A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L"

Átírás

1 Tantárgyi követelmények A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Területi tervezés I. (e.) nappali: FDB2517 / levelező: FDB2517L Földrajzi kutatási módszerek és tudománytörténet (gy.) nappali: FDO1106 / levelező: FDO1106L és BFD1104L együtt tartva Magyarország turizmusföldrajza (e.+gy.) nappali: FDO1223 és FDB1406 együtt tartva Szabadidős turizmus (gy.) nappali: TVB2545 és FDO1442 és TVF2319 együtt tartva

2 , PhD TANTÁRGYI A terület és településfejlesztés alapjai FDB2508 A tárgy kollokviummal zárul. Nappali és levelező tagozaton írásbeli (és szóbeli) vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek időpontja legkésőbb a vizsga előtt három héttel a NEPTUN rendszerben kerül meghirdetésre. 1. A terület- és településfejlesztés kultúrája, a civilizációk terület- és településfejlesztése 2. A terület- és településfejlesztés története az ókorban 3. A terület- és településfejlesztés története a feudalizmusban 4. Az ipari forradalom hatása a terület- és településfejlesztés fejlődésére 5. Terület-település a reformkorban és a dualizmus korában 6. A terület- és településfejlesztés a XX. században 7. A regionalizmus, a terület- és településfejlesztés történelmi előzményei Magyarországon I. 8. A regionalizmus, a terület- és településfejlesztés történelmi előzményei Magyarországon II. 9. A regionalizmus, a terület- és településfejlesztés történelmi előzményei Magyarországon III. 10. Magyarország településhálózatának átalakulása a XIX. sz. közepétől napjainkig I. 11. Magyarország településhálózatának átalakulása a XIX. sz. közepétől napjainkig II. 12. Terület- és településfejlesztés az Európai Unióban 13. A magyar terület- és településfejlesztés intézményrendszere 14. A területfejlesztési támogatási források hazai rendszere SÜLI-ZAKAR ISTVÁN (szerk.) (2010): A terület- és településfejlesztés alapjai II., Kiadó: Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 511 p., ISBN Levelező tagozat (FDB2508L): (08-15) a nappali tagozat tananyagával (1-7) megegyező és (08-14) a nappali tagozat tananyagával (8-14) megegyező.

3 TANTÁRGYI, PhD Projektmenedzsment I. FDB2515 A tárgy kollokviummal zárul. Nappali és levelező tagozaton írásbeli (és szóbeli) vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek időpontja legkésőbb a vizsga előtt három héttel a NEPTUN rendszerben kerül meghirdetésre. 1. A projekt és a projektmenedzsment meghatározása I.: A projekt definíciója és főbb ismérvei; A projektmenedzsment értelmezése 2. A projekt és a projektmenedzsment meghatározása II.: Projekttipológia; A projekt és az innováció kapcsolata 3. A projekt folyamata: Projektciklus; Projektciklus menedzsment (PCM); Projektek kommunikációja 4. Projektszereplők és a formális projektszerepek 5. Projektek alapvető szervezeti formái I. (Lineáris-funkcionális projektstruktúra; Tradicionális projektre orientált projektstruktúra; 6. Projektek alapvető szervezeti formái II. (Mátrix típusú projektstruktúra) 7. Projektek tervezése I.: Helyzetelemzés, problémafeltárás; SWOT analízis; Problémafa; Célkitűzések meghatározása; Brainstorming (ötletbörze); Projektötlet 8. Projektek tervezése II.: Érintettek elemzése (Stakeholder analízis); Stratégiaalkotás, logikai keretmódszer; Projektjavaslat; Projektgenerálás 9. Projektek tervezése III.: Részletes projekttervezés; Tevékenységek/feladatok tervezése; A projektek kommunikációs terve; Időtervezés; Erőforrások tervezése; Költségtervezés; Kockázatelemzés, kockázatmenedzsment; Pályázatos projektek 10. Projektek végrehajtása és zárása I.: A projektmenedzsment szervezetének működése; A végrehajtás adminisztrációja 11. Projektek végrehajtása és zárása II.: Projektellenőrzés, projektmonitorig és projektértékelés; Projektek zárása 12. Projektmenedzsment tevékenységet segítő szoftverek 13. Magyarország operatív programjai ( ) I.: Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP); Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP); Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP); Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP); Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP); 14. Magyarország operatív programjai ( ) II.: Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP); Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP); Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP); Vidékfejlesztési Program (VP); Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) SZŰCS ISTVÁN NAGY ADRIÁN SZILÁRD (2015): A projektmenedzsment gyakorlata; Kiadó: Debreceni Egyetem (TÁMOP F-13/ ); 117 p.; ISBN Levelező tagozat (FDB2515L): (08-15) a nappali tagozat tananyagával megegyező.

