Tantárgyi követelmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tantárgyi követelmények"

Átírás

1 Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus

2 BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja, vizsgálati eszközei A gazdasági fejlődés és növekedés értelmezése, meghatározó tényezői Az európai történelem természeti környezete, a földrész benépesülése, a nyelvek és kultúrák kialakulása A nomád és a termelő életforma, a neolitikus forradalom Az ókori civilizáció gazdasági eredményei és korlátai A kora középkori Európa válsága, a IV-IX. század népvándorlásai A középső és a kései feudális Európa jellemzői 2. konzultáció Az újkori Európa gazdasági, társadalmi alapjai Az ipari forradalom időszaka Gazdasági fejlődés a XIX. században A XX. század eleji Európa a világgazdasági változások tükrében Nemzetközi politikai-gazdasági dezintegráció A második világháború következményei, gazdaságpolitikai vetületei A globális világgazdasági rendszer - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke a tantárgy heti kontakt óraszámának háromszorosa. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - Zárthelyi dolgozat (Két alkalom: időpontok a vizsgaidőszak kezdete előtti héten kerülnek kijelölésre) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Cameron, R.: A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Budapest, Rétvári L.: Európa történeti földrajza és gazdaságtörténete: a kultúrák keletkezésétől a XX. század közepéig. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Bernek, Á.: A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Pounds, N.J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris Kiadó, Budapest, Tóth J. (szerk.): Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs, (A történeti földrajz alapjaival és a modern világgazdasággal foglalkozó fejezetek). - Tóth J. (szerk.): Világföldrajz, Pécs, Történelmi Atlasz

3 FDB2205 Gazdasági ismeretek 1. hét: A közgazdaságtan alapfogalmai 2. hét: A termelési tényezők 3. hét: A gazdasági szereplők 4. hét: A gazdasági tevékenységek mérése 5. hét: A gazdasági fejlődés és a konjunktúra-ciklusok 6. hét: A piac működése 7. hét: Piaci formák 8. hét: Az üzleti vállalkozások típusai, működésük 9. hét: A pénz szerepe a gazdaságban 10. hét: Makrogazdasági problémák (infláció, munkanélküliség) 11. hét: Az állam szerepe a modern gazdaságban 12. hét: A nemzetközi gazdaság alapvonásai hét: A nemzetközi gazdaság alapvonásai hét: Összefoglalás, ismétlés - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Máté D. (2006) Gazdasági ismeretek (Válogatott fejezetek a mikro- és makroökonómiából), EKF, Eger, 106 p. - Kozma G. (2003) Regionális gazdaságtan, Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 188 p. - Duleba Sz. - Egri I. - Hegedűs L. (2009) Gazdasági ismeretek. Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza.

4 FDB2205L Gazdasági ismeretek 1. konzultáció: 15. A közgazdaságtan alapfogalmai 16. A termelési tényezők 17. A gazdasági szereplők 18. A gazdasági tevékenységek mérése 19. A gazdasági fejlődés és a konjunktúra-ciklusok 20. A piac működése 21. Piaci formák 2. konzultáció: 22. Az üzleti vállalkozások típusai, működésük 23. A pénz szerepe a gazdaságban 24. Makrogazdasági problémák (infláció, munkanélküliség) 25. Az állam szerepe a modern gazdaságban 26. A nemzetközi gazdaság alapvonásai A nemzetközi gazdaság alapvonásai Összefoglalás, ismétlés - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom:

5 - Máté D. (2006) Gazdasági ismeretek (Válogatott fejezetek a mikro- és makroökonómiából), EKF, Eger, 106 p. - Kozma G. (2003) Regionális gazdaságtan, Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 188 p. - Duleba Sz. - Egri I. - Hegedűs L. (2009) Gazdasági ismeretek. Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza.

6 FDB2501 Régiótörténet 1. hét: A régió fogalma, típusai, regionalizáció és regionalizmus. 2. hét: A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése hét: A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése hét: Regionalizmus Európában, az EU regionális politikája. 5. hét: Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája hét: Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája hét: Az Észak-alföldi régió természeti földrajza. 8. hét: Az Észak-alföldi régió népességföldrajza, munkaerőpiaci sajátosságai. 9. hét: Az Észak-alföldi régió településföldrajza. 10. hét: Az Észak-alföldi régió térszerkezete. 11. hét: Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (mezőgazdaság, ipar) 12. hét: Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (szolgáltatások, turizmus) 13. hét: Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai hét: Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Baranyi B. szerk. (2008) A Kárpát-Medence régiói 8. Észak-Alföld. Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest. - Frisnyák S. (1995) Magyarország történeti földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

7 - Frisnyák S. (2000) Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza. - Beluszky P. (2001) A Nagyalföld történeti földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs. - Beluszky P. szerk. (2005) Magyarország történeti földrajza I. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Beluszky P. szerk. (2009) Magyarország történeti földrajza II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs.

8 FDB2501L Régiótörténet 15. konzultáció: A régió fogalma, típusai, regionalizáció és regionalizmus. A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése. 1. A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése. 2. Regionalizmus Európában, az EU regionális politikája. Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája. 1. Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája. 2. Az Észak-alföldi régió természeti földrajza. Az Észak-alföldi régió népességföldrajza, munkaerőpiaci sajátosságai. 16. konzultáció: Az Észak-alföldi régió településföldrajza. Az Észak-alföldi régió térszerkezete. Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (mezőgazdaság, ipar) Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (szolgáltatások, turizmus) Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai. 1. Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

9 Irodalom: - Baranyi B. szerk. (2008) A Kárpát-Medence régiói 8. Észak-Alföld. Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest. - Frisnyák S. (1995) Magyarország történeti földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Frisnyák S. (2000) Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza. - Beluszky P. (2001) A Nagyalföld történeti földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs. - Beluszky P. szerk. (2005) Magyarország történeti földrajza I. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Beluszky P. szerk. (2009) Magyarország történeti földrajza II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs.

10 FDB2511 Urbanizáció és településfejlesztés 1. hét: A város értelmezése 2. hét: Urbanizáció: Városodás, városiasodás 3. hét: Városhálózatok 4. hét: Városi társadalom, gazdaság, térszerkezet 5. hét: Várostípusok 6. hét: A modern városnövekedés szakaszai 7. hét: A fejlődő országok urbanizációja 8. hét: A felemelkedő országok urbanizációja 9. hét: A fejlett országok urbanizációja 10. hét: Magyarország urbanizációja 11. hét: A városok fejlődésének hatótényezői 12. hét: A településfejlesztés és rendezés 13. hét: Országos városhálózat-fejlesztési tervek: Nemzeti fejlesztés hét: Összefoglalás, ismétlés - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Cséfalvay Z. (1994): A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. - Enyedi Gy. (2012): Városi világ. Akadémiai Kiadó, Budapest.

11 - Haggett, P. (2006): Az urbanizálódó világ. In: Geográfia (Haggett, P. szerk.) Typotex Kiadó, Budapest. pp Kovács Z. (2002): Népesség- és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, pp Kőszegfalvi Gy. (2001): Településfejlesztés, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 196 p. - Meggyesi T. (2006): Településfejlesztés. Egyetemi jegyzet. BMGE, Budapest. - Rechnitzer János (2007): Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben.

12 FDB2511L Urbanizáció és településfejlesztés 15. konzultáció: A város értelmezése Urbanizáció: Városodás, városiasodás Városhálózatok Városi társadalom, gazdaság, térszerkezet Várostípusok A modern városnövekedés szakaszai A fejlődő országok urbanizációja 16. konzultáció: A felemelkedő országok urbanizációja A fejlett országok urbanizációja Magyarország urbanizációja A városok fejlődésének hatótényezői A településfejlesztés és rendezés Országos városhálózat-fejlesztési tervek: Nemzeti fejlesztés 2030 Összefoglalás, ismétlés - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

13 Irodalom: - Cséfalvay Z. (1994): A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. - Enyedi Gy. (2012): Városi világ. Akadémiai Kiadó, Budapest. - Haggett, P. (2006): Az urbanizálódó világ. In: Geográfia (Haggett, P. szerk.) Typotex Kiadó, Budapest. pp Kovács Z. (2002): Népesség- és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, pp Kőszegfalvi Gy. (2001): Településfejlesztés, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 196 p. - Meggyesi T. (2006): Településfejlesztés. Egyetemi jegyzet. BMGE, Budapest. - Rechnitzer János (2007): Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben.

14 FDB2512 Magyarország közigazgatása 1. hét: A közigazgatás fogalma, feladatai 2. hét: A közigazgatási földrajz, térfelosztások 3. hét: A magyar államtér változásainak történeti folyamata 4. hét: A magyar közigazgatás területi változásai az államalapítástól 1526-ig 5. hét: A magyar közigazgatás területi változásai hét: A magyar közigazgatás területi változásai hét: A magyar közigazgatás területi változásai hét: A magyar közigazgatás területi változásai hét: A magyar közigazgatás területi változásai 1990 után 10. hét: A magyar közigazgatás területi szerkezete napjainkban 11. hét: Köztársasági elnök 12. hét: Országgyűlés 13. hét: Kormány 14. hét: Területi államigazgatási szervek - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Hajdú Z. (2001): Magyarország közigazgatási földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs p.

15 - Temesi I. Linder V. (2017): Közigazgatási szakvizsga. Államigazgatás. Dialóg Campus Kiadó, Budapest. (elektronikus jegyzet) - Hajas B. et al. (2017): Általános közigazgatási ismeretek I. modul: A központi állami szervek rendszere. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest. (elektronikus jegyzet)

16 FDB2512L Magyarország közigazgatása 15. konzultáció: A közigazgatás fogalma, feladatai A közigazgatási földrajz, térfelosztások A magyar államtér változásainak történeti folyamata A magyar közigazgatás területi változásai az államalapítástól 1526-ig A magyar közigazgatás területi változásai A magyar közigazgatás területi változásai A magyar közigazgatás területi változásai konzultáció: A magyar közigazgatás területi változásai A magyar közigazgatás területi változásai 1990 után A magyar közigazgatás területi szerkezete napjainkban Köztársasági elnök Országgyűlés Kormány Területi államigazgatási szervek - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

17 Irodalom: - Hajdú Z. (2001): Magyarország közigazgatási földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs p. - Temesi I. Linder V. (2017): Közigazgatási szakvizsga. Államigazgatás. Dialóg Campus Kiadó, Budapest. (elektronikus jegyzet) - Hajas B. et al. (2017): Általános közigazgatási ismeretek I. modul: A központi állami szervek rendszere. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest. (elektronikus jegyzet)

18 FDM1822L Urbanizáció és településfejlesztés 17. konzultáció: A város értelmezése Urbanizáció: Városodás, városiasodás Városhálózatok Városi társadalom, gazdaság, térszerkezet Várostípusok A modern városnövekedés szakaszai A fejlődő országok urbanizációja 18. konzultáció: A felemelkedő országok urbanizációja A fejlett országok urbanizációja Magyarország urbanizációja A városok fejlődésének hatótényezői A településfejlesztés és rendezés Országos városhálózat-fejlesztési tervek: Nemzeti fejlesztés 2030 Összefoglalás, ismétlés - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke a tantárgy heti kontakt óraszámának háromszorosa. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - Zárthelyi dolgozat (Két alkalom: időpontok a vizsgaidőszak kezdete előtti héten kerülnek kijelölésre) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Cséfalvay Z. (1994): A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. - Enyedi Gy. (2012): Városi világ. Akadémiai Kiadó, Budapest. - Haggett, P. (2006): Az urbanizálódó világ. In: Geográfia (Haggett, P. szerk.) Typotex Kiadó, Budapest. pp Kovács Z. (2002): Népesség- és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, pp Kőszegfalvi Gy. (2001): Településfejlesztés, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 196 p. - Meggyesi T. (2006): Településfejlesztés. Egyetemi jegyzet. BMGE, Budapest.

19 - Rechnitzer János (2007): Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben.

20 FDO1330 Magyarország történeti földrajza 1. hét: A Kárpát-medence történeti földrajza a korai feudalizmus idején ( sz.) hét: A Kárpát-medence történeti földrajza a korai feudalizmus idején ( sz.) hét: Magyarország bányaipara és kohászata (Az államalapítástól a 16. sz. közepéig) 4. hét: A virágzó és a kései feudalizmus korszaka ( sz.) hét: A virágzó és a kései feudalizmus korszaka ( sz.) hét: A feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenet ( sz.) hét: A feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenet ( sz.) hét: Tavaszi szünet 9. hét: A gazdaság tőkés átalakulása ( ) Környezetátalakítás, infrastruktúrafejlesztés 10. hét: A gazdaság tőkés átalakulása ( ) demográfiai változások, a gazdasági élet és a településhálózat változásai 11. hét: Társadalomföldrajzi változások ( ) területi változások, demográfia 12. hét: Társadalomföldrajzi változások ( ) gazdaság, településhálózat 13. hét: ZH 14. hét: javítás - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke a tantárgy heti kontakt óraszámának háromszorosa. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - 1 ZH: május 8. A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Frisnyák S. (1995) Magyarország történeti földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Frisnyák S. (2000) Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza. - Beluszky P. (2001) A Nagyalföld történeti földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs. - Beluszky P. szerk. (2005) Magyarország történeti földrajza I. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Beluszky P. szerk. (2009) Magyarország történeti földrajza II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Dobány Z. (1995) A taktaközi települések történeti földrajza a 18. század közepétől ig. Bessenyei György Tanárképző Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza.

21 - Dobány Z. (2010) A Sajó-Bódva köze történeti földrajza ( század). Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő. 166 p. /ANP Füzetek IX./ - Dobány Z. (2010) Történeti földrajzi tanulmányok a Hernád-völgy területéről ( század). Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő. 166 p. /ANP Füzetek X./ - Hajdú Z. (2001): Magyarország közigazgatási földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs p. - Kókai Sándor (2010) A Bánság történeti földrajza ( ). Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi Intézet, Nyíregyháza. - Történelmi atlasz a középiskolák számára.

22 FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza 1. hét: A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja, vizsgálati eszközei 2. hét: A gazdasági fejlődés és növekedés értelmezése, meghatározó tényezői 3. hét: Az európai történelem természeti környezete, a földrész benépesülése, a nyelvek és kultúrák kialakulása 4. hét: A nomád és a termelő életforma, a neolitikus forradalom 5. hét: Az ókori civilizáció gazdasági eredményei és korlátai 6. hét: A kora középkori Európa válsága, a IV-IX. század népvándorlásai 7. hét: A középső és a kései feudális Európa jellemzői 8. hét: Az újkori Európa gazdasági, társadalmi alapjai 9. hét: Az ipari forradalom időszaka 10. hét: Gazdasági fejlődés a XIX. században 11. hét: A XX. század eleji Európa a világgazdasági változások tükrében 12. hét: Nemzetközi politikai-gazdasági dezintegráció 13. hét: A második világháború következményei, gazdaságpolitikai vetületei 14. hét: A globális világgazdasági rendszer - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Cameron, R.: A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Budapest, 1994.

23 - Rétvári L.: Európa történeti földrajza és gazdaságtörténete: a kultúrák keletkezésétől a XX. század közepéig. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Bernek, Á.: A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Pounds, N.J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris Kiadó, Budapest, Tóth J. (szerk.): Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs, (A történeti földrajz alapjaival és a modern világgazdasággal foglalkozó fejezetek). - Tóth J. (szerk.): Világföldrajz, Pécs, Történelmi Atlasz

24 FDO1441L A világgazdaság történeti földrajza 3. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja, vizsgálati eszközei A gazdasági fejlődés és növekedés értelmezése, meghatározó tényezői Az európai történelem természeti környezete, a földrész benépesülése, a nyelvek és kultúrák kialakulása A nomád és a termelő életforma, a neolitikus forradalom Az ókori civilizáció gazdasági eredményei és korlátai A kora középkori Európa válsága, a IV-IX. század népvándorlásai A középső és a kései feudális Európa jellemzői 4. konzultáció Az újkori Európa gazdasági, társadalmi alapjai Az ipari forradalom időszaka Gazdasági fejlődés a XIX. században A XX. század eleji Európa a világgazdasági változások tükrében Nemzetközi politikai-gazdasági dezintegráció A második világháború következményei, gazdaságpolitikai vetületei A globális világgazdasági rendszer - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli és szóbeli Írásbeli és szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

25 Irodalom: - Cameron, R.: A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Budapest, Rétvári L.: Európa történeti földrajza és gazdaságtörténete: a kultúrák keletkezésétől a XX. század közepéig. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Bernek, Á.: A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Pounds, N.J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris Kiadó, Budapest, Tóth J. (szerk.): Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs, (A történeti földrajz alapjaival és a modern világgazdasággal foglalkozó fejezetek). - Tóth J. (szerk.): Világföldrajz, Pécs, Történelmi Atlasz

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. 1. hét: Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) 2. hét: A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete 3. hét: Az állam értelmezései,

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV II. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDO1104 Éghajlattan I. 1. hét: Az éghajlattan

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV I. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDB1508 Általános- és ágazati gazdaságföldrajz

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény FDB 1403 Történeti földrajz II. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A hazai történeti geográfia eredményei és feladatai. A Kárpát-medencében élő társadalmak

Részletesebben

Éghajlattan II. (FDO1105)

Éghajlattan II. (FDO1105) Éghajlattan II. (FDO1105) 1. hét: Általános meteorológiai ismeretek I. 2. hét: Általános meteorológiai ismeretek II. 3. hét: Az éghajlatot meghatározó tényezők 4. hét: A Föld éghajlatának múltja, éghajlat-ingadozások

Részletesebben

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely a szorgalmi időszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Beszédművelés Tantárgy kódja BTA1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 0+2 gyak.) gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet)

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) TAB2115 Meghirdetés féléve 7. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 A foglalkozásokon való részvétel: Az előadások a képzés szerves részét

Részletesebben

A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L

A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Tantárgyi követelmények A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Területi tervezés I. (e.) nappali:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Geoinformatika II. (FDB1405)

Geoinformatika II. (FDB1405) Geoinformatika II. (FDB1405) 1. hét: Geoinformatikai adatbázisok 2. hét: ArcCatalog használata 3. hét: ArcMap alapjai 4. hét: Adatbázis hozzáadása ArcMap szoftverhez 5. hét: I. gyakorlati számonkérés 6.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiség és fejlődése II. CG 1036L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) CG 1035 Dr Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév Tantárgyi követelmények Kisvállalkozási ismeretek (e.) nappali: FDB2425 / levelező: FDB2517L Területi tervezés II. (gy.) nappali: FDB2518 / levelező: FDB2515L A határmenti együttműködés elmélete (e.) nappali:

Részletesebben

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.:

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: (FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Tantárgy kódja MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Meghirdetés féléve 4 Kredit 2 Heti kontakt óraszám 1+2 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás.

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Az anyanyelvi és irodalmi nevelés módszertana I. BOV1206 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) BOV 1100; BOV 1101

Részletesebben

Nyíregyháza, február 1.

Nyíregyháza, február 1. Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet T A N T Á R G Y I T E M A T I K A É S F É L É V I K Ö V E T E L M É N Y R E N D S Z E R 2018/2019. tanév 2. félév Készítette: főiskolai docens tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

Levelezős konzultációs rend

Levelezős konzultációs rend Levelezős konzultációs rend Földrajz Szak BSc I. Évfolyam szeptember 16. p. 7-14 FDB1407L Általános természeti földrajz I. Dr. Dobány Zoltán D. 5. ea. szeptember 16. p. 14-19 FDB1307L Fejezetek az ált.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Tantárgy neve Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 mértéke

Részletesebben

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2.

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc,

Részletesebben

Történeti földrajz I-II.

Történeti földrajz I-II. Tantárgy neve Történeti földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1402; FDB1403 Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia Tantárgy kódja TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Alkalmazott pszichológia MD1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve: Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében (május 10.) írásbeli gyakorlati

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás:

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: (FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és jelenségek a Földön,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L http://ttajekoztato2018.nye.hu/mintatanterveks/kepzesiszint_szakok/58 1. konzultáció: A hátrányos helyzet fogalmi értelmezései és típusai.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai LEVELEZŐ TAGOZAT kollokvium esetén GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai 1 A fogyatékossággal élő tanulók kompetencia alapú fejlesztése. 2 A tanulásban akadályozott

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2.

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Cigány gyerekek családi és intézményi szocializációja BAI0120 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy A szemináriumokon való részvétel: a TVSZ előírásai szerint. 1 házi dolgozat

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/19. 1. félév Tantárgy: Csoportos gyakorlat I., BCG 1104L Oktató: Szána Zsuzsanna Féléves óraszám: 9 Kredit: 5 Féléves tematika 1. konzultáció: A gyermekjóléti

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan Felsőoktatási Szakképzés TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan Tanév: 2015/2016. II. A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszék Tantárgyfelelős neve:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja Alternatív programú intézmények CGB2011 Meghirdetés féléve 4.,5. Kreditpont 2. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 Dr. Vincze Tamás, főiskolai adjunktus A foglalkozásokon való részvételre a Nyíregyházi

Részletesebben

Tóth József helye a magyar földrajz Pantheonjában. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia, Pécs, Kocsis Károly

Tóth József helye a magyar földrajz Pantheonjában. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia, Pécs, Kocsis Károly Tóth József helye a magyar földrajz Pantheonjában A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia, Pécs, 2014.03.18. Kocsis Károly Tóth József életpályájának tagolása legfontosabb munkahelyei szerint

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. BTA1113 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310 Az előadáson és a szemináriumokon a részvétel

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Magyarország társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1603; FDB1604 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje Ezt a szabályozást kell alkalmazni valamennyi, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskolában megtartott nem állami vizsga megszervezésekor. A tanulmányok alatti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Korunk irodalma II. TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1308 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgy megnevezése: TURIZMUS FÖLDRAJZ (Mo.) Kontaktórák száma: 2+0 Vizsgajelleg: kollokvium A tantárgy kreditértéke: 3 Tantárgy kódja: A tantárgy

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer. BTA1104L Zenei készségfejlesztés

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer. BTA1104L Zenei készségfejlesztés Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BTA1104L Zenei készségfejlesztés Féléves tematika: Az alsó tagozatos ének-zeneoktatáshoz szükséges helyes éneklési készség kialakítása. Az ének-zenei alapismeretek

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BOV 1208 Zeneelméleti ismeretek Tantárgy neve Zeneelméleti ismeretek Tantárgy kódja BOV 1208 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám 0+2

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 2. TANTÁRGY KÓDJA, ÓRASZÁMA: NMGAG013 ELMÉLET

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) 1. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Nemzetközi gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszéki

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM (NEPTUN tantárgykódok: MANABNN2723, MKNABNN2825,

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

AZ IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS ÓRATERVE

AZ IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS ÓRATERVE AZ IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS ÓRATERVE 1. A képzés óraterve Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tanulmányi ideje négy félév. Az idegenvezetőhostess szakirányon ez a hallgatóktól összességében

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben