Szerves trágya a műanyag világban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerves trágya a műanyag világban"

Átírás

1 Szerves trágya a műanyag világban A szerves trágyák összehasonlítása, előnyeik, hátrányaik Takács Marianna

2 Szerves trágya a műanyag világban Mi is a különbség a pipifasírt és az udvarban kapirgáló tyúk között? Természetesen sok minden, de ha nagy vonalakban nézzük az esetet, láthatjuk, hogy mindkettő potenciális tápanyagforrás számunkra. Az eredeti összetevőket elhagyva (pipifasírt horror, míg a tyúk nagy százaléka tényleg hús) azt mondhatjuk, hogy a pipifasírt elkészítése és szánkhoz vétele közötti idő, a tyúkéhoz képest rövid. Némi sütés után azonnal tankolhatjuk szervezetünkbe a tápanyagokat, míg a tyúknál az elkészítési idő tovább tart, így csak később ehetünk. Konyha nyelvre lefordítva, így lehetne jellemezni a szerves (tyúk) és a műtrágyák (pipifasírt) közötti különbséget.

3 Szervetlen vs. szerves Szervetlen trágya A műtrágyák megformulázástól függően gyorsan oldódó, a növény számára "azonnal" felvehető szervetlen tápanyagot tartalmaz. A szervetlen trágyák kiválóak a gyors indításra, a sokkolt növényállomány gyors életre lehelésére. Egyik előnye hogy könnyen kijuttatható, ugyanakkor ha rosszul adagoljuk, mind a növényekre, mind a környezetre nagy veszélyt jelenthet. Épp ezért a műtrágya alkalmazásánál nagyon fontos a megfelelő adagolás betartása, máskülönben az összes növényünket kiégethetjük. Szerves trágya A szerves trágyák a műtrágyákkal ellentétben nem hasznosulnak azonnal. A talajba kerülve kell egy bizonyos idő (általában 5-6 hónap), hogy a növény számára fontos elemek mobilizálódjanak. Ebből következik, hogy az őszi, kora tavaszi szervestrágyázás, ami kiemelendő, főként ágyásoknál, zöldséges és gyümölcsös kertben. A szerves trágya használata év közben inkább fejtrágyaként javasolható. Ez annyit tesz, hogy az ültetést, telepítést (magágy előkészítés fűnek) megelőzően előkészítjük a talajt és szerves trágyát dolgozunk be.

4 Milyen érveket tudunk felhozni a szerves trágya mellett? Lebomlása alatt, előnyösen befolyásolja a talajszerkezetet A homoktalajokban a kolloidok tartalmát növeli, a túl kötött talajokra lazító hatású Javítja a talajok pufferkapacitását, így jobb lesz a ph egyensúlyuk Kedvező hatással van a biológiai tulajdonságokra: aktívabb lesz a talajélet Vitaminokat, hormonokat, növényi serkentő anyagokat, mikro és makro tápanyagokat visz a talajba, melyek előnyösen hatnak a talaj mikroflórájára és a kultúrnövényekre A szerves trágyával kezelt föld vízgazdálkodása javul, továbbá tartós humuszanyagokban is gazdagítja azt.

5 A granulált istállótrágyák a szerves trágyák új generációját jelentik Kiküszöbölik a hagyományos istállótrágyák hátrányait, ugyanakkor hordozzák azok minden előnyét. A granulált szerves trágyák természetes istállótrágyák, melyeket hőkezelésnek és szárításnak vetnek alá. A szabályozott hőkezelés során a trágya fertőzés mentes lesz és minősége is javul. A szárítás utáni préseléssel, pelletálással olyan kezelhető állapotú anyag jön létre, amely a könnyű és egyenletes kijuttatást lehetővé teszi. A fermentált és pelletált száraz trágyák könnyen kezelhetőek, felhasználásuk biztonságos és egyszerű, műtrágyaszóróval kijuttathatóak. A különböző alapú készítmények összetétele eltérő, melyet a kiválasztáskor célszerű figyelembe venni.

6 A Bagi Kft. által forgalmazott szerves trágyák: Marha-jó* Florimo Marhatrágya Florimo speciális trágyák* - Balkon-muskátli - Örökzöld Kert-őr* Tyúkanyó* Organik* Florimo spec. trágyák* - Eper - Zöldség Biosol Forte* Naturen Bio pellet* * Pelletált

7 Melyik növényhez melyik trágya illik? A növénytermesztésben a szerves trágyák közül a marhatrágya a legrégebben használatos trágyaféleség. Gyorsan bomlik, jó talajszerkezetet biztosít, nagy növényi táperővel rendelkezik. Univerzális, valamennyi növény alá alkalmazható hajtatásban és szabadföldi körülmények között egyaránt. A marhatrágyával egyenértékű a lótrágya, amely kertészeti célokra, melegágyak, trágyatalpak rakására is kiváló. Főként gyümölcsfák ültetéséhez, örökzöldekhez, tuja félékhez (régen gomba termesztéshez EU) ajánljuk. A baromfitrágya tápértéke igen magas, a pelletált termékek a hőkezelésnek köszönhetően nem perzselik a gyökérzetet. A készítmény nagy százalékban tartalmaz szerves anyagot, elősegíti a növények tápanyagfelvételét, javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízkapacitást és meggátolja a kilúgozódást. Magas foszfortartalma végett zöldség ágyásokhoz, csonthéjas növényekhez ajánljuk.

8 Marha-jó Pelletált, alacsony nedvesség tartalmú, magas biológiai értékű marhatrágya. A Marha-jó 70 C fokon fermentált, így jobbak a beltartalmi értékei, könnyebben bomlik a talajban, jobban hasznosul, több talaj számára fontos baktériumot tartalmaz. Alkalmas háztartásokban, minden szerves tágyázási igény kielégítésére. Cserepes, és balkon növények trágyázására, zöldségek, gyümölcsfák, minden féle dísznövények tápanyag utánpótlására, alap trágyázására Gyorsan és jól hasznosul, gyommagvakat, káros rovarokat, pajorokat, lárvákat nem tartalmaz, közvetlenül a termesztő közeghez / tőzeg, virágföld talaj / keverhető, nem perzsel. Minden növénykultúrához ajánlott, repítő tárcsás műtrágyaszórókkal kijuttatható. Alaptrágyaként használható Összetétel: NPK MgO 1% SO3 1%, Mn 350 mg/kg Zn 280 mg/kg B, Co, Mo Kiszerelés : 4/1 vödrös 5/1 zsákos 25/1 zsákos

9 Felhasználható: Paprika, Fűszerpaprika, Paradicsom, Padlizsán, Uborka, Burgonya, Spárgatök, Sütőtök, bébi tök, - Laskatök, Cukkini, Csillagtök, csemege kukorica, Görögdinnye, Sárgadinnye, Vöröshagyma, Póréhagyma, Téli sarjadékhagyma, Metélőhagyma, Fokhagyma, Fejes káposzta, Vörös káposzta, Kelkáposzta, Fodros kel, Kínai kel, Bimbós kel, Karalábé, Karfiol, Brokkoli, Pasztinák, Sárgarépa, Cékla, Feketegyökér, Petrezselyem, Levélpe trezselyem, Zeller, Rebarbara, Endívia saláta, Fejes saláta, Cikória saláta, Tépő saláta, Sóska, Spenót, Retek, Mák, Zöldborsó,- és Bab félék esetében Gyümölcsfélék esetében is van létjogosultsága a terméknek Szőlő, Gyümölcs: Alma, Birsalma, Körte, Naspolya, Őszibarack, Kajszi barack, Cseresznye, Meggy, Szilva, Eper - Szamóca, Ribizli - Ribiszke, Málna, Szeder, Áfonya, Köszméte - Egres, Dió, Mogyoró, Mandula, Szelíd gesztenye, Bodza, Házi berkenye, Fekete berkenye, Nemes füge, Kökény, Sóskaborbolya, Csipkebogyó, Húsos som, Galagonya, Vadalma, Vadkörte (Vackor), Kánya bangita, Barkóca berkenye, Zelnicemeggy, Homoktövis, Khaki szilva.

10 Tyúkanyó 100% BAROMFITRÁGYA ALKALMAS MINDEN NÖVÉNYKULTÚRÁHOZ 4-4,5-3 NPK + Ca 10%, Mg 1% A Tyúkanyó kiváló minőségű fermentált ( 70 C-on ) baromfitrágya, baromfi almokból, kizárólag minősített tenyésztőtelepekről származik. Nagymértékben tartalmaz: szerves anyagokat, tápanyagokat, mikroelemeket, hasznos, a talajban lévő mikroorganizmusok számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Formája: 3-4 mm átmérőjű x 5-7 mm hosszúságú pellet. Repítő tárcsás műtrágyaszórókkal kiválóan kijuttatható. Használata lényegesen megnöveli a mikrobiológiai tevékenységet a talajban és magas szerves anyag tartalmának köszönhetően, megnöveli a talaj pufferképességét, ezáltal dinamikusabbá válik a tápanyagfelvétel. Magas kalcium tartalma, könnyen felvehető a növény számára, még akkor is, ha a talaj megfelelő ellátottsággal, de nem felvehető kalciummal rendelkezik. A hőkezelésnek köszönhetően egyáltalán nem perzseli a gyökérzetet. A Tyúkanyó -ban található szerves anyagok a talajba kerülve huminsavra és aminosavra bomlanak le. Ez a folyamat oxigént igényel, ettől optimálisabb lesz a talajszerkezet és javul a vízmegkötő képessége, illetve helyenként a lekötődött kálium is jobban felvehetővé válik. A lazább talajszerkezetnek köszönhetően elkerülhetjük a gyökérfulladást, illetve fiatal növényeknél könnyebbé, dinamikusabbá válik a gyökérnövekedés. Mindemellett a Tyúkanyó jelentős mennyiségben tartalmaz olyan huminfulvol- és aminosav vegyületeket, melyek oldják a talajban lévő ásványi anyagokat, így ezeket a növény jóval nagyobb mennyiségben képes felvenni. Ha a Tyúkanyó -t használja, csökkentett műtrágyadózissal lehet számolni, így csökkennek a költségek. A jobb tápanyag ellátás miatt növekszik a termésmennyiség és a növény beltartalmi értékei is javulnak.

11 Tyúkanyó Adagolása: Gyümölcsök: 1,2-1,5 t/ha Bogyós termésű gyümölcsök: 0,6-0,8 t/ha Csemege- és borszőlő: 0,8-2 t/ha Kertészeti növények szabadföld: 1,2-2,5 t/ha Kertészeti növények hajtatás: 0,3-0,4 t/1000 m 2 Dinnyefélék, hajtatás/szabadföld: 0,3-0,5 t/1000 m2 Földieper: 1,5-3,0 t/ha Dísznövények: g/m2 Burgonya: 1,2-1,5 t/ha Dohány: 1,0-1,2 t/ha Búza: 0,5-0,7 t/ha Kukorica: 0,8-1,2 t/ha Szója: 0,3-0,4 t/ha Cukorrépa: 0,7-1,0 t/ha Kiszerelés : 4/1 vödrös 25/1 zsákos teszt

12 Felhasználható: Paprika, Fűszerpaprika, Paradicsom, Padlizsán, Uborka, Burgonya, Spárgatök, Sütőtök, bébi tök, - Laskatök, Cukkini, Csillagtök, csemege kukorica, Görögdinnye, Sárgadinnye, Vöröshagyma, Póréhagyma, Téli sarjadékhagyma, Metélőhagyma, Fokhagyma, Fejes káposzta, Vörös káposzta, Kelkáposzta, Fodros kel, Kínai kel, Bimbós kel, Karalábé, Karfiol, Brokkoli, Pasztinák, Sárgarépa, Cékla, Feketegyökér, Petrezselyem, Levélpe trezselyem, Zeller, Rebarbara, Endívia saláta, Fejes saláta, Cikória saláta, Tépő saláta, Sóska, Spenót, Retek, Mák, Zöldborsó,- és Bab félék esetében Gyümölcsfélék esetében is van létjogosultsága a terméknek Szőlő, Gyümölcs: Alma, Birsalma, Körte, Naspolya, Őszibarack, Kajszi barack, Cseresznye, Meggy, Szilva, Eper - Szamóca, Ribizli - Ribiszke, Málna, Szeder, Áfonya, Köszméte - Egres, Dió, Mogyoró, Mandula, Szelíd gesztenye, Bodza, Házi berkenye, Fekete berkenye, Nemes füge, Kökény, Sóskaborbolya, Csipkebogyó, Húsos som, Galagonya, Vadalma, Vadkörte (Vackor), Kánya bangita, Barkóca berkenye, Zelnicemeggy, Homoktövis, Khaki szilva.

13 Organik hőkezelt csirketrágya A Plantella Organik javítja a talaj szerkezetét. Homokos talaj esetén növeli a vízmegtartó képességet, csökkenti az eróziót, javítja a talaj biológiai aktivitását. Agyagos talajnál csökkenti a talajnedvességet, megnövekszik a vízáteresztő képesség, lazább talajszerkezetet biztosít, ezért elősegíti a talaj jobb szellőzését, javítja a talaj biológiai aktivitását. A tápanyagok egész évben fokozatosan szabadulnak fel, a talaj hőmérsékletének függvényében. Így akár kora tavasszal is kijuttatható, nem fenyeget a tápanyag kimosódásának veszélye, mivel csak +10 C felett kezdenek a tápanyagok felszabadulni. Granulált alakjának köszönhetően könnyen szállítható, műtrágyaszóróval is kijuttatható. Többféle kiszerelésben kerül forgalomba: kisfelhasználók számára 7,5 és 25 kg-os zsákban. Magas ásványi anyag és aminosav tartalmának köszönhetően növeli a termés mennyiségét és minőségét. Kertészetekben végzett kísérletek bizonyítják, hogy erősebb szárat, nagyobb zöldfelületet és nagyobb terméshozamot lehet elérni a Plantella Organik használatával.

14 Biosol Forte A Biosol Forte egy fermentációs folyamat (gombák, baktériumok) által erjesztett növényi részekből kialakult biomassza. Természetes növényi részekből; cukor, szirup, fehérje, nyomelemek és vitaminok mint nyersanyagok kerülnek beoltásra. A biomassza szárítása után 3 % káliumszulfáttal egészítik ki, majd granulálják és ez által egy jól kiszórható trágyázó szer készült el. Használatával biztos, nagy és jó mennyiségű termést lehet elérni. A tápanyagok szerves anyaghoz kötöttek, ezért a kimosódás veszélye nem áll fent. A Biosol Forte aktiválja a talajéletet és ezzel folyamatosan regenerálja a talajt. Magasabb lesz a humusz érték, jobb lesz a gyökeresedés, a növény életképesebbé válik, valamint ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Tartósan hat az egész vegetáció alatt, ezáltal optimálisan fejti ki hatását. Túladagolás esetén a növény nem károsodik, hanem igényének megfelelően használja fel. A Biosol Forte használatával a talajban a talajélet újra éled, és ezáltal a lekötött tápanyagok a növények számára felvehető állapotba kerülnek. A % növényi eredetű szerves anyaghoz kötött 7-9 % nitrogén, foszfor 2 % kálium 1 %, nyomelemek és vitaminok a Biosol Forte összetétele. A kismennyiségű tápanyag, mivel szervesanyaghoz kötött és újraéleszti a talajéletet, nagyobb eredményeket produkál, mint a kémiai trágyázószer, amelynek 50 %-a a kijuttatáskor azonnal lekötődik és a nitrogén közismert egészségkárosító hatásával a növényeken keresztül az emberi szervezetbe jut. A Biosol Forte használatával nincs nitrát hatás. Több évtizede eredményesen használják a világon mindenütt. Humuszban szegény talajon ( például a marokkói sivatagban), ahol a szervesanyag bevitel és a vízmegkötő képesség, valamint a szervesanyaghoz kötött tápanyag nélkülözhetetlen, és a kimosódás sem áll fenn, kiváló termés eredményeket érnek el. Hongkongban, ahol a repülőteret a tengerből kiszivattyúzott sós tengerhomokra építették, ezen a talajon csak a Biosol Forteval tudtak pázsitot növeszteni. Az osztrák Kertészeti Egyetem Talajtani Tanszéke vizsgálta Magyarország talajainak tápanyag összetételét. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy talajainkban 100 évre elegendő tápanyagok vannak lekötött állapotban, amit a növény nem képes felvenni. Egyrészt homokos talajaink humuszban szegények, másrészt kötött talajaink levegőtlenek.

15 Biosol Forte használata Biosol Forte használata: Használhatjuk alaptrágyaként és fejtrágyaként. Fásszárú növényeknél, mint például szőlő, díszcserjék közvetlenül a növény szárához is kerülhet a granulátum. Lágyszárú növényeknél alaptrágyaként az ültetés, vetés előtt 2 héttel kiszórjuk a talaj felszínére a granulátumot, majd mikor a nedvesség és csapadék hatására ez a kemény granulátum feloldódott, bemunkálhatjuk a talajba, és ezt követően vethetünk, palántázhatunk. Fejtrágyázás esetén a lágyszárú növényektől 5 cm távolságra jutassuk ki a Biosol Fortet. Azért lényeges, hogy a granulátum ne érjen a növény lágy részéhez, mert a Biosol Forte nem perzsel, de nagy vízmegkötő képessége miatt vízhiány esetén a növénytől veszi el a nedvességet és ez által károsítja azt. A felhasználási mennyiség szőlőben kg/hektár, gabona féléknél, kukoricánál, napraforgónál, paradicsomnál, paprikánál és burgonyánál kg/hektár. A solaceae családhoz tartozó növények, paprika, paradicsom, uborka stb. tápanyag éhesek, ezért, ha alaptrágyaként használtuk a 800 kg/hektár mennyiséget, az első termés kötődés után további 500 kg/hektár Biosol Forte fejtrágyaként a növény szárától 5 cm távolságra történő kiszórásával a termés mennyiséget megháromszorozhatjuk. A jobb termés kötődés és a szebb termés (gyümölcs) elérése érdekében javasoljuk 200 kg/hektár káliumszulfát adagolását a Biosol Forteval együtt. A Biosol Forte trágyázószert Ausztriában állítják elő, a világ minden országában több évtizede értékesítik. Magyarországon 25 éve van forgalomban és minden növénynél a termesztők kiváló eredményekről számolnak be.

16 FLORIMO Balkon és muska tli, roźsa, viraǵos növeńy traǵya Hatóanyag tartalom (m/m%): N: 3% P2O5: 3%, K2O: 3%, Ca: 2,5%, Mg: 0,5% Alapanyagok: 80% szarvasmarhatraǵya 20% lo traǵya 2 Kg-os kiszerelésben, 10 db/gyűjtő

17 FLORIMO Eper, aproǵyümölcs traǵya Hatóanyag tartalom (m/m%): N: 4% P2O5: 4% K2O: 4% Ca: 5,7% Mg: 1,3% Alapanyagok: 100% baromfitraǵya 2 Kg-os kiszerelésben, 10 db/gyűjtő

18 FLORIMO Örökzöld növeńy, cserje, fa traǵya Hatóanyag tartalom (m/m%): N: 3% P2O5: 3% K2O: 3% Ca: 2,5% Mg: 0,5% Alapanyagok: 80% szarvasmarhatraǵya 20% lo traǵya 2 Kg-os kiszerelésben, 10 db/gyűjtő

19 FLORIMO Zöldseǵ traǵya Hatóanyag tartalom (m/m%): N: 4% P2O5: 4% K2O: 4% Ca: 5,7% Mg: 1,3% Alapanyagok: 100% baromfitraǵya 2 Kg-os kiszerelésben, 10 db/gyűjtő

20 FLORIMO Komposztált marhatrágya Milyen kültéri növényekhez jó a komposztált marhatrágya? Mindegyikhez! Talajjavításra és tápanyag-utánpótlásra is kiváló! Kerti növényekhez a marhatrágya és a rostos tőzeg 1:5 arányú keverése ajánlott. Érett, komposztált marhatrágya, így nem perzseli meg a növényt. Felhasználható kertészeti kultúrák szerves trágyázására: Zöldségfélékben 5-10 l/m2 mennyiségben Gyümölcsfák telepítésekor 5-10 l/ültető gödör mennyiségben (az ültető gödör talajának legfeljebb 25 térfogat %-ában) ápolásakor 5-20 l/fa mennyiségben a korona alá sekélyen bedolgozva és beöntözve Szőlő szőlőiskolában 2-3 l/fm mennyiségben telepítésekor 2 l/ültető gödör mennyiségben ápolásakor 1 l/tőke mennyiségben a korona alá sekélyen bedolgozva és beöntözve Díszfák, díszcserjék telepítésekor 20 térfogat %-ban az ültető gödör talajába keverve ápolásakor 1-5 l/fa mennyiségben a korona alá sekélyen bedolgozva és beöntözve telepítésekor 2-5 l/m2 mennyiségben ápolásakor 1-2 l/m2 mennyiségben kiszórva és beöntözve Termesztő közegek Alkotórészeként térfogat %-os arányban bekeverve

21 KERT-ŐR *Február végétől várható A Bio talajfertőtlenítő A KERT-ŐR kizárólag szerves anyagokból előállított pelletált trágya. A termék szerves trágyát és növényi komponenseket egyaránt tartalmaz. Ezeket az alapanyagokat együtt vetik alá egy teljes körű fermentálási-humifikálódási eljárásnak. Az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik: Kártevő riasztó hatású: a lehető legtöbb földben élő rovarral és gyökeret megtámadó élősködővel szemben (pocok, lótetű, vetési bagolypille, levélbogár stb.) Fungisztatikus: a gombák növekedését és szaporodását akadályozza, a lehető legtöbb gombacsíra ellen, amely a növény gyökerét támadhatja (Fusarium, Rhizoctonia, Pythium, stb.), Nematosztatikus: lelassítja a legtöbb előforduló fonalféreg fejlődését és csökkenti előfordulásuk esélyét Hatékony: a talaj elhasználódása ellen, mivel közvetlenül biztosít hasznos baktériumokat a talajban végbemenő biokémiai folyamatokhoz.

22

23 A KERT-ŐR repellens (kártevő űző) tulajdonságai mellett egy kiváló alap szerves trágya, mivel regenerálja a talajt és serkenti a gyökér fejlődési területén végbemenő biológiai folyamatokat, valamint lassan felszabaduló, kizárólag szerves eredetű, nitrogénnel látja el a környezetét. Alkalmas zöldség, gyümölcs, dísznövény, díszkert kultúrákhoz. Összetétel: N 5%, P2O5 1,5%, K2O 1%, Ca 4%, MgO 0,5 % 100%-ban természetes, nem tartalmaz hozzáadott vegyi anyagot vagy szintetikus anyagokat! Felhasználás: Az egész talajon egyenletesen szórjuk el, vagy szórjuk a lokalizált területekre a növények köré, az egyedi követelményektől és helyzettől függően. (Repítő tárcsás műtrágyaszórókkal is kijuttatható.) FONTOS! Kézi szórásnál, tekintettel az általános jellemzőkre és a speciális összetevőkre kesztyű, védőmaszk és szemüveg használata kötelező! GYERMEKEKTŐL, HÁZIALLATOKTÓL ELZÁRVA TARTANDÓ!

24 A Kert-Őr Felhasználási területei: A KERT-ŐR, olyan szerves trágya, mely felhasználható általános gazdálkodásban a talaj előkészítésére, de a következő növénykultúrák termesztéséhez ideális: palántaneveléshez, zöldségtermesztés (hajtatott és szabadföldi,) gyümölcstermesztés (telepítésnél és termő gyümölcsösben), díszkertek, dísznövények, és kerti virágok, évelőnövények tápanyag utánpótlásához, roborálásához, bármilyen típusú elhasználódott talaj, (talajuntság) amelyen általános trágyázás szükséges. Adagolás: Zöldégfélék üvegházban, fóliában talaj előkészítésre: kg/ 1000m2 szabadföldi zöldségtermesztés, talajba forgatva, vetés, vagy ültetés előtt: kg / ha Palántanevelés kg / 1000m2 Gyümölcstermesztés telepítésnél, kivett földdel alaposan összekeverve: 0,5-1 kg/növény Kerti, dísznövények, telepítések komposzt integrálása a magágy előkészítéséhez: 6-8 kg/m3 kis méretű / gyökerű növény: 0,5-1 kg/növény közepes méretű / gyökerű növény: 1-2 kg/növény nagy méretű / gyökerű növény: 3-5 kg/növény talaj regenerálása palántázáshoz (korábbi palánták eltávolítása után): kg / 1000 m2 A fenti adagolás csak javaslat, az adott talajtípus, éghajlat stb. adottságait figyelembe véve az adagolás módosítható.

25 Naturen Bio /lótrágya/ Pellet Felhasználásra kész istállótrágya, pellet formában Nem ipari jellegű állattartásból származik, steril Nagy részben szerves, 100%-ban természetes összetevők Talaj-előkészítő és indító trágya dísz- és haszonnövények számára Ideális veteményesek és magaságyások létrehozásához, gyephez és már meglévő ültetvényekhez Kevésbé büdös Ökológiai termesztésnél is alkalmazható Adagolás: g/m2 NPK Felhasználás: februártól októberig Kiszerelés: 7 és 20 kg-os zsákban

26 Legkönnyebben a talaj minőségére a giliszták számából következtethetünk. Amennyiben sok a giliszta, az szerves anyagban gazdag, levegős szerkezetű, zsíros földet jelent. És természetesen veszélyt... Vakond veszélyt Köszönöm a figyelmet!

HÁZIKERTI ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

HÁZIKERTI ZÖLDSÉGTERMESZTÉS HÁZIKERTI ZÖLDSÉGTERMESZTÉS Pete Andrásné osztályvezető Dísznövény és Zöldségpalánta Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály I. Kertészeti vásár és családi nap, Baja, 2016. április 16. Cél: frissfogyasztás,

Részletesebben

12. sz. melléklet. Intézmény neve címe: KÖZÉTKEZTETÉS ÖSSZESÍTETT

12. sz. melléklet. Intézmény neve címe: KÖZÉTKEZTETÉS ÖSSZESÍTETT 12. sz. melléklet 1 FRISS ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS: Burgonya Vöröshagyma Zöldhagyma Fokhagyma Sárgarépa Petrezselyem gyökér Petrezselyem zöld Zeller Karalábé Karfiol Kelkáposzta Fejeskáposzta Retek Uborka Saláta

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Termék megnevezése Gyüjtő/Kínáló Kínáló/DB Ár/Kínáló. 110 Ft/Kg Édesburgonya. 580 Ft/Kg Import burgonya. 135 Ft/Kg Csicsóka. 240 Ft/Kg Vöröshagyma

Termék megnevezése Gyüjtő/Kínáló Kínáló/DB Ár/Kínáló. 110 Ft/Kg Édesburgonya. 580 Ft/Kg Import burgonya. 135 Ft/Kg Csicsóka. 240 Ft/Kg Vöröshagyma Nagyker Árlista RENDELÉS FELVÉTEL E-mail:edessegitalnonstop@gmail.com ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKEINK Burgonya 110 Ft/Kg Édesburgonya 580 Ft/Kg Import burgonya 135 Ft/Kg Csicsóka 240 Ft/Kg Vöröshagyma 130

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai 1. példány Budapest, 2014. május 30. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta

Részletesebben

2014. évi kukoricakísérlet

2014. évi kukoricakísérlet 214. évi kukoricakísérlet A Polgári Agrokémiai Kft több, mint egy évtizede végez közös kutatásokat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetével

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról 2016-tól a Vidékfejlesztési Program keretében vehető igénybe a mezőgazdasági

Részletesebben

KERINFÓ 60 KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak

KERINFÓ 60 KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak Érvényes: 206.0.-től visszavonásig KERINFÓ KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak 0-5 8 2 750,0 57 8,0 3,0 68 280,0 0-0 8 2 750,0 57 8,0 3,0 68 280,0 50 36 8 52 768,0 950,0 2 630,0 54 6,0 45 430,0

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

1. A készítmény kereskedelmi neve: Florimo komposztált marhatrágya. A készítmény OÁZIS komposztált marhatrágya megnevezéssel is forgalomba hozható

1. A készítmény kereskedelmi neve: Florimo komposztált marhatrágya. A készítmény OÁZIS komposztált marhatrágya megnevezéssel is forgalomba hozható Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév A K I BUDAPEST 2009. december Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság Statisztikai

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61

2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61 2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61 A BIZOTTSÁG 2006/59/EK IRÁNYELVE (2006. június 28.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a karbaril,

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged

Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged Relatív adat (%) 2009-2011 évek csapadékadata a sokéves átlag százalékában Szegeden Sokéves átlag adata mm 173

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A földművelésügyi miniszter közleménye a szántóföldi növények,

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

A rész II. 6. A 4. és 5. pont szerinti jelöléseket a termék nevével azonos látómezőben, jól láthatóan kell feltüntetni.

A rész II. 6. A 4. és 5. pont szerinti jelöléseket a termék nevével azonos látómezőben, jól láthatóan kell feltüntetni. 21. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/113 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott gesztenyekrém termékekről

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet. A 2009.07.01. óta hatályos szöveg

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet. A 2009.07.01. óta hatályos szöveg Opten Törvénytár Opten Kft. I. 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet. a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről

5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet. a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. (11)

Részletesebben

Dr. Köhler Mihály előadása

Dr. Köhler Mihály előadása Biokultúra Tudományos Nap 2011. december 3. szombat Budapest Dr. Köhler Mihály előadása COLAS-ÉSZAKKŐ Bányászati Kft Bodrogkeresztúr Kakas-hegyi riolit tufa bánya COLAS-Északkő Bányászati Kft. Bodrogkeresztúr

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 2004. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 2004. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 2004. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2005. február 07. Írta: Bánfi Brigitta Bauer Lea Czellerné Daróczi Éva Mecseki

Részletesebben

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának DEBRECENI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Kurmai Viktória és Kicska Tibor, doktoranduszok A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának helyzete és kilátásai A

Részletesebben

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 1. oldal 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009 Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok listája és termeszthető növények köre 2009 Szántóföldi agrár-környezetgazdálkodási célprogram-csoport: 01 Alapszintű szántóföldi növénytermesztés AGF08, AGF09,

Részletesebben

ZöldPajzs ORGANIT. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat

ZöldPajzs ORGANIT. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezôgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Hódmezôvásárhely, 2012. május 11-12-13. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat ZöldPajzs Pályázati kategória:

Részletesebben

A kudzu és a leszokás

A kudzu és a leszokás A kudzu és a leszokás A kudzu hagyományos alkalmazásai generációról generációra szálltak a távol-keleti gyógyítók kö A kudzu (pueraria lobata) általában az ázsiai országokban növő kúszónövény. Nagyon gyorsan

Részletesebben

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 AGRÁRGAZDASÁGI KUTATÓ INTÉZET KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 Budapest, 2008 Kiadja: az Agrárgazdasági Kutató Intézet Főigazgató: Dr. Udovecz Gábor valamint a Központi

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

- Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom.

- Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom. Mihez, milyen fűszert használjunk? - Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom. - Bab: babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony. - Bor: fahéj,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja Haribo.hu Kizárólag csakis a Magyarországon (Nemesvámos) gyártott termékekről tudjuk 100% - ig biztosan állítani, hogy nem tartalmaznak allergén anyagokat és nincs lehetőség keresztszennyeződésre sem,

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

1. számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez

1. számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez . számú melléklet a 77/2009. (VI. 30.) FVM rendelethez 3. számú melléklet a 6/2009. (V. 4.) FVM rendelethez Pontozási szempontok szántóföldi célprogramok esetén Értékelés/ellenırzés módja A támogatási

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 5. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. október 19-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Lombtrágya felhasználói kézikönyv

Lombtrágya felhasználói kézikönyv Péti Nitrokomplex Kft. 8105 Pétfürdő, Hősök tere 14. Pf: 411 Tel./Fax: +36 88 478-755 Tel.: +36 88 588-890, 588-891 E-mail: info@nitrokomplex.hu www.nitrokomplex.hu Lombtrágya felhasználói kézikönyv BEVEZETŐ

Részletesebben

XXV. évfolyam, 2. szám, 2014. Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2014. I. negyedév

XXV. évfolyam, 2. szám, 2014. Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2014. I. negyedév XXV. évfolyam, 2. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2014. I. Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XXV. évfolyam, 2. szám, 2014 Megjelenik ente Osztályvezető Dr. Vágó Szabolcs

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Ismerkejen meg a Chia maggal!

Ismerkejen meg a Chia maggal! Ismerkejen meg a Chia maggal! A Chia mag egyedülállóságát annak Omega köszönheti, 3 hogy néhány -at, antioxidánst, alapvető tápanyag kálciumo Az aztékok egyik alapélelmiszere Chia mag, volt másnéven a

Részletesebben

Az engedélyező hatóság a BIO-DOPP szerves trágya forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki:

Az engedélyező hatóság a BIO-DOPP szerves trágya forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Szentirmay Zoltán Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 A 2014-2020

Részletesebben

Dr. Bárczay András. A biztosítás működési alapjai és alkalmazásuk a mezőgazdasági kockázatok biztosításában

Dr. Bárczay András. A biztosítás működési alapjai és alkalmazásuk a mezőgazdasági kockázatok biztosításában Dr. Bárczay András A biztosítás működési alapjai és alkalmazásuk a mezőgazdasági kockázatok biztosításában A biztosítótársaság terméke A biztositó társaság terméke a kockázatvállalás, tevékenysége a kockázat

Részletesebben

BÖRTÁPLÁLÓ TESTÁPOLÓ száraz börre

BÖRTÁPLÁLÓ TESTÁPOLÓ száraz börre MARKETING ANYAG BÖRTÁPLÁLÓ TESTÁPOLÓ száraz börre Elérhető: 2011 Január Száraz test 1. A test bizonyos területein (térdek, könyök, karok, stb) a bör sokkal vékonyabb Kevesebb a faggyútermelödés és így

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

Az EK műtrágyák az Európai Unió tagállamai között, külön engedélyezési eljárás nélkül, szabadon forgalmazható műtrágyák.

Az EK műtrágyák az Európai Unió tagállamai között, külön engedélyezési eljárás nélkül, szabadon forgalmazható műtrágyák. Az Európai Parlament és Tanács 2003/2003 (október 13.) műtrágyákról szóló rendelete, a rendelet előírásait kielégítő műtrágyák esetében, engedélyezi az EK jelölés használatát. Az EK műtrágyák az Európai

Részletesebben

TOTAL 44% A VETÉS JOBB MINŐSÉGE Nagyobb hozam és eredmény. NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) 20% 24% KÉN (S)

TOTAL 44% A VETÉS JOBB MINŐSÉGE Nagyobb hozam és eredmény. NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) 20% 24% KÉN (S) NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) KÉN (S) 20% 24% TOTAL 44% Fizikai tulajdonságok: gömb alakú, fehér színű, szagtalan granulátumok Granulometria: 2-5 mm között: min. 95% Vízben oldhatóság: 750g/l

Részletesebben

KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM

KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM TIENS KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM A TIENS Kínai datolyalé koncentrátum a legkiválóbb minőségű jujuba gyümölcs (kínai datolya) aranyselyem fajtájának kivonatából

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

Szamócafajták érésidő szerinti csoportosítása

Szamócafajták érésidő szerinti csoportosítása NÉ Tápkockás szamócapalánta árlista viszonteladóknak, 2013. tavasz Tisztelt kollégák! A tavalyi év bizonytalansága után (a PROPLANT Kft. felszámolása), az idei évben megpróbálunk biztosra menni, ennek

Részletesebben

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 1/9 HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 11-012944 SZERZŐDÉS ODAÍTÉLÉSÉRŐL SZÓLÓ HIRDETMÉNY Árubeszerzés I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1.) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Ikt.sz.: Tárgy: BIOMASS Mikroelem Granulátum szervestrágya

Részletesebben

www.novenytaplalas.hu

www.novenytaplalas.hu www.novenytaplalas.hu A siker a részleteken múlik A növénytermesztés legösszetettebb és nagy szakismeretet igénylő feladata a tápanyagellátás. Eredményessége számos tényezőtől, a létfontosságú tápelemektől

Részletesebben

KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN

KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN KOMPOSZT KÍSÉRLET KUKORICÁBAN Pozsgai Andrea 1, Szüle Bálint 2, Schmidt Rezső 3, Szakál Pál 4 1 MSc hallgató, környezetgazdálkodási agrármérnök, NyME-MÉK, Mosonmagyaróvár 2 PhD hallgató, NyME-MÉK, Mosonmagyaróvár

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság. 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145.

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság. 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145. MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145. Levélcím: 1518 Budapest, Pf.: 127 Tárgy: Gyulai zöldkomposzt forgalomba

Részletesebben

Az EK műtrágyák az Európai Unió tagállamai között, külön engedélyezési eljárás nélkül, szabadon forgalmazható műtrágyák.

Az EK műtrágyák az Európai Unió tagállamai között, külön engedélyezési eljárás nélkül, szabadon forgalmazható műtrágyák. Az Európai Parlament és Tanács 2003/2003 (október 13.) műtrágyákról szóló rendelete, a rendelet előírásait kielégítő műtrágyák esetében, engedélyezi az EK jelölés használatát. Az EK műtrágyák az Európai

Részletesebben

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Radifarm: Gyökérnövekedés serkentı biostimulátor. Olyan ültetvényekben használjuk, ahol gyenge gyökérzet révén nem megfelelı a hajtásnövekedés. Telepítésnél

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT NEM MŰTRÁGYÁT ÁRULUNK, MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSAFERT ROSASOL ROSALIQ Bemutatkozás A Móraagro Kft. 1996. július 15-én alakult műtrágya, növényvédő

Részletesebben

Szakmai Zárójelentés. 1 A kísérleti körülmények bemutatása

Szakmai Zárójelentés. 1 A kísérleti körülmények bemutatása Szakmai Zárójelentés 1 A kísérleti körülmények bemutatása A kutatási témához kapcsolódó vizsgálatainkat a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Kísérleti Telepén végeztük Keszthelyen szabadföldi

Részletesebben

Tápanyaggazdálkodásszámítás. mkk.szie.hu/dep/ntti

Tápanyaggazdálkodásszámítás. mkk.szie.hu/dep/ntti Tápanyaggazdálkodásszámítás mkk.szie.hu/dep/ntti Mi az a műtrágya? A műtrágyák a talajban keletkezett tápanyaghiányokat pótló anyagok, amelyek segítik a növényzet fejlődését. műtrágya növényvédőszer Műtrágya

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Hazai tápanyag-gazdálkodás értékelése, környezetvédelmi összefüggései.

Részletesebben

Étlap (2016.10.03.-2016.11.04.) Ebéd Étel név Korcsoport: Középiskolás 15-18 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap (2016.10.03.-2016.11.04.) Ebéd Étel név Korcsoport: Középiskolás 15-18 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.10.03. HÉTFÕ Zöldborsó leves Tarhonyáshús sertés húsból Cékla 2016.10.04. KEDD Gomba leves Csirkepaprikás Fél adag barna rizs Fél adag rizs köret 2016.10.05. SZERDA Gulyás leves Túrós tészta Körte

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap 1266Kcal Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot?

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot? Bereczkiné Kardeván Kinga Hogyan válogassam és osztályozzam az átvett erjedés- és tartósítóipari nyersanyagot? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul

Részletesebben

A paradicsom ökológiai termesztése

A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND A paradicsom ökológiai termesztése Az ökológiai

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2007. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2007. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2007. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2008. március 31. - 1 - Írta: A beszámoló a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, szemölcsös partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtás képzése folyamatos, de a kihozott oldalhajtások rövidek.

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

A Tisza hullámterének nehézfémszennyezettsége a Tisza Martonos - Becsei gát szakszán és azok felhalmozódása a kultúrnövényekben.

A Tisza hullámterének nehézfémszennyezettsége a Tisza Martonos - Becsei gát szakszán és azok felhalmozódása a kultúrnövényekben. A Tisza hullámterének nehézfémszennyezettsége a Tisza Martonos - Becsei gát szakszán és azok felhalmozódása a kultúrnövényekben. Fehér Illés Tízéves csoportos kutatómunka részeredményei, melyet anyagilag

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Zöldség gyümölcs piaci árak. IX. évfolyam / 2. szám 2005. 02. 14. 5-6.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Zöldség gyümölcs piaci árak. IX. évfolyam / 2. szám 2005. 02. 14. 5-6. A K I Zöldség gyümölcs piaci árak IX. évfolyam / 2. szám 2. 14. 5- Zöldség-gyümölcs piaci jelentés: Néhány, a belföldi piacokért versenyz termék hazai termeli és import nagykereskedi ára A karalábé és

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT ZÖLDSÉGTERMESZTÉSHEZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT ZÖLDSÉGTERMESZTÉSHEZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT ZÖLDSÉGTERMESZTÉSHEZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA okleveles táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés

Részletesebben

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Az aszalás Az aszalás: az egyik legősibb tartósítási módszer. A répacukor megjelenéséig

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 6. A műtrágyák és kijuttatásuk agronómiai ill. agrokémiai szempontjai 6.1. A műtrágyák

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2011. I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2011. I-III. negyedév MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS Műtrágya értékesítés Megjelenik negyedévente Felelős szerkesztő: Dr. Vágó Szabolcs osztályvezető Készítette: Petőné Varga Éva petone.varga.eva@aki.gov.hu Telefon: (06 1) 476-3081 Közreműködött:

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

Használati útmutató SUBSTRAL EasyGreen univerzális szórókocsi

Használati útmutató SUBSTRAL EasyGreen univerzális szórókocsi Cikkszám: 8100 Használati útmutató SUBSTRAL EasyGreen univerzális szórókocsi 1 1. Tulajdonságok Nagyobb gyepfelületekhez optimális, a szórási szélesség oldaltól függően akár 2 méter, rotációs technikával.

Részletesebben

Mezőgazdasági termelői árak, 2009. július

Mezőgazdasági termelői árak, 2009. július Közzététel:. szeptember 14. Sorszám: 147. Következik:. szeptember 15. Ipar Mezőgazdasági termelői árak,. július Az agrár termelőiár-szintje júliusában 14,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

A Duna tápanyagterhelésének korlátozása a Fekete-tenger eutrofizálódása miatt, veszélyes anyag szennyezések

A Duna tápanyagterhelésének korlátozása a Fekete-tenger eutrofizálódása miatt, veszélyes anyag szennyezések Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése KEOP-2.5.0 projekt Duna fórum 2009. szeptember 18. A Duna tápanyagterhelésének korlátozása a Fekete-tenger eutrofizálódása miatt, veszélyes anyag szennyezések Dr.

Részletesebben

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között XI. évfolyam 1. szám 2011. március Ez az ön ingyenes példánya Ára: 275.- Ft (1.- ) Yaramagazin napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények

Részletesebben

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 Az ellés körüli időszak néhány kritikus tényezője 2 Energiahiány (NEB) Akut kalciumhiány ellési bénulás Alacsonyabb takarmányfelvétel Oltógyomor áthelyeződés Egyéb anyagforgalmi

Részletesebben

Borpiaci információk. V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák

Borpiaci információk. V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét. Borpiaci jelentés. Hazai borpiaci tendenciák A K I Borpiaci információk V. évfolyam / 11. szám 2007. június 20. 22-23. hét Borpiaci jelentés Hazai borpiaci tendenciák 2. old. 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldön termelt fehérborok értékesített mennyisége

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Prostamol uno BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Prostamol uno

Részletesebben

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez PANNON EGYETEM GEROGIKON KAR KESZTHELY NÖVÉNYTERMESZTÉSTANI ÉS TALAJTANI TANSZÉK AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez Készítették: Dr. habil. Sárdi Katalin

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 6. hét Előadás áttekintése Tápanyagellátás Vetéstechnológia Tápanyagellátás TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS A talaj

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XVII. évfolyam 3. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MŰTRÁGYA-ÉRTÉKESÍTÉS MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐKNEK Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XVII. évfolyam 3. szám 2016 Megjelenik negyedévente augusztus

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Ikt.sz.: 02.5/10351-2//2010 Tárgy HUMINIT NPK-DUDARIT NPK

Részletesebben