42/2000. (X. 10.) sz. önkormányzati rendelettel. 16/2001. (IV. 24.) sz. önkormányzati rendelettel. 48/2001. (X. 30.) sz. önkormányzati rendelettel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "42/2000. (X. 10.) sz. önkormányzati rendelettel. 16/2001. (IV. 24.) sz. önkormányzati rendelettel. 48/2001. (X. 30.) sz. önkormányzati rendelettel"

Átírás

1 , BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 42/2000. (X. 10.) sz. önkormányzati rendelettel 16/2001. (IV. 24.) sz. önkormányzati rendelettel 48/2001. (X. 30.) sz. önkormányzati rendelettel 20/2003. (IV. 17.) sz. önkormányzati rendelettel MÓDOSÍTOTT 19/2000. (IV. 18.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről Egységes szerkezetbe foglalva: Budapest, július 21.

2 2 A BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 19/2000. (IV.18.) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről A Budapest Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló évi LXXVIII. törvény 93. (l) bekezdésében (a továbbiakban: Ltv.) kapott felhatalmazás alapján a tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről- a Budapest Főváros Közgyűlésének 35/1993.(XI. 15.) sz. és 36/1993. (XL 15.) sz. rendeleteinek keretei között a következő rendeletet alkotja: l. RÉSZ ÁLTALÁNOSRENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya 1. (l) A rendelet hatálya a Budapest Kőbányai Önkormányzat tulajdonában álló lakásokra tetjed ki, tekintet nélkül arra, hogy azok hol találhatók. (2) Az Önkormányzat költségvetési szervének épületében lévő - a rendelet hatálybalépésekor, a költségvetési szerv rendelkezésében álló, szolgálati lakásnak minősülő - lakás bérbeadásának és a bérbeadói hozzájárulás feltételeit a költségvetési szerv önállóan határozza meg. (3) A Vagyonátadó Bizottság hatáskörével vagy tulajdoni igény alapján indult bírósági eljárással érintett lakás bérbeadására az említett eljárásokban hozott jogerős és végrehajtható határozat meghozataláig e rendeletet kell alkalmazni.

3 3 A BÉRBEADÓJ JOGOKAT GYAKORLÓ ÉS A BÉRBEADÓJ KÖTELEZETTSÉGEKET TELJESÍTŐ SZERVEK 2. (l) A Képviselő-testület a rendeletben foglaltak szerint a bérbeadó jogainak gyakorlásával és a bérbeadó kötelezettségének teljesítésével átruházott hatáskörben a Polgúnnestert bízza meg, kivéve a rendelet 7. -ban, 13. ~-ában, 14. -ában, a 14/A. ~-ában, 14/B. -ában, a 14/C. -ában és a 14/D. -ában meghatározott bérbeadásokat, valamint a 16. -ában meghatározott lakásállományból történő törlést. (2) A Polgármester feladatkörét a Polgármesteri Hivatal és a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. közreműködésével látja el. A Kőbányai Vagyonkezelő Rt.. a lakásgazdálkodással kapcsolatos feladatkörét közszolgáltató tevékenység keretében látja el, külön megállapodásban foglaltak szerint. (3) A Kőbányai Vagyonkezelő Rt. külön szerződésben meghatározott vagyongazdálkodással kapcsolatos közszolgáltató tevékenysége körében, így különösen a) a bérlőkijelölési-, vagy önkormányzati tulajdonú felajánlását megelőzően, bérlőkiválasztási szaigálati jog bérlakások alapján bérbe adott elidegenítésre történő b) a közszolgálati bérlakások elidegenítésre történő felajánlását megelőzően, c) az R. 12. (l) bekezdésében meghatározott cserelakást igénylő határozatlan idejű jogviszonnyal rendelkező bérlők végleges elhelyezése körében a lakásbérleti szerződés felmondását megelőzően, d) a rehabilitációs területen lévő épületekből - a felújítás alatt átmeneti jelleggel - elköltöztetésre kerülő határozott idejű jogviszonnyal rendelkező bérlők elhelyezése körében, e) az Lt. 23. (4) bekezdésben meghatározott elemi csapás, vagy más ok miatt megsemmisült, illetve az építésügyi hatóság által életveszélyesnek minősített önkormányzati bérlakásokból kiüritési, elhelyezési kötelezettség alapján elköltöztetésre kerülő határozatlan idejű jogviszonnyal rendelkező bérlők elhelyezése körében köteles a Lakásügyi Csoport illetékes ügyintézőivel egyeztetni.

4 4 A LAKÁSBÉRLET LÉTREJÖTTE 3. (l) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése hozza létre. (2) Az Önkom1ányzat tulajdonában lévő lakást csak az e rendeletben meghatározott jogcímen és módon lehet bérbe adni. (3) Amennyiben a bérlőül kijelölt az okirat alapján a bérleti szerződést a megállapított határidőn belül nem köti meg, úgy az érdekelt meghallgatását követően a kijelölés visszavonható. Il. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRBEADÁSA 4. A LAKÁSOK BÉRBEADÁSÁNAK JOGCÍME! ÉS l\1ódjai A lakásokat: a) szociális rászorultság alapján; b) bérlökijelölési és bérlő kiválasztási jog alapján; c) törvényben előírt elhelyezési kötelezettség alapján; d) törvényben előírt bérbeadási kötelezettség alapján; e) az e rendeletben előírt - másik lakás biztosítására vállalt - kötelezettség alapján; f) az e rendeletben meghatározott lakásgazdálkodási feladatok ellátásának érdekében; g) az e rendeletben meghatározott más közérdelm célok megvalósítása érdekében; h) közszolgálati lakás céljára;

5 5 i) lakáscsere alapján, j) p~11yázat útján, k) garzonházi lakás bérbeadása átmeneti elhelyezésként ( fecskeház) l) költségalapon meghatározott lakbérű bérlakásként lehet bérbe adni. SZOCIÁLIS, JÖVEDELMI ÉS VAGYONI HELYZET ALAPJÁN TÖRTÉNŐ BÉRBEADÁS 5. (l) Szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján lakást bérbe adni a Budapest Főváros Közgyűlésének 35/1993. (XI.15.) számú renqeletében előírtak fennállása esetén lehet. (2) Szociális bérlet esetén a lakásigény mértéke: l személy - l lakószoba, 2-3 személy- l +fél lakószoba, minden további személy esetén + fél lakószoba/személy, de maximum összesen négy lakószoba lehet. (3) A lakásigény mértékének a megállapításánál a szociális bérletre jogosultat és a vele állandó jelleggel együttlakó azon személyeket kell figyelembe venni, akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhatók be a lakásba. A bérbeadó hozzájárulása nélkül a bérlő által befogadható személyek: a kiskorú gyermeke (az örökbefogadott, a mostoha, és nevelt gyermeke), valamint a befogadott gyermekétől az együttlakás ideje alatt született unokája. (4) A (3) bekezdésben említett személyek közül nem lehet figyelembe venni azokat, akik beköltözhető lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával, illetve bérleti jogával rendelkeznek.

