Nexus Útmutató. Meghatározó Útmutató a Nexushoz: A kiterjesztett Scrum vázlatos leírása. Developed and sustained by Ken Schwaber and Scrum.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nexus Útmutató. Meghatározó Útmutató a Nexushoz: A kiterjesztett Scrum vázlatos leírása. Developed and sustained by Ken Schwaber and Scrum."

Átírás

1 Nexus Útmutató Meghatározó Útmutató a Nexushoz: A kiterjesztett Scrum vázlatos leírása Developed and sustained by Ken Schwaber and Scrum.org August 2015

2 Tartalomjegyzék Nexus Áttekintés... 2 A Nexus Útmutató Célja... 2 A Nexus Meghatározása... 2 A Nexus Háttere... 2 Nexus Keretrendszer... 3 A Nexus Folyamat Áramlás... 4 Software Practices... 5 Nexus... 5 Nexus Szerepkörök... 5 Nexus Integrációs Csapat... 5 Nexus Események... 7 Nexus Sprint Tervezés... 7 Nexus Napi Scrum... 7 Nexus Sprint Felülvizsgálat... 8 Nexus Sprint Visszatekintő... 8 Finomítás... 9 Nexus Munkaanyagok... 9 Termék Teendőlista... 9 Nexus Cél Nexus Sprint Teendőlista Integrált Inkrementum Munkaanyag Átláthatóság A Kész Definíciója Végszó Köszönetnyilvánítás Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 1 (Version 1.1)

3 Nexus Áttekintés A Nexus Útmutató Célja A Nexus a kiterjesztett és fenntartható termék és szoftverfejlesztés keretrendszere. A Scrumot építőelemeként használja. Ez az útmutató a Nexus meghatározását tartalmazza. Ez az útmutató a Nexus szerepköreiből, eseményeiből, munkaanyagaiból és az ezeket összekötő szabályokból áll. A Nexust Ken Schwaber és a Scrum.org fejlesztette. A Nexus útmutatót ők írták és teszik elérhetővé. A Nexus Meghatározása Nexus (főnév): A fejlesztés egysége (a Kiterjesztett Professzionális Scrumban) A Nexus szerepkörökből, eseményekből, munkaanyagokból és olyan technikákból áll, amely körülbelül három-kilenc, egyetlen teendőlistán dolgozó Scrum Csapat munkáját fogja össze, egy meghatározott célt teljesítő, Integrált Inkrementum építése során. A Nexus Háttere A szoftverfejlesztés komplex és a munka egy szoftverré integrálása sok munkaanyag és folyamat koordinálását igényli, hogy Kész végeredményt alkosson. A munkát meg kell szervezni, sorba kell rendezni, a függőségeket fel kell oldani és az eredményeket véglegesíteni kell. További nehézséget jelent, hogy a szoftver fizikailag nincs jelen. Sok fejlesztő használta a Scrum keretrendszert, hogy csapatként együttműködve, működő szoftver Inkrementumot hozzanak létre. Nehézségek merülnek fel azonban, ha több mint egy Scrum csapat dolgozik egyazon Teendőlistán a termék egységes kódbázisát használva. Hogyan fognak a csapattagok kommunikálni, amikor egymás munkáját befolyásoló munkát végeznek és nem egyazon helyen dolgoznak? Hogyan integrálják munkájukat és tesztelik az integrált Inkrementumot, amikor külön csapatokban dolgoznak? Ezen kihívások már két csapat együttműködésénél is jelentkeznek és nehezen jelentősen nehezednek három vagy több csapat esetén. Sok függőség van több csapat együttműködése esetén a csapatok munkájában, melyek akkor jelentkeznek, amikor Sprintenként legalább egyszer, közös, Kész Inkrementumot állítanak elő. Ezek a függőségek a következő területekhez köthetőek: 1. Követelmények: A követelmények tárgya átfedésben lehet és implementálásuk módja hatással lehet egymásra. Ezt a tudást számításban kell venni, amikor a Teendőlista elemeit sorba rendezzük és a követelmények kiválasztásánál. 2. Tudás területek: A csapatok tagjai különböző üzleti és számítástechnikai szakterületeket ismernek. Ezt az információt a Scrum Csapatokhoz kell rendelni, hogy a megfelelőségüket biztosítsuk és a csapatok közötti megszakításokat minimalizáljuk a sprintek alatt. 3. Szoftver és teszt munkaanyagok: A követelmények szoftver kód és teszt formájában fognak megvalósulni. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 2 (Version 1.1)

4 A csapatok közötti függőségek mértéke arányosan csökkenthető a követelmények, csapattagok tudása és kód/teszt munkaanyagok csapatokhoz rendelhetőségével. Amikor a Scrumot használó szoftverfejlesztést kiterjesztjük, ezek a követelmények, tudás területek és szoftver/teszt munkaanyagok kell, hogy a csapatösszeállítást vezéreljék. A produktivitás annyira optimalizálható, amennyire ez kivitelezhető. Nexus Keretrendszer A Nexus egy Integrált Inkrementum előállításán összedolgozó, több csapatot összetartó váz. A Nexus konzisztens a Scrummal és részei ismerősek lesznek mindazoknak akik Scum projekteken dolgoztak. A különbség az, hogy több figyelmet fordít a függőségekre és a csapatok közötti együttműködésre a Kész Integrált Inkrementum legalább Sprintenkénti leszállításakor. Amint a következő ábrán látható, a Nexus elemei a következők: Szerepkörök: Egy új szerepkör, a Nexus Integrációs Csapat, amely a koordinálni, edzeni és felügyelni hivatott a Nexus alkalmazását és a Scrum működését a legjobb eredmény leszállítása érdekében. A Nexus Integrációs Csapat a Product Ownerből, Scrum Masterből és további Nexus Integrációs Csapattagokból áll. Munkaanyagok: Minden Scrum Csapat egyetlen, közös Teendőlistán dolgozik. Amikor a Teendőlista elemeit finomítják és késszé formálják, láthatóvá teszik az arra utaló jeleket, hogy mely csapat fogja a feladatot Sprintje részeként teljesíteni. Egy új munkaanyag, a Nexus Sprint Teendőlista. Azért hoztuk létre, hogy Sprint közben átláthatóságot biztosítson. Minden Scrum Csapat felelős a saját, egyéni Sprint Teendőlistájának karbantartásáért. Események: hozzáadódtak, kiegészítenek vagy helyettesítenek (Például Sprint Áttekintés esetén) hagyományos Scrum eseményeket, fokozva azokat. Módosított változatuk a Nexusban levő Scrum Csapatok együttes és egyéni erőfeszítéseit egyaránt szolgálja. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 3 (Version 1.1)

