HUNGEXPO Újdonság-díj Pályázat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HUNGEXPO Újdonság-díj Pályázat"

Átírás

1 HUNGEXPO Újdonság-díj Pályázat Részletes Termékismertető WM-AMR-WATER Easy Metering GPRS-alapú ipari mérésadat gyűjtő Vízfogyasztás távleolvasó, Adat továbbító Kommunikátor eszköz Készítette: WM Rendszerház Kft., 2012.

2 Termék célja Impulzus kimenettel rendelkező vízmérők csatlakoztatása és a vízmérők bemenetein (4 db) történt jelváltozások érzékelése, vízfogyasztás számolása o új beruházásoknál alkalmazni o már kiépített vízmérő helyeken (a meglévő vízóra cseréje nélkül, relé egység biztosításával) Korábban elterjedt, nem megbízható, elavult rádiós leolvasó rendszerek kiváltására Vízmérő fogyasztás távleolvasása és a mért óraállás adatok gyűjtése a megadott időnként További kapcsolt bemenetek/kapcsolók állapot figyelése, felügyelete - pl. szabotázs védelem részére, kapcsoló állások figyelése, események figyelésre, riasztások érzékelése, érzékelők részére, stb.) Szolgáltatói oldalon emberi munkaerő (leolvasás) teljes kiváltása Energiatakarékosság és Környezettudatos vízfelhasználás támogatása o Lakossági vízfogyasztási szokások megismerésére, készenléti vízkészlet tervezéshez (trend analízis) o Vízpazarlás megállítása a fogyasztások folyamatosan nyomon követhetők, fogyasztási értesítések állíthatóak be) Csővezeték hibák kiszűrésére (csőtörés, víz elfolyás detektálására - nagy kockázatú vagy veszélyeztetett helyeken) Csatornahálózati veszteségek minimalizálására, szolgáltatató saját csatornarendszerének mérésére/ellenőrzésére Vízfogyasztási visszaélések detektálására (ahol nincs vízfogyasztás, vagy elmaradt a jelentés, szabotázs történt)

3 Termék működése A vízmérőről relé kapcsolat segítségével az Easy Metering kommunikátor egység bemenetére kerül csatlakoztatásra. Ezáltal az eszköz képes a vízóra számlálója szerint a vízhasználattal egyenes arányban a keletkező az impulzusok számlálására, és azoknak a beállított időközönkénti letárolására. Az eszköz megadott ciklusonként, megbízható vezeték nélküli adatátviteli (GSM és GPRS) segítségével feltölti az adatsorokat a WMR Központi adatgyűjtő szerverére, mobilhálózati APN-en, ahonnan a központi adatgyűjtő szerverre kerülnek továbbításra. (opcionálisan: WM-AMR-WATER eszköz (fogyasztás mérő) rádió sáv WM-AMR- WATER eszköz (koncentrátor) GSM/APN M2M Szerver Az adatok a Központi adatgyűjtő szerveren kiértékelésre kerülnek, táblázatos, vagy grafikus formában megjelenítődnek, tovább felhasználhatóak. Igény szerint az adatok harmadik fél-, vagy további szolgáltató részére továbbíthatóak a központi szerverről.

4 Alkalmazási területek Lakossági, ipari vízóra aknában Lakások, háztartások, lépcsőházak, sorházak, társasházak egyéni vízfogyasztás mérésére (vízóraszekrényekben) Ipari célú-, felhasználású vízfogyasztás mérésére, vízóra mérőállásának távleolvasására Öntöző rendszerek vízfogyasztás mérésre Nagy térfogat átmérőjű vízfogyasztásnál (pl. frekventált gyakoriságú figyelésére, nyomon követésére) Kültéren/beltérben történő felhasználásra (csarnokok/gyárak csővezetékeinél, öntözési rendszereknél, ipari gyártósorok, létesítmények, főnyomó csővek, gerincvezetékek/mellékágak, elfolyó/csatornavíz elvezetés mérés, öntözővíz, vízkészleti tartalékokra, stb.) Csőtörés, víz elfolyás detektálására - nagy kockázatú vagy veszélyeztetett helyeken) Vízszolgáltató csatornarendszerének mérésére/ellenőrzésére Víztisztítók, vízművek saját feladatainak ellátására Teljes vízzárás és párazárás biztosításával olyan mérési pontok, vízvételi helyek mérésének kiszolgálása ott is, ahol más eszközök felmondanák a szolgálatot (pára, talajvíz, csapadék miatt) Ahol központi számlázásra van igény Víz használati idő alapján elkülönítendő időszakok kimutatására Osztott vízhasználat mérési igénye esetén (ahol fontos az arányok ismerete) Opcionálisan: Térfogatáram vezérlésre szelep programozott nyitása/zárása (öntézés, ipari cél) idő alapú, vagy mennyiség alapú

