Fenntarthatóság az állatkertekben. Endrédi Lajos természetvédelmi referens Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Kht.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fenntarthatóság az állatkertekben. Endrédi Lajos természetvédelmi referens Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Kht."

Átírás

1 Fenntarthatóság az állatkertekben Endrédi Lajos természetvédelmi referens Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Kht.

2 Mi célt is szolgálnak az állatkertek? - Miért költünk arra rengeteg pénzt és energiát, hogy egyes állatokat (és növényeket) mesterséges élőhelyen tartsunk?

3 Válaszok: egy kis zootörténelem Őstörténet: már az őskori ember is tartott állatokat, kultikus, kedvtelési és élelmezési célból egyaránt. Ókor és középkor: szakrális célokra, az uralkodó nagyságának bizonyítására gyűjtötték az állatokat. Így az egzotikus, messzi földről származó állatok kerültek előtérbe. -Az első ismert állatkertet az első női fáraó, Hatshepsut alapította i.e körül.

4 A menazséria kora Az újkor állatkertjei: fő cél a szórakoztatás, a városiasodás státusszimbólumai. Vadon fogott állatok, rövid élettartam, elégtelen tartási körülmények (tartóhely és takarmányozás) A tudomány számára: csak élő múzeumok. A látogatók számára: az állatok alárendeltségének érzete, az ember győzelme a természet felett.

5 Klasszikus állatkertek Tudományos és technikai fejlődés: az állatok és igényeik megismerése, a tartástechnológia fejlődése, az állatkertész szakma kialakulása, a vadbefogás szerepének folyamatos csökkenése (Hagenbeck). Új célok: ismeretterjesztés, oktatás és nevelés.

6 Természetvédelmi központok (XXI. század?) A természet- és állatvédelmi szemlélet fejlődése: mind az állatkertész szakmában, mind a közönség elvárásában. Noé bárkája szemlélet: zöld sziget a civilizációban, amely kapcsolatot teremt a természet és az emberi civilizáció között. Természetszerű bemutatók, a mesterséges létesítmények elrejtése : nemcsak az állatnak, hanem élőhelyének és viselkedésének is a bemutatása.

7 Mi a modern állatkertek célja? Kapcsolat megteremtése az ember és az állatvilág között. A természet- és állatvédelem propagálása, ismeretterjesztés, oktatás és nevelés. Ex situ és in situ természetvédelem.

8 Kételyek és kérdések 1, Van-e értelme ennek az ember és állat ilyesfajta kapcsolatának a modern korban (természetfilmek, gyors és viszonylag elérhető árú utazás kora)? A természetfilmek gyakran hamis képet sugallnak, és az élő állat látványát nem tudják visszaadni. Az élőhelyeket pedig meg kell védeni - a turistáktól is. 2, Az állatkertek csak egyes fajok megmentését vállalják magukra, ezért nem alkalmasak a teljes állatvilág védelmére. Az állatokat elsősorban élőhelyükön, vagy ahhoz közel kell megvédeni, vagy ex situ szaporítani. Az állatkertek azonban kulcsfajokon keresztül bemutatják, és népszerűsíthetik ezt a munkát (példa oroszlánmajmocska=>atlanti-esőerdők). 3, Az állatkertek fenntartása, sőt egyáltalán az ex situ természetvédelem túlságosan drága. Az állatkertek léte a bizonyíték arra, hogy ezt finanszírozni lehet.

9 A látogatók véleménye A felmérés módszere: Időtartam: május 1. és szeptember 27. között folyamatos. Helye: a portánál a kifelé tartó látogatókat kértük meg a kérdőív kitöltésére. Kitöltés: a látogatók önállóan töltötték ki a kérdőívet. Mintanagyság: 1685 látogató töltötte ki a kérdőívet.

10 Szüks kség g van-e, illetve milyen formában van szüks kség állatkertekre? % 80 69, , ,1 Nincs szükség, az állatok csak szenvednek bennük Csak a korszerű állatkerteket szabadna meghagyni Szükség van rájuk, azzal a feltétellel, hogy törekedniük kell a korszerűsödésre 3,8 Szükség van rájuk, változatlan formában

11 Mennyire fontosak a következk vetkezők k az állatkertekben (1-5)? 5,0 4,5 4,0 3,5 3,4 3,9 4,4 4,4 4,5 4,5 3,7 3,0 2,5 2,0

12 Példa: Veszprémi Állatkert Tulajdonos: önkormányzat (városi és megyei) Közhasznú társaság (nonprofit) Állapot: bár a menazséria típus jegyei még megtalálhatók, alapvetően fejlődő klasszikus állatkert. Látogatottság: 200 ezer körül (2006: 213 ezer), ennek közel 40%-a gyermek, 10%-a külföldi. Alkalmazottak száma: 36 körül Állatfajok száma: 120 körül (4-500 egyed) Bevételek: a látogatói és egyéb vállalkozói bevételek messze a legfontosabbak, az önkormányzati támogatás aránya alacsony. Fejlesztések: kisebb részben önerőből és önkormányzati támogatásból, nagyobb részt pályázatokból.

13 Az állatkerti rendszer jellemzői Élővilág Energia Állatkert Energia=pénz Változás Állandóság

14 Az állatkerti rendszer jellemzői Az alapegységek (egyedek) evolúciója A rendszer evolúciója Élővilág Változás Állatkert Törekvés az állandóságra Fenntartható fejlődés

15 Mitől adaptív a fenntartható fejlődés? Stratégiák: r-szelekció : állatgyűjtemény felduzzasztása (faj és egyedszám), nagyszámú új bemutató építése, korlátlan szaporítás. A látogatószám kezdeti rohamos emelkedésének bevételeit további növekedésbe invesztálja. Következmény: a fenntartási költségek megnőnek, a látogatószám csökkenő emelkedése nem képes fedezni a költségeket. Ez a színvonal csökkenéséhez (állatkerti alapelvek feladása), majd további bevételkieséshez vezet. Példa: szafariparkok (Ganserndorff), óriás pandák

16 Mitől adaptív a fenntartható fejlődés? Stratégiák: K-szelekció : a lehetőségekhez igazított, szabályozott gyűjteménytervezés és fejlesztés. Lassabb ütemű, de tervezhető és konstans fejlődés. Ez lehetővé teszi a magas színvonalú szakmai munkát, a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Így az állatkert természetvédelmi munkája is hatékonyabbá válik.

17 Energia = Pénz Konfliktus: a közfeladatok és szükségszerűen profitorientált stratégia között. Feloldás: eladhatóvá kell tenni az állatkertek által felvállalt és a társadalom által is elvárt célokat. Feltétel: hitelesség! Példa: magánállatkertek Nyugat-Európában.

18 Gyűjteményvezetés A tartani kívánt fajok kiválasztása Szempontok: Képes-e az állatkert megfelelő körülmények között tartani (tartóhely, takarmányozás, technika)? Megvannak-e a kellő gondozási tapasztalatok? Mennyire elterjedt? Természetvédelmi érték. Kedveltség, bemutathatóság Szaporíthatóság.

19 Gyűjteményvezetés Szaporulat kezelése Probléma: Az állatkertekben nincs tápláléklánc, jók az egészségügyi feltételek, így az állatok legalább másfélszer hosszabb ideig élnek. A szaporulatuk halálozási rátája is alacsonyabb, mint a természetben. Hagyjuk-e szaporodni, vagy ne? A szaporulatot a legtöbb esetben új állatkertben kell elhelyezni (beltenyésztés elkerülése és a helyhiány miatt). Ha előre láthatóan erre nincs esély, akkor fogamzásgátlást kell alkalmazni, ami lehet végleges, vagy ideiglenes.

20 Gyűjteményvezetés Állatcsere Hol tudjuk elhelyezni a fölös állatainkat? Megfelelő helyet kell biztosítani az állatnak (csak megfelelő színvonalú állatkert fogadhatja). Többnyire open exchange formában történnek a megállapodások, ritkán pénzért cserélnek gazdát az állatok. Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége online cserelista.

21 Ritkaságuk miatt nehezen menedzselhető fajok Példa: Alaszkai fehér farkas Probléma: jelenleg nagyon kevés európai állatkertben tartják. Magyarországon van egy nagyobb állomány, de nagy a beltenyésztés kockázata. A szaporulatot elhelyezni nem lehet, mert más farkasalfajok (főleg európai farkasok) foglalják el a jelenlegi kifutókat. Megoldás: ideiglenes fogamzásgátlás, míg a feltételek nem lesznek adottak.

22 Gyakoriságuk miatt nehezen menedzselhető fajok Példa: mocsári hiúz Probléma: elterjedt és kedvelt állatkerti faj. Könnyen tartható, a téli hideget is jól tűri. Azonban rendkívül jól szaporodik, egy évben akár 6 kölyke is lehet. Az utódait a túltelítettség miatt nagyon nehéz új állatkertben elhelyezni. Megoldás: ivartalanítás.

23 Ivararányuk miatt nehezen menedzselhető fajok Példa: mókusmajom Probléma: az állatkertekben főként hímek születnek. A természetes szociális csoportjaik rokon nőstényekből állnak, kevés hímmel. Így a nagy hím felesleget nehéz elhelyezni, csapatban maradva pedig társaik meg is ölhetik őket. Megoldás: csak hímekből csapatok létrehozása (amely megfelel a természetes viselkedésüknek is).

24 Könnyen menedzselhető, nem védett fajok Példa: Böhm-zebra Az állatkertekben nagy csapatokban tartják. Elterjedtek, szinte mindig van olyan állatkert, amelyik befogadna 1-1 egyedet. Többnyire cseremegállapodás cserélnek gazdát. Szükséges az igények folyamatos felmérése, és szükség esetén felkészülni a szaporítási stop kényszerű bevezetésére.

25 Pénzért gazdát cserélő fajok Példa: rózsás flamingó Az állatkertek jóval nagyobb számban igénylik, mint amekkorát a szaporulat fedezni tudna. Csak nagy csapatokban szaporodik, ami tovább növeli az értékét. Az ára 1000 Euró körül van, de a szállítás költsége is magas (rendkívül kényes madarak).

26 Hazai védelem alatt álló fajok Példa: vidra A szaporításukhoz szükséges a megfelelő természetvédelmi hatóság engedélye. Ennek megszerzéséhez igazolni kell a szülők származását, illetve a szaporulat elhelyezésének tervét. De még ennek birtokában sem biztos az engedély, mint például a vidra esetében, ahol pedig nemzetközi fajmegmentési program kérte a szaporítás engedélyezését.

27 Nemzetközi fajmegmentési programok Példa: vörös vari A tartásuk és szaporításuk nemzetközi koordinációban történik. A program neve: EEP A vari esetében egy német állatkertben (Köln) dolgozó koordinátor az, aki megszabja, hol és melyik párt szabad szaporítani, az utódok melyik állatkertbe kerülhetnek. A programba is a koordinátorok megkeresésével lehet csak belépni, aki ellenőrzi a jelentkező felkészültségét is.

28 Köszönöm a figyelmet! És nem ijedek meg az izzasztó kérdésektől sem!

Az Ex situ védelem jellemzői az állatkertekben

Az Ex situ védelem jellemzői az állatkertekben Az Ex situ védelem jellemzői az állatkertekben - Domina Norbert 2009 I. Bevezetés Korunk egyik legnagyobb környezeti kihívása a biológiai sokféleség megőrzése. A biodiverzitást az emberi hatások miatt

Részletesebben

FELMÉRÉS A GAZDÁTLAN ÁLLATOK HELYZETÉRŐL MAGYARORSZÁGON. Készítette: Németh Andrea

FELMÉRÉS A GAZDÁTLAN ÁLLATOK HELYZETÉRŐL MAGYARORSZÁGON. Készítette: Németh Andrea Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrár-gazdaságtani Tanszék FELMÉRÉS A GAZDÁTLAN ÁLLATOK HELYZETÉRŐL MAGYARORSZÁGON Készítette: Németh Andrea Témavezető:

Részletesebben

HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SÉRÜLT, VÉDETT MADARAK REPATRIÁLÁSÁRA

HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SÉRÜLT, VÉDETT MADARAK REPATRIÁLÁSÁRA SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZETVÉDELMI VONATKO- ZÁSAI TDK dolgozat Készítette:

Részletesebben

ORBÁN ZOLTÁN Közoktatást segítô intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában. Elemzés a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia alapján

ORBÁN ZOLTÁN Közoktatást segítô intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában. Elemzés a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia alapján ORBÁN ZOLTÁN A szerzô 1968-ban született a Tolna megyei Dombóváron. A középiskola elvégzése után tíz évig különbözô és változatos munkahelyeken dolgozott. Volt riasztóberendezés-szerelô, segédmunkás és

Részletesebben

A MAGYAR ÁLLATKERTEK HOZZÁJÁRULÁSA ORSZÁGUNK ÉS A VILÁG JOBBÍTÁSÁHOZ - SZAKMAI KÜLDETÉS ÉS SZEREPVÁLLALÁS

A MAGYAR ÁLLATKERTEK HOZZÁJÁRULÁSA ORSZÁGUNK ÉS A VILÁG JOBBÍTÁSÁHOZ - SZAKMAI KÜLDETÉS ÉS SZEREPVÁLLALÁS A MAGYAR ÁLLATKERTEK HOZZÁJÁRULÁSA ORSZÁGUNK ÉS A VILÁG JOBBÍTÁSÁHOZ - SZAKMAI KÜLDETÉS ÉS SZEREPVÁLLALÁS A természetrombolás áradatát vissza kell fordítani. Minden lehető forrást fel kell használni és

Részletesebben

Révészné Petró Zsuzsa Sóstózoo A Nyíregyházi Állatpark

Révészné Petró Zsuzsa Sóstózoo A Nyíregyházi Állatpark Révészné Petró Zsuzsa: A Nyíregyházi Állatpark Révészné Petró Zsuzsa Sóstózoo A Nyíregyházi Állatpark 2008 / Nyár Halkan bevallom:az állatkert csoda-színház. Boldogság-színház,amelyre azóta is vágyom.

Részletesebben

Együtt a vadvilág jövõjéért

Együtt a vadvilág jövõjéért Együtt a vadvilág jövõjéért Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége WAZA Az állatkertek és akváriumok természetmegõrzési világstratégiája Együtt a vadvilág jövõjéért Az állatkertek és akváriumok természetmegõrzési

Részletesebben

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Bevezető... 2 1. Az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés általános jellemzői... 2 1.1 Az együttműködést

Részletesebben

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) Szakmai Koncepció 2004.

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) Szakmai Koncepció 2004. 1 Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) Szakmai Koncepció a hazai botanikus kertek és arborétumok örökölt nehézségeinek felszámolására, illetve a természetvédelemben és a környezeti

Részletesebben

NATURA 2000 ELMÉLETI ALAPJAI ÉS GYAKORLATI NEHÉZSÉGEI

NATURA 2000 ELMÉLETI ALAPJAI ÉS GYAKORLATI NEHÉZSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi kommunikáció szak Nappali tagozat EU kapcsolatok szakirány NATURA 2000 ELMÉLETI ALAPJAI ÉS GYAKORLATI NEHÉZSÉGEI Készítette: Tompa

Részletesebben

HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK GYŐR TÉRSÉGÉBEN KÉT GYAKORLATI PÉLDÁN KERESZTÜL

HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK GYŐR TÉRSÉGÉBEN KÉT GYAKORLATI PÉLDÁN KERESZTÜL Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Európai Kapcsolatok szakirány HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK GYŐR TÉRSÉGÉBEN KÉT GYAKORLATI

Részletesebben

A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban

A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszék A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban Konzulens: Dr. Michalkó Gábor Készítette: Szabó Ágnes (QNO4ZJ) Turizmus és Vendéglátás

Részletesebben

Szakdolgozat 2003. Írta: Bajomi Bálint V. évf. biológus hallgató

Szakdolgozat 2003. Írta: Bajomi Bálint V. évf. biológus hallgató 1 Veszélyeztetett állatfajok visszatelepítésének eredményességét befolyásoló tényezők: a kékcsőrű réce és az eurázsiai hód magyarországi visszatelepítésének összehasonlító elemzése Szakdolgozat 2003 Írta:

Részletesebben

Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém

Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém 1. Bevezetés, helyzetelemzés A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a fehér

Részletesebben

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban Dr. Hazai Istvánné A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban 1. A szolgáltatások jelentősége a szociális ellátásban Amikor szakmai és egyéb fórumokon szociálpolitikáról esik szó, akkor általában

Részletesebben

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája Bevezetés... 2 A biológiai sokféleségről szóló nemzetközi egyezmény haza

Részletesebben

NATURA 2000 ÉS CIVIL TERMÉSZETVÉDELEM

NATURA 2000 ÉS CIVIL TERMÉSZETVÉDELEM NATURA 2000 ÉS CIVIL TERMÉSZETVÉDELEM veszélyeztetett fajok és élőhelyeik közös védelme a gazdálkodókkal, Zala megyei példákkal, szlovéniai kitekintéssel KIADVÁNYUNK CÉLJA Együttműködő természetvédelem

Részletesebben

Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies

Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies Budapest, Angyal u. 15/b. Hungary 1094 Tel. : (36-1) 216-0377, 455-8055 Fax: (36-1) 216-0911 A civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának

Részletesebben

MADÁRPARK MŰKÖDTETÉSE

MADÁRPARK MŰKÖDTETÉSE ESETTANULMÁNY/2004-ROP-1.1. Turisztikai vonzerők fejlesztése MADÁRPARK MŰKÖDTETÉSE ROP 1.1. Projekt Esettanulmány Készült: 2006. november 21. Szerző: Kutatásvezető: Szabó Gabriella Dr. Arató Krisztina

Részletesebben

Környezeti nevelés és a turizmus kapcsolata Magyarországon

Környezeti nevelés és a turizmus kapcsolata Magyarországon Környezeti nevelés és a turizmus kapcsolata Magyarországon Mikházi Zsuzsanna Ha egy évre gondolsz: magot vetsz, ha tízre: fát ültetsz; ha évszádokra: tanítod az embereket. Egyszer aratsz, ha magot vetettél;

Részletesebben

Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló

Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló I. A konferencia céljai Rendszeres párbeszéd kezdeményezése a tenyésztő egyesületek; az egyesületeken

Részletesebben

Beszámoló az ásványok, ősmaradványok, és lelőhelyeik védetté nyilvánításáról szóló jogszabály tervezetének előkészítéséről

Beszámoló az ásványok, ősmaradványok, és lelőhelyeik védetté nyilvánításáról szóló jogszabály tervezetének előkészítéséről Beszámoló az ásványok, ősmaradványok, és lelőhelyeik védetté nyilvánításáról szóló jogszabály tervezetének előkészítéséről A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának Barlang

Részletesebben

Civil hírlevél. Támogatások...2. oldal. Intézményi hírek...11. oldal. Impresszum. Kiadja: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kommunikációs Igazgatósága

Civil hírlevél. Támogatások...2. oldal. Intézményi hírek...11. oldal. Impresszum. Kiadja: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kommunikációs Igazgatósága Civil hírlevél Tisztelt Olvasó! Ön rendszeresen megjelenő hírlevelünk 2007. évi 5. számát olvassa. Célunk, hogy az aktuális hírekkel, összefoglalókkal felhívjuk a figyelmet a legújabb döntésekre, tervekre,

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA ,,,,,,,,,, SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA 2014. Készült: az ÁROP-1. A. 6-2013 TANuljunk DEMokráciát a közös sikerért! című projekt keretében 1 Tartalom VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 2 Történelmi

Részletesebben

DÁNYÁDI SÁRA - DIPLOMATERVEZÉS 2012 A FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT FEJLESZTÉSE

DÁNYÁDI SÁRA - DIPLOMATERVEZÉS 2012 A FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT FEJLESZTÉSE DÁNYÁDI SÁR - DIPLOMTERVEZÉS 2012 FŐVÁROSI ÁLLT- ÉS NÖVÉNYKERT FEJLESZTÉSE TRTLOM Történet Fővárosi Állat- és Növénykert története Vidám Park története Fővárosi Nagycirkusz története Helyszín Tágabb környezet,

Részletesebben

Fülöp Gyula. Kiadta: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1021 Budapest Költő u. 21. www.mme.hu. Felelős Kiadó: Halmos Gergő

Fülöp Gyula. Kiadta: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1021 Budapest Költő u. 21. www.mme.hu. Felelős Kiadó: Halmos Gergő Kiadta: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1021 Budapest Költő u. 21. www.mme.hu Felelős Kiadó: Halmos Gergő Készült a BirdLife International Vision for Rural Europe című kiadványa alapján.

Részletesebben

ZOOLÓGUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

ZOOLÓGUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés ZOOLÓGUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése ZOOLÓGUS Feladatok és tevékenységek Sok gyermek

Részletesebben

NFT II KOP Természetvédelmi Prioritás intézkedéseinek, műveleteinek ismertetése. Tervezet

NFT II KOP Természetvédelmi Prioritás intézkedéseinek, műveleteinek ismertetése. Tervezet NFT II KOP Természetvédelmi Prioritás intézkedéseinek, műveleteinek ismertetése Tervezet 3. változat A Magyar Természetvédők Szövetsége véleményével kiegészítve, módosítva 2006.08.21 A Magyar Természetvédők

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi kar, Szociális menedzser szakirányú továbbképzés Helyi szükségletek és források megismerése c. tantárgy LAKÓI MEGELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLAT A NAGYSÁPI SZENT

Részletesebben