FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a os tanév II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2015 16 os tanév II."

Átírás

1 FDB1402(L) Történeti földrajz és FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a os tanév II. félévében 1. hét: A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja, vizsgálati eszközei 2. hét: A gazdasági fejlődés és növekedés értelmezése, meghatározó tényezői 3. hét: Az európai történelem természeti környezete, a földrész benépesülése, a nyelvek és kultúrák kialakulása 4. hét: A nomád és a termelő életforma, a neolitikus forradalom 5. hét: Az ókori civilizáció gazdasági eredményei és korlátai 6. hét: A kora középkori Európa válsága, a IV IX. század népvándorlásai 7. hét: A középső és a kései feudális Európa jellemzői 8. hét: Az újkori Európa gazdasági, társadalmi alapjai 9. hét: Az ipari forradalom időszaka 10. hét: Gazdasági fejlődés a XIX. században 11. hét: A XX. század eleji Európa a világgazdasági változások tükrében 12. hét: Nemzetközi politikai gazdasági dezintegráció 13. hét: A második világháború következményei, gazdaságpolitikai vetületei 14. hét: A globális világgazdasági rendszer Kötelező: Cameron, R. (1994): A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Maecenas, Budapest. Rétvári László (2011): Európa történeti földrajza és gazdaságtörténete: a kultúrák keletkezésétől a XX. század közepéig. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Ajánlott: Bernek, Á.: A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.

2 Pounds, N.J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris Kiadó, Budapest, Rácz L.: Az európai gazdaság világ történeti földrajza. JATE Press, Szeged, Tóth J. (szerk.): Általános társadalomföldrajz I II. Dialóg Campus, Budapest Pécs, (A történeti földrajz alapjaival és a modern világgazdasággal foglalkozó fejezetek). Weber, M.: Gazdaságtörténet (Válogatott tanulmányok), Budapest, Tóth J. (szerk.): Világföldrajz, Pécs, Történelmi Atlasz a középiskolák számára

3 FDB2205(L) Gazdasági ismeretek VAGY jegymegajánló ZH írása lehetséges a szorgalmi időszak folyamán, melynek tervezett időpontja: május 25. A zárthelyi dolgozat eredménye alapján megajánlott jegy a Neptun rendszerben kerül bejegyzésre, annak elfogadásáról, vagy elutasításáról a hallgató dönt. Az érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal (A, B, C vizsga) kísérelhető meg. Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal 1. hét: A közgazdaságtan alapfogalmai 2. hét: A termelési tényezők 3. hét: A gazdasági szereplők 4. hét: A gazdaság tevékenységének mérése 5. hét: A gazdasági fejlődés és a konjunktúra ciklusok 6. hét: tavaszi szünet 7. hét: A piac működése 8. hét: Piaci formák 9. hét: Üzleti vállalkozások típusai, működésük 10. hét: A pénz szerepe a gazdaságban 11. hét: Makrogazdasági problémák (infláció, munkanélküliség) 12. hét: Az állam szerepe a modern gazdaságban 13. hét: A nemzetközi gazdaság alapvonásai Máté D. (2006) Gazdasági ismeretek (Válogatott fejezetek a mikro és makroökonómiából), EKF, Eger, 106 p. Kozma G. (2003) Regionális gazdaságtan, Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 188 p.

4 FDB2511(L) Urbanizáció és településfejlesztés o Nappali tagozaton lehetőség van jegymegajánló ZH írására, melynek tervezett időpontja: május hét: A város és a városhálózat fogalma. A városok osztályozása. 2. hét: A városok fejlődésének hatótényezői 3. hét: A városok funkcionális vizsgálata, vonzáskörzetek 4. hét: A városok szerepe a településhálózatban, a városok szerkezete, agglomerációk 5. hét: Az urbanizáció fogalma, története 6. hét: A modern városfejlődés szakaszai 7. hét: A globális világ urbanizációja 8. hét: A települések műszaki és humán infrastruktúrája, fejlesztési lehetőségei 9. hét: A településfejlesztés szereplői 10. hét: A településtervezés 11. hét: A településfejlesztés és rendezés 12. hét: A mai magyar településfejlesztési politika Nemzeti Fejlesztés hét: A jövő városai Cséfalvay Z. (1994): A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. Enyedi Gy. (2012): Városi világ. Akadémiai Kiadó, Budapest. Haggett, P. (2006): Az urbanizálódó világ. In: Geográfia (Haggett, P. szerk.) Typotex Kiadó, Budapest. pp Kovács Z. (2002): Népesség és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, pp Kőszegfalvi Gy. (2001): Településfejlesztés, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 196 p. Meggyesi T. (2006): Településfejlesztés. Egyetemi jegyzet. BMGE, Budapest. Rechnitzer János (2007): Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben.

5 FDB2512(L) Magyarország közigazgatása o Nappali tagozaton lehetőség van jegymegajánló ZH írására, melynek tervezett időpontja: május hét: A közigazgatás fogalma, feladatai 2. hét: Az európai térfelosztás és a politikai földrajz fejlődése 3. hét: A közigazgatási földrajz kialakulása, fejlődése és irányzatai 4. hét: Az államtáj és a tájállam koncepciója a magyar közigazgatási földrajzban 5. hét: A magyar államtér változásainak történeti folyamata 6. hét: A magyar közigazgatás fejlődésének tértörténeti sajátosságai 1920 ig 7. hét: A magyar közigazgatás fejlődésének területi problémái a két világháború között 8. hét: A demokratikus közigazgatás megteremtésének lehetőségei ( ) 9. hét: Az államszocializmus időszakának területszervezési folyamatai és reformtörekvései 10. hét: A magyar közigazgatási rendszer változásai a rendszerváltás után 11. hét: A központi közigazgatási szervek napjainkban 12. hét: A területi és helyi államigazgatási szervek napjainkban 13. hét: A magyar államigazgatás önkormányzati alrendszere napjainkban Hajdú Z. (2001): Magyarország közigazgatási földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs p. Ficzere Lajos szerk. (1998): Magyar közigazgatási jog Általános rész. Osiris Kiadó, Budapest, p Közigazgatási szakvizsga Államigazgatás. Nemzeti Közszolgálati Egyetem p. Közigazgatási szakvizsga Önkormányzati igazgatás. Nemzeti Közszolgálati Egyetem p.

6 FDM1813(L) Regionális és globális környezeti változások o Nappali tagozaton lehetőség van jegymegajánló ZH írására, melynek tervezett időpontja: május hét: A környezeti rendszerek tulajdonságai és a rendszermodellek 2. hét: A globális földi rendszer fejlődése, egységes működésének bizonyítékai 3. hét: A környezetvédelem és kapcsolódó fogalmai 4. hét: Környezetvédelmi alapelvek, nemzetközi egyezmények 5. hét: A népességrobbanás globális és regionális következményei 6. hét: tavaszi szünet 7. hét: Az urbanizáció és környezeti vonatkozásai 8. hét: Az energiagazdálkodás kihívásai 9. hét: A turizmus környezeti hatásai 10. hét: Atmoszférikus változások (klímaváltozás, ózonlyuk) 11. hét: A vízburok jelentősége az élővilág és a társadalom számára 12. hét: A természeti és kultúrtájak, gazdálkodás a tájak természeti potenciáljával 13. hét: A globális társadalom és a környezet Kerényi A. (1995): Általános környezetvédelem. Globális gondok, lehetséges megoldások. Mozaik Oktatási Kiadó, Szeged, 383 p. Kerényi Attila szerk. (2011) Környezetmérnöki Tudástár 7. kötet: Környezettan. Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet, Veszprém. 375 p. Rakonczai J. (2008): Globális környezeti kihívásaink. Universitas Szeged Kiadó, Szeged, 203 p. Rédey Ákos szerk. (2011) Környezetmérnöki Tudástár 8. kötet: Földünk állapota. Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet, Veszprém. 413 p.

7 FDM1822(L) Urbanizáció és településfejlesztés A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely nappali tagozaton a vizsgaidőszak első napjáig, levelező tagozaton a vizsgaidőszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a Neptun rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan hiányzás nem fogadható el.) A TVSZ értelmében a gyakorlati jegy megszerzését a hallgató a félév során legfeljebb kétszer kísérelheti meg. Nappali tagozaton egy zárthelyi dolgozat, melynek tervezett időpontja: május 23. Levelező tagozaton egy zárthelyi dolgozat megírása, amelyre a vizsgaidőszak folyamán két időpontban van lehetőség. Az időpontok a vizsgaidőszak kezdetét megelőző héten a NEPTUN rendszerben kerülnek meghirdetésre. A gyakorlati jegy a vizsgaidőszak folyamán legfeljebb egy alkalommal Nappali tagozaton a foglalkozások rendszeres látogatásának elmulasztása miatt a Neptunba kerülő nem értékelhető bejegyzés, vagy elégtelen érdemjegy nem 1. hét: A város és a városhálózat fogalma. A városok osztályozása. 2. hét: A városok fejlődésének hatótényezői 3. hét: A városok funkcionális vizsgálata, vonzáskörzetek 4. hét: A városok szerepe a településhálózatban, a városok szerkezete, agglomerációk 5. hét: Az urbanizáció fogalma, története 6. hét: A modern városfejlődés szakaszai 7. hét: A globális világ urbanizációja 8. hét: A települések műszaki és humán infrastruktúrája, fejlesztési lehetőségei 9. hét: A településfejlesztés szereplői 10. hét: A településtervezés 11. hét: A településfejlesztés és rendezés 12. hét: A mai magyar településfejlesztési politika Nemzeti Fejlesztés hét: A jövő városai Cséfalvay Z. (1994): A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. Enyedi Gy. (2012): Városi világ. Akadémiai Kiadó, Budapest. Haggett, P. (2006): Az urbanizálódó világ. In: Geográfia (Haggett, P. szerk.) Typotex Kiadó, Budapest. pp Kovács Z. (2002): Népesség és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, pp Kőszegfalvi Gy. (2001): Településfejlesztés, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 196 p. Meggyesi T. (2006): Településfejlesztés. Egyetemi jegyzet. BMGE, Budapest. Rechnitzer János (2007): Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 2 óra szeminárium a részvétel kötelező.

Részletesebben

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

8. Róma: államberendezkedés királyság, köztársaság, császárkor. 12. A feudalizmus kialakulása (frank, arab); a második népvándorlás

8. Róma: államberendezkedés királyság, köztársaság, császárkor. 12. A feudalizmus kialakulása (frank, arab); a második népvándorlás Tartalomjegyzék Történelem javítóvizsga nappali 9. évfolyam... 2 Történelem javítóvizsga nappali 10. évfolyam... 3 Történelem javítóvizsga nappali 11. évfolyam... 4 Történelem javítóvizsga nappali 12.

Részletesebben

Gazdasági biztonság és a kis országok

Gazdasági biztonság és a kis országok Gazdasági biztonság és a kis országok Inotai András XXIII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia ISO 9000 FÓRUM, Balatonalmádi, 2016. szeptember 15. Miért értékelődik fel a gazdasági biztonság? korábbi katonai

Részletesebben

Gazdaságtörténet TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évfolyam. 2013/2014. II. félév

Gazdaságtörténet TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évfolyam. 2013/2014. II. félév PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 II. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdaságtörténet 2013/2014. II. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008.

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008. Magyar nyelv IV. (Jelentéstan, szövegtan) TAB 1304 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 15+15 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai docens

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Emberi erőforrás alapszak Nappali tagozat Gazdálkodás

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése ADM 2322L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam

FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam FELKÉSZÍTÉS AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE TÖRTÉNELEM 11. évfolyam Témakör Óraszám (1.) Az ókor és kultúrája 12 (1.1) Vallás és kultúra az ókori Keleten (1.2) A demokrácia kialakulása Athénban (1.3) A görög

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2015/2016. tanév, 1. félév Gazdálkodási és Menedzsment Alapszak, III. év, Vállalkozásszervezés

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév Összefüggő komplex szakmai gyakorlat CGB 1006 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 14 Óraszám (elm.+gyak.) 0+180 Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1005 Dr. Koi Balázs A gyakorlati órák a terepintézményekben

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi információk 2015. A JELENTKEZÉS MÓDJA Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani.

Részletesebben

PANNON EGYETEM OKTATÁSSZERVEZÉSI FELADATOK ÜTEMEZÉSE A 2010/2011. 2. FÉLÉV

PANNON EGYETEM OKTATÁSSZERVEZÉSI FELADATOK ÜTEMEZÉSE A 2010/2011. 2. FÉLÉV Január FEBRUÁR 29 Szo 30 V Regisztrációs idıszak 31 H kezdete Határidı: Tárgytematika, kurzusaláírási feltételek közzététele Oktatási Egység TVSZ.15. (7) 1 K Határidı: Jelentkezés részismeretek megszerzésére

Részletesebben

Az Európai Unió regionális politikája III.

Az Európai Unió regionális politikája III. Az Európai Unió regionális politikája III. Stratégiák, mőködési elvek, gyakorlat 5. elıadás Regionális politika tudományos segédmunkatárs MTA RKK NYUTI Alkotmányos különbségek a szubnacionális kormányzati

Részletesebben

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education Képzés: Környezettan tanár MSc Kredit: 2 Tantárgyfelelős: Tóthné dr. Kosztin Beáta Oktatók: Tóthné dr. Kosztin

Részletesebben

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2014. szeptember 1-től 2015. június 15-ig tart

Részletesebben

PPKE BTK Régészeti Tanszék Záróvizsga és záróvizsga tételsor

PPKE BTK Régészeti Tanszék Záróvizsga és záróvizsga tételsor PPKE BTK Régészeti Tanszék Záróvizsga és záróvizsga tételsor Záróvizsga A záróvizsgára való bocsátás feltétele az elfogadott szakdolgozat, az előírt tanegységek elvégzése és a kötelező kreditmennyiség

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

Mérnöki kommunikáció NGB_KM003_1 NGB_KM034_1

Mérnöki kommunikáció NGB_KM003_1 NGB_KM034_1 Mérnöki kommunikáció NGB_KM003_1 NGB_KM034_1 Tárgy oktatói: Dr. Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE AHJK Környezetmérnöki tanszék 1 Elérhetőségek Szoba: D 512 Telefonszám:

Részletesebben

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.)

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.) Mintatanterv anglisztika BA mellékszakos (minor) végzettséggel rendelkező, illetve nem angol szakos diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (4+1, illetve 2+2+1 félév; teljesítendő:

Részletesebben

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3

Helyi önkormányzatok. Tárgy jellege: előadás Kreditértéke: 3 Helyi önkormányzatok Tárgy neve: Helyi önkormányzatok Szak: igazgatásszervező Neptun kódja: I 403 E Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi Tárgy besorolása: kötelező Tárgy jellege: előadás

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

Tanmenet és tantárgyi követelmények a

Tanmenet és tantárgyi követelmények a KÖZSZERVEZÉSI ÉS SZAKIGAZGATÁSI INTÉZET KÖZPOLITIKA ÉSKÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI TANSZÉK Tanmenet és tantárgyi követelmények a Stratégiai településirányítás tantárgyhoz 1. A tantárgy kódja: 2. A tantárgy

Részletesebben

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység

Részletesebben

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy III. ciklus III. ciklus 1. konzultáció 17,05- Nemzetközi I.em. 118. 17,05- Szállodai V. előadó 17,05 - Szállodai 2013. 18,35-ig marketing 18,35-ig gazdálkodás 18,35-ig gazdálkodás szeptember 11. 18,45

Részletesebben

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 II. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT Kontrolling alapjai c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Pontrendszer alapú, komplex értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1.

Részletesebben

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban Dél-pesti Rhinologiai Napok A Dél-pesti Rhinologiai Napok első alkalommal kerül megrendezésre, bízva abban, hogy egy hagyomány első lépése lehet. A kétnapos tanfolyam első napját a III. alkalommal megrendezésre

Részletesebben

Innováció és gazdaságfejlesztés

Innováció és gazdaságfejlesztés Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Az innováció és a megújuló energia kérdései 2010. November 23. Innováció és gazdaságfejlesztés (Regionális energetikai stratégia) DR. NYIRY ATTILA

Részletesebben

Külgazdasági szakos hallgatók részére

Külgazdasági szakos hallgatók részére AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Külgazdasági szakos hallgatók részére Dr. Kacsirek László CSc, főiskolai tanár 1. Az EU és az USA tervezett transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnersége (TTIP).

Részletesebben

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei. Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei. Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes Tartalmi szabályozók (Nat, kerettanterv) Tartalomfejlesztés (papíralapú, digitális)

Részletesebben

A tanév szervezési feladatai

A tanév szervezési feladatai 1. Szorgalmi idő A tanév szervezési feladatai Esemény Időpont Felelős a befejező évfolyamon A tanév utolsó napja Első félév vége Szülők értesítése a tanulmányi eredményekről 2014. szeptember 1. 2015. június

Részletesebben

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár ALAPÍTÁS Sapientia Alapítvány (2000) - történelmi egyházak vezetői - értelmiségi csoportok Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (2001) - a magyar kormány támogatásával

Részletesebben

Szervezeti formák bemutatása

Szervezeti formák bemutatása Szervezeti formák bemutatása Szakgyógyszerész-jelöltek képzése Király Gyula Szervezet fogalma Csoportot egyének tulajdonságai és a köztük zajló interakciók hoznak létre. Szervezet: egymással összefüggő

Részletesebben

Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK. 2011/2012. tanév

Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK. 2011/2012. tanév Kreditrendszerű óra- és vizsgaterv LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS SZAK 2011/2012. tanév Ssz. LOGISZTIKAI MŰSZAKI MENEDZSER-ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAK (NAPPALI TAGOZAT) Szemeszter

Részletesebben

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan

Részletesebben

Energiahordozók II. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA

Energiahordozók II. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA ENERGIAHORDOZÓK II LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA MODUL KÖTELEZŐ TANTÁRGYA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató.

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató. Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Vezetéselmélet és módszertan Tantárgyi útmutató Nappali 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK 2014/2015-ös tanév tavaszi félév

HASZNOS TUDNIVALÓK 2014/2015-ös tanév tavaszi félév HASZNOS TUDNIVALÓK 2014/2015-ös tanév tavaszi félév JANUÁR 1. csütörtök 2. péntek Téli rektori szünet utolsó. 3. szombat 4. vasárnap 2014/2015 tanév őszi féléves záróvizsga időszak első 5. hétfő 6. kedd

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 (I.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Pénzügyi számvitel 1 c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév II. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16-os tanév, II. félév

KÖVETELMÉNYEK 2015/16-os tanév, II. félév 2015/16-os tanév, II. félév Alternatív programú intézmények PDB 1803 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókat az európai és amerikai iskolakritika

Részletesebben

A 2015-2016-OS TANÉV

A 2015-2016-OS TANÉV A 2015-2016-OS TANÉV II. FÉLÉVÉNEK IDŐBEOSZTÁSÁRÓL 1. SZ. KIADÁS A HATÁLYBA LÉPÉS DÁTUMA: 2016. február 08. HATÁLYOS: 2016. június 30. Azonosító: DU 1/2016. Iktatószám: JII-DH-KFK-14/1/2016. 1 1. AZ UTASÍTÁS

Részletesebben

A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI. Éves munkaterve A 2015/2016. tanévre

A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI. Éves munkaterve A 2015/2016. tanévre A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI e A 2015/2016. tanévre 2015. június 2015. június 30. Pályaorientációs és jelentkezési nap 2015. július 2015. július 28. 2015. július 31-ig 2015. július

Részletesebben

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Diagnosztikus mérések fejlesztése (TÁMOP 3.1.9/08/01) Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Oktatáselméleti Kutatócsoport A tanulást befolyásoló affektív tényezők Szociális

Részletesebben

Abony Városi Önkormányzat

Abony Városi Önkormányzat Abony Városi Önkormányzat P o l g á r m e s t e r é t ő l H-2740 Abony, Kossuth tér 1. 15219/2008. Az előterjesztést készítette: Humán Közszolgáltatások és Munkaügyi Osztály Az előterjesztést megtárgyalta:

Részletesebben

Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007. tanévtől

Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007. tanévtől PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ZALAEGERSZEGI INTÉZETE H-8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/A. Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007.

Részletesebben

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2015. szeptember 1-től 2016. június 15-ig tart

Részletesebben

Környezetegészségtan 3 vizsga KTAK126 Mandl Károly Földtudományi alapismeretek 4 vizsga KTAK105 Dezsény Zoltán

Környezetegészségtan 3 vizsga KTAK126 Mandl Károly Földtudományi alapismeretek 4 vizsga KTAK105 Dezsény Zoltán MINTATANTERV ÉVFOLYAMONKÉNT (félévenként) 2011-2012. ŐSZTŐL (NAPPALI) Félév 1. I. ÉVF. 1. FÉLÉV 2011-2012. ŐSZTŐL Kredit Követelmény Tantárgykód Tanárok Óraszámok Előfeltételek Biológiai alapismeretek

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Bevezetés a számvitelbe

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Bevezetés a számvitelbe PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam BA TANTÁRGYI

Részletesebben

Perczel György bibliográfiája

Perczel György bibliográfiája Perczel György bibliográfiája SZAKFOLYÓIRATOKBAN MEGJELENT CIKKEK Perczel György (1964): Az oxigén, nitrogén, nemesgázok és dissousgázgyártás területi elhelyezkedése Magyarországon. Földrajzi Közlemények.

Részletesebben

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA

Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-16) DÖNTÉSI LISTA 1. NTP-SZKOLL-16-0001 PTE TTK Szentágothai Protestáns Magyarország Baranya Pécs Green UP! (Zöld PTE) 2 800 000 2. NTP-SZKOLL-16-0003 Robottechnikai Tehetséggondozás és szakmai közösségépítés az OE ROSZ-ban

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Dr. Dux László Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. július 23. 30,3% Nem nyert felvételt Felvételt nyert 69,7% Összes

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

Történelem. A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív:

Történelem. A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív: Történelem Kérjük, hogy válaszoljon az alábbi kérdésekre! A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív: 1. A kétszintű érettségi vizsgarendszer 2005. évi bevezetése óta hány május-júniusi

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 120 perc 1 perc 240 perc 20 perc 100 pont 0 pont 100 pont 0 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető intézmény

Részletesebben

Gazdasági matematika II.

Gazdasági matematika II. PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR MESTERKÉPZÉSI ÉS TÁVOKTATÁSI KÖZPONT 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. : 06-1-469-6600 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika II. 2013/2014. II. félév PÉNZÜGYI ÉS

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Gazdasági matematika I.

Gazdasági matematika I. I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. 2011/2012 I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgyi útmutató Gazdasági Matematika I. (Analízis) Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Módszertani

Részletesebben

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek:

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek: MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek: a.) Akik az alábbi alapképzési szakok valamelyikén szereztek diplomát - kereskedelem és

Részletesebben

III. ciklus KERESKEDELMI szak változások az első 4 konzultáción!!

III. ciklus KERESKEDELMI szak változások az első 4 konzultáción!! III. ciklus KERESKEDELMI szak változások az első 4 konzultáción!! Módosítva: 2014.10.07. III. ciklus 1. konzultáció KERESKEDELMI SZAKIRÁNY VENDÉGLÁTÁS ÉS SZÁLLODA SZAKIRÁNY IDEGENFORGALOM ÉS SZÁLLODA SZAKIRÁNY