5 Termék előnyök A rendszeres vízfogyasztás mérhető vele A vízhasználati szokások pontosabban megismerhetőek általa Csökkenthető a vízfelhasználás mértéke a használatával Csőtörések és egyéb hálózati hibák detektálhatóak/előzhetőek meg A felhasználói visszaélések is megállíthatóak vele Energia és költség takarítható meg általa Minimalizálható a leolvasáshoz szükséges emberi jelenlét és erőforrások Teljes távleolvasási automatizáció Új szolgáltatási, felhasználási területeket fed le Környezetvédelmet támogatja (a felhasznált anyagok, tartósság, meglévő óraszerkezetek újrafelhasználása, hosszú életű tápellátás révén) Új beruházásoknál és a már kiépített vízmérő helyeken is épp úgy alkalmazható, a hagyományos vízmérők cseréje nélkül költségcsökkentés Igény szerint elzárható vagy nyitható a segítségével a vízáram* (opció)

6 Elért eredmények, sikerek A prototípus WM-AMR-WATER Easy Metering vízóra távleolvasó kommunikátor egységet széles 2011Q2/Q3 környékén széles körben tesztelték ügyfeleink. A pilot tesztek sikeresen zárultak. A végleges, gyártás-kész változatot 2011Q4/2012Q1 időszak alatt az alábbi ügyfeleinknek kezdtük el értékesíteni: BékésVíz VasiVíz BácsVíz Fővárosi Vízművek A nagy érdeklődésre való tekintettel, jelenleg újabb eszközök gyártása van folyamatban. A készüléket mind meglévő, mind új ügyfeleink, egyre szélesebb felhasználási körben kezdik használni, alkalmazni. Eddig mintegy 100 db eszköz került értékesítésre. Termékünkre nagy érdeklődés látszik kialakulni külföldi területeken is, például Szlovákia és Csehország területén is, mivel a vízszolgáltatók a kiemelt helyeken felismerték az eszköz alkalmazása révén elérhető jelentős költség- és energia megtakarítást (szemben az eszköz kedvező árával). Valamint tudatosult, hogy a hibák gyors kiszűrése révén növelhetik profitjukat, megítélésüket, és újabb ügyfelek lehetnek jövőbeli partnereik, és eddig kiaknázatlan területeken is megvalósítható az automatizáció, és a távfelügyelet.

7 Negyedéves jelentés egy városból Esettanulmányok (csőtörések) Elázott a színház Ömlött a víz csütörtök délelőtt a győri színházban. Percek alatt 30 ezer liter víz árasztotta el az egész színpadot. Csaknem annyi, mint egy négyfős család kéthavi vízfogyasztása. Néhány másodperc múlva hatalmas tócsák jelentek meg a színpadon. Csőtörés miatt bezárt a Jókai Parkolóház A csőtörés miatti munkálatok idejére zárva tartott győri parkolóház 16 órától újra használhatóvá vált. A forgalom elől jelenleg elzárt óriásgarázsban feltérképezték a hibát, a szakemberek elzárták a vizet és megkezdték a javítási munkálatokat. A pakolóház bezárását biztonsági okok indokolták - tudatta a GYŐR-SZOL Zrt. A GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. tájékoztatja a közlekedésben résztvevőket, hogy a győri Jókai úti Parkolóházban a szakemberek elhárították a csőtörést okozó hibát, így az óriásgarázs csütörtök 16 órától újra használható. Ivóvíz nélkül maradt lakosok - csőtörés volt Adyvárosban Csőtörés volt a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola mellett csütörtök este. "A Tihanyi Árpád utca felőli oldalon a vizet elzárták. Lajtos kocsival kivonultak az ivóvíz nélkül maradt lakosok ellátására" - írta a kisalfold.hu. Csőtörés Győrben - Víz alatt a Lajta utca és a parkolók "Hétfőn délután fél négy körül a győri Lajta utcán csőtörés következtében, kisebb áradás öntötte el az Ikva és Répce utca közötti füves részt, valamint a járdát és a parkolót. Csőtörés Marcalvárosban Meghibásodott egy vízvezeték a Nagy Imre út és Mónus Illés utca kereszteződésénél, így jelenleg nincs víz a környező társasházakban. Vízcsőtörés javítás miatt ivóvizes tartálykocsiból juthatnak vízhez péntek délután három órától Győrben, a Mónus Illés és a Nagy Imre út kereszteződésének környékén lakók. A négyemeletes lakóházakat ellátó ivóvíz vezeték meghibásodott, a Margaréta virágüzlet terasza mellett feltört a víz. A csőtörésnél közel száz m3 víz folyt el, rövid ideig összefüggő vízfelület borította a kereszteződést. A Pannon-Víz Zrt. munkatársai

8 már megkezdték a hiba elhárítását, a meghibásodott vízvezeték javításával várhatóan az esti órákban végeznek. A biztonságos közlekedés miatt a szakemberek az útfelület síkosság-mentesítéséről is gondoskodnak. Éjszakai csőtörés a győri Apácza utcában Hétfő éjszaka csőtörés történt a felújítás alatt álló Apáca utcában. A sérült vezetéket munkatársaink kiszakaszolták, majd másnap reggel új ideiglenes vezeték készült. Az Apáca utca felújítása során kicseréljük az utcában a víz és csatorna csöveket. Csőtörés a Sport utcában Ivóvizes tartálykocsiból juthattak vízhez április 10-én kedden a győri Sport utca környékén lakók. A lakótelepet és a környező házakat ellátó főnyomóvezeték hibásodott meg, a Blaha Lujza utcai hőtáv vezeték csomópontnál. A sérült vízvezetéket kiszakaszoltuk, délután három órára sikerült helyreállítani a vízszolgáltatást. Csőtörés a Tesco hipermarketben Csőtörés történt Győrben a Tesco hipermarket áruház parkolójában. Tanulságok A csőtöréseket, hálózati hibákat, ha az a felszín felett történik, és vízvesztéssel jár, azt mindig csak utólag, jóval az eset bekövetkezése után, amikor már nagy a baj, akkor veszik észre A szolgáltató általában nem érzékel nagyobb csőtöréseket, mert a vízhálózati készlet nyomás esése jelentős mértékben kellene, hogy változzon az észleléshez/méréshez Az észlelések és hibabejelentések jó része a lakosság által vizuálisan történik, amikor az anyagi kár már jelentős, és többnyire már nincs vízellátás, vagy a közlekedési helyzet indokolttá teszi A hibák nem egyszer jelentős anyagi kárt okoznak, melyet csak több órás szerviz munkával és jelentős helyreállítási munkálatokkal lehet megoldani A csőtörése alkalmával vagy egy-egy létesítményt is be kell zárni, ami jelentős profit kiesést jelen

9 Ez mind megelőzhető lett volna az Easy Metering -el!..és ez csak egyetlen példa volt, amivel ez az eszköz felbecsülhetetlen értékű előnyökhöz juttatja Önt, Szolgáltatását, Vállalkozását!

10 Innovációs jellemzők Európában egyedülálló, innovációs termék Új termék a hazai/európai AMR fogyasztói/távleolvasási szegmens területén, egyedi választék a piacon Integrált végpont-szerver megoldás - M2M-alapú egyedi megoldás EU támogatású 1,5 éves GOP Kutatás+Fejlesztés projekt keretében zajló hazai, termék- és szoftverfejlesztés Hazai gyártás masszív, stabil, minőségi magyar termék Kiváló minőség neves német (Gemalto Cinterion (Siemens), XBS), amerikai (Atmel) alkatrészek, kíváló magyar anyagok (Korax EA, WMR) és munkaminőség (AlbaComp, ACSG, WMR) Ellenőrzött alkatrész minőség, gyártás, minősített beszállítóktól, garantált és folyamatos minőségű gyártás megfelelőség (ISO9001:2011, ISO14001 SARZS, VDA 6.2, ATEX008, ISO-TS tanúsítványok) CE, R&TTE termék minősítésű hivatalos certifikációk, valamint további nemzetközi standardok és direktíváknak megfelelőség Felhasználói igények, problémák figyelembevétele innovációk keresése, új anyagok és megoldások felkutatása (K+F), saját tervezés és design Energiatakarékos, környezettudatos működés Szakaszos Online működés, alacsony fogyasztású alkatrészek és üzemmódok (Power Management, Wakeup/sleep), koncentrált adatküldési gyakoriságok, energiafelhasználás takarékos üzem Energiatakarékos, egyedi tápellátási megoldás, hosszú élettartam, melyet hosszú évekig (speciális karakterisztika, tartósság, hideg tolerancia) több energia, kevesebb cserélt/elhasznált elem, több kapacitás, hő védelem, extrém tartósság 2-8 év Költséghatékony és korszerű kivitel kevesebb alkatrész, hatékony és gazdaságos megoldások (integrált tápáramkör, kis méret, kis fogyasztású alkatrészek, kedvező árú dobozolás és antenna megoldás, stb.) Kiváló ár/érték arány messze a piaci "konkurens" termékek alatti, a Szolgáltató által is könnyen beruházható áron Mobil szolgáltató független SIM-alapú M2M-megoldás, mely külföldön is használható

11 Több fogyasztási adat küldése egy ciklusban (adatforgalom-, és tápenergia megtakarítás) akár 500 mérési adatsor koncentrált adatfelküldése Életjel felküldés (meghibásodások, visszaélések miatt): szabotázsvédelem (pl. mágneskapcsoló aknafedélen), térerősség érték / tápellátás állapot Kiváló várható vételi térerősség, megerősített egyedi, de szabványos külső antenna kábelezés jó nyereségű GSM/GPRS antenna aknából kivezethető kivitel biztosabb adatküldés Karbantartás nélküli, hosszú éveken át tartó problémamentes működés Extrém hosszúságú termék életciklus, tápellátás cserélhetőség termék cseréje/eldobása nélkül évtizedekig üzemelhet, a tápellátás a vízzáróság megbontása nélkül lehetséges Tűz- és égés biztos, költséghatékony dobozolás Teljes vízállóság (IP68 védelem), ami jól tűri az akna körülményeket (talajvíz, zord idő (nedves, nyirkos, párás) és a csapadék sem károsítja speciális nem oldódó rugalmas és átlátszó epoxi-gyanta, superseal csatlakozók, zsugorcsövezés, tömszelencék, szigetelések) Környezetbarát gyanta kiöntés Környezeti hatásoknak ellenálló kivitel kiterjesztett hőmérsékletnek / párának (hideg tűrés egészen fagypontig, sőt akár -40 fokig, 99% páratartalom mellett) Helyszíni és vízóraaknás 8x7x24h-s tesztelések, regressziós / hosszú távú tesztelések kiterjesztett hőmérsékletnek / párának / térerősség / tápellátás / fogyasztás Alternatív kapcsolódási lehetőség Megbízható működésű rádiós működésű opció (ahol nincs elérhető GSM hálózat) Központi szerverkapcsolat Központi Alkalmazás Szerver magas rendelkezésre állás, stabilitás, adatbiztonság és mentés, saját szerver fejlesztés, nagyszámú eszköz park kiszolgálható vele Opcionális gömbcsapos változat nyitás/zárása, illetve ezen funkciók programozása további funkciók (vízáram távoli Kézhezvétel előtelepítéssel (SIM előre aktiválás és kész regisztráció szerver oldalon) Egyszerű telepíthetőség támogatás a Felhasználónak (Színhelyes kábelezés és bekötési sorrend, telepítéshez Teszt-üzemmód, státusz LED, előre csomagolt

12 szerelési tartozékok/kiegészítők/rögzítők, rögzíthetőség, rengeteg felhasználói segédlet (dokumentáció, ábrák, gyors telepítési segéd), termék azonosítás) Ipari alkalmazási területekre kifejlesztett, megbízható, speciális működtető szoftver Standard és biztonságos, M2M-alapú, ipari kommunikációs protokoll adatbiztonság (titkosítás, duplikált adattárolás, stb.) Hálózati kapcsolat ellenőrzés (ellenőrzi a mobilhálózat rendelkezésre állását) és kapcsolat hiba helyreállítás (mobilhálózat megszakadása, vagy elérési probl. esetén újraépíti a kapcsolatot)

13 M2M-alapú, Központi Szerver Alkalmazás Központi adatgyűjtés biztonságos adatátvitellel a telepített vízórák adatainak begyűjtésére/tárolására/megjelenítésére Beérkező adatok feldolgozása, kiértékelése harmadik fél részére továbbküldhető Szolgáltatói-oldal részére előnyös központi weboldal (megjelenítés, konfigurálhatóság) Külön szolgáltatói és végfelhasználói weboldal (Ügyfél- és Eszköz Management) Fogyasztások kimutatások / statisztikák / riportok Szolgáltató lépést tarthat ügyfelei vízfogyasztási szokásaival elkerülhető túlfogyasztások, a kiemelt fogyasztások és hibák / visszaélések kiszűrésére (csőtörés, tápegység hiba, szabotázs) Számlázás alapját képezheti (pl. a vízhálózati veszteség 15-20%-ot is elérheti, ez a Szolgáltatónak hatalmas kiesés, nem mérhető az egyes vezeték szakaszokra, nem számlázható egy ilyen eszköz nélkül)

14 Központi Szerver szolgáltatások: Fogyasztási adatok számítása és kiértékelése (vízfogyasztás-számítás) Kiértékelés, statisztika a weboldalon (napi/heti/havi riportok, min./max. értékek) Adatok, események riportolása, kinyerése (PDF, XLS) Adatbiztonság (elhelyezés adatbázisban, adattitkosítás, adatmentés, megőrzés) További külső szolgáltató-oldali szerverek részére is eljuttatható adatok Figyelmeztetések és riasztások (eseményküldés, riasztás generálás (érzékelési és figyelés): Szerver SMS/ ha a beállított értékeket túllépte ha az aktuális érték alatta/felette van az alsó/felső határnak szabotázs vagy kapcsolóérték változás esetén jelváltozásra, információs válasz SMS/ küldése szerverről (túlfogyasztás, nem fogyasztás, kapcsolóállás változás esetén) Széleskörűen paraméterezhető konfiguráció az egyedi igényekre szerverről átkonfigurálható (szerverről küldött csomag alapján vezérlés végrehajtása) Telephelyi és üzemelési adatokat is nyilvántartatja (központosított adatbázis) Komfort funkciók a mérőórára kompatibilitására és a számításra nézve Adat leolvasási/küldési ciklusok Bemenet/kimenet beállítások, határértékek Kompatibilitási beállítások vízóra típusok miatt, impulzus/egység értelmezéshez

15 Technikai adatok Mikrokontroller: ATMEL ATmega RISC, alacsony fagyasztású, 10 MIPS, 8 bit, TCP/IP stack hálózati protokoll, adattitkosítással Memória terültek: 64 kbyte flash programtárterület, 2 kbyte EEPROM, 4 kbyte belső SRAM, 512kbit-1 Mbyte külső flash memória adatok tárolására (igények szerint) Modul: Gemalto Cinterion BG2-E GSM/GRPS modul (két sávos - 900/1800MHz), GPRS Multislot Class 8 - letöltés: 85.6 kbps, feltöltés: 21.4 kbps, GSM adatküldés (CSD): aszinkron, nem-transzparens, GSM adatátvitel (RLP), 2.4, 4.8, 9.6Kbps sebesség, V.110, Auto-baud, SMS, Data Antenna: Antenna kábel: Kontaktus bemenet: Doboz: Végzárás: Töltet: Bemeneti kábelezés: Rögzíthetőség: Elem: Fogyasztás: Áramfelvétel: GSM/GPRS, horizontális pálca antenna (külső), SMA csatl.,.50 Ohm, 2.2 db nyereség, kiváló vételi értékek, 8 x 61 mm, IP fm HFX50/H155 koax, 6 x 250 mm 4 pár, kapcsolható feszültség: 0-10V, bemeneti jelszint: 0V (alacsony), 3.3V (magas), bemeneti áramerősség: 10uA (aktív állapotban) 118 x 118 x 65 mm, tűzálló ABS műanyag ház, zárható, antisztatikus, tűzálló, fehér, IP68, 540gr ABS fedlap gumitömítéssel, 4 x ház fedlap rögzítő csavar, 2 x tömszelence, 4 pár x kábelezés zsugorcső, 4 pár x toldóhüvely kábelvéghez epoxi gyanta (vízálló (IP68), sárga) 0,5mm 2 kábelek, 2 x 4 pár x 0.5 fm (bemenetek) műanyag ház alján, saját rögzítéssel 4 irányban, csavarral, valamint az antenna- és kábele saját rögzítő elemmel (falra, kerítésre, aknára fúrható, csavarral, tiplivel) 3.6V névleges feszültség, LiSOCl 2 töltet, termosztátos hőmérsékletfigyelés, hőleoldás, D-méret, IP68-as vízálló kialakítás, hosszú élettartam (2-8 év, a beállításoktól függően), 14Ah kapacitás (19Ah opció) mw (beállítástól, működési állapottól függ) készenléti: 50uA (alacsony fogy. állapot), átlagos: 0,175 ma (havi adatküldés esetén), kommunikáció

16 esetén: ma - az átlag érték havi egyszeri felküldésre vonatkozik Tanúsítványok: CE, R&TTE, ISO 9001:2009 Megfelelőség: ETSI EN V9.0.2, ETSI EN v3.2.1, ETSI EN v1.3.1, ETSI EN :2010, ETSI EN 55022:2006, ETSI EN és FC part & , 3GPP TS V4.3.0, ETSI EN : 2006+A1:2010, ETSI EN 50371:2002 Gyártói fájl

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-Water. Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas

WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-Water. Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas Hogyan készült el egy távfelügyeleti kommunikációs eszköz a közmű-piacra? A HUNGEXPO Termék nagydíjas WM-AMR-Water..az ötlettől a megvalósulásig WM RENDSZERHÁZ KFT. WM-AMR-WATER Easy Metering Bemutatkozás

Részletesebben

M2M Pro3 Műszaki Leírás

M2M Pro3 Műszaki Leírás M2M Pro3 Műszaki Leírás v1.2.0 Rev: 1.2.0 2014-12-10 Dokumentum specifikációk Ez a dokumentáció a WM Rendszerház Kft. által készített M2M Pro 3 eszközhöz készült, mely annak bemutatását, felépítésének-

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN A távfűtő vállalatok legnagyobb kihívása napjainkban, hogy a lehető leghatékonyabban és a legkisebb energiabefektetéssel

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN A vízszolgáltató vállalatok legnagyobb kihívása napjainkban, hogy a lehető leghatékonyabban és a legalacsonyabb költségszinten

Részletesebben

Energia hatékonyság. E-mobility Közlekedés Infrastruktúra. Szélenergia. Vízellátás. Szolár technika. Intelligens tápelosztás. Akár 30% megtakarítás

Energia hatékonyság. E-mobility Közlekedés Infrastruktúra. Szélenergia. Vízellátás. Szolár technika. Intelligens tápelosztás. Akár 30% megtakarítás AKTUÁLIS 12 2 Phoenix Contact Magyarország 2012 november Energia hatékonyság 04 Energiamenedzsment Akár 30% megtakarítás 06 Energiahatékonyság Cél a költségcsökkentés E-mobility Közlekedés Infrastruktúra

Részletesebben

easytrack SP/F GPS / GPRS átjelző és nyomkövető rendszer

easytrack SP/F GPS / GPRS átjelző és nyomkövető rendszer easytrack SP/F GPS / GPRS átjelző és nyomkövető rendszer TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.54 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.58 2010.10.15 Tartalomjegyzék 1 Az easytrack alapvető funkciója... 4 1.1

Részletesebben

ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON

ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON A JABLOTRON A Jablotron magántulajdonban levő cég, melyet 1990-ben alapítottak. A kezdeti időkben csak egy pár dolgozót foglalkoztatott, akik a számítástechnika

Részletesebben

Jelző- és kapcsoló Bus-rendszer

Jelző- és kapcsoló Bus-rendszer Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon 0 74 63-980 - 0 Telefax 0 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...3 Rendszer felpítés...3 Rendszer leírás...4 EasyBus

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN A hálózatba kötött végponti eszközök távoli elérése, menedzsmentje, leolvasása, vezérlése és integrációja a vállalat információs

Részletesebben

TT 3000 Gázfogadó és nyomásszabályozó állomások című utasítás kezelésére elrendelt munkacsoport nyilatkozata

TT 3000 Gázfogadó és nyomásszabályozó állomások című utasítás kezelésére elrendelt munkacsoport nyilatkozata 2201_09_DU_01_E_2015 M-01 melléklet TT 3000 Gázfogadó és nyomásszabályozó állomások című utasítás kezelésére elrendelt munkacsoport nyilatkozata Az 1/2012. sz. Ügyvezetői körlevél szerint a 2201_09_DU_01

Részletesebben

1.1 Az EYE-02 kamera főbb jellemzői. Tartalomjegyzék... 3. 1. Bevezető... 3. 5. További funkciók... 24. 2. Telepítés... 5. 3. A kamera működése...

1.1 Az EYE-02 kamera főbb jellemzői. Tartalomjegyzék... 3. 1. Bevezető... 3. 5. További funkciók... 24. 2. Telepítés... 5. 3. A kamera működése... 1 2 Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezető... 3 1.1 Az EYE-02 kamera főbb jellemzői... 3 1.2 Az EYE-02 kamera főbb részei... 4 1.3 Az EYE-02 kamera főbb belső részei.. 4 2. Telepítés.... 5 2.1 A csomag tartalma..

Részletesebben

Prolan Energiamenedzsment Rendszer. Rendszerleírás

Prolan Energiamenedzsment Rendszer. Rendszerleírás Prolan Energiamenedzsment Rendszer Rendszerleírás Prolan Energiamenedzsment Rendszer Verzió: 2011.09.13. Szerkesztette: Menyes Roland, Salacz Ágoston, Szabó Ervin PROLAN Irányítástechnikai Zrt. 2011 Budakalász

Részletesebben

AKTUÁLIS. Hatékony energia. Eszközök és megoldások. Új energiával a jövőbe. QUINT-IQ tápegységek. Phoenix Contact Magyarország 2012 május

AKTUÁLIS. Hatékony energia. Eszközök és megoldások. Új energiával a jövőbe. QUINT-IQ tápegységek. Phoenix Contact Magyarország 2012 május AKTUÁLIS 12 1 Phoenix Contact Magyarország 2012 május 04 Energiamenedzsment Hatékony energia 06 Távelérés a víziparban Eszközök és megoldások 08 Megújuló energia Új energiával a jövőbe 14 Interfész technika

Részletesebben

Commissioning Inspection and Maintenance (Üzembehelyezés, Felülvizsgálat és Karbantartás) Egy konstruktőr, berendezésgyártó

Commissioning Inspection and Maintenance (Üzembehelyezés, Felülvizsgálat és Karbantartás) Egy konstruktőr, berendezésgyártó Az energia igények szerinti rendelkezésre állása A folyamatos tápellátásnak az elektromos áram rendelkezésre állásánál betöltött szerepét alapul véve, a szolgáltatás minősége legalább olyan fontos, mint

Részletesebben

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások Make the most of your energy Épületfelügyeleti megoldások Bevezetés: Az épületfelügyeleti rendszerek feladata jelentősen megváltozott az elmúlt években. Az elsődleges célokat az alábbiakban lehet meghatározni:

Részletesebben

M2M Pro 2. Telepítési útmutató

M2M Pro 2. Telepítési útmutató M2M Pro 2 Telepítési útmutató Rev: 1.3.8 2011-06-28 Dokumentum specifikációk Ez a dokumentáció a WM Rendszerház Kft. által készített M2M Pro 2 eszközhöz készült, mely annak üzembe helyezésének lépéseit,

Részletesebben

INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER.

INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER. INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER. Sok szempontból előnyös a PROGRAMJA! raktár üzemeltetési Bevezető. Kedves Partnerünk! Ön is jól tudja, hogy

Részletesebben

Fókuszban az ipari automatizálás

Fókuszban az ipari automatizálás XIX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Budapest, 2010. május 4 7. Az ELEKTROnet a rendezvény hivatalos lapja ELEKTRONIKAI INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT 2010. MÁRCIUS Fókuszban az ipari automatizálás Ára: 1420 Ft ! ELEKTRONIKAI

Részletesebben

2012/2 V. évf. 2. szám

2012/2 V. évf. 2. szám 2012/2 V. évf. 2. szám SZOLGÁLTATÓI Különszám t a r t a l o m TARTALOMJEGYZÉK A Szolgáltatói Program bemutatása 03 A GS1 Magyarország Szolgáltatói Programjának célja 04 Szolgáltató Partnereink 2012-ben

Részletesebben

2014. MÁJUS 27-30. ÚJDONSÁGOK

2014. MÁJUS 27-30. ÚJDONSÁGOK IPAR NAPJAI 2014 2014. MÁJUS 27-30. ÚJDONSÁGOK 1 ABB Kft. ABB Force Control (FC) Erőmérő cella Hagyományos programozási eljárás, amikor meghatározzuk a robot pályáját és sebességét. Ezek a paraméterek

Részletesebben

KONCEPCIÓ. Győr Megyei Jogú Város Közösségi közlekedésének átalakítására. Készítette:

