Jegyzőkönyv. Zsidai Ferenc: Hivatal létszámával kapcsolatban szeretnék vitát nyitni.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jegyzőkönyv. Zsidai Ferenc: Hivatal létszámával kapcsolatban szeretnék vitát nyitni."

Átírás

1 Jegyzőkönyv Készült: május 25-én Karancsalja község Önkormányzat Képviselő-testületének testületi ülésén. Jelen vannak: - 6 fő helyi képviselő - Pál Gyula polgármester - dr. Behan Anett Éva jegyző - tanácskozási joggal résztvevők a csatolt jelenléti ív szerint Pál Gyula: Köszönti a megjelent képviselőket és az ülésre meghívottakat. Megállapítja, hogy az ülésen 6 képviselő megjelent, így az ülés határozatképes. Jegyzőkönyv hitelesítésére Zsidai Ferenc és Godó Gyuláné képviselőket kéri fel. Ismerteti a lejárt idejű határozatokat. Ismerteti a napirendi pontokat. Napirend: I. Tájékoztató a Karancsaljai társadalmi és civil szervezetek működéséről, a 2010 évi költségvetésben működési célra átadott pénzeszközök felhasználásáról. Előterjesztők: Társadalmi és civil szervezetek vezetői, pénzügyi előadó II. Egyebek Pál Gyula: Javasolja, hogy a kitűzött napirendek szerint haladjanak. Egyebek napirendi ponthoz szeretne valaki hozzáfűzni? Zsidai Ferenc: Hivatal létszámával kapcsolatban szeretnék vitát nyitni. Pál Gyula: Egyebek napirendi pontban megtárgyaljuk. Godó Gyuláné: Az iskola vizsgálati anyagával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Pál Gyula: Egyebek napirendi pontban megtárgyaljuk. Zsidai Ferenc: Falunappal kapcsolatos tájékoztatást szeretnék kérni. Pál Gyula: Egyebek napirendi pontban megtárgyaljuk. dr. Behan Anett Éva: Gyermekvédelmi törvényben meghatározott átfogó értékelést is meg kell tennie a Testületnek. Godó Gyuláné: Előző testületi ülésen felmerült kérdésekre szeretnék választ kapni.

2 2 Pál Gyula: Az itt felmerülteket javaslom az Egyebek napirendi pontban megtárgyalni. A Képviselő testület az elhangzottakat tudomásul veszi és 7 igen szavazattal elfogadja a napirendi pontokat. Ezek után megkezdi a napirendek tárgyalását. I. Tájékoztató a Karancsaljai társadalmi és civil szervezetek működéséről, a 2010 évi költségvetésben működési célra átadott pénzeszközök felhasználásáról. Előterjesztők: Társadalmi és civil szervezetek vezetői, pénzügyi előadók Pál Gyula : Felkérem Kadlót Csaba urat, a KMSE elnökét, hogy tartsa meg beszámolóját. Kadlót Csaba: Felolvassa a beszámolóját. A beszámoló a jegyzőkönyvhöz mellékelve. Pál Gyula: Megköszöni a beszámolót. Kinek van kérdése az elhangzottakhoz? Zsidai Ferenc: Kiadásoknál fel van sorolva a tény, csak összességében nincs oda írva, hogy mennyi. A közhasznúság elérése miért nem sikerült? Kadlót Csaba: A decemberi zárás szerint készítettem beszámolómat. A közhasznúságnak különböző feltételei vannak, segítség kell ahhoz, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljünk. Godó Gyuláné: 2 millió Ft szerepelt a tavalyi év zárásában költségként. Az idén a KMSE az Önkormányzattól Ft támogatást kap. A két összeg között Ft különbség van. Pályázatból lehet e pótolni a hiányzó összeget? Kadlót Csaba: A pályázati pénz egy része tavaly is sajnos csak tervezve volt. Az előző évi pénzmaradvány Ft. Tagdíjbevétel az idén sem lesz több, mint tavaly. Az önkormányzati támogatás 67 %-os. Godó Gyuláné: Az önkormányzatai és egyéb támogatásokból, bevételekből ha jól számolom Ft bevétel lesz. Javaslom, hogy próbáljatok meg minél több pályázati forrást találni. Köszönjük a beszámolót. Zsidai Ferenc: Jónak tartom a beszámolót, mert elég részletes, s mindig a Sporté a legjobb. Pál Gyula: Van még valakinek kérdése? Ha nincs másnak, én is meg szeretném köszönni az Elnök úr munkáját. A KMSE jól működik, az anyagi támogatottsága sajnos az más kérdés. Minél nagyobb összefogás kellene a lakosság részéről is az egyesület támogatására és jó lenne, ha pályázati forrásokat is fel tudna használni. Az Önkormányzat megpróbál segíteni, de végesek az anyagi lehetőségeink. Kadlót Csaba: Az a kérdésem lenne, hogy a csapat utolsó meccsétől függően talán jövőre magasabb osztályba tudna kerülni. Ehhez minimum a duplája anyagi támogatás kellene. Ebben tudna-e a Képviselő-testület segíteni? Pál Gyula: A segítő szándék megvan bennünk, de az anyagi forrásaink sajnos nagyon korlátozottak. Amennyiben ez a helyzet kialakul, visszatérünk rá. Javaslom a beszámoló tudomásul vételét.

3 3 A Képviselő testület a beszámolót tudomásul veszi. Pál Gyula : Felkérem Bakó Sándornét, a Rozmaring Nyugdíjas Egyesület vezetőjét, hogy tartsa meg beszámolóját. Bakó Sándorné : Felolvassa a beszámolóját. A beszámoló a jegyzőkönyvhöz mellékelve. Fábián Pál: Külön dicséretet érdemel az Egyesület, főleg mióta Bakó Sándorné vezeti. Nagyon szűkös pénzeszközzel rendelkező egyesületről van szó. Kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, kevés pénzből nagyot alkotnak. Bármilyen rendezvény is van, az Egyesület mindig ott van, segít, mindig lehet rájuk számítani. Közösségi aktivitásuk kiváló. Köszönöm munkájukat. Godó Gyuláné: Köszöni a beszámolót. Az iskolásokon, óvodásokon túlmenően a Népdalkör tagjai a településünk büszkeségei Ft önkormányzati támogatás jár idén az Egyesületnek, amiből a könyvelő és a művészeti oktató díján kívül 250 ezer Ft marad a tényleges működésre. A Falunapon kívül minden rendezvény az ő szervezésükben történt. A10 éves jubileumot reméljük sikerül megszervezni. Szeretném, ha több anyagai támogatást tudnánk a civil szervezeteknek adni. Zsidai Ferenc: Gratulálok a népdalkörnek és a kézműves körnek az előző évi munkájukhoz. Amikor az éves költségvetésük készült, az utazási költség máshogy volt tervezve, mint most a tényleges. Szeretném kérdezni, hogy van-e már módosított költségvetésük, nem igényel-e póttámogatást az önkormányzat részéről? Ha még nem készült ilyen módosított költségvetés, azt szeretném kérni, hogy készüljön, hogy hová szeretnének még eljutni, milyen költség kihatással járna, és mire van fedezet. Bakó Sándorné: Maradt tavalyról még pénzünk és amink van, beosztjuk, megpróbálunk abból kijönni. Most épp Mucsinyba készülünk. Hozzá szeretném tenni, hogy az önkormányzati kisbusz mindig a rendelkezésünkre áll. Meg szeretném köszönni a Polgármester úrnak, hogy ha megkérjük, mindig vezeti a kisbuszt. Minden segítséget megkapunk tőle, a Képviselő testülettől és a dolgozóktól is. Zsidai Ferenc: Azok a fellépések, amikor jeleneteket adnak elő, nagyon tetszenek nekem. Javaslom, több alkalommal legyen ilyen előadás. Fiatalokat is be kellene vonni. A 10. jubileumi összejövetel alkalmából szeretném fölajánlani, hogy egy CD-re elkészítek egy összeállítást a műsorokból. Godó Gyuláné: Mikorra tervezitek a 10 éves jubileumot? Bakó Sándorné: Szeptember, október környékére, ahogy a pénzünk engedi. Gondolnunk kell a szüreti fesztiválra is. Godó Gyuláné: Példaként szeretném felhozni, hogy Kétbodonyban az általuk készített gombócok eladásából származó pénzt sem magukra költötték, hanem felajánlották azt, ez nagyon példamutató. A 10 éves jubileumra meg kellene őket lepni valamivel. Pál Gyula: Van még valakinek hozzáfűzni valója? Zsidai Ferenc elmondta, amit én szerettem volna. Az ez évi programban nagy költségvetési tétel a szállítás. A kistérségi buszt az idén már nem tudjuk olyan kedvezményesen bérelni, mint tavaly. Gondolkoztam azon is, hogy

4 4 venni kellene olcsóbb kategóriájú buszt az Önkormányzatnak, de sajnos nincs rá fedezetünk. Az eddigi fellépéseket én már átírtam CD-re, meg is nézték azt. Megpróbálunk minden feltételt biztosítani az Egyesület működéséhez. Köszönjük az eddigi munkádat és a beszámolót. Godó Gyuláné: Minkét civil szervezet Sportkör, Népdalkör sikeres és eredményes munkát végzett. Szeretném megköszönni a két egyesület tevékenységét, a vezetők Bakó Sándorné és Kadlót Csaba munkáját és a továbbiakban sok sikert kívánok mindkét civil közösségnek. Pál Gyula: Ebben úgy érzem, mindannyian egyet értünk. Javaslom a beszámoló tudomásul vételét. A Képviselő testület a beszámolót tudomásul veszi. Godó Gyuláné: A Polgárőrség is kapott meghívót és meg is kapta? dr. Behan Anett Éva: Igen kiküldtük, de nem jelentkeztek. Pál Gyula: Rozgonyiné Ruskó Mária kolléganőnk végzi a könyvelést, de még egy számlát sem hoztak be. Fábián Pál: Mint a Karancsaljáért Alapítvány vezetője, én is szeretnék pár szót szólni az Alapítvány működéséről. Az Alapítvány biztos alapokon áll. Bevétele hosszú idő óta állandó, gazdálkodása Ft és 1 millió Ft között mozog. Ez annak tudható be, hogy nagyon visszafogottan, megfontoltan költjük a pénzt ben Ft, tavaly , idén még kevesebb lesz az adó 1%-ból származó bevétel, hisz változtak az adózási szabályok. Ebből élünk és ebből tudunk támogatni. Igyekszünk a közös célt támogatni, azt, ami közösségformálást végez. Részt veszünk Karancsalja környezetének szépítésében. Úgy érzem, a rendelkezésünkre álló pénzből teremtettünk valamit. Támogatjuk az iskolát, óvodát, szeretnénk, ha a közösségformálás és a szép környezet iránti igény már gyermekkorban kialakulna. Köszönöm a figyelmet. Pál Gyula : Köszönöm a tájékoztatót. II. Egyebek 1./ Két ülés között eltelt időszak eseményei Pál Gyula:. Május 6-án Egészségnap került megrendezésre a községben. Úgy gondolom, sikeres rendezvény volt, szép számmal vettek részt rajta a lakosok. Salgó Center Coop értesített, hogy csökkentett nyitva tartást szeretnének. Május 19-én Karancslapujtőn az iskola finanszírozásával kapcsolatos egyeztetésen vettünk részt. Ezek a tárgyalások folytatódni fognak. Részt vettem a Karancs Közmű évzáró közgyűlésén is. Megjelentem a Gilgen úr által összehívott lakossági fórumon, ahová az üzem telekszomszédjait hívta meg. Elnézést kért a lakosságtól a zaj és az építkezés okozta por, kellemetlenségek miatt. Szóba került a munkahelyek kérdése is. A 142/8. hrsz-ú úta forgalomba helyezési eljárása folyamatban van. Megkönnyítené az eljárást, ha az útnak lenne neve. Erről döntenünk kellene. Paulik Tamás: Van-e erre már valamilyen javaslat?

5 5 Pál Gyula: Kérés történt ez irányban, mégpedig az, hogy nevezzük el Gilgen úrnak az apjáról, mert élő személyről nem lehet elnevezni. Van esetleg ezzel kapcsolatos észrevétel? Zsidai Ferenc: Mit mond erről a hatályos jogszabály? dr. Behan Anett Éva: Ismerteti a vonatkozó szabályokat. Paulik Tamás: Milyen más ötlet lenne? Megkérdezhetnénk a lakosságot is. Pál Gyula: Csak a véletlen folytán tudtam meg, hogy lesz ez a fórum. Kifejezetten a szomszédokkal való összeismerkedés miatt jött ez létre. Paulik Tamás: Lehet, hogy csak a lakosokat hívták meg. Azt az utat lehetne tovább bővíteni? Pál Gyula: A mi oldalunkról nem, de a karancslapujtői rendezési tervben benne van. Úgy tudom, ott is felmerült az útelnevezés kérdése. Zsidai Ferenc : Amikor a két község rendezési tervének módosítása zajlott, vitánk volt velük, hisz ők nem akartak utat építeni. Úgy gondolom, nem kizárólag csak nekünk lehet ilyen nevű utunk, nincs ezzel semmi gond. Sasvári József : Úgy tudtuk, ők nem fognak utat építeni, mert Karancslapujtő oldaláról vízelvezető árok szerepelt a rendezési tervben eredetileg. Paulik Tamás: És ha Karancslapujtő úgy dönt, hogy ő is így nevezi el az utat? Fábián Pál: Karancslapujtőnek lehet, hogy fontos ez az út. Godó Gyuláné: Azt javaslom, ennek a kérdésnek a megtárgyalását most függesszük fel, mert itt vannak az intézményvezetők. Ha velük a gyermeklétszám növelésére tett intézkedéseket megbeszéltük, térjünk vissza rá. 2./ Intézményi akciótervek Pál Gyula: Felkéri Somoskői Zoltánnét, hogy ismertesse az iskola akciótervét. Ez az ülésre küldött meghívóhoz mellékelve volt. Somoskői Zoltánné: Ismerteti az akciótervet. Kiegészítésként elmondja, hogy az iskolás gyermekek minden olyan rendezvényen szívesen vesznek részt, amire meghívják őket, szeretnek szerepelni. Sajnos stagnálás van a születendő gyerekek létszámában, ez nem csak itt okoz gondot. A salgótarjáni iskola bezárás után sem volt tömeges a jelentkezés az intézményünkbe. Rossz a szakos ellátottság is, Karancslapujtővel ezt idáig meg tudtuk oldani. Az iskolapályázatból, melyet Karancslapujtő írt, sok új eszközzel, köztük laptopokkal is gazdagodtunk. A gyógypedagógia is megoldott. Új program kerül bevezetésre: tehetséggondozás és ökoiskola. A művészetoktatásban is kiváló minősítést ért el az iskola. Úgy gondolom, a karancsaljai iskolának jó híre van, mióta Karancslapujtőhöz csatlakozott az oktatás színvonala is emelkedett. Pál Gyula: Köszönjük szépen. Kérdések vannak e az elhangzottakkal kapcsolatban?

6 6 Tóthné Bucsek Ildikó: Az akcióterv 2. pontjában azt írja le, hogy ez egy egyszeri alkalom, ennek hatását csak az idén élvezhetjük. Csak nyolcadikosok jöttek hozzánk? Somoskői Zoltánné: Nem, főleg a negyedik osztályba jöttek. 6-8 fő, aki jelzett és nagy valószínűséggel be is fog iratkozni. Tóthné Bucsek Ildikó: Én nagyon keveslem ezt a 6-8 főt, ami a Rákóczi iskolából ide érkezik. Milyen konkrét lépés történt ez ügyben, hogy ide jöjjenek a diákok? A hirdetést én továbbra is hiányolom, hogy nem jelent meg. Somoskői Zoltánné: Már egy alkalommal meghirdettük a nyílt napot áprilisban a Nógrád napilapban és volt hirdetve a Szuperinfóban is, melyet sokan félre is értettek. Pedagógus kollégák jelentkeztek. Azt gondolták, hogy munkalehetőséget hirdetünk. A beiratkozást is félre értették, azt hitték, csak első osztályos gyermekeket várunk. Tóthné Bucsek Ildikó: Pedagógus munkahelyről van szó, mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük a gyerek létszámot a finanszírozhatóságért. Mindenképp nagyon fontos lenne. Hirdetést kell föladnunk, nagy méretűt és könnyen értelmezhetőt. Nagyon örültem a hétvégén a Te Szedd akciónak, nagyon remek kezdeményezésnek tartottam. Az Egészség nap megrendezését is nagyon köszönjük, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk róla. - A gyerekek nagyon jól érezték magukat, aktívan húzták a szemetes zsákokat. A Polgármester úr segítségét köszönöm. Díjazom, hogy ebben benne volt az iskola. De nem ment ki a szülők felé a szemétszedési akció híre, kevés számban voltak ők jelen. Örülök viszont annak, hogy a pedagógusok is lelkesek voltak. Közösségépítés szempontjából ez nagyon jó volt. Godó Gyuláné: Hirdessük meg a Nógrádban, Grátiszban és a Szuperinfóban. Szívesen fogadjuk a hozzánk érkező tanulókat. Fábián Pál : Minden lehetőséget meg kell ragadni az intézményeink népszerűsítésére, de én az indirekt formában hiszek. Úgy jelenjen meg, hogy az kifelé is pozitív legyen. Akár települést, akár iskolát, interneten videókkal, cikkekkel lehet bombázni a lakosságot. Legyünk ott minden eseményen és ezt tudassuk is a nagyvilággal. Zsidai Ferenc: Amikor márciusban ezt fölvetettük, nem így gondoltuk, hogy most május végén itt tartunk, hogy hirdetést adjunk fel, vagy ne adjunk fel. Akkor eldöntöttük, hogy a Somoshoz hasonlót adunk fel. Az információáramlás nagyon rossz a községünkben, mert akkor megkértük a Polgármester urat, hogy beszéljen az intézményvezetőkkel, hogy hirdetés útján próbálják növelni a gyerek létszámot. Apró hirdetés jelent meg, amit azonnal megkifogásoltunk, mert nagyon nehezen lehetett megtalálni. Már több mint egy hónapja ennek. Az akcióterv 2. pontjával nem értek egyet, hogy egyszeri eset. Tegyük fel, hogy van egy több gyermekes szülő, aki az első gyermekét ide hozza. Megtetszik az iskola, akkor már ide hozza a többit is. A nyílt napot úgy értettük, hogy a megszűnő iskolába kell kitenni hirdetést, hogy onnan jöjjenek el a szülők a gyerekekkel, hogy meglássák, milyen itt az iskolánk, milyen nevelési munka folyik itt. Lehet, hogy többen kaptak volna kedvet arra, hogy ide hozzák gyerekeiket az iskolába. Ezzel már nagyon el vagyunk késve, de még mindig azt mondom, hogy nem késő! Köszönöm, ennyit szerettem volna mondani. Somoskői Zoltánné: Ez így van, Egyházasgergéről is volt egy ilyen család.

7 7 Godó Gyuláné: A létszám meg lenne itt, ha minden itt lakó gyereket a helyi iskolába járatnának a szülei. Nem csak elsős gyerekekre számítunk a hirdetéssel. Pál Gyula: A szabad iskolaválasztás joga a szülőknél van. Ezzel mi is így voltunk anno. Somoskői Zoltánné: Apróhirdetés legyen a hirdetés? Tóthné Bucsek Ildikó: Nem apró, hanem nagy, keretes, kiemelt. Pál Gyula: Köszönjük az akciótervet. Felkérem Simon Györgynét, hogy ismertesse az óvoda akciótervét. Simon Györgyné: Úgy tudom, az általam készített anyag kiküldésre került. A leadott anyaggal kapcsolatban van-e hozzáfűzni való? Jelenleg 22 fő iratkozott be. A jövő tanév végére várhatóan 48 fős lesz az óvoda. Tóthné Bucsek Ildikó: Ebből mennyi a fizetős, normatívás? Simon Györgyné: Októberig ez 12 fő, de február végéig ez 16 főre bővül. Fábián Pál : Kik élveznek előnyt a felvételnél? Simon Györgyné : A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket kell előnyben részesíteni. Nem szeptembertől jönnek a gyerekek, hanem ahogy betöltik a 2,5-3. életévüket. Óriási az eltolódás az időben. Nagy átgondoltságot igényel a felvétel. Godó Gyuláné: Mennyi a minimum és maximum gyermeklétszám az oviban? Simon Györgyné: Minimum nincs, mindig a képviselő - testület határozza meg, hogy adott létszámmal fen tudja e tartani az intézményt. Az oktatási törvény 20 fős csoporthoz rendel 2 óvodapedagógust és 1 dajkát. A csoportlétszám 25 főre emelkedhet, valamint a fenntartó engedélyével elérheti a 30 főt. A szakemberek viszont fős csoportokat tartanak ideálisnak vegyes életkorúak között. Sasvári József János: A Jegyző Asszony egyik tájékoztatása szerint 40 gyerekre dolgoznak 10-en és ez évi 20 millió Ft-ba kerül. dr. Behan Anett Éva : 44 gyermekről volt szó és arról, hogy a gyermekek nincsenek mindig teljes létszámmal jelen az óvodában. A 10 főben a közmunkások is benne vannak és az összeg sem teljesen így hangzott el, mert én arra az összegre utaltam, amit nem fedez a normatíva. Simon Györgyné: Forgó rendszer van, jönnek, mennek a gyerekek, valóban sokszor előfordul, hogy nincs bent az összes beíratott gyerek. Általában év végén szokott mindenki bent lenni, amikor elmúlnak a nagy megbetegedéssel járó hónapok és készülünk az év végére. A közmunkások javarészt konyhai dolgozók és besegítenek a mi munkákba is, ha a szükség úgy kívánja. Kérem szépen foglalja határozatba a testület, hogy miért töltsük föl a létszámot. Sasvári József János: Célunk az volt, hogy minél több gyerek legyen beíratva, hogy minél több legyen a normatíva. Kezd helyre rázódni a létszám dolog. Lehet minőségi munkát

8 8 végezni több gyerekkel is. Nem szemben vagyunk, hanem egymás mellett fővel kisebb a létszám a maximálisan engedélyezettnél. Simon Györgyné: Miért nem várjuk meg a pótbeiratkozást augusztusban? Szerintem utána elég lenne a hirdetést feladni. Tóthné Bucsek Ildikó: De utána már hiába lépünk. Fontos az óvoda létszáma, most kell meghirdetnünk, mert ez az iskolai létszám alapja is. A karancsaljai gyerekek természetesen mindkét intézményben előnyt élveznek. Simon Györgyné: Be kellene jönni és megnézni, hogy mennyi helyet foglalnak el az asztalok és az ágyak, ha mindenki bent van, nagyon zsúfoltak a helyiségek. Pénteken a hétvégére tekintettel több gyereket elvisznek. Godó Gyuláné: fős létszám az reális lenne. Az a létszám, ami tavaly volt az meglesz most is. Köszönöm mindkettő intézményvezetőnek az akciótervet. Pál Gyula: Kinek van még ehhez kérdése? Zsidai Ferenc: Testületi ülésen fölmerült, hogyha túl alacsony lesz a gyerek létszám, el kell gondolkodnunk az egy csoportos óvodán. Ekkor kezdett gondolkodni testület, hogy hogyan lehetne növelni a létszámot az óvodában Elhangzott egy ilyen vélemény fő a létszám. Nagyon kevés az induló szeptemberi létszám szerintem. Simon Györgyné: 26 gyerek marad szeptemberben, amihez októberben csatlakozik még 12 gyerek, tehát az októberi statisztikai állapot 38 fő lesz. Zsidai Ferenc: Elég alacsony létszámmal indulunk neki, ami kevés normatívát fog adni, a költségek meg ugyan azok lesznek, a személyzet nem lesz kevesebb. Minden féle képpen az ötvenhez kell közel lenni. A beiratkozott gyerekek 100%-a ritkán van az óvodában. Tehát a kihasználtság legtöbbször %-os. 50-es létszámnál is fő, azért ezt még el lehet helyezni az óvodában. A testület határozzon meg egy felső limitet. Tudjuk-e, hogy Karancsalján mennyi olyan gyerek van, aki 5 éves és nem jár óvodába? Tartsunk föl 4-5 tartalék helyet, a többit töltsük föl. Normatívából élünk, és nagyon sok a normatíva kiegészítés az önkormányzat részéről az óvoda fenntartásához. Növeljük a gyerekek létszámát hirdetéssel. Próbáljuk meg, mert hiába 20 fő az optimális létszám, de ebből a normatívából nem lehet fönntartani az óvodát, nincs meg a finanszírozása még fős csoportokkal sem, még úgy sem működne 0 szaldósan. Simon Györgyné: fő mozgás, játék közben alig fér el. Egymáson taposnak a gyerekek ilyenkor. Godó Gyuláné: Senki nem akarja azt, hogy a szülők azért reklamáljanak, hogy túlzsúfolt az óvoda, de azt is figyelembe kell vennünk képviselőknek, hogy tényleg finanszírozási problémáink lehetnek. Az a célunk, hogy a hat dolgozónak a munkahelye megmaradjon, s minél több normatívát kapjunk, minél kevesebbet kelljen hozzápótolni. Próbáljuk úgy alakítani, hogy a szülőknek is, a gyerekeknek is jó legyen, s a falu is fejlődjön. Pál Gyula: Óvodai beszámolóhoz van még több észrevétel?

9 9 Simon Györgyné: Péntek délután órától gyereknap lesz az óvodában, szeretnénk, ha mindenki ott lenne. Aszfaltkréta, homokvárépítésnél két testületi tagot szeretnénk, hogyha eljönne és zsűrizne. Godó Gyuláné már felajánlotta segítségét. Szeretném, hogy kívülálló legyen a zsűri. Zsidai Ferenc: Miben maradunk a két intézménnyel kapcsolatban? Adunk-e fel hirdetést? Mennyi létszám legyen? Paulik Tamás: Van felső létszámhatár, mennyit hagyjunk meg biztonsági tartaléknak? Simon Györgyné: 2 fő elég lesz. Zsidai Ferenc: Az 60 fő, hagyjunk 2-2 helyet üresen. Hirdetésben egyezzünk meg. Hozzájárulok én is, hogyha kell. Nyíltnap mikor lesz, az is legyen benne. Simon Györgyné: Jobb lenne, ha a Képviselő-testület adná föl a hirdetést. Zsidai Ferenc: Az óvodavezető javaslatát, az augusztust, későnek tartom a nyíltnapra.. Somoskői Zoltánné: Nyíltnapra is eljöttek, de a szülők általában időpontot kérnek és úgy jönnek el szétnézni az iskolába. Pál Gyula: Föladunk hirdetést a Képviselő-testület nevében az iskolára és az óvodára vonatkozóan. Simon Györgyné: Mennyi a képviselő testület javaslata az óvodai felvétel helyére? Godó Gyuláné: 55 fő, ezen felül tartsunk fel tartalék helyeket az év közben ideköltözőknek. Zsidai Ferenc: Az iskolával kapcsolatban van még egy kérdésem: Ha kapunk új laptopokat a leselejtezettekkel mi lesz? Pál Gyula: A megsemmisítésre gondolsz? Zsidai Ferenc: Ha a régi gépek működőképesek, akkor adjuk oda a rászoruló gyerekeknek. Somoskői Zoltánné: Karancsalja tulajdona. Simon Györgyné: Egy kérésem van még : nagyon szeretnénk, hogyha lenne internetünk. Mert nagyon sokan kérik az címünket. Fábián Pál: Az Uniport-nak nem lenne valami kedvező ajánlata erre vonatkozóan? Pál Gyula: Megkeresem az Uniport-ot ez ügyben. Zsidai Ferenc: Mindig kapjanak meghívót az intézményvezetők. Nem muszáj mindig jelen lenni nekik, de lehetnek kérdések. Ha lesznek, akkor a Polgármester úr, vagy a jegyzőasszony továbbítsa feléjük, s 1 hét múlva kapjunk választ rá, amit írásban ( en) megkapunk. Pál Gyula: Ez működhet így.

10 10 3./ Pál Gyula: 45 fő közmunkás van jelenleg. Komoly feladatot jelent a koordinálásuk. Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy hová mehetnének, milyen munkát adjunk nekik. Ehhez ötleteket várok és nemcsak a munkára, hanem annak agyagi feltételeinek előteremtésére is gondolok. Paulik Tamás: Nyílt árok tisztítása például. Pál Gyula: Kossuth úton már folyamatban van. Kellene még sóder és cement hozzá. Állagmegóvásra vár a régi kultúrotthon is és az orvosi rendelőt is fel kellene újítani. Paulik Tamás: A Rákóczi úton a keresztig nagyon sok víz áll meg benne. Sasváriék után van áteresz. Godó Gyuláné: Kik vannak közmunkán? Szeretnék kérni egy névsort és, hogy milyen végezettséggel rendelkeznek, ki a 4 órás és ki a 6 órás. Pál Gyula: Rendben, ezt megoldjuk Fábián Pál: Árkok karbantartása az óvodánál. Közterületeken korlátfestés, nem nagy anyagigényű. A járda gyommentesítését is meg lehetne oldani, eltüntetni a gazt, picit szépíteni. Zsidai Ferenc: A közmunkaprogram pályázatában tavaly meg kellett jelölni, mit szeretnénk elvégeztetni a felvett emberekkel. Pál Gyula: Ezt most is megcsináltuk. Az épület karbantartás nem szerepel benne. Buszmegállókat is le kell festeni. Fábián Pál: Kossuth út Andóék melletti árok rendbe tétele, hogy jobban nézzen ki. Rendszeresen kaszálva van. Egy - két fát lehetne oda ültetni, ebben segítséget is tudok nyújtani. Sasvári József : A mellettünk lévő ház kerítésére ráhordták a földet. Azt le lehetne szedetni, de szerintem az gépi munkát igényel. Tóthné Bucsek Ildikó: Maradandó munkát kellene végezniük. Például megterveztethetnénk a parkot és akkor rendezettebb lenne a faluközpont. Lehetne olyan megállapodást kötni a tervezővel, hogy ha megtervezi ingyen, a növényeket tőle rendeljük, ha mondjuk egy kertészettel terveztetjük meg. Zsidai Ferenc: Terveztünk a színpad fölé tetőt. Régen is már felvetettem olyat, amit tudnának csinálni. Pál Gyula: Mi is volt az konkrétan?

11 11 Zsidai Ferenc: Járda, ha szakaszokra lenne bontva. Mert megkezdett beruházásra nem lehet pályázni. De ha szakaszokra lenne bontva, a többire lehetne. Tóthné Bucsek Ildikó: Van 10 millió forintunk, így azt a közmunkásokkal lehetne csinálni. Rozgonyiné Ruskó Mária: Miből gondolod, hogy van 10 millió forintunk? Tóthné Bucsek Ildikó : Miből gondolom, mert annak meg kellene lennie. Arról volt szó, hogy minden hónapban visszapótoljuk. Mert, nincs meg ez a pénz?! Rozgonyiné Ruskó Mária : Az már nincs meg, mert tavaly sem volt meg. Mert 7 milliós munkabér hitellel zártunk. Mivel, olyan kevés állami támogatást kapunk hónapról hónapra, hogy az folyamatosan kopott. Abból fizettük vissza a munkabérhitelt. Ti mondtátok, hogy inkább használjuk fel működésre, minthogy kamatot kelljen a munkabérhitelért fizetni. Tóthné Bucsek Ildikó : De folyamatosan vettünk fel munkabér hitelt tavaly is. Rozgonyiné Ruskó Mária : Tavaly ez még működött. Most nincs hitelünk, de nincs tartalék sem. Tóthné Bucsek Ildikó : Tehát elfogyott a tartalék, és semmi maradandót nem láttunk belőle. Pedig a járda építésére volt félretéve. 10 millióból elég jelentős szakaszt meg lehet építeni, lásd Karancskeszi 19 millióból mennyit épített. Godó Gyuláné: Javaslatot kell tenni, hogy a 10 milliót hogyan lehetne visszatenni. Arról volt szó, hogy vegyünk fel munkabér hitelt, de minden hónapban visszatesszük, visszapótoljuk. Fábián Pál: Így hangzott el, hogy munkabérhitel, vagy törlesztés. Zsidai Ferenc: Ez külön napirendi pontot igényel. Tudjuk-e, hogy mennyi a havi normatíva? dr. Behan Anett Éva : Igen, a százalékos támogatás BM rendeletben van meghatározva. Zsidai Ferenc: A tavalyi költségvetést is már 7 millió mínusszal zártuk. Azért tartom veszélyesnek a helyzetet, mert az áprilisi záráskor ugyan az a pénzünk volt, mint január elején. Tehát elfogyott a márciusban befolyt adó is. Mivel a következő 4 hónapban minimális adóbevételünk lesz, attól tartok, hogy nagy mínuszba megy át a költségvetésünk. Fábián Pál: A költségvetést eleve mínusszal terveztük, mert tisztában voltunk azzal, hogy az állami finanszírozás az idén még a tavalyinál is alacsonyabb lesz. Eleve kevesebb bevétellel számolhatunk. Zsidai Ferenc: A költségvetés tárgyalásánál mondtam, hogy tavaly több bevételből hoztuk azt az eredményt, akkor idén kevesebb bevételből reálisan fogjuk hozni a tervezett hiányt. Tóthné Bucsek Ildikó : Lehető legrövidebb idő alatt le kell ülni a pénzügyi bizottságnak, és újra átnézni a költségvetést. Pál Gyula: Lomtalanítás június 1-én lesz. Készüljön rá mindenki.

12 12 Ifj. Botos Sándor: Lomtalanításkor járőrözhetnének a Polgárőrök is. Zsidai Ferenc: Lehetne olyan útvonaltervet készíttetni, amelyből kiderül, honnan kezdik a lomtalanítást és milyen útvonalon haladnak? Paulik Tamás : Egy helyről csak egyszer szállítják el a lomot, vagy esetleg visszamennek oda, ahova még egyszer kirakták azt? Pál Gyula : Egy helyre csak egyszer mennek vissza, a közmunkások rakják fel a hulladékot az autóra. Más : Beszéltem a Telenor vezetőjével, aki megígérte, hogy küldi a szerződéstervezetet az áremelésünkre reagálva. Megkeresett minket az Észak- magyarországi Regionális Vízmű Zrt., hogy nettó 100 Ft-tal olcsóbban tudna vizet szolgáltatni. Ez nagyon kedvező lenne, csak az a gond hogy az ivóvíz szolgáltatásra új jogszabály van kidolgozás alatt van és nem tudjuk, milyen tartalommal fogadják el azt. Javaslom, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, addig ne döntsünk róla, nehogy rosszabb helyzetbe kerüljünk, mint amiben most vagyunk. A tervezet szerint ugyanis sokkal kevesebb viziközmű szolgáltató marad meg és nem tudni, kik lesznek azok. 4./ A környezetvédelem helyi szabályozásáról szóló 2/2006. ( I.25. ) önkormányzati rendelet módosítása dr. Behan Anett Éva: A rendelettervezetet mindenki megkapta. Erre vonatkozóan kimentek a kérdőívek. A lakosok 30 db kérdőívet küldtek vissza, abból 24 lakos egyet ért az előterjesztéssel, 6 nem. Godó Gyuláné: Egy hete jöttek ki a kérdőívek. Kevés volt az idő és szerintem nagyon kevés érkezett vissza. Zsidai Ferenc: Ismerteti Salgótarján város erre vonatkozó rendeletét. Szerintem a mi tervezetünk ennél engedékenyebb. Pál Gyula: Várjunk még arra, hogy további kérdőíveket hozzanak vissza? Zsidai Ferenc: Szavazzunk róla, és ha elfogadtuk, minden háztartást értesítsünk róla pár sorban. Szeretném javasolni, hogy az is kerüljön bele, hogy ünnepnapokon ne lehessen égetni. Pál Gyula: Név szerinti szavazást kérek ez ügyben. Kevésnek találom a beérkezett kérdőíveket, szerintem még várjunk vele, de ha szavazni akartok, ám legyen. Ki ért egyet a név szerinti szavazással? A Képviselő testület a név szerinti szavazással 7 igen szavazattal egyet ért. Pál Gyula : Ki ért egyet azzal, hogy Karancsalja községben hétfőn és csütörtökön lehessen avart és más kerti hulladékot égetni, valamint azzal, hogy ünnepnapon ezt a tevékenységet ne lehessen végezni? dr. Behan Anett Éva : Ismerteti a név szerinti szavazás menetét. A név szerinti szavazásról készült aláírt szavazólap a jegyzőkönyvhöz mellékelve.

13 13 A Képviselő testület a rendelet tervezetet 6 igen szavazattal 1 nem szavazat mellett elfogadta. Karancsalja község Önkormányzat Képviselő testületének 8/2011. ( V.25. ) önkormányzati rendelete a környezetvédelem helyi szabályozásáról szóló 2/2006. ( I. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról a jegyzőkönyvhöz mellékelve. Pál Gyula: Térjünk vissza a 142/8. rsz-ú út elnevezésére. Zsidai Ferenc: Általában arról szoktak elnevezni új utat, aki közismert személyiség, akinek valamilyen kötődése volt az Önkormányzathoz, ahhoz a községhez, valamit tett. Gilgen úr édesapja nem kötődött Karancsaljához. Tóthné Bucsek Ildikó: Gilgen úr megépített egy ekkora céget. Zsidai Ferenc: Tegyük föl, hogy 5 év múlva más neve lesz a cégnek, más tulajdonosa lesz a cégnek. Tóthné Bucsek Ildikó: Átnevezzük. Pál Gyula: A meglepetés erejével kell hatni. Fábián Pál: Gesztust nekünk kell gyakorolni. Savári József : Szeretném javasolni, hogy mi, a Képviselő testület mondja el Gilgen úrnak, hogy hogyan döntöttünk, ne mástól tudja meg. Pál Gyula : Javaslom, hogy a Képviselő testület arra való tekintettel, hogy a községben egy több milliárd forintos beruházás épül, mely remélhetőleg minél több munkanélküli lakosunknak ad munkát, az utat Gilgen útnak nevezze el, lehetőség szerint Gilgen úr apjának nevét kapja. Szeretném, ha ez egyhangú döntésünk lenne. A Képviselő testület az elhangzottakat tudomásul veszi és 7 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza : Sz.: 23 /2011. ( V.25.) Tárgy : 142/8. hrsz-ú út elnevezése HATÁROZAT Karancsalja község Önkormányzat Képviselő testülete dönt arról, hogy a 142/8. hrsz-ú utat útnak nevezi el. HEINRICH WOLFGANG GILGEN A Képviselő testület felhatalmazza Pál Gyula polgármestert, hogy az útelnevezés tárgyában a hatósági eljárást megindítsa. Felelős: Pál Gyula polgármester Határidő: értelemszerű

14 14 5./ Átfogó értékelés dr. Behan Anett Éva: Gyermekvédelmi törvény szerint az átfogó értékelést minden év május 31-ig kell elfogadni. Mindenki megkapta a határozat tervezetet. Az elmúlt évhez képest nem sok minden változott, nőtt sajnos a védelembe vett gyermekek száma. Godó Gyuláné: Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban igen sok gyermek részesül, intézményi étkeztetést teljes összegben 42 fő fizet, a többit az önkormányzatnak kell fizetni. Ez is mutatja a lakosság nehéz anyagi helyzetét. Paulik Tamás : Ez országos szinten így van, nemcsak helyi szinten súlyos ez a helyzet. Fábián Pál : Ezt mutatja a HHH-s gyermekek száma is. Pál Gyula: A kiküldött gyermekvédelmi törvény szerinti átfogó értékeléssel ki ért egyet? A Képviselő testület az elhangzottakat tudomásul veszi és 7 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza : Sz.: 24 /2011. ( V.25.) Tárgy : Átfogó értékelés HATÁROZAT Karancsalja község Önkormányzat Képviselő testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. törvény ( Gyvt.) 96. (6) bekezdése és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) ( Gyer. ) Korm. rendelet 170/A. -a szerint a Gyer. 10. mellékletében szereplő átfogó értékelést az alábbiak szerint fogadja el : 1. A település demográfiai mutatói, különös tekintettel a 0-18 éves korosztály adataira : Karancsalja község lakosságszáma január 1-i állapot szerint : 1600 fő Ebből 0-18 éves korú : 309 fő. 2. Az Önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása: - rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők száma : 155 fő. - a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményben részesülők száma : 381 fő. - kérelmezőkre vonatkozó általánosítható adatok : A kérelmezők körében jellemző a nagyfokú munkanélküliség, valamint az alacsony egy főre jutó jövedelemnagyság. - elutasítottak száma : 0 fő - elutasítások főbb okai : - - önkormányzatot terhelő kiadás nagysága :

15 15 étkeztetés ( óvodai ) évi adat : Ft + ÁFA = Ft étkeztetés ( iskolai) évi adat : ÁFA = Ft tanszersegély évi adat : Ft Összesen : Ft - egyéb, a Gyvt-ben nem szabályozott pénzbeli vagy természetbeni juttatásokra vonatkozó statisztikai adatok : Tanszersegély, melyben minden kérelmező részesült. - gyermekétkeztetés megoldásának módjai, kedvezményben részesülőkre vonatkozó statisztikai adatok : Iskolai és óvodai étkezés keretén belül megoldott. intézmény: Iskola Óvoda összes étkező: 93 fő 48 fő ebből ingyenes: 58 fő 30 fő ebből 50 %-ot fizető: 8 fő 3 fő teljes árú étkező: 27 fő 15 fő 3. Az Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások bemutatása : - a gyermekjóléti szolgáltatás biztosításának módja, működésének tapasztalata: A gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat a Salgótarjáni Többcélú Kistérség szervezete által biztosítja. Gyermekek napközbeni ellátása és a gyermekek átmeneti gondozásának biztosítása községünkben önálló intézmény keretében nem működik, a Gyermekjóléti Szolgálattal együttműködve oldjuk meg, ha erre igény merül fel évben 5 gyermek elhelyezését biztosítottuk a zabari gyermekotthonban.. 4. Jegyzői hatáskörbe tartozó gyámhatósági intézkedések : - védelembe vételek száma : 7 fő - védelembe vétel okai : Szülői gondatlan magatartás, a védelembe vettek magas óraszámú iskolai hiányzásai, szabálysértés és bűncselekmény elkövetés. - gyámhivatali felülvizsgálat eredménye: 2010-ben nem volt gyámhivatali felülvizsgálat. 5. Felügyeleti szervek által gyámhivatali gyermekvédelmi területen végzett szakmai ellenőrzések tapasztalatai : 2010-ben nem volt felügyeleti szervi ellenőrzés. 6. Jövőre vonatkozó javaslatok, célok meghatározása a Gyvt. alapján : A gyermekjóléti és hatósági munka elkülönítése, azaz jogszabályi szinten rendezzék azt az ellentmondásos helyzetet, hogy ugyanaz a gondozó gondozza alapellátás keretében az ügyfelet, aki aztán a hatósági intézkedést követően ( pl.: védelembe vétel után ) is gondozza. Amíg a szociális ellátórendszer ellenmondásait jogszabály nem rendezi,

16 16 valamint amíg a munkanélküliek száma évről évre növekszik, a családok súlyos létfenntartási problémáit a jelenlegi szociális háló nem tudja megoldani, addig a gyermekjóléti és gyermekvédelem rendszerbe kerülő családok és főleg kiskorú gyermekek helyzete instabil. A jegyzői hatáskörök beszabályozottak, pénzbüntetésen kívül nincs lehetőség a jogszabálykövető magatartás kikényszerítésére, ami tekintettel arra, hogy az elkövetői réteg olyan jövedelemmel nem rendelkezik (ha egyáltalán rendelkezik valamiféle jövedelemmel), amiből önkéntes befizetés hiányában a büntetést le lehetne tiltani, sok esetben nem tölti be kikényszerítő funkcióját. A prevencióra sok esetben nincs lehetőség, elbeszélgetésen kívül más eszköz nem áll rendelkezésre. A családi pótlék fizetésének felfüggesztése sem ösztönzi sem a szülőt, sem a gyermeket arra, hogy iskolába járjon, mert a felfüggesztés után is nő az igazolatlan hiányzások száma. 7. Bűnmegelőzési program bemutatása, valamint a gyermekkorú és fiatalkorú bűnelkövetők számának, az általuk elkövetett bűncselekmények számának, a bűnelkövetés okainak bemutatása : A község bűnmegelőzési programmal nem rendelkezik. A fiatalkorú bűnelkövetők száma alacsony, 2 fő védelembe vétele indult testi sértés bűnelkövetése miatt. A fizikai agresszió, mely testi sértés formájában nyilvánul meg és a lopás, különös tekintettel az ún. megélhetési bűnözés ( tescós lopás, falopás ) jellemző. A bűnelkövetés okai között a családi körülmények - mind kulturális, mind anyagi tekintetben - játszanak főszerepet. 8. Az Önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködés területei: A Karancsaljáért Alapítvány adományokkal támogatja a közintézményeket, a Karancsaljai Munkás Sport Egyesület focicsapata várja a focizni vágyó fiatalokat. 6./ Költségvetés jelenlegi állása Pál Gyula : Zsidai Ferenc szót kért a hivatali létszámmal kapcsolatban. Mi lenne az előterjesztésed? Zsidai Ferenc: Ez a kérdés túl nőtte magát a költségvetési számok miatt. Rendkívüli ülést szeretnénk ez ügyben összehívatni. Rossz helyzetbe vagyunk. Év végére a költségvetésünk nagy mínuszba megy. Tavalyi költségvetést nem szavaztam meg, éppen ezért. Ragaszkodtunk akkor is a magas cafetériához. Rozgonyiné Ruskó Mária: Egy dolgozónak éves szinten ez most 168 ezer Ft-ot jelent. Ennek összege a köztisztviselőkre vonatkozóan évről évre csökken, ezt a minimum összeget a köztisztviselői törvény írja elő. Zsidai Ferenc: Rendkívüli ülést szeretnék e tárgyban, visszavonom a napirendre vonatkozó javaslatomat. dr. Behan Anett Éva : Ahhoz, hogy ezt tárgyalni tudjátok, anyagot is kellene összeállítanotok. Pál Gyula: Az önkormányzati törvényt változtatni akarja a Kormány. Nem tudjuk, ebből mi fog kialakulna, meg kell várnunk az új törvényt, ne menjünk feleslegesen a dolgok elébe. Godó Gyuláné: Javaslom, hogy falugyűlés után legyen testületi ülés a költségvetés jelenlegi helyzetét illetően.

17 17 Fábián Pál : Úgy gondolom, a település a vagyonarányos eladósodása szempontjából nincs rossz helyzetben. Paulik Tamás : Úgy gondolom, a spórolást kis tételeken kellene először kezdeni. Tóthné Bucsek Ildikó : Ezt a Pénzügyi Bizottságnak sürgősen tárgyalnia kell, költségcsökkentő intézkedéseket kell hozni. Úgy gondolom, május 31-én, falugyűlés után összeül a Bizottság. Kérem, a tagok addig gondolkozzanak el, milyen intézkedéseket javasoljunk a Testületnek ez ügyben. 7. /Iskola vizsgálati anyaga Godó Gyuláné: Az iskolai vizsgálati anyagban a 16. oldalon szerintem plusz kiadás van szerepeltetve. dr. Behan Anett Éva: A 16. oldalon szereplő számítás egy fikció, erre a szöveges részben felhívtam a figyelmet, mert az a legrosszabb feltételezéssel kalkulál, ahogy kértétek. Sasvári József János: 68 millió forint két részre bomlik, a dologi adott, 13 pedagógus a személyi kiadás most, de a másik oldalon ehhez hozzáadtál 6 főt. Fábián Pál: Tanárra szükség van, ezek a szakos tanárok lennének. Pál Gyula: Az elkészített anyag szerintem jó és ennek a kérdésnek az eldöntésével is várjuk meg szerintem az új oktatási törvényt. 8./ Godó Gyuláné: Ismerteti az önkormányzati törvény Nógrád újságban megjelent tervezett változtatásait, mely szerint az önkormányzatoknak csak egy része maradna önálló. A 2000 fő alatti településeknek társulni kell a tervezet szerint. Pál Gyula: Ez még csak feltételezés, tervezet. Nekünk a most hatályos jogszabályok szerint kell működni. dr. Behan Anett Éva: Az óvodai ellenőrzéssel kapcsolatban tiszteletben tartom azt a kérést, miszerint vegyem figyelembe, hogy Sasváriné Gregus Ildikó óvodavezető asszony táppénzen van és mivel az ellenőrzés arra az időszakra vonatkozik, amikor még dolgozott, várjam meg az ellenőrzés eredményének ismertetésével, míg visszatér. Az iskola ugyanilyen irányú gazdasági ellenőrzését is elvégeztem és végzem a mai napig is, az ellen senki nem élt azzal kifogással, hogy a Jegyzőnek ehhez nincs joga. FEUVE szerint végeztem mindkét ellenőrzést. Javaslom, hogy az önkormányzati törvény teljes tervezetét olvassátok el, hogy teljesebb képet tudjatok kapni a változásokról. A tervezet feladatalapú támogatásról beszél, ami alapjaiban meg fog itt mindent változtatni. Valószínűleg a már meglévő körjegyzőségekhez is hozzá fog nyúlni, már csak abból kifolyólag is, hogy a tervezet szerint az önkormányzati és az államigazgatási feladatok és azok finanszírozása szétválik, itt csak az önkormányzati marad.

18 18 Paulik Tamás: Sok fideszes polgármester támadja ezt a tervezetet, hisz minden önkormányzat érdekét sérti. Októberig több változat is lehet. Fábián Pál: Karancsalja jó helyzete szerintem meg fog mutatkozni valamilyen szinten. Pál Gyula: Ezt folyamatosan figyelni kell és ha aktuális lesz, fel kell készülni a változásokra. Tóthné Bucsek Ildikó: Jegyzőkönyvből egy szavazás kimaradt. Ez bizalmatlanná tesz engem, hogy nekem kell erre odafigyelnem. Ne az legyen, hogy ellenségek vagyunk. Ha valaki szeretne valamit, az ne utasítgatás legyen. Úgy tudom, a Pannon torony kiszámlázása megtörtént, 1-től 12 hónapig kifizetve lett, de nem azzal a tétellel, amivel mi elfogadtuk. Ezt orvosolni kell. Sasvári József János: A sport koncepciót az önkormányzatnak kell megcsinálni, hogy ha kell, pályázat esetén ahhoz be tudjuk csatolni. Szeretném, ha ez irányú felvetésem a jegyzőkönyvben végre szerepelne és ez a koncepció el is készülne. Zsidai Ferenc: A jegyzőkönyvben, ha egy testületi tag föltesz egy kérdést, az legyen benne. Felmerültek személyi kérdések, amikről mi nem voltunk tájékoztatva, a hivatali dolgozók személyével kapcsolatban. Anélkül lett ember felvéve, hogy ehhez mi engedélyt adtunk volna. Polgármesteri beszámolóból két tétel is hiányzott a múlt ülés jegyzőkönyvéből. dr. Behan Anett Éva : A Képviselő testület a Polgármesteri Hivatal létszámát határozza meg. Ehhez joga van. A munkáltatói jogokat a Hivatal tekintetében a Jegyző gyakorolja. Ez azt is magába foglalja, hogy kinevezi a munkatársakat. Jelenleg nem köztisztviselői kinevezés történt, hanem spórolás céljából és azért, hogy megismerjük egymást és az elvárásokat, Munkatörvénykönyv hatálya alá tartozó foglalkoztatás. Ez nem jelent létszámbővítést a Hivatalnál, csak a kieső embereket pótoltam. Javaslom, hogy mivel a jegyzőkönyv nem szó szerint készül, ez csak kivonat, hisz a magnófelvétel a hiteles forrása a testületi ülésnek, ezért mindenki jelezze, ha a mondanivalóját olyan jellegűnek tartja, hogy az a leírt jegyzőkönyvben is szerepeljen, mert így elkerülhetjük az ezzel kapcsolatos vitákat. Zsidai Ferenc : Mi kifejezetten megtiltottuk a létszámfelvételt a márciusi ülésen. Több észrevétel, hozzászólás nem érkezett. Pál Gyula polgármester megköszöni a megjelentek részvételét, és az ülést bezárja. Kmf Pál Gyula dr. Behan Anett Éva polgármester jegyző Zsidai Ferenc Godó Gyuláné jegyzőkönyv hitelesítő jegyzőkönyv hitelesítő

19 19

TISZASAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T E 2011. ÁPRILIS 28-ÁN. megtartott. ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

TISZASAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T E 2011. ÁPRILIS 28-ÁN. megtartott. ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E TISZASAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T E 2011. ÁPRILIS 28-ÁN megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 7/2011. (IV. 29) számú rendelete Tiszasas Község Önkormányzata

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T

Részletesebben

9. sz. JEGYZŐKÖNYV ... RENDELETEK MUTATÓJA. 7/2014. (VI.30.) számú rendelet A települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

9. sz. JEGYZŐKÖNYV ... RENDELETEK MUTATÓJA. 7/2014. (VI.30.) számú rendelet A települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról 9. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszagyenda Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. június 30. napján megtartott soros testületi ülésének jegyzőkönyvéből RENDELETEK MUTATÓJA 7/2014. (VI.30.) számú

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL TARTALOMJEGYZÉK a Kistelek Képviselőtestülete 2013. szeptember 25-én tartott nyílt ülésének határozatairól

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Serényfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 27-én 16.00 órai kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak:

Részletesebben

11. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2011. július 21-én megtartott soros ülésének jegyzőkönyvéből.

11. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2011. július 21-én megtartott soros ülésének jegyzőkönyvéből. 11. SZ. JEGYZŐKÖNYV Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2011. július 21-én megtartott soros ülésének jegyzőkönyvéből. Jelen vannak: A mellékelt jelenléti ív alapján. Pisók István polgármester: Köszönti

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 2013. február 13. napján megtartott nyilvános testületi ülésről. Készült: 2 eredeti példányban

Jegyzőkönyv. 2013. február 13. napján megtartott nyilvános testületi ülésről. Készült: 2 eredeti példányban Sarród Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2013. Jegyzőkönyv a 2013. február 13. napján megtartott nyilvános testületi ülésről Készült: 2 eredeti példányban 2 Jegyzőkönyv Készült: Sarród Község

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Suga László alpolgármester Mertusné Varga Katalin képviselõ. Csorba Tibor képviselõ

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Tinyó Ottó polgármester. Suga László alpolgármester Mertusné Varga Katalin képviselõ. Csorba Tibor képviselõ J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2009. május 14-én 13.00 órai kezdettel megtartott nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme

Részletesebben

9/2008.(IV. 30.) 123/2008. (IV. 29.) 124/2008. (IV.

9/2008.(IV. 30.) 123/2008. (IV. 29.) 124/2008. (IV. Etyek Község 9/2008.(IV. 30.) rendelete 123/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 124/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 125/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 126/2008.

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2010. MÁRCIUS 11. NAPJÁN TARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2010. MÁRCIUS 11. NAPJÁN TARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete TERKA 5/2010. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2010. március 11-én 14:00 órai kezdettel tartott RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS Képviselő-testületi ülésről. N A P I R E N

Részletesebben

Készült: Csór Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Horváthné Zsédely Annamária

Készült: Csór Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Horváthné Zsédely Annamária JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2007. AUGUSZTUS 30-ÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Készült: 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Csete Krisztián Berkes

Részletesebben

4/2014. Jászszentandrás Önkormányzati Képviselőtestület 2014. április 24-én megtartott ülésének jegyzőkönyve, rendeletének, határozatának mutatója.

4/2014. Jászszentandrás Önkormányzati Képviselőtestület 2014. április 24-én megtartott ülésének jegyzőkönyve, rendeletének, határozatának mutatója. ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLET JÁSZSZENTANDRÁS 4/2014. Jászszentandrás Önkormányzati Képviselőtestület 2014. április 24-én megtartott ülésének jegyzőkönyve, rendeletének, határozatának mutatója. 6/2014.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v 10-1/2010. Készült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester Zrinszki István alpolgármester,

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzatának 66-18/2011. Képviselő-testülete. JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2011. november 30-i nyílt üléséről

Pátka Község Önkormányzatának 66-18/2011. Képviselő-testülete. JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2011. november 30-i nyílt üléséről Pátka Község Önkormányzatának 66-18/2011. Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2011. november 30-i nyílt üléséről Rendeletek: 18/2011.(XI.30.) 19/2011.(XI.30.) 20/2011.(XI.30.) 21/2011.(XI.30.)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8301 Tapolca, Hősök tere 15. Ügyiratszám: 1/187-2/2005. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2006. február 10-én

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 25-én 16

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 25-én 16 JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. március 25-én 16 óra 00 perces kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Kardos Sándor

Részletesebben

Jegyzőkönyv Készült Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. március 29-i üléséről

Jegyzőkönyv Készült Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. március 29-i üléséről Jegyzőkönyv Készült Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. március 29-i üléséről Jelen vannak: csatolt jelenléti ív szerint. Jelen vannak Képviselő-testület tagjai közül: Pátrovics

Részletesebben

BAKONYKÚTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8045 BAKONYKÚTI, SZABADSÁG U. 41.

BAKONYKÚTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8045 BAKONYKÚTI, SZABADSÁG U. 41. 1 BAKONYKÚTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8045 BAKONYKÚTI, SZABADSÁG U. 41. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 2010. november 9-én 17.00 órakor megtartott nyilvános

Részletesebben

17. sz. JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Bucsa, Községháza nagyterme (Bucsa, Kossuth tér 6.)

17. sz. JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Bucsa, Községháza nagyterme (Bucsa, Kossuth tér 6.) Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bucsa, Kossuth tér 6. Tel: 66/585-520. 494-17/2015. iktatószám 17. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-án

Részletesebben

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2009. számú JEGYZŐ KÖNYVE

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2009. számú JEGYZŐ KÖNYVE Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2009. számú JEGYZŐ KÖNYVE Készült: 2009. november 20-án 16 00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Önkormányzat tárgyalóterme,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Tószeg község önkormányzati képviselő-testületének 2008. november 12-i soron következő testületi üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Tószeg község önkormányzati képviselő-testületének 2008. november 12-i soron következő testületi üléséről. J e g y z ő k ö n y v Készült: Tószeg község önkormányzati képviselő-testületének 2008. november 12-i soron következő testületi üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme, Tószeg,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült a képviselő-testület 2009. február 4-én megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült a képviselő-testület 2009. február 4-én megtartott üléséről Dunavecse Város Önkormányzatának Képviselő Testülete 21-3/2009. JEGYZŐKÖNYV Készült a képviselő-testület 2009. február 4-én megtartott üléséről Az ülés helye: Városháza ülésterme Jelen vannak: Molnár Gyula

Részletesebben

Szalkszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. J e g y z ő k ö n y v

Szalkszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. J e g y z ő k ö n y v Szalkszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 101-5/2012. J e g y z ő k ö n y v Készült: Szalkszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. március 28-án megtartott üléséről.

Részletesebben

2013. április 24. Rendes / nyílt ülés. Határozatok: A jegyzőkönyvvezetőről, és a tervezett napirendi pontokról

2013. április 24. Rendes / nyílt ülés. Határozatok: A jegyzőkönyvvezetőről, és a tervezett napirendi pontokról 588-8 /2013. PÁTKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. április 24. Rendes / nyílt ülés Rendeletek: Határozatok: 76/2013.(IV.24.) 77/2013.(IV.24.) 78/2013.(IV.24.) 79/2013.(IV.24.) 80/2013.(IV.24.)

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v :

J e g y z ő k ö n y v : J e g y z ő k ö n y v : Készült Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25. napján megtartott üléséről. Jelen vannak: Bukodi Károly Horváth Tamás Bukodi Jánosné Buza Ernő Dönti Károly

Részletesebben

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. február 09. napján megtartott rendes üléséről.

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. február 09. napján megtartott rendes üléséről. BADACSONYTÖRDEMIC ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE 2 /2009 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. február 09. napján megtartott rendes üléséről.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2012. január 25-i rendes nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2012. január 25-i rendes nyílt üléséről Pátka Község Önkormányzatának 66-1/2012. Képviselő-testülete JEGYZŐKÖNYV a képviselő-testület 2012. január 25-i rendes nyílt üléséről Rendeletek: Határozatok: 1/201.(I.25.) A jegyzőkönyvvezető személyéről

Részletesebben

51 /2007. (V.21.) sz. határozat. 52 /2007. (V.21.) sz. határozat

51 /2007. (V.21.) sz. határozat. 52 /2007. (V.21.) sz. határozat DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Készült a 2007. május 21-én 18.00 órakor a községházán megtartott képviselő-testületi ülésről. Jelen vannak: Gódor András polgármester, Alekosz

Részletesebben

Balatonkenese Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 29-én 17,00 órai kezdettel megtartott üléséről.

Balatonkenese Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 29-én 17,00 órai kezdettel megtartott üléséről. Szám: 19/2013. Ö.ü. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 5 példányban Készült: Az ülés helye: 2013. augusztus 29-én 17,00 órai kezdettel megtartott üléséről. Kippkopp Óvoda és Bölcsőde Balatonkenese, Balaton

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan hiányzik: Devecsery Ildikó Anikó

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan hiányzik: Devecsery Ildikó Anikó JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26-án 16 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Kardos Sándor Tassi

Részletesebben