BESZÁMOLÓ. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség évi munkájáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BESZÁMOLÓ. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség. 2012. évi munkájáról"

Átírás

1 BESZÁMOLÓ A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség Tisztelt Vendégeink! Tisztelt Elnök Urak! évi munkájáról A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség a 2012-ben a maga elé tűzött feladatait tagegyesületeivel közösen a megye közrend-közbiztonsága-, bűnözés megelőzése, gyermek- és ifjúság-, környezet-, katasztrófavédelemi feladatokat teljesítette. Az ország - szűkebb környezetünk a megye - polgáraink jó közérzetének a nyugodt, kiegyensúlyozott életének egyik legfontosabb feltétele a közrend és a közbiztonság megfelelő állapota. Ezen állapot szinten tartásához nagyban hozzájárul a polgárőrök önzetlen szolgálatvállalásai. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség és működésének eddigi eredményei: A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség Magyarországon törvényesen működő, önszerveződésű, bűnmegelőzési, közbiztonság védelmét szolgáló pártpolitikai érdekektől mentes társadalmi szervezet. Szövetségünk június 8. án alakult, azóta dinamikusan fejlődik és mára már tevékenységi területének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg 6 régióban 42 egyesület, és 9 tagozat alkotja a szövetséget, mely közel 1500 főt számlál. Tagozatokat ott hoztunk létre ahol nem tudnak 10 fő polgárőrt beszervezni, illetve nem tudják vállalni az indulás költségeit kis települések. Szervezés alatt van négy ellátatlan településen a polgárőrség /Mogyorósbánya, Tokod, Dad, Vértesszőlős/. A helyi polgármesterek belátva azt, hogy a polgárőrség sokat tehet településük közbiztonságáért nagy segítséget nyújtanak a megalakuláshoz. Ezzel a egyesülettel + a 9 tagozattal a 2012-es évhez viszonyítva az akkori 42 település helyett már 55 településen működik polgárőrség. A szövetséget alkotó egyesületek a helyi közéletben is meghatározóak bűnmegelőzési tevékenységük mind a helyi lakosok, mind pedig az együttműködő szervezetek körében elismert. A szövetség megalakulása óta az Országos Polgárőr Szövetség tagjaként működik.

2 2 Kiemelten tevékenységeink a közrend- és közbiztonság védelme, bűnmegelőzés, gyermek- és ifjúságvédelem, környezet- és katasztrófa védelem. A Megyei Szövetség legfőbb feladata a bűnmegelőzés. A polgárőrség bűnmegelőzési tevékenysége három erős pilléren nyugszik: rendszeres járőrözéssel szolgálja a közterületek biztonságát, szűkíti a bűnözés utánpótlási vonalait, hangsúlyt helyezve a gyermek-és ifjúságvédelemre, neveléssel alakítva ki egy erkölcsösebb generációt, amely tudatosan képes elutasítani a kábítószereket, s a bűnöző életmódot. A tagszervezetek nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek- és ifjúságvédelemre. Szezonális programokat is szervezünk. Nyáron fel kell készíteni a gyerekeket, hogy a szünetben is a legjobb tudásuk és odafigyelésük szerint közlekedjenek, mert hajlamosak teljesen kikapcsolni a szünidő kezdetével. Télen szintén nagyon fontos a saját és környezetünk egészségének, épségének megőrzése. A hideg miatt az utak csúszóssá válnak, fokozottan oda kell figyelni. Célunk, hogy a Szövetség és az egyesületei, a tevékenységi területeiknek megfelelően a lehető legteljesebb mértékben tudja ellátni meghatározott feladatait. Legfőbb feladatunk a bűnmegelőzés területe, ezért koordinálásának folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. Továbbá, hogy az infrastrukturális és a kommunikációs eszközök megfelelő mértékű folyamatos fejlesztése biztosított legyen. A Polgárőrség vezetőségének, operatív munkatársainak és maguknak, a polgárőröknek a megfelelő szintű továbbképzését fontos feladatnak tartja a Szövetség. A Szövetség eddig elért legfontosabb eredménye az, hogy eredményesen képes összefogni a 42 tagszervezetének, és 9 tagozatának munkáját, maximális érdekképviseletet tud nyújtani a törvényességre kiterjedően, valamint annak a ténye, hogy a Polgárőrség működésének köszönhetően nagymértékben csökkent a bűnesetek száma, nőtt a közbiztonság és a lakosság egészséges léte pozitív hatással van a társadalom egészére, ezáltal a gazdaság fejlődésére is. A napi kommunikáció megfelelően ki van alakítva az egyesületeinkkel és a társszerveinkkel. A napi munkakapcsolatunk jól működik az együttműködési megállapodásban álló szervekkel. Gyermek- és ifjúság védelem területén tett erőfeszítéseink, drogmegelőzésű programok szervezése az általános iskolákban. Egy iskola egy polgárőr bűnmegelőzési és közlekedési hónap minden éves megtartása. Civil gépjárműköröző és kereső szolgálat és a Mátrix Polisz lopott gépjármű kereső rendszer működtetése a rendvédelmi szervekkel közösen sok eredményt hozott. A Szomszédok Egymásért Mozgalom elnevezésű, a közvetlen környezetünket védő, bűnözés megelőzési célú

3 3 szerveződés megyénkre kevésbé jellemző, ezen a területen, főleg a nagyobb megyei városokban van mit tennünk. Sajnos nem rendelkezünk a nap 24 órájában, vonalas telefonról ingyenesen hívható központi diszpécser szolgálattal, és adminisztrátori státusszal. I. Főbb feladataink voltak 2012-ben: Folytattuk megyénk településeinek biztonsága, a bűncselekmények megelőzése érdekében megkezdett feladatainkat, különös gondot és figyelmet fordítva a területi polgárőr szervezetek és az önkormányzatok helyi közbiztonsági célkitűzéseinek megvalósításában történő közreműködésre, a rendőrség munkájának támogatására, a lakosság anyagi javai, vagyontárgyai ellen irányuló jogsértő cselekmények megelőzésére. Polgárőr szervezeteink vonatkozásában igyekeztünk új ellátatlan településeken polgárőr egyesületeket alapítani, a tagság megerősítésére és a megbecsülés megóvására kiemelt hangsúlyt helyezni. Részt vettünk, és 2013-ban is folytatjuk a Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek akcióban. Törekedtünk a területileg illetékes rendvédelmi (rendőrség, tűzoltóság, idegenrendészet, katasztrófavédelem, bevándorlási és állampolgársági hivatal) szervekkel a már kialakult együttműködés megőrzésére, a jogsértő cselekmények megelőzésére. A rendőrség és a polgárőrség között meglévő kölcsönös információcsere folyamatos fejlesztésére, biztosítására. Közreműködtünk a környezetvédelmi szerveknek a rendvédelmi szervekkel közös együttműködésben végzett környezeti, árvízi, kárelhárítási és kármentesítési tevékenységében. A nyári idegenforgalmi idény biztonságának bűn- és baleset-megelőzési feladatai jobb végrehajtása érdekében, az idegenforgalmi területeken működő, illetve a környező települések polgárőr szervezeteivel közösen összehangolt, egymást támogató akciósorozatot szerveztünk. Közreműködtünk a tanévkezdés időszakában az OPSZ, valamint a Komárom- Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság által a megye települései iskoláinak körzetében szervezett közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési akciók végrehajtásában.

4 4 Részt vettünk a gyermek- és ifjúságvédelem területén az iskolákban folyó nevelő tevékenységben. Részt vettünk az VIII. országos Polgárőr Közlekedési versenyen, Budapesten. Ez évben 290 körlevelet adtunk ki a polgárőr egyesületek felé az éppen aktuális programokról, hírekről, felhívásokról és egyéb fontos eseményekről. Feladatainkat a tervezett szerint elvégeztük. II. Részletesebben Bűnmegelőzési tevékenységek, akciókban, akciósorozatokban való részvétel, biztosítási feladatok: Megyénkben folytonos a rendvédelmi szervekkel történő közös szolgálatellátás. Járőrözés alatt polgárőreink rendszeresen ellenőrzik a posták, a pénzügyi intézetek területét és a pályaudvarokat, a nemkívánatos személyeket eltanácsolják a helyszínről. Ezen kívül a telefonfülkéket is megnézik, és ha gond van, értesítik a megállapodás alapján az illetékes szerveket. Az őszi betakarítások idején fokozottan felügyelnek a polgárőrök a földeken kint hagyott mezőgazdasági gépekre és a terményekre, mert ilyenkor megnő az őszi mezőgazdasági bűncselekmények száma. A betakarítást követően polgárőreink ellenőrzik az engedélyezett tarlóégetést, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározottak szerint, felügyelet mellett s veszélytelenül kerüljön végrehajtásra. Az üdülő övezeteket, az önkormányzat tulajdonát képező hétvégi házakat, nyaralókat a nyári idegenforgalmi szezon alatt kiemelt formában emelt szintű járőróraszámban, több járőrcsoport bevonásával ellenőrizzük. A polgárőrség más szervekkel közösen meghirdetett akcióban vett részt. A programok a bűn-, baleset-, és drogmegelőzést szem előtt tartva zajlottak. Kiemelt feladatunk volt a postások biztosítása a nyugdíjak kiosztásakor, valamint a halottak napi temetőbiztosítások. A szervezet tevékenységében fontos szerepet játszott a karácsony és az ünnepek zavartalanságának, meghittségének lebonyolítása.

5 5 Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pozitív hozzáállásának köszönhetően elértük, hogy Polgárőr Magazin eljusson az egyesületeinkhez legközelebbi kapitányságokra is./50 db.-ot kap a megyénk is ingyen./ A rendőrséggel közös járőrözés során az alábbi intézkedésekre került sor: Bűncselekmény elkövetésén tetten ért személy elfogása eset 170 Tettenérés eset 165 Rendőrséggel közös szolgálat óra Bűnügyi jelzésadás, egyéb információ eset Egyéb bejelentés, információ eset Akcióban való részvétel óra Eltűnt személy kutatásában közreműködés eset 78 Helyszín, rendezvény biztosítása óra Bűnmegelőzés óra Posta szolgálat óra Megelőző járőr szolgálat óra Összes szolgálat: óra A leírtakon túl a polgárőrök számtalan bűnügyi közlekedésrendészeti akciókban vettek részt. A fenti számadatok is alátámasztják a polgárőrség közrend, közbiztonság terén kifejtett eredményes tevékenységét. Jövőbeni munkánk elvégzéséhez azonban mindenképpen szükséges a rendőrség további támogató együttműködése.

6 6 A Szövetség taglétszáma a 2012 évi járőrözése, és Ft értékben való kimutatása Évi szolgálatok Óraszám Kimutatás 500 Ft /óra értékben Kimutatás Rendőrségi tarifával Ft/óra Tagszervezetek száma 42 Tagszervezetek létszáma / fő 1502 Rendőrséggel eset 3487 Rendőrséggel fő 918 Rendőrséggel óra , Ft 80, Ft Önálló szolgálat eset Önálló szolgálat fő 1326 Önálló szolgálat óra , Ft 846, Ft Összes eset Összes fő 1502 Összes óra , Ft 926, Ft

7 7 KEMPÖSZ ZÁRÁS BEVÉTELEK Nyitó bank nyitó pénztár Tagdíj bevétele Támogatás OPSZ-től Polgárőri napok támogatása Postai támogatás Banki kamat 2157 Önkormányzat támogatása 5000 Egyéb bevételek BEVÉTELEK ÖSSZESEN KIADÁSOK Tárgyi eszközök beszerzése Üzemanyag költség Nyomtatvány, irodaszer Bérköltség Támogatás továbbutalása Bérjárulékok Működési költségek Bankköltség Biztosítási díjak Egyéb költségek Posta telefon, internet KIADÁSOK ÖSSZESEN Pénzkészlet Banki egyenleg ÖSSZES PÉNZKÉSZLET ÉN eredmény

8 8 Együttműködés más szervekkel, szervezetekkel: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei Szervezete Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Komáromi Vizi Rendészet Magyar Posta Rt. Tatabányai Igazgatósága Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A partnereink körét folyamatosan bővíteni kívánjuk. III. Megyei szövetség évi főbb feladatai: Napra készen tartjuk kapcsolatainkat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal és a Védelmi Titkársággal. Felajánljuk részvételünket a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szakbizottságában való részvételünkre, és ott érvényre juttatjuk a Polgárőrség érdekeit. Kapcsolatainkat tovább szilárdítjuk a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfőkapitánysággal és a városi rendőrkapitányságokkal. Felvettük kapcsolatot a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. A közös tevékenység alapja a Rendészeti Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség között aláírásra került együttműködési megállapodás. Eleget teszünk a közös akciókra történő felkéréseiknek, erre a célra felajánljuk a Szövetség és a tagegyesületek tulajdonában lévő technikai eszközöket / Mátrix-police, gépkocsik, prevenciós drogtáska /. Felvesszük a megye területén működő minden olyan szervezettel a kapcsolatot az együttműködés céljából, amelyekkel az OPSZ együttműködést írt alá. Felkérjük a rendőrséget térségi közlekedésbiztonsági akciókra, ezeken az akciókon működtetjük a rendelkezésre álló technikai eszközöket. Komárom-Esztergom megyében azokon a településeken, ahol még nem működik polgárőr egyesület, kezdeményezzük megalakításukat. A mozgósításhoz és szervezéshez megadunk minden segítséget, a lehetőséghez képest a települési önkormányzatoknak és a megválasztandó elnököknek. Törekszünk arra, hogy a Megyei Szövetséghez és az OPSZ-hez nem tartozó bűnmegelőzési célból működő

9 9 civil kezdeményezéseket integráljuk. Kezdeményezői leszünk továbbra is a Szomszédok Egymásért Mozgalom nagyvárosainkban (Tatabánya, Esztergom), illetve ahol koncentráltan, tömbszerűen sok ember él együtt való megalakításának, majd bővítésének. Áttekintjük a korábban kötött együttműködési megállapodásokat, és ha szükséges, azokat az új követelményekhez igazítjuk közösen az együttműködő partnerekkel. /Megyei Önkormányzat, Rendőrség, Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Magyar Posta-, MÁV-területi Igazgatósága, telefontársaságok, biztosító társaságok, vagyonvédelmi társaságok /. Konkrét feladatokkal látjuk el és foglakoztatjuk az ez évben rendszerbe került adminisztrátort. Közreműködésével reggel 8 és délután 16 óra között a rendszeres kapcsolattartás és információáramlás valósult meg a Megyei Szövetség és a tagegyesületek között, valamint a Megyei Szövetség és az OPSZ között. Jelentős szerepe van a szövetségünk okmányrendszerének naprakészen tartásában, az irataink szakszerű tárolásában is, a mindennapos adminisztrációs feladatok elvégzésében. Igyekszünk friss, aktuális információkkal ellátni tagegyesületeinket, segíteni munkájukat, ezért, honlapot üzemeltetünk, ahol minden szükséges információ megtalálható. A honlap címe: Minden tagegyesületünket kérek, naponta látogassák az oldalt, regisztráljanak, jelöljenek ki olyan személyeket, akik készség szintjén meg tudják tenni ezt. Az ő feladatuk, hogy az új dolgokról azonnal értesítsék az egyesület elnökét. Az interneten való kapcsolattartásunk másik formája a szövetségünk rendszere. Itt is kérem, Önöket naponta többször nyissák meg az fiókjukat, mert van, amikor igencsak gyors információkat kér az egyesületekről az OPSZ. Pályázat figyeléssel eredményesen igyekszünk kihasználni a különböző pályázati lehetőségeket. Ezeket is mindig feltesszük a honlapunkra, de az OPSZ honlapon is megtalálhatóak. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a tagegyesületeknél felvételre kerülő új polgárőr jelöltek oktatására és a polgárőrök továbbképzésére. Mozgósítjuk tagegyesületeinket az OPSZ és a Megyei Polgárőr Szövetség által meghirdetett kampányfeladatokon való részvételre. Nagyobb hangsúlyt helyezünk a polgárőrség környezetvédelmi feladatinak kiszélesítésére. Együttműködést megállapodást kötöttünk a Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Szorgalmazzuk a tagegyesületek felé, hogy a tagság minél nagyobb számban fizessen elő a Polgárőr Magazinra, de letölthető az OPSZ honlapjáról is. Új Alapszabályt, Szervezeti és Működési Szabályzatot dolgoztunk ki.

10 10 A szövetség elnöksége, bizottságai, tagozatai ügyrendeket készítettek, munkájukat e szerint végzik. IV. A polgárőr tagegyesületek részére ajánlott feladatok: A polgárőrség működésének alapja a jövőben is az önkéntesség, a meggyőződésből, minden ellenszolgáltatás és díjazás nélkül való tenni akarás legyen. Erősítsék tovább a polgárőr mozgalom egységét, őrizzék meg a pártsemlegességet Ne engedjenek abból az elvből, hogy a polgárőr csak büntetlen előéletű állampolgár legyen, aki élvezi lakóközössége bizalmát és megbecsülését, akinek életvitele kiállja környezete kritikáját, aki a mozgalom célkitűzéseivel egyetért, aki felelősséget érez a közrendért és a közbiztonságért A polgárőr tevékenységének alapja a személyes példamutatás legyen. Magatartását az önkéntes jogkövetés jellemezze. Szolgálatát úgy lássa el, hogy fellépését ne érezzék az állampolgárok zaklatásnak. Ne várjon előnyöket polgárőri mivoltával összefüggésben. A polgárőrség által felvállalt bűnmegelőzési feladatok teljesítésével a jövőben is elsőbbséget élvez a vagyon elleni bűncselekmények megakadályozására való törekvés. Ennek érdekében folytassák településük, lakókörnyezetük vagyonbiztonsága, a bűncselekmények megelőzése érdekében vállalt járőr és figyelőtevékenységüket. Aktívan vegyenek részt az önkormányzatok helyi közbiztonsági célkitűzései megfogalmazásában és a feladatok végrehajtásában. Őrizzék meg és tartsák fenn az egyesületek összetartását, cselekvési egységét. A polgárőrség jövője és a folyamatosság fenntartása érdekében törekedjenek a fiatalok és a nők megnyerésére, kezdeményezzék polgárőri felvételüket, gondoskodjanak értelmes és céltudatos feladatokkal történő megbízásukra. Tegyék még rendszeresebbé a kapcsolattartást a Megyei Szövetség elnökségével. A meghatározott határidőig biztosítsák a Megyei Szövetségeknek a kért információkat, ennek érdekében javítsák az egyesületek adminisztrációs tevékenységét. Az egyesületek vezetői gondoskodjanak a közönség érdekében végzett áldozatos tevékenység és az elért eredmények folyamatos és reális bemutatására, erősítsék médiakapcsolataikat, a helyi sajtóban, televízióban történő megjelenésüket. Erősítsék tovább és tegyék még rendszeresebbé kapcsolataikat legfontosabb stratégiai szövetségeseikkel: az önkormányzattal, valamint a helyi rendőri szervekkel. Használjanak ki minden alkalmat a civil közösségek részére kiírt pályázati lehetőségek kiaknázására. Kísérjék figyelemmel és csatlakozzanak az OPSZ által meghirdetett pályázatokhoz is.

11 11 Aktívan, felkészülten és kezdeményezően képviseljék polgárőr egyesületüket a lakossági és egyéb fórumokon. Ösztönözzék tagjaikat Polgárőr Magazin előfizetésére. Vegyenek részt a Szövetség elnöksége által szervezett, a megye illetékességi területére kiterjedő bűnmegelőzési, vagyonvédelmi, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi akciókban. Fordítsanak továbbra is kiemelt figyelmet a polgárőrök alap- és továbbképzésére. Előadónak kérjék fel az együttműködő önkormányzati-, rendőri-, és idegenrendészeti szervek képviselőit is. Szervezzék meg a polgárőri tevékenység egyesületre vonatkozó írásos fényképes, egyéb tárgy és személyes emlékeiknek gyűjtését, biztosítsák a dokumentumok rendszerezését és megőrzését. A polgárőr tevékenység népszerűsítése érdekében mind nagyobb számban vegyenek részt a megyei és az országos polgárőr napokon. Az alkalmat használják fel az egyesületek együttműködési készségének javítására és az általánosítható jó és eredményes tapasztalatok átadására. A kért létszámban biztosítsák az ifjú polgárőrök megjelenését a fiatal polgárőrök táborán. Képviseltessék magukat az önkormányzatok mellett működő bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságokban. A részvételt használják fel a polgárőrség tevékenységének megismertetésére, társadalmi bázisának szélesítésére, anyagitechnikai lehetőségei gyarapítására. Bizottsági tagságuk révén legyenek kezdeményezők a SZEM elterjesztésében és új polgárőr egyesületek létrehozásában. Keressenek új munkaformákat, tevékenységi területeket és együttműködési lehetőségeket a társadalmi bűnmegelőzés és vagyonvédelem bővítésére. Lehetőségeik szerint vállaljanak szerepet az áldozatvédelmi irodák tevékenységében is. A munka során szerzett tapasztalataikat a Polgárőr Magazin közreműködésével osszák meg az ország polgárőr közösségével. Vegyenek részt az általános és a középiskolások ifjúságvédelmi, bűn- és balesetmegelőzési, környezetvédelmi, kábítószer ellenes felkészítésének feladataiból. Hasznosítsák hatékonyabban a Megyei Szövetség tulajdonában lévő drogtáskát. A tantestületek és a diákok körében propagálják a polgárőr tevékenységet, szervezzenek új polgárőröket a pedagógusok és az osztályközösségek tagjai közül. A kölcsönösség és mindkét fél számára előnyös feltételek mellett kezdeményezzenek újabb együttműködési megállapodások kötését, többek között a Nemzeti Parkigazgatóságokkal, a Vadász- és Horgász Szövetségekkel, a Kulturális Örökség hivatalaival, a Személy- és Vagyonvédelmi Szakmai Kamarával, a Takarékszövetkezetekkel, stb. A működés pénzügyi feltételei javítása érdekében kutassanak fel újabb szponzorokat, e célból nyerjenek meg cégeket, vállalkozásokat. Ösztönözzék az állampolgárokat, hogy az 1 %-os adófelajánlásaikat a polgárőrség támogatására ajánlják fel.

12 12 V. A Megyei Szövetség szervezeti élete: Minden polgárőr egyesület az év első negyedévében megtartja a Beszámoló közégyűlést, értékelik az előző évet, valamint a tavalyi év költségvetését megvitatják. Legnagyobb költségtényező a gépkocsi üzemeltetése, és a cégautó adó, sajnos egyre kevesebb anyagi támogatást kapnak az önkormányzatoktól, egyéb helyi és központi szervektől. Postai támogatásban is részesülnek egyes egyesületek. A polgárőr mozgalom népszerűsítése, eredményeinek ismertetése a közvélemény és a nagynyilvánosság széles tömegeinek mind jobb tájékoztatása, a Szövetség sajtóreferensének Engelbrecht Károly - munkájának köszönhetően megnőtt. Rendszeresen jelleggel segíti az elnöknek, illetve az írott és elektronikus sajtónak a munkáját. A kiemelkedő eseményekről folyamatosan nyilatkozik, illetve időszakonként tájékoztatót készít a szervezetnél folyó tevékenységről. A Szövetség 1 alkalommal tartott éves beszámoló közgyűlést, 1 alkalommal rendkívüli közgyűlést az alapszabály megváltoztatása miatt, 4 alkalommal Kibővített Elnökségi ülést. Elnökségi ülés tartására az év folyamán 9 alkalommal került sor. Az Elnökségi ülések 1-2 héttel megelőzik a Kibővített elnökségi üléseket. Az elnökség 9 Elnökségi határozatot fogadott el. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat között a Szövetség megalakulása óta nem volt kapcsolat, ezen most gyökeresen változtatni kívántunk. Elkészült egy háromoldalú együttműködési megállapodás, a harmadik fél a Megyei Rendőr-főkapitányság, ők biztosítják a Szövetségünknek az infrastrukturális feltételeket. El kell érnünk: a megyei önkormányzat megítélése szövetségünkről az legyen, hogy a megye legszervezettebben és legaktívabban működő önkéntes szervezete ben szövetségünknél fegyelmi ügy nem volt, ez nagyon jónak mondható. Szinkronban az Országos Polgárőr Szövetséggel új tagozatokat hoztunk létre, ezek a következők: 1. Bűnmegelőzési Munkabizottság 2. Gépjármű - Felderítési Tagozat 3. Környezetvédelmi Munkabizottság 4. Közlekedési Munkabizottság 5. Vöröskeresztes és Véradó Tagozat 6. Karitatív Munkabizottság 7. Sport Tagozat 8. Katasztróvavédelmi Munkabizottság

13 13 Tagság létszáma, új egyesületek alakulása: A megyében 4 új tagegyesület alakulása szervezés alatt áll, bírósági bejegyzése folyamatban van. Újjáalakult, illetve, meglévő egyesülethez csoportként beszerveztünk 9 településen új polgárőröket. A megyében az alábbi térségi szövetség létezik, de nem működik. Dorog Esztergom Nyergesújfalu Térségi Polgárőr Szövetség. A megyében lévő egyesületek polgárőr-igazolványainak gyártását az Állami Nyomda végzi, így az új igazolványokkal való ellátás folyamatos lesz. Képzés, továbbképzés helyzete: Az egyesületi létszám 100 %-a rendelkezik polgárőr alapismereti képesítéssel, képzéssel. A évben a területen működő polgárőr szervezeteknél folyamatosan volt polgárőr alapismereti képzés az újonnan felvételre kerülő polgárőrök részére. Az alapismereti képzés befejeztével vizsgát tesznek. Az Országos Polgárőr Szövetség által szervezett vezetői továbbképzéseken is részt veszünk. Egységes Polgárőr Informatikai Rendszer: Az EPIR-en jelenleg szünetel. Rendezvények a megyei szövetségnél és az egyesületeknél: Az OPSZ által megrendezett Országos Polgárőrnapon, Jászberényben, Szövetségünktől 10 fő vett részt. Az esemény résztvevői jól érezték magukat. Az elmúlt évben végzett munkánk elismerése: Bán Béla FEB elnök polgárőr az OPSZ márciusi közgyűlésén a Polgárőr Érdemkereszt Arany kapta. A KEMPÖSZ évi beszámoló közgyűlésén március 25.-én: Szkubánné Hegyi Júlia polgárőr a Polgárőrség Tata Egyesület elnöke. a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta.

14 14 Marencsák László polgárőr a Kömlőd Községi Polgárőr Egyesület tagja a Kiemelkedő Polgárőr Szolgálatért megyei érdemérmét kapta. Az október 23.-ai ünnepségen: A Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesület elnyerte az Év Polgárőr-egyesülete címet. Hatalmas eredmény és megtiszteltetés ez, hisz az egyesület valamennyi polgárőrének kellett kimagaslót teljesítenie. Schetl István polgárőr vehette át idén az Év Polgárőre-díjat. Marosné Wendl Éva tanárnő vehette át idén az Év Polgárőr Pedagógusa-díjat. A Megyeházán: Gunázer Gyula polgárőr Kisbér Városi Polgárőr Egyesület elnöke Komárom-Esztergom Megye Polgárőre kitüntető címet. kapta idén a Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Komárom- Esztergom megyei polgárőrnapon, Oroszlányban kitüntetésben részesítette: Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat: Takács Károly Polgármester urat, Oroszlány város Polgármesterét. Juhász András polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat: Fazekas János polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Kun Attila polgárőrt a Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesület tagját. Szkubán József polgárőrt a Polgárőrség Tata tagját. Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat: Breitner Rudolf polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Tóth József polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Bánhidi József polgárőrt a Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesület tagját. Farkas Ákos polgárőrt a Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesület tagját.

15 15 Bárdos Zoltán a Komárom-Esztergom megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a megyei polgárőrnapon, Oroszlányban Komárom-Esztergom megyei Polgárőr Szövetség Kiemelkedő Polgárőr Szolgálatért Emlékérem Ft. kitüntetésben részesítette: Lakner György polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Török Attila polgárőrt az Oroszlány Város Polgárőrsége egyesület tagját. Schetl István polgárőrt a Lábatlan Város Polgárőrsége tagját. Kabai Attila polgárőrt az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagját. Bodrogai Sándor az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület Elnöke az Országos Polgárőrnapon, Jászberényben Dr. Hatala József Rendőr Altábornagy, Országos Rendőrfőkapitány úrtól elismerő oklevelet, és ajándéktárgyat kapott. Bárdos Zoltán elnök az Országos Polgárőrnapon, Jászberényben a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta. Bárdos Zoltánnak a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnökének OPSZ évzáró ünnepségén Dr. Hatala József dandártábornok, országos Főkapitány a 2012-ben kifejtett szakmai tevékenysége, a társadalmi bűnmegelőzés szervezésében és irányításában végzett kiemelkedő, eredményes munkája elismeréséül ólomkristály emléktárgyat adományozott. VI. POLGÁRŐR RENDEZVÉNYNAPTÁR ÉVRE Az Országos Polgárőr Szövetség által központilag meghírdetett akciók: ORSZÁGOS POLGÁRŐR NAP ORSZÁGOS POLGÁRŐR VÉRADÓ NAP Helyszín: Időpont: Pannonhalma június 29. (szombat) Megyei rendezvények: Megyei Polgárőrnap júliusban, Tárkány. /szervezés alatt/.

16 16 VII. Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség évi Költségvetési terve. Bevételek Tétel Összeg Megjegyzés évi maradvány OPSZ támogatás m normatív, 500e létszám 1m 7% OPSZ támogatás Egyesületeknek tovább adni Tagdíjak fő x 300 Ft Egyéb bevételek Banki kamatok Bevételek összesen Kiadások Egyesületek támogatása Pályázat két részletben. Megyei Polgárőr Nap Nyomtatvány, irodaszer Kiadvány, könyv Posta, telefon, internet Bankköltség Könyvelési díj Gépkocsi fenntartás Biztosítás, adó, javítás Üzemanyag utazási költség, kiküldetési díj, szállás, saját gk. használat Bizottságok, tagozatok Egyéb igénybevett szolgáltatás Ügyvédi díj, szakértői díj, Könyvelői bér, tanácsadói díj, stb. Eszközbeszerzések Reprezentációs költség Rendezvények, oktatás, továbbképzés, versenyek Bérleti díj, bérelt tel Tartalék képzése Küldöttgyűlés, elnökségi ülések, Kibővített elnökségi ülések Kiadások összesen: VIII.

17 17 Zárszó Végezetül megköszönöm Önöknek és Önökön keresztül valamennyi polgárőrünknek a évi munkáját. Kívánok mindnyájuknak kitartást, következetességet, sikereket a évi feladatok teljesítéséhez. Köszönöm a figyelmet! Bárdos Zoltán KEMPÖSZ elnök Lábatlan, január 10.

2012. Április XVII. évf. 1. szám Köztestületté vált az OPSZ Négyezer rendőrt helyettesítenek a polgárőrök Mosonszentmiklóson így csinálják

2012. Április XVII. évf. 1. szám Köztestületté vált az OPSZ Négyezer rendőrt helyettesítenek a polgárőrök Mosonszentmiklóson így csinálják Polgárőr Magazin 2012. Április XVII. évf. 1. szám Köztestületté vált az OPSZ Négyezer rendőrt helyettesítenek a polgárőrök Mosonszentmiklóson így csinálják 2 Jegyzet Dr. Túrós András az Országos Polgárőr

Részletesebben

POLGÁRŐR MÓDSZERTANI FÜZETEK

POLGÁRŐR MÓDSZERTANI FÜZETEK POLGÁRŐR MÓDSZERTANI FÜZETEK Országos Polgárőr Szövetség 2011 Borítóterv és tipográfia: Országos Polgárőr Szövetség Szerkesztette: dr. Horváth Jenő Kovács Noémi Zámbó Péter @ OPSZ 2011 Országos Polgárőr

Részletesebben

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 8200 Veszprém Bajcsy-Zsilinszky u. 34. ELŐ TERJESZTÉS

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 8200 Veszprém Bajcsy-Zsilinszky u. 34. ELŐ TERJESZTÉS Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 8200 Veszprém Bajcsy-Zsilinszky u. 34. Szám: 02/79-35/2007. ELŐ TERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-i ülésére Tárgy: Veszprém Megyei

Részletesebben

Polgárőr Magazin. 2013. Május XVIII. I. évf. 4. szám. Közgyűlések hónapja

Polgárőr Magazin. 2013. Május XVIII. I. évf. 4. szám. Közgyűlések hónapja Polgárőr Magazin 2013. Május XVIII. I. évf. 4. szám Közgyűlések hónapja 2 Biztonság Legyen minél több fiatal önkéntes segítő A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében az érettségi

Részletesebben

Tájékoztató MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről

Tájékoztató MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. Tájékoztató a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről foglalt feladatok Javaslat a stratégia 2007-2008. évi

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE. Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE. Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE Hetven éves a Magyar Polgári Védelmi Szövetség BUDAPEST, 2008 K I A D V Á N Y U N K S Z E R Z Ô I : Bajnai Gordon miniszter Dr. Balogh Endre Róbert az Országos Polgárôr Szövetség

Részletesebben

POLGÁRŐR ALAPISMERETEK

POLGÁRŐR ALAPISMERETEK POLGÁRŐR ALAPISMERETEK Tansegédlet a polgárőr egyesületek tagjainak alapismereti képzéséhez Az Országos Polgárőr Szövetség módosított kiadványa 2009. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 5 I. A POLGÁRŐRSÉG KIALAKULÁSA

Részletesebben

Polgárőr Magazin. 2014. Január évf. 1. szám. Újabb sikerév kezdődik

Polgárőr Magazin. 2014. Január évf. 1. szám. Újabb sikerév kezdődik Polgárőr XIX. Magazin 2014. Január évf. 1. szám Újabb sikerév kezdődik Tisztelt Polgárőrök, Kedves Barátaim! Polgárőr társaim az előző évben is tanúbizonyságát adták a közbiztonság és a bűnmegelőzés iránti

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetségének 2012. évi munkájáról 2013. évi feladatok meghatározása

BESZÁMOLÓ A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetségének 2012. évi munkájáról 2013. évi feladatok meghatározása JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség 5200, Törökszentmiklós, Szolnoki út 10003. HRSZ. Elnök:06-30/6-210-003. Tel./Fax : 06-56/334-933 Adminisztráció: 06-30/ 9-153-346 E- mail cím: jnszmegyei @ gmail.com BESZÁMOLÓ

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2014. április 17-én (csütörtök) 9.00 órai kezdettel munkaülést tart.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2014. április 17-én (csütörtök) 9.00 órai kezdettel munkaülést tart. Javasolt napirendek: A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2014. április 17-én (csütörtök) 9.00 órai kezdettel munkaülést tart. Az ülés helye: Veszprém, Megyeház tér 1. Szent István terem 1. A Veszprém

Részletesebben

A Váci Rendőrkapitányság 2014. évi tevékenységéről

A Váci Rendőrkapitányság 2014. évi tevékenységéről VÁCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 2600 Vác, Zrínyi utca 7. Levélcím: 2601 Vác, Pf. 266 Tel: 27/501-955, BM: 03-30-3510 E-mail: latorovszkyg@pest.police.hu Szám: 13100-233/2015. ált. Ö N K O R M Á N Y Z AT

Részletesebben

2014. Augusztus XIX. évf. 8. szám Polgárőr és rendőr lovasok a külterületek biztonságáért

2014. Augusztus XIX. évf. 8. szám Polgárőr és rendőr lovasok a külterületek biztonságáért Polgárőr Magazin 2014. Augusztus XIX. évf. 8. szám Polgárőr és rendőr lovasok a külterületek biztonságáért TARTALOM Sikerek után is lendületben....... 4. oldal Sárfi Éva az idén is bizonyított...... 6.

Részletesebben

Országos Polgárőr Szövetség MÓDSZERTANI AJÁNLÁS A JÁRÁSI POLGÁRŐR-KOORDINÁTOR TEVÉKENYSÉGÉHEZ 2014.

Országos Polgárőr Szövetség MÓDSZERTANI AJÁNLÁS A JÁRÁSI POLGÁRŐR-KOORDINÁTOR TEVÉKENYSÉGÉHEZ 2014. Országos Polgárőr Szövetség A JÁRÁSI POLGÁRŐR-KOORDINÁTOR TEVÉKENYSÉGÉHEZ Tartalomjegyzék Bevezető 3 I. Információs blokk 1. Járások 1. 1. A járási rendszer a magyar közigazgatásban 1. 2. A járások jogszabályban

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

Polgárőr Magazin. 2013. Június XVIII. évf. 5. szám. Önkéntesek két keréken

Polgárőr Magazin. 2013. Június XVIII. évf. 5. szám. Önkéntesek két keréken Polgárőr XVIII. Magazin 2013. Június XVIII. évf. 5. szám Önkéntesek két keréken 2 Postaláda Esztergomi polgárőrök sikerei Köszönőlevél Erdő Péter bíboros prímástól Az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Előadó: Csikós Sándor a Polgárőrség Egyesület elnöke Véleményezte: Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság

ELŐTERJESZTÉS. Előadó: Csikós Sándor a Polgárőrség Egyesület elnöke Véleményezte: Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ELŐTERJESZTÉS Tiszalök Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 29-én tartandó ülésének, 2. számú Tájékoztató a Polgárőrség munkájáról, feladatellátásáról - tárgyú napirendi pontjához. Előadó:

Részletesebben

Polgárőr Magazin. Polgárőr Akadémia2. Csongrádi tanyaprogram. Döntött az elnökség. 2015. Február XX. évf. 2. szám

Polgárőr Magazin. Polgárőr Akadémia2. Csongrádi tanyaprogram. Döntött az elnökség. 2015. Február XX. évf. 2. szám Polgárőr Magazin 2015. Február XX. évf. 2. szám Polgárőr Akadémia2 Döntött az elnökség Csongrádi tanyaprogram Összefogás a betörések megelőzése érdekében Az Aegon Országos Kármegelőzési Program középpontjában

Részletesebben

Polgárőr Magazin. 2012. December XVII. évf. 7. szám. Kitüntetések, elismerések a polgárőrök ünnepén A forradalom és szabadságharc 56.

Polgárőr Magazin. 2012. December XVII. évf. 7. szám. Kitüntetések, elismerések a polgárőrök ünnepén A forradalom és szabadságharc 56. Polgárőr Magazin 2012. December XVII. évf. 7. szám Kitüntetések, elismerések a polgárőrök ünnepén A forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján 2 Jegyzet Milyen szép lenne Milyen szép lenne, ha az új

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 14/144-5/2011. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. június 12-i ülésére

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. június 12-i ülésére Szám: 02/225-14/2008. Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELÕTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGI TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS KÖZBIZTONSÁGI ÉS KONCEPCIÓJA

A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGI TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS KÖZBIZTONSÁGI ÉS KONCEPCIÓJA 1 A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGI TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2 Meg akarjátok előzni a bűntetteket? Tegyétek, hogy a törvények világosak, egyszerűek legyenek, és hogy a nemzet

Részletesebben

Polgárőrségek fejlesztése a déli térségben

Polgárőrségek fejlesztése a déli térségben Polgárőrségek fejlesztése a déli térségben M8-DUNAHÍD Közhasznú Nonprofit Kft. 2012 Tartalom Bevezetés... 4 Fogalomjegyzék... 5 Szakirodalom... 7 Jogszabályi háttér... 7 Polgárőr módszertani füzetek...

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 131/2003. (V. 28.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 131/2003. (V. 28.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 131/2003. (V. 28.) számú h a t á r o z a t a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közbiztonsági Koncepciójának elfogadásáról A Közgyűlés Nyíregyháza Megyei Jogú Város

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő - testületének 2012. április 25.-i ülésére. Tisztelt Képviselő - testület!

ELŐTERJESZTÉS Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő - testületének 2012. április 25.-i ülésére. Tisztelt Képviselő - testület! ELŐTERJESZTÉS Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő - testületének 2012. április 25.-i ülésére Tárgy: A közrend, közbiztonság helyzete Szentgotthárdon Tisztelt Képviselő - testület! Szentgotthárd

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő testület 2011. május 26 án tartandó ülésére, 1. számú - értékelés az önkormányzat 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról tárgyú - napirendi

Részletesebben

Cserszegtomaji Krónika

Cserszegtomaji Krónika Cserszegtomaj Önkormányzatának közéleti lapja 2014. december IV. évf. 11. szám Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet Cserszegtomaj! Tisztelt Lakótársaim, kedves Olvasó! Advent napjait éljük, az esztendő

Részletesebben

TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE

TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 5201 Törökszentmiklós Kossuth út 143 Postafiók 28. Tel. T. Fax: 06-56/590-110 E-mail: www. ugyelet. torokszentmiklosrk@jasz. police.hu Szám: 16070/ 453-3/2014.

Részletesebben

:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf: 124 : 74/501-155, BM: 23/36-10, Fax: 23/36-90 :pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló

:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf: 124 : 74/501-155, BM: 23/36-10, Fax: 23/36-90 :pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZEKSZÁRD :7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf: 124 : 74/501-155, BM: 23/36-10, Fax: 23/36-90 :pilisig@tolna.police.hu Szám: 17010-753/2014. ált. A rendőrkapitány vagy kijelölt helyettese évente

Részletesebben

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV 2012 BUDAPEST A FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET KIADVÁNYA Felelős kiadó Dr. Tömösváry Zsigmond nyá. dandártábornok, elnök Lektorálták Dr. Magyar István nyá. dandártábornok

Részletesebben

Polgárőr Magazin. Ajándékautó a stratégiai partnertől. 2013. November XVIII. évf. 9. szám. Fotó: Sebestyén Jenő

Polgárőr Magazin. Ajándékautó a stratégiai partnertől. 2013. November XVIII. évf. 9. szám. Fotó: Sebestyén Jenő Polgárőr Magazin 2013. November XVIII. évf. 9. szám Ajándékautó a stratégiai partnertől Fotó: Sebestyén Jenő PostaAutóÔr Kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítás POLGÁRÔR 10% Kedvezmény Önnek is van egy

Részletesebben