Bevezetés a politológiába

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés a politológiába"

Átírás

1 BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR POLITIKATUDOMÁNYOK MAGYAR TAGOZAT Bevezetés a politológiába I. év, politikatudományok, kommunikáció, újságírás Kódszám: UPS1101 Kötelező tantárgy: 5 kreditpont Tanmenet es tanév, I. félév Oktató: Lőrincz József Szász Alpár Zoltán Kiss Ágnes lorenzogiuseppe@gmail.com Konzultáció: előzetes egyeztetés szerint Az előadássorozat célja és leírása: Az előadások célja a politika jelenségeinek, illetve tudományos vizsgálatának a vázlatos, átfogó bemutatása. Tárgyalni fogjuk a legfontosabb politikaelméleti fogalmakat, a tudományág történetét és a tudományok közt elfoglalt helyét, a politikai rendszereket, intézményeket, folyamatokat. Továbbá, vizsgálni fogjuk ezek viszonyát a társadalom politikai kultúrájához és a legfontosabb ideológiai rendszerekhez. Végül áttekintjük a közpolitikát, a helyi önkormányzatok működését, és a nemzetközi kapcsolatok elméletét. Mintegy gyakorlati összefoglalásként tárgyalni fogjuk a román politikai rendszert. Az előadások helye és ideje Az előadások időpontja: ld. órarend Az előadások helye: ld. órarend ok: ld. órarend

2 2 Részletes munkaterv I. ÁLTALÁNOS BEVEZETÉS 1. találkozás Bevezetés, a kurzus bemutatása, szervezés. Munkaeszközök. Mi a politika. Mi a politológia. Ágazatai. Rokontudományok. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai, Budapest: Osiris, old. A feltételek tisztázása. A munka megbeszélése. 2. találkozás A politikatudomány története. Mint politikai filozófia. Mint a kormányzás, az adminisztráció tudománya. A kortárs politikatudomány kialakulása és intézményesülése. A kelet-európai politikatudomány problémái. Gyurgyák János (szerk.): Mi a politika?, Budapest: Osiris Kulcsár Kálmán (1999): A politikai gondolkodás fejlődése, in A. Gergely András Bayer József Kulcsár Kálmán (szerk.): A politikatudomány arcai, Budapest: Akadémiai Kiadó, Weber, Max (1998): A politika mint hivatás, in Tanulmányok. Budapest: Osiris Kiadó. 3. találkozás Az állam. A szuverenitás. Hatalom, uralom, legitimitás. A hatalom/uralom vizsgálatának négy modellje. Az elit. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, 64-80, old. Lipset, Seymour Martin (1995) Homo politicus, Budapest Osiris, old. Haskó Katalin Hülvely István (2003): Bevezetés a politikatudományba, Budapest: Osiris, old.

3 3 II. INTÉZMÉNYEK 4. találkozás Politikai rendszerek. Az autoritárius rendszerek és típusaik. A totalitarizmus: nácizmus és államszocializmus. A demokrácia, a demokratikus rendszerek válfajai. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, 64-67, old. Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai. Fogalmak, problémák, elméletek. Budapest, Osiris Kiadó, old.) Giddens, Anthony (1997): Szociológia, Budapest: Osiris, old. Bibó István (1986): Elit és szociális érzék, in Válogatott tanulmányok, Budapest: Magvető Könyvkiadó, I. kötet, old. A KOMMUNIKÁCIÓN ÉS ÚJSÁGÍRÁSON AZ UTÓBBI HELYETT: Fisichella, Domenico (2000): A politikatudomány alapvonalai. Fogalmak, problémák, elméletek. Budapest, Osiris Kiadó. /Osiris tankönyvek/ (8. fejezet. Korunk rezsimjei Kötelező alfejezetek: : old.) 5. találkozás A hatalommegosztás fő ágai: törvényhozó, végrehajtó és bírói. A parlament leírása és funkciói. A végrehajtó hatalom (az elnök vagy a kormány) leírása és funkciói. A bírói hatalom. Az alkotmánybíróság. Almond, Gabriel A.; G. Bingham Powell (1999) Összehasonlító politológia, Budapest: Osiris Kiadó, old. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Brunner, Otto - Conze, Werner - Koselleck, Reinhart (szerk.) (1999): A demokrácia. [Budapest]: Jószöveg Műhely Kiadó, old. III. A POLITIKA KONFLIKTUSOS FOLYAMATA 6. találkozás Pártok és pártrendszerek. A pártok általános jellemzése. Kialakulásuk és tipológiáik. Érdekszervezetek és civil társadalom. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, , old. Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai, Budapest: Osiris, old.

