Kárpát-medencei magyar műszaki felsőoktatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kárpát-medencei magyar műszaki felsőoktatás"

Átírás

1 Kárpát-medencei magyar műszaki felsőoktatás Magyar Energia Szimpózium MESZ 2014 Előadás Dr Vajda István egyetemi tanár Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékán Automatika Intézet igazgató

2 AZ ÓBUDAI EGYETEMRŐL

3 Az Óbudai Egyetem jellemzői#1 Az Óbudai Egyetem három évszázadon áthúzódó történelmi múlttal rendelkező, jó hírű, országosan és nemzetközileg is ismert és elismert intézmény. Két különböző régióban, három telephelyen folytat képzést; ezek közül kettő a fővárosban található. Az egyetem beiskolázását tekintve országos hatókörű intézmény, több mint hallgatóval. Képzési programjának fő hangsúlya az erős elméleti alapokon nyugvó, gyakorlatorientált, minőségi és magas színvonalú alapképzésen van. A 12 alapszakra épül a nyolc mesterképzési szak, valamint a három doktori iskola.

4 Az Óbudai Egyetem elkötelezettségei és küldetése Az Óbudai Egyetem elkötelezett a magyar nyelvű felsőoktatás, az anyanyelv magas szintű ápolása, az anyanyelvi tudás átadás, a tudomány határok nélküli magyar nyelvű művelése mellett. Az egyetem küldetése, hogy lehetőségeinek maximális kihasználásával ennek megvalósításában tevékenyen részt vegyen. A továbbiakban az egyetem eddigi szerepvállalásának kiemelkedő történéseit foglaljuk össze röviden.

5 HATÁRON TÚLI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS

6 Újvidéki Egyetem#1 A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság február 24-ei ülésén akkreditálta az Óbudai Egyetem mérnök informatika szakirányú mérnöktanár mesterszakát az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karára székhelyen kívüli képzésként. Az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) a pedagógusképzés 230 éves hagyományait átörökítve alakult újjá az egyetem 14. karaként 2006 októberében. A szerbiai oktatási törvények alapján 1991-ben a tanítóképzés főiskolai képzés helyett egyetemi képzés lett, és Zomborban került összevonásra. Hosszú évek megfeszített munkájába került, hogy a magyar pedagógusképzés visszakerüljön természetes közégébe, a tömbmagyarság központjába a vajdasági Szabadkára.

7 Újvidéki Egyetem#2 A Kar pillanatnyilag a vajdasági magyarság egyetlen egyetemi egysége, amely magyar tannyelvű oktatás folytat. A Kar alapításakor stratégiai cél volt, hogy ne csak a tanító- és óvópedagógus képzésben, hanem a tanárképzésben is részt vállaljon, hiszen a vajdasági magyarság körében nagy a minősített pedagógusok hiánya. A Karon végzettek egyúttal a vajdasági magyar értelmiség utánpótlásának természetes forrásai. A képzés 2012 szeptemberében indult, levelező tagozaton, 15 fős tanulókörben, az Újvidéki Egyetemmel kötött együttműködési szerződés alapján. Az órákat az Óbudai Egyetem és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatói tartják, magyar nyelvű mérnök informatikus mérnöktanári oklevél megszerzését biztosítva a térség már oktató tanárainak és frissen végzetteknek egyaránt.

8 Új képzések Székelyudvarhelyen, könnyűipari mérnöki alapképzési szakon. Az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán indítandó mechatronikai mérnöki mesterképzési szakunkat is, jövőre indul a képzés.

9 Adományok A Szabadkai Műszaki Főiskola 2007-ben 25 számítógépet kapott egyetemünk jogelődjétől. Ezzel orvosoltuk az informatikai alapú oktatás eszközigényét. A számítógépeket az újonnan felszerelt és átadott informatikai laborban helyezték el a szabadkai testvérintézményben. Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Az egyetemünkön immár hagyománnyá vált adományozás keretében 1000 kötet könyvet ajándékoztunk az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanító és óvópedagógus szakos hallgatói számára. Egy másik határon túli magyar közösség, Kárpátalja is részesült 6000 db könyvadományban. E könyvek a határon túli magyar tanulás és oktatás céljait szolgálják azóta is.

10 KVK Nyári Egyetem Az évente Budapesten megszervezésre kerülő Kandó Kálmán Villamosmérnöki Nyári Egyetemre a Szabadkai Szakfőiskoláról, az Újvidéki Műszaki Egyetemről, a Temesvári Műszaki Egyetemről és a Kolozsvári Műszaki Egyetemről érkeznek rendszeresen hallgatók.

11 TUDOMÁNY HATÁROK NÉLKÜL

12 Előzmények A rendszerváltás előtti idők örökségeként a kilencvenes évek elején a tudományos publikálás jellemzői Magyarországon és a Kárpát-medencében kedvezőtlen képet mutattak. Forráshiány következtében nemzetközi konferencia részvételre csak keveseknek és ritkán adatott lehetőség. A korábbi politikai rendszer izoláltsága miatt nem épülhetett ki kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszer. A nemzetközi tudományos szervezetekbe csak egy szűk kör tudott bekapcsolódni, és esetleg vezető tisztségbe kerülni. Az átlagos, vagy éppen kezdő kutatók nemzetközi publikálási lehetőségei nagyon szűkösek voltak.

13 ÓE küldetés Az Óbudai Egyetem küldetésében célként megfogalmazta, hogy a tudomány fejlesztésével, kutatással hozzá kíván járulni a magyarság és egyben az emberiség fenntartható fejlődéséhez, tudományszervező tevékenységét pedig a Kárpátmedencei magyarság szolgálatába kívánja állítani.

14 ÓE aktivitás Az egyetem és jogelőd intézményei e célok megvalósítása érdekében szisztematikus építkezésbe kezdtek. Ösztönözték és anyagilag is támogatták a munkatársak részvételét nemzetközi konferenciákon, ahol a saját tudományos eredmények bemutatásán túl lehetőség nyílt szakmai kapcsolatrendszer kiépítésére. Ezt követte a nemzetközi szervezetekben aktív bekapcsolódás (IEEE, IFSA, EURO), amely vezető tisztségek betöltéséhez vezetett.

15 ÓE aktivitás példái IEEE Hungary Section Bitó János alelnök Rudas Imre treasurer, alelnök, elnök Kádár Péter treasurer, titkár, alelnök Szakál Anikó treasurer IEEE Industrial Electronics Society Rudas Imre alelnök, Senior AdCom member IEEE System Man and Cybernetics Society Rudas Imre BoG member IFSA (International Fuzzy System Association) Kóczy László elnök Rudas Imre treasurer, alelnök European Operational Research Society (EURO) Working Group on Fuzzy Sets (EUROFUSE) Fodor János társelnök

16 NEMZETKÖZI KONFERENCIÁK

17 ÓE konferencia aktivitás A kilencvenes évek második felében az egyetem nemzetközi tekintélyt kivívott kutatóinak kezdeményezésére, a nemzetközi tudományos élet vezető tudósainak és szervezeteinek szakmai támogatásával több olyan nemzetközi konferencia indult el, melyek sorozattá nőtték ki magukat, és nevük jól csengő minőségi védjeggyé vált és a mai napig vonzó a konferenciák tengerében.

18 ÓE konferencia aktivitás példák Robotics in Alpe-Adria-Danube Region (RAAD) 1996 óta veszünk részt a szervezésében. A magyarországi helyszínek: 5th RAAD Budapest 1996; 11th RAAD Balatonfüred 2002; 15th RAAD Balatonfüred 2006; 19th RAAD Budapest IEEE International Conference on Intelligent Engineering Systems (INES) 1997-ben Budapesten volt az első konferencia. További helyszínek a régióban: INES 1998 Bécs, Ausztria; INES 1999 Stara Lesna (Felsőerdőfalva), Szlovákia; INES 2000 Portoroz, Szlovénia; INES 2002 Opatija, Horvátország; INES 2004 Kolozsvár, Románia; INES 2011 Poprád, Szlovákia. IEEE International Conference on Computational Cybernetics (ICCC) 2003-ban Siófokon volt az első konferencia. További helyszínek a régióban: ICCC 2004 Bécs, Ausztria; ICCC 2008 Stara Lesna (Felsőerdőfalva), Szlovákia; ICCC 2010 Temesvár, Románia; ICCC 2013 Tihany, Magyarország.

19 ÓE konferencia aktivitás eredmények IEEE által szponzoráltak, a szigorú bírálati folyamat után elfogadott cikkek bekerülnek az IEEE Xplore Digitális Könyvtárba, a regisztrációs díjak mérsékeltek, olcsó szállás lehetőségek állnak rendelkezésre, a helyszínek könnyen elérhetők, az utazási költségek alacsonyak.

20 ÓE IEEE és IFAC konferencia aktivitás IEEE International Conference on Mechatronics (ICM 2006), Budapest 4th IEEE International Conference on Intelligent Systems (ISDA 2004) 3rd IEEE International Conference on Information Technology Based Higher Education and Training (ITHET 2002) IFAC Symposium on Artificial Intelligence in Real Time Control (AIRTC 2000), Budapest 4th IEEE International Conference on Nonlinear Science and Complexity (NSC 2012), Budapest IEEE International Conference on Emerging elearning Technologies and Applications, (ICETA) Stará Lesná, The High Tatras, Slovakia 3rd International Conference on Cognitive Infocommunications, (Cog InfoCom 2012), Kosice, Slovakia

21 ÓE Báthory-Brassai Konferencia Céljai olyan ötletek felvetése és széles értelemben interdiszciplináris megvitatása, amelyek lehetővé teszik, a magyar nemzet biztonságos kitörését a jelenlegi erkölcsi, gazdasági és pénzügyi világválságból, és amelyek megalapozzák, hogy a globalizáció nyertesei legyünk; a termelőerőt jelentő nemzeti összetartozás és egymásra utaltság tudatának elmélyítése. felsőoktatás-gazdaság kétirányú kapcsolatkeresése és építése, KKV vállalkozásfejlesztés előmozdítása tudás- és technológiatranszferrel.

22 ÓE Báthory-Brassai Konferencia ÓE szerepvállalás Az Óbudai Egyetem a kezdetektől kulcsszerepet vállalt a BBK szervezésében azáltal, hogy a konferencia hivatalos támogatói között szerepelt, az utóbbi két alkalommal a konferencia védnöke az egyetem rektora, a rendezvény helyszínét az egyetem biztosította, és az egyetem munkatársai a szervezőbizottságban, plenáris és szekció-előadóként egyaránt képviselték az intézményt.

23 SZIMPÓZIUMOK

24 Számítási intelligencia# ben született meg az ötlet, hogy teret és lehetőséget kellene teremteni a számítási intelligencia (computational intelligence) témakörben kutató és nagyszerű eredményeket elérő magyar tudósoknak alkossanak a határon innen vagy túl tudományos eredményeik bemutatására Budapesten.

25 Számítási intelligencia#2 Ennek eredményeként 2000-től 2006-ig évente megrendezésre került a Magyar Kutatók Nemzetközi Szimpóziuma (International Symposium of Hungarian Researchers on Computational Intelligence) től a szimpózium neve megváltozott: IEEE International Symposium on Computational Intelligence and Informatics (CINTI). A helyszín továbbra is Budapest, a részvétel nagyon kedvezményes díjhoz kötött, a lehetőségekhez mérten továbbra is ingyen szállást biztosítunk, a szimpózium hivatalos nyelve az angol.

26 Kétoldalúkból sokoldalúk A kétezres évek elején három szomszédos ország tudósaival kialakított szoros szakmai kapcsolatainkra alapozva indítottunk el kétoldalú szimpóziumokat, amelyek aztán nemzetközivé váltak és az informatika témával kibővültek, az érintett két ország mellett Európa és más kontinensek országaiból is vonzották a résztvevőket. Ami pedig ezeknek a szimpóziumoknak az igazi szakmai rangját jelenti, mindhárom az IEEE által szponzorált státuszt kapott.

27 Kassa - Óbuda Kassai Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködése révén indult. Slovakian-Hungarian Joint Symposium on Applied Machine Intelligence (SAMI), Herlany (Ránkfürdő), Szlovákia ( ). IEEE International Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI), Szlovákia (2007-től)

28 Temesvár - Óbuda A Temesvári Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem szakmai kapcsolatából nőtt ki. Romanian-Hungarian Joint Symposium on Applied Computational Intelligence (SACI), Románia ( ). IEEE International Symposium on Applied Computational Intelligence and Informatics (SACI), Románia (2007-től).

29 Szabadka - Óbuda A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Óbudai Egyetem együttműködése alapján indult, és a SAMI és SACI után egy évvel, 2008-ban vált IEEE által szponzorált szimpoziummá. Serbian-Hungarian Joint Symposium on Intelligent Systems (SISY), Szabadka, Szerbia Montenegró ( ). IEEE International Symposium on Intelligent Systems (SISY), Szabadka, Szerbia (2007-től)

30 Két új A felsorolást az előzőeknél pár évvel fiatalabb két szimpóziummal zárjuk. IEEE International Symposium on Logistics and Industrial Informatics (LINDI), 2007 óta International Symposium on Exploitation of Renewable Energy Sources (EXPRES), 2011 óta.

31 TUDOMÁNYOS PUBLIKÁLÁSI LEHETŐSÉGEK

32 Acta Acta Polytechnica Hungarica folyóirat Az Óbudai Egyetem, a Magyar Mérnökakadémia és az IEEE Hungary Section közös tudományos folyóirata a 2003-ban alapított Acta Polytechnica Hungarica. A folyóirat a határon túli kutatók rendelkezésére áll, a nemzetközi standardok szerinti bírálati és publikációs eljárásával a minőségre helyezve a hangsúlyt. Az Acta 2005-ben bekerült a Google Scholar, 2010-ben pedig a Scopus adatbázisába, a Thomson Reuters pedig 2008-ban felvette az információterjesztési körébe, és a Science Citation Index Expanded, valamint a Journal Citation Reports/Science Edition mutatókkal is ellátja. Kiemelkedően fontos fejlemény, hogy az Acta 2010-től impakt faktoros folyóirattá vált (a 2010 évi IF=0.284, a 2011 évi IF=0.385).

33 Springer Topics in Intelligent Engineering and Informatics Springer könyvsorozat Az Óbudai Egyetem a Springer Kiadóval 2011 februárjában együttműködési megállapodást kötött az informatika és intelligens mérnöki rendszerek témakörben elért legújabb tudományos és kutatási eredmények publikálására. A sorozatban eddig négy szerkesztett kötet jelent meg. A kötetek szerkesztői egy kivételével határon túli magyarok és a fejezetek szerzői között is nagy számban találhatók.

34 RENDEZVÉNYEK

35 Közös tanévnyitó szeptember 20-án egyetemünk kezdeményezésére közös tanévnyitó ünnepséget tartottak a határon túli magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények. Ez volt az első alkalom, hogy az Óbudai Egyetem és hat külhoni intézmény egy időben, de a Kárpát-medence különböző helyszínein egymással videokonferenciával összekapcsolódva nyitotta meg ünnepélyesen a tanévet. A hallgatók, határon innen és túl, egyszerre tettek hallgatói fogadalmat.

36 EU-PED A Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselői részvételével tiszteletadás a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő pedagógusoknak, és egyben a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának kifejezése. Az egyetem vezetői vallják, hogy a pedagógus pálya nemcsak hivatás, hanem elkötelezettség is. Elkötelezettség a tudás átadása, megújítása, és nem utolsó sorban a magyarság mellett.

37 Az Egyetem Napja Az Egyetem Napját, amely minden év november 23-án kerül megrendezésre az egyetemalapítás november 23-ai időpontjára emlékezve. Az Egyetem Napja központi megemlékezésből áll, amelynek alkalmával több fontos elismerés adományozására kerül sor Doctor Honoris Causa; doktorrá avatás; Pro Universitate kitüntetés; címzetes egyetemi tanári, címzetes egyetemi docensi cím). A határon túli felsőoktatási és tudományos élet jeles szereplői mindig a kitüntetettek között vannak.

38 KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA

39 Események Az Óbudai Egyetem kiemelt figyelmet fordít a kulturális értékek Kárpátmedencében megőrzésére és közvetítésére. Ennek érdekében rendszeresen szervez két és többoldalú kulturális rendezvényeket, kiállításokat. Ezek közöl az elmúlt évek néhány esemény: 2011-ben első alkalommal került megrendezésre a RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokság. A hazai tésztahídépítő fellegvárak csapatain kívül Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, is érkeztek versenyzők. Azóta minden év májusában az egyetemen kerül lebonyolításra a világbajnokság ben Haščák András, a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karának Design Tanszéke adjunktusa Plakátok címmel mutatja be alkotásait az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában áprilisában Kopriva Attila a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola Képző - és Iparművészeti Tanszék vezetője Kárpátaljai impresszió. Táj és nép című kiállítása.

40 LEGFRISSEBB: K-MOOC

41 Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) Az utóbbi pár évben nemzetközileg divatos szóvá vált a MOOC (Massive Open Online Courses), amely tartalmilag ingyenes online szabadegyetemként fordítható magyarra. Tulajdonképpen a távoktatás egy formájáról van szó, amelyben a résztvevők ingyenesen, időkorlát nélkül férnek hozzá online kurzusokhoz, az élethosszig tartó tanulás szellemében. A tekintélyes New York Times a 2012-es évet a MOOC évének nyilvánította, nem véletlenül. A MOOC forradalmi változást hozott az online, nyitott távoktatás területén, amit a három legnagyobb amerikai MOOC szolgáltató augusztusi adatai is mutatnak. Ezek alapítói között ott vannak a legjobb egyetemek, például a Harvard, Stanford, MIT.

42 Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) Mára a MOOC az egész világon elterjedt, százas nagyságrendű szolgáltató van, becslések szerint a résztvevő hallgatók száma a húsz milliót is meghaladja. A kurzusok a világ bármely országából felvehetők, sok egyetem, köztük nevesek is, a szolgáltatóval megegyezve már kredites kurzusokat is meghirdetnek. Érdekes módon nincs közös EU-s gondolkodás a témáról, az egyes országok saját megoldásokat vezetnek be. Mindenütt egy fő vezérlő elv van, a saját anyanyelv összetartó erejének, közösségformáló erejének kihasználása (ne mindent angolul...).

43 Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) Hazánk azonban jelentős szakmai és politikai lépéselőnybe kerülhet, ha élve a magyar nyelv és az anyaország lehetőségeivel, létrehozza saját magyar nyelvű MOOC centrumát, amely egységes platformot biztosítva kiszolgálja a Kárpát-medencében magyar tannyelvű képzést folytató összes felsőoktatási intézményt, különös tekintettel a határon túli intézményekre, olyan magyar nyelvű, szakmailag magas szintű kurzusokat is indít, amelyek hazai és nemzetközi egyezmények alapján az akkreditációs követelményeknek is megfelelnek, ezzel is segítve a későbbiekben a határon túli felsőoktatási intézmények akkreditációját.

44 Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) Az Óbudai Egyetem Szenátusa KÁRPÁT-MEDENCEI ONLINE OKTATÁSI CENTRUM (K-MOOC) néven fejlesztő és szolgáltató központot hozott létre szeptemberében kísérleti jelleggel négy kurzus indul januárjában a kínálatot további kurzusok meghirdetésével bővítjük. Terveink szerint szeptembertől a K-MOOC normál, teljes működéssel szolgálja az előbb ismertetett célokat. Eddigi tevékenységünkkel, valamint stratégiánkkal összhangban örömmel szolgáljuk a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás ügyét azzal, hogy az új kezdeményezés élére állunk, és koordináljuk ezt a sok lehetőséget magában hordozó tevékenységet.

45 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Tudomány határok nélkül

Tudomány határok nélkül Tudomány határok nélkül Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2012 Rudas Imre Egyetemi tanár az MTA Doktora 2012. 04. 21. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2012 1 Az Óbudai Egyetem szerepvállalása a határon átívelő

Részletesebben

K-MOOC

K-MOOC K-MOOC 2014.11.04. http://kmooc.uni-obuda.hu/ 1 2 KÁRPÁT-MEDENCEI ON-LINE OKTATÁSI CENTRUM http://kmooc.uni-obuda.hu/ Mi a MOOC http://kmooc.uni-obuda.hu/ 3 Massive Open Online Courses MOOC http://kmooc.uni-obuda.hu/

Részletesebben

From the History of Óbuda University and IEEE HS

From the History of Óbuda University and IEEE HS From the History of Óbuda University and IEEE HS with Special Regard to Rudolf Kalman Óbuda University Pro Sciencia et Futuro 2 45 + 3 years at Óbuda University Bánki Donát Polytechnic MTA SZTAKI 1980

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. MESTERKÉPZÉSI SZAK Székhelyen kívüli képzés (Szabadka, Szerbia) indítására irányuló kérelem.

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. MESTERKÉPZÉSI SZAK Székhelyen kívüli képzés (Szabadka, Szerbia) indítására irányuló kérelem. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar MÉRNÖKTANÁR MÉRNÖK INFORMATIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK Székhelyen kívüli képzés (Szabadka, Szerbia) indítására irányuló kérelem rész udapest, 2011. május 16. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA az ÁLLAMI és EGYETEMI ÜNNEPEK, MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJÉRŐL

Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA az ÁLLAMI és EGYETEMI ÜNNEPEK, MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJÉRŐL 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 33. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYZATA az ÁLLAMI és EGYETEMI ÜNNEPEK, MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJÉRŐL

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCEI ONLINE OKTATÁSI CENTRUM

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCEI ONLINE OKTATÁSI CENTRUM 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 48. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCEI ONLINE OKTATÁSI

Részletesebben

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Tick Andrea MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

Részletesebben

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI dr. SPENIK SÁNDOR, Ungvári Nemzeti Egyetem Kárpátalja SZOLNOK - 2014 Kárpátalja

Részletesebben

K-MOOC

K-MOOC K-MOOC 1 Az Óbudai Egyetem Szenátusa által, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) részeként létrehozott fejlesztő és szolgáltató központ 2 KÁRPÁT-MEDENCEI ON-LINE OKTATÁSI CENTRUM 2015.01.08.

Részletesebben

Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar

Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Óbudai Egyetem Óbudai Egyetem 130 éves múlt Hat+1 kara, három telephelye, 17 épülete, öt kollégiuma van Három doktori iskola, K+F Innovációs Központ Alapképzés, Mesterképzés, Felsőoktatási Szakképzés Továbbtanulási

Részletesebben

P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel

P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel Doktori (PhD) értekezés Tick József témavezető: Dr. Kovács Zoltán Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Informatikai Tudományok Doktori Iskola 2007.

Részletesebben

Takács Márta szakmai életrajza

Takács Márta szakmai életrajza Takács Márta szakmai életrajza 1998. szeptember 1-től állt alkalmazásban a Bánki Donát Műszaki Főiskolán, majd a Neumann János Informatikai ar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézetéhez került, és 2005.

Részletesebben

A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM. Utópia vagy merész vízió?

A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM. Utópia vagy merész vízió? A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM Utópia vagy merész vízió? AZ MNT FELSŐOKTATÁSI TERVEI ÉS EDDIGI EREDMÉNYEI Oktatásfejlesztési stratégiánk programjai és megvalósításuk: - Felsőoktatási ösztöndíjprogram

Részletesebben

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban Dr. Farkas Gabriella egyetemi adjunktus, Minőségirányítási megbízott

Részletesebben

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar innovatív megoldásai a felsőoktatásban

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar innovatív megoldásai a felsőoktatásban Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar innovatív megoldásai a felsőoktatásban Dr. Farkas Gabriella egyetemi adjunktus, Minőségirányítási megbízott (BGK) Mérnöki Kar 1 Mérnöki

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

A Kar rövid bemutatása

A Kar rövid bemutatása A Kar rövid bemutatása Széchenyi István Egyetem (SZE-GYŐR) Műszaki Tudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Állam és jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális Intézet Zeneművészeti Intézet A Műszaki Tudományi

Részletesebben

NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2017/2018 akadémiai évre

NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2017/2018 akadémiai évre NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2017/2018 akadémiai évre Budapest 2017 I. A képzési program általános célja A Neumann János Szakkollégium (NJSZK) tagjainak, azaz az Óbudai Egyetem

Részletesebben

A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása

A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása Pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megújítása a Közép-dunántúli régióban A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása Dr. Bacsa-Bán Anetta 2014. 02.

Részletesebben

A március 28-i szenátusi ülésen hozott Határozatok

A március 28-i szenátusi ülésen hozott Határozatok A 2018. március 28-i szenátusi ülésen hozott Határozatok SZE 1668/3.2/2018.(III.28.) határozat: A Szenátus egyhangúlag támogatta a Család- és gyermekvédelem szakirányú továbbképzési szak székesfehérvári

Részletesebben

NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2016/2017 akadémiai évre

NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2016/2017 akadémiai évre NEUMANN JÁNOS SZAKKOLLÉGIUM (NJSZK) képzési programja a 2016/2017 akadémiai évre Budapest 2016 I. A képzési program általános célja A Neumann János Szakkollégium (NJSZK) tagjainak, azaz az Óbudai Egyetem

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Az Egyetem oktatási egységei Műszaki Tudományi Kar (az egyetem hallgatóinak 2/3-a) Gazdaságtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. dr. Szeghegyi Ágnes. Miskolc, 1959. március 28.

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. dr. Szeghegyi Ágnes. Miskolc, 1959. március 28. 1 Személyi adatok: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Név: Születés helye, ideje: Munkahely: Beosztás: Munkaköri besorolás: Iskolai végzettség: Miskolc, 1959. március 28. Óbudai Egyetem (OE) Keleti Károly Gazdasági Kar

Részletesebben

Buda András szakmai életrajza

Buda András szakmai életrajza Buda András szakmai életrajza Tudományos fokozat 2001 PhD nevelés és sporttudomány; száma:100/2001 Szakterület didaktika, e-learning, tanárképzés Munkahely Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TEVÉKENYSÉGE. 2004. január 1. 2004. december 31. 2004. december

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TEVÉKENYSÉGE. 2004. január 1. 2004. december 31. 2004. december A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA TEVÉKENYSÉGE 2004. január 1. 2004. december 31. 2004. december A vezetői beszámoló összeállításában közreműködött: Dr. Rudas Imre főiskolai rektor Dr. Horváth Elek rektorhelyettes

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László 1944-ben Újvidéken született. 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki és mérnöktanári oklevelet szerzett. 1967-től 1987-ig az Energiagazdálkodási Intézet

Részletesebben

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (a továbbiakban: Kar) Tanácsa a Karral oktatói és

Részletesebben

A képzési folyamatok megítélése a végzős hallgatók elégedettsége alapján

A képzési folyamatok megítélése a végzős hallgatók elégedettsége alapján [1-6] Végzett hallgatók elégedettsége Az oktatási tevékenység megítéslése összességében BGK KGK KVK NIK RKK AREK TMPK ÓE Célérték 2007/2008 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012 Felmérésben résztvevők

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2012. II. 17 2012. VIII. 30. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM AZ EGYETEM ÁLTAL ADOMÁNYOZHATÓ CÍMEK, KITÜNTETÉSEK, ÉS ADOMÁNYOZÁSUK RENDJE 2012. 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 I. FEJEZET...

Részletesebben

Műszaki innováció az Óbudai. Dr. Gáti József

Műszaki innováció az Óbudai. Dr. Gáti József Műszaki innováció az Óbudai Egyetemen Dr. Gáti József Az innováció fogalma (Európai Uniós meghatározás) Az innováció a tudás alkalmazásának folyamata, a termékek és szolgáltatások, valamint ezek piacainak

Részletesebben

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Dr. Mester Gyula Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Összefoglaló: A közlemény tematikája honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával. A bevezetés után a tudományos teljesítmény mérésének

Részletesebben

Tájékoztató a Magyar Akkreditációs Bizottság második intézményi akkreditációs értékelésről

Tájékoztató a Magyar Akkreditációs Bizottság második intézményi akkreditációs értékelésről Iktatószám: BMF-RH-2080/05 Tájékoztató a Magyar Akkreditációs Bizottság második intézményi akkreditációs értékelésről A Budapesti Műszaki Főiskola tevékenysége második akkreditációs kör keretében kerül

Részletesebben

NTP-TDK-13 BESZÁMOLÓ ŰRLAP. Óbudai Egyetem

NTP-TDK-13 BESZÁMOLÓ ŰRLAP. Óbudai Egyetem Pályázat kódja: NTP-TDK-13-004 Pályázó szervezet neve: Program címe: Óbudai Egyetem Az Óbudai Egyetem 2013/14. tanévi TDK konferenciáinak rendezése Pályázatban vállalt tevékenység/tevékenységek (A megfelelő

Részletesebben

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Dékáni köszöntő Kedves Érdeklődő! Ebben a kiadványban igyekeztünk összegezni

Részletesebben

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015. évi CXXXI. törvény (Nftv. Módosítás) Az Nftv. módosításának főbb irányai

Részletesebben

ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és ADOMÁNYOZÁSÁNAK SZABÁLYZATA

ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és ADOMÁNYOZÁSÁNAK SZABÁLYZATA A Óbudai Egyetem Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 5. függelék 34. verzió ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Tel., Fax:1/666-5544,1/666-5545 http://nik.uni-obuda.hu/imri Az 2004-ben alakult IMRI (BMF)

Részletesebben

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000 Név Kategória Összeg Búr Márton A 70000 Sik Tamás Dávid A 70000 Balangó Dávid B 50000 Barta Ágnes B 50000 Cseppentő Lajos B 50000 Gönczi Tamás B 50000 Hackel Kristóf B 50000 Nagy Ákos B 50000 Nagy Dániel

Részletesebben

A január 13-i szenátusi ülésen hozott Határozatok március 9-i szenátusi ülésen hozott Határozatok

A január 13-i szenátusi ülésen hozott Határozatok március 9-i szenátusi ülésen hozott Határozatok A 2016. január 13-i SZE 1481/3.1/2016.(I.13.) döntés: A Kodolányi János Főiskola intézményfejlesztési tervének aktualizálása a 2016-2020-as időszakra SZE: 18 igen 0 nem 0 tartózkodás 2016. március 9-i

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ Az Óbudai Egyetem Szenátusának november 28-ai üléséről

EMLÉKEZTETŐ Az Óbudai Egyetem Szenátusának november 28-ai üléséről OE-RH-2424/2011 EMLÉKEZTETŐ Az Óbudai Egyetem Szenátusának 2011. november 28-ai üléséről Az emlékeztető röviden és tömören összefoglalja a Szenátus ülésén elhangzottakat. Az ülésről videofelvétel készült,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR

DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR Iktsz: Üi: Pattyán L. Tárgy: Előterjesztés a Kari Tanács 2007. március 27.-i ülésére. Dr. Lukácskó Zsolt Dékán úr részére Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2 4. Tisztelt

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai 1/2017.(2017.01.17.) sz. KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa titkos szavazással 13 IGEN, 0 NEM szavazattal, 1 TARTÓZKODÁS

Részletesebben

COMMUNICATING SCIENCE

COMMUNICATING SCIENCE COMMUNICATING SCIENCE Courses and Manuals for Teachers and Trainers 2008. OKTÓBER 1 2010. SZEPTEMBER 30. LLP-LDV-TOI-2008-HU-012 2. Monitoring beszámoló, ELTE TTK, 2010 július 7. Kárpáti Andrea, Bán László,

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS AZ EGYETEMI TANÁCS OKTÓBER 17-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS AZ EGYETEMI TANÁCS OKTÓBER 17-I ÜLÉSÉRE ÓBUDAI EGYETEM. ELŐTERJESZTÉS AZ EGYETEMI TANÁCS 2016. OKTÓBER 17-I ÜLÉSÉRE III. napirend Tárgy: Személyi ügyek III.1. Javaslat vezetői pályázatok kiírására III.2. Javaslat oktatói pályázatok kiírására

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Fizetendő önköltségi díjak

Fizetendő önköltségi díjak 5.számú melléklet 1 Fizetendő önköltségi díjak I. 47 felsőoktatási szakképzés (FOKSz) Munkarend i terület vagy féléve 48 kreditre 49 (Ft) díj (Ft) KGK 200000 100000 3333 50 2017/2018 KGK 200000 100000

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: - 1989 MKKE, Okleveles közgazda mezőgazdasági szakon Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT

KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Szeged. 2015. június 23 KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT Homoki-Nagy Mária Varga Zsuzsanna PROJEKT ELEMEK 1. Oktatási együttműködés a mérnökiinformatika, a pedagógusképzés és

Részletesebben

ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és ADOMÁNYOZÁSÁNAK SZABÁLYZATA

ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és ADOMÁNYOZÁSÁNAK SZABÁLYZATA 10. verzió A Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 5. függelék ADOMÁNYOZHATÓ KITÜNTETÉSEK, KITÜNTETŐ CÍMEK, DÍJAK ALAPÍTÁSÁNAK és ADOMÁNYOZÁSÁNAK

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 16. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 16. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 16. számú melléklete Szabályzat az egyetemi kitüntetések és díszoklevelek alapításáról, adományozásáról Pécs 2019. Hatályos 2019. április 25.

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A Budapesti Műszaki Főiskola Szenátusának április 24-ei üléséről

A Budapesti Műszaki Főiskola Szenátusának április 24-ei üléséről Iktatószám: BMF-RH -904/2007 Kelt: 2007. május 9. H A T Á R O Z A T T Á R A Budapesti Műszaki Főiskola ának 2007. április 24-ei üléséről SZ-XIII/23/2007. határozata A Budapesti Műszaki Főiskola a egyhangúlag

Részletesebben

Dr. habil. Kovács Levente Adalbert

Dr. habil. Kovács Levente Adalbert Dr. habil. Kovács Levente Adalbert Egyetemi docens okleveles villamosmérnök, egészségügyi mérnök Email: kovacs.levente@nik.uni-obuda.hu, lkovacs77@gmail.com 1. SZEMÉLYES ADATOK születési időpont: 1977.

Részletesebben

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Jelentkezési felhívás a 2014. szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Kiknek ajánljuk ezt a képzést? A képzést ajánljuk - közoktatási és szakképző intézményeknek vezetőinek,

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató

Hallgatói tájékoztató Hallgatói tájékoztató Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. megbízásából a CC.Consultatio Kft. meghirdeti a Bevezetés a forrásanyagok kutatásába és tudományos on-line adatbázisok használata

Részletesebben

SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ

SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK-16-0069 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Gödöllő, 2017. NTP-HHTDK-16-0069 SZIE GTK TDK

Részletesebben

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A tudományos diákköri tevékenység A tudományos és művészeti diákkör a kötelező tananyaggal

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Kisebbségi felsőoktatás Európában és a Bolyai Egyetem újraindítása

Kisebbségi felsőoktatás Európában és a Bolyai Egyetem újraindítása Kisebbségi felsőoktatás Európában és a Bolyai Egyetem újraindítása Hantz Péter egyetemi adjunktus, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár jegyző, az Oktatási Szakbizottság elnöke, Erdélyi Magyar Nemzeti

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p A MeMOOC online informatikai egyetem és a szoftverkrízis Dr. Kusper Gábor, EKE Dr. Nehéz Károly, ME Dr. Hornyák Olivér, ME Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég

Részletesebben

Interdiszciplináris Doktori Iskola

Interdiszciplináris Doktori Iskola Interdiszciplináris Doktori Iskola PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola Európa és a magyarság a 18-20. században Doktori Program habilitációs kritériumai I. Publikációk 1. Két monográfia. (vagy 2.

Részletesebben

Konferencia felhívás

Konferencia felhívás Konferencia felhívás Az Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MODELLEK A PROJEKTOKTATÁSBAN címmel 2018. május 29-én (kedden) második alkalommal hirdeti meg Nemzetközi Tudományos

Részletesebben

Biomatika Intézet Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem. Dr. Kozlovszky Miklós egyetemi docens, intézetigazgató, OE NIK

Biomatika Intézet Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem. Dr. Kozlovszky Miklós egyetemi docens, intézetigazgató, OE NIK Biomatika Intézet Neumann János Informatikai Kar Óbudai Egyetem Dr. Kozlovszky Miklós egyetemi docens, intézetigazgató, OE NIK Bevezetés Látványos fejlődés robotika, orvosi informatika területeken Korábban

Részletesebben

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ Humán Szakemberek Országos Szövetsége

Részletesebben

Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya

Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya 1. Fejezet száma, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. A költségvetési szerv a) azonosító adatai: - törzskönyvi nyilvántartási száma: 597649000 - megnevezése:

Részletesebben

BARTHA ELEK. Megnevezés évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen. DE BTK Néprajz nappali

BARTHA ELEK. Megnevezés évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen. DE BTK Néprajz nappali BARTHA ELEK I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS Megnevez évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen II. OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG ALAPKÉPZÉSBEN ÉS MESTERKÉPZÉSBEN (MINIMUM

Részletesebben

Sájevicsné Dr. Sápi Johanna

Sájevicsné Dr. Sápi Johanna Sájevicsné Dr. Sápi Johanna Kutatási terület Biológiai rendszerek, irányítástechnika, kórélettani modellezés, rendszer identifikáció, daganat terápia Szakmai pozíció 2015 Egyetemi tanársegéd Óbudai Egyetem

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE Szeged, 2013. október 28. Intézményi ünnepek és megemlékezések rendje a Szegedi Tudományegyetemen 1 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban:

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 RKK (0_koros_2016_rkk) Válaszadók száma = 22. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 RKK (0_koros_2016_rkk) Válaszadók száma = 22. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 RKK (0_koros_06_rkk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Eötvös József Főiskola Közgazdaság -tudomány Mérnöktudomány Neveléstudomány 2 Képzéstípusok Alapképzés (7 vagy 8 félév) Duális alapképzés

Részletesebben

Pro Sciencia et Futuro

Pro Sciencia et Futuro 1 Pro Sciencia et Futuro 2 Egyetemi közgyűlés 2013. április 8. Kihívások, eredmények, kilátások Rudas Imre Egyetemi közgyűlés 3 Miről lesz szó? Az Óbudai Egyetem a 2010-2012 időszakban Kihívások, problémák

Részletesebben

2009. január BMF HÍRLEVÉL X. évfolyam 1. szám 1. oldal Gyorsértékelés 2008

2009. január BMF HÍRLEVÉL X. évfolyam 1. szám 1. oldal Gyorsértékelés 2008 2009. január BMF HÍRLEVÉL X. évfolyam 1. szám 1. oldal 2008 szeptemberében a 130. tanévét megkezdõ fõiskolánkon jelentõs, a jövõnk szempontjából meghatározó feladatokat oldottunk meg közösen. A képzési

Részletesebben

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul!

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztálya Budapest, 2014. május 29. Geotermikus

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KÖZLÖNY

ÓBUDAI EGYETEM KÖZLÖNY ÓBUDAI EGYETEM KÖZLÖNY AZ ÓBUDAI EGYETEM HIVATALOS KÖZLEMÉNYEI XII. évfolyam 1. szám 2012/1 Felelős kiadó: Dr. Rudas Imre rektor Főszerkesztő: Dr. Gáti József kancellár Készült: az Óbudai Egyetem nyomdájában

Részletesebben

I.Sz: OE-KVKHOK-217/17

I.Sz: OE-KVKHOK-217/17 Pályázat Az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kari Hallgatói Részönkormányzat Kari Tanács tag pozíció betöltésére I.Sz: OE-KVKHOK-217/17 Bemutatkozás A nevem, 1996. Július

Részletesebben

Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd

Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd Összeállítás a MOSZT-ról Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd Név angolul: Research for Modern Russia and Soviet History Név oroszul: Центр

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 AMK (0_koros_2016_amk) Válaszadók száma = 25. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 AMK (0_koros_2016_amk) Válaszadók száma = 25. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 AMK (0_koros_06_amk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

1034 Budapest, Bécsi út 96/b. Telefon: +36-1-666-5617. Mobil: +36-30-218-1266. Fax: +36-1-666-5621. E-mail: fodor@uni-obuda.hu

1034 Budapest, Bécsi út 96/b. Telefon: +36-1-666-5617. Mobil: +36-30-218-1266. Fax: +36-1-666-5621. E-mail: fodor@uni-obuda.hu SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. SZEMÉLYI ADATOK Név: Fodor János Születési idő: 1956. november 17. Születési hely: Állampolgárság: Családi állapot: Szikszó magyar nős (2 felnőtt gyerek) II. MUNKAHELYI ADATOK Munkahely:

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Konzorciumi partnerek 1 Konzorcium Budpesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu

Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu Építőmérnök képzés a Műegyetemen www.epito.bme.hu Dr. Dunai László dékán, BME Építőmérnöki Kar Institutum Geometrico-Hydrotechnicum Alapítva 1782 1782. augusztus 30-án kelt, II. József által aláírt alapító

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017-es határozatai 1/2017.(2017.01.17.) sz. KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa titkos szavazással 13 IGEN, 0 NEM szavazattal, 1 TARTÓZKODÁS

Részletesebben

Fokozatvaltas_Felsooktatasban_HONLAPRA.PDF

Fokozatvaltas_Felsooktatasban_HONLAPRA.PDF 2 3 4 http://www.kormany.hu/download/c/9c/e0000/ Fokozatvaltas_Felsooktatasban_HONLAPRA.PDF 5 nappali alapképzés levelező, továbbképzés, távoktatás átképzés6 http://www.kormany.hu/download/0/cc/d0000/mdo.pdf

Részletesebben

A Pedagógusképző Kar 2011/12. tanévre szóló minőségfejlesztési terve

A Pedagógusképző Kar 2011/12. tanévre szóló minőségfejlesztési terve A Pedagógusképző Kar 2011/12. tanévre szóló minőségfejlesztési terve I. KÉPZÉS-OKTATÁS Ssz. Oktatás, oktatásszervezés 1. A tantárgyfelosztás, az elkészült órarendek, az óraterhelés kari szintű koordinálása

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Mi is érdekel? Hol tanuljak tovább? Milyenek a bejutási esélyeim? Milyen szakmával tudok jól elhelyezkedni vagy továbbtanulni? 2 Biztos

Részletesebben

A HTE aktuális témái. HTE Szenátus ülés február 23.

A HTE aktuális témái. HTE Szenátus ülés február 23. A HTE aktuális témái HTE Szenátus ülés 2017. február 23. Szakmai közösségek pályázat Tovább folytatjuk a pályáztatási rendszert 2017-ben 600 ezer + 150 ezer Ft támogatás 9 igény érkezett hat szakosztálytól,

Részletesebben

SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ

SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ UNIVERSITY OF SZEGED SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ Gyimóthy Tibor és Ferenc Rudolf Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék Szoftverfejlesztés Tanszék Több

Részletesebben

Edutus Főiskola bemutatása

Edutus Főiskola bemutatása Edutus Főiskola bemutatása Tatabánya, Budapest 2017.04.10. 1 Edutus Főiskola története Modern Üzleti Tudományok Főiskolája o 1992. Alapítás: Tatabánya, gazdasági képzés o 1995. Budapesti Tagozat o 1998.

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

ad /2004. ALAPÍTÓ OKIRATA január

ad /2004. ALAPÍTÓ OKIRATA január ad. 40.964/2004. AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2005. január 2 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló, többször módosított 1992.

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt. Konferencia-program Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központ és TÁMOP Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projekt Tudós tanárok tanár tudósok Konferencia a minőségi tanárképzésről és Ember

Részletesebben