NAV AEO konferencia Budapest

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAV AEO konferencia 2014-06-24 Budapest"

Átírás

1 VÁM-, JÖVEDÉKI ÉS ADÓÜGYI SZOLGÁLTATÓK SZÖVETSÉGE 1134 BUDAPEST, LEHEL U. 11. Tel: , Fax: info@vjaszsz.hu; info NAV AEO konferencia Budapest Szövetségünk alapelve a kezdetektől a NAV-al történő építőjellegű párbeszéd megteremtése és folyamatosságának fenntartása volt. Az elmúlt húsz év e gondolatnak a jegyében telt el és a mai nap, hogy most itt állhatok Önök előtt ékes példája annak, hogy nem csak mi, hanem a NAV is ugyan így gondolja szükségünk van egymásra és a kölcsönös megbecsülésre. Fontosnak tartjuk mindkét oldalon, hogy meghallgassuk egymást, odafigyeljünk arra, amit a másik fél mond vagy gondol ugyan arról a dologról. Hogy miért, mert hogy egy klasszikust idézzek, az igazság mindig odaát van. És ebben az a jó, hogy bárhonnan is nézzük, az igazság valóban mindig odaát lesz. Úgy vélem bármiről is legyen szó soha egyikünk sem jelentheti ki, hogy Ő az egyedüli birtokosa az egyetlen és való igazságnak. Csak hogy plasztikus legyen a dolog, kérem gondolatban jöjjenek velem és képzeletben lépjünk be egy körbe. Képzeljék el, hogy mindannyian körbe állunk egy amorf tárgyat. Ez a tárgy minden részletében töredezett, lapokkal, törésekkel határolt. Ha én mondjuk állok a kör egyik pontján Önök közül bárki egy kicsit tőlem távolabb ugyanazon kör mentén, bár mindketten ugyan azt a tárgyat nézzük, mégsem ugyan azt fogjuk látni. Mi fog történni? Mindketten állítani fogjuk a saját igazunkat, és teljes hittel és meggyőződéssel fogjuk mondogatni egymásnak, hogy amit látunk, az maga a kézzel fogható valóság és persze, hogy az maga az igazság.

2 Kinek van hát igaza? Kinél van az igazság? Mint az előbb idéztem, az igazság mindig odaát van! Nos, úgy vélem, a vámjog pont egy ilyen amorf tárgy. Mindannyian olvassuk, úgy gondoljuk, hogy értjük, aztán meg időnként elkezdünk vitatkozni. Napjaink egyik aktualitása, hogy néhány évvel ezelőtt a NAV vezetése nagyon bölcsen felismerte azt, hogy a vámkezelések hazahozatalának alappillére az import ÁFA finanszírozásának valamilyen módon történő elengedése. Hiszen a hazai gazdálkodók tömegesen kezdtek el a környező országokban vámkezeltetni főként azért, mert ha ezt tették, akkor az ÁFA-t nem kellett a vámkezelés pillanatában megfizetni, majd adott esetben visszaigényelni. Mivel járt ez ránk nézve? A hazai vámügynökök, fuvarozók, szállítmányozók egy nagy része pozíciót és piacot vesztett, az állam pedig elesett a vámbevételek 25%-ától. Vajon kinek volt ez jó? Úgy vélem senkinek az itt ülők közül. Bár közvetett módon, de az AEO lett a kulcs e probléma megoldására. Hogyan? Nagyon egyszerűen: Szerezz AEO-t, Kérjél hozzá önadózói engedélyt, Vállalj közvetett képviseletet és máris lehetőséged lesz megrendeléshez jutni. Ennyire egyszerű a képlet, már ha ezt lehet egyszerűnek nevezni. Úgy vélem ez egy hatékony megoldás volt, mert működik. Egyre többen élnek a lehetőséggel, egyre több a hazai vámkezelés. Egyre több vámügynökség vág bele a közvetett képviseletbe, mert ezt kényszeríti rá a piac. Egyre több hazai fuvarozó és szállítmányozó kap ezáltal megrendelést. Munkahelyeket teremtett vagy tartott meg embereket korábbi állásában.

3 Azonban nem szabad elmennünk egy nem is annyira apró részlet mellett. Sajnos azt kell ma mondanom, hogy a közvett képviselő kezd egyre kedvezőtlenebb színben föltűnni a NAV előtt. És ez a rendszerre nézve káros lehet. Tendenciózus az a vélekedés az utólagos ellenőrök között, hogy mindenről a közvetett képviselő tehet. Kezd Ő lenni a rosszfiú. Az utólagos ellenőrzések során egyre inkább úgy tűnik, hogy a közvetett képviselő okolható mindenért, az importőr pedig a végén még áldozat szerepében tűnhet föl. Szeretném jelezni ezen a fórumon is, hogy akár közvetlen, akár közvetett képviseletről beszélünk, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy CSAK egy szolgáltatást végzünk. A CSAK-ot nagybetűvel írom, mert nem jelenti azt egyetlen vámügynök részéről sem, hogy ki szeretne bújni valamilyen felelősség alól, de mint ahogy az ellátási lánc többi szereplője, úgy a vámügynök is csupán egy részfeladatot lát el egy import tevékenység során. Feladata egy adott részlet lefedését szolgálja, az egész ügyletet szemlélve annak egy töredéke, mégis e szerephez köthetően sokkal nagyobb terhet ró rá a vámjog. Félre értés ne essék, nem kívánom ezt bírálni. Ez így van rendjén, hiszen a vámkezelés bár csak egy kis része az ügyletnek, az állami bevételek szempontjából a legfontosabb mozzanat. Mindössze annyit kívántam jelezni, hogy a szerepeket fontos minden félnek tisztán látnia. Ne mossunk össze sem szerepköröket, sem tevékenységeket és ezzel együtt ne mossunk össze felelősségi köröket sem. Joggal kérdezhetik, hogy hogy jön ez ide? Hiszen a meghirdetett programban nekem nem a vámkezelésekről kellene beszélnem, hát nem is teszem, tovább lépek, de még vissza fogok ide utalni. A mai téma, amivel kapcsolatban szeretném megosztani Önökkel a gondolataimat az induló vállalkozások AEO tanúsítvány iránti kérelme.

4 Tanácsadói munkám során az elmúlt évek alatt számos esetben találkoztam újonnan alakult társasággal. Így elmondhatom, hogy van némi fogalmam erről. És itt szeretnék visszacsatolni az előbbi témához, a közvetett képviselethez. Nyilván senki előtt nem titok, hogy az elmúlt években több alkalommal jött létre gazdasági társaság ilyen vagy olyan formában, arra az üzleti modellre építve, amit az imént fölvázoltam. Mi is hát a probléma, ha egyáltalán problémának nevezhetjük, az újonnan alakult társaságokat? Ha profán akarok lenni, akkor azt mondom, hogy nekem ugyan semmi. Hiszen önmagában az a tény, hogy egy újonnan alakult vállalkozás AEO tanúsítványért folyamodik nem, hogy meglepő, de olyannyira természetes, hogy maga a jogalkotó is készült erre az AEO szabályok kialakítása során. Ezekre a cégekre közvetlen és közvetett módon is találunk utalásokat az AEO eljárásokban. Első helyen közvetlenül a Vámkódex 14 h. cikk (3) bekezdés szerint: Ha a kérelmezőt három évnél rövidebb ideje alapították, a vámhatóságok a számukra rendelkezésre álló nyilvántartások és információk alapján értékelik előéletét a vámszabályok betartása tekintetében Közvetve pedig az Önértékelési kérdőív egyes kérdéseiben köszön vissza az újonnan alakított társaságok lehetősége. Például az egyes számú kérdéskörben, ahol az üzleti vállalkozás forgalmát és ezzel együtt a pénzügyi helyzetét méri fel a kérdőív. Itt így szól a kérdés és a hozzá fűzött megjegyzés: A három legutóbbi elkészült éves beszámolóban szereplő éves üzleti forgalom összegét adja meg. Ha új az üzleti vállalkozás, az N/A jelölést tüntesse fel Nos, a helyzet az, hogy Önök, mint gondolom többségében már AEO tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodók pontosan ismerik a tanúsítvány megszerzéséhez vezető utat. Nyilvánvalóan tisztában vannak azzal is, hogy egy auditálás során minden esetben az adott társaság tevékenységét három évre visszamenőlegesen vizsgálják.

5 Ez az a pont, ami miatt ma van miről beszélnünk. A profánságom mögött megint csak visszahivatkozva az előbbiekre, az a bizonyos amorf tárgy áll, amit vámjognak hívunk. Nézem ezt a valamit az én szemszögemből. Akár tanácsadó vagyok, akár újonnan alakult cég, ugyan azt látom. Azt írja itt nekem a kisokos, hogy ha még nem telt el három év az alapításom óta, akkor ezt meg ezt kell tennem, így meg így kell válaszolnom a feltett kérdésekre. Hát én így teszek, így válaszolok és pont. Igen ám, de ha nem profán akarok lenni és persze, hogy nem akarok az lenni, mert akkor ma nem állnék itt, ezért egy kicsit hegyezem a fülem és igyekszem meghallani a NAV-os kollégák mondanivalóját, vagy azon a bizonyos körön mozdulva teszek egy két lépést feléjük és az Ő szemszögükből is ránézek arra az amorf tárgyra. És akkor mit fogok látni? Hát tényleg, egy kicsit mást, mint az előbb. Meglepő? Talán annyira nem is. Lépjünk bele egy pillanatra az Ő szerepükben és próbáljuk meg értelmezni a jogszabályban megfogalmazottakat. Auditáljak egy céget a jogszabálynak megfelelően legyek körültekintő legyek tárgyilagos legyek segítőkész, hogy a Közösségen belül a saját hazámat is segítsem, és előnyökhöz juttassam és talán nem is biztos, hogy az Ő szemszögükből nézve az utolsó helyre téve, de feleljek meg a főnökeim elvárásainak is. Hát ez nem lesz könnyű, ugye belátjuk. Ha az a bizonyos cég nemhogy nincs három éves, hanem mondjuk a kérelem benyújtásának pillanatában még csak éppen pár hónapos bár még ilyennel én sem találkoztam - de egyébként meg akár lehetne egy két hetes is -, hát bizony

6 én személy szerint inkább visszalépnék azon a bizonyos körön egy két lépés a magam helyére. Na és Önök? Nyilván nincs könnyű helyzetben az a kolléga, akinek visszamenőleges adatok és tapasztalatok hiányában felelős döntést kell hoznia arra nézve, hogy az adott társaság életképes lesz vagy sem. Majdan jogkövető akar lenni, vagy sem? Persze mondhatja az a vámos kolléga, hogy ez meg nem az Ő baja, Ő megvizsgálja az elé tárt információkat. Ha az minden a 2008 óta már valahogy mégiscsak kialakult elvárásoknak és a jogszabályokban meghatározott kötelmeknek megfelel, akkor hát legyen, engedjük útjára a céget. A megélhetését meg bízzuk rá, majd az élet meg a piac eldönti, hogy mi lesz a sorsa. Ez ugye megint csak egy szemszög az amorfon. Én viszont ehhez szeretném hozzátenni az én saját gondolatomat, csak hogy még egy helyen legyen egy törésvonal a látószögben. Az elmúlt években több AEO konferencián, tájékoztatón és megbeszélésen vettem részt a NAV-al együtt. Egyik ilyen alkalommal én ajánlottam föl az AEO tanúsítványt kiadó igazgatóságok számára, hogy elmondom azt, hogy egy tanácsadó szerepében milyen módon készítjük fel megbízóinkat, hogyan vezetjük végig őket az első pillanattól kezdve a tanúsítvány kiadásáig, majd annak utógondozását hogyan végezzük. Ennek az előadásnak egy pontján jeleztem, hogy bár személy szerint hozzáteszem hála Istennek azóta sem én még nem találkoztam arra utaló jelekkel, hogy valaki visszaélve a lehetőséggel, bűnös, előre megfontolt szándékkal szerezne AEO-t csak azért, hogy visszaéljen a jogszabályban adott kedvezményekkel, és ezt felhasználva bűncselekményt kövessen el. De ma is állítom, hogy ez nem zárható ki. Örüljünk neki, hogy ebben még nem látták meg a fantáziát azok, akiknek nagyon nem kellene ezt meglátniuk. Az, hogy egy vállalkozás mennyire áll biztos lábakon anyagi tekintetben épp ezért véleményem szerint biztonságpolitikai kérdés. Miért? Gondolom senkinek nem nehéz azt belátni, ha egy gazdálkodó nehéz anyagi helyzetben van, akkor könnyebb megkörnyékezni Őt, mint ha biztos háttérrel rendelkezik.

7 Ha én így gondolom, akkor a NAV-osok miért ne jutottak volna ugyan erre a következtetésre, és természetes, hogy jutottak is. Tudom nagyon furcsának gondolják az előbbieket, de az a mi szerencsénk, hogy a terrorizmust tekintve nagyon nyugodt helyen élünk. Ugyanakkor az AEO jóval több, mint amire mi itthon használjuk. Az AEO jelenleg nekünk főként a pénzügyi előnyöket juttatja eszünkbe. De a terrorizmus nem ismer országhatárokat és bárhogy is nézzük, az AEO-val rendelkező cégek a vámhivatalok szemszögéből nézve egész Európában az alacsony kockázati besorolásba esnek. E kockázatok felismerése vezet a kombinált AEO szétválasztására és az én véleményem szerint pontosan a biztonság és védelem típusú tanúsítványok előtérbe helyezését célozza. Ugye, hogy kicsit máris más szemszögből látják Önök is ezt az amorf tárgyat? Ha a szövetségünk a saját alapelvének szeretne megfelelni, akkor most itt az idő, hogy meghalljuk a NAV gondolatait és mi is fogjuk föl úgy az újonnan alakult társaságok AEO kérelmét, mint egy kockázati tényezőt. A korrektség okán pedig álljunk ki mellettük és támogassuk azt a törekvést, hogy kezeljük a problémát. Én magam még egy gondolatot szeretnék ehhez hozzátenni és javasolni, hogy ebbe a körbe vonjuk be azokat a gazdasági társaságokat is, amelyek többségi tulajdona és tevékenységi köre kevesebb, mint három éve változott. Hogy miért? Mert a tapasztalataim alapján egyértelmű, hogy nem csak új cégek alapításával, de már meglévők megvásárlásával is jelentkezik az a szándék, hogy szerezzünk AEO-t. Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy ez nem azt jelenti és nem jelentheti senki számára, hogy akár az újonnan alakított, akár az újonnan vásárolt cégek hátsó szándékkal kérnének AEO tanúsítványt, vagy hogy mindez önmagában bárki számára is negatív megítélést eredményezzen. Pusztán a kockázati tényezőkre kívánom felhívni a figyelmet. Összegezve az elmondottakat, véleményem szerint leszögezhetjük, hogy e kérdésben helyén való valamilyen szigorítás akár csak a hazai jogszabályokban is. Hogy ennek mi legyen a módja, azt viszont mindenképpen az érintett összes fél bevonásával, széles kompromisszumokra épített alapokra kell helyezni.

8 Így befejezve mondandómat szeretném keretbe foglalni azt és ezúton felajánlani a NAV részére a szövetség együttműködését a párbeszéd megindítására a meglévő jogszabályok finomítására, módosítására. Köszönöm a lehetőséget és a megtisztelő figyelmüket!

Az AEO változásai. NAV KI Vám Főosztály. NavigátorVilág Konferencia november 09.

Az AEO változásai. NAV KI Vám Főosztály. NavigátorVilág Konferencia november 09. Az AEO változásai NAV KI Vám Főosztály NavigátorVilág Konferencia 2017. november 09. AEO státus Vám Világszervezet (WCO) koncepció vámhatóságok és a vállalatok közötti partnerségen, együttműködésen alapul

Részletesebben

Az engedélyezett gazdálkodói státusz (AEO) a gyakorlatban. NAV Kiemelt Ügyek és Adózók Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága

Az engedélyezett gazdálkodói státusz (AEO) a gyakorlatban. NAV Kiemelt Ügyek és Adózók Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága Az engedélyezett gazdálkodói státusz (AEO) a gyakorlatban Készítette: Konopás András NAV Kiemelt Ügyek és Adózók Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága Státusz kialakulása, koncepció A terrorcselekmények (2001.

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.8. C(2016) 2002 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A Bizottság felhatalmazáson alapuló rendelete a 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

Kiemelt adózók vámszakterületi ellenőrzéseinek változásai. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága

Kiemelt adózók vámszakterületi ellenőrzéseinek változásai. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága Kiemelt adózók vámszakterületi ellenőrzéseinek változásai Kiemelt adózók NAV szintű ellenőrzése NAV ellenőrzések fő iránya a hazai és Uniós költségvetési bevételekkel összefüggő kockázatos területek ellenőrzése,

Részletesebben

Az Uniós Vámkódex bevezetésével kapcsolatos kérdések

Az Uniós Vámkódex bevezetésével kapcsolatos kérdések A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7008/2016. felhívás az Uniós Vámkódexről Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2013. október 10-én kihirdették

Részletesebben

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Nemzeti Adó- és Vámhivatal A Tanács Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK rendeletének 5a. cikke szerinti engedélyezett gazdálkodói (AEO) státuszhoz kapcsolódó előnyök Az engedélyezett gazdálkodó vámügyi műveletei

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZABADFORGALOM SZÁMÁRA TÖRTÉNŐ - ÁFA KISZABÁS NÉLKÜLI - VÁMKEZELÉS FOLYAMATÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A SZABADFORGALOM SZÁMÁRA TÖRTÉNŐ - ÁFA KISZABÁS NÉLKÜLI - VÁMKEZELÉS FOLYAMATÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A SZABADFORGALOM SZÁMÁRA TÖRTÉNŐ - ÁFA KISZABÁS NÉLKÜLI - VÁMKEZELÉS FOLYAMATÁRÓL A közösségi vámjogszabályok a szabad forgalom számára történő vámkezelések esetén közvetlen illetve közvetett

Részletesebben

Pénzügyi végrehajtási társulás HÁROM JÁRÁSBAN. Dr.Kiss Pál címzetes főjegyző Balatonföldvár

Pénzügyi végrehajtási társulás HÁROM JÁRÁSBAN. Dr.Kiss Pál címzetes főjegyző Balatonföldvár Pénzügyi végrehajtási társulás HÁROM JÁRÁSBAN Dr.Kiss Pál címzetes főjegyző Balatonföldvár Mit keresek én itt? A Kamara szerepe Könyvvizsgálók szerepe Módszertani ajánlás Túlterjeszkedés-e a könyvvizsgáló

Részletesebben

A NAV-os oldal. a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítésében. 2014. február 26.

A NAV-os oldal. a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítésében. 2014. február 26. A NAV-os oldal a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítésében 2014. február 26. Jogszabályi háttér Új uniós és nemzeti szabályozás 2014. január 1- jétől 608/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Brüsszel, április 27. AEO tanúsítványok újraértékelése az UVK-val és végrehajtási rendeleteivel összefüggésben TAXUD/B2/031/2016

Brüsszel, április 27. AEO tanúsítványok újraértékelése az UVK-val és végrehajtási rendeleteivel összefüggésben TAXUD/B2/031/2016 EURÓPAI BIZOTTSÁG ADÓÜGYI ÉS VÁMUNIÓS FŐIGAZGATÓSÁGA Biztonság & Védelem, Kereskedelem-könnyítés és Nemzetközi Koordináció Kockázatkezelés és Biztonság Brüsszel, 2016. április 27. TAXUD/B2/031/2016 Tárgy:

Részletesebben

A NAV eszközei a kínai áruforgalom magyarországi vámkezelésének felgyorsítására. Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredes Vámszakmai szakfőigazgató

A NAV eszközei a kínai áruforgalom magyarországi vámkezelésének felgyorsítására. Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredes Vámszakmai szakfőigazgató A NAV eszközei a kínai áruforgalom magyarországi vámkezelésének felgyorsítására Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredes Vámszakmai szakfőigazgató Egy övezet, egy út Az Európai Unió minden tagállamában egységes

Részletesebben

Liberális energiakoncepciótlanság

Liberális energiakoncepciótlanság Liberális energiakoncepciótlanság A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Az új energiakoncepció alapkérdései Az állam szerepe a liberalizált energiapiacon c. tanulmányának bírálata. Összefoglalás. A tanulmány

Részletesebben

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult A Gödöllői Városi Könyvtár kérdőíves felmérést végzett a látogatók, használók elégedettségéről 2013 tavaszán. A célunk ezzel az volt, hogy visszajelzést

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Orbán Viktor beszéde a Magyar Rektori Konferencia plenáris ülésén

Orbán Viktor beszéde a Magyar Rektori Konferencia plenáris ülésén Orbán Viktor beszéde a Magyar Rektori Konferencia plenáris ülésén 2012. október 16. Debrecen Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Házigazdák! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Rektori Konferencia! Hölgyeim és Uraim!

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

... és amit kihagytunk a nyelvi cikkből

... és amit kihagytunk a nyelvi cikkből ... és amit kihagytunk a nyelvi cikkből Tordai Renáta, Andréka Hajnal, Németi István Habár azzal az ígérettel zártuk a nyelvről szóló cikket, hogy nemsokára már a relativitás elméletét kezdjük felépíteni,

Részletesebben

Könnyítés? Egyszerűsítés? AEO! Az engedélyezett gazdálkodói státusz általános jellemzői 2013. A Szabványrendszer

Könnyítés? Egyszerűsítés? AEO! Az engedélyezett gazdálkodói státusz általános jellemzői 2013. A Szabványrendszer Könnyítés? Egyszerűsítés? AEO! Az engedélyezett gazdálkodói státusz általános jellemzői 2013. A Szabványrendszer A nemzetközi kereskedelem a gazdaság fejlődésének egyik legfontosabb eleme, ugyanakkor célpontot

Részletesebben

Uniós Vámkódex. Nietsch Tamás. Senior Manager EMEA Trade Compliance

Uniós Vámkódex. Nietsch Tamás. Senior Manager EMEA Trade Compliance Uniós Vámkódex Nietsch Tamás Senior Manager EMEA Trade Compliance Időszerűség Közösségi vámjog 2016. április 30-ig: Közösségi Vámkódex 1992. október 12-i tanácsi rendelet 9x módosítva Végrehajtási rendelete

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

NAV REPÜLŐTÉRI FŐIGAZGATÓSÁG Légi veszélyes áru szállítása a vámhatóság szemszögéből

NAV REPÜLŐTÉRI FŐIGAZGATÓSÁG Légi veszélyes áru szállítása a vámhatóság szemszögéből NAV REPÜLŐTÉRI FŐIGAZGATÓSÁG Légi veszélyes áru szállítása a vámhatóság szemszögéből Szervezeti struktúra NAV Repülőtéri Főigazgatóság NAV 1. számú Repülőtéri Igazgatóság Airport Business Park, I. típusú

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI

Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI Sokak tudatában külön fiókban nyugszik a civil és a piaci világ. Valóban sok szempontból külön értékrenddel rendelkezõ

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A vámhatósági engedélyek újraértékelése

A vámhatósági engedélyek újraértékelése A vámhatósági engedélyek újraértékelése Budapest, 2017. február 07. Takácsné Illés Mária pénzügyőr őrnagy NAV KI Vám Főosztály A kérelemre hozott határozatok kezelése Uniós Vámkódex (a továbbiakban: UVK)

Részletesebben

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor...

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... 1 1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... Örkény Antal Előadásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy 1956 emlékének és mai megünneplésének van-e jelentősége a fiatal generáció számára.

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

J e g y zőkönyv FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.)

J e g y zőkönyv FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.) FFB-36/2011. (FFB-55/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2011. november 15-én, kedden, 9 óra 13 perckor a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2011. november 9-én, szerdán 9 órakor a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály Budapest xxxxx@orfk.police.hu Tárgy:

Részletesebben

20. JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről.

20. JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről. Szám: 572-20/2011. 20. JEGYZŐKÖNYV Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, tanácskozó terem

Részletesebben

AEO Tanácsadás. Megfelelés az informatikai és biztonsági követelményeknek. Bozsik Tibor IT csoport vezető

AEO Tanácsadás. Megfelelés az informatikai és biztonsági követelményeknek. Bozsik Tibor IT csoport vezető AEO Tanácsadás Megfelelés az informatikai és biztonsági követelményeknek Engedélyezett Gazdálkodó Státusz (AEO) 2008. Január elsejével került bevezetésre Cél: AEO-val rendelkező gazdálkodó pozitív megkülönböztetése

Részletesebben

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Stengl Kereskedelmi és Székhely: 7632 Pécs, Júlia u. 13. IV. em. 13. Tel: 06 30 758 75 16 Fax: 06 72 520 263 Tisztelt leendő Partnerünk! Kérem, engedje meg, hogy röviden bemutassuk cégünket. A Stengl Kereskedelmi

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Hívásod érkezett. Ráérsz egy kicsit?

Hívásod érkezett. Ráérsz egy kicsit? A hívás Hívásod érkezett Ráérsz egy kicsit? Pi pi pi Jártál már te is így? Fel akarod hívni a legjobb barátodat vagy barátnődet, de foglalt. Vársz öt percet, újból próbálkozol, és még mindig foglalt. Többszöri

Részletesebben

és nem vették figyelembe az Unió komplex céljait, azaz az élhető környezet biztosításának az anyagban említettnél (Víz Keretirányelv) lényegesen

és nem vették figyelembe az Unió komplex céljait, azaz az élhető környezet biztosításának az anyagban említettnél (Víz Keretirányelv) lényegesen MELLÉKLET Messzemenően egyetértünk az anyag alábbi megállapításával: Azok a víztestek erősen módosított kategóriába sorolhatók,. a jó ökológiai potenciál elérése a célkitűzés, amely a jó állapottól csak

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

Szám: 5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Szám: 5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének és Hollókő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 14-i együttes üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Részletesebben

Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában

Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában 270 Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában Bali János: A Börzsöny-vidéki málnatermelõ táj gazdaságnéprajza.

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.7.19. COM(2016) 477 final 2016/0229 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendeletnek az Unió vámterületét

Részletesebben

KTF. Kötelező Tarifális április 16. Herédi János 1

KTF. Kötelező Tarifális április 16. Herédi János 1 KTF Kötelező Tarifális Felvilágosítás Herédi János 1 A KTF általános jellemzői A Közösségi Vámkódex 11. cikke alapján a vámhatóságtól bárki kérhet felvilágosítást a vámjogszabályok alkalmazásával kapcsolatosan,

Részletesebben

Vámjog. 1. Bevezető: Két szerepe: - bevétel - szabályozó szerep

Vámjog. 1. Bevezető: Két szerepe: - bevétel - szabályozó szerep Vámjog 1. Bevezető: Két szerepe: - bevétel - szabályozó szerep Vám jellemzői: - állam veti ki - kötelező - ellenszolgáltatás nélküli befizetés - az áruk vámhatáron történő - forgalmához kötődik 2. Fajtái:

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

TAO TÁMOGATÁS A LÁTVÁNYSPORTOKBAN

TAO TÁMOGATÁS A LÁTVÁNYSPORTOKBAN TAO TÁMOGATÁS A LÁTVÁNYSPORTOKBAN A 2011-es év törvényi változásai amiket az Európai Unió is elfogadott lehetővé tették, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójukkal támogassák a látványcsapat-sportágak

Részletesebben

A kedvezmény igénybevétele alól nem zárták ki azokat sem, akik az elmúlt 1 2 évben vásároltak vagy építettek lakást és megfelelnek a feltételeknek.

A kedvezmény igénybevétele alól nem zárták ki azokat sem, akik az elmúlt 1 2 évben vásároltak vagy építettek lakást és megfelelnek a feltételeknek. Mi a szocpol? A szocpol hivatalos nevén szociálpolitikai támogatási rendszer. Arra találták ki, hogy támogassák azokat a családokat, akik több gyereket vállalnak, és saját lakást szeretnének vásárolni

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás Szociális Egészségügyi és Oktatási, valamint Pénzügyi Bizottsága Cím: 5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1. Tel: 68/440-000, Fax: 68/440-860 E-mail: kisterseg@medgyesegyhaza.hu

Részletesebben

A történelem mögöttes tartományai akkor és most? BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM

A történelem mögöttes tartományai akkor és most? BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM KÁNTÁS BALÁZS A történelem mögöttes tartományai akkor és most? Értelmező bekezdések Bíró József PAX VOBIS PAX VOBISCUM című verséhez BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM - az 1956os forradalom és szabadságharc

Részletesebben

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe?

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Amikor első kisbabámat vártam, a munkahelyem megszűnt. Elgondolkodtam, mihez fogok kezdeni, ha nem találok később sem munkahelyet. A kisgyermekes

Részletesebben

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag 2015. Március 25. Vámeljárások Szabad forgalomba bocsátás Árutovábbítás Vámraktározás Aktív feldolgozás Vámfelügyelet melletti

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei

AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei AEO-k az ellátási lánc biztonságának őrei Tüske Péter MVSZ elnök 2014. Február 21. BGF: Incoterms-et fölülíró új rendelkezések Vámügyek szerepe az ellátási láncokban Jelentősen átalakult a közelmúltban

Részletesebben

Hajléktalanok. Az utca emberei

Hajléktalanok. Az utca emberei Hajléktalanok Az utca emberei Hajléktalanok Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok.

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalóterme

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma:

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma: Kérelem benyújtásának időpontja: Kérelmet átvevő vámszerv megnevezése, aláírása: KÉRELEM vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez Új kérelem

Részletesebben

-2- Bene Istvánné: A kertjük végében egy területen folyik a kátrány. Nyáron a szaga is elviselhetetlen. Kérdi, mit lehet tenni?

-2- Bene Istvánné: A kertjük végében egy területen folyik a kátrány. Nyáron a szaga is elviselhetetlen. Kérdi, mit lehet tenni? Jegyzőkönyv Készült: Mátraballa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 19-én 13 órai kezdettel megtartott közmeghallgatással egybekötött falugyűléséről. Jelen vannak: Dudás Róbert polgármester,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívott: Fedorné dr. Fráter Zsófia Címzetes főjegyző Stumpf Imréné osztályvezető

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívott: Fedorné dr. Fráter Zsófia Címzetes főjegyző Stumpf Imréné osztályvezető Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szám:8-15/2013. JEGYZŐKÖNYV Készült: Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületi ülésén. A Képviselő-testületi ülés helye: 3980 Sátoraljaújhely,

Részletesebben

yymár meglévő csoport számára:

yymár meglévő csoport számára: 1. HÉT: FILIPPI 1,1 11 Tényleg Krisztushoz tartozom? Kezdjük a beszélgetést azzal, hogy feltesszük valamelyiket a következő kérdések közül a csoportnak: yykezdő csoport számára: Mi indított arra, hogy

Részletesebben

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára Kritika és válasz Érdeklődéssel olvastuk Repárszky Ildikó és Dupcsik Csaba elemzését a történelem érettségi szerkezetében

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

ZÁHONYI VASUTAS. VIII. évfolyam, 50. szám július 01.

ZÁHONYI VASUTAS. VIII. évfolyam, 50. szám július 01. ZÁHONYI VASUTAS VIII. évfolyam, 50. szám 2019. július 01. Kétarcúságom titka A Janus-arcú ember mai jelentése hosszú utat tett meg. Egykor a kezdet és a vég védőszelleme volt Rómában, egy időben még az

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Önkormányzat Söpte Képviselőtestületének 2015. március 18-án tartott rendkívüli üléséről

Jegyzőkönyv. Önkormányzat Söpte Képviselőtestületének 2015. március 18-án tartott rendkívüli üléséről Jegyzőkönyv Önkormányzat Söpte Képviselőtestületének 2015. március 18-án tartott rendkívüli üléséről 14/2015.számú képviselőtestületi határozat: Söpte 0104/1 ingatlannal kapcsolatos egyezség módosító indítványának

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások Tartalom Értékelés háttere, célja, módszertana Az értékelésnél

Részletesebben

MEGHÍVÓ ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZÖK CE JELÖLÉSE NYÍLT KÉPZÉS 2015.03.25.

MEGHÍVÓ ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZÖK CE JELÖLÉSE NYÍLT KÉPZÉS 2015.03.25. MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu ESZKÖZÖK CE JELÖLÉSE 1/4 NYÍLT KÉPZÉS 2015.03.25. Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner SAASCO Kft. Gyöngyösi Iroda 3200 Gyöngyös, Búza u. 1. I. em. 108.

Részletesebben

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus?

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus? Pöntör Jenõ Szkepticizmus és externalizmus A szkeptikus kihívás kétségtelenül az egyik legjelentõsebb filozófiai probléma. Hogy ezt alátámasszuk, elég csak arra utalnunk, hogy az újkori filozófiatörténet

Részletesebben

RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS HELYI ÉRTÉKEKRE, LEHETŐSÉGEKRE ÉS ADOTTSÁGOKRA FÓKUSZÁLÓ TERMELŐKET MINŐSÍTŐ RENDSZER, AMELY AZ ÉRINTETTEK AKTÍV RÉSZVÉTELÉN ALAPUL, OLYAN ÉRTÉKEKRE

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Egy újabb látószög - feladat

Egy újabb látószög - feladat 1 Egy újabb látószög - feladat A feladat Adott az O középpontú, R sugarú körön az α szöggel jellemzett P pont. Határozzuk meg, hogy mekkora ϑ szög alatt látszik a P pontból a vízszintes átmérő - egyenes

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Közbeszerzési tudnivalók 2011.

Közbeszerzési tudnivalók 2011. Közbeszerzési tudnivalók 2011. A közbeszerzés A 2003. évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Leiter Katalin, Emődi Sándor osztályvezetők, Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. részéről:

Jegyzőkönyv. Leiter Katalin, Emődi Sándor osztályvezetők, Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. részéről: Jegyzőkönyv Készült: A Polgármesteri Hivatal Tanácskozótermében Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának 2012. május 21-i nyílt üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról. Kedves Kolléganők, Kollégák!

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA. Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról. Kedves Kolléganők, Kollégák! Tárgy: További tájékoztatás az ÉTDR rendszerről, használatáról Kedves Kolléganők, Kollégák! A 2013.február 24-én írt tanulmányban a 2013.01.01-től bevezetett ÉTDR rendszer használatával kapcsolatos tapasztalatokat

Részletesebben

Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek

Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek Kelecsényi László Lovagiatlan ügyek (Részlet) (Részlet) 2 0 1 0 Kelecsényi László A kézirat szerkesztésében Székely Sz. Magdolna működött közre. Borító: Kelecsényi

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Bevezető Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik sikeres versenyzői és edzői pályafutást mondhatnak magukénak.

Részletesebben

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány Dr. Gaudi-Nagy Tamás ( Magyar Jelen) Döbbenet: Bíróság mondta ki, hogy a délvidékiek ma is magyar állampolgárok, egy 56-os hõsnek viszont börtönben a helye 2008. október 28. Beszélgetés Gaudi-Nagy Tamással,

Részletesebben

CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ)

CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ) CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ) ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS A MÁSODIK ÉS HARMADIK PÁLYÁZATI CIKLUSBAN ÖSSZEFOGLALÓ A kutatás háttere, módszertan A Campus Hungary ösztöndíjban részesülők hazaérkezésüket

Részletesebben

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki törvény aktualitások Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki szabályozás változása A 2016. évi XLVIII. törvény a jövedéki adóról - módosította a 2017. évi XXI.

Részletesebben