6 6 BÉRBEVÉTELI AJÁNLAT-- 6. (l) Szociális lakásra bérbevételi ajánlatot nyújthat be. aki: a) magyar állampolgár vagy állandó letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi {!llampolgár. b) Kőbánya közigazgatási területén legalább 5 éve lakó.- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és ténylegesen, életvitelszerűen is a keruletben tartózkodik. (2) A bérbevételi ajánlatokról nyilvántartást kell vezetni. (3) Bérbevételi ajánlatot az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani. (4) A bérbevételi ajánlat a benyújtástól számított egy évig érvényes, lejártakor megújítható. BÉRBEADÁS SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁG ALAPJÁN 7. (l) A Népjóléti Bizottság döntése alapján szociális bérlakás annak az érvényes bérbevételi ajánlattal rendelkező igénylőnek adható bérbe, akinek vagy akivel együtt költöző családtagoknak a) tulajdonában vagy haszonélvezetében nincs másik beköltözhető lakás, b) bérletében nincs önkormányzati tulajdon ú bérlakás, c) egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét 1 d) pénzbeli térítés ellenében nem mondott Ie önkormányzati lakása bérleti jogáról, e) beköltözhető magántulajdon ú ingatlanát- l O éven belül - nem idegenítette el, f) bérlakását - 10 éven belül - nem cserélte el önkormányzati-, vagy magántulajdonú lakásra,

7 7 g) építésügyi szakhatósági vélemény alapján éleweszélyes, i!letve egészségügyi szakhatósági vélemény alapján súlyosan egészségkárásító lakásban él, h) a családban szakorvosilag igazolt, tartósan beteg személynek nem biztosított különszoba, valamint i) a családban együtt lakó önálló család részére nem biztosított különszoba. ( 1) Szociális rászorultság alapján bérlakásra újab b kérelmet - a Népjóléti Bizottság elutasitó határozatát követően 6 hónap elteltével lehet ismét benyújtani. A kérelmezőket az elutasító határozatban a hivatal erről írásban tájékoztatja. (3) A (2) bekezdésben megjelölt időtartamon belül benyújtott és beiktatott szociális lakáskérelmeket a Népjóléti Bizottság- az utolsó elutasító határozatát követően - 6 hónap elteltével tárgyalja ismételten. A bizottsági. döntésről a hivatal 30 nap,on belül írásban tájékoztatja az igénylőket BÉRBEADÁS BÉRLÖKIJELÖLÉSI ÉS BÉRLŐKIVÁLASZTÁSI JOG ALAPJÁN 8. (l) Ha a lakást ismételten bérbe lehet adni, a bérlő kijelölésére, illetve a bérlő kiválasztására jogosultat fel kell hívni, hogy 15 napon belül közölje a bérlő személyét és határozza meg a bérbeadásnak azokat a feltételeit, melyre jogszabály vagy megállapodás fel jogosítja. (2) A jogosult figyeimét fel kell hívni, hogy ha határidőben nem válaszol, vagy az általa közölt adatok alapján a szerződést nem lehet megkötni, a lakás bérének meg felelő összeget és a lakás bérbeadójának számlázott közüzemi és (társasházi) közös költségeit köteles megtériteni. BÉRBEADÁS TÖRVÉNYBEN ELŐÍRT KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN 9. (l) Ha az - Ltv. 67. (l) bekezdésén alapuló - lakás bérbeadására vonatkozó kötelezettséget az Ltv. 94. (l) bekezdésében említett eljárásban állapítják meg, a bérleti szerződést a jogerős és végrehajtható határozat bérbeadó által történt kézhezvételétől számított 60 napon belül kell megkötni.

8 8 (2) A Ln. 67. (2) -(3) bekezdés, illetve a 94. (!)bekezdése alapján másik lakás bérbeadására előírt, vagy elhelyezésre igényt tartó személlyel szembeni önkonnányzati kötelezettségnek - a teljesítés időpontját illetően - a Polgám1estcr döntése alapján kell eleget tenni. 10. A 9. ~ (2) bekezdésében említett rendelkezéseken alapuló önkom1ányzati kötelezettséget - a jogosulttal való megállapodás alapján - pénzbeli térítéssel meg lehet váltani. A jogosult olyan összegű pénzbeli térítésre tarthat igényt, mint amilyen összegű térítés a lakásbérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a rendelet alapján jár. BÉRBEADÁS MÁSIK LAKÁS BÉRBEADÁSÁRA V ÁLLAL KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN ll. (l) Másik lakást kell bérbe adni annak a jogcím nélkül lakó személynek, aki a bérleti jog megszűnése után maradt vissza a lakásban, ha a bérleti jog megszűnését megelőző 5 évben állandó jelleggel jogszerűen a lakásban lako n. (2) Nem adható másik lakás bérbe az (l) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem, ha: a) a lakásbérletijog folytatásárajogosult lakik a lakásban; b) a visszamaradt személynek - kiskorú esetében neki vagy szülőjének - bármilyen beköltözhető lakás tulajdonjoga, bérleti, illetve haszonélvezeti joga van. (3) Az (l) bekezdés alapján másik lakás akkor adható bérbe, ha a jogosult vállalja a lakásban lakó többi - másik lakás bérbevételére nem jogosult - személy lakásba történő befogadását. (4) Ha az (l) bekezdés alapján több jogosult van, részükre együttesen egy másik lakást lehet bérbe adni.

9 9 A jogosultak kérelmére a lakást bérlőtársi jogviszonyban kell bérbe adni. (5) Másik lakásként - a jogosult (jogosultak) és a vele költöző személyek együttes számától függetlenül - egyszabás lakás adható bérbe. (6) Ha az a lakás, amelyben az (l) bekezdésben meghatározott személy lakik, megfelel az (5) bekezdésben rögzítetteknek, úgy az általa használt lakás is bérbe adható reszere. (7) A másik lakásra való jogosultság megállapításához szükséges adatok és igazolások benyújtására a lakásban lakókat határidő megjelölésével fel kell hívni. Ha a határidő eredménytelenül telt el, a felhívást újabb hatámap kitűzésével meg kell ismételni, s annak eredménytelensége esetén a másik lakás bérbeadására való jogosultságot nem lehet megállapítani. (8) A szociális intézményből távozó részére, ha a lakásáról a szociális intézménybe utalásakor pénzbeli térítés ellenében mondott le, az intézményből történő elbocsátásakor legfeljebb egyszabás lakás adható bérbe. BÉRBEADÁSLAKÁSGAZDÁLKODÁSI FELADATOKKERETÉBEN 12. (l) Másik lakás bérbe adható annak, akinek a bérbeadó a szerződést részére cserelakást biztosít. felmondta, s (2) Masik lakás bérbe adható annak, akinek a bérbeadó a szerződést felmondta, és megállapodott vele, hogy pénzbeli térítés mellett másik lakást ad bérbe. (3) A Népjóléti Bizottság hozzájárulásával másik, nagyobb alapterületű és/vagy magasabb komfortfokozatú és/vagy magasabb szobaszámú lakás adható bérbe annak, aki erre külön megállapodást köt az önkormányzattal. (4) Az (l) - (2) bekezdésben foglalt esetekben a másik lakás bérbeadására vonatkozó - a rendeletben meghatározott - szabályokat nem kell figyelembe venni.

10 10 BÉRBEADÁS KÖZSZOLGÁLATI LAKAS CÉLJÁRA 13. (l) A rendeletben meghatározott bérbeadási feltételeket nem kell figyelembe venni. ha a bérbeadás: a) az Önkonnányzat szerveinek alkalmazásában álló köztisztviselő; b) az Önkormányzat költségvetési szerve által foglalkoztatott közalkalmazott részére történik. (2) Az egynaptári évben az (l) bekezdés.a)-b) pontjábanjelölt célokra felhasználható közszolgálati lakások számáról folyó év július 31-éig dönt a képviselő-testület - a munkáltató által a Lakásügyi Csoporthoz - a legkésőbb június 15-ig beérkezett kérelmek figyelembevételével. (3) A közszolgálati lakáskeret felhasználására a munkáltatók- a Népjóléti Bizottság vezetőjével történő egyeztetést követően -tesznek javaslatot. (4) A munkáltató közszolgálati lakásra azt a munkavállalóját javasolhatja. aki nem rendelkezik a Budapest Főváros közigazgatási területén: a) tulajdonában, illetve haszonélvezetében lévő ingatlannal, valamint b) önkormányzati tulajdon ú lakásban bérleti-, vagy bérlőtársi jogviszonnyal. (5) A közszolgálati lakás bérbeadása határozott időtartamra (3 év) vagy a bérlőnek az adott szervnél fennálló munkaviszonyának időtartamára történhet. (6) Ha a közszolgálati lakás bérlőjének munkaviszonya nem a munkáltató érdekkörében felmerülő ok folytán szűnik meg, a bérlő köteles a lakást minden elhelyezési igény nélkül a munkaviszony megszűnését követő 15 napon belül kiüríteni. Ha a munkaviszony megszűnésére a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, úgy a lakás bérleti joga a bérlő részére határozott időre, legfeljebb l évre biztosítható, a határidő lejártával a bérlőnek minden elhelyezési igény nélkül azonnal el kell hagynia a lakást.

11 ll 14. ( 1) Fegyveres testületek és rendvédelmi szervek dolgozói számára a rendeletben meghatározott feltételektől történő eitekintéssel önkormányzati lakás adható bérbe. (2) Lakás bérlökijelölési jog biztosításával az ( 1) bekezdésben meghatározott szerv által kijelölt személy számára adható bérbe határozott időre, az adott szervnél fennálló szolgá]ati, illetve munkaviszonva időtartamára. Az ilven célra ~ - - felhasználható lakások számáról, a fegy veres testületek és rendvédelmi szervek közöni elosztásról a Népjóléti Bizottság javaslata alapján a képviselö-testület dönt. LAKÁS BÉRBEADÁSA P ÁL Y ÁZAT ÚT JÁN 14/A. Pályázati feltételek (l) Szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján lehet lakást bérbe adni annak a pályázónak, aki megfelel a Budapest Főváros Közgyűlésének 35/1993. (XI. 15.) számú rendeletébe foglalt szociális, jövedelmi és vagyoni feltételeknek, feltéve, hogy vele szemben e rendeletben meghatározott kizáró ok nem áll fenn. (2) A pályázaton kizárólag érvényes bérleti jogviszonnyal rendelkező kőbányai lakosok vehetnek részt, akik a pályázat kiírójával, illetve megbízottjával, a Kőbányai Vagyonkezelő Rt-vel szerzödéses lakásbérleti jogviszonyba állnak, és vállalják jelenlegi bérleményük téritésmentes leadását. (3) A pályázónak nem lehet a lakásszolgáltatással, ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokból, illetve a lakásban igénybe vett egyéb szolgáltatásból hátraléka. (4) A pályázat benyújtását megelőző 6 hónapra visszamenő legesen a pályázó a díjfizetési kötelezettségeinek rendszeresen eleget tett. (5) A lakás várható bérleti és a szerződés-tervezetben meghatározott külön szolgáltatásokért járó díja a pályázó és a vele költöző személyek nettó összjövedelmének 20 %-át nem haladja meg. (6) A megpályázott lakásra vonatkozóan az együttköltözők száma alapján számított egy főre jutó alapterület nem kevesebb 12 m2-nél.

12 12 (7) A kiírásban meghatározott pályázati biztosíték befizetése. A pályázati biztosíték a pályázók számára a bírálat közzététclétől számított 15 napon belül, a megjelölt bankszámlára átutalással, visszafizetésre kerül. A befizetett biztosíték után kamat nem jár. A pálvázatot kiíró a biztosítékot nem pályázott, de nem tett eleget kötelezettségének. (8) Házastársak pályázatot csak közösen nyújthatnak be. (9) Pályázat alapján nem adható bérbe lakás annak, aki, fizeti vissza annak. aki eredménvcscn a szerződéskötési, bérlemény-leadási a) a pályázat benyújtását megelőzően 5 éven belül birtokháborítással költözött bármilyen lakásba vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségbe; b) a pályázatában valótlan adatot közöl; -- c) bármilyen beköltözhető lakás tulajdonjogával vagy lakás bérleti, illetve haszonélvezeti jogával rendelkezik, ( kivéve, ha a Kőbányai Önkormányzat tulajdonában lévő lakását a bérbeadó részére térítésmentesen visszaadja). Aki pályázatában valótlan adatot közöl, annak a cselekményétől pályázat útján lakás nem adható bérbe. számított 3 évig PÁLYÁZATIELJÁRÁS 14/B. (l) A pályázat az önkormányzat saját eszközeiből létesített, valamint teljes felújításban részesült lakások esetében irható ki. Pályázati úton történő hatáskörben. bérbeadásról a Népjóléti Bizottság dönt átruházott (2) A pályázatot a helyben szokásos módon kell meghirdetni (Kőbányai Hírek című helyi lapban és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláin). (3) A pályázó számára a pályázat ideje alatt a lakás megtekintését a műszaki állapottól függően lehetövé lehet tenni.