Részletesebben

Oktatói önéletrajz. Dr. Nemes Andrea. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék

Oktatói önéletrajz. Dr. Nemes Andrea. Karrier. egyetemi docens. Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék Dr. Nemes Andrea egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1994-2001 Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Gazdálkodástani

Részletesebben

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet

Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Jedlik Ányos Gépz-, Informatikai Villamosmérnöki Intézet T A N T Á R G Y I L I S T A Kötelező tantár: ssz. kód megnevez JÁI - 42. bszf. krp af if 1. NGB_AK001_1 Közgazdaságtan 3 0 0 v 4 1 1 2. NGB_AU001_1

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója: Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok TAB1204 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) 2+1 kollokvium Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 Dokumentumszerkesztés Word kurzus előadás Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat Bemutatkozás Chmelik Gábor óraadó BGF-KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály chmelik.gabor@kkk.bgf.hu http://www.cs.elte.hu/ chmelik Fogadóóra: e-mailben egyeztetett

Részletesebben

Ökoturizmus és természetvédelem

Ökoturizmus és természetvédelem A vidék természeti örökségének népszerűsítése Magyar Nemzeti Parkok Hete 2011 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért

Részletesebben

Halmazok és függvények

Halmazok és függvények Halmazok és függvények Óraszám: 2+2 Kreditszám: 6 Meghirdető tanszék: Analízis Debrecen, 2005. A tárgy neve: Halmazok és függvények (előadás) A tárgy oktatója: Dr. Gilányi Attila Óraszám/hét: 2 Kreditszám:

Részletesebben

DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN

DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN KIALAKÍTÁSA A SZOLNOKI FŐISKOLÁN DR KÓRÓDI MÁRTA OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS REKTORHELYETTES TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK SZAKFELELŐS INTÉZMÉNYI SAJÁTOSSÁGOK MÉRET SZERVEZETI TAGOLTSÁG

Részletesebben

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. 1. hét: Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) 2. hét: A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete 3. hét: Az állam értelmezései,

Részletesebben

Typotex Kiadó. Térinformatika. Detrekői Ákos jogutóda, Szabó György

Typotex Kiadó. Térinformatika. Detrekői Ákos jogutóda, Szabó György Térinformatika Az informatika alkalmazásai A sorozat kötetei: Álmos A. Győri S. Horváth G. Várkonyiné Kóczy A.: Genetikus algoritmusok Csörnyei Zoltán: Fordítóprogramok Pataricza András (szerk.): Formális

Részletesebben

A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei

A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei Válassza ki a listából a megtekinteni kívánt szakot, szakpárt. Ha a szakpárt nem találja, keresse fordított sorrendben is. Jelmagyarázat: Képzési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2008/2009. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT

2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT I. ÉVFOLYAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK 2010/2011. TANÉV II. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT 02. 04. 02. 05. 02. 11. 02. 12. 02. 18. 02. 19. 02. 25. 02. 26. 03. 04. 03. 05. 03.11. 03. 12. 03. 18. 03. 19. 03. 25.

Részletesebben

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely a szorgalmi időszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Külterület, hrsz.: 0226/8 5430 TISZAFÖLDVÁR MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 023 2011. július Rev.01 Page 1 of 7 Megye Régió Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok / Tiszaföldvár Lakosság száma

Részletesebben

2183 Galgamácsa, Iskola u. 3. www.gmiskola.hu Tel.: 06-28-489-012 OM azonosító: 032366. Szeptember

2183 Galgamácsa, Iskola u. 3. www.gmiskola.hu Tel.: 06-28-489-012 OM azonosító: 032366. Szeptember A tanév helyi rendje A tanítási napok száma: 181 nap. Tanítás nélküli napok száma: 5 nap. Szeptember 1. A tanév első tanítási napja Kovács Zsolt 3-22. Osztályszintű szülői értekezletek Kovács Zsolt 11.

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV I. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDB1508 Általános- és ágazati gazdaságföldrajz

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az innováció fogalma 73. lecke Az innováció fogalma

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben