1 2 Diószegi I.: Klasszikus diplomácia, modern hatalmi politika. Bp., p. A krími háború idején pl. nem fenyegetett világháború.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1 2 Diószegi I.: Klasszikus diplomácia, modern hatalmi politika. Bp., p. A krími háború idején pl. nem fenyegetett világháború."

Átírás

1 ! Balkán-probléma a múltban azért tudott jelents szerepet kivívni magának, mert a nagyhatalmi csoportosulások erviszonyaira dönt hatással volt, hogy a térség kisállamai miképp befolyásolják a kialakult labilis egyensúlyi állapotot. A Balkán volt az utolsó európai terület, mely még nem sorakozott fel a két európai nagyhatalmi tömb valamelyike mellett, ugyanakkor stratégiai jelentsége volt. Juhász J. úgy véli, 1 az as Balkán-háborúk és a legutóbbi konfliktussorozat között az volt a legnagyobb különbség, hogy az utóbbi esetben a nagyhatalmak érintettsége egyáltalán nem volt nyilvánvaló, éppen ezért késlekedtek a reakciókkal is. Diószegi fontosnak tartja, hogy az osztrák-orosz hatalmi versengés már egy évszázada fennállt, de még sohasem okozott általános krízist a világpolitikában. 2 Ezzel szemben során általános krízisre kerül sor, csak részben az orosz-osztrák ellentét mentén, úgy, hogy az összecsapást nem (csak) a nagyhatalmak provokálták. Míg korábban a nagyhatalmak jobban hatottak a Balkánra, mint fordítva, ban a viszony már korántsem volt egyirányúnak nevezhet, és a probléma túlmutatott a gyarmatosítás jellemzin. A keleti kérdés a századforduló után - Törökország létén és a balkáni befolyási övezeteken túl - egyszerre fenyegette az európai egyensúlyt és a világbékét is. Ennek alátámasztására elegend megfigyelni a konfliktust megelz ötven év tanulságait. Míg 1878-ban a nagyhatalmak osztották fel a félszigetet egymás igényeit korlátozva, ban, Bukarestben a kisállamok tették meg ugyanezt a nagyhatalmak és egymás korlátozásával, ráadásul korábban, között, még éppen a felosztás ellen léptek fel a hatalmak. Hogy a beavatkozási lehetségek hogyan szkültek, illetve mekkora veszélyeket hordoztak magukban, arra jó példa, hogy míg között a nagyhatalmak képesek voltak háborúba menni egymás, illetve Oroszország ellen igaz ekkor nemcsak a Balkán volt a tét, és hadszíntér sem Európában volt ban hasonló szituációban már inkább a diplomáciai nyomásgyakorlás eszközét választották Oroszország megállítására ban egy nagyhatalmi katonai beavatkozás még komolyabb veszélyt rejtett volna magában, a nyomásgyakorlás pedig semmit sem ért. A másik oldalról nézve, míg az 1856-os rendezésbl kimaradtak a balkáni kisállamok, 1878-ban már ott találjuk ket a törökök ellen hadat visel államok között. A kisállamok részérl az igazán önálló lépések sorozata talán a szerb-bolgár háborúval kezddött, amit akkor a Monarchia a bolgárok figyelmeztetésével még 1 2 Diószegi I.: Klasszikus diplomácia, modern hatalmi politika. Bp., p. A krími háború idején pl. nem fenyegetett világháború.

2 következmények nélkül le tudott állítani; 1913-ban erre már hat nagyhatalom akarata sem volt elegend. Elssorban azért, mert akaratuk nem volt egyöntet, s áttételesen a szövetségi rendszerek erpróbájaként tekintettek az as válságra, a dönt erfölény kiharcolására tett kísérletként, amit kisállami szövetségeseiken keresztül áttételesen is elérhetnek, anélkül, hogy ténylegesen fegyverhez kellett volna nyúlniuk. 3 Ellentétben a két korábbi konfliktushelyzettel, a balkáni szituáció kiélezdése ban nem nagyhatalmi kezdeményezésnek volt köszönhet és 1877 után, amikor is nyílt nagyhatalmi ellenzéssel szembesült, Oroszország ban már nem mert közvetlenül beavatkozni, s más stratégiát választott céljai eléréséhez, s ehhez új taktikai elemként - egy életképes, önnfentartó szövetségi rendszert hozott létre, ami a Monarchiának minden törekvése ellenére 1904 után nem sikerült. 4 Az oroszok korábbi kísérlete - egyetlen balkáni szövetséges támogatása - mindig kudarcba fulladt a Monarchia szerb-bolgár ellentétet kiélez ellenszövetségi tervei miatt, a csarikovi nyílt behatolás szintén ben ugyanolyan volt a helyzet, mint 1878-ban, csak most nem egy nagyhatalom állt Konstantinápoly kapujában - vette észre Gabriel Hanotaux miniszter 5 a kisállamok katonai és diplomáciai erejét és a helyzet komolyságát mutatta a tény, hogy ezen lépésük ugyanúgy konferencia összehívásához vezetett, mint korábban Oroszországé. Az a tény, hogy a nagyhatalmi beavatkozási lehetségek eszköztára egyre inkább beszkült, illetve a fellépések egyre nagyobb veszélyt rejtettek magukban, míg a kisállamok önállóbbá váltak, az elbbiek alapján aligha vonható kétségbe. E tanulmány ezen eseménysorozat egy szeletét, az as Balkán-háborúk londoni békekonferenciájának február 4-ig, a háború kiújulásáig tartó szakaszát mutatja be figyelmet fordítva mind a kisállami, mind a nagyhatalmi taktikákra, a rendelkezésre álló osztrák (Haus- Hof- und Staatsarchiv) és bolgár levéltári források (Centralen Darzsaven Isztoricseszki Arhiv) mellett magyar, osztrák és bolgár napilapok olykor valós, olykor spekulatív beszámolóira alapozva. Nem lévén túlzottan kutatott terület, sokszor még az események leírása is hiányzik a mögötte lév alkukról nem beszélve. A felszínen a nagyhatalmak mindent megtettek a háború eszkalációjának megakadályozására, pontosabban, hogy kimaradjanak a konfliktusból. Önmagában a Balkánkérdés közömbös volt számukra, mindaddig, míg egy hatalom kísérletet nem tett a 3 A végeredményt mindkét fél döntetlenként vagy a saját gyzelmeként könyvelte el, s ez ersen befolyásolta a késbbi konfliktusokhoz való hozzáállásukat. 4 Az orosz külpolitika a szorosok státuszának megváltoztatásának kudarca után vált csak a Balkán Szövetség szószólójává, s míg Csarikov törekvését egyértelmen offenzíven értelmezte az antant is, az utóbbit, mellyel egyes vélekedések szerint az oroszok csak a félszigetre való visszatérésüket igyekeztek elkészíteni, szövetségesei elfogadták. 5 Hanotaux, G., p. 183.

3 beavatkozásra, ezzel az egyensúly módosítására. A nagyhatalmak számára a balkáni államok igényei természetszerleg mellékesek voltak, mert az egyensúly felborulásával fenyegettek. Az összehívott konferenciák sem a Balkán-kérdést voltak hivatottak rendezni, hanem a nagyhatalmak egymással való viszonyát. A konferencia inkább a lehetséges nagyhatalmi illetve nagyhatalmi-kisállami különegyezmények okozta egyensúly-módosulást igyekezett kiküszöbölni. Az ellentétek miatt nem találtak optimális megoldást a rendezésre, így viszont a londoni nagyhatalmi konferencia határozatait a Balkán Szövetség nem fogadta el. A nagyhatalmak ezzel elvesztették utolsó lehetségüket a félsziget kollektív kontrolljára. 6 Végs soron a nagyhatalmi koncert csúfosan leszerepelt: sem a Balkán-háborúk elkerülése, sem az egymással való viszony rendezése nem sikerült, és elképzeléseiket a félszigetre sem tudták rákényszeríteni. Mivel a sorozatos nagyhatalmi hibáknak köszönheten a balkáni államok kezébe került a kezdeményezés lehetsége, így a hatalmak csak követ modellt alkalmazhattak. Csakhogy a hatalmaknak elre kidolgozott forgatókönyve nem volt a válság esetére. 7!"# $%"# # &' # "! #(&! % ) *#! +!% ", +,!* + )#(&!#- ".+*!* %/ *!!, % % & 0/* 1 * " 2" %"! ""!**! '#! *! 3 '!*# *4 '!% 56#! #*! %+' 7!%& *#!*#,! /&!#!5'*!*!&&*! "2"* végére a nagyhatalmi egyensúlyi helyzet még mindig nem változott meg dönten (a Balkánon sem), csak éppen a feszültség és a konfrontációs helyzetek száma növekedett dönt mértékben. 7 Norman Dwight Harris: The Effect of the Balkan Wars on European Alliances and the Future of the Ottoman Empire. Proceedings of the American Political Science Association. Vol pp a Daily Mail-t idézi: Mir, Nr október 20. (november 2.) 9 Dungern,: Die Bukarester Friedenskonferenz. pp (B)

4 "#$$! %$&' (! $ )*)! (+ + ", % '% - '' )*)! &&+ '& 8 3%' #*!9 "!* % " +! + ' &' "/ #!* +/ '! '#*! / *!*%&:!!* *, ;! %%! </.,#+/+'4! /! #!#*! *!* "! #!. +!,% *! 3+/+" =*!*!5!*6#*!* 3 * #*!, %# *'*!*, %!% ' ",# 4! % ** #! &&%!!** 0+ /,!'"* &/ *,! +!* #'!3%!* & &&!*! ' %#! # >! "!!*!!#"#*!,"!*4 9 ' *!*? ' &/!#* &/ "/ * &,/,!* && * # &'!#**!!3* #!* +! + + && +/ 10 Boeckh, K., p A Mir bolgár kormánylap szerint is eljött az ideje a béketárgyalásoknak, de a törököknek közvetlenül a balkáni államokkal kell tárgyalniuk a nagyhatalmak kizárásával. Diplomatische Aktenstücke (DAB) Nr. 66. Tarnowski an Berchtold, Szófia, november 2. Ez ellenkezett Berchtold törekvéseivel; lásd. DAB, Nr. 45.

5 " # *!* /&!*! %! A " B&!?!*!"2"&#%CD&' +!,+!!!!#!** % + 4!#*!! '#*!!* + $!; ! &E56",'B&!# &"(#?0+ 56, # 596 * &' " " * % " 2"#"!! & *#!!!* " '&$!;!" 0 ' # +*! +'"#*!&+ 3! "2" #*,% )*! +!% # * " % #*! / *!, # C D# % /& " B&! 0 *#*! * /&#*! BF,*?,0#+++*/E!" ##G $ %!&'' ( #'##!" (D 9 %%!?B&! #!%.!%?, 12 Madzsarov, M., pp október 18. (31.) 13 In: Uo. Madzsarov, M., p. 91. Az angol támogatás megnyerésre utal a következ idézet is: The policy, which Great Britain is pursuing has two objects and only two: to limit the area of the war and promote as far as we legitimately can the permanent happiness of the Bulgarian and Hellenic people. Kijelentésével Churchill ellentétbe került Grey-vel, mivel sem a szerbek a bolgárok örömére sem a törökök nem fértek bele a mondatba.

6 !#*!&/' *'"/"2"+*#!4!#*HC"D"&# BF 4''%*#! * ' I " B&!# / " 2" +*#!&,/ &&? +& 0/* * % B&! #**!**1>!"0/*!#)(&!%!& J +! K &/' /! % B"&' +!# *! " / &! ' # *! *! 1?!4, #*!(&!!' " 1 L 5 M6 /",%(&!% L * / * (# ' *!#*! (% '."" $$( $ " '+' A &'!#*!&&/*? + +! 1 + *" +!% # 1? +* *+"+*)**+++# 8" C*D!*#!CD!"2"/' 4'+!!#"!!* %!,# %#*!!,* %%!&'*#*!(&! #+/% B&!+*'" *# +,*! # *"! % C ) '' *% 14 Markov, G.: Blgarija v Balkanskija Sjuz sreshtu Osmanskata Imperija Sofija, Nauka i izkustvo, p Markov, G.: Blgarija v Balkanskija Sjuz p Ráadásul várható volt, hogy a törökök is a nagyhatalmi támogatásban bíznak.

7 !!D M N!;#?,.,!& B&! +?*! &*', #,!'"*(*#* &+,!4!+!"+! #*! '" (*# ""0/+++"#,!+!"% * * #*!!,) # "+' O '&3 +&' P!,% B&! %?!* *!*!+!!4 (# ' 4!! #*! " *, # & % &# BF & #!!"! #*! B&!!, # # %!% 5 6# *",' ' + " 2" E % 30 Q,! '"* 0! 0 ( 4! #*! O0 *4+!'/#!#*! 'CG+,!*- 8 + &' &'! % 1* ; 0" '#,!! % &/ * "! 0 &' ' %# O# /*, & (" #**!% $*#*! O&+&&&## 16 In: Taylor, A. J. P.: Harc a hatalomért. Budapest, Scolar, p. 17 Gueshoff, I. E.: The Balkan League, London, p. 63. Szazonov ezt Hartwig belgrádi nagykövettel is tudatta, tehát nem egyszeren üres blöffrl volt szó a bolgárok felé. 18 G.P. XXXIV. Nr Kiderlen válaszul dec. 8-án elfogadta, hogy Szilisztria átadásáért cserébe a bolgárok megkapják Szalonikit. (G.P. XXXIV.- 1. Nr továbbá Ö-U.A V. Nr , és Panajotov, I. 6. pp ) Ennek némileg ellentmond, hogy korábban egyes bolgárok a görögöket a kis-ázsiai partvidékkel kívánták kárpótolni Macedónia elvesztéséért, és arra is született terv, hogy a görög flotta áttör a Dardanellákon! 19 Vosztocsnyij voprosz vo vnyesnyej polityike Rosszii konyec 18 nacsalo-20 nacsalo. Moszkva, p In: Madzsarov, M., p. 69. Utalás Macedóniára. 21 Sztojanov: Makedonija vo vremeto na balkanskite i prvata svetska vojna. pp és Boeckh, K., p. 43.

8 *!,'"#"#*! #!!4 0 *! # *! ' + " 2" B &! 9 ** +" ' %!# & # ", ; %%!""56) #*,",%!, 9 +!% B&, *# 24 ((""2", "!4'"#*! 0/* 1 "! &' 3! # A % &/!"! / #*! %, O * # *! *!,* "##*!O& (("+ M /+!#*!" /!#*!%!!," *, O#, O &/ &!!4 %.,#*!+0/* ( "&? O +!!.",'"=# "#0/*!!4'& "+ +'# *!! " 1!%. #. # " 0/* +! 22 DAB Nr Pallavicini Berchtoldnak, november 21. Fegyverszüneti tárgyalások során a törökök meggyzdtek arról, hogy a szövetségesek követelései elfogadhatatlanok: (1) Drinápoly átadása a védsereggel együtt, (2) a Csataldzsa-vonal átadása ez védtelenné tenné Konstantinápolyt, és tarthatatlanná a törökök maradék tárgyalási pozícióit. (3) Janina átadása a görögöknek, (4) Dibra és Durazzo átadása a szerbeknek, (5) Szkutari átadása Montenegrónak Ha szövetségesek kevésbé mohók, s elfogadják az utolsó török javaslatot, vélheten nagyhatalmi beavatkozás nélkül is véget érhetett volna a háború. 23 Genadiev, pp A politikai helyzet mellett az egészségügyi is jelentsen romlott két hét alatt. Csataldzsánál a nagy rohamok két napja alatt 4600 bolgár betegedett meg kolerában, ebbl 600 meg is halt, a törököknél elször 3000, majd újabb 2800 megbetegedés történt: az utóbbiakból mintegy ezren meg is haltak. 24 Kemal H. Karpat: The memoirs of N. Batzaria. The Young Turks and Nationalism. In: International Journal of the Middle East Studies, Vol. 6. No July, pp p , a.e In: Markov, G.: Blgarija v Balkanskija Sjuz p Markov, G.: Blgarija v Balkanskija Sjuz pp , 176. o 1 a.e

9 ''&/&,#**% "' " '#*! 0/ " "! #/4!&*#*!'",0/* = /* #*! % / # " 0/* &# 5 6 * / +' 0/* #! *'+&/O 0/* + # $!; +#* 0/* " 5"! B 6# # " *! *!#*!! +/ &'?* &, "!* # * '"*! # & * %* " 98 =&&0/*!& 0/* & && #*!!* / %!,#+,&,!# +# *! &''!" 0/*0+%#% &/%C #+D 9 0??#* '"&%*#*! # 0/* 0,#!%#*!"#,#=++" ( %"!# %!# "#* &' # 0/ & /! % "$$ +% 0 %% $ 0/* #*!, #"'&& #! #%/&/0/*'*' / * * *! 0/* '! %!# #*!! " + * # JR < 28 Ö-U.A. IV. Nr és Nr (pp és pp ) 29 Markov, G.: Blgarija v Balkanskija Sjuz p Madzsarov, M., pp október 18. (31) 31 Madzsarov, M., p. 76. és p. 87.

10 ", 9 &4!#*!0/*/ # +&#! '#/0/*/' / * *, ' #*!! & + *# ' #,!! 1* 5! *6 +"!!, +!?*4&/"!1 #! *!*#, *4+!* / * "/ *! * #*! 9"!*/'#4&" && " 2" E H & </#*!!'!&# ' +#!!* +%# </!, 99 (*%#*!**# *!+!#!*+/'? "!,&,/ >!!! #! #!!*,#*! 9L ' * # J"* ", 0/# H** ' % &&* &! ' " # " &' $# B# 0"+&# J& ("'# 4 '" =; &' 3#;# <# B"#<#0/ +#,0 "%#<!"+#0/ "&#! 9A ' *#/4'"&* H "'&&, # " *4!!.#*! *4 % * # 32 HHStA PA XII. Türkei Kt. 393., XLV/7. fol és, 568. o 1 a.e és a.e Ö-U.A. IV. Nr november 7. Pallavicini 34 Ö-U.A. IV. Nr Blgarija, Nr november 5. (18.). és Ö-U.A. IV. Nr november 23. Pallavicini

11 '*# * #"!*,.! / J #*! & 0/*3&1# 4/! #! * #*!*+"+!%? " #* '!! + 56! & + #,!, % &,/# 56,* %!,# * '% +!%!,#,+"+ % +!%%/9 9M ;+' &#** + +! % *, + F#!H&/**"2"! #</ 'CD&'!4' + 4'*!,!* 0 0/*&' "!/#C+!D ' " "/ 3 &!%# 1$'/'#,* 9 3&'*+/%!**"!*+/* +%+! -&/M 9 (&! # # *! *'! %#,+!%!*& (&! " # ", #!"# **#*!! ' 36 A fegyverszüneti feltételek a következk voltak: 1. A fegyverszünet a békekötésig, vagy a béketárgyalások megszakadásáig tart. 2. A béketárgyalások Londonban, december 13-án kezddnek. 3. Támadási szándékot 4 nappal a támadás eltt jelezni kell. 4. A seregek tartják az elért pozíciókat. 5. Az ostromlott török erdök nem kaphatnak utánpótlást. 6. A törökök feloldják a Fekete-tenger blokádját. A bolgárok szállíthatnak utánpótlást Drinápoly ostromló seregeiknek, atörökök a védknek nem. 37 Helmreich, E. C.: The diplomacy of the Balkan Wars. Cambridge, pp A bolgárok részérl részt vett a szobranje elnöke, Danev, továbbá Madzsarov londoni nagykövet, Paprikov tábornok. Görögországot Venizelosz miniszterelnök képviselte, rajta kívül jelen voltak Sztefan Szkoludisz külügyminiszter, Georg Streit bécsi nagykövet, Danglisz vezérkari fnök, Jannisz Genadiosz londoni követ. Montenegrót Lazar Mijuskovi egykori miniszterelnök, Ivan Popovi volt konstantinápolyi követ, és Vojnovi volt igazságügy-miniszter képviselte. A szerb delegációt Stojan Novakovi volt kormányf, Andra Nikoli, a szkupstina elnöke, és Milenko Vesni párizsi nagykövet képviselte. A törökök részérl Reshid pasa kereskedelmi és gazdasági miniszter, Oszmán Nizami pasa berlini nagykövet és Salih pasa tengerészeti miniszter volt jelen. Boeckh, K., p. 52.

12 (/L+/ %++'#*! #*' 9 3+4"&'# *! *,#,! %* % + *! & 3 " #*! " & "/+4! #*&'&/*&!% 7"!+!/'# * # %! #*!, %&!!#,! +""# %+&* L8 + #*!!*! +*!*/!* <K && " #! %! ",#& ++*%!*>!&&,"#!",!* *%!#'*!* 0/*! 4! # " ' 0 / ( +$ #$ 3 C( /* D # " &'*4 4! && / 0/* *#*!* 0/ '"'#!+ + #%+ 0$1+2$+/ ( "&?* =? / 2$ "" $- ""% ' $ 3 4%%# $ &$ 0 &! %% 56'7'""%%! %! +!*!(/5A6;+/#*! &* #*! "!%! +! *4(&!# L %A8&! 39 Doklad na Parlamentarna Izpitatelna Komisija, (K) Tom. 1. Sofija, p , 176 k. o. 2. a.e Ez csak úgy lehetséges, ha a törökök elfogadják a többi szövetséges követéléseit, de Bulgáriáét nem. Ez rávilágít arra, hogy a bolgárok tudatában voltak követeléseik túlzó mivoltának, illetve reális veszélyét látták annak, hogy kielégített szövetségesei nem fogják követni egy új háborúban. Ezért is érthetetlen makacsságuk egynémely esetben. A szövetségesek persze örömmel várták akár a háború folytatását is, hogy segítségükért cserébe különféle elnyöket csikarjanak ki.

13 *#*!+! L (/8596# *'"! # ';#*! /&* ;& )# *,+ &/4!#*!! * (&!#&&+#*!!!!%#!&%' L9 *.+!#+'#*! +!%&9'% LL 3% (#*&+! <!. &?! / M '!'#! + < +'#* #! 7#* ' H#+%! ' *3!" #4!P# *!(&! J!"H* 0/! # # "&/ " " #, "/ = *#'"* &#"!4!# #,!! +, LA 3% 0/* % #*,! '&/. & #,! "! *' * ' #!#!#!!+0/ 0&/!4'& E=&'3 +! ' #!, # B & LM 3'"# *& (&! "/+4 /* / '#*! (&! * #!,*!#0/*&'!!% # *! " 0/* "'#*!/ # " * /!,!# 42 K, Tom. 1. p A miniszterelnök szerint a Porta háromféleképpen reagálhat: ellenjavaslatot nyújthat be a határokról, megszakíthatja a tárgyalásokat, de nem mondja fel a fegyverszünetet, vagy újrakezdi a háborút. 43, 176 k. o. 2. a.e K, Tom. 1. p Genadiev találóan jegyezte meg, hogy a háború eltt 15 millió levából olyan ostromágyúkat lehetett volna venni, amelyek segítségével Drinápoly hamarabb elesett volna. Genadiev, p Reichspost, december 27. Nr Reichspost, december 27. Nr. 600.

14 * /" * ",# ' (/*'"E56 (&! '!, 56 0/ +' &# " " #! ' +'!,# " 596 " " "# L!#"/*/"#A #"**,5L60= 5A6 +/*#*!* L 0 $ &! '# " &!,'!4'#4 & S''" &,#*! B&! * *% % (&!# < ** #*! H* T* '# '#*! *' 3&#"! "'*! (&!"#4!&!' L " / &* &/ J!"H*# * *' (&! % '* *#!"'# A8 ''+*#*+!, #'* ",* + % 7"!, +! 3! #*!*'!#B&! 4' "/ %#! '" L + 0!,#*!C *+ D A '" 9 4'' J"* %%! O ++ 4'E 56 (&!!" + % 56 " & I &!* 596 &! ' H ''#*! *, 47 Ellentétben pl. Madzsarov javaslatával, az Albániáról való döntést azért követelik maguknak a szövetségesek, mert Bulgária számára fontos, hogy szövetségesei feloszthassák egymás között, különben Macedónia felé fordulnak - ismerte el a Mir. Mir, Nr december 12. (25.) 48 Mir, Nr december 17. (30.) és Reichspost, december 29. Nr BH január 2. és BH január 4. A helyzetet komikussá tette, hogy Palaiologosz Eugénia hercegn, egy angol ezredes özvegye, Theodor görög trónkövetel lánya, az utolsó bizánci császár sarjaként magának követelte az égei-tengeri szigetek trónját. 50 Reichspost, december 30. Nr Madzsarov, M. pp A háború eltt azonban ez volt a szövetségesek legfbb követelése, és biztosak voltak abban, hogy a törökök elutasítják az autonómiát, ami kitn ürügyül szolgál majd a Ligának.

15 "%!*5L6B!*!5A6 =BF*#" A % 7 *'! # *&#!"*, JU+E&+ +#*! " - % & **#*!!* * *& ",# %!!LA&&!+*, A9 9&+#L&+!# *! B?!?! C! D!*# * % & &! # "!*0/*% %!A&%! J"*4!!#*!(&!"*' #!# AL *!#%&&/',3 ',!*E&&' (&! # *! 0/ + +"'#! ' AA J"*?!?&,!! #!!!% (*!%4!#*!0/*,#,' P*, +! #*!!' 0/* #*! *#! '" (* 51 6# % ' '(&! #*!!'( +'#*(&!#!,'&'E&H"!"* AM (#*!0 "# #* &' # 0/* A,!*!(&!%!# 52 Mir, Nr december 21. (január 3.), BH január 3., és HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg január 2. fol Friedensvorschlag 53 BH január Ez egy ideig valóban megfelelt a bolgár érdekeknek. 55 BH január HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg december 27. Nr fol Mensdorff, London 57 HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg december 27. Nr fol Mensdorff, London

16 !*'! && A?+# % H!*,#*4*'+4',#!#*!!*,*'? 0/*#0!B' A #!+ &!%!,! * #* % # V! &!* +!#?,! 3! / '! # *!#*!! +, #!! + % + "! B = &'#( # 0/ % & 7# $# P#!,/"9 +%#' #%'7+!!#!! B "# 1*# # <&# 7B&%%# B/# J ;' &%!# 7&'!A8 M8 " &% 0/ &' 0'W "'#*"&'(&!#0/ M "! 0/ *'" %. + "!%! #*!(&! +'# "#*!,/!' 0/ 4'+ M -"M+0/H"*B P/(&!/B*0%' + M9 '!#(&! 58 HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg január 4. fol. 57. Nr Mensdorff, London 59 HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg január 7. fol. 38. Nr Mérey, Róma 60 Beli,: Srbi i Bulgari u Balkanskom savezu. p. 33. (B) 61 Mijatovich, Ch.: Memoirs of a Balkan diplomatist. London, pp Mikor december 11-én Novakovic további macedón területeket követelt az adriai kijárat meghiúsulta miatt, Szazonov még elutasította ezt! (Iswolsky, II. Nr és Szbornyik diplomatyicseszkih dokumentov ruszka oranzseva knyiga. Peterburg, Nr. 131.). 62 BH. január 21. Jóllehet a szövetségi szerzdés szerint a segítség kötelez és nem alku tárgya. 63 BH január 7.

17 &%B*'# ML 3 +*#! ' # *!!* &! #!,"## #/ +' #+!#*, MA *4+!'/H+%I*4+!#4' 4''+'*4# +,!%/#+ *!& **3*!#*!'! %+! MM IH(&!#!4'*4, # " E " - # + %! (&! M 7%!* &%# /'" ;!! " * ' &! # * ", 3 E 56(&! ' #, ' 56 (&! /!* ' B&! 596(&! # / K# " #,&+%!*! &!* & "!"# ' &" O" # *!!* " 2" *# & H + B&!& 4!* #!!*!#*!!# & *!#*! %' C.%!) #! % D?& % M )! '# 3X! + / # *! B&! (&! % &' " " " 7 +# 0 4!!#*! %/ "*#! *, (&! 5 6 %"'"*=#&& 64 HHStA PA XII. Kt Türkei, Liasse XLV/4. Balkankrieg január 4. fol. 57. Nr Mensdorff, London 65 Mir, Nr november 14. (27.). 66 Mir, Nr november 23. (dec. 5). 67 Blgarija, Nr dec BH január 8.

18 % +#*!* % B&! *# ' *!E!# " B&!! '##(&!! * H# &&" M BO"# B 0/ &' * +#!! " #, % #! # / +%+' 3! " H*!" "!;#*'#,! +% ' + 7,. / % +!* 0/ %" ' +'(W H* /(&! ", 8 (",'#*! / 0/'&' BW % ' (&!# * 4#"(W ' &,! 0! ' # <,; I%#&%#!+/&3"&,# *4" +!*H+&7%!* H+ )&"?? B# # * # " O*#?? B*# B# B / $# H : * # " +'- # '!#)&"O*!4 #,!", 0)&"%#* P"/ &!! +! #*! +' H* # &*4 (;* / 9 3#!' 69 Madzsarov, M., p december 20. (1913. január 2) 70 A szerbek és görögök örömmel folytatták volna a háborút, Drinápoly átadásának elmaradása esetén a bolgárok is erre kényszerültek volna. BH január 10. Szavov külön tárgyalásokat folytatott a fronton. 71 Ezt a javaslatot Noradunghian Szavov és Dimitriev tábornokoknak tette, nem a konferencia bolgár küldötteinek. 72 BH január BH január 22.

19 / *! %# +& 7%! #A +. **4 ' * +'4! 3 /*&*+!*4 L *"!* % / 9 '# * *4 4' # *' %-"!" # A '" L ;! %! &#*!!!! B&!#! + % ",!, EC$ +&''!/ '''% # #%!(D M %+ 8! 0 $ "$ 0+ &"" $+/+,BY Z/*%%! / 98*!*! '! & '! # *! *4 +! H B&! /'# /!*,*' /# ** (&! + % %)!*,' &!"'#*!'!( 7! %%!* #* % (&! #!"! & 7 $ (%7/!!//! &/! "" # *!E C$ ''%*# '' D " *.# && * '!* *! +!% +#,! '!!,*! $,?''"M0!B' H!4'"*4''#*%4! *#B&!&4!.!*0!*#,!4'!"!*#*!, # 74 BH január BH január In.: Helmreich, E. C. p A jegyzék a nagyhatalmi igényeket is tartalmazta, a beavatkozás már csak ezért sem tekinthet semlegesnek, kimondva, hogy a nagyhatalmak beavatkozhatnak Törökország belügyeibe saját pénzügyi érdekeinek védelmében. Törökország cserébe megkapja a gazdasági segítséget Konstantinápoly és a kis-ázsiai vidék stabilizálásához. DAB, Nr Berchtold an Pallavicini, Konstantinápoly, január In: G.P. XXXIV. Nr

20 &/ #* (&!#! #! *4 0' # (&! # &/' 3! 4'*4!* O" "#*!+'+!%<*#+"9'"M P/+ '#+!%+" *% %!&++,.*' 8 (?* &?! #*! '+4',#"& O" *4 4'" +!#*!! # /.!*4(&!*!* '! * H + ', +!*'!# *, #&!/-", M! + +( '!+!*#+'43 ' L8 9&"//, #!, ' +# *%!# J&# %, + B # +'4 &! "B0"!E+'43!I<''4" *"! % 4'! ",!* '! 9 (&!/0/'&' *' " *"!'? "#*!!*'! #! #&&B&!! '?+!?# L #*! * " / #!* " #*!#*!'"% K&#!888[%'" 3"& K& P*# E 79 HHStA PA I. Balkankonflagration. Kt. 493.Liasse XLV/13. fol január 16. Róma 80 K, Tom. 1. pp A helyzet értékeléséhez nem árt tudni, hogy Ficsev és Szavov ki nem állhatták egymást, és hogy az idjárás elromlott. 82, 568 k. o.1. a.e december 18/ DAB, Nr Pallavicini an Berchtold, január Helmreich, E. C., p. 268.

21 /+ 9[ / M8[# / 8[ 4, 88[ %! A >!/ '?&%*43# +,*4*4%! \ "/* 4 +'4 ",!E C&'' / * # % ''% ($*#/ (&'' '%* 0 # # $ %## * 1'' (D M 0"*'(&!#*! +*! *# $, ( + +'4 H! '#*!/ 8 "*' +!(&! -" < '"!*'! 3 #*!:# $# B*# 0 (&! && 4'! ''" 9'*, # '*+! ", / O0+*#!* 30 " 33 #!!* "!# L[ '" + +!%+"9 *4 85 Dranov, V. A.: Csernomorszkije proljivi: Mezsdunarodno pravovoj rezsim. Moszkva, Juridicseszkoje Izdatyelsztvo, p és Miller, A. F.: Turcija i problema proljivov. Moszkva, Izdatyelsztvo Pravda, p BH február BH január 29.

A NAGYHATALMAK ÉS KISÁLLAMOK JÁTSZMÁI A LONDONI BÉKEKONFERENCIÁN FEBRUÁR 4-IG

A NAGYHATALMAK ÉS KISÁLLAMOK JÁTSZMÁI A LONDONI BÉKEKONFERENCIÁN FEBRUÁR 4-IG DEMETER GÁBOR A NAGYHATALMAK ÉS KISÁLLAMOK JÁTSZMÁI A LONDONI BÉKEKONFERENCIÁN 1913. FEBRUÁR 4-IG A Balkán-probléma a múltban azért tudott jelentős szerepet kivívni magának, mert a nagyhatalmi csoportosulások

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

!" # $"% & ' $ ( ) " * )( +"$ #, ' * ) ( % & &, " %& %, && ) # * '# $ - % & )( # (, $ ' 2, % % '# 1, 3.'%!4""%# *,$ 5** 1

! # $% & ' $ ( )  * )( +$ #, ' * ) ( % & &,  %& %, && ) # * '# $ - % & )( # (, $ ' 2, % % '# 1, 3.'%!4%# *,$ 5** 1 1!" # $"% & ' $ ( ) " * )( +"$ #, ' * ) ( % & &, " %& %, && ) # ) *** ** %& & * '# $ - % & )( # (, *.'% /0# $ *11% &-% $ ' 2, % % '# 1, 3.'%!4""%# *,$ 5** 1 0*2 *62 # 7* 8 )# % &!4" " ( 6 * $ %%#'*.'%)

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

berlin fölött az ég SZKA 212_02

berlin fölött az ég SZKA 212_02 berlin fölött az ég SZKA 212_02 tanulói berlin fölött az ég 12. ÉVFOLYAM 21 2/1 Egy körbezárt város Csoportos feladatlap Történelmi atlaszotok segítségével rajzoljátok be a térképvázlatra a háború utáni

Részletesebben

Az út Bukarestig. A második Balkán Szövetség felbomlása

Az út Bukarestig. A második Balkán Szövetség felbomlása Demeter Gábor Az út Bukarestig. A második Balkán Szövetség felbomlása A Balkán-probléma hatással volt az adott nagyhatalmi csoportosulások közti erőviszonyokra, mivel stratégiai jelentőséggel bírt a levantei

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

%# $$ ) * + ' % ' % % ()" ' %), -.-/ %%')"',

%# $$ ) * + ' % ' % % () ' %), -.-/ %%')', !" #$%&'$$ %# $"()% '$$ %# $$ ) * + ' % ' % % ()" ' %), -.-/ %%')"', "%'* +''-.01, ' %%! (* - + -.02*.3 %$ ' $! ',' % * / -.02* -4 5( ' % ', ( 5' 6%% ' ', $ ((%78%$ '* 9 +'', ' &' $ ' $$)! $', ') ' &'

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája

LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN. RedRuin Consulting munkája LÉPÉSEK A SZARAJEVÓI MERÉNYLET UTÁN RedRuin Consulting munkája BEVEZETÉS 1914. július 12. SZERB VILLÁMHADMŰVELET HELYZETELEMZÉS ERŐSSÉGEK felfelé ívelő, diverz gazdaság véderő tv. (hadsereg modernizációja)

Részletesebben

SZKA211_08. A szarajevói merénylet

SZKA211_08. A szarajevói merénylet SZKA211_08 A szarajevói merénylet tanulói a szarajevói merénylet 11. évfolyam 75 8/1 Mi történt Szarajevóban? Páros feladatlap Válaszoljatok a szalagcímek alapján a következő kérdésekre! Hogyan halt meg

Részletesebben

Az augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára

Az augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára KÚT 2007/1-2. 75 DEMETER GÁBOR Az 1913. augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára Az 1913 júliusában Bulgária ellen bekövetkező török

Részletesebben

Makedónia geopolitikai helyzete. Csörgics Mátyás december 2.

Makedónia geopolitikai helyzete. Csörgics Mátyás december 2. Makedónia geopolitikai helyzete Csörgics Mátyás 2009. december 2. Tematika Tézis Generális ismeretanyag Regionális bontás Nemzetközi kapcsolatok Összefoglalás Irodalomjegyzék Tézis Biztosított Makedónia

Részletesebben

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946)

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) 2012. szeptember Valki László www.nemzetkozi jog.hu 15 m halott I. világháború Összehasonlítás: áldozatok száma millióban 62 II. világháború 40 Mongol hódítások

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Kapronczay Péter A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Napjainkban, a médiában közzétett hírekben az elsők között szerepelnek a Balkán-félsziget népeinek egymás ellen vívott politikai és katonai

Részletesebben

Csaplár-Degovics Krisztián A független Albánia létrejötte albán szemmel ( )

Csaplár-Degovics Krisztián A független Albánia létrejötte albán szemmel ( ) DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Csaplár-Degovics Krisztián A független Albánia létrejötte albán szemmel (1912 1913) 2007 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Csaplár-Degovics

Részletesebben

Doktori (PhD) értekezés DEMETER GÁBOR

Doktori (PhD) értekezés DEMETER GÁBOR Doktori (PhD) értekezés DEMETER GÁBOR KISÁLLAMI TÖREKVÉSEK ÉS NAGYHATALMI ÉRDEKEK A BALKÁN-HÁBORÚK IDEJÉN (1912-1913) Debrecen 2006 2 Törökország kivégzésével a Balkán térképe még korántsem nyert végleges

Részletesebben

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN Viktimológia 49 Molnár Tibor ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K) világháború fogalmának meghatározása nem egyszerű feladat. Tudományos megfogalmazás szerint

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Kar: Történelem-Filozófia Egyetemi év:ii. Félév:I. I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Tantárgy neve: Nemzetközi

Részletesebben

Az augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára

Az augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára 1 Demeter Gábor Az 1913. augusztus 10-i bukaresti béke közvetlen hatásai a nagyhatalmi politikára és Bulgária külpolitikai orientációjára Az 1913 júliusában Bulgária ellen bekövetkez török támadás jelentségét

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Konferencia a NATO új stratégiájáról

Konferencia a NATO új stratégiájáról Konferencia a NATO új stratégiájáról 2010.03.26. A NATO formálódó új stratégiai koncepciója és Magyarország címmel rendeztek konferenciát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen csütörtökön. A rendezvényen

Részletesebben

SZERBIA KÜLPOLITIKÁJA A SZÁZADFORDULÓN

SZERBIA KÜLPOLITIKÁJA A SZÁZADFORDULÓN HORNYÁK ÁRPÁD SZERBIA KÜLPOLITIKÁJA A SZÁZADFORDULÓN AZ ELS BALKÁN-HÁBORÚIG * Ahhoz, hogy megértsük Belgrád politikáját a 19 20. század fordulóján, tisztában kell lennünk vele, hogy a szerb vezetés legfontosabb

Részletesebben

A harmadik minszki megállapodás:

A harmadik minszki megállapodás: ELEMZÉSEK A harmadik minszki megállapodás: törékeny esély a politikai rendezésre E-2015/2. KKI-elemzések A Külügyi és Külgazdasági Intézet időszaki kiadványa Kiadó: Külügyi és Külgazdasági Intézet Szerkesztés

Részletesebben

A macedónkérdés Bulgáriában magyar diplomaták szemével

A macedónkérdés Bulgáriában magyar diplomaták szemével A DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Zsebők Csaba A macedónkérdés Bulgáriában 1919-1934 magyar diplomaták szemével Budapest, 2011 I. Doktori disszertációm

Részletesebben

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról PAX BRITANNICA Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról 1942-1943 OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 1996 TARTALOM ELŐSZÓ 11 BEVEZETÉS 15 I. KELET-EURÓPAI KONFÖDERÁCIÓK 43 BEVEZETÉS 43

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év VIII. Német támadás Belgium és Franciaország ellen VIII. osztrákmagyar támadás Szerbia ellen IX. 1. marne-i csata állóháború kialakulása

Részletesebben

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA BÁTHORI GÁBOR Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején című doktori

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

Új név a Strandfoci Kupán: Mészi Frucht Kft.

Új név a Strandfoci Kupán: Mészi Frucht Kft. Szép nyári id?, remek mérk?zések, szebbnél szebb cselek, védések és látványos gólok jellemezték az idei strandfoci kupát Dunaújvárosban. Reggel 09.00 órakor a Mirage - Riki FC mérk?zéssel kezd?dött a Szalki

Részletesebben

Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára. A török kiűzése Magyarországról ( ) ESSZÉ. 120 perc.

Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára. A török kiűzése Magyarországról ( ) ESSZÉ. 120 perc. Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2015 A török kiűzése Magyarországról (1683-1699) ESSZÉ 120 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve nyomtatott betűkkel: Javító tanár aláírása: ESSZÉKÉRDÉS

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása 1. Bevezetés A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása Dunay Pál Amennyiben arra törekszünk, korrekt elemzést végezzünk, s elkerüljük azt, hogy a legfrissebb események határozzák meg álláspontunkat,

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika A RACIONÁLIS VITA Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Forrai Gábor

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

Nagyapám fegyvert rejteget

Nagyapám fegyvert rejteget GÄRTNER-KERTÉSZ TIBOR Nagyapám fegyvert rejteget Scolar Elsõ fejezet CSUPA MÓKA, CSUPA KACAGÁS (1914. augusztus 1., szombat) Ez a czéltudatosság, ez a tökéletes harczképesség bizonyítja, hogy nyert ügyünk

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

MONTENEGRÓ A FÜGGETLENNÉ VÁLÁS ÚTJÁN

MONTENEGRÓ A FÜGGETLENNÉ VÁLÁS ÚTJÁN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Borsányi András MONTENEGRÓ A FÜGGETLENNÉ VÁLÁS ÚTJÁN Doktori (PhD) tézisek Témavezető: Dr. Szabó A. Ferenc egyetemi tanár BUDAPEST, 2003. 1 Montenegró a függetlenné

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

2011. évi teljesítés

2011. évi teljesítés eredeti mód. Bolgár Kisebbség /2011. eredeti mód. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 36 8 /2011. összesen ( 1-4 ) 0 0 36 0 0 8 1 500 3 393 3 813 112,4% 8 000 8 000 5 723 71,5% 1 500 3 393 3 813 112,4% 8 000 8 000

Részletesebben

A MONARCHIA HADITENGERÉSZETI POLITIKÁJÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK AZ I. VILÁGHÁBORÚT MEGELŐZŐ IDŐSZAKBAN

A MONARCHIA HADITENGERÉSZETI POLITIKÁJÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK AZ I. VILÁGHÁBORÚT MEGELŐZŐ IDŐSZAKBAN Solymos András A MONARCHIA HADITENGERÉSZETI POLITIKÁJÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK AZ I. VILÁGHÁBORÚT MEGELŐZŐ IDŐSZAKBAN Rezümé: A szerző ismerteti az antant és a hármas szövetség tengerészetének haditerveit,

Részletesebben

Indiai titkaim 32 Két világ határán

Indiai titkaim 32 Két világ határán 2011 május 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Indiai értékelve titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Mérték Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Még 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

Szakács Tamás. 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai

Szakács Tamás. 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai A gazdasági rendszer és a politikai rendszer funkcionális kapcsolata a társadalmak történeti fejlődése során sokszínű és egymástól

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek

Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek 5. Bognár Zoltán Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek A trianoni határmódosításokat követően kisebbségbe került erdélyi magyar etnikum 1 elitje meghatározóan

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Pogány Ágnes

Oktatói önéletrajz Dr. Pogány Ágnes egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1978-1982 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, pénzügy Tudományos

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok Az amerikai külpolitika Az Amerikai Egyesült Államok Fehér Zoltán Zsigmond Király Főiskola Nemzetközi kapcsolatok szak III. évf. 2004. tavaszi félév Amerika mint kísérlet Perception Kivételesség-tudat

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Hitler terve a világgal

Hitler terve a világgal Hitler terve a világgal Kiadja a szerző. Minden jog fenntartva. Írta és szerkesztette: Johann Schulze www.zimaszabolcs.hu E-mail: info@zimaszabolcs.hu Tördelés, fedélterv: Kósa Tibor ISBN: 978-963-88557-3-2

Részletesebben

Indiai titkaim 31 Törökország európai része

Indiai titkaim 31 Törökország európai része Indiai titkaim 31 Törökország európai része 2011 május 06. Flag Szöveg méret Mentés 0 Még nincs értékelve Mérték Emlékszem, 1993 nyarán, tehát indiai utazásunk el?tt fél évvel történt, amikor Bécsben jártunk.

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

Tér és Társadalom XXI. évf. 2007 4: 213-234 KÖNYVJELZ Ő

Tér és Társadalom XXI. évf. 2007 4: 213-234 KÖNYVJELZ Ő Tér és Társadalom 21. évf. 2007/4. 213-220. p. Tér és Társadalom XXI. évf. 2007 4: 213-234 KÖNYVJELZ Ő JAMES WESLEY SCOTT (ED.): EU ENLARGEMENT, REGION BUILDING AND SHIFTING BORDERS OF INCLUSION AND EXCLUSION

Részletesebben

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS

FOKOZATOS ELSZIGETELŐDÉS BEVEZETÉS A Gázai övezet története - A blokád bevezetése - Fokozatos elszigetelődés A gázai segélyflottilla-incidens - Mi is történt? - Következmények Törökország és Izrael - Jó gazdasági kapcsolatok -

Részletesebben

Az első világháború (1914 1918)

Az első világháború (1914 1918) SZAMOSI LÓRÁNT Az első világháború (1914 1918) 1. Európa a XX. század elején A XVI. századtól kezdve Európa folyamatosan gyarapodott, s a XIX. század végére már azt hitte, hogy a világ kiválasztott kontinense,

Részletesebben

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme.

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. AZ EGYETEM TÖRTÉNETE Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. Pázmány Péter esztergomi érsek 1635-ben Nagyszombat városában alapította

Részletesebben

Az Európa előtt álló új típusú kihívások

Az Európa előtt álló új típusú kihívások Az Európa előtt álló új típusú kihívások talas.peter@uni-nke.hu NKE NETK SVKK Az előadás vázlata A hatalmi erőviszonyok eredőiről A nemzetközi biztonság struktúrájának változása Az új hatalmi realizmus

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S NEMZETKÖZI SZEMLE Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S Ha a Helsinkiben megtartott európai biztonsági és együttműködési értekezlet (1975) kontinensünk második világháború utáni békés korszakának

Részletesebben

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban 8.1 Az els világháború jellege, jellemz i; a Párizs környéki békék Szövetségi rendszerek, frontok, az új típusú hadviselés jellemz i. A Párizs környéki békék területi, etnikai és gazdasági vonatkozásainak

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Történeti Intézet 1.4 Szakterület Történeti

Részletesebben

LENCSÉS ÁKOS. 1981-ben született Buda - pes ten. Egyetemi tanulmányait

LENCSÉS ÁKOS. 1981-ben született Buda - pes ten. Egyetemi tanulmányait LENCSÉS ÁKOS 1981-ben született Buda - pes ten. Egyetemi tanulmányait az ELTE könyvtár matematika szakán végezte. Jelenleg másodéves doktorandusz az ELTE-n, és a KSH Könyvtár osztályvezetője. 1 Dely Zoltán:

Részletesebben

Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiuknak sorsát, rendíthetetlen, mint a kőzet.

Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiuknak sorsát, rendíthetetlen, mint a kőzet. h ő sök beszéde, ZMNE / 2010. XI. 02. Assisi Szent Ferenc mondta egyszer: ha a császárral beszélhetnék, elrendeltetném vele, hogy a pacsirtáknak karácsony estéjén magot szórjanak a havas utakra, hadd legyen

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

MARKETINGELMÉLET. A stratégiai marketingtervezés alapjai. Kutatási módszerek

MARKETINGELMÉLET. A stratégiai marketingtervezés alapjai. Kutatási módszerek MARKETINGELMÉLET A stratégiai marketingtervezés alapjai A stratégiai marketingterv olyan dokumentum, amely meghatározza a célpiacokat, a marketingprogramok fejlesztését és végrehajtását. A tervezési folyamat

Részletesebben

I/A. Az alkalmazottak adatai

I/A. Az alkalmazottak adatai A 2011. évi CCIV. törvény 3. melléklete alapján I. A felsőoktatási intézményekben nyilvántartott és kezelt személyes és különleges adatok I/A. Az alkalmazottak adatai a) név, nem, születési név, születési

Részletesebben

A háború, amely megszüntet minden háborút

A háború, amely megszüntet minden háborút Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése megbízásából az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék 2014. május 8-9-én tudományos konferenciát szervez az első világháború

Részletesebben

félelmetes lapok is, amelyektől meghűlt az otthon maradottakban a vér

félelmetes lapok is, amelyektől meghűlt az otthon maradottakban a vér ő1őő őő1 11 ő ő1 11 11 11 ő 1 ő ő ő ő őő1 ő ő ő ő 1 ű 1 11 1 ő 1 ő ű ű ő 1 ű ő 1 11 ő ś ł ł 1 ńő ő 1 ő1őő őő1 1 ő ű ő őő őő ő ő ő ő ő ő ű őő ű ű ő ű ő ő ő 11 1 őő1 ő 1 1 11 11 ő 11 11 11 ő 1 ű őőőő ő ő

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Rostoványi Zsolt

Oktatói önéletrajz Dr. Rostoványi Zsolt egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1976-1977 MKKE Közgazdasági Továbbképző Intézet, nemzetközi gazdasági kapcsolatok

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

Ahová lehet, drámát ültess!

Ahová lehet, drámát ültess! Sneana Miletiæ Ahová lehet, drámát ültess! Az új szerb drámáról, avagy legyõzhetõk-e szavakkal az urbánus Szerbiát veszélyeztetõ rémségek Az új szerb drámát, amely a világban elért sikerét elsősorban Biljana

Részletesebben

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i.

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i. Zsebre raktam kezeim és lassú léptekkel mentem hazafelé. Helyenként lámpák fénye világított. Macskák futottak át az utcán. Kövér patkányok szaladgáltak a csatornák mellett. Egy helyen öt volt egymás mellett

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet 7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei Az őskor és az ókori kelet 1. A történelem forrásai. 2. Az őskőkor világa. 3. Az újkőkor változásai (gazdaság, életmód, vallás). 4. Az ókori folyamvölgyi

Részletesebben

33. lecke A honfoglalás és a kalandozások logisztikai háttere

33. lecke A honfoglalás és a kalandozások logisztikai háttere 33. lecke A honfoglalás és a kalandozások logisztikai háttere Honfoglalás Ha a mai kifejezést használjuk a logisztikai teljesítmény is figyelemreméltó. Azaz a teljes állatállományát is magába foglaló,

Részletesebben

A Kárpát-medence etnikai képe a 2. évezred fordulóján

A Kárpát-medence etnikai képe a 2. évezred fordulóján A Kárpát-medence etnikai képe a 2. évezred fordulóján (Kocsis Károly, Bottlik Zsolt, Tátrai Patrik: Etnikai térfolyamatok a Kárpátmedence határainkon túli régióiban (1989 2002). CD változat. MTA Földrajztudományi

Részletesebben

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete NATO ismertetése Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Angolul North Atlantic Treaty Organisation, rövidítve NATO. 28 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet a II. világháború után 1949.április

Részletesebben

Az elhelyező központokban lakó fiatalok körében előforduló krízishelyzetek és csoportdinamika

Az elhelyező központokban lakó fiatalok körében előforduló krízishelyzetek és csoportdinamika Az elhelyező központokban lakó fiatalok körében előforduló krízishelyzetek és csoportdinamika Pszicho-szociális krízis Egy egyén lelki egyensúlyának elvesztése, amikor az életben olyan eseményekkel és

Részletesebben

Feladatsor. 1. Pantheon 2. Forum Romanum 3. Colosseum 4. Circus Maximus

Feladatsor. 1. Pantheon 2. Forum Romanum 3. Colosseum 4. Circus Maximus .. Feladatsor 1. Az ókor kultúrája Párosítsa a képekhez a meghatározásokat és az építmények nevét! Írja a táblázatba a meghatározások betűjelét, illetve az építmények sorszámát! 1. 2... A Római templom,

Részletesebben

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet!

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 8.osztály 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 1914. 28-án, Bosznia fővárosában, egy terrorista pisztolylövésekkel meggyilkolta osztrák magyar trónörököst és feleségét. Az Osztrák Magyar Monarchia Szerbiának

Részletesebben

Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba

Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba 3. szint november-december Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba Magyarország 150 fős egységet küldene a NATO iraki kiképző alakulatába(1) - mondta Gyurcsány Ferenc egy, a londoni The Timesnak adott

Részletesebben

Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés

Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés Cser Orsolya Biztonságunk egyik záloga a hatékony civil-katonai együttmûködés A biztonság az egyik legalapvetõbb emberi szükséglet, amely sohasem önmagában, hanem mindig a veszélyhelyzetre történõ reagálásként

Részletesebben

Az európai energiapolitika és a kolaj. Dr. Szergényi István

Az európai energiapolitika és a kolaj. Dr. Szergényi István Az európai energiapolitika és a kolaj Dr. Szergényi István A szerz áttekinti az utóbbi idben megvalósuló és tervezett, Európát is érint kolajvezetékek építését és elkészítését. Ezek a kolajvezetékek meghatározzák

Részletesebben

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl Szlovák magyar együttmûködés I. KÖZÖS TUDOMÁNYPOLITIKAI LEHETÕSÉGEK ÉS GONDOK Az uniós tagság közös elõnyei Piacgazdaság és az állami fenntartású kutatásszervezet

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

Szociális párbeszéd. Munkahelyi stressz. Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl

Szociális párbeszéd. Munkahelyi stressz. Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl Szociális párbeszéd Munkahelyi stressz Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl This project is organised with the financial support of the European Commission 2 1. Bevezetés A munkahelyi stresszt nemzetközi,

Részletesebben

A hatékony kintlévőség kezelés eszközei - a gazdasági mediáció lehetőségei. 2010. november 11.

A hatékony kintlévőség kezelés eszközei - a gazdasági mediáció lehetőségei. 2010. november 11. A hatékony kintlévőség kezelés eszközei - a gazdasági mediáció lehetőségei. 2010. november 11. Faktoring Magyarországon, ezen belül Global Faktor Zrt (Felhasznált forrás: dr. Molnár Tamás) 100% 90% 80%

Részletesebben

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes Koller József ezredes SZÁLLÍTÓ ÉS HARCI HELIKOPTER ERŐK MISSZIÓS FELAJÁNLÁSAINAK JELENLEGI HELYZETE, A LÉGI KIKÉPZÉS- TÁMOGATÓ CSOPORT (AIR MENTOR TEAM) VÉGREHAJTOTT MISSZIÓINAK GYAKORLATI TAPASZTALATAI

Részletesebben

10 kwp TELJESÍTMÉNY HÁLÓZATRA DOLGOZÓ FOTOVILLAMOS RENDSZER TELEPÍTÉSI HELYSZÍNÉNEK KIVÁLASZTÁSA

10 kwp TELJESÍTMÉNY HÁLÓZATRA DOLGOZÓ FOTOVILLAMOS RENDSZER TELEPÍTÉSI HELYSZÍNÉNEK KIVÁLASZTÁSA 10 kwp TELJESÍTMÉNY HÁLÓZATRA DOLGOZÓ FOTOVILLAMOS RENDSZER TELEPÍTÉSI HELYSZÍNÉNEK KIVÁLASZTÁSA FARKAS I. 1 - BUZÁS J. 1 - SERES I. 1 - KOCSIS L. 2 - SZCS M. 3 1 Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

participatív tervezés

participatív tervezés Stake holder analysis és participatív tervezés Mi az érdekhordozó elemzés? Az Ée elemzés egy folyamat, amely során szisztematikusan összegyűjtjük és elemezzük azokat a lényegi információkat, amely alapján

Részletesebben

KISEBBSÉGKUTATÁS KÖNYVEK 39

KISEBBSÉGKUTATÁS KÖNYVEK 39 Amikor gróf Tisza István 1918. október 17-én elmondott utolsó parlamenti beszédében beismerte, hogy az első világháború ötvenegyedik hónapjában az erőviszonyok eltolódásánál fogva a háború megnyerésére

Részletesebben