Az obstruktív alvási apnoe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az obstruktív alvási apnoe"

Átírás

1 Az obstruktív alvási apnoe 1.rész Az alvásfüggő légzészavarok cardiovasculáris rizikófaktorként betöltött szerepéről sokat cikkeztek mostanában a hazai és külföldi szakirodalomban. Ennek ellenére a mindennapos gyakorlatban betegeink rizikótényezőinek feltérképezése során szinte sohasem kérdezünk rá a beteg alvási szokásaira. A kérdés népegészségügyi jelentősége rendkívül nagy, hiszen az alvásfüggő légzészavarok, különösen az obstruktív alvási apnoe sy. nemcsak a hypertonia, a cardiovascularis, ill. cerebrovasculáris kórképek bizonyított rizikófaktora, de a megnövekedett napközbeni aluszékonyság miatt fokozza a munkahelyi és közlekedési balesetek gyakoriságát is. Az inszomniákhoz tartozó kórképek pontos diagnosztikája természetesen szakorvosi feladat, de a veszélyeztetett egyének kiszűrése, és megfelelő akkreditált alváslaboratóriumba történő irányítása döntő fontosságú a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából. Az alvásmedicina egy viszonylag fiatal szakterület, mely a családorvosláshoz hasonlóan interdiszciplináris ismereteket követel. A belgyógyászat, tüdőgyógyászat, neurológia, pszichiátria, fül-orr-gégegyógyászat, gasztroenterológia, endokrinológia, gyermekgyógyászat, fogászat határmezsgyéjén mozog. Az alvászavarok rendkívül sokfélék lehetnek, és legtöbbször nem járnak együtt légzészavarral. Osztályozásukra jelenleg a nemzetközileg elfogadott ICSD-2 beosztást alkalmazzuk: 1. Inszomniák (akut, pszichofiziológiai, pszichiátriai, és belgyógyászati betegségeket kísérő, alváshigiéne, gyógyszerekhez társuló, gyermekkori, stb ) 2. Alvásfüggő légzészavarok (alvási apnoe - OSAS) 3. Hyperszomniák (narkolepsziák és egyéb hyperszomniák) 4. Cirkadián ritmus alvási zavarai (jet-lag, többműszakos munka, belgyógyászati betegségeket kísérő) 5. Alvásfüggő mozgászavarok (nyugtalan láb sy., periodikus lábmozgás sy., éjszakai lábgörcsök) 6. Paraszomniák (lidércnyomás, enuresis, nyögés, hallucináció, étkezés) 7. Izolált tünetek, normál variánsok, nem meghatározott tünetek. (hosszan alvók, röviden alvók, alvás közbeni beszéd, alvási indulás, horkolás) 8. Más alvásbetegségek (alvásfüggő epilepszia, fejfájás, reflux, koronária-iszkémia, környezeti, nem klasszifikált alvászavarok) Jelen cikkünkben kizárólag az obstruktív alvási apnoe syndromával (OSAS) foglalkozunk részletesen, mivel az alvásfüggő légzészavarok közül ez a kórkép a leggyakoribb, illetve itt a legnagyobb a kockázat a cardio- és cerebrovasculáris szövődmények kialakulására. Patomechanizmus:

2 Az OSAS-át (illetve OSAHS - obstruktív alvási apnoe-hypopnoe sy. át, ahogy egyes szakirodalmak említik) a felső légút lágyszájpad és gégefedő közötti szakaszának ismétlődő kóros beszűkülése, vagy elzáródása jellemzi, ami klinikailag a légzési effort folyamatos fokozódása ellenére bekövetkező átmeneti légzés megszűnésben (apnoe), illetve légzésredukcióban (hypopnoe) nyilvánul meg. A fentiek hatására létrejövő repetitív deszaturáció számos patológiás folyamatot indít be a szervezetben, amelyek többek között a vérnyomás-szabályozást, haemoreológiai státuszt, szívritmus-szabályozást is érintik. Az apnoe alatt kezdetben vagotónia, majd gyorsan fokozódó szimpatikotónia érvényesül. A vagotóniás szakasz az asystoliák és pitvar-kamrai blokkok, a szimpatikotóniás szakasz az ektópiás ritmusok, PVC, kamrai ektópiás ritmusok kialakulásának kedvez. A hypertonia az ismételt nocturnális sympatikotónia, a vese ereinek korai involválódása, a baroreceptorok, és atriális diuretikus faktor kimerülése, a renin-angiotensin rendszer működésének torzulása révén alakul ki. Diagnosztika: Az OSAS felismerésében egyetlen kérdés a döntő: horkol-e éjszakánként a páciens? A benignus és a kóros horkolás megkülönböztetéséhez ad segítséget az alábbi táblázat: Benignus horkolás Kóros horkolás Gyakoriság időszakos minden alváskor Testhelyzet főleg hanyattfekve Hangerő db db Hangfenomén harmónikus, egyenletes ( Hz) Légzés jellege egyenletes Mozgások alvás közben Patofiziológiai háttér nyugodt alvás A beáramló levegő hatására a lágyszájpad vibrációja alakul ki. mind több testhelyzetben, nemritkán ülve is sípoló, hörgő, magas ( Hz) kóros horkolás-apnoehorkantás triász egyenetlen, szaggatott, néha kaotikus tömegesen jelentkező, apnoehoz csatlakozó, fuldokló mozgások A belégzés során a lágyszájpad mellett a beszűkülés idején a garat kiterjedt területének vibrációja is létrejön, az elzáródást apnoe, a hirtelen garat-megnyílást horkantás jelzi.

3 2. rész - betegségre hajlamosító tényezők, a kivizsgálás főbb lépései, illetve a terápiás lehetőségek A kórkép általános ismertetését követően (lásd a cikk I. részét) térjünk át a hajlamosító tényezőkre, hiszen fontos meghatározni azon betegeink körét, akik veszélyeztetettek lehetnek. Predisponáló tényezők: Obesitas, különösen nyakon (BMI >30, esetleg nyakkörfogat) Férfi nem es életkor Craniofaciális abnormalitások (Prader-Willi, Hunter-Hurler, Pierre-Robin, Treacher- Collins Strickler, Crouzon, Alpert, achondroplasia és velo-cardio-facialis syndromák, Cafey és Down-kór) mandibuláris/maxillaris hypoplasia, rethrognathia Nasalis obstrukció különböző formái Garat lágyrészeinek és lymphoid szöveteinek hyperplasiája Macroglossia Teljes foghiány Endokrin eltérések: hypothyreosis, acromegalia Családi halmozódás Nikotin, alkohol abusus Diagnosztikus lépések: Anamnesisfelvétel a beteg alvási szokásaival kapcsolatosan. - Parancsoló napközbeni aluszékonyság, mely hátterében egyéb oki tényező kizárható. Legalább kettő az alábbiak közül: fuldokló, kapkodó légzésalvás alatti ismételt jelentkezése ismételt éjszakai felébredés nem frissítő alvás napközbeni leküzdhetetlen fáradékonyság csökkent koncentrációs képesség, és memória Laboratóriumi vizsgálat - a laboratóriumi értékek közül nem specifikus, ám jellemző lehet a magas (> 50%) haematokrit érték. Kardiológiai vizsgálat (EKG, ABPM, echocardiogaphia) - az OSAS súlyos, komplikált eseteit kísérhetik a pulmonális hypertensio, a jobb és bal kamra elégtelenség EKG, és mellkas rtg. jelei. Figyelemfelhívók lehetnek a különböző ritmuszavarok, és a nocturnalis angina, valamint a hypertonia non-dipping jellege. Alap fül-orr-gégészeti vizsgálat célja az esetleges felső-légúti szűkület megállapítása, lokalizálása, súlyossági fokának, és természetének megadása, valamint terápiás javaslatok. Alváslaboratóriumi vizsgálat az éjszakai poliszomnográfiás monitorozás alvásóránként minimum öt obstruktív légzészavar eseményt igazol.

4 A klinikai súlyosság kritériumai: Az OSAS súlyossági kritériumai a napközbeni aluszékonyság súlyosságára és az éjszakai alvásmonitorozás eredményeire épülnek. Aluszékonyság: mérsékelt: csak kis fokú, passzív figyelmet igénylő tevékenység közben (pl.: tévénézés, olvasás, utazás) közepes: kifejezettebb figyelem aktivitást igénylőcselekvés közben alakul ki (pl.: színházi előadás, koncert) súlyos: aktív figyelmet igénylő cselekvés közben alakul ki, akaratlagosan nem, vagy alig befolyásolható ( pl.: autóvezetés, munka, étkezés, séta) Alvásfüggő obstruktív légzési epizódok száma alvásóránként: mérsékelt 5-15 közepes súlyos > rész Kezelési lehetőségek Az OSAS patomechanizmusából adódóan a terápia csak akkor lehet hatékony, ha kivédi az oro-nazális régió beszűkülését, illetve az alvás közbeni belégzéskor kórosan magas, kritikus transzmurális nyomás kialakulását. Éppen ezért az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek túlnyomó többségénél a CPAP (Continuous Positive Airways Pressure folyamatos pozitív légúti nyomás) kezelés jelenti az egyetlen hatékony megoldási lehetőséget. Lényege, hogy a beteg egy jól tolerálható, speciális anyagból készülő orrmaszkon keresztül kapja a levegőt, folyamatos nyomásértékkel. Ez az eljárás a kollapszibilis garatszakasz egész hosszában fejti ki a hatását, ezért alkalmazásának nem feltétele az elzáródás helyének pontos ismerete. Természetesen a kezelést éjszakáról éjszakára kell alkalmazni, kihagyása visszaesést jelent.

5 A CPAP th. indikációi: súlyos OSAS közepesen súlyos OSAS esetén, amennyiben az alábbiak valamelyike fennáll: - szisztémás hypertonia (non-dipper) - COPD, kisvérköri hypertonia, cor pulmonale - alvásfüggő kardiális ritmuszavarok - TIA, stroke - instabil angina, AMI - metabolikus sy. Egyéb kezelési lehetőségek: I.) Műtéti megoldások a műtéti megoldások objektív értékelése még ma is nehéz, ezért az alábbiakban csak azokat az eseteket soroljuk fel, amelyek a műtéti megoldás abszolút indikációját képezik. Az elzáródást malignus szövetszaporulat okozza. Jól körülhatárolt és azonosítható anatómiai ok (kraniofaciális dizmorfizmus, nagy nyelvgyök vagy nyelvcsap, függőlegesen lelógó, nagy lágyszájpad) áll a háttérben. A noninvazív eljárások eredménytelennek bizonyulnak, vagy azokat a beteg képtelen hatékonyan alkalmazni. Az apnoe klinikailag súlyosnak mutatkozik. II.) Indirekt kezelési módok önállóan kizárólag az OSAS enyhe formáiban lehetnek eredményesek, többnyire a direkt kezelési eljárásokkal kombinálva hasznosak. Fogyás A 26 kg/m2 BMI feletti testsúly bizonyítottan fokozza a garat kollapszibilitását, másrészt az obezitáshoz társuló alveoláris hypoventilláció révén rontja az éjszakai légzést %-os testsúlycsökkentés mintegy %-ban csökkentheti az apnoe indexet. Testhelyzet- tréningek A felső-légúti elzáródás kialakulása szempontjából a hanyattfekvő helyzet a legveszélyesebb, ezért ennek kiiktatása (oldalfekvés, megemelt felsőtest) csökkentheti a garatelzáródások számát. Altatók, nyugtatók, izomlazító szerek alkalmazása Ezek a készítmények különböző hatásmechanizmusokon keresztül jelentősen fokozzák az OSAS tüneteit, ezért alkalmazásuk mindenképpen kerülendő. Szívritmus szabályozás Az OSAS-ra a bradycardia-tachycardia sy. (swing) jellemző. Az a tapasztalat, hogy a nokturnális szívritmus átlagot percenként 15-el megemelve az apnoe hypopnoe index mintegy 60 %-kal csökken. Az eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van.

6 Összegzés: Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az obstruktív alvási apnoe számos klasszikus vaszkuláris rizikófaktor kialakításában szerepet játszik, ezért a korábban ismert kockázati tényezők listája mindenképpen kiegészítendő ezzel a kórképpel. Diagnosztikája, és kezelése döntő fontosságú lehet mind a szívinfarktus, mind a stroke megelőzése céljából. Irodalom: Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Szakmai irányelvek a felnőttkori alvásfüggő légzészavarok ellátására Ádám Ágnes dr., Torzsa Péter dr. Az alapellátás és az alvásmedicina kapcsolata (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) Faludi Béla dr. Az alvásfüggő légzészavarok szerepe a vaszkuláris rizikó megelőzésében (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) Magyar Mária Tünde dr. - Az alvásfüggő légzészavarok, mint a stroke rizikófaktorai (Háziorvos Továbbképző Szemle XIV./1.) - Dr. Varga Éva -

Prevalence of Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) in the HDF military personnel I.

Prevalence of Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) in the HDF military personnel I. HORNYÁK BEATRIX 1 ÖRDÖGH ISTVÁNNÉ 2 Obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) a Magyar Honvédség személyi állományának körében I. Az OSAS kockázati tényezői, klinikai-, pszichológiai- és katona-egészségügyi

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe

Az obstruktív alvási apnoe Az obstruktív alvási apnoe Prof. Dr. Losonczy György, Dr. Kunos László Semmelweis Egyetem ÁOK, Pulmonológiai Klinika, Budapest Az obstruktív alvási apnoe (obstructive sleep apnoe, OSA) a felnõtt lakosság

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) klinikuma

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) klinikuma Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) klinikuma Dr. Horváth Róbert, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Az utóbbi 2-3 évtizedben az alvás alatti légzészavarokkal foglalkozó tudományág rohamos fejlôdésnek

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Várkonyi Erika 2010 Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) jelenségében a felső légutak ismétlődően,

Részletesebben

AZ ALVÁS-ÉBRENLÉT ZAVAROK SZŰRÉSÉNEK HATÉKONYSÁGA A SZERZŐDÉSES KATONAI SZOLGÁLATRA ÉS A MISSZIÓS FELADATRA JELENTKEZŐK KÖRÉBEN

AZ ALVÁS-ÉBRENLÉT ZAVAROK SZŰRÉSÉNEK HATÉKONYSÁGA A SZERZŐDÉSES KATONAI SZOLGÁLATRA ÉS A MISSZIÓS FELADATRA JELENTKEZŐK KÖRÉBEN Dr. VIDA Zsuzsanna, Dr. SZAKÁCS Zoltán AZ ALVÁS-ÉBRENLÉT ZAVAROK SZŰRÉSÉNEK HATÉKONYSÁGA A SZERZŐDÉSES KATONAI SZOLGÁLATRA ÉS A MISSZIÓS FELADATRA JELENTKEZŐK KÖRÉBEN EFFICACY OF SCREENING OF SLEEP RELATED

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE

ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2009; 2 (UPPL. 1) 1-66 A 1 MAGYAR OBEZITOLÓGIAI É MOZGÁTERÁPIÁ TÁRAÁG II. KONGREZUA AZ ELHÍZÁ, MINT KARDIOVAZKULÁRI RIZIKÓFAKTOR PROGRAM ELŐADÁKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2009. április

Részletesebben

A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma, vizsgálat

A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma, vizsgálat A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma, vizsgálat Bori János, Kovács Zsuzsa Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Kecskemét A szerzôk közleményük elsô részében röviden ismertetnek egy, a gyermekkorban

Részletesebben

EGYES ALVÁSZAVAROK NEUROLÓGIAI VONATKOZÁSAI

EGYES ALVÁSZAVAROK NEUROLÓGIAI VONATKOZÁSAI Dr. Szűcs Anna Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet EGYES ALVÁSZAVAROK NEUROLÓGIAI VONATKOZÁSAI Ph. D. értekezés Témavezető: Prof. Dr. Nagy Zoltán A Szigorlati Bizottság elnöke: Prof. Dr. Sándor

Részletesebben

A fokozott nappali aluszékonyság, mint stressztényezõ a katonai szolgálatban

A fokozott nappali aluszékonyság, mint stressztényezõ a katonai szolgálatban A fokozott nappali aluszékonyság, mint stressztényezõ a katonai szolgálatban Tóthné dr. Szternák Nóra A fokozott aluszákonyság jelensége jól ismert a katonai és az egészségügyi szakemberek körében, mind

Részletesebben

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A Magyar Hypertonia Társaság állásfoglalása és ajánlása Szerkesztette: Dr. habil. Kiss István Nyolcadik kiadás

Részletesebben

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE

Alvászavarok. (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavarok (Alvásmedicína) Faludi Béla Neurológiai Klinika PTE Alvászavar (?) Következmények Terápia Másnapi hatások Alvás-ébrenlét ciklus zavara Aluszékonyság: gyakori, de az esetek többségében negligált

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium, és a Magyar Elhízástudományi Társaság I. Alapvető megfontolások A

Részletesebben

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A MAGYAR HYPERTONIA TÁRSASÁG ÁLLÁSFOGLALÁSA ÉS AJÁNLÁSA Az MHT Szakmai Irányelveit a Magyar Hypertonia Társaság

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Fogalmak...1 2. Rövidítések...3 3. A bizonyítékok szintjének meghatározási módja...4 4. Ajánlások rangsorolásának módja...

Tartalomjegyzék. 1. Fogalmak...1 2. Rövidítések...3 3. A bizonyítékok szintjének meghatározási módja...4 4. Ajánlások rangsorolásának módja... 2014. KÜLÖNSZÁM COPD SZAKMAI IRÁNYELV Egészségügyi szakmai irányelv a krónikus obstruktív tüdőbetegség (chronic obstructive pulmonary disease COPD) diagnosztikájáról és kezeléséről, az alap-, a szak- és

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról A Magyar Stroke Társaság és a Neurológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelve, 2010 Készítette: A Magyar Stroke

Részletesebben

A carvedilol klinikai hatásosságának és eredményességének bemutatása, összehasonlítása más β-blockolókkal

A carvedilol klinikai hatásosságának és eredményességének bemutatása, összehasonlítása más β-blockolókkal Egészség-gazdaságtani és Technológiaelemzési Munkacsoport Közszolgálati Tanszék A carvedilol klinikai hatásosságának és eredményességének bemutatása, összehasonlítása más β-blockolókkal 1093 Budapest,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokoll alkalmazási /

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2010; 3 (SUPPL. 2) 1-34 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2010; 3 (SUPPL. 2) S 1-34 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG V. KONGRESSZUSA PROGRAM ÉS ABSZTRAKT KÖNYV 2010.

Részletesebben

Alvásmedicína. 3.: Aluszékonyság

Alvásmedicína. 3.: Aluszékonyság Alvásmedicína 3.: Aluszékonyság Aluszékonyság: gyakori, de az esetek többségében negligált állapot Beteg álláspontja: súlyos betegség kísérője Orvos álláspontja: nem fontos panasz (aludja ki magát) Prevalencia:

Részletesebben

TABULARIUM MEDICINAE UNIVERSALIS

TABULARIUM MEDICINAE UNIVERSALIS TABULARIUM MEDICINAE UNIVERSALIS Riesz dr., Tamás TABULARIUM MEDICINAE UNIVERSALIS Riesz dr., Tamás Publication date 2000 Szerzői jog 2000 Melania Kiadói Kft. Tartalom 1. A CSALÁDORVOSLÁS SAJÁTOS KÉRDÉSEI...

Részletesebben

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai 15. fejezet A vérkeringés rendszerének károsodásai Jánosi András Berényi István Folyovich András Juhász Ferenc Lengyel Mária Morvai Veronika Veress Gábor Általános rész A vérkeringés rendszerének állapota

Részletesebben

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IV. KONGRESSZUSA AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK PROGRAM ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2010. március 26-27. S 1 A Magyar Obezitológiai

Részletesebben

2005; 9 (S6):185 252. A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI 205. ACEgátló. javasolt* javasolt javasolt javasolt ve, di*

2005; 9 (S6):185 252. A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI 205. ACEgátló. javasolt* javasolt javasolt javasolt ve, di* 2005; 9 (S6):185 252. A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI 205 15. táblázat. Az antihypertensiv gyógyszerválasztás elvei Rizikófaktor, szövõdmény, társbetegség, speciális állapot ARB Diureticum

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) 1-44 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) S 1 - S 44 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG (MOMOT) X. JUBILEUMI KONGRESSZUSA ELHÍZÁS,

Részletesebben

ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK

ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK S 1 A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VI. KONGRESSZUSA ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK PROGRAM ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2011. március 25-26. S 2 A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság

Részletesebben

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre GYERMEKKORI ASTHMA Cserháti Endre Az asthma bronchiale ma az egyik leggyakoribb kezelést és gondozást igénylő betegség a gyermekkorban. A továbbiakban leírtak a csecsemőkortól a 18 éves korig asthma bronchiale-ban

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Hypertonia Társaság A szakmai irányelveket a Magyar Hypertonia Társaság

Részletesebben

Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája

Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája Az alvásfüggő légzészavarok patofiziológiája (Különös tekintettel a felső légút repetitív obstrukciójával /szűkületével járó formákra) Köves Péter MHEK Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ

Részletesebben