4 TANTÁRGYI, PhD Területi tervezés I. FDB2517 A tárgy kollokviummal zárul. Nappali és levelező tagozaton írásbeli (és szóbeli) vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek időpontja legkésőbb a vizsga előtt három héttel a NEPTUN rendszerben kerül meghirdetésre. 1. A területrendszer jellemzői 2. A területi politika fogalma, célrendszere 3. Konfliktusok a területi politika céljai között 4. A területi politikát meghatározó tényezők I. (Időtényező) 5. A területi politikát meghatározó tényezők II. (Térdimenzió) 6. A területi politikát meghatározó tényezők III. (Tér-Idő dimenzió) 7. Szereplők és szintek a területi politikában I. (Makroszintek) 8. Szereplők és szintek a területi politikában II. (Mezo és mikro szintek) 9. A területi részpolitikák általános bemutatása 10. Régiópolitika 11. Településpolitika I. (A település, mint rendszer; A településpolitika dimenziói) 12. Településpolitika II. (Településfejlesztés; településrendezés) 13. Vidékpolitika I. (A vidék, a vidékpolitika értelmezése) 14. Vidékpolitika II. (Vidékfejlesztés) RECHNITZER JÁNOS SMAHÓ MELINDA (2011): Területi politika, Kiadó: Akadémiai Kiadó, Budapest, 451 p., ISBN Levelező tagozat (FDB2517L): (13-18) a nappali tagozat tananyagával megegyező.

5 , PhD TANTÁRGYI Földrajzi kutatási módszerek és tudománytörténet (gyakorlat) FDO1106 A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely nappali tagozaton a vizsgaidőszak első napjáig, levelező tagozaton a vizsgaidőszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a gyakorlatok rendszeres látogatása. Háromnál több igazolatlan hiányzást követően a félév nem elfogadható. A gyakorlat sikeres teljesítéséhez a félév során előzetes egyeztetés alapján adott témakörben elkésztett power pointos prezentációt kell tartani (20 perc terjedelemben), illetve a félév végi ZH-t min. elégséges szinten teljesíteni. 1. A földrajz, mint tudomány, definíciók, a földrajztudomány rendszere 2. A földrajz munkamódszere 3. Felfedezéstörténet és tudománytörténet 4. A természeti népek földrajzi ismeretei (+hallgatói előadások) 5. A legrégibb öntöző gazdálkodású társadalmak földrajzi ismeretei (+hallgatói előadások) (Egyiptom, Mezopotámia, Perzsia, India, Kína) 6. A földrajz a Földközi-tenger vidékén az ókorban (+hallgatói előadások) (Föníciaiak, görögök, az antik világ a római impérium alatt) 7. A feudális középkor földrajza Európában és az arab geográfia (+hallgatói előadások) 8. A földrajz reneszánsza Európában (+hallgatói előadások) 9. A nagy felfedezések kora (+hallgatói előadások) 10. A földrajz fejlődése a kapitalizmus korában (+hallgatói előadások) 11. A földrajz fejlődése a XX. század második felében (+hallgatói előadások) 12. A magyar földrajztudomány története (+hallgatói előadások) 13. ZH (2017. november :00-16:00) 14. pót ZH (2017. december :00-16:00) (+hallgatói előadások) MENDÖL TIBOR (1999): A földrajztudomány az ókortól napjainkig, Kiadó: ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 274 p., ISBN VOFKORI LÁSZLÓ (2003): A földrajztudomány rendszertana, Kiadó: Pro-print Kiadó, Csíkszereda, 253 p., ISBN FODOR FERENC (2006): A magyar földrajztudomány története, Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia, Földrajztudományi Kutatóintézet, 820 p., ISBN Levelező tagozat (FDB1106L és BFFD1104L): (08-12) a nappali tagozat tananyagával (1-7) megegyező és (08-13) a nappali tagozat tananyagával (8-14) megegyező.

6 TANTÁRGYI, PhD Magyarország turizmusföldrajza (elmélet + gyakorlat) Magyarország turizmus földrajza Az FDO1223 és a FDB1406 kurzusok együtt tartva! FDO1223 FDB1406 FDB1406: A tárgy kollokviummal zárul. Nappali és levelező tagozaton írásbeli (és szóbeli) vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek időpontja legkésőbb a vizsga előtt három héttel a NEPTUN rendszerben kerül meghirdetésre. FDO1223: A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely nappali tagozaton a vizsgaidőszak első napjáig, levelező tagozaton a vizsgaidőszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a gyakorlatok rendszeres látogatása. Háromnál több igazolatlan hiányzást követően a félév nem elfogadható. 1. A turizmusföldrajz tárgya, diszciplináris kapcsolatai 2. A turizmus általános definíciói, a földrajz és a turizmus kapcsolatrendszere 3. Magyarország tájai I. 4. Magyarország tájai II. 5. A magyarországi turisztikai régiók általános bemutatása 6. Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió 7. Nyugat-Dunántúl turisztikai régió 8. Közép-Dunántúl turisztikai régió 9. Dél-Dunántúl turisztikai régió 10. Észak-Magyarország turisztikai régió 11. Észak-Alföld turisztikai régió 12. Tisza-tó turisztikai régió 13. Dél-Alföld turisztikai régió 14. Gyakorlati ZH ( ) Gyakorlat: A hallgatók egy 20 perces időkeretben power pointos előadást tartanak egy előzetesen leegyeztetett település vagy településcsoport, illetve térség turizmusának jelenlegi helyzetéről és bemutatják sajátosságait. MICHALKÓ GÁBOR (2011): Magyarország modern turizmusföldrajza, Studia Geographica sorozat; Kiadó: Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 288 p., ISBN

7 , PhD TANTÁRGYI Szabadidős turizmus Szabadidő turizmus (gyakorlat) TVB2545 TVF2319 FDO1442 A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely nappali tagozaton a vizsgaidőszak első napjáig, levelező tagozaton a vizsgaidőszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a gyakorlatok rendszeres látogatása. Háromnál több igazolatlan hiányzást követően a félév nem elfogadható. A gyakorlat sikeres teljesítéséhez a félév során előzetes egyeztetés alapján adott témakörben elkésztett power pointos prezentációt kell tartani (10 perc terjedelemben), illetve a félév végi ZH-t min. elégséges szinten teljesíteni. 1. A turizmus tudományos értelmezése 2. A turizmus kategorizálása (fajtái, formái, típusai) (+hallgatói előadások) 3. A szabadidős turizmus általános bemutatása (+hallgatói előadások) 4. A kulturális turizmus (kultúra és szabadidő) (+hallgatói előadások) 5. Az egészségturizmus (+hallgatói előadások) 6. Fesztiválturizmus (+hallgatói előadások) 7. Falusi turizmus (+hallgatói előadások) 8. Aktív turizmus I. (Lovas turizmus, vadászturizmus, horgászat) (+hallgatói előadások) 9. Aktív turizmus II. (Vízi- és vizek menti turizmus, wellness) (+hallgatói előadások) 10. Aktív turizmus III. (Kerékpározás, téli sportok) (+hallgatói előadások) 11. A hobby definiálása, fajtái, típusai (+hallgatói előadások) 12. A szabadidő eltöltése, vendéglátás (+hallgatói előadások) 13. A játékok szerepe a szabadidő eltöltésében, animáció (+hallgatói előadások) 14. Gyakorlati ZH ( ) DÁVID LÓRÁNT (szerk.) (2002): Aktív turizmus; Lifelong Learning Füzetek 3., Kiadó: Didakt Kft., Debrecen; 137 p.; ISBN X MELANIE SMITH PUCZKÓ LÁSZLÓ (2010): Egészségturizmus: gyógyászat, wellness, holisztika, Kiadó: Akadémiai Kiadó, Budapest 427 p., ISBN MICHALKÓ GÁBOR (2012): Turizmológia, Kiadó: Akadémiai Kiadó, Budapest 266 p., ISBN JÁSZBERÉNYI MELINDA ZÁTORI ANITA ÁSVÁNYI KATALIN (szerk.) (2016): Fesztiválturizmus, Kiadó: Akadémiai Kiadó, Budapest 382 p., ISBN JÁSZBERÉNYI MELINDA (szerk.) (2014): A kulturális turizmus sokszínűsége, Kiadó: Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó, Budapest 380 p., ISBN

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév I. félév

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév I. félév Tantárgyi követelmények Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Területi tervezés I. (e.) nappali: FDB2517 / levelező: FDB2517L A terület- és településfejlesztés alapjai (e.) levelező:

Részletesebben

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév Tantárgyi követelmények Kisvállalkozási ismeretek (e.) nappali: FDB2425 / levelező: FDB2517L Területi tervezés II. (gy.) nappali: FDB2518 / levelező: FDB2515L A határmenti együttműködés elmélete (e.) nappali:

Részletesebben

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév II. félév. Projektmenedzsment II. (gy.) Területi tervezés II. (gy.)

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév II. félév. Projektmenedzsment II. (gy.) Területi tervezés II. (gy.) Tantárgyi követelmények Nappali és levelezős képzések: Projektmenedzsment II. (gy.) nappali: FDB2516 / levelező: FDB2516L Területi tervezés II. (gy.) nappali: FDB2518 / levelező: FDB2518L Kisvállalkozási

Részletesebben

Éghajlattan II. (FDO1105)

Éghajlattan II. (FDO1105) Éghajlattan II. (FDO1105) 1. hét: Általános meteorológiai ismeretek I. 2. hét: Általános meteorológiai ismeretek II. 3. hét: Az éghajlatot meghatározó tényezők 4. hét: A Föld éghajlatának múltja, éghajlat-ingadozások

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. 1. hét: Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) 2. hét: A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete 3. hét: Az állam értelmezései,

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK

OPERATÍV PROGRAMOK OPERATÍV PROGRAMOK 2014-2020 Magyarország 2020-ig 12 000 milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával. A Kormány által benyújtott és az Európai

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK OPERATÍV PROGRAMOK FORRÁSELOSZTÁSA Operatív program Költségvetési juttatás (EUR) Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 7 684 204 174 Terület-

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV I. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDB1508 Általános- és ágazati gazdaságföldrajz

Részletesebben

KUTATÓHELYEK LEHETŐSÉGTÁRA

KUTATÓHELYEK LEHETŐSÉGTÁRA KUTATÓHELYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Kutatóhelyeknek szóló pályázatok az egyes Operatív Programokban

Részletesebben

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen.

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Változások, tapasztalatok Háttér és alapfogalmak

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Informatikai vállalkozásoknak szóló pályázatok

Részletesebben

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely a szorgalmi időszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy

Részletesebben

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan

Részletesebben

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok A 2018. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok Költségvetésben megjelenő EU támogatások Központi költségvetési EU egyéb forrás Strukturális támogatások 1 991 033,9 1 687 150,5 2 831,6 1 988 202,3

Részletesebben

NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA

NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Nonprofit gazdasági társaságoknak szóló

Részletesebben

Hogyan írjunk pályázatot az új ciklusban? 2014.10.16.

Hogyan írjunk pályázatot az új ciklusban? 2014.10.16. Hogyan írjunk pályázatot az új ciklusban? 2014.10.16. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok VEKOP, GINOP Támogatás intenzitás Változások Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok: Partnerségi

Részletesebben

A sikeres pályázás alapjai

A sikeres pályázás alapjai A sikeres pályázás alapjai 2014-2020 programozási időszak A 2014-2020 közötti időszak Operatív programjai RÁSZORULÓ SZEMÉLYEKET TÁMOGATÓ OPERATÍV PROGRAM (RSZTOP) KÖZIGAZGATÁS ÉS KÖZSZOLGÁLTATÁS- FEJLESZTÉSI

Részletesebben

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI ELŐZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP)

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) VÁLLALKOZÁSOK STRUKTURÁLT TAPASZTALATCSERÉJE 2014. december 1., Százhalombatta Kocza Mihály oktatási menedzser Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA

ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK ÉS KAMARÁK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Érdekképviseleti szervezeteknek

Részletesebben

A magyar regionális intézményrendszer

A magyar regionális intézményrendszer Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A magyar regionális intézményrendszer Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti kollar.kitti@gtk.szie.hu

Részletesebben

A projektmenedzsment gyakorlata

A projektmenedzsment gyakorlata MUNKAERŐPIAC-ORIENTÁLT, VÁLLALKOZÓI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE A projektmenedzsment gyakorlata Szűcs István Nagy Adrián Szilárd A tananyag elkészítését a Munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan Felsőoktatási Szakképzés TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan Tanév: 2015/2016. II. A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszék Tantárgyfelelős neve:

Részletesebben

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3 Szak megnevezése: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Közgazdász turizmus-vendéglátás Tagozat: Levelező 2015 A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel

Részletesebben

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok A 2017. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok Költségvetésben megjelenő EU támogatások Kiadás Központi Bevétel költségvetési EU forrás Strukturális támogatások 1 905 918,2 1 349 167,3 556 750,9 2014-2020

Részletesebben

A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője

A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője A magyar regionális fejlesztéspolitika múltja, jelene és jövője Együttműködési lehetőségek a magyar-horvát területfejlesztésben konferencia Eszék, 2018. február 5. A magyar regionális fejlesztés politika

Részletesebben

Új kihívások az uniós források felhasználásában

Új kihívások az uniós források felhasználásában Új kihívások az uniós források felhasználásában Tematika Háttér és alapfogalmak OP forráselosztás VEKOP, GINOP Pénzügyi eszközök Támogatás intenzitás Pályázatok Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok:

Részletesebben

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek Erőforrástérkép Erőforrások feltárása, tervezése Forrásbevonás TÁMOP-3.2.3/B-12/1 Építő közösségek Korszerű, többfunkciós közművelődési fejlesztéseket szolgáló

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR Projektek EU támogatással 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018. 03. 07. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 Projektek

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP/VP/Hazai forrás Támogatás intenzitás Aktuális kiírások Változások, tapasztalatok Partnerségi Megállapodás

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) PÁLYÁZATAINAK HELYZETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN Széchenyi Programiroda Országos Konferenciasorozat Győr, 2016. november 18. SIMON RÓBERT BALÁZS

Részletesebben

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ

Részletesebben

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok. Költségvetésben megjelenő EU támogatások

A évi európai uniós költségvetési kapcsolatok. Költségvetésben megjelenő EU támogatások A 2019. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok Uniós prograok fejezeti kiadásai Kiadás Ne uniós bevétel Táogatás Uniós bevétel 2014 előtti kohéziós politikai operatív prograok 1000,0 0,0 1000,0 2014-2020

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

Regionális gazdaságtan. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti

Regionális gazdaságtan. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti Regionális gazdaságtan Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József kaposzta.jozsef@gtk.szie.hu Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti kollar.kitti@gtk.szie.hu NUTS RENDSZER FEJLŐDÉSE Forrás: pestmegye.hu NUTS 0.: országok

Részletesebben

nappali tagozat Kötelező tárgyak

nappali tagozat Kötelező tárgyak Edutus Főiskola A 2014/2015. tanévtől beiratkozók számára. Turizmus és vendéglátás alapszak nappali és levelező tagozat nappali tagozat Kötelező tárgyak Minden hallgatónak kötelező teljesítenie e tantárgycsoport

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP)

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) VÁLLALKOZÁSOK STRUKTURÁLT TAPASZTALATCSERÉJE Konferencia 2014. Október 1., Gödöllő Kocza Mihály oktatási

Részletesebben

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI

KÖFOP A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT. SZEREPE ÉS FELADATAI EL ZMÉNYEK 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti

Részletesebben

GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül

GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül GINOP 4. prioritás Természe5 és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helye0es állam3tkár

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2015-2020

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2015-2020 FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2015-2020 Zalaszentmárton 2015. augusztus 24. Dr. Csikós Andrea Dóra munkaszervezet vezető Előzmények folyamatok 2007. október 11. Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás

Részletesebben

A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE AZ OPERATÍV PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁBAN

A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE AZ OPERATÍV PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁBAN A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE AZ OPERATÍV PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁBAN 2014-20 FORRÁSOK MEGOSZLÁSA AZ EGYES OP-K KÖZÖTT TOP: Terület-és településfejlesztési mrd Ft VEKOP: Versenyképes Közép- Magyarországi

Részletesebben

A területi politika főbb összefüggései Magyarországon

A területi politika főbb összefüggései Magyarországon Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A területi politika főbb összefüggései Magyarországon Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti adjunktus

Részletesebben

Tanmenet és tantárgyi követelmények a. Közigazgatási jog 1. tantárgyhoz. 2014/2015. tanév II. (tavaszi) félév

Tanmenet és tantárgyi követelmények a. Közigazgatási jog 1. tantárgyhoz. 2014/2015. tanév II. (tavaszi) félév Tanmenet és tantárgyi követelmények a tantárgyhoz 2014/2015. ta II. (tavaszi) félév Katasztrófavédelmi szakirány Tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány Iparbiztonsági szakirány NAPPALI és LEVELEZŐ tagozat

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

2015. május 14-i rendkívüli ülésére

2015. május 14-i rendkívüli ülésére 7. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 14-i rendkívüli ülésére Tárgy: Keret-megállapodásos közbeszerzési eljárás lefolytatásának

Részletesebben

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS Dr. Bene Ildikó Szolnok, 2015.11.24. ÚMFT-ÚSZT projektek projektgazdák szerinti megoszlása JNSZ megyében 2007-2013 között JNSZ megye uniós támogatásai 2007-2013 ÖSSZESEN:

Részletesebben

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.:

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: (FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és

Részletesebben

KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA

KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Kulturális-közművelődési intézményeknek

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA

FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 3 Az Operatív Programok szerkezete 4 Felsőoktatási pályázatok az egyes Operatív Programokban

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK 2014-2020 TÓTH TAMÁS

ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK 2014-2020 TÓTH TAMÁS ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK 2014-2020 TÓTH TAMÁS FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLY 2014-2020 áltanos tervezési helyzete Tervezési folyamat OP-k első körös benyújtása az Európai Bizottságnak 2014.

Részletesebben

A megyeszékhely fejlesztési elképzelései

A megyeszékhely fejlesztési elképzelései A megyeszékhely fejlesztési elképzelései Kiss Gábor, Miskolc MJV alpolgármestere 2016. november 17. A gazdaság ágazati szerkezete Jellemző gazdasági szektorok a régióban: - autóipari beszállítás - elektronika

Részletesebben

Geoinformatika II. (FDB1405)

Geoinformatika II. (FDB1405) Geoinformatika II. (FDB1405) 1. hét: Geoinformatikai adatbázisok 2. hét: ArcCatalog használata 3. hét: ArcMap alapjai 4. hét: Adatbázis hozzáadása ArcMap szoftverhez 5. hét: I. gyakorlati számonkérés 6.

Részletesebben

EU szabályozási környezet. Tantárgyi útmutató

EU szabályozási környezet. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest EU szabályozási környezet Tantárgyi útmutató Nappali 2014/2015. I. félév 1 Tantárgy megnevezése EU szabályozási környezet Tantárgy kódja:

Részletesebben

A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok

A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok A 2016. évi európai uniós költségvetési kapcsolatok Költségvetésben megjelenő EU támogatások Központi Bevétel költségvetési EU forrás Strukturális támogatások 1 220 957,8 749 828,7 471 129,1 Nemzeti Stratégiai

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

Újdonságok a területfejlesztés és a as időszak előkészítése területén

Újdonságok a területfejlesztés és a as időszak előkészítése területén Újdonságok a területfejlesztés és a 2014-2020-as időszak előkészítése területén Towards an Effective Regional Resource Allocation TERRA Szakmai workshop Szeged, 2013. január 18. Tóth Róbert, fejlesztési

Részletesebben

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24.

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc 4.0 az OKOS város Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc a fenntartható fejlődés útján Greennovációs Nagydíj: Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT!

Részletesebben

A G-TUR-BA-N-E kódú, Turizmus-vendéglátás BA szak mintatanterve

A G-TUR-BA-N-E kódú, Turizmus-vendéglátás BA szak mintatanterve A GTURBANE kódú, Turizmusvendéglátás BA szak mintatanterve Értelmiségi alapozó modul NBG_PO738K3 Bevezetés a szociológiába ea 3 Kollokvium 2 0 0 1 Kötelező NBP_PS018K2 Pszichológiai elméleti alapok 2 Kollokvium

Részletesebben

A megyék, mint a fejlesztéspolitika meghatározó szereplői

A megyék, mint a fejlesztéspolitika meghatározó szereplői A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat évindító előadása Hozam Klub Szolnok, 2015. január 20. A megyék, mint a fejlesztéspolitika meghatározó szereplői Megyei Közgyűlés 2014-2019 Megváltozott feladatkör

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar Egyetemi tanév: 2010/2011 III. félév I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

Részletesebben

ÓRÁN MÉG EGYEZETEJÜK!

ÓRÁN MÉG EGYEZETEJÜK! Kontinensek földrajza II., B. Dr. Pristyák Erika főiskola adjunktus FDB 1608 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, Számonkérés: kollokvium Követelmény: előadások látogatása Előadásokon

Részletesebben

A Selyemút kultúrái diszciplináris minor

A Selyemút kultúrái diszciplináris minor A Selyemút kultúrái diszciplináris minor A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatói részére hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A fennmaradó oktatói kapacitás függvényében,

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali előfeltétel Kredit Kódja neve NBG_GI804G0

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GINOP PÁLYÁZATI PROGRAMOK ELFOGADÁSÁNAK FOLYAMATA EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. OP EU 2020 stratégia(2010 2020) 11 tematikus cél Kohéziós politika rendeletei

Részletesebben

3. A tantárgy teljesítésének követelményei 2014/2015-ös tanév II. félévében:

3. A tantárgy teljesítésének követelményei 2014/2015-ös tanév II. félévében: Kommunikáció alapjai FDB2201, FDB2201L Meghirdetés féléve 2, 4 Kreditpont 3 Összóraszám 2+0 (elm.+gyak.) kollokvium Tantárgyfelelős intézet TFI kódja 1. Kollokviumi tételsor: 1. Az emberi interakciók világa

Részletesebben

Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel

Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel Dr. Egyházy Zoltán főosztályvezető Balatonföldvár, 2013. május 14. AZ ELŐADÁS TÉMÁI Az EU pénzügyi válsága... Felkészülés a 2014 2020

Részletesebben

Hajdúhadház Város Polgármesterétől

Hajdúhadház Város Polgármesterétől Hajdúhadház Város Polgármesterétől 4242. Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Tel.: 52/384-103, Fax: 52/384-295 e-mail: titkarsag@hajduhadhaz.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Tisztelt Képviselő-testület! Hajdúhadházi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Gecse Gergely, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. október 29. Nemzeti Közlekedési Napok 2014, Siófok

Részletesebben

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 9 XIX. UNIÓS FEJLESZTÉSEK Fejezeti kezelésű előirányzatok 4 Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztés Operatív Program 0 90,0 0 938,7 0 938,7 Működési költségvetés

Részletesebben

Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020

Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020 Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020 PAs / Ops im Zeitraum 2014-2020 Partnerschaftsvereinbarungen und operationelle Programme Stand der Dinge

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI-SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020. Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu

EGÉSZSÉGÜGYI-SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020. Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu EGÉSZSÉGÜGYI-SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 3 Az Operatív Programok szerkezete 4 Egészségügyi-szociális intézményeknek

Részletesebben

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMNL211-K3 Marketing kutatás 2. A neve, beosztása: 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy típusa: A 5. A

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment alapszak Vállalkozásszervező szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS (D.2.2.) tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. tanév II. (tavaszi) félév A KURZUS ALAPADATAI

Részletesebben

UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN

UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A 2014-2020-AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN VITÁLYOS ESZTER EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG MINISZTERELNÖKSÉG 1 Áttekintés 1. 2017. évi fejlesztéspolitikai

Részletesebben

A kormányzati és a helyi tervek konvergenciája

A kormányzati és a helyi tervek konvergenciája A kormányzati és a helyi tervek konvergenciája Tipold Ferenc főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztály Hagyomány. Természet. Modernitás. Tokaj - Hegyalja fejlesztési

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GINOP-ról általánosságban Magyarország -a Budapestet és Pest megyét magába foglalóközép-magyarország Régiót leszámítva - nem éri el az EU átlag

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A 2014-2020 EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen 2017. március 22-23. 2014-20 IDŐSZAKRA VONATKOZÓ LEGFONTOSABB EURÓPAI UNIÓS ÉS HAZAI

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

A tanegység Köv. Heti tanóra előfeltétel Kredit

A tanegység Köv. Heti tanóra előfeltétel Kredit Szak megzése: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Közgazdász turizmus-vendéglátás Tagozat: Nappali 2015 NBG_GI804G0 Elemi gazdasági számítások Gy 2 0 1 K Az Elemi gazdasági

Részletesebben

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: beszámoló szóban (1) és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS TÁRGYALÁSA ÉS A KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK DÁNYI GÁBOR EU-S FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR

A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS TÁRGYALÁSA ÉS A KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK DÁNYI GÁBOR EU-S FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁS TÁRGYALÁSA ÉS A KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK DÁNYI GÁBOR EU-S FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR Előzmények A Partnerségi Megállapodás (PM) tervezése az NGM koordinálásával

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 3. Szak: jogász Neptun-kódja: 30703 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiség és fejlődése II. CG 1036L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) CG 1035 Dr Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

2014-2020 vagy inkább 2016-2018?

2014-2020 vagy inkább 2016-2018? 2014-2020 vagy inkább 2016-2018? Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Aktuális kiírások Változások, tapasztalatok Partnerségi Megállapodás aláírása 2014.09.11. Operatív

Részletesebben