5 Nexus Keretrendszer, a kiterjesztett Scrum vázlata A Nexus Folyamat Áramlás A Nexusban minden feladatot a Scrum Csapatok bármely tagja elvégezhet, a Nexus mindenre bevethető tagjaként. A függőségeket figyelembe véve, a munka elvégzésére a csapatok az adott munkára legalkalmasabb csapattagokat választhatják. A Teendőlista Finomítása: A Teendőlistát olyan módon kell elemeire szedni, hogy a függőségeket azonosítani majd kiiktatni vagy minimalizálni lehessen. A Teendőlista elemeit funkcionális szeletekre kell bontani és a csapatot, mely a munkát legvalószínűbb, hogy elvégzi, a lehető leghamarabb azonosítani kell. A Nexus Sprint Tervezés: A Csapatokból alkalmas képviselők találkoznak, hogy a finomított Termék Teendőlistát átnézzék és megvitassák. Minden Csapatnak Termék Teendőlista elemeket választanak. Ezek után minden Scrum Csapat megtervezi saját Sprintjét, szükség esetén a többi csapattal együttműködve. Az eredmény egy sor Sprint Cél, melyek az egészet átölelő Nexus Célt támogatják, a csapatok saját Sprint Teendőlistái és egy közös Nexus Sprint Teendőlista. A Nexus Sprint Teendőlista átláthatóvá teszi az egyes Csapatok választott Teendőlista elemeit és az ezek között fennálló összefüggéseket. Fejlesztés: Minden csapat szoftvert fejleszt, eredményeiket gyakran integrálva egy közös környezetbe, melyen tesztelhető, hogy az integráció megtörtént. Nexus Napi Scrum: A Scrum Fejlesztő Csapatokból alkalmas képviselők találkoznak naponta, hogy azonosítsák a felmerülő integrációs feladatokat. Amennyiben találnak, ezt az információt megosztják az érintett Csapatok Napi Scrumja során. A Scrum Csapatok ezek után a Napi Scrumot használják, hogy a Nexus Scrumon felmerült integrációs feladatot figyelembe vevő napi tervet készítsenek. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 4 (Version 1.1)

6 Nexus Sprint Felülvizsgálat: Minden Csapat találkozik a Product Ownerrel, hogy az Integrált Inkrementumot együtt nézzék át. A Termék Teendőlistán igazításokat hajthatnak végre. Nexus Sprint Visszatekintő: A Scrum Fejlesztő Csapatokból alkalmas képviselők találkoznak, hogy a közös kihívásokat azonosítsák. Utána, minden csapat megtartja saját Sprint Visszatekintőjét. A csapatok alkalmas képviselői ismét találkoznak, hogy megbeszéljék a közös kihívások alapján azonosított szükséges teendőket, ezzel egy bottom-up intelligenciát biztosítva. Szoftver Gyakorlatok Sok szoftverfejlesztési gyakorlat szükséges az Integrált Inkrementum előállításán dolgozó csapatok munkájának összefogására. Ezen gyakorlatok legtöbbje automatizálást igényel. Az automatizálás segít a legfőképp kiterjesztett fejlesztés során jelentkező munka és munkaanyagok mennyiségének és komplexitásának kezelésében. Nexus Nexus szerepkörök, események és munkaanyagok öröklik meg a megfelelő Scrum szerepkörök, események és munkaanyagok kiválasztott, Scrum Útmutatóban részletezett tulajdonságait. Nexus Szerepkörök Egy Nexus a Nexus Integrációs Csapatból és nagyságrendileg három-kilenc Scrum Csapatból áll. Nexus Integrációs Csapat A Nexus Integrációs Csapat felel azért, hogy egy Integrált Inkrementum (a Nexus által közösen előállított munkadarab) készül legalább minden Sprintben egyszer. A Scrum Csapatok felelősek azért, hogy potenciálisan kiadható szoftver Inkrementumokat állítsanak, ahogy az a Scrum Útmutató is előírja. A Scrum Csapatok minden Szerepköre a Scrum Útmutatóban van előírva. A Nexus Integrációs Csapat egy Scrum Csapat mely a következőkből áll: A Product Owner Egy Scrum Master Egy vagy több Nexus Integrációs Csapattag A Nexus Integrációs Csapat tagjai, ha szükséges és megfelelőnek találtatnak, egyben az adott Nexus Scrum Csapatainak is tagjai lehetnek. Amennyiben ez az eset áll elő, a Nexus Integrációs Csapatnak végzett munka kell prioritást élvezzen. A Nexus Integrációs Csapat tagsága előnyben részesül az egyes Scrum Csapatok tagságával szemben. Ez az előnyben részesítés biztosítja, hogy a több csapatra kihatással levő dolgok megoldása prioritást élvez. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 5 (Version 1.1)

7 A Nexus Integrációs Csapat tagjai idővel változhatnak a Nexus igényeihez igazodva. A Nexus Integrációs Csapat által végzendő feladatok között gyakran megtalálhatóak a coaching, konzultáció, függőségi kapcsolatokra figyelem felhívó és több csapatot érintő feladatok. Ugyanakkor a Termék Teendőlista elemein is dolgozhat. A Nexus Integrációs Csapat minden integrációs feladatot magáénak tekint. Felel minden Scrum Csapat által végzett munka integrációjáért. Az Integrációs feladatok közé tartozik minden több csapatot érintő technikai vagy nem technikai probléma megoldása, ami a Nexus egészét abban gátolná, hogy folyamatosan Integrált Inkrementumot szállítson. A megoldás érdekében a Nexusban található intelligencia alulról felfelé történő vizsgálata ajánlott. Product Owner a Nexus Integrációs Csapatban Egy Nexus egyetlen Termék Teendőlistán dolgozik és amint a Scrum Keretrendszer Útmutatója leírja, a Termék Teendőlistának egyetlen Product Ownere van, akinek végső döntési joga van minden elemével kapcsolatban. A Product Owner felelős a termék értékének maximalizálásáért és a Scrum Csapatok által végzett és integrált feladatokért. A Product Owner a Nexus Integrációs Csapat része. A Product Owner felelős a Teendőlista elemeinek finomításáért és rangsorolásáért a Nexus által leszállított Integrált Inkrementum értékének maximalizálásának érdekében. Ennek módja nagyban eltérhet vállalatok, Nexusok, Scrum Csapatok és egyének között. Scrum Master a Nexus Integrációs Csapatban A Scrum Master, a Nexus Integrációs Csapat tagjaként felelős a Nexus keretrendszer megértésének és szabályainak betartásának biztosításáért. Ez a Scrum Master a Nexusban levő többi Scrum Csapat közül egy vagy akár több Csapatnak is Scrum Mastere lehet egyben. A Nexus Integrációs Csapat Tagjai A Kiterjesztett fejlesztési munka olyan eszközöket és gyakorlatokat igényelhet, melyeket az egyes Scrum Csapatok esetleg csak ritkán használnak. A Nexus Integrációs Csapat olyan szoftver fejlesztésben járatos szakemberekből áll, akik ismerik a szükséges gyakorlatokat, eszközöket és kiterjedt rendszerfejlesztési tapasztalattal rendelkeznek. A Nexus Integrációs Csapat biztosítja a gyakorlatok és eszközök bevezetését és megértését, függőségek feltárására való használatát és azt, hogy minden munkadarabot a Kész definíciója szerint integrálnak. A Nexus Integrációs Csapat felelős a Nexusban levő Scrum Csapatok ösztönzéséért és vezetéséért, hogy megszerezzék, bevezessék és megtanulják a szükséges gyakorlatokat és eszközök használatát. Ezen felül ösztönzik a Scrum Csapatokat a szervezet által megkövetelt szintű fejlesztési, infrastrukturális és architekturális követelmények betartására, a jó minőségű Integrált Inkrementum előállítása érdekében. Ha elsődleges feladatuknak eleget tettek, a Nexus Integrációs Csapat tagjai egy vagy több Scrum Csapat tagjaként is közreműködhetnek. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 6 (Version 1.1)

8 Nexus Események A Nexus eseményeinek időtartamát az azoknak megfelelő, Scrum Útmutatóban található események hossza határozza meg. A Scrum Útmutatóban található Eseményekhez hasonlóan időkeretek állnak rendelkezésre számukra. Nexus Sprint Tervezés A Nexus Sprint Tervezés célja, hogy egyetlen Sprint erejéig, a Nexusban levő minden Scrum Csapat tevékenységét koordinálja. A Product Owner ismereteket oszt meg és vezeti a kiválasztás és a prioritásokról való döntés folyamatát. A Nexus Sprint Tervezés megkezdése előtt az egyes Scrum Csapatok képviselői átnézik és igazításokat hajtanak végre a feladatok sorrendjén, felhasználva a Finomítások tapasztalatát. A Scrum Csapatok minden tagjának ajánlott a részvétel, ezzel minimalizálhatjuk a kommunikációs problémákat. A Nexus Sprint Cél meghatározása a Nexus Sprint Tervezés során történik. A Scrum Csapatok által végzett munka értelmét írja le. Amint a Nexusra váró teljes feladat érthető, minden Scrum Csapat elvégzi saját Sprintjének Tervezését. Amennyiben a meeting egy közös helységben zajlik, a Csapatok megoszthatják az újonnan feltárt függőségeket egymással. A Nexus Sprint Tervezésnek akkor van vége, ha minden csapat befejezte saját Sprintjének Tervezését. A Nexus Sprint Tervezés Során új függőségek bukkanhatnak fel. Ezeket vizualizálni és minimalizálni kell. Szükséges lehet a csapatok között felosztott munka sorrendjének alakítására is. Egy megfelelően finomított Termék Teendőlista minimalizálja a Nexus Sprint Tervezés során felbukkanó új függőségek számát. A Nexus Sprint Teendőlistán vizualizálni kell a Sprintbe választott összes Teendőlista Elemet és a közöttük fennálló függőségeket. A Termék Teendőlistát a Nexus Sprint Tervezés előtt megfelelően finomítani kell és a felmerülő függőségeket azonosítani és megszűntetni vagy minimalizálni szükséges. Nexus Napi Scrum A Nexus Napi Scrum egy olyan Scrum Csapatokat képviselő csapattagoknak létrehozott esemény, ami az Integrált Inkrementum aktuális állapotának felmérését, integrációs problémák és csapatok közötti függőségek feltárását szolgálja. A Nexus Napi Scrum során a résztvevők az egyes Scrum Csapatok Integrált Inkrementumra gyakorolt hatását kell figyeljék és a következőket kell megbeszéljék: Sikeresen integrálva van az előző napi munka? Amennyiben nem, miért nem? Milyen új függőségeket azonosítottak? Milyen új információt kell megosztani a Nexus csapataival? Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 7 (Version 1.1)

9 A Nexus Napi Scrum során a Nexus Sprint Teendőlistát ajánlott használni a fennálló függőségek vizualizálására és menedzselésére. A Nexus Napi Scrum alatt azonosított feladatokat ezek után tovább kell adni az egyes Scrum Csapatoknak, hogy tervezhessenek velük a csapat szintű Napi Scrum során. Nexus Sprint Felülvizsgálat A Nexus Sprint Felülvizsgálat a Sprint végén tartott, a Sprint során épített Integrált Inkrementumra visszajelzés lehetőségét biztosító esemény. Egy Nexus Sprint Felülvizsgálat helyettesíti az összes Scrum Csapat Sprint Felülvizsgálatát, mert az egész Integrált Inkrementumot érintő lehetőséget biztosít visszajelzésre az összes érintett számára. Előfordulhat, hogy nem lehetséges minden elvégzett feladat részletes bemutatása. Az érintettek visszajelzéseinek maximalizálására esetenként megoldást kell találni. Nexus Sprint Visszatekintő A Nexus Sprint Visszatekintő formális lehetőség a Nexus számára, hogy a megfigyelést és alkalmazkodást gyakorolja. Három részből áll: 1. Az első rész a Nexus különböző részeiből érkező képviselőknek ad lehetőséget a több csapatra kiterjedő problémák feltárására. Célja, a közös problémák átláthatóvá tétele minden Scrum Csapat számára. 2. A második rész az egyes Scrum Csapatok egyéni, Scrum keretrendszerben leírt, Sprint Visszatekintőéből áll. Az első részben azonosított problémákat kiindulópontként használhatják fel saját megbeszélésük során. Az egyes Scrum Csapatok a Scrum Csapat Visszatekintőket használják, hogy ezekre a problémákra megoldás javaslatokat fogalmazzanak meg. 3. A harmadik rész ismét lehetőséget ad a Nexus különböző részeiből érkező képviselőknek, hogy találkozzanak és közösen találják ki a megoldásjavaslatok vizualizálásának és követésének módját. Ez a Nexus egészének lehetőséget ad az alkalmazkodásra. Mivel a méretezésből fakadóan gyakran nem működő területként jelentkeznek, minden Visszatekintőnek ajánlott a következőket érintenie: Minden feladatot sikerült elvégezni? Generált a Nexus technikai adósságot? Sikerült minden munkadarabot, legfőképp a kódot minden nap integrálni? Elég gyakran sikerült a szoftver fordítása, tesztelése és telepítése ahhoz, hogy a megoldatlan függőségek felhalmozódásának gátat szabjon? A fenti kérdések feltárása érdekében érdemes a következőket vizsgálni: Miért történt? Hogyan lehet a technikai adósságot megoldani? Hogyan kerülhető el, hogy ismét előforduljon? Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 8 (Version 1.1)

10 Finomítás A Nexus méretei miatt több szinten történik finomítás. Csakis amikor megfelelően függetlenek a Termék Teendőlista elemei, lehet kiválasztani őket és dolgozni rajtuk a Nexusban levő Scrum Csapatok közötti kiterjedt konfliktusok nélkül. A Finomító Meetingek száma, gyakorisága, időtartama és résztvevői a Termék Teendőlista elemei között fennálló függőségek számától függ. Minél komplexebbek és összefüggőbbek a Termék Teendőlista elemei, annál több Finomításra van szükség az összefüggések megszüntetése érdekében. A Termék Teendőlista elemei több lépésben jutnak el a nagy és pontatlan kérésektől az egyetlen Scrum Csapat által egyetlen Sprint alatt leszállítható feladatig. A Termék Teendőlista finomításának a méretezésnél kettős célja van. Előrevetíti, hogy melyik csapat fogja az adott teendőket leszállítani és azonosítja az adott csapatok közötti függőségeket. A vizualizáció lehetővé teszi a csapatok számára, hogy nyomon kövessék és minimalizálják a függőségeket. A csapatok közti Finomítás első lépése a Termék Teendőlista elemeinek részletezése addig, amíg a feladatot feltehetően elvégző Csapatok és végrehajtásuk sorrendbe illeszkedése a soron következő Sprintekben ismerté válik. A Finomítás második részében a függőségekre kell összpontosítani. A csapatok és Sprintek közötti függőségeket azonosítani és vizualizálni kell. A csapatoknak szükségük lesz erre az információra, hogy a feladatvégzés sorrendjét és a feladatkiosztást alakítva a csapatok közötti függőségeket minimalizálják. Elegendő Finomítás történt egy Sprint folyamán, ha a Termék Teendőlista elemei készek és kiválaszthatóak a lehető legkevesebb függőséggel a Sprint Tervezés során. Nexus Munkaanyagok A Munkaanyagok munkát vagy értéket képviselnek, átláthatóságot és lehetőséget biztosítanak a vizsgálat és alkalmazkodás gyakorlására a Scrum Útmutatóban leírt módon. Termék Teendőlista Egy Termék Teendőlista létezik az egész Nexus és egyben minden Scrum Csapata számára. A Product Owner felelős a Termék Teendőlistáért, beleértve a tartalmát, rendelkezésre állását és elemeinek sorrendjét. Méretezésnél a Termék Teendőlistát legalább annyira érteni kell, hogy a függőségeket azonosítani és minimalizálni lehessen. A Termék Teendőlista elemeit gyakran vékony szeletekre bontják, hogy a megoldást elősegítsék. A Termék Teendőlista elemeit késznek Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 9 (Version 1.1)

11 tekintjük a következő Nexus Sprint Tervezésre, amikor a Scrum Csapatok által, a többi Scrum Csapatra nézve a lehető legkevesebb függőséggel kiválaszthatóak. Nexus Cél A Nexus Sprint Tervezés során a Célt a Sprint egészére választják. Ezt nevezzük a Nexus Céljának. Összegzi a Nexusban közreműködő összes Scrum Csapat egyéni Sprint Célját és az általuk elvégzendő munkát. A Nexus a Cél elérése érdekében fejlesztett funkcionalitást a Nexus Sprint Felülvizsgálaton mutatja be. Nexus Sprint Teendőlista A Nexus Sprint Teendőlista az összes Scrum Csapat Sprint Teendőlistájának összefoglaló képét adja. A Sprint során felmerülő függőségek és munkafolyamat megjelenítésére szolgál. Legalább naponta frissíteni kell, gyakran ez a Nexus Napi Scrum részeként történik. Integrált Inkrementum Az Integrált Inkrementum testesíti meg a Nexus által végzett integrált feladatok összességét. Az Integrált Inkrementum használható és kiadható kell legyen, ez azt jelenti, hogy meg kell feleljen a Kész definíciójának. Az Integrált Inkrementum a Nexus Sprint Felülvizsgálat során megtekinthető. Munkaanyag Átláthatóság Úgy, mint építőelemének a Scrumnak, a Nexusnak is az átláthatóság az alapja. A Nexus Integrációs Csapat együttműködik a Scrum Csapatokkal és a szervezettel egyaránt, hogy biztosítsa a munkaanyagok átláthatóságát és azt, hogy az Integrált Inkrementum állapota mindenki számára ismert legyen. A Nexus munkaanyagairól hozott döntések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a munkaanyagok átláthatóak. Hiányos vagy részleges információ rossz vagy hamis döntésekhez vezet. Ezen döntések hatása a Nexus méreteivel arányosan többszöröződik. A teljes átláthatóság hiányában lehetetlenné válik a Nexus kockázatok minimalizálásával és értékteremtő képességének maximalizálásával járó irányítása. A Szoftvert úgy kell fejleszteni, hogy a függőségeket időben, még mielőtt a technikai adóság elfogadhatatlan mértéket öltene észlelni és minimalizálni kell. Az elfogadhatatlan mértékű technikai adósság tesztje az integráció során felmerülő bizonytalanság abban, hogy minden függőséget sikerült feloldani. Ilyen esetekben a feloldatlan függőségek rejtve maradnak a kódban és tesztekben, csökkentve a szoftver értékét. A Kész Definíciója A Nexus Integrációs Csapat felelős a Kész definíciójáért, mely alkalmazható kell legyen minden Sprintben az előállított Integrált Inkrementumra. A Nexus összes Scrum Csapata ezen Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 10 (Version 1.1)

12 Kész definíció szerint dolgozik. Az Inkrementum csak akkor Kész, ha az használható és a Product Owner kiadhatja. Egy Termék Teendőlista eleme akkor tekinthető Kész -nek, ha az általa definiált funkcionalitás sikeresen hozzá lett adva a termékhez és Integrálva lett az Inkrementumba. Minden Scrum Csapat felelős azért, hogy a leírt feltételeknek megfelelő Inkrementumba fejlessze és integrálja munkáját. Egyes Scrum Csapatok dönthetnek úgy, hogy a közös Kész definíciónál szigorúbb definíciót alkalmaznak saját csapatukon belül, de nem várhatják el a szigorúbb feltételek teljesülését az Inkrementumra. Végszó A Nexus ingyenes és megosztott ebben az Útmutatóban. Csakúgy, mint a Scrum keretrendszer esetében, a Nexus szerepkörei, munkaanyagai, eseményei és szabályai nem megváltoztathatóak. Bár lehetséges részleges implementálásuk, az eredmény nem Nexus. Köszönetnyilvánítás A Nexus és a Scaled Professional Scrum Ken Schwaber, David Dame, Richard Hundhausen, Patricia Kong, Rob Maher, Steve Porter, Christina Schwaber és Gunther Verheyen közös fejlesztése. Copyright Scrum.org, 2015 All Rights Reserved Page 11 (Version 1.1)

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland A Scrum Útmutató Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland Tartalomjegyzék A Scrum útmutató célja... 3 A Scrum meghatározása... 3

Részletesebben

Agilis projektmenedzsment

Agilis projektmenedzsment Agilis projektmenedzsment 2013. április 10. 1 Adaptive Consulting Kft. Csutorás Zoltán Agile coach, tréner zoltan.csutoras@adaptiveconsulting.hu 2 www.scrummate.hu 3 Agilis ernyő Scrum Lean/Kanban Crystal

Részletesebben

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrum-hoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrum-hoz: A játék szabályai. Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland A Scrum Útmutató Meghatározó útmutató a Scrum-hoz: A játék szabályai Kifejlesztette és karbantartja Ken Schwaber és Jeff Sutherland Tartalomjegyzék A Scrum útmutató célja...3 Scrum áttekintés...3 Scrum

Részletesebben

Szoftverminőségbiztosítás

Szoftverminőségbiztosítás NGB_IN003_1 SZE 2014-15/2 (8) Szoftverminőségbiztosítás Szoftvertesztelési folyamat (folyt.) Szoftvertesztelési ráfordítások (Perry 1995) Tesztelésre fordítódik a projekt költségvetés 24%-a a projekt menedzsment

Részletesebben

Szoftvertechnológia 12. előadás. Szoftverfejlesztési módszerek és modellek. Giachetta Roberto. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar

Szoftvertechnológia 12. előadás. Szoftverfejlesztési módszerek és modellek. Giachetta Roberto. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Szoftvertechnológia 12. előadás Szoftverfejlesztési módszerek és modellek Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto A szoftver

Részletesebben

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Alapfogalmak: 1. hiba: egy már meglévő, funkcionalitásban hibás működést eredményező programrész hibás működésének leírása konkrét

Részletesebben

Szoftver újrafelhasználás

Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver fejlesztésekor korábbi fejlesztésekkor létrehozott kód felhasználása architektúra felhasználása tudás felhasználása Nem azonos a portolással

Részletesebben

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai November. Kifejlesztette és karbantartja: Ken Schwaber és Jeff Sutherland

A Scrum Útmutató. Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai November. Kifejlesztette és karbantartja: Ken Schwaber és Jeff Sutherland A Scrum Útmutató Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályai 2017 November Kifejlesztette és karbantartja: Ken Schwaber és Jeff Sutherland MAGYAR Hungarian Tartalomjegyzék A Scrum útmutató célja...

Részletesebben

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom A szoftver-folyamat Szoftver életciklus modellek Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 4. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 2. 2 A szoftver-folyamat Szoftver

Részletesebben

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat

A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat A CMMI alapú szoftverfejlesztési folyamat Készítette: Szmetankó Gábor G-5S8 Mi a CMMI? Capability Maturity Modell Integration Folyamat fejlesztési referencia modell Bevált gyakorlatok, praktikák halmaza,

Részletesebben

A vállalkozói és kezdeményezőkészség kompetencia fogalmi hivatkozási keretrendszere

A vállalkozói és kezdeményezőkészség kompetencia fogalmi hivatkozási keretrendszere 1 Az Európai Bizottság EntreComp projektjének munkaanyaga. A munkaanyag véglegesítését 2016 májusára, a keretrendszer publikálását 2016 júniusára tervezik. Elérhető: https://ec.europa.eu/jrc/en/entrecomp

Részletesebben

TESZTELÉS A SZOFTVER ÉLETCIKLUSÁN ÁT SZOFTVERFEJLESZTÉSI MODELLEK

TESZTELÉS A SZOFTVER ÉLETCIKLUSÁN ÁT SZOFTVERFEJLESZTÉSI MODELLEK TESZTELÉS A SZOFTVER ÉLETCIKLUSÁN ÁT SZOFTVERFEJLESZTÉSI MODELLEK MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN ÉLELMISZERIPAR, GÉPÉSZET, INFORMATIKA,

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

INPUT PROGRAM 2. Kanban és SCRUM. KANBAN alapok

INPUT PROGRAM 2. Kanban és SCRUM. KANBAN alapok INPUT PROGRAM 2. Kanban és SCRUM KANBAN alapok 1 2 3 4 SCRUM alapok 5 Mit ígér a SCRUM? Mennyire bonyolult? 6 A SCRUM két alapelve Empirikus folyamat: a részletes tervek és meghatározott folyamatok helyét

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Verifikáció és validáció Általános bevezető

Verifikáció és validáció Általános bevezető Verifikáció és validáció Általános bevezető Általános Verifikáció és validáció verification and validation - V&V: ellenőrző és elemző folyamatok amelyek biztosítják, hogy a szoftver megfelel a specifikációjának

Részletesebben

Hát én immár mit válasszak?

Hát én immár mit válasszak? Hát én immár mit válasszak? Az SQI szoftverminőséggel kapcsolatos kutatási projektjei Dr. Balla Katalin 2005.04.15. ~ A környezet ~ Az SQI kutatási-fejlesztési projektjei ~ TST ~ IKKK Miről lesz szó 2005.04.15.

Részletesebben

Almáskert Napköziotthonos Óvoda

Almáskert Napköziotthonos Óvoda Almáskert Napköziotthonos Óvoda A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Hatályba lépés időpontja: 2006. május 1. Készítette: Kiss Róbertné óvodavezető I. Bevezetés

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

Univerzális munkafolyamat szimulátor

Univerzális munkafolyamat szimulátor Univerzális munkafolyamat szimulátor Ütemterv Készítette: Kerek Róbert KERQABT.SZE Gazdaságinformatikus BSc III. évfolyam Külső témavezető Kesztyűs Attila Lajos Siemens PSE Kft. Belső konzulens Dr. Ferenc

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS

TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN ÉLELMISZERIPAR, GÉPÉSZET, INFORMATIKA,

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA

AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA , 2018.04.20. A minőségirányítás a vállalati jó működés támogatója. Ne feledkezzünk meg az információmenedzsmentről és az adatbiztonságról sem! AZ INFORMÁCIÓMENEDZSMENT ÉS A GDPR ADATBIZTONSÁG INTEGRÁLÁSA

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI

1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI 1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI 1.1 MIT JELENT ÉS MIÉRT FONTOS A KOCKÁZATMENEDZSMEN T? A Project Management Institute (PMI) definíciója szerint a projekt egy ideiglenes

Részletesebben

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS MC Jelölje be a helyes választ! (több válasz is lehetséges) A projektmenedzser feladatai: döntés a megvalósításról a projekt tervének elkészítése csapatépítés, a csapaton belüli kompetenciák és felelősségek

Részletesebben

V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus

V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus 1 Az előadás tartalma A GI helye az informatikában Az előadás tartalmának magyarázata A

Részletesebben

(Teszt)automatizálás. Bevezető

(Teszt)automatizálás. Bevezető (Teszt)automatizálás Bevezető Órák ( az előadások sorrendje változhat) 1. Bevezető bemutatkozás, követelmények, kérdések és válaszok 2. Előadás Unit test in general, 3. Előadás Unit test, Tools and practices,

Részletesebben

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Kérdő Attila, ügyvezető, INSERO Kft. EOQ MNB, Informatikai Szakosztály, HTE, ISACA 2012. május 17. Módszertanok

Részletesebben

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG EURÓPAI INTÉZETE valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE között létrejött együttműködési megállapodás Preambulum Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Nemek Közötti

Részletesebben

Fejlesztési projektek menedzselése IBM Rational CLM termékekkel. Ker-Soft Kft. Kaszás Orsolya - üzleti tanácsadó

Fejlesztési projektek menedzselése IBM Rational CLM termékekkel. Ker-Soft Kft. Kaszás Orsolya - üzleti tanácsadó Fejlesztési projektek menedzselése IBM Rational CLM termékekkel Ker-Soft Kft. Kaszás Orsolya - üzleti tanácsadó Tartalom I. CLM termékek rövid ismertetése II. Projekt menedzsment módszertanokról III. Demo

Részletesebben

FairShares Lab NEWSLETTER #3

FairShares Lab NEWSLETTER #3 -2018- NEWSLETTER #3 Platform -egy weboldal, de SOKKAL TÖBB annál! Az eszéki tréning során mutatta be a magyar partner a Platformot. Az E-learning és kommunikációs eszköz tulajdonképpen egy weboldal, de

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

IRÁNYTŰ A SZABÁLYTENGERBEN

IRÁNYTŰ A SZABÁLYTENGERBEN IRÁNYTŰ A SZABÁLYTENGERBEN amikor Bábel tornya felépül BRM konferencia 2008 október 29 BCA Hungary A Csapat Cégalapítás: 2006 Tanácsadói létszám: 20 fő Tapasztalat: Átlagosan 5+ év tanácsadói tapasztalat

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Betekintés a Könyvvizsgálati munkába Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Könyvvizsgálati munka szakaszai: - megbízás elfogadása, - tervezés, - vizsgálat, - áttekintés, értékelés

Részletesebben

OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET

OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET OPEN SPACE FÓRUM TÉMA JEGYZET Téma neve/címe: Integrált ügyfélszolgálat kialakítása Téma gazdája: Lakatos András Jegyzetkészítő: Lakatos András További résztvevők: Csiba András Kovács István Lackó Péter

Részletesebben

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Tartalom A kockázatról általában A kockázatelemzés folyamata Az

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben

Szoftverminőségbiztosítás

Szoftverminőségbiztosítás NGB_IN003_1 SZE 2014-15/2 (3) Szoftverminőségbiztosítás A szoftverminőségbiztosítási rendszer (folyt.) Eljárások, munkautasítások Eljárás: egy adott módja valami elvégzésének részletezett tevékenységek,

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

A szerződések határaira vonatkozó iránymutatások

A szerződések határaira vonatkozó iránymutatások EIOPA-BoS-14/165 HU A szerződések határaira vonatkozó iránymutatások EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

Vállalatfejlesztési Diagnózis

Vállalatfejlesztési Diagnózis Vállalatfejlesztési Diagnózis ÚT A BELSŐ POTENCIÁL FELTÁRÁSÁHOZ Az eredmények bemutatásának tartalmi elemei Motiváció Kompetencia Eredmények A Vállalatfejlesztési Diagnózis egy olyan integrált szervezeti

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András

Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Autóipari beágyazott rendszerek Dr. Balogh, András Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Dr. Balogh András Szerzői jog 2013 Dunaújvárosi Főiskola Kivonat

Részletesebben

Tervezői válaszok a településfejlesztési dokumentumok Belügyminisztériumi jóváhagyásához

Tervezői válaszok a településfejlesztési dokumentumok Belügyminisztériumi jóváhagyásához Tervezői válaszok a településfejlesztési dokumentumok Belügyminisztériumi jóváhagyásához DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 Dél-Alföldi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban

Részletesebben

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM]

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment Megfelelőség, kényszer? Felügyeleti előírások Belső előírások Külföldi tulajdonos előírásai Szabványok, sztenderdek, stb Tudatos

Részletesebben

ZÁRÁS az Armada Főkönyv modulban

ZÁRÁS az Armada Főkönyv modulban ZÁRÁS az Armada Főkönyv modulban A zárás és a nyitás kétféleképpen végezhető el. Egyrészt a felhasználó által, hagyományos módon kézzel könyvelt tételek által, illetve Kihasználva a program által nyújtott

Részletesebben

ESZKÖZTÁMOGATÁS A TESZTELÉSBEN

ESZKÖZTÁMOGATÁS A TESZTELÉSBEN ESZKÖZTÁMOGATÁS A TESZTELÉSBEN MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN ÉLELMISZERIPAR, GÉPÉSZET, INFORMATIKA, TURISZTIKA ÉS VENDÉGLÁTÁS TERÜLETEN

Részletesebben

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA

SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA KÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: Felhasználóbarát digitális szolgáltatások fejlesztése (Használhatósági szakértő/usability expert alapok fakultáció) Készítette: dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar Tartalomipari

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN. Structured Systems Analysis and Design Method

S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN. Structured Systems Analysis and Design Method S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method Mi az SSADM? Kifejezetten a rendszerelemzést és a szoftverfejlesztést támogatja. Eljárási, műszaki és dokumentációs

Részletesebben

TERVEZZE MEG A KIVITELEZÉS LÉPÉSEIT! ÚTMUTATÓ. Mi célt szolgál és mit jelent az exportterv? Az exportterv felépítése EXPORTTERV

TERVEZZE MEG A KIVITELEZÉS LÉPÉSEIT! ÚTMUTATÓ. Mi célt szolgál és mit jelent az exportterv? Az exportterv felépítése EXPORTTERV TERVEZZE MEG A KIVITELEZÉS LÉPÉSEIT! Ha elolvasta az előző modulok anyagait, és kitöltötte a munkalapokat, mostanra már elkészült az írásos exportstratégiája gratulálunk a kitartó munkához! Ön kitűzte

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József Igen/Nem TANTÁRGYLEÍRÁS TESTNEVELÉSI EGYETEM A TANTÁRGY ALAPADATAI Modul megnevezése: MKKR Szint: Tantárgy megnevezése: Stratégiai és projektmenedzsment Kódja: Tantárgy kreditértéke: 3 kredit Készítés

Részletesebben

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Rabi Ákos 2014.02.18. Tartalom 1. Problémafelvetés Informatikai projekteredmények elfogadottsága 2. Informatikai projektek sikertényezői 3. Szoftverek

Részletesebben

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések Minoség Elismerés Mobilitás Oktatás /képzés Standardok Foglalkoztathatóság Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések A VSPORT+ projekt A VSPORT+ projekt fő célja, hogy a főbb szereplők

Részletesebben

Szoftver karbantartási lépések ellenőrzése

Szoftver karbantartási lépések ellenőrzése Szoftverellenőrzési technikák (vimim148) Szoftver karbantartási lépések ellenőrzése Majzik István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék http://www.inf.mit.bme.hu/

Részletesebben

Megoldások a mintavizsga kérdések a VIMIAC04 tárgy ellenőrzési technikák részéhez kapcsolódóan (2017. május)

Megoldások a mintavizsga kérdések a VIMIAC04 tárgy ellenőrzési technikák részéhez kapcsolódóan (2017. május) Megoldások a mintavizsga kérdések a VIMIAC04 tárgy ellenőrzési technikák részéhez kapcsolódóan (2017. május) Teszt kérdések 1. Melyik állítás igaz a folytonos integrációval (CI) kapcsolatban? a. Folytonos

Részletesebben

POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV)

POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV) POP tanulmányi verseny 2011. (POPTV) Segédlet a POP programban részt vevő diákok és tanárok részére Tartalom Mi a POPTV? Szabályok Ki vehet részt a versenyben? Milyen tudásra van szükség a sikeres szerepléshez?

Részletesebben

Informatikai projektellenőr szerepe/feladatai Informatika / Az informatika térhódítása Függőség az információtól / informatikától Információs

Informatikai projektellenőr szerepe/feladatai Informatika / Az informatika térhódítása Függőség az információtól / informatikától Információs Bevezetés Projektellenőr szerepe és feladatai Informatika Informatikai függőség Informatikai projektek Mérnöki és informatikai feladatok találkozása technológiák 1 Tartalom Informatikai projektellenőr

Részletesebben

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Tevékenységek tervezése Gantt diagramm

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Tevékenységek tervezése Gantt diagramm ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Tevékenységek tervezése Gantt diagramm TEVÉKENYSÉGEK TERVEZÉSE Fel kell vázolni egy lehetséges tevékenység sorozatot, egyfajta megoldást, illetve elvárt eredményt, amit a célrendszerrel

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

Schönherz leltározási folyamata

Schönherz leltározási folyamata Schönherz leltározási folyamata Előzmények 2011 nyarán megtörtént, a házban működő minden egyes kör eszközeinek részletes leltározása, azonban a leltáradatbázis naprakész frissítése továbbra sem megoldott.

Részletesebben

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Helyzetkép Új jogszabályok, új rendező elvekkel, új szemlélettel, változatlan szakmai (műszaki)

Részletesebben

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás A Mobil multimédiás kliens fejlesztői eszközkészlet létrehozása című kutatás-fejlesztési projekthez A dokumentum célja A dokumentum

Részletesebben

evosoft Hungary Kft.

evosoft Hungary Kft. Intelligens eszközök fejlesztése az ipari automatizálásban 9. fejezet: Minőség menedzsment Előadó: Harrer Ágnes Krisztina minőségügyi megbízott menedzser ELŐADÓ: HARRER ÁGNES KRISZTINA Minőségügyi megbízott

Részletesebben

Önértékelési program ( )

Önértékelési program ( ) Önértékelési program (2015-2020) I. Az önértékelés célja és elvárt eredményei 1. Az önértékelés célja A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere részeként működő intézményi önértékelésünk alapvető

Részletesebben

Belső Ellenőrzési Alapszabály

Belső Ellenőrzési Alapszabály Belső Ellenőrzési Alapszabály Az Ecomore Befektetési és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének utasítása a belső ellenőrzési rendszer szabályozásáról Az Ecomore Kft ellenőrzési funkciói a belső ellenőrzési rendszer

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom Szoftver újrafelhasználás (Software reuse) Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 18. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 27. 2 Szoftver újrafelhasználás Szoftver

Részletesebben

GENERIKUS PROGRAMOZÁS Osztálysablonok, Általános felépítésű függvények, Függvénynevek túlterhelése és. Függvénysablonok

GENERIKUS PROGRAMOZÁS Osztálysablonok, Általános felépítésű függvények, Függvénynevek túlterhelése és. Függvénysablonok GENERIKUS PROGRAMOZÁS Osztálysablonok, Általános felépítésű függvények, Függvénynevek túlterhelése és Függvénysablonok Gyakorlatorientált szoftverfejlesztés C++ nyelven Visual Studio Community fejlesztőkörnyezetben

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Modellezési Kockázat. Kereskedelmi Banki Kockázatmodellezés. Molnár Márton Modellezési Vezető (Kockázatkezelés)

Modellezési Kockázat. Kereskedelmi Banki Kockázatmodellezés. Molnár Márton Modellezési Vezető (Kockázatkezelés) Modellezési Kockázat Kereskedelmi Banki Kockázatmodellezés Molnár Márton Modellezési Vezető (Kockázatkezelés) Modellek Kockázata Adathibák Szabályozói elvárások figyelmen kívül hagyása Becslési Bizonytalanság

Részletesebben

PRO JEKT = előre visz

PRO JEKT = előre visz A projekt PRO JEKT = előre visz PROJEKT DEFINÍCIÓK, ISMÉRVEK Angol nyelvben a project szó kettős jelentéssel bír. Jelenthet: tervet vagy beruházást azaz a megvalósítandó feladatok összességét A területfejlesztésben

Részletesebben

A könyvvizsgálati standardok változásai

A könyvvizsgálati standardok változásai XXIII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Visegrád 2015. Szeptember 4-5. A könyvvizsgálati standardok változásai dr. Ladó Judit Alelnök Magyar Könyvvizsgálói Kamara Előzmény 1 Nemzetközi Könyvvizsgálati

Részletesebben

Előadók: Angyal Gergely (Raiffeisen), tesztelési csoportvezető Kováts Márton (KFKI), szenior rendszermérnök 2010.03.25.

Előadók: Angyal Gergely (Raiffeisen), tesztelési csoportvezető Kováts Márton (KFKI), szenior rendszermérnök 2010.03.25. Fejlesztéskövetés fejvesztés nélkül, avagy Kiadáskezelés megvalósítása banki környezetben Előadók: Angyal Gergely (Raiffeisen), tesztelési csoportvezető Kováts Márton (KFKI), szenior rendszermérnök 2010.03.25.

Részletesebben

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA I. Bevezetés Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht),

Részletesebben

Szoftverarchitektúrák 3. előadás (második fele) Fornai Viktor

Szoftverarchitektúrák 3. előadás (második fele) Fornai Viktor Szoftverarchitektúrák 3. előadás (második fele) Fornai Viktor A szotverarchitektúra fogalma A szoftverarchitektúra nagyon fiatal diszciplína. A fogalma még nem teljesen kiforrott. Néhány definíció: A szoftverarchitektúra

Részletesebben

A csapattá válás fontossága a projektekben

A csapattá válás fontossága a projektekben A sikert és a kudarcot elválasztó vonalat a nem volt időm szavakkal lehet kifejezni. Dan Millman A csapattá válás fontossága a projektekben Vezetői eszközök, módszerek Görgényi István, Gresa István, Kötcsei

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

I n n o v a t í v t r é n i n g e k mellékhatások nélkül

I n n o v a t í v t r é n i n g e k mellékhatások nélkül I n n o v a t í v t r é n i n g e k mellékhatások nélkül Miben más a GDP? >> cégre, szakterületre, csapatra, egyénre szabott tréningek a valós fejlődésért Mit nyújt a GDP Önnek? >> komplex fejlesztési

Részletesebben

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése 1 Mi a közös? Vevő Folyamatok Résztvevők (emberek) Folyamatmenedzsment Azonosított, szabályozott, ellenőrzött, mért És állandóan továbbfejlesztett folyamatok Cél: vevői elégedettség, üzleti siker 2 az

Részletesebben

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató Hasonló, mégis más Ez se rossz amíg ezt ki nem próbáltad!

Részletesebben

Újdonságok az AX2012-ben! Hauserné Kozák Veronika

Újdonságok az AX2012-ben! Hauserné Kozák Veronika Újdonságok az AX2012-ben! Hauserné Kozák Veronika 2012. 11.27. Témakörök Szervezet irányítása Számlatükör, Pénzügyi dimenziók Kontrolling Szervezet irányítása Szervezet irányítása 1. Szerepkör Szerepre

Részletesebben

Üzleti architektúra menedzsment, a digitális integrált irányítási rendszer

Üzleti architektúra menedzsment, a digitális integrált irányítási rendszer Üzleti architektúra menedzsment, a digitális integrált irányítási rendszer XXII. MINŐSÉGSZAKEMBEREK TALÁLKOZÓJA A digitalizálás a napjaink sürgető kihívása Dr. Ányos Éva működésfejlesztési tanácsadó Magyar

Részletesebben

Szoftverminőségbiztosítás

Szoftverminőségbiztosítás NGB_IN003_1 SZE 2014-15/2 (2) Szoftverminőségbiztosítás A szoftverminőségbiztosítási rendszer A szoftver-minőségbiztosítási rendszer összetevői Szoftver minőségi alapkérdések Hogyan hasznosítsuk a know-how-t

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Az automatizált, kontrollált és ITIL alapú munkafolyamat kezelés

Az automatizált, kontrollált és ITIL alapú munkafolyamat kezelés Az automatizált, kontrollált és ITIL alapú munkafolyamat kezelés NetIQ Aegis...A következő dokumentum a NetIQ Aegis termékét mutatja be. Ennek a dokumentumnak a segítségével a kívánt termékről alapszintű

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE BUDAPEST, 2017 (2017. június 1. napjától hatályos változat) H-1055 Budapest, Markó utca

Részletesebben

A BUDAPEST V. KERÜLETI SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA 2017.

A BUDAPEST V. KERÜLETI SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA 2017. A BUDAPEST V. KERÜLETI SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSI PROGRAMJA 2017. Tartalomjegyzék I. Alapadatok... 3 II. Jogszabályi háttér... 3 III. Az Intézményi Önértékelési

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.24. C(2017) 1951 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2017.3.24.) az (EU) 2015/849 európai parlamenti és tanácsi irányelv kiegészítéséről

Részletesebben