Közép-kelet európai portré: Optimista cseh és pesszimista lengyel munkavállalók

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közép-kelet európai portré: Optimista cseh és pesszimista lengyel munkavállalók"

Átírás

1 Hewitt Humán Tanácsadó Kft Budapest, Zichy Géza u.5. Hungary Tel Fax Dátum: június 14. Kapcsolat: Szijjártó Noémi (Marketing / PR) az (+36 1) es vagy (+36 20) es telefonszámon vagy Veres Rita (a Legjobb Munkahely Felmérés regionális projektvezetője) (+36 1) vagy Argentina Australia Austria Belgium Brazil Canada Channel Islands Chile China Czech Republic France Germany Greece Hong Kong Hungary India Ireland Italy Japan Malaysia Mauritius Mexico Netherlands Philippines Poland Puerto Rico Singapore South Africa South Korea Spain Sweden Switzerland Thailand United Kingdom United States Venezuela Közép-kelet európai portré: Optimista cseh és pesszimista lengyel munkavállalók A cseh munkavállalók a legoptimistábbak a régióban, míg a lengyelek a legelkeseredettebbek; mindennek ellenére a lengyelországi Microsoft lett a közép-kelet európai Legjobb Munkahely Felmérés első helyezettje BUDAPEST a Hewitt Associates, globális HR outsourcing és tanácsadó cég a mai nappal hozta nyilvánosságra a Legjobb Munkahely Felmérés közép- és kelet európai eredményét ben a Hewitt 4 ország 205 vállalatának munkavállalóját kérdezte meg munkahelyük minőségéről. A magyar vállalatok mellett cseh, lengyel és osztrák cégek versenyeztek a Legjobb Munkahely cím elnyeréséért. A lengyelországi Microsoft lett az első; a szolgáltató szektor jelenléte a rangsorban erősen domináns. A tehetségekért vívott harc kétség kívül megkezdődött régiónkban is. A Hewitt Associates közel egy évtizede készíti a Legjobb Munkahely Felmérést. A tanácsadó cég világszerte 2000 vállalat több mint munkavállalójának véleményét elemezte az elmúlt években. Európa szerte már több mint 500 vállalat vett részt a felmérésben, és közel munkavállaló mondta el véleményét. Az eredmények hatékony eszközt adnak a vállalatok emberi erőforrás szakemberei és vezetői kezébe az alkalmazottak megtartását, elkötelezettségük és elégedettségük növelését szolgáló tervek kidolgozásában. A 2006-os felmérésre a Hewitt több száz résztvevő céget vár. HVG-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés 2006 A Hewitt és a HVG gazdasági hetilap a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium védnökségével végzi a Legjobb Munkahely Felmérést. A részvétel térítésmentes minden résztvevő cég számára. Az elmúlt évek tapasztalata szerint nemcsak a legjobbaknak érdemes jelentkeznie a felmérésre, hiszen minden résztvevő kézzelfogható információt kap munkavállalói elkötelezettségéről és humán erőforrás rendszereik hatékonyságáról. Fókuszban a teljesítmény - hogyan lesz az átlagosból kiváló? Megtudhatja, ha jelentkezik az idei felmérésre! A vállalatok június 15-ig jelentkezhetnek. További információ a felmérés holnapján található:

2 Minden 50 főnél nagyobb és több mint két éve működő cég jelentkezését várják a térítésmentes felmérésre. Ebben az évben először, a felmérés 10 kelet-közép európai országban kerül megrendezésre: Magyarország, Bulgária, Oroszország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Lengyelország, Ausztria és Horvátország. A Legjobb Munkahely Felmérés eredményei Szembetűnő a szolgáltató cégek dominanciája a listában: a Legjobb Munkahelyek közül 11 cég működik a szolgáltató szektorban (6 az informatika/telekommunikáció, 1 a bank, 1 a média és 3 a szolgáltató ipar egyéb szektoraiban). Minden második közép-kelet európai cég úgy érzi, hogy az elkövetkezendő években kihívás lesz számukra megtalálni, megszerezni és megtartani a legjobb és legtehetségesebb munkaerőt. Nem meglepő tény, hogy a tehetséghiány leginkább a tudásintenzív szektorokat érinti, éppen ezért ezek a vállalatok tudatosan próbálnak vonzó munkahelyek lenni. Nincs más választásuk, hiszen versenyben kell maradniuk, fent kell tartaniuk aik színvonalát mondja Veres Rita, a Hewitt üzletágvezetője és a Legjobb Munkahely Felmérés kelet-közép európai projektvezetője. A régió Legjobb Munkahelyei, nemzeti hovatartozástól függetlenül, magas minőségi standardoknak felelnek meg, és a kiemelkedő munkavállalói elkötelezettség minden Legjobb Munkahely esetében szembetűnő. Mindemellett mindegyik vállalat rendelkezik olyan sajátosságokkal, amelyek egyedivé teszik őket. Nem létezik egy egyetemes Legjobb Munkahely, amely tökéletes választás lenne minden egyes munkavállaló számára. Ennek ellenére néhány, a Legjobb Munkahely listán szereplő cég bebizonyította, hogy nem lehetetlen több országban is Legjobb Munkahellyé válni, úgy mint a Microsoft, a GlaxoSmithKline vagy a Merck, amelyek számos országban elnyerték a Legjobb Munkahelyek címet. Mitől lesz egy cég Legjobb Munkahely, hogyan kötelezik el a vállalatok munkavállalóikat? A felsővezetőknek több szerepe van ebben, mint gondolnánk. Bölcs befektetési döntések meghozatala, szűk erőforrásokkal való gazdálkodás, a tulajdonosi kapcsolatok kezelése és a médiának való megfelelés önmagukban is nagy kihívást jelentenek. De mégis, nem elég

3 megfelelni a fenti kihívásoknak. Az emberek, akik a munkagépeket kezelik, az új knowhow-kat fejlesztik, és az ügyfelek számára hozzáadott értéket teremtenek, ők a vállalat legértékesebb erőforrásai, amivel a cégnek gazdálkodnia kell. A számok azt mutatják, hogy egy általános cégnél a munkavállalóknak csupán 26%-a érzi úgy, hogy a legértékesebb erőforrásként bánnak vele, míg a Legjobb Munkahelyeknél ez az érték 58%. Ezek szerint úgy tűnik, országra, kultúrára való tekintet nélkül, a felsővezetők és alkalmazottak közötti kapcsolat a munkavállalók elkötelezésének kulcsfontosságú feltétele. A nyitott ajtók politikája, a vezetők megközelíthetősége, a munkavállalók véleményének és javaslatainak meghallgatása hozzájárul ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, mindenki számít, és ez az érzet jelentősen befolyásolja a magas üzleti eredményeket. Az adatok szerint a Legjobb Munkahelyek munkavállalóinak 72%-a érzi úgy, hogy a vezetők tisztességesen bánnak vele, míg a többi cégnél ez csak 48%. Azok az emberek, akiknek véleménye meghallgatásra talál, pozitív változásokat várnak, a javaslatok megválaszolására fordított idő és figyelem meghozza gyümölcsét: a sikeres vállalat és munkavállalói közötti elengedhetetlen bizalom formájában. A munkavállalóknak csupán 33%-a érzi úgy, hogy a felsővezetők törődnek a dolgozók véleményével, ez az érték a Legjobb Munkahelyek esetében ennek majdnem kétszerese. Mérni, jutalmazni és fokozni a teljesítményt Az, hogy a vállalat mint munkahely, jól teljesítsen, nemcsak hobbi: a Legjobb Munkahelyek üzleti szempontból is sikeresebbek. A dolgozói teljesítmény rendszeres mérése, a vállalati és egyéni célok összehangolása arra sarkallja a munkavállalókat, hogy a vállalat céljait tartsák elsősorban szem előtt. Amennyiben a teljesítményhez való hozzájárulást mind erkölcsileg, mind pénzben jutalmazzák, a munkavállalók a következő évben is jól teljesítenek, hiszen a teljesítményarányos kompenzáció az egyik első az elkötelezettséget növelő tényezők közül. (A teljesítmény elismerése 20-30%-kal több elkötelezett embert jelent a Legjobb Munkahelyeknél.) A szervezeti egységek közötti együttműködés, jól olajozott gépezet jellemzi a Legjobb Munkahelyek 59%-át, az egyéb vállalatoknál csak 32% érzi úgy, hogy támogatást és szabadságot kapnak abban, hogy a legtöbbet hozzák ki munkahelyükből.

4 A regionális helyzet A régió négy résztvevő országának vannak közös erényeik és bűneik, mindezek ellenére van köztük néhány szembetűnő különbség is. Általában kollegiális kapcsolataikkal, munkakörnyezetükkel és felettesük támogatásával a legelégedettebbek a régióban dolgozók. A problémát csak az jelenti, hogy a fentiek éppen csak azt szolgálják, hogy valaki ne hagyja ott vállalatát, de a motiváláshoz, jobb teljesítményre ösztönzéshez ezek nem jelentenek elég tartalékot. A régió munkahelyei egységesen vonultatják fel a legnagyobb elégedetlenséggel jellemezhető területeket: a fizetés teljesítményarányossága és a vonzó karrierlehetőségek hiánya a legtöbb munkahelynél áthidalhatatlan problémának tűnik. Természetesen a fent említett tényezőkre mondhatjuk azt is, hogy szűk keresztmetszetet jelentenek a vállalat életében nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiségű pozíció, hogy kielégítsük a munkatársak karrieréhségét, és valószínűleg nem lehet kielégíteni a fizetésre vonatkozó igényeket sem. Kérdés azonban, hogy miért nem kapnak erkölcsi elismerést a munkatársak munkájukért? Csaknem minden negyedik munkavállaló egyértelműen állítja, hogy nemcsak pénzbeli kompenzációt, de dicséretet sem kap jól végzett munkájáért. Másrészről az országok közti különbségek is tisztán láthatók a felmérésből: míg a cseh dolgozók a legoptimistábbak munkahelyükkel kapcsolatban, a lengyel és magyar munkavállalók a legpesszimistábbak. Sőt, a magyarokra mindezek felett jellemző a szomszéd kertje mindig zöldebb szemlélet is. A dolgozók munkahelyükhöz való kötődésükben egyre nagyobb szerepet kap, hogy milyennek is látják cégüket más munkahelyekhez képest. Ennek következtében az elkötelezettség mértéke alacsonyabb: az emberek nyitottak a különböző lehetőségekre, készek akár egy hirtelen állásváltásra is. A cseh és lengyel munkavállalók számára a cég hírneve, míg az osztrákok és magyarok számára a szakma szeretete a legfőbb megtartó tényező. Az osztrák munkavállalókra továbbá az is jellemző, hogy hosszú távra terveznek cégüknél, láthatólag számukra könnyebb megteremteni az egyensúlyt a munka és a személyes elkötelezettség között. Az osztrákok megtalálják a módját, hogyan valósítsák meg önmagukat munkájukban. A fentiek is hozzájárulnak ahhoz, hogy ők hosszabb távra kötelezzék el magukat munkáltatójuknál.

5 Helyezés Cégnév Ország Dolgozói létszám 1 Microsoft Poland Lengyelország Sanoma Magazines Praha s.r.o. Csehország Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Részvénytársaság (EVAT) Magyarország Sun Microsystems Czech s.r.o. Csehország 400 Iparág Média / Szórakoztatóipar / Lapkiadás Energia / Közmű 5 ComAp, spol. s r.o. Csehország 76 Elektronikai ipar 6 GlaxoSmithKline Pharma (GSK) Magyarország Storck Sp. z o.o Lengyelország 140 FMCG 8 MAVIR Magyar Villamosenergia ipari Rendszerir. Rt. Magyarország Merck GmbH Ausztria British American Tobacco (Czech Republic), s.r.o. Csehország 104 FMCG 11 Nextent Informatika Kft. Magyarország 62 Energia / Közmű 12 Magyarország 105 Építőipar Varpex Építőipari Rt. 13 Magyarország 110 Avaya Hungary Ltd. 14 Bundy Bundy GmbH Ausztria 180 Egyéb 15 Hübner & Hübner Steuerberatung GmbH & CO KEG Ausztria 140 Üzleti 16 Magyar Nemzeti Bank Rt. Magyarország MICROSOFT s.r.o. Csehország GlaxoSmithKline, s.r.o. (Pharmaceuticals) Csehország Kürt Computer Rendszerház Rt. Magyarország Faurecia FS Sp. z o.o. Lengyelország 1347 Gépipar A Hewitt Associates-ről dióhéjban Állami, önkormányzati szektor IT/ Adatmentés, Információbiztonság A Hewitt (NYSE: HEW) több mint 60 év nemzetközi tapasztalatával a világ legelső szolgáltatója az emberi erőforrás kiszervezéseknek és a tanácsadási oknak. Több mint 2300 vállalatnak végez tanácsadást, és több mint 300 vállalat megbízásából vezényel humán erőforrás,, bérszámfejtési és nyugdíj programokat munkavállalók és nyugdíjasok millióinak világszerte. 35 országban, közel munkatársával áll ügyfelei szolgálatában. További információért, kérjük, látogasson el a honlapra.

Legjobb Munkahely felmérés 2003. Országriport. Hewitt Inside 1. Argentina. Ireland. Czech Republic. Switzerland Australia. Philippines.

Legjobb Munkahely felmérés 2003. Országriport. Hewitt Inside 1. Argentina. Ireland. Czech Republic. Switzerland Australia. Philippines. Legjobb Munkahely felmérés 2003 Országriport Argentina Czech Republic Ireland Philippines Switzerland Australia Dominican Republic Italy Poland Thailand Austria France Japan Portugal United Kingdom Belgium

Részletesebben

A Legjobb Munkahely Felmérés és a HR 10 éve Magyarországon

A Legjobb Munkahely Felmérés és a HR 10 éve Magyarországon A Legjobb Munkahely Felmérés és a HR 10 éve Magyarországon Munkavállalói trendek és humán gyakorlatok az elmúlt évtizedben Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna

Részletesebben

A HR MAGYARORSZÁGON: az Országos HR Benchmark Felmérés 2010 alapján

A HR MAGYARORSZÁGON: az Országos HR Benchmark Felmérés 2010 alapján A HR MAGYARORSZÁGON: az Országos HR Benchmark Felmérés 2010 alapján 1 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 PROBLÉMÁS TERÜLETEK... 15 A HR JÖVŐJE... 19 HR STRATÉGIA... 27 A HR SZEREPE A SZERVEZETBEN...

Részletesebben

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni News From Aon Médakapcsolatok: Hering Orsolya orsolya.hering@hewitt.com 06-20-978-5080 Azonnal közölhető Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben

Részletesebben

ÉVES TEHETSÉG FELMÉRÉS KUTATÁSI EREDMÉNYEK

ÉVES TEHETSÉG FELMÉRÉS KUTATÁSI EREDMÉNYEK 2013 ÉVES TEHETSÉG FELMÉRÉS KUTATÁSI EREDMÉNYEK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ A ManpowerGroup az idén nyolcadik éve megjelenő Éves Tehetség Felmérés elkészítésekor 42 ország és térség több mint 38 000 munkáltatójának

Részletesebben

Tudásmenedzsment (TM) a hazai vállalatoknál

Tudásmenedzsment (TM) a hazai vállalatoknál News További információ: Scheibelhoffer Miklós Media Relations Tel: 887-6536 Fax: 887-6531 e-mail: miklos.scheibelhoffer@kpmg.hu Budapest, 2006. június 29. Tudásmenedzsment (TM) a hazai vállalatoknál A

Részletesebben

Kutatás és elemzés a magyarországi Interim Menedzsment piacról - 2008.

Kutatás és elemzés a magyarországi Interim Menedzsment piacról - 2008. Az Interim Menedzsment Magyarországon Kutatás és elemzés a magyarországi Interim Menedzsment piacról - 2008. TARTALOM Bevezető 1 A kutatás célja és módszertana 2 Az interim menedzsment definíciója 3 Az

Részletesebben

Fontos érték a kiszámíthatóság. Munkahelyi stressz, gazdasági kár. Több munka, nagyobb elégedettség. Rossz hitelek, kettészakadt régió

Fontos érték a kiszámíthatóság. Munkahelyi stressz, gazdasági kár. Több munka, nagyobb elégedettség. Rossz hitelek, kettészakadt régió Magyar GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja LII. Évfolyam 2012. 5. szám A tartalomból... Fontos érték a kiszámíthatóság Interjú Christopher Mattheisennel, a JVSZ új elnökével

Részletesebben

Változásban a CRO-k szerepe

Változásban a CRO-k szerepe Változásban a CRO-k szerepe kihívások és lehetőségek kpmg.com/hu 2 Section or Brochure name Változásban a CRO-k szerepe kihívások és lehetőségek 3 Vezetői összefoglaló Székely Zoltán Pénzügyi szolgáltatási

Részletesebben

Melléklet 24 oldalon. Legvonzóbb. munkáltatók. A az és az tanácsadó összeállítása

Melléklet 24 oldalon. Legvonzóbb. munkáltatók. A az és az tanácsadó összeállítása Legvonzóbb Melléklet 24 oldalon munkáltatók A az és az tanácsadó összeállítása II legvonzóbb munkáltatók melléklet Kínálat és kereslet Amióta csak egyetemista vagyok, válság van legyintett egy ifjú közgazdász

Részletesebben

Vállalati K+F Jelentés 2013

Vállalati K+F Jelentés 2013 Vállalati K+F Jelentés 2013 Magyarország, 2013. június 2 Eloszó Örömmel mutatom be a Deloitte Magyarország K+F és Állami Támogatások üzletágának Vállalati K+F Jelentését. A közép- és nagyvállalatok körében

Részletesebben

Esettanulmányok, vállalati példák

Esettanulmányok, vállalati példák Esettanulmányok, vállalati példák BIZALMAT ALAPOZNAK, HOSSZÚTÁVRA SZABÓ NOÉMI Getronics EMEA Távolsági Szolgáltató Zrt. Global Service Desk Director / Szolgáltatóközpont-igazgató Mely országokat, régiókat

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ TARTALOM. II. évfolyam, 2. szám 2009. augusztus. Kedves Olvasónk!

KÖSZÖNTŐ TARTALOM. II. évfolyam, 2. szám 2009. augusztus. Kedves Olvasónk! TARTALOM KÖSZÖNTŐ AKTUÁLIS Fókuszban a költséghatékonyság - Hatékony munkaidőnyilvántartás 3 10 döntő érv a munkaidőnyilvántartási rendszer mellett 3 5 TIPP - Miért a nexontime? 4 Emlékeztető funkció a

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál. Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal)

Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál. Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal) MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal) Hogyan lehet teljes a foglalkoztatás?

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. Nyitónap

TÁMOP 3.1.4. Nyitónap Nyitónap A három hetet meghaladó projekt nyitónapjára 2010. április 12-én került sor. A szakiskolai bevont osztályok (9.A, 9.B, 9.C, 9.D) az aulában részletes tájékoztatást kaptak a projekt menetével és

Részletesebben

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Humán Erőforrás tevékenységek alkalmazásának lehetőségei magyar kisvállalkozások esetében M.Sc. Szakdolgozat

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18.

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Szigorítják a külföldi kiküldetéses munkavállalást Kevesen élnek a gyed extrával Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat Ne hagyja lelépni a legjobbakat!

Részletesebben

Működési Kódex Így dolgozunk mi

Működési Kódex Így dolgozunk mi Működési Kódex Így dolgozunk mi 2 3 Előszó Megerősítés átalakítás innováció. Ez az, amit az új csoportstratégiával el akarunk érni. Társaságunk sikerének kulcsa a csoportszintű cégkultúrában rejlik, amelyet

Részletesebben

A MAGYAR MUNKAKULTÚRA GLOBÁLIS KÖRNYEZETBEN

A MAGYAR MUNKAKULTÚRA GLOBÁLIS KÖRNYEZETBEN A MAGYAR MUNKAKULTÚRA GLOBÁLIS KÖRNYEZETBEN 1 2 A MAGYAR MUNKAKULTÚRA GLOBÁLIS KÖRNYEZETBEN avagy Ki lehet-e találni a magyar munkaerő kultúráját? Kutatási jelentés Savaria University Press Szombathely

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. Nemzetközi Gazdálkodás Szak. Nemzetközi Üzleti Kommunikáció Szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. Nemzetközi Gazdálkodás Szak. Nemzetközi Üzleti Kommunikáció Szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nemzetközi Üzleti Kommunikáció Szakirány VEZETŐI TÍPUSOK, VEZETÉSI GYAKORLAT Készítette: Kutai Orsolya Budapest, 2010

Részletesebben

Tartalom. Kérdőív az IFRS áttérésről 33

Tartalom. Kérdőív az IFRS áttérésről 33 Tartalom 1 Vezetői összefoglaló 4 2 A felmérés módszertana 8 3 Az IFRS befogadása a régióban 10 4 Az IFRS bevezetés sikertényezői 15 5 Előnyök és hátrányok 20 6 IFRS és az adózás kapcsolata 24 7 IFRS szerinti

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR. Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja

MAGYAR GYÁRIPAR. Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten Dr. Futó Péter: Fontos az együttmûködésre épülõ regionális politika Milyen növekedési esély van

Részletesebben

TARTALOM CONTENTS. TECHNICS OF QUALITY IMPROVEMENT/ DEVELOPMENT The Rolling-up Cause-Effect Analysis DSc Parányi, György

TARTALOM CONTENTS. TECHNICS OF QUALITY IMPROVEMENT/ DEVELOPMENT The Rolling-up Cause-Effect Analysis DSc Parányi, György TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK A dolgozói elkötelezettség és az üzleti eredményesség kapcsolata Veres Rita Malzenicky Erzsébet A minőségirányítás jövője az egészségügyben Dr.

Részletesebben

TEHETSÉGHIDAK PROGRAM

TEHETSÉGHIDAK PROGRAM MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY TEHETSÉGHIDAK PROGRAM TÁMOP-3.4.5-12 c. kiemelt pályázathoz 1 TARTALOM 1. HELYZETÉRTÉKELÉS... 3 1.1. A PROJEKT GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KÖRNYEZETI HÁTTERÉNEK BEMUTATÁSA 3 1.2.

Részletesebben

Vállalatok társadalmi felelősségvállalása: Helyzetkép. Magyarországon 2004. LA VIDA Oktató és Tanácsadó Kft. 1056 Budapest, Molnár u.

Vállalatok társadalmi felelősségvállalása: Helyzetkép. Magyarországon 2004. LA VIDA Oktató és Tanácsadó Kft. 1056 Budapest, Molnár u. Szerkesztették Cím: Vállalatok társadalmi felelősségvállalása: Helyzetkép Magyarországon 2004 Kiadta: LA VIDA Oktató és Tanácsadó Kft. 1056 Budapest, Molnár u. 29 Kapcsolattartó: Kenyeres Annamária e-mail:

Részletesebben

Háttértanulmány az "Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése" c. kutatáshoz 2009.

Háttértanulmány az Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése c. kutatáshoz 2009. AZ ÜZLETI TANÁCSADÁSI ÁGAZAT JELLEMZŐINEK ÉS INNOVÁCIÓS MODELLJÉNEK FELVÁZOLÁSA Háttértanulmány az "Oktatásügyi rendszer K+F+I rendszer elemzése és stratégai fejlesztése" c. kutatáshoz 2009. Szerzők: Dr.

Részletesebben

Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek

Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek Dr. Tölgyesi Dávid Béla 2013 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Elméleti háttér...

Részletesebben

A fenntartható működés nem opció, hanem üzleti cél

A fenntartható működés nem opció, hanem üzleti cél Stratégiai megközelítés Felelős vállalatirányítás Etikus működés Alapértékek tisztelete Környezeti felelősségvállalás Partnerség az érintett és érdekelt felekkel Átlátható működés A fenntartható működés

Részletesebben

GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.

GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. Szolgáltató állam, e- közigazgatás, és az e- önkormányzatok létrejötte Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 13. Készült

Részletesebben