13 13 (4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell: a) a lakás címét; b) a lakás alapterű letét, szobaszámát, komfortfokoza tát; c) a lakásra megállapított bérleti és a különszolgáltatások díjait; d) a p~ílyázati feltételeket; e) a lakás megtekinthetőségének időpon~át; f) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját; g) a pályázati eredmény közlésének módját és időpontját. (5) Egy pályázó az azonos időpontban meghirdetett lakások közül legfeljebb három lakás bérbevételére nyújthat be pályázatot (6) A pályázatot az e célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani. (7) A pályázatnak tartalmaznia kell a bérbevételi ajánlatot tevő nevét, a lakásba költöző személyek számát, nevét, a pályázóval fennálló rokoni kapcsolatát. (8) Az eredményesen pályázó a közzétételtől számított 15 napon belül, de legkésőbb az erről szóló külön értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül, köteles a bérleti szerződést megkötni. (9) A bérleti szerződés a pályázó bérleti jogviszonyának megfelelően, azzal azonosan, határozon időre ( előbérleti jog biztosításával) vagy határozatlan időre köthető meg. GARZONHÁZILAKÁSBÉRBEADÁSAÁTMENETIELHELYEZÉSKÉNT (FECSKEHÁZ) 14/C. (l) Garzonházban (fecskeházban) csak olyan 35 év alatti fiatalok nyerhetnek elhelyezést, akik a Kőbányai Önkormányzatnál érvényes bérbevételi ajánlattal rendelkeznek, valamint nincs önálló ingatlantulajdonuk, vagy önkormányzati bérlakásuk és házastársi, vagy élettársi kapcsolatban élnek.

14 14 (2) A bérbeadásról és időtartamáról a Népjóléti Bizottság dönt átruházott hatáskörben. A bérbeadás határozott időre történik, melynek időtartama az öt évet nem haladhatja meg. A bérleti jogviszony megszűnése esetén a lakást, elhelyezési igény nélkül el kell hagy111. (3) Lakás l1lyan fiataloknak adható bérbe, akik kereső tevékenységet végeznek, vagy valamely felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói. (4) Garzonházban (fecskeházban) csak azok a fiatalok kerülhetnek elhelyezésre, akik lakáscélú előtakarékossági szerződéssel rendelkeznek, kivéve a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.. A lakáscélú megtakarítás minimális összege éves szinten a garzonházi lakás bekerülési költségének 5 %-a. Nem új lakás bérbeadásakor a lakás becsült forgalmi értéke alapján kell megállapítani az előtakarékosság összegét. Az előtakarékossági szerződést Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézménnyel vagy biztosítóintézettel kell megkötni, legalább a bentlakás időtartamára. A bérlőnek hozzájárulást kell adnia, hogy az előtakarékossági szerződésben foglaltak időarányos teljesítéséről a pénzintézet az önkormányzatot tájékoztathassa, illetve hogy felhívásra erre ő is köteles. (5) A lakást el kell hagyni a vállalt lakáscélú megtakarítás nem megfelelő teljesítése miatt, vagy ha a kereső tevékenység 90 napnál hosszabb időre megszűnik, illetve a hallgatói jogviszony megszűnése esetén. A lakást határozott időre kötött lakásbérleti szerződés lejártakor vagy a jogosultság megszünését kiváltó ok keletkezésétől számított hat hónapon belül a saját ingóságoktól kiürítve, tisztán, kifestve, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére át kell adni.

15 15 KÖLTSÉGALAPON l\1eghatározott LAKBÉRŰ LAKÁSOK BÉRBEADÁSA 14/D. (l) Az önkom1ányzati pénzeszközök felhasználásával tulajdonába kerülő bérlakások esetében az önkom1ányzat költségalapon meghatározott lakbérű lakásokat is működtcthet. A költségalapon meghatározott lakbérű lakások körét a képviselőtestület határozza meg. A bérlők kiválasztása nemaszociális rászorultság, hanem az önkormányzat egyéb lakáspolitikai céljai és gazdálkodási érdekei alapján történik. (2) A Képviselő-testület a költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások esetében a bérbeadéi jogokat külön megállapodás keretében átadhatja a Kőbányai Vagyonkezelő Rt-nek. BÉRBEADÁS KÖZÉRDEKŰ FELADATOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN 15. A rendeletben meghatározott bérbeadási feltételek nem vonatkoznak: a) az Önkormányzatnak kisajátítási kérelme alapján le folytatott eljárására; b) más Önkormányzattal történt megállapodására; c) az Ltv. 23. (4) bekezdésében meghatározott esetekben. LAKÁS BÉRBEADÁSA NEM LAKÁS CÉLJÁRA 16. (l) Azokat a megüresedett lakásokat, amelyek műszaki állapotuk miatt bérlakásként nem, vagy aránytalan anyagi ráfordítással használhatók, a lakásállományból ki kell vonni, és a továbbiakban nem lakás célú helyiségként is hasznosíthatók.

16 16 A lakásállományból történő törlésről a Képviselő-testület dönt a Tulajdonosi Bizottsúg javaslata alapján. (2) Lakás nem lakás céljára csak közérdekű hasznosításra - meghatározott időre és tevékenységre - használható vagy adható bérbe. (3) A lakás egy részét az alábbi feltételek együttes fenn állása esetén lehet nem lakás céljára használni: a) a bérlő a saját jogán kíván a lakásban gazdasági vagy szolgáltatási teyékenységet végezni; b) bérlőtársak esetében a bérlőtárs a lakás egy részének más célra történő használatához hozzájárul; ~..,, c) olyan tevékenységet folytat, ami a lakás műszaki állapotát nem károsítja, a többi lakó nyugalmát nem zavmja;., d) a lakás alapterületének felét a nem lakás célú használat nem haladja meg. (4) A lakás teljes vagy részleges nem lakás célú használatához a bérbeadó hozzájárulása szükséges. (5) Ha a bérlő a lakását a bérbe adó engedélye nélkül nem lakás céljára használja, a bérleti jogviszonyt fel kell mondani. BÉRBEADÁS BÉRLŐTÁRSAK RÉSZÉRE 17. (l) Házastársak részére írásbeli kérelmükre bérlőtársi lakást bérbe adni. jogviszony keretében kell a (2) Ha a lakásbérleti szerződés e rendelet hatálybalépésekor már fennáll, a bérlőtársi jogviszony az (l) bekezdésben meghatározott esetekbenjöhet létre. (3) A bérbeadó, a bérlő és a vele együtt lakó gyermeke (az örökbefogadott, a mostohaés nevelt gyermeke), valamint a jogszerűen befogadott unokája közös kérelmére a bérlőtársi szerződést megkötheti, ha a gyermek, illetőleg az unoka a 18. életévét betöltötte, és a bérlővellegalább 2 év óta együtt lakik.

17 17 (4) Bérlő tár~! szerződés nem köthető, ha.~ (3) bekezdésben említett hozzátartozó a Főváros területén másik beköltözhető lakással rendelkezik. MEGÜRESEDETT TÁRSBÉRLETI LAKRÉSZ BÉRBEADÁSA 18. (l) A megüresedett társbérleti lakrészt a visszamaradt társbérlőnek kell bérbe adni, ha a teljes lakás nem, vagy legfeljebb egy szobával haladja meg a visszamaradt társbérlő lakásigénye mértékét. (2) A visszamaradt társbérlő lakásigénye mértékének számításánál csak azokat a lakásban állandó jelleggellakó személyeket lehet figyelembe venni, akiket a bérlő.. a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba. (3) Egyedülálló visszamaradt társbérlő részére megüresedett társbérleti lakrész nem adható bérbe. (4) Ha az (l) - (3) bekezdésben meghatározott feltételek nem állnak fenn, a bérbeadó a visszamaradt társbérlő lakásbérleti szerződését cserelakás egyidejű felajánlása mellett [elmondhatja. III. RÉSZ A BÉRBEADÁS IDŐTARTAMA 19. (l) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lakást határozott időre kell bérbe adni. A bérlőnek a határidő letelte után előbérleti joga van. (2) Ha a bérlő előbérleti jogával nem él, illetve szociális bérletre nem jogosult, elhelyezésre nem tarthat igényt. (3) Szociális bérlet esetén - határozott időre szóló bérbeadáskor -, ha a Fővárosi Közgyűlés a (XI. 15.) számú rendeletében foglalt feltételek a határidő lejártakor a bérlőre vonatkozóan továbbra is fennállnak, a szerződést a bérlő kérelmére meg kell hosszabbítani.

18 18 (4) Határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig kell a lakást bérbe adni, ha a bérlökijelölési vagy a bérlő kiválasztási jog jogosujtja így rendelkezik. (5) A határozott időre szóló bérbeadás időtartama- valamely feltétel bekövetkezése-, más esetekben legfeljebb öt év, melynek lejártakor a szociális bérletre jogosult bérlőt újabb, legfeljebb öt évre szóló előbérlet illeti meg. (6) Ha a bérlő a határozott időre szóló szerződés megszűnésekor szociális bérletre nem jogosult, akkor a lakást a bérbeadó részére rendeltetésszerú használatra alkalmas állapotban át kell adnia. (7) Ha a bérlő a törvény hatálybalépéséig kiutalt átmeneti lakásának - kivéve a bérleti jogviszony szüneteltetése miatt bérbe adott lakást- határozatlan időre történő bérbe adását kéri, részére azt határozatlan időre bérbe kell adni. IV. RÉSZ A FELEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 20. (l) A bérbeadó és a bérlő megállapodhat, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerií használatra alkalmas állapotúvá, illetve korszerűsítheti. (2) A bérbeadó hozzájárulásával az elvégzett munkák igazolt költségeit a bérbeadó megtéri ti. (3) a) A bérbeadó a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezési tárgyainak karbantartásáról, felújításáról, cseréjéről, pótlásáról akkor köteles gondoskodni, ha a bérlő vállalja a külön szolgáltatás díjának megfizetését. b) Amennyiben a (3) a.) pontjában foglaltak szerint a bérleti szerződésben meghatározott munkák szükségességét a lakás nem rendeltetésszerű használata, illetve rongálás idézte elő, azok elvégzését a bérlő a bérbeadótól nem követelheti. A LAKBÉR MÉRTÉKE 21. A lakás lakbérének mértékét külön önkormányzati rendelet határozza meg.

19 19 JOGCÍM NÉLKÜLI LAKÁSHASZNÁLA T 22. (l) A lakás jogcím nélküli használói azok a személyek, akik a lakásbérleti jogviszony megszünése után az önkon11ányzati lakásban visszamaradtak és a bérleti jogviszony folytatására nem jogosultak. (2) A jogcím nélküli lakáshasználó a lakást a jogcím nélküli használat kezdetétől számított hatvan napon belül köteles elhagyni. (3) A (2). bekezdés nem alkalmazható, ha a lakásban visszamaradt jogeim nélküli lakáshasználó elhelyezésre tarthat igényt. HASZNÁLATI DÍJ 23. (l) Az önkormányzati bérlakás jogcím nélküli használója használati díjat köteles fizetni. Ha a lakásban több jogcím nélküli személy maradt vissza, akkor használati díj fizetési kötelezettségük egyetemleges. (2) A bérleti díjjal azonos összegű használati díjat kell fizetni, ha a jogcím nélküli lakáshasználó a bérbeadóval kötött megállapodás alapján elhelyezésre igényt tarthat. (3) A használati díj a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított; a) 6 hónapig a lakásra megállapított bérrel azonos összeg; b) 6-12 hónapig a lakásra megállapított bér négyszerese; c) hónapig a lakásra megállapított bér hétszeres e; d) 24 hónap után a lakásra megállapított bér tízszerese.

20 V. RÉSZ A BÉRBEADÓJ HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI HOZZÁJÁRULÁS A LAKÁSBA TÖRTÉNŐ BEFOGADÁSHOZ 24. (l) Bérbeadó a bérlő (bérlőtárs, társbérlő) kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a törvényben előírt személyeken kívül a bérlő a) a testvérét, b) az élettársá t, c) a gyermekének házastársá t, d) a gyermekének élettársát, e) az unokáját, f) az eltartóját, g) az albérlőjét, továbbá a h) jogszerűen befogadott személyeknek az együtt lakás ideje alatt született gyermekét a lakásba befogadhatja. (2) A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnése esetén a befogadott személy a lakásból közteles kiköltözni. (3) A befogadott személy a bérlő halála esetén akkor tarthat igényt másik lakásra, ha a lakásban visszamaradt személyek egyike sem jogosult a bérleti jog folytatására, s a befogadáshoz történő hozzájárulástól számított legalább öt évig folyamatosan, állandó jelleggel a lakásban lakott. HOZZÁJÁRULÁSTARTÁSISZERZÖDÉSESETÉN 25. (l) A bérbeadó a bérlő írásbeli kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a határozatlan időre szóló bérleti jogviszony folytatása ellenében tartási szerződést kössön, azzal akinek önálló lakása nincs, valamint ha nem állnak fenn a törvényben meghatározott kizárá feltételek. (2) Hozzájárulás esetén a bérlő az eltartóta lakásba befogadha~a.

21 .. 21 {3) A hozzájárulást meg kell tagadni, ha az eltartónak más eltartotta l ts tartási szerzödése van. HOZZÁJÁRULÁS ALBÉRLETBE ADÁSHOZ 26. (l) Az aibcrletbe adáshoz hozzájárulás akkor adható, ha legalább egy lakószoba a bérlő használatában marad és az albérleti jogviszony alapján a lakásba költözők, valamint a már lakásban jogszerűen lakók számát figyelembe véve, a lakás egy használójára legalább 6 m2-es lakó-alapterület jut. (2).Az önkormányzati bérlakás egésze vagy az (l) bekezdést.meghaladó része abban az esetben és arra az időre adható albérletbe, ha a bérlő: a) a Főváros területén kívül dolgozik vagy folytatja tanulmányait; b) lakóhelyén kívül gyógykezelésben részesül; c) sorkatonai szalgálatot teljesít; d) szabadságvesztés büntetését tölti. (3) A lakásból a (2) bekezdés szerinti tartós távollét okát a bérlő hitelt érdemlően igazolni köteles. (4) Egy szobás lakás albérletbe adása csak a (2) bekezdésben felsorolt esetekben engedélyezhető. HOZZÁJÁRULÁS LAKÁSCSERÉHEZ 27. (l) A lakáscseréhez való hozzájárulást a Fővárosi Önkormányzat 36/1993. (XI.l5.) számú rendeletének keretei között kell megadni, illetve megtagadni. (2) A lakás bérleti joga csak más lakás, illetve lakások bérleti, illetve tulajdonjogára cserélhető el.

22 22 -- (3) Bérleti jog és tulajdoncsere esetén csak egész lakás tulajdonjoga,cserélhető el bérleti jogra. (4) Ha a csere folytán többlakásos épületben tulajdoni hányadot szereznek, a tulajdoni hányad megszerzésével együtt önálló lakásnak alkalmas helyiségcsop01i kizárólagos használatát is meg kell szerezni. (5) A csere folytán a lakásba költöző személlyel bérleti szerződést ugyanolyan feltételekkel kell megkötni, mint amilyen feltételekkel a cserélő bérlő cserélte. Azoknak a személyeknek a befogadásához, akik a csere folytán a lakásba költöznek, a bérbeadónak hozzá kell járulnia, de a befogadott személyek a bérleti jogviszony megszűnése esetén nem tarthatnak igényt lakás bérbeadására. VI. RÉSZ LAKÁSBÉRLET MEGSZŰNÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK BÉRLETI JOGVISZONY MEGSZÜNTETÉSE KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL ÉS FELMONDÁSSAL 28. (l) A határozatlan idejű bérleti jogviszony megszűntetéséről akkor lehet megállapodni. ha a bérlő kisebb alapterületű, kevesebb szobaszámú vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérbeadását és pénzbeli térítés megfizetését kéri. (2) Az (l) bekezdés esetén, pénzbeli térítésként a bérbe adandó és a lakásbérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás üres forgalmi értéke különbségének 50 %-a fizethető ki. (3) Ha a bérlő a lakásbérleti jogviszonyt úgy kívánja megszüntetni, hogy térítést kér, térítésként a lakás üres forgalmi értékének meghatározott része fizethető ki. a) Ha a bérbeadó felmondása esetén a bérlő cserelakás helyett pénzbeli térítést elfogad, pénzbeli térítésként a felmondással érintett lakás üres forgalmi értékének l 00 %-a fizethető meg.

23 23 -- b) Ha a-bérlő a lakásbérleti jogviszonyt úgy kívánja-megszüntetni, hogy pé~zbeli térítést kér, térítésként a lakás üres forgalmi értékének 75 %-a fizethető meg, kiyéve, ha a lakást a rendelet hatályba lépése után önkormányzati eszközökből létesítették vagy teljes felújításban részesült. Ebben az esetben a térítés mértéke a lakás üres forgalmi értékének 40 %-a az építést vagy a teljes tc>iújítást követő 15 évig. (4) Ha a bérlő másik lakást kér, s az azonos szobaszámú, vagy közel azonos alapterületű és komfmifokozatú, mint a határozatlan idejű bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás, a bérlő ajánlatát ilyen lakás rendelkezésre állásától függöen lehet teljesíteni. (5) A pénzbeli térítés 50 %-a a megállapodás aláírásakor, a fennmaradó része pedig a lakás ússzaadásakor fizethető ki. A LAKÁSBÉRLETI JOGVISZONY FOLYTATÁSÁNAK ELISMERÉSE 29. A bérlő halála esetén a lakásbérletijogviszony folytatásának elismerésére az Ltv. 32. a az iránvadó. ADATVÉDELMISZABÁLYOK 30. (l) A Polgármesteri Hivatal a törvény keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyeket a Ltv, a Fővárosi Önkormányzat rendeletei és e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, illetőleg a bérbeadéi hozzájárulásról történő döntés érdekében igényelhet. (2) A szociális bérletre jogosultat a rendeletben foglalt feltételek teljesítéséhez a bérbeadó adatszolgáltatásra hívja el. (3) A vagyoni és jövedelmi helyzetről az érintettnek nyilatkoznia kell. (4) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a Polgármesteri Hivatal jogszabályban rendszeresített saját nyilvántartásában szerepe l.

24 24 (5) A kötelezett közokirat esetén cs2k annak bemutatására hívható fel. (6) A nyilvántartás adatait kizárólag a rendeletben szabályozott bérbeadáshoz es bérbeadói hozzájáruláshoz, illetve a szociális, jövedelmi, vagyoni helyzet vizsgálatához lehet felhasználni. HATÁLYBALÉPÉS 31. (l) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba. -(2) A bérbevételi ajánlatokat a rendelet hatálybalépésétől számított 90.napon belül meg kell újítani. Ennek elmaradása az ajánlattétel megszűnését eredményezi. (3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ltv. és a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit, illetve a Fővárosi Önkormányzat 35/1993. (XI. 15.) és (XI.15.) rendeleteit megfelelően kell alkalmazni. (4) E rendelet hatálybalépésével hatályátveszíti a 17/1994. (IV. 19.) sz., a 31/1994. (V. 17.) sz.. a 16/1995. (V. 2.) sz., a 3/1996. (I. 30.) sz., a 17/1996. (IV. 2.) sz., a (II. 4.) sz., az (1. 20.) sz., a 2/1999. (1. 19.) sz., a (II. 9.) számú önkormányzati rendeletekkel módosított 3/1994. (1. 25.) számú önkormányzati rendelet. György István polgármester dr. ~eszíeliistván jegyző Akihirdetés napja: Budapest, április 19. A hatálybalépés napja : Budapest, május l.

19/2000. {IV.18.) számú önkormányzati rendelete. az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről

19/2000. {IV.18.) számú önkormányzati rendelete. az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről A BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 19/2000. {IV.18.) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről A Budapest Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (IV. 25.) számú rendelete feltételeiről Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pálháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 3/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Pálháza Város Önkormányzat

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2006. (III.20.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. A lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2005.( IV. 20. ) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről (egységes szerkezetben

Részletesebben

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről.

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. (Egységes szerkezetben az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

Részletesebben

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete a Jánoshalma Városban épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről Jánoshalma Város Önkormányzati Képviselő-testülete a fiatal

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Csömör

Részletesebben

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére napirendi pont előadó készítette megjegyzés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelete Őrbottyán Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Részletesebben

Hajdúbagos Község Önkormányzatának

Hajdúbagos Község Önkormányzatának Hajdúbagos Község Önkormányzatának 2./2002.( II.25.) ÖR. számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásáról, a lakbérek megállapításáról és a lakásgazdálkodással kapcsolatos

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról Előszállás Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2..

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2.. Herceghalom Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2002.(XII.15.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére (Egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez Alulírottak.(név) bejelentjük, hogy pályázatot nyújtunk be Kazincbarcika Város Önkormányzata

Részletesebben

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S 1. számú melléklet Kéthely Község Önkormányzatának 4/2002.(III.15.) számú rendeletéhez B E J E L E N T É S önkormányzati tulajdonú lakás bérletére irányuló szándékról /I., II., III., IV. fejezet valamennyi

Részletesebben

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Hatályos 2014. december 5. az Ongai Önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

Összevont szerkezet 2001(09.12)

Összevont szerkezet 2001(09.12) Összevont szerkezet 2001(09.12) ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ- TESTÜLETE az önkormányzati lakások lakbérének megállapításáról szóló 14/2000.(12.15) számú rendeletének 12/2001(09.12) számú rendeletével

Részletesebben

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009.(X. 14.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege)

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) az Ongai Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet Pályázati Hirdetmény Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet költségalapon meghatározott lakbérű önkormányzati bérlakások határozott idejű bérleti jogának elnyerésére Pályázati

Részletesebben

1. A lakásbérlet általános szabályai 2.

1. A lakásbérlet általános szabályai 2. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete Bucsa Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete Algyő Nagyközség Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről /

Részletesebben

Pályázat önkormányzati szociális bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat hiányosan kerül

Részletesebben

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete../2015. (.) rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló, 29/2009.( IX.30.) számú rendelet

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzat Képviselő-testületének. 10./2014 (IX.15.) önkormányzati rendelete

Zalacsány község Önkormányzat Képviselő-testületének. 10./2014 (IX.15.) önkormányzati rendelete Zalacsány község Önkormányzat Képviselő-testületének 10./2014 (IX.15.) önkormányzati rendelete a Zalacsány községben épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről Zalacsány község Önkormányzat

Részletesebben

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről A Képviselő-testület az Alkotmány 44/A..(1) bek. a.) pontjában biztosított alapjogával

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések .. BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 56/1994.(XI.8.) sz. önkormányzati rendelete Az első 1ak.ástu1ajdont szerzok: támogatásáról A Budapest Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól és a bérleti jogviszony

Részletesebben

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte,

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte, 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról

Részletesebben

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonát képező és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2004.(XII.17.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. (egységes szerkezetben) A lakások és

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2007. (XI. 15.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésük egyes

Részletesebben

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2..

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2.. Tengelic Község Önkormányzata 12/2008(VI.25.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről a 12/2009. (VIII.19.) és a 22/2011

Részletesebben

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére.

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére. KISBÉR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 7/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról Kisbér Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006.(VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerületi Önkormányzat. 41/2001./XII.29./ XI.ÖK számú rendelete

Budapest Főváros XI. Kerületi Önkormányzat. 41/2001./XII.29./ XI.ÖK számú rendelete Budapest Főváros XI. Kerületi Önkormányzat 41/2001./XII.29./ XI.ÖK számú rendelete a Budapest XI. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Pályázati felhívás Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosítással egységes szerkezetben -

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2005. (IV.28.) számú Rendel ete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek megállapításáról ( egységes szerkezetben a módosítására

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága Előterjesztő: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. sz. napirend ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 5/2010. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.(XII.13.)

Részletesebben

SZABÁLYZAT BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL április 23. A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK

SZABÁLYZAT BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL április 23. A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK SZABÁLYZAT A DEBRECENI EGYETEM VAGYONKEZELÉSÉBEN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL 2015. április 23. PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a 2014. évi XXXVI. törvénnyel

Részletesebben

Javaslat a 1238 Bp. XXIII... szám (hrsz ) alatti lakás bérlőjének meghatározására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály

Javaslat a 1238 Bp. XXIII... szám (hrsz ) alatti lakás bérlőjének meghatározására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. GAZDASÁGI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a 1238 Bp. XXIII...

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Abony Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Kóspallag Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 3/1994. (II. 17.) sz. önkormányzati rendelet

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről [egységes szerkezetben a módosításáról szóló 13/2014. (VIII.

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2014.(VIII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2014.(VIII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2014.(VIII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 3/1994. (II. 17.) sz. önkormányzati

Részletesebben

45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete

45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 45/1997. (XII.l6.) sz. önkormányzati rendelete Önkormányzati kamatmentes hitel folyósítása és visszafizetése feltételeinek meghatározására az első lakásingatlan szerzéséhez

Részletesebben

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Pályázati adatlap önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat

Részletesebben

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL A 28/1997. (VII. 1.), A 16/2000. (V. 17.),

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város 3 Önkormányzata a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról 15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló - többször módosított

Részletesebben

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2012. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosítására

Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2012. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosítására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának JEGYZŐJE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának

Részletesebben

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2.

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/2008. (XII. 17.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról

Részletesebben

BÉRBEADÁS TÖRVÉNYI KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN

BÉRBEADÁS TÖRVÉNYI KÖTELEZETTSÉG ALAPJÁN - 10 - a.) a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlővel ténylegesen, életvitelszerűen legalább két évig a lakásban együtt lakott és a lakásba történő befogadásához a bérbeadó hozzájárult, és b.) szociális

Részletesebben

Módosítások: a) 8/2007. (II. 23.) ör. b) 24/2009. (IX. 28.) ör. c) 31/2011. (VII. 4.) ör. d) 45/2012. (XII. 20.) ör. /2013. I.

Módosítások: a) 8/2007. (II. 23.) ör. b) 24/2009. (IX. 28.) ör. c) 31/2011. (VII. 4.) ör. d) 45/2012. (XII. 20.) ör. /2013. I. Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2006. (III. 21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Módosítások: a) 8/2007. (II. 23.) ör. b) 24/2009. (IX. 28.) ör. /2009. X 1. -

Módosítások: a) 8/2007. (II. 23.) ör. b) 24/2009. (IX. 28.) ör. /2009. X 1. - Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2006. (III. 21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a. alábbiak szerint: Lakbér és Komfortfokozat. Ft/hó

Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a. alábbiak szerint: Lakbér és Komfortfokozat. Ft/hó RÉSZLETES PÁLYÁZATI KIÍRÁS garzonházi lakások bérbeadására Kazincbarcika Város Önkormányzata pályázat kiírásával bérbeadásra meghirdeti a Bercsényi úton épülõ fiatalok garzonházában lévõ 18 db önkormányzati

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET a tulajdonát képező MAKÓ, SZÉCHENYI TÉR 10. SZÁM ALATTI KORONA ÜZLETI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT I. EMELET, 201-208-AS 51 m 2 ALAPTERÜLETŰ

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza működéséről módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat

Részletesebben

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

.../2006. (.) BM rendelet. szóló évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet módosításáról

.../2006. (.) BM rendelet. szóló évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet módosításáról .../2006. (.) BM rendelet a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet

Részletesebben

26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet. I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet. I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya 26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Egységes szerkezetbe foglalva az 55/2007. (XII.13.), és a 23/2011.

Részletesebben

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2)

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2) 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (IV. 02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.)

Részletesebben

I. Fejezet. A Rendelet hatálya

I. Fejezet. A Rendelet hatálya 1 Bodrog Község Képviselő-testületének 6/2013.(VII. 5.) rendelete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. Évi LXXVIII. Tv. (továbbiakban:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület április 26. napi ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület április 26. napi ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 87/2018. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2018. április 26. napi ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: A Budapest Főváros IX. kerület

Részletesebben

24/2002. (VII. 18.) Belváros Lipótváros Önkormányzati rendelet

24/2002. (VII. 18.) Belváros Lipótváros Önkormányzati rendelet 24/2002. (VII. 18.) Belváros Lipótváros Önkormányzati rendelet az Önkormányzat által lakás vásárlásához, illetve tetőtér beépítéshez nyújtott kamatmentes kölcsön feltételeiről Belváros-Lipótváros Budapest

Részletesebben

A Rendelet 3. -a kiegészül új (5), (6) és (7) bekezdésekkel az alábbiak szerint:

A Rendelet 3. -a kiegészül új (5), (6) és (7) bekezdésekkel az alábbiak szerint: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére, elidegenítésére és megszerzésére vonatkozó szabályokról

Részletesebben

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra Pályázati adatlap szociális bérlakás bérbevételi ajánlatához A pályázat benyújtásának határideje: 2017. január 31. nap 12.00 óra Megpályázni kívánt bérlakás címe: Kalocsa,.... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2006. (III. 21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről (egységes szerkezetben) 1 Budapest

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.

Részletesebben

26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet 1. az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről

26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet 1. az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről 1. oldal 26/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelet 1 az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Egységes szerkezetbe foglalva az 55/2007. (XII.13.),

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről Celldömölk

Részletesebben

SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE

SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE SIÓFOKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 E L Ő T E R J E S Z T É S Siófok Város Képviselő-testületének 2014. augusztus havi rendkívüli

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006. (VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási kártya

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

I. rész. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Szekszárd Város Képviselő-testülete 3/1994.(II.1.) KT. számú rendelete a lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítésük szabályairól a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd Város Képviselő-testülete

Részletesebben

Első fejezet Általános rendelkezések

Első fejezet Általános rendelkezések Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzat Képviselő testületének 16/2004.( VII.29.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről

Részletesebben

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el.

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el. Tokodaltáró Község Önkormányzat Tokodaltáró, József A. u. 31., tel.: 33/505-635, fax: 33/505-650 Tokodaltáró Község Önkormányzatának 6/2009. (III.19.) számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

XVIII. 33/2011. (IX.20.) 19/2011. (V.31.)

XVIII. 33/2011. (IX.20.) 19/2011. (V.31.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2011. (IX.20.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 19/2011. (V.31.) önkormányzati

Részletesebben

12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e

12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről (Egységes szerkezetben a módosításáról

Részletesebben

LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 8/2006.(IV.03.) számú rendelete

LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 8/2006.(IV.03.) számú rendelete LÉTAVÉRTES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 8/2006.(IV.03.) számú rendelete Az önkormányzati lakások és helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeiről a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

---------------------------------------------------- 1 ----------------------------------------------------

---------------------------------------------------- 1 ---------------------------------------------------- Csemő Község Önkormányzata Képviselőtestületének 19/2004.( XI. 31.) rendelete EGYSÉGES SZERKEZETBEN a szolgálati lakásokról és lakbérekről I. fejezet A rendelet hatálya, a lakásbérlet létrejötte 1. A rendelet

Részletesebben

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (III.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ LAKÁSOK ÉS NEM LAKÁSCÉLÚ HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Szentkirály község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2004. (III.5.) ökt. r e n d e l e t e

Szentkirály község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2004. (III.5.) ökt. r e n d e l e t e Szentkirály község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2004. (III.5.) ökt. r e n d e l e t e az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről, a lakbér mértékéről, valamint az Idősek Házában kialakított

Részletesebben