KONCEPCIÓ. Győr Megyei Jogú Város Közösségi közlekedésének átalakítására. Készítette: KONCEPCIÓ Győr Megyei Jogú Város Közösségi közlekedésének átalakítására Készítette: Mihályka Imre Bognár László Bodó Jenő Czellér Csaba Kovács Magdolna Winkler Ágoston Személyszállítási igazgató Forgalmi

Részletesebben

98% Kiválasztási útmutató 1,1 kw 400 kw VLT HVAC Drive FC 102. www.danfoss.hu/vlt. Hatásfok MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

98% Kiválasztási útmutató 1,1 kw 400 kw VLT HVAC Drive FC 102. www.danfoss.hu/vlt. Hatásfok MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Kiválasztási útmutató 1,1 kw 400 kw VLT HVAC Drive FC 102 98% Hatásfok Az akár 98%-os hatásfokú VLT frekvenciaváltókkal energiát és pénzt takaríthat meg! www.danfoss.hu/vlt

Részletesebben

Folyamatirányító rendszerek, terepi, műszertermi és analitikai műszerek

Folyamatirányító rendszerek, terepi, műszertermi és analitikai műszerek Folyamatműszerezés Folyamatirányító rendszerek, terepi, műszertermi és analitikai műszerek Honeywell - a teljes körű megoldás Nyomástávadók A Honeywell SmartLine nyomás távadó sorozata magában foglalja

Részletesebben

2012 Videotechnikai termékkatalógus

2012 Videotechnikai termékkatalógus 2012 Videotechnikai termékkatalógus Hibrid moduláris videokép-rögzítők Monitorfal-vezérlő virtuális mátrixok Archívumkezelő munkaállomások Rendszer-diagnosztikai szerverek Alkalmazásspecifikus kiegészítők

Részletesebben

Biztonsági rendszerek _ Általános katalógus. Biztonsági rendszerek_ Általános katalógus

Biztonsági rendszerek _ Általános katalógus. Biztonsági rendszerek_ Általános katalógus Biztonsági rendszerek _ Általános katalógus Betörések A veszély egyre nagyobb. Mit tegyek? Menjen biztosra! Válassza az Inimet! A terület védelem alatt. Veszély kiiktatva. A játszmának vége..04.06.08.10.12.20.22.24.27.30.32.34.36.37.38.40

Részletesebben

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Harmonikus csökkentés. Követelmények és a Danfoss megoldásai

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Harmonikus csökkentés. Követelmények és a Danfoss megoldásai MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Harmonikus csökkentés Követelmények és a Danfoss megoldásai 2 Harmonikus torzítás egy folyton növekvő probléma Az áramszolgáltatók által a háztartások, vállalkozások és az

Részletesebben

I N T E L L I G E N S V I L L A N Y S Z E R E L É S I R E N D S Z E R

I N T E L L I G E N S V I L L A N Y S Z E R E L É S I R E N D S Z E R I N T E L L I G E N S V I L L A N Y S Z E R E L É S I R E N D S Z E R www.inels.hu AZ ELKO EP VÁLLALAT BEMUTATKOZÁSA Az ELKO EP, a moduláris elektronikai eszközök hagyományos és innovatív csehországi gyártója

Részletesebben

Schneider Magazin. A követendô egyszerûség. Schneider Electric 15 ÉVE MAGYARORSZÁGON. Az intelligens raktárbázis LIDL LOGISZTIKAI KÖZPONT

Schneider Magazin. A követendô egyszerûség. Schneider Electric 15 ÉVE MAGYARORSZÁGON. Az intelligens raktárbázis LIDL LOGISZTIKAI KÖZPONT Schneider Magazin A követendô egyszerûség ÚJ EASYPACT MEGSZAKÍTÓK Schneider Electric 15 ÉVE MAGYARORSZÁGON Az intelligens raktárbázis LIDL LOGISZTIKAI KÖZPONT Új csillag születik MAGELIS XBT-GT2000 VI.

Részletesebben

A HaXSoN integrált hardver és szoftver rendszer ismertetése

A HaXSoN integrált hardver és szoftver rendszer ismertetése A HaXSoN integrált hardver és szoftver rendszer ismertetése 1. Bevezetés A számítástechnika területén a korábbi jóslatok ugyan nem mindenben váltak be, de némiképp megkésve ugyan, de a XXI. század elején

Részletesebben

MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT

MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT

Részletesebben