4 4 Almond, Gabriel A. Powell, G. Bingham (szerk.) (1999): Összehasonlító politológia. Budapest: Osiris Kiadó. 7. fejezet (Kormányzati rendszer és döntéshozatal), 8. fejezet (Kormányzati politika), old. VAGY (Újabb kiadás) ALMOND, GABRIEL A. et al. (szerk.): Összehasonlító politológia. 3. átdolg. kiad. Budapest, 2006, Osiris Kiadó. /Osiris tankönyvek./ 6. fejezet (Kormányzati rendszer és döntéshozatal): old. 7. találkozás Választások és választási rendszerek. A választások funkciói. A választási rendszerek típusai: a többségi (relatív és abszolút), az arányos és a vegyes. A választási rendszerek előnyei és hátrányai. A román választási rendszer. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai, Budapest: Osiris, old. Lipset, Seymour Martin (1995) Homo politicus, Budapest Osiris, old. Almond, Gabriel A. Powell, G. Bingham (szerk.) (1999): Összehasonlító politológia. Budapest: Osiris Kiadó. 6. fejezet (Az érdekaggregáció és a politikai pártok), old. VAGY (Újabb kiadás) ALMOND, GABRIEL A. et al. (szerk.): Összehasonlító politológia. 3. átdolg. kiad. Budapest, 2006, Osiris Kiadó. /Osiris tankönyvek./ old. IV. A POLITIKA KULTURÁLIS- IDEOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE 8. találkozás Politikai kultúra. Almond és Verba kutatásának bemutatása. A politikai kultúrák tipológiája. Az elmélet bírálata. A szocializáció. A részvétel. Almond, Gabriel A. - Verba, Sidney (1996): Cultura civică. Atitudini politice şi democraţie în cinci naţiuni, Bucureşti: CEU Press; Editura du Style. Almond, Gabriel A. - Verba, Sydney (eds.) (1989): The Civic Culture Revisited, Newbury Park, London, New Delhi: Sage Publications. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Lipset, Seymour Martin (1995) Homo politicus, Budapest Osiris, old. Bakk Miklós: Választási rendszerek. Presa Universitar Clujean /Kolozsvári Egyetemi Kiadó, Kolozsvár, 2007, 7-33 old.

5 5 9. találkozás Ideológiák. Az ideológiák legfontosabb meghatározásai és főbb típusai. A liberalizmus. A konzervativizmus. A szocializmus. Nacionalizmus. Populizmus. Republikanizmus. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Bozóki András (2003): Politikai ideológiák. In Gallai Sándor Török Gábor (szerk.): Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó old. Bibó István (1986): A kelet-európai kisállamok nyomorúsága. in Válogatott tanulmányok Budapest: Magvető Kiadó. II. 10. találkozás Közvélemény. Nyilvánosság. Média. A politikai napirend fogalma és kutatása. Az agenda-setting. A framing. A média hatása. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Török Gábor (2005): A politikai napirend. Politika, média, közvélemény és az agenda-setting hatása, Budapest: Akadémiai Kiadó. Foucault, Michel (1996): A szexualitás története. I. kötet: A tudás akarása, Budapest: Atlantisz, old. VAGY Bozóki András (2003): Politikai ideológiák. In Gallai Sándor Török Gábor (szerk.): Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó old. V. A KÖZPOLITIKA 11. találkozás: A közpolitika A közpolitika kialakulása. A közpolitika osztályozási szempontjai. A közpolitika alapfogalmai. Közpolitikai modellek. Almond, Gabriel A.; G. Bingham Powell (1999) Összehasonlító politológia, Budapest: Osiris Kiadó, old. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Török Gábor (2005): A politikai napirend. Politika, média, közvélemény és az agenda-setting hatása, Budapest: Akadémiai Kiadó, old. VAGY Török Gábor (2003): Média és politikai napirend. In Gallai Sándor Török Gábor (szerk.): Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó old.

6 6 VI. A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK 12. találkozás: A helyi önkormányzatok Központi hatalom és helyi hatalom viszonya. A decentralizáció. A települési önkormányzatok. A megyei tanács. A polgármesteri hivatal. A helyi tanácsok. A romániai helyhatósági választási rendszer. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Gutman, Amy Thompson, Dennis (2006): Ethics and Politics: Cases and Comments, Thomson Wadsworth, pp VAGY Ágh Attila: Közpolitika. In: Gyurgyák (szerk.): Mi a politika? Bevezetés a politika világba. Osiris, Budapest, 1999, old. VAGY Vass László (2003): Közpolitika és kormányzati döntéshozatal. In Gallai Sándor Török Gábor (szerk.): Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó old. VI. NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK 13. találkozás: Nemzetközi kapcsolatok. Nemzetközi politikai gazdaságtan A nemzetközi kapcsolatok kialakulása. Nemzetközi jog és nemzetközi szervezetek. A nemzetközi kapcsolatok főbb szereplői. A nemzetközi rendszer néhány kulcsfontosságú folyamata. Az európai integráció. Nemzetközi környezetpolitika. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Bíró Gáspár (1998): Bevezetés a nemzetközi politikai viszonyok tanulmányozásába, Budapest Teleki László Alapítvány. Márkus István (1988): Paraszti önkormányzat a magyar rendi társadalomban és a kapitalizmus kiépülése idején, in Köles Sándor - Varga Csaba (szerk.)(1988): A helyi cselekvés, Budapest Magvető Könyvkiadó.

7 7 VII. ÖSSZEFOGLALÁS 14. találkozás: A román politikai rendszer Románia alkotmánya. Alaptételek: az állam, a szuverenitás, az állampolgárság, a hivatalos nyelv. Alapvető jogok és kötelezettségek. A parlament, az elnök és a kormány. A három hatalmi ég közötti viszony. A központi és a helyi közigazgatás. Constituţia României. Andreescu, Gabriel - Bakk Miklós - Bojin, Lucian - Constantin, Valentin (2010): Comentarii la Constituţia României, Iaşi: Polirom. Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó, old. Vizsga és osztályozás Írásbeli vizsga. Figyelembe vesszük még, emelhetik az osztályzatot a jól elkészített jegyzetek és a szemináriumi tevékenység. De ez csak abban az esetben, ha a vizsgadolgozat eléri az átmenő jegyet. Részvételi feltételek (szemináriumi tevékenység, olvasás, jelenlét) A tanárral való kapcsolattartás kulcsfontosságú eleme az egész oktatási folyamatnak. Ezt a célt szolgálja az óralátogatás, a konzultáció és az . ra a kiadott szakirodalmat kötelező: a. elolvasni; b. kijegyzetelni; c. a jegyzetből elkészíteni egy 1 oldalas vázlatot a legfontosabb gondolatokkal. A jegyzeteléssel kapcsolatos elvárásaimat az első szemináriumon ismertetni fogják. Az olvasmányok elérhetőek a Jakabffy Alapítványnál. A szemináriumok 70%-án a részvétel kötelező. Akinek a munkahelye vagy a második egyetem nem engedi a rendszeres részvételt, a félév elején jelezze, és akkor a jelenlétet rendszeres konzultációkkal, többletfeladatokkal pótoljuk. Aki ezeknek a feltételeknek nem tesz eleget, nem jelentkezhet vizsgán. Összefoglalva: ahhoz, hogy vizsgára jelentkezhessünk, szükséges: a. szemináriumi jelenlét; b. jegyzetek; c. összefoglaló jegyzetek. Tankönyvek, szöveggyűjtemények A. Gergely András; Bayer József; Kulcsár Kálmán (szerk.) (1999): A politikatudomány arcai. Tanulmányok, Budapest: Akadémiai Kiadó Almond, Gabriel A.; G. Bingham Powell (1999) Összehasonlító politológia, Budapest: Osiris Kiadó Bayer József (1999): A politikatudomány alapjai, Budapest: Napvilág Kiadó Bayer József: A politikai gondolkodás története, Budapest: Osiris Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai, Budapest: Osiris

8 8 Gallai Sándor Török Gábor (szerk.) (2003): Politika és politikatudomány, Budapest: Aula Kiadó Gyurgyák János (szerk.): Mi a politika?, Budapest: Osiris Haskó Katalin Hülvely István (2003): Bevezetés a politikatudományba, Budapest: Osiris Kiadó Hunyady György (szerk.) (1998): Történeti és politikai pszichológia, Budapest: Osiris Lányi Gusztáv (szerk.) (1996): Politikai pszichológia. Szöveggyűjtemény, Budapest: Balassi Kiadó; ELTE Szociológiai Intézet Lipset, Seymour Martin (1995) Homo politicus, Budapest Osiris. Szabó Márton (1997): Szövegvalóság. Írások a szimbolikus és diszkurzív politikáról, Budapest: Scientia Humana. Szabó Márton; Kiss Balázs; Boda Zsolt (2000): Szövegváltozatok a politikára. Nyelv, szimbólum, retorika, diskurzus, Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, Universitas

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Politikatudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Politikatudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Politikatudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Politikatudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány 1.3 Intézet Újságírás 1.4 Szakterület

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított szakirányok: - Képzési terület, képzési ág: társadalomtudomány Képzési ciklus: alap Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős kar: Bölcsészettudományi Kar

Részletesebben

POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: POLITOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK társadalomtudomány alap nappali Bölcsészettudományi Kar 6 félév Az

Részletesebben

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi 4.2 Kompetenciabeli. 5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi 4.2 Kompetenciabeli. 5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar

Részletesebben

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár ALAPÍTÁS Sapientia Alapítvány (2000) - történelmi egyházak vezetői - értelmiségi csoportok Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (2001) - a magyar kormány támogatásával

Részletesebben

PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI.

PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. Pécs 2010 PÉCSI HATÁR R TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XI. TANULMÁNYOK QUO VADIS RENDVÉDELEM? SZABADSÁGJOGOK, TÁRSADALMI KÖTELEZETTSÉGEK ÉS A BIZTONSÁG CÍM TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Iskola és társadalom Tantárgy kódja M 1003 Meghirdetés féléve 1. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 A foglalkozásokon való részvétel: előadás, részvétel nem kötelező. A kollokviumra bocsátás feltételei:

Részletesebben

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység

Részletesebben

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Környezetegészségtan 3 vizsga KTAK126 Mandl Károly Földtudományi alapismeretek 4 vizsga KTAK105 Dezsény Zoltán

Környezetegészségtan 3 vizsga KTAK126 Mandl Károly Földtudományi alapismeretek 4 vizsga KTAK105 Dezsény Zoltán MINTATANTERV ÉVFOLYAMONKÉNT (félévenként) 2011-2012. ŐSZTŐL (NAPPALI) Félév 1. I. ÉVF. 1. FÉLÉV 2011-2012. ŐSZTŐL Kredit Követelmény Tantárgykód Tanárok Óraszámok Előfeltételek Biológiai alapismeretek

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve Elfogadva a Szenátus 170/2011. (XII.07.) sz. határozatával 2012. január 25. szerda 2. Az Apáczai Csere János Kar beszámolója

Részletesebben

S Z E M É L Y E S A D A T O K

S Z E M É L Y E S A D A T O K S Z A K M A I Ö N É L E T R A J Z S Z E M É L Y E S A D A T O K Név: Születési idő: Jelenlegi munkahely: Jelenlegi munkakör: Jelenlegi munkaviszonyának kezdete: Kmetty Zoltán PhD. 1982.11.25 ELTE- TÁTK

Részletesebben

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV.

PÉCSI HATÁRİR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. Pécs, 2005 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IV. TANULMÁNYOK A HATÁRİRSÉG A MINİSÉG ÚTJÁN CÍMŐ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL Szerkesztette: Hautzinger Zoltán Pécs, 2005 TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

Részletesebben

Az osztatlan tanárképzés. ELTE BTK 2014. szeptember 1.

Az osztatlan tanárképzés. ELTE BTK 2014. szeptember 1. Az osztatlan tanárképzés ELTE BTK 2014. szeptember 1. A bölcsész tanár tudásának rétegei Szaktudományok Szakmai és általános kommunikáció Szakpedagógiák Neveléstudomány KÖZÖS TANÁRKÉPZÉS 180 kredit, 3

Részletesebben

ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus

ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus ELTE ÁJK Politológiai Doktori Iskola 2000 2001 és 2002 2003 tanév Politikai kommunikáció politikai diskurzus 1. Információs társadalom, diszkurzív politológia

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése ADM 2322L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2006. március 17 i üléséről

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2006. március 17 i üléséről Emlékeztető az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2006. március 17 i üléséről Jelen voltak: Dr. Inzelt György Dr. Horváth István Tamás Dr. Surján Péter Dr. Záray Gyula Dr. Hargittai Magdolna Dr. Keszei

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013. április 25-i üléséről

JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013. április 25-i üléséről BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR 400.007/ /2013. JEGYZŐKÖNYV a Villamosmérnöki és az Informatikai Tudományok Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács 2013.

Részletesebben

ELTE BTK magyar orosz szak. Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

ELTE BTK magyar orosz szak. Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Fénykép Név: Dr. Schiller Erzsébet Születési év: 1964 Végzettség: ELTE BTK magyar orosz szak Szakképzettség: Tudományos fokozat: Beosztás: PhD irodalomtudomány egyetemi docens Intézet: Esztétikai, Nyelv-

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév Összefüggő komplex szakmai gyakorlat CGB 1006 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 14 Óraszám (elm.+gyak.) 0+180 Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1005 Dr. Koi Balázs A gyakorlati órák a terepintézményekben

Részletesebben

10. Lichtneckert Az arácsi szőlőhegy és szőlőhegyi önkormányzat története, (24.) 11. Fülepi Pál A Kék Balaton Nyugdíjas Klub három évtizede, (27.) 12.

10. Lichtneckert Az arácsi szőlőhegy és szőlőhegyi önkormányzat története, (24.) 11. Fülepi Pál A Kék Balaton Nyugdíjas Klub három évtizede, (27.) 12. A kiadványai: ssz. szerző cím kiadó kiadó helye, éve műfaj eladási ár 1. Zatkalik Schneider Ferenc, díszpolgára, (5.) Balatonfüred, 2002. életrajzi 500,- 2. Zalotay Péter Bányai Erzsébet és Máthé János

Részletesebben

AZ ISKOLARENDSZERŰ KÉPZÉS TANEGYSÉGLISTÁJA

AZ ISKOLARENDSZERŰ KÉPZÉS TANEGYSÉGLISTÁJA I. A doktori iskola/doktori oktatási program megnevezése: Történelemtudományok Doktori Iskola / Művelődéstörténet /Cultural History) doktori oktatási program Tudományág megnevezése: Történelemtudományok

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babe Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció, Közkapcsolatok

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT

2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT I. ÉVFOLYAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK 2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT 09. 16. 09. 17. 09. 23. 09. 24. 09. 30. 10. 01. 10. 07. 10. 08. 10. 14. 10. 15. 10.21. 10. 22. 10. 28. 10. 29. 11. 04. 11.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Politikatudományok BA szak Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete 2018 I. Bevezetés a politikatudományba 1. A politika és a politikatudomány alapfogalmai: állam,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának. a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának. a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának 1/2016.(01.13.) számú h a t á r o z a t a a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkatervéről A Kulturális

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDM1005, Euroharmonizáció A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna, főiskolai adjunktus Heti óraszám (nappali): 2+0 Kredit: 4 Féléves óraszám (levelező): 12

Részletesebben

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01.

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. kultúra szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. Célkitűzések: A képzés célja a Képi ábrázolás alapképzésben (Ba) vagy más, a szaktel kompatibilis

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Emberi erőforrás alapszak Nappali tagozat Gazdálkodás

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008.

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008. Magyar nyelv IV. (Jelentéstan, szövegtan) TAB 1304 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 15+15 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai docens

Részletesebben

A Kari Tanács határozatai 2008 december 2009 február

A Kari Tanács határozatai 2008 december 2009 február 35/2007/2008. sz. KT Határozat Az Építésszervezés és Menedzsment Tanszékre dr. Jámbor Attila oktatói átsorolásához (tanársegédi) 21 érvényes szavazatból 21 igen szavazatot kapott. 36/2007/2008. sz. KT

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése)

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése) TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezőtanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Számítógép-használati szokások

Részletesebben

Megújulási program Összefoglaló

Megújulási program Összefoglaló Magyar Elektrotechnikai Egyesület Megújulási program Összefoglaló MEE OET TANÁCSKOZÁS 2007. 11. 30 12. 01. Kovács András főtitkár Kritika Nem vagyunk jelen az energetika alakításában Nem jönnek a fiatalok

Részletesebben

HEVES MEGYEI DC-BAJNOKSÁG 2010

HEVES MEGYEI DC-BAJNOKSÁG 2010 A csoport 1. 2. 3. 4. Győzelem Játszmaarány Hely 1. (Cseh Z.- Nagy Á.) 3/0 3/0 3/0 3 9:0 I. 2. HERCZEG FAMÍLIA KFT. (Herczeg Gy. - Dr. Herczeg B.) 0/3 2/1 2/1 2 4:5 II. 3. DOMI-BOR (Köles K. - Molnár B.-

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar. A szakdolgozatok közös sablonja (a Kari Tanács 2012-09-24-i ülésén elfogadva)

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar. A szakdolgozatok közös sablonja (a Kari Tanács 2012-09-24-i ülésén elfogadva) Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar A szakdolgozatok közös sablonja (a Kari Tanács 2012-09-24-i ülésén elfogadva) A következő oldalakon egy szakdolgozat sablonja kerül bemutatásra, ami csak

Részletesebben

Kommunikáció és médiatudomány alapszak (BA)

Kommunikáció és médiatudomány alapszak (BA) Kommunikáció és médiatudomány alapszak (BA) Érvényes 2007 szeptemberétől Félévek I. ALAPOZÓ MODUL LBB_FL008K2 Filozófiatörténet 2 2 2 K LBP_PS018K2 Pszichológiai elméleti alapok 2 2 2 K LBP_PS874K3 Szociálpszichológia

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ ÖNKÉNTES SZERZŐDÉSEK Az SZTE oktatási, oktatásszervezési és kutatási feladatainak ellátásához

KÖZÉRDEKŰ ÖNKÉNTES SZERZŐDÉSEK Az SZTE oktatási, oktatásszervezési és kutatási feladatainak ellátásához Sorszám Kar Szervezeti egység / Pályázati program elnevezése Név Tevékenység: Megnevezése / Időtartama 1 ÁJTK Alkotmány Jogi Tanszék Erdei Árpád Dr. XXXI. OTDK-n való bírálat és zsűritagság 2013.03.25-2013.03.27

Részletesebben

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2005. június 7 i üléséről

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2005. június 7 i üléséről Emlékeztető az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2005. június 7 i üléséről Jelen voltak: Dr. Inzelt György Dr. Horváth István Tamás Dr. Surján Péter Dr. Záray Gyula Dr. Hajós György Dr. Hudecz Ferenc

Részletesebben

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA 1. NTP-SZKOLL-16-0001 PTE TTK Szentágothai Protestáns Magyarország Baranya Pécs Green UP! (Zöld PTE) 2 800 000 2. NTP-SZKOLL-16-0003 Robottechnikai Tehetséggondozás és szakmai közösségépítés az OE ROSZ-ban

Részletesebben

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 2 - Célhoz rendelt feladatok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív

Részletesebben

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy III. ciklus III. ciklus 1. konzultáció 17,05- Nemzetközi I.em. 118. 17,05- Szállodai V. előadó 17,05 - Szállodai 2013. 18,35-ig marketing 18,35-ig gazdálkodás 18,35-ig gazdálkodás szeptember 11. 18,45

Részletesebben

2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT

2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT I. ÉVFOLYAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK 2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT 02. 04. 02. 05. 02. 11. 02. 12. 02. 18. 02. 19. 02. 25. 02. 26. 03. 04. 03. 05. 03.11. 03. 12. 03. 18. 03. 19. 03. 25.

Részletesebben

Felkészít? tanár: CSATÁRI NÓRA, BÁNKNÉ ZSEB?K PIROSKA

Felkészít? tanár: CSATÁRI NÓRA, BÁNKNÉ ZSEB?K PIROSKA A 2011/2012. tanév közismereti versenyek eredményei. MATEMATIKA OKTV I. KATEGÓRIA LOÓS PÉTER 12.B Felkészít? tanár: MADARASSY MÓNIKA ÉVA BORA LÁSZLÓ 12.C SZILÁGYI ENDRE 12.C BERÉNYI DÁNIEL 13.N Felkészít?

Részletesebben

1990-1994. Polgármester. Egyéni választókerületi képviselők

1990-1994. Polgármester. Egyéni választókerületi képviselők 1990-1994. FIDESZ 1. sz. vk.: Dr. Horváth József FIDESZ 2. sz. vk.: Szakál Sándor Vállalkozók Pártja 3. sz. vk.: Szucsán András SZDSZ 4. sz. vk.: Harangozó Zsigmond FKgP 5. sz. vk.: Dr. Kontrát Károly

Részletesebben

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Heti óraszám Számonkérés Előtanulmányi Félévek

Heti óraszám Számonkérés Előtanulmányi Félévek TANTERV Szak: Mezőgazdasági mérnöki alapszak (B.Sc.) Érvényes 2009. szeptember 1-től 1. félév i Heti óraszám Számonkérés Tanszéki Előtanulmányi ea. gyak. v. kr. 1. Matematika MMB1111 1 2 K 3 MI Dr. Balogh

Részletesebben

A tanév szervezési feladatai

A tanév szervezési feladatai 1. Szorgalmi idő A tanév szervezési feladatai Esemény Időpont Felelős a befejező évfolyamon A tanév utolsó napja Első félév vége Szülők értesítése a tanulmányi eredményekről 2014. szeptember 1. 2015. június

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2002. június 7 i üléséről

Emlékeztető. az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2002. június 7 i üléséről Emlékeztető az ELTE Kémiai Doktori Iskola Tanácsának 2002. június 7 i üléséről Jelen voltak: Dr. Inzelt György Dr. Surján Péter Dr. Horváth István Tamás Dr. Hajós György Dr. Hargittai Magdolna Dr. Hudecz

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.)

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.) Mintatanterv anglisztika BA mellékszakos (minor) végzettséggel rendelkező, illetve nem angol szakos diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (4+1, illetve 2+2+1 félév; teljesítendő:

Részletesebben

Július 20. szerda. Bethlen Gábor sátor. Tusnádfürdő, 2016. július 20 22. Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében.

Július 20. szerda. Bethlen Gábor sátor. Tusnádfürdő, 2016. július 20 22. Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében. Bethlen Gábor sátor Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében Tusnádfürdő, 2016. július 20 22. Július 20. szerda 12:45 Megnyitó Szilágyi Péter Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, ME Nemzetpolitikai

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl Jelen vannak: dr. Ványai Éva, a Bizottság elnöke, képviselı

Részletesebben

TISZTELT SZÜLŐK! 4. ÉVFOLYAMOS TANULÓK!

TISZTELT SZÜLŐK! 4. ÉVFOLYAMOS TANULÓK! TISZTELT SZÜLŐK! 4. ÉVFOLYAMOS TANULÓK! 2014. február 4. kedd ISKOLATITKÁRSÁG 8.00 16.00 Értékelőlapok kiadása 2014. február 5. szerda ISKOLATITKÁRSÁG 8.00 16.00 Értékelőlapok kiadása A tanuló ennek ismeretében

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Képi ábrázolás alapszak festészet szakirány mintatanterve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK Tantágy neve ALAPOZÓ ISMERETEK (1) (általános ismeretek) 2007. szeptemberétől felelős Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy

Részletesebben

Székesfehérvár művészete projektnyitó tanácskozás 2015. november 7. Székesfehérvári Városháza díszterme Program

Székesfehérvár művészete projektnyitó tanácskozás 2015. november 7. Székesfehérvári Városháza díszterme Program Székesfehérvár művészete projektnyitó tanácskozás 2015. november 7. Székesfehérvári Városháza díszterme Program 1. Témakör: Középkor 10.00-10.15. Dr. Marosi Ernő akadémikus, művészettörténész, MTA Bölcsészettudományi

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2015 16 os tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2015 16 os tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2015 16 os tanév II. félévében 1. hét: A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja, vizsgálati

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS:

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: : : : Csütörtök: : Szombat: Vasárnap: CSAK sürgős műtéti esetek, előzetes telefonos egyeztetés után 16:00-tól másnap reggel 8:00-ig 16:00-tól másnap reggel 8:00-ig CSAK sürgős

Részletesebben

Érvényes: 2012. szeptember 1-től. AJÁNLOTT TANTERV JOGÁSZ OSZTATLAN KÉPZÉS (Nappali tagozat)

Érvényes: 2012. szeptember 1-től. AJÁNLOTT TANTERV JOGÁSZ OSZTATLAN KÉPZÉS (Nappali tagozat) Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar FI 87515 Érvényes: 201 szeptember 1-től AJÁNLOTT TANTERV JOGÁSZ OSZTATLAN KÉPZÉS (Nappali tagozat) Ssz. Tárgykód Tárgy megnevezése Félév Órasz. Számonkérés Kredit

Részletesebben

Oktatói önéletrajz. Dr. Lukács János. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Pénzügyi Számvitel Tanszék. Felsőfokú végzettségek:

Oktatói önéletrajz. Dr. Lukács János. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Pénzügyi Számvitel Tanszék. Felsőfokú végzettségek: Dr. Lukács János egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Pénzügyi Számvitel Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1979-1983 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Tanár \"B\" 1990-1992 Pénzügyminisztérium,

Részletesebben

Albert József : Környezetszociológia

Albert József : Környezetszociológia 2 Minden jog, így különösen a sokszorosítás, terjesztés és fordítás joga fenntartva. A mű a kiadó írásbeli hozzájárulása nélkül részeiben sem reprodukálható, elektronikus rendszerek felhasználásával nem

Részletesebben

1. Közigazgatáselmélet 2 2 K 2 Európai és Összehasonlító Közjogi Tanszék Dr. Koi Gyula

1. Közigazgatáselmélet 2 2 K 2 Európai és Összehasonlító Közjogi Tanszék Dr. Koi Gyula KÖZIGAZGATÁSI MESTERSZAK Szakfelelős: Dr. Lentner Csaba 2015/2016 Nappali munkarend A. Alapozó ismeretek 1. Közigazgatáselmélet 2 2 K 2 Európai és Összehasonlító Közjogi Tanszék Dr. Koi Gyula 2. Államtan

Részletesebben

12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár

12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár 12. A osztály összeállította: Baloghné Juhász Margit szaktanár Szóbeli érettségi témakörök irodalomból 2015/2016 ÉLETMŰVEK 1. Petőfi Sándor tájköltészete 2. Arany János: Toldi és Toldi estéje összehasonlító

Részletesebben

Különös rész (Levelező)

Különös rész (Levelező) Különös rész (Levelező) A szociális igazgatás fogalma, alapelvei, a szociális ellátások rendszere A SZOCIÁLPOLITIKA KIALAKULÁSA A szociálpolitika kialakulásának indokai a közösség életfeltételei meghatározzák

Részletesebben

STUMPF István: Politikai szocializáció generációs kihívás választói magatartás. Századvég K. Budapest, 1994. 140 p.

STUMPF István: Politikai szocializáció generációs kihívás választói magatartás. Századvég K. Budapest, 1994. 140 p. STUMPF ISTVÁN Önálló monográfia, tankönyv: STUMPF István: Politikai szocializáció generációs kihívás választói magatartás. Századvég K. Budapest, 1994. 140 p. STUMPF István: Az Országház kapujában. Századvég

Részletesebben

BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS

BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS BA képzés záróvizsga témakörök TÖRZSKÉPZÉS 1. Régi Magyarországi Irodalom Szöveggyűjtemény a régi magyar irodalom történetéhez: Középkor, szerk. Tarnai Andor, Madas Edit, Tankönyvk., Bp. 1992. Régi magyar

Részletesebben

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

HORVÁTH LÁSZLÓ: Három Halotti beszéd az etimológiai statisztika tükrében (MTA Nyelvtudományi Intézet, 2012. november 20.)

HORVÁTH LÁSZLÓ: Három Halotti beszéd az etimológiai statisztika tükrében (MTA Nyelvtudományi Intézet, 2012. november 20.) HORVÁTH LÁSZLÓ: Három Halotti beszéd az etimológiai statisztika tükrében (MTA Nyelvtudományi Intézet, 2012. november 20.) A FELHASZNÁLT SZÖVEGKIADÁSOK ÉS HÁTTÉRIRODALOM HB. = Halotti beszéd és könyörgés.

Részletesebben

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr.

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr. KÖZÉPISKOLA KIR-BEN SZEREPLŐ NEVE: SZEGEDI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA KOSSUTH ZSUZSANNA TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító száma: 201290 Cím: 6724 Szeged, Kodály tér 1. Telefonszám: 62/550-486 Fax: 62/550-486

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi JEGYZİKÖNYV Készül: Mórahalom város Képviselı-testületének 2007. február 6-án megtartott rendkívüli ülésén a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében Jelen vannak: Nógrádi Zoltán polgármester, Csányi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Történeti Intézet 1.4 Szakterület Kulturális

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkaterve

Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkaterve Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkaterve Január Február A Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkatervének elfogadása 2016. évi Rendezvénynaptár elfogadása Pécsi Leőwey Klára

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3 Helyi önkormányzatok Tárgy neve: Helyi önkormányzatok Szak: igazgatásszervező Neptun kódja: I 403 E Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi Tárgy besorolása: kötelező Tárgy jellege: előadás

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató.

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató. Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Vezetéselmélet és módszertan Tantárgyi útmutató Nappali 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Prof. Dr. Berde Csaba intézetvezető, egyetemi tanár Debreceni Egyetem Vezetés-és Szervezéstudományi Intézet

Prof. Dr. Berde Csaba intézetvezető, egyetemi tanár Debreceni Egyetem Vezetés-és Szervezéstudományi Intézet Prof. Dr. Berde Csaba intézetvezető, egyetemi tanár Debreceni Egyetem Vezetés-és Szervezéstudományi Intézet TAYLOR (1911) THE PRINCIPLES OF SCIENTIFIC MANAGEMENT kiinduló pont, viszonyítási alap, a tudományosság

Részletesebben

Szak neve: Egészségfejlesztő mentálhigiénikus, pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés

Szak neve: Egészségfejlesztő mentálhigiénikus, pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ MENTÁLHIGIÉNIKUS, PEDAGÓGUS SZAKVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS KREDIT ALAPÚ MINTATANTERVE A 2002/2003-AS TANÉVTŐL, FELMENŐ RENDSZERBEN Szak : Egészségfejlesztő mentálhigiénikus,

Részletesebben

ESZMELET. In memóriám József Attila NAP KIADÓ

ESZMELET. In memóriám József Attila NAP KIADÓ ESZMELET In memóriám József Attila NAP KIADÓ TARTALOM I. Anyám kún volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az" (A Dunánál) József Attila: Április 1 l.(in: József Attila Összes versei.

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben