Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?"

Átírás

1 Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga? Mindenki a legrövidebb utat szeretné a céljához. Ebben nincs semmi rossz, mindannyian sietünk valahova. Minden nyelvvizsgára készülı azt keresi-kutatja, hogy melyik nyelvvizsgát tudja letenni a legkevesebb energia-befektetéssel. Ez is természetes. Persze a nyelvvizsgáknak meg kell felelniük egy bizonyos szintnek: ez pedig a Közös Európai Referenciakeret, becenevén csak KER. Vagyis elméletileg NEM létezik olyan nyelvvizsga, amely kiugróan könnyebb, mint bármely másik. Legalábbis nyelvi szintben nem. DE! Létezik olyan nyelvvizsga, amely SZÁMODRA könnyebb, mint a többi. Ez biztos. A kérdés csak az, hogyan állapítod meg, melyik ez. Erre kapsz egy receptet most, itt. Kapaszkodj meg: 33 akkreditált angol nyelvvizsga van Magyarországon. A milliódolláros kérdés egy 33-angol-nyelvvizsgás országban: hogyan válassz közülük? A jó hír, hogy VAN tuti módszer arra, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelıbb nyelvvizsgát. Ezt a módszert viszont sokszor a tanárok sem ismerik, és ha ismerik, akkor sem alkalmazzák. De elıször is nézzük, hogyan NE válassz nyelvvizsgát. Ez ugyanolyan fontos! Hogyan ne válassz nyelvvizsgát SEMMIKÉPP SEM? levizsgázott. Sokan követik el azt a hibát, hogy megkérdeznek 2-3 olyan nyelvtanulót, aki már 1.

2 A válasz pedig elıre megjósolható, anélkül, hogy megkérdeznéd ıket: ha átmentek az adott nyelvvizsgán, akkor AZ a legkönnyebb, ha nem mentek át, akkor mindegyik, csak nem az. És ha még nem mentek nyelvvizsgára, a legjobb nyelvvizsga mindig az, amirıl a legtöbbet hallottak. Ez is természetes valahol: amirıl sokan beszélnek, az biztos jó lehet. Egy dolgot nem veszel csak figyelembe, ha mások ajánlását kéred: SAJÁT MAGAD! Te egyszeri vagy és megismételhetetlen. (Nem hízelgek, ez biológia.) A nyelvtudás négy alapvetı képességbıl áll: olvasás utáni szövegértés, írás, hallás utáni szövegértés és beszéd. A négy képességet más és más feladattípusokkal mérik az egyes nyelvvizsgákon. A szintnek ugyanannak kell lennie, de ezt más és más módszerekkel mérik. Ez kicsit olyan, mint az idıjárás. A 25 fok szél hiányában melegnek tőnik, de ha fúj a szél, akkor nem biztos, hogy szívesen napoznál kint a strandon. Külföldön ezt feltüntetik az idıjárás jelentésekben, a TV-ben: megadják a napi várható hımérsékletet, és rögtön hozzáteszik, hogy ez hány foknak fog érzıdni. Nyelvvizsgánál ugyanerre számíthatsz! A szint ugyanaz, hiszen Európa-szerte minden nyelvvizsga megfelel a KER szintjeinek, mégis, az egyiket sokkal könnyebbnek érezheted, mint a másikat, mert a feladat-típusaival sokkal szorosabb barátságban vagy. Vagy éppen ki nem állhatsz egy bizonyos típusú feladatot, mert nem túl sok sikerélményt szereztél benne, és nincs hozzá megfelelı feladat-megoldási stratégiád sem vagyis azt a nyelvvizsgát, amiben ez a típusú feladat szerepel, nehéznek fogod érezni. Nem vagyunk robotok: az agyunk más és más módon mőködik, más és más feladatokat kedvelünk a nyelvórán, kurzuskönyveinkben. Ugye? Visszatérve tehát a mások ajánlása alapján választott nyelvvizsgára: mondd meg nekem, akkor hogyan lehetne számodra ugyanaz a nyelvvizsga könnyő, mint más számára? 2.

3 Így állapítsd meg, hogy számodra melyik a legkönnyebb nyelvvizsga Két apró lépés. Egyszerő, sıt, pénzbe se kerül, csak egy icipici energiába. Te döntöd el, megéri-e, vagy inkább fizetsz az újabb nyelvvizsgáért, ha mellényúltál az ajánlások alapján. Az elsı lépés: ami kapásból leszőkíti a kört Elsı lépésben el kell döntened, hogy számodra az egynyelvő vagy a kétnyelvő nyelvvizsga felel-e meg. STOP! E nélkül nem mehetsz tovább! Ha nem tudod, mit jelent ez, gyorsan olvasd el a kisbetős, keretes magyarázatot, mielıtt továbbmész! Egynyelvő: minden angolul van és csak angolul. Legtöbbször még a feladatkiírás is bár itt van kivétel (TársalKodó). Az egynyelvő vizsgákon nincs fordítás, mivel eleve nincs semmi, ami a magyar nyelvhez kötné az idegen nyelvet. Ezért EGYnyelvő. Itt általában szótárat sem használhatsz mint ahogy az életben sem. Kétnyelvő: biztosan lesz benne fordítási feladat, és tipikus nyelvtani feladat (A,B,C választásos, mondatból hiányzó nyelvi elemekre kérdezve rá.) Egyes feladatoknál lehetséges szótárat használni (de nem a szövegértésnél!). Megint egy jó hír: viszonylag könnyen eldöntheted, hogy egynyelvő, vagy kétnyelvő vizsgára jobb-e neked menned. Hogyan? Tedd fel magadnak a kérdést, hogy inkább a nyelvtan és a fordítás megy-e jobban, vagy a szövegértés és az írás? Ha az utóbbiak, akkor egynyelvő, ha pedig inkább nyelvtanfordítás, akkor kétnyelvő. Kétnyelvőt válassz akkor is, ha szótár nélkül meghalsz, és egyáltalán neki sem mersz állni egy angol szöveg elolvasásának. 3.

4 De vigyázat! Kétnyelvőt csak akkor válassz, ha a fordításaid szép, kerek, magyaros fordítások és az anyanyelveden való írásbeli kommunikációval nincsenek gondjaid, és szépen fogalmazol magyarul. A kétnyelvő nyelvvizsga ugyanis a magyar nyelvtudásod is méri bizonyos mértékben. És még egy dolog: mindenképpen egynyelvőt érdemes választanod, ha huzamosabb ideig éltél külföldön! Második lépés: melyiket szabták PONTOSAN Rád? Most kell az energia-befektetés: össze kell szedned a próbavizsgákat az adott típusból, és meg kell oldanod azokat! Hát, igen. A jó hír, hogy ez kipróbált, tuti módszer és a rossz hír: EZ AZ EGYETLEN HATÁSOS MÓDSZER. Sıt, még egy jó hír, hogy sokszor még megoldó kulcsra sincsen szükséged! Sok-sok tanítványom járta már ezt az utat végig, tehát tapasztalatból beszélek. Általában kapásból megmondják, hogy melyik számukra a legkönnyebb, és tudod mi a vicces? Általában PONTOSAN AZ SIKERÜL NEKIK legjobban! Milyen próbavizsgákat kell megoldanod? ABC sorrendben megadom azokat a vizsgákat, amelyeket érdemes. (Valódi) kétnyelvő vizsgák: BME, ORIGO Egynyelvőek: DeXam, ECL, EURO, TársalKODÓ, TELC. Vannak egyéb megfontolások is, természetesen. Ilyen például, hogy MIKORRA kell a nyelvvizsga, hiszen az egynyelvő vizsgák bizonyítványaira bizony 3-6 hetet várnod kell a vizsga napjától számítva. Még akkor is elképzelhetı, hogy csak 6 hét múlva kapsz bizonyítványt, ha egyébként 4 hét van feltüntetve a vizsgaszabályzatban (pl. ECL-nél fordult 4.

5 elı ilyen, többször, fıleg a nyári idıszakban). Egynyelvőek közül az EURO ad leghamarabb bizonyítványt. Mi van, ha az írásbeli része tetszik a kiválasztott vizsgának, de a szóbeli része nem? Ekkor sincs baj. Legtöbben nem tudják, de a vizsgákat lehet kombinálni. A nyelvvizsgák akkreditációja ugyan az ország versenyképessége szempontjából egyértelmően rossz, abból a szempontból viszont jó, hogy a nyelvvizsgák ugyanazon az értékelési rendszeren alapulnak és így kombinálhatóak. Melyik nyelvvizsga kombinálható melyikkel? Bármelyik, bármelyikkel HA ad külön írásbeli és szóbeli bizonyítványt. (És a legújabb fejlemény, hogy MINDEN nyelvvizsgának kötelezıvé tette ezt az Akkreditációs Bizottság.) Az alábbi táblázat alapján lesz C (komplex) bizonyítványod egy A (szóbeli) és egy B (írásbeli) típusú vizsgából: Egynyelvő + egynyelvő = egynyelvő Kétnyelvő + kétnyelvő = kétnyelvő Egynyelvő + kétnyelvő = egynyelvő Azt is kevesen tudják, hogy erre nem kell külön bizonyítványt (összesítést), kérni! Ha van egy szóbelid (A típus), mondjuk BME-bıl, egy írásbelid (B típus) TársalKODÓ-ból, akkor az automatikusan bemutatható, és C típusúnak (A+B típus együtt), vagyis kombináltnak felel meg. Nem reklamálhat ezért semmilyen magyar fıiskola, egyetem, vagy munkahely, hiszen a törvény így írja elı. Utoljára nézzünk még egy fontos dolgot, és utadra engedlek! 5.

6 Melyik nyelvvizsgát fogadják el külföldön? Vigyázat! Egyik magyar akkreditált nyelvvizsgát sem fogadják el automatikusan az országon kívül! Persze a nyelvvizsga központok azt kommunikálják magukról, hogy a mi nyelvvizsgánk egész Európában elfogadott. Tudd: ez így, ebben a formában NEM IGAZ! Miért is? Mert a magyar akkreditáció semmit sem jelent az országon kívül! Sıt! (Errıl az utóbbi egyszavas mondatról lásd alábbi keretes írásunkat!) A Nyelvvizsga Akkreditációs Bizottság pont azokat a nyelvvizsgákat utasította vissza, amelyeket külföldön elfogadnak. Kissé ironikus, de így van. A City&Guilds például nem akkreditált, mégis, Nagy- Britanniában (ami ugye az angol nyelv hazája) elfogadott, tisztelt vizsga. Dettó ugyanez a helyzet a TRINITY vizsgával. Az amerikai kontinensre a Cambridge, a TOEFL és a TOEIC kell. Ezek egyike sem akkreditált Magyarországon. És most nézzük, mi a teljes igazság azzal kapcsolatban, amit a nyelvvizsgaközpontok kommunikálnak vizsgáik külföldi elfogadásáról: a magyar akkreditáció csak azt jelenti, hogy az adott vizsga be lett sorolva a KER szintjeibe, amit a nyelvvizsga bizonyítványon fel is tüntetnek. (Errıl is írtunk keretben, alább. Ha érdekelnek a szintek, olvasd el, ha csak a lényeg érdekel, ugord át!) A besoroláskor a magyar alapfokú nyelvvizsga B1, a középfok B2, a felsıfok pedig C1 szintet kapott. A teljes szintrendszer pedig a legalacsonyabbtól a legmagasabbig így épül fel: A1, A2, B1, B2, C1, C2. A besorolás azt jelenti, hogy a külföldi felsıoktatási intézmény vagy munkáltató tudja majd, hogy megközelítıleg milyen szinten van az a nyelvvizsga, de az ı belátására van bízva, hogy ezt az információt elfogadja-e megbízhatónak. (Csak egy kérdés, gondolatébresztınek: Te vajon mennyire értékelnél megbízhatónak egy nigériai magyar nyelvvizsgát?) Elméletileg 6.

7 tehát elfogadhatják, gyakorlatilag kétkedve fogadják, vagy ami gyakoribb: sehogy sem fogadják el. A tanulság: ha külföldre kell a nyelvvizsga, érdeklıdj az adott intézménynél, hogy mit fogad el. Ha pedig még nem tudod, melyik intézményhez mész majd, és hova fordulj, akkor kösd fel a gatyád, mert valószínőleg érdemes lesz a Cambridge vizsgát letenned, ami nem piskóta! A magyar akkreditált nyelvvizsgáknál sokkal-sokkal nehezebb! Ha dolgozni mész egy másik európai országba, akkor a nyelvtudásodról egy ún. EUROPASS nyomtatványt kell kiállítani. Ez egy önértékelési nyomtatvány. Egyszerően letöltöd az internetrıl, és kitöltöd magadnak. Nagyon részletes. Sokan gyanakodva méregetik: elég ez? Nem kell valamiféle hivatalos papír? Hát, nem. Hiszen ha külföldre mész dolgozni, a nyelvet úgyis használnod kell és ki fog minden derülni. Vagyis a munkáltatók is tudják: eleve nem éri meg neked valótlanul kitölteni. Hát, ennyi volt. Tessék akkor nekiállni a nyelvvizsga-választásnak! Hajrá! Innentıl már csak egy kérdés marad: hogyan szerzel próbavizsgákat? Ez egyszerő: tılünk! Ráadásul még pénzt sem kérünk érte. Az ingyenesen letölthetı feladatok oldalán (www.angolnyelvtanitas.hu/download.php) találod ezeket. És még egy extra segítség: Hogyan készülj nyelvvizsgára? ( úgy, hogy közben az élni is legyen idıd ) 7.

8 Ha ezt az anyagot most olvasod, akkor feliratkoztál az angolnyelvtanitas.hu hírlevelére. Ekkor azonban kaptál egy olyan linket, ahonnan letöltheted a számodra szerkesztett tanulmányt 8 túlélı tipp, ha nyelvvizsgára készülsz címmel, ami a visszajelzések szerint már sok-sok nyelvtanulót segített át a vizsgán. FIGYELEM! Ne csak olvasd, használd fel az itt összegyőjtött tudást! Baráti üdvözlettel: Szalai Gabriella, alapító és szerkesztı 8.

Milyen nyelvkönyvet. avagy a nyelvkönyvválasztás hogyanja, rejtelmei és tipikus hibái

Milyen nyelvkönyvet. avagy a nyelvkönyvválasztás hogyanja, rejtelmei és tipikus hibái Milyen nyelvkönyvet válassz? avagy a nyelvkönyvválasztás hogyanja, rejtelmei és tipikus hibái Milyen nyelvkönyv-típusok léteznek? Mik az elınyei és a hátrányai a magyar és a nemzetközi kiadók nyelvkönyveinek?

Részletesebben

Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány

Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány Az, hogy végre belekezdj valamibe, túlértékelt. Túl sok ember ugrik bele dolgokba mindenféle elkötelezettség nélkül, ami azt eredményezi, hogy értékes

Részletesebben

10 tipp az önbizalom fejlesztésére - a nyelvtanulásban

10 tipp az önbizalom fejlesztésére - a nyelvtanulásban 10 tipp az önbizalom fejlesztésére - a nyelvtanulásban 2008. novemberében, a Nyelvtanuló Kiképzı Bázis elıadáson odajött hozzám Anikó, egyik résztvevı, és elpanaszolta, hogy neki valahogy nem megy a szótanulás.

Részletesebben

Nyelvvizsgákról röviden

Nyelvvizsgákról röviden Nyelvvizsgákról röviden ITK Origo A Rigó utcai nyelvvizsga hivatalos elnevezése. Monopol helyzete megszűnt, ám sok nyelvtanuló továbbra is hisz benne. Nem könnyű vizsga. Azoknak ajánlott, akik nyelvtan-központúan

Részletesebben

Ha nincs idıd tanulni

Ha nincs idıd tanulni Ha nincs idıd tanulni Munka és család mellett tanulni nehéz miért várod el mégis magadtól, hogy ezt csak úgy tudd? Egyáltalán nem csoda, hogy nincs idıd a tanulásra. A világ ezer lehetıséget kínál nekünk,

Részletesebben

kulturális akadályok felett?

kulturális akadályok felett? Hogyan győzz a kulturális akadályok felett? avagy lépj át saját korlátaidon és élvezd a nyereségét a nyelvtanulásban! Miért fontos nekünk, nyelvtanulóknak a GLOBE kultúravizsgálatok eredménye? Hogyan akadályoznak

Részletesebben

MarketingMánia www.marketingmania.hu Írta: Gömöry Kati

MarketingMánia www.marketingmania.hu Írta: Gömöry Kati Tévhitek és tudnivalók a linképítésről A linképítés egy olyan dolog, amiről manapság elég sok tévhit lát napvilágot. Ezzel az írással az a célom, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba, és helyükre kerüljenek

Részletesebben

TELC nyelvvizsga feladatok

TELC nyelvvizsga feladatok TELC nyelvvizsga feladatok Lehet, hogy a TELC-re kéne menni? Amikor körülötted már mindenki nyelvvizsgára készül, te is elkezdesz parázni és sorra kapod a jobbnál jobb tippeket arra, hogy melyik nyelvvizsgát

Részletesebben

Folyékonyan angolul. napi 19 perc alatt

Folyékonyan angolul. napi 19 perc alatt Folyékonyan angolul napi 19 perc alatt minikönyv Ajándék az Angol Plusz Magazin olvasóinak Akarod, hogy Neked is járjon az INGYENES Angol Plusz Magazin? Igényeld itt: http://angolnyelvtanitas.hu/angol-plusz-magazin

Részletesebben

M i a z O r g a n e t m ó d s z e r?

M i a z O r g a n e t m ó d s z e r? B E V E Z E T É S Kik n e k a j á n l j u k e z t a t a n k ö n y v e t? Mindazoknak, akik eddig azt gondolták magukról, hogy nem tudnak angolul megtanulni, mivel vagy túl nehéznek találják, vagy elérhetetlennek

Részletesebben

Amikor a tanulás öröm

Amikor a tanulás öröm Amikor a tanulás öröm 1. rész Elvárjuk, hogy a tanulás élvezetes legyen de mit tudunk valójában, ami ehhez hozzásegítene? Milyen érzés a tökéletes élmény? Mi az a 8 elem, amire szükség van az örömteli

Részletesebben

A konfliktus (Thomas Gordon I.)

A konfliktus (Thomas Gordon I.) A konfliktus (Thomas Gordon I.) http://lagzi.info/content/view/193/1/ írta 2006. December 08. Kérem, hogy akit érdekel a téma, az olvassa el Thomas Gordon könyveit!! Garantálom, hogy nem fog csalódni!

Részletesebben

Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató helyettese, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke

Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató helyettese, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke interjú 119 Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató helyettese, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke Educatio: Az Educatio jelen száma a felsőoktatás minőségéről szól. Ha valaki

Részletesebben

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz!

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz! Bevezetés A vállalkozók, amikor webes megjelenésre szánják el magukat, alapvetően két típusba sorolhatók. Az egyik típusnak fogalma sincs az egészről, elképzelni sem tudja, hogy minek kellene szerepelnie

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok A mai kazetta a szolgálati ajándékok tanítássorozat utolsó kazettája. Efezus 4:15-16 Hanem az igazságot szólván szeretetben, mindenestıl

Részletesebben

AETR emberi nyelven - A könyv, amire már régóta vártál!

AETR emberi nyelven - A könyv, amire már régóta vártál! AETR emberi nyelven - A könyv, amire már régóta vártál! AETR és munkaügy a gyakorlatban fuvarozóknak és szállítóknak Jogszabály értelmezések, gyakorlati tanácsok és magyarázatok az utazó munkavállalókra

Részletesebben

A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban

A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban Különleges Beszámoló A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban Valahol Máltán Steven Szabó zsúfolt asztaláról Nem hiszem, hogy túlságosan érdekel, hogy jelenleg

Részletesebben

A TITKOS FOREX FORMULA. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva

A TITKOS FOREX FORMULA. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva A TITKOS FOREX FORMULA By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva Szerzői jogvédelem... 3 A TITKOS FOREX FORMULA, AMIT MINDENKI KERES... 4 NAGY A KÜLÖNBSÉG AKÖZÖTT AMIT TUDSZ ÉS AMIT KÉPES VAGY ELÉRNI

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

A célom, hogy olyan ötletekről írjak, amiket Te tovább tudsz gondolni és a saját családotokra tudsz szabni, egyedül vagy szakértő segítségével.

A célom, hogy olyan ötletekről írjak, amiket Te tovább tudsz gondolni és a saját családotokra tudsz szabni, egyedül vagy szakértő segítségével. Kedves Dolgozó Mami és persze Papi! Örülök, hogy olvasod a levelem, ez azt jelenti, hogy tudatosan készülsz a babavárásra és a babázás időszakára! Ehhez először is gratulálok, büszke lehetsz magadra! Levelemet

Részletesebben

17 tipp a kitartáshoz

17 tipp a kitartáshoz 17 tipp a kitartáshoz Így tartsd be, amit magadnak ígértél! minikönyv Minden álom azzal kezdődik, hogy valaki mert álmodni. Tudom, hogy sokan csak legyintenek az újévi fogadalmakra. Én erre azt mondom:

Részletesebben

Hogyan tanulhatsz nyelveket

Hogyan tanulhatsz nyelveket Hogyan tanulhatsz nyelveket Ezt az útmutatót az Európa Tanács és az Európai Unió közösen készítette 2001-ben a Nyelvek Európai Éve alkalmából. Az Év sikere nyomán az Európa Tanács szeptember 26-át a Nyelvek

Részletesebben

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Utam a perfekt angolhoz Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Előszó Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye semmiből. E népi bölcsesség alapján nagyon kevés okos ember van a földön.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ (http://europass.cedefop.eu.int) BEVEZETİ Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az elsı kapcsolatfelvétel

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült Polgárdi Város Önkormányzat Képviselı-testület 2006. január 24. napján 14.00 órakor megtartott ülésén.

JEGYZİKÖNYV. Készült Polgárdi Város Önkormányzat Képviselı-testület 2006. január 24. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. JEGYZİKÖNYV Készült Polgárdi Város Önkormányzat Képviselı-testület 2006. január 24. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Alagsori terme Jelen vannak: Borbély István

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Tanácsok tudományos közlemény megírásához

TOVÁBBKÉPZÉS. Tanácsok tudományos közlemény megírásához 1 TOVÁBBKÉPZÉS Tanácsok tudományos közlemény megírásához Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN Arról kívánunk az alábbiakban szólni, hogy mit tegyünk akkor, ha már összeállt egy publikáció anyaga,

Részletesebben

Egy CAE hallásértés-alteszt és két CAE olvasásértési alteszt eredményeinek vizsgálata

Egy CAE hallásértés-alteszt és két CAE olvasásértési alteszt eredményeinek vizsgálata Kovács Gabriella: CAE hallás- és olvasásértési teszt Kovács Gabriella Egy CAE hallásértés-alteszt és két CAE olvasásértési alteszt eredményeinek vizsgálata 1. Bevezetés A vizsgálat célja: egy CAE (Certificate

Részletesebben

Cégalapítás külföldön

Cégalapítás külföldön Cégalapítás külföldön FIGYELEM! Az ekönyvben közzétett információk hitelességéért semmilyen módon a felelősséget nem vállalom. Célom pusztán a tájékoztatás. Ha az aktuális és pontos információkra van szükséged

Részletesebben