalia-specifikus kórtörténetben Szignifikáns változás

Részletesebben

A gyermekek növekedése és fejlődése

A gyermekek növekedése és fejlődése A gyermekek növekedése és fejlődése Körner Anna Gyermekpszichiáter rezidensképzés, 2006. Alacsonynövés Testmagasság a korspecifikus 3-as percentilis (-2 SD) alatt Lassú növekedés A növekedési sebesség

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem Klinikai kémia Laboratóriumi diagnosztika Szerkesztette: Szarka András Írta: Szarka András (1-8, 11-15. fejezet) Keszler Gergely (9, 10. fejezet) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Infertilitás/subfertilitás Férfi infertilitás esetek 90%-ban spermium

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe.

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. szemizom, retrobulbaris kötôszövet, könnymirigy elleni autoantitestek exophthalmogen

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Dr. Molnár Ildikó 2004 Tézisek Az utóbbi 11 évben végzett tudományos munkám új eredményei 1. Graves-kórhoz társult infiltratív ophthalmopathia kialakulásában

Részletesebben

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere sommásan Izomszövet Zsírszövet Máj Homeosztázis Hormon Hatás Szerv Inzulin Glukagon Sejtek glükóz

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gammasolde 1 mg filmtabletta anasztrozol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Euthyrox 50-75-100-125-150-175 tabletta Euthyrox 50 mikrogramm tabletta Euthyrox

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe Ásványi anyag Kalcium Legnagyobb mennyiségben ez az ásványi anyag van jelen a szervezetben Kb. egy átlagos felnőttben 1 kg kalcium

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom Ionizált Ca Ca komplex Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca H6. Kalcium háztartás 6.1. Ca 2 forgalom 1.2 mm 0.15 mm 1.15 mm 2.5 mm Albumin H Ca 2 Külsô Ca 2 forgalom Belsô Ca 2 forgalom 0.8 g Colon Jejunum

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK. Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna PECH 2018 Siklós ECH 2018

HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK. Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna PECH 2018 Siklós ECH 2018 HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna P Siklós ESETBEMUTATÁS 54 éves nőbeteg 1998 forró göb miatt pajzsmirigyműtét 2012 recidív substernalis

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei a kémiai és idegi szabályozás alapelvei hormonok szerkezete, szintézise, tárolása, szekréciója hormonszintet meghatározó tényezők hormonszekréció szabályozása

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak:

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: Az adenohipofizis 2/10 Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: ADH, aldoszteron, ANP inzulin, glukagon szekretin, gasztrin, CCK, GIP eritropoetin

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? A diagnózis főként klinikai tünetek alapján állítható fel. 1-5 év is eltelhet,

Részletesebben

Homeosztázis A szervezet folyadékterei

Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis Homeosztázis: a folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett

Részletesebben

Betegtájékoztató SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA

Betegtájékoztató SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA Syntroxine 13 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 25 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 50 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 75 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g Glikolízis Minden emberi sejt képes glikolízisre. A glukóz a metabolizmus központi tápanyaga, minden sejt képes hasznosítani. glykys = édes, lysis = hasítás emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160

Részletesebben

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert Mit tud a genetika Génterápiás lehetőségek MPS-ben Dr. Varga Norbert Oki terápia Terápiás lehetőségek MPS-ben A kiváltó okot gyógyítja meg ERT Enzimpótló kezelés Őssejt transzplantáció Genetikai beavatkozások

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

KAWASAKI?, YAMAHA? avagy Magas liquor-fehérje FUO hátterében

KAWASAKI?, YAMAHA? avagy Magas liquor-fehérje FUO hátterében KAWASAKI?, YAMAHA? avagy Magas liquor-fehérje FUO hátterében LIPTAI ZOLTÁN Varga Edit Constantin Tamás 14 é Komolyabb betegség Ø 2012.IX-2013.III.: 3 alkalommal láz, fejfájás, 6 kg fogyás 2013.III.8-tól:

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOBLOCK 10 MG TABLETTA. Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol

Betegtájékoztató BISOBLOCK 10 MG TABLETTA. Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol BISOBLOCK 10 MG TABLETTA Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol HATÓANYAG: 5 mg tabletta: 5,00 mg bizoprolol-fumarát tablettánként. 10 mg tabletta: 10,0 mg bizoprolol-fumarát tablettánként.

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

Ketogén diéta alkalmazása a gyermekepileptológiában

Ketogén diéta alkalmazása a gyermekepileptológiában TDK-munka címe Oesophagus atresia miatt operált gyermekek utógondozása Májtranszplantált gyermekek utánkövetése (szénhidrátanyagcsere, csontanyagcsere, zsíranyagcsere, cardiovascularis rizikó) különös

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Endokrin Rendszer Bevezetés

Endokrin Rendszer Bevezetés Endokrin Rendszer Bevezetés Rosta Judit 2019 Február 25. Összevont szeminárium-élettan-endokrin rendszer Endokrin Rendszer Többsejtű szerveződés KOMMUNIKÁCOIÓ Sejtszintű Paracrin Endokrin (vs.exocrin)

Részletesebben

Gyermekkori endokrin riumi diagnosztikája

Gyermekkori endokrin riumi diagnosztikája Gyermekkori endokrin betegségek gek laboratóriumi riumi diagnosztikája Dr.Sz Szőts PéterP Tibor Ph.D..D., c. egyetemi docens. Erzsébet KórhK rház z Gyermekosztály, Hódmezıvásárhely Veleszületett letett

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK C-1 es ár Élni jó csomag Páros csomag D-vitamin csomag Manager csomag Egészség 50+ csomag hölgyeknek Egészség 50+ csomag férfiaknak Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) (GGT), Alkalikus foszfatáz

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Ca, Mg anyagcsere és a csontrendszer betegségei. Kőszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Ca, Mg anyagcsere és a csontrendszer betegségei. Kőszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Ca, Mg anyagcsere és a csontrendszer betegségei Kőszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Kalcium egyensúly Ca 1000g felnőttben 99% csontokban (extracelluláris, Mg, P is) Plazma/intracelluláris

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben